Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"araabika" - 32 õppematerjali

araabika – (Coffea Arabica), pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine, meeldiv, kofeiinisisaldus kuni 2%, annab kolmveerandi maailma kohvitoodangust; robusta – (Coffea Robusta), pärit Kongost, kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer, vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus üle 2%, umbes veerand maailma kohvitoodangust; libeerika (Coffea Liberica), pärit Lääne-Aafrikast ei oma tänapäeval erilist tähtsust.
thumbnail
4
docx

KOHV

Kohvioa saamine · Marjade korjamine · Töödeltakse ( kuiv- või märgmeetodil) · Pestakse · Kuivatatakse · Kaaritakse · Puhastatakse · Röstitakse Keemiline koostis · Kofeiin 0,6-4% · Kiudained · Suhkur · Rasv · Valk · Mineraalained (Ka, Ca, Fe, Na, S, P, Cl) · Orgaanilised happed · Parkained · Vitamiinid B6, B12 Kohvi liigitus ubade tüübi järgi 1. Araabika ( Coffea Arabica) annab ¾ kogu maailma kohvitoodangust Moka (Mocca) on araabika teisend 2. Robusta 1/3 kogu maailma kohvitoodangust 3. Libeerika kohv ( Coffea Liberica) kuid selle osatähtsus on kaduvväike Parim Robusta on parem, kui halvim Araabika Araabika ja Coffea Arabica · Moodustab 70% maailma kahvitoodangust · Oa seesmine külg on seestpoolt nõgus · Väga hea aroomiga · Kofeiinisisaldus kuni 2% · Enne röstimist on sinakas-rohelise värvusega Robusta

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
14
odp

KOHVIPUU

● Looduses kasvab kongo kohvipuu 8-15 meetri kõrguse puuna. ● Tema suured, piklikovaalsed lehed on umbes 15-25 cm pikad ja 5-12 cm laiad. Ühes kimbus on 40-60 õit. Tootmine ● Suurimad kohvitootjad on Brasiilia (umbes 30%) ja Colombia (umbes 10% maailma kogutoodangust). ● Suurim importija on USA, aga kõige rohkem tarbitakse kohvi ühe elaniku kohta Skandinaaviamaades. Faktid ● 70% maailmast tarbib Araabika kohvi. Ülejäänud 30% joob Robusta kohvi, mis sisaldab poole rohkem kofeiini kui Araabika kohv. ● Kohv on maailmas populaarseim jook - seda tarbitakse aastas 400 miljardit tassi. ● Kohvitööstustes töötab kokku 20 miljonit maailma inimestest. ● Algselt kohvi söödi. Üks Aafrika suguharu segas kohviubasid rasvaga, et saada söödavad energiapallikesed. Tänan tähelepanu eest!

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kohvi hinnad tartu suurimates kauplustes 2012 a.

18. Exclusive Tochibo 6,79 19. Family Tochibo 4,09 20. Aroma Grand 5,29 21. Optima Linija 1,96 22. Caffe de Mocca Alvorado 4,99 23. Saludo 4,99 3,99 24. Arvid Nordquist Mellan 6,99 25. Arvid Nordquist Kok 6,99 26. Arvid Nordquist Pressiado 6,99 27. Arabica 2,69 28. Araabika 1,99 29. Vespucci 3,44 30. Lindvalls 4,65 4,94 31. Dallmayr Ethiopia 7,27 32. Dallmayr prodomo 6,59 33. I love eco kohv 5,62 34. Rimi kohv 3,86 35. Gurme kohv 4,19 36

Kategooriata → Uurimistöö
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

AJALUGU-kohv

· Kohvi tarbitakse aastas 400 miljardit tassi ja seega on see maailma populaarseim jook. 2. KOHVI KASVATAMINE: Kohvitaim · Kohvitaim kuulub madaraliste sugukonda. · Kohvitaim võib kasvada kuni 10m kõrguseks, mistõttu seda nimetatakse ka kohvipuuks. · Kohviistandustes kärbitakse kohvitaimed saagikoristuse hõlbustamiseks sobiva kõrguseni. · Kohvitaime õied on valged ja lõhn meenutab jasmiini- või apelsinilõhna. · Kohvitaimed õitsevad erinevatel aegadel: Araabika pärast vihma ja Robusta korrapäratult. · Kohvimari on kirsisuurune ja värvub küpsedes tavaliselt tumepunaseks või kollaseks. · Marjad on korjamiseks küpsed umbes üheksa kuud pärast õitsemist. · Marjad valmivad eriaegadel, seetõttu tuleb ühelt taimelt saaki koristada mitu korda. · Igas kohvimarjas on kaks seemet ehk kohviuba. Kohvi kasvatamine · Kohvipõõsas peab kasvama 3-4 aastat enne kui põõsalt saab esimese saagi.

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Referaat - kohv

1. MIS ON KOHV? Kohv on kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud soe aromaatne jook. Sellele joogile on omapärane mõrkjas-magus maitse. Kohv valmistataks kohviubadest. Kohvioad on kohvipuu röstitud seemed. Kohvioad sisaldavad 0,6-2,4% kofeiini. Kohviube kasvatatakse ja valmistataks enamjaolt Lõuna-Ameerikas ja Aafrikas. Parimateks sortideks peetakse kolumibat, kostariikat, santost ja haraarit ning tähtsamad kohitüübid on araabika, robusta ja libeeria. Kohvi juuakse tavaliselt koore, suhkru või piimaga. (ENE, 1989) Kohvi alla käib ka viljakohv, mis ei ole valmistatud kohviubadest, vaid teraviljast. Maitse poolest meenutab see oakohvi, aga selles puudub kofeiin. Seda juuakse tavaliselt oakohvi asendajana ja tarbitakse kuumalt. (Kohv ­ Vikipeedia, 2013) 1.1 Kuidas kohvi valmistatakse? Oad eraldatakse kuivatatud või (eriliste masinate abil) tooretest viljadest, pestakse ja kuivatatakse

Toit → toiduainete sensoorse...
14 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Colombia

9 5. ISEÄRASUSED 5.1. Mäetööstus ja energia Colombia on hästi varustatud mineraalidest ja energiaallikatest. Colombial on Ladina-Ameerika suurim kivisöe reserv ja teiseks kõige rohkem hüdroenergia potentsiaali Brasiilia järel. Samuti omab märkimisväärset kogust nikklit, kulda, hõbedat, plaatinat ja smaragde. 5.2. Colombia kohvi kasvandused Colombia on teatavasti maailmas suuruselt teine Araabika kohvisordi kasvataja. Colombias on 500 000 farmi, keskmise farmi suurus kolm hektarit ning keskmine saak hektarilt 2500 kilo. Colombia on Ladina-Ameerika suuruselt neljas ning rahvastiku arvult teine riik. Looduse kirevuse poolest on Colombia koos Indoneesia ja Brasiiliaga esikolmikus. Kohv kasvab seal mägistel aladel Vaikse ja Atlandi ookeani vahel. Riik on oma nime saanud Kolumbuselt, keda peetakse Ameerika avastajaks. Colombia on Brasiilia järel mahu

Geograafia → Geograafia
18 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Kohv inimeste elus

Kohv on üks väärtuslikumaid esmatarbekaupu maailmakaubanduses, jäädes paljude aastate vältel arengumaade kaubavahetusartiklina alla ainult naftale. Selle kasvatamine, töötlemine, turustamine ja transportimine loovad töökohti miljonitele inimestele maailmas. Kohv on otsustav tegur paljude arenevate riikide poliitikas ja majanduses, paljudele arengumaadele annab kohvieksport olemusliku osa nende väliskaubandusest, mõnel juhul isegi 80%. 3. Kohvisordid Levinuim kohviliik araabika (Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea Robusta), mis on maitselt araabika kohvist tugevam ja on pärit Kongost. On olemas ka kolmas kohvipuu liik libeerika (Coffea Liberica) Lääne-Aafrikast, kuid selle osatähtsus on kaduvväike. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks, kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. 4. Lahustuv kohv

Bioloogia → Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Esitlus Kohvi kohta

Kohv Üldiselt Kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Sisaldab kofeiini (60-140 mg) Imendumiseks kulub 45 minutit Ergutav toime 20-40 minuti jooksul Koostis Kohviõlid (10-17% massist lipiidid) Süsivesikud (50% ) Sahharoos Roheline uba (3-9%) Valgud (10-13%) Kohvi liigid Araabika (Coffea Arabica) Robusta (Coffea Robusta) Libeerika (Coffea Liberica) Mõju tervisele Tugevdab ja kiirendab südame kokkutõmbeid Tõstab vererõhku Mõjutab hingamist Stimuleerib ainevahetust Suureneb higieritus Tõstab tähelepanu- ja töövõimet Aitab keskenduda ja ületada unisust Soodustab seedimist Tekitab sõltuvust Mao ärritaja Mürgituslaadsed seisundid Maksahaiguse korral, kuhjub organismis Võõrutusnähud- uimasus, peavalu, iiveldus Huvitavat Kohvijoojatel väiksem võimalus haigestuda insuliinsõltumatusse suhkruhaigusesse Paran...

Varia → Kategoriseerimata
13 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Töökohapõhine ülesanne - kohvi

Valmistamine. Kohvi valmistamiseks on mitmeid viise: erinevad kohvimasinad, presskannud, lahustuv kohv, „pätikohv“. Kohvimasinates saab kasutada filterkannu jaoks jahvatatud kohvipulbrit, on masinaid, mis jahvatavad vastava koguse kohviube ise pulbriks, mõni masin vajab vaid kohvikapslit või –patja.  Paulig Classic Paulig Classic on kauakestva ja rikkaliku järelmaitsega hõrk 100% araabika kohvisegu. Valitud araabika kohvioad annavad kohvisegule täiusliku aroomi, mida on viimistletud Guatemala vulkaanilisel pinnasel kasvanud kohviubadega. Paulig Classic on keskmise röstiga naturaalne kohv. Röstimisaste 3. Paulig Classic on Pauligi esindustoode Baltimaade ja Venemaa turul. See on suuruselt teine kohvimark Baltimaade turul. Paulig Classic

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Kohvi referaat

Kohvi kasvatuspiirkonnad Kohvi kasvatamise piirkonnad on Aafrika ja Araabia poolsaar, Ladina ­Ameerika ja Kariibi mere poolsaar ja India ookeani piirkond. Kohvi liigid Coffea Arabica- Arabica kohv Coffea Arabicat kirjeldas esimesena Linnnaeus 1753. Tuntumad variatsioonid on Typica ja Bourbon, kuid on aretatud ka teisi tüvesid ja kultuure nagu Caturra (Brasiilias, Kolumbias) Mundo Novo (Brasiilia), Tico (Kesk-Ameerika), kääbus San Ramon ja Jamaika Blue Mountain. Tavaline araabika taim on suur põõsas tumeroheliste ovaalsete lehtedega. See erineb geneetiliselt teistest kohviliikidest, kuna tal on 4 kromosoomipaari kahe asemel. Põõsa viljad on ovaalsed ja küpsed 7-9 kuuga, tavaliselt sisaldavad nad kahte lamedat seemet (kohviuba) - kui ainult üks uba valmib, siis seda kutsutakse hernemari (peaberry). Araabika kohv on tihti vastuvõtlik kahjuritele ja haigustele, seetõttu on vastupanuvõime kasvatamine põhiline aretustöös

Toit → Toiduainete õpetus
40 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Tee-ja kohvisordid

kasulikke vitamiine), Hibiscus(värvuselt meenutab jõhvikamahla), Honeybush(ehk meepõõsa tee), Hemp(ehk kanepitee), Mate(valmistatakse kuivatatud astelpajupõõsa lehtedest) ROOIBUS HIBISCUS HONEYBUSH HEMP MATE Kohv • Kohv valmistatakse kohviubadest (kohvipuu röstitud seemnetest), mis jahvatatakse pulbriks • Kohvijoomine sai alguse Etioopiast, Euroopasse jõudis 17.sajandil • Levinum kohviliik on araabika, teine on robusta • Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit • Suurim kohvitootja on Brasiilia KOHVIPUUD KOHVIOAD Erikohvid • Cappucino • Caffe Latte • Türgi kohv • Espresso • Café au lait • Iiri kohv • Americano • Café Crema • Cafe Mocha

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
22
rtf

Kohv - uurimustöö

Loomulikult ei sobi kofeiinirikkad joogid ka laste toidumenüüsse, sest nende närvisüsteemile on niigi omane kõrge erutatavus ja nad väsivad suhteliselt kiiresti. Nii võib liigne kofeiin lapse organismi lihtsalt kurnata. http://www.loodus.ee/el/vanaweb/9903/kofeiin.html(12.12.08) 5.Huvitavaid fakte · Kohvi marjad küpsevad erinevail aegadel ja seega korjatakse neid peamiselt käsitsi. Ühe kilo röstitud kohvi valmistamiseks kulub ligikaudu 4400 araabika marja. Kuna igas marjas on kaks uba, sisaldab üks kilo 8800 kohviuba. · Keskmine kohvipuu annab ainult 1kg röstitud kohvi aastas ja esimese saagini 13 jõudmiseks kulub neli kuni viis aastat · Esiteks tulevad kohvitaimele ilusad valgete õitega kobarad, mis sarnanevad kujult ja lõhnalt jasmiinile. Õied närtsivad juba paari päeva jooksul. Seejärel ilmuvad väikesed

Muu → Teadus tööde alused (tta)
199 allalaadimist
thumbnail
36
docx

Tooterühma analüüs

valmistatud aromaatne jook. Kohvijoomine sai oletatavasti alguse Etioopiast. Sealse Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Eri rahvastel on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Levinuim kohviliik araabika (Coffea arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea canephora), mis on maitselt araabika kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik, libeeria kohvipuu (Coffea liberica), kuid selle osatähtsus on kaduvväike. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi

Majandus → Klienditeenindus
16 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kohv ja tee. referaat

Etioopias leidub senini selliseid paiku, kus inimesed joovad kohvipuu lehtedest valmistatud jooki. Esimene kirjalik teade kohvist, mida valmistati röstitud kohviubadest, on pärit Araabia teadlastelt, kes kirjutasid, et see on kasulik, kuna pikendas nende tööaega. Araablaste innovatsioon kohviubade jahvatamisel jõudis esimesena Egiptusesse, sealt Türki ja hiljem leidis juba tee laia maailma. Sordid Levinuim kohviliik araabika (Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea Robusta), mis on maitselt araabika kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik libeerika (Coffea Liberica), kuid see on vähe levinud. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. Kohvi all mõeldakse üldjuhul kohvipuu seemnetest valmistatud oakohvi. Oakohv sisaldab kofeiini,

Kategooriata → Uurimistöö
42 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Referaat - Kohv

vabastamine, mis viis kohvifarmerite ekspordihinnast saadava tulu kasvamisele. Sellele võib lisada alanõudluse. Analüütikud keskenduvad tihti ületootmisele ja jätavad tähelepanuta esile kerkivad turusuundumused ja uued tehnoloogiad rahvusvahelises tootmise ja nõudluse debatis. Mida veel kiputakse unustama on, et kohv ei ole ühetaoline toode; araabika on tugeva maitsega, aromaatne, ja haarab tavaliselt kõrgemad hinnad, samal ajal kui robusta on odavam ja kergem toota. Robusta turuosa on märkimisväärselt kasvanud viimase kümne aasta jooksul. Toote kvaliteet, tootmise maksumus ja suhted rahvusvaheliste partneritega on olnud aastaid kohvikaubanduse parameetrid. Peale rohkem kui kolmeaastast ületootmist ja madalaid hindu on konkurents siiski teravnenud. Paljude tootjate ja eksportijate

Toit → Joogiõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Joogiõpetus: kohv

Joogiõpetus ISESEISVA TÖÖNA VASTAB KIRJALIKULT KÜSIMUSTELE. 1. Nimeta erinevaid kohvisorte ja too välja nende erinevused. Araabika-levinum ja parim kohvisort Robusta-maitselt araabikast tugevam(robustsem), rohkem kofeiini 2. Kohvipuu- kirjelda Kasvab 7-8m kõrguseks, kuid kultuurtaimed lõigatakse 2-4m pealt maha, et saavutada laiust. Kohvi lehed on 10-15cm pikad, läikivalt tumerohelised heldama alapoolega. Kohvi marjad on kirsisuurused ning tumepunast värvi. Valmimine võtab aega 8 kuud. Kohvipuu hakkab õitsema 2-4 aastaselt. Kohvi saab koristada alates puu 5.eluaastast mitu kord aasta jooksul. 25. eluaastast alates muutub puu vanaks, kuid võib veel eksisteerida. Kohvipuu nõuab 19-25 kraadist temperatuuri. Ei kannata külma, kuid ei sure juhusliku külma öö tõttu. 3. Nimeta erinevaid kohvijooke. 7 tk Cappuccino, Caffè Latte, Caffè Macchiato, Espresso, Con Panna, Ristretto, Cafè au Lait. ...

Toit → Joogiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kaubarühma analüüs

müüginõudeid. 2 Mari-Liis JürnaKaubarühma analüüs 1.Kohv 1.1 Kohvi keemilisse koostisse kuulub:  Kofeiin 0,6-4%  Kiudained  Suhkur  Rasv  Valk  Mineraalained (Ka, Ca, Fe, Na, S, P, Cl)  Orgaanilised happed  Parkained  Vitamiinid B6, B12 Kohvi liigitus päritolu maa järgi: Brasiilia- suurim Araabika tootja ¼ maailma toodangust, Vietnam- suurim Robusta tootja. Kohvi saab liigitada ka kofeiini sisalduse ning jahvatusviisi järgi alusel järgmiselt : 1.2 Liigitus kofeiini hulga järgi  Kofeiinirikas- üle 2%  Keskmine kofeiini sisaldusega- 1,5-2%  Kofeiini vaene- alla 0,2%  Kofeiinita – alla 0,08% 1.3 Liigitus jahvatuseviisi järgi  Jahvatamata kohv  Jahvatatud kohv  Jäme jahvatus  Keskmine jahvatus

Majandus → Kaubandus
7 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Tehnilise dokumentatsiooni mõistmine

Maitsesta tunde järgi suhkru või maitsesiirupiga. 4.4 TAZZA-KAKAO TAZZA (120 ml) Rikkaliku maitsega kuum kakao. Proovi ka Tazza-kakaokohvi, lisades kakaole espressot. 4.5 TAZZA CAPPUCCINO TAZZA CAPPUCCINO (40 ml espressot, 120 ml piimavahtu ja 40 ml Tazza-kakaod) Põneva ja mõnusa maitsega joogi saad, kui lisad oma cappuccinole Tazza-kakaod. Soovitame proovida! 4.6 KOHV PAULIG CLASSIC PAULIG CLASSIC (120 ml) Paulig Classic on hõrk ja rikkaliku järelmaitsega 100% araabika kohv. 4.7 TEE TEE (120 ml) Värske, aromaatne ja tugevamaitseline teesegu. Paulig English Breakfast Tea. LISA 1 KOKKUVÕTE Paulig Cupsolo on ainulaadne masin, millega on võimalik teha tavalist kohvi, suurepärast espressot ja espressojooke, samuti Tazza-kakaod ja teed.Jookide valmistamiseks kasutatakse spetsiaalseid kapsleid. Ühest kapslist saab ühe portsjoni ehk tassitäie kuuma jooki. See tagab, et kohv või tee on alati värske ja seda on täpselt õige kogus.

Tehnoloogia → Tehniline dokumentatsioon
16 allalaadimist
thumbnail
33
odp

KOHV- joogiõpetus

Zabloone, mille abil tehakse näiteks kakaopulbriga espresso pinnale erinevaid kujundeid. Kohvipuud Kohvipuu kuulub madaraliste sugukonda. Kohvipuid arvatakse olevat 25-80 liiki. Kohvipuu pärineb Lõuna-Araabiast ja Ida-Aafrikast. Araabia kohvi kodumaaks loetakse Etioopia Kaffa maakonda, sellest tulenevad ka üle maailma levinud samakõlalised erikeelsed nimetused. Kõikidest kohvipuu liikidest vaid kaks - coffea arabica ehk araabika ja coffea canephora ehk robusta - on maailmaturul kaubandusliku tähtsusega. Kohvipuu Araabikat kasvatatakse kvaliteetsema kohvioa tootmiseks ning selle maitse on mahedam ja nüansirikkam. Robusta seevastu on tugeva maitsega ning sobib hästi espressosegudesse. Selles on kaks korda enam kofeiini kui araabikas, mis teeb espresso maitse täidlasemaks ja tekitab kohvile paksema vahu. Kohvipuud on igihaljad 3-6 m kõrguseks kasvavad

Toit → Joogiõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
110
docx

Toidukaubaõpetuse õpimapp

Röstimata kohviuba sisaldab 1200 bioaktiivset ainet, millest vaid 200 tuntakse. (Ibid) 4.2 Kohvi liigitamine Kohvi võib liigitada kohvipuu liigi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel. Kohvipuuliike tuntakse üle poolesaja, kuid kaubanduslik tähtsus on neist vaid kahel. Tähtsaim ja kõige laialdasemalt kultiveeritav liik maailmas on Etioopiast pärit araabia kohvipuu – Coffea arabica – saadus araabika kohv. Araabika uba on piklik-lameda 18 kujuga, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus. Araabikast valmistatud kohv on mitmekesise ja peene aroomiga, kofeiinisisaldus kuni 2%. Araabika on eelistatuim kohv, tema aastaproduktsioon moodustab u 75% maailma kohvitoodangust. Coffea arabica’l on ohtrasti teisendeid, millele annab sordinime tootjariik, kasvukoht või peamine väljaveosadam. Tuntumaid araabika teisendeid on moka (kasvatatakse Lähis-Idas).

Toit → Toidukaubaõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Kohv

jahvatusega kohv. Vesi tõuseb kuumenedes toru mõõda üles ja valgub läbi kohvi tagasi. Kohvi aroom kaob. Lahustuv kohv Naturaalsed kohvioad röstitakse ja jahvatatakse. Jahvatatud kohvist valmistatakse väga kange kohvikonsentraat, millest eemaldatakse vesi. Seejärel tekib kas kohvi puru või graanulid. Espressosõnastik Araabia (Arabica) ­Coffea Arabica. Maailmas enim levinud ja kvaliteetseim kohvisort, mis kasvab mägistel aladel 800-2000 meetri kõrgusel merepinnast. Araabika annab espressole ilmeka aroomi, pehme, õrna ja veidi hapuka maitsevarjundi. Aroom (aroma) ­ ninaga tajutav lõhn või aroom. Automaatne espressomasin (automatical espresso machine) ­ valmistab joogid automaatselt, nupule vajutamisel. Masin jahvatab ise oad, pressib kohvi sobivalt kokku, surub selle keetmiskambrisse ja väljastab joogi. Barista (barista) ­ profesionaalne espresso valmistaja. Espressobaarmen, kes teab kohvist ja kohvijookidest kõike ning on suuteline neid ise valmistama.

Toit → Joogiõpetuse
82 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kohv

Kohvimarja haigus vastuvõtlik resistentne Kofeiinisisaldus ubades 0.81.4% 1.74.0% Oa kuju keskmiselt 1.2% keskmiselt 2.0% Tüüpiline kuju lame ovaalne Coffea Arabica Arabica kohv Coffea Arabicat kirjeldas esimesena Linnnaeus 1753. Tuntumad variatsioonid on Typica ja Bourbon, kuid on aretatud ka teisi tüvesid ja kultuure nagu Caturra (Brasiilias, Kolumbias) Mundo Novo (Brasiilia), Tico (KeskAmeerika), kääbus San Ramon ja Jamaika Blue Mountain. Tavaline araabika taim on suur põõsas tumeroheliste ovaalsete lehtedega. See erineb geneetiliselt teistest kohviliikidest, kuna tal on 4 kromosoomipaari kahe asemel. Põõsa viljad on ovaalsed ja küpsed 79 kuuga, tavaliselt sisaldavad nad kahte lamedat seemet (kohviuba) kui ainult üks uba valmib, siis seda kutsutakse hernemari (peaberry). Araabika kohv on tihti vastuvõtlik kahjuritele ja haigustele, seetõttu on vastupanuvõime kasvatamine põhiline aretustöös. Arabicat kasvatatakse Ladina

Toit → Köögi õpetus
42 allalaadimist
thumbnail
28
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused II tööks

Mida pikem on röstimisaeg, seda mõrkjama maitse kohvioad omandavad. Hapusus samal ajal väheneb. Kohvi toiteväärtus ja kasulikud omadused. Kohvis on väga vähe energiat andvaid toitaineid (valke, süsivesikuid, rasvu). Kõige rohkem on kohvis: - kofeiini (ergutava toimega ksantiinalkaloidi) ­ 1­2%, - parkaineid, - eeterlikke õlisid, - lämmastikuühendeid. Araabika oad on suhteliselt suured, piklikud, neid läbib veidi laineline vagu. Araabika on kõrgelt hinnatud, kvaliteetne, mahedamaitseline aromaatne kohv, sisaldab vaid 1% kofeiini. Robusta oad on väiksemad, ümaramad, neid läbiv vagu on sirge. Araabikaga võrreldes kibedama maitsega. Sisaldab 2% kofeiini, on madalama hinnaga. Kohv stimuleerib kesknärvisüsteemi, hingamiselundite tegevust, laiendab veresooni, suurendab vöötlihaste toonust ja kiirendab südame tööd.

Toit → Toiduained
45 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

sellest valmistatud aromaatne jook. Ajalugu Kohvijoomine sai oletatavasti alguse Etioopiast; siit, Kaffa nimelise küla järgi sai kohv ka oma nimetuse. 15. sajandil oli kohv levinud Araabias, 16. sajandil ka Türgis. Euroopasse jõudis kohvijoomise komme 17. sajandil, Eestisse 17. sajandi lõpuks. Erinevatel rahvastel on kujunenud oma kohvi valmistamise ja serveerimise viisid. Tuntuimad on ehk türgi kohv ja itaallaste espresso. Kohvisordid Levinuim kohviliik araabika (Coffea Arabica) on pärit Etioopiast. Selle osakaal maailmas toodetud kohvist on umbes 75%. Teine tuntud kohviliik on robusta (Coffea Robusta), mis on maitselt araabika kohvist tugevam. On olemas ka kolmas kohvipuu liik libeerika (Coffea Liberica), kuid selle osatähtsus on kaduvväike. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootjamaaga seotud nimetust. Näiteks kolumbia kohv, kostariika kohv, santose kohv jne. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
80
docx

Toidukauba õpimapp

Oakohv sisaldab kofeiini, mis mõjub ergutavalt. Turustatakse toorest, röstitud, jahvatatud ning lahustuvat kohvi. Peale naturaalse kohvi toodetakse ka segusid, kus kohvile on lisatud näiteks teravilja, sigurit jms. Põhilised hahvatuse jämedused on jäme jahvatus, keskmine jahvatus, peen jahvatus ja türgi jahvatus. Midapeenem jahvatus, seda kangem kohv saadakse. Tuntakse kahte põhilist kohviliiki: Araabika (Coffea Arabica) ­ peetakse vanimaks viljeledud kohviliigiks. Araabika sisaldab vähem kofeiini kui ükski teine majanduslikel eesmärkidel kasvatatav kohvipuuliik. Robust ( Caffea Robusta) ­ sisaldab umbes kakskorda rohkem kofeiini kui araabika kohv. Peetakse vähem kvaliteetseks, maitsvaks kui araabika kohv. Robusta kohvi oad on kummimaitselised, põlenenud maitsega ning kibedama kui araabika kohvi röstitud oad. Robusta kohvi kasutatakse palju lahustuvates kohvides ning vängemates espressosegudes.

Toit → toiduainete sensoorse...
74 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Suure ja väikse algustähe kasutamine

osa, nt liköör Vana Tallinn kuna ta on Vana Tallinna liköör.Kohanimelise täiendina ühendeis kasutadatakse väikest algustähte.Kuid kui kahelda kas suur või väike algusäht siis soovitatav oleks ikka kasutada suurtähte. Kaupade nimetamise reeglid : Kaupade nimetused kirjutatakse alati väikese algustähega. Näiteks sai,leib, müsli, salaami, viiner, feta ~ fetajuust, mozzarella (juust), jogurt, õlu, a, pitsa, lasanje, tsilli, araabika (kohv)need kõik kirjutatakse väikese tähega kuna need on üldnimetused . Kui kirjutada kuapade nimetused koostisaine järgi: Näiteks : küüslaugukaste ,terasepik, kliisarveke, linnaseleib, piimavorst, krabipulgad.Kõik need kirjutatakse ka väikese tähega .ja tavaliselt kokku järgnevaga. Koostisaine, valmistusviisi, kuju, otstarbe järgi kirjutatakse kõik väikese tähega . Paljude kaupade on pandud nimed ja nendes nimedes kirjutatakse iga sõna väljaarvatud

Eesti keel → Eesti keel
37 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Baltiriigid

BALTI RIIKIDE AJALUGU 08.september.2011 1154. aastal Tallinna esmamainimine 1095. Aastal Ristisõjad algasid 632. Aastal Araabia riigi teke Balti riikide teke on seotud Ristisõdadega. 1201. Aasta Riia linn Riiga suunduti, kuna jõe kaudu oli väga hea ja lihtne pääseda Venemaale, Novgorodi Teema Eesti Läti Leedu MAINIMINE 1154. aasta Idris 1201. aasta Riia 14.09.1009 nunnad Araabika kirjeldasid Leedut SÕJAD/ISIKUD Lembitu (positiivne) Kaupo (positiivne ja 06.07.1253 negatiivne) Mindaugas kroonis end kuningaks (positiivne) 28.09.1236 aasta Saule

Ajalugu → Ajalugu
18 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

Kompveki mass valmistatakse tooraine keetmise, vahustamise, peenestamise teel. On sokolaadiglasuuriga, vahvlikorpusega, sufleega, puuvilja ja pähkli korpusega, piimaga, koorega ja närimiskompvekke. JOOGID Jooke on mitmesuguseid ja erineva klassiga. Jooke tarbitakse ka erinevatel põhjustel. Mitte alkohoolsed joogid(Kohvi, tee, mahlad ja gaseeritud joogid) Kohv on kohvipuu röstitud seemnetest ehk kohviubadest jahvatatud pulber ja sellest valmistatud aromaatne jook. Kohvi on kahte liiki Araabika ja robusta. Kohvipuud kasvavad üle maailma kitsas subtroopilises vöötmes umbes 2000 meetri kõrgusel merepinnast. Kohvitaim on pärit Etioopiast. Suurimad kohvitootjamaad on Brasiilia, Colombia ja Vietnam. Kohvitaim vajab kasvamiseks palju vihma, umbes 1500-2000 mm aastas. Kohvitaim on väga külmakartlik. Kohvitaim võib kasvada kuni 10 m kõrguseks. Kohvitaimed õitsevad erinevatel aegadel: araabika pärast vihma ja robusta korrapäratult. Kohvimari on kirsisuurune ja värvub

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused

mangostan, melon, papaia, avokaado, granadill, tomat. kurk, porgand, kapsad, kartul, hurmaa, kiivi, herned 28. Kohvi liigitamine ja erinevate kohvide valmistamiseks kasutatavad toorained. Lahustuv kohv ­ mis on peamine tooraine. Röstimine. Arabika ja Robusta erinevus. Kohvi võib liigitada kohvipuu liigi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel: · Kohvipuu liigi järgi ­ Etioopiast pärit araabia kohvipuu Coffea arabika (saadus araabika kohv) ja Kongo kohvipuu ehk Coffea canephora (saadus robusta kohv). · Päritolumaakohvid - kohvid, milles kasutatud kohvioad pärinevad ainult ühelt maalt. · Röstimisviisi järgi - hele, keskmine või tume. Lisaks võib veel olla keskmiselt tume ja prantsuse röst ehk French roast (väga tume röst). · Jahvatusviisi järgi - jahvatamata ja jahvatatud kohviks, viimane omakorda jämedaks, keskmiseks, peeneks ja väga peeneks jahvatuseks

Toit → Toit ja toitumine
103 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Toiduaine õpetuse

· Lõuna-Ameerika kuulsad kohvimaad said oma esimese kohvipuu Louis XIV aiast. Kohvi liigid: · Kohvi võib liigitada kohvioa tüübi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel. · Kohvi saadakse igihalja, troopilises vööndis kasvava kohvipuu seemnetest. Parimad toorkohvi oad on sinakas-rohelise või hallikas-rohelise värvusega. Pruun värvus ja plekilisus viitavad töötlemisvigadele. Kohviubade liigid: 1. Araabika (Coffea Arabica)- on pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine ja meeldiv, kofeiinisisaldus 2%. Kolmveerand maailma kohvitoodangust. 2. Robusta (Coffea Robusta)- on pärit Kongost. Kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer. Vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus 2%. Umbes veerand maailma kohvitoodangust. 3. Lõuna- Aafrikast pärit Coffea Liiberica Ühes kohvipuu viljas on kaks rohelist seemet

Toit → Kokandus
107 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Toiduainete õpetuse konspekt

· Lõuna-Ameerika kuulsad kohvimaad said oma esimese kohvipuu Louis XIV aiast. Kohvi liigid: · Kohvi võib liigitada kohvioa tüübi, päritolumaa, röstimis- ja jahvatusviisi alusel. · Kohvi saadakse igihalja, troopilises vööndis kasvava kohvipuu seemnetest. Parimad toorkohvi oad on sinakas-rohelise või hallikas-rohelise värvusega. Pruun värvus ja plekilisus viitavad töötlemisvigadele. Kohviubade liigid: 1. Araabika (Coffea Arabica)- on pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine ja meeldiv, kofeiinisisaldus 2%. Kolmveerand maailma kohvitoodangust. 2. Robusta (Coffea Robusta)- on pärit Kongost. Kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer. Vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus 2%. Umbes veerand maailma kohvitoodangust. 3. Lõuna- Aafrikast pärit Coffea Liiberica Ühes kohvipuu viljas on kaks rohelist seemet

Toit → Toiduainete õpetus
58 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

araabika ­ (Coffea Arabica), pärit Etioopiast, kohvioa sisemine külg on sissepoole nõgus, aroom mitmekesine, meeldiv, kofeiinisisaldus kuni 2%, annab kolmveerandi maailma kohvitoodangust; robusta ­ (Coffea Robusta), pärit Kongost, kohvioa sisemine külg on väljapoole kumer, vähem aromaatne, maitselt kangem, kofeiinisisaldus üle 2%, umbes veerand maailma kohvitoodangust; libeerika (Coffea Liberica), pärit Lääne-Aafrikast ei oma tänapäeval erilist tähtsust. Araabika ja robusta tüüpi kohvipuid on püütud ka ristata, mille tulemusel on saadud kõrgelt hinnatud hübriid ­ arabusta. Päritolumaa järgi eristatakse brasiilia, kolumbia, guatemaala, costa-rica, keenia, tansaania, indoneesia, india jt. kohve. Kohvisordid kannavad tavaliselt tootva riigi, maakoha või väljaveosadama, näit. Santos nime. Röstimisviisid võivad olla hele, keskmine, keskmiselt tume või tume. Mida tumedam röst, seda maitselt kangem kohv saadakse

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun