Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"hapupiim" - 159 õppematerjali

hapupiim – saadakse piima hapendamisel piimhappe strptokokkidega, valmistatakse 2,5 ja 3,2%. Teda iseloomustab ühtlane kalgend Hapendatud pett – saadakse vä’rske peti ja lõssi hapendamisel, rasvasisaldus kuni 0,5%. Rohkesti leidub letsitiini, mis stimuleerib rakkude kasvu, aitab reguleerida kolesterooli taset veres. Teda iseloomustab peenehelbeline kelgend
Hapupiim

Kasutaja: Hapupiim

Faile: 0
thumbnail
23
ppt

Esmavajalikud toiduained, Piimatooted

rasvhappeid Saavad tarbida ka laktoositalumatuse all kannatavad inimesed Hapupiima joogid : Keefir Piimhappeline- ja alkoholkäärimine Miks hea ? ­ Sobib hästi dieettoiduks, soodustab maomahla eritumist, toniseerib südant, veresooni ning närvisüsteemi. Juuretis rikastab jooki omakorda mitmete vitamiinidega Rasvata(0,5%), väherasvane(1,0-2,5%), suure rasvasisaldusega keefir (3,2%) Hapupiim Saadakse piimhappebakteritega kääritamise teel Selle käigus rikastub hapupiim B-grupi vitamiinidega Rjazenka Rjazenka ­ ehk ukraina hapupiim Kõrgpastöriseeritud hapupiimatoode, saadakse lehmapiima hapendades Kreemjas värv, ühtlane konsistents, maitsestamata jogurti maitsega ning ei sisalda gaasi(erinevalt keefirist) Hapupiimatoodetest on see kaloririkkaim Sisaldab valke, ning rohkelt rasvu ja süsivesikuid Jogurt Hapupiimaliik ­ kuivained Lisandid ­ rasvavaba piimapulber, suhkur, puuvilja- ja marjasiirupid, mesi jm

Toit → Toiduvalmistamine
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Keeled → Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Piim ja piimasaadused

osakeste arv ja niiskusesisaldus pakitakse hermeetiliselt suletud metall- ja kombineeritud purkidesse, alumiiniumfooliumiga vooderdatud ja polüetüleenkilega kaetud pakkidesse, lamineeritud paberist korridesse. Säiltustemperatuur 0... kuini 10 kraadi - kuni 8 kuud Säilitustemüeratuuril kuni 20 kraadi ­ 3 kuud Hapupiimatooted Saadakse piimast ja rõõsast koorest kääritamisel erinevate mikroobide puhaskultuuridega - juuretisega ·piimhappelise käärimise teel 8 hapupiim, jogurt, atsidofiilpiim kohupiim hapukoor) ·segakäärimise teel ­ peale piimhappebakterite on vell pärmi ­ ja hallitusseene puhaskultuure ( keefir, kumõss, viili) Käärimisprotsessis muutub piimasuhkur piimhappeks ja valgud kalgenduvad, tooted on kõtge toiteväärtusega, kerge omastatavusega, meeldiva ja värskendava maitsega, dieet- ja raviomadustega. Mõned piimhaüüebakterid eraldavad antibiootilisi aineid( atsidofiilkepike,

Toit → Toitumisõpetus
50 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Taking food, what food

Ei tohi põhineda ainult toitainete sisaldaval kogusel. • Ei ole mõistlik anda haigetele ainult lihatoidud. • Piim ja piimatooded (eriti või) on suurepärased toitainete allikad. • Kaera- ja tatrapuder, riis ja odrakruup on selline söök, mida hästi seeditakse. • Juust on toitainete rikkas • Piim on asendamatu nii haigete, kui ka tervete inimeste jaoks. See on tingimusel, et piim on värske. • Haigete inimeste tervisele on kasulik hapupiim. • Magustoit muutub haigete inimeste jaoks vastikuks (nii laste, kui ka täiskasvanute jaoks). Haiguse ajal maiasmokadel on vastiktunne magusale. See toimub nii, kuna suukuivuse juures tekib vajadus süüa • Tarretis on haigete lemmiktoit. See ei ole toitev. Tihti tekitab kõhulahtisust. • See toit, mis on terve inimese jaoks on äärmiselt tervislik ja tugevdav, võib olla haige inimese jaoks juba mürk.

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
12
docx

ORGANISMI AINE- JA ENERGIAVAHETUS

3. NIMETA 1) Organismirühmi, mille esindajad on autotroofid, heterotroofid V:A: FOTOSÜNTEESIJAD( rohelised taimed ja vetikad) H: LOOMAD, SEENED, PROTISTID ja VALDAV OSA BAKTERITEST. 2) Dissimilatsioonijärgud glükoosi täielikul lõhustumisel (aeroobsel glükolüüsil) V: 1) Glükolüüsi reaktsioon 2) Tsitraaditsükli reaktsioon 3) Hingamisahela reaktsioon 3) Piimhappelise käärimise ja etanoolkäärimise saadused Piimhappe: hapupiim, hapukoor, jogurt, keefir, kohupiim,juustud. Etanoolkäärimine: etanool ehk viinapiiritus 4) Rakuhingamise lähteained ja saadused Lähteained: glükoos ja hapnik Saadused: süsihappegaas ja vesi 5) Fotosünteesi lähteained ja saadused Lähteained: süsihappegaas ja vesi Saadused: Glükoos ja hapnik 4.SELGITA 1) Millisel viisil saab ja kasutab energiat autotroofne organism? Heterotroofne organism? V: Organismid kasutavad energiat elutegevuseks ja kudede uuendamiseks.

Bioloogia → Bioloogia
94 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Piimatooted

korral võivad intensiivselt paljunema hakata. Samuti säilib toorpiim pastöriseeritud piimaga võrreldes vähem. Rõõsk koor. Saadakse piima eraldamisel ja kujutab endast piima rasvarikast osa. Mida rasvasem koor , seda vähem valku ja süsivesiniku. Mida suurem rasvaprotsent , seda madalam happesus . Hapupiimatooted. Saadakse piimast ja rõõsast koorest kääritamisel. Kääritamisel muutub piimasuhkur piimhappeks. Hapupiima joogid- keefir , hapupiim , rjazenka (ukraina hapupiim) Keefir-rasvata ( 0.5%rasva) , väherasvana (1.0, 2.5 %) , keefir (3.2%) , lisatakse C-vitamiini . Jogurt. Kasulikkus- tasakaalustab soolte ja mao talitust , sisaldab rohkesti C ja B grupi vitamiine , valke . On olemas maitsestamata ja maitsestatud. On olemas joogijogurtid kui ka söögi jogurtid ( paksema koostisega) Piima jogurtid ( rasva 1.5 , 3.5 %)koore (3.5,10%)dieetjogurt (0.05,0.5%) Kohupiim Kohupiim- valmistatakse pastöriseeritud

Informaatika → Informaatika
31 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Saksamaa rahvusköök

tomatikastmes hautatud pisemad kanad või broilerid. Serveeritakse röstitud pekiribade ja koorekastmega, peale raputatakse hakitud tilli. Pilleriin Tamm Saksa rahvusköök Leib ja piimatooted Saksamaa on üks neist riikidest, kus piimatooteid on palju erinevaid sorte .On palju erinevaid sorte juustu , jogurtit , petti ja hapupiim Saksamaal on traditsiooniliselt peamiselt halli ja musta leiba. Peamiselt Lõuna-Saksamaal on levinud kringlid , tänapäeval lugematul hulgal erinevaid saiu. NT: hapupiimamagustoit, "Paks piim"(Dicke Milch)- Vahustatud hapupiim riivitud musta leiva, kaneeli ja suhkruga Kokkuvõtte Selles referaadis sain teada , et saksa rahvuköök on väga rammus . põhilised tooted on erinevad

Kategooriata → Õpioskus
14 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Piim ja piimatooted

Kohupiimatoodete sortimenti kuuluvad: 1. magus ja soolane kohupiimamass; 2. kohukesed; 3. kohupiimakreem; 4. kohupiimatordid. Kohupiimatoodetel peab olema puhas hapupiima ning lisatud maitseainete maitse ja aroom. Konsistents ühtlane ja õrn. Värvus ühtlaselt piimvalge kreemika varjundiga. Kohupiimamassi säilitatakse temperatuuril kuni 6°C 36 tundi. Hapupiim Valmistatakse pastöriseeritud piimast hapendamise teel. 1. Tavaline hapupiim. 2. Atsidofiil-hapupiim. 3. Pett on rõõsakoorevõi valmistamisel eraldanud võipiim, mille rasvasisaldus on 0,2-0,4%. 4. Keefir valmistatakse täispiimast, lõssist või taastatud piimast, mida hapendatakse keefiriseentega. Ta on segakäärimisega jook, mis sisaldab piimhapet, veidi alkoholi ja süsihappegaasi. Olenevalt kasutatavast piimast jaguneb keefir: 1. 3,2%-line; 2. 1%-line; 3. rasvata. Maitse ja lõhn peavad olema keefirile omased ja puhtad. Konsistents

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pihused, pihussüsteemid

valguskiire teed lahuses. · Suspensioonis on tahke ained osakesed pihustatud vedelikus nt: * hambapasta, kohv, tee, küürimis vedelikud, vedelad ravimid. · Emulsioonis on vedelik pihustatud vedelikus nt: *piim, kreemid, emulsioon värvid, vesi. · Looduses on levinud kolloidlahused- nt: Biovedelikud, veri, taimemahlad, aerosool. tint Lisaks eristatakse: tardeid, vahtusid ja aerosoole. Tarded on: Sütt, hapupiim, lihased, nahk, makaronid, oad, herned, leib, sai. Iseloomulik on vananemine. Vahud tekivad- gaasi pihustamisel vedelikku nt mannavaht, vahukoor. Aerosoolides on tahke aine pihustatud gaasides. Happed- Ained, mis annavad lahusesse vesinikioone. Esimesel kohal ALATI VESINIK! Liigitatakse kolmel viisil: * Hapnikusisalduse järgi · Prootonite e. vesinike arvu järgi · Happe tugevuse järgi Tugevad happed on lahustes jagunenud täielik ioonideks.

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Talurahva toidud - PowerPoint

Randlased sõid värsket kala iga päev Liha ja veretoidud Liha söödi peamiselt talvel Mardipäevaks hani, kadripäevaks kana Pulmadeks või matusteks mullikas/vasikas/lammas/noor siga/kodulind Päädikutest ja kehvemast lihast suppi Jaheliha Soolati sisse Pekki lisati paljudele toitudele Vinnutamine Pühadeks või pidudeks liha küpsetati Verikäkid Verileib Verivorst Piim ja piimasaadused Valdavalt oli toidu kõrval hapupiim Hapuks läinud piimalt riisuti koor võikirnusse ja löödi võiks Võid säilitati soolatult Petipiim Hapu ehk kirnurokka Kohupiim Kohupiimakattega korbid Sõir Argi ja peojoogid Hapuroka Kali ja taar Mahlakali (kasemahlast) Kadakamarjajook või ­tee Meejook (meeõlu) Õlu Ohvriõlu (nim kahjaks) Soeõlu ehk peergas (pulmadeks) Soojendatud õllevirre (pulmadeks) Viin ,,Kui ei ole surmatõbi siis saab ikka viinast abi" Toitluse uuenemine

Ajalugu → Ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Laktoositalumatus - Uurimistöö

laktoosi sisaldavaid ravimeid. Lubatud on vaid valminud ning sulatatud juustud. 1.4 Toiduvalmistamine Hüpolaktaasiat põdevale inimesele toidu valmistamisel peab jälgima, et ei kasutataks piima ja piimatooteid ning neid sisaldavaid toiduaineid. Need tuleb kas asendada või välja jätta. Roogades võib kasutada valminud juuste (vähemalt viis nädalat) ning sulatatud juuste, kuna neis puudub laktoos. Hästi talutavad on hapendatud piimatooted ­ hapupiim, hapukoor, keefir, jogurt, kohupiim nign juust. Eestis on müügil lõhustatud laktoosiga tooted, maskeeringuga HYLA - tuletatuna sõnast ,,hüpolaktaasia". Kui 2 dl tavalises lehmapiimas sisaldub umbes 10 g suhkrut, siis samas koguses HYLA-piimas on piimasuhkrut vaid 1 g. Piima muud komponendid esinevad muutumatul kujul. HYLA tooteid kasutatakse ka toiduvalmistamisel. HYLA toodetest on saadaval piima ja piimapulber, hapupiim, vahukoor, kohupiim, A-jogurt, jäätis, karamellikaste

Toit → toiduainete sensoorse...
17 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

KEEFIR

KEEFIR Jelizaveta Tomingas MK15 KET-1 SISSEJUHATUS Paljude eestimaalaste jaoks on jätkuvalt armas hapupiim, mis sobib ideaalselt toidu kõrvale janu kustutamiseks kui ka toidu valmistamiseks. Hapupiimale on lisatud ka maailmas enimuuritud Lactobacillus rhamnosus GG bakter. KEEFIRI TUNNUSED Rasva protsendi sisaldus Keefir lisanditega Probiootiliste bakteritega keefir Pakendi suurus Pakendi materjal Keefirijook Tootjad/bränd RASVA PROTSENDI SISALDUS 2,5% Keefir 3,5% Keefir 3,5% rasvasisaldus 2,5% rasvasisaldus 2,2% rasvasisaldus

Majandus → Müügitöö alused
1 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Ungari köök

Ungari köök Ungari Ungari • Pindala: 93 030 km² • Rahvaarv: 9 879 000 (2014) Toiduained • 1. korrus: nisu, mais, kartul, pastatooted, riis. • 2. korrus: paprikas, kurk, tomat, viinamarjad, õun, pirn, sidrun. • 3. korrus: liha ja lihasaadused ( siga, lammas, küülik, veis), kalad ( koha, haug), karpkalad, hanemaksapasteet, juustud, hapupiim, muna, vahukoor, võikreem. • 4. korrus: toidurasvad, pähklid. Maitseained • pipar • punapipar (värske, jahvatatud) • tüümian • muskaat • safran • majoraan • basiilik • ingver Rahvusköögi söögikorrad • Päeva põhiline söögikord on lõunaajal. Lõunasöök algab alati supiga, milleks võib olla nii kerge puljong või ka väga rammus guljashisupp. Tüüpiline toit Ungaris • Guljašš- supp Loomaliha, mugulsibul, küüslauk, jahvatatud

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud 1.Kuni 19.sajadini oli talurahvaelatustase väga madal ja igapäevane toit vilets ja kasin. 2.Päeva peamiseks söögikorraks oli õhtusöök,milleks keedeti suppi või putru.Toit oli võrdlemisi ühekülgne.Kõige tavalisem toidukord nädala toidukordades oli kas hommikul või õhtul tanguleem. 3.Enam levinud toidumenüü nädalasees oli piimasupp, kört,leib silk,hapupiim. 20 sajandil hakati sööma kartult,liha,kastet ja suppi. 4.Pruukosti söödi tavalistele söögikordadele lisaks jüripäevast kuni rukkilõikuseni varahommikuni. *Oli olemas selline komme, mida pidi järgima!!! Alates jüripäevast saati ei tohtinud hommikul toast söömata väljuda, sest arvatavasti võis linnulaulu, eriti käo kukkumise kuulmine tuua majja õnnetuse- linnupette söömiseks. 5.Leiba peeti pühaks. Austa leiba, leib on vanem kui meie. Kui leivatükk maha kukkus pidi sellele kohe suud andma-nii ei tulnud vaesus majja.Pätsi ei pandud lauale nii,et lõiga...

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Muugikorraldus

Sortiment Toidukaubad Piimatooted: 1. keefir, hapupiim 2. rooskkoor 3. hapukoor - salatikaste 20% - hapukoor 10 % - hapukoor 20% --- toote kaal 250g, 500g Sailivusaeg 10 paeva, sailivustemperatuur +2...+6C Koostis: pasteriseeritud koor, juuretis 4. jogurt 5. joogijogurt 6. kodujuust 7. kohupiim -kohupiimapasta 5% -lahja kohupiim naturaalne -lahja kohupiim vanilliga

Majandus → Klienditeenindus
20 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Happekohupiima valmistamine

happemeetodil. KATSE KÄIK: Piim pastöriseeriti 80°C juures. Kui piim oli jahutatud 26°C-ni, lisati 2%-line juuretis ja jäeti seisma toatemperatuuril. Piim hapnes öö otsa. Piim kuumutati. Mõõdeti temperatuuri, poti seina juures oli see 76°C. Kui saavutati 50°C, siis pidi temperatuuri hoidma 20-30 min. Pärast 30 min pandi kohupiim nõrguma (õige oleks olnud ka jahutada, aga puudusid vajalikud tingimused). Sõira tegemisel pandi hapupiim nõrguma, köömned pandi vette ligunema. Klopiti lahti 3 muna, kuhu kõigepealt lisati 1 tl soola (tegime tavalise soolaga, aga õigem oleks olnud teha meresoolaga). Seejärel kuumutati vesivannil 2 l piima 90°C-ni. Kuumutati kuni piima pind hakkas kergelt värvlema ja oli saavutanud õige temperatuuri (temperatuuri mõõdeti pidevalt). Kui piim oli saavutanud 92°C, lisati 1 kg kohupiima. Kuumutati aeglaselt pidevalt segades kuni eraldus vadak (kollakas vedelik)

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
19 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Bioloogia kontrolltöö

kroonlehed tõmbavad ligi putukaid, kes aitavad tolmendada taimi. 7. Mis on bakterispooride moodustumise bioloogiline tähtsus ja miks ei saa bakterispooride moodustumist pidada bakterite paljunemiseks? 8. Kuidas inimene kasutab baktereid? Inimene kasutas baktereid või ja juustu valmistamisel juba ammu enne kui ta midagi teadis selliste organismide olemasolust. Bakterite abil toodetakse enamus piimasaadusi, näiteks hapupiim, keefir ja jogurt, samuti alkoholi, antibiootikume, veiniäädikat jm. orgaanilisi ühendeid. Bakterite kasutamine Toiduainete hapendamine--hapukurk, juust, jogurt (siinkohal oleks sobilik mainida Pajumäe talu© toodangu head kvaliteeti), hapupiim. Kütused--taimejääkidest tehakse bakterite abiga etanooli, metaani. Biotõrje--bakterid takistavad kahjulike parasiitide kasvu. Eriti efektiivne on seente vastu. Metalli tootmine--mitmeid metalle (nt rauda) saab toota bakterite abiga.

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Pihused

2. Loetletud pihustest on kõige ebapüsivamad: a) aerosoolid b) geelid c) vahud 3. Palja silmaga ei näe pihustunud aine osakesi: a) suspensioonides b) aerosoolides c) soolalahustes 4. Jämepihused muudab püsivaks: a) katalüsaator b) stabilisaator c) inhibiitor 5.Kirjuta kas pihus on tõeline lahus, emulsioon, suspensioon, aerosool või vaht: Lubimört Deodorant Majonees Happelahus Udu Tsemendisegu Soolvesi Vahtbetoon Hapupiim Tolmune õhk Lauaäädikas Vahukoor 6. Vahtudes on: a) vedelik pihustunud vedelikus b) vedelik pihustunud gaasis c) gaas pihustunud vedelikus 7. Palja silmaga võib näha pihustunud aine osakesi: a) aerosoolides b) tarretes c) happelahustes 1 8. Aerosoolides on : a) vedelik pihustunud vedelikus b) vedelik pihustunud gaasis c) gaas pihustunud vedelikus 9. Emulsioonides on:

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Keemia 7. kontrolltöö: Sahhariidid ja valgud

1.Sahhariidid on keemilised ained, mille molekulid on biomolekulid, mis koosnevad süsiniku, vesiniku ja hapniku aatomitest. Lihtsuhkrud: glükoos, fruktoos. Liitsuhkrud: tärklis. Kiudained: pähklid. 2. Glükoos C6H12O6, fruktoos C6H12O6 ja galaktoos C6H12O6. 3. maltoos C12H22O11. , laktoos C12H22O11 ja sahharoos C12H22O11. 4. Ksantaankumm. 6. α-ja β-glükoosi sruktuurivalemid erinevad üksteisest. α-glükoosil on 1.ja 2. süsiniku aatomi juures asuvad ühel pool molekuli tasapinda. β-glükoosil on aga tasapinna erinevatel pooltel. 7. Disahhariidid moodustuvad monosahhariidide tsükliliste vormide omavahelisel reageerimisel sarnaselt atsetaali moodustumisele karbonüül ühendite korral. 8. Fruktoos on kõige magusam. Kõige eneriarikkam on monosahhariid. 9. Piimhappebakterid oksüdeerivad laktoosi piimhappeks ja tekkiv hapupiim enam laktoosi ei sisalda. Seetõttu talutakse hapendatud piimatooteid, näiteks keefiri. 11. On moodustunud glükoosist. Üks on ...

Keemia → Toidukeemia
32 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Probiootilised toiduained

Probiootikumid on elusad mikroorganismid, prebiootikumid aga toidu seedimatud koostisosad, mis on kasulikud käärsooles toimivatele nn headele mikroobidele, sest prebiootikumid ergutavad valikuliselt nende bakterite juurdekasvu käärsooles. Prebiootilised on süsivesikuterikka toidu koostisosad: oligosahhariidid, nt inuliin ja oligofruktoos. Need toidukomponendid jõuavad käärsoolde ja avaldavad seal soodsat toimet. Probiootiliste toiduainete hulka kuuluvad hapupiim, keefir, jogurt. Avastamine 1995. aastal avastasid Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel piimhappebakteri Lactobacillus fermentum ME-3, mida võib täie õigusega nimetada Eesti esimeseks probiootiliseks piimhappebakteriks. Täna on ME-3 maailma ainus probiootik, millel on patenteeritud kahekordne ehk topelt-toime: 1) otsene hävitav mõju kahjulikele mikroobidele (antimikroobsus)

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Keemia spikker lahuste kohta

Lahused koosnevad lahustunud ainest+lahusti Lahusti on aine,milles lahustunud aine on jaotunud ühtlaselt Lahustunud aine: gaasiline,vedel, tahke Hüdraat on ioon ja temaga seotud vee molekulid Hüdraatiumine on hüdraadi moodustumine Eksotermiline reaktsioon lahustumise käigus soojust eraldub Aine lahustuvus on aine suurim mass g, mis on antud tema temp lahustub 100g vees Lahustuvuse järgi jaotatakse ained: 1)vees hästi lahustuvad (sool) 2)vähe .. (lämmasatik) 3)lahustumatud (riis) Aine lahustuvusst mõjutavad: 1)temp, selles tõstmisel tahkete ainete lahustuvus suureneb,gaasidel väheneb 2)rõhk, selle tõstmisel gaaside lahustuvus vees suureneb Küllastunud lahus on lahus milles antud temp aine enam ei lahustu Lahustuvus kõver näitab aine lahustuvuse sõltuvust temp Kristallhüdraat- kristallne aine, mille koostises on vee molekulid Konstetreeritud lahus- lahus, milles on palju lahustunut ainet ja vähe lahustit Lahjendatud lahus-lahus, milles on...

Keemia → Keemia
24 allalaadimist
thumbnail
7
xls

Eraisiku rahandus

Lõunasöök kodus Maksumus, kr Lõunasöök väljas Maksumus, kr Õhtusöök kodus Maksumus, kr Õhtusöök väljas Maksumus, kr Kokku MS.0724 ERAISIKU RAHANDUS TÖÖLEHT NÄDALA TOIDUVÄLJAMINEKUTE PLANEERIMINE (2) TOIDUKAUBAD Periood: Kogus Hind Summa Piim Rõõsk koor Hapukoor Keefir, pett, hapupiim Kohupiim Juust Sealihe Linnuliha Keeduvorst Suitsuluhatooted Viinerid, sardellid Värske kala Suitsukala Soolakala Või Margariik Taimeõli Munad Kartul Peakapsas jm kapsad Porgand Punapeet Kaalikas Sibul Õun Nisujahu Tangained Makaronid Leib Sai Suhkur Kohv Viin Vein Õlu Sigaretid Kokku MS.0724 ERAISIKU RAHANDUS TÖÖLEHT PÜHADE JA KINGITUSTEGA SEOTUD VÄLJAMINEKUTE PLANEERIMINE

Majandus → Majandus
89 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Keemia lahused

Pihus- segu, milles ks aine on suhteliselt htlaselt pihustunud teises. Pihus :1) pihustunud aine 2)pihuskeskkond. Telises lahuses on lahustunud aine pihustunud molekulide vi ioonidena. Kuna osakesed on vikesed pole nad nhtavad ja lahus on lbipaistev. Kolloidlahuste osakesed koosnevad tuhandetest ioonidest vi molekulidest, kuid palja silmaga neid ei ne.(veeplasma, taimemahl, heitvesi). Tarded e geelid- kolloidlahused, mis on kaotanud oma voolavuse ja muutunud elastseks aineks. (juust, hapupiim, slt). Koagulatsioon- kolloidosakeste liitumine suuremateks osakesteks (keetmisel vi praadimisel toimub koagulatsioon). Vahud- gaas on pihustunud vedelikus (sebivaht, mannavaht, vahukoor). Aerosool- tahket ainet v vedelikku on pihustatud gaasikeskkonda (pilved, udu, tolm, sudu, suits, tahm). Emulsioon- vedelik on pihustunud teises vedelikus (piim, majonees, vi, koor). Suspensioon- tahke aine on pihustatud vedelikku (lubimrt, livrvid, lubjapiim).

Keemia → Keemia
40 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Vene köök

VENE KÖÖK Andra Hämäläinen KK11 Sisse juhatus Vene kokakunst on lahutamatu osa vene kultuurist ja ajaloost. Iidsetest aegadest peale on venemaal tuntud hapnemata ja hapendatud taigna valmistamist. Vene rahvusliku köögi omapära ei olenenud mitte üksnes ainetest, millest toitu valmistati, vaid ka erilisest valmistamisviisist ­ hautamisest ja küpsetamisest vene ahjus. Peamised toiduained Teraviljad (tume ja raske täistera rukkileib, jämedast jahust nisuleivad ja kaerapuder on vene köögi põhitooted); Kapsas (hapukapsas- värskelt, hapendatult); Kartul; Punapeet; Seened; Hapupiim (paljudes vormides, kodujuustu, ahjujuustu); Rõõsk koor (kasutatakse palju joogina); Hapukoor (hädavajalik toiduaine); Või; Veiseliha; Ulukiliha (võimalusel jänesed, hirved) Kala (värskelt, soolatult, suitsutatult; jõevähk ja kaaviar tuuralt on d...

Toit → Rahvusköök
11 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Bakterid - üherakulised eeltuumsed organismid

· Üks või rohkem vibureid edasiliikumiseks. Paljunemine · Põhiliselt pooldumise teel. · Sobival temperatuuril võivad poolduda väga tihti. · Teoreetiliselt võib ühest bakterist 24 tunniga tekkida 140 triljonit uut bakterit. · Mõnel bakteril täheldatud ka sugulist paljunemist: ühe bakteriraku sisu voolab teise rakku. Kasutamine ja vajalikkus · Või ja juustu valmistamine · Piimasaadused: hapupiim, keefir, jogurt · Alkohol · Antibiootikumid · Veiniäädikas · Vitamiinid · Mügarbakter bakterväetisena · Naha parkimine, linaleotamine, reovete puhastamine · Aitavad jõgedel ja järvedel puhtana seista Toitumine ja ainevahetustüübid · Bakterid koosnevad 75-80% ulatuses veest, süsivesikutest, lipiididest, amino- ja nukleiinhapetest. · Energiaallikatena valgusenergia ja keemiline energia. · Omastavad vees lahustunud toitaineid.

Bioloogia → Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Bioloogia 3-kursus (metabolism, ATP, fotosüntees, rakuhingamine, käärimine)

Anaeroobne glükolüüs ..ehk käärimine on glükoosi osaline lõhustumine, mis toimub tsütoplasmas hapniku puudumisel või defitsiidi korral. Piimhappekäärimine toimub lihaskoe rakkudes ja piimhappebakterite elutegevuse käigus. Ühest glükoosi molekulist tekib 2 piimhappe C3H6O3 molekuli ja 2 ATP molekuli. C6H12O6 → 2 C3H6O3 2 ADP + 2 Pi → 2 ATP Tekivad jogurtid, juustud, hapupiim, -kurgid jne. Etanoolkäärimine ..toimub pärmseente ja osade bakterite elutegevuse käigus. Glükoosi lagundamine kestab seni kuni jätkub glükoosi või kuni tekkiv etanool pärsib pärmseente elutegevuse. Eraldub süsihappegaas. Ühest glükoosi molekulist tekib 2 etanooli molekuli ja 2 ATP molekuli. C6H12O6 → 2 C2H5OH + CO2↑ 2 ADP + 2 Pi → 2 ATP

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Tegelikkus ja kirjandus - mis on nende seosed?

Tegelikkus ja kirjandus - mis on nende seosed? Peeter, hapupiim, karussell - kõik me oleme neid sõnu kohanud nii raamatukaante vahel kui ka tegelikkuses. Me puutume sõnadega igapäev kokku, tahes-tahtmata on iga inimene sündinud sotsiaalseks olevuseks, kes ilma suhtlemist kasutamata läheks hulluks. Nagu näha on mõlemal omavahel palju seoseid, kuid mis nendeks täpsemalt on? Kirjandus ning tegelikkus käivad käsikäes, nende vahel toimub justkui ahelreaktsioon. Kõik need

Kirjandus → Kirjandus
22 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Erinevate maade leivad

teine pool . · Prantsuse leib ehk baguette - Taignas on vedelikus vesi . Kujult on piklik leib , krõbeda kooriku ning pehme sisuga . · Pumpernikkel - Hapukas rukkileib Saksamaalt . · Soodaleib - Leib on pärit Iirimaalt . Ta on valmistatud nisujahust ning vadakust ja teda kergitatakse soodaga ja küpsetuspulbriga . Koostisosadesse kuuluvad veel kaerakliid , küpsetuspulber , söögisooda , sool ning maitsestamata jogurt või hapupiim . · Tortilla - Teda võib täita nii soolaste kui ka magusate täidistega . Teda valmistatakse nisujahust . Tortilla on pannkoogitaoline õhuke leib . Koostisosadesse kuuluvad veel kartulid , sibul , munad , õli ning sool . · Viin leib - Leib on pärit Austraaliast . Ta on rabeda , õhukese ning läikiva koorega , jämedakoeline , suurepooriline . Teda on küpsetatud auruga . Teda valmistatakse nisujahust (pärmitaignast) .

Kategooriata → Müügitöö
21 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Erivajadustega inimeste toitlustamine

Erivajadustega inimeste toitlustamine Koostaja: Kaja Maiste Juhendaja: Õile Aavik Diabeet Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Eristatakese 1. tüüpi e. insuliinsõltuvat ja 2. tüüpi e. insuliinsõltumatut diabeeti. Diabeetikute arv maailmas suureneb kiiresti ning enamik neist on 2. tüübi diabeetikud. Seda seostatakse elanikkonna vananemisega ja eluviisi muutustega. Ei tohiks pakkuda: Kuldpruunid praekartulid Rohkelt rasvased toidud Karastusjoogid Väga magusad saiakesed Pasta Soovitatavad toiduained: Marjad Puuviljad Täisteratooted Köögiviljad Väherasvane liha Piimatooted Eelistatud on hautamine, keetmine. Vältida tuleks liigse soola tarbimist. laktoositalumatus Laktoositalumatuse ehk hüpolaktaasia põhjuseks on inimorganismi võimetus toota piisavalt laktaasi ehk en...

Toit → Toitlustus
37 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Probiootilised piimatooted

TALLINNA TEENINDUSKOOL Rauno Loik 021PK PROBIOOTILISED PIIMATOOTED Referaat Juhendaja: Eha Martma Tallinn 2011 Mis on probiootikumid ja nende kasulikkus inimorganismile ? Inimese organism on koduks suurele hulgale mikroorganismidele ehk mikroobid. Enamik nendest kuulub nn normaalse mikrofloora hulka, osa on aga patogeensete või potentsiaalselt patogeensete (haigusttekitavate) omadustega. Soolestiku ja kogu keha tervishoius on väga oluline tasakaal. Kergemini läheb korrast ära piimhappebakterite tasakaal. Samas on seda tasakaalu lihtsam hoida ja taastada. Probiootikumideks nimetatakse bioloogiliselt aktiivseid mikroorganisme (peamiselt laktobatsille ja bifidobaktereid) sisaldavad preparaate. Probiootikumid on elusad mikroorganismid, mis küllaldasel hulgal koos baastoitumisega avaldavad tervist parandavat toimet. Neidsamu "häid" piimhappebaktereid lei...

Toit → Pagar-kondiiter
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Piimatooted

Piimatooted · täisväärtuslik toiduaine, mis sisaldab kõiki inimesele vajalikke toitaineid ja stimuleerib nende omastamist teistest toiduainetest. · Piimas on keskmiselt vett 87,5%, mis on keskkonnaks, kus on lahustunud kõik teised koostisosad. · Rasva on lehmapiimas 2-6 % · Piimavalgud on täisväärtuslikud valgud, sest nad sisaldavad kõiki organismile vajalikke aminohappeid · Piimas leiduvaid valkusid omastab inimese organism hästi. · Piimasuhkur ehk laktoos lahustub vees · Kuumutamisel üle 100 kraadi omandab ta pruunika värvuse ning 170-180 kraadi juures laktoos karamellistub. · Lehmapiimas leidub ~4,7% piimasuhkrut · Mineraalaineid on piimas keskmiselt 0,7% neist kõige rohkem Ca. · Mikroelementidest sisaldab piimvaske, koobaltit, joodi jt... · Piima koostis muutub aastaringselt · Suvine piim on vitamiinirikkam kui talvine · Suvel rasvasisaldus suurem kui ta...

Toit → Toiduaine õpetus
2 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Grossi Toidukaubad

Veel võib öelda uuringu põhjal, et hinna vahe sõltub ka sellest kui kaugelt on kaup toodud. Näiteks Läti tooted, mis on tabelis toodud, erinevad eesti hindadest vaid umbkaudselt 10 sendi võrra. Samas kui kaugematelt toodud kaupade hinna erinevus on üle 10 sendi kindlasti. Kodumaakonna toiduainetööstuste ettevõtete poolt toodetud tootedest märkasime.. Tootja: AS Rakvere Lihakombinaat Toode: Einepeekon Tootja: Rakvere Piim Toode: Farmi hapupiim Tootja: OG Elektra Toode: Einesink Tunnustatud Eesti maitse Click to edit Master text styles Second level Näitab, et 100 % toote põhiainest pärineb eestist. Third level Fourth level Fifth level Sellise märgiga leidsime sellised tooded nagu AS Maag Piimatööstuse - Farmi Piima ning OÜ Polven Foodsi - Majonees Provansaali.

Majandus → Kaubandus
5 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

PATSIENDI TOITMINE JA RAVIMITE MANUSTAMINE

KÕHUKINNISUSE JA-LAHTISUSE ENNETAMINE Soole tühjendamise sagedus on igal inimesel erinev. Mõne pihul on tavapärane 2-3 korda päevas, teisel 2-3 korda nädalas, kusjuures kummalgi juhul pole tegemist sooletegevuse häirega, kui see ei põhjusta lisavaevusi. KIUDAINED VÕIVAD OLLA ABIKS: Kiudaineterikas toit soodustab seedimist ja aitab ära hoida hulgaliselt haigusi Anda rohkem vedelikku. Eelistatud on vesi , mahlad , mis muudavad soolesisu vedelamaks . Sobivad ka keefir , hapupiim ja probiootilised piimatooted. füüsiline aktiivsus suurendab soole motoorikat Ravimite tarvitamisel tuleb arvesse võtta, et osad neist võivad põhjustada pikemaajalisel kasutamisel sooleloidust ja seepärast võib kõhukinnisus muutuda krooniliseks. Kõhulahtisus Kõhulahtisus ei ole omaette haigus, vaid ainult haigusnäht. Kõhulahtisuse korral on roojamissagedus üle kolme korra ööpäevas. Roe on vedel ja sageli rohke, võib sisaldada palju lima, harva isegi verd.

Meditsiin → Õendus
17 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Pihussüsteemid ehk pihused

- Vahukoor, mannavaht, "lumepallid" - Tahked vahud - vahtklaas, vahtbetoon - Looduslik vaht ­ pimsskivi (ehituses ja lihvimiseks) 12.02.2006 12 Kolloidlahused Kolloidosakesed koosnevad kuni miljardist ioonist, aatomist või molekulist Kolloidosakesed liituvad suuremateks osakesteks ehk koaguleeruvad (munavalge hüübimine keetmisel) Tarre ehk geel ­ elastne, voolavuse kaotanud kolloidlahus (sült, hapupiim, tarretis, kõhred, kautsuk, tselluloos ) 12.02.2006 13 Tõelised lahused Lahused liigitatakse Küllastumata Küllastunud Üleküllastunud lahused lahused lahused Antud t0 ­ l Loksutamisel või Antud t0 ­ l lahustub veel aine lisamisel ainet ei lahustu ainet sadeneb 12

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

EESTI RAHVUSTOIDUD Juhendaja: Elle Möller Koostaja: Anneli Veinsteins MULGIKAPSAS 1 kg hapukapsaid 400--500 g pekist sealiha Click to edit Master text styles suhkrut, soola pool kl. tangu või kruupe, Second level (1--2 sibulat) Third level vett Fourth level Valmistusviis Fifth level Kapsad ja liha panna keedunõusse, nende peale pestud tangud. Valada veega üle ja hautada kaanega kaetult tasasel tulel või ahjupotiga ahjus, kuni kõik toiduained on pehmed. Maitsestada soola ja suhkru...

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Bioloogia küsimused põhikoolile

1) Millised on kaks tähtsamat avastust organismide rakulise ehituse kohta? V. Kõik organismid koosnevad rakkudest, Rakud erinevad suuruse,kuju,ehituse ja tähtsuse poolest. 2) Mille poolest erinevad eeltuumsed ja päristuumsed rakud? V. Eeltuumsed rakud on bakteril. Päris tuumsed on organismides ning neil on välja arenend rakutuum. 3) Nimeta päristuumse raku peamised koostisosad? V. rakutuum, tuumaümbris,kromosoomid,DNA 4) Mis tähtsus on rakutuumal? V. Rakutuum suunab ja kontrollib raku elutegevust- kõiki rakus toimuvaid protsesse. 5) Missugused organellid paiknevad tsütoplasmas ning millised on nende ülesanded? V. Tsütoplasmas organellides on tsütoplasma võrgustik, mitokondrid- varustavad rakku energiaga, ribosoomid, lüoosoomid ja Golgi kompleks- seal sorteeritakse valke ning suunatakse edasi. 6) Mille poolest erinevad taimerakud loomarakkudest? V. Taimerakkudel on iseloomulik plastiidid. Neil on ka rakukest...

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Seened ja bakterid KT

Bioloogia kordmis küsimused 1. Seenerakul ja taimerakul on mõlemal olemas vakuool ja neil on membraaniga ümbritsetud rakuorganellid. Seenerakul ja loomarakul on aga mõlemad heterotroofsed ja nendel mõlemal on varusõsivesik glükogeen. 2.Seenerakk on pikliku kujuga ja seeneniidi koosseisus üksteise otsa lükitud. Seeneniidistik e. mütseel on hulkraksete seente keha moodustav seeneniitide (hüüfide) kogum. 3. Seeni jaotatakse toiduobjekti alusel kaheks: sapotroofid(toituvad surnud orgaanilisest ainest nt kuhikmühkel); biotroofid(toituvad elusast orgaanilisest ainest nt kuuseriisikas). 4. 5.Parasiit seened toituvad teiste arvelt, taimeparasiit, roosteseen ja jalaseen. 6.Seened paljunevad peamiselt eoste abil, mis võivad moodustuda kas sugulisel või mittesugulisel teel. 7.Pärmseened poolduvad ehk punguvad. Pärmseenel on selleks vaja vett, suhkrut, ruumi ja soojust. Protsessi käigus tekib CO2 ja alkohol. 8.Viljakeha...

Bioloogia → Taimede ökofüsioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Energiat saab toota ka hapnikuta

näiteks väävlit, nitraate või rauda. Hapnikuvaestes oludes salvestub energia anaeroobsel glükolüüsil 1. Piimhapekäärimine (hapniku puudusel) ehk käärimisel Piimhappebakterite elutegevuse käigus; nii toodetakse mitmeid toiduaineid ­ jogurtid, juustud, hapupiim, keefir, Nii saavad energiat bakterid ja pärmseened, hapniku hapukapsad/kurgid jne. nappusel aga ka päristuumsed rakud. Glükoos 2 piimhape (C3H6O3 ) Glükolüüs ­ glükoosi lagundamine, tekib 2 2 ADP + 2P 2 ATP pürovaadimolekuli, toodetakse 2 ATP-d ja 2 NAD-d. Anaeroobse glükolüüsi tulemusena muudetakse pürovaat sültuvalt organismist piimhappeks, etanooliks või mõneks muuks vähem levinud aineks.

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Ülevaade auto- ja heteroteoofidest, assi- ja dissimilatsioon ning rakuhingamine.

Glükoos lõhustatakse 2 püroviinamarihappe molekuli C6H12O6 2 C3H4O3 + 4 H Eraldunud H ioonid seostuvad vesinikukandjaga NAD Sellega kaasneb 2 ATP molekuli süntees NAD on ühend, mis on vesiniku aatomite siduja ANAEROOBNE GLÜKOLÜÜS Toimub, kui rakus pole piisavalt hapnikku või käärimisel hapnikuvabas keskkonnas Protsess kiirem, aga mitte tõhus 1.1. PIIMHAPPEKÄÄRIMINE C6H12O6 2 C3H6O3 (Glükoos Piimhape) moodustub 2 ATP'd jogurtid, juustud, hapupiim 1.2. ETANOOLKÄÄRIMINE C6H12O6 2 C2H5OH + 2CO2 (Glükoos Etanool + süsihappegaas) eraldub süsihappegaas moodustub 2 ATP'd vein ja õlu 2. ETAPP - TSITRAADITSÜKKEL (mitokondri sisemus/maatriks) püroviinamarihappe edasine lagundamine, palju reaktsioone eraldub CO2 ja H ioonid tekib 10 NADH2 3. ETAPP - HINGAMISAHELAREAKTSIOONID (sisemine membraan) vabanevad NADH2 mol H aatomitest eraldunud vesinik seotakse hapnikuga ja moodustub vesi sünteesitakse 36 ATP molekuli

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kassi tervislik toitumine haiguste vältimiseks

Keskmist kasvu kass vajab ööpäevas umbes 2 klaasitäit vett. Dr. Ursula Mesikäpp Nõmme Loomakliinikust räägib et kassile võib anda järgmised tooted: – Kanaliha ja kõik kana osad, kops, maks, süda, nii toorelt kui keedetult. – Ka kalkuni- ja muude lindude liha – Hakkliha, metslooma liha, lamba liha, ja ka loomade süda – Valge kalaliha; hõbeheik, mintai kindlasti kuumutatult, 1-2 x nädalas – Hapendatud piimatooted; hapukoor, hapupiim, keefir, maitsestamata jogurt, kodujuust – Vahel harva keedumuna. Väga hea ja kasulik kassi tervisele on täisväärtuslik kuivtoit, mis kindlasti tasub osta kas kliinikust või loomapoest ja mitte supermarketist. Kvaliteetkrõbinad erinevalt marketikrõbinatest ei sisalda nn ballasti, seega sööb kass neid tegelikult palju vähem. Lisaks sisaldavad nad aineid, mida kasside organismil vaja on. Kassidele võib toiduks anda ka konserve, mille valikus peab lähtuma nagu kuivtoidu puhul.

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Biojäätmed

Liha- ja kalajäätmed, köögi- ja puuviljad, köögi- ja puuviljade koorimisjäägid, leib, sai, poolfabrikaadid, pagaritooted ja kondiitritooted, juustud, või ja margariin ning muud tahked toidujäätmed. Majapidamispaber, pabersalvrätid, kohvipaks, paberfiltrid, teepakid. Toataimed ja lõikelilled. · Biolagunevate jäätmete konteinerisse ei tohi panna: · Suured kondid. · Toiduõli, supid, kastmed ja muud vedelad toidud ja toiduained. · Piim, hapupiim ja kõik muud vedelikud. · Kile, metall, klaas, tuhk, suitsukonid, pakendid, vahatatud ja kiletatud papp, täis tolmuimeja kotid ja muud bioloogiliselt mittelagunevad jäätmed. · Tallinna jäätmehoolduseeskirja kohaselt tuleb biolagunevate jäätmete kogumismahuteid tühjendada vähemalt kord nädalas. · Väikeelamutes tuleb toidujäätmeid kompostida selleks ettenähtud, kahjurite eest kaitstud kompostimisnõudes (kompostrites).

Loodus → Keskkonnaõpetus
69 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Energia sisaldus toidus

Vein, sampanja 70-135 Astelpajumarjad, granaatõun 120 Lambapiim 110 Küüslauk, tomatipasta, ketsup, kibuvitsamarjad 100 Puuviljad 20-100 Pärm 80 Köögiviljakonservid 20-80 Kartul, viinamarjad, tofu 75 Täispiim, hapupiim R2,5% 70 Metsa- ja aiamarjad 30-75 Kitsepiim 60 Täismahlad 40-60 Piim R 0,1-2,5%, keefir R2,5%, pett 35-55 Dzinn long drink, siider 50 Mahlajoogid 10-50 Köögiviljad, seened 10-50 Karastusjoogid 0-45

Meditsiin → Terviseõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Suhkruhaigus

Tallinna Laagna Gümnaasium Mai-Brit Mere 9.c klass DIABEET Uurimistöö Tallinn 2010 Diabeet ehk suhkrutõbi on energiaainevahetusehäire, mis on tingitud kõhunäärme vähesest insuliinitootmisest või insuliini toime nõrgenemisest ja insuliini eritumise puudulikkusest. Veresuhkru taset mõõdetakse millimoolides liitri kohta (mmol/l). Tervel inimesel on tühja kõhu puhul veresuhkru normiks 3,3-5,6 mmol/l. Pärast sööki peaks tase jääma aga alla 7,5 mmol/l. Eestis põeb diabeeti umbes 22 000 inimest. Kaks levinumat diabeedi tüüpi on insuliinsõltuv ehk diabeedi I tüüp ja insuliinsõltumatu ehk diabeedi II tüüp. I tüübi põhjuseks on kõhunäärme insuliini eritavate rakkude kahjustus teadmata põhjustel. I tüüpi diabeedi soodusfaktoriks on pärilikkus ja keskkonnategurid. Seda tüüpi diabeeti ei ole võimalik ennetada. Suhkurtõbi on pärilik haigus. Kui haigestunud on üks vanematest, on lapse ri...

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
40
pptx

Talurahva eluolu 19. sajandil

Tööriided ehk pidamise riided --- kanti iga päev, lihtsakoelisemad, kaunistusteta Talurahva pidulik riietus Talurahva toit Tähtsaim toit oli leib - ikalduse aastatel lisati ka tammetõrusid ja sammalt - leiba peeti pühaks - “Austa leiba, leib on vanem kui meie” (vanasõna) Leiva kõrvale soolasilk Kört – poolvedel jahusupp Naeris – eestlaste “kartul” Tangu- ja jahupuder Liha söödi harva Rüüpamiseks oli kali ja hapupiim, kevaditi ka kasemahl Pidupäevaks valmistati õlut Söömiskombed Laua keskel suur kauss, igaüks võttis kordamööda oma lusikaga toitu Igal sööjal oli aga oma nuga Lauanõud puust ja savist Igal oma kindel koht lauas; peremees alati laua otsas Peremees lõikas ise igale pereliikmele kääru leiba Vanemad inimesed istusid, lapsed püstijalu “Jätku leiba”” --- “Jätku tarvis!”

Ajalugu → Ajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

keemia kordamine

7. Millised problemid avalduvad valgu ala- ja ületarbimisel? - valkude ületarbimine tekitab maksa ja neerukahjustusi. Valguvaegusel aeglustub organismi areng ja kaitsevõime 8. Mis protsessid toimuvad kalgendumisel? - kalgendumisel väiksemad osakesed liituvad suuremateks osakesteks mis settivad lahuses või moodustavad erilise struktuuri ­ koageeli. Muna keetmisel/praadimisel kuumuse toimel kalgendub munavalge ja piima hapendamisel toimub piimavalkude kalgendumine, tekib hapupiim. Organismis kalgendumise näiteks võib olla vere hüübimine. 9. Kuidas teha ise desagregatsiooni? - Desagregatsioon on lihasvalkude lagunemine kuumutamisel. Seda saab näha näiteks puljongi keetmisel, kui pinnale tekib vaht 10. Liha töötlemise kiirendamiseks ... - Saab seda marineerida kasutades mõnda hapet (näiteks sidrun), karastusjoogid fanta ja cocacola kiirendavad liha valmimist (marinaadidesse lisamine), vasardamine jne.. 11. Kuidas liha pehmeneb

Keemia → Keemia
4 allalaadimist
thumbnail
40
docx

Piim ja piimatooted

rasvasisaldusega pastöriseeritud, kõrgkuumutatud jane piimad. Eestis arvatakse sellesse gruppi ka erinevad maitsestatud piimad, kondentspiim, piimapulber, atsidofiilpiim, modifitseeritud piim, vadak, pett, mis Eurocode-nomenklatuuri kohaselt kuuluvad töödeldud piimade hulka. 1.2. Rõõsast koorest tooted, mille hulka kuuluvad erinevad kohvi- ja vahukoored. 2. Fermenteeritud piimatooted 2.1. Hapendatud piimajoogid ja hapukoor – siia gruppi kuuluvad hapupiim, keefir, hapendatud pett ja hapukoor.. 2.2. Jogurtid, mille hulka kuuluvad maitsestatud ja maitsestamata jogurtid, joogijogurtid ja jogurtijoogid. 2.3. Kohupiim ja kohupiimatooted —.sellesse tootegruppi arvatakse maitsestamata kohupiim, kohupiimapastad, kohupiimadesserdid, kohukesed jne. 3. • Juustud, mille hulka kuuluvad valmimata ja valminud juustud, sulatatud juustud ja

Toit → Toiduained
23 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Bakterid ja rakud

1.Võrdlemine: Taime-,loomarakk: taimsed koed on teistsugused, neil puudub vaheaine (kude koosneb ainult rakkudest), surnud rakkude esinemine tüüpiline, varuaineks tärklis, insuliin, autotroofne, rakukest ,tsentraalvakuool, plastiidid. Loomsetel omane vaheaine kudedes, surnud rakud ainult välispinnal, kuid mitte sees.varuain. glükogeen, heterotroofne, puudub rakukest, lipiidivakuool ,plastiide pole. Seene-, loomarakk: Seenerakul 2x membr. Peal rakukest,(loomsel puudub) mis koosneb kitiinist, raku sees tsütoplasma, tuum, organellid, tsütoplasmavõrgustik, ribosoomid, lüsosoomid, mitokondrid. Mõlemal rakul on varuainena glükogeeni ning mõlemad on heterotroofsed, lipiidivakuoolid, neil puuduvad plastiidid. Seene-, taimerakk: Seenerakul ei esine plastiide kunagi nagu taimerakul, rakumahlaga vakuoole ka, võivad olla õlivakuoolid vaid.Taimerakul varuainena tärklis, seenerakus glükogeen. Taimerakukest tselluloosist, lingniinist, seenerakul kitii...

Bioloogia → Bioloogia
152 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bakterid ja seened

Inimene ei saa elada ilma bakterite ja seenteta Bakterid on meie maailma kõige väiksemad üherakulised eeltuumsed organismid, kes suudavad iseseisvalt paljuneda ja kasvada. Baktereid on võrreldes seentega natuke vähem. Seentega seostuvad tavaliselt esimesena söögiseened, mis on meile kasulikud, ning järgmisena hallitusseened, mis on vastupidiselt kahjulikud ning millest me igati lahti saada tahame. Nagu näha, isegi alateadvuses mõtleme me seentest pigem kui heateguritest. Seened on üks osa meie ökosüsteemist. Me võime seeni leida praktiliselt kõikjalt - mullast, veest, taimedest, loomadest (ka inimeste nahalt ja siseorganitest) või ka vanaema moosipurgist. Maailmas arvatakse olevat 1,5 miljonit erinevat seeneliiki, millest teadus on seni kirjeldanud ainult ligikaudu 70 000 liiki. Eestis on kirjeldatud umbes 4500 liiki. Inimene ei mõtlegi kapituleerida vähegi kahjulike seentearmee eest. Teda ei kohuta nende esinemisvormide ...

Bioloogia → Bioloogia
83 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toiduainete muutumine kulinaarsel töötlemisel

Lahtipakitud valkude ahelad kinnituvad üksteise külge ning valguahelate vahel tekivad sidemed. Selliselt omavahel seotud valguahelad seovad vee molekule ning seetõttu tekib koaguleerumise tulemusena geel. Praktikas avaldub: · Muna keetmisel või praadimisel kalgendub munavalge kõrge temperatuuri tõttu. · Piima hapendamisel toimub piimavalkude kalgendumine ja saaduseks võib olla hapupiim, kohupiim, juust. Desagregatsioon - koaguleerunud valkude edasisel kuumutamisel muutub geel järjest tugevamaks ning tihedamaks ning lõpuks hakkab veemolekule geelist välja suruma. Selle tagajärjel muutuvad toiduained kuivaks (nt

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
20
pdf

Bakterid

BAKTERID Mario Mäeots 2007 NB! Materjal on tehtud õppeeesmärgil. Bakterid ... · Bakterid on kõige väiksemad üherakulised organismid, kellel on kõik elutunnused. · Bakterite levikut soodustavad väikesed mõõtmed ja kiire paljunemine. · Bakterid on vastupidavad paljude välis- keskkonna mõjutuste suhtes (madalad ja kõrged temperatuurid, kuivus, niiskus, kõrge rõhk, keskkonna happelisus jms). · Energiat saavad bakterid mitmesugustest ühenditest, näiteks mineraalainetest või teistest elusorganismidest. Bakterite ehitus · Bakterid on eeltuumsed organismid ­ puudub selgelt väljakujunenud tuum, pärilikkuse aine on neil rõngakujulises kromosoomis. · Baktereid katab väljast limakapsel ­ säilitab niiskust ning võimaldab siduda üksikud rakud kolooniaks. · Limakapsli all paikneb jäik rakukest, mis annab bakterile kuju. · Rakukest kaitseb bakterirakku välis-tingimust...

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun