Plaanid puhkusele minna? Võta endale majutus AirBnb kaudu ja saad 37€ kontoraha Tee konto Sulge
Facebook Like

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2) (6)

4 HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mis on toiduainete külmtöötlemine ?
  • Millised on toiduainete kuumtöötlemise viisid ?
  • Mis on toiduainete keetmine ?
  • Mis on toiduainete praadimine ?
  • Kuidas toiduaineid küpsetatakse ?
  • Kuidas toiduaineid hautatakse ?
  • Miks toiduained muutuvad töötlemisel ?
  • Millised protsessid toimuvad toiduainete kuumtöötlemisel valkudega ?
  • Miks liha pehmeneb keetmisel ?
  • Miks sült tarretub ?
  • Miks lisatakse puljingile soola pärast vahu riisumist ?
  • Miks sidekoerikas liha ei pehmene praadimisel ?
  • Miks kala pehmeneb kuumtöötlmisel kiiremini kui liha ?
  • Miks peab puljongi keetmisel sellelt rasva riisuma ?
  • Kuidas moodustub koorik praetava toiduaine pinnale ?
  • Miks ei tohi ühte ja sama rasva mitu korda praadimisek kasutada ?
  • Miks läheb tilgastunud piim kuumutamisel kokku ?
  • Miks pannakse munad peale keetmist külma vette ?
  • Miks köögiviljad pehmenevad kuumtöötlemisel ?
  • Miks kasutatakse pärmitaigna valmistamisel eelkergitust ?
  • Mis põhjustab suhkru karamellumise ?
  • Mis on melanoidiinid ?
  • Miks annab tärklis kissellile sellele omase konsistentsi ?
  • Miks kissell veeldub, kui seda keeta ?
  • Millised tegurid põhjustavad B-grupi vitamiinide lagunemise ?
  • Millised tegurid põhjustavad C-vitamiini lagunemise ?
  • Miks ei tohi köögivilja hoida puhastatult ja tükeltatult vees ?
  • Miks asetatakse hea puljongi saamiseks liha keema külma veega ?
  • Miks asetatakse köögivili keema soolaga maitstatud keeva vette ?
  • Miks marineeritakse liha enne kuumtöötlemist ?
  • Miks toite maitsestatakse ?
  • Mis on maitseaine ?
  • Mida nimetatakse klasikalisteks vürditeks ?
  • Millised on kodumaised klassikalised vürtsid ?
  • Mis on maitsetaimed ?
  • Milliseid maitsetaimi tunned ?
  • Mis on maitsesoolad ?
  • Kuidas maitseaineid säilitatakse ?
  • Millal toitu maitsestatakse ?
  • Milliste maitseainetega maitsestatakse lihatoite ?
  • Milliste maitseainetega maitsestatakse magusaid toite ?
  • Kuidas toite maitsetatakse ?
  • Kuidas suppe liigitatakse ?
  • Millest keedetakse supipuljongit ?
  • Kuidas keedetakse lihapuljongit ?
  • Kuidas keedetakse köögiviljasupi ?
  • Kuidas keetetakse konsomeesi ?
  • Millega maitsestatakse konsomeesid ?
  • Milliseid lisandeid serveeritakse konsomeede sees ?
  • Millised lisandeid serveeritakse konsomeede juurde ?
  • Kuidas keedetakse püreesuppe ?
  • Millega maitsestatakse püreesuppe ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse püreesuppe ?
  • Kuidas valmistatakse veloute-suppe ?
  • Millistest toiduainetest valmistatakse piimasuppe ?
  • Kuidas valmistatakse piimasuppe jämedatest tangainetest ?
  • Millistest toiduainetest valmistatakse külmi suppe ?
  • Millega maitsestatakse külmi suppe ?
  • Millised lähteained on vajalikud pruunikastme valmistamiseks ?
  • Mis on demi-glace kaste ?
  • Millistest lähtainetest valmistatakse valget põhikastet ?
  • Milliseid võikastmeid tead ?
  • Kuidas säilitatakse hollandi kastet ?
  • Mis on maitsevõi ?
  • Kuidas kasutatakse maitsevõisid ?
  • Milliseid salatikastmeid tead ?
  • Kuidas valmistatakse õli-äädikakastmeid ?
  • Millistest hapupiimatoodetest saab salatikastmeid valmistada ?
  • Milliseid köögivilju kasutatakse kulinaarias ?
  • Mis on maitseroheline ?
  • Millised on maitseköögiviljad ?
  • Kuidas eeltöödeldakse hapendatud ja soolatud köögivilju ?
  • Millega maitsestatakse köögiviljatoite ?
  • Kuidas köögivilju keedetakse ?
  • Kuidas valmistatakse köögiviljapudinguid ?
  • Kuidas valmistatakse köögiviljakotlette ?
  • Kuidas valmistatakse köögiviljavormitoite ?
  • Milliseid toiduaineid kasutatakse ühepajatoitude valmistamiseks ?
  • Millega maitsestatakse ühepajatoitu ?
  • Kuidas valmistatakse ühepajatoitu ?
  • Milliseid seemned sobivad idandamiseks ?
  • Kuidas seemneid idandatakse ?
  • Kuidas idandeid toiduvalmistamisel kasutataks ?
  • Kuidas seeni toidu valmistamisel ette valmistatakse ?
  • Kuidas seeni kupatatakse ?
  • Milliste vürtside ja maitsetaimedega võib seenetoite maitsestada ?
  • Kuidas valmistatakse seenepudingut ?
  • Milliste toitude lisandiks sobivad seenekastmed ?
  • Kuidas valmistatakse seenekotlette ?
  • Millised lisandid sobivad seenekotlettide juurde ?
  • Kuidas valmistatakse seenevormitoite ?
  • Millised toiduained sobivad seenetäidistesse ?
  • Millistes roogades kasutatakse seenetäidiseid ?
  • Missugused tandained pestakse enne kuumtöötlemist ?
  • Kuidas keedetakse sõmeraid putrusid ?
  • Kuidas kasutatakse sõmeraid putrusid ?
  • Kuidas valmistatakse vedelaid ja sitkeid putruseid ?
  • Millised lisandid sobivad putrude juurde ?
  • Kuidas valmistatakse putrudest vormiroogasid ?
  • Kuidas valmistatakse putrudest pudinguid ?
  • Kuidas keedetakse pastatooteid ?
  • Kuidas keedetakse spagette ?
  • Millised lisandid sobivad pastatoodete ja spagettide juurde ?
  • Mis on risoto ja kuidas seda valmistatakse ?
  • Mis on lasanje ja kuidas seda valmistatakse ?
  • Kuidas kohupiima kulinaarias kasutatakse ?
  • Milliseid maitseaineid kasutatakse kohupiimaroogade maitsestamiseks ?
  • Milliseid lisatoiduaineid kasutatakse kohupiimasegude valmistamiseks ?
  • Milliseid maitseaineid kasutatakse magusate kohupiimasegude maitsestamiseks ?
  • Kuidas valmistatakse kohupiimaklimpe ?
  • Kuidas valmistatakse kohupiimakotlette ?
  • Kuidas valmistatakse kohupiimapudinguid ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse kohupiimapudinguid ?
  • Kuidas valmistatakse kohupiimavormitoite ?
  • Millistes roogades kasutatakse kohupiimatäidiseid ?
  • Kuidas mune eeltöödeltakse ?
  • Kuidas keedetakse koorega mune ?
  • Kuidas keedetakse kooreta muna ?
  • Kuidas valmistatakse munahüübeid ?
  • Kuidas valmistatakse omletisegu ?
  • Kuidas valmistatakse täidisega omlette ?
  • Kuidas valmistatakse üleküpsetatud munasuupisteid ?
  • Kuidas sulatatakse külmutatud liha ?
  • Kuidas liha marineeritakse ?
  • Kuidas kobestatakse lihatükke ?
  • Kuidas vormitakse suuri, väikesi lihatükke ?
  • Kuidas valmistatakse hakkliha ?
  • Milliseid pooltooteid valmistatakse veiselihast ?
  • Milliseid pooltooteid valmistatakse sealihast ?
  • Milliseid pooltooteid valmistatakse hakklihast ?
  • Kuidas liha keedetakse ?
  • Kuidas valmistatakse suuri praade ?
  • Kuidas liha pikitakse ?
  • Kuidas praetakse portsjontükke lihast ?
  • Kuidas hautatakse suuri lihatükke ?
  • Kuidas hautatakse portsjontükke lihast ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse keedetud liharooga ?
  • Milliste lisanditega võib serveerida hakkliharooga ?
  • Kuidas valmistatakse biifsteeke ?
  • Kuidas valmistatakse böfstrooganovi ?
  • Kuidas valmistatakse liharulle ?
  • Kuidas valmistatakse pajapraade ?
  • Kuidas valmistatakse naturaalseid kotlette ?
  • Kuidas valmistatakse linnufillekotlette ?
  • Kuidas valmistatakse hakkrulaade ?
  • Kuidas keedetakse keeli ?
  • Kuidas vormitakse linde ?
  • Kuidas valmistatakse suuri linnupraade ?
  • Missugused on värske kala tunnused ?
  • Kuidas eemaldatakse kaladel sisikond ?
  • Kuidas kala fileeritakse ?
  • Millised portsjontükke kaladest lõigatakse ?
  • Kuidas sulatatakse külutatud kalu ?
  • Millega maitsestatakse kalatoite ?
  • Kuidas keedetakse terveid kalu ?
  • Kuidas keedetakse kalu jahtuvas vees ?
  • Missuguste lisanditega serveeritakse keedetud kalu ?
  • Kuidas praetakse kalu väheses, rohkes rasvas ?
  • Kuidas kalu küpsetatakse ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse praetud kalu ?
  • Kuidas valmistatakse kalahakkmassi ?
  • Millised pooltooteid valmistatakse kalahakkmassist ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse kalahakkmassist toite ?
  • Kuidas valmistatakse kalahakkmassist vormiroogi ?
  • Missuguste lisanditega serveeritakse värskeid puuvilju ja marju ?
  • Kuidas valmistatakse toorkompotte ?
  • Milliste maitseainetega maitsestatakse kompotte ?
  • Kuidas valmistatakse keedetud kompotte ?
  • Kuidas valmistatakse mahlakisselle ?
  • Kuidas valmistatakse piimakisselle ?
  • Kuidas valmistatakse kisselle värsketest puuviljadest ja marjadest ?
  • Millega maitsestatakse kisselle ?
  • Missuguste lisanditega serveeritakse kisselle ?
  • Kuidas kasutatakse tärklist kissellide tihendamiseks ?
  • Kuidas valmistatakse magusaid suppe puuviljadest ja marjadest ?
  • Mille poolest erinevad magusad supid ja kissellid ?
  • Kuidas valmistatakse magusaid piima-muna-suppe ?
  • Kuidas valmistatakse leivasuppe ?
  • Milliste maitseainetega maitsestatakse tarretisi ?
  • Mis on tarrendaine ?
  • Kuidas valmistatakse ette tarrendaineid tarretistele lisamiseks ?
  • Kuidas valmistatakse tarretisi puuviljadest ja marjadest ?
  • Kuidas valmistatakse tarretisi piimatoodetest ?
  • Kuidas valmistatakse kihilisi tarretisi ?
  • Kuidas valmistatakse puuvilja- ja marjavahtusid ?
  • Kuidas valmistatakse kohupiimavahtusi ?
  • Kuidas valmistatakse keedetud vahtusi ?
  • Mis on sambukid ?
  • Missuguseid toiduaineid kasutatakse magusate vormiroogade valmistamiseks ?
  • Missuguste lisanditega serveeritakse magusaid putrusid ?
  • Missuguste lisanditega serveeritakse sufleesid ?
  • Kuidas valmistatakse jäätisi ?
  • Mis vahe on jäätisel ja parfeel ?
  • Kuidas valmistatakse sorbette ?
  • Missuguste lisanditega serveeritakse jäätist ja parfeed ?
  • Millistest toiduainetest valmistatakse magusaid kastmeid ?
  • Millega maitsestatakse magusaid kastmeid ?
  • Kuidas valmistatakse magusaid kastmeid puuviljadest ja marjadest ?
  • Kuidas valmistatakse magusaid kastmeid vahukoorest ?
  • Milliste järelroogade juurde serveeritakse vanillikastet ?
  • Milline on võileibade koht menüüs ?
  • Milliseid toiduaineid kasutatakse võileibade alusena ?
  • Millega võileibu määritakse ?
  • Milliseid toiduaineid kasutatakse võileibade kattena ?
  • Kuidas võileibu liigitatakse ?
  • Kuidas valmistatakse lihtsaid võileibu ?
  • Kuidas valmistatakse eine võileibu ?
  • Kuidas valmistatakse võileivatorte ?
  • Kuidas valmistatakse kuumi võileibu ?
  • Kuidas valmistatakse magusaid võileibu ?
  • Mis on pita-leib ?
  • Mis on bruschette ja crostino ?
  • Mis on pan bagna ?
  • Kuidas salateid liigitatakse ?
  • Kuidas saab salateid serveerida ?
  • Millega salateid kaunistatakse ?
  • Kuidas valmistatakse toorsalateid ?
  • Kuidas valmistatakse segasalateid ?
  • Millistest toiduainetest valmistatakse kokteilsalateid ?
  • Kuidas valmistatakse sooje salateid ?
  • Kuidas valmistatakse marinaadsalateid ?
  • Milliseid kastmeid valmistatakse salatitele ?
  • Kui palju lisatakse salatitele kastmeid ?
  • Kuidas liigitatakse külmi suupisteid ?
  • Kuidas valmistatakse lihasülti ?
  • Kuidas valmistatakse lihatarrendeid ?
  • Kuidas valmistatakse maksapasteeti ?
  • Kuidas serveeritakse pasteete ?
  • Kuidas valmistatakse täidetud lihasuupisteid ?
  • Millistest suupistetest koostatakse lihavaagen ?
  • Millised lisandid sobivad lihavaagnale ?
  • Kuidas keedetakse kalasülti ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse soolakalu ?
  • Kuidas valmistatakse marineeritud kalasuupisteid ?
  • Millistest suupistetest koostatakse kalavaagen ?
  • Millised lisandid sobivad kalavaagnale ?
  • Kuidas valmistatakse keedetud mune ?
  • Kuidas ja milliste lisanditega serveeritakse täidetud mune ?
  • Milliseid suupisteid valmistatakse seentest ?
  • Millised aedviljad sobivad täitmiseks ?
  • Milliste täidistega täidetakse aedvilju ?
  • Milline on soojade suupistete koht menüüs ?
  • Mille poolest erineb liharoog soojast lihasuupistest ?
  • Kuidas valmistatakse kokille ja kokotte ?
  • Mis on fondüü ?
  • Milliste lisanditega serveeritakse raklette ?
  • Kuidas jooke liigitatakse ?
  • Milliseid kuumi jooke valmistatakse ?
  • Kuidas valmistatakse masinakohvi ?
  • Kuidas valmistatakse teejooki ?
  • Kuidas valmistatakse kakaod ?
  • Kuidas valmistatakse morsse värsketest puuviljadest ja marjadest ?
  • Kuidas keedetakse suhkrusiirupit ?
  • Millega maitsestatakse boole ?
  • Milliseid toiduaineid võib kasutada piimatoodetest valmistatud jookides ?
 
Säutsu twitteris
VASTUSED
1. TOIDUAINETE KULINAARNE TÖÖTLEMINE.
  • Mis on toiduainete külmtöötlemine?
    Selleks, et toiduaineid saax toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid eelnevalt pesta, koorida, jne.
  • Kas toiduainete külmtöötlemine ja eeltöötlemine on analoogilised mõisted?
    Ei ole kuna eeltöötlemisel võib kasutada kuumtöötlemist.
  • Millised on toiduainete kuumtöötlemise viisid?
    Toiduaine keetmine ( rohkes vedelikus , väheses vedelikus, veeaurus keetmine, omas mahlas , vesivannil , rõhu all, kupatamine , blanšeerimine-lühiajaline töötlemine kuuma veega või auruga)
    Toiduaine praadimine(väheses rasvas, rohkes rasvas, friipraadimine , röstimine, grillimine, küpsetamine, hautamine , töötlemine mikrolaineahjus )
  • Mis on toiduainete keetmine?
    Keetmine on toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või veeauru keskkonnas. 100 kraadi soolaga , 95-97 kraadi juures tavaliselt.
  • Nimeta ja kirjelda erinevaid keetmisviise.
  • Rohkes vedelikus- keedetakse tangained
  • Väheses vedelikus- keedetakse kala, liha, köögivilju jne.
  • Veeaurus keedetakse- toiduaineid aurukapis, erilises keedupotis või aukudega keedurestil.
  • Omas mahlas- keedetakse rohkesti vett sisaldavaid toiduaineid.
  • Vesivannil- keedetaskse neid toite, mis kergesti põhja kõrbevad(nt munahüüe, piimakreeme jne)
  • Rõhu all- eraldi nõud ja ei lase aru välja.
  • Kupatamine- rohkes vees, eesmärk soolase , kibeda, hapu maitse vähendamine ja mürkide eemaldamine.
  • Blanšeerimine- lühiajaline töötlemine kuuma auruga või veega.
  • Mis on toiduainete praadimine?
    Praadimine on toiduainete kuumtöötlemine ilma vee või vett sisaldava vedeliku juuresolekuta. Praadimisel aurub vesi toiduaine pinnalt, selle välispind kuivab ja tekib pruun koorik .
  • Nimeta ja kirjelda erinevaid praadimisviise.
  • Väheses rasvas- toiduaine kuumale pannile kuuma rasva sisse.
  • Rohkes rasvas- rasv peab olema 1/3 korraga praetava toiduaine kogusest.
  • Friipraadimine- enama jaolt toimub see fritüüris, rohkes rasvas.
  • Grilimine- grillseadmetes, sütekohal, ahjus restil või vardas. 200-300 kraadi juures.
  • Küpsetamine- toimub ahjus
  • Hautamine- toiduainet praetakse koorik pruunix, seejärel keedetakse väheses vedelikus.
  • Töötlemine mikrolaineahjus- kiiresti pehmeneb.
  • Kuidas toiduaineid küpsetatakse?
    Toimub ahjus, küpsetamise temperatuur ja kestvus oleneb toiduainest .
  • Kuidas toiduaineid hautatakse?
    Praed kooriku pruunuks ja hautad väheses vees pehmeks .
    2. TOIDUAINETE MUUTUMINE KULINAARSELT TÖÖTLEMISEL.
  • Miks toiduained muutuvad töötlemisel?
    See on tingitud nendes sisalduvate toitainete muutumisest mehhaanilise ja termilise töötlemise tulemusena.
  • Millised protsessid toimuvad toiduainete kuumtöötlemisel valkudega?
    • Valgud kaotavad tunduva osa paisumisevõimest
    • Valgud lagunevad kergemini
    • Valgud kaotavad lahustumisvõime

  • Miks liha pehmeneb keetmisel ?
    Liha keedmisel läheb enne liha läbikuumenemist osa vees lahustuvaid valke keeduvedeliku moodustades väikese kontsentratsiooniga lahuse. Edasi kuumutades valgud koaguleeruvad ja moodustavad helbed.
  • Miks tekib puljongi pinnale vaht .
    Vt küsimust nr 3 ja tänu sellele tekib vaht.
  • Miks sült tarretub ?
    Liha sisaldab kollageeni ja keetmisel eraldub see vette mida nim. Gultiinix ja see tardub maha jahtumisel.
  • Miks lisatakse puljingile soola pärast vahu riisumist?
    Sest muidu on toitainete kadu suurem kui lisame soola ennem.
  • Miks sidekoerikas liha ei pehmene praadimisel?
    Sellest vedelikust ei piisa ja liha ei pehmene, tuleb eel töödelda.
  • Miks kala pehmeneb kuumtöötlmisel kiiremini kui liha?
    Kala sidekoe hulk on väiksem.
  • Miks peab puljongi keetmisel sellelt rasva riisuma?
    Muidu annavad need puljongile ebameeldiva lõhna ja maitse.
  • Kuidas moodustub koorik praetava toiduaine pinnale?
    Tekkinud dekstriinid annavad toodete pealmisele koorikule või kogu tootele iseloomuliku värvi ja maitse.
  • Miks ei tohi ühte ja sama rasva mitu korda praadimisek kasutada?
    Rasv laguneb ja tekib vabu rasvhappeid .
  • Miks läheb tilgastunud piim kuumutamisel kokku?
    Kaltsiumkaseinaat laguneb ja kuumutamisel kaseiin koaguleerub.
  • Miks pannakse munad peale keetmist külma vette?
    Et ei tekiks sinine värvus, mis tuleneb munavalges olevas väävlis ja ja munakollases rauast.
  • Miks köögiviljad pehmenevad kuumtöötlemisel?
    Kuumtöötlemisel laguneb protopektiin pektiiniks, mille tagajärjel rakkude vahekiht laguneb, seega ka rakkudevaheline side nõrgeneb ning köögiviljad pehmenevad.
  • Miks kasutatakse pärmitaigna valmistamisel eelkergitust?
    Tärklise fermenatiivne hüdrolüüs toimub näiteks pärmitaignate valmistamisel pärmifermentide toimel- tärklis hüdrolüüsub melatoosiks, see omakorda glükoosiks.
  • Mis põhjustab suhkru karamellumise?
    Kuumutamisel suhkrud karamelluvad. Olemuselt on see protsess suhkrute käärimine. Karamellumisel tekkinud ühendid on proose konsistentsiga, värvuselt kollasest kuni mustani.
  • Mis on melanoidiinid ?
    Valke ja suhkruid sisaldavate toiduainete kuumutamisel tekivad melanoidiinid. Need on tumedad , pruunikad, magusa maitsega ühendid. Need ühendid tekivad liha praadimisel, küpsetamisel, taignatoodete küpsetamisel.
  • Miks annab tärklis kissellile sellele omase konsistentsi?
    Tärklise kliisterdumine toimub tärklise kuumutamisel vee juuresolekul. Tärkliseterade struktuur puruneb, terad paisuvad .
  • Miks kissell veeldub , kui seda keeta ?
    Väikse tärklisekoguse pikemal kuumutamisel lahuse viskoossus väheneb, kuna tärkliseterad lõhkevad.
  • Millised tegurid põhjustavad B-grupi vitamiinide lagunemise?
    B-rühma vitamiinid lagunevad kergesti valguse käes, seda sisaldavad toiduaineid ei tohiks jätta puhastatult ja tükeldatult valguse kätte.
  • Millised tegurid põhjustavad C-vitamiini lagunemise?
    C- vitamiin laguneb kui see panna kuuma vette, laguneb ka valguse ja õhuhapniku toimel, samuti aluste, vase ja rauaga kokku puutumisel. C-vitamiin kaob aedvilja külmtöötlemisel on suurimad selle koorimisel, tükeldatult õhuhapniku ja valguse käes hoidmisel, metallriividel riivimisel, hakkmasinast läbiajamisel.
  • Miks ei tohi köögivilja hoida puhastatult ja tükeltatult vees?


  • Miks asetatakse hea puljongi saamiseks liha keema külma veega?


  • Miks asetatakse köögivili keema soolaga maitstatud keeva vette?



  • Miks marineeritakse liha enne kuumtöötlemist?


  • Miks keetetakse liha nõrgas kuumuses.



    3. MAITSEAINED JA ROOGADE MAITSESTAMINE
  • Miks toite maitsestatakse?
    Selleks, et neid veelgi väärtuslikumalt ja isuäratavamaks muuta.
  • Mis on maitseaine ?
    On sellised toiduained, mida kasutatakse toitude , jookide, küpsetiste maitse täiendamiseks ja parandamiseks ning neile maitsenüansside lisamiseks.
  • Mida nimetatakse klasikalisteks vürditeks?
    On enamikus pärit troopikast või lähitroopikast. Need on piprad, ingver , kaneel, kappar, kardemon, loorber , muskaat , nelk , vürts, vanill , safar.
  • Millised on kodumaised klassikalised vürtsid?
    Kadakamarjad , köömned ja aniis .
  • Mis on maitsetaimed ?
    Võib kasutada kogu maapealset osa, mida nim. Maitseürdiks, kas värskelt või kuivatatult, mingit osa ürdist või taime maa-alust osa.
  • Loetle, milliseid maitsetaimi tunned ?
    Basiilik , tüümian jne.
  • Mis on maitsesoolad? Too näiteid.
    On maitseainete segud sooaga. Nt: pitsamaitseaine, karri , kalamaitseaine jne.
  • Kuidas maitseaineid säilitatakse?
    Jahedas kuivas suletud kapis.
  • Millal toitu maitsestatakse?
    Lisatakse toidule, kas enne kuumtöötlemist, selle ajal või järel.
  • Milliste maitseainetega maitsestatakse lihatoite?
    Aed- liivatee , majoraan, piprarohi , lavendel, köömned, sibul jne.
  • Milliste maitseainetega maitsestatakse magusaid toite?
    Kaneel, vanill, nelk, aniis, piparmünt, meliss , tsitrusviljade koore, alkohoolsed joogid.
  • Kuidas toite maitsetatakse?
    Enne kuumtöötlemist , selle ajal või kuumtöötlemise järel.
    4. PULJONGID JA SUPID .
  • Kuidas suppe liigitatakse?
    • Keetmiseks tarvitatud vedeliku järgi
    • Valmistamise tehnoloogia järgi
    • Serveerimise temp. Järgi
    • Põhimaitset andva toiduaine järgi
  • Millest keedetakse supipuljongit?
    Veise, vasika- ja ulukilihast ja konditest, linnulihast, kalast , köögiviljadest ja seentest.
  • Kuidas keedetakse lihapuljongit?
    Keedetakse kõikide loomade lihast ja konditest. Keetmiseks võetakse tavaliselt sidekoerikkad ja kondisemad lihatükid.
  • Kuidas keedetakse köögiviljasupi?
    Keedetakse supipuljong. Maitsestatud, kurnatud , keeva puljongisse pannakse valmimise järjekorras keema supi retseptuuris näidatud ained ning suppi keedetakse nende valmimiseni.
  • Kuidas keetetakse konsomeesi?
    Sool ja vürtsid lisatakse selgetesse pulj. 10-15min. Enne keetmise lõpetamist. Enam jaolt tehakse lihast või kalast.
  • Millega maitsestatakse konsomeesid?
    Pipar , piment, loorberileht, estragon, rosmariin , till , aed- haraputk jne. Lisatakse ka alkohoolseid jooke .
  • Milliseid lisandeid serveeritakse konsomeede sees?
    Omlete- ja munahüüberibasi, juustuklimbid, kuumutatud köögiviljad, liha- ja kalapallid, klimbid mereandidest, keedetud munad, makaronitooted , üleküpsetatu riis , frikadellid, pelmeenid, röstitud saiakuubikud.
  • Millised lisandeid serveeritakse konsomeede juurde?
    Küpsetisi, soojepirukaid, soojevõileibu, pannkooke, profitroole, juustukroketeid, omlette.
  • Kuidas keedetakse püreesuppe?
    Võetakse 60% supivedeliku ja 40% toiduaineid(köögivilju, seeni, juustu, tangaineid, mereande, kala, puuvilju )
  • Millega maitsestatakse püreesuppe?
    Ei kasutata teravaid maitseaineid.
  • Milliste lisanditega serveeritakse püreesuppe?
    Kuumtöödeltud köögiviljade, seente või teiste komponentide tükke, kurtoone.
  • Kuidas valmistatakse veloute -suppe?
    Veloute- supp = veloute- supipõhi(ehk hele põhikaste) + püreesupp(10-15% supile nimetust andvat toorainet)
  • Millistest toiduainetest valmistatakse piimasuppe?
    Köögiviljadest, makaronotooted, kala, tangained ja neist valmistatud klimpe.
  • Kuidas valmistatakse piimasuppe jämedatest tangainetest?
    Keedetakse väheses vees poolpehmeks, lisatakse seejärel piim ning supp keedetakse lõplikult valmis.
  • Millistest toiduainetest valmistatakse külmi suppe?
    Värsked köögiviljjad, keetetud või konserveeritud köögivilju ja teisi toiduaineid(nt keeduvorsti, sinki, keetetud munad ja külma keetetud liha või kala.)
  • Millega maitsestatakse külmi suppe?
    Soola, suhkruga , muskaat, basiilikut, punet, kurgiohtu jne.
  • Loetle ja kirjelda rahvusvaheliselt tuntud suppe.
    Borš- peedisupp (vene ja ukraina rahvustoit )
    Guljašš- ungari pakas lihasupp
    Rassolnik- vene rahvustoit, mis sisaldab soola- või hapukurki
    Prantsuse sibulasupp - püreetaoline paks supp
    Minestrone - see on tuntumaid itaalia suppe
    Seljanaka- meil ja kogu maalimas hästi tuntud vene roog
    5. KASTMED (SAUCES)
  • Nimeta põhikastmed.
    Hele põhikaste, valge põhikaste ja pruun põhikaste.
  • Millised lähteained on vajalikud pruunikastme valmistamiseks?
    Pruuni puljongit (nt kalapuljong ), võid, nisujahu , tükeltatud maitseköögivilju, hakitud seeni, purustatud tomateid.
  • Mis on demi -glace kaste?
    Täiustatud pruun põhikaste.
  • Loetle pruunist põhikastmest saadud tuletatud kastmeid .
    Jahimehe kaste, piprakaste, jäägrikaste, mustlaskaste , itaalia kaste, pruun sibulakaste, burgundia kaste, pikantne kaste, roberti kaste, hapukoore kaste jne.
  • Kuidas valmistatakse heledat põhikastet.
    Rasvaine sulatatakse kastmepannil. Selles kuumutatakse nisujahu teralise konsistentsini, jahusegu värvuse muutumiseni kollakaks. Jahusegul lastakse jahtuda ja sellele lisatakse pidevalt segades puljong . Kaste kuumutatakse liigutades keemiseni edasi keedetakse madalal kuumusel 30min . Pidevalt segades. Valmis kaste kurnatakse ja maitsestatakse lõplikult.
  • Nimeta heleda põhikastme tuletisi.
    Supremekaste, kapparikaste, mädarõikakaste, karrikaste, tomatikaste, sinepikaste, munakaste, paprikakaste, tillikaste, sidrunikaste, valge veini kaste, aurora kaste.
  • Millistest lähtainetest valmistatakse valget põhikastet?
    Rasvaine, nisujahu, piim, loorberileht, sibulat, nelk, tera pipart , muskaatõis.
  • Nimeta valge põhikastme tuletisi?
    Sibulakaste, soubise kaste, juustukaste, seenekaste, spinatikaste, petersellikaste, sinepikaste, mädarõikakaste, walewska kaste, valge koorekaste.
  • Milliseid võikastmeid tead?
    Hollandi kaste, valge veini- võikaste jne.
  • Kuidas säilitatakse hollandi kastet ?
    Lühiajaliselt säilitatakse neid vesivannil 70 kraadi juures.
  • Mis on maitsevõi?
    Vahustatud või, maitseaine ja hakitud
  • 80% sisust ei kuvatud. Kogu dokumendi sisu näed kui laed faili alla
    Vasakule Paremale
    Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #1 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #2 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #3 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #4 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #5 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #6 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #7 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #8 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #9 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #10 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #11 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #12 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #13 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #14 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #15 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #16 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #17 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #18 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #19 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #20 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #21 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #22 Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused 2 #23
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 23 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2009-09-27 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 155 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 6 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor L P Õppematerjali autor

    Lisainfo

    Kõik mis vajaon ka siin olemas!
    kulinaariaraamat

    Mõisted


    Kommentaarid (6)

    katixi001 profiilipilt
    katixi001: Oli väga palju abi , kuna olen kodune ja mul on kaksikud poisid , siis ma lihtsalt ei jõua kõike ümber kirjutada.
    14:53 08-02-2013
    sestra profiilipilt
    inna raud: materjaal on supper kuigi mõned vastused on puudu
    13:42 31-12-2012
    MittK profiilipilt
    MittK: Töö sai kiirelt tehtud...
    18:54 09-09-2012


    Sarnased materjalid

    33
    docx
    Koka kutseeksami küsimused ja vastused
    4
    doc
    Kutseeksami küsimused ja vastused
    26
    docx
    Koka eksamiküsimused vastustega
    652
    pdf
    Asjaajamise alused
    26
    docx
    Toidukauba eksami kordamisküsimused ja vastused
    22
    doc
    Vürtsid ja ürdid
    62
    doc
    Toiduained
    8
    docx
    Koka eksamiküsimuste vastused





    Faili allalaadimiseks, pead sisse logima
    Kasutajanimi / Email
    Parool

    Unustasid parooli?

    UUTELE LIITUJATELE KONTO MOBIILIGA AKTIVEERIMISEL +50 PUNKTI !
    Pole kasutajat?

    Tee tasuta konto

    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun