Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"vormidesse" - 181 õppematerjali

thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

Koostaja: Valmistamine Kreemide põhitooraineks on rõõskkoor, zelatiin, piim, muna ja suhkur. Kreeme jagatakse kaheks: 1) Muna-piima seguga kreemid 2) Muna-piima seguta kreemid Muna-piima seguga kreemid: 1) Keedetakse esmalt muna-piimakaste ning jahutatakse see 25 kraadini. 2) Vahukoorele lisatakse jahutatud kaste, maitseained ja ettevalmistatud tarrendaine. 3) Segu pannakse kiiresti serveerimisnõudesse või vormidesse tarduma. Muna-piima seguta kreemid: 1) Rõõskkoor vahustatakse suhkruga. 2) Segatakse juurde retseptuuris ette nähtud toiduaineid. 3) Lisatakse ettevalmistatud zelatiin 1-le liitrile veele 20g zelatiini Sidrunikreem Sidrunikreem 2 Sidrunit 4dl vett 8spl suhkrut sidrunivee jaoks 200g suhkrut vahukoore jaoks vanilliini või vanillsuhkrut 30g zelatiini Sidrunikreemi valmistamine Kõigepealt tee valmis sidrunivesi.Koori sidrunid

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
8
xls

Kalkulatsioonialused toitlustus

3. Lõigata fileerimisnoaga veiseliha pikki kiudu lõiked nii, et köögivilja ja suitsuliha kangid mahuvad liha kiudude vahele. 4. Pikitud liha maitsestada, pakkida fooliumisse ning lasta külmikus ,,tõmmata'' ½ - 1 tund. 5. Küpsetada eelsoojendatud ahjus 180°C juures 1-1 ½ tundi. Kartuli-kaalikavorm: 1. Kartulid ja kaalikad pesta, koorida ja viilustada 2. Kartuli ja kaalikaviilud maitsest kergelt soolaga ning tõsta kihiti portsjon vormidesse. 3. Kartuli, kaalika viilud valada üle rõõsa koorega. Küpsetada 180°C juures ~40minutit fooliumi all kuni rõõsk koor on hüübinud ja köögiviljad pehmed. Mustsõstrakaste: 1. Mustsõstrad keeta tüümianiga maitsestatud praeleemes pehmeks, püreerida ja kurnata. 2. Saadud leem keeta kokku. Kui kaste on liiga vedel, siis paksendamiseks võib kasutada võis kuumutatud nisujahu. Hind 20%-ta Ühiku hind Retsepti hind 120

Toit → Toitlustus
55 allalaadimist
thumbnail
17
pdf

Vana-Hiina kokkuvõttev konspekt

Hiina killustub Aegamööda kuningate võim nõrgenes. Linnade valitsejad, kes seni nende sõna olid kuulanud, muutusid iseseisvateks valitsejateks. Nii tekkisid Hiinas mitmed sõltumatud riigid, mille valitsejad üksteisega alatasa sõjajalal. Sageli olid need võitlused julmad ja verised. Sõdadest hoolimata Hiina jõukus kasvas. Tööriistu ja relvi hakati valmistama rauastaga Hiina meistrimehed ajasid rauamaagi nii kuumaks et seda sai vormidesse valada seda nimetatakse malmiks. Hiina keisririik 221 a. eKr. allutas ühe Hiina riigi valitseja kõik teised riigid oma võimule ja Hiina rajas keisri riigi. See hõlmas nii Huang He kui ka Jangtse oru ja mitmeid maa-alasid kaugemalgi. Riigi rajaja võttis endale au- nimeks Shi Huangdi e. Esimene Keiser. Sellest ajast püsis Hiina keisririik väheste vaheaegadega kuni XX saj. alguseni. Hiina keisri võim oli piiramatu. Teda peeti Taeva pojaks.

Ajalugu → Ajalugu
10 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Mullbetoonid

sademeid, mis põhjustavad valupinna ebatasasusi. Vahtbetooni valmistamisel segatakse ühes segistis kokku sideaine (tsement, lubi, põlevkivituhk jne), peenliiv ja vesi. Saadakse vedel lobritaoline mass. Teises segistis tehakse vahtu. Vaht saadakse vahutekitajast, veest ja liimist. Vahutekitajaks võib olla kampolseep, looma verepreparaadid, mõned pesuained jne. Liim muudab vahu mullid püsivamaks. Kolmandas segistis segatakse lobri ja vaht kokku. Saadud poorne taigen valatakse vormidesse. Kivistumise kiirendamiseks tooteid aurutatakse või autoklaavitakse (aurutatakse rõhu all). Vahtbetoontooteid saab teha ainult tehases. Gaasbetoon: Gaasbetoonile antakse mulliline struktuur gaasitekitava lisandi abil, milleks on kõige sagedamini peenike alumiiniumi pulber. Sideaine peab sisaldama lupja. Kui sideaineks on tsement, siis tuleb lupja juurde lisada. Põlevkivituhksideainetes on lupja piisavalt. Lubja, alumiiniumi ja vee vahel

Ehitus → Ehitus materjalid ja...
30 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kulla jälg

 2012. aasta seisuga on kokku kaevandatud umbes 171 300 tonni kulda  Esimene etapp: Kullaotsijad lahustavad setteid kõrgsurvejoaga. Masinad pumpavad muda kunstkiust vaibale; peen, kulda sisaldav liiv jääb sinna pidama. Liiv pannakse roostes tünni, peale valatakse elavhõbedat. Esimene buum vallandus 1970. aastail.  Teine etapp: Tooraine maalt välja toimetamine.  Kolmas etapp: Väärismetallide rafineerimine Šveitsis. Kuulikindla klaasi taga valatakse hõõguvat kulda vormidesse, mis on 999,9- promillise puhtusega ja kannab tõendusmärki.  Neljas etapp: Kulla teekonna lõpp turvalistes seifides. VIDEO  https://www.youtube.com/watch?v=PdbGTFvW3YI KASUTATUD MATERJAL  http://et.wikipedia.org/wiki/Kuld  https://www.google.ee/search?q=kuld&espv=2&biw=1366&bih=667&s ource=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=p0QyVdHkEIjnaIfCgeAH&ved=0CAYQ_AU oAQ #  Geo ajakiri (juuli 2013) TÄNAME KUULAMAST!

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
3
pptx

Eesti rahvusköök „Saaremaa“

Eesti rahvusköök ,,Saaremaa" Eneli Vanin Saaremaa pannileib Koostis: 500 g kartulit 100 kuni 150 g suitsupekki 1 sibulat 2 sl odrajahu 1 suur muna 1 tl soola Valmistamine: Haki sibul ja peekon kuubikuteks. Prae pannil läbi. Riivi kartulid peene riiviga, aseta puhtale köögirätikule ja pigista kuivemaks (või pigista lihtsalt käte vahel kuivemaks). Sega riivitud kartulid, praetud suitsupeekon ja sibul, muna ja odrajahu. Suru küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. 3. Umbes tund peale keema hakkamist lisa sibul, küüslaugu küüs ja porgand. Porgandirattad võid eelnevalt kuival pannil kergelt pruunistada. Sibulal lõika ära tipp ja kand. 4. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide kü...

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Leiva valmistamise retsept

Leiva hapusus sõltub serllest, kui kaua juuretis kausis seisab. Keskmine on 24 h. Nüüd tõsta pisike osa juuretisest topsi ja pane see külmkappi. Plastkaane sisse tee augud, et juuretis saaks õhku. Ülejäänut hakka mätsima. Lisa 3 tl soola ja 150 g suhkrut. Siis seemneid (kõrvitsa-, päevalille-, linaseemneid, rosinaid, seesamiseemneid). Kõige lõpuks lisa jahu nii palju, et taigen oleks parajalt paks. Voolata ei tohi, aga päris nii paks ka ei tohiks olla, et voolida saab. Pane vormidesse taigen nii, et pool oleks vaba-kerkib ju! Nüüd jäta vormid rätiku alla sooja kohta kas päevaks või ööka Seejärel tõsta vormid kauuma ahju ja küpseta 250 kraadu juures 15 min ja 200 kraadi juures 60-70 min. Vormid kata fooliumiga 15 min möödudes. Valmis leivad võta ahjust välja, lase neil 7 min vormis seista, kalla rätiku peale ja keera sinna järelhauduma 20 min pärast võid juba mekkida-võiga maitseb imehästi.

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
12
doc

VALUTEHNOLOOGIA (vedelvormimine)

TALLINNA TEHNIKAÜLIKOOL Materjalitehnika instituut Metallide tehnoloogia õppetool Kodutöö aines МТТ0010 Konstruktsioonimaterjalide tehnoloogia Töö nimetus VALUTEHNOLOOGIA (vedelvormimine) Töö nr: 2 Ees- ja perekonnanimi: Rühm: MATB21 Üliõpilaskood: Juhendaja: Töö tehtud: Töö esitatud: Töö arvestatud: E. Kimmari 11.04.15 11.04.15 Töö eesmärk ja ülesanded: Tuleb koostada tehnoloogiline protsess detaili tooriku valmistamiseks valamise teel. Tuleb lahendada järgmised ülesanded: 1. Joonestada variandile vastava detaili joonis. 2. Joonestada valandi joonis, millel näidata tinglikult ära töötlusvarud, valukald...

Tehnoloogia → Metallide termotöötlus ja...
120 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Krõpsud

väites, et nende krõpsude kartulisisaldus on nii väike, et tehniliselt võttes polegi tegu kartulikrõpsudega. Kui neid krõpse seega kartulitest ei tehta, siis mis neis õigupoolest on? Protsess saab alguse riisi, nisu, maisi ja kartulihelveste kokkupressimisest, mille käigus tehakse kogu mass lamedaks. Siis rullitakse see taignataoline aine üliõhukese kihina plaadile, kus masin lõikab taignast ümmargused krõpsud. "Krõpsud liiguvad edasi konveierilindil, kus need pressitakse lõpuks vormidesse, mis annavad krõpsudele iseloomuliku kaardus kuju, võimaldades neil üksteise sisse mahtuda. Need vormid liiguvad seejärel läbi keeva õli. Siis krõpsud kuivatatakse, pihustatakse maitseainepulbriga ja viimaks pööratakse ümber aeglasemale konveierilindile nõnda, et krõpsud üksteise peale kukuvad. Sealt viiakse need edasi purkidesse, kust krõpsud jõuavad pahaaimamatute tarbijate suhu." Kartulikrõpsud on täis vähki põhjustavat kemikaali

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Ehitustsemendi teimimine

3. Kasutatud töövahendid a) Raputuslaud b) Vormid proovikehade valmistamiseks. c) Kellud 4. Töö käigu kirjeldus Katsetamine toimub vastavalt standardile EVS EN 196 – 1:1997 4.1 Mördi valmistamine Mördi valmistati käsitsi segades. Kaalutud kogused võeti tabelist (1). Mördi koostis massiosadena: 1 osa tsemendi ja 3 osa kuiva liiva. Vormid täideti mördiga ja pind siluti kelluga. 4.2 Mördi survetugevus Katse alguses valmissegatud mördi kallati vormidesse, milles moodustus segust 2 kuupi servapikkusega 100 mm. Kuupide kivistumine toimus tööruumis temperatuuril 20±2oC (normaaltingimusel). Kuupe katsetati 14 päeva vanuselt. Katsete andmed kirjutati normaaltingimusel kivistunud katsekehade puhul tabelisse (2). Kuna antud katses olevad katsekehad olid mõõtmetega 100x100x100 mm, siis survetugevuse arvutamisel tuli arvesse võtta ka paranduskoefitsent 0,95. 4.3 Katse tulemus Tabel (1)

Ehitus → Ehitusmaterjalid
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Avant-garde ülevaade

kunstnikele, kes avavad tee läbi uue kultuurilise või poliitilise maastiku, et siis ühiskond seda järgida saaks. 20.sajandil oli avant-garde'I fookus suunatud visuaalse kommunikatsiooni disainile KONSTRUKTIVISM Oli kunstiline liikumine venemaal alates aastast 1914 ja on mõiste mida tihti tänapäeva modernses kunstis kasutatakse. Mõiste ­ STIIL VÕI LIIKUMINE, MILLES VALIK MEHHAANILISI OBJEKTE ON KOMBINEERITUD ABSTRAKTSETESSE LIIKUVATESSE STRUKTUURILISTESSE VORMIDESSE. See laenas ideid kubismist, supermatismist ja futurismist, kuid südames oli siiski täiesti uus lähenemine objektide ehk siis teoste valmistamiseks. Konstruktivismil oli oluline mõju uutele graafilise disaini tehnikatele, mille tipus oli El Lissitzky. Osana varajase nõukogude liidu noorteliikumisest, suunasid konstruktivistid oma kunstilise väljavaate hõlmata kognitiivne, materjaalne aktiivsus ja kogu inimkonna spirituaalsus

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Šokolaad

haigestumist südame- veresoonkonnahaigustesse. See sisaldab ka vähe kaolreid. Sokolaadijook Sõna "s" pärineb indiaanlastelt Indiaanlased nimetasid nõnda jahvatatud kakaoubadest, piprast ja vüritsidest pruulitud jooki. Meie tunneme sokolaadijooki kuuma kakao nime all. Valmistamine Kui valmistatakse tahket "s"-i: 1. hõõrutakse soojendatud kakaomass hästi peeneks ja ühtlaseks, 2. segatakse maitseainetega, 3. kallatakse vormidesse, kus ta kõveneb. Veel sokolaadist Sokolaad on kõrge kalorsusega maiustus, mida pole soovitav igapäev süüa, kuid südameatakkide korral on see esmase abivahendina omal kohal. Mõru sokolaadi puhul ulatub kakaosisaldus kuni 85%- ni. Piimasokolaad sisaldab rohkem suhkrut ja rasva ning mõjub tervisele kasulikult vaid siis, kui seda mõõdukalt tarbida. Sisaldab magneesiumi, mis hoiab ära depressiooni, stimuleerib mälu, suurendab stressitaluvust ja tugevdab immuniteeti.

Muu → Käsitöö
46 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Normaalbetooni katsetamine

Töö käigu kirjeldus: 3.1 Betoonisegu valmistamine Betoonisegu valmistati käsitsi segades. Kaalutud kogused võeti tabelist (1). Segu tehti 3 liitrit. Eelnevalt niisutatud nõusse puistati kaalutud killustik ja liiv ning segati, lisati kaalutud tsement ja segati. Lõpuks lisati kaalutud vesi ja segati ühtlase betoonisegu saamiseni. Vormid täideti betooniseguga ja pind siluti kelluga. 3.2 Kivistunud betooni survetugevus Katse alguses valmissegatud betoonisegu kallati nüüd vormidesse, milles moodustus betoonisegust 2 kuupi servapikkusega 100 mm. Kuupide kivistumine toimus tööruumis temperatuuril 20±2oC (normaaltingimusel). Kuupe katsetati 14 päeva vanuselt. Katsete andmed kirjutati normaaltingimusel kivistunud katsekehade puhul tabelisse (2). Kuna antud katses olevad katsekehad olid mõõtmetega 100x100x100 mm, siis survetugevuse arvutamisel tuli arvesse võtta ka paranduskoefitsent 0,95. 3.3 Katse tulemus Betoonisegu koostis 3 liitri valmistamiseks. Tabel (1)

Ehitus → Ehitusmaterjalid
31 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Tellised ja tellismüüüritis referaat

keskkonnas cá 180°C juures  Formeerub sideaeinekivi, mis koosneb erineva struktuuriga hüdrosilikaatidest SILIKAATTELLISTE TÜÜBID  Silikaattellis (puhasvuukseintes ja müürides, korstnapitsi välisvooderdus)  Klombitud silikaattellis (välisfassaad, müürid, postid)  Lõhestatud silikaattellis (välisfassaad, müürid, postid) TSEMENT TELLISED  Liiv, lubi ja tsement segatakse  Valatakse vormidesse  Lõigatakse õigesse mõõtu  Autoklaavimise teel saavutab oma vastupidavuse TELLISTE FÜÜSIKALISED OMADUSED  Survetugevus  Veeimavus  Külmakindlus  Paisumine  Soolade kristalliseerumine SURVETUGEVUS  3,5 - 140 N/mm² pehmemad fassaaditellised-ehitustellised  Keskmine tellise survetugevus leitakse üksikute telliste purustamise teel  Silikaattellisel 15 ja 25 N/mm2 VEEIMAVUS  Veeimavus varieerub 1%- 35%-ni.

Ehitus → Ehitustehnoloogia
22 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Nimetu

tema hoonete fassaadid näevad välja nagu mingit sorti sürrealistlikud barokilaadse kontseptsiooniga pinnad, tegelikult on need inspireeritud looduslikest vormidest. Läbi aegade on arhitektid lähtunud projekteerimises kainest mõistusest, matemaatikast ja geomeetriast- Gaudi eiras seda kõike, tema tahtis kujutada looduslikke vorme täpselt sellistena, nagu nad looduses esinesid, ilma neid lihtsustamata ja mingitesse vormidesse surumata. Gaudi stiil on kordumatu, järgimatu ja iganematu- sest loodus ei lähe kunagi moest ära. Arhitektina mõjutasid Gaudit mitmed asjad. Ta leidis inspiratsiooni keskaegsetest raamatutest, gooti kunstist ja looduse orgaanilistest vormidest. Need kokku moodustasidki Gaudi erilise arhitektuurilise stiili. Gaudí tundis huvi inglise kunstiajakirjade ja Ruskini tööde vastu ning see viis teda dekoratiivsuse poole, mida leidus rikkalikult ka kohalikus mauri arhitektuuris

Varia → Kategoriseerimata
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Tehis- ja sünteetilised materjalid, nende kasutusalad. Liimid, pinnakatted, plastmassid, tekstiilid, kunstnajad, pisidetailid, tavaprobleemid kodus, koduhoolduse areng

,,Makroflex" tüüpi Pinnakatted · Otstarve (pinna ilustamine, tugevdamine, värvimine; pikaks ajaks samal kvaliteedil püsimine) · Värvid ­ pöörduvad ja pöördumatud värvid, valatavad sisemiste pigmentidega värvimine Plastmassid · Polümeerid ja polükondensaadid · Termoplastid ja termoreaktiivid · Töötlemine ­ toodetakse kraanolitest, mis imporditakse mujalt. Sulatatakse üles ning siis valatakse vormidesse. Värvide jaoks lisatakse värvikomponente Tekstiilid · Liigitus ­ kootud ja trikotaazid, 2 rühma. Kootud ­ kindla loogika järgi on niidid paigutataud. Trikotaazid ­ krässus niidi läbipõimimine, pikem niit. · Valmistamine ­ saab erinevalt kokku panna, erinevaid värve kasutada ning see on eraldi teadus. Võimalik õppida kahte poolt, disaini poolt ning samuti tehnoloogia poolt. · Töötlemine ­ tavaline õmblustöö.

Tehnika → Tehnikalugu
33 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kontrolltöö renessanss

hoonete korrustevahesid tähistati karniisiga, katus valmistati madal ja lame. · Palazzo ­ palee. laiad esiküljed olid tänava poole, nelinurkne põhiplaan, kaarkäikudega siseõu, kaunistati freskodega. · Rooma Püha Peetri kiriku arhitektid olid Bramante, Raffael, Michelangelo. · Kuldlõige oli jumalik proportsioon. Kõik pidi olema täpselt proportsioonis. · Vitruvius tõestas, et inimkeha võib paigutada täiuslikesse geomeetrilistesse vormidesse - ruutu ja ringi. Sealt tuleneb Vitruviuse inimene. · Kujutati piiblitegelasi võimalikult reaalsetena, pühakute kujutamisel lähtuti tavalistest inimestest. Kunstnikud kujutasid inimesi võimalikult täpselt. Eriti keskenduti näo, käte ja inimese tundeelu kajastamisele. Eelistati kujutada ka julgeid inimesi, ka piiblist valiti neid. Hakati kujutama rõivastamata keha, kuid rõivastatud skulptuurid tõid välja rõivavoldid, mis olid kujutatud väga loomulikult.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Šokolaad

millest hiljem jakvatatakse kakaopulbrit. Šokolaadi tootmisel lisatakse kakaovõi kakaomassile, juurde pannakse suhkur ja letsitiin. Letsitiin on sojaubadest saadud emulgaator, mis aitab teistel koostisainetel ühtlaselt seguneda. Mida rohkem sisaldab šokolaad kakaoõli, seda „sulavam“ on selle maitse. Šokolaadi tootmisel ained segatakse, peenestatakse temperatuuril 50 – 90°C, homogeniseeritakse, jahutatakse kuni 45°C, edasi valatakse vormidesse, jahutatakse 10°C -ni (et kakaovõi tahkuks), eraldatakse vormidest ja pakitakse. Šokolaadi liigid  Tume šokolaad – Tumeda šokolaadi kakaosisaldus võib ulatuda isegi kuni 99%. See šokolaaditüüp on tervisele kõige kasulikum ja seda eelkõige kõrge kakaosisalduse tõttu. Šokolaadi värvuse sügavus ja maitse mõrusus sõltub ubademassi ja suhkru omavahelisest suhtest.  Piimašokolaad – osa kakao kuivainest on asendatud piimakomponentidega, mis

Toit → Toiduaine õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Metallurgia ja kõrgahju tehnoloogia

toodete ­ valandite ­ tootmises sulametalli valamise teel valuvormi. Valu teel toodetakse peamiselt keeruka kujuga pooltooteid, mille mass võid olla mõnest grammist sadade tonnideni. Masinaehituses moodustavad valandid üle 50% masinate ja mehhanismide massist. Vedelmetalli valuvormi valamisega tehakse näiteks sisepõlemismootorite silindriplokke, kolbe, pumpade töörattaid, tööpinkide sänge jms. Valuvormi materjalist olenevalt eristatakse: · valu kord- e. ainukasutusega vormidesse, · valu korduvkasutusega e. püsivormidesse. Esimesse rühma kuuluvad liivvormvalu, koorikvalu, täppisvalu jts. Teise rühma kuuluvad näiteks kokillvalu, survevalu, tsentrifugaalvalu. Valumeetodi valik sõltub valandite nõutavast täpsusest (tehnoloogiline külg) ja hulgast (majanduslik külg). Valu kordkasutusega vormidesse Liivvormvalu puhul valand vormitakse liivvormis, mille siseõõnsus kopeerib valandi kuju. Liivvorm koosneb ülemisest ja

Mehaanika → Luksepp
31 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Eesti rahvustoidud

Sool ja vürtsid lisa 1015 minutit enne keetmise lõpetamist. 6. Liha lõika terava noaga sobivateks tükkideks, sega kurnatud leemega ja kuumuta veel kord hetkeks keema. Maitsesta lõplikult. 7. Tõsta kaussidesse või vormidesse ja pane jahedasse hanguma. Serveeri kuumade keedetud kartulitega. Paku lisandiks kõrvitsasalatit ning sinepit ja mädarõigast. Verikäkid · Valmistusained · Valmistusviis 300 g rasvast sealiha Lõika sealiha kuubikuteks,

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Parmesani juust.

Ajalugu-valmistamine Ehtne Parmesan valmib ainult piimast, mida lüpstakse 1.aprillist kuni 11. novembrini. Teda tehakse toorpiimast, mitte pastöriseeritud piimast. Peale tera tükeldamist kõrvaldatakse vadak. Ülejäänud segu kuumutatakse 52-55C juures teda pidevalt segades. Kui segu on settinud, kõrvaldatakse ülejäänud vadak. Juustumeistrid kurnavad rätikuga tera katlast välja ja valavad ta vooderdatud rättidega vormidesse. Peale väga ettevaatlikult pressimist pannakse 24-40 kilo kaaluvad juustud valmimiskeldrisse, kus nad valmivad üks aasta 16-18´C ja kõrge õhuniiskuse juures. Alles pärast seda algab lõplik laagerdumine madalate temperatuuride juures. Parmesani, millele juba Boccaccio oma "Dekameronis" kiidulaulu laulis ja mis prantsuse komöödiakirjanikule Moliere´ile oli tema kõrges vanuses peatoiduks, serveeritakse dessertjuustuna, põhiliselt aga kui maitseainet

Toit → Toitlustus
14 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kodutöö Valutehnoloogia

Lahutuspind tuleb valida selliselt, et kärnide arv oleks minimaalne või oleks üldse välditud nende kasutamist. Võimaluse korral tuleb lahutuspind valida nii, et vältida valandi osade nihkumist üksteise suhtes vormi koostamisel. Terasvaluvormil ei kasutata räbupüüdelit. Terase suure kahanemise kompenseerimiseks ja kahanemistühikute vältimiseks on terasvaluvormides ette nähtud kompensaatorid (valupead). Metalli suunatud tardumise tagamiseks kasutatakse sageli terasvalu vormidesse jahutajate sisseviimist metallist sisetükkide näol. Antud detaili valmistamiseks on kasutusel ka kärn. Kärni valmistamiseks on eelnevalt vaja teha kärnkast, milles valmistatakse kärn liiva ja sideaine segust. Käsitsi vormimisel tuleb valmistada puidust mudel. Mudeli tegemisel tuleb arvestada ka valuterase kahanemisega jahtumisel. Seega tehakse mudel suurem, kui soovitud detail. Mudel koos valukanalite süsteemi tuleb asetada vormi. Vormisegu koosneb sarnaselt

Materjaliteadus → Konstruktsioonimaterjalide...
231 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kakao ja kakaotooted

Kakao ja kakaotooted Birgit, Hedi, Kärolin, Regina 11.B Kakao saadused on tooraineks nii toiduainete- kui ka kosmeetikatööstuses. Kõige suurem osa kakaosaaduseid läheb sokolaaditööstusesse. Kuid kakaoprodukte kasutavad ka kosmeetika- ja parfümeeriatööstus. Kakaooad Kakaopuu pärineb Lõuna­Ameerikast Amazonase vihmametsadest. Tänapäeval kasvatatakse kakaopuid peale Lõuna­Ameerika ka Kesk- Ameerikas, Aafrikas ja Aasias. Niiske ja soe keskkond Viljad valmivad 4­5 kuuga Kakaopuu viljad on paksu koorega- 15­25 cm pikkused ja 10 cm paksused, kollased või punakad. Viljaliha sees ridadena 20­50 pruuni seemet ehk kakaouba. Nägus kakaopuu kannab lehti, õisi ja vilju samaaegselt ja aasta ringi. Kakaopuu kasvatus annab tänapäeval maailma vaesemates piirkondades tööd ja ülalpidamist kümnetele miljonitele inimestele Meie magusatootja Kalev saab oma tooraine Ghanast Kakaoubadest tehakse kakaod Sokolaad, kakaopulber, kakaojoogid, kakaovõi Kaka...

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

Fifth level kergelt pruunistada. Sibulal lõika ära tipp ja kand. 4. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide küljest lahti lööb. 5. Sool ja vürtsid lisa 10-15 minutit enne keetmise lõpetamist. 6. Liha lõika terava noaga sobivateks tükkideks, sega kurnatud leemega ja kuumuta veel kord hetkeks keema. Maitsesta lõplikult. 7. Tõsta kaussidesse või vormidesse ja pane jahedasse hanguma. MULGIPUDER 1 kgkooritud kartulid 1 lvesi 100 g Odratang Click to edit Master text styles Sool Second level 1 tk suurem sibul 100 g läbikasvanud seapekk Third level sool

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Pagari laboratoorsed tööd

Leivatehnoloogia osa laboratoorsed tööd Kõigis katsetes kasutati rukkikroovjahu! 1. Jahu niiskuse määramine Niiskus on üks jahu kvaliteedi näitajatest ning omab suurt tähtsust jahu säilitamisel. Jahu niiskus ei tohi olla rohkem kui 15%. Töö käik: kaalutakse kaks tühja proovialust, kuhu lisatakse 5,00 g jahu. Alused asetatakse 40 minutiks kuivatuskappi 105 ºC juurde. 40 minuti möödudes pannakse proovid eksikaatorisse jahtuma ning kaalutakse uuesti. Proov I Tühja proovialuse kaal: 24,5062 g Alusele kaalutud proov: 5,0021 g Kaal peale kuivatamist: 4,6000 g Niiskusesisaldus: 8,74% Proov II Tühja proovialuse kaal: 24,6703 g Alusele kaalutud proov: 5,0019 g Kaal peale kuivatamist: 4,5796 g Niiskusesisaldus: 9,22% 2. Jahu veesidumisvõime määramine Vee hulk retseptuuris sõltub jahu veesidumisvõi...

Tehnoloogia → Taimsete toiduainete...
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Metallide tehnoloogia 2. Esimese kontrolltöö vastused.

maksumus. 14) 1) metallipulbrite saamine, 2) segude valmistamine, 3) toodete pressimine ja paagutamine. 15) - 16) Paagutus on pulbrite vormimisele järgnev konsolideerimise ja tugevuse tõstmise eesmärgil teostatav termiline töötlus. valutehnoloogia 17) Valutehnoloogia olemus seisneb valandite tootmises sulametalli valamise teel valuvormi. Kordkasutusvormvalu ja korduvkasutusvormvalu. 18) Kordkasutusvormvalu ehk valu ainukasutusega vormidesse, aga korduvkasutusvormvalu ehk valu korduvkasutusega e. püsivormidesse 19) Liivvormvalu, koorikvalu, kokillvalu, survevalu, tsentrifugaalvalu 20) Vedelvoolavus on sulami omadus täita vedelas olekus valuvorm. Vedelvoolavust määratakse tehnoloogiliste teimidega. 21) Tardumisega kaasneb sulametalli üleminek vedelast tardunud olekusse. Tardumisega ja kahanemisega võib kaasneda valudefektide (kahanemistühikud ja -poorsus,

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Keraamilised materjalid ja nende omadused

värsked murdepinnad on keemiliselt aktiivsemad kui liivaterad välispind Purustamine toimub desintegraatoris e. löökveskis Jaguneb : tihe ja mullsilikaltsiidiks Põlekivituhktooted (väikeplokid, paneelid ) Tuha ja liiva segu, vahekorras 1:1 , jahvatatakse kuulveskis. Tuhaks on põlevkivi tsüklontuhk, mis sisaldab 18-20% lubja , 15-25% tsemendi mineraale ja 15-20% aktiivset kvartsi Lisatakse vesi ja alumiinium pulbrit , valatakse vormidesse, mis lähevad eelaurutusele. Traadilõikusega lõigatakse detailideks ja siis 14 tunniks autoklaavi Poorbetoonplokk ( aeroc ) Valmistatakse lubjast, tsemendist, liivast ja alumiiniumist Valmistusprotsess on sarnane põlevkivituhkbetoonist väikeplokkidele Kergeim ehituses kasutatav kivimaterjal Kipstooted Tooted: Paberiga kaetud heli-isolatsiooni kipsplaadid Armeeritud plaat Suuremõõtmelised vaheseinad Vaheseinaplaadid ( 800*400*80-100) Ventilatsioonidekanalite detailid

Ehitus → Ehitus
30 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Jazzmuusika areng

JAZZMUUSIKA ARENGULUGU Laia maailma teadvusse judis uus muusikaliik jazz 20. sajandi algul, prast I maailmasda. Teati, et jazz on prit Ameerikast. Tdeti, et jazz ei tekkinud thjale kohale, vaid kinnitus juurtega varasematesse afroameerika muusika vormidesse. Ameerika avastaja au kuulub hispaania lipu all purjetanud CHRISTOPH KOLUMBUSELE (1451- 1506), kes 1492. aasta oktoobris maabus Bahama saarestikus, 600 km kaugusel Phja- Ameerika mandrist, Florida poolsaarest. Hispaanlaste ja portugallaste osaks langesid Kesk- ja Luna- Ameerika. Lviosa Phja- Ameerikast lks aga jrk- jrgult inglaste valdusse. Jazzmuusika ajaloo seisukohalt pakuvad eesktt huvi Mississippi keskjooksust luna, kagu ja edela poole jvad maa-alad

Muusika → Muusikaajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Piimast valgehallitusjuustu saamine

näitel... Camembert juustu tehakse pastöriseerimata lehmapiimast. Esmalt piima soojendatakse. Soojendatud piim nakatatakse mesofiilsete bakteritega. Seejärel lisatakse laap. Siis lastakse segul paatuda (kõvaks muutuda). Kalgendamise tagajärjel tekkinud juustumass pressitakse ja vormitakse kindla suuruse ja kujuga. Camembert juust valmistatakse väikestesse, kuskil 250 grammiste sõõridena. Soolamine. Transporditakse soolatud juustumass Camembert'i vormidesse. Neid keeratakse iga 6 ­ 12 tunni tagant, et lubada vadakul nõrguda ühtlaselt lõigatud juustumassist. 48 tunni järel iga vorm sisaldab lamedat, silindrilist tahket juustumassi, mis kaalub keskmiselt 350 grammi. Selles staadiumis värske juust on kõva, mure ja maheda maitsega. Iga juustukangi pinda pritsitakse siis hallituse Penicillium camemberti vesisuspensiooniga. Juustud jäetakse küpsema vähemalt 3 nädalaks. Küpsemisprotsessi ajal tekib juustule talle iseloomulik koor ja

Toit → Toidu töötlemise alused
38 allalaadimist
thumbnail
19
docx

KOLMEKÄIGULINE PIDULIK ÕHTUSÖÖK

suhkrukristallid on sulanud. 2. Kuumutan koore paksupõhjalises potis koos vaniljekaunadega. Kui koor on keema tõusnud, lisan munakollase ja suhkru segu. Keeran pliidil kuumuse vaiksemaks ja segan intensiivselt nii, et munasegu ei läheks tükki. 3. Panen lusikaselja kreemi sisse. Kui kreem katab lusikaselja ilusti ühtlaselt ära, on kreem valmis. 4. Valan ahjuvormi põhja sooja vett ja panen brüleevormid omakorda ahjuvormi. Kallan jahtunud kreemi vormidesse ja panen ahju ning küpsetan 20 minutit. 10 5. Enne serveerimist lasen brüleel külmas jahtuda. Võtan brüleed külmast ja puhastan nende siseküljed ning puistan ühtlaselt suhkrut ja sulatan suhkru leegiga kuldpruuniks ja asetan taldrikule, kuhu ma sätin supilusikatäis maasikasalsat. 6. Serveerin magustoidu toatemperatuuril. Maasika-mündisalsa 1. Tükeldan maasikad ja hakin müdilehed ning maitsestan likööriga. Serveerimine

Muu → Kutsevalik
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Suhkur

Eelisteks on: - puisteomadus, - niiskusekindlus - kaneelisuhkur on ühtlane, ei tolma - säilivusaeg 6 kuud temperatuuril 18-25*C o karamellsuhkur ­ roosuhkrul lastakse aeglaselt kristalliseeruda suurteks helepruunideks kristallideks. Sobib nt kohvi sisse. 2. tükisuhkur Valmistamise tehnoloogiad: - suhkrusiirup valatakse koonusekujulistesse suhkruga vormidesse, läbib kogu suhkrumassi täites kristallide vahed ja muudab suhkru kõvaks. - Pressimise puhul surutakse kokku rafineeritud peensuhkur - Kiirelt lahustuv tükisuhkur Tume tükisuhkur ­ rootoorsuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Sobib kohvi ja tee magustamiseks 3. tuhk- ehk puudersuhkur ­ valmistamiseks kristallsuhkur jahvatatakse. Eriti peene struktuuriga kübemetest

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Külmad suupisted

Kalasültide valmistamiseks eemaldatakse kaladelt lõpused, sisikond ja silmad. Kalad pannakse keema külma vette, kusjuures 1 kala kohta võetakse 1-2 l vett. Kalaliha kuumutatakse keemiseni, eemaldatakse vaht, lisatakse vürtsid ja maitseained ning keedetakse tasasel keemisel, kuni kalaliha on pehme. Kalaliha tõstetakse süldi seest välja, puhastatakse luudest ja nahast ning asetatakse väikestesse külma veega niisutatud vormidesse. Kalaleem kurnatakse, lisatakse ettevalmistatud zelatiin, kuni see sulab. Kalasüldil lastakse jahedad tarduda. 10.Milliste lisanditega serveeritakse soolakalu? Lisandiks sobib või, mugulsibul, sibul- ja murulauk, sidruniviilud, praetud saiaviilud. 11.Kuidas valmistatakse marineeritud kalasuupisteid? Marineeritakse värskeid, keedetud või praetud kalu, samuti soolakalu. Kala laotakse happekindlasse nõusse või klaaspurki, iga kihi vahele tõstetakse jahtunud marinaadkaste

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Munatoidud

Kulbis keedetud muna Valmistamiseks lüüakse muna lahti võiga määritud kulbi sisse, asetatakse keeva vette, nii et vesi ulatuks munaga sama kõrgele. Keedetakse munavalge kalgendumiseni, rebule raputatakse soola ja pipart. Serv peamiselt puljongites. Keedetud omlett Valmistatakse omletisegu, millesse võidakse lisada konserveerituid herneid, sampinjone, tükeldatud tomateid jms. Maitsestatakse soola, muskaadiga, valatakse võiga määritud vormidesse ning keedetakse vesivannil hüübimiseni. Keedetud omlette kasutatakse selgete puljongite lisandiks. Munahüüve Munadest, piimast või veest valmistatud segu, maitsestatakse soola, valge pipraga.1 muna kohta 1dl piima, soola 1l munasegu kohta 10g. Munasegu vala takse võitatud vormi, keedetakse vesivannil hüübimiseni või küpsetatakse praeahjus 150175C. Võib lisada köögivilju,seeni,liha,sinki, kala jms. Serv suupistena koos valgete kastemetega. Munapuder

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ehitusmaterjalid praktikum nr 5 - betooni katsetamine

Niisutatud metallplaadile asetatud kooniline vorm täideti betooniseguga kolmes kihis. Iga kiht tihendati metallvardaga ( 15 mm) 25 korda sorkides ja pind siluti kelluga. Vorm tõsteti ettevaatlikut vertikaalselt üles ning asetati betoonisegust moodustunud koonuse kõrvale. Mõõdeti betoonisegu koonuse vajum (kõrguse vähenemine oma raskuse mõjul millimeetrites). 3.2 Kivistunud betooni survetugevus Katse alguses valmissegatud betoonisegu kallati nüüd vormidesse, milles moodustus betoonisegust 6 kuupi servapikkusega 100 mm. Kuupide kivistumine toimus kapis vee kohal temperatuuril 20±2oC (normaaltingimusel) ja -18±5oC (külmas keskkonnas). Kuupe katsetati 28 päeva vanuselt. Katsete andmed kirjutati normaaltingimusel kivistunud katsekehade puhul tabelisse 4.1 ja külmas keskkonnas kivistunud katsekehade puhul tabelisse 4.2. Kuna antud katses olevad katsekehad olid

Ehitus → Ehitusmaterjalid
334 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VAIMNE - JA PSÜÜHILINE VÄGIVALD

VAIMNE - JA PSÜÜHILINE VÄGIVALD Referaat Sissejuhatus Väärkohtlemine on arvatavasti eksisteerinud sama kaua kui elu maal ning see on probleemiks paljudes riikides, kaasaarvatud Eestis. Väärkohtlejaks võivad olla vanemad ja teised perekonnaliikmed, hooldajad, sõbrad, tuttavad, võõrad, tööandjad, tervishoiutöötajad, teised lapsed ning mõjuvõimsad inimesed nagu õpetajad, sõdurid, politseinikud, vaimulikud. Vaimne tervis, see on väärtus meie kõigi jaoks. „Me ei saa suurt midagi teha, et muuta enne sündi toimuvat arengut, kuid saame mõjutada asjade käiku peale sündimist“. (Dr. Harry Chugan, lasteneuroloog) Väärkohtlemine- on piinamine, julm, ebainimlik või inimväärikust alandav kohtlemine või karistamine. Ebakindlus võib halvata mõtlemis-, mõistmis-ja teovõime. Ajapikku võivad murduda nii vastupanu kui ka enesehinnang. Klassifikatsioon- on süsteem, milles liigitamine või rühmitamine on kooskõlas jaotamise aluseks võetud olu...

Sotsioloogia → Sotsioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Hankelogistika - Vanametalli uus eluring.

ümbertöötlemine on üks raskemaid tegevusi, vanametalli tootmise tehnoloogia etapis, mis vajab jälle kindlat analüüsimist, täpset arvestust ning materiaalseisu olukorra hindamist. Mismoodi vana metallist saavutada materjali, millest saaks valmistada kavliteetne toodang, mille järele oelks nõudlust? Esimene samm: kõigepealt vanaraua puhastamine, sorteerimine, juppideks lõikumine ja sulatamine 1000-1500 kraadi juures, peale seda sulatatud metall valatakse vormidesse, et saavutada vajalik vorm, edaspidisteks operatsioonideks (pooltoode). Nüüd tekkib küsimus kas müüda maha poolvabrikaate või teha ise nendest kaupa? Teine samm: oleks kauba disain, lõikamine (Ar) gaasiga, amuti (CH4), keevitamine, lihvimine, puhastamine, värvimine, kokku konstrueerimine ning üldvaade, ja analüüs. (poolvalmis-, valmistoode).Seega oleks mõtekas peale pooltoote valmimist jätkata ka lisaväärtuse andmisega. Metallitoodang on väga rikkalik ja lai

Logistika → Laomajandus
39 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kaltsupaberi ja puidutselluloosist paberi võrdlus

rohkem kui varem. Katsetusi uue materjali leidmiseks hakati tegema 18. sajandil. 19.saj. keskpaika võibki lugeda moodsa paberitehnoloogia alguseks. Puidu baasil valmistatava paberi tooraine sorteeritakse, puhastatakse ja peenestatakse sulfit- või sulfaatprotsessi abil. Mass valgendatakse ja jahvatatakse. Seejärel paberimass töödeldakse (liimistatakse ning lisatakse täite- ja värvaineid). Lõpuks valatakse mass vormidesse ja moodustatakse trükikate. Katmise järel läheb paber lõikamisele. Paberirullid lõigatakse kõigepealt otstest puhtaks ja seejärel lõigatakse poognapaber soovitud formaati. Formaati lõigatakse paber rullist spetsiaalsetel sorteerimis-lõikamismasinatel, sorteeritakse välja ka paberi defektid (augud, kortsud, plekid). Lõpuks paber pakitakse. Puitmassi lisamine muutis paberi tunduvalt odavamaks, kuid samal ajal halvenes paberi kvaliteet

Ajalugu → Nahadisaini ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Pliiats

Inglismaa grafiit oli aga liiga kallis ja seda hakkas vähemaks jääma, mille tõttu keelati ajutiselt strateegiliste toodete eksportimine. Juhuslikult tegi prantsuse mehaanik Jacues Conte 1795. aastal avastuse. Tootes tiigleid, mida oli kahurikuulide valmistamiseks vaja, oli tal kogemust grafiidiga. Ta peenestas grafiidi, puhastas selle sõelumise teel, seejärel segas savi ja veega. Saadud mass valati pikkadesse ristküliku kujulistesse vormidesse ja lasti kuivada. Peale seda pakiti kinnisesse keraamilisse pakendisse söega ja põletati kõrgel temperatuuril. Selline meetod levis 19. sajandi keskel ülemaailmselt ja on siiani pliiatsite tootmise aluseks (Büttner, buettner-nuernberg, 2012). PUIT Harilike ja värviliste pliiatsite tootmiseks kasutatakse enamasti seedripuud. Tänapäeval kasutatakse seda kvaliteetsete pliiatsite valmistamiseks. Kuna puud ei kasva tagasi nii kiiresti

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

TÖÖTLEV TÖÖSTUS

Sinna piirkonda, kus on võimalik kasutada odavat elektrienergiat, sest maakide rikastamise protsessiks on vaja palju energiat. Sadamalinnadesse, kuhu maak sisse veetakse. 13. Kirjelda metalltoodete valmistamise protsessi. Kõigepealt kaevandatakse maaki. Enamik maake rikastatakse, st. vabanetakse lisaainetest enne edasist kasutamist. Järgmisena metall sulatatakse ja valmistatakse mitmesuguseid sulameid. Lõpuks valatakse sulametall või mitme metalli sulam vormidesse ning töödeldakse vastavalt toote liigile. 14.Millistel riikidel on suurimad boksiidivarud? Guineal, Austraalial, Brasiilial, Jamaical. 15.Miks ekspordib Hiina vähe terast, kuigi kuulub ise suurtootjate hulka? Kuna siseturu metallivajadus on nii suur, et selle katmiseks tuleb isegi maaki juurde osta. 16.Millised tegurid mõjutavad nõudlust tekstiili-ja õmblustoodetele? Inimeste sissetulek, kliima, maitse, moe muutus. 17.Miks tekkib suur erinevus toote omahinna ja müügihinna vahel?

Geograafia → Geograafia
29 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Praktika aruanne: Magusadkilod OÜ

Lauad lasime lihtsalt märja lapiga üle ning põrandad pühkisime ära ning koristaja pesi. Iseenda hügieen: Hoidsin oma riided puhtana, juuksed olid kinni ning mütsi all ja käed pesin ennem pagariruumi minekut ilusti puhtaks ja desinfitseerisin ära. 8 SEADMED JA TÖÖVAHENDID Taigna pritsimismasin Et tainast saaks paremini vormidesse kaaluda Mikser Vahukoore mikserdamiseks Ahi Toodete küpsetamiseks Kaal Toodete ja toorainete kaalumiseks Kauss Kreemide segamiseks Nuga ja lusikas Toodete lõikamiseks ning segamiseks Pritskott Kreemi pritsimiseks Taigna konks ja katel Taigna segamiseks Küpsetusplaat Toodete küpsetamiseks

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

Rõõsk koort vahustatakse, lisades suhkrut ja vanilli. Vahustatud koorele segatakse juurde retseptuuris näidatud toiduaineid ja maitseaineid. Lõpuks lisatakse ettevalmistatud tarrendaine. Kreem segatakse hästi läbi ja pannakse kohe tarduma. Muna-piima seguga kreemide valmistamiseks keedetakse esmalt muna-piimakaste ning jahutatakse see 25 ´C-ni. Vahukoorele lisatakse jahutatud kaste, maitseained ja ettevalmistatud tarrendaine ning segu pannakse kiiresti serveerimisnõudesse või vormidesse tarduma. Magusad vormiroad Magusate vormiroogade valmistamiseks kasutatakse : · Leiba · Saia · Putrusid · Makaronitooteid · Kohupiima · Mune · Värskeid puuvilju · Külmutatud või kuivatatud puuvilju ja marju · Köögivilju · Puuvilja- ja marjamahlu · Keediseid Magusate vormiroogade maitsestamiseks kasutatakse suhkurt, vanilli, kaneeli, sukaate, maitsetaimede ürte, tsitrusviljade koort. Vormiroogade valmistamiseks asetatakse

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Lihatoodete tehnoloogia

5) TARRENDTOOTED JA SÜLDID TARRENDTOODE on toode, mille üheks komponendiks on želatiin või teiste želeerivate ainetega valmistatud tarrenduv vedelik. Tahketeks kompoentideks võivad olla liha, vorsti-, singiribad või taimsed kompoendid (mais, paprika, pärlsibul jne). Näide: tarrendvorst, tarrend vormis. SÜLT- enamasti kollageenirikka liha keetmisel saadud pehme liha ja tarrendav vedelik, mis on pritsitud vormidesse. 6) HAKKLIHAST TOODE- praetud, keedetud või küpsetatud jne termiliselt töödeldud tooted. Näide: kotletid, pihvid, lihapallid Keeduvorstid, viinerid, sardellid (tehnoloogia) 1. LIHALÕIKUS Esimene etapp lihavorstide valmistamise tehnoloogias. Selles etapis toimub sea-, veise-, või lambarümba lõikus. Looma veerand-või poolrümp lõigatakse jaotustükkideks, lihast eraldatakse kondid ja sidekude. Rümbast saadakse erineva

Loodus → Loodusteadused
36 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karask, rukkijahuvaht, sõir, mulgipuder

keemiseni. Nõrutatud ja sõtkutud kohupiim panna piima sisse. Õrnalt segades kuumutada, kuni kohupiim muutub ühtlaseks massiks. Seejärel kallata kohupiimamass sõelale ja lasta hästi ära nõrguda. Või sulatada ja lisada juurde supilusikatäis õli. Õli ja või segule lisada kohupiim ning segada, siis lisada lahtiklopitud munad. Maitse järgi lisada suhkrut, soola ja köömneid. Pidevalt segades ja kloppides kuumutada, kuni muutub ühtlaseks läikivaks massiks. Panna soojalt vormidesse ja jahutada. III viis Vaja läheb: 2,5 l piima, 1 kg kohupiima, 200 g võid, 2 muna, köömneid, soola. Valmistamine: piim koorida, valada potti. Kohupiim kausis lahti kloppida. Piima kuumutada potis, kuid mitte keema lasta, valada sinna sisse kohupiim ja oodata, kuni peale ilmub rohekas-kollakas leem ehk vadak. Seejärel võtta pott tulelt ning kohupiim korralikult kuivaks kurnata. Kurnatud kohupiim panna uuesti potti, väikesele tulele, lisada munad, sool ja soovi korral ka köömneid

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
12
odt

EESTI JAZZ MUUSIKA JA AIN AGAN

Jazz on muusikastiil, mis tekkis 19. sajandi lõpus USA lõunaosariikides Aafrika ja Euroopa rahvamuusika ristumise tagajärjel. Jazz kasvas välja USA mustanahaliste töölauludest, bluusist ja spirituaalidest. Varasemaks väljendusvormiks on peetud ragtime'i. Laia maailma teadvusse jõudis uus muusikaliik jazz 20. sajandi algul, pärast I maailmasõda. Teati, et jazz on pärit Ameerikast. Tõdeti, et jazz ei tekkinud tühjale kohale, vaid kinnitus juurtega varasematesse afroameerika muusika vormidesse. Jazzmuusika ajaloo seisukohalt pakuvad eeskätt huvi Mississippi keskjooksust lõuna, kagu ja edela poole jäävad maa-alad. Seal kõlasid ühelt poolt Aafrika päritoluga meloodiad ja rütmid, teisest küljest aga valgete asunikega Euroopast kaasa rännanud ilmalikud ja vaimulikud laulud. Euroopasse levis jazz 1920. aastail. Sestpeale sai ta kogu maailmas kerge muusika põhiliigiks ning tähtsaimaks tantsumuusika ja lõõklaulude ilme kujundajaks. Jazzi arenguloos eristatakse

Muusika → Muusika
10 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Betoonitööde masinad ja seadmed.

keevituspinki põkkliite saamiseks. Armatuurvõrkude koostamisel kasut üksiktraatide ühendamiseks peamiselt punkt-keevitust. Punkt-keevituse pingid on kas ühepunktilised või mitmepunktilised. Peale statsionaarsete punkt-keevituse pinkide kasut ka nn punkt-keevitus tange mis sõltuvalt võimusest võivad olla kas käsitangid või rippuvad mis liiguvad monorelss-teedel. 18. R/b toote vormimise seadmed. Vormid, betooni vormidesse paigaldamise seadmed, armatuuri eelpingestusseadmed, betooni tihendus ja viimistlusseadmed, betooni kivinemise kiirendamise seadmed, vormide puhastus- ja määrimisseadmed. 19. Vormide otstarve ja liigitus. Vormide ülesanne on anda tootele projektijärgne kuju ja mõõtmed. Kasut sõltuvalt detailide arvust ja keerukusest erinevast materjalist valmistatud vorme: metallvormid – suurte toodete arvu ning suhteliselt lihtsa kujuga toodete korral, metall-puit vormid – keskmise arvu

Ehitus → Ehitusmasinad
44 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Vana-hiina

________________________________________________________________________ Hiina laguneb Kuningate võim hakkas nõrgenema.Linnade valitsejad,kes seni nende sõna olid kuulanud,muutusid nüüd iseseisvateks valitsejateks.Nii tekkisid Hiinas mitmed sõltumatud riigid,mille valitsejad olid olid üksteisega alatasa sõjajalal.Sõdadest hoolimata Hiina jõukus kasvas.tööriistu ja relvi hakati nüüd valmistama rauast.raud aeti nii kuumaks,et seda saadi valada vormidesse,Hiinlased olid esimesed malmi valmistajad maailmas. Jõudsalt edenes kanalite ja tammide rajamine.lisaks põlluharimisele arenes kauplemine maa eri osade vahel.Ülikute kõrval rikastusid nüüd ka kaupmehed. ________________________________________________________________________ Keisririik 221.a eKr allutas ühe Hiina riigi valitseja kõik teised riigid oma võimu alla ja rajas Hiina keisririigi.See

Ajalugu → Ajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kastmed

Külmad kastmed Liigitamine: Külmad võikastmed ehk maitsevõid Õlikastmed Piimatoodetest kastmed Muud kastmed Maitsevõid Valmistamine: Külmade võide valmistamiseks või pehmendatakse ja vahustatakse. Vahustamise käigus lisatakse maitseaineid ja retseptuuris näidatud hakitud toiduaineid. Maitseained ja toiduained peavad võides olema ühtlaselt jaotunud. Või ei tohi valmistamise käigus sulada (kaotab oma pehme struktuuri). Valmis või asetatakse vormidesse või vormitakse kuju. Ja jäetakse külmikusse tahenema. Serveerimisel lõigatakse lahti. 6 Kasutamine: · Pearoa lisandina · Suppide ja kastmete valmistamiseks · Kastmetena köögiviljadele, koorikloomadele · Teokarpide täitmiseks · Võileivade katteks Säilitamine: Külmasid võisid säilitatakse külmkapis. Näited:

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Koka eksami aruanne

suhkru, piima ning vaniljesuhkruga, kuumutan segu keemiseni, keedan mõne minuti ning asetan jahtuma 9 · Kuumutan vee ­ piima segu,maitsestan vaniljesuhkru ning suhkruga, keedan segu mõned minutid ning asetan jahtuma · Sulatan zelatiini vesivannil · Asetan sulanud zelatiini eelvalmistatud segudele, ning valan vormidesse. Vormid asetan külmikusse u 2,5 h. · Valmistan ette sokolaadi, sulatan vesivannil. · Valmistan pärgamentpaberist koonusekujulise koti, kuhu asetan sulatatud sokolaadi. · Sokolaadist joonistan kaunistused ja asetan külmikusse hanguma · Valmistan pohlakastme, purustan pohlad, maitsestan suhkruga, saadud segu surun läbi sõela, sulgen kastmekausi toidukilega ja asetan külmikusse serveerimisaega ootama.

Toit → Kokandus
191 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

35% rõõsk koor 100ml Valmistusviis: suhkur 20g 1. Vahusta munakollane suhkruga ja lisa kuum piim ning piim 30ml kuumuta segu kuumaveevannis kuni paksenemiseni. munakollane 1tk 2. Sulata sokolaad ja lisa kuum muna-piimasegu ning lase segul sokolaad 30g jahtuda pidevalt edasi vahustades Kaste 3. Vahusta rõõsk koor ja lisa jahtunud sokolaadi-muna- Kohvipulber 15g piimasegu ja pane vormidesse. Vesi 1,2dl 4. Kastmeks valmista veest ja kohvist kange kohv. Lisa suhkur Suhkur 10g ja lõpuks sokolaad, mis sulata kuumaveevannis kastmesse. Tume sokolaad 25g 5. Serveerimisel löö parfee vormist välja, serveeri kastmega ja kaunista. 6. KREVETTIDEGA TÄIDETUD SAMPINJONID Bruto Neto 1. Puhasta suuremad sampinjonid. Sampinjonid 150g 140g 2

Toit → Toit ja toitumine
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Lühireferaat - Jätkusuutlik areng

ühetaolisust ega vastandu uuendusmeelsusele, sidus ühiskond sisaldab piisavalt loomingulisust ja innovaatilisust, mis loob noorele ja haritud põlvkonnale piisavalt motivatsiooni ennast just Eestis realiseerida. Kokkuvõte Silmas pidades negatiivseid demograafilisi trende kogu Euroopas rõhutab Euroopa Nõukogu vajadust pikemaaegseks töövõime ja tööjõu kvaliteedi säilitamiseks ning soovitab selleks kaasata vanemad earühmad elukestva õppe erinevatesse vormidesse, sealhulgas ümberõppesse kõrgema tasemehariduse saavutamiseks. Eluaegne õppimine peab muutuma kõigi ühiskonnaliikmete jaoks loomulikuks eluviisiks. Õppimisena ei käsitata enam ainult traditsioonilist õppetööd klassiruumis, vaid õpitakse igal pool ­ perekonnas, töö juures, kogukonnaga suheldes, meediat jälgides jne. Lähtudes ühiskonna võimalustest kujundatakse õpivõimalusi ja õpiprogramme vastavalt õppurite soovidele ja vajadustele ning inimeste

Ühiskond → Ühiskond
27 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun