Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kartulid" - 354 õppematerjali

kartulid - ... - Nuga lõigata pooleks, seejärel poolikud pikkupidi Pann kuumutada vähemalt 4. Pliit ja pann 100°C-ni.
kartulid

Kasutaja: kartulid

Faile: 0
thumbnail
8
xls

Tehnoloogiline kaart

Valmistamine GULJASS 1. Puhastan liha kõõlustest ja pekist. 2.Lõikan u 2 cm suurusteks kuubikuteks. 3.Koorin ja hakin sibula peeneks lisan lihale ja maitsestan. 4.Lisan tomatipasta ja jahu ning kuumutan läbi. 5.Lisan juurde segades vee või puljongi ja kuumutan läbi kuni on paisunud. 6.Kõige lõpus lisan happukoore ja maitsestan lõplikult. 7serveerin tillikartuli ja toorsalatiga. TILLIKARTUL 1.Pesen ja koorin kartulid 2.Panen kartulid soolaga maitsestatud vette keema. 3.Kui vesi on tõusnud keema lasen keeda veel 5 minutit. 4.Nõrutan kartulid. 5.Teen kartulitest viilud. 6.Eemaltan tilli vartest ja hakkin peeneks. 7.Panen ahjuvormi kartuli viilud lisan või kartuliviilude vahele ja puistan üle tilliga 8.Lasen ahjus küpseda kuni valmimiseni. PORGANDI SALAT 1.Pesen ja koorin porgandi 2.Riivin porgandi peeneks. 7serveerin tillikartuli ja toorsalatiga. TILLIKARTUL 1.Pesen ja koorin kartulid 2

Toit → Toit ja toitumine
42 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tehnoloogiakaart - praekartulid kastmega

Tehnoloogiakaart Praekartulid kastmega Vajalikud ained: 1. Värsked (toored) kartulid (1-le inimesele u. 5 ­ 6 kartulit) 2. Peensool (1/5 tl inimese kohta) 3. Õli (u. 10 ­ 15 ml) 4. Maitseainesegu (vt. Vajalikud asjad: 1. Pliit 2. Pann 3. Pannilabidas 4. Nuga/koorija

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Füüsika: Soojusnähtused köögis

SOOJUSNÄHTUSED KÖÖGIS Füüsika on olemas kõikides ruumides- elutoas, vannitoas, keldris jne, seega seda leidub ka köögis. Köögil, nagu teistelgi ruumidel, toimub välisõhuga pidev soojusvahetus. Järgnevalt toon näiteid erinevatest füüsikalistest soojusnähtustest köögis. Kõrgemal temperatuuril valmib toit kiiremini. Suurem pindala soodustab soojusülekannet. Keemistemperatuuri tõstmiseks võib lisada ka vette soola. Kui vedelikus on lisandeid, mis ei auru, siis on auru rõhk väiksem, sest aurustuvas pinnakihis on vähem vedeliku molekule kui puhtas vedelikus. Rasv vajub sellepärast kuumal pannil laiali, et soojaga muutub aine olek vedelamaks. Mõned metallist potisangad kõrvetavad. Enamus kulpe on plastik- või puitvarrega sellepärast, et erinevalt metallist on plastik ja puit halvad soojusjuhid. Metall on soojusjuht. Mikrolaineahi töötab mikroainete abil. Selles on elektromagnetained, mille lainepikkus on umbes 1 mm kuni 1 dm. Need laine...

Füüsika → Füüsika
10 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

1 portsjoni väljatulek (kg/l) 0,130 1 portsj. müügihind 6,00 portsjonite arv 1 TEHNOLOOGIA: 1. Porgandidpesta, Kruubid puhastada keeta soolaga ja riividamaitsestatud jämeda riivigavees poolpehmeks 2. Kartulid puhastada Sibulad koorida, tükeldada ja kooridaühesuusuteks ning tükeldada kuupideks ja lisada kruupidele 3. Keeta putru Sibulad ja porgandid tasasel tulel, hautada vahepeal pannilsegada õlis ca 10 min 4

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Koorene kartuli-sibulapada

, , 1 1 4 Farmi (10%) 200 Farmi köögi toorjuust , . . . . , . . 45 200 °C. . Koorene kartulisibulapada Kui selle vormi ahju paned, siis võid kindel olla, et mõne ajapärast on teve tuba mõnusaid talviseid lõhnu täis. Koostis neljale 1 kg kartuleid 1 suurem sibul 4 dl Farmi rööska koort (10%) 200 g Farmi köögi toorjuustu Valmistamine Soola, pipart Koori ja puhasta kartulid ning lõika seejärel toored kartulid viiludeks (mitte väga õhukesteks, aga ka mitte väga paksudeks). Lõika sibulad viiludeks. Aseta sibulaviilud ja kartulid segamini ahjuvormi. Raputa peale soola ja pipart ning sega kartuli sibulasegu läbi. Pane koor ja toorjuust potti ning kuumuta pliidil kuni toorjuust on sulanud. Lisa ahjuvormi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 minutit. Serveeri.

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
16
docx

E223 mõju kartuli säilumisele ja organoleptilistele omadustele

Tervislik toitumine on oluline alus tervise säilitamiseks ning seetõttu peaks inimkond olema sellest rohkem teadlik ­ oskama vältida mugavuseohte. Jätkades eluviisi, kus tarbitakse rohkesti eeltöödeldud toiduaineid toetatakse selle juurde tootmist ja seatakse üha suuremasse ohtu oma tervis. 1. Eeltöötluse vajalikkus Kartulite eeltöötlus on vajalik pikemas või lühemas perspektiivis nende säilitamiseks. Planeerides söögikorda suuremale seltskonnale on mugav, kui kartulid on ette valmistatud. Nii sujub söögikorra planeerimine muretult ja kiirelt. Kartulite kulinaarse ehk eeltöötlemise viise on kaks. 1. Külmtöötlemine- Kartulite külmtöötlemisel ei kasutata kuumust, külmtöötlemise hulka kuuluvad näiteks kartulite koorimine ja pesemine ning hakkimine. 2. Kuumtöötlemine- Kartulite kuumtöötlemisel kasutatakse kuumust näiteks praadides või keetes. ( Nadja Liira koduleht. Toiduainete kulinaarne töötlemine 2013). Külmtöötlemise võtted: 1

Keemia → rekursiooni- ja...
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eteen,terpeenid

Eteeni on lähteaineks halogeenühendite (vinüülkloriidi ja tetrafluoroeteeni) valmistamisel, millest toodetakse teflonkatteid ja plastmaterjale. Eteen leiab rakendust veel taimede kasvuhormoonina, kuna ta kiirendab aed- ja puuviljade valmimist. Terpeenid Beeta-karoteeni molekul on tekkinud kaheksa isopreeni liitumisel. Limoneeni molekul on tekkinud ühe isopreeni liitumisel. Pineeni leidub lehtpuidus. Limoneeni leidub apelsinides. Farneseeni sisaldavad kartulid. Beeta-karoteeni sisaldavad kartulid, porgandid, kõrvitsad. Mürtseeni sisaldavad petersell, osad teesordid, humala.

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

4.Pane viinerid õliga määritud ahjuvormi küpsema. 5.Koori sibul ja hakki hästi peenikeseks. 6.Lisa hapukoor,majonees,ketsup ja kurgivedelik ning sega ühtlaseks massiks. 7.Kui friikartulid ja viinerid valmis võtta ahjust välja. Sealihastrooganov keedu kartulitega 1.Tükelda sealiha ja konservkurk ribateks. 2.Koori sibul ja tükelda ribateks. 3.Pane konservkurgid eraldi hautuma. 4.Kuumale pannile pane sibul prae kuni sibul on klasjaks. 5.Pese kartulid ära ja pane soolaga maitsestatud vette keema. 6.Lisa sealiha ja prea läbi. 7.Kui liha on pehme maitsesta soola ja lihamaitseainega. 8.Lisa jahu ja sega läbi. 9.Lisa piim ,sega kuni kaste on paksenenud. 10.Kurna kartulid. 11.Lisan hautatud kurgid ja hapukoore ning segan läbi. 12.Maitsesta kui vaja. Makaronikalkunisalat 1.Pane makaronid keevasse ,soolaga maitsestatud vette keema. 2.Pane kooritud porgandit keema. 3.Pane munad keema. 4.Keedetud kalkun tükelda ribateks

Toit → Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Purustatud must pipar 0,000 0,000 0,000 Sool 0,000 0,000 0,000 Kuivatatud pune 0,000 0,000 0,000 Kartulijahu kg 0,010 0,010 0,040 0,040 KÜPSETATUD KARTULID: 0,000 0,000 0,000 Kartul kg 0,100 0,100 0,400 0,400 Või kg 0,005 0,005 0,020 0,020 Riivsaia, soola kg 0,010 0,010 0,040 0,040 riivitud juust kg 0,010 0,010 0,040 0,040

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
3
pptx

Eesti rahvusköök „Saaremaa“

Eesti rahvusköök ,,Saaremaa" Eneli Vanin Saaremaa pannileib Koostis: 500 g kartulit 100 kuni 150 g suitsupekki 1 sibulat 2 sl odrajahu 1 suur muna 1 tl soola Valmistamine: Haki sibul ja peekon kuubikuteks. Prae pannil läbi. Riivi kartulid peene riiviga, aseta puhtale köögirätikule ja pigista kuivemaks (või pigista lihtsalt käte vahel kuivemaks). Sega riivitud kartulid, praetud suitsupeekon ja sibul, muna ja odrajahu. Suru küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2. Keeda tasasel tulel vaevu keevana. 3. Umbes tund peale keema hakkamist lisa sibul, küüslaugu küüs ja porgand. Porgandirattad võid eelnevalt kuival pannil kergelt pruunistada

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
2
ods

Praktiline töö suurköögis

Sheet1 Tartu Kutseharidusekeskus Koka eriala praktikaline tund . Roa nimetus: Kartuli vorm singi ja tomatiga Kuupäev: Portsjonite arv: 2 Tooraine Neto g Bruto g Tehnoloogia: Suuremad värsked kartulid 120g 1.Pese kartulid ja lõika noaga hästi õhukesteks Küüslauguküünt 10g viiludeks. Kuivatatud tomat 30g Keedusink 100g 2.Haki küüslauk ja kuvatatud tomat peeneks ja s Piim 200g seda. Muna 2tk Sool 3.Klopi munad piimaga ja maitsesta soola ja musta pipraga. Pipar

Toit → Kokk
18 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

Fifth level kergelt pruunistada. Sibulal lõika ära tipp ja kand. 4. Keeda tasasel tulel, kuni liha kontide küljest lahti lööb. 5. Sool ja vürtsid lisa 10-15 minutit enne keetmise lõpetamist. 6. Liha lõika terava noaga sobivateks tükkideks, sega kurnatud leemega ja kuumuta veel kord hetkeks keema. Maitsesta lõplikult. 7. Tõsta kaussidesse või vormidesse ja pane jahedasse hanguma. MULGIPUDER 1 kgkooritud kartulid 1 lvesi 100 g Odratang Click to edit Master text styles Sool Second level 1 tk suurem sibul 100 g läbikasvanud seapekk Third level sool

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Iirimaa

Iirimaa     Iirimaa   lipu   värvid   on   roheline,   valge   ja   oranž.   Iirimaa   vapil   on   kujutatud   harfi.   Aga  rahvamuusikas  kasutatakse  ka  väga  palju  iiri  torupilli.  Iiri  muusika  on  väga   eriline.     Pealinn  on  Dublin,  mis  on  suurem  kui  Tallinn.     Iirimaa  kliima  on  soojem  kui  Eestis.  Seal  on  palju  rohtu,  mida  söövad  lambad,  aga   seal  kasvab  vähe  puid.  Iirimaal  peetakse  palju  lambaid.       Iirimaal   on   huvitavad   “laisapeenrad”.   Need   on   umbes   poole   meetri   kõrgused   kartulipeenrad.  Kartulit  hakati  Iirimaal  kasvatama  18.  sajandil.     Mis  need  “laisapeenrad”  siis  on?  Peenardesse  kuhjati  palju  mulda  ja  sinna  pandi   kartulid  maha  ainult  üks  kord.  Pär...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. Eesti rahvustoidud : 1 ). Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Enne nõukogude kolhoosisööklate aega mereäärsetes Eesti piirkondades mulgiputru ei tuntud. Valmistamine Et keeta mulgiputru, pane kooritud muredast sordist kartulid (u. 1 kg) soolaga maitsestatud veega (u. 1 l) keema ja lisa juurde odrakruubid (nii pool teeklaasi). Keeda, kuni tangud on pehmed. Siis klopi poti sisu puulusikaga ühtlaseks pudruks. Samal ajal pruunista pannil tubli ports sealihakuubikuid (väga hästi sobib ka suitsuliha) ja hakitud sibulaid. Süües tõsta taldrikule hea hunnik putru ja sea portsu keskele silmaks praetud pekirasva, liha ja sibulat. 2 )

Toit → Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kooli lõputöö.

Seened kg 0,050 0,050 0,200 0,200 Rõõska koor l 0,010 0,050 0,200 0,200 Õli kg 0,000 0,010 0,040 0,040 Sool,pipar kg 0,000 0,000 0,000 0,000 Hasselbacki kartulid 0,010 Või kg 0,000 0,010 0,040 0,040 sool kg 0,030 0,000 0,000 Riivitud juust kg 0,154 0,030 0,120 0,120 35 Kartul kg 0,000 0,100 0,615 0,400 0,000

Toit → Kokandus
106 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

KARTUL

• Sobib keedu- ja pudrukartuliks • Koor punane, sisu helekollane, silmad keskmise sügavusega • Mugulad suured ja lagunevad keetmisel • Toor- ja keetmisjärgne tumenemine väike • Head kuni väga head maitseomadused Merlot • Omanik: Saksa firma Norika Esindaja: Koorti Kartul OÜ • Kasutustüüp B • Sobib keedu-, prae- ja ahjukartuliks • Koor rubiinpunane, sisu kollane • Heade maitseomadustega lauakartul • Väga saagikas, tärklist 14% Kartulite säilitamine • Niisked kartulid toatemp. Kuivatada • Hoiustada õhku läbilaskvas anumas ja pimedas panipaigas • Värske kartul säilib paremini külmkapis (+4 - +5 kraadi) • Sügavkülmutada ainult kooritud ja tükeldatud kartulid. • Talvekartulid niiskes,pimedas kohas õhku läbilaskvas anumas. Hooajaline saadavus kaubanduses • Kartuli hind on sõltuvalt sordist, kvaliteeditist ja transporditingimustest 0,10-0,70€ kg. • Hooaeg kestab suve algusest sügise keskpaigani

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Seadmed ja töövahendid praktikal .

Praktika seadmed ja töövahendid Lühireferaat Koostas: Jane Õigus Grupp: K-08b Juhendaja: Heli Kruusamägi Praktika seadmed ja töövahendid Seadmed, milleks kasutatakse. 1. Elektri pliit. 2. Elektri pann- kasutatakse liha- snitslite- praadimiseks. 3. Gaasi pliit. 4. Elektri ahi- kasutatakse ahju roogade valmistamisel: ahju kartulid, ahju vormid, aurutamisel keedu kartulid, jne. 5. Friteerimis masin- kasutatakse näiteks hakkpallide friteerimiseks. 6. Viilutamise masin- kasutatakse erinevate asjade viilutamiseks. 7. Püree masin- kasutatakse püree valmistamiseks, ja hakkliha segamiseks. 8. Mikrolaine ahi- kasutatakse asjade sulatamiseks ning soojendamiseks. Töövahendid, milleks kasutatakse. 1. Pott- kasutatakse keedu kartulite valmistamiseks. 2

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karask, rukkijahuvaht, sõir, mulgipuder

Lisa hapukoor, keefir, sulatatud või, köömned ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas vala võiga määritud muffinivormi ja küpseta 190kraadises ahjus 15­20 minutit. Valmidust proovi tikuga. Sellest kogusest saad umbes 40 karaskit. Mulgipuder Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit Eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Enne nõukogude kolhoosisööklate aega mereäärsetes Eesti piirkondades mulgiputru ei tuntud. Vaja läheb: 1 kg kooritud kartulid, 1 l vesi, 100 g Odratang, sool, 1tk suurem sibul, 100 g läbikasvanud seapekk. Valmistamine: Pane kartulid soolaga maitsestatud vette, puista pestud ja nõrutatud tangud nende peale. Hauta kaane all madalal kuumusel, kuni tangud on täiesti pehmed (kartulid valmivad tavaliselt kiiremini). Sega poti sisu puulusikaga enam-vähem ühtlasks ja lisa vajadusel soola. Kastmeks kuumuta pannil tasasel tulel tükeldatud seapekist rasv välja ja lase pruunistuda

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Saare murrak

Kena keik – mitmes mõttes Saaremaal kasutatav Rihalne – rehealune väljend, kena võib tähendada nii head kui Piha – pähe (ei halvustavat suhtumist hakka piha, sidus Paargu – suveköök rätiku piha) Elupealne – pööning, katusealune, ülemine korrus Kahjatsema – Tuhlis – kartul kahetsust tundma Kupat tuhlid – koorega keedetud kartulid Mütu – mitu Nott – paks soust Soo oma- sinu oma Tuhlimoos – kartulisalat Moo oma- minu oma Leiges – kaalikas Kessiku- kolmapäev Nasv(a) – meremadalik, leetseljak (siit ka laupa- laupäev kohanimi Nasva) sahkamine- maa kündmine Lember – remmelgas (pajuliik) Palitu- jope

Keeled → Keeleteadus
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Eksami küsimused Kokk

· Valitakse sobiv liha tükk · Liha tükeldatakse kuubikuteks, kangideks või viiludeks risti kiudu · Pruunistatakse väheses rasvas · Lisatakse eraldi rasvaines kuumutatud maitseköögiviljad, vedelik ja maitseained · Pannakse haudepotti kaane alla hauduma 140*c juures · Lihatoidud ­ rulaad, klops, asuu, guljass, raguu, pilaff, risoto, stroogonov. 5. Kirjelda erinevaid kartuli lisandeid. · Kartulikroketid · Kartulilaastud · Kartuliroosid · Täidetud kartulid · Hasselbacki kartulid · juustukartulid 6. Nimeta vähemalt 5 kalarooga Eestimaisest kalast. Kirjelda vähemalt 2.roa valmistamist · Kalapikkpoiss · Kalarullid · Kalasupp · Kalakotlet- Valmistatakse hakkmass, vormitakse kotleti kuju ja praetakse väheses rasvas mõlemalt poolt 8-10 minutit kokku või küpsetatakse ahjus. · Praetud kala- kala praetakse väheses rasvas või fritüüris, väikesi kalu alla 300g võib praadida tervelt. Praetakse mõlemalt poolt. 7

Toit → Kokk
78 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Toiduleksikon

puuviljades, aedviljades, seentes, marjades ja pähklites. Kiudained on head hammastele ja igemetele, kuna nende koostis nõuab palju närimist. Kiudained on head ka peen ja jämesoolele, kuna hoiavad sooled mürkidest puhtana. Nad tekitavad täiskõhutunde ja kannavad endas vett. Siiski ei ole kiudainetel energiaväärtust. Kartulipüree valmistamine kooritud ning väiksemateks tükkideks lõigatud kartulid tuleb panna juba keevasse soolaga maitsestatud vette. Kui nad on pehmed, siis tuleks vesi ära kurnata ning pehmed kartulid pudrunuia või mõne muu abivahendiga puruks sõtkuda. Et tegevus oleks lihtsam, lisage hulka veidi sulavõid ja kuuma piima, mis muudavad pudru veidi vedelamaks. Piima asemel annab hea efekti ka kartulikeeduvesi, mis sel juhul ei läheks raisku. Vajadusel maitsestage soolaga. Kolesterool rasvalaadne aine, mida leidub kõikides loomstes rakkudes. See on oluline

Toit → Toidutehnoloogia
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

2 KURSUSE PRAKTILINE LÕPUTÖÖ

3.Paneerin lihatükid ja panen hautama. 4.Hautatud leemest valmistan kastme. Hapukoorekaste 1.Panen potipõhja margariini sulama. 2.Segan jahu margariini hulka ja lasen jahul pruunistada. 3.Segan jahu-margariini segu sisse vee ja lasen keema. 4.Lisan hulka piima ning maitsestan ja lasen uuesti keema. 5.Seejärel lisan hapukoore ning lasen ta keemiseni,mitte keema. Püüslaugukartul 1.Panen kartulid keema. 2.Jahutan kartulid maha ja lõikan nad viiludeks. 3.Võtan gn-ni ja hakkan kartuli viile sinna asetama. 4.Panen kihiti kartulid ja nende peale võid ning lisan sinna hulka ka läbi pressi pressitud küüslauku(võib ka küüslaugu soola panna) 5.Panen ahju. Köögivilja lisand 1.Pesen ja puhastan köögiviljad. 2.Lõikan porrult ära mitte vajalikud osad ja pesen ülejäänud hoolikalt ära. 3.Villutan köögiviljad ribadeks. 4.Võtan vokkpanni ja passeerin. 5.Maitsestan.

Toit → Kokandus
123 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Muna

omastab organism seda aga vaid osaliselt, tagajärjeks on kõhukinnisus. 8 Retseptid Hispaania kartuliomlett Hispaania kartuliomlett on tõeliselt mehine suutäis neile, kes on harjunud toeka hommikusöögiga. Roa valmimine võtab üsna palju aega, seega oleks kiirel hommikul mõistlik kasutada eelmisest päevast järele jäänud keedetud kartuleid. Kogus: 4 portsjonit Koori ja riivi kartulid. Kuumuta pannil õli ja lisa riivitud kartulid. Prae, kuni kartul on küps, kuid ära pruunista. Tõsta kartulid kaussi. Kalla õli pannilt klaasi ja puhasta pann majapidamispaberiga. Kalla 2 spl õli tagasi pannile ja kuumuta. Klopi munad lahti ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa kartulisegu. Kalla segu pannile. Prae 1 minut kõrgel kuumusel, seejärel vähenda kuumust ja küpseta läbi. Aseta suur praetaldrik pannile ja kummuta omlett taldrikule. Lisa pannile veel 2 spl õli ja libista omlett tagasi pannile, küpsenud pool üleval

Toit → Toiduained
12 allalaadimist
thumbnail
7
docx

8. klassi õpilaste söömisharjumused

Vanasti rügasid inimesed toidu nimel, mitte ei istutud terve päeva arvuti või televiisori taga ning oodanud millal pizza ukse taha jõuab.Vanasti oli toidu sees kõik, mis oli inimesele kasulik, kuid tänapäeval leidub toidus igasugust jama, millest meil pole aimugi. Paljud toidud ja joogid sisaldavad igasuguseid maitseaineid ning säilitusaineid. Näiteks kartulikrõpsud võivad tunduda täiesti süütuna, kõik ju teavad et kartulid on tervislikud, kuid mõnedel inimetel pole aimugi, et need sisaldavad soolasid ja säilitusaineid. Sellistest toitudest on leitud isegi aineid, mis võivad tekitada sõltuvust. Sealt tulebki välja, miks tänapäeva inimeste ülekaaluliste protsent on suurem, kui vanasti. Näiteks 1/3 Ameerika teismelistest on ülekaalulised. 2.Taldrikureegel Teadlased on väla uurinud, et inimene peaks sööma 6 väikest einet päeva sees, mitte 3 suurt einet. See võib mao ülekoormata

Meditsiin → Meditsiiniteadus
16 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Verivorst

kuumuses. Seejärel tõsta temperatuur kümneks minutiks 200 kraadini. Nii toimides saab vorst parajalt krõbe. Kartulivorst 5­6 kg kartulit 1 kg liha 600g sibulaid Umbes 5m soolikaid Majoraani 20 g Pipart, Muskaatpähklit, Soola http://whippedtheblog.com/2012/08/15/homemade-italian-sausage/ Köömneid Tilli, basiilikut, estragoni, vegetat (tänapäevane lisand). Kartulivorsti valmistamine Pese ja koori kartulid. Tükelda kartulid kuubikuteks. Tärklise eemaldamiseks loputa kartulid leige veega ja nõruta. http://www.wikihow.com/Make-Roast-Potatoes Haki sibul ja prae õrnalt klaasjaks . Toores liha haki väikesteks kuubikuteks. Sega kõik kokku ja maitsesta maitseainetega. Toores mass veel üle maitsestada, sest kartul tõmbab maitseained tugevalt sisse. Kartulivorsti valmistamine Võta lehter, mille alumise osa läbimõõt on ca2 cm. Võta ca 1 meetri pikkune soolikas.

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Esitlus Saaremaast

ANGLA TUULIKUD Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level TRADITSIOONILISED ÜRITUSED SAAREMAAL KURESSAARE MEREPÄEVAD KURESSAARE OOPERIPÄEVAD KURESSAARE LOSSI PÄEV KURESSAARE KAMMERMUUSIKA PÄEVAD KIHELKONNA KIRIKUMUUSIKA PÄEVAD MUSTJALA MUUSIKAPÄEVAD ÕLLETOOBER MUHU TULEVIKUMUUSIKA FESTIVAL TRADITSIOONILISED TOIDUD Traditsiooniliseks saarlaste peatoiduks on kala ja kartulid (tuhlis). Tähtsaim leivakõrvane oli varem aastaringselt silk. Kalasuppi tehti tagavaraks hoitud kuivatatud või soolatud kalast. Traditsiooniline saarlaste toit on ka kört (jahusupp) ­ kartulid, kaalikad, vesi ja jahu. Leivaroni ehk leivasupp. Rahvustoidu juurde kuulub ka õlu! ÕLU SAAREMAAL Saarlane on läbi aegade olnud kange õllepruulija ja -pruukija. Koduõlle tegemise komme pole Saaremaalt veel sugugi kadunud. Magedest ehk

Turism → Turism
10 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Peruu ülevaade

inimest. c) Huvitavad faktid: Peruu pealinn Lima kohale asutas Hispaania konkistadoor Francisco Pizarro 18. jaanuaril 1535 asula nimega La Ciudad de los Reyes, mis tõlkes tähendab ,,Kuningate linn". 5.Majandus. a) SKT(GDP) suurus: $274.7 biljonit. Maailmas 44.kohal. b) SKT (GDP) per capita: $9200. Eestis on see näitaja $19000. c) Peamised põllumajandussaadused: spargel, kohv, kakao, puuvill, suhkruroog, riis, kartulid, mais, jahubanaanid. Viinamarjad, apelsinid, ananassid, guajaavid, banaanid, õunad, sidrunid, pirnid, koka, tomatid, mangod, oder, sibulad, nisu. Tööstustoodang: teras, naturaalne gaas, kalad, tekstiil, riided. d) Elektri ja nafta tarbimine: elektri tarbimine 28,97 biljonit kWh, maailmas 60. kohal. Nafta tarbimine 157000 barrelit päevas, maailmas 65. kohal. e) Väliskaubandus: eksport $33,73 biljonit, peamised tooted- vask, kuld, tsink, toornafta ja

Geograafia → Geograafia
27 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud tooted. Peaks tarbima värskeid teravilju, mis ei ole veel kääritatud 4.Hautamine on kuumtöötlemise võte, mille puhul töödeldavad toiduained esmalt praetakse kuni pruuni kooriku tekkimiseni, seejärel keedetakse väheses vedelikus. Nt. Pikitud liha, rulaad, liharullid, klopsid, pajaroog, asuu, guljass, rahuu, pilaff, risoto, stroogonov. 5.Küüslaugukartulid, keedu kartulid, pariisi kartulid, praetud kartulid, pähklikartulid, prantsuse kartulid, kartulilaastud. 6. Kalakotletid- praetakse väheses rasvas mõlemalt poolt, kokku 8-10min või küpsetatakse praeahjus. Kalapallid- keedetakse väheses maitsestatud kalapuljongis. Paneeritult võib kalapalle praadida väheses või rohkes rasvas, küpsetada ahjus. Kalapikkpoiss Kalahakkpallid Kalatimbaleid. 7. Mune võib keeta koorega ja kooreta, praadida, gratineerida, võib teha erinevaid omlette.

Toit → Kokandus
78 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Vegaani päevamenüü

Vegaani päevamenüü Hommikusöök Piparmünditee Müsli sojajogurtiga Hirsipuder vaarikamoosiga Pirn Lõunasöök Eelroog: Kõrvitsa-püreesupp krutoonidega Pearoog: Koorega keedetud kartulid Ahjus küpsetatud forell Kaalika-porgandi toorsalat Sidrunivesi Magustoit: Leivavaht rosinate ja sojapiimaga Õhtusöök Pearoog: Seenerisotto Ploomimahl Magustoit: Rabarberkissell sojakohupiimaga

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
30 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Viiekäiguline pidulik õhtusöök. Table-d'hôte menüü.

Valmistusviis: Sega pehme või, hakitud muna ja hakitud petersell. Maitsesta soolaga ja klopi ühtlaseks. Lõika juuretisesaiast keskmised viilud ning aseta pannile, kuni on krõbedad. Määri saiale oliiviõli ning aseta munavõi peale, siis lisa kalamari. Eelroog Kodumaine aedvilja püreesupp kookosepiimaga Koostisosad: Sibul, kartul, porgand, aedoad, vett, soola, basiilik, paprikapulbrit, kookospiima ja nisujahu. Valmistusviis: Koori sibul ja kartulid, kaabi porgand. Lõika aedviljad tükkideks ja lisa soolaga maitsestatud vette keema. Keeda kuni aedviljad on pehmed ning püreesta need koos keeduveega köögikombainis. Lisa maitseaineid ja kookospiimaga segatud nisujahu ning lase segades keema. Serveeri soojalt ja lisa basiilikuleht peale. Serveeritakse Pffafl Grüner Veltliner Weinviertel DAC veiniga. Pearoog Krõmpsuv sealiha õllemarinaadis serveeritud maise ürdifooliumi kartuli ja värviliste tomatitega

Toit → Toitlustus
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

SOOVITUSI KARTULI KASVATAMISEKS

SOOVITUSI KARTULI KASVATAMISEKS. Väikekasvataja peaks valima võimalikult haiguskindla sordi, sest kartulil on palju haigusi ja kahjureid. Kõige ohtlikum haigus on lehemädanik, mis võib saagist isegi ilma jätta. Kuigi välismaalt tuuakse sisse palju erinevaid sorte seemnekartuleid, soovitaks siiski valida Eestis aretatatud sordid, sest need vastvad meie maitse- eelistustele ja on kohanenud meie kliimaga. Hea maitsega muredad kartulid on ,,Ando", ,,Maret", ,,Piret", poolmure ,,Ants" ja tugevamad, mittelagunevad ,,Anti" ja ,,Reet". Neist ,,Ants", ,,Maret", ,,Reet" ja ,,Piret" on kiduussikindlad. Samuti on rahva hulgas väga populaarseks saanud Läti sort "Varane kollane", mida rahvakeeli kutsutakse "Läti kollaseks". Enne idanema panemist on vaja seemne hulgast välja sorteerida haiged ja ebakorrapärased mugulad. Seemnekartul tuleb panna 1-2 kihiliselt kastidesse ja

Põllumajandus → Põllumajandus taimed
4 allalaadimist
thumbnail
1
xlsx

Keemia poeskäik

Toiduaine 1kg hind kogus summa liha 84,00 110g 9,24 kala 54,50 119g 5,995 piim 12,90 0,5l 6,45 juust 105,00 30g 3,15 või 15,50 20g 0,31 õli 25,90 20g 0,518 kartulid 4,50 250g 1,125 sai 29,70 6g 0,178 leib 42,50 6g 0,225 suhkur 11,90 30g 0,357 juurviljad(porgand) 6,50 200g 1,3 puuviljad(banaan) 21,90 250g 5,475 Summa: 34,32

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Põllumajandusmaastikud kahe riigi põlumajandus võrdlus

Põllumajandusmaastikud kahe riigi põlumajandus võrdlus: Holland ja Vietnam • Rühmatöö • Holland asub Belgia ja Saksamaa vahel.Põllud on väga suured, maju asub piirkonnas hõredalt, põlde on palju. Põllud on enamjaolt pikad ristküliku kujuga.Talud paiknevad üksteistest eraldi. • Kasvatatakse enamjaolt kartuleid ja lambaid, kartulid kasvavad põldudel ja lambad taludes. • Holland on madalmaa, sealne kliima on parasvöötmeline, soojade ja pilviste suvedega. Sageli sajab vihma. Teed on väga sirged ja sõidetavad :D :D :D :D :D :D

Põllumajandus → Põllumajandus
3 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

Eesti, 18 Venemaa, 12 Saksamaa, 2 Itaalia, 20 India, 12 Hiina, 11 Rahvusvahelised, 89 Saksamaa rahvustoit Hapukapsas ja valge vorst. Eelroog salat ja supp Pearoog kartulid ja sealiha Rahva lemmik toit on punane kapsas ja kartulipuder mille sees on kurgid ja liha. Rahvustoite söövad nii nooremad kui vanemad ja tavaliselt jõuludel. Venemaa rahvustoit Kapsasupp (kapsas võib olla värske või hapu), pudrud, külm supp kaljaga, pliinid ja pelmeenid, sült, erinevad pirukad ja kali Esimene roog külm suupiste ja supp Teine roog liha või kala lisanditega Kolmas roog jook, näiteks : tee, kompott, morss või kissell

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Küpsetamine

 Looma-ja linnuliha, samuti kalade ja köögiviljade küpsetamiseks kasutatakse äärega küpsetusnõusid, küpsetiste jaoks ahjuplaate  Vormiroogi ja-kooke küpsetatakse vormides  Praeahi kuumutatakse vajaliku temperatuurini ja toiduaine asetakse ahju  Liha küpsetamise ajal kastetakse seda kuivamise vältimiseks pidevalt küpsetusleemega  Küpsetatakse liha, kala, köögivilju, puuvilju, pirukaid, kooke, saiu, vormiroogi jne  Küpsetada võib ka tuhas. (nt kartulid, köögiviljad)  Sellisel juhul asetakse pestud koorimata köögiviljad kuuma tuha sisse

Toit → Toiduaine õpetus
6 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Rootsi jõuluroad

rosinad Janssoni kiusatus Aladdini shokolaad ·"Köttbullar" ·Rootsi lihapallid koorekastme, kartulipudru, hapukurgi ja pohlamoosiga. ·Libekala ­ "lutfisk" ·grön kål ­ roheline kapsas ·dopp i grytan ­ ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib. 9 korda tuleb kommete kohaselt süüa: 1. käik heeringas ja sellele järgnevad kalatoidud 3. käik külmad lihatoidud 4. käik jõulusink leivaga 5. käik lihapallid, vorstid, kartulid, Janssoni kiusatus jne.. 6. käik libekala 7. käik juust 8. käik kaneeliga maitsestatud riisipuder 9. käik koogid, kommid Risgrynsgröt - riisipuder Tänan tähelepanu eest!

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Rahvusköök

0% Tsillipulber Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 160,00 kr 0,16 kr 0% Pur. Must pipar Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 145,00 kr 0,15 kr Kokku: Kg 0,410 0,255 0,820 0,510 11,38 kr Hind km-ga: 13,42 kr Valmistamine: 1. Lõika külmad kartulid kuubikuteks ja seemneteta paprika väikesteks tükkideks. 2. Seda suures kausis jogurti hulka maitseained, kartulid ja paprika. 3. Jahuta salat korralikult. 2 Pearoog TOIDU NIMETUS India lambalihahautis riisiga portsjoni 0,416 kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Valmistamise Hind

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

lisandid Linnup Kõikide Terved - 200-400 Küps. Nagu raad kodulin linnud, g suuri dude täidetult v praade liha täitmata Hakkliharoad Lisandid: Keedetud või praetud kartulid, püreed, pudrud; keedetud ja hautatud köögiviljad; sõmerad pudrud; keedetud makaronitooted; praetud seened; praeleemed; heledal või valgel põhikastmel valmistatud kastmed; kuumad võid; marineeritud salatid; toorsalatid; Pooltoode Hakkmass Kuju, suurus, Kuumtöötlus Lisandid mass Hakkbiifsteek Naturaalne Ümmargune, 1,5 praetakse Praetud

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kalkulatsiooni näidis töö.

0,5 dl vett pipart 1 toores kartul meelepärats ürte 2 muna 2tl soola 1tl musta pipart 0,5 tl muskaatpähklit Valmistusviis Pane saiad 5 minutiks vette paisuma. Lisa hakklihale riivitud kartul, muand, pisut kuivemaks pigistatud sai ja maitseained, sõtku läbi. Vormi tainast pikk päts ning tõsta ahjuvormi. Ahjukartulite tarvis koori kartulid, lao ümber hakklihapätsi, maitsesta soola-pipra ja meelepärase ürdiga. Kata pikkpoiss majoneesiga ja puista peale riivitud juustu. Küpseta rooga 200 kraadises ahjus 60-80 minutit või kuni kartulid on küpsed ja pikkpoiss kuldpruun. Portsjone 6-le Toidu nimetus: Pikkpoiss majoneesi-juustukattega, ahjukartul Portsjonite kaal: 300//150/150 Portsjoni müügihind: 48 kr Portsjonite arv kokku: 6 Valmist

Toit → Kalkulatsioon
160 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kõrvitsa uurimistöö

Kõrvitsasupp suitsujuustuga Kõrvitsapüreesuppi serveeri riivitud suitsujuustu, röstitud kõrvitsaseemnete ja koriandriga. Kogus Koostis- ja maitseained 250 g kooritud ja puhastatud kõrvits 1.88 dl vesi 0.25 tk puljongikuubik 1 tk keskmine kartul 1 tk hapu õun tükike värske ingver 0.25 tk Sibul 50 g suitsujuust 1 sl kõrvitsaseemneõli 1 sl röstitud kõrvitsaseemned (värske) Koriander 25 g või 0.25 sl Karri Koori ja lõika kuubikuteks kõrvits, kartulid ja õunad. Haki ingver ja sibul ning prae koos karripulbriga pooles võikoguses klaasjaks. Lisa kõrvitsatükid ning prae kergelt läbi. Keeda veest ja puljongikuubikust puljong ning lisa kõrvitsale. Keeda paar minutit ja lisa tükeldatud kartulid. ... -7- Keeda kõik peaaegu pehmeks. Kõige viimasena lisa õunatükid. Kui tundub, et vedelikku on liiga vähe, võid lisada veidi keeva vett. Võta pott tulelt, lisa ülejäänud või ja püreeri saumikseriga

Toit → Kokandus
26 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Roogade kujundamise põhialused

Tööleht : roogade kujundamise põhialused Nimi: Madli Reesalu õppegrupp: K112 kuupäev: 1.10.2014 http://www.hariduskeskus.ee/opiobjektid/toidu_paigutamine/?AVALEHT Õpik „kulinaaria“ lk 316-325 Lahendused portsjonite vormistamisel Mida peab vältima portsjonite K a värvivalik, dominant, kontrast vormistamisel? K a värvivalik, dominant, kontrast • Neutraalset värvi taldrikuga • Taldriku täis toppimist! ( kreem, valge, hall) sobivad pea kõik teised värvid. • Toon – toonis lahenduse puhul • Värvitut toitu. on toidu ja taldriku värvid ühe tooniga kuid erineva hele- tumedusastmega • Kontrastse lahenduse puhul • Taldriku servad tuleb puhtaks valitakse taldriku ja toidu värv jätta. üksteisest tugevasti erinevad ( näiteks must- kollane). Sel juhul eristuvad mõlem...

Toit → Toitlustus
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

KÖÖGIVILJATOIDUD, KARTUL

KÖÖGIVILJATOIDUD - tükeldus olgu ühtlane - sobiva suurusega - toit ei tohi olla üle valminud - ÄRA TOITU ÜLE MAITSESTA! Maitseköögivili- mugulsibul, sellerjuur, petersellijuur, porgand, mustjuur Maitseroheline- roheline sibul, murulauk, porrulauk, till, sellerilehed, petersellilehed NB! Puhastan, pesen, koorin! Otse keevasse vette külmutatuna! Mitte kunagi ei sulatata (kaob värskus, välimus)! Hapendatud köögiviljad pestakse läbi enne valmistamist. - Serveeritakse 65kraadi juures (taldik ja toit soe) - Iseseisva toiduna 200-300g, lisandiks igale sööjale 50g-100g Köögiviljad asetatakse keema keevasse soolaga maitsestatud vette. Kartulitamp- tükid sees, klassikaline Kartulipuder- ühtlane mass, ei ole tükke sees, sitkem ja paksem Kartulipüree- mõnus, õhuliseks jäetud, klopitud, segatud NB! Punast peeti ja herneid keedetakse ilma soolata. Soola lisatakse toidule hiljem. KARTULITOIDUD JA LISANDID 1. Keedetud kartul 2. Praetud k...

Toit → toiduainete sensoorse...
4 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Iseseisevtöö toidu pakendite ja märgistuste kohta

Marineeritud lihalõigud 2-6 24h Mulgikapsas 2-6 18h Riisivormi roog 2-6 12h Kuumana realiseeritavad Üle63 2h alates töötlemise lõppust toidud Täidetud munad 2-6 6h Keedetud ja kooritud kartulid 2-6 18h Kuumsuitsu kala 2-6 72h Praetud hakkliha tooted 2-6 12h Singirullid 2-6 12h Pasteet 2-6 6h Keedetud makaroonid 2-6 12h

Meditsiin → Hügieen
6 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kalaroad

Vett võetakse 1kg kala kohta 3l. * Keetmine praeahjus- maitsestatakse kalad 1-2 tundi varem. Praeahjus keetes säilitab kala suurepäraselt oma maitse. * Keetmine aurukapis-maitsestatakse 1-2 tundi varem, valmimisaeg on 5-15 minutit. * Mikrolaineahjus- valmib kala omas mahlas. Kala maitsestatakase 1- 2 tundi varem ning tagasihoidlikumalt kui praeahjus. 9. Nimeta keedetud kalale sobivaid lisandeid * keedetud kartulid (tilli, peterselli-, maitsetaimeürdid jne) * kartulipuder ja -püree * keedetud ja hautatud köögiviljad(köögiviljapüreed) * makaronitooted * hollandi kastmed * heledal või valgel põhikastmel valmistatud kastmed * toorsalatid 10. Millised on kalade praadimise võimalused? * praadimine * frittimine * röstimine * küpsetamine 11. Nimeta praetud kalale sobivaid lisandeid * hollandi kastmed * heledal ja valgel põhikastmel valmistatud kastmed

Toit → Toiduvalmistamine
25 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Eestlaste toidukultuur

Toidud tänapäeval ja vanasti Tähtpäev Toidud vanasti Toidud tänapäeval Jaanipäev Kama, sõir, manna- ja Grillitud liha, kala, salat, kana, viin, õlu kohupiima korbid, lambakäkid, õlu. Jõululaupäev Seapraad (nii seajalad, Seapraad, hapukapsas, kartulid, seasaba) Sinna juurde verivorst(pohlamoosiga), kuulusid hapukapsad, jõululeib, kartulid, naerid, kaalikad, soolaoad, või, harva ka tangupuder ja kindlasti verivorst ning ka jõululeib Lihavõtted vasikalihasült, silgud muna Munatoidud, praetud kala

Toit → Toitumisõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Rakendusbioloogia

vegetatiivse paljundamise e kloonimise meetod. Meristeemkude: algkude on taimede võrsete tippudes, pungades jm. Meristeemkoe omadused: kiire paljunemisvõimega, ei ole diferentseerunud, ei täida kindlat koe funktsiooni, totipotentsed-võivad diferentseeruda mistahes tüüpi rakkudes ja areneda tervikorganismiks, viirusvabad. Meristeempaljunduse kasut: saadakse viirusvabad taimed, raskesti paljundatatavate taimede istutusmaterjali saamiseks (orhidee), hävimisohus taimeliikide kaitseks, kartulid, maasikad, viljapuud, pohlad, nelgi d jne. Meristeempaljundamine: meristeemrakkude võtmine, rakud pannakse kasvama kasvusöötmele, rakkudest kujunenud võrse, võrsed üksikuna toitelahusesse, istikud istututatakse. Hübridoomtehnoloogia: teatud antigeen viiakse hiiresse, hiires tekivad vastavaid antikehi tootvad B-lümfotsüüdid, B-l viiakse kokku kasvajarakkudega ­ need on hübridoomid, selektiivsöötmel jäävad ellu ja paljunevad ainult hübridoomid, nüüd on

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kaka ja kevad – Andrus Kivirähk

need kokku pani õigesse järjekorda siis avastas et nägu on veel puudu .villu arvas et radiaator sõi lapse ära . ning kui järgmisel päeval selle radiaatori asemel uus lapik radiaator pandi. Siis õeldi et ta hakkas vett jooksma ja villu arvas et tal hakkas suu vett tilkuma kuna tal oli isu veel kellegi järele. Lusikas otsustas mereröövliks hakata. Ning läks supi sisse teisi püüdma. Hiljem ei teadnud ta mida peale hakata. Aga siis otsustas ta vaesele koerale kinkida röövitud kartulid, frikadellid ja herned. Madli pinginaaber oli vanaema. Kes julgustas madlit koolis käima. Esimese veerandi lõpul kui tunnistus anti olid vanaemal kõik viied ja ta ütles et ta enam ei tule kooli kuna madli vend vajab lasteaias julgust.

Kirjandus → Kirjandus
32 allalaadimist
thumbnail
1
doc

C-vitamiin

Need inimesed peavad vähendama vitamiin C tarbimist. Eriti suurte vitamiin C koguste tarvitamisel on täheldatud mõningaid seedimishäireid (iiveldus, alakõhu krambid, kõhulahtisus). Tervetel inimestel suurte vitamiini C koguste manustamisel eelpoolnimetatud nähtusid täheldatud ei ole. Allikad Vitamiini C esineb enamuses värskete puu ja juurviljades. Põhilisteks allikateks on must sõstrad, kibuvitsamarjad, tsitruselised, melonid, tomatid, kartulid, kaalikas, petersell, till, magus pipar, valge peakapsas, aedmaasikad, apelsinimahl.

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hapukapsa boršisupp

Keeta madalal kuumusel, kuni liha tuleb kondi küljest lahti (u. 2-3 tundi). Koori ja riivi peedid. Prae peeti tomatipüreega pannil vähese õliga, kuni peet on pehme. Lisa paar lusikat äädikat, et peet ei kaotaks oma värvust. Tõsta kõrvale. Riivi porgand ja haki sibul. Prae porgand ja sibul vähese õliga pannil kuldseks. Kui puljong on valmis, tõsta sealt kondid välja ja kurna puljong. Nii väldid pipraterade ja loorberi sattumist valmis supi sisse. Koori ja haki kartulid kuubikuks. Lisa puljongisse. Lisa puljongile ka praetud sibula-porgandi segu ning hapukapsas. Puhasta kondid lihast ja lisa supile ka liha. Keeda, kuni kapsas ja kartul on pehmed. Viimasena lisa praetud peet, kuna see ei kannata suurt keetmist. Vajadusel maitsesta maitserohelise, soola ja ehk ka vähese suhkruga (u. 1 tl) Serveeri hapukoore ja maitserohelisega.

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

30 äädika kasutamisvõimalust koduses majapidamises

5. Kanalisatsioonitorud Kanalisatsioonitoru haisu vastu vala torusse tassitäis äädikat (30%) ja lase pool tundi seista, seejärel loputa külma voolava veega. Veel põhjalikumalt puhastab äädika ja sooda segu. Puista torusse 2 sl soodat, seejärel vala ½ tassi äädikat (30%), jäta ained kahekümneks minutiks mullitama. Lõpuks lase külmal veel minut aega joosta. 6. Kanga värvimine Kangast värvides lisa viimasele loputusveele 1 tl äädikat, mis aitab kaasa värvide püsimisele. 7. Kartulid Kooritud kartulid püsivad kauem valged, kui lisada vette, milles neid hoiad, 1 tl äädikat (5%). 8. Katlakivi dušiotsikul Kui dušiotsik on katlakivist ummistunud, leota seda kausis, milles on üks osa äädikat (5%) ja kolm osa vett. Kontrolli 30 minuti pärast ja loputa puhta külma vee all. 9. Katlakivi kraanidel Katlakivi eemaldamiseks kraanidelt leota froteelappi ​äädikas​ (30%), seejärel mässi ümber kraani ja katlakivikoorikuga kohtade

Keemia → Keemia
1 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun