Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"veiseliha" - 305 õppematerjali

veiseliha on hea ka mesi, rosmariin, piparmünt, hautada, nii püsib väherasvase liha mahlakana.
thumbnail
8
xls

Kalkulatsioonialused toitlustus

Küpsetatud pikitud veiseliha, kartuli-kaalikavorm, mustsõstrakaste 1 portsjon=150/130/50 Portsjonite arv: 5 Retsepti kaal Valmistamise kaal jrk. Toiduained Ühik 1 bruto 1 neto x bruto x neto Pikitud veiseliha: 1. veiseliha kg 0.20 0.190 1.0000 0.950 2. suitsuliha kg 0.02 0.020 0.1000 0.100 3. mugulsibul kg 0.00 0.004 0.0200 0.018 4. kaalikas kg 0.02 0.014 0.1000 0.070 5. porgand kg 0.01 0.005 0.0300 0.024 6

Toit → Toitlustus
59 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Liharoad restoraniköögis Iseseisev töö 031K Kristel ja Geidy VEISEROAD Rostbiif Kondita veiseliha, sinep, must pipar, sool Valmistamine: 1. Hõõruda liha sinepi ja pipraga sisse, pruunistada pannil kõrgel kuumusel. 2. Tõsta ahjuplaadile ning raputada üle soolaga. Küpsetada 180°C juures 30 minutit või kuni liha sisetemperatuur on 60°C. Serveeri sinepikastmega. Rulaad Veise sisefilee, petersell, mündilehed, salvei, sool, pipart, küüslauguküünt, rasvaine, lihapuljongit. Valmistamine: 1. Lõigata filee ühest küljest lahti, nii et see

Toit → Toiduvalmistamine
40 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Liha ja lihatooted - referaat

..............................................................................................................3 1.1 Liha säilitamine.................................................................................................... 3 1.2 Liha eeltöötlusvõtted............................................................................................ 4 2 Liha liigid.................................................................................................................... 6 2.1 Veiseliha...............................................................................................................6 2.2 Sealiha.................................................................................................................. 7 2.3 Lambaliha.............................................................................................................9 2.4 Linnuliha............................................................................................................ 10 2

Toit → Toidukaubandus
136 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Veise jaotus

Lihaveise jaotustükid Koosta allpool kirjeldatud veiseliha jaotustükkide kohta loetelu roogadest, mida saab nendest valmistada. Ühte rooga  saab valmistada ka mitmest erinevast jaotustükist. Mõtle ka selle peale, kuidas neid valmistatakse.  Veiseliha jaotustükid:  veise välisfilee­ striploin veise sisefilee­ tenderloin Veise abatükk­ shoulder clod Veise pähkeltükk­ thick flanck Veise välistükk­ silverside Veise antrekoot­ chuck, boneless

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Referaat lihadest

Temas leidub küsiini, valiini, treoniini, fenüülaniini, metioniini ja trüptofaani. · Lambalihas on mitmeid vitamiine, eriti vitamiini B1 (tiamiin), B2 (nikotiinhape), B3 (pantoteenhape) ja biotiin. · Lamba vanusest sõltub ka rasva värvus. Tallede rasvakogumid on valged, vanade loomade rasv seevastu tugevalt kollaka varjundiga. · Võrreldes sea ja veiselihaga on lambalihas märgatavalt rohkem rauda, kaltsiumi ja fosforit Veiseliha · Veiseliha on eelistatud eelkõige gurmaanide seas · Värvilt on veiseliha oluliselt punasem kui sea- ja vasikaliha. Mida vanemaks veis kasvab, seda tumedamaks muutub liha - vasikaliha on roosakas, vanema veise liha aga tumepunane. · Sama põhimõte kehtib ka rasva puhul: vasika rasv on valge, kergelt helekollakas, vanema veise rasv tumekollane. · Veiseliha sisaldab vähem rasva kui sealiha ning pole seetõttu nii mahlakas.

Põllumajandus → Põllumajandus
9 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Liha laagerdamine

 Tooraine parameetrid LAAGERDAMISE OLEMUS  Laagerdamine on liharümba ja selle osa riputamine metallkonksu otsa teatud perioodiks ning teatud tingimustel  Laagerdamise käigus:  Ensüümid hakkavad lihaskiude töötlema, pehmendab ja muudab elastsemaks  Suureneb liha õrnus  Moodustub omapärane maitse ja lõhn  Laagerdamine toob kaasa:  Suure mahlakao kuni 15%  Külmutamise parema taluvuse võrreldes värske lihaga  Kõige rohkem kasutatakse veiseliha  On hakatud ka sealiha kasutama KUIVMEETOD  Kuivlaagerdamisega toimub:  Niiskuse aurustumine, põhjustab tugevama maitse  Proteolüüs, mille käigus naturaalsed ensüümid lõhuvad lihaste kiulise sidekoe ning liha pehmeneb  Tagada kontroll temperatuuri üle, et aeglustada roiskumisprotsessi  Hoitakse 0°C lähedal  Õhuvoolu tõstmine, värske liha pealispinna kuivamiseks  Takistab bakterite/hallituse kasvu  Niiskusetase hoida 80-85% juures

Tehnoloogia → Lihasaaduste tehnoloogia
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Pooltoodete tabel

Pooltoodete tabel Nimetus Lihaliik, Kuju, suurus, kaal, Kuumtöötlemine Serveerimine, jaotustükk suure-, portsjon- või eripära väiketükiline, paneerimine Rostbiif Veiseliha, sise- ja Tervelt(1-2kg Praadimine, 3 valmidusastet(rare, välisfilee tükkidena), seotakse küpsetamine medium, well done) Portsjoneeritakse 1- Praetud 1,5 paksusteks liharoogadele viiludeks, 2-3viilu sobivad lisandid

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
2
odt

POOLTOODE-toiduvalmistamine suurköögis

VALMISTATAKSE? PORTSJONITÜKIL PANEERIMA VÕI INE? TA TÜKELDUSK - UJU Romsteek Veise välisfilee 2 cm paksused Paneeritud Praetakse viilud, portsjonis 150- 180 g, Klops Veiseliha 1,5-2 cm paksused Paneerimata Hautatakse kintsutükk,seljatükk viilud,160 g,ovaalse kujuga. Gulja... Veiseliha,sealiha,vasikal Kuubikud 20-30 g, Paneerimata Hautatakse iha portsjonis 160 g. Risoto Kanaliha Tükid 20-30 g. Paneeritud Frititakse

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Liha-ja kalakonservide sortiment erinevate tunnuste alusel

...........................................6 3.Sealihakonservid.........................................................................6 3.1Frank pott vürtsisealiha..........................................................6 3.2Frank Pott Hakitud sealiha......................................................7 3.3 Lisaks Hatuatud sealiha, Sealiha omas mahlas.....................7 4.Veiselihakonservid.......................................................................7 4.1Frank Pott Veiseliha želees.....................................................7 4.2 Frank Pott Veiseliha omas mahlas.........................................7 4.3 Lisaks vürtsiveiseliha, hautatud veiseliha.............................8 5.Sea- ja veiselihast konservid.......................................................8 5.1Rannarootsi Turistieine 240 g.................................................8 5.2Frank Pott Turisti eine "Rakvere" 240 g..................................8 6.Pasteedid.........

Majandus → Kaubandus
12 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Keeduvorstide liha sisaldus

Pakub oma toodangut mitme kaubamärgi all. Lisaks toodavad lihatooteid ka „Valla“ ning „Järlepa“ sarjas. Tervislikke tooteid võib leida „Kerge“ ning „Eesti Lihaveise“ märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 3.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 3.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on „Lihakas Lastevorst“, mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat.

Tehnoloogia → Loomsed toormed
15 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Liha ja liharoad

Liharoogade söömisel tekib täiskõhutunne Liha on mitmekülgsete kasutus-võimalustega ja sobib paljude toiduainetega Liha ja lihasaaduste normiks peetakse päevas umbes 175 grammi Liha mittesöömine võib tekitada tervisehäireid Liha osakaalu menüüs peaksid suurendama inimesed, kes teevad rasket füüsilist tööd või koormavad oma lihaseid intensiivselt muul viisil. Kaalujälgijad peaksid eelistama väherasvast liha, näiteks veiseliha, taist sealiha, küülikuliha, nahata linnuliha Millest liha koosneb? vett 40-70%, valgud 15-25%, rasva 2-40%, vitamiinid (B-rühma), mineraalained (raud, fosforiit, Ca jne), ekstraktiivained jne liha koosneb järgmistest kudedest: 1) lihaskude 50-60%, liha värvus - kahvaturoosast kuni tumepunaseni; 2) sidekude -moodustavad kelmed ja kõõlused (9- 14% sidekudet), 3) rasvkude 2-40%, 4) luukude 7-30% Toiduks kasutatavad lihaliigid

Toit → Kokk
32 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Liha laagerdamine

lõdvestuksid ja rasvkude hanguks (rasv on elusloomal praktiliselt vedel). Noorloomaliha (siga, (kevadised) talled, vasikaliha) ei vaja pikaajalist laagerdamist, sest neil puudub pealmine rasvakiht või marmorjas rasvkude, mis kaitseks neid laagerdumise ajal roiskumise eest. Sealiha puhul on enamasti lihas ka teatud bakterid, mis kiirendavad roiskumist. Sellegipoolest oleks 5-7 päevane laagerdumine sobiv - ja soovitatav - ka nende lihade jaoks. Lihamaitse parandamise jaoks on veiseliha ja lambaliha (mutton) puhul pikaajaline (ehk 10 päeva ja rohkem) laagerdumine parim; sama kehtib ka jahilindude ja ulukite puhul. Laagerdumise "lisaboonuseks" on see, et laagerdunud liha talub palju paremini sügavkülmutamist. See on jälle niiskuse pärast. Vesi (mida "märjas" lihas on palju rohkem) paisub sügavkülmutamisel ning jääkristallid lõhuvad lihaskiude. Laagerdunud lihas on esiteks vähem vett ning teiseks taluvad

Kategooriata →
26 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Rimi liha juhtumi analüüs

Rimi liha juhtumi analüüs KONFLIKTI TUTVUSTUS · Rimi teatas, et hakkab müüma oma tootemargi alt vaid välismaist sea- ja veiseliha, tuues põhjuseks kvaliteedi ja suurema tootevaliku. · Rimi Eesti Food AS teatas, et ei ole loobunud kauplusekettides Rimi ja Säästumarket eestimaise sea- ja veiseliha müügist, vaid peab jätkuvalt läbirääkimisi Eesti lihatööstustega nende toodangu tsentraalseks sisseotsmiseks.(kõige enam loodetakse koostööle Atria ja Saaremaa lihatööstustega). · Östholm rõhutas, et Rimi lihasortimendi muudatus puudutab ainult sea- ja veiseliha toorliha, kõik muud toorlihad, st kana-, lamba- ja vasikaliha ja marinaadis sea-ja veiseliha ostetakse endiselt sisse Eesti tootjatelt. KONFLIKTI TUTVUSTUS

Filosoofia → Ärieetika
80 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

1 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul,

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
19
doc

KEEDUVORSTID

Pakub oma toodangut mitme kaubamärgi all. Lisaks toodavad lihatooteid ka ,,Valla" ning ,,Järlepa" sarjas. Tervislikke tooteid võib leida ,,Kerge" ning ,,Eesti Lihaveise" märgiga varustatud toodete seast. Järgnevalt toon ära tooted, mis asuvad vaadeldud kaupluses. 1.1 Lastevorst Keeduvorst on valmistatud sealihast ja veiselihast. Saadaval mugavas viilupakendis, väikepakendis ja kaalukaubana teenindusletist. Koostis: sealiha (35%), vesi, veiseliha (14%), seakamar, seapekk, lõssipulber (sealhulgas. laktoos), tärklis, kanamuna, keedusool (1,9%), stabilisaator: E1422, E450 ja E452; lõhna- ja maitseained, happesuse regulaator E451, antioksüdant: E300, säilitusaine: E250. 1.2 Lihakas Lastevorst Rohke lihasisaldusega ja naturaalse lepasuitsuga ülesuitsutatud toode on ,,Lihakas Lastevorst", mis on saadaval mugavas 360g ja 190g pakendis. Ilma E-621-ta, mis on naatriumvesinikglutamaat. 5

Toit → Toiduaine õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
42
ppt

Liha ja subproduktid

sidekudet), sidekude koosneb: kollageen ja elastiin 3) rasvkude 2-40%, 4) luukude 7-30% LIHA TOITEVÄÄRTUS Liha taiosas toorelt umbes 70% vett, rasvases lihas vett vähem Liha valgud on täisväärtuslikud- sisaldab valku 20%, rasvane liha vähem kui taine Rasvasisaldus erineb liigiti 2-40% Lihas ei ole kiudaineid ja on vähe süsivesikuid (v.a siseelundid) Sisaldab B grupi vitamiine, fosforit ja rauda Liha värvus- sõltub müoglobiini sisaldusest lihas- veiseliha, sealiha, lambaliha,talleliha,vasikaliha, ulukiliha.... LIHA LIIGITUS TERMILISE SEISUNDI JÄRGI: 1) värske liha - peale looma tapmist ei sobi toidu valmistamiseks, peab seisma 24 tundi (laagerduda), temperatuuri null lähedane 2) jahutatud liha - 0+4 (sisemine t) kõige parema maitseomadustega, säilib paremini 3) laagerdunud ehk toorvalminud liha - tumepunase värvusega; valmistamise viis: vaakumpakendis, 1-2

Toit → Toiduainete õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Liha ja kala

Toote kaal 240 Portsjonite arv2 Säilivusaeg 3 aastat Säilivustemperatuur +0...+25°C Sealiha (80%), joogivesi, keedusool(max.1,4%), zelatiin, maitseained, säilitusaine E250. 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 222 kcal Valke 15 g Rasvu 18 g Süsivesikuid 0 g Ühe portsjoni toiteväärtus: * kcal valke süsi- vesikuid rasve 266 18g 0g 22g 13% 36% 0% 31% C. Hakitud sealiha D. Vürtsisealiha 4. Veiselihakonservid A. Hautatud veiseliha B. Veiseliha omas mahlas Frank Pott Veiseliha omas mahlas 240g Toote kaal 240 Portsjonite arv2 Säilivusaeg 5 aastat Säilivustemperatuur +0...+25°C Veiseliha 86%, joogivesi, keedusool (max. 1,4%), maitseained, taimne õli, zelatiin, säilitusaine E250. 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 208 Valke 16 Rasvu 16 Süsivesikuid 0 Ühe portsjoni toiteväärtus: * kcal valke süsi- vesikuid rasvad 250 19g 0g 19g 13% 38% 0% 27%

Toit → Toiduainete õpetus
108 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Rahvusköögid tabel toitudega

kanapuljongis või lahjas suhkrusiirupis Kevadrullid Hiina Täidetud friteeritud filotainarullid. Tortelliinid Itaalia Pastatooted,mida täidetakse liha,juustu, kohupiima ja/või spinatiga. Minestrone Itaalia Köögivilja supp Carpaccio Itaalia Soolatud ja pipardatud veiseliha keeratakse fooliumisse ja asetatakse paariks tunniks külmkappi.Lõigatakse õhukesteks viiludeks ja piserdatakse õliga üle ning kaetakse erinevate lisanditega. (marineeritud seened, artišokiviilud,juust

Toit → Rahvusköök
17 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Toidukaubagrupp

Lihast pooltooteid võidakse ka paneerida. Kasutatakse nii ühe,- kahe- kui ka mitmekordset paneeringut. Enne paneerimist liha maitsestatakse, seejärel kastetakse paneerimissegusse. Veise ja uluki liha võidakse pikkida. Pikkimisel lükatakse lihaskiudude vahele teisi toiduaineid. Pikitakse suuretükilisi pooltooteid neile mahlakuse ja maitse lisamiseks. Lihaliigid Veiseliha Igas korralikus restoranis on alati saadaval veiselihast road. Veiseliha, eriti sise- ja välisfilee, on tõeliste gurmaanide seas väga nõutud ja austatud - nii on see Eestis ja ka mujal maailmas. Paraku ei ole meie kodudes (vastupidiselt paljudele teistele riikidele) veiselihast toitude valmistamine veel eriti populaarne. Enamik eestlasi kaldub eelistama sealiha, kuid järjest rohkem kasutatakse toiduks ka veiseliha. Värvilt on veiseliha oluliselt punasem kui sea- ja vasikaliha. Mida vanemaks veis kasvab, seda

Toit → Köögi õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Inglased

Räägivad inglise keelt. Põhiline meelelahutus on televiisori vaatamine. Sport on inglastele väga oluline, eriti jalgpall. HOMMIKUSÖÖK Praetud vorstikesed Praetud muna Praetud seened Praetud peekon Munapuder Valged oad tomatikastmes Röstsai Tee/kohv LÕUNASÖÖK Lõunasöök on tavaliselt lastele ja täiskasvanutele kaasa pakitud. Võileib Pakk krõpse Puuvili Jook ÕHTUSÖÖK Liha (sealiha, veiseliha, kanaliha, lambaliha) Juurviljad (kindlasti kartul, porgand, herned, sibul, kapsas) Kaste Veiseliha tehakse koos kuuma valge mädarõika kastmega. Sealiha tehakse koos magusa õunakastmega. Lambaliha tehakse koos rohelise piparmündikastmega. MAGUSTOIDUD Vanillikaste Marmelaad ja jäätis Inglise saiakesed Õunakook Erinevad pudingud INGLASED JA TEE Inglasi peetakse kõige suuremateks tee tarbijateks Euroopas, kui ka kogu maailmas.

Geograafia → Geograafia
23 allalaadimist
thumbnail
2
xlsx

Karusloom. Nr9. Emashõberebaste söötmine

SÖÖDARATSIOON NR 9 Emashõberebased paaritusperioodiks (jaanuar), kehamass 8kg. Karjas 1800 looma. Söödad kogus g kalorsus seed. Prot. seed. Rasv. süsiv. lahja veiseliha 8,4 10 1,59 0,30 lehma udar 12,8 21 1,34 1,58 0,05 veise vats, lahja 12,0 10 1,52 0,33 0,05 trahhea 11,6 10 1,00 0,50 0,23 tursapead 13,3 10 1,84 0,12 0,15

Metsandus → Karusloomakasvatus
17 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Mis maa toit?

Pääsupesasupp Hiina köök Pääsupesade materjaliks kasutavad pääsukesed oma süljega kokku kleebitud meriadru. Kevadrullid Hiina köök Õhuke pannkook. Tortelliinid Itaalia köök Pastatooted, mida täidetakse liha, juustu, kohupiima ja spinatiga. Minestrone Itaalia köök Köögiviljasupp. Carpaccio Itaalia köök Veiseliha keeratakse rulli ja pannakse külma, hiljem lõigatakse õhukesed viilud ja kaetakse erinevate lisanditega. Tiramisu Itaalia köök Magus vormiroog (muna, juust, rumm, vahukoor, küpsised). Bruschetta Itaalia köök Pikast saiast lõigatakse diagonaalsed viilud, need

Toit → Rahvusköögid
38 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehikopärased toidud

pehme versioon. TACO KASTE - Tomatist, sibulast ja tsillist valmistatud maitsekas kaste. Tähtis komponent tacodele ja teistele mehhiko toitudele. TACO TASKU - ,,Klassikaline taco". Maisijahust valmistatud U-kujuline friteeritud tortilla. TACO KAUSS - Maisijahust valmistatud kausikujuline friteeritud tortilla. TACO MAITSEAINESEGU ­ Maitseainesegu, mis tõstab esile tüüpilise mehhiko maitse tortillade ja tacode lihatäidistes (hakkliha, veiseliha ja kana). TORTILLA - Nisu- või maisijahust valmistatud pehme, õhuke mehhiko leib. TORTILLA CHIPS - Kolmnurksed maisikrõpsud. Saadaval juustu- või tsillimaitselised. SALSA ­ ,,Suurte tükkidega kaste". Lisand mehhiko köögis, mis annab maitset ja lõhna ning sobib dippimiseks. CHIMICHANGA - Täidetud, ümbrikuks kokku volditud ning fritüüris või rohkes rasvas praetud nisutortilla KOLLANE TSILLI ­ Magus tsilli, mis oma suuruse, välimuse ja värvi poolest meenutab banaani

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Roogade tabel

pääsukesed oma süljega kokkukleebitud meriadru. Kevadrullid Hiina köök Õhukesed pannkoogid. Tortelliinid Itaalia köök Pastatooted,mida täidetakse liha,juustu, kohupiima ja spinatiga. Minestrone Itaalia köök Köögivilja supp. Carpaccio Itaalia köök Soolatud ja pipardatud veiseliha keeratakse fooliumisse ja asetatakse paariks tunniks külmkappi.Lõigatakse õhukesteks viiludeks ja piserdatakse õliga üle ning kaetakse erinevate lisanditega.(marineeritud seened, artisokiviilud,juust ja basiilik)

Toit → Rahvusköögid
18 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Lihad

· Searasv on valge, roosaka varjundiga, lambarasv valge Luukude: Luud jagunevad kuju järgi: 1. Toruluud · Jäsemete luud, mis on seest täidetud üdiga (noorloomade üdi punane, vanadel kollane) 2. Lameluud · ribi-, laba- ja vaagnaluud 3. käsnjadluud · pealuu Luude hulk sõltub looma liigist, tõust, soost, vanusest ja rammususest Luude osakaal: · veistel 7-32% · sigadel 7-13% · lammastel 8-17% Liha liigid: · veiseliha · vasikaliha · sealiha · lambaliha · ulukiliha · küüliku/jäneseliha · linnuliha (kodu ja metslinnud) Veiseliha · Veisetõuge on mitusada, toiduks kasvatatakse umbes 30 tõugu · Lihakvaliteet oleneb looma vanusest ja tema kasvutingimustest · Mida vanem loom ja rohkem liikunud (tööd teinud), seda vintskem on ka liha. Veiseliha liigitus: · Piimavasikaliha (14päeva kuni 4 nädalat). Tailiha valkjas kuni heleroosa, rasvkude valge või roosakas.

Toit → Toiduaine õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Austraalia Põllumajandus

Mitmeaastaste põllukultuuride all on vaid 0,2% riigi territooriumist. Osa SKT- st: Austraalia põllumajanduse osa SKT- st on küllaltki väike- vaid 4%.See on umbes 1640. Eksport ja Import Spetsialiseerumine: Austraalia spetsialiseerub toiduainetel. Riigis toodetakse väga palju toiduaineid. Näiteks: õlu 2 mln, puuvill 550 tuh, vein 1 mln, kaamelipiim 1,5 mln t, vill 64 mln t, veisenahad 8 mln t, kitseliha 1 mln t, sealiha 6 mln t, lambaliha 23 mln t, lambanahad 23 mln t, veiseliha 9 mln t, kanamunad 3 mln t, rasvata piim 3 mln. Tootmise efektiivsus: Austraalias kasvatakse suhkrurooga (25 mln t), lehmapiima (9,8 mln t), odra (8 mln t), rapsi (2,3 mln t), otra (4,1 mln t), veiseliha (2,3 mln t), sorgo (2 mln t), viinamarja (1,7 mln t), puuvilla seemneid (1,2 mln t), kanaliha (1 mln t), puuvillakiud (843 tuh t) jms. Austraalias peetakse loomasid ka. Loomade arv seisuga 2011. aastal FAO andmetel: veised 23

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Inglismaa

London on üks maailma suurimaid majanduskeskusi. Ühena maailma enim arenenud riikidest on Inglismaa liider keemia ja farmaatsiasektoris ning oluline tehnilistes tööstusharudes, eelkõige lennunduses, relvatööstuses ja tarkvara tootvas sektoris. London ekspordib peamiselt toodetud kaupu ja impordib materjale, nagu naftat, teed, villa, toorsuhkrut, puitu, metalli ja liha. Inglismaa eksportis möödunud aastal üle 30000 tonni veiseliha, väärt ligikaudu £ 75000000. Prantsusmaa, Itaalia, Kreeka, Holland, Belgia ja Hispaania on suurimad veiseliha importijad Inglismaalt. Suurbritannia keskpank, mis määratleb intressimäärasi ja rakendab rahapoliitikat, on Bank of England Londonis. London on ka koduks Londoni börsile, mis on peamine väärtpaberibörs Suurbritannias ja suurim Euroopas. London on üks rahvusvahelisi juhte rahastamises ja suurim finantskeskus Euroopas.

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
21 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Itaalia köök

Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Peaminister Silvio Berlusconi. Pildi lisamiseks klõpsake Pildi lisamiseks ikooni klõpsake ikooni Itaalia köök: On üks maailma kuulsamaid ja hinnatumaid kööke. Lihtsad toidud, mida valmistatakse vähestest komponentidest. Toit on tervislik ja naturaalne. Peamised toiduained: q Lihast: Veiseliha Vasikaliha q Kalast: Forell Sardiin Angerjas Tuunikala ... q Mereandidest: Auster Rannakarp Homaar Krevett Languste Vähk ... q Köögiviljadest: Tomat Paprikas Artisokk Spargel Rooskapsas Baklazaan q Puuviljadest: Melon ... q Jahudest: Pastatooted Valge nisuleib Pitsa q Juustudest: Parmesani juust Mozzarella Mascarpone ... q Rasvainetest: Oliiviõli Puuviljaseemneõli Searasv ja -pekk

Toit → Köögi õpetus
30 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prioonhaigused

puudulik. Puhangu haripunktis oli 1015 juhtumit miljoni kassi kohta aastas. Haiguse inkubatsiooniperiood võib olla mitu aastat. Kõige sagedamini haigestuvad täiskasvanud, umbes 5aastased kassid. Sümptomiteks on motoorsed ja sensoorsed häired, vaaruv kõnnak, depressioon, käitumise häired. Haigus võib progresseeruda kuid või aastaid ja lõpeb alati surmaga, ravi puudub. Arvatakse, et nakatumine toimus kontamineeritud veiseliha või kassitoidu kaudu. Alates 1989. aastast ei kasutata enam "ohtlikut" veiseliha (hädatapetud ja haigete loomade liha ja tootmisjäägid) lemmikloomatoitudes, 1990. a. keelati see ära. Alates 1994. aastast on haigestumiste sagedus Inglismaal vähenenud, ainult üks haigestunud kass oli arvatavasti sündinud peale 1990. a. Huvitaval kombel pole koertel sarnast haigust täheldatud, kuigi nt jahikoertele söödetakse sageli liha, mis inimeste toiduks ei kõlba. Tänan kuulamast!

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Põllumajandus Brasiilias

Teine piirkond asub põuast vaevatud kirde piirkonnas ja Amazonase kaldal ning on enamasti asustatud isemajandavate farmeritega. Seal ei ole tingimused põllumajandustegevuseks nii soodsad kui lõunapoolses piirkonnas, kuid ometi on see väga oluline metsasaaduste, kakao ja troopiliste puuviljade eksportijana. Kesk-Brasiilia koosneb põhiliselt ainult rohumaadest, mis sobivad karjatamiseks. Karjakasvatus 2005. aastal tapeti üle 28 miljoni karilooma, seega toodeti umbes 8,7 miljonit tonni veiseliha. 2003. Aastal sai riigist ka maailma juhtiv veiseliha ekspordi pärast möödumist Austraaliast. Veiste kari on koondunud Mato Grosso, Mato Grosso do Sul, Goiás ja Minas Gerais piirkonda, kus asub üle 46% Brasiilia kariloomadest, seega rohkem kui 87 miljonit isendit. Mais Brasiilia maisi tootmine on koondunud Paraná piirkonda, kus on alates 2000. aastast toodetud keskmiselt 26,75% Brasiilia maisist. Minas Gerais piirkond on suuruselt teine, kus toodeti 13,18%. Riis

Geograafia → Geograafia
71 allalaadimist
thumbnail
37
ppt

Liha eeltöötlemine

LIHA EELTÖÖTLEMINE Värske liha tunnused: Lõhn suhteliselt nõrk, kuid meeldivalt värske; Liha pind niiske ja kergelt läikiv Värvus liigile omane Veiseliha ­ tumedam punane, nooremal loomal suhteliselt heledam. Lihaskudede vahel olev rasv on kvaliteetsel lihal jaotunud ühtlaselt valgete täppide või triibukestena. Noorematel loomadel rasv ühtlaselt valge ja läikiv, väga vana veise rasv kollakas (vaakumis paistab liha tumedam) Sealiha ­ veiselihast kahvatum, väga valkjat sealiha ei soovitata osta, sest kuumtöötlemisel tõmbub tugevasti kokku ja jääb tuim. Liha ebaharilikult tumeroosa (kas kult või väga vana siga) ­

Toit → Toitlustus
17 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Mälumäng teemal "Toit ja söögirõõm"

MILLINE NEIST EI OLE TERAVILI: KAER, OAD VÕI NISU? 10. MILLISE LOOMA PIIMAST TEHAKSE FETAJUUSTU? TOIT JA SÖÖGIRÕÕM KLASS ................................................... 7-12.KLASS 1. MILLISE LOOMA PIIMAST TEHAKSE FETA JUUSTU? 2. KUI PALJU KAALUS MAAILMA SUURIM SOKOLAADITAHVEL, MIS VALMISTATI 2000. AASTAL? KAS 224 KG, 2280 KG VÕI 5500 KG? 3. MIS KALA VALITI EESTI RAHVUSKALAKS? 4. MIKS HINDUD EI SÖÖ KUNAGI VEISELIHA? 5. MILLISES RIIGIS TEHAKSE HÕRGUTAVAID ROTIROOGASID? 6. KAS TOMATILEHED ON MÜRGISED? 7. MIS RAHVUS LEIUTAS 2000 AASTAT EKR JÄÄTISE? 8. MILLIST GAASI LISATAKSE JOOKIDELE, ET NEED KIHISEVAKS MUUTA? 9. MIS ON KABATSOKI TEINE NIMI? 10. MILLISEID MARJU KASUTATAKSE DZINNI MAITSESTAMISEKS? VASTUSED 1-6.KLASS 1. MILLIST OSA TEEPÕÕSAST KASUTATAKSE TEE TEGEMISEKS? LEHTI 2. SOOLA SAAB PUU SEEST. ÕIGE VÕI VALE? VALE 3

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Loomakasvatussaaduste kogutoodang Eestis

http://www.stat.ee/34217?highlight=loomakasvatus Sealiha 90 80 70 60 50 Liha kokku 40 Sealiha 30 20 10 0 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 http://www.stat.ee/34216?highlight=sealiha Veise ja linnuliha 20 18 16 14 12 Veiseliha 10 8 Linnuliha 6 4 2 0 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 http://www.stat.ee/34216?highlight=sealiha Lamba ja küülikuliha 1 0,9 0,8 0,7 0,6 Lambaliha 0,5 Küülikuliha 0,4 0,3 0,2 0,1 0 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013

Põllumajandus → Loomakasvatus
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Mina ja Rasvad

,,MINA JA RASVAD" Rasvad on glütseriini ehk propaantriooli ja kõrgemate karboksüülhapete (rasvhapete) estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke. Elusorganismid kasutavad rasvades valdavalt paarisarvu süsinikega (kuni 20) rasvhappeid. Kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on vedel, on õlid.Rasvhapped on kas 16 või 18 süsinikulised, ning kas tegemist on õlide või tahkete rasvadega vaadatakse kordseid sidemeid. Kui rasvhappes esineb kordne süsinik-süsinik side siis on tegemist õliga. Veiseliha sisaldab vähem rasva kui sealiha ning pole seetõttu nii mahlakas. Samas on napp rasva hulk ka plussiks, võimaldades liha edukamalt nt kuivatada. Veise rasva kasutamine toitudes seoses maitseomadustega ei ole meile omane (vastupidiselt sea pekile). Veise rasv on pehmem ja ebakorrapärasem kui sea pekk. Välimuselt on sea pekk ilusam ja vastuvõetavam (sea pekk on puhas-valge, veise rasv kollakas)...

Keemia → Keemia
89 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Mehiko köök

Mehhiko köök Juured Mehhiko köök põhineb indiaani toidukultuuril. Toidu hing pärineb vanadelt kultuuridelt: asteekidelt, tolteekidelt, sapoteekidelt ja maiadelt. 16. sajandil tulid hispaanlased ja tõid oma mõjud. Lisasid toidusedelisse sea-, kana- ja veiseliha ning munad, piima, või ja juustu. Hakati viljelema riisi ja nisu, kasvatama apelsini-, virsiku- ja aprikoosipuid. Uue maitseainena võeti kasutusele kaneel. Mehhiklased võtsid kõik uue omaks, kuid säilitasid sealjuures oma endised söögiharjumused. Seejärel on tuntavalt mõjutanud toidukultuuri arengut prantslased 19. sajandi keskel (tõi kaasa üldise veiseliha eelistuse, enne seda eelistas rikas eliit talleliha; populaarseks sai

Toit → Kodundus
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kulinaaria raamatu „Sööme ära!” referaat

Piimast ja piimatoodetest on samuti tehtud põhjalik ajalooline selgitus, näiteks kuidas Nõukogude Eestis elanud lapsed ja täiskasvanud tunnevad eksimatult ära vanad liitrised ja pooleliitrised piima pudelid. Keda muud kui lapsi saadeti defitsiidiaastatel poodi piima järele. Siis olid ju veel eraldi piima-, juurvilja- ja leivapoed nagu ka piima-, juurvilja- ja leivajärjekorrad. Kõige põhjalikuma peatüki vallutas liha, eraldi on teemad veiseliha, sealiha, lambaliha ja linnuliha. Eestis toodetud veiseliha kritiseeritakse, kuna arvestades siinseid häid tingimusi, on kodumaisel ning vähese rasvasisaldusega veiselihal kõvasti arenguruumi ja potensiaali. Lisaks on raamatus ka seletused, näiteks mis on peekon ning pilt veiseliha osadest, kus asub mis. Hea sealiha pole värvuselt hele, vaid varieerub õrnroosast roosakaspunaseni. Üle poole kodumaisest sealihast kuulub superklassi ehk selle tailiha sisaldus on rohkem kui 60%.

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Miks on taimekasvatus oluline elanikkonnale

loomakasvatuse tase ja see mõjutab majandust ka. Taimekasvatusega abil on tasuvam sisaldada kariloomi. Toiduainete tootmine otseselt taimede kaudu. (väärindamata loomade kaudu). Loomade kaudu saame väärtuslikumaid toiduprodukte, kuid loom on väikese kasuteguriga, sest looma söödaenergiast läheb toodanguenergiaks suht vähe.Näiteks, lehmale söödetud sööt läheb toodanguenergiaks ainult 15 % , veiseliha tootmisel 3-4%. Loomakasvatuse saaduste kasutegur energiaosas on keskmiselt 11%, valguosas 14%. Lehm annab aastas 5000 kg piima, 4% sellest rasva. See lehm vajab 1 ha maad. 1 ha rapsi 2000kg seemet annab 40% rasva. Seega otseselt taime kaudu on võimalik vähemalt 3 x rohkem toota, kui looma kaudu. Taimekasvatus ja inimtegevus Taimedel on oluline seos inimtegevusega. Maad varem asustanud taimedest on moodustunud fossiilsed kütused (nafta, kivisüsi jt.). Taim on tooraine tööstus

Majandus → Majandusteaduse alused
27 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

D-vitamiin

C Keili Helekivi, Elo Kumel, Angela Lõhmus, Risto Johanson Jagunemine • D3 – leidub loomses toidus, kasutatakse toidulisandites, • D2 – tekib taimedes, takistab D3 imendumist Olulisus • Kaltsiumi imendumine – luude tugevus • Ca ja P tase kehas • Terve immuunsüsteem • Lihaste tugevus Leidumine • Päikesevalgus • Kalamaksaõli • Heeringas, tursamari, forell, makrell, lõhe, tuunikala, sardiin • Või, pekk, margariin • Vinnutatud kala • Munad • Soolatud veiseliha, maksapasteet Puudujääk põhjustab: • Kasvu kängujäämist • Luuvalud ja deformatsioonid • Probleemid hammastega • Probleemid närvisüsteemiga • Lihasnõrkus • Aneemia e. kehvveresus • Eelsoodumus hingamisteede haiguste tekkeks Liigtarbimine põhjustab: • Neerukahjustused • Anoreksia • Kaalukaotus • Polüuuria – kuseteede haigus • Südamerütmihäired

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Tänapäevased probleemid

Tänapäevased probleemid Hädad Hullu lehma taud Suu- ja sõratud Linnugripp Salmonelloos Raske metallid Pestitsiidid Loomadega majapidamiste arv eestis Kokku veistega majapidamised sigadega majapidamised piimalehmadega emaküülikutega majapidamised majapidamised lammastega mesilasperedega majapidamised majapidamised kitsedega kodulindudega majapidamised majapidamised hobustega majapidamised VEISELIHA EI TOHI ENAM SÜÜA! Hullu lehma taud! SEALIHA EI VÕI ENAM SÜÜA! Suu- ja sõratud! KANALIHA EI VÕI ENAM SÜÜA! Linnugripp KANAMUNASID EI VÕI ENAM SÜÜA! ...

Ühiskond → Ühiskond
2 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Eksootiline liha

Selline risk ei takista ohustatud liikide tapmist Looma perekonnad tapetakse jõhkralt, pojad müüakse edasi koduloomadeks või jäetakse surema Kasutatud materjal: http://en.wikipedia.org/wiki/Bushmeat wikipedia JAANALINNULIHA 100 g lihas : 105 kcal, 2.7 g rasva, B-vitamiinid Punane liha Värvus tuleb lihastes olevast müoglobiinist Toitumisspetsialistid soovitavad jaanalinnuliha tarbida veiseliha asemel Madal küllastunud rasvhappesisaldus Kasutatud materjal: http://animals.howstuffworks.com/birds/ostrich-meat1.htm Layton, Julia. "Why do ostriches have red meat instead of white?" 08 July 2008. HowStuffWorks.com. http://www.wisegeek.com/is-ostrich-meat-healthy.htm S. Scolari ,,Is ostrich meat healthy?" 19 March 2015. KÄNGURULIHA 100 g lihas: 100 kcal, 23 g valku, 1 g rasva

Tehnoloogia → Lihasaaduste tehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Rahvusköögid- Maroko

Kasutatakse palju vürtse. Kliima lubab kasvatada erinevaid puuvilju ning osasid vürtse. Vürtsid Vürtside valik väga lai, kuna Maroko on üks vürtside eksporditeedest. Saffranit, münti, oliive, sidruneid ja apelsine kasvatatakse koha peal. Tüüpiline eine Ollakse harjunud mitmekäiguliste söömaaegadega. Tüüpiline lõuna algab külmade ja kuumade salatatitega Järgneb tagine (savinõus tehtud hautis) Igale einele süüakse kõrvale leiba. Süüakse kana-, lamba-, veiseliha. Usklikel kaalutlustel välditakse sealiha. Tarbitakse palju couscousi. Magustoiduks magus tee või puuviljad. Pastilla Tänan kuulamast!

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Ensüümid, vitamiinid ja hormoonid

PP, B3 niatsiinamiid, seemned, pähklid, idud, nikotiinamiid kala, linnuliha, seened Veeslahustuvad maks, pärm, kaunviljad, B5 pantoteenhape seened, pähklid, munad, kana, kartul, tomat, piim idud, kliid, kala, maks, pärm, pähklid, kana, B6 püridoksiin kaunviljad, sea- ja veiseliha, munakollane, banaanid munakollane, pärm, maks, H biotiin pähklid, kama, idud, neerud Veeslahustuvad pärm, maks, kaunviljad, idud, kliid, spinat, brokoli, folaadid, foolhape, B9, 10, 11 lillkapsas, rohelised folatsiin

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Globaliseeruv maailm (uudised)

majapidamiste kulutuste ja kasvava ekspordi toel 3,2%. ● Paigalpüsivate palkade tõttu kasvukiirus ei püsi. -Postimees, 30. jaanuar Viigipuu EMil ● Nove Mestos laskesuusatamise EM. ● Naiste 15km distantsil kuues koht. ● Võitjale kaotas Kristel Viigipuu vähem kui minutiga. -Postimees, 30. jaanuar Hollandi veiselihatooted ● Kolmapäeval, 29. veebruaril, leiti ühe Gelderlandi tapamaja neljast veiseliha märgistust kandvast lihasaadetisest hobuseliha. ● Ennetava meetodina peatati tootja lihatarned. -Postimees, 30. jaanuar SMS laenud ● Tagasimakse raskused ● Lastele kontode avamine ● Laste pangakontode kasutamine laenu võtmiseks ● Mõtlematus -Delfi, 27. jaanurar Tänan kuulamast!

Ühiskond → Ühiskond
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Keeled → Inglise keel
52 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Nudipaeluss

Nudipaeluss (Taenia saginata) on kuni 10 m pikkune, kuni 14 mm laiune hall peensoole nugiline. Nudipaelussi päisel on 4 iminanappa. Põhjustab seedehäireid, kõhuvalu, iiveldust, peapööritust. Parasiitse eluviisi tõttu on nudipaelussil ainult kolm elundkonda ­ närvisüsteem, erituselundid ja sigimiselundid. Nudipaeluss toitub inimese seeditud toidust, selle pärast tal ka puudub seedeelundkond. Nudipaeluss on liitsuguline loom. Tema kehas on 800-1000 lüli ja igaühes neist on sigimiselundid. Tagumistes kehalülides valmivad munad. Kui muna on valminud, st "küps", murdub see ussi keha küljest lahti. Lülide sees olevad munad väljuvad inimese soolest väljaheidetega. Et munad edasi areneks, peavad nad sattuma veise soolde. Kui nudipaelussi munad satuvad karjamaale, võivad veised need koos rohuga sisse minna. Veise sooles väljub munast vastne, kes tungib läbi soole seina veresoonde. Veri kannab vastse looma lihastesse, kus see areneb põiekujul...

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Hispaania rahvusköök

Enamuse toitude asendamatu komponent on küüslauk. Kataloonia Kulinaristid jaotavad Hispaania kokakunsti kuueks regiooniks pidades neist silmapaistvaimaks kirdes paiknevat Katalooniat koos Baleaari saartega. Kokakunsti jaotus Lihtsam jaotus eristab vaid põhja- ja lõunapoolse Hispaania köögikunsti. Riigi geograafilises keskmes paiknevast pealinnast Madridist põhja poole jäävates maakondades eelistatakse enam kartulit ja veiseliha ning rikkaliku koostisega hautisi nagu olla podrida, cocido ja puchero. Madridist lõuna pool valitsevad riis ja sealiha; sadamalinnast Valenciast pärineb kuulus panniroog paella valenciana Lihaja juustutooted Rahvusvaheliselt on tuntud hispaanlaste kuivatatud sealihasink jamon serrano, ning tsillipipra ja küüslauguga maitsestatud chorizo. Hispaania arvukad juustud on pikantse maitsega. Joogid

Toit → Rahvusköögid
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Essen und Trinken

Essen und Trinken Lebensmittel das Lebensmittel, - toiduaine das Brot, - e leib das Weißbrot, - e sai das Brötchen, - kakuke/kukkel der Kuchen, - kook die Butter, - või die Wurst, - vorst der Käse, - juust der Schinken, - sink der Quark, - kohupiim die Marmelade, - n moos das Ei, - er muna das Rührei, - er munapuder ein gekochtes, gebratenes, rohes, faules Ei keedu- ,prae- , toores- , mädamuna der Fisch, - e kala das Fleisch liha das Schweinefleisch, das Rindfleisch sealiha, veiseliha das Rindersteak, - s veiselihapraad das Kotelett, - e kotlett die Bulette, - n frikadell das Hähnchen, - kanaliha die Knödel, - n jahuklimp der Salat, - e salat die Suppe, - n supp der Braten, - praad der Nachtisch, - e = die Nachspeise, - n = das Dessert, - s magustoit der Hamburger, - hamburger die Pizza, - s = Pizzen pitsa das Eis jäätis der Pilz, - e seen die Beere, - n mari der Brei, - n puder der Grieß manna die Haferflocken kaerahelbed die Grütze, - n tangud

Keeled → Saksa keel
1 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Valkude ehitus, ülesanded

langus nakkushaiguste suhtes. Valgupuudusel organismi kasv ja suguline arenemine pidurdub. Ka organismi vastupanuvõime haigustele kahaneb. Valgurikkad toiduained nisuidud 26,6%; aedoa kaunad 3,4%; roheline hernes 4,2%; kuivatatud aprikoosid 4,2%; taine sealiha 13,9%; suitsusink 14,4%; veiseliha 15,2% kanaliha 18%; forell 20%; tint 27%; lehmapiim 3,3%; kanamunad 11,9%. 10g täisväärtuslikku valku annab: 60g kanaliha; 40g juustu; 300 ml piima; 60g kala; 40g lahjat liha Valkude ülesanded on struktuurseks materjaliks kehavalkude sünteesil

Toit → Kodundus
30 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

Kobe Bean Bryant

Kobe Bean Bryant Räägin Kobe Bryanti lapsepõlvest, NBA karjäärist, USA koondisest ja ka isiklikust elust Lapsepõlv Kobe Bryant sündis 1978. aastal Philadelphias korvpalluri Joe Bryanti ja Pamela Cox Bryanti perekonnas. Ta oli kolmest lapsest noorim ning ainus poeg. Ta sai oma nime Kobe veiseliha järgi, mida ta vanemad nägid Jaapani restorani menüüs. Kui Bryant oli kuueaastane, lahkus tema isa NBA-st ning kolis perega Itaaliasse, kus Bryant õppis selgeks itaalia keele, mida valdab siiani. Juba varases nooruses hakkas teda huvitama sport, eriti jalgpall. Kolmeaastaselt hakkas ta mängima korvpalli. 1991. aastal kolis pere tagasi USA-sse. NBA karjäär Bryant valiti 1996. aasta drafti 13. valikuna New Orleans Hornetsi meeskonda,

Sport → Sportmängud (pallimängud)
3 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prantsuse köök

v Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga Prantsuse köögi jagunemine v Piirkondlik köök v Üldrahvalik köök v Tippköök v Eristatakse ka nn. uut kööki Tuntumad rahvustoidud v Alsace´ i piirkonda iseloomustavad liharoad, pasteedid, hapukapsas vorsti, kartulite ja sealihaga. v Bordeaux`i piirkonda pardikonserv ja angerjad punases veinis, õhukesed pannkoogid ja lambalihapraad. v Burgundiat hautatud veiseliha, kitse ja lehmapiimajuust, teod küüslauguvõiga, haugiklimbid. Vahvad uued sõnad Supp Soupe Juust ­ Fromage Bouillon ­ puljong Braiser ­ hautama Plat ­ toit, toidukorra käik Rôtir ­ küpsetama Ratatouille köögiviljahautis Veel sõnu: http://www.hkhk.edu.ee/aili/ Tänan tähelepanu eest!

Keeled → Prantsuse keel
16 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun