Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"vanilli" - 92 õppematerjali

vanilli on roniorhidee kaunvili, mille sees olevad väikesed mustad terad annavad head maitset.
thumbnail
1
docx

Vanill

Vanill Vanill on kallis ja harukordne aroom-maitseaine. Vanilli tootmine on pikaajaline protsess, kus kvaliteet sõltub väga palju looduslikest tingimustest. Vanill on liaantaim orhideeliste sugukonnast ning maitseainena kasutatakse selle seemnekoda ehk kauna mis annab meeldiva aroomi. Vanill pärineb Mehhikost ja Kesk-Ameerikast. Praegusel ajal kasvatatakse paljudes Kariibi mere maades, Lõuna-Ameerika troopilistel aladel, Sri-Lankal, Malaisias, Madagaskaril, Réunioni ja Mauritsiuse saarel, , Komooridel, Tahhiitil ja Havail saartel. Vürtside tootmine

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Harilik vanill kui tähtis maitseaine

..............................5 Säilitamine..............................................................................................................................5 Kokkuvõte..............................................................................................................................6 Kasutatud kirjandus................................................................................................................7 Sissejuhatus Vanilli saadakse kahe käpaliste sugukonda kuuluva liaani- Vanilla planifolia ja Vanilla pomposa viljadest. Nendest esimesel (V. planifolia) on 20-25 cm pikkused kaunad, millest saadakse kõrgekvaliteedilist vanilli. Vanill pärineb Mehhikost ja Kesk-Ameerikast. Praegusel ajal kasvatakse paljudes Kariibi mere maades, Ladina-Ameerika troopilistel aladel, Sri Lankal, Malaisias, Madagaskaril, Réunioni ja Mauritiuse saarel, Seisellidel, Komooridel, Tahiitil ja Hawaii saartel.

Bioloogia → Bioloogia
4 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Vanill

Vanill Sisukord: Sissejuhatus Kuidas tehtakse vanilli Kust vanill oma alguse sai Kust me tänapäeval vanilli saame Kuidas kasutati köömneid Kuhu kuulub vürtsiköömen Mida tehti põhjamaades köömnetega Ehtne vanill, nagu me vanillikauna nimetame, on tegelikult eksootilise valge roniorhidee seemnekaun. Viljad korjatakse enne valmimist ja säilitatakse seejärel pimedas, lastes kaunadel fermenteeruda. Nii muutuvad nad vanillile tüüpiliselt mustaks ja on kasutamiseks valmis. Vanilli tõid Mehhikost Euroopasse 16. sajandil hispaanlased. Asteegid oli selleks ajaks juba kaua kasutanud vanilli kakao maitsestamiseks. Tänapäeval saame vanilli Madagaskarilt ja Kesk-Ameerikast. Vanillikaunas on palju aroomi.Väikesed peened mustad terad vanillikaunas on need, mis annavad maitse kastmetele, magustoitudele, küpsetistele, vahukoorele jne. Vürtsköömneid kasutati Vanas Egiptuses põhiliselt ravimina. See on

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

Kissellid Kisselle valmistatakse: · Värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest · Puuvilja- ja marjasiirupist · Puuvilja- ja marjamahladest, mehudest, püreedest · Puuvilja- ja marjanektaritest · Puuvilja- ja marjaveinidest · Piimast · Leivast · Köögiviljadest Kissellide maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, riivitud tsitrusviljade koort, sidrunihapet, kaneeli, vanilli, aniisi, piparmünti, melissi, koriandrit, veine, likööre, karamellsuhkrut. Kissellide tihendamiseks kasutatakse tärklist. Tavaliselt kasutatakse kartulitärklist, piimakissellide valmistamisel ka maisi- või riisitärklist. Tärklis segatakse vähese koguse külma veega, valatakse korraga keeva vedeliku hulka ja kuumutatakse kiiresti segades paksenemiseni. (ei keedeta) Konsistentsi järgi jagatakse kissellid: · Vedelad kissellid ­ 1 kg kissellile lisatakse 20-40 g tärklist

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Selveri märgitooted

ketsup, majonees, pähklisegu, maisihelbed, kakaopallid, müsli, jogurti, makaronid, jahu, suhkru, pelmeenid, kiirnuudlid, toiduõli, erinevad hoidised (ananassilõigud, puuviljakompoti, pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti leiad Selveri märgitoodete seast kuivtoidud ja konservid lemmikloomadele. Selveri märgitoodete seast leiad ka kvaliteetse külmpressitud oliiviõli (500 ml ja 750 ml) ja maitsva sea kaelakarbonaadi barbeque marinaadis (500g). Kodukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri pesugeelid, pesuloputusvahendid, nõude- ja klaasipuhastusvahendid, üldpuhastusvahendid, torupuhastusvahend, katlakivieemaldaja,

Majandus → 10. klassi majandus
8 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

neid olevat kuni 35 000 liiki. Majandusliku tähtsusega taimi ei ole palju, tähtsaim on vanill. Oli Mehhikos juba asteekidel tähtis kultuurtaim. Praegu kasvatatakse kõikjal troopikamaades, kohati kakaopuu istandikes. Suurimad tootjad on Ida-Aafrika saared (Madagaskar, Komoorid, Seisellid), Lõuna-Mehhiko, keset Vaikset ookeani asuv Tahiiti saar ja teised. 85% maailma vanillitoodangust annab Madagaskar. 1967. aastal saadi Madagaskaril 64 000 tonni kohvi, 12 000 tonni nelki ja 1500 tonni vanilli. 6-10 meetri kõrguse liaani tugipuudeks istutatakse valgust läbi laskva võraga puid. Paljundatakse seemnete või pistokstega. Väljaspool Mehhikot on õite tolmendamisel vaja inimese abi, sest ainult Mehhikos leidub vastavaid mesilase- ja koolibriliike, kes neid tolmendavad. Inimene jõuab pika peene bambusridvaga päevas ära puudutada 2000-3000 õit. Ühel põõsal on ligi 60 õit. Taim hakkab vilja kandma 3. eluaastal ja kannab umbes 40. eluaastani, andes kuni 50 vilja aastas.

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Tainatooted

Õnnestunud muretainaküpsetised on läbinisti kollakaspruuni värvusega, kergesti murduvad ja muredad. 6. Iseloomustage liivatainast (selle erinevust muretainast). Muretaigna põhiretsepti järgi, ilma vedelikuta valmistatud ja magusat tainast nimetatakse liivatainaks. Vedelikuta tainast valmistatud tooteid iseloomustab nn suus sulavus. Muretaina põhiline retsept on 1 ­ 2 ­ 3 ehk 1 mahuosa suhkrut, 2 mahuosa rasvainet, 3 mahuosa nisujahu. Maitsestatakse sidrunikoore, vanilli või vanillisuhkruga, riivitud mõrumandlite, kaneeli, kakao, sokolaadi, ürtide, lahustuva kohviga. Tainaste tuletamisel võib põhitainale lisada hapukoort, piima või külma vett, kohupiima, keefirit või muud sobivat (saadakse vastavalt hapukooremuretainas jne.). vedelike lisamine tainale muudab toote pinna muredamaks ning krõbedamaks, seest jäävad sellised tooted kohevad ja pehmed. Liivataina retsept nisujahu 250 g, või 100 g, suhkur 80 g, sool 5 g, muna 100 g, vanilliekstrakti maitse

Toit → Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Populaarsemad eeterlikud õlid, nende kasutamine ja toimed

Üldiselt on sandlipuuõli mittetoksiline, ei ärrita nahka ega tekita tundlikkust. Vanill Vanilli eeterlik õli saadakse vanillikaunast. Vanilliõlile on omane magus, rikkalik ja tugev lõhn, mis leiab kasutustpaljudes parfüümides ja massaaziõlides, eriti idamaiste meeleolu loomiseks. Vanillil on pehmendav, tervendav, sensuaalne, soojendav ja afrodisiaatiline toime. Vanilliõlimassaaz on ideaalne vahend pingetest vabanemiseks. Vanilli absoluut ja vanilli ekstrakt on kaks erinevat asja: vanilli ekstrakti kasutatakse toitude maitsestamiseks, vanilli absoluuti aga lõhnades. Vanilli absoluut ei sobi seespidiseks kasutamiseks! Kokkuvõte Aroomiõlid on tahes-tahtmata osa meie igapäevaelust, sest neid leidub üldjuhul meie kasutatavas kosmeetikas, parfümeerias ja kodukeemias. Teadlikul ja oskuslikul kasutamisel võib nendest palju kasu olla nii aroomiteraapias, nahahoolduses kui alternatiivmeditsiinis. Aroomiõlid on looduslikud ja pakuvad alternatiive nahahoolduses ja ravipraktikas

Kosmeetika → Iluteenindus
15 allalaadimist
thumbnail
7
odt

5 toiduainet

Maitsestab mahedalt. Kasutamine praetud või grillitud liha, kana ja kala, kastmed, salatikastmed, puuviljamagustoidud, jäätis, juustutoidud, küpsetised. Kasutatakse ka roogade kaunistamiseks. Rosé pipra näol on tegu troopilise puu pisikeste punaste läikivate marjadega. Müüakse kuivatatud terapiprana ja purustatuna. Kergelt magusa, koriandrit meenutava maitsega vürts, mis sobib sea-, vasika-jalinnulihaga. 4.Vanill Vanill on kallis ja harukordne aroom-maitseaine. Vanilli tootmine on pikaajaline protsess, kus kvaliteet sõltub väga palju looduslikest tingimustest. Vanill on liaantaim orhideeliste sugukonnast ning maitseainena kasutatakse selle seemnekoda ehk kauna mis annab meeldiva aroomi. Vanill pärineb Mehhikost ja Kesk-Ameerikast. Praegusel ajal kasvatatakse paljudes Kariibi mere maades, Lõuna-Ameerika troopilistel aladel, Sri-Lankal, Malaisias, Madagaskaril, Réunioni ja Mauritsiuse saarel, Komooridel, Tahhiitil ja Havail saartel

Toit → Toitumisõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Halvaa

Iidsed retseptid sisaldavad kahte kohustuslikku komponenti ­ mett ja õlirikkaid seesami seemneid.Tänapäeval kasut. Ka siirupit, suhkrut, jahu, vahustatud karamellimassi, rasvaineid, munavalget, linnaseekstrakti, peenestatud pähkleid ja õlirikkaid seemneid. Tuntumad sordid: - seesami ehk tahhiini halvaa - päevalillehalvaa - maapähkli ehk arahhise halvaa - sarapuupähkli halvaa - India pähkli halvaa ehk nakra - Rosina, kakao, vanilli halvaa Valmistamine: 1. õlirikas tooraine puhastatakse, röstitakse ja peenestatakse ühtlaseks massiks 2. suhkrurikkast toormest keedetakse karamellmass, mis hiljem vahustatakse 3. vahustamiseks kasut. Seebilillejuure ekstrakti, mis kindlustab halvaa poorsuse ja kiulisuse 4. vahustatud karamellimass peab olema plastiline, piisava niiskusesisaldusega 5. süsivesikud pruunistuvad karamellistumisel, annavad pruunika taustvärvingu 6

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Prantsuse keele levik väljaspool euroopat

· 1880 ­ protektoraadi staatus asendati koloonia staatusega. · Alates 1962. aastast, kui Polüneesiasse toodi üle Prantsuse tuumapolügoon, asendus senine põllumajandusel põhinenud majandus sõjaväebaaside teenindamise ja ka turismitööstusega. Tuumakatsetuste lõpetamise järel on sõjaväe tähtsus majandusele järsult langenud. Neljandiku majandusest moodustab turism, muudest on olulisemad pärlite tootmine ja kalapüük. · Kasvatatakse kookospähkleid, vanilli, kohvi, köögi- ja puuvilju, toodetakse linnu- ja loomaliha ning piimatooteid. Tegeldakse turismi, pärlipüüdmise ja -kasvatamisega, käsitöö ja põllumajandustoodete töötlemisega. Välja veetakse pärle, kookospähkleid, koprat, vanilli, hailiha. Peamisteks ekspordipartneriteks on Prantsusmaa 66,3%. · 1996. aastal vastuvõetud seaduse järgi on prantsuse keel ainus riigikeel, tahiiti ja teisi keeli võib kasutada. · 2007. aastal läbiviidud küsitluse järgi

Geograafia → Geograafia
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

JOOGID

Teest tehakse ka järelroogasid - sorbett, granita Kakao- ja sokolaadijoogid Kakaojooke valmistatakse piimast, koorest või veest ja kakaopulbrist, maitsestatakse suhkruga. Vedelik kuumutada keemiseni, lisatakse pidevalt segades eelnevalt suhkru ja vähese kuuma vedelikuga segatud kakaopulber. Seejärel kuumutatakse jook veel keemiseni ja lisatakse veidi soola, et joogi aroomi paremini esile tuua. Valmistatakse erinevaid kakaojooke, mille maitsestamiseks kasutatakse vanilli, muna, vahukoort, jäätist ja alkohoolseid jooke. Sokolaadijooki valmistatakse tahvelsokolaadist ja piimast. Sokolaad tükeldatakse, segatakse vähese koguse külma veega ja sulatatakse pidevalt segades veevannil. Vedel sokolaad lisatakse pidevalt segades kuuma piima sisse ja kuumutatakse keemiseni. Lisandiks sobib vahukoor. Mahlajoogid Morsse valmistatakse marja- ja puuviljamahladest, siirupitest või värsketest puuviljadest ja marjadest, veest ja suhkrust. Kasutatav vesi peab olema keedetud

Toit → Toiduvalmistamine
26 allalaadimist
thumbnail
1
odt

French macarons

French macarons. 3muna valget 75 g suhkrut 125 g mandlijahu 175 g tuhksuhkurt maitsed nt: maasikas, vanilli, sidrun toiduvärvid: roosa, sinine, kollane sisu: maasikamoos, sokolaadi kreem , ja midagi sidruniga? Eralda munakollased muna valgest .Vahusta muna valged. Lisa suhkur. Lase tuhksuhkur sõelast läbi ja lisa segule. Seejärel lisa mandlijahu ja sega rahulikult. Jaga segu kolme eri kaussi, lisa maitsed ja toiduvärvid ja aseta kas kilekotti ja lõika ots ära või disaini kotti? Võta küpsetus plaat ja pane küpsetus paber peale. Hakka neid vahedega peale pigistama. Aseta plaat

Toit → Kokandus
4 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Bitter

komponendina kasutatakse veini, bitterite puhul on aga aluseks kange alkohol. Mitmed bitterid, näiteks Angostura bitter või Underberg, on ka tänasel päeval eeskätt hinnatud kui arstimid. Valmistamine Bittereid valmistatakse maitsetaimede destilleerimise ja leotamise teel. Maitsestamisel kasutatakse apelsinikoort, hiniini, angostuurapuu koort, krootonit, artisokki, pomerantsi, rabarerit, koirohtu, ema- ja koldjuurt, jne. Lisanditena nelki, vanilli, koriandrit, lavendlit, muskaati ja palju muud. Arusaadavalt hoiavad tootjad retsepte kiivalt saladuses. Aromaatsed bitterid Seedimist soodustavad bitterid nt.jäägermeister Amaro Angostura Bitter Becherovka Campari Fernet Branca Riga Black Balsam (Rgas Melnais balzams) Serveerimine Üldiselt serveeritakse bittereid nagu likööregi söögijärgselt ja seedimise soodustamiseks. Võimalusi mitmeid: jahutatuna või toatemperatuuril. Serveeritakse soovitavalt aga pikkade jalgadega

Toit → Joogiõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

Siirup kurnatakse ja valatakse peale kuumalt. Keedetud kompotid- kasutatakse nii värskeid, külmutatud kui ka konserveeritud puuvilju ja marju. Magusamaitselistele marjadele keedetakse siirup 1l veest ja 200g suhkrust. Hapumatele kasutatakse siirupit mis on keedetud 1 l veest ja 500g suhkrust. Kompotist natuke tihedam on kissell mida võib valmistada nii marjadest ja puuviljadest kui ka siirupitest, mehudest, mahladest, veinist ja piimast. Maitsestamiseks kasutatakse kaneeli, vanilli, aniisi, piparmünti, melissi, karemellsuhkrut, veini ,likööre. Magustamiseks sobivad nii suhkur kui mesi ning paksendamiseks kasutatakse tärklist. Konsistentsilt jagatakse kissellid: Vedelad kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 20-40 g tärklist Poolvedelad kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 40-50 g tärklist Paksud kissellid- 1 kg kissellile lisatakse 50-80 g tärklist. Magusad supid- valmistatakse värsketest või külmutatud puuviljadest või marjadest,

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga Põhi : 6 viilu musta leiba 1dl suhkrut 50 g Valio võid Täidis: 1 tops (380 g) Alma vanilli-kohupiimakreemi 1 tops (380 g) Alma kodujuustu 200 ml Alma vahukoort 6 sl suhkrut 15 g zelatiini 100 g mustikaid (võib kasutada külmutatud mustikaid) Valmistamine: Põhja jaoks purusta leib kõõgikombainis. Seejärel sulata pannil või. Lisa sulanud või hulka leivapuru ja suhkur. Kuumuta pidevalt segades umbes 5 minutit. Seejärel vala leivapuru ühtlase kihina mingile suuremale alusele (nt kandikule) jahtuma. Täidise jaoks purusta kodujuust saumiksriga ühtlaseks massiks. Lisa kohupiimakreem ja suhkruga vahustatud vahukoor. Paisuta zelatiini väheses külmas vees ning seejärel sulata kuumavee vannil. Viimaks nirista sulanud zelatiin kohupiima massi hulka, ise pidevalt segades. Koogi kokkupanemiseks võta 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm, pane põhja küpsetuspaber ja vala põhjale le...

Toit → Toiduvalmistamine
8 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Omatooted

majonees, pähklisegu, maisihelbed, kakaopallid, müsli, jogurti, makaronid, jahu, suhkru, pelmeenid, kiirnuudlid, toiduõli, erinevad hoidised (ananassilõigud, puuviljakompoti, pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti võib leida Selveri märgitoodete seast kuivtoite ja konserve lemmikloomadele. Selveri märgitoodete seast võib leida ka kvaliteetse külmpressitud oliiviõli (500 ml ja 750 ml) ja maitsva sea kaelakarbonaadi barbeque marinaadis (500g). Kodukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri pesugeelid, pesuloputusvahendid, nõude- ja klaasipuhastusvahendid, üldpuhastusvahendid, torupuhastusvahend, katlakivieemaldaja, vedelseebid,

Õigus → Müügiõpetus ja...
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pavlova tort

[mina vahustan mulineksiga, aeglasel kiirusel, kuni tekivad õrnad tipud] 3)Lisa suhkur (umbes kolmes jaos) ning vahusta, kuni saad tugeva läikiva vahu. [ma panen mulineksi aeglasel kiirusel tööle ning hakkan vaiksel lisama suhkrut peene joana] [ kui ei tule tugev vaht, vaid hoopis selline vedel, siis pole hullu maitse tuleb ikka hea, kuid teda ei saa vormida (näiteks ei saa ääri kõrgemaks tõsta)] 4)Puista peale maisitärklis, äädikas ja vanilli ekstrakt(suhkur) ning sega ettevaatlikult läbi. 5) Kalla munavalgevaht küpsetuspaberile, silu pealt ning külgedelt ühtlaseks. 6)Pane ahju ning KOHE alanda ahju kuumust 140ºC. Küpseta 1 tund. [ kui küpsetad kauem, tuleb kõvem besee. See on maitse asi, kas sulle meeldib kõvem või seest pehme besee] 7)Keera tuli kinni, jäta ahjuuks irvakile ning lase Pavloval ahjus jahtuda. 8)Kummuta Pavlova suurele siledapõhjalisele taldrikule (st keera Pavlova ringi).

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Referaat Tongast

Sõltumatus: 4. juunil 1970. Filiaalid: riigipea monarh, peaminister, ühekojaline assamblee. Erakonnad: Demokraatlike inimeste partei, Sõbralikud saared demokraatlik liikumine. Valimised: Võib valida kui vanust on 21. Keskvalitsuse eelarve (2008/2009): $ 132 miljonit. Majandus (kõik arvud USA dollarit) SKT (2006): $ 232 miljonit. SKT inimese kohta (2006): $ 2274. SKT reaalne kasv (2007): -3,5%. Loodusvarad: Kala. Põllumajandus (25% SKT-st): Tooted ­squash, vanilli oad, juurviljad, kalad, muud mereloomad tooteid. Tegevusala: 17% SKT-st. Teenused (2006/2007): 57% SKT-st. Kaubavahetus (2007): eksport - $ 5,7 miljonit, squashi-, kala-, vanilli ube, juurviljasid. Peamistele eksporditurgudele - Uus-Meremaa, USA, Austraalia, Jaapan, Fidzi. Import - $ 117,9 miljonit, toit, masinad ja transpordivahendid, kütused, kemikaalid. Peamised impordi allikad - Uus-Meremaa, Fidzi, Austraalia, USA, Jaapan Geograafia Tonga koosneb 169 saarest, millest 96 on asustatud

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Kakao

youtube.com/watch?v=ivxbbm9Rmw Mis edasi? Kakaooad kuivatatakse Sokolaadi reis tehasesse Schwyzi firma Max Felchlin AG Firma direktor on Christian Aschwanden http://www.youtube.com/watch?v=kJmoyv677bc Sokolaadi valmimine 1879 leiutas sveitsi sokolaadi tootmise pioneer Rodolphe Lindt Conche ehk sulatusahija seguri. Segatakse Kariibi mere piirkonnast pärist suhkur, Madagaskari vanilli ja Lõuna Ameerika kakao püdedaks aroomaatseks massiks. http://www.youtube.com/watch?v=cvOZc8nIP4Q http://www.youtube.com/watch?v=N4HjXCZxx4 Viimaks... Valmib sokolaad http://www.youtube.com/watch?v=E2ToF4BQy8M Kasutatud materjal http://et.wikipedia.org/wiki/Harilik_kakaopuu http://www.biore.ee/toitumine/kakaovoimsaimantioksudant.html

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Madagaskar

põletatud, maa üles haritud. Iga päev hävineb hektar vihmametsa) Madagaskari rahvastik · Kõneletakse malagassi keelt · Usk: kristlus või hõimuusud · Elanike arv kasvab · Keskmine eluiga 64 aastat · Linnades elab 32% rahvastikust (2011) Madagaskari majandus · Rahaühik: ariar (1 ariar = 0,00029) · Madagaskar ekspordib riigist kohvi, vaniljet, suhkrut, nelki ja nelgiõli. · Madagaskar toodab erinevaid toiduaineid: riisi, maniokki, kohvi, nelki, suhkruroogu, vanilli, türgi uba, banaan jpm · Enamasti inimesed töötavad toidukasvatajatena, kuid aina tähtsamaks tööstusharuks kerkib kaevandus Täname kuulamast! Viited kasutatud materjalidele: · http://www.livescience.com/37285-gondwana.html · http://www.holidaycheck.com//data/urlaubsbilder/images/124/1155724458.jpg · https://en.wikipedia.org/wiki/Gondwana · http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/12/16/article-2075029-0D040412000005DC-950_468x286

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kreemid

hoitakse serveerimiseni külmikus. Serv. temp. 10-14 °C Lisandid Tarretis, jäätis, puuviljad, marjad, siirupid, pähklid, mandlid, magusad kastmed, küpsetised, ürdid, nonparellid, marmelaad, vahukoor, sokolaad. Muna-piima seguta kreemid Valmistatakse 35% koorest. Võib kasutada kohvi, teed, sokolaadi, pähkleid, leiba, marju, puuvilju. Maitsestatakse: suhkur, vanill, ürdid, essents, tsitruseliste koor, alkohol, karamellsuhkur Koor vahustada, lisades suhkrut ja vanilli. Segada juurde toiduained ja maitseained. Viimasena lisada tarrendaine. Segada läbi, tarduma. MUNA-PIIMA SEGUGA KREEMID Kõige tavalisem muna-piima seguga kreem Keeta muna-piimakaste ja jahutada 25 kraadini. Koorele lisada kaste, maitseained, tarrendaine. Panna tarduma. Küpsetatud kreem Ahjus küpsetatav Valmistatakse väikestes portsjonvormides, mis asetatakse veega täidetud suurde vormi Pliidil keedetud kreem Valmistamine veevannis On pudingist vedelam

Toit → Toiduvalmistamine
41 allalaadimist
thumbnail
17
odp

Joogid

värskete n d in a v õ ib k a s u ta da ka Lisa h o li . M a it s e s ta m is eks alko v il ja de r ii v it u d ts itr u s kasutatakse or t, s id ru n im a h la , k o im e d e ü rt e , ka n e eli, maitseta viljad s tr a k te . M a rj a d ja vanilli, ek ld a ta k s e ja s e g a ta kse tüke o ita ks e te g a , s e e jä re l h maitseaine Glögid m a its e s t a t u d kuum Glögi o n a v õ ib v a lm is ta da jook, mid a k se a . M a it s e s ta t alkoholig e lg iga,

Toit → Joogiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Uganda

Iive 3.3% Idi-Amin Etnilines struktuuris on 3 põhilist rühma: Bantud, Kesk- Sudaanid(Central-Sudanic) ja Nilootid(Nilotic) Majandus SKT - $454, $14.565 mld Üks maailma vaesemaid riike. HIPC Märkimisväärsed looduslikud resursid. Inflatsioon - 240% 1987, 42% 1992 5.4% 1995-96 and 7.3% 2003. Suur potentsiaal. WTO Investeerimine ­ 20,9% (2002a.) Põllumajandus ­ praktiliselt kogu väliskaubanduse tulu. Ekspordivad ­ Kohv, tee, tubakas, puuvill, vanilli, puuvili, loomanahad. Tööstuslik sektor ­ ehitusmaterial(tsement, värvid, laineline katus) 30 000 km teid, 1350 km raudteid. UNDP Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Linnastumine Kõige linnastunum koht Ugandas on Kampala (Uganda pealinn). Umbes 12% rahvastikust elab seal. Kampala on samas ka kõige kiiremini arenev linn.

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

petersellilehed, sibula- ja murulauk. 3. Milliseid lisatoiduaineid kasutatakse kohupiimasegude valmistamiseks? Riivitud juustu, kõvaks keedetud munakollast, tükeldatud sinki või vorstitooteid, hapukoort, värskeid riivitud aedvilju, soolatid kalu jne. Rosinaid, värskeid või konserveeritud marju või puuviljatüke, keediseid, pähkleid, riivitud köögivilju(porgandit, kõrvitsat) jne. 4. Milliseid maitseaineid kasutatakse magusate kohupiimasegude maitsestamiseks? Suhkrut, vanilli, tsitruseviljade riivituid koort, essentse, alkohole, melissi, piparmünti. 5. Kuidas valmistatakse kohupiimaklimpe? Kohupiimaklimpe valmistamiseks segatakse peenestatud kohupiima hulka lahtiklopitud munad, jahu või mannat, soola, suhkrut, köömneid või riivitud tsitrusviljade koort. Võidakse lisada ka sulatatud võid. Saadud taignast vormitakse klimbid. 6. Kuidas valmistatakse kohupiimakotlette? Valmistamiseks lisatakse kohupiimale lahtiklopitud munad ja jahu, tavaliselt ka manna.

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Maiustused - TOIDUKAUP

MAIUSTUSED 1. Nimeta 2 Eesti maiustuste tootjat . AS Kalev Chocolate Factory , AS Marmiton 2 . Soovita kliendile tervislikke maiustusi . Põhjenda . Tume sokolaad ­ sisaldab 70-99% kakaosaadusi . Kakao vähendab südamehaiguste riski . 3 . Millised tooted on müügil diabeetikutele ? Mis on nende eripära ? Mõrudad sokolaadid , Neid iseloomustab vähene rasva ning suhkrusisaldus . 4 . Milliste tunnuste järgi saab liigitada karamelle ? karamellipere liigitamine ­ klaaskaramellid ja täidisega karamellid . 5 . Mida kasutatakse marmelaadi tarretamiseks ? Marmelaadi tarretamiseks kasutatakse agarit , pektiini või zelatiini . 6. Nimeta küpsisesorte , mis ei sisalda nisujahu . Bezeeküpsis 7. Millest valmistatakse sefiiri ja milliste tunnuste alusel saab sefiiri liigitada ? Sefiiri valmistatakse õunapüreest , suhkrust ja munavalgest (munavalgepulbrist) . Tarretamiseks lisatakse s...

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Šokolaad

valmistada sellest vee ja vürtside lisamise abil jooki nimega chocolatl. Algselt oligi sokolaad mitte tahke maiustus, vaid jook ­ ja jäi selleks veel Euroopaski väga pikaks ajaks. 1528. aastal pöördus Hispaania konkistadoor Cortes Kesk-Ameerikast tagasi Euroopasse. Tema laevad olid koormatud peamiselt kakaoubadega ja sokolaadi valmistamise vahenditega. Hispaania kuningakoda võttis joogi vaimustusega vastu, kuigi üsna varsti muudeti selle retseptuuri suupärasemaks magusaine, vanilli, kaneeli ja munade lisamisega. Ka ei läinud kaua aega taipamaks, et kuumalt maitseb jook veelgi paremini. Siinkohal on sobiv ka märkida, et sokolaad oli esimene stimuleeriv jook, mis Euroopasse jõudis. Tee ja kohvi tundmaõppimiseni jäi veel terve sajand. Sokolaadijoomine saavutas peagi grotesksed mõõtmed nii Hispaanias kui ka Mehhikos, kus oli kiiresti tekkinud kohalik hispaania kogukond. Pärast pikki ja ägedaid vaidlusi kirikuga jäi

Toit → Pagar-kondiiter
52 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Kreemid ja magusad kastmed

(kakao ja vahukoor peavad kokkusegamisel olema ühel temperatuuril) Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest,puuvilja-ja marjamahladest,mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel kasutatakse ka mune, kakaod, sokolaadi, võid. Magusate kastmete maitsestamiseks kasutatakse suhkurt, vanilli, nelki, kaneeli, maitsetaimede ürte, riivitud tsitrusviljade koort, sidrunimahla, essentse, siirupeid, alkohoolseid jooke, kohvi ja kakaod. Melba kaste Melba kaste koosneb 2/3 osast maasikapüreest ja 1/3 osast vaarikapüreest. Võidakse kasutatada ka teiste puuviljade ja marjade püreesid. Kastme võib valmistada ka keedistest. Kaste maitsestatakse kirsi- või mõne muu sobiva likööriga. Sabayon kaste Sabayon on vahuline veinikaste, mille

Toit → Kokandus
58 allalaadimist
thumbnail
4
ppt

Prantsuse kokad

Prantsusmaa kuulsamad kokad Raidi Mägi KP32 Georges Auguste Escoffier Georges Auguste Escoffier (28. oktoober 1846-12 veebruar 1935) oli prantsuse kokk ja kulinaariaalane kirjanik, kes populariseeris ja ajakohastatas traditsioonilise prantsuse toiduvalmise meetodid. Ta oli pea legendaarne kokkade ning gurmaanide seas ning samuti oli ka sealhulgas üks modernse prantsuse köögi arendajaist. Escoffier töötas välja lihtsaid roogi. Toit pidi olema toit ja selle kuju, maitse ja aroomiga. Ta hakkas kasutama aromaatseid ja tugevaid tooraineid ning vürtse. Ta lõi sadu uusi retsepte, niiet kogu Inglismaa võttis temast mõõtu. Escoffieri nõrkuseks oli Austraalia lauljatar Nellie Melba, kelle auks lõi ta mitmeid erinevaid toite: Toast Melba, ehk kinnised väikesed tordipõhjad, mis on täidetud vähilakkadega ja kaetud parmesanimassiga ning ahjus üleküpsetatud. Peches Melba, ehk vanill...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
14 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Tordid

1 1/2 tassi tuhksuhkurt 1) Lase munadel olla toa temp. 30Min. Väikses kausis sega kokku jahu, kaneel, küpsetusp. Ingver, sool, ja muskaatpähkel. Pane kõrvale. 2) Pane ahi 190 C. Vahusta munad u. 5 minutit. Pane juurde suhkur segada, lisa juurde kõrvits ja sidrun. Sega sisse jahu. Määri taigen pannile, puista peale pähklid ja küpseta u. 15 minutit. Keera biskviit plaat tuhksuhkruga kaetud rätiku peale ning keera rulli. Lase jahtuda. 3) Samal ajal. Sega kausis kokku toorjuust, või ning vanilli keskmisel kiirusel kuni kreem on sile. Lõpuks sega sisse 1 1/2 tassi tuhksuhkurt. 4) Keera kook lahti, eemalda rätik. Pane täidis põhjale jäädes 2,5 cm kaugusele äärtest. Keera kook kokku ning lõika ääred ära. Kata ning lase tal külmikus seista 2-48 h. Pähklikreemine vahvlitort Koostis Koostis- ja maitseained 800 g Sokolaadi-pähklikreem (nt Nutella) 4 sl Aprikoosikeedis 110 g Ümmargused vahvlilehed 200 g Röstitud sarapuupähklid

Toit → Toiduvalmistamine
16 allalaadimist
thumbnail
24
doc

ŠOKOLAAD

sellepärast ongi naistel tihtipeale suurem isu šokolaadi järele. http://www.postimees.ee/406423/tume-sokolaad-pikema-ja-onnelikuma-elu- nimel http://web.zone.ee/tammeniit/maiustused/okolaadi_liigid.html 4. Piimašokolaad Piimašokolaadi kakaosisaldus Euroopas peab olema miinimum 25%, USA-s kõigest 10%. Esimene piimašokolaad tehti aastal 1887 Daniel Peteri poolt. Piimašokolaadi saadakse kui kakaole lisatakse piima või piimapulbrit ning vanilli, sageli ka pähkleid või mandleid. See muudab maiustuse maitse mahedamaks, värvuse heledamaks ja tekstuuri kreemjamaks. Kakaoubade osakaal koostises on küll madalam, kuid piimas sisalduv 6 kaltsium lisab maiusele väärtust. Piimašokolaadi peab väga ettevaatlikult kuumutama, seda nimelt pannes potis olev vesi keema ja panna keeva poti peale uus pott või metallist kauss ning valmistada seda seal sees. http://www.pierre.ee/site/?house=3

Toit → Toit ja toitumine
5 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Piimatooted

jahedas kohas ,siis pakseneb. Hapukoor on valge või kreemika varjundiga , ühtlane mass ning läikiv. Inimesed söövad seda iga toiduga( nt pelmeenidega ,makaronid , kastmena , see sarnaneb nagu majonees) Jäätis. Põhitooraineks on piim , rõõsk koor (ka mahla)ja suhkur. Kasutatakse piima , lõssi ja koorepulbrit ning kondenspiima. Lisandiks on muna , tärklis , zelatiin , kakaopulber , sokolaad, puuviljasaadused , pähklid , rosinad , vanilli ja aroomiained. Täidiseks moos , brüleekreem , iiris ja marmelaad. Valmistamiseks toorained segatakse, seejärel segu külmutatakse ja vahustatakse jäätisemasinas. Saadud mass vormitakse. Rasvasisaldus: piimajäätis ( 3.5%) , koorejäätis (10%) , plombiir(15%). Kujud on ka olemas: pulgajäätis , vahvlijäätis(tuutu , tops) , batoonid , suurpakend(perejäätis)ning jäätisetordid. Piima kasulikkus · Piim teeb tugevaks ja terveks.

Informaatika → Informaatika
31 allalaadimist
thumbnail
5
docx

E-ainete analüüs

· Emulgaator(E400 kuni E499)algiinhape Kasutusala: Majoneesid, salatikastmed, külmutatud kala, toorjuustud, magustoidud., jäätis, maiustused. Omadused: Paksendajad, stabilisaatorid, zheleerivad ained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nõgeslöövet. · Sojaletsiin Kasutusala: Lastetoidud, saiakesed, salatikastmed, majoneesid, margariin, jäätis, shokolaad ja maiustused. Omadused: Antioksüdant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. · Vanilli lõhna ja maitseaine · Peh m endaja : invertaas · Soja Kauri kondiiter Kohupiima-Vaarikakook · Stabilisaatorid (E420ii ; E460i)sorbitool Kasutusala: Suhkruasendajad, dzhemmid, marmelaadid, saiaksesed, maiustused, jäätis. Omadused: Magusaine, niiskusesäilitaja, sekvestrant, emulgaator. Kõrvalmõjud: Suurtes hulkades võib tekitada gaase, kõhulahtisust, kõhuvalusid · Emulgaatorid (E339 ; E466)naatriumfosfaadid Kasutusala:

Toit → Kokandus
29 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

orhidee vili, millel on piklikud kuprad,mis meenutavad aedube, viljaliha on aromaatne ning sisaldab palju pisikesi seemneid. Kupraid kuivatatakse, kuni need muutuvad pehmeks ja tumepruniks ning kattuvad kristalse vanillikihiga. Vanilliga maitsestatakse paljusi magustoite (koogid, jäätised, kompotid), jooke (veinid, kakao) kuid väikeses koguses võib seda lisada ka mõnele soolasele roale (kalasupid, rannakarbid, linnuliha). http://et.wikipedia.org/wiki/Vanill . Vanilli kvaliteet sõltub suurel määral töötlemisest.Rahvusvahelisel turul hinnatakse vanilli kvaliteeti kaheksapallise skaala alusel, kusjuures arvestatakse nii vanilli looduslikke kui ka töötlemise ajal kujunennud omadusi. . (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.) Safran Safran on arvatavalt pärit Väike- Aasiast. Safraniõied korjatakse käsitsi ning kuivatatakse. Lõhn on kirbe, maitse mõrkjas. Safranit kasutatakse toidu maitsestamiseks ja

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

Kordamisküsimused tasemetööks. 1.Milliseid võtteid tuleb kasutada selleks ,et säilitada võimalikult rohkem C-vitamiini kuumtöötlemisel? Tuleb kasutada vastavaid kuumtöötlusvõtteid, nagu aurutamine, väheses vees keetmine või kasutada paneeringut. 2.Milliseid köögiviljatoite sa tead maailmaköögist? Kartulisalat, köögiviljakotlettid, kartulikotlettid, porgandipirukas jne... 3.Millistest toiduainetest saab keeta puljongeid? Loom, linna, uluki lihast ja kontidest. Maitsestamiseks kasutatakse köögi- ja juurvilju, vürtse, maitsetaimi ja maitseaineid. 4.Millised on klassikalised vürtsid? Basiilik, Cayenne'i pipar, Estragon, Kalgan, Kaneel, Ingver, Kaneelikoor, Kappar, Kardemon, Karrilehed, Koriander. 5. Mida kasutatakse kastmetihendajateks? Vedelikuga segatud jahu, jahuvõi, kartulitärklis, püreed, kanamunakollane, kokkukeetmisel või maitseköögiviljad. 6.Millised on veiseliha sisetemperatuurid erinevate portsjonroogade valmistamisel? Seest puna...

Toit → Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

''Poola köögist ja riigist ''

4. Pane salatilehed vaagnale ja aseta Soola täidetud kurgid salatilehtedele. Petersellilehti 5. Kaunista petersellilehega. Melonisalat Toorained Valmistusviis 500 g Melon 1. Koori melon, eemalda 3-4 sl Vein seemned ja lõika 1-2 sl Suhkur või mesi õhukesteks viiludeks ning aseta vaagnale. Vanilli 2. Sega vein, sidrunimahl, Sidrunimahla vanilliin ja suhkur (või mesi) ning piserda üle meloniviilude. 3. Hoia jahedas u 2 tundi, et maitseained melonisse imbuksid. Bigos Ühepajatoit (läbikasvanud sealiha, veiseliha, suitsuvorst, valge peakapsas, hapukapsas,

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Escoffier Auguste

Kuressaare Ametikool Teeninduserialade osakond Kokk KP-21 Isabel Kangur Auguste Escoffier Kirjand Juhendaja: Marge Leimann Kuressaare 2009 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 2 Sissejuhatus.................................................................................................................................3 Keisrite kokk...............................................................................................................................3 Varajane elu................................................................................................................................ 3 Cesar Ritz ja karjääri hiilgeaeg...................................

Toit → Kokandus
32 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Suhkrud

SUHKRUD Sisukord Suhkrud.................................................................................................................................................3 Coarse sugar....................................................................................................................................3 Confectioners e. Powdered sugar....................................................................................................3 Demerara suhkur.............................................................................................................................3 Hele Muscovado suhkur.................................................................................................................3 Hoidisesuhkur.................................................................................................................................4 Kristallsuhkur................................................

Toit → Pagar-kondiiter
45 allalaadimist
thumbnail
8
xlsx

Excel

HARJUTUS 5 AVERAGE, SUM, MAX, MIN, COUNT, COUNTA, COUNTBLANK, PRODUCT, ROMAN, SQRT, ROUND, TOD Aritmeetiline Suurim Väiksem Lihtsamad funktsioonid keskmine Summa Korrutis number number 5 5 5 5 2 5 5 4 2 3 4.1 41 750000 5 2 5 3 5 4 2 3 4 4 4 3.777777778 34 115200 5 2 5 5 5 5 5 5 2 5 5 4.666666667 42 781250 5 2 5 5 5 4 4 5 4 4 4 4.444444444 40 640000 5 4 5 4 3 5 4 5 4 3 4 4 4.1 41 1152000 5 3 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 3.9 39 200000 5 1 5 5 5 5 5 5 4 2 ...

Informaatika → Arvuti
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Apelsinilik��rid

HAAPSALU KUTSEHARIDUSKESKUS Kokk 06 Kadi Suurkask Apelsiniliköörid: Cointreau, Grand marnier, blue curacao Referaat Juhendaja: Enna Kallasvee UUEMÕISA 2009 Cointreau Cointreau (Prantsusmaa, 40%). Üks populaarsemaid kõigist likööridest. Esmakordselt valmistas likööri aastal 1879 hr. Eduard Cointreau, väga eduka Loire Valley`s paikneva kondiitriäri ja destilleerimiskoja peremees. Cointreau on maguskibe liköör delikaatse apelsini maitsega, mis saadakse Euroopa, Kariibi, Põhja-Aafrika ja Kesk-Ida apelsinide koortest. Cointreau neli põhikomponenti on: 1) magusate ja mõrude apelsinide koored 2) alkohol ­ kõrgekvaliteediline, naturaalne ja neutraalne, 96%- line. 3) Suhkur ­ puhtaim ja valgeim 4) Vesi ­ kaks korda filtreeritud, kris...

Toit → Joogiõpetus
22 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Ettevõtte analüüs -Selver AS

saiad, munad, ketsup, majonees, pähklisegu, maisihelbed, kakaopallid, müsli, jogurti, makaronid, jahu, suhkru, pelmeenid, kiirnuudlid, toiduõli, erinevad hoidised (ananassilõigud, puuviljakompoti, pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti leiame Selveri märgitoodete seast kuivtoidud ja konservid lemmikloomadele. Selveri märgitoodete seast leiame ka kvaliteetse külmpressitud oliiviõli (500 ml ja 750 ml) ja maitsva sea kaelakarbonaadi barbeque marinaadis (500g).

Õigus → Müügiõpetus ja...
223 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

Barbera - Itaalias üks levinumaid; sügav rubiinpunane värvus, mõnusalt küps kirsisus, mahlane happelisus ja madal tanniinsus Cabernet Franc ­ Prantsusmaalt pärit; üks Bordeaux veinide peamine koostisosa; keskmise täidlusega, küpsete punastate marjade ja selgelt tuntava kuivatatud ürtide aroomi ning maitsega, veidi karm Cabernat Sauvignon ­ maailma tuntuim punane sort; vein on täidlane, küpse musta sõstra aroomi ja maitsega, tunda on musta pipart, võib lisanduda vanilli, rohelist pipart, rosmariini, mõnikord sokolaadi, kakaod, värskeid mustasõstralehti Carignan (Carignano, Carinera) ­ Lõuna-Prant kasvatatakse laialdaselt; vastuvõtlik külmale ja hallitusele; kasutatakse palju segudes; vein on talupojalikult lihtne, sisaldab palju parkhapet, tanniini ja on maitselt jõulise mõrkja struktuuriga Carmenere ­ vana Bordeaux marjasort, saanud kuulsaks Tsiilis; aroomilt on vein täidlane,

Toit → Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kakaopuu - referaat

troopikametsades Amazonase jõe ülemajooksul ja Orinco jõe piirkonnas Venetsuelas. Päris algselt kodupaika ei osata siiski määrata, sest indiaanlaste vana kultuuritaimena leidub teda indiaanlaste elupaikade ümbruses poolmetsikuna. Juba enne Ameerika avastamist valmistasid Mehhiko indiaanlased asteegid kakaopulbrist jahedat vahutavat joovastavat jooki mida nimetati chocolatlaks. Lisaks kakaole oli selle valmistamisel kasutatud maisijahu, vett, vürtse, neist eriti vanilli. Kakaopuud kuliveeriti seal troopikas enam kui 2000 aastat tagasi. Kakaopuu seemned olid vanasti indiaanlastel nii toiduaineks kui ka maksevahendiks raha asemel ja nõnda võis neid toiduks kasutada ainult jõukas kiht. Maiade juures oli kakao kõrges hinnas. 16. sajandil tõid hispaanlsed kakao Euroopasse. Et asteekide tavakohane jook tundus eurooplastele liiga mõru, panid nad sellesse suhkru ja lõid nõnda joogi, kakao, mida tänapäevalgi juuakse. Hispaaniast levis kakaoga kauplemine 17

Geograafia → Geograafia
45 allalaadimist
thumbnail
49
pptx

Seišellid

Magbie robin Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Majandus Maailma väikseim riik, millel on oma raha Tähtsamad majandusharud on turism , kalapüük ja pangandus Tööstusharudest on olulisemad toiduaintetööstus, laevaehitusja mööblitööstus Eksporditakse kala, kaneeli, vanilli, nelki, teed ja koprat Teed kuivatamas Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Rahvastik Aafrika väikseim riik Puuduvad põliselanikud Kõneldakse inglise, prantsuse ja seiselli keelt 92 % kirjaoskajad 87 % katoliiklased Toit Toit hea ning maitsev Mereannid Kalatoidud

Turism → Turism
13 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Praktika aruanne, Valga Selver

ketsup, majonees, pähklisegu, maisihelbed, kakaopallid, müsli, jogurt, makaronid, jahu, suhkru, pelmeenid, kiirnuudlid, toiduõli, erinevad hoidised (ananassilõigud, puuviljakompoti, pirnikompoti, kirsikompoti, ploomikompoti, virsikukompoti, letso, pritamin paprika, peperoni, erinevad kurgihoidised, maisi konservid, herned), dzemmid (aprikoosi, maasika, metsamarja ja mustsõstra), pähklikreemi, jäätised (1 l vanilli koorejäätis ja vanilli koorejäätis glasuuris 90 ml). Samuti leiab Selveri märgitoodete seast kuivtoidud ja konservid lemmikloomadele. Selveri märgitoodete seast leiab ka kvaliteetse külmpressitud oliiviõli (500 ml ja 750 ml) ja maitsva sea kaelakarbonaadi barbeque marinaadis (500g). Kodukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri pesugeelid, pesuloputusvahendid, nõude- ja klaasipuhastusvahendid, üldpuhastusvahendid, torupuhastusvahend, katlakivieemaldaja,

Majandus → Müügitöö alused
271 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mango referaat

SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGI­JOGURITDESSERT 6 6.4 MANGO­KREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast­ mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 10­30meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või  kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates  ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg  raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, muna­või silindrikujuline, neerule või sidrunile  sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Suhkur looduses ja suhkruliigid

Tume tükksuhkur- Roosuhkrust valmistatud tume ja aromaatne kõva tükksuhkur. Kasutatakse tee ja kohvi magustamiseks. Tükksuhkur- Tükksuhkur on saadud niiske kristallsuhkru kokkupressimisel või kokkukleepimisel siirupi abil; kasutatakse kuumade jookide magustamiseks. On müügil ka pruunivärvilisena, mis sobib eeskätt kohvi maitsestamiseks. Vanill- või vanillisuhkur- Vanill- või vanilliinsuhkur saadakse kas kristall- või tolmsuhkrule ehtsa või sünteetilise vanilli lisamisega. Kasutage järelroogade ja küpsetiste maitsestamiseks.

Toit → Toiduainete loomne toore
19 allalaadimist
thumbnail
28
xlsx

EXCELI harjutused valemitega

Funktsioonid 1 Suurim Väiksem Lihtsamad funktsioonid Aritmeetiline keskmine Summa Korrutis number number 5 5 5 5 2 5 5 4 2 3 5 3 5 4 2 3 4 4 4 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 4 4 5 4 4 4 5 4 3 5 4 5 4 3 4 4 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 4 2 3 5 3 2 5 4 2 3 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 4 4 5 5 4 4 4 5 4 3 5 5 4 3 4 4 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 2 3 5 3 5 4 2 4 4 4 5 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 5 4 4 5 5 4 4 4 5 4 5 3 4 4 5 4 5 1 1 5 5 5 4 4 5 5 5 5 5 5 5 4 2 3 5 3 2 5 ...

Informaatika → Arvuti
23 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Madakaskar

kuudeks. Kuigi, reisiatel tuleks olla siiski tähelepanelik kuna poliitiline olukord on kõikuv. Ajakirjandus (pilt) 5 ajalehte,3 ajakirja, 3 raadiot ja 1 telekanal Majandus (kaks pilt) Riigi majanduslikult arenenuim piirkond on kõrgplatoo. Pealinn Antananarivo on poliitiline ja majanduslik pealinn Madagaskaril. Põllumajandus,sealhulgas kalandus ja metsandus, on põhialuseks majandusele. Peamine eksport toimub kohvi, vanilli (Madagaskar on maailma suurim vanilli tootja ja eksportija), suhkruroog, nelk, kakao, riis, maniokk (tapiokk), oad, banaanid, pähklid ja loomakasvatussaadused. Vanillal on olnud ajalooliselt eriline tähtsus. Ning kui aastal 1985 Coca-cola hakkas tootma uut Colat mis sisaldas vähem vanillat, siis Madagaskari majanduses toimus langus, mis lõppes ja tõusis tagasi endisele tasemele kui turule tuli tagasi Coke Classic. Impordib, aga naftat, tarbekaupu ja toitu. SKT - $20

Geograafia → Geograafia
36 allalaadimist
thumbnail
9
docx

šokolaad

kõige lihtsam šokolaad. Sellele ei ole lisatud ühtegi lisandit, sellepärast on see hea teiste toiduainete maitsestamiseks ja küpsetamiseks. Sisaldab 35% või enam tahket kakaomassi.  Mõrumagus šokolaad (teisisõnu poolmagus või tume šokolaad) on samuti väga tumeda värvusega, kuid natukene magusam kui mõrušokolaad ja sobib ka maiustuseks. Puhtale šokolaadipastale on lisatud suhkrut, vanilli, täiendavat kakaovõid või emulgaatorina toimivat letsitiini. Tahke kakaomass võib ulatuda isegi kuni 75%-ni.  Söögišokolaad on magus, maiustusena kasutatav šokolaad, mida esindab piimašokolaad. Siia võib paigutada ka Euroopas kokkuleppeliselt šokolaadi nime kandva valge šokolaadi. Piimašokolaad on heledama värvusega, sest sellele on lisatud suhkrut, piima ja veel täiendavat kakaovõid. Valge šokolaad ei

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun