Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kotletid" - 74 õppematerjali

thumbnail
18
rtf

Kama

Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. 1920.-30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid , kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.-90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. http://et.wikipedia...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

Iseseisva roana koos keedetud või praetud kartulitega keedetud või hautatud köögiviljaga maitserohelisega kastmega Lisandiks toorsalatid Praadida võib soolatu ja kuivatatud seeni. Seenekotletid Seened keeta omas mahlas, lasta vedelikul auruda Ajada läbi hakklihamasina koos piimas leotatud saia ja sibulaga, lisada lahtiklopitud muna, hapukoor ja maitseained. Kui mass on nõrk, lisada jahu. Massi hoida külmikus 30 min, vormida kotletid , paneerida riivsaias ja praadida kuldpruuniks Iseseisva roana Lisandiks keedetud kartul või kartulipüree hapukoore- või mädarõikakaste toorsalat ja maitserohelin Taignas praetud seened Valida ühesuurused seened, kasta taignasse ja fritüüris praadida Serveerida sõmera riisi, hapukoorekastme või muu kastmega ja maitserohelisega. Küpsetatud seenetoidud Seenevormitoidud...

Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

Jagunevad tarrendvorst ja tarrend vormis. Tükilihast pooltooted on töötlemata või töödeldud (soolatud, marineeritud, paneeritud) tükiliha, mida pole allutatud kuumtöötlemisele ega suitsutamisele. Jagunevad suuretükilisteks (seljatükk, tagatükk, filee, kotletiliha), portsionpooltoodeteks (biifsteek, langett, antrekoot) väikesetükilisteks pooltoodeteks (guljass, raguu, pilafiliha, saslõkiliha). Hakklihast tooted on kotletid , pihvid, biifsteek, lihapallid, frikadellid. Liigitatakse hakklihast pooltoodeteks (jahutatud, külmutatud), valmistoodeteks ­ praetud, keedetud, küpsetatud (kuumalt, jahutatud, külmutatud) ning hakkliha-taigna pooltoodeteks (pelmeenid) ­ kuumtöötlemata tooted, mille lihasisaldus on vähemalt 20%. Nende toodete valmistamisel kasutatakse siiritud koduloomade, -lindude või ulukiliha, pekki või rasvast liha, munasaadusi, sibulat, küüslauku, saia või paneerimisjahu, soola ja maitseaineid...

Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

1 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul, tomatisalat ananassi salat keeduleem valge kaste, hapukapsas...

Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. 1920.­30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid , kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite....

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kõrvits

Kõrvitsat võib toidulauale pakkuda nii toorelt, keedetult, hautatult, ahjus küpsetatult, marineeritult, praetult kui isegi grillitult. Ka toitude valik, mida kõrvitsast teha saab, on aukartustäratav. Sortimenti kuuluvad salatid, supid, pudrud, hautised, omletid, vormi- ja vokiroad, kotletid , koogid, saiad, moosid ning marmelaadid. Nii et kõrvits väärib julget pealehakkamist ja mitmekülgset lähenemist. Mõningaid retsepte Pohla-kõrvitsapüree Koostis 2 l pohli 1 l kõrvitsakuubikuid 5 dl suhkrut Valmistamine Keeda katkisurutud marju ja kõrvitsatükke seni, kuni kõrvits muutub läbipaistvaks ja on veel punakat värvi. Lisa suhkur ja keeda veel, kuni kõrvits on täiesti pehme. Säilitamiseks tõsta püree kohe kuumadesse purkidesse....

Toitumisõpetus
37 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Hügieen

Mille kuumtöötlusele enne tarbimist järgneb Jogurt hakkimine, vahustamine võ muu Hapupiim mehaaniline töötlus ( salatid) Keefir Tomat, majonees, paljud puuviljad Tugevalt happelised pH alla 3,7 õunad, ploomid, sidrunid, 3. Mida ei kuumutata piisavalt kaua( hakk- apelsinid, hapukapsas kotletid , grillkana, liha- ja kalapirukad) Toiduaine hapustumine pidurdab enamiku tervistkahjustavate bakterite arengut ( äädik- ja piimhape) 4. Mis pärast kuumtöötlust hoitakse temperatuuril üle 8o C või alla 65o C. Kõrge riskiteguriga toidud 1. Mida tarbitakse kuumtöötlemata 10...

Tööohutus ja tervishoid
101 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

Kuidas valmistatakse seenekotlette? Värsked seened keedetakse omas mahlas, lastes vedelikul ära auruda. Kuivatatud seened keetetakse väheses leotusvees ning nõrutatakse. Seejärel aetakse läbi hakkmasina koos piimas leotatud saia ja sibulaga, lisatakse lahtisegatud munad, hapukoor ja maitseained ning segatakse hästi läbi. Massile võib lisada ka jahu, et see tugevam jääks. Kotletimassi hotakse 30 min. Külmikus, seejärel vprmitakse sellest kotletid , paneeritakse riivsaias ja praetakse kuldpruuniks. 7. Millised lisandid sobivad seenekotlettide juurde? Keedetud kartulid, kartulipuder või ­ püre, heledad või valged kastmed, külmad kastmed, toorsalatid, maitseroheline. 8. Kuidas valmistatakse seenevormitoite? Kuumutatakse tükeltatud seened rasvas koos sibulagas ja laotakse kihiti teiste toiduainetega rasvaga määritud vormi, seejärel valatakse üle muna-piimasegu või muna- piimakastmega...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
83
pdf

Esimese nelja kursuse materjal

Elusorganismid jagunevad riikideks[kõige suuremad süstemaatilised üksused] Riigid : Eeltuumsed e. prokarüoodid[tuum pole välja arenenud] a] Bakterid [üherakulised aga teatud bakterid võivadmoodustada koloonia]. Nad on lihtsa ehitusega ja eeltuumsed. Päristuumsed e. eukarüoodid - organism, kellel on välja arenenud tuum. b] Protistid e. algloomad, vetikad ja primitiivsed seened. NB! Protistide rühm on küllaltki muutlik ja pole lõplikult paika pandud. c] seened. Hallikud[hallitusseened], Kübarseened[kand ja kottseened], samblikud[vetikas+seen]. d] taimed = samblad -> katteseemnetaimed e] loomad = selgrootud ja selgroogsed. Elusorganismide hulka ei kuulu : +Priionid - närvisüsteemi kahjustav valk(hullulehmatõbi) +Viirused - Molekulkompleksid <---------------------------------------------------------------> Elule oma...

Bioloogia
172 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

Andrus Kivirähk

· "Setu vurle küüsis" · "Keegi veel" · "Tom ja Fluffy" · "Libarebased ja kooljad" · "Saamueli Internet" · " Leiutajaküla Lotte" · "Lepatriinude jõulud" · 7-osaline teleseriaal "Vabariigi valvur" Lavastatud näidendid "Vanamehed seitsmendalt" "Eesti matus" "Romeo ja Julia" "Teatriparadiis" "Syrrealistid" "Voldemar" jpt Lasteraamatutest "Lastele kirjutamine ei erine minu meelest kuigivõrd täiskasvanutele kirjutamisest. See on umbes nagu söömisega ­ kotletid on head, aga ega pannkoogidki halvemad pole. Peaasi, et mõlemad oleksid hästi küpsetatud! Ma ei ole kunagi suhtunud lastele kirjutamisesse nagu mingisse humanitaarabisse ­ et hea küll, olen lahke onu ja kirjutan lastele ühe jutukese, et neil vaesekestel ka midagi lugeda-vaadata oleks." Tunnustused 1993: Lutsu huumoripreemia 1995, 2000: Eesti kirjanduse aastapreemia 1998: Friedebert Tuglase novelliauhind 2001: Virumaa kirjandusauhind 2006: Nukits ­ parim lastekirjanik...

Kirjandus
51 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

KOOL ENDA NIMI MAAILMA KÖÖGID Referaad Juhataja: NIMI AASTA 2007 Hispaania köök 1 Hispaania köök on tüüpiline Vahemere maade köök, mida iseloomustab maitserohelise, tomatite, baklazaanide, pipra ja oliivide rohkus. Kuna Vahemere maade road on sarnased, võib nii mõnigi hispaania hõrgutis meenutada itaalia või prantsuse köögi toite. Hispaania köök on väga lihtne, siin domineerivad aed- ja juurviljad talupoegade söögilaualt ­ sibul, küüslauk, pipar, maitseroheline. Maitseaineid tarvitavad hispaanlased mõõdukalt, üksnes safranit pannakse toitudele palju. Kuna temperamentsed hispaania kokad armastavad rahvustoidu valmistamisel eksperimenteerida, on igal roal hulgaliselt eri variante (raske on mõista, milline neist on põhiline). Sellel maal serveeritakse mitmesuguseid salateid ja aedvilju praetult eraldi roana ning ka garneeringuna kalatoitude juurde. Hispaanlased armastavad väga rooga...

Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Pille riin ilood

Robert Vaidlo sündis Tartus haritlasperes. Põhihariduse omandas Tallinna Prantsuse Lütseumis. Enne Nõukogude armeesse mobiliseerimist 1941. aastal, õppis paar semestrit Tartu ülikoolis Pärast sõda töötas Robert Vaidlo Rahva Hääle ajakirjanikuna, lisaks tegi kaastöid ETVle, ajakirjale Looming ja ajalehele Kodumaa. Kessu ja Tripp Kessu on tavaline pikemat kasvu lühike plikatirts, kes kunagi midagi meeles ei pea, aga kõike väga hästi mäletab. Kessu on alati sõnakuulelik. Muidugi mitte neil kordadel, kui tal ema manitsused küll ühest kõrvast kenasti sisse lähevad, aga samas kogemata teise kõrva kaudu välja vupsavad, mida siiski alatihti ette tuleb.Tripp on punase-valgevöödilise tuttmütsi ja punase kostüümi ning võimatult keerdus ninaga sussides kloun. Ta esineb suures värvilises pildiraamatus tsirkusepildi peal. Tih...

Eripedagoogika
63 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kulinaaria ajalugu 19 sajandi lõpul ja 20.sajandi algul

Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. Populaarseks sai talupoja tuhasküpsetatud kartul ja kaalikas. · 1920.-30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat, marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid , kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. · 19.sajandi künnise ületamisega muutus ühtaegu ka euroopaliku kulinaariateaduse suund ja ka serveerimistavad. Vana komme asetada kõik pakutav söögiseltskonna ette ühekorraga (servicc a la rancaise) hakkas tasapisi taanduma. Roogasid hakati serveerima üksteise järel. Seda uut stiili, mis sai alguse rikkast ja uhkeldavast Vene õukonnast, nimetatakse service a la russe....

Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Etikett: ürituse planeerimise kava koos eelarve ja kutsega

00 Esineb Antti Kammiste bänd. 20.30 Serveeritakse torti ja kohvi. 21.00 Bänd mängib tantsuks. 23.00 Ürituse lõpetab ilutulestik, külaliste lahkumine 24:00 Kujundusfirma tuleb lauakaunistustele järgi 24:00 Toitlustusfirma tuleb nõusid kokku korjama ning koristama 01:00 Maja tehnikast ja personalist tühi Toitlustus Menüü: Külmlaud: Kalrtulisalat Rosolje Marineeritud kurgid Marineeritud seened Külmad kodused kotletid Suitsusink, suitsuvorst Heeringas hapukoorega Kala punases kastmes Leib ja sepik Magustoit: Puuvilja- kohupiimatort Joogid: Vesi Õuna- ja apelsinimahl Viin(Viru Valge) Konjak(Hennessy V.S) Kohv Tee Menüü koostamisel võtsin arvesse külaliste soove. Sooviti külaliste nooruspõlve ajale omaseid toite. Maksumus ei olnud oluline. Kaunistused Lauakaunistused Üks pikk laud, kaetud valge laudlinaga. Laual on kolm helerohelist väikest vaasi kollaste lühikeste roosidega...

Etikett
130 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kala

Rasva asemel võib lisada ka koort. Kalaliha lastakse koos piimas leotatud saia ja pekiga l­2 korda läbi hakkmasina, lisatakse soola ja pipart, muna, sulatatud rasva või koort (viimaseid siis, kui pekki pole kasutatud) ning segatakse kloppides ühtlaseks massiks. Hakklihamass jagatakse märgade käte abil osadeks ja vormitakse riivsaias kotletid , bitkiid, pallid või kalarull.Kala pead, saba, uimi ja luid kasutatakse kalapuljongi keetmiseks. Enne keetmist pestakse need hoolikalt. Kalamaksa ja väiksemate kalade marja võib praadida. Vääriskalade ­ tuuraliste ja lõheliste mari soolatakse. Hautatakse mitmesuguseid värskeid kui ka kergelt soolatud kalu. Väikesi kalu hautatakse tervelt (räimed, kilud jt.), suuremaid kalu portsjontükkide või fileena. Ettevalmistatud paksemad kalatükid või terve filee asetatakse...

Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

32.Kohupiimaroa ja pudingu valmistamise tehnoloogia! Praetud kohupiimaroad ­ kohupiimakotlettide valmistamiseks lisatakse kohupiimale lahtiklopitud munad ja jahu, tavaliselt manna. Kotletimass maitsestatake soola, suhkru, köömnetega, magus mass aga vanilli, riivtitud tsitrusviljade koorega. Jahuga ülepuistatud laual veeretatakse taignast 1-1,5 cm paksused rattad. Vormitakse ümarad kotletid , paneeritakse need jahus või riivsaias ja praetakse vähese rasvaga kahelt poolt kuldkollaseks. Kotletid võib panna 5-7 minutiks ahju järelvalvima. Pudingute põhitoorainena kasutatakse saia, sõmerat riisi, mannat, köögivilja-, puuvilja- või marjapüreesid, kohupiima, mune, võid. Maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, vanilli, sukaade, riivitud tsitrusviljade koort. Pudingute valmistamiseks segatakse peenestaud toiduained suhkruga vahustatud muna ja maitseainetega, sulavõiga....

Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Eesti kaubamärgid

Hea on ka teada, et nende toodangule on omistatud Ausa Kauba märk, mis välistab kondilihamassi kasutamist tootmises. 3. KIKAS Kikas Kaubandus OÜ on asutatud 1996. a Järlepas. Toodanguks on praetud ja küpsetatud liha- ning kulinaariatooted, mida turustatakse Eestis, samuti teistes Balti riikides.Firmal on kliendile laia tootevalik, mis hõlmab kõike alates broilerilihatoodetest ja lõpetades sealihatoodetega. Põhilised tooted on Kiievi kotletid , kanasnitslid, hamburgeripihvid, lihapallid, -snäkid, juustu- ja singitaskud ning ploomi-peekonitaskud, Pozarski kotletid, pitsakatted, erinevad marineeritud tooted. Toodete valmistamisel kasutatakse nii valget kui ka punast liha. Lai tootevalik võimaldab rahuldada restoranide, toitlustajate, kiirtoitlustajate, pitsavalmistajate ja hulgikaubanduse vajadusi. Eesmärk on hoida ja süvendada tarbijas usaldust,pakkuda erinevaid võimalusi ja...

Kaubandus ökonoomika
76 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Grillimisseadmete uurimustöö

Grilli ees on eemaldatav rasvasahtel (TL5602 mudelil ei ole). Grilli ülemisel plaadil on keskel telg, tänu millele jaotub surve tasaselt kogu küpsetuspinna ulatuses. Seadme konstruktsioon on roostevabast terasest. Temperatuuri reguleerimine toimub termostaadiga. Metos hamburgerigrill on mõeldud intensiivseks kasutamiseks hamburgerirestoranides, kioskites jne. Grilliga saab küpsetada jäised hamburgeri kotletid kiiresti ja tõhusalt. Grillipinnad on valmistatud eriterasest. Grilli ees on eemaldatav küpsetusjääkide sahtel. Ülemise osa mehhanism tagab ühtlase surve grillitavatele kotlettidele kogu küpsetuspinna ulatuses. Seadme konstruktsioon on roostevabast terasest. Temperatuuri reguleerimine termostaadiga. Mudelil GL4550 on üheosaline grillimisala ja mudelil GL2002 on kaks grillimisala. [2] 9. METOS VORSTIGRILL...

Toitlustus
20 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Priionid ja haigused

1) priionhaigustele pole ravi ning nad lõpevad surmaga. 2) tõvestavad priionvalgud on erilised : a) ei lagune ensüümide toimel. b) ei denatureeru. kõrgel temperatuuril, kiirguste ega lahustite toimel. 3) organism ei erista normaalseid ja tõvestavaid priionvalke. (antikehi ei teki =ei teki loomulikku kaitset). Seega EI SAA Priionhaigusi diagnoosida. 4) priionhaigused ei tunnista liikidevahelisi barjääre Haigestumise võimalus 1. Toitumine nakatunud looma ajust või meeleelunditest.(kotletid ja hakkliha - võib olla ajulisand). 2. Organite siirdamine (silma sarvkest). 3.Meditsiiniline nakkus (ajukirurgia), nüüdseks on välistatud. 4. Elukutsest tingitud nakkus(lihunik, talunik, arst). 5. Priionhaigus võib organismis iseenesest tekkida Priionhaigused.Sinna juurde kirjuta,et need on ravimatud. Loomadel: Skreipi - lammaste kratsimistõbi, hullu lehma tõbi- veistel algul tugevad lii...

Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

Eestile omapärane kalatoit on vürtsikilu. 19. sajandi teisel poolel hakkasid Eestis koos majandusoludega muutuma ka toitumistavad. Järk-järgult said tuntuks ja kättesaadavaks uued toiduained ja valmistamisviisid. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid ja paljusid toite hakati hoidistama. Hiljem toimus eesti köögi niiöelda teine kihikuks ja siis on tuntuks saanud pelmeenid, kartulisalat, marineeritud kõrvits, hapukurk, maksapasteet, kotletid , kartulipuder, kapsarullid, plaadikoogid, kissell, mannavaht, bors ja seljanka. Viimastest aastakümnetest on mõned Eesti rahvustoidud oma tähtsust kaotamas, kuid siiski eelistatakse pühade ajal paljudes peredes traditsioonilisi toite....

Eesti keel
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun