Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"rahvustoit" - 62 õppematerjali

rahvustoit on feijoada , suur ports pajarooga, mis on tehtud mustades ubadest ja sealiha lõikudest (kõrvadest, nukkidest), vorstist ja kuivatatud loomalihast.
thumbnail
3
doc

Läänemaa rahvustoit

LÄÄNEMAA RAHVUSTOIT Referaat Tallinn 2011 Läänemaal on palju rannajoont, piisavalt sisemaad ja ka Vormsi saar. Läänemaa rannikualad soodustasid tihedat kaubavahetust oma maa ja ülemere naabritega. Näiteks viidi õunu ja suitsutatud lambaliha Rootsi maiuspalaks, Soome ja rootsi ning teistegi riikide laevad peatusid sageli sealsetes sadamates, tuues kaasa erinevaid ilmakodanikke ja nende kombeid. Ühel ja samal toidul võib paikkonniti olla erinev nimi, kuid näiteks poolvillanepuder, segupuder ja mulgipuder on tegelikult üks ja sama toit väikeste erinevustega. Omapärse ja meeldiva maitse andis toidule reheahi, mida ei saa asendada ühegi maitseainega. Toidulaud Hanila vallas (Rame küla, Virtsu alevik), Noarootsis (Nina küla, Riguldi), Risti vallas ja Vormsi saarel: Toidukorrad läbi aegade on olnud suhteliselt sarnased ja samuti ka toidud, väikesed erinevused ilmnevad tooraine osas (erinevad seeneliigid, erinevad kalad)....

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
9 allalaadimist
thumbnail
25
pptx

Ungarlased

Ungarlased Jana Raudsepp 10 . A Sissejuhatus Ungarlased (ungari keeles magyarok, eesti keeles ka madjardid ) on soomeugri rahvas, mille enamik räägib ungari keelt. Ungari rahvaarv on 9 941 000 (juuni 2012) Ungarlaste enesenimetus on magyar, madjar. Arvukus Ungarlased on suurima rahvaarvuga soomeugri rahvas. Tänapäeval elab osa ungarlasi vähemusrahvusena naaberriikides (Rumeenia, Slovakkia, Ukraina, Serbia, Horvaatia jt). Budapestis ehk ungari pealinnas, mis on Euroopa Liidus suuruselt 7.linn elab 1.734 miljonit ungarlast Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Budapest Ajal...

Eesti keel → Eesti keel
11 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rahvustoidud

Kollasega on vene keelne osa märgitud. Ukraina Ukraina bors ­ Lvovi bitkiid ­ Prantsusmaa ­ Juures ka Prantsuse keelne nimetus. Veinis hautatud praad ­ , ­ Boeuf A´La Mode Juustubiskviit ­ ­ Genoise Au Parmeson Taignas praetud aedvili ­ , ­ Legumes Et Fruits Frit Erinevad kastmed ­ Jaapan ­ Juures ka Jaapani keelne nimetus. Riisipallid ­ - Onigiri Riis seentega ­ ­ Matsutake Gohan Röstitud kala ­ - Teriyaki Paberis küpsetatud kala ­ , ­ Sanana No Ginsiyaki Itaalia ­ Juures ka Itaalia keelne nimetus. Bruschetta tomatiga ­ ­ Bruschetta Al Pomodoro Rosmariiniga maitsestatud küülik ­ ­ Coniglio Al Rosmarino Torumakaronid toorjuustuga ­ ­ Penne Al Mascarpone Spagetid ürtidega ­ ­ Spaghetti Alle Erbette Venemaa Seenepüree ­ Hapukapsasupp ­ Pannkoogid ­ Suur pirukas ­ Mesijook -

Turism → Turism
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Poola Köök

Poola köök. Lühidalt Poolast: Poola Vabariik on riik Kesk-Euroopas. Poola pealinnaks on Varssavi ning Poola kuulub ka Euroopa Liitu. Poola Vabariigi pindala on 312 685 km2. Seal elab 38 626 349 inimest. Vähemusrahvustest elavad Poolas sakslased, kasuubid, ukrainlased, russiinid, valgevenelased, leedulased jt, kuid üle 95% elanikkonnast on siiski poolakad. Poola piirneb läänest Saksamaaga, lõunast Tsehhi ja Slovakkiaga, idast Ukraina ja Valgevenega ning põhjast Leedu ja Venemaaga. Piiri pikkus on 3014 km, rannajoone pikkus 524 km. Toit: Kolm päeva küpsev bigos Poola köök on rikas, ehkki kodust kaugemal mitte väga kuulus. Selle parimaks palaks peetakse bigost, mis on justkui kogu Poola ühel taldrikul. Bigose sisse käib värsket ja hapukapsast, praetud vorsti, karbonaadi, rinnatükk, sinki, sealiha, ulukiliha, kanaliha, lambaliha, seeni, sibulat, tomateid, võid, haput ploomimoosi ning punast v...

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse paljudes peredes eriti pühade ja pidude ajal veel traditsioonilisi toite. Eesti rahvustoidud : 1 ). Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Enne nõukogude kolhoosisööklate aega mereäärsetes Eesti piirkondades mulgiputru ei tuntud. Valmistamine Et keeta mulgiputru, pane kooritud muredast sordist kartulid (u. 1 kg) soolaga maitsestatud veega (u. 1 l) keema ja lisa juurde odrakruubid (nii pool teeklaasi). Keeda, kuni tangud on pehmed. Siis klopi poti sisu puulusikaga ühtlaseks pudruks. Samal ajal pruunista pannil tubli ports sealihakuubikuid (väga hästi sobib ka suitsuliha) ja hakitud

Toit → Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Malta

Rahvastik:Malta rahvastik pärineb eelkõige foiniiklastest ja kartaagolastest. Mõju on avaldanud ka teised saart valitsenud rahvad. Räägitakse araabia keelele lähedast, semiidi päritolu keelt, mida aga kirjutatakse ladina tähtedega. Maltalased on valdavalt katoliiklased. Oma 1000 elanikuga ruutkilomeetri kohta kuulub Malta maailma tihedaimalt asustatud riikide hulka. Pealinnas Vallettas elab 9000 inimest. Üle 90% inimestest elab linnades. Malta rahvustoit:Malta traditsiooniliste roogade hulka kuuluvad minestrone ja kalasupp, pasta ja taignaroad. Malta köögile on iseloomulikud täidisega road. Rahvusroaks on Stuffat Tal-Fenek (jänesehautis). Turism: Kliima, rand ja maastik on need, mis turiste köidavad, näiteks saksa turistide arv on viimastel aastatel kahekordistunud. Riik toetab turismi arengut investeeringute ja programmidega ning teeb seda tõhusalt. Pealinna Valetta elava liiklusega sadam Grand

Geograafia → Geograafia
28 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

ühe kindla riigi rahvustoitu? (uuritavate restoranide koguarv on 164) Eesti, 18 Venemaa, 12 Saksamaa, 2 Itaalia, 20 India, 12 Hiina, 11 Rahvusvahelised, 89 Saksamaa rahvustoit Hapukapsas ja valge vorst. Eelroog salat ja supp Pearoog kartulid ja sealiha Rahva lemmik toit on punane kapsas ja kartulipuder mille sees on kurgid ja liha. Rahvustoite söövad nii nooremad kui vanemad ja tavaliselt jõuludel. Venemaa rahvustoit Kapsasupp (kapsas võib olla värske või hapu), pudrud, külm supp kaljaga, pliinid ja pelmeenid, sült, erinevad pirukad ja kali Esimene roog külm suupiste ja supp Teine roog liha või kala lisanditega

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

vaniljejäätise või ­kastmega. Supidest on rahvuslikud : hapukapsasupp ubadega ,kört ,oasupp ,piimasupp kruupidega ,pulmasupp ehk siis pulmarokk ja samuti ka räimesupp. Kört on keevasse piima segatud odrajahu. Verest rahvustoidud on:verikäkid,verileivad,veripannkoogid ja kindlasti verivorst. Verikäkid on sealihast kas siis kuubikud või ringikujulised,mida tehakse ahjus või pannil. Eelpool nimetamata jäänud rahvustoit on kindlasti mulgipuder. Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Samuti on rahvustoiduks ka kama. Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu, mida tavaliselt süüakse (juuakse) hapupiima, keefiri või jogurtiga. Nimetamata ei jää ka ahjukartulid. Sealihaga ahjukartulid on eesti üks rahvustoitudest. Ahjukartulid ise on praeahjus või ahjus rasva või toiduõliga pannil või ahjuvormis küpsetatud kartulid.

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Majandusgeograafia-Jaapan

majandusharude, kliima jms kohta. Jaapan on saareriik Ida-Aasias. Jaapani saarestikku kuulub 6852 saart. Rahvaarvu poolest on Jaapan oma enam kui 127 miljoni elanikuga maailmas kümnendal kohal. Jaapan on väga mägine maa: mägedega on kaetud umbes 70% territooriumist. Jaapan on sademeterohke maa. Eriti palju sajab suvise vihmaperioodi ajal. Jaapani kogupindala (ilma vaidlusaluste Kuriili saarteta) on 377 915 on km² ja maismaapindala 364 485 km² · Rahvustoit Misosupp · Keeled jaapani · Riigikord konstitutsiooniline monarhia · Riigipea Keiser · Pealinn Tokyo · Rahaühik Jeen (JPY) · Rahvastik 98,5% jaapanlased, 0,5% korealased, 0,4% hiinlased Rahvastik on jaotunud väga ebaühtlaselt. Valdav osa inimesi elab suurlinnastutes. Kõige hõredamini on asustatud Hokkaid saar. Jaapanlaste keskmine eluiga on 81,25 , mis on üks kõrgemaid maailmas. Loomulik iive on väga väike (-1,04)

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Jamaica tutvustus

Jamaica Üldine Rahvaarv: 2 692 600 Pindala: 252 in/km2 Pealinn: Kingston Kaart Jamaicas on ülekaalus must rass, ehk negriidne rass. Kes on üldiselt väga sõbralik ja abivalmis rahvas. Söök & Tavad Jamaica toidutraditsioonid on suuresti sarnased klassikaliste kariiba päraste toitudega. Samas on sellel saarel arenenud tänu immigratsioonile hoopis omatüüpi toitumisharjumused. Erilisemana võib välja tuua et toitudesse meeldib neile toppida kõike - laimid, avokaadod ja kana-kala on neile tüüpiliselt kõige alustaladeks. Rahvustoit on jamaicalastel: "ackee & saltfish"-ehk mingisugune soolakala. Jamaica on ka tuntud oma kanepi poolest, ei leidu vist Jamaicalast, kes ei ole elus suitsetanud kanepit, või kes pole seda tienud vähemalt 10 korda päevas, neile on see umbes nagu meile tavaline tubakas.

Turism → Turism
17 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Sakslased

Kairi Kuusemaa Sakslased on rahvus, mis jagab ühist saksa kultuuri, räägib saksa keelt emakeelena ning on saksa päritolu. Iseloomult on nad tagasihoidlikud, vaiksed ja kinnised. Püha Valentin ennekõike hullumeelsete kaitsepühak psühhiaatriakliinikuid helepunaste lintidega. Saksa rahvustoit on karrivorstid,kartuli ja kapsaga, juurde hautatatakse erinevaid köögivilju aga kindlasti peaks olema sees uba ja lillkapsas. 4,000 marki Põhilised koostisosad: vesi, HOPS, ja odra linnased. suuremad tootjad Põhja piirkonnas Saksamaa Beck, St. Pauli, Warsteiner, ja Krombach. Üks vanimaid õlu õlletehased maailmas Benediktiini Abbey ( 1040 a). Septembris Münchenis Õlu pidulikkus kestab kaks nädalat U 5 mln külastajat

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
35
ppt

[PPT] Ettekanne Luksemburgist

tüüpilised metsa omavale riigile. · Nende hulgas on näiteks jäneseliha ja Ardenni sink. · Riigi jõgedest püütavast forellist ja haugist valmistatakse samuti sageli menüüdesse kuuluvaid toite Toit II · Luxembourg on gurmaanide meka. · Buffè või päevamenüü algavad 10­12 eurost · Praed, pitsad, pannkoogid, salatid alates 10 eurost, supid 8 eurost. · Kohvitass kesklinnas 1,5­3 eurot. · 0,5 liitrit Leffe õlut kesklinnas 6 eurot, Rahvustoit · Rahvustoit on Judd mat Gaardebounen ehk suitsutatud sealiha ubade ja kartuliga. · Luksemburg on saanud mõjutusi Saksa, Prantsuse, Itaalia ja Portugali köögist. Võrreldes Euroopaga · Luxi üks peamisi vaatamisväärsusi on ka Ameerika sõjaväekalmistu kuhu maetud 5000 II maailmasõjas langenud ameerika sõdurit. · Hinnad on keskmisest Euroopa tasemest kõrgemad. · Autokütus on odavaim Euroopas. Ränne

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Lahkumine riigist või territooriumist

LÄHTUMINE RIIGIST VÕI LÄHTUMINE RAHVUSEST TERRITOORIUMIST VÕI KEELEST Euroopa keeled rootsi keel Läti territoorium eesti kirjandus Austria suursaadik, Norra eesti rahvatants, diplomaat kreeka rahvustoit Eesti kodanikud, Poola raha vene hing Eesti piirivalve, kaitseväelane vene aktsent Eesti hümn eesti vanasõna Eesti seadused eesti külad Venemaal Eesti kliima, Soome jõed Siberi eesti külad Vene sõjavägi, Hollandi Eesti juudi kogukond rahvaarv Venemaa eestlane Vene aeg inglise huumor NB! Järgnevaid rahvusi pole saksa kombed

Eesti keel → Eesti keel
4 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud Ülla Tamm Eesti köök Külmad söögid Soolatud räimed Sõir Sült Sült Sült on keedetud liha- või kalaleemest tarretis, mis tavaliselt sisaldab ka hakitud liha või kala, vahel ka tükeldatud aedvilju või muud. Sült on Eesti rahvustoit, kuigi sarnast tarretatud lihaleemest toitu valmistatakse ka mujal. Magustoidud Kaerakile Küpsetatud ahjuõunad Õllesupp Kama Kama Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Tavaliselt süüakse (juuakse) kama hapupiima, keefiri või jogurtiga. Toidud verest Verikäkid Veripann- koogid Verileib Verivorst Verivorst Traditsioonilist eesti verivorsti valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast

Geograafia → Geograafia
26 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Jaapan

piklikult kaares kitsa kujuga riik Riigi andmed Jaapani saarestikku kuulub 6852 saart Jaapani pealinn on Tky Riigikeel on jaapani keel Rahvaarv 126 659 700 (2012) Kultuur Geisad on kõrgelt haritud Jaapani naised Sumo maadlus on kultuuri üks osa geisad Sumo maadlus Kultuur Fuij mägi on jaapanlastele väga tähtis Jaapani rahvustoit on Sushi (e. riisi ja vetika lehe sees olev toores kala) Fuij mägi Sushi Linnastumine Rahvaarv 126 659 700 (2012) Rahvastiku tihedus 337 in/km² Jaapani pealinn Tky on väga tihedalt asustatud Suurimad linnad Tokyo Yokohama Osaka Tööstus ja põllumajandus Kasvatatakse riisi Sümboolika Jaapani hümn on Kimi ga yo https://www

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Küsimustik rahvustoidu eelistuste kohta põhikooliõpilasele.

Küsimustik rahvustoidu eelistuste kohta põhikooliõpilasele. Lugupeetud Ülenurme Gümnaasiumi õpilane! Sinu poole pöördub gümnasist Sten Erik Klaos, kes kirjutab uurimustööd tööd teemal ’’Rahvustoit kui pärimuskultuuriosa’’. Sinu vastused on tähtsad ja aitavad kaasa hea töö valmimisele. Vasta julgelt nii, nagu teie kodus kombeks on. Sinu vastused on anonüümsed ja neid kasutatakse ainult selle töö raames. Sten Erik KlaosE-mail: [email protected] 1. Üldinfo Vanus: _15___ Klass:__9__ Sugu:__m___ Perekonnaliikmete arv: __5__ Kas elad vanavanematega koos?:__Ei__ 2. Järjesta rahvustoidud pingeritta selles järjekorras, kui tihti neid teie kodus valmistatakse. ( kõige sagedamini tehtav toit pane esimeseks) 1. Pannkoogid 2. Verivorst ja sealiha 3. Sült 4. Kamatoidud 5. Mulgikapsas 6. Midagi veel (kirjuta reale) ______________________________________________________________ 3. Milliseid pannkooke te...

Toit → toiduainete sensoorse...
4 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Iirimaa

Iirimaa     Iirimaa   lipu   värvid   on   roheline,   valge   ja   oranž.   Iirimaa   vapil   on   kujutatud   harfi.   Aga  rahvamuusikas  kasutatakse  ka  väga  palju  iiri  torupilli.  Iiri  muusika  on  väga   eriline.     Pealinn  on  Dublin,  mis  on  suurem  kui  Tallinn.     Iirimaa  kliima  on  soojem  kui  Eestis.  Seal  on  palju  rohtu,  mida  söövad  lambad,  aga   seal  kasvab  vähe  puid.  Iirimaal  peetakse  palju  lambaid.       Iirimaal   on   huvitavad   “laisapeenrad”.   Need   on   umbes   poole   meetri   kõrgused   kartulipeenrad.  Kartulit  hakati  Iirimaal  kasvatama  18.  sajandil.     Mis  need  “laisapeenrad”  siis  on?  Peenardesse  kuhjati  palju  mulda  ja  sinna  pandi   kartulid  maha  ainult  üks  kord.  Pär...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Portugali köök

merikarpidest koos vorstikeste, tomatite, valge veini, singi, sibula ja maitseürtidega. Acorda de marisco on paks ja vürtsikas küüslaugu lõhnaline leivasupp, milles on paksult hakitud mereande ning millesse enne serveerimist segatakse sisse toored munad. Lulas recheadas on riisi, oliivide, tomatite, sibula ja ürtidega täidetud kalmaariroog. Sardiinid on väga maitsvad ning neid serveeritakse harilikult grillitult. Tursk (bacalhau) on Portugali rahvustoit. Parim viis seda maitsta on bacalhau a Gomes de Sa kujul - soomustega kaetud kalarümbad küpsetatakse koos peterselli, kartulite, sibula ja oliividega ning garneeritakse hakitud keedumunaga. Värsket kala, olgu tervelt või fileeritult, serveeritakse tavaliselt grillitult, parimad neist on atum (tuunikala) ja espadarte (mõõkkala). Peixe espada on süsisaba - pikk ja peenike kala, mida püütakse Lissabonist lõuna poole jäävast merepiirkonnast. Liha

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
18 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Mis maa toit?

kuumutatakse enne söömist. Tortilla Mehhiko köök Lame, pannkoogi sarnane leib spetsiaalselt jahvatatud maisijahust. Chorizo Mehhiko köök Sisaldab palju kaltsiumit, kuna valmistatakse lubjaveega. Värske vorst sealihast ja maitseainetest. Salsa Mehhiko köök Mehhiko rahvustoit. Puuviljadest/köögiviljadest sobib hästi tacode, tortillde täitmiseks ning liha ­ ja kalatoitude lisandiks. Tacod Mehhiko köök Nisujahust ja munast pannkoogi sarnane erinevate täidistega täidetud tasku. Chilli concarne Mehhiko köök Tsillipipar, küüslauk, sibul, vürtsiköömned, veiseliha,

Toit → Rahvusköögid
36 allalaadimist
thumbnail
11
odp

Jaapan

pärlitepäev, sushi päev jpt. Tervitamine Jaapanlased tervitavad viisakalt (esimest korda kohtudes) kummardades. Kallistatakse ainult lähedaste sõprade -ja pereringis. Kummardamise sügavus näitab austust/tähtsust ehk, mida sügavam kummardus seda tähtsam inimene. Naised hoiavad kummardades käsi üksteise peale reite kohal, mehed hoiavad käsi külgedel. Jaapani köök Sushi on Jaapani rahvustoit, mis sisaldab alati shari`t ­ Jaapani riis segatud riisiäädika, soola ja suhkruga tavaliselt ka sake`ga. Traditsioonilises Jaapani köögis ei kasutata liha. Jaapani riis on erinev sellest, mis meie sööme (tai riis). Paljudel võib olla välja kujunenud oma kindel riisi sort, nagu eestlastel kartulitega. Jaapanlased söövad pulkadega. Vaba aeg Jaapanlaste leiutatud on karaoke.

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Erinevate maade leivad

Leib on valmistatud pärmitaignast . · Foccacia - Täistera nisujahust oliivõli ja ürtidega . Eriti rosmariiniga . Oliivide ning päikesekuivatatud tomatitega küpsetatud leib Itaalias , mis on valmistatud pärmitaignast · Kulit - Magus sai , mis on küpsetatud rohke või ja munadega pärmitaignast ning ta on ümmarguse pätsi kujuga . Taignale lisatakse maitsestamiseks kardemoni , rosinaid , mandleid , safranit ja muid lisandeid . See toode on Vene rahvustoit , tavaliselt lihavõttesai . · Lava ­ Kergitamata nisutaignast erilise kiviahju seintel küpsetatud õhuke leiib , mis on aastasadu olnud Kaukaasia , Kreeka , Türgi ja Iraani rahvaste igapäevase menüü lahutamatu osa . · Matzahi - Juutide õhuke , lame küpsetatud ringi või ruudukujuline hapendamata ja soolamata leib , mis on valmistatud nisujahust .

Kategooriata → Müügitöö
21 allalaadimist
thumbnail
14
odp

Ungari kultuur

Ungari parlamendihoone 268 m pikk ja 188 m 691 tuba, 10 siseõue, 27 väravat Tornidele ja tornikestele lisaks kaunistavad parlamendihoonet loendamatud skulptuurid, mis kõik kujutavad endast Ungari ajaloo olulisi tegelasi. Ungari kuningapalee Toit Ungari köök on mõjutusi saanud Itaalia, Türgi ja slaavi köökidest. Traditsiooniline on Ungari köögile paprika, hapukoor, searasv ja punanesibul. Ungari rahvustoit: Hautatud liha ja köögivili, mis on maitsestatud tomatipüree, paprika ning vürtsidega. Argipäeval serveeritakse köögiviljasuppe lisanditega ja nädalavahetustel ning pidupäevadel puljongit või lihasuppe Kõige vanem Ungari kokakunsti tehnoloogia on liha praadimine : 3-4 cm suurusteks lõigatud lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Paprika sattus ungari kööki pooljuhuslikult

Kultuur-Kunst → Kultuur
10 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Toiduõpetus/Kulinaaria sõna seletused

Mirepox - Minestrone - Itaaliast pärit mahlane köögivilja- nuudlisupp, millele annavad maitset suitsusink, sealiha ja tomatid. Mop-kaste - BBQ ahjus küpsetatava liha niisutamiseks ja maitsestamiseks kasutatav kaste, mida määritakse lihale küpsemise käigus. Selles olevad ürdid ja vürtsid imbuvad lihasse ja annavad vajaliku maitsebuketi. Lisaks kaitseb mop liha intensiivse suitsu ja kuivamise eest. Mop peab olema kuum, et see liha ei jahutaks. Paella - tugevalt vürtsitatud Hispaania rahvustoit, mis on valmistatud safraniriisist, kanalihast ja koorikloomadest (mereandidest). Parfee - pooljäätis. Sügavkülmutatud, rohke vahukoore ja munakollasega magustoit. Võib lisada marju vms. Paneerimine - toiduaine kastmine enne küpsetamist riivsaia või jahu sisse. Paneerimise eesmärk on tagada toiduaine ühtlane kuju ning säilitada, vahel ka lisada mahlakust. Passeerimine - toiduaine läbi sõela pressimine. Passeerimine ­ köögiviljadekerge läbikuumutamine kuumas õlis.

Kategooriata →
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kokanduseriala võõrsõnastik

Erialane võõrsõnastik Bakaalkaup- toidukaup. Barista- kohvibaarmen. Beauf- veiseliha tatra moodi, roog toorest hakklihast. Beurre blanc- prantsuse võikaste. Bitkii- ümmargune hakkkotlet. Bocconcini- värske Mozzarella pallid. Bor- peeti sisaldav hapu köögivilja- ja lihasupp, Ukraina rahvustoit. Borokk- peedivedelikuga punaseks värvitud liha-v köögiviljaleem. Botvinja- kaljast, kalast ja aedviljast külm supp, millele lisatakse vähikaelu või krabitükikesi. Bouillabaisse- kala- ja mereannisupp. Brasserii- õllerestoran, õllebaar. Brie- hallitusjuustusort. Brokoli- kapsa teisend. Brõnsa- lambapiimjuust. Brändi- veini destilleerimisel saadud kange, konjakiga samaväärne alkohoolne jook. Brülee- vedeldatud pruunsuhkur magustoitude maitsestamiseks ja katmiseks.

Toit → Kokk
36 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

TERAVILJATOOTED JA TERVIS

Second level Second level Third level Third level Fourth level Fourth level Fifth level Fifth level Oder · Oder sisaldab valke, tärklist, teda tarvitatakse odratanguna, odrakruubina, hea taimse valgu, B grupi vitamiinide ja kiudainete allikas · Odrakarask on Eesti rahvustoit. Lisaks on läbi aegade eestlaste toidulaual tuntud selliseid teraviljatoite nagu tangu ja verivorstid, kama, odrakohv ja odrajahupuder. Odrajahu lisatakse ka nisu ja rukkileibade taignasse Oder Click to edit Master text styles Click to edit Master text styles Second level Second level Third level Third level

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toitlustuse trendid Eestis 21.sajandil

Toitlustuse trendid Eestis 21.sajandil Toidukultuur on üks osa meie rahvuskultuurist. Toit ja söömine on igapäevane tegevus. Ajas muutuvad trendid, mida ja kuidas inimestele süüa meeldib. Rahvustoidud on igale riigile omased ja enamasti seda väärtustatakse, kuid samuti kaasajastatakse. Kõik peab ajaga kaasas käima. Restoranid peavad tänapäeval arvestama sellega, et kliendid on kõik väga erinevate soovidega. Iga klient tahab, et teda teenindataks vastavalt tema soovidele. Restoranid on vähendanud oma menüüde mahukust. Toitude valik on väiksem, kuid see-eest on nende kvaliteet parem. Inimesed on tänapäeval oma toidu suhtes palju valivamad. Pööratakse suurt tähelepanu toidu tervislikkusele, sest vale toitumine võib põhjustada erinevaid haigusi. Kiirtoidu restoran McDonald's on enda kodulehele lisanud menüü, kus iga toidu juures on kirjas palju kaloreid, valke, süsivesikuid, rasvu see sisaldab. Inimesed väärtustavad rohkem ka kodumaist t...

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Vanuatu Vabariik

Vastavalt "tootmismeetodile" see pudi siis kas sülitatakse lihtsalt välja või segatakse joogivee hulka. Vedel mass filtreeritakse läbi kiulise palmikoore kausikese sisse ning sõltuvust tekitav märjuke ongi valmis. Kava sarnaneb mudaveega ja ka maitseb nii ning tema mõju all olles muutub keha tuimaks, kuid paljud naudivad seda. Kavat kutsutakse kohalikus keeles teiseks naiseks. Kui kell saab 5 õhtul, jätavad mehed naised lastega koju ja seavad sammud kavabaari poole. Vanuatulaste rahvustoit on lap lap. See on tärkliserohkest tarost tehtud ja kividel banaanilehe sees küpsetatud mass. Vanuatu avastasid eurooplased mais 1606 Pedro Fernández de Quiróse juhtimisel. 1839. aastal randus esimene misjonär, kes pandi kiirelt nahka. Kohalike arvamus, et valge mees on puhas ja teda ei pea enne küpsetamist pesema, pidurdas oluliselt sisserännet muust maailmast ning võõra kultuuri juurutamist. Isegi tänapäeval võib mõnel eraldatumal saarel kohata külaelanikke nende

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Haikala liha

See kallis delikatess on austusväärne Hiinas sajandeid. Kasutatakse peamiselt sellist maitsvat nõud nagu haikala, haikala uimesupp on hinnatud oma libeda ja liimjas tekstuur, mille tulemuseks on paksenenud supi kasutamata maisitärklist. Hiina haikala uim tugevdab siseorganeid ja aeglustab vananemist. "Hai raiutakse tükkideks ja tükid pannakse vajutuse alla või rippuma. Siis algab käärimisprotsess, liha hakkab roiskuma. Ta on tugeva ammoniaagilõhna ja -maitsega. Islandi rahvustoit Mereannid (85-170g 3-5x nädalas) + hiidlest, tursk, vikerforell, ahven, haug, merikeel (v.a. hall), tuurakala v sageli: forell, hai, heik, hõbeheik, tuunikala, heeringas (värske), homaar, võikala, karpkala, krevett, lõhe, makrell harva: krabi, lest, siig - heeringas (suitsu ja marineeritud), kalmaar, kaheksajalg, konn, suitsulõhe ja lõhemari. Kirjeldus: Söögiks Kasutatakse peamiselt 8-50kiloseid haikalu. Kuigi väiksemaid haikalu

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Jätku leiba

Jätku leiba ! Läbi aegade on eestlaste peamine toit olnud leib, viimase tuhande aasta jooksul rukkileib, mis jõudis meie esivanemate lauale üksnes suure töö ja vaevaga. Seetõttu tunti leiva ja leivavilja vastu sügavat austust ning mõlemat peeti pühaks. Ütleb ju eesti vanasõnagi, et leib on kibe kätte saada, aga magus süüa. Leib on aastasadu olnud meie päästerõngas ka viletsatel aegadel. Oli suur õnn, kui aganase leiva kõrvale oli võtta silku ja peale rüübata piima. Parimateks paladeks, millega vanasti austusväärseid külalisi võõrustati, olid puhas värske rukkileib, või, mesi ja pekk. Näeme, et esimesel kohal seisab rukkileib. On huvitav, et teiste toitudega võrreldes ei tüdine me leivast mitte kunagi. Eriti maitsev on see siis, kui oleme pikemat aega kodust eemal viibinud. Leib on meie laual niivõrd igapäevane toiduaine, et selle puudumist ei kujuta me hästi ettegi. Rukkileib on eestlasi toitnud kümme sa...

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tuneesia

inimeste teekonna lõpp-punkt. Petlikud miraazhid on inimesi meelitanud kindlasse surma. Tuneesia toidud on tulised Harisha, oliivid, tuunikala tükid ja leib - nii algab pea alati tuneesia söögikord. Harisha on punane chillist valmistatud tuline mass, mille sisse kastetakse leib. Seejärel tulevad suupisted. Peatoiduks kuskus, ojja mergeuz-makaronidega, kala või lambaliha. Lamba töötlemises on tuneeslased suured meistrid. Kuskus valmistatakse lambalihast või kalast ja see on Tuneesia rahvustoit. Erinevaid kuskuseid on kindlasti samapalju kui kokkigi.

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Karask, rukkijahuvaht, sõir, mulgipuder

muna, 3 sl suhkrut, 1 tl soola, 1 sl küpsetuspulbrit, 1 sl köömneid, 100 g sulavõid tainasse ja 30 g määrimiseks. Valmistamine: Klopi munad koos suhkru ja soolaga lahti. Lisa hapukoor, keefir, sulatatud või, köömned ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas vala võiga määritud muffinivormi ja küpseta 190kraadises ahjus 15­20 minutit. Valmidust proovi tikuga. Sellest kogusest saad umbes 40 karaskit. Mulgipuder Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit Eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Enne nõukogude kolhoosisööklate aega mereäärsetes Eesti piirkondades mulgiputru ei tuntud. Vaja läheb: 1 kg kooritud kartulid, 1 l vesi, 100 g Odratang, sool, 1tk suurem sibul, 100 g läbikasvanud seapekk. Valmistamine: Pane kartulid soolaga maitsestatud vette, puista pestud ja nõrutatud tangud nende peale. Hauta kaane all madalal kuumusel, kuni tangud on täiesti pehmed (kartulid valmivad tavaliselt kiiremini)

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
11 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

Aceto balsamico - Palsamiveiniäädikas, kõige kvaliteetsem ja algupärasem on pärit Modenast Itaaliast. Kasutatakse kastmete, köögiviljade, salatite, marinaadide jm maitsestamiseks. Afrodisiaakum - Kirge, sensuaalsust rõhutav, seksuaalset erutust tekitav toiduaine. Nimetus pärineb Kreeka armastusjumalanna Aphrodite nimest ning kõige sagedamini seostatakse seda austrite, sparglite, šokolaadi ja viigimarjadega. Aioli - Lõuna-Prantsusmaa Provence’i rahvustoit, mis kujutab endast küüslaugumajoneesi, mida serveeritakse enamasti kuivatatud kala ja köögiviljadega. Al dente - Mõõdukalt pehmeks keedetud, teisisõnu poolkõvaks jäetud köögiviljad ja pastatooted, nii et toorainel on säilinud algne kuju ja tekstuur. Al fresco - Värskes õhus serveeritud eine. Alphabetti - Tähestikukujuline pastatoode. Amatriciana - Itaalia linnakesest Amatricest pärit pastakaste, mis valmistatakse peekonist,

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kalandus. Metsandus

Geograafia. Kalandus. Metsandus. KALANDUS Kalandus on majandusharu, mis on keskendunud mereandide püügile. (kalad, krevetid, kalmaarid, homaar, pärlid, vetikad, krabid). Hülgepüügi ja valapüügiga üldjuhul ei tegeleta. Va. vaalapüüdjad Jaapan ja Norra (rahvustoit) ja Venemaa põhjarahvad tsuktsid ja eskimod, kes kütivad hülgeid. Kalapüük Valdav osa maailma kalasaagist püütakse madalatest rannikumeredest. 67 % maailmamerest 16% magevee kalakasvatus 10% mere kalakasvatus 7% sisevetest (enamuses arengumaad; India, Bangladesh, Indoneesia (Hiina)) 1. Atlandi ookeani põhjaosa (eriti Norra meri, Ameerika rannikualad). Kalavarud külmas vees suuremad (hapnik lahustub paremini) - Labradori hoovus. Soe Golfi hoovus toob toidu (mineraalide ja toitainete lahustumine suurem - plankton. Parasvöötmes on kõige suurem produktiivsus. liigid: heeringas, krevetid, rannakarp, krabi, hõbeheik, tursk, makrell, saida, moiva 2) Ka...

Geograafia → Geograafia
79 allalaadimist
thumbnail
3
doc

[DOC] Konspekt/Ettekanne Luksemburgist

1 Mi.S (AnnaAbi.com kasutaja looming) Luksemburg - Mi.S (AnnaAbi.com kasutaja tehtud) Luksemburgi majandus tugineb pangandusel, kindlustusvaldkonnal ja terasetööstusel. Olulised on ka põllumajandus ja veinitootmine. Paljud Luksemburgile omased toidud on tüüpilised metsa omavale riigile. Nende hulgas on näiteks jäneseliha ja Ardenni sink. Riigi jõgedest püütavast forellist ja haugist valmistatakse samuti sageli menüüdesse kuuluvaid toite. Rahvustoit on Judd mat Gaardebounen ehk suitsutatud sealiha ubade ja kartuliga. Luksemburg on saanud mõjutusi Saksa, Prantsuse, Itaalia ja Portugali köögist. Põhjas kõrguvad Ardenni mäed, idas voolab Reini lisajögi.Luksemburgil ja Saksamaal on ühine Moseli jõe org, kus toodetavad valged veinid on hästi tuntud ja populaarsed. Sarnaselt piirkonna teiste riikidega on Luksemburg tuntud ka õlletootjana. Luxembourgi elanikud saavad leibkonna peale ühe tasuta parkimisloa (teine luba on

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Verivorst

Tartu- ja Võrumaal. http//www.osta.ee Tinglikult võib verivorstide ja valgete tanguvorstide piiri tõmmata Eesti- ja Liivimaa vahele. Tänapäeval ei kujuta Kesk- ja Lõuna-Eesti inimesed oma jõululauda verevorstita enam ette, Põhja-Eestis ja setodel võidakse nii mõnelgi pool eelistada valgeid tanguvorste või Raplamaal aga kartulivorste. Verivorst Verivorst on vorst, mille üks koostisosi on veri. Verivorst on eesti rahvustoit, mis kuulub niinimetatud Eesti kööki. Traditsiooniline eesti verivorst valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Valmistusained: 2,5 l vett 1 l seaverd 1 kg odrakruupe keedusoola 500 g seapekki 300 g sealiha musta pipart vürtsi majoraani Verivorsti valmistamine Pese tangud sooja veega ja jäta tunniks likku. Haki liha võimalikult väikesteks kuubikuteks ja pane veega keema. Hakitud sibul praadida rasvaga läbi

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Itaalia ühiskond/kultuur

Ilmajagu Euroopa Keel itaalia keel Transpordikorraldus Parempoolne liiklus. Bussiliiklus on hea. Autot saab rentida. Rongiliiklus on kiire ja odav. Riietus Õhukesed suveks, keskmised riided talveks. Mägedes vajalikud soojad riided. Toit ja jook- Itaalia köök on tuntud. Toidu kõrvale juuakse veini. Kliima - Suvi on kuum, eriti lõunas. Kevad ja sügis on mahedad, kena päikselise ilmaga. Talv on lõunas palju kuivem ja soojem, kui põhja- ja keskosas. Mägedes on külmem ja sajab lund. Vihma sajab peamiselt talvel, aprillist novembrini paistab enamasti päike. Ajad Itaallased ei jõua kohale kokkulepitud ajaks. Sõltuvalt riigi rajoonist võib oodata 15-45 minutit. Võib ka ise hiljem minna. Perekond Itaallastele meeldib perekonna üksikasju teistele rääkida, näidata laste fotosid. Pere on tähtis. Suhtumine välismaalastesse Itaallased peavad välismaalasi puisteks ja äraolevateks (suhtluse mõttes). Raha Raha ühik on euro. Itaallased peavad asjade laen...

Geograafia → Geograafia
37 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Brasiilia riigi ülevaade

Väliskaubandus Olulisimate ekspordiartiklitena veetakse Brasiiliast lennukiosi USA-sse ning sojauba, suhkrut ja kohvi Hollandisse. Sisse veetakse toornaftat Saudi Araabiast ja Nigeeriast, ravimeid USA-st ning mineraalväetisi Saksamaalt ja Kanadast. Brasiilia rahvusköök Brasiilia köök on sama varieeruv kui tema geograafia ja kultuur. Kuigi siin on palju kohalikku päritoluga sööke, on palju toodud kaasa ka immigrantide poolt. Brasiilia rahvustoit on feijoada , suur ports pajarooga, mis on tehtud mustades ubadest ja sealiha lõikudest (kõrvadest, nukkidest), vorstist ja kuivatatud loomalihast. Seda serveeritakse riisiga, garneeringuks on veidi rohelist ning lõigutud apelsinid. Seda restoranides tavaliselt ei pakuta, kuid nendes mõnedes , mis seda teevad, pakutakse seda tavaliselt kolmapäeviti ja laupäeviti. Selle söömisel peab olema alguses veidi ettevaatlik, et kõht selle ,,raske" toiduga harjuks.

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kutseeksami küsimused ja vastused

pehme. Pärast ahjust väljavõtmist lasta lasanjel umbes 15 minutit seista, sest siis on seda parem lõigata. 4. Iseloomusta süsivesikuid. Süsivesikute üöesanne on anda organismile näiteks aju- ja lihasrakkudele energijat. Need on elutähtsad meie töövõime tagamiseks. Süsivesikud peavad andma 55-65% vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas ja puuviljas. 5. Mis on karask? Eesti rahvustoit.(Enamasti valmistatakse odrajahust ja kergitatakse kas söögisooda või pärmiga.) Odrajahukakk. 6. Kohupiimatooted. Kohuke, kohupiimakreem, kohupiimapasta, kohupiimakook, kohupiimavorm, kohupiimaklimbid, kohupiimapallid. 7. Hautamine. Ahjus või pliidil tasasel tulel kaaneall kuumutamine. 8. Praadimine. On erinevaid praadimisi: · Praadimine väheses rasvas. · Praadimine rohkesrasvas e. Friteerimine. · Praadimine ilma rasvata e. Röstimine. 9. Iseloomusta valkusid.

Toit → Kokandus
144 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Rukkileib eestlaste toidulaual referaat

toitainetest. Leib oli ikka veel peamine toit, aga muu toit leivakõrvane. Söömaaja alguses soovib eestlane sööjale ,,Jätku leiba!", millele vastatakse ,,Jätku tarvis!" Soovil ,,Jätku leiba" oli minevikus sügav sisu ­ leiba oli vähe, seda hoiti ja austati, sooviti, et leib ei lõpeks kunagi otsa. Kokkuvõte Rukkileib on eestlasi toitnud kümme sajandit, seetõttu võib kindlalt väita, et see on meie rahvustoit. Kuid rääkides rahvustoidust, unustatakse rukkileib siiski teenimatult ära. Meelde tulevad mulgikapsad, kama või verivorstid. Sooviks väga, et rukkileib jääks meie toidulauale ka edaspidi ja oleks aukohal nagu meie esiemade päevil. 5 Kasutatud kirjandus 1.Eesti Vabaõhumuuseoum 2.www.leivaliit.ee 6

Toit → Pagar-kondiiter
24 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jaapani köök

Jaapani köök. Misosupp on Jaapani rahvustoit. Peamisteks maitseandjateks on dashi ja miso (sojaoapasta). Misosupp on hooajaline ­ supipõhi on aasta läbi sama, koosnedes tofust, wakamest ja kevadsibulast,ent lisandid võivad vastavalt aastajale vahetuda. Kevadel lisatakse supile näiteks bambusevõrseid, suvel baklazaani, sügisel seeni ja talvel maguskartulit. Sushi (jaapani keeles'hapu') on Jaapani toit mille valmistamiseks kasutatase spetsiaalset riisi.Täiteks sobivad mereannid ning seened.

Filosoofia → Etikett
70 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kas massiimmigratsioon rikastab või ohustab Euroopat?

sest muidu oleks nendel mõnel moslemil ,,ebamugav" olla. See oli üks esimesi näiteid, et massiimmigratsioon ohustab Euroopat. 40 aastat pärast seda, kui Rootsi otsustas end muuta multikultuurseks riigiks, oli vägistamiste arv tõusnud 300% võrra, suuruselt teine maailmas peale Lesothot Lõuna- Aafrikas. Ka on esitatud avaldus muuta Rootsi rahvustoitu, milleks on lihapallid, on soovitud neid muuta Liibüa rahvustoidu vastu kuna neile ei sobi, et võõral maal pole nende rahvustoit rahvustoiduks. Seda kõike annab võrrelda situatsiooniga, kus ma võtan endale koju kodutu, annan talle süüa, juua, pesen ära ja annan ka riided, ning siis hakkab ta veel esitama nõudmisi, et ma talle annaks oma auto- ja majavõtmed, oma rahakoti ja muud. Pole mitte mingit moodi näidatud viisakust ja tänulikkust, et me nende eest hoolt kanname. Meil on oma kultuur, omad tavad, keeled, usud ja maailmavaated, mis totaalselt erinevad immigrantidega nii sõjaaladelt kui ka Põhja- Aafrikast

Kirjandus → Kirjandus
3 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Slovakkia referaat

hapupiima lass. Metallitöötlus ­ kannud, taldrikud; regioonile omase mustriga. Väga peetakse kinni kalendripühadest ja perekondlikest traditsioonidest. Populaarsed on rahvalaulud ja tantsud, need on mitmehäälsed. Moes on folkfestivalid ja laulupeod. (2) 4.4 Söök Slovakkia köögi põhikomponendid on piim, kartul ja kapsas. Piima kasutatakse nii värskelt kui hapendatult. Kõige popimad piimatooted on cmar ­ kohupiim, hapukoor, brõnza, lambajuustud. Peamine rahvustoit on brõnzaklimbid praetud pekiga ­ sama popp kui jaapanlaste hulgas sushi, itaallaste hulgas pitsa ja meil 6 kama. Klimpe tehakse kartulijahust, segatakse brõnzaga, valatakse juurde sulapekk ja fetajuust. Hapupiim juurde. Slovaki originaalne alkohoolne jook on vodka borovicka ehk kadakamarjaviin. Samuti on popid slivovica ja grjato ­ piirituse, mee ja sularasva segu, kuumutatakse 60-70°C ja juuakse. (1)

Geograafia → Geograafia
31 allalaadimist
thumbnail
11
rtf

Afganistan 1945-2010

laulmine. Praegu tegeleb Kaubli Ülikooli juures muusikaosakond. Kuigi juba 2500 aastat tagasi andsid Afganistanis etendusi rändnäitlejad ja 2002 taasavastati Rahvusteater, pole teater kui kunstiliik riigis eriti populaarne. Esimene Afganistani film oli 1960. aastate lõpus vändatud must-valge linateos "Armastus ja sõprus", mille rezissöör on Ustad Rashid Latif. 2003 võitis Siddiq Barmaki film "Osama" Cannes'is eripreemia ja parima võõrkeelse filmi Kuldgloobuse. Peamine rahvustoit on qaabuli pallow, see on lambakoot maitsestatud riisiga. . Majandus Afganistani vähearenendu majandus sai 1980 alanud sõjategevuses tugevasti kannatada ja riik langes maailma vaeseimate hulka. 2006 aasta uurimus näitas, et üle poole rahvastikust elab allapool vaesuspiiri,rohkem kui 40% töövõimelisi ei tööta . Tööhõivelisest rahvastikust on 80% tegev põllumajanduses, 10% tööstuses ja käsitöönduses ning 10% teeninduses

Ajalugu → Ajalugu
48 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Brasiilia referaat

Kool Klass/Eriala Eesnimi Perekonnanimi BRASIILIA Referaat Linn 2009 Sisukord Brasiilia riik..........................................................................................3 Majandus.........................................................................................4 Kultuur.............................................................................................6 Inimesed..........................................................................................7 Keel ja kehakeel..............................................................................8 Raha................................................................................................9 Söök................................................................................................10 Jook................

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Brasiilia

Et nakatutakse eelkõige veest või toidust, peaks vältima söömist tundmatus, ebasanitaarses kohas. Eriti kriitiliselt tuleks hinnata tänavakaupmeeste poolt pakutavat. Külmadele salatitele tasub eelistada kuumtöödeldud liha ja kala, ettevaatlik tuleks olla ka piimatoodetega Brasiilia rahvusköök Brasiilia köök on sama varieeruv kui tema geograafia ja kultuur. Kuigi siin on palju kohalikku päritoluga sööke, on palju toodud kaasa ka immigrantide poolt. Brasiilia rahvustoit on feijoada , suur ports pajarooga, mis on tehtud mustades ubadest ja sealiha lõikudest (kõrvadest, nukkidest), vorstist ja kuivatatud loomalihast. Seda serveeritakse riisiga, garneeringuks on veidi rohelist ning lõigutud apelsinid. Seda restoranides tavaliselt ei pakuta, kuid nendes mõnedes , mis seda teevad, pakutakse seda tavaliselt kolmapäeviti ja laupäeviti. Selle söömisel peab olema alguses veidi ettevaatlik, et kõht selle ,,raske" toiduga harjuks

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Köögileksikon

Liha on valge, emastel hõrgum kui isastel, või valmis kujul ahjus juustu, riivsaia või krutoonidega kaetult marja kasutatakse roosade kastmete tegemiseks ja toitude leidub An krõbedalt kuldpruuniks üleküpsetatud. kaunistamiseks. Guljass ­ Ungari rahvustoit hautatud lihast ja aedviljadest, maitsestatakse küüslaugu, sibula, paprika ja vürtsidega. H Hakkbiifsteek ­ veisehakklihast praetud paksud nö pätsikesed, serveeritakse praemunaga. Koostisesse kuulub veel sibul, pekk, sool ja pipar. Hakkliha säilitamine ­ parim säilitustemperatuur on jääb +2 kuni - 4°C vahele. Lahtiselt ostetud hakkliha peaks ära kasutama hiljemalt järgmisel päeval, vaakumpakendis vastavalt märgitud kuupäevani.

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
29 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Jaapani köök

- 70% territooriumist moodustavad mäed - Palju kuumaveeallikaid - umbes 67 vulkaani - Talved: külmad ja sajab paju lund (Temperatuur võib langeda kuni -40°) - Suved: palavad ja niisked - Palju loomaliike ja putukaliike, kuid vähe imetajaid: rebased, kährikkoerad - Suurim loom on karu, kunagi leidus seal ka elevante - Põlluharimine on kõrgel tasemel 4 4. Traditsioonilised toidud Misosupp on jaapani rahvustoit. Peamisteks maitseandjateks on dashi ja miso (sojaoapasta). Misosupp on hooajaline ­ supipõhi on aasta läbi sama, koosnedes tofust, wakamest ja kevadsibulast, ent lisandid võivad vastavalt aastajale vahetuda. Kevadel lisatakse supile näiteks bambusevõrseid, suvel baklazaani, sügisel seeni ja talvel maguskartulit. Sushi (jaapani keeles 'hapu') on Jaapani toit mille valmistamiseks kasutatase spetsiaalset riisi. Täiteks sobivad mereannid ning seened.

Toit → Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Küpros

KÜPROS Merilin Parv Mõniste Kool 9. Klass 2010aasta Sisukord Küprosest..............................................................................................................................lk 3 Üldandmed...........................................................................................................................lk 4 Lipp ja vapp...........................................................................................................................lk 5 Hümn........

Geograafia → Geograafia
46 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Eesti köök

lõpuni ära tarvitamine, kui tahate, siis "ninast sabani" või "jääkideta kokanduse" filosoofia. Nii tapeti sead mihklipäeva paiku ning pandi talveks tünni sisse soola peale jäid "paremad palad" ning allapoole vähematraktiivsed kehaosad. Vastlapäevaks jõuti tünni põhja, mil järele olid jäänud seajalad, millest keedeti hernesuppi. Liha otsasaamine langeb ajaliselt kokku ka paastuajaga. Või siis teine näide eestlaste kokkuhoidlikkusest kas teate, kuidas on sündinud meie rahvustoit kama? Kama koosneb teadagi rukkist, nisust, odrast ja hernest ning need viljad said omavahel kokku segatud ka leidlikkuse ja kokkuhoidlikkuse tulemusena. Nimelt enne uute teraviljade salvedesse panekut korjati salvede põhjast kokku eelmise aasta viljade jäänused, mis segati kõik kokku, pesti tolmust puhtaks, keedeti läbi, kuivatati ning jahvatati jahuks just nii need viljad kamaks kokku saidki.

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
20 allalaadimist
thumbnail
24
rtf

Toidukaubaõpetus 2014

Pakistanis, Iraanis. Serveeritakse selgitatud sulavõiga. Challah - juutide reedeöiste sabatite (sööma aegade) palmikleib, uue aasta puhul ''õnneleib''. Ciabatta - suurepooriline oliivõliga valmistatud leib Itaalias (ETK leib). Foccacia - täisteranisujahust oliivõliga ja ürtidega valmistatud leib Itaalaias. Kulits - magus sai, küpsetatud rohke või ja munadega, ümmargune pärs, vene rahvustoit, millele lisatud rosnad, päklid, tavaliselt lihavõttesai. Lavass - pikk, õhuke, kergelt murtav, vanaaegse maasse kaevatud ahju seinal küpsetatud nisujahust leib Taga-Kaukaasias. Näkileib - rukki - või nisujahust ja veest väga väikese veesisaldusega vahvel, põhiliselt Skandinaaviamaades, algne päritolu Rootsist.

Majandus → Kaubandus
9 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun