Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"rasvaga" - 175 õppematerjali

thumbnail
12
doc

Light-tooted

Eestis on ,,light" alkohoolsed jooke vähe. Erandiks on "light" siidrid, mille alkoholisisaldus on küll tavapärane (ca 4,5%), kuid suhkru asemel sisaldavad magusaineid, mistõttu nende energiasisaldus on 30-50 kcal 100ml kohta. Vähendatud rasvasisaldusega ,,light" tooted Eestis on tunduvalt rohkem vähendatud rasvasisaldusega tooteid kui vähendatud suhkrusisaldusega. Vähendatud rasvasisaldusega tooted ei ole mõeldud selleks, et loobuksid rasvast, vaid, et väheneks rasvaga liialdamine. Kergtooteist vähesed, peamiselt vaid karastusjoogid, on täiesti kalorivabad (Mustajoki 2005). Paljudel toiduainetel, eriti piimatoodetel, on võimalik vähendada ainult rasvasisaldust ning lisaainete lisamine ei ole vajalik. Lihatoodete rasvasisaldust on võimalik vähendada väherasvase tooraine ja vastava tehnoloogia valikuga. Mõnel väherasvasel ,,light" tootel asendatakse rasv rasvaasendajaga, kuid enamik rasvaasendajatest on süsivesikud või valgud, mida pole vaja karta.

Toit → Toitumisõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Biskviittainas

Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Soovitus biskviittaigna tegemisel Ka biskviittaigna puhul soovitatavad kogenud küpsetajad vormi mitte rasvaga määrida, vaid vooderdada nii serv kui põhi küpsetuspaberiga, kuna rasvaga kokkupuutumine pidavat nende väitel vahtu lagundama ja koogi õhulisust vähendama. Biskviittaigna koostised 2 Võibiskviit 50 g võid 2 muna 2 dl väga peent suhkrut 3 dl jahu 2 tl küpsetuspulbrit 1 dl piima Lisandid Valmistamisel võib biskviidile lisada maitsestamiseks pähkleid, sukaadi, riivitud sidrunikoort, kaneeli, kakaod, mis segatakse sisse koos jahuga. KUUM/KÜLM MENETLUS KUUM MENETLUS Kuuma menetlust kasutatakse põhiliselt siis, kui munavalget ei ole

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pannkoogiretseptid

Toidu valmistamisel järgin hügieeninõudeid, et juuksed oleksid kinni ja töövahendid puhtad. Serveerin pannkoogid koos moosi ja jäätisega. Soolane pannkook 2 muna 3dl piima 1,5dl jahu 0,5tl soola Täidis: 150g keedusinki 225g jämedalt riivitud juustu 2 väikest mugulsibulat 1dl hapukoort Klopi munad ja pool piimast lahti. Lisa jahu ja klopi ühtlaseks taignaks. Sega sool ja ülejäänud piim.Koori ja haki sibulad. Lõika sink ribadeks. Sega need omavahel.Küpseta taignast vähese rasvaga suured ülepannikoogid. Serveerida koos tomati ja kurgi salatiga.

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Rasvad ehk lipiidid

Rasva liigne hulk organismis suurendab haigestumist südame- ja veresoonkonnahaigustesse, on otseselt seotud kõrgvererõhutõvega ja mitmete vähivormidega ning põhjustab rasvumist. Põhilisteks rasvaallikateks meie laual on määrderasvad, toidu valmistamisel kasutatavad rasvad ja toiduainetes sisalduv rasv. Kui kahe esimese puhul on tegemist silmaga nähtava rasvaga (järelikult saame ise otsustada ja näha palju lisame), siis viimase puhul on tegemist peidetud ehk varjatud rasvaga (ja tihti me ei mõtlegi, et see toiduaine võib sisaldada palju rasva). Toitumisteadlased soovitavad, et nähtavat rasva oleks pool päevasest kogusest. Tarbitava rasva kogust aitavad vähendada tehnoloogilised võtted ja rasvavabade kuumtöötlemisvõtete kasutamine. Teaduslike uurimuste põhjal saame põhiosa rasvadest piimatoodetest, järgnevad liha- ja kalatooted, margariinid. Tähelepanelikult peaks lugema pakendit, sest mõnikord lisatakse tüüpilistele piimatoodetele taimseid rasvu.

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Mulgimaa

toidulaual olulist kohta. Värsket liha kasutati toiduvalmistamisel harva. Vaid seatapmise päeval või mõnel pool isegi 24 tundi hiljem keedeti päädikurooga (päädikud ehk rupskid). Seda peeti sulaste lemmikroaks. Lihatagavara soolati. Perenaised hindasid toidu tegemisel üle kõige pekki, sest selle väikestestki tükkidest jätkus toidule rammusama maitse andmiseks. Kui näiteks perenaine pidi enne uue sea tapmist liha laenama, siis laenati ainult pekki. Kõik söögid tehti rasvaga, kamararasva pandi tanguvorstipudrusse, sellega keedeti kapsaid ja putrusid. Rasvaga keedeti kaunviljaroogasid, värskeid kapsaid, kaalikaid, hiljem kartuleid; rasva pandi kastmesse. Rasvatagavara üle peeti ranget arvestust, et järgmise seatapuni ots otsaga kokku saada. Toidud nagu tangu-kartuli segapuder (mulgi puder) ja tangudega kapsad (mulgi kapsad) levisid mulkidega teistesse kihelkondadesse.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kudede ülesanded ja ehitus

eritamine; Võõrkehakeste välissuunamine organismist. 2. Sidekude Rakud paiknevad hajusalt kõik kaitsevad ja seovad rakuvaheainet on palju. omavahel elundeid ja nende osi. 2.1. Rasvkude Rasvaga täidetud rakud koguda varuained ja kaitsta organismi madalate temperatuuride ja siseorganeid kahjulike välismõjutuste, näiteks põrutuste eest. 2.2

Bioloogia → Bioloogia
24 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Maapõletus

ava (algul põleb nagu korsten) SÜÜTAMINE Kuidas lõpus avada põletusauku?  Avatakse ettevaatlikult   Tõsta pealt labidaga mättad ja pealmine kiht  oraga torkides otsi nõusid ja ära kohe kuumast august välja tõsta (lükka augu serva)   Hiljem tõsta tangidega välja.   Saad väga ilusaid musti, mustakirjusid metalselt läikivaid nõusid.   Tavaline on, et 40% nõusid läheb põlemisel katki.   Hiljem pese nõud tahmast ja võid ka mingi rasvaga üle hõõruda.  Jääb mõnus suitsune lõhn Maapõletuse lõpptulemus Valmistatud nõud

Kultuur-Kunst → Kultuur
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KREEKA MUISTENDID

Prometheuse, kes otsis teisi liikuvaid ja elavaid olendeid. Lõpuks meisterdas ta savist ja vihmaveest esimesed inimesed. Jumalanna Athena kinkis inimestele hinge, kuid nad liikusid kui unes. Prometheus läks inimeste sekka ja õpetas neid maju ehitama, lugema, ravitsema jne. Zeus kutsus Prometheuse enda juurde ja ütles, et ta peab õpetama jumalate kummardamist. Prometheus õpetas inimesi, kuidas ohverdada, kuid mängis jumalatele vingerpussi, kattes luud rasvaga. Ta tappis härja ning mässis selle naha sisse ja pani sisikonna peale. Zeus nägi ta läbi ja valis luud rasvaga. Peajumal vihastas ninapidi vedamise pärast ja otsustas inimkonnalt tule võtta. Prometheus sai sellest teada ja varastas selle tagasi. Zeus vihastas kõvasti ja laskis Hephaistosel meisterdada ilusa naisekuju. Athena andis talle riided ja hinge, Aphrodite veetluse ja Hermes ilusa hääle. Nimeks sai ta Pandora. Ta toimetati Prometheuse venna Epimetheuse kätte koos

Kirjandus → Kirjandus
125 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Keemia igapäevaelus ja tööstuses

Ca + O2 = CaO ­ oksiid Kaltsiumhüdroksiid ehk kustutatud lubi on keemiline ühend valemiga Ca(OH)2 . See tekib kui kaltsiumoskiid reageerib veega. CaO + H2O = Ca(OH)2 - hüdroksiid Kaltsiumhüdroksiidi kasutatakse igapäevaelus happemuldade paremaks muutmiseks ning tööstuses tahkete õlide valmistamiseks. Üks tuntumaid ja tugevamaid leelisi on naatriumhüdroksiid ( NaOH ). Rahvapäraselt on teda nimetatud seebikiviks, kuna keetmisel rasvaga moodustab naatriumhüdroksiid seebi. Naatriumhüdroksiidi saadakse naatriumoksiidi reageerimisel veega. Na2O + H2O = 2NaOH Naatriumkarbonaati ( Na2CO3 ) ehk soodat tuntakse igapäevelus pesusoodana. Sooda on tugeva peseva ja ka mõnevõrra söövitava toimega. Tööstuses kasutatakse soodat klaasi ja mitmete pesuvahendite valmistamisel. Söögisoodat ( NaHCO3 ) kasutatakse igapäevaelus küpsetuspulbrite koostises koos nõrkade hapetega

Keemia → Keemia
71 allalaadimist
thumbnail
14
odp

KOHVIPUU

tarbitakse kohvi ühe elaniku kohta Skandinaaviamaades. Faktid ● 70% maailmast tarbib Araabika kohvi. Ülejäänud 30% joob Robusta kohvi, mis sisaldab poole rohkem kofeiini kui Araabika kohv. ● Kohv on maailmas populaarseim jook - seda tarbitakse aastas 400 miljardit tassi. ● Kohvitööstustes töötab kokku 20 miljonit maailma inimestest. ● Algselt kohvi söödi. Üks Aafrika suguharu segas kohviubasid rasvaga, et saada söödavad energiapallikesed. Tänan tähelepanu eest!

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keemia igapäevaelus ja tööstuses

Lubja kustutamine: CaO + H2O Ca(OH)2 kaltsiumoksiid + vesi kaaliumhüdroksiid Lubja kivistumine: Ca(OH)2 + CO2 CaCO3 + H2O kaltsiumhüdroksiid + süsinikdioksiid kaltsiumkarbonaat + vesi 2. NaOH naatriumhüdroksiid ehk seebikivi alus tööstustes kasutatakse seda enamsasti tugeva keemilise baasi valmistamiseks. Näiteks paberi, tekstiili ja seebi valmistamikseks ning äravooli puhastamiseks. Keetmisel rasvaga moodustab naatriumhüdroksiid seebi. Naatriumhüdroksiid lagunab ka loomse ja taimse päritoluga kudesid. Na2CO3 naatriumkarbonaat sool Naatriumkarbonaat ehk soda ehk kaltsineeritd soda ehk pesusooda. Kasutatakse argielus laialdaselt. Tahkel kujul esineb ta tavaliselt kristallhüdraadina. Tööstuslikult valmistatakse klaasi koos silikaadi ja kaltsiumkarbonaadiga kuumutakse kõrgel temperatuuril ning jahtutatakse kiiresti, nii tekibki klaas

Keemia → Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rasvad

1. Mis vahe on küllastunud ja küllastumata rasvhapetel? Küllastunud e vedelatel rasvhapetel on C vahel üksiksidemed. Küllastumata e tahketel rasvhapetel on C vahel kaksiksidemed. 2. Milleks lagunevad rasvad .........? Rasvad lagunevad rasvhapeteks ning glütserooliks. 3. Mis tähendab oomega rasvhape? Oomega rasvhapped e küllastumata rasvhapped. Võivad luua vesiniksidemeid teiste molekulidega ning on vajalikud näiteks rakumembraanide ehitamiseks. Leidub taimeõlides ja kalas. 4. Kust saab rasva? Nahaalune rasvkude, mis sulatatakse või pressitakse kuumalt välja Taimsed rasvad saadakse kuumpressil või ekstraheerimisel Näiteks seemned peenestatakse ja asetakse bensiini või eetrisse, mis pärast õli väljalahustamist seemnetest lenduvad 5. Mis juhtub rasvase piruka panemisel kilekotti? Kilekott läheb rasvaseks. 6. Rasvhappe seebistumine... Toiduainete keetmisel rasvad sulavad ja lähevad rasvad vedelikku ni...

Keemia → Keemia
16 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Naatriumhüdroksiid

a) Nimetus Naatriumhüdroksiid. b) Rahvapärane nimetus Seebikivi, vananenud nimetuselt ka sööbenaatrium, (varem ka kaustiline sooda) c) Kasutamine ja leidumine: Keetmisel rasvaga moodustab naatriumhüdroksiid seebi. 2Na+ + 2H2O + 2e H2 + 2NaOH Naatriumhüdroksiid on väga tähtis tooraine keemiatööstuses, sest lisaks keemialaborite, kasutatakse teda näiteks seebi valmistamiseks ja vedelkütuste töötlemisel, nafta- (nafta ja õlide puhastamisel), tselluloosi- ja paberitööstuses, tehiskiudainete valmistamisel, gaaside puhastamisel jm. Keedusoolast seebikivi tootmisel on kõrvalproduktiks kloor

Keemia → Keemia
58 allalaadimist
thumbnail
3
doc

10 Keemilist ainet

KEEDUSOOL NaCl Soola kasutatakse toitude Liigse soola kahjulikkus maitsestamiseks. on selles, et see tõstab Kasutatakse seebi- jt vererõhku ja loob nõnda pesuainete tootmisel, soodsa pinna keraamika- ja südamehaiguste paberitööstuses. tekkimiseks. 5. seebikivi NaOH Keetmisel rasvaga Silma sattudes on ohtlik moodustab ja ärritava toimega. naatriumhüdroksiid seebi. Nr. Nimetus valem + - 6. BENSEEN C6H6. Benseeni kasutatakse Benseen on väga lahustina ning muu hulgas mürgine ning on ravimite, lõhkeainete, tunnistatud kesknärvi- ja

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Loomse rasva ja taimse rasva võrdlus

allikas ja peale selle sisaldab see veel ka 40% küllastatud rasva, 48% monoküllastamata rasva ning umbes 12% polüküllastamata rasva, mis muidugi sõltub ka loomade toitumisest. Näiteks troopikas on searasv ka hea lauriinhappe allikas (sellel on immuunsust tõstev toime), sest sigu toidetakse seal kookospähklitega. Selle tervislikkusest on erinevaid arvamusi ­ osad usuvad, et sealiha rohke tarbimine on seotud vähiriskiga, enamik aga ei seosta riski seapekist saadud rasvaga ­ seda peetakse ikkagi tervislikuks(mõõdukas koguses) ja ohutuks. Searasv sisaldab rohkesti energiat ja kiudaineid (3690 kJ/882 kcal 100g kohta), muidugi rohkesti rasvu (99,7g 100g kohta), palmitiinhapet (24,3g 100g kohta), steariinhapet (12,5g 100g kohta), linoolhapet (9,4g 100g kohta) ning väikestes kogustes linoleenhapet, kolesterooli, naatriumi, kaaliumi, fosforit, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske, joodi ja vitamiin E-d. Taimne rasv (rapsiõli ehk canolaõli)

Keemia → Keemia
11 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Profipannid

Erinevate toiduainete röstimiseks Rasvaine sulatamiseks Materjal Traditsiooniline pann on valmistatud raud- või plastplekist ning roostevabast terasest. Et roog panni külge ei kleepuks ega kõrbema ei läheks, tuleb panni eelnevalt rasvatada ja toiduvalmistamise käigus lisada sobivas koguses rasvainet. Profipannid on valmistatud ka alumiiniumist ja kaetud kunstmaterjalist kleepumisvastase kihiga (nt teflon), mis võimaldab praadida kas vähese rasvaga või üldse ilma rasvata. Materjal Näiteks liha praadimiseks sobib hästi raske malmpann, mis tagab tänu massiivsele põhjale, ühtlase ja püsiva temperatuurijaotuse. Profipannide materjaliks sobib ka plekk (nt wok- pann), vask (nt flambeerimispann) ning teras. Profipannide hooldamine Kuiva panni ei tohi kuumaks ajada, kuna see rikub panni. Raudpanne ei tohi kunagi pesta veega, vaid kuivale lapile tuleb raputada veidi soola ja hõõruda sellega pann üle

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
1
odt

tv lk 60 ja 61 Keemia 11.klass

tervise probleeme ning ka rasvaasendajate kasutamisel on kõrvalmõjud,Seejuures ei tohi unustada,et paljud vitamiinid on rasvlahustavad,Kõige mõistlikum on kasutada siiski mõõdukas koguses võimalikult naturaalseid loomseid ja taimseid rasvu. B.Toitu võib valmistada nii keetes kui ka praadides.Kummal juhul toimub kuumutamine kõrgemal temperatuuril? Miks? Praadimisel.Vesi arustub 100 kraadi juures. Kas timeõlis on loomse rasvaga võrreldes rohkem või vähem küllastumata rasvhappe jääke? Rohkem. Selgitage,kas toiduks peaks eelistama taimeõli või tahket rasva.Tahker rasva kuna see on tervislikum Soovitatav:60% rasvadest taimsed ja 40% loomsed (suurema osa võiks moodustada kala)

Keemia → Anorgaaniline keemia
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Inimene

Inimese erinevad koed, kuidas jagunevad? 1) Epiteelkude- kude, mis katab väliskeskonna või kehaõõnega ühenduses olevaid pindu. Koe liik on ripsepiteel, mille pinnal asuvad ripsmed. 2) Sidekude- esineb kogu kehas, ta ühendab teisi kudesid omavahel ning toetab elastseid kehaosi. Jaguneb kuueks: Kohev sidekude - hoiab teisi kudesid ja organeid paigal ja tagab nende elastsuse. Rasvkude- rasvaga täidetud rakud. Fibrillaarne sidekude- moodustab sidemed ja kõõlused. Kõhrkude- elastseid ja painduvaid tugistruktuure moodustav sidekude. Luukude- jäik sidekude, mis moodustab tugistruktuure. Veri- hapniku, hormoonide, toitainete ja teiste ainete transport ühest kehaosast teise ning immuunsuse tagamine. 3) Lihaskude- kude, mille talitluseks on kokkutõmbumine e. Kontraktsioon. Lihaskude on kahte liiki: silelihaskude

Bioloogia → Bioloogia
18 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Naha ülesanded

Mõnel kehaosal, nagu näiteks kannad, jalatallad ja käelabad, on sarvkiht eriti paks. Ka sõrme- ja varbaküüned koosnevad sarvrakkudest. Sõrmeotstel on igal inimesel erinev nahamuster. Seetõttu saab sõrmejälgi kasutada tundemärgina kriminalistikas. Rasunäärmed eritavad rasvast võiet, mis teeb naha ja juuksed pehmeks ning kaitseb neid. Nahaveresooned ja higinäärmed aitavad hoida meie kehatemperatuuri. Nahaaluskoes ehk alusnahas paiknevad rasvaga täidetud rakud, kuhu organism talletab energiat. Samuti aitab alusnahk pehmendada lööke, mida keha aeg-ajalt saab. Nahas on sadu tuhandeid meelerakke, mille abil inimene tajub sooja, külma ja valu. Samuti on nahaga seotud kompimismeel, eriti tundlikud on sõrmeotsad. Niisiis on nahk inimesele ka meele- ja hoiatuselund.Meditsiiniliselt on meie nahk meie kõige suurem organ, täiskasvanud inimesel on seda umbes 1,5 kuni 2 ruutmeetrit, nahk

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

A-vitamiin

A-VITAMIIN ÜLDANDMED Üldandmed Keemiline C20H30O Vitamiini omadused valem Lahustuvus rasvlahustuv Soovitatav 0,9 g päevakogus 286,456 0,7 (mehele), Molaarmass täiskasvanule g/mol g (naisele) Maksimaalne päevakogus 3g täiskasvanule Toimet parandavad A-vitamiini rakku jõudmiseks on vaja C-, D- ja E-vitamiin, niatsiin, Ca jaseleen, tsink, Zn, toimet suurendavad C- ,D-, küllastumata E ja Q-vitamiin, A-vitamiini saba rasvhapped oksüdeerub väga kergelt, saapärast on teisi juurde vaja, eriti C-, Q- ja E- vitamiini. AVASTAMISE AJALUGU • Vitamiinide avastuslugu algab aastal 1906, kui näidati, et peale valkude, rasvade ja süsivesikute vajavad kariloomad tervena püsimiseks veel mingeid aineid. • 1917. aastal avastasid A-vitamiini sõltumatult Elmer McCollum Wisconsin-Madisoni ülikoolist ning Lafayette Mendel ja Thomas Burre Osborne Ya...

Keemia → Biokeemia
3 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Paneerimine

ine ine Röstim ine Praadimine on toiduainete kuumtöötlemine ilma vee või vett sisaldava vedeliku juuresolekuta. Praadimisel tekib toiduaine pinnale pruun koorik. Sageli kasutatakse praadimiseks rasvaineid. Kohased on need rasvad, mis sisaldavad vähe vett: 80% rasvasisaldusega toiduõlid, margariinid, sea- ja taimerasv. Rasvaga praadimiseks kuumutatakse rasv 160–180 °C- 6 ni ja asetatakse sellesse praetav toiduaine. Toiduaineid praetakse kuni kuldkollase või helepruuni kooriku tekkimiseni. Toiduaineid võib praadida väheses rasvas või rohkes rasvas. Toiduaineid võib praadida ka ilma rasvata. Rasvata praadimise võteteks on röstimine, grillimine ja küpsetamine. Toiduaineid võib praadida paneerimata või paneeritult

Toit → Toiduvalmistamine
8 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Koed

ainevahetus väliskeskkonna ja organismi vahel. Koed tihedalt üksteise kõrval,rakuvahelise aineta õhukesed kiled.all asub basaalmembraan, toetab epiteelkude, seob sidekoega. Ripsepiteel-rakkude välispinnal asuvad ripsmed,hingamisteedes. Sidekude- rakud hajusalt, vahel rakuvaheaine,kujutab võrku. Kollageen- sidekoe põhimass. Esineb kogu kehas.ühendab teisi kudesid omavahel, toetab elastseid kehaosi. *kohev sidekude-hoiab teisi kudesid ja organeid paigal, tagab nende elastsuse. *Rasvkude- rasvaga täidetud rakud on varuainete kogumiseks,pehmendavad lööke, moodustavad loomadele soojusisolatsiooni kihi, talletatakse kehavõõrad ained. *Fibrillaarne sidekude- rakuvaheaine tihedate paralleelsete kollageeni kimpudena, moodusutuvad kõõluseid, mis kinnitavad lihased skeleti külge ja ligimente- hoiavad skeletti koos. *Kõhrkude-mood. tugevaid, painduvad tugistruktuure.Kõhr ümbritseb nt luude otsi, on nt kõrvalestades. *Luukude- jäik sidekude, luud jäigad ja

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Mulgi pudru sünd

pudru ja sellest valmistatud järmise päeva roogade osatähtsus maarahva toidulaual. ERM-i 1978 aasta ülestaähendustes, et toimub järk järgult on üleminek ostukaupadele ja näiteks tangu supp kartulitega on jäänud igapäeva menüüst välja, kus alles 10. aastat tagasi tehti tunduvalt rohkem (ERM, EA158, lk 231-238). Vanarahvas pidas toidu suurimaks väeks rasva - seapekk ja rasv olid söögilaual olulisel kohal. Pudru juures peeti kõige maitsvamaks seda, kui sellel ujusid rasvaga praetud lihakõrned - praetud pekised lihakuubikud. Rasvaga keedeti mitmeid roogasid (sh tange), rasva pandi ka kastmesse. Näiteks käesoleva sajandi algul Mulgimaal sündinud küsitletud mäletavad veel oma lapse- ja noorpõlvest kamararasvaga keedetuid kapsaid ja tangu-kartulisegapudru. Paljud inimesed peavad pekirasvaga keedetud toite väga maitsvaks ja suhtuvad neisse roogadesse suure poolehoiuga ja heakskiiduga.

Toit → Rahvusköök
3 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kolesterool

Ülearune kolesteroolihulk aga põhjustab ateroskleroosi ja südamehaigusi. Lipoproteiinide tihedusest lähtuvalt on kasutusele võetud mõisted hea kolesterool ja halb kolesterool. Väikese tihedusega lipoproteiinide kolesterooli (LDL-kolesterooli) ehk nn halba kolesterooli ei suuda keharakud verest haarata ja elutegevuseks ära kasutada ning see jääb üleliigsena verre. Veresoontes ringlev halb kolesterool sarnaneb käitumise poolest metalltorustikku sattunud hangunud rasvaga - see kleepub kohati ühtlaselt, kohati mügarikkudena torustiku seinale, vähendades läbilaskevõimet ja söövitades seinad ladestuste kohalt hapraks. LDL-kolesterool koguneb arterite seintele ja põhjustab ateroskleroosi ehk veresoonte lubjastust. Selle protsessi käigus tekkivad rasvaladestused moodustavad naaste, mis omakorda ahendavad veresooni ning muudavad need jäigaks. Oksüdeerunud LDL-kolesterool on veresoonte seintele mürgine, soodustab põletike teket

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

EESTI RAHVUSTOIDUD Juhendaja: Elle Möller Koostaja: Anneli Veinsteins MULGIKAPSAS 1 kg hapukapsaid 400--500 g pekist sealiha Click to edit Master text styles suhkrut, soola pool kl. tangu või kruupe, Second level (1--2 sibulat) Third level vett Fourth level Valmistusviis Fifth level Kapsad ja liha panna keedunõusse, nende peale pestud tangud. Valada veega üle ja hautada kaanega kaetult tasasel tulel või ahjupotiga ahjus, kuni kõik toiduained on pehmed. Maitsestada soola ja suhkru...

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
3
docx

ülevaade inimorganismi ehitusest

· Kollageen moodustab sidekoe põhimassi ja on kõige iseloomulikumaks sidekoe elastseid kiude moodustavaks valguks. · Esineb kogu kehas, ühendab teisi kudesid omavahel ning toetab elastseid kehaosi Kohev sidekude o Täidab siduvat ja koondavat rolli, hoides teisi kudesid ja organeid paigal ning tagades nende elastsuse Rasvkude o Rasvaga täidetud rakud on varuainete kogumiseks, kuid pehmendavad ühtlasi lööke o Siia talletatakse kehavõõrad ained, mida erituselundid ei suuda eritada Fibrillaarne sidekude o Rakuvaheaine tihedate paralleelsete kollageeni kimpudena o Need kimbud moodustavad kõõluseid, mis kinnitavad lihased skeleti külge, ja ligament, mis hoiavad skeletti koos

Bioloogia → Bioloogia
105 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Toitumine

Sinu toitumine! 1. Päeval pead jooma 1.5-2 liitrit vett ilma gaasita (väga oluline juua väga palju vett, see aitab seedimisele ja puhastab organismi) 2. Päevas võib süüa 5 tükki kuivatutud ploomi ja kuivatatud aprikoosid 3. Suhkur ja sool minimaalselt 4. Kohvi ja tee võib juua nii palju , kui tahad (mul õhtul, kui kõht on tühi, siis ma joon väga palju rohelist teed) 5. Liha võib süüa, aga mitte siga! 6. Puuviljad kõik võib süüa, ainult banaanid ja viinamari ei saa üldse! (aga vahest söö banaanid ka ;) ) 7. Üldse ei saa süüa leiba ja saia! 8. Kui vahest tahad midagi magusad, siis võib must shokolaadi süüa, aga parem enne lõunat 1. päev hommikusöök: müsli ja maitsmata jogurt (1 portsioon) (mina vahest söön putru, aga keedetud vees) lõuna: 200 gr. pruuni riisi + 1 keedetud peet + 1 värske kurk õhtusöök: 1 keefiri klaas ja värske salt 200gr. (proovi kõik õhtusöögid süüa enne 20.00 või 4 tundi enne magamist minekut) 2. päev sama, kui esim...

Toit → Toit ja toitumine
26 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Olmejäätmed

esemed, krõpsude ümbriskott (foolium), kummikindad, kummist esemed, kunstlilled, kustukumm, käekell, käärid, küpsetuspaber, küpsisepaber, küünal, küünelakk, lamineeritud paber, leivakoti klõpsud, lillepott (keraamiline), lillepott (plast), lillepott (savi), lutipudel, lutt, meikimistarbed, mähkmed, mänguasjad (karvased või plastmassist ilma patareideta), nahahooldustoodete pakendid, nahast esemed, nõudepesulapp või -svamm, näts, nöör, paber (immutatud nt rasvaga, õliga), paber (lamineeritud nt kleepsude aluspaber), pann, parafiin, pastapliiats, peegelklaas, penoplast (väike kogus), piimapakk (kile), pintsel (puhas), pitsakarp (papp), plaaster, pleksiklaas, pliiats, portselanist esemed, pott, prillid, puust esemed, puuvill, pärgamentpaber, riided, salvrätik, sigaretipakk, sinepituub, sooda, spordikott, suitsukoni, sukkpüksid, svamm, süstlad, sokolaadi ümbrispaber (foolium), sokolaadi

Loodus → Keskkond ja jäätmemajandus
26 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Prometheus

Prometheus oli kreeka mütoloogias inimeste kaitsja ning teda peeti ka Zeusi vaenlaseks. Prometheusist on loodud muistend, kus ta loob inimesed, kavaldab üle Zeusi ning teenib selle eest karistuse. Kui Prometheus oli maa ja vee jõudu tundma õppinud, segas ta savi vihmaveega ja vormis esimese inimese. See sarnanes jumalatega. Pallas Athena, selge mõistuse ja tarkuse jumalanna, puhus elutule kujule hinge sisse ja hall savi muutus roosaks, selles hakkas tuksuma süda ja senini liikumatud jalad ning käed tegid esimesi liigutusi. Nõnda saatis Prometheus maailma peale esimesed inimesed. Kaua aega ei teadnud inimesed, kuidas kasutada hinge. Siis läks Prometheus inimeste sekka ja õpetas neid maju ehitama, õpetas neid lugema, kirjutama ja arvutama ja loodust mõistma. Ta pühendas hämmastunud inimesed kõikidesse kunstidesse ja inimesed õppisid kõike innukalt. Jumalad jälgisid umbusklikult inimsugu maa peal, eriti muutus kõikide jumalate valitseja Ze...

Kirjandus → Kirjandus
41 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Diabeet ja toitumine

toiduained soovitatakse süüa soovitata kasutada mõõdukalt Jahu, jahutooted Täisteraleib, Makaronitooted Lehttaignasaiakesed, kuivikud, manna kaerahelbed, riis , tatar jt. Köögiviljad, salatid, Värsked ja Roheline hernes, Loomse rasvaga puuviljad külmutatud magus mais, valmistatud kartul ja köögiviljad, türgi taimeõliga praetud teised köögiviljad; uba, läätsed, keedetud kartulid, praeahjus kartul; värsked ja kartulikrõpsud valmistatud rasvaga kuivatatud puuviljad; kartulikrõpsud ja

Meditsiin → Sisehaigeõendus
24 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Erinevat tõugu lammaste liha kvaliteet

lihakeha mass jääb vahemikku 16- 19kg. Lambarümpade lihakuse klasssid on järgmised: S, E, U, R, O, P. Klassi määramiseks tuleb vaadelda rümpa selja poolt. Hinnates lihaste arengut, kuju ja suurust, saab määrata lihakusklassi. Kõige kõrgem on hinne S, ehk super, ning kõige madalam on hinne P ehk nõrk. Lisades 1.on väljatoodud klasside kirjeldused. Samuti määratakse rasvasuse klass, ehk arvud 1 kuni 5ni. Seejuures 1 näitab vähese rasva olemasolu ja 5 jälle, rohke rasvaga rümpa. Rasv jääb, peale naha ära tõmbamist, lihakeha peale, sideja sidekoe alla ja lihakeha peale. Lisades 2.on välja toodud kõik 5 rasvasusklassi koos iseloomustusega (Lambakasvataja). Üks kvaliteedi määrav teguriks on vereväljalaskmine (Jahimehe käsiraamat). Oluline on ka lihakeha mahajahutamine, temperatuur peaks jääma 10-12 °C vahele. Liha tuleks jahutada 10 tunni jooksul, peale tapmist, et lihakeha temperatuur ei langeks alla 10 C.

Põllumajandus → Loomakasvatus
17 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toidukontrolli küsimused

21. Mis on liha kvaliteedinäitajad?  Värvus, lõhn, maitse, mahlasus, tihe  Värv, maitse, mahlasus, vee sisaldus, õrnus  Maitse, lõhn, värv, mahlasus, õrnus ( õige) 22. Kui palju on lihas vett?  65-70%  70-75% (ÕIGE)  75-80% 23. Mida näitab piimarasva joodiarv? JOODIARV iseloomustab küllastamata rasvhapete sisaldust piimarasvas. See näitab joodi hulka grammides, mis liitub 100 g rasvaga. Piimarasva joodiarv kõigub 25-42 piirides. joodiarv näitab, kas või on määritav (kui pehme on või konsistents). 24. Mis vahemikku peab jäma toorpiima happesus?  15- 20  16-21 (õige)  17-22 25. Millest tuleneb riknemine pagari toodetel? (kõik õiged)  Temperatuurist  Suhtelisest niiskusest  Säilitusainete kogusest  Vee aktiivsusest  Pakkematerjalist  Toote pH-st

Muu → Toidukontroll
1 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kilpkonnad ja nende elupaigad üle maailma

Tema luurüü võib kasvada 2 meetri pikkuseks ja mass ulatuda 600 kiloni. Pikkade lamedate eesloibade siruulatus küündib 3 meetrini. Nahkkilpkonna liha on söödav ja maitsev. Siiski on teada mõned mürgistuse juhud. Arvatavasti oli kilpkonn söönud mingeid mürgiseid loomi ja mürk oli tema ihusse imbunud. Inimesed söövad ka nahkkilpkonna mune, kui neid leiavad, aga tema pesa lahtikaevamist ei peeta praktiliseks, sest see on nii sügaval. Nahkkilpkonna kilp ja nahk on rasvaga rikkalikult läbi imbunud. Inimesed tapavadki nahkkilpkonni rasva saamiseks. See sulatatakse välja ning kasutatakse näiteks paadilaudade liitekohtade määrimiseks. Rasvarohkus toob ebamugavusi muuseumidele, sest kui nahkkilpkonna nahk ja kilp ei ole vastavalt töödeldud, siis võib neist aastate kaupa rasva välja immitseda. http://et.wikipedia.org/wiki/Kilpkonnalised http://et.wikipedia.org/wiki/Elevantkilpkonn http://et.wikipedia.org/wiki/Nahkkilpkonn

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toiduainete muutumine kulinaarsel töötlemisel

emulgeerub. Seega tuleks rasvarikkaid toiduaineid keeta võimalikult madalal temperatuuril (alla 98 °C), puljongi pinnale kerkinud rasv aga aeg-ajalt ära riisuda. Praktikas avaldub: · Puljong muutub keetmisel sogaseks, kui selle pinnale kerkinud rasvakihti keetmise vältel ei eemaldata. Lagunemine Toiduainete praadimisel peaks rasva temperatuur olema alla 170 °C, sest kõrgemal temperatuuril laguneb rasv väga intensiivselt. Rohke rasvaga praadides aga osa rasvast laguneb. Rasva lagunemise algusest annab märku suitsu tekkimine. Lagunemisprotsess muutub intensiivsemaks temperatuuri tõustes üle 180 °C, samuti rasva pikaajalisel kuumutamisel. Rasva lagunemine on seda intensiivsem, mida rohkem sisaldab see vabu rasvhappeid. Vabu rasvhappeid sisaldavad enam rafineerimata toidurasvad, mistõttu need on praadimiseks sobimatud. Seega tuleks praadimiseks kasutada selleks sobivaid rasvaineid või nende segusid, praadida õigel

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kujutav kunst

Kr.), mesoliitikumiks (12 000 ­ 5000 aastat e. Kr.) ning neoliitikumiks (5000 ­ 2000 aastat e. Kr.) ning on esiaja vanim ja pikim ajajärk. See algas esimeste tööriistade valmistamisega ehk vähemalt kaks miljonit aastat tagasi, kui tööriistu valmistati kivist. Arvatavasti valmistati esimesed kujutised, mida võiks pidada kunstiks, umbes 40 000 aastat tagasi. Koopamaalinguid joonistati usulistel põhjustel, arvati, et see toob jahil edu ning õnne. Kasutati vee või rasvaga segatud värvimuldasid ning maaliti näppudega, põhivärvideks olid must, valge ja kollane. Euroopas asuvad koopa joonistused Altamiras (Põhja-Hispaanias, Altamira koobas, umbes 15 000 aastat vanad, esimene avastatud koopamaal pärineb sealt (1879 aastal)) ning Lascauxis (Prantsusmaal, vanus umbes 10 000 ­ 15 000 aastat, avastati 1490-ndal aastal laste poolt, kes oma koeraga mängides talle järele jooksid. Inimest kujutati väga harva. Esimene

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
42 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Inimese üldiseloomustus

rakkudele Dendriit - Närviraku lühem jätke, võtavad teistelt rakkudelt närviimpulsse vastu Sünaps - Koht, kus närviimpulss antakse ühest rakust teise rakku Mediaator - Virgatsaine Närviimpulss - Närvirakkudes toimuv lühiajaline nõrk elektrilise muutuse edasikandumine mööda närvikiude Kollageen - Sidekoe elastseid kiudusid moodustav valk Sidekude - hajuselt paiknev rakkude kude, ühendab teisi kudesid ja toetab elastseid kehaosi Rasvkude - Sidekoeliik, mille moodustavad rasvaga täidetud rakud Kõhrkude - Elastseid ja painduvaid tugistruktuure moodustav sidekude Luukude - Jäik sidekude, mis moodustab tugistruktuure Müofibrillid - Koosneb kordutavast struktuurielementidest, lihaskiudude sees Veri - Vedel sidekude. Koosneb punastest verelibledest (erütrotsüütidest), valgetest verelibledest (leukotsüütidest) ja vereliistakutest (trombotsüütidest) Kontraktsioon - kokkutõmme närviimpulsi toimel Nimeta:

Bioloogia → Bioloogia
26 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Eesti toit.

EESTI TOIT ESSEE Igas riigis on olemas vaid sellele omane toitumiskultuur ning rahvuslikud toidud ja toiduained. Söömine on paratamatus, seetõttu puutub toiduga iga päev kokku nii põliselanik kui ka turist. Viimasele võib aga külaskäik eriliselt meeldejäävaks kujuneda just tänu saadud maitseelamusele. Toitumiskultuur on väga oluline osa rahvuskultuurist, seega vajavad kohalikud toiduained väärtustamist ning tutvustamist nii kodu- kui välismaal. Eesti tarbija on uuringute põhjal siiski ikka pigem kodumaiseid tooteid-toitusid eelistanud, kuid see võib peagi muutuda, kuna meie turule tuleb hulgaliselt uusi, põnevaid ja soodsa hinnaga välismaiseid kaupu, mida võib olla keeruline eristada kodumaistest toodetest. Seega on oluline leida tüüpilised Eesti toidud ja road, mida valmistatakse Eestist pärit toorainest. Kõigil Eesti elanikel on kindlasti oma...

Toit → Toiduainete õpetus
20 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Delfiinid, nende kehaehitus ja toitumine

sattunud takistustelt (kajalokatsioon). Ohu korral hoiatatakse teisi liigikaaslasi. Delfiinid on üsna jutukad. Nad suhtlevad omavahel vilistades, kuid jahti pidades lasevad nad arvatavasti oma saagi leidmiseks kuuldavale palju kõrgema sagedusega piiksatusi. Hiljutised uuringud lubavad oletada, et kõrgehäälsed piiksatused tekitavad kaladel soki, seega saab delfiin nad lihtsalt kätte. Kajalokasitsiooni juures aitab delfiine rasvapadi. Delfiinidel asub peas rasvaga täidetud õõnsus, mis suurendab nende kajalokasitsiooni- süsteemi tõhusust. See koondub ninakäikudes sündivaid helisignaale ning saadab need välja lühikestest kuivadest plõksudest koosneva ,,helikiirena''. Signaalid peegelduvad teele sattunud takistustelt ning tulevad tagasi alalõualuu kaudu sisekõrva. Tagasi saabunud helisid töödeldes analüüsib aju, kus täpselt asub saak või mõni takistus. Paljunemine,elukoht ja eluviis

Bioloogia → Loomabioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Itaalia köök

Pane rosinad rummiga ligunema. Sega manna kuuma piima hulka, lase 5 minutit paisuda ja kalla siis suurde supitaldrikusse jahtuma. Sega läbi sõela hõõrutud toorjuust suhkruga, lisa 1 terve muna, 3 munarebu, marmelaad, rosinad koos rummiga, kaneel ja sidrunimahl. Sega mannapuder juustusegu hulka. Mikserda 3 munavalget tolmsuhkruga kõvaks vahuks, kalla see taigna peale ja tõsta suure lusikaga segamini. Tõsta segu 1,5 l mahutavasse, rasvaga määritud ja jahuga üleriputatud vormi. Tõsta see suuremasse vormi ja kalla sinna 3 cm kõrguselt keeva vett. Küpseta ahjurestil 175° juures tund aega. Tõsta koos vormiga restile jahtuma. Kummuta vaagnale ja sõelu pinnale tolmsuhrut. Kaunista värskete, suhkurdatud või kompotimarjadega või söödavate lilledega. Kasutatud kirjandus http://www.toidutare.ee/aabits.php?id=248 http://www.toidutare.ee/termin.php?id=598 Google.ee

Toit → toiduainete sensoorse...
37 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Elundkonnad. Kokkuvõte

täitmisele: nad võivad vastu võtta välisäritusi, toodavad piima, (imetajatel), eritavad higi, vaha, rasu ja muid aineid. Sidekude esineb kogu kehas, ühendab teisi kudesid omavahel ning toetab elastseid kehaosi. Sidekoe rakud paiknevad hajusalt ja nende vahel on palju rakuvaheeinet, mis kujutab endast tavaliselt elastsetest kiududest koosnevat võrku. Kohev sidekude täidab eelkõige siduvat ja koondavat rolli, hoides teisi kudesid paigal. Rasvkoe rasvaga täidetud rakud on eelkõige varuainete kogumiseks, kuid pehmendavad lööke ja püsisoojastel loomadel kehale soojusisolatsiooni kihi. Rasvkoesse talletatakse ka kehavõõrad ained, mida erituselundid ei suuda eritada. Fibrillarses sidekoes on rakuvaheaine tihedate paralleelsete kollageeni kimpudega. Sellised kimbud moodustavad kõõluseid, mis kinnitavad lihased skeleti külge ja sidemeid, mis hoiavad skeletti koos

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Esmaabi kursus test

tõenäolisem? a) Krambihoog b) Sisemine verejooks c) Südameatakk d) Suhkrudiabeet 28. Mille poolest erineb stenokardiahoog südamelihase infarktist? a) Valu lokalisatsioon b) Valu kiirgumine c) Valuhoo kestus d) Valu iseloom 29. Millisele kannatanule tuleb viivitamatult kutsuda kiirabi? a) 40-aastasele naisele, kes on põletanud oma käe kuuma kohviga. b) 68-aastasele naisele, kes on põletanud kuuma rasvaga mõlemad ülajäsemed c) 26-aastasele naisele, kellel esineb mõlema õla päikesepõletus d) Kõigile ülalnimetatud kannatanule 30. Mida tuleb teha teha kõigepealt, kui sündmuskohal on kannatanu raske põletusega? a) Kontrollida sündmuskoha ohutust b) Kontrollida kannatanu hingamist ja pullsi c) Helistada häirekeskusele d) Jahutada põletuspinda

Meditsiin → Esmaabi
110 allalaadimist
thumbnail
2
doc

1920. AASTATE ELU-OLU EESTI VABARIIGIS

Charles Lindbergh ja F. Scott Fitzgerald. Mehe tegi mehelikuks määratletud õlad, kitsad puusad, kvaliteetsest vastupidavast kangast riided nagu nahk, vill ja puuvill. Riietuse juurde käisid loomulikult ka aksesuaarid. Nendeks olid standard pikkusega lips, kaabud, mis olid erinevates stiilides ja kõige tähtsamaks oli klassikaline must-valge või must lakk-king. Juuksestiiliks oli lühike ära kammitud soeng, mis oli tehtud juuste tooniku või rasvaga. Naised hakkasid elu nautima ja ei hoolinud enam tavadest. Nad hakkasid end avalikus kohas meikima, suitsetasid ning nende tunnusmärgiks oli lühike soeng. Moes ei olnud enam korsett vaid vabalt langev särkkleit, mis paljastas ajaloos esimest korda jalad. Moes oli ka pottkübar, pahkluu kohal nööbitavad kingad ja keskelt ahenevad ning alt laienevad kontsad. Juustevärvimine hennaga muutus samuti väga populaarseks. 20-ndate moe ideaaliks sai

Ajalugu → Ajalugu
8 allalaadimist
thumbnail
11
doc

AJAJOON

· Lääne-Austraalia kõrbetest on leitud kivikujukesi ja kaljumaalinguid (kuivale kliimale on need üsna hästi säilinud). · Kuulsad on ka Lääne-Euroopa koopamaalingud. · Koobaste seintele maaliti suuri loomi, kes kunagi Euroopas elasid: mammutid, põhjapõdrad, piisonid. · Paleoliitikumis pintsleid ei tuntud, kasutati sammalt ja loomakarvu. Põhilised toonid olid kollane, punane, must ja valge. Kasutati mineraalseid värve, mida segati kondiüdi või rasvaga. · Kiviaeg jaguneb: 1) Vanem kiviaeg e. paleoliitikum (2 milj.-. 150 000 a. tagasi) Algas esimeste tööriistade valmistamisega. 2) Keskmine kiviaeg e. mesoliitikum (9000-5000 a. e.Kr.) Luudest ja kividest valmistatud riistad. (Nt, tuurad, harpuuniotsad, õngekonksud) 3) Noorem kiviaeg e. neoliitikum (5000-1800 a. e.Kr.) Algas savinõude ja lopes metallide kasutuselevõtuga.)

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
5
doc

17. ja 18. sajandi mood

Teenust anti kodus, juuksurid olid väga nõutud ja nad andsid nõu ja informeerisid teiste naiste garderoobist ehk jagasid ohtralt ka mitmesugust informatsiooni. RETSEPT: SONGUMEISTERDAMISE · Võta veise luuüdi · Eemalda kõik naha ja kondi jäänused · Pane potti ja lisa natuke pähkliõli · Sega korralikult, kuni viimase tükini · Lisa õli kuni on täieliku vedel · Nüüd natuke sidruni essentsi · Veise luuüdi võib asendada ka karu rasvaga Nii mehed kui ka naised puuderdasid oma soenguid. Daamid lisasid nisujahu oma pärisjuustele, mehed aga suurtele valgetele parukatele. Parukamoodi jätkas 18. Sajandil Ramillies`s parukas, mis kujutas vorstikujulist juukserulli kummagi kõrva kohal, ülejäänud juuksed kammiti kuklasse ja seoti musta paelaga kinni. Revolutsiooniga kaasas käinud kõige loomuliku soosimine ei viinud puuderdatuid soenguid üksnes moest, vaid pani need koguni põlu alla.

Ajalugu → Ajalugu
40 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Sahhariidid, amiinid, tselluloos, kollageen.

SAHHARIIDID Sahhariidid koosnevad süsinikust ja veest. Cn(H2O)m Süsivesikud on looduses enamlevinud orgaanilised ühendid. Taimedes leidub neid 75-90%, looduses kuni 2% ja seentes 1-3%. Hästi kättesaadavad, kõrge energiaväärtusega, odav, kerge säilitada. H­C=O | CH2OH | C=O 1g=4kcal süsivesikuid 30% glükoosist muudetakse neutraalseks ja rasvhapeteks. Glükoos ja Fruktoos sama valemiga C6H12O6 Maltoos(linnasuhkur) ja Laktoos(piimasuhkur) sama valemiga C12H22O11 Suhkurhaige uriin sisaldab glükoosi, mida võib kindlaks teha Cu(OH)2, millega Cu seob kaks O aatomit j...

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
5
docx

INIMENE

ja salvestada o organism (elusolend, elusorganism) ­ elav terviklik rakuline süsteem o primaadid (esikloomalised) ­ imetajate selts; poolahvilised ja ahvilised, viimaste hulgas inimlaadsete ülemsugukond, kuhu kuulub inimlaste sugukond (erinevad imetajatest selle poolest, mis on neil evolutsioonis taandarenenud). o rakk ­ kõige väiksem organismi ehituslik ja talitluslik üksus, millel on kõik elu tunnused o rasvkude ­ sidekoe liik, mille moodustavad rasvaga täidetud rakud o sidekude ­ hajusalt paiknevate rakkudega kude, mis ühendab teisi kudesid ja toetab elastseid kehaosi o silelihaskude ­ ühetuumalistest käävjatest rakkudest koosnev lihaskude, mis moodustab siseelundite lihased (v.a süda) ja mille kontraktsioon ei allu tahtele o sünaps ­ koht, kus närviimpulss antakse edasi ühest rakust teise rakku o trombotsüüdid (vereliistakud) ­ vererakud, mis on vajalikud vere hüübimiseks

Bioloogia → Bioloogia
64 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Kulturism ja fitness

Mida hinnatakse fitnessi võistleja keha juures? Hindamise võtmesõnad on "tervis" ja "sportlikkus". Hinnatakse võistleja keha sportlikku välimust kui tervikut, sealhulgas lihaste arengut, kehaehituse tasakaalustatust ja proportsioone aga ka näo ilu, soengut, naha seisukorda. Arvesse võetakse ka võimet esineda enesekindlalt ja graatsiliselt. NB! Kulturistlikult suur lihasmass ja "liigne" lihaste reljeefsus on miinuseks aga lihased peavad olema treenitud ja vähese rasvaga. Keha hinnatakse vabaseisus, eest-, küljelt- ja tagantvaates. Vabakava puhul hinnatakse ainult kava ja selle sooritust, mitte keha. Võistlustulemuses on keharaundil ja vabakavaraundil võrdne osakaal. Meeste fitnessis jagati esimesed ametlikud maailmameistrivõistluste medalid aastal 2006. Aastatel 2003- 2005 võisteldi maailma karikale. Suures osas on meeste võistlusmäärused sarnased naiste omadele aga lihasmass on piiratud juba reeglitega.

Sport → Kehaline kasvatus
34 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Inimorgani ehitus ja inimene kui tervikorganism

Sidekoe rakud paiknevad hajusalt ja nende vahel on palju rakuvaheainet, mis kujutab endast tavaliselt elastsetest kiududest koosnevat võrku. Kollageen moodustab sidekoe põhimassi ja on kõige iseloomulikumaks sidekoe elastseid kiude moodustavaks valguks. Sidekude esineb kogu kehas, ühendab teisi kudesid omavahel ning toetab elastseid kehaosi. Kohev sidekude täidab eelkõige siduvat ja koondavat rolli, hoides teisi kudesid ja organeid paigal ning tagades nende elastsuse. Rasvkoe rasvaga täidetud rakud on eelkõige varuainete kogumiseks, kuid pehmendavad ühtlasi lööke ja moodustavad püsisoojastel loomadel kehale soojusisolatsiooni kihi. Fibrillaarses sidekoes on rahuvaheaine tihedate paralleelsete kollageeni kimpudena.(moodustavad kõõluseid ja ligamente) Kõhrkude moodustab tugevaid, kuid painduvaid tugistruktuure, kus kollageeni kuid on pakitud elastse võrgustikuna.(ümbritseb nt luude otsi) Luukude on jäik sidekude, kus kollageeni kiud on

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Bioloogia kontrolltöö RAKK

närvirakkudelt. Pikemad jätked – neuriidid – juhivad närviimpulsid edasi teistesse rakkudesse. Sidekude esineb kogu kehas, ühendab teisi kudesid omavahel ning toetab elastseid kehaosi. Sidekoe rakud paiknevad hajusalt ja nende vahel on palju rakuvaheeinet, mis kujutab endast tavaliselt elastsetest kiududest koosnevat võrku (kõige iseloomulikumaks sidekoe elastseid kiude moodustatavaks valguks on kollageen, mis esineb ainult loomadel). Rasvkoe rasvaga täidetud rakud on eelkõige varuainete kogumiseks, kuid pehmendavad lööke ja püsisoojastel loomadel kehale soojusisolatsiooni kihi. Rasvkoesse talletatakse ka kehavõõrad ained, mida erituselundid ei suuda eritada. Kõhrkude moodustab tugevaid, kuid painduvaid tugistruktuure, kus kollageeni kiud on pakitud elastse võrgustikuna. Luukude on jäik sidekude, kus kollageeni kiud on ümbritsetud kaltsiumisooladega, mis muudab luud jäigaks ja tugevaks.

Bioloogia → Rakubioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
37
ppt

Liha eeltöötlemine

Sealiha ­ veiselihast kahvatum, väga valkjat sealiha ei soovitata osta, sest kuumtöötlemisel tõmbub tugevasti kokku ja jääb tuim. Liha ebaharilikult tumeroosa (kas kult või väga vana siga) ­ kuumtöötlemisel ebameeldiv lõhn. Hea sealiha on sõrmega vajutades tugev ning tekstuur on tihe. Lambaliha ­ noore lamba liha tugevalt roosakas punane, rasva väga vähe ning olemasolev on alati puhasvalge. Vana lammas ­ liha tumepunane, omab sageli ohtra nähtava rasvaga (tugevalt kollakas). Vasikaliha ­ looma vanusest olenevalt kas hallikas roosa või roosa, nähtav rasv kõva ja valge. Liha on loomade ja lindude keha lihaseline osa, mida tarvitatakse toiduks. Punase liha all mõeldakse tavaliselt sea-, veise-, vasika-, lamba- ja talleliha, kuigi mõned sea- ja vasika lihased on üsna heledad. Valgeks lihaks nimetatakse üldjuhul linnuliha. Rümp on tapalooma nõuetekohaselt töödeldud (pea ja jalgadeta) lihakeha pärast

Toit → Toitlustus
17 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun