8.Koori sibul ja hakki ribateks. 9.pane sibul kuumale pannile ja passeri koos tomatipastaga. 10.Koori ja pese porgand ning tee neljaks. 11.Koori sibul ja tee neljaks. 12.Sibul ja porgand rösti pliidiraua peal. 13.Kui puljongilt enam vahtu ei tule ,lisa röstitud sibul, porgand,tera pipar ja loorberi lehed. 14.Kui konservkurk on pehmeks haudunud kurna vesi ära. 15.Kui sealiha on pehme kurna puljong ära. 16.Pane puljongisse kartul. 17.Tükelda sealiha kuubikuteks. 18.Kui kartul on poolpehme lisa keedusink,viiner,sealiha,konservkurk ja passering. 19.Maitsesta supp köögiviljapuljongiga ,kurgivedeliku ja soolaga. Ahjus küpsetatud kana kollase riisiga külmas kastmes 1.Pane ahi sooja. 2.Kanakoiva sisse masseri sool ja broilerimaitse aine. 3.Aseta kanakoivad õliga määritud ahjuvormi ja pane küpsema. 4.Pese riis läbi ja pane keevasse,soolaga maitsestatud vette. 5.Võtta majonees,hapukoor,ketsup ja kurgivedelik ning sega ühtlaseks
Kokku: 0,155 0,311 Hind km-ga: Maitseained kanda ettevõtte kuludesse Valmistamine 1.Tooraine kaaluda 2. Lõhefilee puhastada luudest ja nahast ning maitsestada soola, suhkru, sidrunimahlaga ja määrida õliga ning asetada külmikusse kiletatult. 3. Tomat pesta ja puhastada ning hakkida väiksesteks 1x1 cm kuubikuteks. Kurk pesta ja puhastada ning hakkida sama suurteks kuubikuteks. Porru pesta ja puhastada ning lõigata kuubikuteks. Ruccola ja jääsalat pesta ja kuivatada ning rebida ribadeks. 3. Saiaviiludelt eemaldada koorikud ning lõigata 1x1 kuubikuteks. Oliiviõli kuumutada pannil, kuhu asetada ka saiakuubikud, pannil väheses rasvas praadida, kuni saiakuubikud muutuvad kuldseks 4. Kastme jaoks segada omavahel sool, pipar suhkur ja maitsestamata jogurt. Küüslauk
Till kg 0,004 Põhiroog: Nuudlipesad Nuudlipesad kg 0,090 Till kg 0,010 Pane vesi sool ja võiga keema Keeda nuudlipesad pehmeks Vesi kg 0,800 Puhasta porgand ja sibul, tükelda kuubikuteks Õli kg 0,050 Tükelda sink kuubikuteks, samuti oliivid Sibul kg 0,150 Pane tomatid korraks kuuma vette ja Porgand kg 0,130 eemalda nahk, tükelda tomatid Suitsusink kg 0,200 Kuumuta õli pannil, lisa porgand, sibul sink Või kg 0,020 prae kergelt, lisa oliivid ja tomat ning Tomat kg 0,200 purustatud küüslauk Oliivid kg 0,020
0 kuivatatud tsilli kg 0,000 0,000 0,000 0,000 0,00 kr 0,00 kr Kokku: 0,210 0,317 0,419 0,633 15,59 kr Hind km-ga: 18,40 kr 5 Valmistamine: 1. Koori sibulad ja lõika väikesteks kuubikuteks. 2. Sulata potis või ja kuumuta selles sibulad, lisa juurde vein ja keeda kokku. 3. Lisa juurde vesi, puljongipulber ja lase keema. 4. Lisa juurde vahukoor ja keeda pool kogusest kokku, maitsesta soola ja pipraga. 5. Koori küüslauk ning haki peeneks. 6. Pese salat ja kuivata paberätikuga. 7. Pane kannmiksrisse küüslauk, salat, 50 g õli ning püreesta korralikult. 8. Valada segu potist kannmiksrisse ja püreestada veel mõni minut. 9
Kokku: 0,222 6,639 Omahind 0,593 Hind km- ga: 0,712 5 Valmistamine: 1.Kõigepealt pesta ning puhastada porru, seejärel lõigata juliennideks. 2.Pese-koori-pese porgand ja kartul. 3.Kartul lõigata suuremateks kuubikuteks (mirepoix) ning porgand väiksemateks kuubikuteks (brunoise) Kartuli kuubikud asetada külma vette 4.Lõhefilee pesta ning puhastada luudest. Lõigata välja suuremad kuubikud (1,5 x 1,5cm) 5.Pese ning seejärel haki veerand antud tilli kogusest peeneks (ilma varteta) 6.Seejärel seo ülejäänud till (varsi ei lõigata ära) ühe porru lehe ribaga kokku et moodustuks üks punt (kasuta ka neid varsi, mis jäid hakitud tillist üle) 7.Kuumuta potis või ning oliivõli ning seejärel lisa ribadeks lõigatud porru ja punti seotud till.
60 g varssellerit 2 värskelt pressitud laimi mahla mandlilaaste Salatikaste : 150 g väherasvast majoneesi 150 g hapukoort noaotsaga värsket ingverit peeneks hakitult soola Rosepipra teri kaunistuseks. Aseta Talleggi Rosepipra kanafilee lõikelauale ja lõika horisontaalselt kanafilee kaheks ühepaksuseks tükiks. Seejärel rösti/prae fileed kuumal pannil väheses õlis. Jahuta kanafilee ja lõika 0,5 cm kuubikuteks. Õun ja aprikoos tükelda ühesuurusteks 0,5 cm suurusteks kuubikuteks, pane anumasse ja pigista üle värske laimi mahlaga . Sega komponendid omavahel ja jäta mõneks ajaks marineerima. Varssellerist lõika õhukesed viilud. Mandlilaastud rösti ahjus kuival ahjuplaadil pruuniks. Salatikaste: Salatikastme valmistamiseks sega kokku omavahel kastme komponendid ja maitsesta vähese soolaga. Pese ja puhasta salatilehed, rebi käte vahel anumasse väiksemateks tükkideks. Lisa
Lehed on maitsvad ja neid valmistatakse nagu spinatit. Naeris • Toitumisalased faktid • Naeris • Hulk koguse kohta: • 100 g • Lipiidid 0,1 g Kolesterool 0 mg • Naatrium 67 mg Kaalium 191 mg • Sahhariidid 6 g Kiudained 1,8 g • Suhkrud 3,8 g Valgud 0,9 g Retseptid • Ühepajatoit lihaga. • Valmistusaeg: 40-60 min • Kogus: 4 portsjonit • Valmistusviis • Lõika liha kuubikuteks, pruunista hautamisnõus koos sibula ja tükeldatud selleriga, lisa vett, nii et liha on kaetud ja hauta. Porgandid ja kaalikad lõika kuubikuteks ja pruunista kergelt rasvas. Poolpehmele lihale lisa porgandid ja kaalikad ning sool ja hauta kaane all. Poolpehmetele aedviljadele lisa kartulikuubikud, hauta, kuni kõik toiduained on pehmed. Retseptid (Ühepaja toit) Tänan kuulamast ja vaatamast! Järgmise korrani
0% Tsillipulber Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 160,00 kr 0,16 kr 0% Pur. Must pipar Kg 0,001 0,001 0,002 0,002 145,00 kr 0,15 kr Kokku: Kg 0,410 0,255 0,820 0,510 11,38 kr Hind km-ga: 13,42 kr Valmistamine: 1. Lõika külmad kartulid kuubikuteks ja seemneteta paprika väikesteks tükkideks. 2. Seda suures kausis jogurti hulka maitseained, kartulid ja paprika. 3. Jahuta salat korralikult. 2 Pearoog TOIDU NIMETUS India lambalihahautis riisiga portsjoni 0,416 kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Valmistamise Hind
Verivorst on eesti rahvustoit, mis kuulub niinimetatud Eesti kööki. Traditsiooniline eesti verivorst valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Valmistusained: 2,5 l vett 1 l seaverd 1 kg odrakruupe keedusoola 500 g seapekki 300 g sealiha musta pipart vürtsi majoraani Verivorsti valmistamine Pese tangud sooja veega ja jäta tunniks likku. Haki liha võimalikult väikesteks kuubikuteks ja pane veega keema. Hakitud sibul praadida rasvaga läbi Kui lihal on vaht pealt korjatud, lisa tangud, sibulad ja küüslauguküüned ning purustatud loorberilehed. Samuti piisavas koguses vett ning hauta madalamal kuumusel peaaegu pehmeks. Vorstipuder ei tohi olla nii pehme kui tavaline söömiseks mõeldud puder, lisaks peab ta ka tihke olema. Keemise vältel ei tohi putru segada, muidu muutub see kleepuvaks. Leotatud tangude puhul on keeduaeg kuni 1 tund.
o Köögivilja ja kartuli püreesid. o Riisi. o Makarone. o Seeni. o Marineeritud salatid. o Toorsalatid. o Marineeritud õunad, ploomid. o Praeleem, maisitärklisega paksendatud kastmed, sinepikastmed. Liharullid: Lõika portsjoni kaks 1,5 cm paksust lihaviilu, vasarda ovaalseks ning üks äär õhemaks ja maitsesta soola ja pipraga. Tükelda peekon ja köögivili kuubikuteks või julienneks. Kuumuta peekon pannil ja lisa köögivili. Aseta täidis liha paksemale poolele ja rulli kokku. Kinnita tikuga või pane kinnituskoht allpool pannile (õliga määritud fooliumisse) Küpseta ahjus 160o kombi programmi juures 30-45 min. või hauta kaane all. Klopsid: Vasarda liha kile vahel andes ovaalse kuju, maitsesta pipraga.
2 spl õli 1 pott salatit pool kurki Kaste: peotäis petersellilehti mõned basiilikuoksad Santa Maria küüslaugusoola 2 dl maitsestamata jogurtit 1 dl apelsinimahla Santa Maria purustatud musta pipart ½ tl Santa Maria kivisoola, veskis (Rock salt) Valmistamisjuhis Lõika kanafileed paari sentimeetri pikkusteks peenteks ribadeks ja raputa neile peale veidi jahvatatud paprikat, sega läbi ja jäta maitsestuma. Kastme jaoks haki ürdid võimalikult peeneks ja lisa muud ained. Lõika kurk kuubikuteks ja pane kastmesse maitsestuma. Seejärel lõika sai kuubikuteks ja raputa peale küüslaugusoola. Kalla saiakogusest pool pannile, sega kiirelt 1 spl sulatatud võiga läbi ja prae segades ühtlaselt krõbedaks ja kuldpruuniks. Prae samal viisil teine portsjon. Pane pannile veidi õli, kuumuta pann kõrge kuumuseni ning prae broilerifileeribad pidevalt segades pruuniks. Rebi salatilehed tükkideks ja sega kastmesse. Lisa jahtunud broileriribad ning sega hästi läbi. Tõsta
MAGUS HOIDIS Karm kuremari 1 või rohkem kabatsokki 3 l jõhvikaid 600 g suhkrut, natuke soola Kabatsokk koorida, eemaldada viljaliha, lõigata väikesteks kuubikuteks. Lisada tükikestele pisut soola, segada, lasta veidi seista. Panna keema, mõne minuti pärast lisada jõhvikad, suhkur ja keeta kümme-viisteist minutit. Panna moos purkidesse ja sulgeda õhukindlalt. Karmilt magushapu maitsega moos sobib hästi verivorsti juurde, lihatoitude kõrvale, pannkoogi peale, tordikihtide vahele ja liha marineerimiseks.
Ühepajatoit (läbikasvanud sealiha, veiseliha, suitsuvorst, valge peakapsas, hapukapsas, seened, mustad ploomid, punane vein). Toorained 200 g läbikasvanud sealiha 2 sibulat 300 g lahjat veise- või sealiha100 g suitsuvorsti 300 g valget peakapsast500 g hapukapsast 100 g seeni soola, köömneid, majoraani 8 musta ploomi pipart 100 g punast veini Bigos Valmistamine 1. Sealiha lõigata väikesteks kuubikuteks ja praadida, lisada hakitud sibul ning hautada kuldkollaseks. 2. Liha lõigata kuubikuteks, vorst ketasteks, peakapsas ja seened ribadeks ning panna kõik koos hapukapsa ja maitseainetega hautuspotti. 3. Lisada kuuma vett nii palju, et see vaevalt toitu katab ja keeta nõrgal tulel 1 tund. 4. Lõpuks lisada punane vein.
Haki 4 tomatit ja saada need ka potti. Need, kes on altimad teravamatele elamustele, võiksid nüüd lisada ka pool puhastatud 0,5 tk tsillikaunast. Koori paprikad ja lisa need potti. Maitsesta soola, suhkru ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Jäta nõrgale tulele tunnikeseks podisema. Aeg-ajalt kontrolli, vajadusel lisa vett. Kui kõik parajalt pehme, püreesta. Valmimise aeg on 20-40 minutit. Koorene kalasupp Koori 2 porgandit ja 1 sibul ning haki kuubikuteks, haki 0,5 t porru ribadeks. Prae kiirelt potipõhjas. Vala peale vesi, lisa 1l puljongit ja lase keema. Nüüd lisa 3 tükeldatud kartulit ja keeda 10 minutit. Viimasena lisa eelnevalt puhastatud ja kuubikuteks lõigatud 400g kalafileed. Keeda korraks supp veel läbi, lisa 3 dl 10% koor ja maitsesta lõplikult ( must pipar, õli ). Soovitus: Keedetud ja tükeldatud muna lisamine annab supile mahedust ja tihedust. Juustusupp Pane potti 1l puljong ja tükeldatud sai
kg 0,025 0,024 0,050 0,048 1.83 0,09 omas mahlas Majonees kg 0,028 0,028 0,056 0,056 0.99 0,06 5 Aroomisool kg 0,025 0,023 0,050 0,046 4.57 0,23 Kokku: 0,202 0,195 0,404 0,39 13,68 0,94 Hind km-ga: Lõika hiina kapsas ribadeks ja suitsukana kuubikuteks. Nõruta mais ja ananassikuubikud. Sega kõik salatiained majoneesiga ning maitsesta vajadusel aroomisoolaga. Serveeri kohe.Maitseained sisseostmisel kantakse ettevõtte kuludesse. 3.2 Põhiroog TOIDU NIMETUS___________ KREEMINE SEALIHA portsjon J20/100/70/50 i kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti Valmistamise Hind 20%
6 : Hind km- ga: 1,34 Valmistamine: 1. Kartulilisandi jaoks pese ja koori kartul ning keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna ja nõruta pliidil. 2. Pese paprika ja puhasta seemnetest. 3. Lõika paprika väikesteks kuubikuteks. 4. Haki murulauk. 5. Tambi pudrunuiaga kartul pudruks, lisa juurde või, paprika, murulauk ja munakollane, sega ühtlaseks ja maitsesta soola ja pipraga. 6. Pane ahi 200 kraadi juurde sooja. 7. Pritsi kartulisegu läbi pritskoti küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile rosetiks ning küpseta 200 kraadi juures 10 minutit. 8. Köögiviljalisandi jaoks koori sibul ja puhasta tsilli. 9. Lõika sibul ribadeks ja tsilli kuubikuteks. 10
Peale koore lisamist supi kuumus ei tohi minna üle 65 kraadi. 12. kreemsupid- peene ja hõrgumaitsega. Nende valm. lisatakse püreeritud toiduainetele valget v heledat põhikastet. Keetmise lõpus lisatakse alati rõõskakoort, samuti munarebu. 13. veloute-supid- põhja keetmiseks võetakse 88% heledat puljongit, 6%rasvainet, 6%nisujahu. Rasvaine sulatatakse, nisujahu, segada, lisada kuum puljong. Hoolikalt läbisegada ja keeta nõrgal kuumusel tund. Köögivili tükeldatakse mirepoix kuubikuteks ja kuumutatakse rasvaines. Lisatakse kuum puljong ja keedetakse pehmeks. Toiduained püreeritakse ja ühendatakse supipõhjaga. Keedetakse läbi ja maitsestatakse. 14. külmad supid. Leemeks sobivad: leivakalja, peedipuljongit, tomatimahla, erinevad piimatooted. Koostisaineid tükeldatakse ühtlase suuruse ja kujuga tükkideks. Täiteaineid segatakse supileeme sisse. Supp maitsestatakse soola ja suhkruga. Kasutatakse ka muskaati ja maitsesoolasid, mitmesuguseid maitsetaimi
Tõsta peale fetajuust. -5- Kõrvitsa-õunarisoto Mõnusalt sügisehõnguline risoto sisaldab sügise vilju kõrvitsat ja õuna. Sobib huvitaval kombel nii soolaseks kui ka magustoiduks. Ligikaudu 4 portsjonile Kogus Koostis- ja maitseained 300 g Kõrvits 1 tk Õun 1 tk Sibul 1 küüs Küüslauk 1 klaas Risotoriis 1 klaas Valge vein 1 tl Suhkur 1 sl Või 1 sl Riivjuust Lõika kõrvits kuubikuteks ja õun sektoriteks. Kuumuta potipõhjas õli, lisa peeneks hakitud sibul ja küüslauk ning prae 23 minutit. Lisa kõrvits ja õun ning prae veel umbes 3 minutit. Siis lisa riis ja prae veel 34 minutit. Vala juurde vein ja hauta vaiksel tulel umbes 15 minutit, kuni vedelik on aurustunud ja riis peaaegu valmis. Maitsesta suhkruga, mõne aja pärast ka soola ja musta pipraga. Kui risoto on valmis, lisa riivjuust ja või. Juustu võid ka lihtsalt peale puistata.
Vala kaste lihapallidele ning lase läbi kuumeneda. Soe pasta ja fetajuustusalat ürtidega Võrratu kerge salat. Fetajuustust moodustub kuumale pastale meeldiv juustune kaste 4 portsjonit: Kogus Koostis- ja maitseained 300 g Fusilli 300 g Kirsstomatid 200 g suitsusink 2 suurt peotäit meelepärast salatit (rukola, värske spinat vms) 300 g Feta juust 0.5 dl rebitud basiilik või muid ürte Keeda pasta rohkes soolaga maitsestatud vees. Poolita kirsstomatid ja lõika sink kuubikuteks. Rebi pestud salat väiksemateks tükkideks lõika fetajuust kuubikuteks. Nõruta pasta ning sega tomatite, salati, ürtide, singi ja fetajuustuga. Serveeri kohe. Täname kuulamast!
Ka Eestis pakutakse suvisel ajal väliüritustel hõrgutavaid wokiroogi. Paljudel perenaistel on aga kodus väikesed lamedapõhjalised wokpannid. See toiduvalmistamise viis on saanud meil tõeliseks trendiks. Wokpann täidab ühtaegu nii keedupoti, praepanni kui ka aurutamisnõuülesandeid. Wokkides jäävad toiduained kergelt krõmpsud (liha küpsetatakse siiski läbi). Roa valmistamiseks lõigatakse toiduained väikesteks ribadeks, viiludeks või kuubikuteks. Ka liha peaks olema tükeldatud kas väikesteks kuubikuteks (1,5 x 1,5 cm) või veel parem peenteks ribadeks (1 x 3 cm). 3.Suitsutamine Suitsutamiseks nimetatakse toidu töötlemist naturaalse suitsuga.Suitsutamise eesmärgiks on anda lihale meeldiv välimus ja maitse ning pikendada säilivusaega. Kuumsuitsutamine toimub 6080°C ja külmsuitsutamine 1520°C juures. Suitsutada on võimalik ka lõkkel spetsiaalses suitsuahjus, kus suits
neid potis õli sees. * lisa vesi, puljongikuubikud ja purustatud tomatid, lase keema, pane juurde pasta * lisa maitseained, hauta madalal kuumusel kuni toiduained on pehmed,lisa frikadellid * keeda sebi, kuni frikadellid tõusevad pinnale, tõsta pott tulelt ja lisa maitseroheline SAIAVORM pool tahket saia 50 g võid 1 kl moosi, külmutatud marju 1 dl suhkurt 1 tl vaniljesuhkurt 3 muna 11/2 kl piima * Määri ahjuvorm võiga * Lõika saiad kuubikuteks, pane saiatükid ja moos kihiti vormi * Klopi monad suhkruga lahti, lisa piim ja vala segu vormi, nii et see ulatuks pealmise saiakihini * Pista peale suhkurt ja võitükikesi *Küpseta ahjus kaane all 30 minutit, siis 15 min.ilma kaanete. Lisandika ½ piima
Eesti rahvusköök ,,Saaremaa" Eneli Vanin Saaremaa pannileib Koostis: 500 g kartulit 100 kuni 150 g suitsupekki 1 sibulat 2 sl odrajahu 1 suur muna 1 tl soola Valmistamine: Haki sibul ja peekon kuubikuteks. Prae pannil läbi. Riivi kartulid peene riiviga, aseta puhtale köögirätikule ja pigista kuivemaks (või pigista lihtsalt käte vahel kuivemaks). Sega riivitud kartulid, praetud suitsupeekon ja sibul, muna ja odrajahu. Suru küpsetuspaberiga kaetud väiksemale ahjuplaadile. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 30 minutit. SÜLT Valmistusviis 1. Pese liha ja pane külma veega keema. Kui vedelik on keema tõusnud, eemalda vaht 2
Küüslauguküünt 10g viiludeks. Kuivatatud tomat 30g Keedusink 100g 2.Haki küüslauk ja kuvatatud tomat peeneks ja s Piim 200g seda. Muna 2tk Sool 3.Klopi munad piimaga ja maitsesta soola ja musta pipraga. Pipar Vormi määrimiseks õli 4.Lõika sink kuubikuteks 5.Määri vorm õliga 6.Aseta põhjale kiht kartuleid,seejärel küüslaugused tomatid, singikuubikud. 7. lao mitu kihti ja pealmiseks kihiks jäta kartulid.Vala üle Piima-muna seguga ja küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund
· 6.Aseta leivale kate nr.1 ja vajuta noaga tasaseks. · 7.Aseta selle peale leib, immuta ja pane peale kate nr.2. · 8.Kata küljed kattega ja kaunista rikkalikult. Puuviljasalat Vaja läheb: 1.1.banaan 2.1 suur õun 3.1pirn 4.peotäis viinamarju 5.1apelsin Tee nii: Pese puuviljad, kuivata. Koori õunad, pirnid, apelsini sektorid lõika neljaks. Viinamarjad poolita, võta lõikelaual noa otsaga seemned välja. Banaan tükelda kuubikuteks. Serveeri segatud puuviljad / vahukoore, kohupiima või hapukoore kastmega. Koolis pole vajalik/ Peale raputada röstitud pähkleid. Pane serveerimispokaali valmis portsud. Mahlajook
Paljudel perenaistel on aga kodus väikesed lamedapõhjalised wok-pannid. See toiduvalmistamise viis on saanud meil tõeliseks trendiks. Wokpann täidab ühtaegu nii keedupoti, praepanni kui ka aurutamisnõu ülesandeid. Wokkides jäävad toiduained kergelt krõmpsud (liha küpsetatakse siiski läbi). Roa valmistamiseks lõigatakse toiduained väikesteks ribadeks, viiludeks või kuubikuteks. Ka liha peaks olema tükeldatud kas väikesteks kuubikuteks (1,5 x 1,5 cm) või veel parem peenteks ribadeks (1 x 3 cm). Suitsutamine Paljudes maakodudes on olemas suitsuahjud, milles valmistatakse eeskätt liha ja kala. Suitsutamiseks nimetatakse toidu töötlemist naturaalse suitsuga. Suitsutamise eesmärgiks on anda lihale meeldiv välimus ja maitse ning pikendada säilivusaega.
Niimoodi toimides ei vaju korvikeste ääred küpsemise ajal alla. Küpseta 200 kraadises ahjus 8 minutit, eemalda fooliumid koos raskusega ja küpseta korvikesi veel 5 minutit või kuni need on ilusasti helepruunid. Lase korvikestel 10 minutit vormis jahtuda ning kummuta siis vorm tagurpidi lauale, et korvikesed välja tuleksid. Sulata sokolaad veevannil ja määri pintsliga korvikeste sisse. Jäta mõned maasikad kaunistamiseks, ülejäänud lõika väikesteks kuubikuteks. Vahusta vahukoor. Lisa mascarponele suhkur, laimimahl jakoor, maasikatükid ning lisa vahukoor (vastavalt oma eelistusele kas 1 või 2 dl). Tõsta täidis tordi pritskotti ja pritsi igasse korvikesse täidist. Kaunista maasikate ja riivitud sidrunivõi laimikoorega.
Toiduainete hinnad on võetud kauplusest Selver. Valmistamine: 5 1. Sampinjonid puhastada: eemaldada ettevaatlikult seenejalad ja seenekübarate sisu sinna mahutatava täidise jaoks. Sampinjonitäidis: 2. Pool seenejalgade kogusest kasutada täidiseks ja need hakkida kuubikuteks. 3. Sibul koorida ja hakkida väikesteks kuubikuteks. 4. Kirsstomat pesta ja hakkida väikesteks kuubikuteks. 5. Broilerifilee lõigata 1-2 mm paksusteks kuubikuteks. 6. Ahi lülilitada sisse. 7. Või kuumutada pannil, valada broilerifileekuubikud pannile ja pruunistada vähe aega, kuni liha värvus on muutunud. 8. Lisada hakitud sibul ja seenejalad ning lõpuks tomatikuubikud. 9. Maitsestada tüümianiga, segada hulka sulatatud juust ja kuumutada vähe aega. 10
Punane kärbseseen Roheline kärbseseen Valmistatud road seentest Seenesupp 1 l lihapuljongit, 1 sl kruupe, 2 kartulit, paar viilu suitsuribi, 1,5 dl kupatatud seeni, 1 väike sibul, 1 sl võid, hapukoort Kruubid pesta ja keeta puljongis pehmeks. Parem on kruupe enne leotada, siis on keetmisaeg oluliselt lühem. Seened ja sibul hakkida ning praadida võiga läbi. Puljongile lisada kuubikuteks tükeldatud kartulid ja suitsuribi, praetud seened ja sibul ning keeta, kuni toiduained pehmed. Supile panna peale või anda eraldi kausis juurde hapukoor. Kukeseene-kohupiimakaste 300 g kukeseeni, 1 sl võid, 100 g kohupiima, 0,5 dl piima, 1 sibul, soola, hakitud maitserohelist Kohupiim ajada läbi sõela, lisada piima ja segada ühtlaseks. Lisada hakitud sibul, maitsestada soolaga. Või sulatada pannil, lisada tükeldatud kukeseened ja kuumutada, kuni
SISUKORD SISUKORD 2 1. SISSEJUHATUS 2 2. MANGO ÜLDKIRJELDUS 3 3. KASVUPIIRKONNAD JA KLIIMATINGIMUSED 3 4. VALMINUD PUUVILJADE KIRJELDUS JA KEEMILINE KOOSTIS 4 5. KASUTAMINE TÖÖSTUSES JA LAUAPUUVILJANA 5 6. RETSEPTE MANGO KASUTAMISEKS 5 6.1 TERVISLIK MANGOSMUUTI 5 6.2 CAMPARI SORBETT 6 6.3 MANGIJOGURITDESSERT 6 6.4 MANGOKREVETISALAT 7 7. ALLIKAD 7 • SISSEJUHATUS Käesolevas töös antakse ülevaade troopilisest puuvilast mangost. • MANGO ÜLDKIRJELDUS Mango on 1030meetri kõrguse laiuva võraga igihalja puu luuvili, mis ripub üksikult või kobaratena pikkade viljaraagude otsas. Vili võib olla väga erineva kuju ja suurusega alates ploomist ja lõpetades meloniga. Kaalub keskmiselt 300g, kuid võib ette tulla kuni 2kg raskuseid vilju. Vili võib olla ümmargune, munavõi silindrikujuline, neerule või sidrunile sarnanev, värvuselt rohekaskollasest kuni punaseni. ...
Keetmise ajal vett ei lisata, kui see siiski vajalikuks osutub, siis valatakse juurde kuuma keedetud vett.Sool lisatakse keetmise algul.Keeduvesi tarvitatakse vahel toiduks.Aedvili kantakse kohe pärast keetmise kõpetamist lauale.Soojas hoidmine on kahjulik, sest sel juhul väheneb toiteväärtus, eriti aga C-vitamiini sisaldus.Kui aedvilja toite kohe ei sööda, siis jahutatakse see kiiresti ja antakse lauale kas külmalt või uuesti soojendatult. Aedvilja hautamine: Aedvili lõigatakse kuubikuteks või kangideks.Rasv sulatatakse keedunõus, selles kuumutatakse aedvilju segades veidi aega, siis lisatakse vedelik ja sool ning hautatakse tasasel tulel kaanega kaetult pehmeks(15-20 min).Jahuga segatud piim lisatakse 5 minutut enne hautamise lõpetamist, hapukoor valmis toidule.Lauale andmisel lisatakse maitseroheline ja tahtmisel ka tükeldatud tomatid vms. Köögiviljade aurutamise seade : Staarhautis ratatouille
kuni maapirn on küps. Püreeri supp ja maitsesta soola- pipraga. Tervislik Tervislik Toores peet, Lõika kooritud Serveerida ning peedi- punane peedid väikesteks eelsoojendatu innovaatilin püreesupp veiniäädikas, kuubikuteks, pane d e eelroa köögiviljapuljonkeevasse puljongisse, supitaldrikul supp g, punane sibul,lisa äädikas ning lase või kartul, rõõsk 40 minutit tasakesi puljongitassis koor, haududa. Lisa 65C juures. maitseained tükeldatud kartul ja Lisada paks
portsjoni kaal 0,050 portsjonite arv 1 portsjoni hind 0,84 Tehnoloogiline kirjeldus 1.Pane muna keema ja see järel jahuta ja koori. 2. Tükelda suitsukalafilee väikesteks kuubikuteks. 3. Tükelda ka õun, muna, kurk ja tomati sisu väikesteks kuubikuteks. 4. Sega ettevaatlikult kokku suitsukalafilee, muna, õun, kurk, tomat. 5. Valmista kaste majoneesi ja hapukoorega ning maitsesta sidrunimahlaga. 6. Seega salatiained kokku kastmega. 7. Võta seest tühjaks tehtud tomatid ja täida need suitsukalasalatiga. 8. Kaunistamiseks kasuta tilli. 6 Kalkulatsioonikaart ,, Kartuli-frikadellisupp" KALKULATSIOONIKAART
Kutseeksami küsimused ja vastused. 1. Kirjelda maksapasteedi valmistamist. Maks puhastatakse kelmest ja soontest ning lõigatakse väiksemateks tükkideks. Pekk lõigatakse kuubikuteks ja pruunistatakse kergelt, seejärel lisatakse maks, pisut keevat vett ja hautatakse pehmeks. Hautatud toiduained aetakse kaks korda läbi hakkmasina. Segu maitsestatakse soola, suhkru, pipra ja muskaatpähkliga, vahustatakse kohevaks ning heledaks. 2. Laktoositalumatus. See väljendub selles, et inimene ei saa piima ega ka piimatooteid süüa. 3. Lasanje. Lasanje on suussulav vormiroog, mille kihid koosnevad pastalehtedest. Lasanje valmistamiseks tuleb keeta kaks erinevat kastet.
· Laktoositalumatus - haigus, tänu millele ei suuda organism lahustada laktoosi ehk piimasuhkrut. Loobuma peaks piimast ja piimatoodetest ja tarbima soja tooteid. · Gluteenitalumatus ehk Tsöliaakia on päriliku eelsoodumusega eluaegne haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud tooted. Süüa võib aga tatart, maisi ja riisi. 4. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud lihatoite. · Valitakse sobiv liha tükk · Liha tükeldatakse kuubikuteks, kangideks või viiludeks risti kiudu · Pruunistatakse väheses rasvas · Lisatakse eraldi rasvaines kuumutatud maitseköögiviljad, vedelik ja maitseained · Pannakse haudepotti kaane alla hauduma 140*c juures · Lihatoidud rulaad, klops, asuu, guljass, raguu, pilaff, risoto, stroogonov. 5. Kirjelda erinevaid kartuli lisandeid. · Kartulikroketid · Kartulilaastud · Kartuliroosid · Täidetud kartulid · Hasselbacki kartulid · juustukartulid 6
000 0.000 12 till kaunistamiseks kg 0.001 26 0.001 0.003 0.002 13 salatileht kaunistamiseks kg 0.001 33 0.001 0.003 0.002 Kokku: 0.157 0.314 Mise en place: 1. Keeda muna 10 minutit, jahuta ja koori. 2. Pese köögiviljad. 3. Puhasta õunad seemnekodadest. 4. Koori kurk. Pressi sidrunist mahl. Valmistamine 1. Tükelda suitsukala, õunad, kurk, tomat ja muna kuubikuteks. 2. Sega salatiained kergelt omavahel. 3. Kastme valmistamiseks sega hapukoor, majonees ja sidrunist pressitud mahl. Vajadusel lisa veidi soola. 4. Sega kaste salatiga. 5. Kontrolli maitset. Serveerimine: 1. Temperatuuril 2-6 °C 2. Kaunistada salatilehtede, sidruniviilu ja tilliga. TOIDU NIMETUS Hele linnulihapuljong portsjoni kaal valmistatavaid g portsjoneid 1000 kokku 1
Täiteainetena kasutatakse köögivilju, seeni, tangaineid, pastatooteid, klimpe, veiseliha, sealiha, linnuliha, kala, meresaadusi, vorstitooteid, juustu. Et supil oleks kena välimus, tükeldatakse lisatav köögivili ja lihasaadused ühtlaselt. Tükeldus võib olla väga erinev ribad, kuubikud, kangid jne. Ühe supi komponendid aga peavad olema tükeldatud ühel viisil. Sama kehtib ka tükkide suuruse kohta. Näiteks suppides, kus kasutatakse tangaineid tükeldatakse köögivili kuubikuteks, nuudli- ja makaronisuppidele, kui nende kuju on piklik ribadeks või kangideks. Mõnedel suppidel on ka kindlad tükelduskujud. Kõiki köögiviljasuppe valmistatakse ühesuguse tehnoloogilise skeemi järgi. Kõik köögiviljasupi komponendid lisatakse puljongisse tükeldatult ja valmistamisel lisatakse kõik komponendid puljongisse nende pehmenemise järjekorras, arvestades sellega, et kõik toiduained korraga valmiksid.
Suhkur 30g Liköör 1cl 6. Soojenda parfeed kätega ja löö parfee vormist välja serveerimistaldrikule. 7. Kastmeks keeda kokku siirup ja suhkur ning maitsesta likööriga. 8. Kaunista. 4.KARTULIKOOGID KARAMELLÕUNAGA Bruto Neto 1. Eemalda õunal südamik ja tükelda kuubikuteks mugulsibul 48g 40g 2. Sulata või, lisa õunakuubikud ja sega kuni kartul 257g 180g õunakuubikud on üleni võiga kaetud. sool, muskaatpähkel 3. Piserda õunad üle sidrunimahlaga, raputa peale suhkur Praadimiseks ja kaneel ning kuumuta 2-3 minutit pidevalt segades. õli 30ml 30ml 4. Riivi sibulad ja kartulid jämeda riiviga. Maitsesta soola Serveerimiseks ja muskaatpähkliga. või 10g 10g 5
pane jahedasse hanguma. Serveeri kuumade keedetud kartulitega. Paku lisandiks kõrvitsasalatit ning sinepit ja mädarõigast. Verikäkid · Valmistusained · Valmistusviis 300 g rasvast sealiha Lõika sealiha kuubikuteks, 1/2 l verd kuumuta. Lisa hakitud sibul ja 1 kg rukki või odrajahu kuumuta helepruuniks. Kurna 1/2 l puljongit veri läbi sõela, lisa puljong, 1 sibul kuumutatud sealiha sibulaga, soola pipar, sool, majoraan ja jahu. pipart Sõtku taigen. Vormi majoraan mandlikujulised käkid ja pane
Bardeerimine - lahja liha pekiviilude (peekoniviilude) sisse keeramine või nendega katmine. Besee - magustoit vahustatud munavalgest ja tuhksuhkrust. Beshamellkaste - valge põhikaste võist, jahust ja piimast, mida vajaduse korral täiendatakse lisanditega nagu mädarõigas, sibul, juust, maitseroheline jne. Blanseerimine - kuumutamine vees või aurus. Broiling grillimine. Brunoise - köögiviljade 1-2 mm suurusteks kuubikuteks lõikamine. Barbecue - ameerikapärane nimetus õues grillimisele. Dekoorimine - dekoorkihi kandmist niiskele lihapinnale eesmärgiga muuta maitset ja välimust isuäratavamaks. Durumjahu - ehk kõvateralise nisu jahu kasutatakse siis, kui ei soovita venivat konsistentsi. Enamus makaronitooteid valmistatakse durumjahust, samuti pitsataigent. Flambeerimine - toidule valatud kange alkoholi süütamine, nt. konjakit, likööri või muud kanget alkoholi.
ksuga: 1,19 *Maitseainete maksumus kantakse köögikuludesse *Portsjoni kaal saadud ülekaalumisel Valmistamine Bruschetta 1. Lõigata baguette'ist poolkaldu kolm 2 cm paksust viilu. 2. Röstida ahjus saiaviilud 5 minutit 180 °C juures. 3. Pesta kirsstomatid. 4. Lõigata kirsstomatid neljaks sektoriks, eraldada varrenupp. 5. Lõigata mozzarella juust kuubikuteks. 6. Eraldada basiilikul jämedad varreosad ja hakkida lehed. 7. Koorida küüslauk ja hakkida brunoise kuubikuteks. 8. Pesta sidrun ja veeretada sidrun lõikelaua peal, et sidrunimahl pigistades paremini välja tuleks. 9. Eraldada mahl tsitruspressi abil. 10. Asetada kõik toorained kaussi ning maitsestada poole sidrunimahla ja küüslaugu, soola ning musta purustatud pipraga. 11. Asetada segu röstitud saiaviiludele. 12. Röstida ahjus 3 minutit 180 °C juures. Salat 13
vadak ja tahke valge kohupiima sarnane kalgend, mis oli maitsev ja täitis väga hästi tühja kõhtu. Esimene juust oligi sündinud! Juustu valmistamine Valmistatakse lehma, lamba või kitse piimast. Juustu valmistamine Kõigepealt soojendame täispiima täpsele temperatuurile ja lisame piimhappebakterid kõigile kättesaadavast allikast. Seejärel lisame laabi ja jälgime, kuidas ime meie silme all juhtma hakkab. Edasi järgneb juustupiima kuubikuteks lõikamine potis ja juustutera kuivatamine vedelikust. Juustu valmistamine Kui see tehtud saamegi juustu nõusse kurnata, kus terakesed rõõmsasti üksteisega liituvad ja juustukeha tekitavad. Ja eriliselt õrna maitsega toorjuust ongi valmis. Juustu valmistamine Tõelise juustu nime väljateenimiseks läheb aga sellel pätsikesel veel 6 kuud aega. Alles selle ajaga hakkab sellest saama tõeliselt peene teraga Parmesani tüüpi juust.
3. Suitsujuust 8 50 46 4. Rõõsk koor (10%) 50 50 5. Puljongikuubik(köögi 1 1 vilja) 6. Vesi 124 124 7. Sool 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. Tooraine kaal: 380 330 Roa väljatulek: 300 LISANDID: 1. 2. 3. 4. Valmistamine 1. Pese ja koori köögiviljad ning tükelda suuremateks kuubikuteks. Aseta kartul külma vette seisma. 2. Keeda puljong ning pane sinna porgand ja kartul keema. 3. Kui kartul ja porgand on pehmed püreeri segu ning lisa rõõsk koor. 4. Riivi suitsujuust ning lisa see segades supile. Maitsesta. Serveeri 65ºC juures, supitaldrikul. 8 Tehnoloogiakaart Koostas: Roa nimetus: Ühepajatoit hakklihaga Kuupäev:
Valmistamine: 1. Tükeldada liha õhukesteks viiludeks, vasardada, lõigata 3-4 cm pikkusteks ribadeks. Pruunistada liha, lisada hakitud sibul. Maitsestada soola ja pipraga ning lisa tomatipüree. 2. Kuumutada jahu võis, lisada hapukoor ja kuumutada keemiseni. Valada kaste lihale, maitsestada. Guljass Veiseliha, sibul, või, jahu, lihapuljong, tomatipüree, paprikapulber, petersell, sool, pipar Valmistamine: 1. Lõigata liha kuubikuteks, pruunistada koos ribastatud sibulaga. Puistata jahuga üle ja segada läbi. Lisada puljong ja tomatipüree, hautada 20 minutit. 2. Maitsestada. Raputada peale hakitud peterselli või rohelist sibulat. Asuu Veiseliha, hapu/marineeritud kurk, sibul, porgand, kartul, tomatipasta, pipar, sool. Valmistamine: 1. Praadida kangideks tükeldatud liha, sibul ja riivitud porgand. Lisada kangideks lõigatud kartul ja kurgid. 2. Segada tomatipasta veega ja
Retseptid Kirju salat küpsetatud kanafilee ja vinegretikastmega Koostisained 3 Talleggi kanafileed 1 väiksem pea jääsalatit 1 punt erinevaid salatilehti (frisee, lollo-rosso, tammelehed vm) 20 oliivi 1 paprika 1 keskmine punane sibul 50 ml oliiviõli 1 laimi või sidruni mahl 1 tl palsamiäädikat maitse järgi soola, purustatud musta pipart 1 tl Santa Maria cayenne'iga kanamaitseainet 4 sl riivitud juustu (näit parmesan) ValmistamisjuhisLõika jääsalat 1,5 x 1,5 cm kuubikuteks. Rebi salatilehed väikesteks ribadeks (eriti ilusa värvi annab lollo-rosso). Puhasta paprika ja lõika ribadeks. Viiluta sibul üliõhukesteks ratasteks. Määri kanafileele Santa Maria cayenne'iga kanamaitseainet, raputa üle riivitud juustuga ja küpseta 180-kraadises ahjus u 15 minutit. Lõika kõige paksem kanafilee pooleks ja vaata, kas on küps. Kui vaja, küpseta veel mõni minut ja lase siis u 3-4 minutit jahtuda. Vinegretikaste sega palsamiäädikast,
o Lisa piim ja keeda lõpuni o Maitsesta lõpus o Lisandiks võileivad, pirukad, röstitud saiakuubikud e.krutoonid TUNTUD RAHVUSLIKUD SUPID · Bors (vene, ukraina) peedisupp TOIDUVALMISTAMISE ALUSED o Serveeritakse hapukoore ja maitserohelisega o Moskva bors · Köögivilja tükeldus on riba · Rassolnik (vene) soola- v.hapukurgid (Leningradi, moskva, kodurossolnik) (serveeritakse hapukoorega)Tükeldus kuubikuteks · Seljanka (vene) tugevalt maitsestatud rammus supp erinevate lihade v.kalaga, sibul, hapukurk, tomatipasta(serveeritakse hapukoore, sidruniviilu ja maitserohelisega) tükeldus viiludeks · Guljass (unga) terava maitsega paks supp lihaga · Prantsuse sibulasupp (oignon) paks püreetaoline supp (serveerimisel supi sisse saiaviil riivjuustuga, seejärel kuumutatatkse kuni juust on sulanud)
RETSEPTE: Vürtsikas maapirnisupp 500 g maapirni, 2 sibulat, rohkesti hakitud peterselli, 1/2 dl koort, ürdisoola, sojakastet. Maapirn ja hakitud sibulad keedetakse küpseks 1 l vees. Supp püreestatakse ja maitsestatakse. Maapirni-porrusupp 1-2 spl külmpress-oliivõli, 1 peeneks hakitud sibul, 500 g maapirni, 2 hakitud porrulauku, 1 l köögiviljaleent, 2,5-5 dl piima, ürdisoola, musta pipart. Hakitud sibul, porru ja kooritud, kuubikuteks lõigatud maapirn kergelt õlis kuumutada. Lisada köögiviljaleem. Keeta tasasel tulel kuni maapirn on pehme. Püreestada. Piima lisada vastavalt sellele, kui vedelat või paksu suppi tahetakse. Kaunistuseks võiks lisada hakitud peterselli. Maapirni-kartulisupp 1/4 l kartuleid kuubikuteks lõigatuna, 2 dl maapirni kuubikuid, 1 värske peet kuubikuteks, 1 l vett, soola, 5 pipratera või kadakamarja, 1 loorberileht, 2 spl hakitud porrut, 1 spl võid, 1/2 spl nisujahu, 1/2 dl koort.
0 Jahv. mustpipar kg 0,000 0,000 0,000 0,000 150,00 kr 0,00 kr Kokku: 0,617 0,488 1,234 1,048 1548,30 kr 42,02 kr Hind km-ga: 49,65kr 6 Valmistamine: 1. Pane pohlad veega hauduma, lisa suhkur ja keeda moosiks. 2. Koori porgand ja lõika koos porruga kuubikuteks. 3. Kuumuta õli pannil, passeeri selles porgand ja porru, maitsesta soola ja pipraga. 4. Puhasta veise välisfilee kelmetest ja vasarda õhukeseks. 5. Määri veise välisfilee pohlamoosiga korralikult kokku. 6. Eemalda peekonilt kamar ja lõika väikesteks kuubikuteks. 7. Pane veise välisfileele porgandi, porru ja toorsuitsu peekoni segu. 8. Rulli veise välisfilee tugevalt fooliumisse. 9. Pane veise välisfilee ahju küpsema 45 minutit 150 C juures 10
Kui olete kirglik suitsetaja, siis hurmaa on just teie jaoks! 4 Hurmaa-salsa: kausike eksootikat Vaja läheb: 5 - 1 hurmaa - 1 pikk kurk - 3 kobartomatit - pool punast sibulat - tšilli - punt koriandrit - 1 laimi maht - soola Eemalda kurgilt ja tomatitelt seemneosa ja lõika kuubikuteks, sama tee hurmaaga, koorida ei ole vaja. Haki peeneks sibul ja tšilli ning tükelda avokaado. Sega kausis kokku, maitsesta soola, laimimahla ja hakitud koriandriga. Säilib külmas päeva jagu. Papaia 6 Papaia on hariliku papaia ehk hariliku melonipuu vili. Oma toimega võib kaitsta isegi vähkkasvaja eest.
Traditsiooniline eesti verivorst valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Valmistusained · 2,5 l vett · 1 l seaverd · 1 kg odrakruupe · · 500 g seapekki · 300 g sealiha · µ · · µ · 300 g valget sibulat · 2 sl võid · 10 m seasoolt Valmistamine Pese kruubid ja pane kuuma vette. Keeda nõrgal kuumusel. Kui kruubid on paisunud, lisa maitseained ja kuubikuteks lõigatud sealiha. Sega ja hauta. Hautamise ajal putru segada ei tohi, sest puder peab olema sõmer, kruubiterad peavad jääma eraldi. Valminud pudru lase veidi jahtuda, lisa siis hakitud ja võis kuumutatud sibul ning läbi sõela kurnatud veri ja kergelt pruunistatud kuubikuteks lõigatud pekk. Täida sooled pudruga (mitte liiga täis), seo soolte otsad kinni ja keeda vähese soolaga maitsestatud vees. Kuumuta aeglaselt ja ainult keemiseni (muidu sooled lõhkevad) 10-15
Till kg 0,93 0,03 Kokku: 0,15 0,146 0,45 0,438 1,96 Hind km-ga 20%: 2,35 Valmistamine: 1.Sulata herned, pannes need mõneks minutiks soolaga maitsestatud keevasse vette. Jahuta külma vee all. 2.Koori kurk ja lõika kuubikuteks. 3.Sega omavahel kurgitükid, krevetid ja herned. 4.Valmista kaste..Kalla vahetult enne serveerimist salatile (pikemalt seistes ajab värske kurk vett välja ja salat saab liiga vedel) ning sega läbi. 6.Serveeri pokaalides, kaunista tillioksaga. Üks portsjon kaalub 146g, mille müügihind on 0,78. Ühiku hinnad on võetud Aida OÜ hinnakirjast. 6 1.2.Pearoog