Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"praad" - 98 õppematerjali

praad – 50 inimest, 2. Praad – 50 inimest, 3. Praad – 20 inimest
thumbnail
4
xls

Prae kalkulatsioon

ports. väljatulek (ml/g) 100/100/75/50 valmist.portsj. arv x (tk) 2 kasumi % 73 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 20%- ta ühiku TOIDUAINE ühik 1 bruto kao % 1 neto x bruto x neto hind Kanafilee kg 0,089 10 0,080 0,178 0,160 46,58 Juust(riivitud) kg 0,020 0 0,020 0,040 0,040 83,33 Riis Riis kg 0,035 0 0,035 0,070 0,070 14,08 Vesi l 0,070 0...

Kalkulatsioon
157 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Praktikum menüü

PROTOKOLL 500ml=5dl=500g 1. 7,5h magamine 2,5h tööle-koju minemine (buss, jalutamine) 8h tööl (arvuti töö, kõndimine) 0,5 h lõuna 2h kino 2h õppimine 1h telekas, pikutamine 0,5 h õhtusöök 2. Energiakulu ühes ööpäevas: 2931,23 kcal. 3. 3 kohv [75 kcal; valgud ­ 0,12g; rasvad ­ 0,0g; süsiveskiud ­ 1,8g] 4. Praad (kartul,sealiha, kaalikasalat, jahukaste) [591,1kcal ;valgud ­ 23,08 g; rasvad ­ 31,2g; süsivesikud ­ 57,65g] Kaneelisai [ 342 kcal; valgud ­ 7,09g; rasvad ­ 9,98g; süsivesikud ­ 57g] Õun [50kcal; valgud ­ 0,4g; rasvad ­ 0,72g; süsivesikud ­ 19,8g] Popcorn [390kcal; valgud ­ 13g; rasvad ­ 4g; süsivesikud ­ 77g] Pepsi ­ 0,5l [221,5kcal; valgud ­ 0,0g; rasvad ­ 0,0; süsivesikud ­ 54,5g]...

Füsioloogia
44 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Eesti elu 1950-1960. aastatel

Tähtsaim pidu oli pulmapidu. Vaatamata vaesusele, pandi ikka pulmadeks tolleaegne parim lauale. Reeglina peeti pulmi sügisel ja jõulude ajal, kui aga juhtusid suveks, siis peeti pidu väljas. Laud pidi olema alati kaetud valge linaga. Tihti kasutati ka nimekaarte külaliste paigutamiseks. Lauda kaunistasid peale toitude ka veel lilled. Toitude põhiosaks olid liharoad. Pulmadeks tapeti siga, mullikas või vähemalt lammas. Sealt siis praad , verivorstid, pasteet, sült, lihapirukad, suitsuliha. Juurde anti kartuleid, hapukapsast, hapukurki, punapeedisalatit, marineeritud kõrvitsat ja haput pohlamoosi. Toit toodi lauale tihti kaussides, et püsiks kauem soe. Leib ja sai (rosinatega) küpstati pulmadeks kodus, tehti veel kaneelipirukaid ja korpi ning torti ka. Erinevalt tänapäevast pidi pulmalaual alati olema ka magustoit, selleks ei olnud mitte kringel ega tort, vaid magustoiduks oli jõhvikakissell bubertiga, tarretis...

Ajalugu
119 allalaadimist
thumbnail
34
doc

Rumeenia

Leidsime ploomipuskari pruulikoja, kus degusteerisime veine ja palinkat.Kogu linn tundus eestlasi täis olevat- ühed tulid vastu, teised läksid mööda. Istusime vabaõhukohvikus ja limpsisime jäätist.Bussijuht Karu ja pealik Urmas olid karmid- hilinejatelt nõuti sisse kohustuslik vein. Teekond läks edasi Brasovi poole- linn suure mäe külje all. Suur mägi andis linnale fantastilise mulje- ilus kesklinn oli oma nukumajadega armas! Omaette elamus oli sõita köisraudteega üles Brasovi mäele. Jõudsime üles just äikesevihma ajaks. Suurepärane vaaade linnale ja ümbritsevatele mägedele! Brasovi rumeenlaste poole tänavad olid kõverad, sakslaste poolel sirged, lugesime 4 surnuaeda. Otsisime tihedas vihmas teed Zarnesti poole, et seal ööbida ja meie...

Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Alkohoolsete jookide tarbimise mõjud inimorganismile

Tulemus on lihtsalt unustamatu õhtu. Kuidas aga siis sellist olekut saavutada? Lahendus väga lihtne: 1. Varuda kerge varuga kõrgkvaliteetset alkoholi (soovitatavalt viina[Saaremaa, Viru Valge, Y2K) ehk siis kõige puhtamat alkoholi vormi, kui piiritus välja arvata) 2. Varutud alkoholi jahutada temperatuurini 5C 3. Paar tundi enne manustamise algust süüa ära korralik (soovitan rasvast toitu) praad . 4. Soovitatav on tarbida alkoholi(viina) puhtalt, ehk siis pitsist ning vabalt valitud anumast peale pealejooki. 5. Pealejoogina ei soovita kasutada happelisi jooke (naturaalmahlu) ega gaseeritud jooke (toonik, limonaad). 6. Kõige tervislikum pealejook on gaseerimata allikaveri, ent ideaalvariant oleks värske kaevuvesi. 7. Lisaks pealejoogile soovitan tarbida joogi kõrvale sakusmenti...

Bioloogia
66 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Töövarjupäev

Minu arvates on koka ja kelneri ametid suhteliselt huvitavad. Otsustasin tutvuda selle valdkonnaga natuke lähemalt. Vestlesin restorani administraatori Eda Kudritsaga ning jälitasin teda mitmeid tunde. Eda andis mulle kõigest toitlustusteeninduse valdkonnaga seonduvast väikese üleaate. Põlva Restoran kuulub Põlva Tarbijate Ühistule. See restoran asub kesklinnas Konsumiga samas hoones teisel korrusel. Esmamulje oli positiivne. Ruum on hästi sisustatud ja üsna avar. Eriti köitsid mind seal erksad värvid: punase-halli sisustusega lauad. Restoranis on kahte moodi teenindus: Bestroo ja A`la carte. Bestroo on avatud 10:00- 18:00. Bestroos valmistatakse toidud kohe hommikul valmis, kella kümneks on soe toit valmis. Toiduliini menüü on äga rikkalik ja kõik valmistatu on kodumaine. Eriti hinnatud on just oma kokkade väljatöötatud toidud. Kogu...

Majandus
36 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Leiba ja tsirkust?

, mida neile jagati. Siit tulenebki, et vaesematele kodanikele jagati tasuta leiba. Jõukamate menüüs olid olulisel kohal lihatoidud. Rikas roomlane sõi tavaliselt kolm korda päevas. Hommikul ja lõuna ajal piirduti eelmisest õhtust alles jäänud paladega. Peamine oli õhtusöök, mis enamasti möödus külaliste seltsis. Kergemale eelroale järgnesid praad ja magustoit, vahel ka värsked puuviljad. Joogiks pakuti lahjendatud veini. Sööjad võtsid kohad sisse kergelt kaldus lavatsitel, kus mehed külitasid. Varasemal perioodil istusid naised meeste kõrval, kuid keisririigi ajal külitasid naised nagu mehedki. Toitu võeti näppudega. Sageli tegid sööjad endale toiduga liiga ja et uutele roogadele ruumi teha, tuli varasem lihtsalt välja oksendada. Rahvale pakuti üha suurejoonelisemaid vaatemänge ja laiendati viljajagamist...

Ajalugu
21 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Ilves

"Liigne" varvas paikneb aga nii kõrgel, et ei ulatu jälge jätma. · Ilvese ainsaks looduslikuks vaenlaseks on hunt. Metsakoer võib metsakassi rünnata siis, kui viimane parajasti einestab ja seetõttu ümbrust eriti pingsalt ei jälgi. · Ilvese liha sünnib süüa inimeselgi. Praad tuleb ainult korralikult läbi keeta: paljud ilvesed on nakatunud eluohtliku siseparasiidi keeritsussiga. · Üks põnevamaid ilvese küttimise viise on tema metsast välja meelitamine haavatud jänese kisa järele aimates. Isegi täis kõhuga ilves tuleb uurima, ega jänes ei saa talle kuidagi "kasulik" olla. · Ilves nagu kiskjad üldse on värvipime. · Ei ole täpselt teada, kui pikk on ilvese mälu (väited kõiguvad kahest...

Bioloogia
35 allalaadimist
thumbnail
5
doc

"Tõrksa taltsustus"

Ja ratsu, millel ta sinna tuli oli, vana ja igasugustest haigustest räsitud. Temaga kaasas oli tema toapoiss, kes oli sama veidralt riides. Just nendes räbaldunud ja määrdunud kaltsudes astus ta Katharina ette, oma pulmapäeval ja kosis ta. Selleks puhuks oli valmis seatud uhke söögilaud, kui Petruchio võttis Katharina ja Lahkusid Petruchio mõisasse. Nende tulekuks olid valmistunud Petruchio teenrid. Tuuakse söök lauale, lambapraad. Petruchio aga hakkab väitma,, et praad on kõrbenud ja käsib selle minema visata. Niimoodi püüab ta Katharinat taltsutada, kuni tõrgub-seni süüa ei saa. Ta ei lase Katharinal magada, ei anna süüa, kogu aeg on ta vastu tõre. Ta tellib Katharinale suure tanu ja imeilusa kleidi, kuid naisele neid ei anna, vaid õrritab nendega naist. Petruchio on Kate' juba piisavalt alandanud ja piinanud, otsustavad nad minna tagasi Paduasse Baptista mõisasse. Ühel varahommikul nad asuvadki teele...

Kirjandus
85 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

Õnneks seda väidet tol ajal keegi ei uskunud ning veel sajandeid jätkus liha kuumtöötlemine endiste põhimõtete järgi. Suure prae vardas küpsetamist alustati kuumuseallikast suhteliselt kaugel ning mitte otse selle kohal, vaid kõrval, soovitatavalt rasvaga määritud paberiga kaetult. Vähehaaval nihutati praad tulele ikka lähemale, kuni koos prae valmimisega saavutati ka tore pruun ja maitsev koorik. Praest tilkuv vedelik ja rasv koguti prae alla pandud pannile, Inglismaal tilkus see pannil küpseva Yorkshire'i pudingi peale. Uus katse oma (vale)teooriat tõestada aga õnnestus. Digby väite tõstis 1840. aastal uuesti päevakorrale saksa keemik Justus von Liebig, kellele muide kuulub au olla üks puljongipulbri leiutajatest...

Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Suguvõsa Lepa koolielu läbi kolme põlvkonna

Tunnid kestsid 45 minutit ja päevas oli 6-8 õppetundi. Ka laupäeviti käidi koolis, aga siis oli ainult neli tundi. Kuna kool polnud eriti suur, ei jagatud klasse paralleelideks. Klassis õppis 20-30, koolis aga 160-240 õpilast. Kuuendast klassist hakkasid pihta eksamid, mille läbimiseks pidi hinne olema vähemalt "3". Hindeid kirjutati numbritega 1-st 5-ni. Koolis oli lastel alati soe toit. Söögiks oli praad või supp, mille kõrvale pakuti magustoitu või morssi. Kõik lapsed sõid lõunat. Koolis oli kohustuslik kanda koolivormi. Poisid kandsid viigipükse, nööppluusi ja pintsakut. Tüdrukud kandsid seelikut ja pluusi. Vahetusjalatsiteks olid sandaalid või kingad. Tennised olid keelatud, sest need higistasid. Õpikuid kanti ranitsates või portfellides. Õpikud ümbritseti jõupaberiga. Kirjutati sulepeaga vihikutesse. Istuti kahekohaliste klapplaudade taga....

Informaatika
44 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

1 nädal Esmaspäev Teisipäev Kolmapäev Neljapäev Reede Laupäev Peatooraine sealiha kana köögivili kala seened veiseliha Roa vorm praad kaste pajaroog supp hautis ahjuroog Pearoa nimetus kotletid kanakaste ühepajatoit uhhaa Seenehautis Rulaad Lisandid kartulipuder, riis, porgandi- hapukoor, hapukoor, leib riis, valge kaste keedetud kartul, tomatisalat ananassi salat keeduleem valge kaste,...

Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Austria

aasta seisuga) Pealinn: Viin Rahaühik: euro Riigikeel: saksa Austria on avatud ja tolerantne maa. Austria ­ see on maa, mis on seotud keisrite ja muusikaga. Keiserlikus Viinis on võimatu unustada Habsburgide valitsemisaega. Viin ­ muusikute, kunstnike, kohvikute, parkide ja losside linn. Alpiaasad, edelweiss, viini metsad, viini saiad ja viini vorstikesed, viini valss... Salzburg ­ Mozarti linn, Heliseva muusika tegevuspaik, AustriaUngari keisririigi piiskoppide residents, Mirabelli aed jpm. Baierimaa on aga nagu vendade Grimmide muinasjutt ­ romantilised lossid Alpides, humalapõllud, aknalaualilledesse uppuvad majad jne. Austria pealinn Viin pakub mälestusi kunagise keisririigi hiilgusest ja Habsburgide dünastia aegsetest suurehitistest keisrite talvepalee Hofburg, Viini lähedal asuv barokne suveresidents Schönbrunn ning Belvedere'i loss. M...

Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kuperjanovi Üksik-jalaväepataljon

Kohale jõudes võttis meid vastu staabiveebel Margus Isotamm. Suundusime kohe söökla poole. Sööklahoone oli uus ja korralik. Stendi pealt võis lugeda silti kus seisis, et pikka kasvu sõduritele ( alates 1.90m) on hommikul võimalus saada kõike topelt. Söögi valik oli rikkalik ja pakuti väga korraliku ja maitsvat sööki. Said endale supi, prae, magustoidu, salati, mahla, leiva ja saia. Salatit ja mahla sai ise valida. Praad oli väga suur ja maitsev, seda ei oleks uskunudki kui ise ei oleks seda söönud. Oli raskusi kõige ära söömisega. Toit oli mitu korda parem kui see mida koolis pakutakse ja seda oli ka oma 3 korda rohkem kui koolis saab. Lõpus tuli välja et isegi kartsas saab korralikumat sööki kui koolis. Peale söömist asusime ringkäigule. Peatusime takistusraja juures, aga sinna meid ei lastud kuna oli märg ja libe. Margus Isotamm rääkis et nende pataljoni rekord on...

Riigikaitse
6 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Lahtisel tulel grillimine-20-50 g portsjoni kohta. 5.2. Marineerimine ja hautamine veiniga Liharoogi marineeritakse enne küpsetamist. Valges veinis olev liha (täpselt valgud) muutub keemiliselt, sidekoed paisuvad ja toit mureneb. Metslooma liha oleks soovitatav veinis marineerida, muidu jääb ta vintskeks. Mida vintskem liha seda kauem tuleb teda veinimarinaadis leotada. Grilllihale piisab paarist tunnist, tavaline praad nõuab ööpäeva, ulukiliha võib marinaadis olla kauemgi. Marinaadileem sobib seejärel roa hautamiseks või kastmeks. Mõned liha- ja kalaroad on parema maitsega ja liha muredam pärast hautamist veini sisaldavas leemes. Leeme valikul kehtib kulreegel: heledale tailihale, kalale valge vein, tumedamale punavein. Otspere. U, ,,Joogiraamat", Tallinn: Kentaur, 2003 a, lk 110-113 5.3. Kuumtöötlemise eripära soovib eraldi veini...

Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
19
doc

äriplaan

Kanepi Gümnaasium Kanepi söögikoht Äriplaan Taivi Oja Juhendaja: Piret Viil Kanepi 2008 1 Sisukord Lühikokkuvõte ............................................................................lk 2 Üldandmed .................................................................................lk 3 Missioon, visioon, eesmärk ..............................................................lk 4 Teenus, turg, konkurents .................................................................lk 5-6 Turundusstrateegia ja turunduseelarve .................................................lk 7 Tootmise/teeninduse planeerimine ......................................................lk 8 Sisustus .....................................................................................lk 9-10 Projekti maksumus...

Majandus
867 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

Maitsestamiseks kasutatakse maitseköögivilju, harvem pipart. 15-20 min enne keetmise lõppu lisatakse soola. Veiseliha keeb 2-2,5h, sea- ja lambaliha 1-1,5h. 10. Kuidas valmistatakse suuri praade ? Maitsestatud ja vormitud llihatükid asetatakse äärega ahjupannile 4-5cm vahega, pruunistatakse väheses rasvas. Pannile valatakse vedelikku 2-4 dl 1kg liha kohta ja küpsetatakse praeahjus 175-200kraadi juures. Praad valatakse iga 10-15min järel praeleemaga üle. 11. Kuidas liha pikitakse? Veise ja uluki lihast, suuritükke pooltooteid. Pikkimiseks kasutatakse seapekki, porgandit, peterselli, sellerit. Need lõigatakse umbes 4cm pikkusteks kangideks ja torgatakse noa abil piki lihaskiudu lihasse. 12. Kuidas praetakse portsjontükke lihast? Portsjontükid praetakse pliidil väheses rasvas või grillitakse. Väheses rasvas praadimiseks...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kalad

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Referaat Kalade säilitamine ja töötlemine Kätlin Orav K-08A Pärnu 2009 Kalade esmane töötlemine: Omapüütud või elusana ostetud kala tappa kohe veest väljavõtmisel. Enne surmamist tuleb kala tuimestada. Selleks on mitu moodust. 1. Kala otsmikule lüüa noaseljaga või püügil kaasasoleva vahendiga, näiteks näpitsaga. Tuimestamiseks võib kasutada ka töökorras elektrilist kalatuimestusaparaati. 2.Väiksema kala saab surmata ka silmade tagant kukalt tugevalt pigistades. Otsekohe pärast tuimestamist tuleb kalad surmata. Kalastustarvete kaupluses on müügil spetsiaalsed kalasurmamisvahendid. Lestalised tule surmata kiire lõikega, mis läbistab kõri ja selgroo. 3.Angerjad tuleb surmata pea tagant selgroogu läbistava torkega ja seejärel sisikond koos südamega kohe välja võtta. Palaval püügipäeval hoitakse ka...

Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsusmaa etikett

· Salat ­ enamasti lehtsalat. Kastmeks enamasti oliivõli sidrunimahlaga. · Juust · Magustoit ­ tort, kook, puding või vorm. · Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. · Kohv Lõunasöögil on välja kujunend järgmine toidusedel: · Puljong või püreesupp lisanditega. · Kala keedetult või praetult, kartulite ja sobiva kastmega. · Liha ­ enamasti suurem praad või lind aedvilja ja kastmega. · Aedviljatoit ­ keedetud, praetud, hautatud, vorm. · Salat värsketest toorestest leht- või juurviljadest. Palju kasutatakse sellerit lehevarte või juurtena. · Juust · Magustoit · Puuvili · Kohv Prantsuse menüüd on veidi erinevad kui meie, näiteks salat antakse ette eraldi toiduna. Menüü järjekorda ei muudeta. Taignatoodetest on eelistatud leht-, biskviit-, ja keedetud taignad. Neist valmistatakse rohkesti...

Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Pille riin ilood

Robert Vaidlo sündis Tartus haritlasperes. Põhihariduse omandas Tallinna Prantsuse Lütseumis. Enne Nõukogude armeesse mobiliseerimist 1941. aastal, õppis paar semestrit Tartu ülikoolis Pärast sõda töötas Robert Vaidlo Rahva Hääle ajakirjanikuna, lisaks tegi kaastöid ETVle, ajakirjale Looming ja ajalehele Kodumaa. Kessu ja Tripp Kessu on tavaline pikemat kasvu lühike plikatirts, kes kunagi midagi meeles ei pea, aga kõike väga hästi mäletab. Kessu on alati sõnakuulelik. Muidugi mitte neil kordadel, kui tal ema manitsused küll ühest kõrvast kenasti sisse lähevad, aga samas kogemata teise kõrva kaudu välja vupsavad, mida siiski alatihti ette tuleb.Tripp on punase-valgevöödilise tuttmütsi ja punase kostüümi ning võimatult keerdus ninaga sussides kloun. Ta esineb suures värvilises pildiraamatus tsirkusepildi peal. Tih...

Eripedagoogika
63 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun