Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kurgid" - 100 õppematerjali

kurgid on väga tundlikud kuumusele, seega tuleks poes valida selliseid, mida hoitakse jahedas. Nad peavad olema kõvad, otstest ümarad ning nende värv peab olema särav keskmise ja tumerohelise vahel.
kurgid

Kasutaja: kurgid

Faile: 0
thumbnail
8
doc

Teadmised kurgi kasvatamisest

Kulunorm: 1 liiter vedelikku taime kohta. Taimed on väga tänulikud õhu kaudu saadavale süsihappegaasile: kiirendab kasvu, suurendab saaki ja parandab viljade maitseomadusi. Gaas eraldub pinnasest kui seal on sõnnikut. Peale selle võib kasvuhoonesse panna tünni sõnnikuleotisega (linnu või looma). Leotist tuleb segada ja uuendada. Kurke tuleb korjata järjepidevalt, ei tohi lasta neil üle kasvada, harv viljade korjamine pidurdab järgmiste viljade arengut. Selleks et kurgid oleksid tõeliselt krõmpsuvad, lisage soolamisel aineid arvestusega 1 liitrise purgi kohta: 6 g mädarõikalehti, 1 g piparmündilehti, 1 g küüslauku, 6 g petersellilehti, 6 g sellerilehti, 10 g tilli, 3 g petersellijuuri. Oma aias kasvatatud maitseroheline on palju maitsvam ja kasulikum. Soolakurgid. 1. Pestud kurgid ja maitseained panna kolmelitrilisse purki, lisada sool, valada peale külm vesi, sulgeda plastmasskaanega. Hoida keldris. Talvel nõu avada,

Põllumajandus → Põllumajandus
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kuidas kurke kasvatada

...........................................4 KASUTATUD KIRJANDUS...............................................................................................................6 LISAD..................................................................................................................................................7 Lisa 1. Harilik kurk..........................................................................................................................7 Lisa 2. Marineeritud kurgid.............................................................................................................8 HARILIK KURK Harilik kurk ehk kurk on kõrvitsaliste sugukonda kuuluv üheaastane rohttaim. Arvatavalt pärineb see India põhjaosast. Tänapäeval kasvatatakse kurke kõikides maailmajagudes ning köögiviljadest jääb kurkide kasvatamine kogu maailmas populaarsuselt alla vaid tomatitele, sibulatele ja kapsastele.

Loodus → Loodusõpetus
15 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Bakterite biotehnoogiline kasutamine

Alkoholide tootmine (kofeiin, nikotiin, morfiin) Kasutatakse nt migreeni ja Parkinsoni tõve raviks. Põllumajandus (paljundamine, säilitamine, bioenergia, loomasöödad) Toiduainetetööstus Keskkonnakaitse GMO taimed Haiguskindlamad ja elujõulisemad taimed. Taimekaitsevahendid Loomasööda valmistamine (n. silo) Bioenergia Biokeefir ja-jogurt ­ lisatud probiootilisi baktereid, mis parandavad seedimist, immuunsüsteemi. Toiduainete hapendamine. Näiteks kurgid, piim, kapsad Juustu ja veini sortidid Alkoholi saamine Bakterite amülaasi kasutatakse siirupi tootmisel (lagundvad tärklise, tekib sahharoos) Lõhna- ja maitsetugevdajad(naatriumglutamaat). Heitvete puhastus Baktereid kasutatakse näiteks õlireostuse likvideerimisel. Tahkete jäätmete ümbertöötamine Keemiatööstus (butanool pesuainete ja lakkide ning itakoonhappe süntees vaikude tootmiseks) Tekstiilitööstus (siidi tootmine)

Bioloogia → Bioloogia
20 allalaadimist
thumbnail
7
odt

" Hapendamine " referaat

hapendatud köögivilja pesemist. Kellele hapendatud toit ei sobi? Tugevalt hapud toiduained võivad tundlikel inimestel põhjustada mao limaskesta ärrituvust. Hapendatud toiduaineid ei maksa liiga palju pakkuda ka väikelastele. -- 4 -- Retsepte Hapendamisest . *Kurkide hapendamine. Hapendamiseks valitakse ühesugused terved, rohelised, õhukese koorega kurgid. Kurk peab olemaseest tiheda viljalihaga ja väljakasvamata seemnetega. Kurgid väänatakse või lõigatakse nii, et kurgi külge jääks 1-2 cm-ne viljavars. Kurke ei tohi pigistada ega vigastada. Soovitatav on nad töödelda korjamispäeval, üle ööpäeva ei tohiks hapendatavaid vilju hoida. Kurgid sorteeritakse ja pestakse harjaga voolavas vees. Hapukurkidele erineva maitse ja lõhna andmiseks kasutatakse hapendamisel mitmesuguseid maitsetaimi ja lehti, mis suurendavad fütontsiidide sisalduse tõttu ka hapukurgi säilimist. Harva tarvitatavaist

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mida positiivset/negatiivset on toonud Eestile EL liitumine

ettevõtteid Euroopasse. Tänu sellele on meil suuremad võimalused maailmas läbi lüüa ning saavutada karjäär, mida enne liitumist poleks suudetud. Paljudele noortele ja ka mulle on hea seoses Euroopa Liiduga liitumises viisavabadus. See loob võimaluse rännata ja maailma näha ilma, et peaks viisat taotlema. Lisaks on praegu lihtsam minna välismaale õppima, kui enne liitumist. Samas ühist majandusruumi jagades viiakse ohtu kodumaine toodang. Hea näitena saab välja tuua kurgid. Nimel maksavad Hispaaniast sisseveetavad kurgid kaks korda vähem kui näiteks Eesti ettevõtte Luunja kurgid. Seetõttu inimesed ostavad rohkem välismaiseid kurke, mille tulemusel kodumaised ettevõtted võivad tulust ilma jääda ja pankrotistuda. See toob omakorda kaasa inimeste töö kaotuse ja ostujõu vähenemise. Euroopa Liiduga liitumisel on väikseid negatiivseid külgi, kuid positiivsed kaaluvad need üle. Kui isegi mõni Eesti ettevõte pankrotistub, siis selle asemel tuleb siia

Ühiskond → Avalik haldus
29 allalaadimist
thumbnail
10
rtf

Rakendusbioloogia

pärast. 9. Mida peab arvestama taigna kergitamisel, et saada kohevat, pehmet saia? Peab arvestama õige temperatuuriga vedelikku. Alla 25kraadi surevad pärmiseened ära 10. Millisest toorainetest saab valmistada äädikat? Veinist ja palsamiäädikast 11. Milleks kasutatakse kodus äädikat? Veekeetja puhastamiseks, toidu maitsestamiseks(palsamiäädikas), marineerimisel, hoidiste tegemiseks, asjade puhastamiseks, süldi söömine 12. Kes teeb kapsad ja kurgid hapuks, millised on selle organismi elutingimused (vajadused)? Bakterid, Plasmiidid annavad bakterile eeliseid kindlates keskkonnatingimustes hakkama saamiseks ning võimaldavad bakteril erinevate elutingimustega kohaneda 13. Millel põhineb kalade soolamine, milline on soola toime? Soolamise mõju põhinebki sellel, et keedusoola toimel kaotavad soolatavad kalad vett ja muutuvad veevaeseks. 14. Miks ei tohi süüa väga soolaseid toite ja toiduaineid?

Bioloogia → Rakendus bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

''Poola köögist ja riigist ''

keemiseni. Supp maitsestada soola ja pipraga. Paksendamiseks segada hapukoor jahuga, lisada 2 dl puljongit, segada ühtlaseks. Hapukoore-jahusegu ning hakitud till valada supi sisse, suppi hoolega segades. Serveerida kohe. Täidetud kurgid Valmistamisained Valmistusviis 2 tk Suur kurk 1. Koori kurgid ja lõika 5-6 cm pikkusteks tükkideks, õõnesta, 2 tk Keedumuna kuid jäta igale kurgile põhi. 20 g Redis 2. Haki munad ja redis ning maitsesta soola, tilli ja 4 sl Hapukoor hapukoorega. 1 sl Till 3. Puista kurkidele veidi soola ja

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
5
docx

AS Salvest referaat

toorjuurvilja töötlemise plaanid. 1993. aastal asutati AS Salvest 8 juriidilise ja 42 eraisiku poolt. 1996. aastal moodustati AS Salvest Tartu Konservitehas. Sama aasta suvel õnnestus tänu sõprussidemetele osta Soomest väga soodsatel tingimustel praktiliselt uus kaanetaja, mille abil saab kaanetada mitmesuguse mahuga "twist-off" tüüpi klaaspurke. 2000. aastal sai uueks ärinimeks AS Salvest. Salvesti tooted Supid Lõunatoidud Kapsad Kastmed Majonees Salatid Kurgid PÕNN Meie Mari moosid Mahlakas 3MIN Tooted suurtarbijale Salvest toetab Klubi Tartu Maraton MTÜ Spordiklubi DUO Eesti Judoliit Kööstöö- ja toetusprojektid: SA Maarja Küla Tartu Suusaklubi Volleklubi 2016 Spordiklubi Kõrve Ring Tartu Kalevi Veemotoklubi SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsioon Kaitseliidu Tartu Malev

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kuulamine, vaatlemine, võrdlemine, modelleerimine; Numbrikaart, sõnakaart, arvukaart; Rühmitamine; Järjestamine; Matemaatilised tegevused; Samaväärse hulga moodustamine

2. Millised on arvu mõiste 3 tasandit? Too näiteid. Miks neid tuleb eristada? NUMBRIKAART (abstraktne) number 3 SÕNAKAART (abstraktne tasand) sõna 3 ARVUKAART (konkreetne tasand) punktides 3 Eristada tuleb kindlasti numbri ja arvu kaarti, sest need on kaks eri asja ­ matemaatilist mõistet. 3. Too 2 näidet rühmitamise tegevustest lasteaias. Rühmitamine on sarnaste omaduste järgi rühmadesse jagamine. Näide: laual on pirnid, õunad, banaanid, tomatid, kurgid, porgandid. Lapsed jagavad neid sarnaste omaduste järgi ­ punased ühte hunnikusse ( õunad, tomatid) puuviljad ühte ( pirn, õun) köögiviljad ühte hunnikusse. Ka võib kuju järgi ­ pirnid, õunad tomatid või porgandid, banaanid, kurgid. Näide: Mänguasjade rühmitamine, lapsed otsivad rühmas sarnaseid mänguasju ­ nukud, karud, klotsid, pehmed asjad, kõvad asjad, väikesed asjad, suured asjad. 4. Too 2 näidet järjestamise tegevustest lasteaias

Pedagoogika → Matemaatika didaktika
58 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Juustu dippikaste

Juustu dippikaste Valmistusained: 50g peenikeseks riivitud juustu sibulapulbrit hakkitud murulauku 150 g hapukoort tilli (maitse järgi) veidi soola Dippimiseks: 600 g värskeid köögivilju(kurke, tomateid, paprikaid, porgandeid lillkapsast) 100 g soolaseid küpsiseid Valmistusviis : Sega kõik kastmeained omavahel kokku ja maitsesta sibulapulbriga. Lõika porgandid ja kurgid kangiteks. Eemalda paprikast seemned ja tükelda suurtemateks ribadeks. Lõika tomatid sektoriteks. Lõika lillkapsas õisikuteks.

Toit → Kokandus
8 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Toitumine

10 toiduaine dieet Terveks nädalaks piirate oma toidurasiooni vaid 10 toiduainega (tarbite nädala jooksul vaid 10 teatud toiduainet). Päevas võib süüa mitte enam kui 1,5 kg toitu. Menüüs peab 100% sisalduma dieedi 10 punkti. Kombineeige ja valmistage toitu nii nagu ise soovite! · kanarind · munad · keefir · tomatid · kurgid · kabatokid · valge või rooskapsas · baklaaanid · seened · õunad Antud dieeti võib pidada kauem kui 1 nädal, kui tarbida mõistlikult dieedi menüüs välja toodud toiduaineid. Kaalukaotus nädalas: kuni 1,5 kg

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kurk

Tartu Kutsehariduskeskus TT10 Marcus Arak Mitteloomne tooraine Tartu 2010 Päritolumaa Kurk pärineb Indiast. Päritolumaa kliimat arvestades on selge, miks see taim armastab ühtviisi nii niiskust kui ka soojust. Kurk on üks vanemaid köögiviljakultuure. Tõenäoliselt pärineb tänapäeval viljeletav (harilik) kurk troopilisest Ida-Indiast, kus teda kasvatati juba rohkem kui 5000 aastat tagasi. Ka Egiptuses kasvatati kurki juba vähemalt 4000 aasta eest. Siit levis kurk Vahemeremaadesse, kus teda juba antiikajal kreeklased ja roomlased usinasti viljelesid ja kust ta keskajal slaavlastega asustatud aladele levis. Kesk- ja Põhja-Euroopasse jõudis kurgi kasvatamine slaavlaste kaudu alles 17. saj lõpul. Sellest ajast pärinevad ka esimesed kirjalikud viited kurgi kasvatamise kohta Eesti aladel. Kasvuhoonekurgi viljelemine sai alguse alles 19. sajandil Inglismaalt. Kurk on suvetaim. Soojade ilmade saabudes alg...

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Mõned keskkooli vene keele sõnad

maakonnakeskus - a 48. raekoda - 49. Vene viin - 50. minema - 51. saun - 52. gümnaasium - 53. pannkoogid (paksud) - 54. kali - 55. Eesti vabariik - 56. toiduained - 57. pirukad - 58. linnapea - 59. president - 60. õppima - 61. pealinn - 62. kalamari - 63. Hüva leili! - C e ! 64. õppeained - 65. linna sümbol - 66. eesti keel - 67. elanikkond - 68. Viljandi järv - 69. küüslauk - 70. Venemaa pealinn - 71. rahvusvärvid - e 72. sööma - 73. kodakondsus - 74. kurgid - 75. rahvuslill - 76. vaatamisväärsused - 77. suupisted -

Keeled → Vene keel
22 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Matemaatika Eksam

1) Kui suur on selle mahuti kogupindala? 2) Arvuta ja otsusta, kas 1,5 kg värvist piisab mahuti välispinna värvimiseks, kui igale ruutmeetrile kulub 200 g värvi. 3) Arvuta mahuti ruumala kuupmeetrites. Mitu liitrit see on? 4) Mitu ämbritäit vett on mahutis, kui mahuti on täidetud 100% ulatuses ja ämbrisse mahub 8 liitrit? 4.(8p) Laos oli 1230 kg aedvilju. Nendest 10% olid tomatid, 21% kurgid, 29% peedid ning ülejäänud olid kapsad. Mitu kg oli laos igat aedvilja? 5. (8p) Talumees Toomasel on talumaad 2100m2. Ta soovis istutada oma maale metsa (48%), harida põllumaaks (22%), istutada maasikaid (10%) ning jätta heinamaaks ülejäänud osa. Leia, mitu hektarit maaalast tegi Toomas metsaks, põllumaaks, maasikate kasvatuseks ja heinamaaks. 6. (10p) On antud ruutfunktsioon y=x2-6x+9. 1) Arvuta selle funktsiooni nullkohad.

Matemaatika → Algebra ja analüütiline...
68 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Poola Köök

hapukapsast, praetud vorsti, karbonaadi, rinnatükk, sinki, sealiha, ulukiliha, kanaliha, lambaliha, seeni, sibulat, tomateid, võid, haput ploomimoosi ning punast veini ja konjakit. Seda rooga keedetakse kolm päeva, korraga neli tundi päevas ning iga keedukorra järel toit külmutatakse või pannakse külmikusse. Külmas bigos valmib, pehmeneb ning muutub sitkeks ja aromaatseks. Poola rahvustoitudeks on: Puuvilja salat, meloni salat, datlikook, bigos ning täidetud kurgid. Datlikoogi koostis ja maitseained: munavalge 6tk, tuhksuhkur 2kl, datlid 250g, mandlid 250g, sokolaad 250g, riivsaia, võid ning sidrunimahla või ruumi. Täidetud kurkide koostis: suur kurk 2tk, keedumuna 2tk, redis 20g, hapukoor 4 sl, tilli 1sl, lehtsalatit 100g, soola ning petersellileht.

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Seened ja bakterid inimeste teenistuses

Vanima bakteri vanuseks peetakse 25-40 miljonit aastat, see leiti merevaigus olnud mesilaselt. Bakterid on eeltuumsed-neil puudub tuum. Enamasti värvusetud, kuid võivad olla ka punased ja sinised ja erineva kujuga. Baktereid leidub igalpool: õhus, toidus, ravimites. Bakterid on Biotehnoloogia uurimisobjektid (uuritakse organismide elutegevusega seotud protsesse inimesele vajalike ainete tootmiseks) Bakterid inimese elus: Piimatooted- Lactobacillus, Gefilus, ME-3; Hapendatud kurgid, kapsad; Äädikas- veiniäädikas; Alkoholid- õlu, siider.; Lihatööstus- salaamivorst. Ravimitööstus Ravimid, Vitamiinid, Vaktsiinid. Tööstuses: Silo valmistamine, Taimehaiguste ja kahjurite tõrjumine, Bakterväetiste tootmine. Metallurgias ­ metallide tootmine (raud, uraan). Valguliste ensüümide tootmine (juustu valmistamiseks, suhkrutootmiseks), tekstiilitööstuses kangaste töötlemiseks Esimese asjana meenub mul sõnaga "seen" metsas olevad seened. Seentel on

Bioloogia → Ajaloolised sündmused
8 allalaadimist
thumbnail
21
doc

OÜ MUSTVEE KURK

12. kuu 12 500 1 500 0 Kokku ettevõtte maksab pangale 18 000 krooni intressi. 8 OÜ Mustvee Kurk 9 2. TURUNDUSOSA JA TULUOLUKORRA KIRJELDUS 2.1. Toote kirjeldus ja hinnakujunduse põhimõtted Ettevõtte müüb 3 liigi toodangut ­ värske kurk, vähese soolaga kurk ja hapukurk. Kurgid on suurusega 6-10 sm, 1-2 sm diaametris, suurepärase maitsega, isukalt krõmpsutavad. Värskeid ja vähese soolaga kurke müüakse suvel, sest selle realiseerimisaeg on väike - 3-4 päeva, hapukurke müüakse sügisel, talvel ja vara kevadel, sest värskeid kurke sel ajal ei ole, või nad on kõrge hinnaga ja hapukurkidele nõudlus on suur. Kurke pannakse hapnema suvel, sel ajal, millal värske kurki hind on liiga madal ­ kuni 5 kroonini. Kasulikum on

Majandus → Äriplaan
527 allalaadimist
thumbnail
2
odt

109 vene keele sõna gümnaasiumis

25. raekoda - 26. Vene viin ­ 27. minema - 28. saun ­ , 29. gümnaasium - 30. pannkoogid (p) - 31. kali - 32. Eesti Vabariik ­ 33. toiduained ­ 34. pirukad ­ , 35. linnapea - 36. president - 37. õppima ­ , 38. pealinn - 39. kalamari - 40. Hüva leili! - ! 41. õppeained ­ 42. linna sümbol ­ 43. eesti keel ­ 44. elanikkond - 45. Viljandi järv ­ 46. küüslauk - 47. Venemaa pealinn ­ 48. rahvusvärvid ­ 49. sööma ­ , 50. kodakondsus - 51. kurgid - 52. rahvuslill - 53. vaatamisväärsused - 54. suupisted - 55. Viljandi Täiskasvanute Gümnaasium ­ 56. kodulinn ­ 57. seltsiv - 58. linnavalitsus - 59. Vene vanasõnad ­ 60. värviline purskkaev ­ 61. Eesti kodakondsus ­ 62. lõputunnistus ­ 63. pärast kooli lõpetamist ­ 64. linnad - 65. rippsild ­ 66. sampoon - 67. suitsusaun ­ , 68. käima - 69. Vene köök ­ 70. keskharidus ­ 71. pannkoogid (õ) - 72. bussijaam ­ 73

Keeled → Vene keel
26 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

MESI

MESI MEE KOOSTIS Nektar ja õietolm vett ligi 17­20%, vitamiine (B1, B2, niatsiin, B6) fütokemikaale (ensüümid, õietolmuterad, maitse, värvi ja aroomained) ligi 2%, happeid 0,6%, valke 0,3% mineraaltoiteained (kaalium, kaltsium, magneesium, mangaan, naatrium, raud ja vask) 0,2% ulatuses. MEE LIIGID KOGUMISE JÄRGI Õitelt ja okastelt kogutud mesi on taimse päritoluga, valmistatud mesilaste poolt õitest kogutud nektarist või kuumade ilmadega okka pinnale erituvast "kastest". Lehemesi võib olla nii taimse kui loomse päritoluga. See tähendab, et sarnaselt okkameega võivad mesilased lehemett toota kuumade ilmadega lehe pinnale erituvast "kastest" või putukate eritistest. Enamik meest (sealhulgas puuliikidelt kogutud meest) on õiemesi ning enamik lehemeest on taimse päritoluga. Lehe ja okkamee tootmine Eestis on marginaalne ning võimalik vaid väga palavatel suvedel, kui läheduses ei ole piisavalt mesilaste ja...

Põllumajandus → Mesindus
9 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Etikett: ürituse planeerimise kava koos eelarve ja kutsega

18.50 Söök valmis. 19.00 Õhtusöögi algus. 20.00 Esineb Antti Kammiste bänd. 20.30 Serveeritakse torti ja kohvi. 21.00 Bänd mängib tantsuks. 23.00 Ürituse lõpetab ilutulestik, külaliste lahkumine 24:00 Kujundusfirma tuleb lauakaunistustele järgi 24:00 Toitlustusfirma tuleb nõusid kokku korjama ning koristama 01:00 Maja tehnikast ja personalist tühi Toitlustus Menüü: Külmlaud: Kalrtulisalat Rosolje Marineeritud kurgid Marineeritud seened Külmad kodused kotletid Suitsusink, suitsuvorst Heeringas hapukoorega Kala punases kastmes Leib ja sepik Magustoit: Puuvilja- kohupiimatort Joogid: Vesi Õuna- ja apelsinimahl Viin(Viru Valge) Konjak(Hennessy V.S) Kohv Tee Menüü koostamisel võtsin arvesse külaliste soove. Sooviti külaliste nooruspõlve ajale omaseid toite. Maksumus ei olnud oluline. Kaunistused Lauakaunistused Üks pikk laud, kaetud valge laudlinaga

Filosoofia → Etikett
131 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ökoloogiline jalajälg

· Vähenda või elimineeri oma menüüst liha, kala ja piimatooted. · Osta toitu, mis on kasvatatud Sinule lähedal (Eelista eestimaist!). Vähenda imporditud toiduainete tarbimist. Kasvata ise! · Kasuta kilekotte korduvalt või ära osta neid üldse. · Väldi pudelivett! · Mine poodi kas jala, rattaga või ühistranspordiga. · Kasvata endale oma orgaanilised maitseained, piprad, kurgid, tomatid ja mida hing ihaldab ning mida on lihtne kasvatada. · Väldi liigselt pakendatud asju. · Osta kohalikke puuvilju ja väldi pakendatud või töödeldud desserte. · Komposteeri või sorteeri biojäätmetesse üleliigne toit. · Joo rohkem vett ja vähem kohvi, mahlu ning muid pakendatud, töödeldud jooke.

Bioloogia → Bioloogia
43 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Probiootikumid

Šokolaadi tuleks tarbida mõõdukalt. 5. Teatud tüüpi vetikad Teatud tüüpi vetikad nagu spirulina ja klorella. Nende supertoitude puhul on täheldatud, et nad suurendavad nii laktobatsilluse kui ka bifidobakteri osakaalu soolestikus – tegemist on niiöelda prebiootikumidega. Samuti on spirulina ja klorella väga energiarikkad toiduained ning sisaldavad mitmeid vitamiine (B- vitamiinid, beetakaroteen, E-vitamiin), mineraalaineid ja aminohappeid. 6. Hapendatud kurgid ja seened Hapukurgid on väga heaks probiootikumide allikaks, samuti teised hapendatud aedviljad (näiteks sibulad, lillkapsas) ning seened. Kuid probiootikume sisaldavad vaid teatud kindlal viisil fermenteeritud toidud, mida ei ole töödeldud äädika ja kuuma veega. Hapendatud kurkide valmistamiseks tuleks võtta purk, kuhu panna maitseained vastavalt eelistusele – tilli, küüslauku, mädarõigast, sinepiseemneid, mustsõstralehti. Teha kurkidesse kahvliga augud, et vedelik

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Soolenakkusi põhjustavad toiduained

Kuidas võib haigestuda? Varasemate koli-nakkuse haiguspuhangute korral levisid haigustekitajad ebapiisavalt termiliselt töödeldud veise- ja muu lihaga, pastöriseerimata piimaga, erinevate värskete köögiviljadega (nt kurk, kapsas, spinat ja salat), pastöriseerimata õunamahla ja juustuga. Kuidas vältida haigestumist? Saksamaal E. coli haiguspuhangu käigus andis Saksamaa Valitsus soovituse võimalikult vältida kahjustatud piirkonnas selliste värskete köögiviljade tarbimist nagu kurgid, tomatid ja salat kuni puhangu põhjuse kindlaks tegemiseni. Vaatamata paljudele kasutusel olevatele meetmete võivad tarbijad olla ohustatud haigustekitaja suhtes saastatud toidu kaudu, eriti värskete või mittepiisavalt kuumutatud toiduainete kaudu, mis võib omakorda põhjustada haiguspuhangute teket. Siiski on olemas teatud lihtsad ettevaatusabinõud, mille kasutamisel saab vähendada haigestumise riski kokkupuutel potentsiaalselt saastunud toiduainete, haige looma või inimesega.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
31
odp

Kaubagruppide liigitamine

SEPIKUD/KUKLID/LAVASID VALMISTOIDUD SALATID JAHUTATUD VALMISTOIDUD MAGUSTOIDUD SUSHI KUIVAINED JAHUD MAKARONID RIISID TANGAINED GURMEE KUIVAINED HOMMIKUHELBED/MÜSLID/KIIRPUDRUD KUIVSUPID JA ­ KASTMED PAJA JA - NUUDLIROAD MAITSEAINED PÄRM SUHKUR SOOL SÖÖGISOODA PIPAR KÜPSETUSPULBER ZELATIIN VAHTRASIIRUP KOOKOSHELBED HAKKLIHAMAITSEAINE KARTULIMAITSEAINE JNE TERVISEKAUBAD SOJAJOOGID TOIDULISANDID HEMATOGEEN APTEEGIKAUBAD PLAASTRID HOIDISED MOOSID PÄHKLIKREEMID KOMPOTID MESI MARINEERITUD KURGID JNE VALMISTOIDUD PURGIS GURMEE HOIDISED KOHV/TEE/KAKAO JAHVATATUD FILTRIKOHV PRESSKANNUKOHV LAHUSTUV KOHV KOHVIOAD MUS TEE ROHELINE TEE PUUVILJA TEED KAKAOJOOK LAHUSTUV KAKAO PORTSJON KAKAO KUUM SOKOLAAD GURMEEKOHVID JA - TEED KASTMED/ÕLID ÕLID ÄÄDIKAD MAJONEESID SINEPID KETSUPID TOMATIPASTAD KASTMED GURMEE KASTMED MAIUSTUSED/KÜPSISED/NÄK SID KOMMIPAKID KOMMIKARBID SOKOLAADID NÄTSUD, PASTILLID KÜPSISED NÄKILEIVAD PÄHKLID JA KUIVATATUD PUUVILJAD SIPSID

Majandus → Kaubandus
6 allalaadimist
thumbnail
36
xlsx

Köögiviljade võrdlustabel

Jknr Nimi Kirjeldus Kasvuhoones kasvatamiseks mõeldud õrna koorega ja magusa 1. Kurk 'Amazonka` maitsega pikaviljaline salatikurk. Partenokarpne ehk iseviljastuv Tumerohelise õhukese koorega keskmise pikkusega salatikurk. Sobib katmikalale, vajab toestamist. Isasõite eemaldamisel ei muutu Kurk 'Telegraph 2. Improved` kurgid kibedaks.Ettekülv pottidesse sooja kohta. Kolme pärislehe faasis istutada suuremasse potti. Saak 12 nädalaga külvist. Kõrge saagikusega sort. Keskvarajane. Erkrohelise õhukese koorega pikk sirge ja kergelt ribiline salatikurk. Kurgi jahukaste- ja kurgirõugekindel, saagikas ka 3. Kurk 'Bastos H` jahedamal suvel

Bioloogia → Bioloogia
15 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Kõrgema riskitasemega toiduained

Toores köögivili ja maitseroheline seisavad värsked, kui nad niiske rätiku sisse keerata. Salatid ja spinat tuleb hästi pesta, sõelal kuivada lasta, kaanega potti panna ja hoida jahedas. Värske kurk säilib mitu päeva, kui see umbes kolmveerandi ulatuses vees seisab, varreots allapoole. Vett peab iga päev vahetama. Hoidke kurke jahedas kohas, 8°C juures, näiteks külmutuskapi köögiviljasahtlis. Kurk on tundlik külma suhtes. Kurgid saavad külmutamisel kahjustada, esinevad sissevajunud pehmed laigud ja läbipaistvad viljalihaplekid. Redised asetage vette, lehed allapoole ja hoida jahedas ja pritsida aeg-ajalt veega. Leib säilib paremini toatemperatuuril või külmutuskapis, aga mitte sügavkülmas. Toatemperatuuril on kõige parem hoida leiba suletud plastkotis, mis väldib selle kuivamist. Leiba võib hoida ka leivakastis. Hoidke leiba plastkotis koos toore, kooritud kartuliga. Kartul lisab

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
3
docx

7 päeva toitumise analüüs

Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul- 129 kcal burgundia ahjukana ­ 160 kcal vorstikaste ­ 188 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õunamahl ­ 93 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kana-nuudli supp ­ 910 kcal leivaviil- 51.9 kcal Õunamahl ­ 93 kcal Kokku : 1904.3 kcal 4.päev Hommiksöök toimus kell 7.15 Pratud muna ­ 362 kcal Piim- 130 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Seljanka ­ 280 kcal leivaviil- 51.9 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Marineeritud kurgid ­ 9 kcal Kanaliha- 496 kcal friikartulid -355 kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Kokku: 1778.5 kcal 5.päev ­ Hommikusöök toimus kell 7.15 Neljaviljahelbepuder - 800 kcal piim ­ 130 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartuli-juustuvorm ­ 307.5 Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Hakkliha pitsa ­ 575.5 Apelsinimahl ­ 97.5 Kokku : 2008 kcal 6.päev ­ Hommikusöök toimus kell 12.30 Riisi-tuunikala salat ­ 522.5 kcal Ananassimahl ­ 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 16

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
80 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Inimene ja bakterid

Inimene ja bakterid Inimkeha normaalne mikroobikooslus Pandakse alus tavalise sünnitamisega. Keisrilõikel on normaalne mikroobikooslus häiritud. Kõige rohkem baktereid on soolestikus, eriti jämesooles. Tahke väljaheitemass on paljuski tänu bakteritele moodustunud. Teisel kohal on nahabakterid. Kolmandal kohal suguelundid. Igal inimesel on individuaalne mikroobikooslus (see võib muutuda). Koos elavate inimeste mikroobikooslused ühtlustuvad. Kui veres on baktereid, siis see on sepsis (veremürgitus) ja suremus kõrge. Mikroobikoosluse ülesanded: 1) Tagavad organismi kaitse a) otseselt (nt: rasvhapete teke nahal, piimhape soolestikus) b) kaudselt (sobivate elupaikade hõivamine). Kaudne kaitse kaob antibiootikumravil. Bakter, mis ei kinnitu, meid ei kimbuta. Haiglainfektsioonid. 2) Seedekulgla mikroobikooslused toodavad vitamiine 3) Aitavad kaasa toitainete seedumisele ja imendumisele (laktoosi seedimine; Fe, Ca, P imendumine jne) 4) Hoia...

Bioloogia → Bioloogia
22 allalaadimist
thumbnail
6
docx

VILIKÖÖGIVILJAD

Kõiki neid vitamiine leidub koores ja vahetult koore all. Kurkide hapendamisel säilivad vitamiinid hästi. Rahvameditsiinis kasutatakse kurki ka ravimina. Kurgimahl sisaldab aineid mis takistavad soolade ladestumist ja kristalliseerimist organismis. Kurgimahla mähiseid kasutatakse raskesti paranevate haavade puhul. Iluravihendina kasutati juba vanas kreekas. Noori kurke on soovitav kasutada koorimata, sest koores leidub rohkem C-vitamiini ja ka karotiini kui sisus. Kurgid pesta harjaga voolava vee all ja tükeldada vastavalt toidule. Kui koorid kurke, alusta keskelt otsa poole, et mitte soodustada mõruainete levimist üle kurgi. Säilitatakse hapendatult, soolatud, konserveeritud. PAPRIKA paprikasortide viljad kaaluvad 10-200 g, tehnilises küpsuses on nad värvuselt hele-, tume- või kollakasrohelised. Füsioloogiliselt valminud viljad on aga punased, mõnedel sortidel ka kollased. Paprika on eriti kõrge dieetilise väärtusega

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Köögiviljalisandid

Marleen Alle K-12A .11.2012 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Tomati ­ kurgisalat Klassikaline eestipärane salat, mis sobib mitmesuguste roogade lisandiks. Hapukoorekastme kogus sõltub sellest, kui hapukoorene salat Sulle meeldib. Kogus : neljale Koostis: 200 g tomatit g värsket kurki g sibulapealseid värsket tilli Hapukoorekaste: - 2 dl hapukoort soola suhkrut musta pipart Valmistamine: Puhasta ja pese tomatid ja kurgid. Lõika korrapärasteks tükkideks. Haki sibulapealsed ja till. Maitsesta hapukoor soola, pipra ja suhkruga, vala ülejäänud salatiainetele. Marleen Alle K-12A .11.2012 Pärnumaa Kutsehariduskeskus Staarhautis ratatouille Seda Prantsuse klassikut on ülistatud ja kiidetud ning isegi multifilmistaariks tehtud. Vaadates ratatouille' koostisosi, pole siin midagi erilist. Imetabaseks muudab toidu aga see, et aedvilju

Toit → Toiduvalmistamine
11 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Energiat saab toota ka hapnikuta

Mõisted Anaeroobne ­ ilma hapnikuta. Anaeroobne glükolüüs ehk käärimine ­ glükoosi osaline ENERGIAT SAAB lagundamine hapnikuvaestes oludes, mille käigus püruvaat muudetakse piimhappeks või etanooliks. TOOTA KA ILMA Piimhappekäärimine ­ anaeroobne glükolüüs, mida HAPNIKUTA teostavad mõned bakterid ja seened, aga hapniku puudusel ka ka loomade lihasrakud, ning mille jääkproduktiks on piimhape. Etanoolkäärimine ­ anaeroobne glükolüüs, mida teostavad Õpik lk 30-3...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toidukontsentraadid

o Helbed - ( Nordic, Veski-Mati) keeta 3 min.: · 4-, 5-, 7-, 10- vilja- (kaer,oder,rukis,nisu,hirss,linaseemned,soja) · hirsi-, kaera-, riisi-, nisu-, rukki-, odra- o Teraviljatangud: tatar, riis; o Manna 1 4. Pastatooted o Makaronid o Spagetid o 5. Lisandite kontsentraadid: o Kapsad: hapukapsas, praekapsas, mulgikapsas o Kurgid, mais, hernes, maisi-herne segu, paprika o Tomat ­ konserveeritud, purustatud, omas mahlas o Sampinjonid ­ täidisega, täidiseta 4. Kastmekontsentraadid: o Külmad kastmed ­ ketsup, majoneeskastmed o Maitseainesegud ( Latplanta, Knorr, Vegeta ) o Dipikastmed ­ dippima - sisse kastma- paksud, hästi maitsestatud külmad kastmed, mis sisaldavad hapukoort, majoneesi, jogurtit, ketsupit, tomatikastet, köögiviljatükikesi- või püreesid jm. 5. Järelroogade- e. magusroogade- e

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

PÕHJAMAA RIIKIDE NING SAKSAMAA JA PORTUGALI RAHVUSTOIDUD

Saksamaa, 2 Itaalia, 20 India, 12 Hiina, 11 Rahvusvahelised, 89 Saksamaa rahvustoit Hapukapsas ja valge vorst. Eelroog salat ja supp Pearoog kartulid ja sealiha Rahva lemmik toit on punane kapsas ja kartulipuder mille sees on kurgid ja liha. Rahvustoite söövad nii nooremad kui vanemad ja tavaliselt jõuludel. Venemaa rahvustoit Kapsasupp (kapsas võib olla värske või hapu), pudrud, külm supp kaljaga, pliinid ja pelmeenid, sült, erinevad pirukad ja kali Esimene roog külm suupiste ja supp Teine roog liha või kala lisanditega Kolmas roog jook, näiteks : tee, kompott, morss või kissell Rahvale meeldib kõige rohkem supp, pliinid ja pelmeenid Rahvustoite süüakse jõuludel, vastlapäeval ja

Toit → Toitumise alused
13 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Nipid kaalust alla saamiseks,tervislik eluviis.

1.Joo päevas vähemalt 2l vett 2. Kui alkoholi juua soovid,joo natuke punast veini 3. Enne hommikusööki tühja kõhuga juua üks klaas vett sidruni ja meega. Ainult 20min enne sööki. 4. Joo vett pool tundi enne sööki. Söömise ajal ära joo. 40min pärast sööki void uuesti juua. 5. Söö 4-5 korda päevas. 6. Viimane söögikord peaks olema 3 tundi enne magamaminekut. Pärast ainult vesi, roheline tee, madala rasvasisaldusega jogurt. 7. Tee ilma suhkruta, saab teha meega. Kohv ei sisalda lisaaineid (näiteks koor, piim, suhkur). Need on tühjad kalorid. 8. Ära söö kartulit rohkem kui 2x nädalas. Söö ainult keedetud või küpsetatud kujul. 9. Viinamarju ja banaani ära söö enne kui oled kaalust alla võtnud!!Ja kui sööd siis mitte rohkem kui 2 korda nädalas. 10.Ära paastu nädalas rohkem kui 2korda(näiteks esmaspäev ja reede) 11. Ära unusta sporti ,käi kasvõi kord päevas sörkimas. 12. Ideaalne aeg sportimiseks - 17,00-20,00 13. Söö kindlasti hommikusööki! 1...

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

28. Anna kõrvitsale kasutussoovitusi. Värskena, salatistes, ahjus tehtud täidetud kõrvitsad, pannkoogid I teised dessertid, keedetud, kõrvitsapudet jne. 29. Soovita köögivilju grillimiseks. Baklažaan, tomatid, sibul, kabatšok. 30. Millised köögiviljad tekitavad sagedamini allergiat? Söögipeet, porgand, kartul, seller, tomatid. 31. Millistel köögiviljadel on söödav osa õisik? Kapsad, tomatid, kurgid. 32. Mida on vaja silmas pidada köögiviljade ja puuviljade müügieelses korrastuses? Köögi- ja puuviljad peavad olema värsked, peavad vastama kvaliteedi nõuetele, ei tohi, et oleksid mädanenud. 33. Millised ettevõtted on Eestis tuntud köögiviljade kasvatajad? Alliku Agro OÜ, Grüne Fee Eesti AS, Laheotsa OÜ, Sagro AS, Uuevälja Köögivili OÜ 6 Kapsade liigid Joonis 1. Lillkapsas Joonis 2

Ametid → Müüja
17 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· Valge · Lehtsigur oad · Guajaav · Nisujahu tuunikala · Apteegitill · Mustad · Tähtvili · Kaera- · Jääsalat oad · Karusmari helbed · Kurgid · Punased · Kiivi · Kaerajahu · Lillkapsas oad · Kinkan · Kaerakliid · Mais · Põldoad · Laim · Kinoajahu · Rohelised · Rohelised · Leeder · Koorimata

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Millest lähtuvalt teed sina oma tarbimisvalikuid?

tarbimisharjumusi. Tähtis on endale aega ajalt meelde tuletada: kas kõike ,mida tahad omada, on ikka väga vaja? Kui järele mõelda, siis pean ennast säästvaks tarbijaks. Ei ole priiskava eluviisiga ega fanaatiline säästja. Teen oma ostud alati eelarvest lähtuvalt. Kui vaja, kogun. Tarbimine on ka söömine. Meie pere sööb alati ise valmistatud toitu.Nii on harjutud juba lapsepõlvest ja tean alati ,mis toidus sees on. Aedviljad tulevad oma aiamaalt: tomatid, kurgid,kartul, peedid, marjad, porgand jne. Tametoitlusest ei pea lugu, aga sööme palju aedvilju sisaldavid toite kala või lihaga. Tähtis on,et toit oleks võimalikult naturaalne ja ei pelga süüa sama toitu ka järgmisel päeval.Poes käies vaatan alati soodushindadega kaupu ja vahel saab ka mõne asja allahinnatud letist. Kulutusi peaks veel vähendama sellega, et ei peaks igapäev poes käima-see on pidev enesedistsipliini küsimus.

Ühiskond → Ühiskond
9 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Lisateenused kauplustes

 Kaks pangaautomaati: SEB bank ja Swedbank;  Kaks sissepääsu, iga juures kaks prügikasti;  Taara automaat;  Laste mänguväljak;  Eraldi territoorium, kuhu võib koeraid jätta;  Post24 „isteteeninduslik postkontor“. Tasulistest lisateenustest, mis asuvad kaupluse eespoole, on pitsarestoran Peetri Pizza ja värskete hooajaliste viljade lett (maasikad, arbuusid, tomatid, kurgid jms). Iga kahe/kolme nädala tagant parklas korraldatakse laati, kus müüakse nii toidu- kui ka tööstuskaupu: suveniire, rõivaid, nõuded jms. Mugavused, mis asuvad kaupluse sees; tasuta teenused:  Tasuta WC-d;  Teadetahvel, kuhu pannakse olulist infot, mis toimub kaupluses;  Teadetahvel, kuhu kõik inimesed võivad panna oma kuulutused;  Kappid võtmetega, kuhu võib oma asju jätta;  Itella Smartposti pakiautomaat;

Ametid → Müüja
2 allalaadimist
thumbnail
8
txt

Protsent

Kuna aga Emmanueli majandustegevus oli edukas, siis suutis ta laenu juba 9 kuu prast tagasi maksta. Kui suur summa tuli Emmanuelil tasuda? Tagasi tuleb maksta laen ja intressid. Laenusumma on 20000 krooni. Kuna aga laen ei olnud aasta pikkune, vaid ainult 9 kuud sellest, siis ei lisandu intresse mitte 22%, vaid ainult 3/4 sellest (9 kuud on 3/4 aastat). Seega tuleb intresse maksta krooni. Tagasi tuleb maksta htekokku 23300 krooni. 9. Laos oli 1230 kg aedvilju. Nendest 10% olid tomatid, 15% kurgid, 28% peedid, 36% kapsad ja lejnud olid redised. Mitu kilogrammi oli laos igat aedvilja? Lahendus: Laos olevatest aedviljadest 10% olid tomatid ehk 10% x 100% 1230 kg - - 15% olid kurgid ehk 15% x 100% 1230 kg - - 28% olid peedid ehk 28% y 100% 1230 kg - - 36% olid kapsad ehk 36% z 100% 1230 kg - - Rediseid oli laos 1230 123 184,5 344,4 442,8 = 135,3 kg. Vastus: Laos oli 123 kg tomateid, 184,5 kg kurke, 344,4 kg peeti, 442,8 kg kapsast ja 135,3 kg redist. 10. Laos oli 19 tonni kartuleid

Matemaatika → Matemaatika
66 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Metabolism

1BIOLOOGA METABOLISM Kõik saab alguse fotosünteesist! Fotosüntees on üks looduse kõige imelisematest protsessidest. Tänu sellele on võimalik kõikidel elavatel organismidel eluks vajalikku energiat hankida. Taimed toodavad orgaanilist ainet päikese valgusenergia abil. See protsess on fotosüntees: Energia + 6CO2 + 6H2O 6O2 + C6H12O6 C6H12O6 ­ glükoos ­ glükoosi molekulis salvestub valgusenergia. Taimes tekivad glükoosist ka teised keerukamad molekulid, nagu näiteks tärklis, tselluloos, valgud jt. Tärklis ­ tärklise koostises on tuhandeid glükoosimolekule. Tärklis on polümeer. Kui me sööme tärklist, lagundab sooltoru selle glükoosiks ja glükoos läheb verre. Valgusenergia abil süsihappegaasi ja vee molekulid ühinevad ning tekib orgaaniline molekul ­ glükoos. Glükoosi molekulis talletub päikese energia ning eraldub hapnik. Lehtedes on kloroplastid, mille sees toimub fotosüntees. Kloroplastis on lamellid, membraanid. Klorofüll...

Bioloogia → Bioloogia
59 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Bilansi analüüs ja kasumiaruanne

8.tund Kasumiaruanne Bilansi analüüsi järeldused Käibevara muudab majandustegevuse käigus pidevalt oma vormi (raha-> materjal-> toode-> raha). Põhivara eeldab materiaalse vormi säilimist (hoone, masin, seade). Kas on tegemist käibe- või põhivaraga pole alati üheselt määratletav, sest see sõltub vara maksumusest ja otstarbest. Bilansi analüüsi järeldused Rahvusvaheliste arvestusprintsiipide kohaselt tuleks vara liigitamisel arvestada peale kasutusaja ja soetusmaksumuse ka muid asjaolusid. Ülikõrge põhivara piirmaksumuse kehtestamine on vastuolus hea raamatupidamistavaga, moonutades nii finantstulemit kui ka ettevõtte varast saadavat ettekujutust. Bilansi analüüsi järeldused Ettevtte majandustegevuse efektiivsus määratakse ära nelja komponendi - varade, kulude, tulude ja kasumi - vaheliste seoste ja proportsioonidega. Näited aruannetest! Premia Food AS Kasumiaruanne · Kasumiaruannet, õigemini öeldes, ...

Majandus → Majandus
70 allalaadimist
thumbnail
8
docx

KVALITEEDIJUHTIMINE PÕLTSAMAA FELIXIS

Ettevõtte põhiväärtuste väljatöötamisel piirdutakse tavaliselt 4- 8 põhiväärtusega, mis moodustavad kokkuvõttes ühtse terviku ning toetavad ettevõtte missiooni, visiooni, strateegiat ning tegutsemispraktikat. Põltsamaa Felixi jaoks on tooraineturg strateegilise tähtsusega. Sel eesmärgil on panustatud teadlikult nt Eesti kurgikasvatuse arendamisse. Täna kontrollitakse kurgitoodete valmistamisel kogu tarneahelat, jaotades partneritest kurgikasvatajatele seemneid ja pistes õiged kurgid ise purki. See aitab hoida kvaliteeti ja mahtusid, mis on nii kurgikasvatajate kui ka Põltsamaa Felixi huvides. Seejuures on lepinguliste partnerite hulk ajapikku stabiliseerunud – partnereid on vähem, aga neil on suurem võimekus kasvatada häid kurke vajalikus mahus. Kodumaise tooraine kasutamist rõhutatakse ka turunduses, kaasates talunike ja arvamusliidrite nägusid reklaamidesse. Seega väärtustab Põltsamaa Felix lokaalsust väga kõrgelt, kuigi firma taust on rahvusvaheline.

Majandus → Tootmine
66 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene rahvusköök

0 maitseroheline kg 0,000 0,000 0,000 15,00 kr 0,00 kr Kokku: 0,150 0,345 0,300 2,80 kr Hind km-ga: 3,31 kr Valmistamine 1. Puhatsa ja pese porgand, nuikapsas, seller, kapsas,lehtsala ja lõika peeneteks ribadeks. 2. Puhasta ja pese tomatid ja kurgid ja viiluta. 3. Kõik salati komponendid sega (va tomat ja kurk) hapukoorega ja maitsestada soola ja pipraga. 6 4. Tõsta salativaagnale kuhja ja garneeri salatilehtede, tomati- ja kurgiviiludega ning maitserohelisega. 7 3.2 Põhiroog Kartulibaaba

Toit → Kokandus
120 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kurgi kasvatamine avamaal

Kurgil on pinnalähedane, hästi hargnev juurestik, põhi juuremass asub mullakihi ülemises osas kuni 30 cm sügavuses. Külgsuunas kuni 1,5 m kauguseni. Kurgi õied on erkkollased , 2,5 - 3,5 cm läbimõõduga ja asuvad lehekaenlas 2-5 kaupa kobarates. Harilik kurk on risttolmleja taim, õietolmu edasikandmine toimub mesilaste ja kimalaste abil. Iseviljuvad ehk partenokarpsed sordid ei vaja viljade moodustamiseks putukate poolt tolmeldamist. Vilja pikkuse järgi jaotatakse kurgid: lühiviljalised (5…13 cm), poolpikad (13…20 cm ), pikaviljalised (üle 20 cm). Tuhande seemne mass 16-30 g, seemnete idanemisvõime säilib kuni 8 aastat. Kasvutingimused-kurk on soojanõudlik taim, optimaalne mullatemperatuur 21…24º C, optimaalne õhutemperatuur 22…30º C. Kurgi kasvatamisega alustada siis, kui ööpäeva keskmine temperatuur mullalähedase õhukihis on vähemalt 10…12º C. Taimi kahjustab lühiajaline õhutemperatuuri langus +3…º C või pikemaajaline +6…12º C

Põllumajandus → Köögiviljandus
9 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Praktika aruanne - praktikast restoranis Amarillo

Pubist ja loungest on võimalik tellida jooke ning restorani poole pealt sööke. Restoranis toimuvad pühade ajal erinevad üritused ning klientidel on ka võimalus pidada seal sünnipäevi ja muid pidustusi. Lahtiolekuajad: Pubi E - P 09:00 - 21:00 Restoran E - P 11:00 - 24:00 Lounge P - N 22:00 - 03:00 R - L 22:00 - 04:00 Tegevus praktikal Esimestel päevadel oli minu tegevuseks vaid köögiviljade ja puuviljade viilutamine, hakkimine ja tükeldamine. Mulle anti kätte porgandid, kurgid ja nendest pidin lõikama kangid. Tomatite viilutamiseks oli olemas restoranil spetsiaalne viilutusmasin. Eksootilistest puuviljadest pidin lõikama tükkideks ananasse, meloneid, laimi. Esimest korda elus nägin valget redist ja kollast porgandit, mida pidin masinaga hakkima. Teisel nädalal anti mulle juba kätte kastme ja salatite retseptid. Pidin kindla koguse ja kaalu järgi panema kaussi maitseaineid ja komponente kastmete ja salatite jaoks ning seejärel

Toit → Köögi õpetus
184 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused

Madalmaad, Saksamaa, Poola, Hispaania, Kreeka, Bulgaaria. 10. Kurgi jagunemine kasutusviisi järgi - hapendamissordid,- marineerimissordid, - salatisordid 1. Kurgi põhiliste toitainete sisaldus. - vett 95 ­ 96% - kuivainet 4 ­ 5% (sealhulgas suhkruid 2%) - valke 1%- rasvu 0,1%- kiudaineid 0,7%- tuhka 0,4% - vähesel määral karotiini (koores), - B1, B2- ja PP-vitamiini,- C-vitamiini 10 ­ 20 mg 2. Kurgi realiseerimisnõuded ja kasutusviisid. Kurgid peavad olema: - värsked, - puhtad, - ilma mehhaaniliste vigastusteta, - haigustest ja kahjuritest tabandumata, - moondumata, - antud botaanilisele sordile tüüpilise kuju ja värvusega. Pikaviljalised ja poolpikad kurgisordid on mõeldud värskelt salatina tarbimiseks. Lühiviljalisi sorte kasutatakse kõige rohkem: - hapendamiseks,

Toit → Toitlustus
19 allalaadimist
thumbnail
31
ppt

Toidu fermentatsioon: Mikroorganismide roll.

· Rohkem kui ühe bakteritsiini kasutamine - kontrollitud. · Membraan peab olema uuritud. · Membraan peab olema resistentne teistele antimikroobsetele agentidele. · Nisiin on ainulande bakteritsiin GRAS´i staatusega · Nisiini saab kasutada spetsiifilistes toidudes.Ta on ebatoksiline ja ebaallergeenne. · Teised bakteritsiinid, ilma GRAS´i staatuseta nõuavad uuringuid Hapendatud toidud · Fermenteeritud toidud -ratsioonide osa. · Peamised substraadid -piim, liha, kurgid ja kapsas. · On olemas üle 400 sordi juustu 20 erinevat liigist · Väga lai valik: · Jogurtid ja hapendatud piimajookid, fermenteeritud vorstid, marineeritud ja hapukapsas Piimatooted · Piimhappekäärimine - juustu tootmises · Kasutatakse L. lactis , L. cremoris või Streptococcus thermophilus, Lb. helveticus, ja Lb. delhiieckii subsp. bulgaricus, · Sekundaarne nikrofloora -parem tekstuur (näiteks Sweitsi juustus ­Propionibacterium)

Bioloogia → Biotehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Bioloogia 3-kursus (metabolism, ATP, fotosüntees, rakuhingamine, käärimine)

BIOLOOGIA KT 1 (https://quizlet.com/462920896) 1. METABOLISM e. ainevahetus Metabolism - organismis toimuvad sünteesi- ja lagundamisprotsessid, mis tagavad aine- ja energiavahetuse ümbritseva keskkonnaga - organismi elutegevuse alus. Kõik organismid vajavad eluks energiat, mida saadakse orgaanilisest ainest. Organismid kasutavad toidus olevaid ühendeid uute ainete sünteesiks ja energia saamiseks. Süntees - lihtsamatest ühenditest uute, keerukamate ainete valmistamine keemilise/bioloogilise reaktsiooni teel. Autotroof (isetootja) - organism, kes oma elutegevuseks vajalikud ained (süsinik) sünteesib ise, väliskeskkonnast saadavatest anorgaanilistest ainetest. nt. rohelised (fotosünteesivad) taimed (valgusenergia fotosünteesi tulemusel glükoosiks) fotosünteesija - süsiniku sidumisel kasutatakse valgusenergiat. (nt taimed) kemosünteesija - süsiniku sidumisel kasutatakse keemilist energiat. (nt väävlibakterid) Heterotroof (tarbija) ...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Saksa õlled

vahuga, siis lastakse seista, kuni moodustub kena tihe vaht. Siis lastakse veel 2­3 korda. Nii moodustub imeilus vahukroon. Prost! Schwartzbier Levinud kõikjal Saksamaal, pärit Thüringerist ja Saksimaalt. Väga tume, täidlane, linnasemaitsega, valmistatud põhjakääritusmeetodil. Juuakse Schwartzbier-pokaalist 8 kraadi juures. Schwartzbier kogub järjest rohkem sõpru. Kuulub Ida-Saksamaa spetsialiteetide hulka nii nagu Spreewaldi kurgid ja Bautzeni sinep. Tume värv võib eksitada, aga tegemist pole sugugi mitte kange õllega ­ alkoholisisaldus 4,8­5%. Tume värv saadakse spetsiaal- ja röstlinnaste kasutamisel. Õlu, mida oskavad hinnata ka naised. Weizenbier/ Weissbier Pärit Lõuna-Saksamaalt Baierist (üle 80%), aga levimas vaikselt üle kogu riigi. Weissbier peab sisaldama vähemalt 50% nisulinnaseid, temas on suhteliselt palju süsihappegaasi. Kristallselge või

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Naljakad tsitaadid

1. Kui meie oleme kurgid, siis keskkond on marinaad. 2. Kogemata kogeledes ei koguta ega kogeta kogeluse kogemuslikke kogemusi. 3. peksan väikse sliibi majja, biheiv beib 4. Oli tuttav meeldida... 5. parem Hilja, kui mitte kedagi... 6. sorstivorstirootormootorivõileivatihendikepsukummipaat 7. wtf, nii kräppi huumorit pole ammu kuulnud 8. Vanasti panin k6ike mis liigub, aga nüüdpanen ainult seda, mis eest 2ra ei j6ua joosta. 9. tule eile meile ja too homne ajaleht kaasa!!!!:P 10. peida ennast ära, prügiauto tuleb!!! 11. Ma ei ole sinu tüüp. Ma pole täispuhutav 12. Ära muretse. Mina ei mäleta sinu nime ka. 13. Sa näed erakordselt si*t välja. On see mingi uus trend? 14. ah lõpeta järgi. 15. Kui tahate,et elu teile naerataks, kinkige talle kõigepealt oma hea tuju. 16. Kuhu te ka ei läheks, seal te siis olete. 17. Mida iganes...millal iganes. 18. Kui teil on soov mitte midagi teha, siis palun olge kena ja ärge tehke seda siin. 19. Iga minuti...

Eesti keel → Eesti keel
157 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun