Vaarikad kg 0,030 0,030 0,120 0,120 Suhkur kg 0,006 0,006 0,024 0,024 Kokku: 0,229 0,229 0,917 0,917 Hind km-ga: Valmistamine 1. Pane zelatiin rohkesse külma vette likku. 2. Laske rõõsk koor keema tõusma. 3. Vale see peeneks hakitud valgele sokolaadile. 4. Lase 5min. Seista ja sega seejärel ühtlaseks massiks. 5. Sulata zelatiin ettevaatlikult veenõusse. 6. Sega zelatiin sokolaadiseguga. 7. Kui sokolaadisegu on totemperatuurini jahtunud, lisa ettevaatlikult kergelt vahustatud vahukoor. 8. Jaga vaht klaasidesse ja aseta külma. 9. Pane zelatiin külma vette likku. 10. Lase 0,500 kg vett koos suhkruga keema. 11
Morfoloogia Eesti keele käänded Kääne ehk kaasus on käändsõna morfoloogiline kategooria, mis näitab nimisõna(fraasi) süntaktilisi ja semantilisi funktsioone lauses. See tähendab, et ühelt poolt näitab kääne lause moodustajate vahelisi alistusseoseid (mis mida laiendab) ja eristab lauseliikmeid (alust, sihitist jt) omavahel. Teiselt poolt on kääne vahend, millega näidatakse, kas nimisõna(fraasi)ga tähistatu on tegija, tegevusvahend, tegevuskoht vms. Eesti keeles on 14 käänet: nimetav siil 1. nominatiiv kes? mis? omastav siili 2. abstraktsed ehk grammatilised käänded genitiiv kelle? mille? osastav siili 3. partitiiv keda? mida? sisseütlev siili/sse 4. ...
................................................................. 5 Mannapuder mahlakisselliga............................................................................................... 6 Töögraafik................................................................................... 8 2 KALKULATSIOONI- JA TEHNOLOOGIAKAARDID Hakksnitsel hapukoorekastme ja kartulipüreega Valmistamis tehnoloogia: 1.paned saia likku. 2.pigista leotatud sai veest kuivaks . 3.pese,koori ja pese sibul ja siis tee sibul 4 sektoriks. 4.kuivaks pigistatud sai, kartul ja sibul aja läbi hakklihamassi. 5.Sega hakkmass vahustamisnõus, lisa vesi ja maitseained. 6.tee prooviküpsetus, maitse 7.vormi pooltoores kaaluga 130 grammi (piklik-ovaalse kujuga) 8.paneeri riivsaias 9.prae kuumas rasvas 170 C (keera teine pool ainult üks kord) 10.lõpus prae kaane all või pane ahju (et snitsel oleks täielikult valmis) 11
Tõsta määritud viilud teistele viiludele peale (määritud pool üleval) ja aseta võileiva grillile. Grilli kuini tuli grillil ära kustub. Ameerika võileib Vaja läheb: Maapähklivõid (mitte kreemi!) Marja dzemmi 2 viilu saia Valmistamine: Määri saiaviiludele Dzemmi ja pähklivõid ning aseta teine saia viil esimese peale. 8. Magus leivasupp õuntega Vaja läheb: 300g leiba 1,5l vett ¾ klaasi suhkrut 4-5 väikest õuna Valmistamine: Pane leib likku. Tükelda värsked õunad. Pane ligunenud leib koos vee ja õuntega Potti ja keeda kuni õunad on pehmed. Leiva tarretis Vaja läheb: 300g musta leiba 0,5 klaasi mett 1 l vett 70g zelatiini Valmistamine: Pane leib 20 minutiks likku. Vala leib koos veega potti, lisa mesi ja zelatiin. Kuumuta, kuid ära keema lase. Lase massil jahtuda toatemperatuurini. Vala lahtisesse nõusse ja lase ööpäev tarduda. 9. Munasilm Vaja läheb: 2 muna 2 viilu Tallinna peenleiba võid pipart soola
Ajakirjandusnormid • Kergem mõistetavus, mugandumine tarbija keelekaustuse järgi (normitud kirjakeel- kultuuriajakirjandus, släng, argikeel-kollane meedia) • Näited: a) Släng: Tsau, jorss! Silmasin eile vusserist maximum änxat muuvit. Mingi rahajäär parseldas ühele kimujale hunniku kama, mis poln’d puhas ning areneski aktsioon. Lõppeks oli kõigil poltidel suss püsti ning asi oligi tahe. Heia, ma töpasse ei vinni tulla, panen lestad likku. Paksii! Emakeele Seltsi keeletoimkond • on 23. märtsil 1920 Tartu ülikooli juurde asutatud vabatahtlik filoloogiline ühendus, mis nüüd tegutseb mittetulundusühinguna ja on assotsieerunud Eesti Teaduste Akadeemiaga. Selts asub Tallinnas. • http://www.emakeeleselts.ee/ Mis kasu saavad õpilased Emakeele Seltsi koduleheküljel olevast infost? • Teave selle kohta, mis olulisi muudatusi on tehtud seoses keelega. • Info erinevate ürituste toimumise kohta
Riigieksamiks valmis 12. klass ne- ja line-lõpulised sõnad KOKKU · leheküljesuurused reklaamid · abieluväliselt · suhtlevad endasugustega · 18-aastane / 18aastane · inimestevahelised suhted · rootsikeelne Sidekriipsuga või ilma? Reini-äärne · Eesti-aineline · Rootsi-sisene poliitika · jagatakse Darwini-nimelist preemiat · Eesti Vabariigi aegne · Windows XP põhine · Atlandi ookeani äärne Sidekriipsuga · A-vitamiin · PIN-kood · GSM-võrk · PDF-fail · hatha-jooga ! täht, täheühend, sõnaosa või tsitaatsõna Kohanimed · Mandri-Soome · Muinas-Eesti · Vana-Kreeka · Põhja-Jäämeri · Balti meri AGA: Suurbritannia, Suur Munamägi, Baltimaad, Läänemere maad Ohtlikud sõnad · kas või · mis tahes · just nimelt · võib-olla · kogu aeg · minu arvates · tohutu suur pool, poole, poolt · Käändsõnast LAHKU · kummale poole · omalt ...
vesi l 0,03 0,03 0,06 0,06 0,00 kr maitseained(sool,pipar) 0 0 0 0,00 kr Kokku: 0,332 0,666 0,663 0,00 kr Hind km-ga: 0,00 kr Valmistamine 1. Kaalun kauba 2.Sai külma veega likku 3.Ajan läbi hakklihamasina kartuli ,sibula, saia ja hakkliha 4.Maitsestan pipra ja soolaga 5.Vormin kotletid kaselehe kujuga,kaks tükki portsjonisse 6.Paneerin riivsaiaga 7.Kuumutan panni 170 C-ni ja praen kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks Sidrunikreem 8.Panen järelküpsema ahju (200 kraadi) umbes 15 minutiks portsjoni kaal 200/5 g valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 20% ta
Fotosüüdistus (Andreas Schlüter) Bastian sai endale uue peegelfotoka mis oli kõüll 10 aastat vana aga tema jaoks ikkagi uus kuna ta ise oli saanud sünnpäevaks digifotoka. Ta võttis sageli osa igasugustest kooli fotovõistlustest kui ennem polnud tal olnud korra likku fotokat. Järgmisel päeval võttis ta aparaadi kooli jaasa ja hakkas pildistama järjest õpilasi ja tegi plaani, teha pilte päris kooli elus mitte sellisest nagu ajalehtedes tavaliselt kus õpetaja klassi ees on kui iideol ja õpilased korralikud,vaid sellist kus ikka mõni jääb magama või tüdrukud saadavad kirju ja poisid loobivad paberkuulikesi. Tobias oli leidnud sahtlist mädanenud apelsini kuna koruistaja
Kuidas määrata sõnaväldet Sisehäälikud. Vältevastandus saab esineda ainult rõhulistes silpides. Seepärast on sõnavälte määramisel oluline jälgida sõna sisehäälikuid, st häälikuid, mis algavad (pea)rõhulise silbi esimese vokaaliga ja lõpevad järgmise silbi vokaali ees, nt ka-la, kal-lis, kau-nis, kar-tul, arheoloo-gia, põu-e. Morfoloogilistesse tunnustesse kuuluvaid häälikuid sisehäälikute hulka ei arvata, nt sõnas heintele ei kuulu t sisehäälikute hulka: hein-tele. Sõna, mille sisehäälikuteks on lühike vokaal ja lühike konsonant, on alati I vältes, nt kala, kodu, inimene. Sõna, mille sisehäälikute hulka kuulub pikk foneem, diftong või konsonantühend, on II või III vältes. Eesti õigekiri eristab II ja III väldet ainult siis, kui sisehäälikuteks on lühike vokaal ja pikk klusiil ning neile järgneb lühike vokaal, nt pika : `pikka. Muudel juhtudel eesti õigekiri II ja III välte vastandust ei kajasta. Seesuguste sõnade väldet saab määrata ...
sisendid: otsustamine eesmärkide kohustuste, õiguste ja püstitamine ja nende vastutuse saavutamise teede kindlaksmääramine Eesmärgid kindlaksmääramine - Inimressursid Kontrollimine saadud Eestvedamine inimeste - Sääst - Finantsressurisid tulemuste võrdlemine motiveerimine likku - Füüsilised püstitaud eesmrkidega organisatsioonile s vahendid vajalike tööde - efekti - info tegemiseks ivsus Organisatsiooni kavandamine - Top down mudel - Bottom up mudel - Kliendid, teenindajad, juhid , tippjuhid Juhtimis alused - Tlü Juhtimise definitsioonid
P ind a la p o o le s t kuulub s uurte riikid e h ulka . (4 7 .ko h a l) Loodus P inna m o o d : e na m ja o lt ta s a ne , lõ una o s a s m ä g is e m (Ke s km a s iiv) . Kliim a : P a ra s vö ö tm e line . Ve e s tik: S e ine J õ g i, Lo ire jõ g i, R h o ne jõ g i, G a ro nne jõ g i, Le uc a te jä rv ja G ne fi jä rv. T a im ka te : lo o d us likku ta im ka te t o n vä h e s ä ilinud , p õ h ilis e lt küp re s s id ja ko rg ita m m e d , o liivp uud ja a p e ls inip uud . Lo o m a s tik: s uh te lis e lt liig iva e ne s e a l e la va d h irvie d , h und id , re b a s e d , m e ts s e a d , rä nd linnud jne . Rahvastik ja asustus R a h va a rv: 6 4 7 6 8 3 8 9 e la nikku.(2 0 1 0 ) Ke s kim ine tih e d us : 1 0 0 ,8 in./km ²(2 0 0 9 )
Punumiseks kasutatakse rukkiõlgi. Rukkiõlg tõuseb esile oma pikkuse ja tugevuse poolest. Nisuõlest saab ka punuda ilusaid asju , aga ta on lühem ja pakseb rukkiõlest. Odraõlg ja kaeraõlg on väga pehmed ja kollakad värvi. Seda õlge kasutatakse väikeste tööde tegemiseks. · Õlgede kogumine Iga looduslik materjal peab olema kuivatatud, puhastatud ja pakitud, hoitud kuivas ja pimedas. Töötamiseks peab teda panema likku vajalik kogus ja mitte rohkem, sellepärast kui matrejali mitu korda kuivatatakse siis ta kaotab oma läike. Taimne materjal kuivalt ei paindu ja painduvuse saamiseks pannakse ta vette, et oleks painduv. Kui õlekõrred on pehmed ja painduvad, siis võib alustada punumist. Puhastamisel jaotatakse jagatakse kuni kolmeks osaks. Ülemine- kõige pikem osa, mille küljes on pea. Peale sõlme tuleb teine lühem osa. Meie õpetaja lõikab suurte kääridega põllult
Kui seemned on juba pruunid, võib linakiu koristus peale hakata: 1. Kui linataim on valminud, siis kitkuti see käsitsi ja seoti peodesse. 2. Seejärel järgneb kupardamine - eraldati kuprad linakammi või ka vana vikatiga. 3. Nüüd pandi linad mõneks nädalaks seisva veega või aeglase vooluga veekogusse likku , et kiude eraldada. 4. Leost võetud linapeod seati põllule kuivama. 5. Seejärel murti linalõugutiga ülekuivanud linadel puitunud varreosad, et need saaks eemaldada. 6. Siis ropsiti linad luudest puhtaks. 7. Nüüd eraldati linakammiga lühemad kiud ehk takud. 8. Seejärel võis lina ketrama hakata. Kanep on vana kultuurtaim, kes pärineb ilmselt Aasiast. Hiinas on kanep alates kiviajast olnud ainuke kodumaine kiutaim; kanepiseemneid tarvitati toiduviljana kuni kuuenda
Söögiriistade eelpesu Masinapuhastusvahend 5ml 1 liitri vee Vastavalt Kasutada 30°C juures, ecosolPULVER kohta vajadusele lasta mõjuda 5-15 25ml 5 liitri vee minutit. Madalal kohta temperatuuril jätta likku 40ml 8 liitri vee kogu ööks. Seejärel pesta kohta ja loputada. Enne kuivamist Lasta liguneda, seejärel pesta lubatud seemed
1. Vala kann pärast iga veekeetmiskorda tühjaks, sest sinna jäänud vesi tekitab küttekehale sadet. 2. Elektrikannu puhasta vaid niiske lapiga, seda ei tohi pesta voolava vee all ega panna vette. 3. Puhastamist vajavad nii kannu küttekeha kui siseküljed. Katlakivi täis kannu saab puhtaks äädikalahusega. Lase vesi kannus kuumaks, vala juurde umbes kolm supilusikatäit äädikat ja lase vesi veel kord keema. Jäta kann tunniks likku. Siis vala kann tühjaks ja keeda kaks korda puhta veega läbi. Ole äädikaga ettevaatlik: liiga kange lahus võib veekeetja põhjatihendid läbi söövitada. Sidrunhape on puhastajana sama tõhus, ent odavam kui katlakivieemaldi. Pärast happega puhastamist lisa loputusvette soodat see neutraliseerib happe. Pärast puhastamist võib kuuma joogi valmistamiseks kasutada alles viiendat kannutäit keedetud vett. TASUB TEADA 1
Gratään kartuleid kg 0,357 0,357 rõõsk koor 10% l 0,075 0,075 suitsujuust kg 0,025 0,025 õli l 0,000 0,000 Kokku: Valmistamine: 1.Haki aprikoosid ja ploomid väiksemaks ning pane sooja vette likku. 2.Haki ka sarapuupähklid pisut väiksemaks. 3.Kui puuviljad on paisunud, sega kõik komponendid kokku, maitsesta soola-pipra ja hakklihamaitseainega ning 4.Vormi märgade käte vahel pätsiks ja küpseta ahjus 180-200 juures küpseks. 5.Koori kartulid ja lõika õhukesteks viiludeks. 6.Kuumuta rõõskoor keemiseni ja riivi hulka suitsujuust. 7.Maitsesta soola-pipraga. 8.Lao kartuliviilud õliga määritud ahjuvormi ja vala kaste peale. 9.Suru käega kokku, et kaste jaotuks ühtlaselt.
Verivorst Verivorst on vorst, mille üks koostisosi on veri. Verivorst on eesti rahvustoit, mis kuulub niinimetatud Eesti kööki. Traditsiooniline eesti verivorst valmistatakse seaverest, odratangust, sealihast ja maitseainetest ning topitakse sea peensoolde. Valmistusained: 2,5 l vett 1 l seaverd 1 kg odrakruupe keedusoola 500 g seapekki 300 g sealiha musta pipart vürtsi majoraani Verivorsti valmistamine Pese tangud sooja veega ja jäta tunniks likku. Haki liha võimalikult väikesteks kuubikuteks ja pane veega keema. Hakitud sibul praadida rasvaga läbi Kui lihal on vaht pealt korjatud, lisa tangud, sibulad ja küüslauguküüned ning purustatud loorberilehed. Samuti piisavas koguses vett ning hauta madalamal kuumusel peaaegu pehmeks. Vorstipuder ei tohi olla nii pehme kui tavaline söömiseks mõeldud puder, lisaks peab ta ka tihke olema. Keemise vältel ei tohi putru segada, muidu muutub see kleepuvaks.
võib see võtta aega 10–30 tundi. 1. etapp Aretustsükkel Rukkileib; 11% Rukkijahu; 44% Vesi; 33% Keetu hautis; 11% Kääritamise alustamiseks on hea kasutada valmis rukkileiba. Rukkileib pannakse leige veega likku. Kui on kõrbenud osa, siis see eemaldatakse enne. Valmistatakse hautis suhtega 1 : 3 (25 g rukkijahu ja 75 g vett). Ligunenud rukkileib homogeniseeritakse ja sellele lisatakse jahtunud hautis. Käärimisaeg 5–6 tundi. Käärimistemperatuur 26–28 °C. 2. etapp Aretustsükkel vesi; 20% rukkijahu; 40%
Taimede korjamine · Korjata hea (tugeva) kasvuga terveid taim · Päikesepaisteline ilm · Korjata hommikul peale kaste kuivamist Taimeekstraktide valmistamine Töötlemise viisist sõltuvalt võib saada: kääritisi, leotisi, tõmmiseid ja keediseid Rusikareegel: · 10 liitri vee kohta 1-2 kg tooreid taimi või 150 200 g taimepulbrit Külma vee leotis · Pange värskelt peenestatud toored taimed 12 14 tunniks külma vette likku (soovitav kasutada vihmavett) Selline viis sobib kõrvenõgese leotise valmistamiseks 10 · Pole tarvis jahutada ja lahjendad Kuuma vee tõmmis · Peenestatud materjalile valatakse peale keev vesi ja lastakse 24 tundi seista · Järgnevalt tuleb tõmmis kurnata (nt. kasutada vana sukka) ja vajaduse järgi lahjendad · Selliseid tõmmiseid saab soolikarohust, osjadest, koirohust.
esemed pehme rätikuga. Kui on soovi et esemed lausa säraksid, pange need peale pesu 10-15 minutiks kartulikeeduvette ja seejärel kuivatage pehme rätikuga. Kui hõbeesemed ei ole pikka aega kasutatud, võib nende pinnale tekkida hõbesulfiidi kiht, mille värvus võib varieeruda kahvatukollasest kuni mustani. ENNE PÄRAST Meetod #3 Hõbeda puhastamine Coca-Colaga Panna hõbelusikad 24 tunniks Coca-cola sisse likku. Võta nõudepesusvamm, pisut nõudepesuvahendit ja hõõru svammi karedama poolega, kuniks lusikad on puhtad. ENNE PÄRAST TÖÖKÄIK Meetod #4 Hõbeda puhastamine hambapastaga Spetsiaalsete puhastusvahendite puudumisel võite kasutada hambapulbri ja nuuskpiirituse segu ning pehmet lappi või hambapastat ja vana hambaharja. ENNE PÄRAST TÖÖKÄIK Meetod #5
.. ............................................................................................................................................... * Radioola — plaadimängijaga raadio. 2 RIIGIEKSAM III OSA. FAKTITEADMISTEL PÕHINEVAD ÜLESANDED 2.2. Nimetage inimeste igapäevaelu ja olme kirjeldamiseks Nõukogude Liidus neli iseloomu- likku joont. Tuginege allikatele ja oma teadmistele. Põhjendage oma valikut. (4 p) Näited peavad olema seotud erinevate märksõnade või igapäevaelu valdkondadega. Punkti annab näide koos põhjendusega. Märksõnad: elamispind, avatus maailmale, raha ostujõud, töötasu, kultuuri tarbimine, vaba aja veetmise võimalused jt. I iseloomulik joon 1p
Hakatakse hüksaaval mune lisama, iga muna järel peab taigen siledaks jääma. 16.kuumtöötlemis meetodid?- kupatamine,barbeque, friteerimine,blanseerimine,röstimine,aurutamine,keetmine vesivannil,grillimine,hautamine 17.külmtöötlemis meetodid?- sorteerimine,koorimine,sulatamine,marineerimine,vasardamine,vahustam ine,pikkimin 18. Kirjelda süldi valmistamist?- tooraineks kasutatkse subrodukte:Päid,jalgu,koote,kõrvu,sabasid. Süldi materjal asetatakse eelmisel päeval külma veega likku.. ettevalmistatud subroduktid asetatakse külma veega keema. 1kg süldi liha matejali peale võetakse 1- 1,5l vett.liha pannakse veidike hiljem keema kuskil 45min. Sült kuumutatakse kiiresti keema ja korjatakse vahtu ära.edasi keedetase tasasel keemisel. Sülti keedetakse 3-4 tundi ja on valmis siis, kui kui liha kontide küljest lahti lööb.maitseköögiviljad lisatakse tund enne lõppu. Maitseaine tund enne lõppu. Valmis süldil leem kurnatakse ja liha tükeldatakse
Gorbatsovi tõus NSVLi eesotsa. 1985. aasta märtsis kinnitas NLKP Keskkomitee pleenum partei peasekretäriks Mihhail Gorbatsovi.G. oli veendunud, et NSVL vajab ümberkorraldusi, ning oli valmis neid tegema. Tema eesmärgiks oli käsumajanduse ning impeeriumi päästmine. Gorbatsov uskus kommunistlikesse ideedesse ning oli veendunud, et nii usuvad paljud NSVLis ja sotsialismimaades.See eksiarvamus läks Gorbale kalliks maksma.Nõukogude juhtkond lootis, et nii nagu Hrustsovi sul ajal, õnnestub NSVLI fassaadi mõnevõrra muutes ja kaunistades Läänt petta ning keerulistest olukorrast välja pääseda.Hingetõmbeaja saavutamiseks vajas NSVL pin- gete leevendumist rahvusvahelisel areenil ning võidurelvastumise pidurdumist.Gorbatsovi õn- netuseks olid läänes võimul teistsugused liidrid kui 1950. aastatel. Reagan tugevndas survet NSV liidule.Nsv liidul polnud erinevalt varasematest kordadest jõudu Kesk- ja Ida-Euroopas toimuvaid protsesse takistada. Esimese ...
5 -5 Eemal olev vanem võib pereliikmetest võõrduda;perekond tunneb puudust terviku- tundest. Külalisabielu - ei olda abielus ega elata ka koos, kuid omatakse ühiseid lapsi ja eemal elav vanem võtab nende kasvatamisest osa . + Mõningatel tingimustel ainuke lahendus ei seo osapooli,võimaldab vabataht- likku vastutust.Lastel on mõlemad vanemad. -5 Ebakindlus tuleviku suhtes lastel on tihti raske mõista selle olukorra põhjusi. Fiktiivne abielu sõlmitakse mingi majandusliku või muu huvi realiseerimiseks (petmine ) +Võimaldab jõuda eesmärgini "legaalselt" -Kaasnevad tihti suured ebameeldivused ,on ahistav . Sama palju kui on inimesi, on ka erinevaid loomusi ja nõudmisi partnerile.Paarid leia-
Reimo Oja 11c klass Rudolf Tobias Kantaat "JOHANNES DAMASKUSEST" kontserdiarvustus Esitajateks olid: Eesti riiklik sümfooniaorkester, tütarlastekoor Ellerhein, dirigent Tiia- Ester Loitme, Eesti rahvusmeeskoor, Solistid: Aile Asszonyi (sopran), Helen Lokuta (metsosopran), Oliver Kuusik (tenor), Uku Joller (bariton), Märt Jakobson (bass), Natalia Lomeiko (viiul, Venemaa), Dirigent Mihhail Gerts. Nikolai Aleksejevi ja ERSO esimene ühine kontsert toimus 1983. aasta jaanuaris, tihedam koostöö sai alguse 1995. aastal, hooajal 1997/1998 oli Nikolai Aleksejev ERSO esimene külalisdirigent ning alates 2001. aasta sügisest on ta orkestri peadirigent ja kunstil...
· Kontide jakõõluste eemaldamine lihast. · Kalade fileerimine. · Toiduainete ja pooltoodete kuju andmine. · Tükeldamine. · Leotamine. · Marineerimine e. Prepareerimine. · Vahustamine. · Hakkmassi valmistamine. · Paneerimine- pooltoodete ümbritsemine jahu, muna ja riivsaiaga. Säilib mahlasus. 14. Kirjelda süldi valmistamist. Süldimaterjal asetatakse eelmisel päeval külmaveega likku või kupatatakse enne süldi keetmist. Ettevalmistatud subprodukdid asetatakse külmaveega keema. Liha pannakse keema veidi hiljem 45 minutit peale keetmise algust. Sült kuumutatakse kiiresti keemiseni ja vaht korjatakse hoolikalt. Edasi keedetakse tasasel keemisel, liigne rasv eemaldatakse. Sült keeb 3-4 tundi ja on valmis, kui liha kontide küljest lahti lööb. Maitsekõõgiviljad lisatakse suurte tükkidena (sibul isegi koos koorega)
Värviti 13. Mumifitseerimine või kraabiti. Värvid: roheline, punane, pruun, must, valge. Juurde · Surnu viidi palsameerimismajja segati munavalget ja vaiku. · Surnukeha palsameeriti: siseorganid eemaldati ja pandi Kanoobid ehk urnid eraldi anumatesse, keha jäeti 70-ks päevaks soodavette Skulptuur- teosed, mis kujutasid vaaraosid, nende naisi, linde, likku. loomi. · Seejärel määriti keha õlidega ning mässiti valgetesse Reljeefkunst- madalreljeef (obeliskide peal, templite seintel) linadesse. Maalikunst- kujutati hauatagust elu. Pinnakunst=maal+reljeef · Muumia viidi paadiga Niiluse läänekaldale
Narva linn asub Ida-Virumaa maakonnas Eesti kirdepiiril, Narva jõe läänekaldal Tallinna Peterburi maantee ja raudtee ääres. Narva on suuruselt Eesti kolmas linn Tallinna ja Tartu järel ning suurem kui 50 km kaugusel asuv maakonnakeskus Jõhvi. Ta on Eesti linnadest idapoolseim. 1345.a. sai Narva linnaõiguse Taani kuningalt Valdemar IV. Oma suurepärase geograafilise asukoha tõttu on Narva läbi aegade suutnud pakkuda tõsist kaubandus likku konkurentsi Tallinnale. Narva koosneb kolmest osast: Narva linn, Kudruküla ja Olgina. Linna piiridesse kuuluvad ka Kulgu, Siiversti ja Vepsküla ning suur osa Kõrgesoost. Narva pindala on 84,58 km² (8 458 h), Narva linna pindala on 78,40 km² (7 840 ha), Kudruküla linnaosa all on 5,60 km² (560 ha), Olgina osa all on 58,15 ha. Narvas on 123 tänavat, , nendest 23 on ümbernimetatud või on taastatud endine nimi. Narva Kudruküla linnaosas on 36 aiandit ja ligikaudu 120 tänavat. Narva
Kõik sooladest Soolad on keemilised ained, mis koosnevad metalli katioonidest(näiteks Ca2+) ja happeanioonidest ehk happejäägist (näiteks SO42-). Soola sordid erinevad üksteisest naatriumkloriidi- ja lahustumatute lisandite poolest. Madalama sordi sool sisaldab rohkem lahustumatuid osi. Müügil on aga ka veel jodeeritud sool (vähese joodisisaldusega), mida soovitatakse tarvitada joodivaestes maakohtades. Sellises soolas esineb ühe kilogrammi soola kohta 0,0035 % - 0,0015 % joodi. Jodeeritud sool igapäevase toidulisandina või raviotstarbel (kurgu kuristamine, mähised, vannid jt.) on profülaktiliseks vahendiks kilpnäärme alatalitluse, veresoonte lupjumise jm. ennetamisel. Sool erineb ka jämeduselt. Peenikest soola soovitatakse kasutada igapäevase toiduvalmistamise juures, kuid kala ja liha soolamiseks sobib jäme madalat sorti sool, sest see sisaldab lisaks teisi vahendeid (magneesiumi- ja kaali...
kamapulbrit. Jookide maitsestamiseks kasutatakse suhkrut, soola, pipart, kaneeli, vanilli jne. Jooke vahustatakse mikseris, et vältida kalgendunud piimavalgust helveste tekkimist. Jooke serveeritakse külmalt koos kõrrega, paksemate jookide juurde ka lusikas. Smuutid Valmistamiseks kasutatakse puuvilju, marju ja köögivilju. Kuivatatud puuviljadest saab kiudaineterohke smuuti, tuleb meeles pidada need pool tundi enne kuuma vette likku panna. Värsketele puuviljadele ja marjadele võib lisada purustatud jääd, siis saadakse kohevam jook. Sellisel juhul lisada ka suhkrut. Teie võimalus on hoida tükeldatud puuvilju ja marju enne sügavkülmas, siis on tulemuseks kreemjam smuuti. Smuutide valmistamiseks purustatakse viljad või marjad saumikseriga või blenderis püreeks. Vedelikuna kasutatakse tavaliselt mahla, piim, keefirit või jogurtit. Rammusama smuuti saab sorbeti või vanillijäätise lisamisel.
Õlleteoks on vaja linnastatud otra. Loomulikult võib õlut teha ka maltoosast ehk linnaseekstraktist, aga maitse- ja hinnavahe on suur. Ainult linnastest pruulimine vajab juba rohkem kogemust ja teadmisi, kuid annab õllemeistrile ka rohkem mänguruumi teha just selliste maitseomadustega õlu, nagu talle meeldib. Alustuseks tuleb linnased panna sooja vette. Selleks tuleb vesi potis kuumutada umbes 6568 kraadini (temperatuur on retseptiti erinev) ja panna linnased sinna sisse likku. Seejärel toimub tärklise hüdrolüüs, kus tärklise pikad ahelad lõigatakse väikesteks tükkideks. Sellisel kujul suudab pärm neid toiduks kasutada. Tasakesi segades, et virdesse võimalikult vähe hapnikku satuks, hoitakse sellel temperatuuril 60 minutit. Edasi tõstetakse vaikselt temperatuuri kuni 78 °C, hoitakse ja segatakse ning seejärel lastakse suhkruid ja muid vajalikke toitaineid täis vedelik, mida nüüd kutsutakse juba virdeks, keedupotti. Nüüd lisatakse 70-
o Tolmuimeja spetsiaalse otsiku kasutamine! · Lõpetavad tegevused o Sulgen akna, korrastan kardinad o Lõhnastan toa o Kontrollin, kas kõik vajalik on olemas ja omal kohal nii toas kui vannitoas. o Vaatan, et ma ise midagi maha ei jäta o Annan toa üle o Kustutan tuled o Sulgen ukse Lubatud järjestus on ka üldistatuna: · Kardinad eest, aken avada · Nõude koristamine ja prahi eemaldamine · WC ainega likku · Voodi korrastamine lõplikult · Toa puhastamine · Tualettruumi puhastamine · Toa põranda puhastamine tolmuimejaga · Veendu, et tuba on korras · Kustuta tuled, sulge ja lukusta uks
Ta käis seal mõne kuu ja tuli koju appi töödele talus. 1948.a sügisel tehti Liigvallas kolhoos "Tulevik" , ka ta ema andis avalduse kolhoosi astumiseks ja Aino. Kokku moodustati kolhoos kümnest talust. Aino saadeti Paide brigaadi kursustele, ta ei mäeleta, kas ta need lõpetas enne, kui neid 1949.a. küüditati. Ka vanaema astus kolhoosi 1949.a. veebruaris, aga seal töötada ei saanud. 24. märtsi õhtul pani vanaema pesu likku, et järgmisel päeva ära pesta. Vanavanaema pidi järgmisel päeval leiba tegema. 1949.a 24. märtsil sai vanaema õde Aino(ta oli konsomol) kutse ilmuda vallamajja õhtul oma (kellaaega ta ei mäleta). Aga ta oli Aos veskil(oli viljajahvatamise järjekord) ja kuna ta tuli sealt nii hilja koju, siis jäi tal vallamajja minek ära. Järgmisel hommikul, see oli 25-ndal mätsil, pani ta jälle hobuse ette ja läks Rakke turule. Aga varsti tuli ta tagasi ja ütles, et on küüditamine
8. enne serveerimist veenduda, et tortillad on soojad; kui mitte, asetada need korraks ahju u. 100 kraadi juures 1-2 minutiks. 9. serveerida tortillad joonisel 2. näidatud kaanega kausis, mida on eelnevalt soojendatud. Toidu nimetus: köögivilja seenewok TEHNOLOOGIA: 1. koorida ja pesta porgandid 2. pesta ja puhastada porru 3. pesta tsukiini 4. pesta ja puhastada paprikad 5. panna soolaseened sooja vette likku, et soolsust vähendada 6. toorained, va. seened, tükeldada julienne ribadeks 7. kuumutada pann, lisada õli ja asetada toorained pannile 8. lasta praadida ja maitsestada 9. enne woki valmimist tükeldada seened ja lisada wokile 10. serveerida koos lihaga kuumal malmpannil. Vt joonis 2. 10 Toidu nimetus: Riivitud juust TEHNOLOOGIA: 1
Selleks lõigatakse neerud pealt lahti või pooleks. Neerud pestakse uuesti, vanemate loomade neerusid leotatakse külmas vees 3-4 tundi. Seejärel neerud kupatatakse. 1kg neerude kohta võetakse 5L vett. Neerusid kupatatakse 15-20 minutit, vajaduse korral vahetatakse vett. Peale kupatamist neerud jälle pestakse ning tükeldatakse ristikiudu õhukesteks viiludeks. Kupatamist ei vaja üksnes vasikaneerud Aju pestakse ja pannakse 1-2 tunniks külma hapustatud vette likku. Seejärel eemaldatakse kelmed ja veresooned. Suurte loomade ajusid kupatatakse paar minutit, jahutatakse. Ajud tükeldatakse, tihti tükid ka paneeritakse riivsaias. Südamed pestakse hoolikalt, leotatakse 2-3 tundi külmas vees. Leotatud südamed loputatakse, lõigatakse ära veresooned ning südamed poolitatakse. Südamed tükeldatakse ristikiudu. Südameid võib ka enne kuumtöötlemist marineerida. Marinaadisegu koostises
vilja noaotsaga sisselõige ja kivi surutakse välja. Apelsinidel ja mandariinidel tehakse koore sisse 4-6 kohta sisselõiked ja eemaldatakse seejärel kooresektorid. Viljad võidakse lõigata viiludeks või eraldada näppudega sektoriteks. Banaanid ja kiividpestakse, kooritakse ja tükeldatakse viiludeks. Viinamarjad pestakse. Seeemned eraldatakse. Suured viinamarjad võib kuumtöötlemiseks ka pooleks lõigata. Kuivatatud puuviljad ja marjad pestakse hoolikalt, asetatakse külma keedetud veega likku ( 1 kg kuivatatud viljade kohta võetakse 1-1,5 l vett). Kuumtöötlemisel kasutatakse ka leotusvesi ära. Ei kasutata vaid rosinate leotusvett. Suitsutatud puuviljad ja marjad pestakse, leotatakse ja kupatatakse.Leovett ja kupatamise vett hiljem ei kasutata. Värskete puuviljade ja marjade serveerimine Ananassi vilja võib koorida ja lõigata rõngasteks, millel eemaldatakse südamik. Serveerida võib ka viiludeks lõigatud ananassi. Vilja võib samuti lõigata sektoriteks,
Seejärel külmavette keema (3-4h) kui on pehme. eemaldatakse keelenahk. - maks-lõigatakse sapijuhad ja sooned, suurte loomade maksal eemaldatakse seda kattev kile.mõrjamaise mahendamiseks võib hoida mõni tund piimas. Lõigatakse risti koekiudu. -neerud- eemal. Rasv ja uriinisooned. Vanemate loomade neerusid leotatakse külmas vee 3- 4h seejärel kupatatakse(15-20 min)pestakse ja tükeldatakse. -ajud-1-2h külma hapustatud vette likku, eemal. Kelmed ja veresooned. Suuremad loomad. Kaupatatakse paar tundi. Tükeldatakse, tükid paneeritakse riivsaias. -südamed-leoatatakse 2-4h külmas vees. Veresooned ära.poolitatakse. enne kuumtöötlemist võib marineerida. -udarad- vanem loom kupatatakse. Eemaldatakse rõngaslihased. Tük. -kopsud- leotatakse külmas vees, seejärel tükeldatakse. -soolikad- puhastatakse sisust. Pööratakse jooksva vee all tagurpidi ja kraabitakse puhtaks. Pestakse ja soolatakse.
Kuidas veekeetjat hooldada? Vala kann pärast iga veekeetmiskorda tühjaks, sest sinna jäänud vesi tekitab küttekehale sadet. Elektrikannu puhasta vaid niiske lapiga, seda ei tohi pesta voolava vee all ega panna vette. Puhastamist vajavad nii kannu küttekeha kui siseküljed. Katlakivi täis kannu saab puhtaks äädikalahusega. Lase vesi kannus kuumaks, vala juurde umbes kolm supilusikatäit äädikat ja lase vesi veel kord keema. Jäta kann tunniks likku. Siis vala kann tühjaks ja keeda kaks korda puhta veega läbi. Ole äädikaga ettevaatlik: liiga kange lahus võib veekeetja põhjatihendid läbi söövitada. Sidrunhape on puhastajana sama tõhus, ent odavam kui katlakivieemaldi. Pärast happega puhastamist lisa loputusvette soodat see neutraliseerib happe. Pärast puhastamist võib kuuma joogi valmistamiseks kasutada alles viiendat kannutäit keedetud vett.
7 kupraid on vähe. Linakiudu saadakse linavarre niinosast. 1.3.3 Kuidas saadi linataimest linakiud 1. Kui linataim on valminud, siis kitkuti see käsitsi ja seoti peodesse. 2. Seejärel järgneb kupardamine - eraldati kuprad linakammi või ka vana vikatiga 3. Nüüd pandi linad mõneks nädalaks seisva veega või aeglase vooluga veekogusse likku , et kiude eraldada. 4. Leost võetud linapeod seati põllule kuivama 5. Seejärel murti linalõugutiga ülekuivanud linadel puitunud varreosad, et need saaks eemaldada. 6. Siis ropsiti linad luudest puhtaks 7. Nüüd eraldati linakammiga lühemad kiud ehk takud 8. Seejärel võis lina ketrama hakata 1.4 Teised kiudained 1.4.1 Kanep Kiudu andev kanep erineb meelemürgina kasutatavast kanepist ja kiukanep ei ole narkootilise toimega. Eestis kasvatati kiukanepit eelmise sajandi keskpaigani
Vahusta rõõsk koor ülejäänud suhkruga. tsitrusliköör 1cl 4. Sega banaanipüree ja vahukoor jahtunud munavahu hulka. kaste 5. Maitsesta parfeesegu likööriga ja vala segu vormi ning pane Kivideta mustad ploomid50g sügavkülma tarduma. Serveerimisel löö parfee vormist välja. fariini suhkur 15g punane vein 1 dl 6. Kastmeks: Pane mustad ploomid veini sisse likku. kaneelikoort, nelki, 7. Pane komponendid koos maitseainetega hauduma. 8. Eemalda maitseained ja püreeri kaste, Kuumuta kaste 3.JUUSTUTÄIDISEGA BAKLAZAANIRULLID TOMATIKASTMEGA Bruto Neto 1. Lõika baklazaan pikuti 5 mm paksusteks viiludeks Baklazaan (1 tk) 240g 200g ning prae need jaokaupa õlis õli 20ml 20ml 2. Maitsesta soola, pipra ja punega Juustu 40g 3
2. Wide- lai, avar, kaugeleulatuv 3. Valuable- väärtuslik, hinnaline 4. Urgent- tungiv, praktiline, hädavajalik, edasilükkamatu 5. Nonprofit- kasumitaotluseta, mitteäriline 6. Whether- kumb 7. Fairly- õiglaselt, kaunis, keskmiselt, üsna, päris, põhjalikult 8. Well distribute- jaotama, välja jagama, levitama, liigitama Lk 19 1. Demand- nõue, nõudlus, nõudmine 2. Plop- sulpsatus, vulksatus, lupsatus 3. Collar- krae, kaelus, kaelarihm 4. Soak- leotama, likku panema, vetitama, immutama, ligunema 5. Enable- võimaldama, volitama, võimeliseks tegema 6. Effortless- pingutusetu, vaevatu, hõlpsus 7. Recalibrated- 8. Great run- suur perspektiiv 9. Markup- hinda kõrgendama 10. Advertise- teatama, kuulutama, reklaamima 11. Decent- siivus, sünnis, viisakus, korralikkus 12. Cease- lakkama, järele jääma, järele jätma Lk 20 1. Via- läbi 2. Reinvent- taassünd 3. Reserve- varuma, tagavaraks hoidma 4. Falter- vaaruma, vankuma, kõhklema, kogelema 5
põhimõtted: Rahvaarv s uure ne b g e o me e trilis e s pro g re s s io o nis , kahe ko rdis tude s ig a 25 aas ta järe l. Elatus vahe ndid kas vavad aritme e tilis e s pro g re s s io o nis , mis viib re s s urs s ide nappus e ni Rahvas tikupro ble e mid o n s e o tud re s s urs s ide g a ja vas tupidi. 14 Olulised mõisted Rahvaarv o n ming is piirko nnas e lavate inime s te arv. Eris tataks e te g e likku rahvaarvu (de fac to ) ja s inna juriidilis e lt kuuluvat e hk alalis t rahvaarvu (de jure ) Rahvas tiku kujune mis t mõ jutavad ko lm pe amis t pro ts e s s i o n s ündimus , s ure mus ja ränne e hk inime s te e luko ha vahe tus e d. Lo o mulik iive o n s ünni-ja s urmajuhtumite vahe . Rände s aldo o n antud piirko nda mujalt s aabunute ja mujale lahkunute vahe . Ko g uiive s aadaks e lo o muliku iibe ja rände s aldo s ummana s e e näitab
11. nimeta 3 säilitusviisi 1. Soolamine 2. Marineerimine 3. Suitsutamine 12. nimeta 5 praadimise kuldreeglit 1.2/3 max on pannil kaetud lihaga 2.Praetakse kuni kuldpruuni kooriku tekkimiseni 3.Praetakse vastaval kuumusel 4.Tuleb teada kas praadida väheses või rohkes rasvas 5.Liha praetakse mõlemalt poolt kõrgel kuumusel 13. kuidas paisutatakse (valmistatakse ette) zelatiini toidu valmistamiseks? Zelatiin pannakse külma veega likku, kusjuures 1 osa zelatiini kohta võetakse 6 osa vett. Leotatakse 2030 minutit. Seejärel kuumutatakse segu pidevalt segades veevannil, kuni zelatiin on sulanud, ning kurnatakse. Zelatiinilehti leotatakse samuti külmas vees 45 minutit, seejärel surutakse liigne vesi välja ja lahustatakse väheses kuumas vees või otse kuumas tarretatavas leemes. Zelatiinipulbrit leotatakse külmas vees umbes 5 minutit ja kuumutatakse veevannil pulbri lahustumiseni. 14
12 Kreemjas kaerahelbepuder litšidega Vaja läheb: 6 litšit (konserveeritud või värsket) ½ tassi täisterakaerahelbeid ½ tassi piima ¼ tassi litšisiirupit või veel piima ¼ tl mandliekstrakti noaotsatäis meresoola kakaonibse kaneeli 13 Sega väikeses potis kokku piim, litšisiirup, mandliekstrakt ning sool. 1.Kalla sisse kaerahelbed ning jäta paariks tunniks külmkappi likku. 2.Lase madalal tulel keema ning keeda kuni puder on täiesti pehme. 3.Aseta potti litšid ning kasutades käsiblenderit purusta need. 4.Võid vaba käega blenderiga ka pudrust üle lasta, et tulemus oleks eriti kreemjas. 5.Kuumuta veel minutike ning serveerides raputa üle kaneeli ja kakaonibsidega! Tähtvili Karamboola ehk tähtvili on karamboola-averroa vili.
KOV õigus Eksam 120 min 2-osaline: 1 osa 1 punkt on teemaküsimus, mis annab 50%. 2 punkt on kogu materjali peale, mis annab 25%. 2 osa on kaasus, mis annab 25%. KOV on iseseisev (ainuvastutus), autonoomne, kaudne riigihaldur, detsentralisatioon, vertik võimude lahusus, subsidiaarne, partitsipatsioon, demok. Avalik haldus: vahetu riigihaldus (ministeerium; maavaldus), kaudne. Omavalitsuskorraldusõigus rajaneb riigiõigusel. KOV-l kaalutlusõigus ehk diskretsioon kohaliku ja riigi elu küsimustes PS § 154 lg 1 vs. lg 2. Kas KOV on suveräänne ja omab enesekorraldusõigust (ehk kaalutlusõigus ehk autonoomia)? KOV õigus kitsamas mõttes: kuulumine haldusõiguse eriossa. Laiemas mõttes: eraõiguslike suhetes osalemine. KOV õiguse mõiste, süstemaatika, piiritlemine, allikad Mõiste Assmann defineerib KOV õigust nende õigusnormide summana, mis käivad kogukondlike korporatsioonide õigusliku seisundi, korral...
24. MORFOLOOGILINE PARADIGMA Morfoloogiliseks paradigmaks nimetatakse kategooriate alusel korrastatud sõnavormide hulka. Sõna paradigma koosseis sõltub sellest, missugusesse morfoloogilisse sõnaklassi sõna kuulub. Sel alusel võib eristada käändsõna, pöördsõna ja tingimisi ka võrdlussõna paradigmat. Ühe sõnaklassi paradigma koosseisu määravad morfoloogilised kategooriad, millega see sõna seostub. Paradigma maht ehk liikmete arv oleneb sellest, kui palju omavahelisi kombinatsioone vastavate kategooriate liikmed annavad. Konkreetse sõna sõnavormide hulk võib paralleelvormide võrra suurem olla. Käändsõna paradigma Eesti keele käändsõna paradigmas on kahe arvu ja 14 käände kombinatsioonina 28 liiget. Nt sõna kala paradigma on järgmine: kääne arv ainsus mitmus Nimetav kala kalad Omastav kala kalade Osastav kala kalasid ~ kalu Sisseütlev kalasse kaladesse Seesütlev kalas ...
Süsihappegaas ei tohi enne joogi tarvitamist kaduda. Soodavett ei pea tingimata ostma, vaid võite ise soodaveesifooniga valmistada. KAUNISTAMINE. Sidrun ja apelsin on kaunistamisel kõige tavalisemad. Tundmatud pole ka sellervarred, piparmünt, kurk ja meliss. Tähtis on kõik puu ja köögivljad korralikult loputada. Kokteilimarju on palju ja erinevates värvides. Enamasti lükatakse nad kas hambaorgile või väikesele koteilipulgale. Pange marjad enne likku siis saavad nad kena välimuse. Kui kasutate teisi puuvilju kaunistamisel kinnitage mari nende külge! Härmas äär kastke klaas tagurpidi sidruni sille ja siis suhkru või soola sisse.. Nii tekibki härmas äär. Dzinnikokteilid Jook maitsestatakse peamiselt kadakamarjadedega. Listakse ka koriandrit, tsitruseviljade koort, kannikesejuurt, erinevat sorti puukoort jpm.
XX sajandi esimesed aastad Eestis 1. XX sajandi alguse Eesti poliitilised rühmitused Tartu Tallinna radikaalid Sotsiaal-demokraadid liberaalid Hääle-kandja "Postimees" "Teataja" "Uudised" Eest-vedaja Jaan Tõnisson Konstantin Päts Peeter Speek Haritla-sed V. Reiman, K.A.Hindrey jt. A.H.Tammsaare, J.V.Veski jt. M.Martna, E.Vilde jt.. Toetajas-kond Haritlased, jõukad talunikud, kodanlus Haritlased, kodanlus, talupojad, töölise...
Eesti Esimene Erakosmeetikakool Rahvusvaheline CIDESCO-kool Eveli Otterklau Yvette Vaino TAIMERAVI JA NAHAHAIGUSED Referaat SISUKORD Tallinn 2012 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Eveli Otterklau, Yvette Vaino Rahvusvaheline CIDESCO-kool 45-e grupp SISSEJUHATUS Inimene on osake elusloodusest, igaüks saab sündides kaasa teatud kapitali, mida nimetatakse terviseks. Ja see kui hästi sellega osatakse ümber käia on juba 40-50. eluaastaks näha. Inimorganism on keerukas ja väga täpselt töötav, kus kõik elundid ja süsteemid on omavahel seotud. Seega iga tarbitav söök, jook või ravim jätab kuhugi oma jälje. Mitmete haiguste raviks võiks senisest palju julgemini kasutada ravimtaimi,mitte esimese hooga tormata apteeki erinevate ravimite ...
(kruupe). Näiteks, 120g riisile võib lisada 30g läätsi (toodud kuivaine kaal). Pärast putru on hea süüa veidi ube. · hästi sobivad omavahel kaks eri liiki seemneid näiteks, päevalille- ja kõrvitsa- või seesamiseemned. Mõnikord sobivad ka kahte erinevat liiki pähklid, kuid siiski on parem piirduda ühe liigiga. Kui panna pähklid ja seemned ööseks vette likku ning enne söömist peeneks tampida, omandab organism nad veelgi efektiivsemalt. · 2-3 liiki kala sobituvad omavahel vabalt, nagu ka kaht liiki linnu- või loomaliha. Siiski ärge unustage, et ülearust mitmekesisust tuleks vältida, sest see viib kergesti ülesöömiseni. Toiduainete õige kokkusobitamine. Allpool on toodud kava õige toitumise planeerimiseks. a