Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"sibula" - 218 õppematerjali

sibula - ja lihatäidisega (kroppkakor) ning mustikasupp (blåbärssoppa), omapärane on surströmming ehk hapendatud räim.
thumbnail
9
doc

Uurimistöö tiitrimine

Viljandi 2009 Sisukord Sisukord...................................................................................................................... 2 Sissejuhatus............................................................................................................ 2 1.1 Lähemalt sibulast :............................................................................................. 3 1.2 Sibula toiteväärtused: ...................................................................................... 4 1.3 Sibula tiitrimine:................................................................................................. 4 Harilik pirn................................................................................................................... 4 2.1 Pirni ajaloost:..................................................................................................... 4 2

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
7
xlsx

Tehnoloogilised kaardid

ja hakkida Tasku 3. Segadatäita riisiga eelnevalt valmistatud seguga ja kinnitada hambatikkudega. 4. 4. Täidetud Serveeriabroilerifileed pruunistada vormist, kaunistada pannil,lehega peterselli ning seejärel asetada ahju järelküpsema Lillakapsa-kartulipüree Mesine porgandi-punase sibula lisand: 1. 1. Kartul Porgand pesta pestaja koorida ja kooridaning ningkeeta pehmeks tükeldada soolaga julienne maitsestaud ribadeks, vees. ja puhastada ning lõigata

Toit → Kalkulatsioon
107 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Paljunemine

Paljunemine Mittesuguline paljunemine- uus organism saab alugse ühest vanemast, sugurakkde ühinemist ei toimu Vegetatiivne paljunemine-1)Otsepooldumine-bakteritel 2) Mitoos-ainuraksetel 3)Pungumine- ainuõõssed, käsnad 4)Õistaimed-sibula,mugula,risoomi Pärmseene rakud punguvad Ainuõõssed punguvad Õistaimed vegetatiivsete osadega: sibula, mugula, risoomi, varre Maikellukesed paljunead risoomiga- maa aluse varrega Eoseline paljunemine- Eos on üherakulune millest hakkab kasvama uus organism Mittesugulise paljunemise järglased on geneetiliselt identsed ja kiire paljunemine Kehaväline- Puudused :1)sugurakud võivad ebasoodsates keskkondades hukkuda, 2) Keskkond ainult vees Eelised:2)Haiguste ülekandumise tõenäosus ei ole suur (Nt: konn, kala, kilpkonn)

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Taimekahjustajad , putukad!

röövikuna mullas, vahel munana. Närivad end varre sisse. 1 pk. Põlluöölane ­ kahjustab mugulaid ja vilju. Röövik toitub taime lehest, viljast, varrest, mugulast. Mugulates suured augud. Talvitub eelnukuna. Munad lehele või maapinnale. 1 ja 2 kasvujärk kaevandavad umbrohtudes. Kolmas kasvujärk kultuurtaimedele. Sibula kahjurid Selts: mardikalised Sugukond: kärsaklased. Sibula-peitkärsakas ­ kahjustab sibulapealseid, valmik talvitub kulu sees peenardes. Kevadel muneb sibula lehtedesse näritud avadesse. Valmikud ja vastsed närivad lehtedesse auke. Vastsed toituvad lehe kudede sees. Pealsed kuivavad. Nukkuvad mullas. 1 pk aastas. Liblikalised. Sibulakoi ­ talvitub nukuna kuivanud umbrohul. Muneb sibula juurekaelale, lehtede vahele. Röövikud kaevandavad pealsetes. 2 pk. Kahetiivalised. Sibula kärbes ­ talvitub nukuna mullas. Muneb maapinnale, sibula lähedusse. Vaglad kahjustavad mugulat ­ elavad sibula sees, sibul mädaneb. 2 pk. Kõige ohtlikum

Botaanika → Taimekahjustajad ja nende...
138 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Tuntuimad levimuusika heliloojad

Alates 1971 on avaldanud mitusada rock- ja pop-laulu, mida on esitanud lisaks ta oma ansamblitele paljud Eesti juhtivad lauljad. Ta poplauludest on tuntuimad Raagus sõnad, Nii vaikseks kõik on jäänud, Ühes väikses Eesti linnas ja kantaat Ilus maa. On kirjutanud ka lastelaule, teatri ja filmimuusikat. Riho Sibul (1958)on mitmekülgne muusik. Ta on osalenud kitarristina veerandsajandi jooksul kümnetes projektides ja 1990. aastal alustas ta ansamblis Ultima Thule ka oma lauljateed. Sibula tegevus heliloojana kannab samuti mitmekülgsuse pitserit - rock'n'rollist bluusini ning lüürilistest ballaadidest ("Kuulaps") filmimuusikani - Riho Sibula isikupärane käekiri on äratuntav igas zanris. Ta on tegutsenud niisugustes ansamblites nagu Haak ja Propeller, Kaseke, Tõnis Mägi ja Music Seif, Jaak Joala ja Lainer, Ultima Thule, mille esikitarrist on Sibul tänaseni. Aastal 2000 ilmus Riho Sibula sooloplaat "Poeet

Muusika → Muusika
18 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Retsensioon kontserdist "Memory 2010"

,,Verekivi"; muusikalavastused ,,Kaotajad" ja ,,Kuidas kuningas kuu peale kippus" jmt. Kontserdil osalesid Vanemuise teatri sümfooniaorkester ja bänd. Dirigent ja konferansjee oli Tarmo Leinatamm. Esmalt kõlas Avamäng muusikalisele komöödiale ,,Rummu Jüri", mille esietendus oli 1954- ndal aastal ja mida mängiti 225 korda. Järgmisena kõlasid Hanna-Liina Võsa esituses ,,Valu laul" ja Lauri Liiva, Koit Toome, Jaan Willem Sibula esituses ,,Rahalaul" lastemuusikalist ,,Nukitsamees". ,,Valu laul" oli väga kaunis ja ka üks mu lemmikesitusi sellel kontserdil, kuna Hanna-Liina Võsal on puhas ja selge lauluhääl. Hanna-Liina Võsa alustas laulmist kolmeaastaselt ja oli palju aastaid ETV kontsertkoori liige ja solist. 1997 võitis ta publikulemmiku auhinna ETV noorte lauljate võistlusel ,,Kaks takti ette". 2001 lõpetas ta Ameerika Muusika- ja Draamaakadeemia Broadwayl, saades esimeseks professionaalseks

Muusika → Muusika
65 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ringlev menüü

Peatooraine köögivili seened sealiha muna veiseliha riis Roa vorm puder salat kaste praad pada vormiroog Pearoa nimetus Porgandi- Seene-heeringa- guljass Praemuna azuu Risoto kõrvitsa puder sibula salat Lisandid praesibul, leib keedukartul, peekon/sink, hautatud külm kaste, leib hapukoor kapsasalat tomatipasta köögiviljad roa sees, leib Järelroog pirnitarretis Virsikukreem kohupiimakreem Väike sokolaad pontsikud maasikajogurt

Toit → Toitumisõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

viisil nagu Jaapanis ja Hiinas: kaussi tõstetud toidust süüakse pulgakestega paksemad palad välja, siis juuakse vedelik üle kausi ääre. Korea porgandisalat. Porgand, sibul, küüslauk, tsillipulber, jahvatatud koriandriseeme, röstitud seemned, suhkur, äädikas. Pese ja koori porgandid. Riivi, maitsesta soolaga ning lase 30 minutit tõmmata. Lõika sibul ribadeks ning prae õlis kuldseks. Jahuta. Haki küüslauk.Maitsesta riivitud porgandid küüslaugu, pipra, praetud sibula, koriandri- ja seesamiseemnete, suhkru, õli, äädika ja soolaga.Sega ning lase tund aega külmkapis maitsestuda. Korea peedisalat. Toores punapeet, sibul, küüslauk, jahvatatud koriandriseeme, tsillipulber, õli. Pese ja koori peet, riivi üsna peene riiviga. Lõika sibul ratasteks ning prae sibularattad õlis kuldseks. Jahuta. Haki

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toidukultuur eri religioonides

VESI gaasiga ja gaasita (külm) 2. Tee ja kohvi valik (soe) 2. Ürdi-juustutäidisega Gruusia leib (võileib) ( 3. Jahuvabad tšilli-šokolaadimuffinid (küpsetis/magus) 4. Punase sibula ja Gouda juustuga täidetud korvikesed (korvike) Judaism 1. Lehttaina-kitsejuustupirukas 1. VESI gaasiga ja (pirukas) gaasita (külm) 2. Tee ja kohvi valik (soe) 2. Ürdi-juustutäidisega Gruusia leib (võileib)

Toit → Rahvuslik toidukultuur
3 allalaadimist
thumbnail
6
docx

17.-18 saj. vene toidud

kuivatatud ja keedetud seeni mädarõikaga ning kalja ja praetud leivatükke; külma kalarooga kalja ja keedetud rohelisega - harilikult spinatiga – („botvinja“); hapukapsad õli, äädika ja pipraga; küpsetatud peeti õli ja pipraga; hernehautist ja kisselli, kaerajahu pohladega, haputainast nelgi ja aniisiga; kuivatatud kala, kuivatatud punane kala kõõlused mädarõika ja äädikaga, „okroškat“ (külm kaljasupp lihatükkide, sibula ja muude maitseainetega), soolahaugi, keedukala ja kalamarja. Kõik supid, mille koostises polnud kapsas, olid uhhaad. „Štšiks“ nimetati aga kapsaga suppe (olgu siis tegu hapu – või toore kapsaga). Viimased võisid sisaldada nii kala kui ka liha. Supid olid tummised ja paksud ning tänu sellele sama toitvad kui praad. Ka seljanka, kus põhilisteks koostisaineteks sibul ja hapukurk, oli algselt pigem pajaroog kui supp. Tuntuimad supid: kapsasupp. Borš.

Ajalugu → Ajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Juurviljad

Juurviljad Raido selge 8.klass Juurviljad • Juurvili on köögivili, mille söödav osa on maa-alune paksend, kõnekeeles "juur". Botaanilises mõistes võib olla tegu juure, sibula või risoomi ehk paksenenud varreosaga. • Juurviljade hulka kuuluvad näiteks porgand, peet, redis, kaalikas ja naeris. Porgand • Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B- ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid. • Söö porgandit, saad magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit. Kaalikas

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Portugali köök

austrite ja rannakarpide, meriahvenate ja merikeeltega Portugallased armastavad keedetud kalast roogi, mida üldjuhul serveeritakse ohtra kapsa ja keedukartuliga ning kallatakse üle vähese õli ja äädikaga. Mitmed kalaroad on tõelised kohalikud spetsialiteedid. Caldeirada on paks kalahautis. Ameijoas na cataplana on Algarvest pärit roog, mis koosneb aurutatud ranna-või merikarpidest koos vorstikeste, tomatite, valge veini, singi, sibula ja maitseürtidega. Acorda de marisco on paks ja vürtsikas küüslaugu lõhnaline leivasupp, milles on paksult hakitud mereande ning millesse enne serveerimist segatakse sisse toored munad. Lulas recheadas on riisi, oliivide, tomatite, sibula ja ürtidega täidetud kalmaariroog. Sardiinid on väga maitsvad ning neid serveeritakse harilikult grillitult. Tursk (bacalhau) on Portugali rahvustoit. Parim viis seda maitsta on bacalhau a Gomes de Sa kujul - soomustega kaetud kalarümbad

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
18 allalaadimist
thumbnail
10
doc

PIDULIK ÖHTUSÖÖK

Esimene tund 1.Pesen käed 2.Kaalun kaubad, katan kiiresti riknevad toiduained säilituskilega ja asetan külmkappi 3.Valmistan ette töökoha, valin töövahendid 4.Desserdi valmistamine -valmistan karamellkastme -valmistan kreemi -valan vormidesse ja panen ahju küpsema -jahutan ja panen külmkappi -valmistan desserdi kaunistuse ja panen külmikusse 5.Eelroa ettevalmistamine -pesen porgandi ja paprika, puhastan -puhastan sibula -blanseerin porgandi -valmistan tarelette taigna -tükeldan porgandi, paprika ja sibula julienne ribadeks -valmistan kaaviari ja küpsetan tartelette 7.Töölaua koristamine 8. Nõude pesemine Teine tund 1.Pesen käed 2.Kliendile laua katmine -laua kujundamine -lauanõude poleerimine -eelkatte tegemine 3.Pearoa ettevalmistamine -puhastan liha kelmetest ja pesen spinati -vasardan liha -täidan liha -kiletan ja panen külmkappi 4.Pearoa lisandi ettevalmistamine

Toit → Kokandus
63 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vegetatiivne paljunemine

ja ökonoomseim paljunemisviis. Iga sibulasoomuse kaenlas võib areneda pungake ehk kõrvalpung, mida nimetatakse ka tütarsibula algmeks jam is võib kasvada sibulaks. Sibul on munajaskoonulinse kujuga. Ta kujutab endast minijatuurset sibulat läbimõõduga 0,2- 0.5 cm, millel võib eritada 1-3, aga sordist ja emasibula suurusest olenevalt ka kuni 6 sibulasoomust. Juurdumisfaasis võib eritada juba õie organeid ning uute tütarsibulate algmeid. Õitsemisküpsel sibulal areneb sibula keskel keneratiivvõsu kõrval asendussibula pungake, millest kasvab asendussibul, pesakonna suurim sibul. Mitte kõik kõrvalpungad ei arene samaväärseteks sibulateks, sest nende suurus väheneb emasibula keskkohast sibula äärte poole. 3 Mugulatega paljunevad näiteks kartulid. Kui kartuli mugul maha panna, tekivad sellele idud, millest kasvavad uued taimed ja sinna alla tekib uus mogul ehk kartul. Risoomidega paljunevad näiteks orashein ja piparmünt. Lehtedega paljunevad

Bioloogia → Bioloogia
82 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Koka üleminekueksam

10. Eelroa kahvel 11. Pearoa kahvel Koka üleminekueksam Tööplaan 1.TUND 1. Pesen käed 2. Kaalun välja vajaminevad toiduained 3. Kiletan ja tõstan kiirestiriknevad toiduained külma 4. Teen lauale eelkatte 5. Panen pliidi sooja 6. Panen zelatiini vette paisuma 7. Valmistan kohvitõmmise 8. Sulatan zelatiini, segan kohvi hulka ning lasen veidi jahtuda 9. Valmistan magustoidu lõpuni, kiletan ning asetan jahutuskappi 2. TUND 1. Tükeldan veisemaksa ja sibula. Kiletan ja panen külma 2. Panen peedi keema 3. Koorin ja riivin õuna ning mustrõika ja segan hapukoorega 4. Passeerin strooganovi jaoks sibula, pruunistan maksa ning jätan tunniks hauduma 5. Kui peet on pehme, valan vee pealt ja jätan jahtuma 6. Koorin ja riivin peedi salati hilka ning maitsestan soola, pipra ja suhkruga 3. TUND 1. Valmistan lõplikult maksastrooganovi 2. Koorin kartuli ja panen keema 3. Kui kartul on pehme, valmistan püree 4. Lülitan seadmed välja 5

Toit → Toiduvalmistamine
56 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Referaat Tulp

põhjustab viirusnakkus õie kroonlehtede kuju muutusi. Need pikenevad või lühenevad ning on ebakorrapäraselt lõhestatud. Tõrje: Haigestunud taimed kõrvaldada enne õitsemist Tõrjuda hoolikalt lehetäisid-viiruse siirutajad Õite lõikamisel desinfitseerida nuga naatriumtrifosfaadi 30%-lises või formaliini 5%- lises lahuses. Loobuda haigusele vastuvõtlike sortide kasvatamisest! 5 Sibula ­ Juurelest Sibulatesse näritud peened pruuni näripuruga täidetud käigud, milles valkjaskollased ovaalse kehaga kuni0,8mm suurused läikivad lestad. Lest kahjustab sibulaid hoidlas ja kasvuperioodil. Tulbi lehed kolletuvad , sibulad kõdunevad. Hoidlas imevad kahjurid sibulate sees õiepunga algmeid ja närivad puruks sibulakanna. Kahjustatud sibulad muutuvad rabedaks ja lagunevad. kahjur muneb ühte sibulasse kuni 800 muna. Lestad arenevad intensiivselt, kui hoidla

Botaanika → Lillekasvatus
21 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Peipsi madalik

Peipsi madalik Mihkel Ader 11.a Üldine informatsioon Peipsi madaliku pindala on 807 km². Haldusalalt kuulub Tartu ja Põlva maakonda. Piirneb läänest Ugandi lavamaaga ja lõunast Palumaaga. Peipsi madalikul asub ka Eesti suurim järv – Peipsi järv. Pildil: Peipsi madaliku asend Eesti kaardil. Piltidel: Kalapüük Peipsil Piltidel: Sibula müük ja sibulapeenrad. Piltidel: Värska laht ja Lämmijärv Üritused Pildil: „Naistepäeva kalapüügivõistlus“ Peipsi järvel. Kasutatud materjalid • http://entsyklopeedia.ee/artikkel/peipsi_madalik • http://www.kalastusinfo.ee/pildid/albums/userpics/10004/normal_auhind16.jpg • http://www.kalastusinfo.ee/pildid/albums/userpics/10004/normal_auhind15.jpg • http://www.kalastusinfo.ee/pildid/albums/userpics/10004/normal_auhind10.jpg

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Urmas Alender 60

ennast paremini mõistma. See, kuidas Sibul istus laval, kitarr käes, lava õrnalt valgustatud, muutis minu arvates Alenderi kuulajatele veelgi rohkem südamelähedaseks. Ma usun, et Riho Sibula kaasamine sellesse projekti oli suurepärane mõte, sest ta tundis isiklikult Alenderit ning suutis tänu sellele kontserdielamuse muuta veelgi erilisemaks. ,,Oma saar", ,,Kevade", ,, Üks väike rõõm" ­ need kolm pala esitas Riho Sibul. Minu arvates sobisid need palad ideaalselt Riho Sibula enda isiksuse ning häälega. Sandra Nurmsalu taaselustas neli laulu: ,,Kui kaua veel", ,,Kui mind enam ei ole", ,,Sügiselaul", ,,Hüvasti kollane koer". Nurmsalu on Eesti silmapaistev noor laulja ja viiuldaja. Kontsertil ei esinenud ta küll kahjuks viiuliga, aga kõikide rõõmuks sai imetleda tema lauluhäält. Laulu ,,Kui mind enam ei ole" ajal oleksin soovinud veidike võimsamat häält, kuid kahjuks seda Nurmsalu pakkuda ei suutnud. Üldiselt

Muusika → Muusika
1 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Eesti vaatamisväärsused

:2 623 ² :37 052 (mandri-eesti keskpunkt) (Albu mõis) (üks vanemaid Eestis) (vanim ordumõis Järvamaal) .. (A.H.Tammsaare kodukoht) ,, "(,,Tõde ja õigus" tegevuspaik) Ida-Eesti (Väikesed Peipsi järve äärsed vene külad) (Suured sibula ja kurgi kasvatus talud) (kaevandus muuseum) (põlevkivikae vandust) (Ainuken e Baltikumis) (kuremäe klooster) : 1891 .(ehitamise aasta) (suurim eestis) (Lahemaa rahvuspark) :72 500 ha

Keeled → Vene keel
99 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Menüü tegemine

Tartu Kutsehariduskeskus Iseseisevtöö Menüü presenteerimine Eneken Kukk Grupp: MJ113 Juhendaja: Ülle Kruuda Tartu 2015 Menüü 1. Polpo bouillabaisse 2) Suitsune part 3) Kohupiimasõrnikud 4) Nestea jäätee 5) Macchiato espresso 1.Supp 2) Praad 3) Magustoit 4) Kohvijook Valitud toitlustusettevõte on Polpo restoran Tartus Restoran Polpo maja ajalugu ulatub 16. sajandi teise poolde. Restoran on väga moderne ning hubane, sealne söök on tehtud täie pühendumisega mõeldes kliendile. Minu valitud supp sisaldab tiigerkrevette, karbisid, lõhefileed ning safrani. Mulle meeldib, see toit, sest see sisaldab huvitavaid komponente ning on samas väga tervislik. Minu valitud praad sisaldab ratatouill’e, punaveinikastet, punase sibula moosi ning mikroürte. Valisin selle, sest tegemist on väga huvitava roaga, sooviksin kindlasti ise järele proovid...

Toit → Catering
16 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Teenindusmüük

maitseroheline Pearoog: Kanamedaljonid värviliste köögiviljadega Grillitud kana, lillkapsas, kollane ja punane paprika, hiina kapsas, porru ja väiksed peekoni ribad Kastmeks Sibula, tomati ja koore kaste Järelroog: Tomati-maasika gazpacho basiilikujäätisega Joogiks: Gaseerimata joogivesi ,,Vichy" J.P. Chenet Blanc de Blancs-Prantsusmaa punane vein EELKATE 1. võinuga 2. või ja leivataldrik 3

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hapukapsa boršisupp

1 kg veisekonte lihaga (supikogu, raguu) 2,5 l vett 2 suuremat peeti (u. 500 g) 1 suurem porgand 1 suurem mugulsibul 500 g hapukapsast (võib asendada ka värskega) 5-6 kartulit 70 g tomatipüreed 2 tl äädikat 2 loorberilehte 3-4 tera pipart Kondid panne külma veega keema, neile lisada loorberilehed, pipraterad ja veidi soola. Keeta madalal kuumusel, kuni liha tuleb kondi küljest lahti (u. 2-3 tundi). Koori ja riivi peedid. Prae peeti tomatipüreega pannil vähese õliga, kuni peet on pehme. Lisa paar lusikat äädikat, et peet ei kaotaks oma värvust. Tõsta kõrvale. Riivi porgand ja haki sibul. Prae porgand ja sibul vähese õliga pannil kuldseks. Kui puljong on valmis, tõsta sealt kondid välja ja kurna puljong. Nii väldid pipraterade ja loorberi sattumist valmis supi sisse. Koori ja haki kartulid kuubikuks. Lisa puljongisse. Lisa puljongile ka praetud sibula-porgandi segu ning hapukapsas. Puhasta kondid lihast ja lisa supile ka liha. ...

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Trükkimise reeglid

4. Kirjavahemikute ( - " ees asetakse tühimärk, pärast ­ ei ole. Keskpäeval lendasid mööda haned-luiged (pärast ei lennanud). 5. Lõik lõpetatakse klahviga "Enter". Maitsesta hakkliha tugevalt soola ja pipraga. Soovi korral lisa pressitud küüslauku, hakitud sibulat, kappareid või soolakurki. Vormi kätega biifsteek, aseta taldrikule, vajuta keskele lohk ning pane sinna toores munakollane. Võid kaunistada hakitud punase sibula, ansoovise ja soolakurgiga. Serveeri röstitud või praetud saiaga. Retsept mõeldud neljale. inimesele. 6. Tavaline tekst kirjutatakse suurusega 12, Times New Roman - Tere 7. Pealkirjad kirjutatakse Arial fontiga (Suurused on 24, 16, 12) - Pealkir3 Pealkiri2 Pealkiri 1 8. Sõna vahel asetatakse tühimärk. Mädanenud banaan. 9. Enne ja pärast mõttekriipsu () asetatakse tühimärk () Haritud, lahke ja tark - selline peaks iga õpetaja olema

Tehnika → Programm
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

G. Ryle - Abstraktsioonid

kindlasti eksinud. Ometi teadis ta väga hästi, mis on näiteks "juhuslikkus". · Tavaliselt abstraktseid mõisteid lihtsalt kasutatakse, aga ei tegeleta nende lahtimõtestamisega. Autori näide ilmateatega: kasutatakse küll mõistet "tõenäosus", aga räägitakse ainult ilmast. · Mõistete seletamine on ka selle pärast keeruline, et me ei oska neid liigitada. Nagu mees lõunasöögilauas võib teada palju sibula ja peedi kohta, aga ei oska öelda, mis liigist need on. · Näiteks on toodud veel külameest, kes pidi oma kodukohta kaardistama. Ta küll tundis oma kodukohta väga hästi, nagu Augustinus tundis ajaga seotud mõisteid. Kaardistamisega tekkis aga probleem, nagu Augustinus ei osanud seletada, mis on "aeg".

Filosoofia → Filosoofia
34 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Alacart menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14

Toit → Menüü koostamine ja nende...
26 allalaadimist
thumbnail
3
docx

A la Carte menüü

A la Carte menüü EELROAD / EEK Metsataadi leivake kuuseriisika eelroog mustal leival, punase sibula ja hapukoorega 2,88/45 Aedvilja tatar 9/140,82 vutimunade, ürtide ja tomatikastmega Soe eesti jäneseliha tarretis 10/156,47 maheda põltsamaa sinepi kastmega Taani võileib (külm) 2,50/39,12 (sai, keedusink, tomati- ja kurgiviilud) Lihavalik 3,52/55 (singirullid juustuga, salaami, kanafileetükid, dipikaste, tomat, kurk, ananass) Juustuvalik 3,83/60 (sinihallitusjuust, Camembert, Eesti juust, kreekerid, viinamari, õun) Juustuvalik kahele 6,40/100,14

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Menüü

Pärnumaa Kutsehariduskeskus Kokk Arina Savrasova Hotell Strand menüü Juhendaja: Kaire Vohu Pärnu 2009 1 EELROAD Suitsukanasalat serveeritud 55. tartar kastmega Mozzarellatomatisalat serveeritud 65. seedermänniseemnetega Gratineeritud rohekarbid ilmestatud 65. avokaadotomati salati ja balsamico vinegrettiga Lõhe tartar serveeritud kalamarjavahuga 70. Värske köögiviljasalat lutserni idude ja 40. pestokastmega ...

Toit → Kokandus
92 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mare Hallik

olnud valiku võimalusi. Enamasti tegeles oma nukuga. Kuna tegi lapseeas ka pahandust siis sai ta selle eest, kas riielda, vitsa või karistati nii, et pandi jalgupidi lumehange.elas koos oma õe ja vennaga ühes toas, seega polnud päris oma tuba. Ei ole näinud oma vanaisa, aga vanaema nägi ainult mõni kord. Sünnipäeva tal ei peetud. Aga samas teisi pühasi peeti nagu jõulud. Kuusk tuppa, lauldi jõululaule, söödi verivorste nagu kombeks. Lihavõtte pühi peeti ka, munad värviti ära sibula koortega. Kleit mis talle väga meeldis oli punane ja peal valged mummud. Lõppetuseks: lõpeta tekst nii et, võtad kõik taas kokku ja lisa oma loomingut. ( õpetaja näitega.) Väga kurb lapsepõlv, kuna vanemaid ei olnud. Peamine soov oleks. Tahaks ema ja isa, sõja ja küüditamise pärast tal vanemaid ei olnud.

Kirjandus → Kirjandus
2 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Talisibul

Talisibul (Allium fistulosum) on vana kultuurtaim. Hiinas viljeldi teda juba enam kui 2000 aastat eKr. Ida-Aasia maades (Hiinas, Jaapanis, Koreas) on ta suure majandusliku tähtsusega köögivili ka tänapäeval. Toiduks tarvitatakse talisibulal peamiselt ruljaid lehti nagu hariliku sibula pealseidki. Talisibula pealsed on aga lopsakamad ja sisaldavad rohkesti C- vitamiini. Esimest saaki saab juba maikuus. Korduval koristamisel annab talisibul võrdlemisi suure pealsesaagi. Istandiku rajamine on lihtne. Ka ei vaja ta erilist hooldamist. Seepärast võiks vähemalt mõni puhmik talisibulat kasvada igas koduaias. Talisibulat saab hästi ka ajatada. Paljundatakse seemnetega Väljakujunenud sibulat talisibul ei moodusta. Lehealustest tekib 2­3 cm jämedune moodustis (ebasibul)

Bioloogia → Bioloogia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Suguline ja mittesuguline paljunemine (konspekt)

Erinevused sugulisel ja mittesugulisel paljunemisel. 1) suguline paljunemine toimub sugurakkude abil aga mittesugulisel paljunemine toimub taime kasvuorganite abil 2) sugulisel paljunemisel on väike hulk järglasi. Mittesugulisel aga suur hulk järglasi. Suguline paljunemine: inimene paljuneb sugurakkude abil. Mittesuguline: käsn paljuneb pungudes Eostega paljunevad: sõnajalg, seened, sammaltaimed Vegetatiivselt: bakterid, protistid, samblikud. Risoomi/ sibula/ mugula/ varre abil, pungumise või otsepooldumise teel. 1.profaasis tuumakesed kaovad, tekivad kääviniidid. Kromosoomid keerduvad kokku nii, et neid on näha mikroskoobis. Rakutuum suureneb. 2. metafaasis liiguvad kromosoomid raku keskossa ja paigutuvad ühele tasandile. Kromosoomid moodustavad raku ekvatoriaaltasandi. Tsentrioolid liiguvad paarikaupa vastassuunas. Neile kinnituvad kääviniidid. 3. anafaasis hakkavad kromosoomide kroma...

Bioloogia → Bioloogia
165 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teeninduse kodutöö

Kuid see, kuidas on kana riis ja köögiviljad valmistatud pole just igapäevane. Esiteks on broilerifilee vasardatud õhukeseks ning täidetud peekoni ja mustade oliividega mis annab muidu tagasihoidlikule kanalihale huvitava maitsenüansi. Riis, tavaline pikateraline riis, on maitsestatud lisaks värskele petersellile ka võiga, mis annab riisile mahlakuse jameeldiva pehme maitse. Köögivilja lisand on aga midagi tänapäevast: mee ja balsamicoga kuumutatud sibula ja porgandi julienned, mis on maitsestatud tüümianiga. Lisandi magusus sobib ideaalselt ülejäänud maitsetega. Kõige tipuks on serveeritud pearoog koorese sinepi kastmega, mida muudab värvikamaks tükeldatud murulauk seal sees. Magustoidule annab nime kama. Kama on sügavate juurdtega eesti toit. Mina kasutan kamajahu vahu valmistamisel, mida serveerin astelpaju kastme ja tumedast sokolaadist valmistatud kaunistusega. Astelpaju tasakaalustab maitsed ja annab toidule värvi

Majandus → Klienditeenindus
40 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Praktika aruanne - toitlustusettevõttes

Seadmeid oli köögis väga palju. Tükeldusmasin, suur ahi, supi keetmis pada, hakklihamasin jne. Seadmed olid alati töökorras ja oli võimalik neid kasutada. Kui lähebki midagi sedamedest katki, kutsutakse spetsialist, kes teeb korda, sest nad ise ei hakka korda tegema, muidu äkki läheb hullemaks. Millised olid sinu tööülesanded? Minu peamised tööülesanded olid: koka abistamine, tükkeldamine, supi tegemine jne. Eeltöötlemine oli ka hakkimine, porgandite ja sibula praadimine. Võisaiade tegemine, nõudepesemine, laudade katmine, nõude vastuvõtt, laudade puhastamine. Sain veel teha erinevaid suppe: rassolnik, nuudlisupp, kartuli-lihasupp. Mida õppisid praktikal juurde? Ma õppisin kõige rohkem juurde koostööd meeskonnaga, et pead teistega arvestama. Erinevate söökide valmistamist. Iseseisvatöö oskust, et ise hakkama saada. Uute toitude valmistamist: hakklihakastme, rassolniku, nuudlisupi valmistamist.

Toit → Kokk
101 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Inimesele ohtlikud ämblikud

seetõttu on mürk toksiline eeskätt putukaile. Ämblikuliike, kelle mürk toimib tugevasti püsisoojastele loomadele, on vähe, kuid mõned neist on inimesele ja koduloomadele äärmiselt ohtlikud. Enamike surmavate ämblike mürgisus pole aga täpselt teada. Nende hulgas sisaldab Phormictopus'e mürginääre mürki, mille hulk on küllaldane 20 hiire surmamiseks. Teatakse, et busmanid Lõuna- Aafrikas kasutavad nooleotste mürgitamiseks selle perekonna ämblike mürki segatuna amarüllise sibula mahlaga. Kuigi tapikuliste hulka kuuluvad kõige suuremad (linnutapiklased, üle 10cm pikkused karvased ämblikud), ei ole paljud nendest inimesele mürgised. Surmavaks osutuvate tapiklaste liigid paiknevad peamiselt Lõuna-Ameerikas, Ida-Aafrikas ja mujal troopilisematel aladel. Pärisämbliklaste alamseltsi kuuluvatest keraämbliklastest on mürgine ämblik karakurt (Latrodectus mactans tredecimgattus), kes pesitseb Kesk-Aasias, Kaukaasias, Krimmi stepivööndis ja Vahemeremaades

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

I Maailmasõja uued relvad

Kõige efektiivsemat gaasi kutsuti sinepigaasiks. Sinepigaasi lasti mürskudega ja kuna see oli raskem kui õhk, siis püsis gaas maadligi mitmeid päevi või isegi nädalaid, sõltuvalt ilmastikuoludest.  Sinepigaas polnud just kõige tõhusam gaas tapmiseks, kuid see tekitas üle keha valusaid ville, silmad muutusid kleepuvaks ja valusaks ning jäädi pimedaks. Mehed sageli piinlesid nädalaid, enne kui surid.  Sinepigaasil oli väidetavalt kerge sibula või mädarõika hais. Tangid  Esialgne nimi – landship  Esimesed tangid olid mehaaniliselt ebausaldusväärsed ja aeglased.  Aegamööda tehti neid paremaks kuni need olid lõpuks peatamatud. Lennukid  I maailmasõjas kasutati esimest korda lennukeid sõjalisel otstarbel.  Lennukeid kasutati pommitamiseks, vaenlaste luuramiseks ning lõpuks lennukitevaheliseks võitluseks, mida

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Gümnaasiumi bioloogia - "Organismide paljunemine"

Organismi kasvamise ja arengu tagab keharakkude jagunemine, mil vanemrakust moodustuvad tütarrakud. Selliseks jagunemisviisi tagabki mitoos. 9.Kirjuta lünka sobiv sõna. a)Organismid paljunevad......sugulisel......või ......mittesugulisel.......teel. b)Mitoosi anafaasis lahknevad.....kromatiidid.....raku poolustele. c)Orogeneesi tulemusena saadakse üks viljastumisvõimeline......munarakk....ja kolm arengu-ja viljastumisvõimetut .......polotsüüti...... d)Risoomi, sibula ja mugula abil paljunemine on katteseemnetaimedele omased......vegetatiivse..... paljunemise vormid. e)Seemnerakkude arengut nimetatakse......spermatogeneesiks........ ja munaraku arengut.......ovogeneesiks...... f)Spermatogoonid hakkavad munandites mitoosi teel paljunema ja diferentseeruma alles......murdeea...... saabudes. g)Kromosoomide ristsiire ja sellega kaasnev geenivahetus toimub meioosi........esimese.......... jagunemise ..........profaasis............... h)Inimese enamikus ...

Bioloogia → Bioloogia
108 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Algloomad ja sooleparasiidid

Sooleparasiidid On inimese sooles elutsevad ussnugilised. Nakatumine toimub mustade käte või saastunud söögi (aed või puuvilja, liha või kala) kaudu. Sooleparasiitide sümptomid Lööve koos päraku piirkonna sügelemisega Kehvveresus Valud rindkeres Seedehäired Palavik Sooleparasiitide ravi Soovitatavad taimed usside väljutamiseks on aloe vera, greipfruudi tee ja sõnajala juurika ekstrakt. Sibula, küüslaugu, porgandi ja kapsa söömine. Vältida suhkruid ja rämpstoitu. Täname tähelepanu eest !

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Hautatud roog Üleküpsetatud kanafilee Täidetud kanafilee Grillitud broilerifilee Marineeritud linnuliha Täidetud part Grillitud vutid ULUKID Praetud metskitseliha Kondita metskitseliha, sibul, või, petersell, sool, jahv. must pipar. Valmistamine: 1. Lõigata laagerdatud liha 2cm paksusteks viiludeks, vasardada, maitsestada soola-pipraga. 2. Praadida viilud mõlemalt poolt. Sibul lõigata rõngasteks ja praadida. Serveerida liha sibula ja värske peterselliga. Pajapraad põdralihast Kondita põdraliha, sealiha, jahv. must pipar, sibul, loorber, kadakamarjad, puljong. Valmistamine: 1. Lõigata lihad suuremateks kuubikuteks, maitsestada pipraga. 2. Panna lihad, sibul, maitseained ja puljong ahjuvormi. 3. Hautada 150C juures 2-3 tundi. Serveerida ahjukartulite ja pohlasalatiga. Metsseapraad Metssea tagaotsatükk. Marinaad: kange sinep, mesi, metsloomafond, metsloomamaitseaine, papaiin. Valmistamine: 1

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Referaat Sibulköögiviljad

Sibul sisaldab rohkesti suhkruid ning inimorganismile vajalikke ja väärtuslikke mineraalaineid. Vitamiinidest leidub sibulas C-vitamiini, PP-vitamiini, B-rühma vitamiine jt vitamiine, samuti karotiini. Pealsed sisaldavad C-vitamiini ja karotiini tunduvalt rohkem ning teisi vitamiine ja mineraalaineid enam-vähem samas koguses kui sibul. Hinnatud on nii sibulas kui pealsetes leiduvad sulfiidseid ühendeid sisaldavad eeterlikud õlid, millest tuleneb sibula tugev maitse ja lõhn ning suurendavad söögiisu ja soodustavad seedimist. Sibulat on lihtsam koorida, kui seda teha jooksva vee all või kui need kasta hetkeks külma vette. Sibul sobib supi-, paja-, vormi- ja wok-roogadesse. Kasutatakse nii toidu- kui ka maitseainena. Toiduainena sobib sibul hästi kala-, liha- ja aedviljaroogadesse. Hautatud sibularõngad on maitsev lisand nii liha- kui ka maksakotlettidele. Sibulat võib süüa

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
13
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK

omas mahlas Majonees 0,028 Aroomisool 0,023 Kokku 0,195 0.5315 0.176 6.Tööplaan 1.tund Panen selga kokariided, pesen käed ja lähen lauda katma. Kontrollin, et abilaud ja söögilaud ei kõiguks. Linutan laua ja kontrollin, et laudlina oleks korrektselt. Toon abilauale lauakatteks vajalikud nõud ja söögiriistad. Poleerin abilaual taldrikud, söögiriistad ja klaasid. Pesen jõhvikad ning asetan kaussidesse. Koorin sibula ja katan kilega. Pesen käed. Praen leiva vähese suhkruga. Jälgin, et üle ei pruunistuks. Panen kaussi jahtuma. Koristan laua 2.tund Alustan järelroa valmistamist .Puhastan ja pesen jõhvikad. Valin välja mõned ilusad jõhvikad mida kasutan roa kaunistamiseks. Vahustan vahukoore suhkruga tugevaks vahuks. Tõstan pokaali. Kiletan, markeerin ja asetan külmkappi. Pesen kasutatud nõud ja töövahendid. Seejärel alustan eelroa valmistamist. Pesen kasutatud nõud ja töövahendid

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Võrdlustabel toitlustusettevõtte supi ja prae kohta

grillitud köögiviljad 25L,G põldmarjakastmega 32L,G  www.tervisekohvik.ee  www.tervisekohvik.ee  www.tervisekohvik.ee Köögivilja-kanasupp3,50 Üllatuslik peedisupp3,90 Üllatuslik peedisupp3,90  Talviselt toitev köögiviljasupp  Aprikoosi, tšilli, sibula ja  Aprikoosi, tšilli, sibula ja kanafileega(www.tervisekohvik.ee piparkoogiga piparkoogiga )  Mahlane sealihahautis  Metsaseene ja kikerherne Aurutatud lõhe soojade õuntega7,90 raguu rosmariiniga6,50 aedviljadega9,90  Sea kaelakarbonaad, õunad,

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Organismide paljunemine, mitoos, meioos, sugurakkude areng

b) mitoosi profaasiga c) meioosi esimese profaasiga d) meioosi teise profaasiga 16. Inimese munarakkude küpsemise keskmine intervall on: a)12 päeva b) 20 päeva c) 28 päeva d) 32 päeva Täitke lünk sobiva sõnaga! 17. Organismid paljunevad sugulisel või mittesugulisel teel. 18. Mitoosi anafaasis lahknevad kromatiidid raku poolustele. 19. Ovogeneesi tulemusena saadakse üks viljastumisvõimeline ja kolm arengu- ja viljastumisvõimetut polotsüüti . 20. Risoomi, sibula ja mugula abil-paljunemine on katteseemnetaimedele omased vegetatiivsed paljunemise vormid 21. Seemnerakkude arengut nimetatakse spermatogeneesiks ja munaraku arengut ovogeneesiks . 22. Spermatogoonid hakkavad munandites mitoosi teel paljunema ja diferentseeruma alles suguküpsuse saabudes 23. Kromosoomide ristsiire ja sellega kaasnev geenivahetus toimub meioosi esimese jagunemise profaasis . 24. Inimese enamikus somaatilistes rakkudes on 46 kromosoomi

Bioloogia → Bioloogia
349 allalaadimist
thumbnail
16
odp

Mehhiko köök

Tostada (tostáda) on lahtine tortiljavõileib, katteks kas ülepraetud oad või salatileht, juust ja lihalõik. Tortilja Nacho (natso) on juustu- ja tsillitükikestega kaetud ning ahjus ülekuumutatud totopo. Kastmed Kastmed (Salsas): pico de gallo on tüüpiline tomatitest valmistatud mehhiko kaste, millesse lisatakse sibulat, sidrunimahla, jalapeñosid, küüslauku ja koriandrit. Guacamole on kaste, mille põhikomponendiks on avokado koos küüslaugu, sibula ja sidrunimahlaga. Kastmed Guacamole . AITÄH TÄHELEPANU EEST !

Toit → Toitlustus
45 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

1.Koori sibul ja tükelda ribateks. 2.Sega kokku hakkliha,sibul,muna,sool ja pipar ning tee ühtlaseks massiks. 3.Peksa massi ,et liha jääks paremini kokku. 4.Hakkliha massist vormi väikesed pallikesed ja pane külmkappi. 5.Pese ja koori kartul tükelda kuubikuteks. 6.Pese ja koori porgand ja tükelda kuubikuteks. 7.Koori sibul ja hakki ribateks. 8.Pane vee keema lisan puljongi ja õli. 9.Kui vesi keeb lisan kartuli. 10.Kuumal pannile lisan porgandi ja siis sibula ning passerin. 11.Passeringu lisan supile. 12.Frikadellid keedan areldi potis. 13.Kui frikadellid valmis lisan supile. 14.Maitsestan suppi soola ja pipraga. 15.Serveerin hapukoore ja maitserohelisega. Ahjus küpsetatud friikartulid viineritega tatari kastmes 1.Pane ahi sooja 2.Aseta friikartulid õliga määritud ahjuvormija raputa peale kartulimaitseained. 3.Koori viinerid ja tee otstesse sälgud. 4.Pane viinerid õliga määritud ahjuvormi küpsema. 5

Toit → Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
6
rtf

Veestik - Peipsi järv

Referaat Peipsi järv Karina Lõuke Tallinna Balletikool Sissejuhatus. Peipsi järv asub Eesti idapiiril ja on suuruselt Euroopa viies järv, mis on juba ammustest aegadest kuulus oma kalarikkuse poolest ja siin on palju ka puutumata ja ürgset loodust. Kaitse alla on võetud omapärase maastikuga, Emajõe Suursoo, mis pakub võimalusi korjata marju ja seeni, korraldada paadiga reise mööda Emajõge ja tema suuri harujõgesid ning näha ja kohata arvukaid linnu- ja loomaliike. Järvseljal leidub kaitsealust metsa, mida säilitatakse ürgsel kujul. Peipsiäärne inimasustus on väga vana. Siinkandis on aastasadu elanud kõrvuti erinevad kultuurid ja rahvused. Peipsi kaldal on säilinud vene vanausuliste kogukond, kes järgib omapäraseid traditsioone ja elukombeid. Vaatamisväärsust pakuvad piki Peipsi kallast paiknevad ainulaadsed kilomeetrite pikkused ridakülad, mille elanikud on ammusest aj...

Geograafia → Geograafia
21 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Taimekude ja juur

Juure ül on taime kinnitamine mulda. Taime juurte kogumik e. Juurestik. Kui idujuurest areneb üks pea ehk sammasjuur, siis kujuneb sammasjuurestik. Peajuurest saavad alguse külgjuured. Sammaljuurestik on iseloomulik paljudele rohttaimedele. Narmasjuurestik on kõrrelistel. Erinevalt sammaljuurestikust on narmasjuurestik palju enam vähem ühesuguseid juuri. Narmasjuurestik kujuneb seemne idanemisel areneb ja haruneb idujuur nõrgalt.120m pikkune juur on avastatud metsikul viigipuul. Juurtega hangivad taimed mullast eluks vajalikku vett ja vees lahustunud mineraale. Siin moodustuvad külgjuured, mis võivad omakorda haruneda. Kasvukuhikule järgneb mõne mm pikkune juureosa kasvuvööde(selle vöötmes kasvavad suuremaks noored juurerakud)vastavalt juure pikenemisele moodustavad juured juurekarvad, vanad aga kärbuvad. Juure tipus paikneb kasvukuhik, mis katab ja kaitseb -juurekübar. Juurte harunemine on tähtis, sest siis saab paremini vett ja toitai...

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Rahvusköök

Sorteerin rosinad, pesen ja leotan külmas vees. Puhastan pähklid. Siis pruunistan koos rosinate, suhkru ja vanilliiniga. Lisan selle mannale segades juurde. Lõpuks soojendan kõik koos nõrgal tulel. Ja serveerin kui on maha jahtunud. Pesen tekkinud mustad nõud ning korrastan vahepeal töölaua. 2. TUND Lambakintsult eemaldan naha , rasva ja kõõlused. Liha lõikan suuremateks , u 3 cm kuubikuteks ja panen suurde kaussi. Köögikombainis segan ühe hakitud sibula, korianderiseemned, küüslaugu, vürtsiköömned, kardemoniseemned, soola ja Cayanne´i pipra. Töötlen ühtlaseks pastaks. Vürtsisegu lisan lihale ja segan hoolikalt, et kõik lihatükid oleksid seguga kaetud. Panen toidukilega kaetud liha külmkappi ja lasen lihal maitsestuda. Puhastan tööpinnad ja pesen määrdunud nõud. 3.TUND Alustan kartulisalatiga. Lõikan külmad kooritud kartulid kuubikuteks ja seemneteta paprika väikesteks tükkideks

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
14
odp

Ungari kultuur

lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Paprika sattus ungari kööki pooljuhuslikult kreeklaste ja türklaste vahendusel. Kuni 16.-18. sajandini maitsestati toite vürtsidega näiteks: pipra, tüümiani, muskaadi, safrani, majoraani, basiiliku, ingveriga. Paprika oli talupoegade maitseaineks. Üldlevinud maitseaineks sai paprika alles 19. sajandi esimesel poolel. Sibula ja paprikaga valmistatavad lihatoidud on pörkölt, paprikas, guljass-supp ja guljass. Kasutatud kirjandus https://www.google.ee/search?q=ungari+kuningapa http://pilt.delfi.ee/show_original/997995/ http://www.erm.ee/et/Avasta/Soome-ugri-rahvakultu http://et.wikipedia.org/wiki/Ungari#Ajalugu http://en.wikipedia.org/wiki/Hungary#Geography

Kultuur-Kunst → Kultuur
10 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Vastuvõtu planeerimine

Jook: klaasike majavürtsidega valmistatud hõõgveini (pakutakse kohe saabudes), morss, vesi (kaunistatud melissilehtede ja pohlamarjadega), kohv või tee (magustoidu kõrvale). Snäkilauale: juustuviinamarjaoliivi tikusuupiste, shampinjon sinihallitusjuustuga, õrnalt soolatud lõhelõigud jõhvikakattega, küpsisevalik, puuviljavalik. Külmlaud: metsaseenekartulisalat, külmad sealiha lõigud hapukurgi, rohelise sibula chutney ja musta rukkileivaga, singirullid juustukreemiga, rosolje rosolje, marineeritud kanafilee, soolakurk meega, koorimata krevetid, leib, sai. Praad: seafilee tournedos pohlakadakamarja täidisega, punase veini kastme, kartuli, kõrvitsasalati ja hapukapsaga. Dessert: piparkoogimaitseline sokolaadi kook. Kalkulatsioon Maksumus ühe inimese kohta 21.50.

Majandus → Klienditeenindus
79 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Toiduõpetus/Kulinaaria sõna seletused

Paneerimise eesmärk on tagada toiduaine ühtlane kuju ning säilitada, vahel ka lisada mahlakust. Passeerimine - toiduaine läbi sõela pressimine. Passeerimine ­ köögiviljadekerge läbikuumutamine kuumas õlis. Pikkimine - lisamaitsete ja mahlakuse lihale andmise meetod. Püreerimine - toore või keedetud toiduaine peenestamine püreetaoliseks massiks. Risoto - õlis pruunistatud riis, mis seejärel keedetakse ja segatakse näiteks peeneks hakitud sibula, liha ja riivitud juustuga. Redutseerimine ­ kokkukeetmine. Röstimine - toiduaine kuumutamine ilma rasvaineta. Salsa - mehhikopärane tükiline kaste, mille valmistamiseks kasutatakse tomatit, sibulat, küüslauku, erivärvilisi paprikaid ja tshillipipraid. Tempereerimine - õigel temperatuuril sulatamine ja jahutamine. Trühvlid - seente maa-alused mugulakujulised viljad. Sushi - jaapanlaste populaarne roog (suupiste).

Kategooriata →
24 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Saksa kultuur

· Kahtlevus-kõik peab olema kontrollitud · Rahvussport-jalgpall · Hügieeni hindamine · Teietamine · Käe surumine · Kvalifitseeritus · Raha- kindlustunne Toit, jook, lauakombed Toidud on neil vaheldusrikkad, kvaliteetsed, kerged, salatid, leibadel ja kookidel palju sorte, klimbid, käkid, linnulihatoidud, vorstid Populaarsemad joogid on neil kuumad joogid, alkoholivabad joogid, napsid ja liköörid, armastavad saksa veine ja õlut. TÜÜPILISED TOIDUD: Heeringas sibula ja hapukoorega, praetud kartulikoogid, kartuliklimbid tilliga, läätsed ja nuudlid vorstiga, täidetud kartulid, lihaga täidetud pikantsed taignataskud, kartulisalat praevorstiga. TÜÜPILISED JOOGID: Mineraalvesi, õunajook, nisuviin, jägermeister, hele õlu puuviljamahlaga, õlu, tee, kohv. Lauakombed · Nuga paremas, kahvel vasakus käes · Veel ja veinidel erinevad pokaalid · Palju lisasöögiriistu · Aukoht keskel/lauaotsas · Avalikus kohas nätsu ei närita

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
4 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun