Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"suppi" - 280 õppematerjali

thumbnail
5
pptx

Esitlus digitehnoloogias

Kuidas teha suppi? Abiks algajaile 31.01.2017 1 Samm I Esmalt tutvu retseptiga. Hea supi retsept 1,5 l vett 300 g hakkliha 5 kartulit 2 porgandit 1 sibul peotäis makarone 2 puljongikuubikut maitserohelist 31.01.2017 2 Samm II Varu vajalikud ained. See eeldab tõenäoliselt kodust väljumist. 31.01.2017 3 Samm III · Vajalike ainete olemasolul asu süüa valmistama. · Selleks võta puhas pott. Siin võib esineda tagasilöök. Abi võid saada siit: https://date24.ee · Pane ained õiges järjekorras potti ning keeda supp valmis. 31.01.2017 4 Samm IV · Püüa leida puhas taldrik. · Paku toitu...

Informaatika → Arvutiõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vabadus on ainult lusikas supi söömiseks, aga mis teeb lusikaga see, kellel ei ole suppi?

Vabadus on ainult lusikas supi söömiseks, aga mis teeb lusikaga see, kellel ei ole suppi? Vanasti kui Eesti rahvas oli Vene võimu all, ei saanud nad tunda vabadust. Kui nad lõpuks mõistsid, et on aeg olla iseseisev, said nad endale justkui jalad alla. Nad andsid endast kõik, et päästa oma kodumaa, nad tahtsid oma elu üle ise otsustada, olla vabad. Vabaduse väljavõitlemine õnnestus eestlastel suurepäraselt ja on suutnud seda praeguse hetkeni hoida. 57 Vabadust tõlgendab endale igaüks erinevalt. Vabadus ­ kas see on see, kui sa lihtsalt oled

Kirjandus → Kirjandus
4 allalaadimist
thumbnail
5
docx

SUPP

Põhimõtteliselt juhtus see siis kui inimene lõpuks nuputas välja kuidas keeta vett veekindlas anumas, mis ei murene, ei lähe põlema või ei lähe katki tule peale paneku ajal või teise kohta viimisel. Elupäästev oskus vett keeta tegi võimalikuks valmistada toitu ka madalama temperatuuriga kui lihtsalt praadida, kõrvetada ja küpsetada. See tegi võimalikuks teha loomalihast kui ka leiduvatest taimedest joodavat einet ehk suppi. Kui lisada supile aedvilju maitseb supp palju paremini kui enne supile lisamist praadida need aedviljad pannil vähese või sees. Kuigi on tööd sellega rohkem on asi seda väärt. Kui suppi keeta liiga kaua kaotab supp oma värvi. On olemas hea näpunäide kui supp on saanud liiga soolane. Siis tuleks lisada toorest kartulit ning keeta 15 minutit. Mõned faktid suppide kohta: · Ameeriklased rüüpavad üle kümne biljoni kausi suppi igal aastal. Seda on küll palju!

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Kalevipoeg - peatükid 15, 16, 17 - kokkuvõte

Hakkas suur võitlus, Kalevipoeg tappis ohtralt vaenlasi, ratsutas oma kalli hobuga mööda lahinguvälja, hobune hüppas ja kukkus mäe keskele sala-rabasoosse, hobune uppus rabasse. Kalevipoeg kutsus oma sõbrad ja sõdalase kokku, et, siis nad jagasid tapetud sõdalaste varandust omavahel. Siis mindi koju. Kangelaste pojad läksid teist kaudu, läksid mööda radasid, mida polnud keegi ennem käinud. Nad jõudsid ühe koopa juurde, kus oli vanaeit, kes lõkkel suppi tegi, meestel olid kõhud tühjad, nad lubasid ise suppi edasi segada, et vanamutt saaks minna puhkama, vanake luges neile sõnad peale, et kui midagi juhtub jäävad kangelased ise süüdi. Alevipoeg jäi valvesse, teised keerasid magama. Maa alt tuli välja härjapõlvlase poeg, palus suppi, Alevipoeg ei andnud, härjapõlvlane hüppas katle äärele, sõi suppi natuke ja kasvas suureks, seejärel jooksis metsa,

Kirjandus → Kirjandus
45 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rahvakalendri tähtpäevatoidud

VILJANDI ÜHENDATUD KUTSEKOOL Iseseisev töö; TOITLUSTAMINE,KK12(Eesti rahvustoidud) Tähtaeg:26.10.2012 Inna Raud Rahvakalendri tähtpäevadetoidud,mida söödi? Tõnisepäev;söödi seapea tangudega ,,teraruug"suppi ,seakõrvu hapukapsaste,ubadega ja hernestega,tanguputru.Küpsetati leiba. Küünlapäev; söödi oasuppi,hapukapsasuppi,seakülje ja tangudega,tanguputru võisilmaga, joodi õlu, küünlapuna(kõrvetatud suhkruga värvitud viina) Vastlapäev;söödi hernesuppi,oa-või herneleemi,tangudega ube,läätsesuppi,oasuppi seajalgadega , seajalgu hapukapsastega,tatraputru,tanguputru väikeste lihatükkidega,joodi hapupiima, pakspiima.Leibadest söödi rasvleiba, leiba,kooki,pannkooke, tatrajahust sepikud,karask, kuklid. Tuhkapäev;söödi räimesuppi odratangudega,jahuputru.Leiba...

Toit → Rahvusköök
17 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eesti rahvustoidud

Eesti rahvustoidud 1.Kuni 19.sajadini oli talurahvaelatustase väga madal ja igapäevane toit vilets ja kasin. 2.Päeva peamiseks söögikorraks oli õhtusöök,milleks keedeti suppi või putru.Toit oli võrdlemisi ühekülgne.Kõige tavalisem toidukord nädala toidukordades oli kas hommikul või õhtul tanguleem. 3.Enam levinud toidumenüü nädalasees oli piimasupp, kört,leib silk,hapupiim. 20 sajandil hakati sööma kartult,liha,kastet ja suppi. 4.Pruukosti söödi tavalistele söögikordadele lisaks jüripäevast kuni rukkilõikuseni varahommikuni. *Oli olemas selline komme, mida pidi järgima!!! Alates jüripäevast saati ei tohtinud hommikul toast söömata väljuda, sest arvatavasti võis linnulaulu, eriti käo kukkumise kuulmine tuua majja õnnetuse- linnupette söömiseks. 5.Leiba peeti pühaks. Austa leiba, leib on vanem kui meie. Kui leivatükk maha kukkus pidi sellele kohe suud andma-nii ei tulnud vaesus majja.Pätsi ei

Toit → Toiduhügieen
16 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eestlaste toidukultuuri areng

Kartuleid söödi küpsetatuna reheahju tuhasel põrandal. Teine levinum moodus kartulite söömiseks oli koorega keetmine. Peamine kartulikõrvane oli silk. Söödi nii magevee- kui merekalu, enim kasutati toiduks räime. Värsket kala said süüa enamasti rannikul elavad pered, sisemaal tarvitati toiduks rohkem kuivatatud ja soolatud kala. Kalu keedeti, küpsetati ja söödi enamasti koos kartulitega või leivaga. Hinnatud oli ka kalamari, millest keedeti suppi, küpsetati kooke ja valmistati käkke. Liha söödi varasemal ajal harva, peaasjalikult sügisel ja talvel. Peamiselt söödi sealiha, aga ka teiste koduloomade ja -lindude liha. Liha söödi lisandina teravilja-, kaunvilja- ja köögiviljatoitudele. Seda söödi värskelt, soolatult, suitsutatult, talvel liha ka külmutati. Toiduks kasutati kogu loom. Rupskitest keedeti rupskisuppi, magu täideti, soolikatest tehti vorsti, neerudest suppi, seajalad soolati. Peadest ja jalgadest

Toit → Kokandus
22 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduvalmistamine

Suppe keedetakse kaanega nõus, tasasel tulel. Suppide lõplik maitsestamine toimub valmimise lõpus, sest osad toiduained sisaldavad soola ja toiduainete maitse muutub nende kuumtöötlemisel. Hakitud maitseroheline (till, petersell, sellerilehed) lisatakse valmis supile, et säiliks nende roheline värvus ja värske maitse. Köögiviljasupid lülitatakse menüüsse tavaliselt pearoana, serveeritakse temperatuuril +75ºC. Sööja kohta arvestatakse 3-4 dl suppi (300-400 g). Serveerimiseks kasutatakse supitaldrikut või ka puljongitassi, mis on asetatud alustaldrikule. Lisandiks suppide serveerimisel võib pakkuda hapukoort, hakitud maitserohelist, küpsetatud leiva- või saiatooteid. Pidulikel puhkudel serveeritakse suppe tirinas. Kui suppi serveeritakse tirinas ja ettenähtud on antud supiliiki väljastada hapukoorega, antakse see lauale eraldi kas koorekannus või väikeses kausis, mitte ei panda tirinasse.

Toit → Kokandus
34 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Vana-Rooma toit

Passum ­ kange ja magus rosinavein Muslum ­ segu värsketest viinamarjadest ja meest Posca ­ hapu vein vee segatud vee ja taimedega (populaarne alamklassil) Oli ka õlu, kuid seda peeti vulgaarseks/labaseks ning tihti seostati seda barbaritega Kõige vanem vein Vaesed roomlased Hommikuti sõid kuklit (emmer) koos natukese soolaga. Väiksema lõuna ajal söödi ka kuklit ja vahel kõrvale ka suppi Cena koosnes pudrust (puls) ­ tehtud emmer saiast, veest, soolast ja rasvast. Söödi ka, kes elasid metsa või veekogu lähedal (saadi käia küttimas ja kalal) juurvilju ja suppi. Liha ja mereannid olid luksus, küll said neid lubada endale vaesed Emmer'i sai Söömine Söödi spetsiaalses söögitoas (triclinium). Seal inimene lamas diivanitaolisel voodil. Diivanid olid asetatud laua ümber ja laud oli hobuseraua

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
4 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kihnu

· Hommikul soojendati pullisuppi. · Päeval keedeti kala- kartuleid, kõrvale tehti jahukaste või panniga liha. · Õhtul keedeti kartuliputru, kes tahtis, võis jahu ka sisse panna. Neljapäev · Hommikul soojendati putru. · Seda, mida parajasti võtta oli, söödi ka leiva kõrvale. · Päeval keedeti räimi-kartuleid (leotatud soolaräim keedeti ka piima sees). · Õhtul keedeti lihasuppi. Reede · Hommikul soojendati suppi · Päeval keedeti kartuleid, jahukaste või panniga liha, kõrvale söödi hapukurki, joodi rõõska või haput piima. · Õhtul tehti piima-köögiviljasuppi, kõrvale äädikaräimi, muud soolakala ja leiba. Laupäev · Hommikul soojendati suppi. · Päeval hammustati niisama leiba, saia, võid. · Õhtuks oli alati puder, kas siis kartuli- või tangupuder ja ahjuliha. · Kõrvale joodi hapupiima. Pühapäev

Kategooriata →
9 allalaadimist
thumbnail
3
pdf

Mulgi pudru sünd

kas tangu- või kartulipuder või paksud kapsad (mulgi kapsad). Et enamik suuremaid talusid olid sellel ajal Mulgimaalt tulnud peremeeste käes, siis oli ka arvatavalt enamike talude toidujaotus pärit just Mulgimaalt. Mitmeltpoolt Eestist kogutud andmetes kirjeldatakse, et tangu puder keedeti ikka kartulitega, keetmisel piima juurde ei pandud aga söödi ikka piimaga ja putru keedeti ikka nii, et järgnevateks päevadeks ka jäi. Järgmisel päeval valmistati ka mulgi pudrust suppi (kartuli tangu supp) (ERM KV104, lk 747). Vanal ajal ei keedetud Eestis igaks päevaks uut toitu, rääkimata igast toidukorrast. Uut värsket toitu keedeti kuni 20. sajandi neljanda veerandini vaid 1-2 korda nädalas, muul ajal toitu soojendati. Ka mulgi putru keedeti valmis suuremal hulgal, mida järgnevatel päevadel soojendati. Järgmisel päeval valmistati ka mulgi pudrust suppi (kartuli tangu suppi). Näiteks on ERM-i ülestähendustes kirjas, et

Toit → Rahvusköök
3 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Minu toitumine

Hommikusöök on tähtis päevase toitumise juures. Kui ma hommikusööki ei söö, siis enamasti minu päev korda ei lähe. Hommikuti söön müslit jogurti ja marjadega ning vahetevahel mingi võileiva. Kui mul hommikuti kiire on, siis on lihtne teha kiirnuudleid, süüa need mahla kõrvale ära ja siis kooli, aga samas kiirnuudlitega on alati see lugu, et nad on küll maitsvad aga nad ei täida eriti kõhtu. Tähtis on ka vähemalt kord nädalas süüa suppi. Kuigi ma olen inimene, kes tegelikult supivedelikku nii väga ei armasta siis tegelikult keha vajab ikka seda supipuljongi ka. Ma armastan süüa magusaid toite. Ikka hea ju vahetunnis šnickersit näksida. Aga proovin nüüd ka seda magusaisu ohjeldada, mis on väga raske. Rohkem rõhku panen ikka puuviljadele. Muidugi ei tohiks minu arvates kogu aeg ainult õuna süüa, või siis ainult banaani, vaid ikka mitmekesiselt. Üks päev ühte, teine päev teist

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
3 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Toitlustusettevõtete seadmed

2 praktiliselt. Töö käigus on vaja leida vajalikud seadmed, koos põhjendustega. Leida lahendused ruumide ja tööpindade hulgale ja vajalikud seadmed paigutada ruumide vahel. Lisaks leida kogu köögi summaarne elektritarbimine. ANDMED Tüüp: asutuse sisene söökla Sööjaid: 200 inimest Söögiaeg: 11.00 – 13.00 Tooraine: juurvili koorimata, liha väikesetükiline Menüü: toorsalat, 2 suppi, 3 praadi, magustoit ISEPÜSTITATUD ÜLESANNE Püstitasin iseendale ülesande, mille käigus jagan ära, kui palju teatud sööki tuleks valmistada. Lisaks on juurde märgitud ka kogused. Supi portsjon on 300 gramm, prae portsjon 550 g, taimetoidu portsjon 490 grammi ja magustoit 200g. Sööjate arvud on jaotatud nii, et osad söövad kolme käigulist lõunat, osad 2 käigulist ja osad söövad 1 käigulist lõunat. 1.supp – 50 inimest, 2.supp – 50 inimest 1. praad – 50 inimest, 2

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Töövarjupäev

avar. Eriti köitsid mind seal erksad värvid: punase-halli sisustusega lauad. Restoranis on kahte moodi teenindus: Bestroo ja A`la carte. Bestroo on avatud 10:00- 18:00. Bestroos valmistatakse toidud kohe hommikul valmis, kella kümneks on soe toit valmis. Toiduliini menüü on äga rikkalik ja kõik valmistatu on kodumaine. Eriti hinnatud on just oma kokkade väljatöötatud toidud. Kogu sortimendis on üle 250 nimelist erinevaid salateid, suppe, praade, magustoite. Igapäevaselt on kuni 3 suppi, 7 praadi, 3 magustoitu, 6 salatit. Saab maksta kaardiga ja Põlva Tarbijate Ühistu liikmetele soodustus 10% ostudelt. Saab osta ka sooja suppi või praadi kaasa. Tähtpäevade erimenüüd on soodustusega. Menüü sisaldab ka oma valmistatud pizzasid. A`la cartes toimub teenindus nii letist kui ka laudadesse. See on avatud on 11:00- 19:00. Pühapäeviti Bestroo ei tööta, siis on saadaval soodsalt päevapraad koos joogiga. Ka siin on kaardimakse võimalus

Majandus → Majandus
36 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tarkus on teadmine kui vähe me teame

Tarkus on teadmine kui vähe me teame Esimene asi, mis mul tuleb pähe sõnaga tarkus - on kool. Kas see tõesti on nii? Kui tarkus on teadmine, siis miks see ei võiks olla näiteks teadmine või oskus - kuidas keeta suppi või kuidas pesta just seda pluusi? Miks ei meenu esimesena just selline mõte? Võib olla sellepärast, et koolis seda ei õpetata. Arvatakse, et eluks vajalikud oskused saame ise selgeks ning seepärast õpetatakse meile matemaatikat, füüsikat, keemiat jms. Selle tulemusena me teame, et lõiku, mis ühendab kolmnurga tippu vastasküljega, nimetatakse kolmnurga mediaaniks, aga me ei tea kuidas keeta suppi või kuidas kasutada pesumasinat.

Kirjandus → Kirjandus
39 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Rahvuslikud supid Venemaal

Rahvuslikud supid Venemaal Rassolnik Rassolnik on soolakurgitükkidega liha- või kalasupp. Lihana lähevad rassolnikutesse esmajoones rupskid: veise- või vasikaneerud ja kõik kodulindude rupskid (magu, maks, süda, kopsud, kael). Maitsestatakse hapukoorega. Seljanka Tänapäeval tuntakse kolme liiki: liha-, kala- ja seeneseljanka. Seljanka koostises peab olema 7 erinevat sorti lihatoodet või liha, koduses aga vähemalt 3. Värvus on telliskivi punane. Uhhaa Klassikalist vene uhhaad valmistatakse nendest kaladest, mille keetmisel jääb keeduleem läbipaistvaks - koha, ahven, kiisk, siig. Bors Borsi põhikomponendiks on punapeet. Borsi tükelduskujuks on kang ja värvuseks on bordoo punane. Serveeritakse hapukoore ja maitserohelisega. Okroska Okroska on Vene köögis laialt levinud suvine külm supp, mida valmistatakse kalja baasil j...

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Talurahva toidud - PowerPoint

Kapsaid hapendati; tehti hapukapsasuppi Kanepitoidud Marju söödi kohapeal Seeni kupatati ja soolati Kalatoidud Hoiustati soolatult Soolasilk, silgusoolvesi Soolakala (räim, rääbis, ahven jt) Vinnutati (räim, lest, väiksemaid kalu; haugi, latikat, siiga) Randlased sõid värsket kala iga päev Liha ja veretoidud Liha söödi peamiselt talvel Mardipäevaks hani, kadripäevaks kana Pulmadeks või matusteks mullikas/vasikas/lammas/noor siga/kodulind Päädikutest ja kehvemast lihast suppi Jaheliha Soolati sisse Pekki lisati paljudele toitudele Vinnutamine Pühadeks või pidudeks liha küpsetati Verikäkid Verileib Verivorst Piim ja piimasaadused Valdavalt oli toidu kõrval hapupiim Hapuks läinud piimalt riisuti koor võikirnusse ja löödi võiks Võid säilitati soolatult Petipiim Hapu ehk kirnurokka Kohupiim Kohupiimakattega korbid Sõir Argi ja peojoogid Hapuroka Kali ja taar Mahlakali (kasemahlast) Kadakamarjajook või ­tee Meejook (meeõlu) Õlu

Ajalugu → Ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Sport (võõrsõnad)

SPORT Et saada heaks sportlaseks,tuleb selleks käia erinevates spordi kolledzites.Kui lõpetad kolledzi saad oma diplomi.Paljud sportlased kasutavad tihti dopingut kuid paljud sprtlased jäävad selle kasutamisega vahele ja hakkavad bluffima,et pole seda kasutanud.Paljud ekstreemsportlased harrastavad benji-hüppeid.Sportlased peavad sõõma rammusaid toite nagu näiteks borsi suppi ja biifsteeki.Kui sportlased lähevad välismaale võistlema on neil kaasas oma giid kes juhatab teed.Golf on spordiala,millega teenitakse palju raha ja golfiväljakud on tavaliselt mitme hektari suurused.Kui sprtlased kaotavad võistlusel teevad nad vahest suurt draamat selle üle.Mõned sportlased on ennast täis egoistid.Sportlastele tehakse erinevaid operatsioone kui neil juhtub mõni õnnetus.Olümpiamängude ajal peab alati programmist kinni pidama.Igal sportlasel on oma massöör

Kirjandus → Kirjandus
11 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Statistika uurimustöö "Tervslik eluviis NRG õpilaste seas"

s? sporti ? haige? sööd? s? tervislikumaks? N 18 12B 4 ei 5 4 jah 3 rohkem puuvilju N 18 12B 4 ei 6 3 jah 2 rohkem värsket N 18 12A 4 ei 4 2 jah 2 rohkem värsket M 18 12C 2 jah 10 3 ei 3 vähem suppi N 18 12B 3 ei 5 2 ei 3 rohkem puuvilju M 17 11B 2 ei 8 3 jah 2 rohkem puuvilju N 17 11A 4 ei 3 1 jah 3 rohkem juurvilju N 17 11B 4 jah 2 2 ei 3 rohkem juurvilju N 17 11C 4 jah 5 3 jah 3 rohkem värsket

Matemaatika → Matemaatika
60 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Muinasaegsed toiduretseptid

Muinasaegsed toiduretseptid Eestlased tegid leiba aganatest ning sõid seda kalasoolveega. Saagivaestel aastatel, kui isegi aganaid ei jätkunud, leiba lisati paju, sammalt, peenestatud tammetõrusid, kanarbikku või sõnajalgu. Kuid ka selline leib oli kevadel haruldane. Kui sellist leiba polnud, inimestel tuli keeta suppi oblikast, karuohakast ja nõgesest, kuid vahel lisades sinna hernest, kaalikat ja muid köögivilju, mida neil parasjagu oli. Leiva kõrvale joodi hapupiima vee ja rukkijahuga, söödi räime, oblikasuppi või naerisuppi. Vahel joodi ka kaerakisselli (kaerakilet) piima või võiga. Värske piim või liha olid eestlaste laual väga harvaks nähtuseks. Mõned retseptid Kama: Kombineeritud kamajahu, mis on tehtud eelnevalt pruunistatud ja siis jahvatatud rukki-, kaera- ja odrasemmneetest. Tähtis on see, et sinna pandi ka hernest. Edasi tuleb see jahu segada piima või hapupiimaga. Herne- või oasupp: lih...

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Переведи и выучи !

10. End pesema, ma pesen end , 11. Riietuma, ma riietun , 12. Kammima, ma kammin end , , 13. Dussi all käima , 14. Hommikust sööma, ma söön hommikust , 15. Lõunat sööma 16. Ma söön lõunat koolis 17. Õhtust sööma 18. Me sööme õhtul kell 18.30 18 30 19. Suppi on vaja süüa (, ) 20. Veel sööna ma meeleldi praadi 21. Ma söön erinevaid salateid 22. Ma söön juur ja puuvilju 23. Ma söön seeni ja marju 24. Mulle ei meeldi juua piima (, ) 25. Ma joon meeleldi mahla 26. Ema joob vett 27. Õppima 28

Keeled → Vene keel
19 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prantsuse köök

püreesuppe. v Magustoitudest lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis. Tavad v Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist ja kohvist. v Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohv. v Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. v Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga Prantsuse köögi jagunemine v Piirkondlik köök v Üldrahvalik köök v Tippköök v Eristatakse ka nn. uut kööki Tuntumad rahvustoidud v Alsace´ i piirkonda iseloomustavad liharoad, pasteedid, hapukapsas vorsti, kartulite ja sealihaga. v Bordeaux`i piirkonda pardikonserv ja angerjad punases veinis, õhukesed pannkoogid ja lambalihapraad. v

Keeled → Prantsuse keel
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Pilalugu Eesti Vabariigist

.. Raamatud ise on aga parajad tellised nii, et kes see neid jõuab läbi lugeda! Mõni vanem võib öelda, et mis me ikka pingutame: lapsed ei hooli kirjandusest, lapsed ei taha lugeda. Oleme nii kenad ja tuleme neile vastu, eks ju! Kümne aasta pärast tulevad vilistlased pedagooge kättpidi tänama: küll on tore, et mul pole aimugi, mida need uued ja vanad literaadid kokku on kirjutanud! Mõned onud ja tädid kinnitavad, et lapsed ei taha putru ega suppi süüa ja piima või mahla juua. Oleme nii kenad ja pakume neile ainult friikartuleid ja kokakoolat! Kümne aasta pärast tulevad mitmekülgse patsiendiharidusega kahekümneviiesed õpetajale patsi lööma (kui üldse jaksavad)! Tegelikult on aga nende «vinguse» ja «megalaheduse» tagaajajate kõrval ikka päris palju neid, kes on võimelised lugema, kirjutama ja arutlema ka tõsistel teemadel. Ainult kas täiskasvanud seda respekteerivad?

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Prioonhaigused- kuru

Kuru on neurodegeratiivne haigus, mida iseloomustab amüloidinaastude ladestumine neuronites ning peaaju hallolluse koldeline hävimine. Kliiniliselt meenutas kuru CJD'd, esines väikeaju ataksia, käitumise muutused, nõtrus, müokloonia. Haigus avastati 1950ndatel Paapua Uus-Guinea mägismaal elava fore hõimu hulgas. Haigus esines peamiselt naiste ja laste hulgas, meestel harva. Selgus, et see on seotud sealse kannibaalse rituaaliga: nimelt keedeti surnud sugukonnaliikmete ajust suppi, mida sõid naised ja lapsed, mehed sellest rituaalist osa ei võtnud; nad elasid enamasti perekondadest lahus, sõdides naaberhõimudega või tegeldes sõjaliste harjutustega mägilaagrites. Oletati, et haiguse põhjus on nakatunud ajukoe söömine (prioonidest siis veel midagi ei teatud). 1958. a. keelas Austraalia valitsus kannibalismi ära, peale seda on haigestumiste arv järjest vähenenud, 90ndatel pole enam ühtegi haigusjuhtu leitud

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
2
docx

SLOVAKI VABARIIK tutvustus

Erastamise käigus muudeti endised kolhoosid ja sovhoosid aktsiaseltsideks kuid paljud neist jäid küllaltki puutumata. Kerkis esile hulgaliselt perefarme. Põllumajanduse tööhõive osakaal on 6,7%. 11. Otsi 3 huvitavat fakti Slovakkia kohta! Kasuta selleks erinevaid teabeallikaid. · Slovakkiat nimetatakse Tuhande koopa maaks. · Slovakkias asub eeldatavasti kogu Mandri-Euroopa keskpunkt. · Slovakid armastavad palju suppi süüa. Tuntuim supp on juurviljasupp liha ja nuudlitega(polievka).

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Ettevõttepraktika aruanne - Turkebab

Praktika kestis mul 3 nädalat Turkebabis. Praktika algas 5.08-25.08.2013, erineva kella ajal. Ettevõttepraktika toimus mul Turkebabis. Turkebab asub Tallinnas kaubamaja 6. Seal töötab kaks töötajat: Triinu kokk-teenindaja ja juhendaja Amita Kulina. Turkebabis valmistati toitu kohapeale. Turkebabisse mahub 20 inimest. 3. Praktika sisu ja töö osa 5.08 oli praktika koha tutvumine ja kokka abistamine. 6.08 ma tükeldasin juurvilju roogade jaoks. 7.08 valmistasin Türgi suppi. See oli minu jaoks uus. Hakkisin sibul peeneks. Purustasin küüslauku ja riivisin porgandi jämeda riiviga. Kuumutasin pannil või ja praadisin selles paar minutit sibulat, küüslauku ning porgandit. Lisasin pannile tomatipasta, segasin läbi ja praadisin veel umbes minut. Kala peale puljong, lisasin loputatud läätsed ja tükeldatud kartuli. Lisasin ka loorberilehte ja sidrunimahla. Keetsin, kuni läätsed on pehmed ­ selleks vaatasin nende keemisaega pakendi pealt.

Muu → Praktika aruanne
31 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Holokaust

· Viie aasta pärast oli mõrvatud umbes 5 miljonit juuti 1939 · Juudid heideti riigiteenistusest välja 20. jaanuar il 1942 peeti Berliini äärelinnas Wannsees n õupidamine, kus 15 natside tippjuhti v õtsid vastu otsuse tappa l ähitulevikus... 11 miljonit juuti. Toit koonduslaagrites · Hommik ­ ½ liitrit suhkruta viljakohvi või teed · Lõuna ­ ¾ liitrit maitsetut suppi kartulitest või kartulikoortest · Õhtu ­ 300 g leiba (pidi jätkuma ka hommikuks), 35 g margariini või 25 g vorsti, lusikatäis marmelaadi Kes olid süüdi? · Saksamaa liidrid? · üksikud sadistid? · kohusetundlikud SSlastest valvurid? · sakslased? 5 miljonit juuti, nendest 1,5 miljonit last

Ajalugu → Ajalugu
18 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Filmi ajalugu Eadweard Muybridge

See teeb umbes 1000 pilti sekundis. 1893. aastal tutvustas Thomas Edison rahvale kinetograafi ja kinetoskoopi. 1895. aastal leiutasid vennad Lumiereid kinesgraafi, see oli kaasas kantav, kolm ühes võimalusega: kaamera,printer ja projektor. Liumiereid näitasid Pariisis filmi, kus veovankrit vedav hobune liikus vaatajate poole. Vaatajad olid rabatud ja hämmastunud. Nende silme eest möödusid järgemööda müür, mis langes lammutajate kirkahoopide all, jaama saabuv rong, suppi sööv beebi jm. Seanss lõpeb joovastunud aplausiga. Publik on võlutud neistliikuvatest piltidest, mishaaravad elavat elu. Esimene filmilõik kestis poolteist minutit, tegemist oli tummfilmiga. Et vaatajad asjast aru saaksid, näidati tiitreid ning taustaks mängiti sobivat muusikat. Enamik tolleaegseid filme meenutasid teatritükke. Filmid olid üles ehitatud peamiselt kukkumistele ja tagaajamistele ning lõppesid siis, kui kogu võtteplats oli publiku lõbustamiseks tükkideks pekstud.

Filmikunst → Filmiõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit Salat­ enamasti lehtsalat. Juust Magustoit­ tort, kook, puding. Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. Kohv tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala, liha või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga. Tuntumad toidud NIZZA SALAT crème brûlée Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Prantsuse köök

Provence´is kalasupp, veiselihaguljass punase veiniga. Joogid Puuviljamahlad; Mineraalvesi; Kohv (piimakohv); Veinid; Õlu; Siidrid; Brändid ja liköörid. Tavad Hommikusöök koosneb saiast (croissant), võist, moosist, kuumast sokolaadist, kohvist. Lõunasöök algab suupistete või eelroaga, millele järgnevad kala-, liha- või aedviljaroog, salat, juustuvalik, puuviljad ja koogid, lõpetuseks on espresso kohvi. Õhtul süüakse puljongit või suppi, ühepajatoitu ja valget leiba. Pidulikku õhtusööki alustatakse aperitiiviga. Aitäh kuulamast! J

Toit → Rahvusköök
8 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Teise kursuse üleminekueksam

2. Lisada konservtomatid ja segada. Kallata juurde tomatimahl, segada uuesti ning kuumutada. 3. Maitsestada soola, jahvatatud musta pipra. Keeta 10 minutit. Lisada suhkur ning keeta veel veidi. 4. Püreestada supp saumiksriga ning kurnata läbi sõela. Segada hulka mõned peenestatud basiilikulehed. 5. Mascarpone vaht. Hakkida spinat ja basiilik, lisada mascarpone toorjuustule ning segada ühtlaseks. Maitsestada soola ja pipraga. Serveerida suppi eelsoojendatud supitaldrikult mascarpone juustu- ja basiiliku lehega.. 5 Tallinna Teeninduskool Kristel Tilk Koostas: Kristel Tilk Pearoog Roa nimetus: KOOKOSE-SEALIHAROOG KEEDETUD Kuupäev: 04.11.2009 RIISIGA

Toit → Kokandus
72 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Retsensioon - Viini orkester „The Vegetable Orchestra“,

Orkester koosneb kümnest liimest ning kuigi ühelgi liikmel ei ole muusikalist haridust, oskavad igaüks vähemalt kahte pilli mängida. Tegu on nende sõnul ,,demokraatliku orkestriga" , mis tähendab seda ,et juht neil puudub. Kontser kestis natukene üle tunni aja ning oli kõigile tasuta. Esitati lugusid mis olid inspiratsiooni saanud helilooja Igor Stravisnski loomingust. Esitati ka tempokamat muusikat, sealhulgas võis kuulda hoogsaid latiinorütme. Kontserti lõpus jagati publikule suppi, mis oli tehtud pillide valmistamisel alles jäänud jääkidest. Ka juurviljainstrumendid jagati publikule ära. Kontseri lõpus sai orkester suure aplausi osaliseks-publikule jäi konsertiga ülimalt rahule. Kontsert jättis uskumatu mulje,see oli minu jaoks esmakordne ja täiesti ainulaadne kontsertielamus. Kõik oli viimseni läbi mõeldud ning paigas.Kontserti heli pool oli samuti hea,kõik lood kõlasid väga puhtalt ja selgelt.Ainuke asi mille üle nuriseda

Muusika → Muusika
6 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Võrdlustabel suppide kohta

Lõunasöögimenüüs võivad supid olla: eelroana: selged puljongid, püreesupid, kreemsupid, veloute- supid, külmad supid, pearoana: tükeldatud toiduainetestsupid, nt talupojasupp, seljanka, ministroone, vaheroana: selged lemed, püreesupid, kreemsupid, veloute- supid, külmad supid, järelroana: magusad supid. Võrdlesin viie toitlustusettevõtte supipakkumistega menüüdes. Leidsin, et restoranid üldse ei pakku valiku supide kohta. Menüüs on ainult üks suppi pakkumine. Tihti see on kalased ja kreemsupid. Nende pakkuvad ainult eelroana ja mitte kunagi pearoana. Mu arvamus, et pidi eelroas olema supi valik selgete ja püree-( või kreemsupi) vahel. Seejärel pearoas lisada ka minimum üks supi pakkumist. Aga tavaliselt restoranid arvestavad klientide soovidega ja pakkuvad vähe ja kiirvalmistavaid toite. See kaalub kvaliteedi ja toitlustusettevõtte suund. Restorani suunas on varske toorainetest kohalik valmistamine. Klientid pidi

Toit → Toitlustus
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10. klassi Unit 8 words

game metsloomaliha grilled grillitud turkey kalkun baked küpsetatud tuna tuunikala pickled marineeritud salmon lõhe beat eggs cream lahti klopitud munad, kreem cod tursk peel potatoes kartuleid koorima trout forell stir soup suppi segama pike haug sieve flour jahu sõeluma eel angerjas grate cheese juustu riivima herring heeringas roll pastry tainast rullima oysters austrid chop parsley peterselli lõikuma mussels rannakarbid sweet magus shrimps krevetid bitter, sour kibe, hapu

Keeled → Inglise keel
20 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Arutelu minu toitumisest

kcal). Tavaliselt hommikuti ma ei taha süüa, kuid ma söön ikkagi. Minu halb harjumus on see, et eelistan hommikuti magusat pudrule. Väiksena sõin palju putru ja ma arvan, et olen oma nn. pudruisu ära söönud. Hästi on see, et ma söön vähemalt midagigi hommikul, kui ma olin väiksem, siis ma ei söönud hommikuti. Lõuna ajal ma tavaliselt ei söö, ja kui söön siis Twix`i (280 kcal) ja joon Nestea´d (140 kcla). Samas kui ma jõuan koju siis söön ma palju suppi või makarone (278 kcal). Halb harjumus on see, et ma söön päevasel ajal palju magusat. Päeval peaksin sööma koolitoitu, mitte aga magusat. Õhtul söön kartuliputru (166 kcal) koos hakklihasoustiga (200 kcal) + praeliha ( 270 kcal) ja joon kõrvale piima (104 kcal). Mina arvan, et ma söön õhtuti tervislikult. Minu halb harjumus on see, et ma näksin enne õhtusööki niikaua kuni mul on kõht täis. Peale õhtusööki söön rummikooke (23 kcal) ja joon jõhvikateed.

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti rahvatoite

Kõigepealt räägib raamat toidu üldajaloost 19. ja 20. sajandil. Kuni sajandi keskpaigani olid toitlusolud Eestimaal küllaltki kehvad ning toituti põhiliselt aganaleivast ja silgusoolveest. 1849. Aastast hakkas põllumajanduse olukord paranema, ning samuti ka toitlusolud. Kuid toit oli siiski veel küllaltki ühekülgne. Päeva peamiseks söögikorraks oli kuni 19. sajandi viimase veerandini õhtusöök, milleks keedeti putru või suppi. Liha oli eesti talurahvale maiuspala, millest levinum valmistatud toit oli hapukapsasupp. Sajandi lõpupoole nihkus peamine söögikord õhtult lõunale. Kõige tähtsamaks toiduks peeti leiba, millega oldi küllaltki kokkuhoidlik. Leiba peeti pühaks. See nähtub ka eestlaste vanasõnast: "Austa leiba, leib on vanem kui meie". Levinud olid mitmed pärimused, nagu näiteks et pätsi ei pandud lauale nii, et lõigatud ots oleks ukse poole ­ leivatükk võis majast välja minna. Siis

Kirjandus → Kirjandus
28 allalaadimist
thumbnail
9
doc

HIINA TOIDUD

Lauda istutakse 810 kaupa. Igal söögikohal on riisi kauss, teetass, söögipulgad, vajadusel dipinõud. Täiskuhjatud kausid ja vaagnad tuuakse korraga lauda ning asetatakse laua keskele, kuhu kõik ulatuvad. Tavaliselt võõrustaja tõstab oma söögipulgad, et anda märku söögi algusest. Tüüpiline perekondlik söögikord sisaldab valikut erinevatest maitsetest, tekstuuridest, küpsetusviisidest, toidutüüpidest, söögikord sisaldab vähemalt ühte suppi. Supp on tavaliselt söögikorra algusosas. Toidukord loetakse lõppenuks kuumade väikeste rätikute saabumisega, kuhu on võimalik näppusid pühkida. 7. Kui oluline on perele ühine söögiaeg ? Üheks kindlask traditsiooniks ongi hiina peredele ühine söögiaeg . Kogu pere istub koos lauda ning hakkab sööma. 8. Millisted on argipäeva ja millised pidupäeva road ? Hiinas valmistatakse pidupäevadeks roog krevettidest, mis on marineeritud veini, äädika,

Toit → Toitumisõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Enesekäitumise muutmine

Dieediga alustamine Alustan siis oma dieediga esmaspäevast. Kokku 14 päeva. Peale seda saan siis näha kas minu eesmärk on täidetud või mitte. Minu menüü 14 päevaks Esimene päev Hommikusöök: kaerahelbedest puder kuivatatud aprikoosiviiludega, klaas vett. Keskhommikune eine: viil täisteraleiba maitsestatud sidrunimahlaga, klaas vett. Lõuna: marineeritud valge kala, klaas vett. Pärastlõunane eine: pool mangot sidrunimahlaga, klaas vett. Varaõhtune eine: tass kuuma suppi, klaas vett. Õhtusöök: ahjus hautatud kana, klaas piima. Teine päev Hommikusöök: kaerahelbedest puder, klaas vett. Keskhommikune eine: värske puuvili-õun, klaas vett. Lõuna: oasalat, klaas vett sdruniga. Pärastlõunane eine: banaan, klaas vett. Varaõhtune eine: kuum supp, klaas vett. Õhtusöök: lõhesalat, klaas vett. Kolmas päev Hommikusöök: kaerahelbedest puder tükeldatud kuivatatud ploomidega, klaas vett. Keskhommikune eine: üks mandariin, tass kohvi.

Psühholoogia → Tervisepsühholoogia
87 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Jaapani köök

pigem õhtut ootama. Lisaks praetakse veel ka muna. Munavalge ja kollane lüüakse nõus segamini, lisatakse õige pisut soola ja suhkrut ning praetakse, keerates muna rulli, ilmselt silmailu pärast. Riisile võib aga ka lisada toore muna, natuke sojakastet ning sedasi süüa. Joogiks võetakse peale rohelist teed. Saiad ja leivad ei kuulu menüüsse. Lõunal jätkatakse sama joont, kindlasti on peamine riis, enamasti ka miso supp. Kuna kõigil on kiire, siis pakutakse miso suppi nüüd ka pisikestes kotikestes, mille sisu peab kuuma veega segama ja saabki kohe juua. Lisandub jällegi natuke salatit ja lõuna lõpeb rohelise teega. Päeva suurim söömaaeg jääb aga päeva lõppu. Õhtusöögil süüakse kõike, kogused on pisikesed, kuid valik on väga lai ­ erinevad kalad, natuke liha, muidugi riis ja supp, mitut moodi valmistatud salatid. Sööming algab miso supist. Kuna söömiseks kasutatakse pulki,

Filosoofia → Etikett
70 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kontrolltöö: Eesti toidud, ehitised ja kultuur

j, oder 2 aastatuhandest e.m.a. Jahupuder ja jahuvorstid igapäevasem ja lihtsama toit, tangupuder eriti veel tanguvorstid aga pidulikum toit. Vees keedetud koogid ehk käkid. Odrajahust küpsetati karaskit. Tehti erinevaid putrusid. Köögiviljad- 19- 20 saj. Naeris, kaalikas söödi ohtralt, kapsas hapendatult, porgand, sibul, pastinaak, rõigas, redis, petersell, kurk, kõrvits. Karaski leiva kõrvale oli naerist ja kapsast toidud, mis aitasid nälja vastu. Küpsetati reheahjus. Kapsast tehti suppi (hapukapsasupp ). XIX sajandil kartul võeti küll algul rahva poolt umbusaldusega vastu, muutus aga üsna varsti asendamatuks toiduaineks. Taludes söödi kartuleid küpsetatuna reheahju tuhasel põrandal. Maitseained- 17- 19 saj sool, mesi , sinep, köömned , kadakamarjad, ürdid,piparmünt, pune, majoraan, roheline sibul, till. Kausutati, suppide,vorstide(pune, majoraan), putrude valmistamisel. 3. Paastumaarjapäev- 25.märts

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
7 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Kuidas keeta dieetkapsasuppi

6 suurt sibulat 2 rohelist paprikat 1-2 purki konservtomatit (hakitud vi terveid) 3 porgandit 1 purk konservseeni vi 1 karp vrskeid seeni kimp sellerit pool peakapsast 2-3 puljongikuubikut Soovi korral maitseks pipart, peterselli, karrit, kslauku vms Haki sibulad, prae neid pannil vhese taimeliga. Lisa hakitud paprika, kapsas, tkeldatud porgand ja viilutatud seened. Soovi korral lisa karrit vi Cayenne'i pipart. Lisa 2,5-2,8 liitrit vett ja puljongikuubikud ning keeda suppi nrgal kuumusel, kuni kgiviljad on pehmed. Mida kauem keedad, seda parem supp tuleb, vidab veebisait www.cabbage-soup-diet.com. Mni nimetab optimaalseks keeduajaks lausa kaht tundi. Maitsesta vajadusel soola ja pipraga. Laupev Hommikueine: 1 tops vherasvast jogurtit, kohv Vahepala: Vesi, kurgi- ja porganditikud Lunask: Kapsasupp, vike tkk kanafileed hautatud spargli, baklaaani ja suvikrvitsaga Vahepala: Kapsasupp, kirsstomatid

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Ohud köögis

Ohtlike asjade esiviisikus on kööginoad ja -käärid, järgnevad klaasesemed ja purunevad nõud või teravaservaline portselan, millega vigastatakse end näiteks nõusid pestes. Ei möödu vist päevagi, kui pole vaja valada ühest nõust teise keeva vett või tulist jooki. Peaaegu märkamatult puudutab käsi tulist kannu või panni. Kui tulikuumale rasvasele pannile satub vett, pritsib rasva kätele või isegi näkku. Tulist suppi maitstes võib kõrvetada keelt. Ka köögis võib juhtuda väikesi põrutusi: lihahaamer lööb näpu pihta või pudrunui kukub varba valusaks. Kui nüri noaga lõikamisel on vaja topeltjõudu, siis terav nuga nõuab tähelepanu. Kuna terava noaga juhtub palju õnnetusi. Kätte võib lõigata ka klaasikildudega. Kui vaas vms. kukub kildudeks, ei tohi hakata neid palja käega kokku korjama vaid tuleks pühkida harjaga.

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Vitamiini puudustest tulenevad ohud ja nende vältimine

Suunurkade lõhenemine Nägemishäired Valgevereliblede arvu vähenemine jt. KUIDAS VÄLTIDA VITAMIINI PUUDUST? SÖÖ ROHKEM: SÖÖGI TEGEMISEL: Aedvilju väldi liiga pikka keetmisaega Puuvilju pane köögiviljad keema Juurvilju keevasse vette Linnu-, looma-, kasuta ära ka tailiha köögiviljade keeduleem, Kaunvilju näiteks valmista sellest kastet või suppi Kala väldi toidu mitmekordset muna soojendamist VITAMIINID, KUI TOIDUAINE LISAND Saab tarvitada vitamiini puuduse korral kas tahkel või vedelal kujul. (kapslid, tilgad, tabletid) Pole toiduasendajad! Võivad olla: Vitamiinid ( C vitamiin, multivitamiinid) Ravimtaimed ( rohelise tee ekstrakt) Looduslikud allikad (letsitiin, linaseemneõli) Täpsema ülevaate saab vitamiini vajaduse kohta toitumine.ee’s Küsimusi? AITÄH KUULAMAST!

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prioonhaigused

Prioonhaigused Kuru Haigust avastati 1950ndatel Paapua UusGuinea mägismaal elava fore hõimu hulgas. See on neurodegeratiivne haigus, mida iseloomustab amüloidinaastude ladestumine neuronites ning peaaju hallolluse koldeline hävimine. Sümptomiteks esines väikeaju ataksia, käitumise muutused, nõtrus, müokloonia. Haigus esines peamiselt naiste ja laste hulgas, meestel harva. Selgus, et see on seotud sealse kannibaalse rituaaliga: nimelt keedeti surnud sugukonnaliikmete ajust suppi, mida sõid naised ja lapsed, mehed sellest rituaalist osa ei võtnud.Oletati, et haiguse põhjus on nakatunud ajukoe söömine (prioonidest siis veel midagi ei teatud). 1958. a. keelas Austraalia valitsus kannibalismi ära, peale seda on haigestumiste arv järjest vähenenud, 90ndatel pole enam ühtegi haigusjuhtu leitud. CreutzfeldtJakobi haigus CreutzfeldtJakob disease (CJD) on esimene spongiformne entsefalopaatia, mida inimesel diagnoositi 1920ndatel. See...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Kultuurilugu

17 sajandil hakati kasvatama nisu. 19 sajandil hakkas talupoja lauale ilmuma nisu tooteid. Nisu tooted jäid, aga pidupäeva maiuseks ja manna puder kisselliga eriliseks peo toiduks. 20 sajandi alguses muutusid nisutaignast pärmiga kergitatud tooted tavapärasemaks. Kaunviljadel oli tähtis osa vanaaja toidulaual, sest kaunviljad hernes , põlduba ja läätsed olid vähe nõudlikud ja täitsaid hästi kõhtu. Liha ja rasvaga keedetud tehti kaunviljadest suppi, putru ja käkke. Sool vees keedetud ube, herneid söödi ka kuivalt. Juurviljadest kasvatati põhiliselt naereid, kaalikaid, kapsaid. Naereid ja kaalikaid tehti põhiliselt tuhas. Valget peakapsast säilitati hapendatult. Värket kapsast eriti ei söödud. Hapukapsastest tehti tavaliselt tangu lisanditest suppi. 16-17 sajandi vahepeal hakati mõisa ja linna aedades kasvatama rõigast., kurkki, organdit, redist, sibulat, peterselli, kõrvitsat. Tasapisi jõudis nii

Kultuur-Kunst → Kultuur
3 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Warholi kunsiajalugu

Kuressaare Gümnaasium :D 11.b Andy Warhol Kuressaare 2016 Sisukord Sissejuhatus..................................................................................................3 Elu.................................................................................................................4 Looming.........................................................................................................6 Kasutatud kirjandus.......................................................................................8 Sissejuhatus Andy Warholi võib julgelt nimetada 20. sajandi teise poole kõige mõjukamaks ja vastuolulisemaks kunstnikuks. Kuid inimese kohta, kes suutis anda kunstile täiesti uue näo ja panna inimesed asju teistmoodi nägema, on pelgalt kunstnik vähe öeldud. 3 Elu Andy Warhol, sünninimega Andrew Warhola sündis 6. Augustil 1928. Ta oli Ondrej Warh...

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kas Eestisse peaks sisse tooma võõrtööjõudu?

Soomes rahvastikus muutused. Kui küsida minu käest,kas on olemas mõni võimalus,et tööjõuprobleemi lahendada,siis vastaksid,et on küll, kuid ehk ei tea me veel täpselt,mis see oleks. Minu arvates on Eestis nii mõndagi teha,metsaaluseid koristada,linnu puhtana hoida ja palju-palju muudki. Riik võiks ju teha töötutele väljakutse,et tulgu ja aidaku, riik võiks maksta ka selle eest ning nagu vahepeal oli,saadi mingi koristuse aeg väljas ka sooja suppi. See on ju tegelikult päris hea mõte ning selliseid asju võiks rohkem ellu viia. Pole ju mõtet lihtsalt passida,pange siis inimesed tegema midagi ühiskonna heaks ja makske neile töö eest siis natukenegi, see aitaks ka minu arust. Samas aga oleks ka üheks võimaluseks investorite siia meelitamine,kes ehitaksid uusi tehaseid,kuhu saaks inimesi tööle rakendada. Sest tegelikult pole ju meil tööjõupuudus,pigem on tööandjatest puudus ja seetõttu ka töökohtadest.

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Sotsiaalprobleemid eestis

kodutus põhjustatud isiklikest probleemidest nt: kriminaalne tegevus, narkootiliste ainete liig tarbimine, lapsepõlves kogetud negatiivsed elamused, konfliktid pereliikmetega, vaimsed häired. Kodutute hulgas levib ka haigusi näiteks tuberkuloos, HIV-nakkus need on kaks sellist haigust, mis võivad levida ka teistele ja ühiskonnale kahju teha. Olen tähelepannud, et Eesti siiski mõtleb kodutute peale, on jagatud kodututele suppi või üldse midagi, mida saab hamba alla panna, annetatakse riideid, talveks on loodud ühised soojad ruumid, kus kodutud saavad näiteks öö veeta, ennast kasida ja pesemas käia jne. Kuid ühiskond peab, selle kõik kinni maksma ja sellist vabaraha pole nii palju, et seda heategevust pidevalt teha, ainult teatud perioodidel. Suureks probleemiks, mis meil paraku veel eksisteerib on kuritegevus. Viimaste statistika andmete põhjal on Eestis kõige suurem kuritegevus Harjumaal

Ühiskond → Ühiskonnaõpetus
141 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Soojusnähtused

jääkuubikud ka sisse. Ma jõin vee kiiresti ära ja jääkuubikud jäid klaasi põhja. Panin siis klaasi lauale, mis jäi sinna mõneks ajaks. Hiljem märkasin, et klaasi oli tekkinud vesi ja kõik jääkuubikud olid sulanud. Jääkuubikud sulasid, sest jääkuubikute siseenergia suurenes. Põhjus oli ka selles, et jää sulamistemperatuur on 0 C, aga toas oli õhutemperatuur palju kõrgem. Telekat vaadates läks mul kõht tühjaks. Ma tõin endale köögist väikese kausiga suppi. Ma ei saanud hakata seda kohe sööma, sest see oli nii kuum, et ma olen ennast kohe ära põletanud. Niisiis ma jätsin selle natukeseks lauale jahtuma. Veidi aja pärast sain ma seda juba sööma hakata. Supp jahtus, sest supi siseenergia vähenes, tuba aga soojenes veidi, sest siseenergia suurenes.

Füüsika → Füüsika
104 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maardu järve tekkimine

Maardu järve tekkimine Vanal hallil ajal, ühel vihmasel päeval linnas nimega Maardu saabus üks Vanamees. Ta oli peale pikka reisi väga väsinud ja tahtis puhata. Siin märkas ta linnas olevat kõrtsi, kus ta otsustaski puhata. Kõrtsi saabudes tellis ta endale suppi ja hakkas seda tasakesi sööma. Samal ajal otsustas ta kuulata millest selle linna rahvas räägib. Kõik rääkisid peaaegu ühest ja samast asjast, nimelt linna uppumisest vihma pärast. Vanamehel tekkis tahe aidata linna elanike, muidugi koos sellega tahtis ta natuke kuulsust. Ta hakkas mõtlema, kuidas võiks neile aidata. Kuid pähe ei tulnud ühtegi mõtet, ta jätkas enda supi söömist. Äkki tekkis kõrtsi katuses väike pragu kust hakkas vesi tilkuma. Vee tilk kukkus lusika

Kirjandus → Kirjandus
2 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun