Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"viilu" - 166 õppematerjali

viilu – horisontaalselt, vertikaalselt, viltust ülalt alla, viltust alt üles ja nn nurkkiilu, neist moodustati loendamatul arvul erinevaid kombinatsioone.
viilu

Kasutaja: viilu

Faile: 0
thumbnail
1
odt

Antiikaja templite erinevused

Suurejoonelised ehitustööd Kreekas toimusid klassikalisel ajajärgul.Templid ehitati kõrgetesse kohtadesse astmeliselt tõusvatele alustele.Ehitusmaterjaliks oli marmor,kiviplokkide sidumiseks kasutati metallist klambreid. Templite mõõdud,üksikosade suhted ja sammaste arv oli täpselt kindlaks määratud ja põhinesid inimese keha mõõtudel.Sambad ümbritsesid templit tavaliselt igast küljest ühes või kahes reas.Madal kolmnurkne viilkatus,katuse viilu all oli kolmnurkne ala-frontoon,see oli kaunistatud skulptuuride ja reljeefidega.Katuse serva all olev talastiku osa-friis,oli ka sageli kaetud reljeefidega.Samba arhitektuuris eristatakse kolme stiili :dooria-lihtne tugev sammas ilma baasita,joonia-sammas saledam ja kõrgem,toetub ümmargusele baasile,korintose-uhke ja kapiteeli ülaosas taimemotiiv. Tempel, eriti selle katus, oli kaunistatud skulptuuridega. Templi siseruum, kuhu pääsesid ainult preestrid,

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Bioloogia uurimus

Bioloogia uurimus Uurimisküsimus: Kumb rikneb enne, kas sai või leib? Uurimisobjektid: Leiburi klassikaline Kirde sai (üks viil) koostisosad: nisujahu, vesi, suhkur, rapsiõli, pärm, sool ja Fazeri must taskuleib seemnetega (pool viilu) (Mõlemad olid ostetud 09.09.16) koostisosad: rukkijahu, joogivesi, päevalilleseemned, nisujahu, suhkur, rukkilinnasejahu, odralinnaseekstrakt, nisuvalk, linaseemned, seesamiseemned, pärm, keedusool, stabilisaator E466, emulgaator E482, säilitusaine sorbiinhape Hüpotees: Sai rikneb enne kui leib Katse kestus: 4 päeva (laup-teisip) Katse käik: Valisime sama suured saia- ja leivaviilu, mis olid ostetud samal ajal ja katse jaoks õhukindlasse minigrippi paigutatud üheaegselt. Hoidsime neid toatemperatuuril. Jälgisime katse käiku 1x päevas. Taustinfo: Toodete säilivust mõjutab koostis, kasutatud tehnoloogia, hügieen tootmisel ja säilitamisel ning muud hoiutingimused. Kõige värskem ja maitsvam on leib-sai just...

Bioloogia → Bioloogia
11 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

Kiudained ergutavad soolte tegevust, mille tagajärjel hakkab sooltes olev toit kiiremini soolestikus edasi liikuma, mistõttu väheneb mürkide kokkupuute aeg sooltega ja mõningate vähkkasvajate risk. · Vees lahustuvad kiudained (sisalduvad aedviljades, teraviljatoodetes, odra ja kaerajahus) vähendavad vere kolesteroolisisaldust. · Kiudaineid sisaldav toit mõjub hästi hammastele ja igemetele. 6. Vitamiinid Kuus viilu rukkileiba katab täiskasvanul: 47% B1 päevasest vitamiinivajadusest 35% B2 päevasest vitamiinivajadusest 50% B3 päevasest vitamiinivajadusest 40% B6 päevasest vitamiinivajadusest 35% floorhappe päevasest vitamiinivajadusest 100g leiba sisaldab keskmiselt 220 kcal. Leiba peaks tarvitama päevas umbes 4-5 viilu. 4-5 viilu, sest leivas sisalduvaid kiudaineid, vitamiine ja mineraale saame me ka teistest toiduainetest. Faktid

Bioloogia → Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toitumispäevik nädala kohta

Hommik kohupiimakreem (400g) 468 Oode Müslibatoon 174 Lõuna hamburger (Bic Mac) 492 friikartulid 340 0,5 l Sprite 172 1004 Oode Virsik 59 Õhtu 3 viilu saia 168 võid noa otsaga *3 40 * 3 = 120 3 viilu juustu 57 3 viilu tomatit ~4 * 3 = 12 tass teed meega 21 378 Kokku terve päev 2083 kcal

Toit → Toitumisõpetus
82 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Võileivad

on pooleks lõigatud. Määreks on pehme kitsejuust. Katteks on jääsalat, praetud sibul, kahte erinevat sinki ja õhukesed juustuviilud. Valmistamine: sepik tuleb määrida kitsejuustuga, peale panna jääsalat, röstitud sibul, sink ja viilutatud juust ja siis jälle jääsalat nin peale panna teine pool sepikut. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. 3. einevõileib Aluseks on Tallinna peenleib. Määreks on peal soolane Keiju või. Aluseks on jääsalat, 3 kanafilee singi viilu. Kaunistuseks tomat, 3 kurgi viilu ja maitseroheline. Valmistamine: Leib tuleb määrida võiga, panna ilusti peale jääsalat, 3 singiviilu poolitada, tomati kübar peale ja 3 kurgiviilu ning maitseroheline. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. 4. Rullvõileib Aluseks on ise valmistatud biskviitpõhi. Määrdeks on määrdejuust Creme Bonjour. Biskviidi sees on muna-kilutäidis. Valmistamine: 1. Vahusta munad tugevaks vahuks. 2

Toit → Toiduvalmistamine
32 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

Hapukoor, 20% 15 1 spl Kurk söö palju tahad Pähklid (metsapähklid/mandlid/kreeka pähklid) 16 8 tk Tomat söö palju tahad Täisteratortilla 52 2tk 2.variant Omlett puuviljaga Seemneleib 70 2 viilu Kanamuna 80 2 muna Pirn või õun 75 1 väiksem Värske salat söö palju tahad 3.variant Kaerahelbepuder singileivaga Kaerahelbed kuivainena (piimaga puder, 8 spl) 32 3 spl Metsapähklid/mandlid/kreeka pähklid 15 7 tk Sink 20 2 viilu

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

VÕILEIVAD

Külmad ja soolased erineva kujuga võileivad Lihtsad võileivad Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Aluseks on röstsai, määreks sulatatud või, katteks peal sink, kukr ja tomat.Valmistamine: Sai tuleb eelnevalt röstida rösteris, määrita sulatatud võiga ning peale lisada sink, kurk ja tomat. Einevõileivad Aluseks on Tallinna peenleib. Määreks on peal soolane Keiju või. Aluseks on jääsalat, 3 kanafilee singi viilu. Kaunistuseks tomat, 3 kurgi viilu ja maitseroheline. Valmistamine: Leib tuleb määrida võiga, panna ilusti peale jääsalat, 3 singiviilu poolitada, tomati kübar peale ja 3 kurgiviilu ning maitseroheline. Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Torn ja püramiidvõileivad Koosnevad ülestikku pandud ja tiku või vardaga kinnitatud üht või mitut liiki võileibadest.Et püramiid kaunim jääs ja püsti seisaks, peaksid olema võileivad erinevad suurusega

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Iseseisev töö, toitumisõpetus

Iseseisev töö Toitumisõpetus Majutus- ja toitlustusosakond Tartu Kutsehariduskeskus 2012 Juhendaja: Koostas: Päevamenüü analüüs Hommikusöö müsli piim k Lõunasöök kartul sealiha vesi Valge kaste Oode Leib sink või tomatimahl Õhtusöök frikadellisup leib või sink p Hommikusöök: Müsli 70g- 285 kcal Piim 2,5% 40g- 39 kcal Lõunasöök: Kartul 70g- 54 kcal Sealiha 90g- 130 kcal Valge kaste 60g ­ 62 kcal Vesi 1 klaas- 0 kcal Oode: Leib 2 viilu- 210 kcal Sink 2 viilu- 32 kcal Või 2 noatäit- 88 kcal Tomatimahl 1 klaas- 36 kcal Õhtusöök: Frikadellisupp 300g- 187 kcal Või 1 noatäis- 44 kcal Leib 1 viil- 105 kcal ...

Toit → Toitumine
27 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Võileivad

Võileivad Lihtne võileib Lihtsaid võileibu serveeritakse igapäevasel söögilaula. Röstsepik või röstsai, või, lehtsalat, vorsti viil ja tomat Määris saiale võid, siis paned lehtsalati, vorstiviilu ja kakas tomati viilu. Einevõileib singimäega Serveeritakse vahetult peale valmistamist. Kalkunisink, pikk sai, paprikas, tammelehesalat, toma, toorjuust, petersell. Lõika pikast saiast diagonaalis viil. Määri sellele toorjuust. Keera singiviilud rullideks ja tee nendest rullidest saiale suur kuhi. Serveeri rebitud tammelehesalatil, puista taldrikule ka tomatisektoreid ja paprikaribasid, kaunista peterselliga. 'Suur einevõileib 1 lahtilõikamata sai, sojamajoneesi ehk soja

Toit → Toiduvalmistamine
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Minu turismitalu hommikusöögi

Banaani jogurt Keedusink Lastevorst Salaamivorst Eesti juust Margariin Apelsini keeks Purukook Joogid: Tee ( Must tee ja marjatee) Kohv Kakao Piim Vesi Lisandid: Leib Sai Sepik Müsli Maisihelbed Kookosepuru Sool Pipar 1 inimese hommikusöök sisaldab: Toidu valib klient enda maitse järgi. 1tk Ühelt poolt praetud muna 1tk Kahelt poolt praetud muna 1tk Kolme minuti muna (keedetud) 1tk Seitsme minuti muna (keedetud) 2tk Ahjus küpsetatud viinerid 2 tk Apelsini keeksi 2 tk Purukooki 3 Viilu peekonit 3tk Kartulikroketid 1 Kausitäis putru vastavalt maitsele 1 Kausitäis või klaasitäit kliendi valitud jogurtit Võileiva komponendid Joogivalikust 1 tass kohvi või teed + 1 klaas piima Vett võib juua piiramatult Lisandiks toidule ja joogile vaja minev kogus. Grupi hommikusöök 10-le inimesele sisaldab: 10tk Ühelt poolt praetud mune 10tk Kahelt poolt praetud mune 10tk Kolme minuti mune (keedetud) 10tk Seitsme minuti mune (keedetud) 2kg Ahjus küpsetatud viinereid

Turism → Eriala
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Vesinikuauto

Maakeral ei ole aga küllalt taimi, mis võiksid seda ülemäärast süsihappegaasi omastada, seega satub see atmosfääri. Süsihappegaas laseb läbi päikesevalgust, kuid peegeldab soojuse tagasi maapinnale, mis põhjustab Maa temperatuuri aeglast tõusu ja ei enneta, vaid just suurendab globaalset soojenemist. Veel kasutavad vesinikuautod elektriautodega võrreldes kolm korda rohkem energiat, mis maavarude kaevandamist ei vähenda. ,,Miks ei ole vesinikust kütusena asja saanud?" ; Viilu Päärt ; Äripäev; 01.12.2008 http://www.4energia.ee/index.php/article/860 ; viimati alla laetud 12.04.2010 Miinustega võitlemine Jerry Woodall Purdue ülikoolist on aga pakkunud lahenduseks tankida autosse hoopis vesi ning lagundada see sõidu ajal vesinikuks ja hapnikuks. Woodal teatas, et tal õnnestus saada vesinikku, kasutades alumiiniumi ja galliumi sulamit. Sulam sisaldas aga peamiselt galliumi, mis on alumiiniumist oluliselt kallim. Kuid Woodal on

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Vesinikuauto

Maakeral ei ole aga küllalt taimi, mis võiksid seda ülemäärast süsihappegaasi omastada, seega satub see atmosfääri. Süsihappegaas laseb läbi päikesevalgust, kuid peegeldab soojuse tagasi maapinnale, mis põhjustab Maa temperatuuri aeglast tõusu ja ei enneta, vaid just suurendab globaalset soojenemist. Veel kasutavad vesinikuautod elektriautodega võrreldes kolm korda rohkem energiat, mis maavarude kaevandamist ei vähenda. ,,Miks ei ole vesinikust kütusena asja saanud?" ; Viilu Päärt ; Äripäev; 01.12.2008 http://www.4energia.ee/index.php/article/860 ; viimati alla laetud 16.05.2009 Plussid Siiski on sellise hulga miinustega autol ka positiivseid külgi. Kuna vesinikku saadakse vee elektrolüüsi teel ei ole vaja karta selle otsa saamist, sest vett on Maal küllalt ja vee varud ei kao nii pea. Selliste vesinikuvarudega võib vesinikku kasutada mitte ainult kütusena, vaid ka elektrijaamad võivad töötada vesinikul ning vesinik elektrijaam peaks

Keemia → Keemia
31 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vabadus - kas illusioon?

Dieedi 7 päevane toidumeüü Esimene päev · Hommikusöök: Kausitäis müslit. · Vahepala: Väike kobar viinamarju. · Lõunasöök: Täistera-koorikleib hummuse ja toorsalatiga, üks küps virsik. · Vahepala: 50 g pähklisegu. · Õhtusöök: Portsjon köögivilja-kanavokki koos riisinuudlite ja riivitud porgandiga. Magustoiduks viil värsket melonit, mis on maitsestatud peenestatud värske piparmündiga. Teine päev · Hommikusöök: Kaks viilu täistera-röstisepikut koos veidikese pähklivõiga, üks banaan. · Vahepala: 50 g pähkleid ja kuivatatud aprikoose. · Lõunasöök: Kausitäis müslit. · Vahepala: Klaas kiivi-mango smuutit. · Õhtusöök: Portsjon veidikese oliiviõliga grillitud (praetud) lestafileed ja vähese võiga grillitud köögivilju, juurde tomati-sibula toorsalat. Kolmas päev · Hommikusöök: Kausitäis müslit. · Vahepala: 50 g pähklisegu.

Filosoofia → Filosoofia
134 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Toitmusekava jõusaali

60-75g (kuivainena kaalutud) täistera kaerahelbeputru/tatart/riisiputru või vahelduseks kuivatatud puuviljadega müslit koos jogurtiga. Putru soovitan proovida ka näiteks jogurtiga (muidugi mitte tatart, tatar on hea nätiteks hapukoorega) või siis natukese moosiga, oleneb kuidas endale rohkem meeldib. Kõrvale kohv/tee meega või vett Variant 2 200g kodujuustu ­ ükskõik siis kuidas soovid süüa seda + 60-75g kuivainena putru/ kaerahelbemüslit puuviljadega Variant 3 3-4 muna, kõrvale 4 viilu täisteraleiba või sepikut, koos juustuga Kõrvale ikka kohvi/teed või vett 2.Söök Variant 1 200-250g kodujuustu. Kui teed magusana, nt koos banaani ja rosinatega või õuna ja kaneeliga, siis rohkem midagi pole vaja. Kui sööd soolaselt ( paljalt või tomati/kurgiga nt) siis võid kõrvale süüa 2 viilu täisteraleiba või sepikut koos juustuga Variant 2 200-250g kanafileed(võib olla ka kalkunifilee/ korralik seafilee) ning korra nädalas võiks süüa ka forelli/lõhet kui võimalik.

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
19 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kahe toote võrdlus

Kristo Vainonen Tskk Toodete võrdlus Võrdlen omavahel kahte röstrit. Boschi röstri kirjeldus: 9 erinevat röstimisastet, kvarts küttelemendid, integreeritud kuklisoojendaja, stoppnupp, purusahtel, automaatne väljalülitus, seadme küljed ei kuumene. Cloer röstri kirjeldus: 2 viilu röster, mittekuumenev korpus, automaatne väljalülitus, optimaalne pruunistus tänu tsentraal röstimisele, reguleeritav temperatuur. Võrdlus: Bosch Cloer Hind : 1995kr 1095kr Võimsus: 860w 880w Värvus: roostevaba inox 01.11.2008

Majandus → Teenindus ja müük
24 allalaadimist
thumbnail
4
pptx

Quantities

QUANTITIES Kogused, hulgad Quantities a packet of crisps – pakk krõbinaid a glass of juice – klaas vett a tin of cat food – purk kassitoitu a cup of tea – tass teed a bar of chocolate – tahvel šokolaadi a bottle of water – pudel vett a bunch of bananas – kimp banaane a pot of yoghurt – tops jogurtit a carton of milk – (tetrapakk) piima a loaf of bread – päts leiba a bag of sweets – pakk komme a kilo of cheese – kilo juustu two slices of bread – kaks viilu leiba

Keeled → Inglise keel
1 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Lugu libahundist kellest sai imekaunis neiu

süngesse metsa . Keset metsa leiab ta kristalselge järve peitku ta ennast suure tamme varju ja oodaku. Täpselt keskööl tuleb järve kaldale lumivalge hunt , aga see pole tavaline hunt vaid libahunt . Hundi needusest päästmiseks ei tohi sulane karta vaid peab julgelt tamme puu tagant välja astuma ja minema libahundi juurde . Kui ta peaks kas või kordagi hirmu tundma , võib ta oma eluga seal samas hüvasti jätta . Julget ja vaprat hunt ei puutu . Ta peab panema leiva viilu noa otsa ja selle oma vasaku käega hundile ulatama . Kui ta kõige sellega hakkama saab on tütarlaps vaba ja needus murtud . Tüdrukul ei ole siin ilmas mitte kedagi , nagu ka teil nii et teist võib saada üks pere ja teil ei tule seda mitte kahetseda ." ,,Huvitav millist sulast tigu mõtleb " küsis eit taadilt , sest neil oli ju ometi talus kolm sulast . Kui nad teolt seda küsida tahtsid nägid nad maas ainult kuldset südame kujuga kaelakeed . ,,See ei olnud ju unenägu

Kirjandus → Kirjandus
19 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Tervislik toitumine

Rakvere Ametikool Tervislik toitumine Referaat Koostas: Merle Kaasik MT-12 2014 Rakvere Ametikool Toidupüramiid. Toidupüramiidi jälgides on lihtsam igapäevaselt vajalikud toitained kätte saada. Esimene põhikorrus tärkliserikkad toiduained: teraviljasaadused ja kartul ( nt. 1 viil rukkileiba, 1 dl putru, 3 spl helbeid, 1-2 viilu sepikut ). Teine põhikorrus puu-, köögiviljad ja marjad (ka mahlad, nektar, kuivatatud puuvili) ( nt. 100 g puu-, köögivilja või salatit, 2 dl mahla, 2 dl marju, 15 g kuivatatud puuvilju ). Kolmas põhikorrus piim ja piimatooted (jogurt, kohupiim, juust) ( nt. 1 2 dl piima või hapendatud piimatooteid, 100 g kohupiima, 80 g kodujuustu, 20-35 g juustu ). Liha, kala, kana, muna (eelistada kala, väherasvaseid lihatooteid) ( nt.

Meditsiin → Terviseõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Toiduvalmistamine (Retsept)

Hommikune singi-paprika kolmnurkvõileivad Hommikusöök on arvestatud kahele sööjale. Kogused Koostis- ja maitseained 50 g Sink 50 g Riivjuust 0,5 tk Muna 1 sl Rõõsk koor 1 sl Ananassimahl 0,5 tk Punane paprika Hakitud petersell 0,5 tl Pitsamaitseaine 4 viilu Röstsai Kirjeldus: Mahlased singi-paprikakolmnurgad valmivad kiirelt. Ananassimahl lisab mahlakust ja värsket magusust. Sellised võileivad peaksid olema suupärased ka lastele, kuna meenutavad maitse poolest pitsat. Valmistamise viis: Kuumuta ahi 200 kraadini. Klopi muna kausis lahti. Lisa hakitud sink, juust, koor, mahl, hakitud paprika, petersell ja pitsamaitseaine. Kata 4 saiaviilu täidisega ja tõsta peale teised saiaviilud. Küpseta 10 minutit ja lõika kohe kolmnurkadeks.

Toit → Toitlustus
34 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga

Kohupiima-kodujuustu kook mustikate ja musta leivaga Põhi : 6 viilu musta leiba 1dl suhkrut 50 g Valio võid Täidis: 1 tops (380 g) Alma vanilli-kohupiimakreemi 1 tops (380 g) Alma kodujuustu 200 ml Alma vahukoort 6 sl suhkrut 15 g zelatiini 100 g mustikaid (võib kasutada külmutatud mustikaid) Valmistamine: Põhja jaoks purusta leib kõõgikombainis. Seejärel sulata pannil või. Lisa sulanud või hulka leivapuru ja suhkur. Kuumuta pidevalt segades umbes 5 minutit. Seejärel vala leivapuru ühtlase kihina mingile suuremale alusele (nt kandikule) jahtuma.

Toit → Toiduvalmistamine
8 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Tervislik toitumine - Uurimistöö

Sellel korrusel on toiduained, mida tuleks päevas kõige rohkem süüa. Sellest grupist umbes pool tuleks tarbida rukkileivana, veerand kartulina ja teine veerand teraviljatoodetena (tatar, riis, makaronid, teraviljapuder). Näide: Ideaalis:8-13 portsjonit päevas Leib:4-7 portsjonit (30-50g / portsjon) Kartul:2-3 portsjonit (80-100g / portsjon) Helbed:2-3 portsjonit (1dl putru, makarone / portsjon, müslit / portsjon) Sai, peenleib: 1 portsjon (1-2 viilu / portsjon) 1 portsjon= 50 kcal 7 Teine korrus: puuvijad, köögiviljad ning marjad Puu-ja köögiviljade ning marjade söömine on väga tähtis, sest sealt saame me erinevaid vitamiine. Soovitav on süüa päevas vähemalt 5 portsjonit puu-ja köögivilju ning mida erinevamad ja värvilised on viljad, seda parem on. Näide:Ideaalis: 2-4 portsjonit päevas(puuvilja)

Kategooriata → Uurimistöö alused
268 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

sellest ¾), siis kuuekümnendatel tarvitati neid vaid 200-400g päevas ja saia osakaal tõusis kuni pooleni, hakati rohkem maiustama kondiitritoodetega. Üheksakümnendatel tõusis uuesti leiva-saia ning putrude tarbimine, kuna loomsed toiduained kallinesid märgatavalt. Eesti täiskasvanud elanikkonna tervisekäitumise uuringust (A. Kasmel, A. Lipand ) selgus, et 1996. aastal sõi rukkileiba iga päev 91%, saia 84% ja sepikut 12% inimestest. Enamus neist (69%) sõi 1-4 viilu rukkileiba päevas, ainult 16% tarbis 5-6 viilu ja üle 7 viilu leiba vaid 6% elanikest. Miks on siis leib nii oluline? Tänapäeval saame me leivast kolmandiku toiduenergiast ja kolmandiku valgu ja süsivesikute kogusest. Leiva tarbimise vähenemisega on oluliselt halvenenud organismi varustamine B-rühma vitamiinidega (2-3 korda vähem B1- ja B2- vitamiini kui kolmekümnendatel aastatel), vähem saame olulisi mineraalaineid

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Renessanssi kunst

Rajas kunsti uue suuna. Taavet, Sixtuse kabeli laemaal(vana-testament). Paljud tööd jäid pinge ja rahutuse tõttu lõpetamata.Ta tunnetas uute ajalooliste tingimuste kujunemist-barokki. Eestis olid arhitektuuri põhitellijateks kuningad ja aristokraadid.Hans Pavelsi kenotaaf(hauamärk) Oleviste kirikus. Vaekoda(1554-55) hävis 1944. Säilinud mõned tondod(kivimaalid). Mustpeade hoone fassaad 1597. Sinna kuulusid noored, vallalised. Ümberehitust juhtis Arent Passer-muutis keskaegse viilu otsast nüriks Itaalia viiluks. Rae apteegil on ärklid(seinast eelduv tugitaladele toetuv ruumi osa).Tuulekoja seinas asub Burchartide raidkujust perekonnavapp. Pontus Delagardie hauamonument Toomkirikus(sarkofaag ja epitaaf). Maalikunstnikest tuntuim- Michel Sittow. Manerism 16.saj 2.pool. Püüti jälendada da Vinci ja Raffaeli loomingu välist vormi. Antiik ja loodus polnud nii olulised. Taodeldi peenust ja elegantsi. Kasutati looduskaugeid värve ja ruumikujutus ähmastus

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
46 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Klassitsism

KLASSITSISM- varaklassitsism u. kuni 1800; kõrgklassitsism-pärast seda, Pr. klassits: 1760- 1790-Louis XVI stiil; 1790-1800-direktooriumi stiil; 1800-u. 1820-ampiirstiil. *Reeglipärasus, lihtsus, rangus, harmoonia, suurejoonelisus, tasakaal, sümmeetria; kasutati ANTIIGI reegleid. ARHIT.- Madeleine`I kirik Pariisis; üle kahe korruse ulatuvad sambad, talastikku ja viilu meenutav väljaehitis; lossid, mille fassad meenutas templit, pidulikud ansamblid(Helsingi Suurkirik ja selle väljak). Ehitised on sümmeetrilised ja plokiviisiliselt liigendatud. Kuulsaimad kuppelehitised: Pantheon Pariisis ja Iisaku kirik Peterburis. Pr. Louis XIV stiili suurmeistrid: Jacques Germain Soufflot, Jaques Ange Gabriel. Vene arhit: Peterburis Kunstide Akadeemia hoone ja kaubahoov Gostinõi Dvor(de la Mothe), Marmorpalee Neeva kaldapealsel(A

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
53 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Vana-Kreeka templid ja stiilid

ehitatud kindlus), astmeliselt tõusvatele alustele. Iga tempel oli püstitatud kindlale jumalale , kelle kuju asus selle templi sees akendeta ruumis. Selle kuju juures said käia ainult preestrid. Templi ehitamisel kehtisid kindlad reeglid. Mõõdud, üksikosade suhted ja sammaste arv oli täpselt kindlaks määratud. Sambad ümbritsesid templit tavaliselt igast küljest kas ühes või kahes reas. Templit kattis madal kolmnurkne viilkatus. Katuse viilu alla jäi kolmnurkne ala-frontoon, mis kaunistati figuuride ja reljeefidega. Katuse serva all olevat talastiku osa nimetatakse friisiksiks. Ka friis oli sageli kaetud reljeefidega. Sammason kreeka arhitektuuri kõige iseloomulikum detail. Sammas jaguneb järgmiselt:baase. alumine osa, tüvese. keskmine osa,kapiteele.ülemine osa. Samba arhitektuuris eristatakse kolme stiili :dooria, joonia, korintose. 1. dooria stiil Kõige vanem. Lihtne tugev sammas. ilma baasita.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

NIMEGA TOIT BALLOTINE

ballotinet ka hakitud krabi, homaari liha, austrite või kammkarpidega. Enamasti kasutatakse tervet kala. Serveeritakse enamasti kuumalt. Ballotine serveerimisel saab klientidele avaldada suurt muljet. Ballotine lõigatakse horisontaalselt viiludeks, et oleks näha ilusti täidis. Üldiselt kasutatakse täideseks värvi ja kontrasti andvaid toiduaineid. Täidis võiks olla teist värvi mis välimus. Väga hästi sobib rohekas täidis valge või roosa kalaga. Ühele inimesele arvestatakse paar viilu, millega serveeritakse ohtralt kastet. Ballotine on kõrge rasvasisaldusega toit, eriti kui seda serveeritakse rohke kastmega. Harva süües, on ballotine tõeline nauding. Kasutatud kirjandus http://www.wisegeek.com/what-is-a-ballotine.htm http://www.nami-nami.ee/Vocabulary/View/2296/ballottine http://en.wikipedia.org/wiki/Ballotine#cite_note-1 http://culinaryarts.about.com/od/glossary/g/Ballotine.htm

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Renessansi spikker

valmistanud tõelise renessanssliku hoone, Firenze Leidlaste Kodu, mille fassaadi ilmestas peentele kunstnukud linnakodanike teenistuses. (eyck „arnolfini abielupaar“). Peamiselt kujutati inimest ja korintose stiilis sammastele toetuv kaaristu. 1421. a. Alustas Medicite perekonna tellimuse San Lorenzo jumalat võrdsena ja madalmaade kunstis olid peamiselt usulised meeleolud. Kunstnike eesmärgiks oli kiriku ehitamist. Antiigipäraseid sambaid ja kolmnurkset viilu ukse kohal kasutas ta Pazzi kabeli ehitusel. edastada inimese hingeelu avamine. Tahvelmaali osatähtsus oli madalmaades suur ja peamiselt Leiutas TSENTRAALPERSPEKTIIVI ÕPETUSE (jooned koonduvad ühte punkti). PALAZZO (nt Palazzo kasutati õlimaale. Tuntuim on JAN van EYCK ja venna HUBERTI Genti altari maal. Madalmaade poliitika ja Medici)(it. Palee) need olid kolmekordsed, nelja tiivaga ja nelinurkse siseõuega palee. Kadunud oli religioon oli 16

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Tervislik toitumine

5) kartul 6) rasvad 1. Aed- ja puuvilju ning marju viis korda päevas Aedviljad moodustavad olulise osa nii täiskasvanute kui ka laste menüüst. Iga söögikord ja vahepala peaks sisaldama mingil kujul aed- ja puuvilju ning marju. Ideaalne oleks süüa aed- ja puuvilju ning marju viis korda päevas. 2. Teraviljatooted 4­6-aastane laps peaks sööma vähemalt neli viilu leiba päevas. Leib käib iga söögikorra juurde. Hästi sobivad näiteks tume rukkileib, grahamnisujahust pagaritooted, tume segajahust leib, näkileib, tumedad kuklid ja ohikud vms. Pagaritooted sisaldavad ka erineval määral kiudaineid. Tumedas rukki- ja täisteraleivas on rohkem kiudaineid kui saias. 3. Piim ja piimatooted toidu kõrvale ja vahepalaks Terve pere joogiks sobib rasvavaba piim. Soovituslik piima ja piimatoodete määr

Meditsiin → Tervis
28 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kas leibade hallitamise kiirus sõltub temperatuurist?

Muutuja: Muutujaks on temperatuur Taustinfo: Kuidas erinevad leiva sordid reageerivad 15 päeva jooksul erinevatel temperatuuridel.Samalaadselt toimivad ka valmistoidud.Nt: Kui jätta värske pitsa temperatuurile +4- +6 läheb see halvaks umbes nädala jooksul. Hüpotees: Leivad hakkavad kiiremini hallitama soojas kohas kui külmas. Hüpoteesi kontrolimise osa Meetodi kirjeldus: Tegemist on katsega.Katseobjekte on kolm rühma, kus igas rühmas on kolm leiva viilu (1 Tallinna peenleiva viil, 1 Jassiseemneleiva viil, 1 Musta leiva viil).Kõik leivad on kilekottide sees, sest muidu kuivavad nad ära.Esimese rühma leivad olid temperatuuril +25 C. Teise rühma leivad olid temperatuuril +9 C ja kolmas rühm oli temperatuuril + 11 C . Uurimistulemused Milline leib, millises rühmas hakkab 15 päeva jooksul esimesena hallitama. Tähised: Tallinna peenleib(TP), Jassiseemneleib(JS) ja Must leib(M). - midagi ei hallita x- hallitamine jätkub

Bioloogia → Bioloogia
71 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Antiikaja templite erinevused

Antiikaja templite erinevused Klassikasel ajajärgul toimusid Kreekas kõige suurejoonelisemad ehitustööd. Tähtsaim ala oli templiehitus. Templid ehitati kõrgematesse kohtadesse ehk akropolidele. Iga tempel oli pühendatud jumalatele, kelle kuju oli templi sees. Kuju juures võisid käia ainult preestrid. Igast küljest ümbritsesid templit sambad, ühes või kahes reas. Templit kattis kolmnurkne viilkatus. Katuse viilu alla jäi kolmnurkne ala, mida kaunistasid skulptuurid ja reljeefid. Sammas on kreeka arhitektuuri kõige iseloomulikum detail. Sammas jaguneb baasiks, tüveks ja kapiteeliks. Eristatakse kolme stiili: dooria, joonia ja korintose. Dooria stiilis on lihtne tugev sammas ilma baasita. Samba tüves on kaetud püstiste vagudega. Kapiteeliks kaks plaati - alumine ümmargune, ülemine nelinurkne. Friisil vaheldumisi reljeefid ja püstvaod. Joonia siitilis on sammas saledam ja kõrgem

Kultuur-Kunst → Kultuur
32 allalaadimist
thumbnail
14
docx

TAIMETOIT

Üks neljandik taldrikust jäägu süsivesikuid sisaldavate, eluks vajalikku energiat andvate kartulite, pasta ja riisi jaoks. Kui valid täisterapasta või riisi, sisaldab sinu toit lisaks rohkesti vitamiine, mineraale ja kiudaineid. Heaks valikuks on kiudaineterikkad riisi- ja mitmevilja segud, täisteratooted, täisteranuudlid või kuskus. Neljas taldrikuveerandis kasutavad taimetoitlased ube, läätsi, tofut või muid sojatooteid. Lisaks kuulub toidu juurde paar viilu leiba, millele määritakse taimsetest rasvadest võiet. TERVISERISKID Taimetoitlus on eestlaste seas üha enam levinud ning enne kui lõplikult otsustada liha oma menüüst välja arvata, tuleks võtta arvesse sellega kaasnevaid ohtusid, millest peamiseks on näiteks erinevate kehale kasulike toitainete puudujääk. Erinevad uuringud on näidanud, et taimetoitluse puhul on toidukordade halb planeerimine peamine põhjus, miks tekib eluks vajalike toitainete puudus

Toit → Toiduainete ja toitumisõpetuse...
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Toome helbed kokkuvõte

tal olid teist sugused vaated. Leeni hõikas ,,Tere Vidrik!", kuid Vidrik vihastas Leeni peale, sest Leeni olevat ajanud kala minema. Leeni istus Vidriku kõrval ja jälgis korki. Järsku läks kork vee alla. Vidrik tõmbas konksu välja, kuid lähemal vaatamisel selgus, et kala oli viinud konksu ära. Vidrik pani uue konksu. Leeni küsis Vidrikult, et ega ta ei taha võileiba. Vidrik vastas, et soovib küll. Leeni nägi, et Vidrik oli nälginud. Leeni jooksis koju ja lõikas kodus suure, paksu viilu leiba ning määris paksult võid peale. Ta hiilis majast välaj ja läks üle nurmade jälle Vidriku juurde ning andis talle võileiva. Vidrik sõi, nagu poleks ta mitte kunagi söönud. Leeni istus ta kõrvale ja toetas oma pea tema õlale. Leeni küsis Vidrikult, et kas Vidrik teda ei armasta. Vidrik käskis Leenil suu pidada, sest kala olevat tal konksu otsas. Vidrikul näkkas. Vidrik tõmbas konksu välja. Selle otsas oli suur kala. Vidrik näitas seda ühkustades ka Leenile

Kirjandus → Kirjandus
497 allalaadimist
thumbnail
19
ppt

Teravili LEIB

toidulaual Rukki-või nisujahust(harvem muust) valmistatud taignast küpsetatud toit Eesti nimetatakse leivaks juuretise abil hapendamise teel kergitatud rukkijahutaignast küpsetist Leiba peetakse südamesõbralikuks toiduaineks, sest aitab kolesteroolitaset alandada Mineraalainetest on leivas märkimisväärselt fosforit, rauda, magneesiumit ja tsinki. Täisteraleib sisaldab palju erinevaid B-grupi vitamiine 6 viilu rukkileiba (300 g) katab päevasest mineraalainete vajadusest 60-80 protsenti (eriti fosfori ja rauaga) ja vitamiinide vajadusest 35-50 protsenti (kõige rohkem B1, B3 ja B6 vitamiini) Leib annab vähe toiduenergiat, leiva vee sidumise võime tõttu tekib leiva söömisel kiiresti täiskõhutunne Kõige väärtuslikumad on täistera- lihtjahust valmistatud leivad Leibade toiteväärtuse ja ka maitse parandamiseks lisatakse leibadele veel

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
18
ppt

Pantsuse kunst 17. sajandil

koolkonna mõju Francois Mansart(1598-1668).kõrge katuse alla lisakorrus(mansardkorrus) Ehitati edasi Louvre´i lossi idakülge Alguses Itaaliast Bernini, kuid tema stiil ei sobinud kuningale Usaldati 1665. Aastal mitmele arhitektile, nende hulgas ka Claude Perrault(1613-1688) Louvre´i idafassaad on kolmekorruseline. Alumine korrus on lihtne, sellele toetuvad üle kahe korruse ulatuvad paarissambad. Fassaadi keskel oleva värava kohal on antiiktempli viilu meenutava katusega paviljon. Idafassaad vaimustas tollel ajal paljusid ja on olnud mitmele ehitisele eeskujuks. Versailles´ loss Louis XIV laskis ehitada, sest kadestas rahandusministri Fouquet uut Vaux-le- Vicomte lossi. Parimad arhitektid, maalijad, skulptorid ja tarbekunstnikud. Juhtiv arhitekt Jules Hardouin- Mansart(1646-1708) Varem asus seal jahiloss, mida pikendati 580m pikkuseks Siseruumid Hoone keskuseks kuninga magamistuba

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
24 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

Poolto Lihaliik Suure- Paneerit Pooltoode/ Portsjon- Kuum- lisandid ode /Jaotust tükiline- ud tükelduskuj suurus töötlus ükk Portsjon- või u tükiline paneeri Väikese- mata tükiline Rostbii Veiselih Sisefilee - Portsjoneer 2-3 viilu Praetakse Praetud f a tervelt, itakse 1-1,5 portsjoni väheses liharooga välisfile välisfilee cm s, rasvas dele e, 1-2 kg paksusteks 3 ümberringi sobivad sisefilee tükkidena, viiludeks, valmidus lisandid. , seotakse astet

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Antiik aeg

sarkofaagidel rõõmsatena, justkui osalistena pidustusest.Selline poollamav asend oli kombeks kreeka ja etruski ülikute pidusöömingutel. 2. Nike tempel  Templi ehitamisel kehtisid kindlad reeglid. Mõõdud, üksikosade suhted ja sammaste arv oli täpselt kindlaks määratud. Sambad ümbritsesid templit tavaliselt igast küljest kas ühes või kahes reas. Templit kattis madal kolmnurkne viilkatus. Katuse viilu alla jäi kolmnurkne ala- frontoon, mis kaunistati figuuride ja reljeefidega. Katuse serva all olevat talastiku osa nimetatakse friisiksiks. Ka friis oli sageli kaetud reljeefidega. Sammas on kreeka arhitektuuri kõige iseloomulikum detail. Sammas jaguneb järgmiselt: baas e. alumine osa , tüves e. keskmine osa , kapiteel e. ülemine osa. Samba arhitektuuris eristatakse kolme stiili : dooria, joonia, korintose. Gooti stiil:

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Prantsuse kunst 17 sajandil .

keskel,kui võimule tuli Louis 16-mnes.Kunst muutus ülistamise ja jäädvustamise vahendiks .Pariisis otsustati edasi ehitada Louvre Lossi , tööusaldati 1665.aastal prantsuse arhitekdide kätte , kelle hulgas oli ka Claude Perrault(1613-1688).Louvre`i idafassaad sai klassitsistliku lahenduse .Fassaad oli kolmekorruseltine .Alumisele korrusele toetuvad võimsad,üle kahe meetri ulatuvad paarissambad .Fassaadi keskel oleva värava kohal on antiiktempli viilu meenutava katusega paviljon. Louis 16 otsustab siiski oma peamiseks residendiks ehitada 40km kaugusele Pariisist jääva Versailles´lossi. Sinna koondati kõik prantsuse parimad arhitektid ,maalijad ,skulptorid ja tarbekunstnikud. Juhtivaks arhitektiks sai Jules hardouin-Mansart(1646-1708)(hardu´än mansaar zül.Lossi kogupikkuseks sai 580m.Lossi keskosas on marmorõu. Versaillesi´park. See on hiiglasuur park , mis asub lossi teises küljes. Seda kasutati

Ajalugu → Ajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Prantsuse kunst 17. sajandil.

· Pariisis otsustati edasi ehitada Louvre'i lossi ja kujundada selle idakülg. Itaaliast kutsuti kuulus arhitekt Bernini, kuid tema fassaadikavand ei meeldinud kuningale. Töö usaldati teistele prantsuse arhitektidele, kelle hulgas oli CLAUDE PERRAULT. · Fassaad on kolmekorruseline. Alumisele korrusele toetuvad võimsad, üle kahe korruse ulatuvad paarissambad. Fassaadi keskel oleva värava kohal on antiiktempli viilu meenutava katusega paviljon. · Louvre'i idafassaadi on järgnevate sajandite jooksul eskujuks võetud paljude maade riigiasutuste fassaadide kujundamisel Versailles' loss: · Louis XIV otsustas ehitada oma peamiseks residentsiks Versailles' lossi. · Sinna koondati parimad prantsuse arhitektid, maalijad, skulptorid, tarbekunstnikud · Juhtivaks arhitektiks sai JULES HARDOUIN-MANSART · Varem samas kohas asunud jahilossi laiendati, nii et selle kogupikkuseks sai 580m

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
28 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Laula mu laulu

Kelly Talimaa 11S Retsensioon Mina vaatasin televiisorist „Laula mu laulu“ saadet, see kord siis juba 4. Hooaeg ja 2 saade, ehk siis Ivo Linnale pühendatud. Liisi Koikson on minu jaoks kogu aeg tundunud kui väga-väga hea ja südamlik inimene. Mul on ühe korra elus õnnestunud ka temaga koos laulda/mängida. See oli Akordionistide laager, kui Liisi tuli meile laulma Pippi Pikksukka laulu, meie mängisime oma orkestriga talle saadet. See, kuidas Liisi suudab oma häälega mängida või kuidas ta suudab oma häält muuta vastavalt enda tunnetele, see on tõesti super. Kõik need muusikalid mis ta on laulnud, see imeline. „Laula mu laulu“ saates laulis ta Tõnis Mägi laulu „Aita mööda saata öö“ see oli väga jazzilik, veidi rahulik, hea tumedateks sügisõhtuteks. Liis Lemsalu- „Sülita vaid allatuult“. M...

Muusika → Muusika
8 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Toitumise põhialused spordis

· Kui oleme aga manustanud süsivesikuid, kasutatakse neid energiatootmisel ja väsimuse teke lükkub edasi. Süsivesikud 60min enne starti · Üks tund enne võistlusi võib süüa süsivesikurikast toitu arvestusega 1 ­ 2 g/kg kehakaalu kohta. · Seega 70 kg sportlane peaks saama toiduga kuni 150g süsivesikuid. Selle koguse annavad · 1 banaan · 1 klaas apelsinimahla · 1 jogurt · 5 küpsist ja 2 klaasi spordijooki · 2 viilu leiba Süsivesikute vajadus oleneb spordialast · Intensiivse koormusega spordialadel (sportmängud) võib glükogeeni hulga langus juba 30 ­ 45 min järel esile kutsuda kehalise töövõime languse. · Seevastu vastupidavusaladel tekib vajadus süsivesikute täiendava manustamise järele alles peale 60 ­ 90 min tööd. Eeldusel, et glükogeeni varud enne starti täislaaditud olid. Süsivesikud koormuse ajal

Sport → Kehaline kasvatus
293 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Barokk

Maalis palju piibli ja mütoloogia ainetel. Omapärane valgusekäsitlus. ,, Danae" ,,Saskia Florana" ,,Öine vahtkond" Prantsuse kunst 17. saj Mansardkorrus- kõrge katuse all paiknev lisakorrus. Louis XIV jätkas Louver'ei lossi ehitamist, idafassaad- algselt pidid seda kujutama Itaalia arhitektid (Bernini), kuid nende kavad ei meeldinud kuningale, liiga maaliline ja rahutu. Töö teostasid Prantsuse arhitektid, kes eelistasid anda hoonele klassisitsliku lahenduse- paaris sambad, kolmnurkse viilu kujutised. Versailles'i loss- moodustab koos pargi ansambliga ühe kaunima ehituskompleksi Prnts. Prantsuse stiilis park-sümmeetriline park. Lossi tuntuim siseruum- peegli galerii Invaliidide kirik- tugevad klassitsismi tunnused, kuppel, paarissambad, kolmnurkviilud.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
49 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kunstiajalugu - Renesanss väljaspool Itaaliat

,,Maastik Ikraose kukkumisega" CORNELIS FLORIS Arhitekt, kes on mitme sarkofaagikujulise hauamonumendi autor. Kaunistas ka vappe või medaljone. Keeruka ornamendistiili looja (puuviljaväädid, väänlevad vormid jne). ,,Antverpeni raekoda" 5. Eesti kunst 16.sajandil MICHEL SITTOW Madalmaadel õppinud Eestist pärit kunstnik.Üks hinnatumaid portreemaailjaid. ARENT PASSER Suri Tallinnas. Leidis tuge Florise mustriraamatust. ,,Mustpeade maja fassaadi ümberehitus" Maja viilu servas on kõverjooni ja väikseid voluute. Fassaadil on vapid ja reljeefid. 6. Prantsuse arhitektuur ,,Blois' loss" Kasutatud on sambaid. Kannab ehitaja Francois'i nime. ,,Chambord' loss" Esindab 16.sajandi algupoolele omane segastiil, milles ühinevad keskaegsete linnuste ja renesansslike palazzode jooned. Väga palju tornikesi ja korstnaid. ,,Fotainebleau loss" Lossi siseruumid on rikkalikult kaunistatud värvilisest stukist ja marmoristornamentika ja

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
15 allalaadimist
thumbnail
24
odp

Sumeri kultuurid

Pühendasid kaitsejumalatele templeid Linnriiki valitses kuningas Sumeri õigussüsteem oli esimene teadaolev Sumeri kultuuri algajaks võiks arvata u. 4000 e.Kr Majandus Orjatöö Kiri Sumerid kasutasid Sumeri kirja orje. Orjatarid esimesed mälestised kudusid, sõtkusid, savitahvlitel jahvatasid ning pärinevad Urukist. kandsid koormaid. Kiilkiri Kasutati kõigest viit viilu ­ horisontaalselt, vertikaalselt, viltust ülalt alla, viltust alt üles ja nn nurkkiilu, neist moodustati loendamatul arvul erinevaid kombinatsioone. Põllumajandus ja küttimine Kasvatasid otra, Pidasid veiseid, kikerhernest, läätse, lambaid, kitsi ja sigu hirssi, nisu, naerist, datlipalmi, sibulat, küüslauku, aedsalatit, porrulauku ja sinepit. Lambavillast tehti rõivaid

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
19 allalaadimist
thumbnail
13
odp

VANA-KREEKA

VANA-KREEKA Kaisa-Maarja Eessalu 6.C klass ZEUZ · Jupiter - peajumal, taeva ja tuulte valitseja. Kujutatud sageli piksenoolte, egiidi ja tammepärjaga varases keskeas mehena. Sümboliteks olid tamm, mille lehtede kohinast oraakel luges välja Zeusi mõtteid, ja kotkas. HERA · Juno - Zeusi abikaasa, abielunaiste kaitsja. Olevat olnud noor ja kaunis, kuid mitte veetlev. Oli ka alati tohutult armukade, kuna Zeus polnud just truuduse võrdkuju. Kujutatud on enamasti diadeemiga peas. Sümboliteks olid lehm ja paabulind ATHENA · Pallas Athena ehk Athena Parthenos lad. Minerva - tarkuse jumalanna ja sõjameeste kaitsja, Zeusi peast sündinud tütar. Teda kujutati alati täies varustuses kiivri ja odaga. Mõnikord hoidis ta käes ka võidujumalanna Niket. Oli Ateena linna kaitsja ja talle oli pühendatud ka ...

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
26
odp

VANA-KREEKA

VANA-KREEKA Kaisa-Maarja Eessalu 6.C klass ZEUZ • Jupiter - peajumal, taeva ja tuulte valitseja. Kujutatud sageli piksenoolte, egiidi ja tammepärjaga varases keskeas mehena. Sümboliteks olid tamm, mille lehtede kohinast oraakel luges välja Zeusi mõtteid, ja kotkas. HERA • Juno - Zeusi abikaasa, abielunaiste kaitsja. Olevat olnud noor ja kaunis, kuid mitte veetlev. Oli ka alati tohutult armukade, kuna Zeus polnud just truuduse võrdkuju. Kujutatud on enamasti diadeemiga peas. Sümboliteks olid lehm ja paabulind ATHENA • Pallas Athena ehk Athena Parthenos lad. Minerva - tarkuse jumalanna ja sõjameeste kaitsja, Zeusi peast sündinud tütar. Teda kujutati alati täies varustuses kiivri ja odaga. Mõnikord hoidis ta käes ka võidujumalanna Niket. Oli Ateena linna kaitsja ja talle oli pühendatud ka ...

Ajalugu → Ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Retseptid/Toidud Haavandilist Koliiti põdevale

Retsptid Broilerisalat California Stiilis Koostisained 600 g Talleggi kanafileed 8 viilu röstsaia 2 spl võid Santa Maria küüslaugusoola Santa Maria jahvatatud paprikat 2 spl õli 1 pott salatit pool kurki Kaste: peotäis petersellilehti mõned basiilikuoksad Santa Maria küüslaugusoola 2 dl maitsestamata jogurtit 1 dl apelsinimahla Santa Maria purustatud musta pipart ½ tl Santa Maria kivisoola, veskis (Rock salt) Valmistamisjuhis Lõika kanafileed paari sentimeetri pikkusteks peenteks ribadeks ja raputa neile peale veidi jahvatatud paprikat, sega läbi ja jäta maitsestuma

Muu → Terviseõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Dukani dieet

3. Kindlustusfaas Kolmandas faasis tohib jälle leiba, makarone ja helbeid süüa. Mõnikord võib endale ka klaasikese veini lubada. Ühel päeval nädalas võib veidi patustada. Jälgi endiselt, et sööksid piisavalt valgurikkaid toiduaineid. Menüü: - Söö nii palju munavalget ja köögivilju kui jaksad, olenemata kogusest, kellajast või kombinatsioonist. - Väldi suhkrurikkaid puuvilju nagu banaane, viinamarju, kirsse, kuivatatud puuvilju ja pähkleid. - Söö iga päev kaks viilu täisteraleiba madala rasvasisaldusega võiga. - 40 grammi juustu on lubatud. Vältida tuleks aga hallitusjuustu või fetat.- Üks portsjon nädalas makarone (225 grammi), läätsi, ubasid, herneid, pruuni riisi või kartulit. - Sea- või lambaliha võib süüa kaks korda nädalas. Lisareeglid: - Lubatud on üks väike magustoit või klaas veini. - Üks päev nädalas söö ainult valku sisaldavaid toiduaineid. - Söö kaks supilusikatäit kaerakliisid. - Kõnni vähemalt 25 minutit päevas

Keeled → English in South-East Asia and...
1 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Kreeka-Rooma kunst

2.Kust on pärit olümpiamängude traditsioon? Zeusi auks, Vana-Kreekast 3.Nimeta kreeka kunsti 3 perioodi. Kirjuta juurde ka sajandid! Arhailine ehk vana aeg- 600-400eKr Klassikaline ehk õitseaeg 480-323 eKr Hiline ehk hellenistlik aeg 323 eKr -30pKr 4.Arhitektuur. Kreeka templid. Kreeka arhitektuuri perioodid. Templi samba osad. Arhidektuuris oli tähtsamaiks ülesandeks whitada templeid Megaron- templi ehitusel eeskujuks Tempel- jumalakoda Dooria, joonia ja korintose Friis- katuse viilu alumine osa, mis oli kõige uhkemalt kaunistatud 5.Joonia. Dooria. Korintose stiil. Ühisjooned ja erinevused. Joonia: hilisem, sammas on peenem, friis kaetud relieefidega Dooria: vanim, madalad ja jässakad sambad, metoobid on katud relieefidega Korintose: alaosa on karika või vaasikujuline, sambad on saledad ja kõrged, ülaosas on taime motiivid 6.Mida tähendab sõnade ühendus-konstruktiivne loogika. Templi kandvad(vertikaalsed) ja kantavad(horisontaalsed) osad on tasakaalus. 7

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Vanaaeg

· Stülobaat - Viimane aste, millel seisab sammas Kantavad osad: · Arhitraav - kapiteelidele toetuv talastiku alumine osa. Lihtne ilustusteta riba. · Friis - Ehisriba. Arhitraavi kohal. · Triglüüfid - plaadid 2 püstise vaoga. Friisi üks osa. · Metoobid - Friisi osa, mis on kaunistatud reljeefidega. · Tümpanon - viilväli. Templit katva murdkatuse kitsastel külgedel asuvad kolmnurksed viilud. · Sima - Liist, mis on murdkatuse viilu ülemine osa. Ei lase vihmaveel üle viilukülgede joosta. · Akroteer - Viilu tippu ja nurki kaunistavad detailid. Joonia order ­ nt väike Nike; Artemise tempel(hävinenud) · Elegantne, ja õhuline üldmulje. Sammas peenem, kergem ja pikem kui dooria stiilis. · Sambal entaas puudub. Baas on mitmeosaline. · Kapiteel:Helmisnöör ja munavöö - Motiivid, millega ehhiin on kaunistatud.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
53 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat SUHKUR

energiat kui sama kogus süsivesikuid ja valku, alkoholi energiasisaldus asub selle skaala keskel. Nii palju energiat annab 1 gramm: Süsivesikuid 17 kJ 4 kcal Valku 17 kJ 4 kcal Rasva 38 kJ 9 kcal Alkoholi 30 kJ 7 kca 12. RETSEPTID Juustu- singirullid u. 18 tk Koostisained Taigen 50 g võid 50 g pärmi 1/2 dl leiget vett 2 dl keefiri või hapupiima 1 tl soola 1 spl Dansukkeri Heledat Siirupit 2 muna 8-9 dl (480-540 g) nisujahu Täidis 9 suurt või 18 väikest viilu suitsusinki 18 viilu juustu (nt. emmentali) 18 viilu punast paprikat Määrimiseks 1 muna Sulatage või. Lahustage pärm leiges vees. Lisage keefir või hapupiim, sulatatud või, sool, hele siirup, muna ja suurem osa nisujahust, sõtkuge taignaks. Laske taignal käterätikuga kaetult kerkida u. 30 min. Puistake tööpind kergelt jahuga üle ja keerake taigen anumast välja. Sõtkuge taigent laual, kuni see muutub läikivaks ja elastseks. Rullige taigen ½ cm paksuseks ruuduks

Toit → Kokandus
28 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun