TALLINNA TEENINDUSKOOL Siret Püi T11ME E-AINED Iseseisev töö Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2009 2 Siirup( troopiliste puuviljade maitseline) E950 - Atsesulfaamkaalium (ka atsesulfaam K) Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, jäätis, marmelaadid, dzhemmid, shokolaad, maiustused saiakesed. Omadused:Magusaine. Kõrvalmõjud:Kuna on üks uuematest suhkruasendajatest, ei teata kõrvalmõjusi. E951 - Aspartaam Kasutusala:Karastusjoogid, mahlad, hapendatud piimatooted, jäätis, suhkruasendajad, närimiskummi. Omadused:Magusaine, lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud:Mõned inimesed võivad olla allergilised aspartaamile. Võib tekitada peavalu. Loomkatsetes on tekitanud epilepsiat. Aspartaami kõrvalmõjudest 2/3 on neuroloogilised või käitumishäired, nagu näiteks ahistustunne, ärritustunne, masendus, unetus, pearinglemine. Epilepsia puhul ettevaatust. E952 - Tsükla...
Kordamisküsimused: suhkruline pooltoode, kreemid 1. Kuidas valmistatakse immutussiirupit? 1:1 Suhkur ja vesi keema, 100-105°C, 5-10 minutit. Keedetakse kaane all, et vesi ära ei aurustuks. Jahutada 20°Cni. 2. Nimeta järgmiste suhkrusiirupite keemistemperatuur ja milline on suhkrusisalduse tunnus proov. · immutussiirup 101,8 °C, suhkrusisaldus 50% · piimasiirup 104-105°C, suhkrusisaldus 66-69%, veniv, paksem siirup. · sarlottsiirup 104-105°C, suhkrusisaldus 66-69% · kondenspiimasiirup võikreemile 107,4°C, 75%, keskmine niit · invertsiirup 105,3°C, 70%, peenike niit · trühvlipuru siirup - 117°C, 86-88%, nõrk kuul · munavalgekreemisiirup 118-120°C, 88-89% · sefiir - 120°C, 88-89% · suflee - 120°C, 88-89% · karamell 153-165°C, 96-98% 3. Kuidas valmistatakse toorpumatit ja mis temperatuurini soojendatakse? Puudersuhkrust ja veest
pruunistamiseks mõne toidu puhul, näiteks pagaritoodete juures. Suhkrute segud nagu kommid, mis sisaldavad fruktoosi, on pehmemad kui need, mis ei sisalda fruktoosi. Nt KUKU batoonikesed > Majanduslikult toodetakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi: Kristalliline fruktoos on kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega. Kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup on fruktoosi ja glükoosi segu. Kolmandaks vormiks on sahharoos. Kõige olulisem asi fruktoosi tarbimisel, mida fruktoosi kohta peaks teadma, on see, et inimese kehal on selle ladustamiseks ainult piiratud maht ning selle piiri ületamisel hakkab keha põletama ülejääke triglütseriidideks. Triglütseriidid erituvad vereringesse ning suurendavad mitmesuguste tervisehädade ohtu ja samuti kehakaalu. Soovitav oleks süüa ligikaudu 50 grammi fruktoosi päevas.
Hind 105.- Ferromax Sisaldab 18 mg rauda Lisandid:tsinkaminohappekelaat, viinamarjakoorepulber, vaseaminohappekelaat, tumedate viinamarjade pulber, paakumisvastased ained E460 ja E551, pinnatöötlusaine E470b, tsink, vaske, Cvitamiin Manustatakse tablettidena või siirupina Hind:7579. Ferrovital Plus Rauasisaldus: 7mg Lisandid: foolhape, C-vitamiin, B12- vitamiin Manustamine:Suukaudne kas siirupi või kapslitena Hind: Siirup 157.- Kapslid 115.- Floradix Rauasisaldus: 7,5 mg Lisandid: Rauda sisaldav taimeprep., sisaldab vitamiine(B1,B2,B6,B12,C), ürtide ekstrakte, puuviljamahlu. Manustamine: suukaudu (siirup) 10ml 2x päevas Hind: 164.- Vital Iron Rauasisaldus: 36,7g Lisandid: Vitamiin C, B1, B2, B6, B12 Manustamine: Suukaudne tablettidena Hind: 125.- Biorauta Rauasisaldus: 18mg Lisandid: verejahu, kibuvitsamarjajahu Manustamine: Suukaudu tablettidena
TALLINNA TEENINDUSKOOL Hanna Seeder MK13-TE1 LISAAINED Kirjalik töö Juhendaja: õp. Aive Antson Tallinn 2013 Kirjalik töö „Lisaained“ Hanna Seeder Sisukord 1.Heliis siirup punasesõstra- ja maasikamaitseline.....................................................................3 2.X-tra tomatiketšup....................................................................................................................3 3.Rimi must jäätee virsikumaitsega............................................................................................3 4.AS Maag lihatööstus Rannarootsi lastevorst............................................................................3 5
Piparkoogid Siirup Suhkrut- 800 g Vett- 250 g Tainas Alma Eesti võid - 300 g Õli- 2-3 sl Mett- 3 sl Alma hapukoort- 250 g Muna- 3 tk Soola- 1/4 tl Soodat- 2 tl Sidrunhapet- 1 tl Jahu- 1,5 - 2 kg Piparkoogimaitseainet 1 pakk Valmistamine Kõigepealt valmista siirup, mis on piparkoogitaigna kõige olulisem osa. Pane pott tulele, vala sinna 200 g suhkrut ja lase sellel sulada. Tee seda pliidi keskmisel kuumusel, siis ei kõrbe suhkur ära. Kui suhkur on juba tasapisi sulama hakanud, sega pidevalt puidust lusikaga. Sega ja sulata kuni suhkur on sulanud tumepruuniks. Võta pott tulelt ja vala peale kuum vesi (250g), ole ettevaatlik, kuna segu on väga kuum. Kui vesi on segatud suhkrumassi, pane pott tagasi tulele ja lisa ülejäänud 600g suhkrut
mahuti needid välja kukkumas ja selle terasest ääred lahti vajumas. Järsult, terve 9,5 miljonit liitrit siirupit lammutas terve Commercial Street’i 5-meetrise lainena. Laine ise oli väga hävitav, liikus kiirusega 56 km/h ja laine oli piisavalt tugev, et tõmmata maju üles nende vundamendilt. Siirupi koristamine oli väga raske, kuna värske vesi ei puhastanud tänavaid siirupist. Lõpuks mõisteti, et merevesi lõikab tahkunud siirupi ja oli võimalik voolikuga siirup kanalisatsiooni lasta. Kuigi abiks oli paljusid inimesi, võttis koristamine aega 80,000 töötundi(3333 päeva) The United States Industrial Alcohol Company hakkas koheselt süüdistama selle aja patuoinaid – anarhiste. Arvati, et nad saboteerisid mahutit ning paigaldasid pommi. Teine teooria väidab, et suhkrusiirup hakkas käärima, mis tekitas plahvatuse. Uurijad leidsid ka tõelise süüdlase, milleks oli väga halb ehitustöö.
KOMMIDEST JA MAIUSTUSTEST Mis on kommid? Kommid on maiustused, mida valmistatakse suhkrust ja veest või piimast. Tekib siirup, mis pannakse keema. Keev siirup muutub karamelliks, millest valmistataksegi erinevaid kompvekke. Mis on sokolaad? Sokolaad on maiustus, mida valmistatakse kakaoubadest. Kuna kakaopuu pärineb Lõuna- Ameerikast, siis eurooplased ei tundnud sokolaadi enne Ameerika avastamist. Mida huvitavat tead sina maiustustest rääkida? Kindlasti oled kuulnud oma vanemate noomitust: ,,Ära söö nii palju kommi!" Miks nad seda ikkagi ütlevad? Kas maiustused on tõesti pahad? Kommid sisaldavad palju suhkrut
mahl siirupiga seguneks. Keedetud kompotid. Paksema koore ja tugevama viljalihaga puu- ja aedvilju tuleb kompotiks keeta. Selleks viljad pestakse, puhastatakse ( aprikoosid, kirsid, murelid ), kooritakse, tükeldatakse ( õunad, pirnid, rabarber, kõrvits ) ja keedetakse suhkrusiirupis. Konservikompotid. Need on valmistatud ühest puuvilja- või marjaliigist või nende segust. Tavaliselt on konservikompoti vedelik ( siirup ) tugevamaitseline ning lauale andmisel lisatakse mahedama maitse saamiseks sobivas koguses keedetud ja jahutatud suhkrulahust. Aedmaasikakompott · Mis meil vaja on? o Värskelt pestud ja puhastatud marjad panna emailnõusse ja kallata peale suhkur, arvestades 4kg marjade kohta 1kg. o 8-10 tunni pärast katab marju mahl. Nüüd paneme marjad purkidesse ja valame mahla peale. Steriliseerime 10 minutit.
paksendajad: modifitseeritud tärklis, pektiin, želatiin; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 3,9% pirne ja 0,7% pähkleid. FARMI Martsipanijogurt mooniseemnetega Koostis: pastöriseeritud piim, suhkur, martsipani mooniseemnetega lisand (vesi, suhkur, mooniseemned, martsipan, modifitseeritud tärklis, glükoosi-fruktoosi siirup, lõhna- ja maitseaine, paksendajad: pektiin, guarkummi; happesuse regulaatorid: sidrunhape, naatriumtsitraadid, kaltsiumtsitraadid, suhkrusiirup), lõssipulber, paksendajad: modifitseeritud tärklis, pektiin, želatiin; juuretis (sisaldab lisaks jogurtibakteritele ka probiootilisi piimahappebaktereid: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium, Lactobacillus paracasei). Toode sisaldab 1,3% mooniseemneid ja 0,7% martsipani. Koorene jogurt mustikatükkidega, rasvasus 4 %
(13)___________ a trick on them - (14)___________ the windows, turn over (15)___________, stick (16)___________ into doorbells, (17)___________ jack-o'- lanterns. bonfires children death death demons Druids dustbins frightening harm last pins play smash soap spirits treat winter Across 3. siirup 5. nöör, pael 6. väljalõige 7. (vee)tünn 8. nõid 9. nahkhiir 10. kummitus,
Kibuvits Rahvapärased nimetused Aukaküüds Hiibalpuu Kibun Kibusk Kibuskipuu Kiuspuu Koidukann Okasroos Orjavits Iseloomulikud tunnused Ogad Punased viljad Meenutab roosi 0,5m-2m Õitseb juunis ja juulis 2 Õie suurus cm-6cm Roosakad, punakad, valged, kollakad õied Puitunud vars Kasvukoht Põhjamaadest subtroopikani Looniidul Pärisniidul Puisniidul Vahel ka metsaservades Kasutus rahvameditsiinis Kasutatakse Leotised Õisi Salvid Võrsed Õli Lehed Aur Juured Mähised Viljad Kopsuhaigused Tee Neeruhaigused Põiehaigused Külmetushaigused Kogumine ja säilitamine September ja oktoober viljade korjamiseks Korjamisel tuleb vilju kohelda õrnalt Kõige lihtsam on säilitada kuivatatult Kuivatatakse kuni 50...
maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul, näiteks pagaritoodete juures. Suhkrute segud nagu kommid, mis sisaldavad fruktoosi, on pehmemad kui need, mis ei sisalda fruktoosi. Majanduslik tootmine Seal tehakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi: Kristalliline fruktoos on kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega. Kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup on fruktoosi ja glükoosi segu. Kolmandaks vormiks on sahharoos.
· Sidruni · Sojakaste · Naistepuna (veega) · Melass e. · Oakohv suhkru- · Palderjan siirup · Punane · Tamarind vein · Päeva- kübar
Kartul Ander Asur Tanel Säde Sisukord • Ajalugu ja levik • Sordid • Kasvatamine • Haigused ja kahjurputukad • Kasutamine • Toiteväärtus ja keemiline koostis • Huvitavad faktid Ajalugu ja levik • Lõuna-Ameerika Andide kõrgmäesik • 14 000 aastat • 16. sajand leitud kultuuritaim • Hispaanlased tõid euroopasse • Eestis 18. sajandi keskpaik Sordid • Ants, Granola, Varajane kollane – Hea pudrukartul • Toscana, Granola, Ando – Hea keedukartul • Anti, Birgit, Gala – Hea praekartul • Campina, printsess – Hea salatikartul • Secura, Red lady, Romera – Hea ahjukartul Kasvatamine • Üle maailma • Parasvöötmes • Valgusnõudlik • Niiskuse suhtes nõudlik • Soojus Haigused ja kahjurputukad • Eestis 1965. a • Bakter; seen; viirushaigused Kasutamine • Toit- ja loomasööt • Tärklis; piiritus; siirup; • Ilutooted, erinevad näomaskid Toiteväärtus ja keemiline koostis • Vesi • ...
muutuvad tahkeks; säilitades niiskuses lähevad hallitama. 5 Tärklise saadused Tärklisest saab siirupit ja kliistrit. Siirupivalmistajad on võtnud eeskujuks küpsevates puuviljades toimuva: nad lagundavad tärklist vastavate ensüümide abil. Toorainena kasutatakse kas maisi- või kartulitärklist. Tärklisest tehtud siirup on kreemja värvusega veniv magusamaitseline vedelik. Venivaks teevad selle dekstriinid, magusaks aga suhkrud (glükoos, maltoos). Tärklise lõplik lagunemine glükoosiks kaitseb taimi külmumise eest: külmavõetud kartulimugulad ongi seetõttu magusad. Taimedes ladestub tärklis kihilise ehitusega teradena, mille kuju sõltub liigist. Nii on kartulist pärinevad tärklisekogumid ovaalsed, maisi ja riisi süsivesikutevarud moodustavad aga hulknurkseid struktuure. Erinevused on ka terade
3 Magusad kastmed Tooraine: Marjad ja puuviljad (värsked, konserveeritud, külmutatud) Puuviljade ja marjade mahlad Mehud Püreed Veinid Piim Rõõsk koor Hapukoor Jogurt Munad Kakao Sokolaad Või Maitsestamiseks: Suhkur Vanill Nelk Kaneel Maitsetaimede ürdid Tsitrusviljade koor (riivitud) Sidrunimahla Essentse Siirup Alkohoolsed joogid Kohv Kakao Puuviljad ja marjad Valmistatakse toormahlast, püreest või mehust. Toormahlast ja püreedest valmistatakse nii kuumutatud ja kuumutamata magusaid kastmeid. Kuumutatud kastmeid valmistatakse nagu mahlakisselle. Tärklist arvestatakse 1 l kastme valmistamiseks 20-40 g. Neis võidakse kasutada ka mune , vahukoort või mune ja vahukoort koos. Munad vahustatakse koos suhkruga, lisatakse mahl, maitseained ja tärklis ning kuumutatakse,
Alkoholi jatööstusliku Siirupi jäägid piirituse valmistamiseks Kariloomadele toiduks Suhkru tootmise tugevad küljed Varustajateks kohalikud farmerid, seega väiksem transpordikulu ja parem ülevaade kuidas ning mida kasvatatakse. Suhkrurootolmu kasutatakse kütusena. Puhastamata osa kasutatakse suhkruroo põldudel väetisena. Tekkib vähe saasteprodukte. Siirupi ja kristallide segu tsentrifuugimisest järele jäänud siirup läheb alkoholi ja tööstusliku piirituse tootmiseks ning kariloomadele toiduks. Suhkru tootmise nõrgad küljed Suhkrurootolmu kütusena tekkib jääkprodukt- tuhk. Transpordi saaste suur, kuna transporditakse laevadega pikkade vahemaade taha . Kuna ettevõttele kuuluv raudtee koos sõiduvahenditega on vananenud, siis kasutatakse suhkruroo transpordiks veokeid, mis mahutavad vähem kui vaguneid ja seega peab rohkem sõitma ja toimub suurem saastamine.
hoolikalt. Laske munavalgetel soojeneda toatemperatuurini. Lisage munavalgetele vahustamise alguses teelusikas sidrunhapet. Alustage suhkru järkjärgulist lisamist alles siis, kui olete munavalged vahustanud pehmeks Besee sordid Pavlova Itaalia besee Pastilaa Pavlova Pind sitkevõitu ja kõva Sisu pehme Nätske nagu vahukomm Itaalia besee Munavalgevahu hulka klopitakse keev siirup. Sobib täidisteks ning kreemideks. Pastilaa Beesikad pulgad, mille algaineteks õunapüree, suhkur ja munavalgevaht ning tarretavaks aineks on lisatud agarit. Kasutatud kirjandus http://www.toidutare.ee/foorum.php?teema=464&hi= http://images.google.com/images?hl=en&tbs=isch:1& http://en.wikipedia.org/wiki/Meringue Küsimused Mis olid besee kolm põhilist sorti? Kes oli Gasparini? Peamine toiduaine, mida kasutatakse
Liha-Kött Vorst-en korv Kotlet-en biff / en kotlet Praetud kana-en kycklig Lihapallid-köttbullar Fisk och skaldjur-koorik En sill-heeringas Krevett-En räka. Turks-torsk Piimakaubad- mejerivaror Juust-en öst Juustutükk-ostbit Muna-ett ägg Jogusrt-en yoghurt Kastmed ja maitseained Tahkem moos-en marmelad Ketsup-en ketchup Sinep-en senap Suhker-socker Sool-salt Pipar-pepper Kaste-en sås Saia tooted Leib-ett bröd Limpa-leivapäts Sai,soolane kukkel-en fralla Võileib-en smörgås(ar) Kook-en kaka Magus saiake-en bulle Tort-en tårta Hernesupp-ärtsoppa Siirup-sirap Hot dog-varm korv,grill korv Puder-gröt Jäätis-glass Müsli-en müsli Maisihelbed-en corn-flakes/ en flingor Riis-ett ris Pasta- en pasta, makaroner Joogid Kohvi- ett kaffe Tee-ett te Vesi-en vatten kakao ( choklad limonaad-en läsk õlu-en öl mahl-en juice morss-en saft vein-en vin tume vein-rött vin hele-vitt vin Köögi,aed-viljad-grönsaker Tomat-en tomat Kurk-en gurka Sibul-en lö...
Kirsitoorjuustutort Ammu pole saanud siia postitada ühtegi magusat retsepti, parandangi kohe selle vea ja pakun järgi tegemiseks ühe maitsva ja lihtsa toorjuustutordi. 12 tk Põhi: 150 g sokolaadiküpsiseid 50 g sulatatud võid I Täidis: 450 g toorjuustu 2 muna 1 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut II Täidis: 500 g 20% hapukoort 0,5 dl suhkrut 1 tl vanillsuhkrut Kate: 400500 g külmutatud või kompotikirsse (1 dl suhkrut) 2 sl kirsilikööri või brändit Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Suru küpsisepuru küpsetuspaberiga vooderdatud 2426 cm lahtikäiva tordivormi põhja. Sega mikseriga omavahel toorjuust, munad, suhkrud ja vala küpsisepõhjale. Küpseta 200 kraadises ahjus 20 minutit, tõsta ahjust välja ning jahuta vormis 30 minutit. Sega hapukoor suhkrutega, tõsta toorjuustutäidise peale ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit. Hoia torti vähemalt 6 tundi kuni üleöö külmas Kui kasutad sügavkülmutatud kirsse, siis ...
E Nimetus Kasutusala: Omadused: Kõrvalmõjud: Aine E 621 Naatriumvesin Lihatoidud, Lõhna- ja Hiina restorani sündroom: valmistoidud, maitsetugevda südame pekslemine, peavalu, ikglutamaat pearinglus, näo punetus, lihas- lihaleeme- -ja. ja liigesvalud,migreenilaadsed puljongikuubikud, peavalud. Riskirühma kuuluvad salatikastmed, allergikud, astmaatikud, peavalu kuivkastmed, põdevad inimesed ja lapsed. maitsesegud. Imikute ja väikelaste toitudes ...
Inimese päevase C-vitamiini vajaduse rahuldab üksainus värske nurmenukuleht. Kuivatatud lehti ja õisi kasutatakse maitseainena likööri ja teiste alkohoolsete jookide valmistamisel, kuna nad annavad mõrkja maitse ning kollaka värvitooni. Juurika- ja õieseguteed võib tarvitada külmetuse korral higistama ajava vahendina ning migreeni ja peapöörituse või lihase ja luuvalu leevendamiseks. Nurmenuku teed joodi rahustusvahendina. Proovi järele! Valmista siirup, milleks vala 1,5 osale ürdile või juurtele 20 osa vett, kuumuta keemiseni ja kurna. Sega tõmmis suhkrusiirupiga ja võta 1 tl 3-4 korda päevas. Suurepärane ravim köha ja bronhiidi ning külmetushaiguste korral. Õitest valmistati ka hästi lõhnavaid maiustusi, mida pidulikel puhkudel pakuti(ret- sept teadmata)
SMUUTID & kokteili see on hea jook mis maitseb kõigile ning igalajal ning igas vanuses . samuti on seda hea teha koolis , kas või käsitöö või kokanduse tunnis . vaarikasmuuti u 2-le · 400 g vaarikaid · 0.5tk sidruni mahla · 0,5 dl suhkurt · 0,5tl vanillisuhkurt · 3 dl maitsestamata jogurtit pane kõik ained blenderisse ja büreeri ühtlaseks , serveeri kohe . kokteil u 2- le · 12 tk värskeid maasikaid · 1 tl ingveri · 5 tl suhkurt · 10 cl spritet täkelda maasikad ja ingver väikesteks tükkideks , lisa suhkur ja sprite , soovi korral võid lisada ka jääd , laimi . mustikakokteil u 3- le · 150 g mustikaid · 150 g apelsinimahla · 300g maitsestamata jogurtit · 0,75 dl rasvata piima purusta mustikad saumikseriga . lisa ülejäänud koostisosad ja sega mikseriga ühtlaseks . vala kokteil klaasidesse , kaunistuseks natuke mustikaid . kariibi kokteil · 1 klaas petti · 1 viil ...
protsendile. Tekib paks suhrumass, kuna suhkur karamellistub ● Nüüd valatakse mikroskoopilised sahharoosi kristallid suhkrumassi (see kuivatab suhrumassi) ning asetatakse kuuma anuma sisse ● Järgmisena lastakse segul kuumas anumas seista ning selle protsessi käigus kuumutatakse vedelik välja. Seejärel hakkavad moodustuma suhrukristallid ● Kristaliseerunust massist eraldatakse mitte kristaliseerunud siirup ● Nüüd asetatakse suhkur keerlevasse anumasse, kust suurel kiirusel lendavad välja kuumad suhru kristallid. ● Kristallidele pritsitakse vett peale, et neid veel puhastada ● Nüüd saadaksegi lumivalge suhkur, mida võib pakendada ning edasi müüa1 Suhkruroog kasvab Lõuna-Ameerikas ja Maleneesias, kus see ka kohalikes tehastes suhkruks ümbertöödeldakse ja seejärel igalepoole maailmasse kaubanduse teel saadetakse. 2 1 https://www.youtube.com/watch
on teekummel, harilik leesikas, nõmmeliivatee ja piparmünt. Tänapäevalgi on 40% tarvitavatest ravimitest taimse päritoluga. Ravim koosneb toimainest aine, mille pärast ravimit kasutatakse. Reeglina on seda väga vähe, eriti tugevatoimeliste ainete puhul. abiainest annab ravimile vajaliku vormi, muudab selle maitset ja välimust huvitavamaks ning aitab toimeainel mõju avaldada (tärklis, glükoos, värvained, vesi, etanool, siirup, salvialus). Ravimi toime sõltub o organismi geneetilisest eripärast, o organismi üldfüüsilisest seisundist (ka east), o teiste mõjurite (ravimite, toidu, alkoholi jms olemasolust), o keskkonnatingimustest, o eelhoiakutest ravimi suhtes (platseeboefekt). Küsimused Kui palju on tänapäeva ravimitest taimse päritoluga? Millest koosneb ravim? Kuidas jaotatakse ravimid? Mida on vaja retseptiravimi ostmiseks?
Laagerdamine Filtrimine, pastöriseerimine Villimine 2. Vein – viinamarjad Tootmine: Marjade purustamine ja mahla eraldamine Käärimine Ümbervalamine Järelkäärimine ja valmimine 3. Viin – vesi, vili, kartul või veinitööstuse jääkidest. Tootmine: Toidupiirituse lahjendamine veega Džinn – kadakamarjad Nastoikad – maitseainete piiritusleotised - Magus nastoika – lisaks mahl või siirup - Kibe nastoika – lisaks eeterlikud õlid, piiritusleotiste destillaadid 4. Liköör – suhkur, puuvilja- ja marjamahl, taimeleotis, vürtse. Tootmine: Maitsestamine Segamine Järelküpsemine (3-12 kuud) Filtreerimine Villimine
Rukki täistera tüüp 1800- koorimata teradest ,kliide rikas, jäme jahu, hall TATAR · Tatraterad- kroovitud tangud ja purustatud tangud · Tatrahelbed · Tatrajahu Oluline taimetoitlaste menüüs, sest sisaldab sarnaseid toiduaineid munaga võrreldes. HIRSS · Hirsitangud · Hirsihelbed · Hirsijahu MAIS · Purustatud tangud · Lihvitud tangud · Maisimanna · Maisijahu- tuntuim leivajahu maailmas · Maisihelbed · Tärklis, siirup, piiritus KAMA Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu. Hernejahu,rukis,oder,nisu Süüakse,juuakse keefiri, hapupiima ja jogurtiga KAUNVILJAD Hernes · kooritud · koorimata · terved · tükeldatud · hernejahu- kasutatakse erinevate kala, vorstide ja lihatoodete paneerimisel Uba · aeduba ehk harilik ehk Türgi uba · põlduba Lääts Soja SOJA · Kaunvili milles on 2-5 seemet · Aasias tähtsaim valguallikas aastatuhandeid
suhkur koos väikese koguse roosiirupiga, et anda ainele värvi ja lõhna. Rafineeritud valgesse suhkrusse suhtub inimese immuunsüsteem kui võõrasse toksilisse ainesse tema mitteloodusliku keemilise struktuuri tõttu, kuid ka rafineerimise jäänukina tööstuslike lisandite tõttu. Pruunid suhkrud · Fariinsuhkur Suhkrupeedi valgete suhkrukristallide katmine pruuni siirupikihiga, mida tehakse suhkrut ja siirupit kokku segades. Siirup pärineb roosuhkru tootmisel moodustuvast melassist. · Toorsuhkur ehk osaliselt rafineeritud suhkur toorsuhkru osaline töötlus, mis jätab lõppsaadusesse alles mitmed erilised maitse- ja lõhnaühendid. · Karamellisuhkur - Pruuni jume ja lisa-maitseomadused saab toorsuhkur nõrgal kuumutamisel, mil algab karamellistumine. Karamellsuhkur võib uhkeldada iseäranis suurte kristallidega, sest kristalliseerumisprotsess on suhteliselt aeglane.
· Lahus on ühtlane segu, mis koosneb: lahustist (tavaliselt vedelik) ja selles ühtlaselt jaotunud ühest või mitmest lahustunud ainest. LAHUS = LAHUSTUNUD AINE + LAHUSTI siirup = suhkur + vesi füsioloogiline lahus = keedusool + vesi viin = etanool + vesi gaseeritud vesi = süsihappegaas + vesi jooditinktuur = jood + etanool Lahustatav aine on pihustunud tavaliselt üksikute molekulide või ioonideni! LAHUSTUMISPROTSESS Vee karedus Vee karedus on tingitud vees lahustunud kaltsiumi- ja magneesiumisooladest. · Karedas vees seep hästi ei vahuta. · Karedas vees leiduvad vesinikkarbonaadid lagunevad kõrgemal temperatuuril ning küttekehale tekib katlakivi LAHUSTUMISPROTSESS · Polaarsed vee molekulid rebivad naatrium- ja kloriidioonid soola kristallist välja: keemilised sidemed katkevad à soojust neeldub à endotermiline protsess. · Lahustunud aine osakes...
h. Napoleoni koogi) täitmiseks Creme l'anglaise e. inglise kreem on vanilliga või muude maitseinetega (nt laimikoore, tekiila (tequila) või brändiga) maitsestatud keedukreem rõõsast koorest ja munarebudest. Lisanditega valmistamise 3 viisi 1. Külmalt segamine ained segada, lasta keema 2. Lisandid eelnevalt pehmeks keeta 3. Pehmed marjad lisada valmis kreemile külmalt VÕIKREEMID Klassikaline võikreem Suhkur, rebu, vesi, sulavõi. Suhkrust keeta siirup (niidistaadiumini). Vahustada rebu, lisada joana sisse suhkrusiirup koguaeg segades. Kloppida sisse sulavõi. Sokolaadi-võikreem klassikalisele võikreemile lisatakse 50g harilikku tumedat sokolaadi Kohvi-võikreem kl. võikreemile lisatakse 2tl jahv. kohvi, mis on lahustatud spl keevas vees. Vanill-võikreem kl. võikreemile lisatakse tl vanillekstrakti või pastat.
Viimasel juhul on see sahharoosi (glükoosi ja fruktoosi monomeeridest koosnev disahhariid) koostises. Sahharoosis on need monomeerid aga omavahel seotud glükosiidsideme abil. Majanduslikus tootmises tehakse fruktoosi suhkruroost, suhkrupeedist või maisist ning on olemas kolm majanduslikult tähtsat vormi. 1. Kristalliline fruktoos on monosahhariid: kuivatatud ja jahvatatud ning puhta sisaldusega 2. Fruktoosi ja glükoosi segu: kõrge fruktoosisisaldusega maisi siirup (HFCS) 3. Sahharoos Kõiki fruktoosi vorme lisatakse toitudesse maitsestamiseks, maitse tugevdamiseks ja ka pruunistamiseks mõne toidu puhul...näiteks pagaritoodete juures. Looduslikult fruktoosi sisaldavad allikad on puuviljad, köögiviljad, ka suhkruroog ja mesi. Tavaliselt toimub edasine fruktoosi kontsentreerimine just nendest allikatest. Kõige kõrgema fruktoosi sisaldusega toiduallikateks peale kristallilise fruktoosi on veel toidud, mis sisaldavad tavalist
Vahustamisnõu peab olema väga puhas ja külm. Piparkoogitaigen Koostis: · 250 g siirupit (u 2 dl) · 170 g suhkrut (u 2 dl) · 1 sl jahvatatud kaneeli · 2 tl jahvatatud nelki · 1 sl jahvatatud kardemoni · 1 tl ingveripulbrit · VÕI siis kuni pakk piparkoogimaitseainet * · 250 g võid · 2 muna · 600 g nisujahu (u 1 liiter) · 2 tl (triikis) söögisoodat Valmistamine: Kuumuta potis siirup koos suhkru ja jahvatatud maitseainetega* keemiseni. Tõsta pott tulelt ning sega juurde tükeldatud või. Sega, kuni või on sulanud, siis lase veidi jahtuda. Lisa kloppides ükshaaval munad. Sega söögisooda jahuga ja lisa vähehaaval siirupivõisegule. Sõtku tainas hoolega läbi ja paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus**. Rulli tainas jahusel laual hästi õhukeseks ja lõika vormidega soovitud kujundid. Tõsta ahjuplaadile.
küpsetuspulbriga segatud jahu. Küpseta 20 cm läbimõõduga ümmarguses koogivormis, 175kraadi juures ca 50 minutit. Jahuta ning kaunista pealt munavalgeglasuuriga (selleks vahusta kaks munavalget 1 dl suhkruga kõvaks vahuks) ja raputa peale kookoshelbeid. ( Üsna rammus kook, mille muudavad huvitavaks kookoshelveste rohkus ning õrn apelsinide ning sokolaadi mekk. ) VALGED MANDLIPIPARKOOGID 125 g või või margariin 1 dl suhkur 0.5 tk muna 1 sl siirup 0.5 tl Ingver (kuivatud) 0.5 tl Kardemon 0.5 tl Kaneel (jahvatatud) 3.5 dl nisujahu 0.5 tl sooda 0.5 tl küpsetuspulber 15 tk mandel 0.5 tk määrimiseks muna Valmistusaeg: 4060 minutit Vahusta või ja suhkur kohevaks. Kloppimist jätkates lisa muna ja siirup ning maitseained. Sega kokku nisujahu, sooda ja küpsetuspulber. Lisa kergelt segades tainale. Pane mandlid kuuma vette, eemalda koor ja poolita mandlid
datakse suhkrupeedi sessis tekib taime- misel saadakse või suhkruroo mahlast lehtedes. Samuti puidust. suhkur. toodetakse kartulist. Kasutatakse toidu- Tekstiilesemete tärge- Paberitööstuses, ainena. Samuti kon- ldamine. Toiduainete- keemilised kiudained, diitritööstuses. Tarvi- tööstuses. Tärkise- lakkide-, plastmasside-, tatakse ka toiduainete siirup. Meditsiinis, liimainete-, tsellofaani konserveerimisel. ravimite valmistamine. tootmisel. hüdrolüüs: hüdrolüüs: hüdrolüüs: C12H22O11 + H2O--> (C6H10O5)n + nH2O-> (C6H10O5)n + nH2O-> C6H12O6 + C6H12O6 CH O n 6 12 6 CH O n 6 12 6
ORBIT WHITE Toiduvärvid E133-Briljantsinine, asovärv, sinist värvi. Leidub saiakestes, maiustustes. Mõju tervisele: allergiatekitaja, võib tekitada nõgeslöövet, allergiline nohu ja halvendab astmat, lastel tekitab üliaktiivsust ja käitumishäireid (ärritus, rahutus, unehäired, keskendumis- ja õppimisraskused). Võib põhjustada allergilist purpurpuna, naha ja limaskestade ärritust, migreeni, kõhuvalu, iiveldust, nägemishäireid, liigesevalu. E170- Kaltsiumkarbonaat ja kaltsiumvesinikkarbonaat. Valge. Pinnatoiduvärv, paakumisvastane aine, stabilisaator. Leidub veel leivas, tortides, jäätistes, maiustustes ja tablettides. Mõju organismile pole kindlaks tehtud. E171-Titaandioksiid, valge värvus. Kasutatakse glasuuri tegemisel. Leidub ka Mozzarella juustus, saiakestes, maiustustes, vitamiinitablettides. Mõju organismile pole kindaks tehtud. ...
*Zeleesuhkur - lisatud pektiini, sidrunihapet, kaaliumsorbaati - moosi keetmiseks *Tarretisesuhkur - kristallsuhkur, tärklisesiirup, pektiin, sudrunhape. Taimen toode. Ei sobi piimapõhjaliste tarretiste tegemiseks Tükksuhkur *Kiiresti ja aeglaselt lahustuvaks muudetakse valmistamise viisiga *Valamine - siirup valatakse koonuselisse suhkru - vormi, läbib suhkrumassi ja täidab kristallide vahed, muudab suhkru kõvaks *Pressimine - rafineeritud suhkru kokkusurumise teel Liigid: *Tükksuhkur (tume ja hele) Kõva tükksuhkur - aeglaselt lahustuv
Riivi natuke apelsini koort ja pigista ka apelsinist välja suhkur 30g mahl.. 35% rõõska koort 1dl 3. Vahusta munakollane osa suhkruga, millele lisa tsitruse liköör 15ml porgandimahl ja apelsinimahl, inver ja kuumuta ingverit vesivannil paksenemiseni. Jahuta, pidevalt vahustades. Kaste 4. Vahusta rõõsk koor ülejäänud suhkruga. Punane siirup 70ml 5. Ühenda segud ettevaatlikult ja lisa liköör. Suhkur 30g Liköör 1cl 6. Soojenda parfeed kätega ja löö parfee vormist välja serveerimistaldrikule. 7. Kastmeks keeda kokku siirup ja suhkur ning maitsesta likööriga. 8. Kaunista. 4
Vanuritel vältida I pk antihistamiinkume – põhjustavad uimasust, reaktsioonivõime langust. Teised ravimid – nt tritsüklilised antidepressandid, antipsühhootikumid (M-kolinoblokeeriv toime) Dekongestantide (Sudafed, Xymelin) kasutamine lastel: lokaalsed dekongestandid (ninatilgad, spreid) 2-6aastastele lastele lubatud ksülometasoliin 0,05% lahus kuni 3 korda päevas (Sudafed, Xymelin). Üle 6aastastele 0,1% ksülometasoliin kuni 3 korda päevas (täiskasvanuannus). Sudafed siirup lubatud alates 6. eluaastast! 13. Milliseid nõuandeid anda lisaks allergilise riniidi farmakoteraapiale? Tuuluta ruume võimalikult sageli. Väldi kõrget õhuniiskust. Kuna kodutolmulest ei talu külma, tuuluta voodipesu õues, eriti talveperioodidel. Korista niiske lapiga. Väldi lendleva tolmu teket toas. Voodipesu ning patju/tekke tuleb regulaarselt pesta vähemalt 60 kraadi kuuma veega. Selle temperatuuri juures kodutolmulestad hävivad. Ära suitseta! Tubakasuits
ARAABLASED ISLAMI KUJUNEMINE JA LEVIK ARAABIA KULTUUR Dairi Reinvart 10.A TTG ARAABLASED ● Semiidi päritolu rahvas ● Araabia maad: (sealhulgas ka juudid), kes iidsest ajast on elanud Araabia poolsaarel. ● Araabia poolsaar on üks suuremaid poolsaari. Enamust osa poolsaarest katab kõrb või poolkõrb. ISLAMI KUJUNEMINE JA LEVIK ● Islam tekkis 7. sajandil, kui Meka kaupmees Muhamed hakkas levitama uut usku. ● Muhamed sündis 570.aastal Mekas. Sai juba noorelt väga jõukaks kaupmeheks ja oli üldse väga edukas. ● Ainus jumal pidi olema Allah, kõik teised jumalad (ebajumalad) tuli hüljata. ● Muhamed kuulutas end Allahi prohvetiks. ● Mekalased suhtusid uude...
150 g piparkooke 60g võid 4 muna, rebud ja munavalged eraldi 140 g suhkrut 1 tl vanillisuhkrut 500 g hapukoort 3 sl jahu Shokolaadikook 200 g jahu 200 g suhkur 1 tl küpsetuspulber 0.5 tl Söögisooda 40 g kakao (kõrgekvaliteediline) 175 g Või (soolata) 2 tk suur muna 2 tl vanilliekstrakt 150 ml hapukoor GLASUUR 175 g Šokolaad mõru 80 g või (soolata) 300 g tuhksuhkur 1 sl hele siirup 125 ml hapukoor 1 tl vanilliekstrakt Kadutatud allikad http://www.toitumine.ee/suhkur-ja-magusained -2/ http://www.slideshare.net/AnnikaKumar/suhkr ud http://n2ljarotid.blogspot.com/2014/01/hapuk oorekook.html http://inkupesa.blogspot.com/2010/03/traditsi ooniline-shokolaadikook.html
Tartu Kutsehariduskeskus Kaubandus- ja lepinguõigus Iseseisev töö Autor: Maiken Kõiv Juhendaja: Diana Eller 2015 Vesi Evian o On loetav, arusaadav. o On olemas kauba nimetus o Kauba kogus o Kauba koostis ja koostisosade kogused; o Juhised kauba pesemiseks, puhastamiseks ja hooldamiseks; o Juhised kauba kasutamiseks ja kauba säilitamise tingimused. o On kauba säilimisaeg o Põhilised tehnilised andmed kauba kohta. o Eesti keeles Leib Rehe o On loetav, arusaadav. o On olemas kauba nimetus o Kauba kogus o Kauba koostis ja koostisosade kogused; o Juhised kauba pesemiseks, puhastamiseks ja hooldamiseks; o Juhised kauba kasutamiseks ja kauba säilitamise tingimu...
20 g suhkrut paar passionit Grüne Fee melissi Riivi pestud apelsinilt peene riiviga koor. Pane koos 2 dl piimaga potti ja kuumuta keemiseni. Jahuta. Sega suhkur munakollastega kergeks vahuks. Lahusta tärklis järelejäänud piimaga ja sega see munakollase-suhkru segu hulka. Lisa muna- suhkrusegu piima-apelsinikoore segule. Klopi läbi ja jaota kogus küpsetus- kindlatesse nõudesse. Küpseta 125 kraadi juures 30-40 minutit. Jahuta. Keeda vaarikatest, suhkrust, veest ja vaniljekaunast siirup ning marineeri rabarber siirupis. Enne sööma asumist puista magustoidule suhkur ja kõrveta see leeklambi abil karamelliks. Serveeri koos rabarberikompoti ja passioniviljadega. Kasutatud kirjandus http://www.toit.ee/et/handbook/cuisine/spanish http://www.horizontravel.ee/?event=Show_booking_subpage&page_id=1520&destinati Berlitzi reisijuht. Hispaania
Suhkru tootmisel saadakse esmaselt suhkrust suhkru mahla. Paljudes vabrikutes suhkruroog tükeldatakse, mahl eraldub ja suhkru kiudained pannakse eraldi. Samas rakendatakse suhkru tootmisel suhkrupeedist. Saadud suhkru mahl on piisavalt must, kuna sinna sattub ka põldudelt mulda ning osa kiudainest ja lehtedest saadud ekstraktid. Vabrikus saadud mahl puhastatakse kustutatud lubja abil, Seejärel tehakse siirup, selleks mahl tihendatakse auruga. Viimase etapina siirup keedetakse, valmis kristallid kuivatakse kuuma õhuga kuni täieliku valmimiseni. 2.1.2 Suhkrupeedist Kõige levinum suhkru tooraine on suhkru peet. 1880 aaastal muutus suhkrupeet peamiseks suhkrutootmise allikaks ja asendas mandri Euroopas peaaegu täielikult suhkruroo kui suhkru tootmise toorme. Tavaline suhkrusisaldus suhkrupeedis on 17% vilja üldkaalust, seega sisaldab see rohkem suhkrut kui suhkruroog..
Silmas peaks pidama ravimi annuseid ja patsiendi vanust. Allergiavastased ravimid ei ravi allergiat, vaid leevendavad selle sümptomeid. · Söetabletid. Need on universaalsed nii lastele kui ka täiskasvanutele erinevate mürgistuste ja kõhulahtisuse korral. Söetablette võiks kodus olla mitu lehte, sest korraga peaks üks inimene sisse võtma 7-8 tabletti. · Nohutabletid või siirup. · Dekspantenooli sisaldav salv või pihusti on asendamatu ja hädapärane põletuste korral, samuti võib seda kasutada kergemate kriimustuste ja marrastuste korral. · Valuvaigistid ja palaviku alandajad. Külmetusvastane kuum jook või tabletid, väikelastele siirup on algava külmetushaiguse korral väga tõhusad ravimid4 Kindlasti on veel palju muudki, mida erinevates kodudes vaja võib minna, kuid seda otsustab juba igaüks ise.
Kolme käiguline menüü Porgandi-õunasalat portsjoni kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind 18% ta ToiduainedÜhik 1 bruto Kao % 1 neto x bruto x neto Ühiku hind Retsepti h porgand kg 0,025 20 0,02 0,05 0,04 0,00 kr õun kg 0,017 12 0,015 0,034 0,03 0,00 kr õli l 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr maitseained kg 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr apelsinimahl l 0,005 0 0,005 0,01 0,01 0,00 kr Kokku: 0,057 ...
DROPS ON SEAL JA DATTEL SIIN. EUKALÜPTIKOMM, KUS VIIBID? GREIPFRUUT TAHAB SUHKRUT LISAKS, HALB TA POLE KA HALVAAGA. IIRIS ... ISU KISUB VISAKS. JÄÄTISEST VÕIB JAGU SAADA. KEEDIS HAMBA NAHKA PANI. LIMONAAD TEEB KÕHUVALU. MELONEID JA MARTSIPANI, NÄTSU NÄRIN ÜHTEVALU. "ORAVATKI" (KOMMI) NOSIN, PIRNI PUGIN, PROOVIN PLOOMI. RIISIPUDING, SUHKRUROSIN, SIIRUP ... KÕHUS POLE RUUMI! SOKOLAAD? EI SÖÖ VÕÕRTÄHTI! TORDIST POOLE VÕTKU ROTID! URJUKK - URJUHH, KUS SIND NÄHTI - AHVLI VAHEL? KÄID KOMPOTIS! ÕUN? KUSKOHTA SEE VEEL MAHUB? ÄÄDIKAT MA PALUN PISUT! ÖÖ VÕIKS ANDA SUHKRUST RAHU ... ÜHE SOOLASILGU IS TEKIB TÄHESTIKU PEALE - HALB ON LÄHESTIKKU HEALE! LÕPEB KOOLI TALVEUNI! Imevaikse sahinaga
vedelikutarbimisega on võimalik ära hoida stressi tekkimist organismis. Miks on isotoonilised Xpower spordijoogid nii efektiivsed? Baseerudes teaduslikele andmetele, mitmetele pikaajalistele praktilistele testidele, maitse testidele ning sportlaste hulgas läbiviidud uuringutele, Aminostari eksperdid on välja arendanud spordijoogi formaadi, mis esindab tõelist tipptaset ning süsteemset lähenemist spordis: kergesti ja kiiresti lahustuvad olenemata vormist, on see siirup (Xpower IontStar Sport Sirup), või pulber (Xpower Flash) või on tegemist valmisjoogiga (CarniXplode Drink rasvade põletamiseks, Aloe Vera Healthdrink), maitsevad hästi ning jätavad suhu värske tunde ei jäta halba järelmaitset nagu mõned teised spordijoogid, mis on tugevalt maitsestatud aromaatse lõhna ja maitsetugevdajate või kunstlike magusainetega. peale traditsiooniliste koostisosade (naatriumi, kaaliumi, fosforit, kloriidid, sahharoos, glükoos,
Salsakasted · pärit mehhiko ja tex.mex köögist · tunnuseks vürtsikus ja tükiline konsistents · kasutatakse nii värskeid kui kuumtöödeldud toiduained · roheline ja punane salsa Chutney · pärit India köögist o paks,vürtsikas kaste vvõi hoidis o puuviljadest,köögiviljadest o konsistents paks pudrutaoline,äratuntabate tükkidena, mida ümbritseb vürtsikas siirup või mahl pesto · pärit Itaaliast · pastataoline või püree · kastamine o maitsetamiseks o pastaroogade juures · koostis o basiilik,oliiviõli,parmesan,piiniaseemned o võib kasutada ka muid ürte sabayon kaste · pärit itaaliast · kerge vahuline järeljoog, mida kasutatakse ka kastemena · koostises munakollane,vein ,suhkur · kasutatakse vedelikuna mahlu KALAROAD
Tuhksuhkrust saab hõlpsasti valmistada glasuure kookide, tortide, küpsiste või näkside pinnale. Kasutatakse ka küpsetiste pinnale . Müügil on värvilist tuhksuhkur ja ka maitsestatud (heleroosa maasikamaitseline, kollase värviline sidrunimaitseline[suhkur sidrunhappega], kaneelimaitseline) puudersuhkrut. 2 4. suhkrusiirup- Tume siirup tume suhkrukahus, mis sisaldab suhkrupeedi ja suhkruroo lõhna-, värvi- ja mineraalained. Sobib tugeva aroomi tõttu pajaroogadesse, küpsetistesse, jookidesse. Kuldne suhkrusiirup hele suhkrulahus, mida kasutatakse küpsetistes, magustoitudes ja ka kaunistamiseks. Kvaliteedinõuded: · suhkur peab olema sinaka või kollaka varjundiga · maitselt magus · lõhn puhas ja suhkrule omane · niiskusesisaldus peensuhkrul kuni 14%, tükisuhkrul 0,3%