Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"pliidi" - 159 õppematerjali

pliidi - kummi ja pliidi lubatud minimaalne vahekaugus on 60 cm. Mida lähemal on kumm pliidile, seda efek- tiivsemalt töötab õhuvahetus.
thumbnail
10
doc

Elektripliitide uurimustöö

...........................................................................................................................6 Elektripliitide kasutamisjuhend........................................................................................... 7 Vältige alumiiniumfooliumi, paberi, plastmassi ja analoogiliste materjalide sattumist pliidi keraamilisele tööpinnale. Kokkupuutel kuuma keedutsooniga võivad need materjalid üles sulada või põlema süttida. Ülekeenud-väljavalgunud toit tuleb pliidi pinnalt koheselt eemaldada plastmassist tõstelabidakese abil enne keedutsooni jahtumist. Pliidipinnale valgunud suhkur ja suhkrut sisaldavad toiduained (keedis, mahl jms.), samuti sulanud foolium või plastmass võivad pliidipinda kahjustada.................................7 Kokkuvõte............................................................................................................................8 Lisa 1. Joonised.......................................................................

Toit → Toitlustus
24 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Pliidid

Pliidid Liigitus Suurköögi pliidid võivad olla elektri- või gaasiküttega. Gaasipliitide osatähtsus on järjest vähenenud. Neid kasutatakse rohkem piirkondades, kus elektriühendus kipub olema katkendlik. Gaasipliiti eelistavad ka restoranid, kelledele pliidi kuumenemisaeg, õigemini siis selle lühidus, on oluline. Elektripliit Elektriga töötavad pliidid võib jagada: · Keeduplaatidega pliidid; · Ühtse tasapinnaga pliidid; · Infrapunapliidid ehk keraamilised pliidid; · Induktsioonpliidid ja ­wokid. Keeduplaatidega pliidid Enim levinud on keeduplaatidega elektripliidid. Suurköökide pliidid on tavaliselt 4- või 6-plaadilised.

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Elektripliidid

· Võrreldes metallplaatidega või keraamilise plaadiga pliidiga, on induktsioonpliit kõige ökonoomsem, sest töötab ainult siis, kui pott on pliidil. · Induktsioonahjudel on isepuhastuvad pinnad. Lülitades ahju pärast kasutamist puhastusreziimil tööle, tekib seal väga suur kuumus, mis põletab kogu mustuse ahju seintelt lahti, pärast tuleb sodi harjaga ainult kokku pühkida. · Igasugust nõu induktsioonplaadile ei või asetada. · Keraamilise ja metallplaadiga pliidi põhiline erinevus on plaadi materjalis. Keraamiline plaat on kuumakindlast keraamikast ja selle all on küttekehad. See toimib täpselt samamoodi nagu tavaline, metallplaatidega elektripliit. · Keraamiline plaat eeldab, et pliidile asetatav nõu oleks korraliku, sileda ja puhta põhjaga. Kui anuma põhi ei ole ideaalselt sile, ei saa see pliidi plaadiga korralikult kontakti, palju kasulikku soojust läheb õhku ning kütab pannipõhja asemel tuba.

Geograafia → Geograafia
20 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Ahjud, pliidid, kaminad

http://www.solness.ee/eramu/index.php?gid=30&id=227 http://et.wikipedia.org/wiki/Ahik%C3%BCte Ahjud, pliidid, kaminad Ahju[6], kamina[7] või pliidiga[8] saab kütta elu-, töö- või muid ruume ning sealjuures ei kasutata kuuma vee tsirkulatsiooni. Tänapäeval on laiemalt levinud ahju või kaminaga ruumide kütmine. Kamina ja ahju tähtsaim erinevus on selles, et ahjul on soojamüür ning see püsib kaua soe, mistõttu pole seda vaja kütta tihemini kui kord ööpäevas. Pliidi peamine erinevus ahjust ning kaminast on see, et pliidi peal on võimalik ka sööki valmistada . Tänapäevastest elamutes siiski seda küttelahendust väga tihti ei kohta. Kütuseks on neil kolmel peamiselt puit(küttepuud, puidubrikett), kuid kasutatakse ka sütt, pruunsütt, kütteõli ja maagaasi. Ahje, pliite ja kaminaid on suhteliselt odav ehitada ja küttekulud väikesed, kuid kütta ebamugav, eriti kaugemaid tube. Puudub võimalus automatiseerida. Kütmisel-jahtumisel

Tehnika → Tehnikalugu
17 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hans

Ma ei tee teile midagi kurja. Mul on pannkooke moosiga ja pehmed sängid, kus puhata saab. (Lapsed liiguvad suurest vaimustusest sisse) VANA NAINE (endamisi): Sellest tuleb üks maiusroog, ma tahan nad ära süüa. Aga enne tuleb siiski neid veidike nuumata. Ma viin poisi puuri paisuma ning tüdruku kööki talle kokkama. ~*~ (möödub 4 nädalat, Hans on puurivahelt siiani andnud Nõiale söödud konti katsuda, kui too on tahtnud teada, kas Hans on juurde võtnud) VANA NAINE: Grete, tee tuli pliidi alla, täna ma söön küll Hansu ära, mul ükskõik, kui ta veidike kondine on. Sa roni pliidi alla ja vaata, kas on piisavalt kuum. GRETE: Kuidas ma sinna mahtuma peaksin? VANA NAINE: Kuidas sa siis ei mahu, isegi mina mahun. GRETE: Ei mina ei usu! (Nõid asus ette näitama, et mahub pliidi alla, Grete lükkas Nõia ahju ning läks venda päästma) GRETE: Tule, Hans, ruttu, ma võtsin majast pärleid, lähme koju tagasi! (Peale mõningat ekslemist metsas leiavad lapsed kodutee)

Kirjandus → Kirjandus
20 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Pottseppa kursus

Ümar korsten peaks tõmbama paremini. Kandilises korstnas keskel toimub suitsu voolamine ja ääre peal rullimine. Mida pikem on korsten seda parem on tõmme. Korstna pikkus annb juurde kiirust. Lahtisel kaminal võiks olla korsten vähemalt 6 m. Pliitidel ja ahjudel võiks korsten olla vähemalt 5 m. Korstna ristlõige annab läbilaske võime. See ei tohi olla liiga suur nii, et küttekeha ei suuda seda soojendada. Kogumisruum liiga madal. Lõõrid on liiga kitsad ja ebatasased. P3.2 Pliidi ja soemüüri ehitus. Alla panna hüdroisolatsioon. Praeahi peab olema ümbert vaba. Keel suunab suitsu, muidu suits läheks otse taha. Keel hoiab ka praeahju. Tagant ei tohi kive vastu laduda, kuna see lükkab praeahju välja. Tellis paisub 0,96 mm ühe meetri kohta 100 kraadi juures. Malm paisub 1 mm Raud 1,2 mm vask 1,7 mm. Soojamüüri pöörde kohad peavad olema suuremad. P.3.3 Kamina, ahju ja pliidi kuivatamine ja sissekütmine Valumass peab kuivama 3 nädalat

Ehitus → Pottsepatööd
72 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Induktsiooni ahi ja pliit

Võrreldes metallplaatidega või keraamilise plaadiga pliidiga, on induktsioonpliit kõige ökonoomsem, sest töötab ainult siis, kui pott on pliidil. Induktsioonahjudel on isepuhastuvad pinnad. Lülitades ahju pärast kasutamist puhastusreiimil tööle, tekib seal väga suur kuumus, mis põletab kogu mustuse ahju seintelt lahti, pärast tuleb sodi harjaga ainult kokku pühkida. Igasugust nõu induktsioonplaadile ei või asetada. Keraamilise ja metallplaadiga pliidi põhiline erinevus on plaadi materjalis. Keraamiline plaat on kuumakindlast keraamikast ja selle all on küttekehad. See toimib täpselt samamoodi nagu tavaline, metallplaatidega elektripliit. Keraamiline plaat eeldab, et pliidile asetatav nõu oleks korraliku, sileda ja puhta põhjaga. Kui anuma põhi ei ole ideaalselt sile, ei saa see pliidi plaadiga korralikult kontakti, palju kasulikku soojust läheb õhku ning kütab pannipõhja asemel tuba.

Füüsika → Füüsika
32 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

9.klassi lõputöö esitluse näidis

2012 Tallinna Reaalkool Idee Probleemi kirjeldus ­ meie perele meeldib väga erinevaid sööke valmistada sh. päris palju ja erinevaid liharooge ja köögivilju. Paraku eraldub küpsetamisel palju erinevaid lõhnu ja keeduauru. Köök on meil koos söögitoaga ja avaneb ka elutuppa. Peale küpsetamist on kõik kohad erinevaid söögilõhnu täis ja need jäävad ka pikemaks ajaks püsima. Siit tekkis idee, et oleks vaja pliidi kohale aurude ja lõhnade äratõmbe süsteemi. Ahti Pent 2012 Tallinna Reaalkool Idee Taustauuring ­ uurisin erinevatelt kodumasinate müüjate kodulehtedelt erinevaid äratõmbe süsteeme. Külastasin kauplusi ja konsulteerisin müüginõustajatega. Järeldus ­ tuli välja, et võimas tõmbaja ei ole vaikne, puupliidile ei sobi standardsed poes müüdavad süsteemid ja ega need poleks sobinud

Kategooriata → Tööõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Ohud köögis

varba valusaks. Kui nüri noaga lõikamisel on vaja topeltjõudu, siis terav nuga nõuab tähelepanu. Kuna terava noaga juhtub palju õnnetusi. Kätte võib lõigata ka klaasikildudega. Kui vaas vms. kukub kildudeks, ei tohi hakata neid palja käega kokku korjama vaid tuleks pühkida harjaga. Pind võib näppu minna vana ja kareda laua küürimisel, terav luu aga kala puhastades. 2 Sina ise *Ohutu pliidi ääres tegutsemine eeldab muuhulgas pidevat ja kindlat kontakti põrandaga. Isegi kui sinu köögipõrand seda lubaks, jäta kõrvale kõrge peene kontsaga kõikuvad jalatsid. Ohtlikke olukordi tekitavad ka kõrge täistallaga kodukingad, millel on väga napp pealis ja täiesti lahtine kannaosa, mistõttu labajalg võib kingast ootamatult külje suunas välja libiseda ning põhjustada tasakaalu kaotamist. Kui aga samal ajal juhtud hoidma käes keeva veega täidetud potti, mis siis?

Toit → Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Elektripliit

Elektripliit Deivid Armulik Kadrina Keskkool 2016 Elektripliit Pliit, mis muudab elektrienergia soojuseks Muutus populaarseks puit ja gaas pliitide asemel Soojusenergia eraldub voolu läbimise tõttu Kontrollitavad pöördlülititega Suur energiakulu Peab olema maandatud Grupis peab olema elektrivoolukaitselüli Pistikupesa maksimaalne vool peab rakenduma pliidi võimsusele Keraamiline Tasase soojendamispinnaga pliit Inverter muudab voolu sagedust infrapunakiirguseni Kiirgus soojendab toitu Ajalugu 1859, George B Simpson, elektriline soojendi 1897, William Hadaway, automaatselt kontrollitav elektripliit 1905, David Curle Smith, Kalgoorlie pliit Ei olnud populaarsed kuni 1930ndateni Puit, gaas odavamad; piiratud kogus elektrit Kasutatud kirjandus https://en.wikipedia.org/wiki/Electric_stove https://et.wikipedia

Füüsika → Füüsika
1 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögi ajalugu ja liigid

1 Köögi ajalugu Köök on osa ruumist, mida kasutatakse küpsetamiseks ja söögivalmistamiseks. Kaasaegse elamu köök on tavaliselt varustatud pliidi, kraanikausi (külm ja kuum vesi), külmkapi ja köögikappidega. Paljudes majapidamistes on ka nõudepesumasin, mikrolaineahi ja teised elektriseadmed. Kööki võib kasutada ka söögitoana ja meelelahutamiseks. Kuni 18. Sajandini valmistati toitu lahtisel tulel. Alles 18-19 sajandil hakkasid toimuma tehnilised edusammud ja arenes välja köögi arhitektuur. Kui enne toodi vesi väljast, siis nüüd veeti köökidesse veetorud, mis muutsid söögitegemise palju lihtsamaks.

Filmikunst → Disainiajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Ohutusnõuded köögitööl seadmetega

jäänud rasv ja muud toiduained võivad tekitada tulekahju. Elektrivoolu all olevatele seadmetele, juhtmetele ja kontaktidele ei tohi sattuda vett. Märjaks saanud põrand kuivata kohe! Ettevaatust keeva veega, ka kuum aur põletab! Ära jäta sööki sisselülitatud pliidile omapäid Ära puhasta elektrilisi masinaid voolava vee all Kasuta kodumasinat ainult ettenähtud otstarbeks Hoia pliidi läheduses tuletekki Hoia köögis töökorras tulekustutit Tulekahju puhkemisel hinda tekkinud olukorra raskust - Kui suudad ise olukorda kontrollida, kasuta olemasolevaid tulekustutusvahendeid. Vajadusel kutsu kohale tuletõrje Alati pärast töö lõpetamist tuleb ka seadmed vooluvõrgust eemaldada. Tuleb jälgida, et kodumasinad oleksid töökorras! Rikke tekkel tuleks see kohe lasta ära parandada masinat tundval inimesel

Toit → Köögiseadmed
48 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Ohud toitlustuses

Ohutegurid Füüsikalised ohutegurid Libe põrand - Kohe põrand ära kuivatada , ootamatult , kuivatada niiske lapiga . Müra - Kasutada kõrvatroppe või kõrvaklappe. Temperatuur-Hoida ventilatsioon sees ja aknad kindlasti kinni , seljaoks ongi ventilatsioon Keemilised ohutegurid Puhastusvahendid - Puhastusvahendid peavad olema omakohapeal , kus on selleks ettenähtud koht , ei tohi jätta teda kuskile laua peale vedelema , eriti veel pliidi peale Mürgid - Kindlasti ei tohi katsuda palja käega, köögis on mõned mürgised vahendid , aga need peavad olema omal kohal Bioloogilised Ohutegurid Närilised -Köök peab olema koguaeg puhas , köik toidupakendid , asjad peavad kinni olema , närilised kannavad viiruseid kaasas Mikroobid - Toit peab olema üle 75 kraadi juures , kui see on alla , on võimalik mikroobidel kiiresti paljunema hakkata, kui on üle 75kraadi , ei saa mikroobid paljuneda Füsioloogilised Ohutegurid

Loodus → Jäätmekäitlus
5 allalaadimist
thumbnail
4
ppt

Köök

Köök Allikas:"Korteriremondi käsiraamat" Köögi mõõtmed Kapirea pikkus koos valamu japliidiga peaks olema vähemalt 320 cm. Töötasapinna alla paigaldavate seadmete kõrgus on reguleeritav 82-87 cm. Töötasapinna kõrguseks arvestatakse 3 cm. Töötasapinna kõrgus põrandast on kokku 85-90 cm. Töölaua standardsügavus on 60 cm, vajadusel sügavam. Valamu ja pliidi vahele jääva töötasapinna pikkus peaks olema vähemalt 80 cm. Alumiste ja ülemiste kappide vahe on alates 40 cm. Ülemiste köögikappide mõõtmed muutuvad vastavalt tellija soovile. Standardmõõtmed on 70 ja 100 cm. Köögimööbli koguukõrgus on 210-235 cm. Õhupuhastaja kõrgus tööpinnast on 40-70 cm, gaasipliidi kohal vähemalt 60 cm. Vana köögi ümberehitamine, uuendamine Köögile on lihtne uut nägu anda

Ehitus → Ehitusviimistlus
50 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Säästlik elektritarbimine

eraldi reguleeritav. Kui seade on ainult ühe termostaadiga, reguleerib temperatuuri ainult külmikuosa, mis tähendab, et liiga külmas ruumis ei taga sügavkülmutuskambri temperatuur säilitustingimusi. · Vali külmikule ruumis sobiv koht. Küttekeha läheduses kulutab külmik oluliselt rohkem energiat. Külmikut ei tohi paigutada elektripliidi kõrvale, sest ka pliidi külgedelt kiirgub palju soojust. Külmiku enda isolatsioon ei ole selliseks kiirguseks piisav ning termostaat hakkab külmikut madala temperatuuri säilitamiseks pidevalt sisse lülitama. Kui ruumi puudusel ei saa külmikut mujale paigutada kui pliidi kõrvale, siis asetage nende vahele täiendav isoleeriv plaat. Näiteks kui õhutemperatuur on 20°C, tarvitab külmik 6% vähem elektrienergiat kui 21°C juures.

Loodus → Keskkond ja jäätmemajandus
11 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

3. Pärast seda, kui liha on pruunistatud, valada pannile 1 klaas kuuma vett 2. 4. Küpsetada praadi 175-200 C juures, aeg-ajalt praeleemega üle valades (ca veerand 3. 5. tunni järel) 4. Kui praad on valminud, lastakse sellel enne lahtilõikamist seista 15 ­ 20 minutit 5. Hapukapsad: 6. Porgandid puhastada, koorida ja riivida 7. Kapsad panna hautamispotti, lisada riivitud porgand ja läbikasvanud sealiha 8. Lisada puljong 9. Hautada kaane all tasasel tulel kas pliidi peal või ahjus, kuni kapsad on pehmed. 10. Maitsestada suhkruga 11. Ahjukartulid: 12. Kartulid koorida 13. Kooritud kartulid panna kas tervelt või pooleks lõigatult ahjuplaadile (suuremad pooleks, väiksemad tervelt) 14. Lisada searasv ja maitsestada soolaga 15. Küpsetada ahjus ca 200 c juures, kuni kartulid on pehmed ja kuldpruuni värvusega 5. Hapukapsad: 6. Porgandid puhastada, koorida ja riivida 7

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Õhuõpetus

Ole tähelepanelik! · Ebameeldivate lõhnade korral selgita välja alati põhjus. Tegemist võib olla liigniiskuse, hallituse või ebasobivalt töödeldud sisustusmaterjalidega. · Väldi tugevalt lõhnavaid esemeid ja aineid, sest need sisaldavad tavaliselt kahjulikke aineid või kemikaale. Õhuvärskendajate kasutamine ei ole õhu puhastamine · Peale tugevate kemikaalide kasutamist hoolitse õhuvahetuse eest ruumis · Vaheta korrapäraselt pliidi õhupuhasti ja tolmuimeja filter Hea õhupuhasti on: · Vaikne ja puhastab õhku vähemalt 200 kuupmeetrit ööpäevas · Mehhaanilistes õhupuhastites kogub õhusaaste filter · Elektroonilistes õhupuhastites saavad osakesed elektrilaengu ja koonduvad vastasmärgilisele kogumisplaadile OLED NOOR VÕI VANA... ...ära unusta ennast kuvari ette pikkadeks tundideks, sest värsket õhku vajab sinu keha ka vahetult loodusest.

Turism → Puhastusteenindus
13 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Klassikirjand „Kogemustest õpitakse“

pöördume kirjanduse ja kunsti poole. Raamatutest saame palju teadmisi erinevatest inimestest ja sellistest kogemustest, mida igapäevaelus meil ette ei tule. Kunst ei pruugi olla vaid kogemuste omandamiseks, vaid ka tunnete ja kogemuste väljendamiseks. Erinevad inimesed võivad tunnetada sama kogemusterinevalt. Nii võib üks olukord põhjustada erinevatel inimestel teistsuguseid tundeid. Näiteks akna taga rabistav sügisvihm tekitab ühele inimesele hubase kodutunde, kuna nüüd saab pliidi alla tule teha ja perega koos teed nautida. Kellegil teisel võib aga meel nukraks minna, sest selline ilm meenutab talle üksindust. Järelikult on kogemused meile ülimalt vajalikud ning teevad meist need, kes me oleme je kelleks me tahame saada. Läbi erinevate elukogemuste kujunevad meist erinevad inimesed ja see teebki elu põnevaks ning kogemusterikkaks!

Eesti keel → Eesti keel
40 allalaadimist
thumbnail
1
txt

KAASHÄÄLIKUÜHENDI ORTOGRAAFIA

9. Kristalsed lumehelbed langesid maha. 10. Vrske rim pandi kaussi. 11. Koplis kasvas palju sirgeid kaski ja mitu leppagi. 12. Marssal jlgis sdurite katsumusi. 13. Anni nuttki vaibus, kui kostus ukse kolksatus. 14. Merekaldal oli nha lambaid. 15. Otsustasime minna viimasele seansile. 16. Kalla endale ka kirsimorssi. 17. Tutvusin eelnevalt rahakursiga. 18. Varsad jooksid koplis. 19. Kirsti purssis natuke inglise keelt. 20. Rahalised ressursid hakkasid lppema. 21. Tuhkki oli pliidi alt vetud. 22. Julupakki oli lisatud pallgi. 23. Avansski oli tlistele vlja makstud. 24. Salatile lisati kurkki. 25. Panngi oli laualt maha kukkunud. 26. Selle tga tuli tdrukki toime. 27. Tuiskki oli jrele jnud. 28. Lukkki oli katki tehtud. 29. Kasski keeldus sellist ski smast. 30. Kullgi lendas puude kohal. 31. Homne krgrhkkond toob meile ilmamuutuse. 32. Tahtsin spordipeval vita oma spra. 33. Kausjas tass kukkus pesukaussi. 34. Harvadel tundidel tuli olla valvel. 35. Poisski oli tpne ja krme.

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
6
docx

TERAVILJAROAD

täidisena  Vedelikuks võib olla vesi, vee-piimasegu, piim, mahl või puljong.  Valmistatakse o Sõmeraid o Vedelaid o Tihkeid  Ettevalmistus o Sorteerida o Pesta o Leotada (odrakruup) o Kupatada (hirss) o Röstimine (tatar) Mannapuder  Pane vesi keema ja keema hakkamisel lisa piim. Aja uuesti keema (ettevaatust!) ja kui vedeliku pind hakkab tõusma tõmba pliidi äärele.  Lisa kohe suhkur ja sool, ning nõrista manna pidevalt vedelikku segades sisse.  Keeda pliidil segades paksenemiseni (kuni mannatera on paisunud)  Kontrolli maitset (magustoidu putru vüid maitsestada ka vaniljesuhkruga) Riisipuder  Pane vesi keema, lisa suhkur ja sool.  Keevasse vette lisa pestud pudruriis.  Keeda riis poolpehmeks ( vesi on siis peaaegu kõik sisse imbunud) ja lisa kuum piim

Toit → Kokk
8 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Piparkookide valmistamine

Piparkoogid Siirup Suhkrut- 800 g Vett- 250 g Tainas Alma Eesti võid - 300 g Õli- 2-3 sl Mett- 3 sl Alma hapukoort- 250 g Muna- 3 tk Soola- 1/4 tl Soodat- 2 tl Sidrunhapet- 1 tl Jahu- 1,5 - 2 kg Piparkoogimaitseainet 1 pakk Valmistamine Kõigepealt valmista siirup, mis on piparkoogitaigna kõige olulisem osa. Pane pott tulele, vala sinna 200 g suhkrut ja lase sellel sulada. Tee seda pliidi keskmisel kuumusel, siis ei kõrbe suhkur ära. Kui suhkur on juba tasapisi sulama hakanud, sega pidevalt puidust lusikaga. Sega ja sulata kuni suhkur on sulanud tumepruuniks. Võta pott tulelt ja vala peale kuum vesi (250g), ole ettevaatlik, kuna segu on väga kuum. Kui vesi on segatud suhkrumassi, pane pott tagasi tulele ja lisa ülejäänud 600g suhkrut. Kuumuta ja sega, kuni kogu suhkur on sulanud. Võta pott tulelt ja lase siirupil jahutda.

Toit → Toiduvalmistamine
7 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kokanduse kursuse lõputöö

Valmistamis tehnoloogia: 1.passeri kuumas rasvas nisujahu 5-10 minutit 2.lisa puljong veidi madalamal temperatuuril kui passeering 3.lisa piim,keeda umbes 10 min. 4.lõpus lisa hapukoor, kuumuta keemisini 5.maitsesta lõplikult soola,jahvatatud valgepipra ja suhkruga Valmistamis tehnoloogia: 1.Pane kartul külma vette ,soolaga maitsestatud.(sügisene kartul) 2.keedan kartulit umbes 30 minutid ja katsud noa otsaga kas on pehme. 3.kui on pehme siis kurnad ära ja paned korra pliidi peale ,et vesi auraks ära ja panen sinna peale salvrätiku, et kartuli niiskus ära läheks. Mannapuder mahlakisselliga 6 Valmistamis tehnoloogia: 1.pane vesi keema ja keema hakkamisel lisa piim.Aja uuesti keema (ettevaatust!)ja kui vedeliku pind hakkab tõusma tõmba pliidi äärele. 2.lisa kohe suhkur ja sool ning nõrista manna pidevalt vedelikku segades sisse. 3.keeda pliidil segades paksenemiseni (kuni mannatera on paisunud) 4

Toit → Kokandus
80 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Teraviljatooted

Pluusi õmblemiseks peame mõõtma pluusi pikkuse ja varruka pikkuse. Kitsa kanga puhul tuleb osta pluusiks 2 pluusipikkust ja 2 varrukapikkust. Laia kanga puhul 1 pluusipikkus + 1 varrukapikkus. Pluusipikkust mõõdetakse selja pealt kaelakondist kuni soovitava pluusi pikkuseni. Varrukapikkust mõõdetakse õlanukist kuni lühikese varruka alumise ääreni. Toitlustamine Praadimine ja küpsetamine on KUUMTÖÖTLEMISE VIISID. Praetakse pannil pliidi peal.(vokkpann,pannkoogipann,teflonpann,malmpann) Praadimise järjekord: 1) pann tulele 2) õli panna tulisele pannile. 3) Toiduaine praadida ühelt poolt ilusaks pruuniks ja alles siis keerata teine pool. Küpsetamine: Küpsetamine toimub ahjus ahjuvorme, koogivorme või ahjuplaate kasutades. Vormid võivad olla erinevast materjalist.(keraamiline,silikoon,lahtikäiv koogivorm) värsked kartulid,

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Mikrolaineahi

voldise pinge kõrgepingeks. Seejärel saadetakse vool magnetronile, mis tekitabki mikrolaineid. Mikrolaineahju poolt argumendid Mikrolaineahjus valmistatud toidul pole kantserogeenseid omadusi, ehkki sedagi on mõnikord oletatud. Mikrolained ei ole piisavalt energilised ehk suure sagedusega, et omada ioniseerivat mõju. Kas mikrolaineahi hävitab vitamiinid ja toitained? Cornelli ülikooli teadlased viisid mikrolaineahju ohutuses veendumiseks läbi katse spinatiga. Selgus, et pliidi peal keedetud spinat kaotas 77 protsenti foolhappest ehk vitamiinist B9. Mikrolaineahjus jäi aga suurem osa foolhappest alles. Tüüpiline mikrolaineahi [1] Ukse vabastusnupp [2] Ukse vaateava [3] Ukse lukustussüsteem [4] Mikrolaineahju õhutusava [5] Juhtpaneel [6] Klaasalus [7] Rullikutega pöördrõngas [8] Mikrolaineahju õhutusava [9] Metallrest [10]Pann [11] Käepide Mikrolaineahju vastuargumendid

Füüsika → Füüsika
28 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Hallitus

Valgus ei ole hallitustele kasvamiseks oluline. Uurimisobjekt Uurimisobjekt: Uurimisobjektiks valisin saia viilud. Muutuja: Muutujaks on temperatuur. Hüpotees Hallituse tekke kiirus oleneb suurel määral temperatuurist Hüpoteesi kontrollimine Võtsin kaks samasugust saiaviilu. Mõlemad panin eraldi kilekotikesse. Ühe koti tõstsin külmkappi ja teise panin köögis pliidi kõrvale rippuma, et temperatuuri vahe oleks märgatavalt suur. Muutused: Esimene nädal Teine nädal Kolmas nädal Külmapis Saiaviil läks pisut Viil oli veelgi Viil oli päris olev saiaviil kõvemaks. Hallitust kõvem. Hallitust kõvaks läinud. näha ei olnud näha ei olnud Peale olid tekkinud pisikesed

Bioloogia → Bioloogia
103 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tarbekeemia minu kodus

Kuressaare 2008-05-05 Köök: · Tassid- Savi · Klaasid- Klaas · Taldrikud- Savi · Potid- Alumiinium,Teras · Kahvlid/Noad/Luskiad- Alumiinium · Vedelseep- Puhas Loodus, Õrn kosmeetiline vedelseep.Hellitav vaht jtab naha peale pesemist mõnusalt pehmeks. · Nõudepesuvahend- Fairy, ökonoomne. Rikkalik vaht püsib ja toimib kaua.Eriti tõhus: lahustab rasva ka külmas vees. Õrn kätele. · Pliidipuhastus vahend- Cif ,teeb pliidi kiiresti puhtaks, võtab kiiresti maha kuivanud rasvaplekid ning on ka hea lõhnaga. · Põrand- · Aknad- Ajax ,class & surfaces.Peseb aknad laitmatult läbipaistvaks. · Kraanikauss-Cillit. Teeb ka torud puhtaks Vannituba: Puhastusvahendid: · Pesupulber- Bonux. Puudub spetsiifiline lõhn. Peseb hästi puhtaks. · WC pott- Domestos. Hävitab bakterid. · Vannitoa seinad-Cillit. See on hea katlakivi eemaldaja ja teeb seinad hästi puhtaks

Keemia → Keemia
35 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Termodünaamika ja energeetika alused

Soojushulk ­ Tähis Q, ühikuks 1J (ka 1 ca). Edasi kanduv energia. Siseenergia hulk, mis üks keha ära annab ja mille teine keha vastu saab. Q = mc(t-t0). Q­ = Keha annab ära soojust, Q+ = Keha saab soojust juurde. · c = erisoojus, · t0 = algtemperatuur, · t = lõpptemperatuur. Energia ­ Energia ei teki ega kao, vaid levib ühelt kehalt teisele, muunduda ühest liigist teiseks. Soojusenergia kandub ühelt kehalt teisele. Nt. pliidi küttekehas olev energia kandub edasi vette - kusagil aeglustus molekulide liikumine ja vee energia suurenes, vesi läheb soojemaks. Soojusülekanne ­ Siseenergia levimine. Soojusülekandes levib siseenergia iseenesest soojemalt kehalt külmemale. Soojusülekande liigid on: · Soojusvahetus ehk soojusjuhtivus ­ Soojusülekanne, kus energia antakse ühelt aineosakeselt teisele, aga aineosakesed ei paikne ümber. (Nt. kuumas kohvis läheb

Füüsika → Füüsika
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Biokahjustus

Bioloogiline kahjustus Kirjutan biokahjustusest isikliku kogemuse põhjal. Nimelt aastaid tagasi oli meil eramajas probleem sipelgatega. Toona täpselt ei teadnud, mis sipelgatega tegu oli ja ei tea ka siiani. Toas märkasime sipelgaid esmakordselt sügisel, kui ilmad hakkasid vaikselt jahedamaks minema. Alguses ei olnud neist eriti tüli ja nende vastu võitlemine käis suhteliselt rahulikult ­ piirdusime poest kättesaadavate toidupesa mürkidega. Toidupesad asetasime pliidi taha, arvestades sellega, et seal on neid kõige tihedamini näha olnud. Samuti oli näha nende tegevusjälgi leso ja põranda ristumiskohal ja kamina all oleva puude hoidmise koha juures. Kui ilmad läksid külmemaks nägi sipelgaid majapidamises ka tihedamalt. Seetõttu võeti peres vastu otsus nendest lõplikult lahti saada. Selleks koristati maja pea igapäev, et toidupuru vedelemist vältida, samuti oldi toitude valmistamise ja hoidmisel hoo...

Bioloogia → Konserveerimisbioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kuidas säästa energiat?

Vanni asemel on mõistlik käia dussi all. Hammaste harjamise ajal ei ole mõtet lasta veel kraanist joosta. Kuumaveeboiler paigutatage võimalikult tarbimiskoha lähedale. Kui võimalik, kloppige vaipu õues. Sauna tehes ärge alustage kütmist liiga vara. Muutke oma liikumisharjumusi. Vähendage toatemperatuuri 1 kraadi võrra. Eelistage kergekaaluliste pakenditega tooteid. Kasutada poes käimisel ühte kilekotti mitu korda. Toidu soojendamiseks kasutage pliidi asemel mikrolaineahju. Ühekordsete patareide asemel kasutage laetavaid. 1) Üha kasvava fosiilkütuste kasutamine on kaasa tooud keskkonna saastumise ja kergesti kättesaadavate resursside ammendumise. 2) Fosiilsete kütuste põlemisel eraldub atmosfääri saasteaineid nagu spsinik lämmastikoksiidid väävel vesinik osakesed 3) Keskonnasaaste, resursside ammendumine on omavahel setud ja ükstest sõltuvad nähtused

Füüsika → Füüsika
1 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Tööd ja tööriistad

Lõnga ketramine Söögi tegemine Koristamine Kudumine (mütsid, sokid, kindad) Linatööd (lõugutamine) Talutööd lastel Töötamine algas juba varakult, 6-7 aastaselt Käidi karjas Tehtud töö eest rahalist tasu ei saadud Vanemate abistamine Peenarde rohimine ja kastmine Heinategu (tallamine) Puude lõhkumine ja riita ladumine Koristamine, vikatiga niitmine Tubased tööd Ahju ning pliidi kütmine Kui aega ja raha oli, siis ka ehitamine ning renoveerimine Laste õpetamine Tubade korrashoid, koristamine Korvide ja muude tööriistade ning töövahendite valmistamine Töövahendite parandamine ja korrashoid Talgud Talguid peeti enamasti pikkade ning raskete tööde käigus Kartulivõtt ja kartulipanek Heinategu Viljavõtt Sõnnikuvedu Metsandus Vilja masindamine Mida õppisime ?

Varia → Kategoriseerimata
13 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Flambeerimine

Mida kangem alkohol, seda kauem leegid kestavad. Sobivad erinevad Brändid (sh maitsestatud), Konjak, tume Rumm, Viski, Grand Marnier, Cointreau, Triple Sec. Flambeerimine: Esmalt kuumuta alkohol piisavalt soojaks (st, kuni eralduvad aurud). Liigsel kuumutamisel alkohol aurustub ja flambeerimine ebaõnnestub. Kuumutamiseks vala nõutud alkoholikogus väikesesse potti. Tõsta pott nõrgale tulele (NB! ära eales vala alkoholi otse pudelist pliidi kohal olevasse potti, kuna leegid võivad mööda alkoholi "üles ronida"). Kui alkohol kergelt aurub, siis kalla veidi kuuma alkoholi suure lusika/kulbi sisse ning süüta pika tikuga põlema. NB! Flambeerimine õnnestub ainult juhul, kui (a) alkohol on piisavalt kuum; ning (b) kui alkohol ei ole liiga tuline. Kalla läidatud alkohol ettevaatlikult kuumale roale. Serveeri roog alles peale leekide vaibumist. Flambeerimise etapid Järelroaks flambeeritud banaan:

Toit → Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Energeetika

ja kandke sooje riideid. · Eelistage kergekaaluliste pakenditega tooteid. · Kustutage tuled ning lülitage välja seadmed, kui te neid parasjagu ei kasuta. Eelistage energiasäästlikke lambipirne. · Kasutage poes käimisel ühte kilekotti mitu korda, mitte ärge ostke uusi ning äraviskamise asemel saab neid asjade talletamiseks tarvitada. · Toidu soojendamiseks kasutage pliidi asemel mikrolaineahju. · Ühekordsete patareide asemel kasutage laetavaid.

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
2
doc

KUIDAS PUUTUSIN KOKKU FÜÜSIKAGA VIIMASE 30 PÄEVA JOOKSUL

küünlavalgel ja tehti kõiki majapidamistöid käsitsi, aga tänapäeval on meil elektrienergia, mis aitab meil kiiremini, tõhusalt ja massiliselt oma tööd teha. Ma ei oleks saanud praktikal ajada vahukoort vahtu mõne minutiga käsitsi, vaid kasutasin selleks elektrienergiat ja seda kasutavat seadet : mikserit. Füüsika kohalt oskan öelda veel, et meil praktikal olles toimus ka soojusvahetus nagu igal teiselgi ruumil. Kui õues oli näiteks madalam temperatuur kui toas, kus ma pliidi peal keetsin kahte suurt poti täit puljongit siis läksid aknad väga uduseks, ehk kondenseerus see osa auru mis toasooja õhku enam ei mahtunud. Köögis on hästi märgatav , et toidu tegemisel seguneb toidulõhn õhuga ja seda on tunda ka mujal kui toidu vahetus läheduses. See on tegelikult toiduvalmistamise juures väga tavaline nähtus. (Lugesin internetist selle kohta, et see on gaaside diffusioon)

Füüsika → Füüsika
9 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Dmitri Mendelejev

loodud perioodilisustabeliga. 1894. aastal viidi Mendelejevi töö tulemusel Venemaa seadustesse sisse uued viina tootmise normid ja viina tuli hakata tooma 40kraadisena. Mendelejev uuris ka petrooleumi koostisosi ja aitas rajada Venemaa esimese naftatöötlemistehase. Ta avastas petrooleumi tähtsuse petrokemikaalide lähteainena. Talle omistatakse märkust, et ,,petrooleumi põletamine kütusena oleks sama, mis pliidi alla rähatähtedega tule tegemine". Mendelejevi oli 1869. aastal üks Vene Keemiaseltsi asutajatest. Ta töötas teoorias ja praktikas majanduslike kaubandusmeetmete ja põllumajandusega. Mendelejev kirjutas 1868 ­ 1870 kahes osas raamatu ,,Keemia põhimõtted". Peale kõige selle on Mendelejev teinud teisi olulisi panuseid keemia edendamiseks. Vene keemik ja teaduste ajaloolane Lev Chugaev on iseloomustanud teda kui ,,geniaalset keemikut,

Ajalugu → Ajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

MILLINE ÕPPIJA MA OLEN?

See on omadus, mis aitab mul jõuda soovitud tulemuseni - kõik tööd valmivad õigeaegselt. Ma sean iga nädala alguses endale mõttes eesmärgid, millega mis ajal tegeleda, et see tähtajaks tehtud saaks. Kui peaksin ennast, kui õppijat iseloomustama kolme omadussõnaga, siis need oleks : kohusetundlik, püüdlik ja tahtejõuline. Õppimine on terve elu kestev tegevus. Minu jaoks ei piirdu õppimine ainult koolis käimisega. Õppida võib ka kodus, vanemate kõrval pliidi ääres, samamoodi võib õppida ka jalgrattaga sõitmist või uisutamist. Inimene õpib kogu elu, õppimine ei piirdu kõigest tehetega, kirjandite ja füüsika ülesannetega.

Kirjandus → Kirjandus
53 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hautamine

Külmutamine ­ on kiire, mugav, lihtne, säilitab toiteväärtust. Suured valgu ja tselluloosimolekulid lõhustuvad ja muutuvad paremini omastatavaks. ( hernes, uba, kapsas, porgand ) Kuivatamine ­ veetustumine Suurem osa toiduaines olevast niiskusest eraldatakse aurutamisega. Kala, liha, aedvilja tuleb kuivatada 12-14%-lise niiskussisalduseni. Puuviljad ja marjad 15-25%-lise niiskussisalduseni. Kuivatada võib: paberil päikese käes, plaadil leiges ahjus, pliidi kohal või soojenduskapis. Lehtköögivilju kuivatatakse kõrgel temperatuuril mitte üle 90 kraadi. Mahlakad ja paksemad köögiviljad enne blanseeritakse, siis kuivab kiiremini ja jääb loomuliku värvusega. Algul madalal pärast kõrgemal temperatuuril. Mina kasutan ettevõttes selliseid eel töötlemisviise: Köögiviljade sorteerimist, pesemist, käsitsi koorimist, erikujude tükeldamist, vahustamist. Kuumtöötlemisel: keetmist, blanseerimist, aurutamist (nt.

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tarbekeemia

(1:2:1 ) · titaandioksiid E 171 · kollane raudoksiid E172 · talk · makrogool 6000 Kasutatakse: Mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavandite raviks. Rafuksösofagiit. Zollinger- Ellisoni sündroom. Mr. Muscle Koostis: · <5% mitteioonseid pindaktiivseid aineid · säilitusained (dimetüüloksasobiin ) · lõhnaaine · pH 9,5 Kasutatakse: Keraamilise pliidi puhastamiseks. Fairy Lemon Koostis: · 5-15% anioonsed pindaktiivsed ained · <5% mitteioonsed ained · Benzisothiazolinone · lõhnaaine · Geraniol · Limonene · Citronellol Kasutatakse: Nõudepesuvahendina. Ökonoomne. Rikkalik vaht püsib ja toimib kaua. Lahustab rasva ka külmas vees. Sinupret R kaetud tabletid 1 tablett sisaldab pulbrilist droogi: · Emajuurt 6 mg · nurmenukuõisi tupplehtedega 18 mg · oblikat 18 mg

Keemia → Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Töökeskkonna ohutegurid

Töötaja võimetele mittevastav töö. Halb töökorraldus ja pikaajaline töötamine üksinda. Halb tööõhkkond (pahurad kolleegid, kliendid). Tagasiside (tunnustuse) puudus (posit –negat). Töö häbenemine (minu eriala ei ole IN!) Töökoha esteetilisus (värv, lõhn, helid jne.). Rühmatöö Hinnake ohutegureid alljärgnevate tööde tegemisel köögis Sõnastage ohutusjuhendisse, kuidas väldiksite seda ohtu Töötamine nugadega Töötamine kuuma pliidi ääres Töötamine ahjudega Kalade ja lihade eeltöötlemine Töötamine mikseriga ja sauseguriga Näide: OHUD KÖÖGIS Pliidil olevaid nõusid ei tohi liigutada järsu tõmbega; Kuuma toiduga nõude kandmisel ei tohi neid suruda enda vastu; Külmutatud liha või kala tuleb tükeldada alles pärast ülessulatamist Enne laudade, kappide vm. esemete liigutamist tuleb neilt eemaldada kõik kukkuda võivad esemed

Muu → Tööohutus ja töötervishoid
40 allalaadimist
thumbnail
13
ppt

TÅ¡ehhi Vabariik - esitlus

Turism: suusatamine, rattasõit, matkamine, muuseumid, vaatamisväärsused Religioon: 35% roomakatoliku usku, 9% hussiidid, 8% juudid, 8% on teisi protestantlike rühmi, näiteks luterlasi. 40% elanikest ei kuulu kirikusse. MAJANDUS USD - United States dollar SKT: 236,536 miljardit USD SKT ühe elaniku kohta: 25 436 USD Vabaturumajandus MAAVARAD Kaevandatakse kulda, hõbedat ja rauda. Toodetakse kivi ja pruunsütt. Aga ka pliidi, tsinki, vaske, uraani, grafiiti, naftat ja maagaasi. Ning kaoliinsavi, klaasiliiva ning mineraalvett. SKP ­ Sisemajanduse koguprodukt. Põllumajanduses kasvatakse peamiselt... Maisi Suhkrupeeti Kartuleid Nisu Otra Rukist Enamik künkaid ja tasandikke on Tsehhis kaetud põldudega. Loomakasvatuse põhiaharud on veise-, sea-, linnu- ja kalakasvatus. ENERGEETIKA Suurema osa oma energiavajdusest katab Tsehhimaa ise.

Geograafia → Geograafia
34 allalaadimist
thumbnail
56
doc

Esimese kursuse koka eksami aruanne

toorjuustusegu kanafileedele ning keeran rulli. Toimin samamoodi ka järgnevate kanafileedega. Kui kanafileed on valmis rullitud ja GN-nõusse asetatud, katan need toidukilega ja panen külmikusse järgmist päeva ootama. Koristan tööpinnad, jätan kõik organiseeritult kööki. Teet Sinisaar - Aleksandr Bazarov – 1.tund Koka tööriietes sisenen kööki ja pesen käed. Kaalun toorained: Porgand, marineeritud kurk, keeduvorst ja muna. Lülitan sisse pliidi ja panen vee potti keema porgandi ja muna jaoks. Pesen porgandid puhtaks ja keedan koos koorega pehmeks. Keedan muna ja porgand eraldi potis. Tükeldan keeduvorst, marineeritud kurk kuubikuteks eraldi kausis. Kurnan porgandid ja lasen jahtuda. Panen muna külma vee sisse. Tükeldan muna, porgandid kuubikuteks eraldi kausis. 2.tund Koristan oma töökoha. Abistan teisi. Karl Täht - 1.Tund Võtan külmutatud juurviljad külmkappi sulama. aitan teistel ettevalmistustöid teha ja koristada.

Toit → Köögi õpetus
28 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Tehnika minu elus

Arvutist loen ma ka uudiseid, loen meile, räägin msnis tuttavatega ning külastan erinevaid veebi lehekülgi. Lisaks sellele meeldib mulle ka muuskat kuulata. Tavaliselt kuulan ma muusikat MP3-est, aga samas kuulan ma ka muusikat arvutist ning CD ­ pleierist, mis on ühendatud võimedi ja kõlaritega. Samuti meeldib mulle ka pilte teha, selleks kasutan ma digikaamerat. Tehinikat kasutan ma ka söögi tegemisel. Näiteks, kui on vaja kiiresti vett keeta ei tee ma pliidi alla tuld vaid panen kannu elektripliidi peale. Elektripiliiti kasutan ma suvel rohkem, sest see ei anna niipalju sooja kui tavaline pliit. Tavalist pliiti kasutan ma siis kui ilmad on jahedamad. Samuti kasutan ma mikserit, et teatuid aineid omavahel kiiremini segada. Veel on nähtavasti igas köögis olemas ka külmkapp, mis aitab meil teatud asju kauem säilitada. Ning neid tehinilisi asju on veel, mida me kasutame köögis ja mis aitavad meil kiiremini ja paremini süüa teha.

Tehnika → Tehnikalugu
17 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Keedukatlad

Keedukatlad Aleksander V. Artur S. KK10 Keedukatel on pliidi kõrval suurköögi enim kasutatud seade. Keedukatlaid valmistatakse roostevabast terasest. Katelde standardmahud on 40300 liitrit. Ehitus ja tööpõhimõte Katlad on elektri, auru või gaasiga töötavad. Auruga köetavaid katlaid kasutatakse ennekõike haiglates. Kütmisviisist sõltumata toimub kõikide katelde kuumenemine auru mõjul. Katla alaosas on aurumoodustaja, milles vesi aurustatakse

Toit → Köögi õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
17
odt

Elektrienergia säästu võimalused koduses majapidamises

juhul on temperatuur külmiku ja sügavkülmiku osas eraldi reguleeritav. Kui seade on ainult ühe termostaadiga, reguleerib temperatuuri ainult külmikuosa, mis tähendab, et liiga külmas ruumis ei taga sügavkülmutuskambri temperatuur säilitustingimusi. · Vali külmikule ruumis sobiv koht. Küttekeha läheduses kulutab külmik oluliselt rohkem energiat. Külmikut ei tohi paigutada elektripliidi kõrvale, sest ka pliidi külgedelt kiirgub palju soojust. Külmiku enda isolatsioon ei ole selliseks kiirguseks piisav ning termostaat hakkab külmikut madala temperatuuri säilitamiseks pidevalt sisse lülitama. Kui ruumi puudusel ei saa külmikut mujale paigutada kui pliidi kõrvale, siis asetage nende vahele täiendav isoleeriv plaat. Näiteks kui õhutemperatuur on 20°C, tarvitab külmik 6% vähem elektrienergiat kui 21°C juures.

Füüsika → Füüsika
22 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Elektrienergial töötavad kodumasinad, energiakulu kodus

aeg. Seetõttu on ka rohkem valgusteid ja kütteseadmeid vooluringis ja sellest tulenebki suvise ja talvise elektrienergia tarbimise vahe. Elektrienergiat saaks säästa mitmel viisil: 1. Remontida maja: soojustada korralikult seinad, vahetada aknad, et maja hoiaks sooja sees. Kuna meil on vana maja, mis pole korralikult soojustatud ja aknad pole vahetatud natuke üle mõnekümne aasta, siis meil peavad talvel olema lisa kütteseadmed taga, peale pliidi ja ahju kütmisele. 2. Kui mingit elektriseadet enam ei kasutata, lülitada peale kasutamist see välja, kui just tegemist pole säästulampidega, sest säästulampide sisse-välja lülitamine lühendab just tema eluiga. Säästulambist on siis kasu, kui see põleb vähemalt 15 min. 3. Hõõgpirnid vahetada säästulampide vastu. 2

Füüsika → Füüsika
39 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Elektrivoolu töö ja võimsus

juhtmest liiga palju soojust ning juhe võib ,,läbi põleda" või põhjustada tulekahju. Et niisugused ootamatusi vältida, on igas korteris elektriarvesti juures kaitsmed, mis liiga tugeva voolu korral välja lülituvad. Harilikult on korterikaitsmed arvestatud 6, 10 või 15 amprile. Igal elektririistal on märgitud selle võimsus N. Riista läbiva voolu tugevuse saame arvutada valemist , kus U=220V. Näiteks elektripliidi võimsusega 880V läbib vool tugevusega 4A. Kolme niisuguse pliidi üheaegne sisselülitamine võib 10-amprised kaitsmed ,,välja lüüa". Ettevaatust! 220-voldine elektripinge võib ebasoodsate asjaolude kokkulangemisel olla surmav!!!

Füüsika → Füüsika
98 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Wilbur

Wilbur suri 1912. aastal peale nelja nädalast võitlust tüüfusega, kuid Orville elas piisavalt kaua, et näha nende auks püstitatud monumendi sündi. See on ainuke monument Ameerika Ühendriikides, mis on püstitatud siis, kui selle nimekaim veel elab. Orville arendas veel küll automaatpiloodi, kuid enamuse oma ajast tegeles ta töödsäästvate tööriistade loomisega kodupidamise tarbeks ­ pliidi kaugjuhtimissüsteemi, leivalõikuri ning rösteri. Ta suri nagu ta elas ­ südameatakki uksekella parandamise ajal. Mõlemad vennad surid poissmeestena. Lennundus oli nende ainuke kirg elus. Wilbur & Orville Wright Raimond Makara 8.a

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Koka üleminekueksam

Koka üleminekueksam Laua eelkatteskeem 1. Lillevaas 2. Maitseainete komplekt 3. Leivataldrik 4. Salvrätik 5. Veepokaal 6. Desserdi lusikas 7. Pearoa nuga 8. Eelroa nuga 9. Kohanäitamistaldrik 10. Eelroa kahvel 11. Pearoa kahvel Koka üleminekueksam Tööplaan 1.TUND 1. Pesen käed 2. Kaalun välja vajaminevad toiduained 3. Kiletan ja tõstan kiirestiriknevad toiduained külma 4. Teen lauale eelkatte 5. Panen pliidi sooja 6. Panen zelatiini vette paisuma 7. Valmistan kohvitõmmise 8. Sulatan zelatiini, segan kohvi hulka ning lasen veidi jahtuda 9. Valmistan magustoidu lõpuni, kiletan ning asetan jahutuskappi 2. TUND 1. Tükeldan veisemaksa ja sibula. Kiletan ja panen külma 2. Panen peedi keema 3. Koorin ja riivin õuna ning mustrõika ja segan hapukoorega 4. Passeerin strooganovi jaoks sibula, pruunistan maksa ning jätan tunniks hauduma 5. Kui peet on pehme, valan vee pealt ja jätan jahtuma 6

Toit → Toiduvalmistamine
56 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Mida tähendas olla moodne naine 20. sajandi algul?

farmides, tehastes jne. Väga paljudest naistest said olude sunnil medõed. Fakt, et naine oli võimeline end iseseisvalt ära majandada oli tähtsaks läbimurdeks naise üleüldsies mõttemaailmas ja eneseteadvustamises. Antud ajastu omamoodi ideaal naisest on tänapäevani säilinud rohketel postritel ja filmidel, mis olid valmistatud sõduritele. Selle eesmärk oli motiveerida sõdureid sõjaväkke astuma ja oma riiki, naisi ja lapsi teenima. Pildil ei olnud kaugeltki mitte köögikatad pliidi äres, vaid enesekindlad, väga seksuaalsed ning iseseisvad ,,aplad miisud". Olgugi, et selline imidz oli loodud algselt meeste poolt, hakkasid ajapikku naised, emad, abikaasad seda järgima vahetades õrna ja romantilise oleku enesekindlama ja jõulisema vastu. Esimene maailmasõda mõjutas väga tugevalt naiste riietusmoodi, seda eelkõige praktilistel kaalutlustel. Nimelt töötavatel naistel muutusid lehvivad pikad seelikud ning kleidid segavaks ning üleliigseks

Ajalugu → Ajalugu
40 allalaadimist
thumbnail
1
odt

ARVESTUSTÖÖ (soojusmasin, TD seadused, kasutegur)

Termodünaamika I printiip: Keha siseenergia muutumiseks tuleb kehaga teha tööd ja (või) kehale juurde anda soojust. Valem: U = A + Q U ­ siseenergia muut (J) A ­ välisjõudude töö (J) -A ­ keha ise teeb tööd (J) Q ­ saadud soojushulk (J) -Q ­ keha annab soojust ära (J) a) Näide1: Inimene pühib põrandat harjaga. Harja harjased teevad tööd hõõrdumisel ja harjased soojenevad. b) Näide2: Puuhalud pannakse pliidi all põlema. Puuhalud teevad mehaanilist tööd. Töö tegemine väljendub puu söestumises (kuumutamisel/põlemisel). c) Näide3: Inimene hõõrub käsi omavahel. Käte töö väjendub nende hõõrdumisel ja seetõttu käed muutuvad soojemaks ja suureneb nende siseenergia. Termodünaamika II printsiip: 1. sõnastus: Soojus ei saa iseenesest üle minna külmemalt kehalt kuumemale kehale. Soojus saab ülekanduda soojemalt kehalt külmemale kehale

Füüsika → Füüsika
21 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Rahvatervis

kollast või oranzi. Väga tähtis on, et kõik vajalikud asjad oleksid käe all, seepärast köögi mööbel peab olema paigutatud nõnda, et kuluks miinimum aega liikumiseks selliste köögi mööblite vahel nagu pesukraan, pliit ja külmkapp. Lisaks sellele kuskil nende asjade vahel peab kindlasti olema tööpind, kus ettevalmistada toidu edasiseks kasutamiseks. Peala seda kõik köögiesemed on parem hoida sahtlites, mis asetsevad pesukraani või pliidi juures. Reeglina toiduvalmistamise ajal kõige rohkemat koormust saab selg, sest pidevalt tuleb seista. Seetõttu peab tööpinda niimodi paigutama, et ta vastaks inimese kasvule, see võimaldab maksimaalselt mugavalt pesta pesukraanis nõusi, kasutada sahtleid jms. Ja juba vastavalt inimese kasvust ripputada köögikappe, et inimesel oleks kerge kätte saada neid asju, mis talle on vaja. Heaks köögi ergonoomika lahenduseks on välja liikuvad sahtlid. Just nende abiga hoiame

Sotsioloogia → Sotsiaaltöö
88 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun