Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kartuleid" - 379 õppematerjali

kartuleid on üldiselt kasulik säilitada võimalikult madalal temperatuuril. Optimaalseks peetakse alla 6ºC. Enamiku värskete köögiviljade säilitamiseks sobib õhuniiskus üle 90%, osadel viljadel soodustab liiga kõrge õhuniiskus juurte arengut (nt porgand). Toatemperatuuril säilib kartul vaid lühikest aega.
thumbnail
3
docx

Ideekaart (tsitaadid, sisukokkuvõte) loetud teostest

tagasi pöördumisel ning nende elu jätkamisel läbi kohutavate mälestuste ning kogemuste. Teos räägib peamiselt Paul Bäumeri teekonnast läbi sõja, tema mõtetest ning tegudest. Peategelased: Paul Bäumer, Müller, Tjaden, Kemmerich. Tegevusaeg 1916-1918, tegevuskoht Belgia/Prantsusmaa. Põhiteemadeks sõjakoledusest, sellest üle saamine ning sellega koos elamine. Tsitaadid: ,,Vaat kui sa õpetad koera kartuleid sööma, ja talle siis hiljem lihatüki ette viskad, siis napsab peni niikuinii sellest kinni, sest see on tal loomuses." ,,Ent seni kui on elu, otsib ta endale teed, tehku see, mis minus "mina" ütleb, seda või mitte." ,,õudust saab taluda senikaua, kui sa olukorrale lihtsalt allud, ent see tapab, kui sa hakkad selle üle järele mõtlema." ,,Rinne on puur, milles närvitsedes pead ootama seda, mis juhtub." ,,Sõda on meid kõige jaoks ära rikkunud. Me pole enam noorus

Kirjandus → Kirjandus
133 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kihnu

või sinine, allääres punastest villastest lõngadest palmitsetud kördipael. · Jalatsitena olid Kihnus iseloomulikud pastlad. Toit · Toitumisharjumused on Kihnus ka tänapäeval jäänud samaks, nagu olid 100 aastat tagasi. · Toidu valmistamise õppisid lapsed vanematelt. · Kihnus olid kindlad toidud, mis teatud päevadel tehti: Esmaspäev · Esmaspäeva hommikul söödi soojendatud hapukapsasuppi. · Lõunaks keedeti koorega kartuleid, peale pandi soolaräim või muu kala, mis parajasti oli. · Kõrvale söödi hapukurki, kes tahtis, praadis kõrvale ka liha. · Joodi hapupiima või tehti jahukastet, et nii kuiv ei oleks. · Õhtul keedeti leivapudi, keeva piima sisse pandi leivatükikesed. Teisipäev · Hommikul söödi niisama leiba, saia, võid. · Kui oli, võeti kõrvale liha või kala. · Lõunaks keedeti kartuleid. · Õhtul valmistati kartuli- klimbisuppi ehk pullisuppi.

Kategooriata →
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Hautamine

Hautamine- on esmalt toiduaine praadimine pruuni kooriku tekkimiseni ja siis keedetakse väheses vedelikus. Praadimine- on väheses või rohkes rasvas kuumtöötlemine. Väheses rasvas praetakse liha, pannkooke, kotlette, keedetud kartuleid. Pruunistatakse alguses ühelt poolt ja pärast teiselt poolt. Rohkes rasvas praetakse linnuliha ja tooreid kartuleid. Grillimine on toiduainete töötlemine erinevates grillseadmetes, süte kohal, ahjus restil või vardal. Grillitakse loomade, lindude liha ning kala. Grillitakse 200- 300 kraadi juures. Grillimisel toiduaine muutub krõbedaks, seest jääb mahlaseks, omandab meeldiva maitse ja lõhna. Röstimine- toimub kuival pannil, küpsetuspaberil või selleks mõeldud seadmes- rösteris. Toiduaine puutub kokku kuuma pinnaga. Küpsetamine- on toiduaine töötlemine ahjus

Toit → Kokandus
9 allalaadimist
thumbnail
8
txt

Protsent

% on ks sajandik tervest, siis ilmselt k% on k sajandikku tervest. Nide 1. Leiame 67% 420-st. Eelneva phjal tuleb leida korrutis Nide 2. Lattu veeti sgisel 420 tonni kartuleid ja neist oli kevadeks mdanenud 33%. lejnud kartulid nnetus omanikul maha ma. Mitu kilogrammi kartuleid mdi? Kui kartulitest mdanes 33%, siis mgiks klbulikke oli jrelikult 100% - 33% = 67%. Seega leiame 67% 420-st. See on aga juba eelmises lesandes vlja arvutatud. Seega oli mgiklbulikke kartuleid 281,4 tonni. Terve leidmisel osa jrgi pannakse andmed tihtipeale kirja vrde kujul (saab ka teisiti). Nide 3. Leiame arvu, millest 34% on 77. Kui 34% on 77, siis 100% on x, seega Nide 4. On teada, et 34% mingist arvust x on 68. Leia 71% sellest arvust. Selle lesande lahendamisel polegi tarvis teada, kui suur x on, sest lesande saame lahendada jllegi vrde abil. 34% 68

Matemaatika → Matemaatika
66 allalaadimist
thumbnail
5
doc

6.klassi tasemetõõ kordamine

Kolmnurga küljed on 3 cm, 3 cm ja 2 cm. Ümbermõõt on 3 + 3 + 2 =8 =8 = 10 cm. 6 6 3 6 6 3 6 6 Vastab ülesande tingimustele. 5 Vastus: Küljed AB ja AC on 3 cm pikad. 6 1 5 7. Põllult, mille suurus oli 2 ha , saadi 32 tonni kartuleid. Kui palju kartuleid saadi keskmiselt 1 ha 4 8 kohta? Lahendus: 1 5 Kui 2 ha suuruselt põllult saadi 32 tonni kartuleid, siis 1 ha pealt saab kartuleid 4 8 Kontroll: 1 1 Ühelt hektarilt põllult saab 14 tonni kartuleid

Matemaatika → Matemaatika
288 allalaadimist
thumbnail
5
doc

6. klassi kordamine

Kolmnurga küljed on 3 cm, 3 cm ja 2 cm. Ümbermõõt on 3 + 3 + 2 =8 =8 = 10 cm. 6 6 3 6 6 3 6 6 Vastab ülesande tingimustele. 5 Vastus: Küljed AB ja AC on 3 cm pikad. 6 1 5 7. Põllult, mille suurus oli 2 ha , saadi 32 tonni kartuleid. Kui palju kartuleid saadi keskmiselt 1 ha 4 8 kohta? Lahendus: 1 5 Kui 2 ha suuruselt põllult saadi 32 tonni kartuleid, siis 1 ha pealt saab kartuleid 4 8 Kontroll: 1 1 Ühelt hektarilt põllult saab 14 tonni kartuleid

Matemaatika → Matemaatika
15 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Protsent

Osa leidmine tervikust I võimalus: Terviku leidmiseks antud protsendi järgi leiame 1% sellest tervikust ja tulemuse korrutame 100-ga. II võimalus: Terviku leidmiseks antud protsendi järgi tuleb protsendid teisenda murruks ja seejärel jagada antud osa suurus selle murruga. Terve leidmine osa järgi Lattu veeti sügisel 420 tonni kartuleid ja neist oli kevadeks mädanenud 33%. Ülejäänud kartulid õnnetus omanikul maha müüa. Mitu kilogrammi kartuleid müüdi? 420= 100% X= 33% X= 420*33/100=138,6t V; 138,6tonni kartuleid müüdi. Mitu protsenti moodustab üks arv teisest Leiame arvu, millest 34% on 77. Kui tervik jagada sajaks võrdseks osaks, siis iga osa on üks protsent tervikust. Üks protsent on üks sajandik osa tervikust. Protsendi märk on %. TERVIK ON 100% Selleks, et leida 1% arvust, tuleb see arv jagada 100-ga. I võimalus: Terviku leidmiseks antud protsendi järgi leiame 1% sellest tervikust ja tulemuse korrutame 100-ga.

Matemaatika → Matemaatika
43 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti rahvatoite

nälga, vaesust või muud häda kaela. Järgnevalt on raamatus kirjeldatud tähtsamaid talurahvapühi ja sündmusi ning mida sellistel puhkudel toiduks valmistati ja millised olid üldse toitumistavad pühade aegu. Kõigepealt on juttu tol ajal nääridest, tänapäeval siis jõuludest. Aastavahetuse pühade pühitsemist alustati toomapäeval (21. dets.) ja lõpetati 6. jaanuaril. Rohkesti söödi liha, kas keedetuna või ahjus küpsetatuna. Liha juurde anti kartuleid, kapsaid. Lastele keedeti ube ja herneid. Tingimata valmistati tanguvorsti. Kardeti äpardust sigadele kui vorstid laual puudusid. Vorsti söömine tähendas majasse õnne toomist. Pühadeleivad erinesid argipäevaleibadest oma erilise kuju poolest. Üldiseks kombeks oli näärileibade kaunistamine ja nendele mitmesuguste kujude andmine. 2 Küpsetati rukkileivataignast kuhikukujulisi leibu

Kirjandus → Kirjandus
28 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Nõukogudeaegne elu Eestis

Inimesed käisid tollel ajal enamasti siiski väljas söömas (lõunatamas), sest poest polnud võimalik valmistoitu osta ja hinnad olid odavad. Maal kasvatasid inimesed omale ise toitu: kartulit, kapsast, porgandit jne, ning varusid neid isegi keldrisse, et terve aasta saaks süüa. Linnainimestel olid ka enamasti suvilad kus nad kasvatasid omale peamiselt toiduks juurvilju. Seoses maal elamisega ja toidukasvatamisega pidi koolilapsed alates põhikoolist käima kolhoosi põllul kartuleid korjamas. Käisid septembris paar päeva koolis ning siis läksid kaheks nädalaks põllule kartuleid korjama, nõukogude ajal oli lapstööjõu kasutamine täiesti normaalne asi. Kooli minnes oli kõikides koolides üle kogu Eesti kohustuslik koolivorm ning see oli kõikides koolides üle kogu Eesti täpselt samasugune, koolivorm oli tollel ajal odav nagu olid ka laste riided ning seda said lubada omale kõik. Üks halvemaid asju oli see kui koolis mingi

Ajalugu → 10.klassi ajalugu
1 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Portugali põllumajandus

näit, mida vähem inimesi töötab põllumajandussektoris ja mida rohkem inimesi teenindussektoris, seda paremal järjelt riik on. Väehene hulk töölisi põllumajandussektoris näitab seda, et suurema töö teevad ära masinad ja järelikult on riigil ka raha, et kalleid põllutöömasinaid osta. Tähtsamad põllukultuurid ja loomakasvatus Olulisemad põllukultuurid Portugalis on Mais, oliivid, kartul ja ka riis. 2012. aastal kasvatati maisi 830 000 tonni, oliive 389 000 tonni, kartuleid 389 000 tonni ja riisi 184 000 tonni. Saadustest toodetakse peaaegu ainult õli. Oliivi õli toodeti 2012. aastal 83 000 tonni, maisist toodeti 4 000 tonni õli ja rapsiseemnetsest valmistati 88 000 tonni õli.Riigis kasvatatakse palju sigu ja lambaid, vähemal määral ka muid loomi. 2011. aasta seisuga oli Portugalis 120 000 eeslit, 1 503 000 veist, 40 000 000 kana, 412 700 kitse, 18 000 hobust, 40 000 muula, 1 985 000 siga, 2 169 900 lammast. Mesitarusid oli 2011. aasta seisuga 330 000

Geograafia → Geograafia
47 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Nakkushaiguste ja toidumürgituste põhjustajad, haigustunnused ja riski vältimine

bakterid ei hävine rääkimishäired, ja kaunviljakonservid. 100 C juures. halvatus, surm Mükotoksikoos Osa hallitusseeni Mürgitusnähud, Mitte süüa hallitanud eraldab mürke ehk vähirisk toiduaineid. toksiine. MITTEMIKROOBSED TOIDUMÜRGITUSED Solaniinimürgitu Roheliseks Võib mõjuda Hoida kartuleid s tõmbunud kartul, närvisüsteemile, pimedas, kontrollida toores tomat põhjustada pea- ja poest ostetud kartuleid. kõhuvalu Seenemürgitus Mürgised seened Mao, soolestiku ja Korja ainult seeni, mida närvisüsteemi sa tunned. häired

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kahe erineva riigi põllumajanduse võrdlus

jaanuaris on +8...+12 kraadi, augustis +18...+26kraadi. Keskmine sademete hulk on 350-500mm aastas. Hispaanias domineerivad pruunmullad, need on suhteliselt viljakad, va arvatud need piirkonnad, mis on sisemaal. Kultuurid, mida selles riigis kasvatatakse: Puuviljadest kasvatatakse apelsine, mandariine, greipe, sidruneid, õunu, banaane ja viinamarju. Köögiviljadest kasvatatakse sibulaid, kartuleid, tomateid, kapsaid jne) Põllumajandusega seotud probleemid: Erosioonid terrasspõldudel ning muldade viljakus kuivades piirkondades on halb. Liibüa põllumajandus: Looduslikud tingimused: Suurem osa Liibüast on elutu ja viljatu kõrb, vaid rannikul on võimalik tegeleda põllumajandusega. Seal on veidi sademeid ja ka talv on pehmem kui sisemaal. Päeval püsib Liibüas temperatuur väga kõrgel, kuid ööd on üsna jahedad.

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
10
odp

Eesti köök 20 sajandil. (1918-1940)

lauale ilmus heeringas. Kadusid vanade toitude erinimetused. Körti, leent ja rooga hakkasid nooremad nimetama suppideks. Alles 1920 a. on pärit sellised toidud Kartulisalat Marineeritud kõrvits Hapukurk maksapasteet Kotletid Kartulipuder Kapsarullid Kissell Mannavaht Plaadikoogi jms. Kartul 20. sajandil. 20 saj alguseks oli kartul saanud Eesti talude peamiseks põllukultuuriks ning igapäevaseks toiduks. Kartuleid küpsetati koos koorega tuhas ja panniga ahjus, keedeti koorega ja kooritult, kasutati nii suppide keetmisel kui putrude valmistamisel, leibade ja saiade küpsetamisel ning iseseisvate toitudena. Lõuna-Eesti ja Peipsimaa Keedeti ohtrasti tatratanguputru. Mida keedeti piimaga ja pudrule on pandud ikka võisilm ka. Tatratangud keedeti soola veega pehmeks, siis kallati värske piim (ternespiim) peale ja segati pikkamööda tulel, kuni piim läks peal paksuks.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

KUIDAS PUUTUSIN KOKKU FÜÜSIKAGA VIIMASE 30 PÄEVA JOOKSUL

peal keetsin kahte suurt poti täit puljongit siis läksid aknad väga uduseks, ehk kondenseerus see osa auru mis toasooja õhku enam ei mahtunud. Köögis on hästi märgatav , et toidu tegemisel seguneb toidulõhn õhuga ja seda on tunda ka mujal kui toidu vahetus läheduses. See on tegelikult toiduvalmistamise juures väga tavaline nähtus. (Lugesin internetist selle kohta, et see on gaaside diffusioon) Füüsikat praktikal vaadates oli hea jälgida kartuleid ja seda kuidas nad pehmeks saavad. Kartulid on toorena kõvad. Kui nad aga ära keeta, muutuvad nad pehmeks. See on tingitud sellest, et vee temperatuuri tõustes suureneb molekulide energia, seega ka kiirus. Kiiremini liikuvad vee molekulid põrkuvad suurema jõuga vastu kartuleid ja "taovad" nad sel viisil pehmeks. Kui soovitakse toidu kiiremat valmimist, kasutatakse tihti kiirkeetjat. Kiirkeetja

Füüsika → Füüsika
9 allalaadimist
thumbnail
16
docx

E223 mõju kartuli säilumisele ja organoleptilistele omadustele

1 atm. võrra tõuseb temperatuur +119°C juurde. Tuleb arvestada, et toiduainete keetmise ajad on erinevad. Alati pandakse rohkem keetmist vajavad toiduained ennem keema. Kartul keeb üsnagi vähe aega võrreldes näiteks porgandi ja kaalikaga. Ülekeetmine vähendab kartuli kvaliteeti. Kartuleid võib keeta erinevate võtetega: 1. Vedelikus (vees) 2. Veeaurus 3. Blanseerides Tööstuslikult keedetakse kartuleid blanseerides. See on kartulite lühiajaline (mõnekümnest sekundist mõne minutini) töötlemine (nn "kuumehmatamine") keeva vee või auruga ning järgnev külma vee all kastmine keemisprotsessi kiireks peatamiseks. Nii saadakse poolfabrikaat edasiseks töötlemiseks. Praadimine: Kartulite praadimine on kartulite kuumtöötlemine ilma vee või vett sisaldava vedeliku juuresolekuta. Praadimisel aurustub vesi kartuli pinnalt, pind kuivab ja tekib pruun koorik.

Keemia → rekursiooni- ja...
6 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruannnete täitmise analüüs

Pesin, koorisin ja tükeldasin puuvilju. Pooltoodete valmistamine: segasin hakkmassi kotleti jaoks, vormisin, maitsestasin; tampisin ja täitsin täidisega loomaliha, et valmistada loomaliharulle; lõikasin, vasardasin, maitsestasin ning paneerisin kanafileed, et valmiks kanasnitsel; valmistasin seasnitslit juustupaneeringus. Kuumtöötlemine: Praadisin erinevaid liha tooteid: snitslid, pihvid, hakkliha, maks jne. Praadisin kala. Keetsin aurukapis kartuleid, porgandeid jm köögivilju. Valmistasin fritüüris: küüslaugu leibasid, friikartuleid, kartuleid. Praeahjus: ahju kartuleid, saia kuubikuid püree jaoks. Valmistasin erinevaid kastmeid: seene kaste, koore kaste, hakkliha kaste, guljassi. Praadisin pannkooke. Valmistatud road- supid: värskekapsasupp; frikadellisupp; hernesupp; pelmeenisupp; seenesupp; lillkapsapüreesupp; kana-klimbisupp; seljanka; bors; rossolnik; hapukapsasupp; piimariisisupp; kalaseljanka; kanasupp.

Muu → Praktika aruanne
158 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kihiline haugivorm-kalatoit

* Tõsta pool segust võitatud 1,5-2-liitrisesse teflonvormi. * Laota kihiti peale basiilik, tomativiilud ja spinat. * Tõsta peale ülejäänud kalamass ja silu pealt ühtlaseks. * Küpseta 175-kraadise ahju allosas 45 minutit. * Lase kalavormil 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta alusele. ** Kihilist haugivormi võib serveerida kuumalt põhiroana (6-le) või külmalt eelroana (12-le). Kuuma kalavormi kõrvale serveeri kartuleid, aedvilju ja ketsupiga maitsestatud külma hapukoorekastet. Keedetud kala munakastmes * 500 ml vett, 130 ml valget veini * pool sidrunit, pool sellerivart * 1 väiksem sibul, 1 porgand * mõned petersellioksad, loorberileht * 3 tera musta pipart * 3 170 grammist kalatükki * 2 kõvaks keedetud muna * teelusika otsaga kanget sinepit, 125 ml õli * ½ tl sidruniga kalamaitseainet ja vajadusel veel soola, 30 ml valgeveiniäädikat * 1 purustatud küüslauguküüs

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Põllumajandusmaastikud kahe riigi põlumajandus võrdlus

Põllumajandusmaastikud kahe riigi põlumajandus võrdlus: Holland ja Vietnam • Rühmatöö • Holland asub Belgia ja Saksamaa vahel.Põllud on väga suured, maju asub piirkonnas hõredalt, põlde on palju. Põllud on enamjaolt pikad ristküliku kujuga.Talud paiknevad üksteistest eraldi. • Kasvatatakse enamjaolt kartuleid ja lambaid, kartulid kasvavad põldudel ja lambad taludes. • Holland on madalmaa, sealne kliima on parasvöötmeline, soojade ja pilviste suvedega. Sageli sajab vihma. Teed on väga sirged ja sõidetavad :D :D :D :D :D :D

Põllumajandus → Põllumajandus
3 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Koorene kartuli-sibulapada

, , 1 1 4 Farmi (10%) 200 Farmi köögi toorjuust , . . . . , . . 45 200 °C. . Koorene kartulisibulapada Kui selle vormi ahju paned, siis võid kindel olla, et mõne ajapärast on teve tuba mõnusaid talviseid lõhnu täis. Koostis neljale 1 kg kartuleid 1 suurem sibul 4 dl Farmi rööska koort (10%) 200 g Farmi köögi toorjuustu Valmistamine Soola, pipart Koori ja puhasta kartulid ning lõika seejärel toored kartulid viiludeks (mitte väga õhukesteks, aga ka mitte väga paksudeks). Lõika sibulad viiludeks. Aseta sibulaviilud ja kartulid segamini ahjuvormi. Raputa peale soola ja pipart ning sega kartuli sibulasegu läbi. Pane koor ja toorjuust potti ning kuumuta pliidil kuni toorjuust on sulanud. Lisa ahjuvormi

Keeled → Vene keel
1 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Keenia põllumajandus võrreldes Egiptuse põllumajandusega

Egiptuses näljahädaga suuremad probleemid kui Kenyas. Põllumajanduse spetsialiseerumine Kenya Egiptus  Kenya on suurim kohvi ja tee  Omatarbeks kasvatatakse nisu, tootja. Lisaks on Kenya üks riisi, sibulat, oaasides aga ka suurimaid värskete produktide datlipalmi. Peamise tulu tootja, näiteks kapsas sibul, moodustavad siiski suhkruroog mangod. Väiksed farmid ja puuvill. Roogu töötleb toodavad maisi ja kartuleid, suhkrutööstus. Puuvilla banaane, ubasi ja herneid. seemnetest pressitakse toiduõli.  Lihana kasutatakse veiseliha, Tänu puuvillale on ka kitseliha ja kaameliliha. kergetööstus üks egiptuse peamiseid tööstusharusid. Põllumajanduse spetsialiseerumine. Eksport Kenya Egiptus Sarnasused ja erinevused Erinevused Sarnasused

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Kartulitärklise saamine, kartuli koostis

mitmed vitamiinid. Need näitajad on parimad vahetult peale koristamist. Kartuli söödavaks portsjoni olemuseks on mugul, selle osakaal on 0.9. Kartul on hea C vitamiini, kaaliumi, vitamiin B6 ja magneesiumi allikas. Kartul sisaldab palju valke ning on väga toitev, kuid kartul on ka suur süsivesikute allikas ning seetõttu võiksid kartuli tarbimist piirata inimesed, kes soovivad kaalu langetada. Kartulikoores asuvad inimesele mürgised glükoaloidid, mispärast tuleb kartuleid enne söömist koorida. Glükoaloidid on looduslikud mürgid, mitmed neist on suurtes kogustes toksilised. Kartulikoores on glükoaloididest esindatud solaniin. Solaniinimürgitusega võib kaasneda: peapööritus, kõhulahtisus, oksendamine, kõhukrambid, põletustunne kurgus, südame arütmia, peavalu ja uimasus. Raskematel juhtudel: hallutsinatsioonid, tundettus või halvatus, palavik, suurenenud pupillid, alajahtumine ja isegi surm. Kuid teatuid kartuleid võib süüa ka koorega näiteks

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Toiduained(4)

vähendamisel. Elavdab ainevahetust, normaliseerib söögiisu, tasakaalustab suhkru ainevahetust ja vähendab magusahimu. Maapirn, topinambur, mugulpäevalill, soomlastel tuntud kui maa- või mugul-artisokk, ladinakeelse nimetusega Helianthus tuberosus. Heal lapsel mitu nime, nii peab see kindlalt paika ka maapirni puhul. Paraku pole see väärtuslik toidutaim eriti tuntud meie aiapidajate hulgas. Lihtne kasvatada Maapirni kasvatatakse mugulatest nagu kartuleid. Taim on äärmiselt vähenõudlik, ei kannata tavaliselt taimekahjurite ja -haiguste all. Kasvab igasuguses mullas. Mugulad meenutavad kartuleid või ingveri juurt, on kühmulised, ebakorrapärase kujuga, mistõttu neid on üsna tülikas pesta, koorida. Ühest taimest saab palju mugulaid. Maapirn on külmakindel (talub kuni -35kraadi). Seepärast ei tasu neid suuremal hulgal maast kaevata ja säilitamiseks jahedamasse hoiuruumi koguda, kuna mugulad kipuvad seal juba mõne nädalaga närbuma

Toit → Kokandus
37 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hilfe im Haushalt

sahne schlagen ­ koortvahustama - Zum Sahne schlagen nimmt man einen Mixer. essen aufwärmen ­ toitusoojendama ­ Zum Essen aufwärmen benutzt man eine Mikrowelle. Brot toasten ­ leiba röstima ­ Zum Brot toasten benutzt man einen Toaster. Würstchen grillen ­ vorste grillima ­ Zum Würstchen grillen benutzt man einen Grill. Möhren raspeln ­ porgandit riivima ­ Zum Möhren raspeln braucht man eine Küchenreibe Kartoffeln schälen ­ kartuleid koorima - ..braucht man ein Messer Kaffe kochen ­ kovhi keetma - ..benutzt man eine Kaffeemaschine spülen und putzen ­ puhastama ja loputama - ..nimmt man einen Lappen Geschirr abtrocken oder Staub wischen ­ nõusi kuivatama või tolmu võtma Fussboden wischen ­ pörandtat pesema - ..braucht man einen Mob Fussboden fegen ­ pörandat pühkime - ..braucht man einen Handfeger Geschirr spülen ­ nõusi pesema - ..verwedet man euinen Geschirrspüler Knöpfe annähen ­ nööpe õmblema - .

Keeled → Saksa keel
2 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Eestlaste toidukultuuri areng

Lihasuppe keedeti neljapäeva ja pühapäeva õhtul. Kõige levinum oli hapukapsasupp, kuid keedeti ka klimbi-, kartuli-, herne- ja oasuppi. Suvel, kui liha ei olnud, keedeti suppe rasva või piimaga. Esmaspäeval, teisipäeval ja reedel söödi piimasuppi või körti.19. sajandi lõpul nihkus kõige tugevam toidukord õhtult lõunale ning 20. sajandi algul oli lõunaks sooja söögi valmistamine peaaegu üldine. Siis keedeti lõunaks peamiselt kartuleid, liha, kastet. Väga vana komme on olnud linnupette söömine. Seda söödi varahommikul jüripäevast kuni rukkilõikuseni.

Toit → Kokandus
22 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Saksamaa

Saksamaa Relica Sulg PK10 Tutvustus Saksa köögi erinevuseks on mitmesuguste juurvilja-, sealiha-, vasikaliha- või loomaliha-, kodu- või metslinnuliha- ja kalaroogade suur vaheldusrikkus. Väga palju tarvitatakse juurvilju, eriti keedetult, nt. lillkapsast, aedoakaunu, porgandit, punast peakapsast. Veel kasutatakse keedetud hernest ning keedetud kartuleid. Sakslastel on erakordselt populaarsed erinevad võileivad: juustu, kohupiimamassi ja kalaga. Suupisteteks on juurviljasalatid, vorsttooted, sprotid, majoneesiga maitsestatud liha- ja kalasalatid. Samuti tehakse ka palju suppe. Võttes supi vedelikuks köögiviljade, liha ja kala keeduleeme. Supid paksendatakse jahuga, sageli lisatakse veel tangu, klimpe või praetud leivakuubikuid. Magustoitudest on väga populaarseteks kastmete või siirupitega

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toiduainete kuumtöötlemise võtted

· Pliit kordades rohkem, ning · Liha seejärel keedad soovitud · Sool · Kartuleid (alates toiuduaine valmis · Õli (tilk) märtsi kuust) 2. Keetmine Toote valmistamiseks · Pott Toiduained asetatakse · Liha

Toit → Toit ja toitumine
16 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Tähtpäevad

Uus aasta Perepäev Eesti loomade kaitsepäev 5. Peale seajalgade, soolaubade ja ....... on vastlapäeva eritoit vastlakuklid Vastlakukkide pärmihelbeid Hernesupi Pannkookide 6. Jõuluajal meestel oli keelatud teha .... tööt. Puulõhkumise Kalapõõdmise Jahtimise 7. Jõuluõhtul tuli süüa : 9 kuni 12 korda või panna lauale vastav arv roogasid 4 kuni 9 korda või panna lauale vastav arv kartuleid 5 kuni 11 korda või panna lauale vastav arv leiba 8. Mardipäeval enamasti käidi ringi mardiperena, keda juhtisid : Mardiisa ja mardiema Mardivanaisa ja mardivanaema Marditädi ja mardionu 9. Kõige harilikum oli 19. ja 20. sajandil maskeerumine kadripereks, kellest kõige tähtsam oli .... Kadriema Kadriisa Laste kadrivanem 10. Saartel söödi vastlapäeval .... korda : 7 8 9 10

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Toitumistavad

Põhja- ja Lääne- Eestis keedeti putru kolmapäeva ja laupäeva õhtul. Tangupuder oli üldlevinud piduroog perekondlikel sündmustel. Lihasuppe tehti neljapäeva ja pühapäeba õhtuti. Levinuim oli hapukapsasupp, klimbid, kartuli-, herne- ja oasupp. Suvel, kui liha ei olnud, keedeti suppe rasva või piimaga. Esmaspäeval, teisipäeval ja reedel söödi piimasuppi või körti. 19 saj lõpuks nihkus kõige tugevam toidukord õhtult lõunale. Lõunaks keedeti peamiselt kartuleid, liha ja kastet. Väga vana komme on linnupette söömine. Seda söödi jüripäevast rukkilõikuseni.

Toit → Toiduainete õpetus
21 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Elektri säästmine

kraani panen seebitamise ajaks · Kohvi, tee soojana hoidmiseks kinni kasutatan termost · Kasutan päevavalgust kui on · Kartuleid keedan võimalikult võimalik väheses vees · Väikeseid toidukoguseid ei soojenda praeahjus ega pliidil · Pesu pesen siis, kui pesumasin on täis

Füüsika → Füüsika
35 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Koolielu vanasti

minu emal oli kooliajal kõigil ühine koolivorm. Tüdrukutel olid pluusid, seelikud, püksid, vestid, jakid ja ka ühesugused mütsid. Poistel olid pluusid, püksid, vestid, jakkid ja ka mütsid. Kooli riietehoid oli minu emal keldrikorrusel, mis oli alati kevadel vett täis . Enne lõuna- söögile minegut tuli koridori peale üles rivistada ja kontrolliti, kas käed on puhtad, siis mindi rivis lõunasöögile. Tuli täita igal aastal ühiskondlikke töötunde koolis. Näiteks kartuleid koorida, koristada, rohida jne. Kui poistel täid olid peas või tegid pahandust, viidi katlamaja ja katlamajas aeti juuksed maha. Igal aastal toimus minu emal klassiekskursioonid, Eesti erinevatesse paikadesse. Käidi ka bussiga Tallinnas teatris ja tsirkuses. Minu emal olid kooliajal ka tantsu-kursused, mis polnud kohustuslik. Seal õpetati igasuguseid erinevaid tantsusamme. Kooli ajal oli ka mõnes koolis internaat, kus lapsed said ööbida, kes oli kaugemalt

Kirjandus → Kirjandus
21 allalaadimist
thumbnail
2
ods

Praktiline töö suurköögis

Haki küüslauk ja kuvatatud tomat peeneks ja s Piim 200g seda. Muna 2tk Sool 3.Klopi munad piimaga ja maitsesta soola ja musta pipraga. Pipar Vormi määrimiseks õli 4.Lõika sink kuubikuteks 5.Määri vorm õliga 6.Aseta põhjale kiht kartuleid,seejärel küüslaugused tomatid, singikuubikud. 7. lao mitu kihti ja pealmiseks kihiks jäta kartulid.Vala üle Piima-muna seguga ja küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund 15-30min.Esimesed 30min on vorm peal soovitatav hoida ka fo Arvestuslik väljatulek g : 560g

Toit → Kokk
18 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Essee teemal maa- ja linnapiirkonna elanike tarbimiserinevused

Nimelt on tänaseni säilinud maal elavate inimeste seas tavamajanduse mudel, mis tähendab seda, et inimesed vahetavad omavahel kaupu. Näiteks kasvatab naabrinaine Maali tomateid, minul kodus on aga kanad ja seega teeme vahetuse, kus tema annab mulle oma kasvatatud tomateid ja vastutasuks saab minult kanamune. Lisaks püüab maal elav inimene nii palju kui võimalik hakkama saada „omal jõul“, mis tähendab seda, et ta kasvatab oma peenral porgandeid, kartuleid, herneid, maasikaid, peab sigu ja lambaid, et saada liha jne. Ühesõnaga ostab maainimene asju poest nii vähe kui võimalik. Sellist kauplemise viisi, kus ühe kauba eest tasutakse teise kaubaga linnaelanike seas enam väga tihti ei kohta. Linnas on igal kaubal oma hind ja selle eest tuleb tasuda enamasti rahaga. Ka seda, et keegi sööks talvel oma aias kasvatatud kartuleid ja porgandeid enam väga palju ei näe. Enamus toiduaineid ostetakse ja selle eest tasutakse rahaga.

Majandus → Mikro- ja makroökonoomika
14 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kuidas elada ilma rahata ?

Elektri asemel kasutataks siis arvatavasti küünlaid ja õlilampe. Tegelikult oleks selline elu mõnes mõttes isegi hea, sest et siis ei peaks muretsema kust seda raha jälle saab ja kuidas maksta see maks ja teine maks. Ilma rahata saaks tegelikult väga hästi hakkama, sest et kui said meie esivanemad ilma rahata saaks meie kaa. Söök oleks olemas. Jook oleks olemas. Süüa saaks põlluharimise teel ja ka karjakasvatamise teel. Põllumajanduse poole pealt saab süüa kartuleid, tomateid, kurke, kapsast, vilja(kui haritakse viljapõldu)ja viljast leiba ja kõike muud sellist. Aga karjakasvatuse poole pealt saab lehmadelt piima, sigadelt liha, kanadelt muna ja liha. Niiet tegelikult ei olekski millestki nii puudust kui inimesed tegelikult arvavad. Mina arvan nii, et tegelikult elu ilma rahata ei olekski nii jube. Sest, et inimesed on ikkagi suutnud ilma rahata elada ja on saanud hakkama! Aga siiski. Me elame ikkagi 21l sajandil ja nüüdisajal on juba raha

Kirjandus → Kirjandus
28 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Iirimaa

Iirimaa     Iirimaa   lipu   värvid   on   roheline,   valge   ja   oranž.   Iirimaa   vapil   on   kujutatud   harfi.   Aga  rahvamuusikas  kasutatakse  ka  väga  palju  iiri  torupilli.  Iiri  muusika  on  väga   eriline.     Pealinn  on  Dublin,  mis  on  suurem  kui  Tallinn.     Iirimaa  kliima  on  soojem  kui  Eestis.  Seal  on  palju  rohtu,  mida  söövad  lambad,  aga   seal  kasvab  vähe  puid.  Iirimaal  peetakse  palju  lambaid.       Iirimaal   on   huvitavad   “laisapeenrad”.   Need   on   umbes   poole   meetri   kõrgused   kartulipeenrad.  Kartulit  hakati  Iirimaal  kasvatama  18.  sajandil.     Mis  need  “laisapeenrad”  siis  on?  Peenardesse  kuhjati  palju  mulda  ja  sinna  pandi   kartulid  maha  ainult  üks  kord.  Pär...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

5 ). Mulgikapsad Valmistusained 1 kg hapukapsaid 700 g kergelt soolatud, pekiga läbikasvanud sealiha 100 g odratangu 2 tomatit soola Valmistusviis Pane kapsad vähese veega keema, peale pane pestud tangud ja liha. Hauta pehmeks, vahetevahel segades, lisa sool. Kapsad aseta vaagnale, juurde lõika viiludena liha. Kaunista tomati ja hakitud maitserohelisega. Serveeri keedetud kartulitega. 6 ). Küpsetatud koorega kartulid Valmistusained 500 g kartuleid 1 spl võid 1 spl soola Valmistusviis Pese kartulid harjaga korralikult puhtaks. Määri pann võiga ja pane kartulid pannile. Puista peale sool, küpseta ahjus. Küpsetamise ajal võid kartuleid veel sulavõiga määrida. Serveeri kuumalt võiga, soolasilguga, murulaugu- või sibulakastmega, hapupiimaga. 7 ). Oasupp Valmistusained 2,5 l vett 200 g põldube 300 g suitsuliha 200 g kartuleid 1 sibul soola 3 spl hapukoort Valmistusviis Pese ja leota oad (u. 3-5h). Pane keema koos leotusveega

Toit → Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tervislik toitumine

siis süüakse koguseliselt palju ja valimatult. Näksimine koormab seedetrakti. Kui hirmus näljatunne tekib, siis võib muidugi näiteks juurvilju või puuvilju näksida, ka paar tükki shokolaadi päevas ei ole mingi hirmus ebatervislik toitumine, aga kartulikrõps on kindlasti selline toit, kust organism midagi kasulikku ei saa ­ täiesti mõttetu söök. Mida süüa, selle lihtsaim illustratsioon on nn taldrikureegel: pool taldrikut köögivilja, veerand lihatooteid, veerand kartuleid, makarone või riisi. Süsivesikud on oluline energiaallikas. Oluline on aga siiski tasakaalustatus. Vajamineva süsivesikute hulga võiks ju kätte saada ka paarist küpsisest, aga siis jääb puudu mikroelementidest. Soovitatav on süüa täisteratooteid, teraviljahelbeid. Proportsioonilt teraviljatoodetest järgmine oluline grupp on vitamiinide ja mikroelementide allikana puu ja köögiviljad. Kolmas grupp on piima ja lihatooted.

Toit → Toidutehnoloogia
52 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Kartul

sajandi keskel. Kasvatamine Hästi kohanemisvõimeline kartul kasvab kõige paremini parasvöötmes. Mugulad hakkavad idanema, kui õhutemperatuur tõuseb üle 7­8° C. Mugulate kasvuks on ideaalsed temperatuurid 15­18° C, pealsete kasvuks aga 19­21° C Taim on valgusnõudlik ja kasvab kõige paremini parasniiskes,poorses ja huumusrikkas mullas, mille pH on vahemikus 5­6. Liigset niiskust talub taim halvasti. Toodang 2009. aastal toodeti maailmas 329,5 miljonit tonni kartuleid ning kartulipõldude kogupindala oli 18,3 miljonit hektarit. Viimase 40 aasta jooksul pole maailma kogutoodang märkimisväärselt tõusnud, kõigest 18%. Kartul Eestis Kartul jõudis Venemaa kaudu Eestisse 18. sajandi keskpaigas. Esialgu kasvatati seda vaid mõisaaedades, seejärel hakkasid talunikud oma aedades kartulit kasvatama. 19. sajandi lõpus. 20. sajandi alguseks oli kartuli osatähtsus külvipinnast üle 20 %, ulatudes 70 tuhande hektarini. 2010

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Suurbritannia põllumajandus

3) Ekstensiivne põllumajandus 4) Farmeritel võimalus taotleda sarnaselt Eesti taluomanikele Euroopa Liidu toetusrahasid. 3. 1) Suurbritannia on spetsialiseerunud rohkem loomakasvatusele. Peamised põllukultuurid: nisu, kartul, raps, suhkrupeet, oder 2) Enamarenenud loomakasvatusharud: kanad, veised, hobused, sead, lambad 4. 1) Varustab ennast ise teravilja ja lihaga 2) Impordib suhkrut, nisu 3) Ekspordib teravilja, rapsi, kartuleid, juurvilju ning veise-, lamba- ja linnuliha 4) Maailmas esimeste hulgas on liha ekspordiga 5. Jõed on põllumajandusjäätmetest kurnatud.

Geograafia → Geograafia
13 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Käänamine

OSASTAV Sanatooriumit Sanatooriumeid Südant Südade SISSEÜTLEV Sanatooriumisse Sanatooriumitesse Südamesse Südametesse NIMETAV Tare Tared Kartul Kartulid OMASTAV Tare Tarede Kartuli Kartulite OSASTAV Taret Taresid Kartulit Kartuleid SISSEÜTLEV Taresse Taredesse Kartulisse Kartuitesse NIMETAV Raudne Raudsed lihtne lihtsad OMASTAV Raudse Raudsete lihtsa lihtsate OSASTAV Raudset Raudseid lihtsat lihtsaid SISSEÜTLEV Raudsesse Raudsetesse lihtsasse lihtsatesse

Eesti keel → Eesti keel
13 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Ukraina

Mustast merest põhja, kirdes Aasovi meri, mujal maismaapiir Pindala 603 700 km² Rahvaarv 46,7 mlj 77 in/km² 73% ukrainlased, 22% venelased, 4% muud rahvad, 1% juudid Naaberriigid Venemaa, Valgevene, Poola, Slovakkia, Ungari, Rumeenia, Moldova ja Türgi Jaguneb 24 oblastiks Pealinn Kiiev, elab 2,7 mlj inimest Teine suurem linn on Sevastopol Majandus Impordib kangaid, keemiatooteid, toiduaineid ja metalle Ekspordib nisu, kartuleid, toiduaineid, tarbeesemed, põllumajandus ja tööstusmasinaid, musti metalle, keemiatooteid, rõivad ja jalatseid Toodetakse kütuseid Rahvuslikku kogutoodangut arvestades 55. kohal Ühe inimese kohta 700 USD Inflatsioon 22,7% Rahaühik on grivna Kultuur Idaslaavi rahvas Põhiliselt õigeusklikud, vähesed katoliiklased Riigikeel on ukraina Teistest keeltest on vene, poola, ungari ja rumeenia Valitsus

Geograafia → maailma loodusgeograafia ja...
73 allalaadimist
thumbnail
8
odp

Hispaania ja Holland

virsikuid jpm Külmutatud kartulid, Sojauba, Palmõli Põllumajanduse spetsialiseerumine Hispaania põhjapoolne Hollandi põllu- rannikuala on eelkõige majanduse tähtsaim haru spetsialiseerunud veise- on piima- karjandus. kasvatusele Kasvatatakse lisaks Castilla la Mancha ja La kartuleid, suhkrupeeti Rioja on tuntuimad viina- jpm. marjakasvatuspiirkonnad Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille- ja suhkrupeedikasvatuse- piirkonnana Põllumajanduse osatähtsus riigi majanduses 2005. aastal moodus- Põllumajanduse tasid põllumajandus ja osatähtsus riigi SKTs kalandus 3,4% SKT-st on 2.8%(2012) ning seal töötas 5,7%- Põllumajanduses on le tööealisest hõivatud 2%

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Korea köök

Korea köök Lily Eelsaar Hummuli Põhikool 9.klass Korea põllumajandus hakkas pärast Jaapani kolonoaalrõhutamisest vabanemist järsult arenema. Kasvatatakse riisi, maisi, hirssi, sojaube, kartuleid. Rasva saadakse päevalille, puuvilla-, ja seesamiseemnetest. Peetakse veiseid, sigu, kitsi ja lambaid. Aiandus on kõrgel tasemel. Rannikul on leivinud kalandus ja mereloomade püük. Toiduainete valik mitmekesine. See on võrdlemisi sarnane Hiina ja Jaapani võimalustega. Põhilisteks toiduaineteks on riis, kapsad, nuudlid ja taimeõlid. Rohkesti süüakse kalatoite ja karploomadest valmistatud tooteid. Liha pannakse Peaegu kõiki toite toitudesse vähe, maitsestatakse

Toit → Kokandus
10 allalaadimist
thumbnail
14
odp

Taimede kloonimine ja meristeempaljundus

12.12 Meristeempaljundus taimede vegetatiivse paljundamise ehk kloonimise üks meetod meristeemkude ehk algkude on taimedel võrsete tippudes, pungades jm. meristeemkoe rakud on totipotentsed ­ ei ole diferentseerunud (rakud võivad diferentseeruda mistahes tüüpi rakkudeks ja areneda tervikorganismiks) esmalt kasutati raskestipaljundatavate taimede istutusmaterjali saamiseks võimaldab saada viirusvabasid taimi tänapäeval paljundatakse: kartuleid, maasikaid, viljapuid, pohli, nelke, krüsanteeme, kaseliike,ohustatud taimeliike 22.12.12 Meristeempaljunduse labori etapid I. Meristeemi sisaldavast taimeorganist võetakse väike koelõik II. Koelõik kantakse söötmele (toitesegu ­ mineraalsoolad, suhkrud, vitamiinid, kasvufaktorid) III. Meristeemi e. algkoe rakkudest hakkab kasvama uus võrse ­ tekib mikrovõrse IV

Bioloogia → Bioloogia
70 allalaadimist
thumbnail
1
doc

9. klassi protsentülesanded

Leia, mitu protsenti õpilastest käis ekskursioonil. V: 77,8% 2. Kauplusse toodi 750kg õunu. Esimesel päeval müüdi 8% õuntest, teisel päeval 10% õuntest ja kolmandal päeval 20% järelejäänud õuntest. Mitu kilogrammi õunu oli kaupluses veel järel pärsat 3.müügipäeva? V: 492kg 3. Anumas oli 45 liitrit vett. Keetmise ajal vähenes vee hulk 8% võrra. Kui palju vett oli anumas pärast keetmist? V: 41,4 liitrit 4. Kartul sisaldab 21% tärklist. Kui palju kartuleid läheb vaja 315kg tärklise saamiseks? V: 1500kg 5. Kolmnurga kõrgus on 27cm, mis moodustab 60% alusest. Leia kolmnurga pindala. V: 607,5cm 2 6. Ristküliku pikkus on 18dm ja laius on 12dm. Mitme protsendi võrra väheneb ristküliku pindala, kui pikkust suurendada 30% võrra, aga laiust vähendada 50% võrra? V: 35% 7. Merevesi sisaldab 4% soola. Kui palju magedat vett tuleb lisada 5 kilogrammile mereveele, et saadud segu sisaldaks 2,5% soola? V: 3kg 8

Matemaatika → Matemaatika
33 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Keel kui süsteem

Tähenduse põhiliigid on leksikaalne tähendus ehk keelendi üldistatud potentsiaalne tähendus, st sama sõna kõigi muutevormide ühine tähendus; aktuaalne tähendus ehk keelendi konkreetses kasutuses avalduv tähendus ja grammatiline tähendus ehk ühesuguste muutevormide (tunnused või tüveteisendid) ühine tähendus. Sõnadel sale ja sihvakas on positiivne, sõnadel kõhn ja kondine aga negatiivne konnotatsioon. Kollokatsioon on keeleline kontekst, milles sõna kasutada saab (nt kartuleid võtma, marju korjama, vilja koristama). Metafoor on sõna või väljendi kasutus uudses sarnasuse või analoogia alusel ülekantud tähenduses, varjatud võrdlus. (hiir `näriline' `arvuti lisaseade'). Sõnavara ehk leksika on kõik mingisse keelde, allkeelde või ühe isiku keeletarvitusse kuuluvad sõnad ja sõnade püsiühendid kokku. Sõna on üldistus sõnavormidest, st sama tüve alusel moodustatud sõnavormide kogum, sõne aga sõna tekstis.

Keeled → Keeleteadus
12 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Hispaania põllumajandus

Castilla y Leon on tuntud teravilja-, päevalille –ja suhkrupeedikasvatuse piirkonnana. Puu-ja köögiviljakasvatuspiirkonnad on Andaluusia, Murcia ja Valencia. Sealiha- ja piimatoodang on enam arenenud loomakasvatusharud. Põhjapoolsel rannikualal on eelkõige veisekasvatus. Hispaanial on Prantsusmaaga Euroopa Liidu suurim kalalaevastik. Hispaania on ekspordib veini, mandariine ja apelsine. Impordib nisu, maisi, sojaubasid ja kartuleid. Oliivide toodangu järgi on Hispaania maailmas esimesel kohal. Hispaanias kasvatatakse veel viinamarju, suhkrupeete, virsikuid jt. Esineb paar keskkonnaprobleemi, näiteks erosioon terasspõldudel; muldade viljakus kuivades piirkondades on üsna halb.

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Röövlitütar Ronja - test

...................................................................................................................... ........ ............................................................................................................................................ ......... 4. Kes sisenes keldrisse, kui Ronja oli salakäigus Birkini jõudnud? a) Kolu Per b) Sturkas c) Väikejõmm 5. Mida tõi Ronja Birkile kui Borkakantsi röövlite toit oli lõppenud? a) kotikese jahu ja herneid b) kotikese kartuleid ja ube c) leiba 6. Kes lausus (karjus) sõnad: "Ära pane kätt ussipoja külge!" a) Fjosok b) Mattis c) Borka 7. Kuidas Ronja päästis Birki, kes langes Mattise röövlite kätte? ............................................................................................................................................ ............................................................................................................................................ 8. Kuhu asusid elama Ronja ja Birk?

Kirjandus → Kirjandus
73 allalaadimist
thumbnail
1
doc

10. klassi Unit 8 words

pork sealiha fried praetud game metsloomaliha grilled grillitud turkey kalkun baked küpsetatud tuna tuunikala pickled marineeritud salmon lõhe beat eggs cream lahti klopitud munad, kreem cod tursk peel potatoes kartuleid koorima trout forell stir soup suppi segama pike haug sieve flour jahu sõeluma eel angerjas grate cheese juustu riivima herring heeringas roll pastry tainast rullima oysters austrid chop parsley peterselli lõikuma mussels rannakarbid sweet magus

Keeled → Inglise keel
20 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Valgevene majandus

dolomiitsusega lubjakivi, mergel, liiv, kruus ja savi Alates 19601990a. on elektrienergia tootmine tõusunud peaaegu 11 korda. Üleliidulise tähtsususega põllumajandusharud on piimaja lihakarjandus, kus peetakse veiseid, sigu ja kodulinde ning lina ja kartulikasvatus Valgevene võib jagada kolme põllumajandus piirkonda : 1.Põhja, kus kasvatatakse lina, rohtu ja kariloomi. 2.Kesk, kus kasvatatakse kartuleid ja sigu. 3.Lõuna, kus asuvad karjamaad, kasvatatakse veiseid ning kanepit. Suurem osa Valgevene maastikust katavad metsad . Kõige suurem mets Valgevenes on Belavezhskaya. Põllumaad on ainult 29.5% Puude aasta keskmine juurdekasv Valgevenes on 30,3miljonit m3. Valgevene metsad pole ainult taastuv tooraine ja energia, tal on veel: Oluline keskkonnamõju Mitmekesine maastik Rohkem, kui 60% Valgevenest on okasmetsa.

Geograafia → Geograafia
36 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ãœrdid ehk rohelised maitsetaimed

kaunistuseks. Keetmisel aroom kaob Basiilik sobib juustu, tomati ja küüslauguga. Maitsestatakse kartuleid, kala, seeni, segasalateid, hakklihakastmeid, pastaroogi Tüümian Ravimtaimena, kulinaaria. Aed - liivatee Supid, hautised, lihatoidud, vorstid, tomatikastmed, puljongid, lambaliha.

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun