Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"porgand" - 532 õppematerjali

porgand on asendamatu kodustes toiduvalmistamistes, seda peaaegu igat liiki roogade, nii suppide, salatite, hoidiste valmistamisel.
porgand

Kasutaja: porgand

Faile: 0
thumbnail
10
doc

Porgand

Tallinna Teeninduskool PORGAND Juhendaja: Tallinn Sisukord · Sissejuhatus · Porgandi kasvatamine · Porgand · Porgand dieettoidus Sissejuhatus Porgand ehk aedporgand (Daucus carota sativus, Daucus sativus Roehling) on kõikjal maailmas levinud juurvili.Porgandi viljelemine kultuurtaimena sai alguse Ees-Aasiast I aastatuhandel pKr. Enne seda tunti porgandit ravimtaimena. Eestisse levis porgandi kasvatamine mõisaaedade kaudu, jõudes 19. sajandi lõpuks paljudesse taluaedadesse.Porgand on kaheaastane taim. Esimesel kasvuaastal kasvatab ta lehekodariku ning juurvilja

Kategooriata → Õpioskus
18 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Porgand ehk Daucus

· Ajalugu · Maailm ja Eesti · Tarvitamine · Pilte porganditest Sissejuhatus Aedporgandit (Daucus carota L. ssp. sativus) kasvatatakse väga paljudes maailma riikides. Aedporgand kuulub sarikaliste (Apiaceae) sugukonda. Aedporgand on kaheaastane taim. Esimesel aastal kasvatab lehekodariku ja juurvilja. Teisel aastal kasvavad mulda istutatud juurikast kõrged ja tugevasti hargnenud varred, millel arenevad õied ja valmivad seemned. Porgand võib õitseda ka esimesel aastal - seda nimetatakse enneõitsemiseks. Kasvunõuded Porgandi seemned idanevad aeglaselt ja tärkavad enamasti 10-18 päeva pärast külvi. Esimene pärisleht ilmub 10...15 päeva pärast tärkamist. Seeme hakkab idanema juba temperatuuril 4...5 oC. Tõusmed on öökülmadele vastupidavad, taludes -3...-4 oC külma. Pärislehed taluvad veelgi külmemat temperatuuri. Juurvilja mullast väljaulatuvat osa aga kahjustab juba -2 oC.

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Gauguini kehakuju

Gauguini kehakuju(ümberpööratud kolmnurk / V / Y / porgand) Silueti esiletoomiseks ja tasakaalustamiseks: Tähelepanu suunata saledale puusale; Vähendada õlapiirkonda(minimaalsed detailid); Rõivaste siluett sirge ja konkreetne. Soovitused: Ülaosas kasutada vertikaalseid kante-jooni; Jakid võivad olla puusa laiemas kohas lõppevad; Varrukad raglaan- ja kimonolõikelised(et lõhkuda õlajoont); Sügavad kaelused ­ võivad olla v-kujulised kaelused(kui on terav lõug, siis ümar kaelus); NB! On vaja lõhkuda pikk õlajoon, et oleks lühem. Kanda rippuvaid kaelakeid(tekivad vertikaaljooned); Kanda salle(kanda vertikaalsena); Suhteliselt sirged voltide-paanidega seelikud; Kõikvõimalikud püksid; Püksid erinevate detailidega; Seelikute-pükste juures valida tugevamad ja jäigemad materjalid. Vältida: · Õlakud; · Õlajoonel kroogitud varrukad; · Liiga liibuv pihaosa(õlavöö tuleb ...

Kultuur-Kunst → Stiiliõpetus
21 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Lasteluule kogumik

Doktor muda alt välja puges, Mille üle lastega arutleda: Teemasse võib Haigust uuris ja täppe luges. võtta haigused ja nende ennetamise. Mida teha nohu ja köha puhul. Mis ravimeid/teed „Tõbi on võõras. kodus vanemad teevad. Mis on arsti tähtsus Ma rohtu ei tea. meie elus ja millal tuleb arsti poole Nädal aega mõtlema pean. pöörduda. Poiss ja porgand Kord elas väike poisike, kes porgandit ei söönud, ei porgandisse iialgi ta hambaid sisse löönud. Küll rääkisid ta vanemad, et porgand tuleb kasuks, küll lubasid – kui ära sööd, saad moosikommi tasuks. Kuid poiss see vastas ühte vaid – on porgand lihtsalt kole! Kui nõnda vastu ajab laps, siis miskit teha pole. Aeg aga läks ja poisike sai suureks meheks varsti, nii suureks, et tal sageli läks tarvis hambaarsti. Arst kurjustas:“Kas te ei tea, et porgand hambaid säästab?

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
5
pptx

A-vitamiin

Avitamiin Hanna Parv Kirke-Marie Plakso 9.B VKK Milleks vajalik? · Nägemisprotsessiks · Paljude organismi rakkude kasvuks ja arenguks. · Limaskestade normaalseks arenguks. · Organismi viljastusvõime tagamiseks. Kus leidub? · kalamaksaõli · veisemaks · seamaks · kanamaks · porgand · bataat · või · kõrvits · muna Mis juhtub vaeguse korral? · Punased või valged aknelaadsed punnid põskedel, kätel või reitel. · Silma sarvkesta kuivaks muutumine koos edasise haavandumisega. · On võimalik sarvkesta irdumine ( lõpeb pimedaks jäämisega). · Limaskestade ja naha kuivus Täname kuulamast!

Bioloogia → Bioloogia
1 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

TERVISLIK TOITUMINE

TERVISLIK TOITUMINE Selles esitluses Miks on vaja tervislikult toituda? Mida peaksime sööma. Mille söömisest peaksime hoiduma. Mis riskid kaasnevad. Miks on vaja tervislikult toituda? Vältida ülekaalulisust Hea tuju. Rohkem energiat Mida peaksime sööma ja millest peaks hoiduma Süüa võib enam-vähem kõike. Aga tuleks kõike süüa mõõdukalt ja mitte liialdada toiduga. On levinud arusaam, et tervislik toitumine on see kui süüakse ainult ´´maltsa´´. Nii see tegelikult ei ole. Tervislik toitumine laseb väga mitmekülgselt toituda. Tervislikuks toitumiseks tuleks loobuda rämpstoidust. Riskid Näljutamine. Toidukoguste vähendamine ohtlikult väikseks Ei saada kätte oma energiat, vajalikke mineraale ja vitamiine . Meie vanustel noortel on vaja kätte saada toidust u.2770 kcal energiat. Tervisehädad. Vitaminide vaegus närgendab immunsussüsteemi ja haigused tulevad kiiremini. TOIDUPÜRAMIID Taldrikureegel erinevad salati...

Toit → Toit ja toitumine
24 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Taimekaitsetööde plaan

Eesti Maaülikool Taimekahjustajad ja nende tõrje Taimekaitsetööde plaan Kursusetöö Tartu 2012 Sisukord 1. Sissejuhatus 2. Ennetavad tõrjevõtted 3. Agrotehnilised võtted 4. Bioloogilised tõrjevõtted 5. Mehhaanilis-füüsikalised tõrjevõtted 6. Keemilise tõrje tabelid 6.1. Kartul 6.2. Talinisu 6.3. Porgand 6.4. Maasikas 7. Kokkuvõte 8. Kasutatud kirjandus 2 1. Sissejuhatus Taimekaitse tegeleb sellega, et ürtab ära hoida umbrohtudest, kahjuritest ja haigustest tulenevaid saagikadusid erinevate meetodite abil. Nendeks on agrotehnilised, füüsikalised,biloogilised,ennetatavad, mehhaanilised võtted. Väga populaarne on tänapäeval herbitsiidide, fungitsiidide ning insektitsiidide

Botaanika → Taimekahjustajad ja nende...
111 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Teadmised porgandist

Porgand on väga levinud köögivili. Teda hinnatakse eelkõige kõrge vitamiinide (A,B1,B2,PP) ja mineraalainete sisalduse poolest. Nagu kõiki aedvilju, nii ka porgandit on kõige kasulikum tarbida värskelt. Porgand eelistab hästi väetatud kerget lubjarikast pinnast, mis on hästi õhustatud. Otsest väetamist värske sõnnikuga porgand ei talu, see soodustab õisiku ja külgjuurte teket. Sama põhjustab ka liigne lämmastikuga väetamine. Porgand talub hästi külma, seetõttu võib seemned külvata kevadel vara või hilissügisel.Külvinorm on 0,3- 0,5 g/m2,külvisügavus 1-2 cm, reavahe 20-25 cm. Seemned idanevad aeglaselt, seetõttu võib neid külvata koos varaste kultuuridega (salat, redis). See soodustab pinnase õhustamist ja umbrohtude eemaldamist veel enne porgandi tärkamist, kuna pinnasekoorik ja umbrohud kahjustavad võrseid. Võimalikult vara tuleb tõusmeid harvendada. Taimevaheks jäetakse 4-5 cm, hilistel sortidel 7-10 cm

Loodus → Loodus
3 allalaadimist
thumbnail
20
xlsx

Toiduainete kilohinnad

rabarber kg 1,33 rannakarbid kg 5,74 Rakvere pihvid kg 2,49 redis kg 2,5 riisihelbed kg 2,22 riisijahu kg 1,01 riisinuudel kg 2,68 riisiäädikas kg 12,17 riivitud juust kg 3,63 riivitud kapsas kg 0,86 riivleib kg 1,99 riivitud porgand kg 1,31 riivsai kg 0,73 risotto riis kg 2,13 rjazenka kg 1,1 roheline hernes (Kati) kg 0,91 roheline sibul pk 0,51 rohelised oad kg 1,44 rosin kg 2,12 rosmariin potis tk 1,6 rukkijahu kg 0,6 rukkitäisterajahu kg 0,49 rukkola tk 1,09

Logistika → Laomajandus
20 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Keskkonnakaitse iseseisev töö „Minu keskkonnakaitsealased harjumused“ 2018

Hambahari(Eesti) 3. Hambapasta(Venemaa) 4. Tualettpaber(Eesti) 5. Seep(Leedu) 6. Sampoon(Venemaa) 7. Kosmeetilised vatipadjad (Poola) 8. Tonizeeriv näovesi saialille ja aaloe ekstraktidega(Leedu) 2.Millised nendest olid Eesti päritolu (Eestis toodetud)? Olid Eesti päritolu: Maasika Jogurtimaius Sulatatud juust krevettidiga Kapsas Porgand Kartul Kana Sibul Pelmeenid Hambahari Tualettpaber Pelmeenid+hapukoor Barbarissimaitseline karameell 3.Milline uuringupäeval tarbitud kaup/toode oli kõige kaugemalt pärit? Pirnid(Prantsusmaa) olid kõige kaugemalt pärit 4.Kas te viskasite uuringupäeval toitu ära (reaalselt prügikasti) ja miks?

Loodus → Keskkonnakaitse
37 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nädalamenüü

Kodune seljanka 1.Pese sealiha külma veega ära ja pane potti koos veega keema. 2.Keedusingilt koori kile ja tükelda viiludeks. 3.Konservkurk tükelda viiludeks ja pane eraldi potti hautuma. 4.Korja puljongilt vahtu. 5.Koori viinerilt kile ja tükelda rattasteks. 6.Korja puljongilt vahtu. 7.Pese ja koori kartul ning tükelda kuupikuteks. 8.Koori sibul ja hakki ribateks. 9.pane sibul kuumale pannile ja passeri koos tomatipastaga. 10.Koori ja pese porgand ning tee neljaks. 11.Koori sibul ja tee neljaks. 12.Sibul ja porgand rösti pliidiraua peal. 13.Kui puljongilt enam vahtu ei tule ,lisa röstitud sibul, porgand,tera pipar ja loorberi lehed. 14.Kui konservkurk on pehmeks haudunud kurna vesi ära. 15.Kui sealiha on pehme kurna puljong ära. 16.Pane puljongisse kartul. 17.Tükelda sealiha kuubikuteks. 18.Kui kartul on poolpehme lisa keedusink,viiner,sealiha,konservkurk ja passering. 19

Toit → Menüü koostamine ja nende...
45 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir (kanaliha, porgand, kartul, rõõsk koor, piim, kaalikas, herned) BA tomatipasta,

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
20
docx

PORGANDIKASVATUS

Porgandikasvatusest saab minu kõrvaltegevus. Olen ise ettevõtlusest huvitatud ja loodan, et saan enda teadmistega, kindlasti ka koolitusi läbides ettevõtlusega hakkama. Minus, kui ettevõtjas on natuke algatusvõimet, julgen kanda vastutust ja võtta riske, oskus majandada, olen töökas, otsustusvõimeline ja ka positiivse ellusuhtumisega. Äriidee iseloomustus 1. "Tooteks on porgandisordid Nantes- tüüpi eriti varajane- "Tourino" ja hilispoolne " Nantucket" 2. Porgand on suurepärane dieettoit. Eriti hinnatud on ta väikelaste, laste ja haigete toitlustamises. Suurtes kogustes kasutavad porgandit toiduainetööstused, samuti ühiskondliku toitlustamise ettevõtted. Porgand on asendamatu kodustes toiduvalmistamistes, seda peaaegu igat liiki roogade, nii suppide, salatite, hoidiste valmistamisel. 3. Tegevusega alustamise plaanitavaks maa- alaks on 0.5 hektarit (ha). Aga kindlasti läheb

Majandus → Majandus
51 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Prae kalkulatsioon

müügihind portsjonite arv 1 TEHNOLOOGIA: Kana: 1.Puhasta filee kelmedest. 2. Lõika liha sisse väikesed sälgud ning täida need juustuga. Puista juustu ka liha peale. 3. Küpseta ahjus. Riis: 1. Pane vesi potti ning aja keema. 2. keevasse vette lisa riis ja keeda kuni riis on pehme. 3. kurna potist vesi välja. Köögiviljad 1.Pese ja koori porgandid, lõika ära roheline ots ning seejärel lõika porgand ratasteks. 2. Pese ja puhasta aedoad niitidest, lõika otsad ära. 3. Keevasse vette lisa kõigepealt porgand. Mõne minuti pärast ka oad. Keeda kuni need on pehmed. Kaste 1. 1. Kuumuta või, lisa sellele nisujahu ja kuumuta (värvus ei tohi muutuda). 2. keevasse vette lisa riis ja keeda kuni riis on pehme. 3. kurna potist vesi välja. Köögiviljad 1.Pese ja koori porgandid, lõika ära roheline ots ning seejärel lõika porgand ratasteks. 2

Toit → Kalkulatsioon
157 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

küüslauguküünt, rasvaine, lihapuljongit. Valmistamine: 1. Lõigata filee ühest küljest lahti, nii et see avaneb üheks suureks "leheks". Maitsestada, keerata pikuti rulliks, siduda niidiga kinni. 2. Tõsta fileerull ahjuvormi, lisada rasvaine. Küpsetada 175 C juures u 40 minutit. 15 minutit pärast küpsetamise algust lisa lihale puljong. 3. Lõigata valmis küpsetatud fileerull viiludeks. Pikitud veiseliha Veiseliha, suitsupekk, porgand, mugulsibul, küüslauk, punane vein, õli, või, puljong, maitseained Valmistamine: 1. Lihalt eemaldada kelmed ja kõõlused. Suitsupekil eemaldada kamar, lõigata 4cm pikkusteks kangideks. Porgand koorida ja pesta, lõigata kangid. Küüslauk koorida. 2. Väikese noaga teha lihasse piki lihaskiudu sissetorked, millesse suruda peki-, porgandikangid ja küüslauguküüned. 3. Pikitud liha pruunistada kuumas õlis- võisegus, maitsestada,

Toit → Toiduvalmistamine
39 allalaadimist
thumbnail
32
docx

Liha-ja kalakonservide sortiment erinevate tunnuste alusel

................15 13.2 Kalapasteet Laine 160 g....................................................15 14. Kasutatud materjal.................................................................16 3 1. Kanalihakonservid 1.1 Frank Pott - Hautatud kanaliha 240 g Toote kaal 240 g Portsjonite arv 2 Säilivusaeg 2 aastat Säilivustemperatuur +0...+25°C Kanalihamass (55%), joogivesi, kananahk, porgand, sibul, keedusool (max.1,3%), maitseained, suhkur, säilitusaine E250. 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 152 kcal Valke 11 g Rasvu 12 g Süsivesikuid 0 g 1.2 Maag - Naturaalne kanaliha omas mahlas 240 g Toote kaal 240 Portsjonite arv 2 Säilivusaeg 3 aastat Säilivustemperatuur +0...+25°C Kanaliha (85%), joogivesi, sibul, porgand, keedusool (max.1,4%), želatiin, maitseained, säilitusaine E250. 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 149 kcal Valke 17 g Rasvu 9 g

Majandus → Kaubandus
11 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Toitlustusettevõtete seadmed

Frikadellisupp: 1 ports on 300g ja sööjaid 50 = 15000 g = 15 liitrit suppi. Kodune kotlet: 1 kotlet on 77,5 grammi, sööjaid on 50, iga sööja saab 2 kotletti 77,5g*100=7,75 kg kotlette Paneeritud kanafilee: 1 kanafilee on 155 grammi, sööjaid 50 = 7750 g = 7,75 kg kanafileed. Kartul: 1 ports 275 grammi, sööjaid 70 = 19,25 kg kartuleid. Riis: 1 ports 250 grammi, sööjaid 30 = 7,5 kg riisi. Aedvilja pada (kartul, porgand, peakapsas, hernes, kaalikas, lillkapsas): 1 ports 490 g (igas portsjonis ühte köögivilja sorti 66 g), sööjaid 20 = 9,8 kg aedvilja pada. Kaste: 1 ports 60 grammi, sööjaid 100 = 6 kg = 6 liitrit kastet. Toorsalat (kapsas-porgand): 1 ports 60 grammi, sööjaid 120 = 7,2 kg toorsalatit. Magustoit: 100 g kohupiimakreemi, 100 g kisselli, sööjaid 100 = 10 kg kohupiimakreemi, 10 kg kisselli. SEADMED RUUMIDES Liha ettevalmistus:  Külmkapp - 350 liitrit, elekter 0,185 kW

Toit → Toitlustus
16 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Hapukapsa boršisupp

1 kg veisekonte lihaga (supikogu, raguu) 2,5 l vett 2 suuremat peeti (u. 500 g) 1 suurem porgand 1 suurem mugulsibul 500 g hapukapsast (võib asendada ka värskega) 5-6 kartulit 70 g tomatipüreed 2 tl äädikat 2 loorberilehte 3-4 tera pipart Kondid panne külma veega keema, neile lisada loorberilehed, pipraterad ja veidi soola. Keeta madalal kuumusel, kuni liha tuleb kondi küljest lahti (u. 2-3 tundi). Koori ja riivi peedid. Prae peeti tomatipüreega pannil vähese õliga, kuni peet on pehme. Lisa paar lusikat äädikat, et peet ei kaotaks oma värvust. Tõsta kõrvale

Toit → Toit ja toitumine
2 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Juuksed

vajalik naha, juuste ja küünte kasvuks. Kiirendab üleliigsete rasvade lagunemist. Puudus tekib taimsel toitumisel, magusate ja soolaste toitude liigsel tarbimisel, krooniliste haiguste puhul, paljude ravimiste tarbimisel, pideva stressi puhul. Esimesena reageereib puudusele nahk, milles sisaldub üle 20% organismi tsingikogusest. Omastamisele aitab kaasa punane vein. Kuivad, tuhmid juuksed ­ A, H, PABH, F, jood Avitamiin: õietolm, suir, mesilasema piim, porgand, astelpaju, aprikoos, petersell, paprika Tagab naharakkude hea taastumise. On võimeline ära hoidma nahahaiguste teket. Omastamist ja hulka organismis vähendavad alkohol, taimse toitumisega liialdamine, nitraadid. Hvitamiin: õietolm, maapähkel, mandel, soja, idandatud nisu, porgand, hernes, kaer, kapsas, kartul Hoiab ära juuste väljalangemist ja hallinemist. Aitab hästi dermatiidi ja ekseemi puhul. Vitamiini moodustumiseks peab organismis korras olema soolestiku mikrofloora.

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Laktoosiku menüü

näkileib 20 71,2 2,08 0,46 14,4 9,2 14,9 sink 30 42 6,3 1,8 0 1,71 0 ahven 200 170 36,2 2,6 0 220 0 konservhernes 50 36,5 2,2 0,2 7,8 10 2,45 uba(kuiv. keedetud) 50 68,5 4,6 0,2 11,85 29,5 3,2 porgand 30 11,7 0,3 0,12 2,31 8,41 0,72 Riis keedetud 150 183 3,3 0,45 40,8 3,3 1,2 nisujahu 30 98,4 2,97 0,51 20,13 3,9 1,05 kalapuljong 40 1,72 0,12 0,08 0,12 1,6 0 mugulsibul 20 6,2 0,24 0,04 1,2 6,6 0,24 Porgand keedetud 20 7,4 0,12 0,16 1,54 7,2 0

Toit → Kokandus
64 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Viljavaheldus

Viljavaheldus Nimetus Sobivad Mittesobivad Kapsas Kartul Kaalikas Porgand Maasikas Raps Kaalikas Porrulauk Kartul Sibul Kurk Seller Salat Kapsas Redis Redis Pipar Peet Peet Kapsas Kartul Hernes Teraviljad Porgand Uba Ristik Oder Mais Nisu Kartul

Põllumajandus → Põllumajandus
14 allalaadimist
thumbnail
14
ppt

Kokkade lõputöö arvutiõpetuses

Serveeri maitserohelisega Muskaatpähkel kg 0,000 Till kg 0,004 Põhiroog: Nuudlipesad Nuudlipesad kg 0,090 Till kg 0,010 Pane vesi sool ja võiga keema Keeda nuudlipesad pehmeks Vesi kg 0,800 Puhasta porgand ja sibul, tükelda kuubikuteks Õli kg 0,050 Tükelda sink kuubikuteks, samuti oliivid Sibul kg 0,150 Pane tomatid korraks kuuma vette ja Porgand kg 0,130 eemalda nahk, tükelda tomatid Suitsusink kg 0,200 Kuumuta õli pannil, lisa porgand, sibul sink ­ Või kg 0,020 prae kergelt, lisa oliivid ja tomat ning Tomat kg 0,200

Informaatika → Arvutiõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Suurköögi eksam

0,000 0,000 0,000 0,000 Kokku: 0,222 6,639 Omahind 0,593 Hind km- ga: 0,712 5 Valmistamine: 1.Kõigepealt pesta ning puhastada porru, seejärel lõigata juliennideks. 2.Pese-koori-pese porgand ja kartul. 3.Kartul lõigata suuremateks kuubikuteks (mirepoix) ning porgand väiksemateks kuubikuteks (brunoise) Kartuli kuubikud asetada külma vette 4.Lõhefilee pesta ning puhastada luudest. Lõigata välja suuremad kuubikud (1,5 x 1,5cm) 5.Pese ning seejärel haki veerand antud tilli kogusest peeneks (ilma varteta) 6.Seejärel seo ülejäänud till (varsi ei lõigata ära) ühe porru lehe ribaga kokku et moodustuks üks punt (kasuta ka neid varsi, mis jäid hakitud tillist üle) 7

Toit → Köögi õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

3 purgisalatit

3 PURGISALATIT FELIX KURGISALAT Koostis: •Soolakurk (66%) •Joogivesi •Suhkur •Paprika (2%) •Sibul (2%) •Happesuse regulaator (äädikhape), •Sinepiseeme … •Paksendajad (jaanileivapuujahu, guarjahu, agar) •Maitseained •Säilitusaine (kaaliumsorbaat) •Antioksüdant (askorbiinhape). Tootes sisalduvad allergeenid: sinep SALVEST SALAT „TOOME“ • Koostis: • Kurk • Porgand • Sibul • Taimne õli • Keedusool (max 2 %) • Äädikhape • Maitseained SALVEST SALAT „TERVIST“ • Koostis: • Värske kapsas • Kurk • Porgand • Sibul • Taimne õli • Keedusool (max 2%) • Äädikhape • Maitseained

Toit → toiduainete sensoorse...
2 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Laste toitumine

2.2. TEHNOLOOGIAKAARDID Tehnoloogiakaart Koostas: Roa nimetus: Püreesupp suitsujuustuga Kuupäev: Alus: Tooraine: Algretsept: Tooraine vajadus vastavalt ülesandele Kadu Bruto Neto Bruto Neto Märkused: % 2 p/g 2 p/g 4 p/g 4 p/g 1. Porgand 20 55 44 2. Kartul 35 100 65 3. Suitsujuust 8 50 46 4. Rõõsk koor (10%) 50 50 5. Puljongikuubik(köögi 1 1 vilja) 6. Vesi 124 124 7. Sool 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. Tooraine kaal: 380 330 Roa väljatulek: 300 LISANDID: 1. 2. 3.

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
17 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Toitlustuseksam

Paljude minu jaoks oluliste komponentide puudumise tõttu töötasin välja lausa oma retsepti pearoa jaoks. Eelroa ja järelroa retsepte täiustasin enda maitse järgi. Kliendiks on mul vanaema ning temaga koos arutledes panime kokku maitsva ja tervisliku menüü. See on sobilik kõikidele inimestele ja söökide temaatika sobib paljudeks erinevateks puhkudeks. Eelroaks on mahedamaitseline lahja püreesupp, mille põhikomponendid on brokkoli, porgand, kartul ja sibul. Erilise maitse sellele annab basiilik. Kliendi sooviks oli saada soe eelroog, ning eriti maitsevad talle supid. Arvestades ka viimase aja söögitegemistrende, kus on moes just nimelt püreesupid, siis saigi valik selline. Püreesuppi valisin kõige sobilikumad ja vitamiiniderohkemad koostisosad. Pearoaks on kanafilee riisi ja aedviljadega. Kanafilee ma tükeldan väikesteks tükkideks, mida on pruunistatud pannil kuumas võis

Toit → Toitlustus
58 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Liha ja kala

TO11MK Liha- ja kalakonservide sortiment erinevate tunnuste alusel Juhendaja: Aive Antson Tallinn 2010 LIHAKONSERVID 1. Kanalihakonservid A. Hautatud kanaliha Frank Pott Hautatud kanaliha 240g Toote kaal 240 Portsjonite arv2 Säilivusaeg 2 aastat Säilivustemperatuur +0...+25°C Kanalihamass (55%), joogivesi, kananahk, porgand, sibul, keedusool (max.1,3%), maitseained, suhkur, säilitusaine E250. 100 grammi toodet sisaldab: Energiat 152 Valke 11 Rasvu 12 Süsivesikuid 0 Ühe portsjoni toiteväärtus: * kcal valke süsi- vesikuid rasvad 182 13g 0g 14g 9% 26% 0% 20% B. Kanaliha omas mahlas Rannarootsi Kanaliha omas mahlas 240g Toote kaal 240 Portsjonite arv2 Säilivusaeg 3 aastat Säilivustemperatuur +0...+25°C

Toit → Toiduainete õpetus
104 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Juurviljad

Juurviljad Raido selge 8.klass Juurviljad • Juurvili on köögivili, mille söödav osa on maa-alune paksend, kõnekeeles "juur". Botaanilises mõistes võib olla tegu juure, sibula või risoomi ehk paksenenud varreosaga. • Juurviljade hulka kuuluvad näiteks porgand, peet, redis, kaalikas ja naeris. Porgand • Porgand sisaldab 5-7% suhkrut, rohkesti karotiini, millest tuleneb oranžpunane värvus, C-, B- ja E-vitamiine ning mineraalaineid. Kõrgema toiteväärtusega on väiksema südamikuga porgandid. • Söö porgandit, saad magneesiumi, kaltsiumi ja fosforit. Kaalikas • Kaalikas on ristõieliste sugukonna kapsasrohu perekonda kuuluv kaheaastane taim. Kaalikas on arvatavasti saadud kapsa ja naeri ristamisel.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
5
xls

Pähkli-köögiviljapirukas

2 sool kg 0,85 0,71 3 Või kg 8,95 7,46 4 Kreeka pähkel kg 13,42 11,18 5 Riivjuust kg 5,63 4,69 6 muna kg 0,10 0,08 7 Vesi l 0,00 0,00 8 Brokoli(väike) kg 2,82 2,35 9 Porgand kg 0,75 0,63 10 Hapukoor kg 1,42 1,18 11 Muskaatpähkel kg 0,00 0,00 12 Must pipar kg 0,00 0,00 13 28,87 Tootenimetus: Toote kaal: Valmistatud tooteid Retsepti kaal Valmistamise kaal

Toit → Kalkulatsioon
20 allalaadimist
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

Küsimused ja vastused 1. Milliste tunniste alusel saab liigitada aedvilju? Taime söödava osa järgi, tundlikkuse järgi aedviljadest eralduva gaasi (etüleeni) suhtes. 2. Nimeta maavitsalisi aedvilju. Kõrvits, suvekõrvits, kabatšok, salat, tomat, baklažaan, füüsal, jalapeno, kartul. 3. Milline on porgandi toiteväärtus? Miks on porgandi pakendil märge "Porgandid on kõige odavamad prillid?" Porgand sisaldab 5-7% suhkru; sisaldab betakaroteeni, mis muutub A-vitamiiniks organismi sattumisel. Sees on ka B, C ja E-vitamiinid. Porgandid sisaldavad rikkalikult kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid. Köögivili aitab parandada söögiisu ja seedimist ning aitab reguleerida südame-veresoonkonna tööd. Porgandi söömine aitab parandada nägemist, kui regulaarset seda tarbida, s.p. porgandid ongi odavamad prillid. 4. Millise kujuga võivad porgandid olla?

Ametid → Müüja
17 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Arvutus ja aruandlus (hinnakalkulatsioon jms.)

Ühe toote omahind, € Ühe toote omahind koos juurdehindlusega (80 %) Ühe toote hind koos käibemaksuga (20%) Ühe toote müügihind, € 2 Kondiitritoote hinnakalkulatsioonikaart Toote nimetus PORGANDITORT TOORJUUSTUKREEMIGA Toote kogus 10 kg. 1 toote kaal 1 kg. Tooraine nimetus Kogus, kg Tooraine hind, euro Summa, euro Toores porgand 5 kg. Muna 2 kg./ 40 tk. Suhkur 3 kg. Sool 0,010 kg. Nisujahu 2,400 kg. Küpsetuspulber 0,080 kg. Vanillisuhkur 0,120 kg. Õli 1 kg. Toorjuust 4 kg. Hapukoor 3 kg. Laim 1 kg. Kokku Toorainete maksumus …………….. Juurdehindlus: 80% ……………..

Toit → Toidutehnoloogia
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Retseptid

FRIKADELLI- PASTASUPP 7.KLASS 1 väike sibul 1 küüslauguküüs 1 porgand 200 g frikadelle 1 spl õli 2 kanapuljongikuubikut ½ purki purustatud tomateid 1 dl pastat (nt liblikaid) Soola, suhkurt, basiilikut Paprikapulbrit, pipart, maitserohelist 3 kl vett * puhasta ja riivi porgand jämeda riiviga, haki sibul ja küüslauk ning kuumuta neid potis õli sees. * lisa vesi, puljongikuubikud ja purustatud tomatid, lase keema, pane juurde pasta * lisa maitseained, hauta madalal kuumusel kuni toiduained on pehmed,lisa frikadellid * keeda sebi, kuni frikadellid tõusevad pinnale, tõsta pott tulelt ja lisa maitseroheline SAIAVORM pool tahket saia 50 g võid 1 kl moosi, külmutatud marju 1 dl suhkurt 1 tl vaniljesuhkurt 3 muna 11/2 kl piima * Määri ahjuvorm võiga

Kategooriata → Tööõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Laktoosivaba koolimenüü ja menüü hiinlastele .

Laktoosivaba koolimenüü : Makaroni-singivorm, tomativiilud, täistera küpsised Kodune seljanka,mannavaht, porgand Hakklihakaste, kartulipuder Aedviljasupp, banaan Kapsahautis hakklihaga, keedukartul, mahlatarretis + rukkileib, sai, mahl, erinevad salatid, vesi Menüü hiinlastele : Chef special soup: Paks supp kana, sealiha, kreveti, nuudli ja juurviljadega Tom Yum ­ chicken: Vürtsine Tai supp seente, sidrunilehtede, sidrunirohu ja koriandriga AsianFair special Lamb: Lambaliha seente, paprika, porgandi ja punase chilipipraga brandikastmes Konjee lamb: Krõbe lambaliha porgandi, paprika ja sibulaga

Kategooriata →
14 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Ungari köök

• 4. korrus: toidurasvad, pähklid. Maitseained • pipar • punapipar (värske, jahvatatud) • tüümian • muskaat • safran • majoraan • basiilik • ingver Rahvusköögi söögikorrad • Päeva põhiline söögikord on lõunaajal. Lõunasöök algab alati supiga, milleks võib olla nii kerge puljong või ka väga rammus guljashisupp. Tüüpiline toit Ungaris • Guljašš- supp Loomaliha, mugulsibul, küüslauk, jahvatatud paprika, porgand, pastinaak, paprika, tomat, kartul. • Ungari vorstisupp. Mugulsibul, paprika (jahvatatud), kartul, loomalihapuljong, tomatipasta, must pipar, pune, paprika, õllevorstid. Tüüpilised joogid • Külmad: erinevad mahlad ja veed • Soojad: kohvijoogid, erinevad teed • Alkohoolsed joogid: veinid Praktiline osa • Kolmekäiguline menüü: • Eelroog: soe paprika-tomati püreesupp • Pearoog: Veiselihahautis köögiviljadega (porgand, kaalikas)

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögiviljanduse eksami kordamine

väheneb saak ja selle kvaliteet. Transpiratsioonikoefitsient on veehulk, mida taim kulutab ühe ühiku kuivaine moodustamiseks. Kõigi kudede ülesehitamiseks kulub 0,2% vett, ülejäänud 99,8% läheb transpiratsiooniks. Niiskuse suhtes kõrge nõudlikkusega on keskvalmiv ja hilinepeakapsas, rooskapsas, pekingi kapsas, rabarber, redis, rõigas. Natuke vähem nõudlik on peet, veelgi vähemnõudlikud on porgand, petersell, tomat, paprika. Kõige vastupidavamad on arbuus, melon, kõrvits, mais, aeduba (tugev juurestik, mis imab hästi vett ja tarbib seda säästlikult). 6) Õhk Normaalne õhk sisaldab 78% N, 21% O2, 1% veeauru, 0,03% süsihappegaasi ja veel väikestes kogustes erinevaid gaase . 7) Tuul Mõõdukad õhuliikumised mõjutavad taimede pikkus- ja paksuskasvu ja tugevdab taime seisukindlust. Samuti soodustab õhuliikumine

Põllumajandus → Köögiviljandus
50 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mineraalid ja vitamiinid

piimas, õuntes, kalalihas, lihas, idandites, sojaubades, teraviljasaadustes, õlirikastes seemnetes, sibulas, pähklites, peedis jne. Fosfor: Fosfori allikad on mandlid, kuivatatud oad, herned, läätsed, nisu ja niisuidud, juust ja värske suhkrumais. Raud: Peamised rauasisaldavad produktid on maks, petersell, veretooted, halvaa,nisukliid, õllepärm, kõrvitsaseemned, neerud, läätsed, kuivatatud paprika, müsli, põldmarjad, söögipeet, peakapsas, mugulsibul, porgand, lehtsalat, mereannid,munad, punane liha, spinat, oad, punane vein, rosinad, maasikad, molluskid, tomatid, küüslauk, seened jne. Paremini omastab organism rauda lihast, loomsetest produktidest. Vask: Vase allikateks on pähklid, kuivatatud herned, oad, lutsern ja rohelised lehtköögiviljad. Jood: Peamised joodi sisaldavad produktid on merekalad, kalamaksaõli, meretaimedest valmistatud tooted, jodeeritud sool. Tsink:

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Toiduidee koostamine arvutis

TALLINNA TEENINDUSKOOL Anni Pea T21K Kahekäiguline lõuna Iseseisevtöö Juhendaja: Mart Tartlan TALLINN 2011 MENÜÜ PEAROOG Hautatud sealiha õunakastmes kaalika-porgandi vormiga (sealiha, õun, dijoni sinep, toorjuust, kaalikas, porgand, muna) MAGUSROOG Kuum inglise puding (piim, suhkur, muna, leib, rosinad) JOOK Sidrunivesi Kohv Toiduidee Mina valmistan kahekäigulise lõunasöögi meesterahvale, kelle füüsilisest tööst sõltub tema toitainete ja energia vajadus. Pearoaks valmistan sealiha, mis on hautatud õuna kastmes ja juurde küpsetatud kerge

Informaatika → Arvutiõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
6
odt

3 retsepti

küüslauk ja paprika. Mõne ajapärast lisa vürtsid ning prae veel 1 minut, et aroom vallanduks. Maitsesta soola ja purustatud pipraga. Tõsta praetud liha potti. Lisa purustatud tomatid ja hakitud petersell. Maitseks lisa natuke suhkrut. Kui toit hakkab podisema, vähenda kuumust ja hauta seda 30-40 minutit. Serveerides lisa kaunistuseks peterselli. See sobib väga hästi riisiga. 3 Porru-köögivilja püreesupp 1 tk suur porru 6 tk kartul 3 tk porgand 1 tk sibul 2 spl õli 2 spl vesi 1.5 l kuum vesi 2 tk köögiviljakuubikut 2 küünt küüslauk pipar petersell Valmistamine: Toiduained: -Porrulauku kasutasid juba muistsed egiptlased. Eriti väärtuslik ja maitsev osa on just selle vars aga kasutatakse ka noori lehti. Porru maitse sarnaneb sibulaga. See ei ole eriti vitamiinirikas , kui sisaldab rohkesti kõik vajalikke mineraalaineid. -Kartul on asendamatu toiduaine. Kartuli rikkalik süsivesikute kompleks sisaldab peale

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Kihiline haugivorm-kalatoit

* Küpseta 175-kraadise ahju allosas 45 minutit. * Lase kalavormil 10 minutit vormis jahtuda, siis kummuta alusele. ** Kihilist haugivormi võib serveerida kuumalt põhiroana (6-le) või külmalt eelroana (12-le). Kuuma kalavormi kõrvale serveeri kartuleid, aedvilju ja ketsupiga maitsestatud külma hapukoorekastet. Keedetud kala munakastmes * 500 ml vett, 130 ml valget veini * pool sidrunit, pool sellerivart * 1 väiksem sibul, 1 porgand * mõned petersellioksad, loorberileht * 3 tera musta pipart * 3 170 grammist kalatükki * 2 kõvaks keedetud muna * teelusika otsaga kanget sinepit, 125 ml õli * ½ tl sidruniga kalamaitseainet ja vajadusel veel soola, 30 ml valgeveiniäädikat * 1 purustatud küüslauguküüs * 1 tl basiilikat, 1 tl peeneks hakitud peterselli * 4 kapparit * Haki peeneks sibul ja porgand. * Aja suures potis vesi keema, lisa sinna sidrun koos koorega, seller, sibul, porgand

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Rahvuslikud supid

Lisa tükeldatud lihad ja vorst. Kuumuta 10 min segades, siis lisa keev vesi, puljongikuubikud, loorberileht ja pipraterad. Hauta kaane all 15-20 min. Sega purustatud tomatid jahuga ja kuumuta eraldi väikeses kastrulis paar minutit. Lisa supile koos tükeldatud kurgi ja ülejäänud ainetega. Hauta veel 5 min, siis tõsta pliidilt, kata kaanega ja lase 5 min maitsestuda. Vajadusel maitsesta veel soola ja pipraga. Oasupp singiga(Rootsi) Valmistusained 1 tl Porgand 1 tl Sibul 1 küüs Küüslauku Õli 200 g Külmsuitsusinki 150 g Valged oad 0,5 dl Tomatipüree 2,5 dl Purustatud tomateid 2,5 dl Kanapuljong Must pipar Sool Loorber Cayenne'i pipar Valmistamisviis 1. Lõika porgand ja sibul ribadeks, peenesta küüslauguküüs noaga. 2. Kuumuta suures keedunõus veidi õli ja pane porgandid küpsema, mõne minuti pärast lisa sibul ja küüslauk. 3. Hauta madalal kuumusel vahepeal segades, kuni sibul on läbipaistev. 4

Toit → Kokandus
54 allalaadimist
thumbnail
6
xls

Toitude tehnoloogilised kaardid ja hinnakalkulatsioonid

2. pruunistuma 3. Pärast seda, kui liha on pruunistatud, valada pannile 1 klaas kuuma vett 2. 4. Küpsetada praadi 175-200 C juures, aeg-ajalt praeleemega üle valades (ca veerand 3. 5. tunni järel) 4. Kui praad on valminud, lastakse sellel enne lahtilõikamist seista 15 ­ 20 minutit 5. Hapukapsad: 6. Porgandid puhastada, koorida ja riivida 7. Kapsad panna hautamispotti, lisada riivitud porgand ja läbikasvanud sealiha 8. Lisada puljong 9. Hautada kaane all tasasel tulel kas pliidi peal või ahjus, kuni kapsad on pehmed. 10. Maitsestada suhkruga 11. Ahjukartulid: 12. Kartulid koorida 13. Kooritud kartulid panna kas tervelt või pooleks lõigatult ahjuplaadile (suuremad pooleks, väiksemad tervelt) 14. Lisada searasv ja maitsestada soolaga 15. Küpsetada ahjus ca 200 c juures, kuni kartulid on pehmed ja kuldpruuni värvusega 5. Hapukapsad: 6

Toit → Toitlustus
188 allalaadimist
thumbnail
14
doc

3 päeva menüü

leib/ sai- 30g Õhtu- grillvorstid/ saslõkk- 130g Grillitud köögiviljad- 70g Mahl/ vein- 200g 5 1.2 PIKK MENÜÜ 1.päev Hommik- neljavilja puder- 200g (neljavilja helbed, piim, sool, suhkur) Või/moos (maasika)- 30g Puuvili (banaan)- 50g Kohv/ tee- 200g (kohvi/ tee puru, vesi) Lõuna- kapsasupp - 150g (kapsas, sibul, porrulauk, porgand, seller, paprika, purustatud tomatid, puljong, petersell) Ahjus küpsetatud kanafilee keedetud riisi ja karri kastmega- 130g/100g/70g ( kanafilee, maitseained/ riis, maitseained/ karri, nisujahu, sibul, küüslauk, aedviljapuljong, ingver,) ananassi-kohupiimakook- 100g (suhkur, nisujahu, soola, küpsetuspulbrit, või, kohvikoor, kohupiim, muna, kaerahelbed, vanilje ) piim/ keefir- 200g leib/ sai- 30g

Toit → Kokandus
114 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Teise kursuse üleminekueksam

............................................10 2 Tallinna Teeninduskool Kristel Tilk Menüü Restorani päevapakkumised Eelroog. Tomatipüreesupp mascarpone toorjuustuga (mugulsibul, küüslauk, porgand, seller, spinatilehed, basiilik) Pearoog. Kookosesealihakarri keedetud riisiga (mugulsibul, küüslauk, ingverijuur, tsillikaun, kookospiim) Järelroog. Tuunitud leivasupp vahukoorega (mesi, manna, kirsid) 3

Toit → Kokandus
72 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

Botaaniliselt liigitatakse köögiviljad peamiselt ühiste morfoloogiliste ja bioloogiliste tunnuste alusel. Ühte sugukonda kuuluvad köögiviljad on sarnaste kasvutingimustega, neil esineb sarnaseid haiguseid ja kahjureid. Enamik köögivilju on kaheidulehelised klassi esindajad. Liilialised ja kõrrelised on idulehelised. BOTAANILIN EKUULUVUS: · Ristõelised-kapsas, kaalikas, redis, mädarõigas · Sarikalised- till, petersell, porgand · Maavitsalised-kartul ja tomat · Maltsalised- kõik peedilised · Liilialised-sibul ja küüslauk · Korvõielised- kõik salatilised ja must juur · Liblikaõelised hernes, uba · Kõrvitsalised-kõrvits, kurk, melon, kabatsokk e. suvikõrvits, arbuus · Tatralised- Rabarber, hapu oblikas Elukestvuse järgi jaotatakse

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Rahvuslikud toidud

ahjuvormi või -plaadile. Aseta peale veerandikeks lõigatud kirsstomatid ja viilutatud küüslauk. Puista peale pune ja petersell, maitsesta soola ja pipraga. Raputa õhukese kihina peale riivsai ja nirista peale oliivõli. Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni räim valmis ja riivsai kuldne ning krõbe. 3)Porgandikarask Koostis- ja maitseained: 200g Odrajahu 100 gNisujahu 1 tlKüpsetuspulber 1 tlSool 2 tkMuna 3 dlKeefir 1 spl Mesi 30 gVõi 200 gKooritud ja peeneks riivitud porgand 1 spl Köömned Valmistamine: Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri keeksi- või muu küpsetusvorm võiga ja puista üle peotäie odrajahuga. Sulata pannil või ja kuumuta riivitud porgandit keskmisel kuumusel, segades 5 minutit või kuni see on pehmenenud. Lase pisut jahtuda. Klopi munad lahti, lisa sool, keefir, mesi. Sega teises nõus jahud ja küpsetuspulber ning sõelu muna-keefirisegu hulka. Lisa porgand, köömned ning sega kõik läbi.

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Köögiviljad

Olenevalt sellest, milliseid taime osi toiduks kasutatakse, jaotatakse köögivilju : JUUR SIBULKÖÖGI- -VILJAD VILJAD LEHTKÖÖ- VILIKÖÖGI- GIVILJAD VILJAD KAUN- ÕISIKKÖÖGI- VILJAD VILJAD JUURVILJAD on sellised köögiviljad,millel on söödav juur PORGAND PEET, REDIS KAALIKAS, NAERIS MUSTJUUR MUSTRÕIGAS JUURSELLER LEHTKÖÖGIVILJAD On sellised köögiviljad, millel söögiks kasutatakse lehti ja varsi VALGEPEAKAPSAS PUNANE PEAKAPSAS NUIKAPSAS, RABARBER SALAT, SPINAT SELLER,PETERSELL TILL jt.MAITSETAIMED KAUNVILJAD On sellised köögiviljad, millel süüakse kaunvilju ja neis sisalduvaid seemneid HERNES AEDUBA PÕLDUBA LÄÄTS SIBULKÖÖGIVILJAD On köögiviljad, millel

Toit → Toiduained
11 allalaadimist
thumbnail
1
docx

EESTI TAIMSED RESSURSID

7. Veel mitmesugust (sammal, raudosi, merihein, seebilill jt.) B. Toiduks 1. Inimtoiduks -kõige vanem köögivili Eestis on naeris. Kapsas on samuti väga vana aga peenemat sorti kraam. Kaalikas on naeri ja kapsa hübriid, mis on Eesti aladel suhteliselt uus (~1000-2000 a). Naeriga kõrvuti kasvas must rõigas, mis on redise eellane. Porgand ja peet oli eestlastele pigem vähe oluline toit kuuludes rohkem sakste toidulauale. (sõna "porgand" on pärit lätikeelest). Peterselli, sellerit ja tilli kasvatati väga vähe kuna seemet on lühikese suve tõttu väga keeruline saada. Sibul ja küüslauk- kasvatati suhteliselt vähe ja keskuseks sai Peipsi äärne ala Peipsi venelaste tõttu.

Geograafia → Geograafia
1 allalaadimist
thumbnail
3
doc

E-ained konspekt

letsitiin, vanilliin, taimne rasv, suhkur, vadakupulber, zelatiin, vanilliin. E202- Kaaliumsorbaat- Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust. 100g toodet sisaldab keskmiselt: Energiat: 1424 kJ / 342 kcal Valke: 9g Süsivesikuid: 21,5g Rasvu: 24,6g Kõlblik kuni: 01.11.2010 5. Anacom Kiirnuudlid Koostis: Nuudlid, nisujahu, durum nisujahu, palmiõli, keedusool, suhkur, porgand, küüslauk, till, sibul E621- Naatriumglutamaat Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud.

Keemia → Keemia
15 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Must ja Valge

ka ühiskonna kaheks jaotada: ühed on valged ­ nemad on kõigi silmis normaalsed, õigetele käitumisnormidele vastavad, ja teised on mustad ­ inimesed, kes julgevad erineda, keda vaadatakse viltu. Musta ja valget võib võtta ka teistpidi, näiteks nagu õiget ja vale. Kas porgand on soolane või magus toit? Liigitatakse ta ju soolase alla aga osad arvavad, et magus, sest tehakse ju porgandikooki. Faktina on kirjas, et porgand on juurvili ja soolane, kuid kas need, kes porgandikooki teevad ja selle magusaks tembeldavad on siis millestki valesti aru saanud? Maailm on raamidesse surutud, kõik peab olema nii nagu keegi kuskil kunagi öelnud ja õigeks pidanud: suhetes on alati ju põhiline, et mees oleks pikem ja vanem aga mitte rohkem kui 7 aastat, sest muidu on ta ju pedofiil. Naine peab alati köögis süüa tegema ja kodus koristama niikaua kui mees telekast korvpalli vaatab, sest kui asi oleks vastupidi oleks ju

Kirjandus → Kirjandus
12 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Köögiviljad

soodustab juuste kasvu (pantoteenhape ) 10 Tomat Sisaldab vitamiini C Sisaldab karotenoide , lükopeeni jt vabade radikaalide püüdjaid, flavonoide ja fenoolhappeid 11 Paprika Otsene vabade radikaalide hävitaja, kuna sisaldab E-vitamiini väga palju C-vitamiini ja karotinoide 12 Porgand Sisaldub rekordkoguse beeta-karotiini Kättesaadav ainult siis, kui lisada hautamisel veidi rasvainet või süüa õli- või majoneesikastmega porgandisalatit 13 Punane peet Toetab maksa tööd toetab südame tööd (pantoteenhape) 14 Kaunviljad Herned, läätsed, oad: Neis leidub rohkesti kiudaineid, mis soodustavad soolestiku normaalset tööd

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun