Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"praeahjus" - 45 õppematerjali

praeahjus on suur ahjuruum vajalik suurte toodete küpsetamiseks.
thumbnail
2
docx

PRAEAHI

.............................................................................................. 1 Ohutu kasutamine.................................................................................................. 1 Igapäevane hooldus............................................................................................... 1 Praeahi Praeahi on mõeldud erinevate roogade ja küpsetiste valmistamiseks. Tänapäeval on suurköökide praeahjud ennekõike kombineeritud koos pliitidega. Tavalises praeahjus saab küpsetada vaid ühel tasandil korraga. Ahju töötemperatuuri skaala on +50 kuni +300°C. Ahi vajab eelsoojendamist. Tööpõhimõte Ahju kambris on kütteelemendid nii üla- kui alaosas. Praeahjus küpseb roog üla- ja alakütteelementidest kiirguva soojuse mõjul. Kütteelementide töötemperatuuri on võimalik eraldi reguleerida. Ahjudes on kasutusel GN-mõõdustik. Neis tavalisemad kasutatavad suurused on GN2/1ja GN1/1. Praeahje on muudetud mitmekülgsemaks, lisades soojust

Toit → Köögiseadmed
4 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Kalaroad

vürtsiköömen. 8. Millised on viisid kalade keetmiseks? Kalu teedetakse tervena(roogitutena), fileedena või portsjontükkidena. * Väheses vees keetmine- võetakse vett nii palju, et kalad või kalatükid oleksid kaetud. * Jahutavas vees- sobib keeta väiksemaid kalu ja portsjontükke, kuna suured terved kalad ei saa jahutavas vees päris valmis. Vett võetakse 1kg kala kohta 3l. * Keetmine praeahjus- maitsestatakse kalad 1-2 tundi varem. Praeahjus keetes säilitab kala suurepäraselt oma maitse. * Keetmine aurukapis-maitsestatakse 1-2 tundi varem, valmimisaeg on 5-15 minutit. * Mikrolaineahjus- valmib kala omas mahlas. Kala maitsestatakase 1- 2 tundi varem ning tagasihoidlikumalt kui praeahjus. 9. Nimeta keedetud kalale sobivaid lisandeid * keedetud kartulid (tilli, peterselli-, maitsetaimeürdid jne) * kartulipuder ja -püree * keedetud ja hautatud köögiviljad(köögiviljapüreed)

Toit → Toiduvalmistamine
25 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Liha, hakkliha ja kala. (pooltooted nendest)

paneeritud juures 10 min Hakk-kotletid Lihthakkmass Ovaalsed, 2-3 tk Praetakse Hakkliharoogad portsjonis, väheses rasvas, e lisandid massiga kokku keedetakse v 150 g hautatakse v küps. Praeahjus 250 kraadi juures 10 min. Hakkrulaad ehk lihthakkmass Suured pätsid, Küps 225 kraadi Hakkliharoogad pikkpoiss täitmata v juures 40-50 e lisandid täidetud min, portsjonis peekoni, 2-3 lõiku

Toit → Kokandus
39 allalaadimist
thumbnail
9
odp

Munavormid(slaid)

keedetud munad korraks vahukulbiga külma vette. Kuidas valmistatakse munahüübeid? Munahüübed valmistatakse vahetult enne serveerimist. Munadest ja piimast või veest valmistatakse segu, mis maitsestatakse soola ja valge pipraga. 1 muna kohta võetakse 1dl piima. Soola võetakse 1L munasegu kohta 10g. Munasegu valatakse võitatud vormi ja keedetakse vesivannil kuni hüübimiseni või küpsetatakse praeahjus 150-175 C juures hüübimiseni. Munahüübeid võib valmistada ka köögiviljade, seente,liha, singi, kala ja vorstiga. Sel juhul valatakse munasegu kihiti vormi asetatud tükeldatud toiduainetele ja raputatakse üle riivjuustuga. Munahüübes võib osa mune asendada nisujahuga (1sl jahu 1muna kohta) Kuidas valmistatakse omletisegu? Omletid valmistatakse omletisegust. Munad segatakse lahti ja lisatakse vesi,koor või piim. 1

Toit → Toiduvalmistamine
12 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Köögiviljatoidud

vahustada Iseseisvalt sulavõi ja maitserohelise Lisandiks teiste roogade juurde Köögiviljapudingud Valmistada kv-püree vahetult enne küpsetamist või vesivannil keetmist lisada vahustatud munavalge. Viimasel juhul määritakse pann ainult võiga Iseseisva roana koos hapukoore, valge kastme ja (või) maitserohelisega Köögiviljaterriini TERRINE (terin´) Kartulipüree munakollane ja maitseained vahustatud munavalge kaanega terriinivormi keeta praeahjus vesivannil 1-2 tundi NB! Valmistatakse kihilisi (värvilised) Lauale antakse: Külmalt eelroana koos küpsetatud köögiviljade ja mädarõikakastmega Soojalt põhiroana koos keedetud köögiviljade ja magushapude kastmetega. Köögiviljatimbalid TIMBALE (tä(n) bal´) Kv-püree rebu ja maitseained mass jahutada vahustatud munavalge panna timbalivormidesse praeahjus vesivannil 170ºC 25-30 min

Toit → Toitumisõpetus
40 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Munatoidud

sampinjone, tükeldatud tomateid jms. Maitsestatakse soola, muskaadiga, valatakse võiga määritud vormidesse ning keedetakse vesivannil hüübimiseni. Keedetud omlette kasutatakse selgete puljongite lisandiks. Munahüüve Munadest, piimast või veest valmistatud segu, maitsestatakse soola, valge pipraga.1 muna kohta 1dl piima, soola 1l munasegu kohta 10g. Munasegu vala takse võitatud vormi, keedetakse vesivannil hüübimiseni või küpsetatakse praeahjus 150175C. Võib lisada köögivilju,seeni,liha,sinki, kala jms. Serv suupistena koos valgete kastemetega. Munapuder Valmistamiseks võetakse 3osa muna ja 1 osa piima/koort. Maitsestatakse soola, pipraga, võib lisada ürte, seeni, köögivilju. Võib valmistada vesivannil, pannil, aurukapis. Alguses lükatakse munamass paanil äärtelt keskele, et küpsetamata mass pääseks nõu äärtele. Tähtis on, et munamassi temperatuur ei tõuseks liiga kõrgeks ja et see ei pruunistuks

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Elektri säästmine

· Kasutan päevavalgust kui on · Kartuleid keedan võimalikult võimalik väheses vees · Väikeseid toidukoguseid ei soojenda praeahjus ega pliidil · Pesu pesen siis, kui pesumasin on täis

Füüsika → Füüsika
35 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Eesti rahvustoidud

või pannil. Eelpool nimetamata jäänud rahvustoit on kindlasti mulgipuder. Mulgipuder on Lõuna-Eestist pärit eesti rahvustoit, mis on oma nime saanud mulkide järgi. Samuti on rahvustoiduks ka kama. Kama on keedetud, kuivatatud ja jahvatatud segaviljast jäme jahu, mida tavaliselt süüakse (juuakse) hapupiima, keefiri või jogurtiga. Nimetamata ei jää ka ahjukartulid. Sealihaga ahjukartulid on eesti üks rahvustoitudest. Ahjukartulid ise on praeahjus või ahjus rasva või toiduõliga pannil või ahjuvormis küpsetatud kartulid.

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

Poolkrõmps 27.Milliseid vedelikke kasutatakse putrude keetmiseks? Vesi, vee-piimasegu, piim, mahl või puljong. 28. Milliseid tangaineid töödeldakse enne kuumtöötlemist eriliselt? Hirsitangu ja ­kruupi pestakse mitme kuuma veega või kupatatakse, et kõrvaldada kibedat maitset. Tatratangu ja ­kruupi sõmera pudru keetmiseks ei pesta, vaid röstitakse parema värvuse ja maitse saamiseks, samuti kiiremaks pehmenemiseks praeahjus temp. 110-120 kraadi juures helepruuni värvuseni. 29.Milliseid kuumtöötlusvõtteid kasutatakse kalade keetmisel? Väheses vees, jahtuvas vees, keetmine praeahjus, keetmine aurukapis, mikrolaineahjus. 30.Omleti toorained ja valmistamine, härjasilma valmistamine. Omletid valmistatakse omletisegust. Munad segatakse lahti ja listakse vesi, koor või piim. 1 muna kohta listakse 1-2sl(25-50g) vedelikku, 1/8 tl soola. Segu maitsestatakse soola ja jahvatatud pipraga.

Toit → Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

praetakse need kas toorelt või veidi aega keedetult kuldpruuniks. Serveeritakse praetud liha- või linnuroogade lisandiks. Nimeta vähemalt 5 kalarooga Eestimaistest kaladest. Kirjelda vähemalt 2. roa valmistamist lehekülg 200 Eestis kalad: Ahven, kilu, räim, angerjas, lõhe, lest. Kalapikkpoiss Kalakotlet- Valmistatakse hakkmass, vormitakse kotleti kuju ja praetakse väheses rasvas mõlemalt poolt 8-10 minutit kokku või küpsetatakse praeahjus. Kalarullid-praetakse väheses rasvas või frititakse, küpsetatakse praeahjus. Kalatimbalid kalaterriinid Kirjelda munatoitude valmistamise tehnoloogiat, kasutamine lehekülg 124-129 Koorega keedetud muna-valmistamiseks kasutatakse täiesti värskeid mune, vesi kuumutatakse keemiseni ja sellele lisatakse äädikas. 1 l vee kohta pannakse 25g 30% toiduäädikat. Muna lüüakse ettevaatlikult kulbi sisse lahti ja lastakse järsu liigutusega keeduvette, keedetakse 3-4 minutit

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Linnuliha

Vutiliha • Kõrged dieetilised omadused. • Marinaad vutilihale "Extra“ • Marinaad neljale vutile keskmise kaaluga 160... 180 grammi vutt. • 1 spl cayenne`i pipart • 4 spl sidrunimahla • max 5 spl heledat virgin`oliiviõli • 1 tl ingverit • 4 küüslauguküünt • 1 tl koriandrit • 1 spl kurkumit • 3 spl maitsestamata jogurtit • pipart või piprasegu • soola • Marinaadi pandud vutid kata fooliumi vms kattega, hoia neid ca 12 tundi, aeg-ajalt keera. Grilli praeahjus või sütel. Käesolev vutiliha marineerimise retsept on pärit kaugelt idast (tõenäoliselt Hiinast). Pardiliha • Pardiliha on võrreldes teiste lihaks kasvatatavate lindude lihaga suurema rasvasisaldusega. • Pardilihal on võrreldes teiste linnulihadega rikkalikum ja tugevam maitse. • Sinepiseemnete ja õllega hautatud pardikoivad • 10-12 kartulit 4 Rannamõisa jahutatud pardikoiba soola kimp koriandrit 1 sl sinepiseemneid 3 dl õlu

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

· Omlett- Omletti segu koosneb: muna , ühe muna kohta lisatakse vedelikku (vesi, piim või koor) 1-2 sl (25 ­ 50 g) ning maitseained. Võib maitsestada soola või jahvatatud pipraga, peale pipra võib kasutada ka karrit. Võib kasutada ka maitsetaimi: tüümiani, aedsalveid, basiilikut, melissi, koriandrit. Omletisegu valatakse kuuma vähese rasva sisse ja praetakse kas pliidil kaanega kaetud pannil või küpsetatakse praeahjus temperatuuril 180 ­ 200 'c juures 5-8 minutit (kuni munasegu on hüübinud) · Täidisega omletid ­ Täidiseks võib kasutada kõike seda mis sobivad, näiteks: vorst, juust, sink, köögiviljad, seened jne. Täidis võib olla omletisegus, praadida ning siis valada üle omletiseguga, panna juba valmis omleti vahele või panna avatud omleti peale. · Koorega keedetud munad- Keedetakse väikeste partiidena, 1 ­ 1,5 tundi enne

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Toiduainete kuumtöötlusviisid

PRAADIMINE • Praadimine on toiduaine kuumutamine pannil, kasutades toiduaines olevat rasva ning erinevaid vedelaid (õli) ja kõvasid (või, margariin) rasvu või nende segu. Praadimistemperatuur sõltub toorainest (nt liha vajab kõrgemat temperatuuri kui kala). • Üldiselt jääb praadimistemperatuur 150-280 °C vahele. • Praadimisel tekib pruunikas koorik PRAADIMINE • Väheses rasvas praadimine • Rohkes rasvas praadimine • Frittimine • Rasvata praadimine • Praeahjus küpsetamine • Grillimine • Röstimine • Pruunistamine • Üleküpsetamine PRAADIMINE • Väheses rasvas praadimisel lisatakse rasva 5–10% praetava toiduaine kogusest. Toiduaine asetatakse kuumale pannile kuuma rasva sisse ning seda keeratakse pannil ainult üks kord. Selline praadimisviis sobib peaaegu kõikidele toitudele (nt pannkoogid, kotletid, köögiviljad, liha, kartulid) • Rohkes rasvas praadimisel on rasva vähemalt 1/3 praetava toiduaine kogusest

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Munaroad

kuni 1 dl piima. Munasegu valatakse võitatud vormi ja keedetakse vesivannil kuni hüübimiseni või küpsetatakse praeahjus 150–175 °C juures hüübimiseni. Munahüübeid võib valmistada ka köögiviljade, seente, liha-, kalatoodetega ja juustuga. Sel juhul valatakse

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

Täidise valmistamiseks vajuta feta juust kahvliga peeneks. Tükelda oliivid ja tomatid väikesteks kuubikuteks ning sega riiv- ja feta juustuga. Lõika tainaplaadid pooleks ja seejärel iga tüki servast veel kaks 0,5 cm laiust riba, nii et tainatükk saaks võrdlemisi ruudukujuline. Tõsta iga ruudu keskele kuhjake täidist, raputa peale punet ja pane kaks tainariba risti üle tainaruudu. Vajuta ribade otsad kinni. Pintselda pirukaid lahtiklopitud munaga. Küpsetamine: Küpseta praeahjus 200°C juures 20 minutit. Võibiskviittaigen Valeri küpsised TOORAINE TAIGEN TÄIDIS VIIMISTLU KOKKU NIMETUS S 1. Või 300g 300g 2. Suhkur 400g 400g 3. Munavalke 7tk 7tk 4

Toit → Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Pärmi- ja lehttaigen

Lasta tainal toidukile all soojas kohas kerkida. Kerkinud tainas jagada kaheks. Kumbki osa rullida ringikujuliseks. Ringid lõigata tainanoaga kaheksaks sektoriks. Sektorid keerata sarvekesteks. Sarvekestel lasta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil veidi kerkida, määrida munaga ja küpsetada ahjus 225°C juures 10 minutit. Selliseid sarvekesi võib korraga küpsetada suuremas koguses, siis külmutada ja pakkuda hommikukohvi juurde ka järgmistel hommikutel mikrolaineahjus või praeahjus soojendatult. Sellest kogusest saab 16 võisarve. Retsepte lehttaignast Shokolaadi saiakesed · 375 g Lehttainas · 100 g sokolaad · tk Muna (lahtiklopitud) Valmistamine Lõika iga ruut diagonaalipidi kaheks kolmnurgaks (need jäävad päris väikesed). Säti kolmnurk nii, et laiem osa on sinu poole ja teravik vaatab eemale. Murra sokolaaditahvlist väikesi (u 1 cm suurusi) tükke ja pane need umbes 2 cm laiuselt kolmnurga laiemale äärele.

Toit → Kokandus
24 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Grillimine -bbq

Seejärel keerake kuumus natukene madalamaks ja asetage liha pannile. Liha võiks katta umbes 2/3 pannist. Grillpann sobib väga hästi ka puu- ja köögiviljade pruunistamiseks. Grillimine omakorda jaguneb veel kaheks meetodiks ­ grillimine ja broiling. Neist esimese puhul tuleb kuumus alt, teise puhul aga ülevalt. Paljudes kauplustes on suured grillahjud, kus küpsetatakse searibi, terveid broilereid jm, seda tegevust nimetataksegi broilinguks. Grillida saab ka tavalises praeahjus, kui panna liha või muu toit ahjuplaadil olevale restile. Küpsemise ajal tuleb kasta liha marinaadi või kastmega ja keerata sellel teine pool. Barbecue (BBQ) Päritolu Barbecue päritolu kohta on mitmeid erinevaid arvamusi. On arvatud, et see pärineb Lähis-Idast, Hiinast, Polüneesiast või Prantsusmaalt. Tänapäeval peetakse nii grillimise kui ka barbecue kodumaaks siiski Ameerikat. Seal kannab igasugune kodune grillipidu nime barbecue (barbeque), lühendatult BBQ või lihtsalt Q

Toit → Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
43
ppt

Magusroad

· Piim kuumutatakse keemiseni sõristataske sisse tangained või jahu · Muna- rebu ja valge eraldi või koos · Lumepallisupp ­ munavalge klimbid Supi valmistamiseks lisada samale piimale suhkur ja vahustatud munakollased Leivasupid · Leib,vesi või mahl, rosinad, maitsestamine · I moodus - ilma koorikuta leib leotatakse ja kuumutatakse koos leotusvedelikuga, keedetakse tasasel tulel + lisad ja m.a · II moodus ­ Leib pruunistatakse praeahjus koos suhkru ja võiga. Lisatakse vesi, lisad ja m.a ja keedetakse läbi . Lõpus lisatakse mahl · Leivasuppe serveeritakse...... Magusad kastmed · Puuviljadest ja marjadest Kuumutatud kastmed- mahl või püree+ tärklis, võib kasutada ka mune ja vahukoort Kuumutamata kastmed- mahl või püree+ munavalge või vahukoor, maitsestamine.. Melba kaste- 2/3 maasikapüreed ja 1/3 vaarikapüreed, maitsestamine... Magusad kastmed · Vahukoorest- maitsestamine .....

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Valmistamine: 1. Liha pruunistada sibulaga, lisada riivitud porgand, paprikatükikesed, maitseained ja hautada pehmeks. Lisada külma veega segatud jahu, hapukoor, keeta läbi. Raguu sealihast Searibi, porgand, sibul, tomatipasta, sool, pipar, kohvikoor, kadakamarjad, küüslauk, basiilik Valmistamine: 1. Pruunistada tükeldatud porgandid, sibulad ja ribid pannil võis. Panna koos maitseainete ja koorega ahjuvormi või - potti. Hautada 200°C juures praeahjus 30 minutit või kuni liha on pehme. Searibi röstitud porgandite, peetide ja rosmariiniga Porgand, peet, kartul, sool, pipar, küüslauk, oliivõli, apelsin, rosmariin, palsamiäädikas, searibi Valmistamine: 1. Keeta porgandid ja peet soolaga maitsestatud vees. Seejärel koorida ja vajadusel poolitada suuremad porgandid ja peedid lõika neljaks. Ühes kausis maitsestada porgandid, lisades puruks pressitud küüslauguküüned, oliiviõli ja apelsinimahl. Teises

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Praktika aruannnete täitmise analüüs

täitsin täidisega loomaliha, et valmistada loomaliharulle; lõikasin, vasardasin, maitsestasin ning paneerisin kanafileed, et valmiks kanasnitsel; valmistasin seasnitslit juustupaneeringus. Kuumtöötlemine: Praadisin erinevaid liha tooteid: snitslid, pihvid, hakkliha, maks jne. Praadisin kala. Keetsin aurukapis kartuleid, porgandeid jm köögivilju. Valmistasin fritüüris: küüslaugu leibasid, friikartuleid, kartuleid. Praeahjus: ahju kartuleid, saia kuubikuid püree jaoks. Valmistasin erinevaid kastmeid: seene kaste, koore kaste, hakkliha kaste, guljassi. Praadisin pannkooke. Valmistatud road- supid: värskekapsasupp; frikadellisupp; hernesupp; pelmeenisupp; seenesupp; lillkapsapüreesupp; kana-klimbisupp; seljanka; bors; rossolnik; hapukapsasupp; piimariisisupp; kalaseljanka; kanasupp. Valmistatud road- pearoad: kartul ja maksastroganov; kartul ja guljass; guljass ja tatar; ühepajatoit;

Muu → Praktika aruanne
158 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Verivorst

Teeme ise jõuluvorste! http://altrapoint.com/2011/09/frank-implications-consuming-sausages/ Heli Jürimäe Kaari Kressel Maarika Lõhmussaar Ajalugu Verivorstide tegemise tava tuli Eestisse mõisatest. Juba esimeses eestikeelses rootsi keelest tõlgitud kokaraamatus (1781) on olemas verivorstide retsept, seda küll rukkijahuga. Verivorsti valmistamise eeskuju jõudis eestlasteni 19. sajandi alguses rootslaste ja lätlaste vahendusel. Tollaste ajaloolaste arvamuse kohaselt jõudis verivorst kui toit Eesti kaudu edasi ka Venemaale. http://www.arthistorynews.com/categories/Research Ajalugu 1930.aastateks olid verivorstid levinud üle Eesti, kõige rohkem tehti neid siiski Viljandi-, Tartu- ja Võrumaal. http//www.osta.ee Tinglikult võib verivorstide ja valgete ta...

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Suurköögi ahjud

on ahjus tavaliselt ka valgustus. Kärumaterjalina kasutatakse terase kõrval alumiiniumi. Kasutamine 1. lülita ahi vooluvõrku alles siis, kui nõud on ahjus. Konvektsioonahjude eelsoojendusaeg on harilikult lühikene, 2-10 minutit. Eelsoojendust on vaja eelkõige küpsetiste valmistamisel ja liha pruunistamisel. 2. vali õige küpsetustemperatuur. Ringleva õhu kuumuse ja ringlemise tõttu on soovituslik küpsetamistemperatuur 30-50 kraadi võrra madalam kui praeahjus. Kõrgem temperatuur kuivatab toiduaineid ja küpsetamise tulemus on ebaühtlane. 3. täida ahi õigesti. Jäta nõude vahel vähemalt 30 mm ja külgedele piisavalt õhu ringlemisruumi. 4. vali õiged küpsetamisnõud. Madalad nõud, GN 1/1-65 on konvektsioonahjus parimad, kuna siis pääseb õhk vabalt ja efektiivselt ringlema ja temperatuur pääseb ühtlaselt toorainele mõjuma. Nõude materjalid on oma küpsetamisomadustelt erinevad. Alumiiniumnõu on parim pruunistamiseks ja

Toit → Köögiseadmed
29 allalaadimist
thumbnail
9
docx

ARVESTUS- toiduvalmistamine

Enamasti pakutakse hommikusöökidel (nt. puder), kuid võib ka pakkuda lisandina või iseseisva toiduna (nt. liha-odra ühepajatoit). Samuti teravaviljaroogadest valmistatakse saiakesi, leiba, saia, mida serveeritakse ka teiste roogade juurde. 33. kuidas valmistatakse tangaineid toiduks ette? Tangained pestakse vajadusel vahetult enne vedelikule lisamist ning need lisatakse keevale vedelikule. 34. kuidas valmistatakse putrusid? Putrusid võidakse keeta pliidil, praeahjus või vesivannil. Keetmiseks valitakse paksupõhjaline, kaanega suletav keedunõu. Keeduvedelikku ja tangaineid mõõdetakse väga hoolega, et saada vajaliku konsistentsiga puder. Putrusid keedetakse nõrgas kuumuses ja maitsestatakse lõpus soola ja suhkruga. 35. nimeta 3 odrast valmistatud rooga 1. Odrajahupuder 2. Odrajahukarask 3. Liha-odra ühepajatoit 36. kuidas keedetakse pastat? · 1 liiter vett · 100g pastat · 10g soola · Kuuma vette

Toit → toiduainete sensoorse...
18 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

toorsalatid, maitseroheline. 8. Kuidas valmistatakse seenevormitoite? Kuumutatakse tükeltatud seened rasvas koos sibulagas ja laotakse kihiti teiste toiduainetega rasvaga määritud vormi, seejärel valatakse üle muna-piimasegu või muna- piimakastmega. Vormiroa pind määritakse hapukoorega või pannakse sellele võitükikesi ning raputatakse riivsaia. Vormile võib raputada ka riivjuustu. Vormiroog küpsetatakse praeahjus 250kraadi juures 35-45min. 9. Millised toiduained sobivad seenetäidistesse? Seened, köögiviljad, munad, tangained, pastatooted, liha ja kala. 10. Millistes roogades kasutatakse seenetäidiseid? Kapsarullide täitmiseks, pitsades ja teistes pärmitaignatoodetes. Soojade võileibade kattena. 8. PUDRUD JA TEISED TERAVILJATOIDUD 1. Missugused tandained pestakse enne kuumtöötlemist? Hirss, kruup, tatratangud. 2. Kuidas keedetakse sõmeraid putrusid?

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

TV tõlkimisharjutused Unit 6-10: 7. klassile (ILE 5)

UNIT 6: Töövihikust harjutus 9. 1 Millal sa viimati sõid kaasavõetud einet? When did you last have a packed lunch? 2 Tavaliselt sööme me õhtul sooja toitu. We usually have a cooced meal in the evenings. 3 Sam ostis valmistoidu ja soojendas selle praeahjus üles. Sam bought a ready meal and heated it up in the oven 4 Kas me võiksime süüa hiina restoranist kaasatoodud toitu? Could we have Chinese takeaway? 5 Mõnikord sööme me laupäeviti väljas. We sometimes ate out on Saturdays. 6 Puu- ja köögiviljad on tervislik valik. Fruits and vegetables are a healthy choice. 7 Tädi Maggie räägib palju tervislikust toidust. Aunt Maggie talks a lot about healthy food. 8 Minu tüüpiline hommikusöök koosneb apelisinimahlast ja võileivast.

Keeled → Inglise keel
17 allalaadimist
thumbnail
12
doc

''Liha kasutamine erinevates köökides''

grillimiseks, samuti ahjupraeks. Hinnatuim tagaosa lihas on sisetükk, üsna palju kasutatakse ka ristluutükki (eriti rostfiifi valmistamiseks). Tagaosa lihased moodustavad korrapärase lihastegrupi. Ilusa lõikepinna ja väga napi rasvasisaldusega liha! · Veise välisfilee sobib praadimiseks pihvidena, ka minutipihvidena. Väga tuntud on veise välis- või sisefileest tehtud piprapihv. Välsifileed sobib ka grillida, ribadena woki- ja pajarooga lisada, suure tükina barecue- või praeahjus küpsetada. Väga maitsvad on välisfileest fileerullid, fileetaskud ja täidetud fileelõigud (hästi klapib veiselihaga kokku pekisem sealiha, nt. peekonilõigud). Välisfilee peal olev kelme eemaldatakse ­ see ei sobi toidu valmistamiseks. Tükki iseloomustab puhas tailiha ja ilus lõikepind, ühtlane ning korrapärane välimus. · Veise sisefilee on tõeliselt pehme ja väga kallis liha. Sellest saab teha parimaid roogi ­ piprapihve, chateaubriandi, fileemedaljoni, boeuf a-la tatari jne

Keemia → Keemia
12 allalaadimist
thumbnail
40
doc

Eesti pärismaised puud-põõsad toiduks, raviks, mürgiks

(südamesisekestapõletiku) ning III staadiumi südamepuudulikkuse puhul. Pikaajalise ja suurtes annustes tarvitamise korral võib lakata või väheneda kõhunäärmehormooni - insuliini teke. Ravimitoormena kasutatakse vilju, nn kibuvitsamarju ja juuri. Marju korjatakse enne külmade tulekut, kui marjad on täisvalminud. Külmunud marjadel ei ole ravitoimet. Marjad pannakse õhukese kihina korvi. Marju võib kuivatada kuivatis, ahjus või praeahjus temperatuuril 90-100 °C, vältides nende kõrbemist. Õigesti kuivatatud kibuvitsamarjad on punakaspruuni või kollast värvi. Säilitatakse suletud purkides 2 aastat. Juured kaevatakse välja sügisel, pestakse külma veega puhtaks, lõigatakse tükkideks ja kuivatatakse katusealuses. Juurtes on rohkesti parkaineid, mistõttu neid tarvitatakse kootava vahendina põiepõletiku, neerukivide ja reumatismi raviks. Meditsiinis kasutatakse ka mitmete teiste kibuvitsaliikide marju

Geograafia → Geograafia
14 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Referaat Apelsin, Lillkapsas

vähekaloriline apelsinikeedis 60 g apelsinikooreribad Valmistamine: 1. Vahusta margariin suhkru ja soolaga. 2. Löö ükshaaval juurde munad. 3.Riivi apelsini- ja sidrunikoor, pressi mahl välja. 4. Sega riivitud apelsini- ja sidrunikoor ning mandlid muna-margariinisegu hulka. 5. Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber, sõelu vaheldumisi mahlaga taina hulka. 6. Tõsta tainas küpsetuspaberiga kaetud 26 cm pikkusesse keeksivormi ja küpseta eelsoojendatud 180º praeahjus 55 minutit. 7. Kuumuta apelsinikeedis ja võõpa jahtunud koogile. 8. Kaunista apelsinikooreribadega. LILLKAPSAS AJALUGU Lillkapsas on suhteliselt uus köögivili. Enne 1700. aastat kasvatati väga vähe. Esimesed kasvatajad olid Vahemeremaadest. Kokku kasvatatakse 32000 ha lillkapsast, enamasti Euroopas ja Aasias. Indias kasvatatakse 8000 ha. Itaalias ja Prantsusmaal 7000 ha. KASUTAMINE

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

Koka eksami kordamisküsimused 1. Külmtöötlemismeetodid: · Külmutatud toiduainete sulatamine. · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine. Nt: köögivilja sorteerimine, pesemine, koorimine, Tapaloomade seedeelundite eraldamine, Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine, Kalade soomuste ja sisikonna eraldamine jne. · Madala toiteväärtusega osade eraldamine. Nt: kontide, kõõluste eraldamine lihast, Kalade fileerimine jne. · Toiduainete ja pooltoodetele kuju andmine. Nt: toiduainete tükeldamine Toodete vormimine jne. · Võtted, mis kiirendavad järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Nt: toiduainete leotamine, Marineerimine · Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti. Nt: vahustamine, Hakkliha valmistamine, Pooltoodete paneerimine jne. 2.Kuumtöötlemismeetodid: · Keetmine- toiduainete töötlemine keeva vee, vett sisaldava vedeliku või ...

Toit → Kokandus
79 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pähklid

üldist vereringet. B rühma vitamiinidest sisaldavad sarapuupähklid tiamiini (B1). Tiamiin on tuntud kui optimismivitamiin. Selle vitamiini vaegus põhjustab kiiret väsimist, isupuudust ja nendest sümptomitest tulenevaid haigusi. Tavaliselt müüakse sarapuupähkleid, millelt on kõva koor juba eemaldatud. Küll katab pähklit veel tumepruun mõrkja maitsega kile. Röstides pähkleid kuival pannil või praeahjus, tuleb tume kile kergesti maha. Kuumuse käes pähkel paisub ja koor tuleb lahti. Kasutamine toiduks: · Magusatesse roogadesse (tordid, koogis, saiakesed, erinevad vahud) 100 g sarapuupähkleid sisaldab: rasva: 62,4 g; proteiini: 12,6 g; karbohüdraate: 13,7 g; mineraale: 2,5 g; vitamiine: 3,2 mg; süsivesikuid: 9,4 g. Energeetiline väärtus: 679 kcal 100 grammis. 3 Kreeka pähkel

Toit → Toiduainete õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
5
wps

Tomatimaa Itaalia

Kui õige prooviks ka? Tomatite päikese käes kuivatamine tundub väga ahvatlev, kahjuks ei või meie kliimas päikese peale kunagi kindel olla, pealegi pole ta meil ka palavaimal suveajal nii erk ja kuum kui Aafrikast vaid veidi põhja pool asetsevas Sitsiilias. Kui aga kõrghooajal koduaeda punaseid tomateid ühekorraga väga suurel hulgal tekib või neid mujalt soodsa hinnaga hankida õnnestub, võiks katsetada nende praeahjus kuivatamist, mis õigesti sooritatuna päris häid tulemusi võib anda. Pakun huvilisele välja kolm erinevat rezhiimi, mille tulemusena saab kolme erineva kuivamisastmega lõpptulemuse, mille juurde pakume ka pruukimisideesid. Igaüks pidagu enne töhe asumist aru, milleks ta kavatseb kuivatatud tomateid pruukida, ning valigu sellele vastavalt ka kuivatamise pikkus. NB! Ma ei julge soovitada meie meetodi pruukimist teiste puu-

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Koka lõpueksam

ahjus 180 kraadi juures 10 min. Kaalika suflee 10. Koori, pese ja viiluta kartulid ja kaalikas. 11. Keeda veest ja puljongikuubikust puljong 12. Hauta kartul ja kaalikas potis puljongiga. 13. Püreesta kartul ja kaalikas, vahusta munavalged tugevaks vahuks ja lisa tainasse.Lisa eelsoojendatud piim. 14. Täida tainaga rasvainega määritud väiksed sufleevormid ja küpseta eelsoojendatud praeahjus 225°C 10-15 minutit. Herne püree 15. Herne püree jaoks keeda potis herned vees koos soolaga,püreesta ja suru läbi sõela. Serveerimine 16. Määri eelsoojendatud taldriku keskele lusikada herne püree,pane peale vormist välja võetud suflee,kõrvale pane lõigatud sealiharull ja kaunista värske tüümianiga. 17. Serveerimistemperatuur 65°C. Brandi PannaCotta. Valmistamine: 1. Kuumuta kastrulis koor ja suhkur keemiseni. Lisa brandi

Toit → Kokandus
188 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklid

pärineb väikestest Türgi farmidest Musta mere lõunarannikul, ülejäänud toodang tuleb Itaaliast, Hispaaniast, Ameerika Ühendriikidest, Iraanist ja Kaukaasiast. Sarapuupähkel on valgu- ja kiudainerikas. Samuti sisaldab B- ja E-grupi vitamiine. Tavaliselt müüakse sarapuupähkleid, millelt on kõva koor juba eemaldatud. Küll katab pähklit veel tumepruun mõrkja maitsega kile. See tuleks söömiseks ja toiduvalmistamiseks eemaldada. Selleks röstitakse pähkleid kuival pannil või praeahjus. Kuumuse käes pähkel paisub ja koor tuleb lahti. Sarapuupähklite maitsegi paraneb kuumtöötlemisel oluliselt Sarapuupähkleid süüakse maiustusena ning kasutatakse laialdaselt kondiitriäris, näiteks kompvekkide, halvaa, pralinee ja sarapuupähklivõi valmistamiseks. 12 Kokkuvõte Peale selle, et pähklid on meile kasulikud on nad ka väga maitsvad. Ning oma välimuse ja omaduste

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Referaat - Magustoidud

suhkurt, vanilli, kaneeli, sukaate, maitsetaimede ürte, tsitrusviljade koort. Vormiroogade valmistamiseks asetatakse ettevalmistatud toiduained rasvainega määritud ja riivsaia või mannaga üle raputatud vormi, valatakse üle muna-piimaseguga. Muna võib eelnevalt olla ka teistetoiduainetega segatud. Sel juhul muna-piimasegu ei kasutata. Vormiroale asetatakse võitükikesi või määritakse see pealt Hapukoore-munaseguga ning seda küpsetatakse keskmise kuumusega praeahjus 20-30 minutit. Magusad vormiroad serveeritakse soojalt. Need võib serveerida küpsetamisnõus. Lisanditeks sobivad vedelad kissellid, magusad kastmed, piim ja koor. Magusad kastmed Magusaid kastmeid valmistatakse värsketest, külmutatud ja konserveeritud puuviljadest ja marjadest, puuvilja- ja marjamahladest, mehudest ja püreedest, veinidest, piimast, rõõsast koorest, hapukoorest, jogurtist. Nende valmistamisel kasutatakse ka mune, kakaod, sokolaadi, võid

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Magustoidud konspekt

Magustoidud Natuke ajaloost Magustoitude valik ja tarbimine on eri maades väga erinev, see sõltub toorainetest, traditsioonidest ,toitumistavadest ja ka maa arengutasemest. Kui vaadata veidi ajalukku, siis magustoit kui roog on eestlaste toidulauale ilmunud üsna hiljaaegu . Talurahva põhiliseks magustoiduks olid metsamarjad mida söödi niisama , hiljem hakati lisama ka mett. Suuremate pidude puhul valmistati ka õllesuppi ja leivapudi millele sajandivahetusel lisandusid marjapudrud ja magusad supid. Esimesed kokaraamatud ilmusid 18 sajandi lõpul tõlgituna saksa ja rootsi keelest. Sealsed magustoidud olid aga liialt keerulised ja tihti polnud ka toorained kättesaadavad. Koos majandusliku arenguga edenes ka toidumajandus, hakati huvilistele korraldama kokanduskursuseid ja ilmusid uued kokaraamatud kus retseptid olid lihtsamatest toorainetest ja mitte nii keerulised valmistada . Tasapidi hakkas magustoit po...

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Maalimine

KLAASIMAAL Värvid: On kahte tüüpi värve · värvid mida saab lahustada lahustiga ehk tärpentiiniga-VITRAIL värvid · teised värvid on veega lahustuvad- VITREA värvid Vitrail värvid jätavad ilusa läikiva ja ühtlase pinna. Need esemed mida on vaja pesta, nende kuivamise aeg oleks isegi 3 nädalat enne kasutamist. Vitrea värve on lihtne kasutada väiksemate laste puhul. Vee baasil värvidega esemeid on soovitav kuumutada tavalises praeahjus. Esemed pannakse külma ahju, kuumutatakse 150 kraadi juures 30 min., lastakse ahjul jahtuda ja alles siis võetakse esemed ahjust välja. On veel matid värvid mida kasutatakse keraamilistele pindadele maalides ja valge värv. Geelvärvid- need värvid jätavad natukene ruumilise pinna. Värve võib pinnale kanda kiht- kihilt ja värve võib omavahel ka segada. Kontuurvärvid- kontuurvärvidega maalida peenikesed detailid või kontuur tööle. Kui avate

Kultuur-Kunst → Kunstiõpetus ja didaktika
37 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Vene rahvusköök

Rahvusköök Vene köök Sisukord lk 1. Vene köögi iseloomustus........................................................................................3 2. Menüü põhjendus..................................................................................................5 3. Retseptid................................................................................................................6 3.1 Eelroog.................................................................................................................6 3.2 Põhiroog...............................................................................................................8 3.3 Järelroog.............................................................................................................10 4. Tööplaan........................................................

Toit → Kokandus
120 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

Värske, otse ahjust tulnud leib on küll ahvatlev, kuid seedimiseks vajab ta suuremat hulka seedefermente kui tahke leib. Seetõttu teatud mao-sooletrakti haiguste korral on eelistatum just eilne või päris kuivanud leib. Kuivanud leiva bioloogiline väärtus ei kahane, tema omastatavus isegi paraneb. Tahkest leivast oskab hea perenaine valmistada mitmesuguseid maitsvaid toite ja nii on võimalik leib täielikult ära tarvitada. Leiba-saia võib ka praeahjus kuivatada ja neid kuivikuid krõbistada küpsiste ja krõpsude asemel. Tarvitamiskõlbmatu on hallitanud leib. Hallitusseente elutegevusel tekkinud ained on tervisele ohtlikud ning nähtamatu seeneniidistik haarab suurema osa leivast, kui me silmaga näeme. Õhus on rohkesti hallitusseente eoseid ja kui leiba-saia ei pakita kohe peale küpsetamist vaid kiletatakse hiljem, on hallitus kerge tekkima. Leib ja toitumine Leib on oma toitainesisalduselt suurepärane söögipoolis

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
19
docx

Diabeet ja toitumine

kaerahelbed, riis , tatar jt. Köögiviljad, salatid, Värsked ja Roheline hernes, Loomse rasvaga puuviljad külmutatud magus mais, valmistatud kartul ja köögiviljad, türgi taimeõliga praetud teised köögiviljad; uba, läätsed, keedetud kartulid, praeahjus kartul; värsked ja kartulikrõpsud valmistatud rasvaga kuivatatud puuviljad; kartulikrõpsud ja suhkruta krõbekartul puuviljahoidised Supid Kala-, loomaliha- ja Rasvased supid koos köögiviljasupid hapukoorega

Meditsiin → Sisehaigeõendus
24 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Pähklid

kasvava lapse päevasest valguvajadusest. Maapähklites sisalduv biotiin vastutab ilu eest. 100 g maapähkleid sisaldab 31 mg biotiini. Maapähklites sisalduv mangaan reguleerib organismi kolesteroolitaset. Kalorijälgijatele sobivad maapähklid kõige paremini just seetõttu, et nende rasvasisaldus on teiste pähklitega võrreldes madalam. Kõige parem maitse on maapähklitel kergelt röstituna. Kestadest saab pähkleid puhastada hõlpsalt, kuumutades neid praeahjus ja hõõrudes siis riide vahel. Hiina köögis levinud lisand kõikidele liha- ja köögiviljaroogadele. KREEKA PÄHKEL Kreeka pähklipuu vili, mis on kõige maitsvam, on omane määratud regioonile, mis hõlmab Türgi, Iraani, Iraagi, Afganistani, Lõuna-Venemaa ja Põhja-India. 100 g kreeka pähklit sisaldab rasva 64,0 g, proteiini 14,8 g, karbohüdraate 13,7g, mineraale 1,9 g, vitamiine 2,8 mg. Energeetiline väärtus: 698 kcal/2,919 kJ.

Muu → Ainetöö
6 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

· Härjasilmad Kuumale vähese rasvaga pannile, rebu terve Munavalge piimjasvalge, rebu kergelt hüübinud Praetakse ühelt poolt Pipar ainult rebule, soola mitte vedelale kollasele Lisandiks peekon, sibul, praekartul · Omlett Retsepte üle 200 Iseseisva roana Lisandina puljongile, supile.. Omletisegu 1 muna ­ 1-2spl.vedelikku Praetakse pliidil (kaane all) või praeahjus Mitmesugused lisandid · Täidisega omletid Lisandid omletisegusse Omeletisegu valatakse praetud lisanditele Lisandid pannakse valmis omleti vahele Lisandid pannakse omelti peale TOIDUVALMISTAMISE ALUSED · Magusad omletid · Vahustatud omletid(sufleeomletid) Küpsetattakse ahjus · Üleküpsetatud munatoidud (gratineeritud) Paks valge kaste, riivjuust LIHA Lihaliigid

Toit → Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
14
odt

Aforismid

Sa ei saa kellelegi haiget teha kui sa talle midagi ei tähenda. Mõned vead on liiga head, et neid vaid korra elus teha. Mu mees kartis pimedust...siis nägi ta mind alasti ja nüüd kardab ta valgust. Kalkun arvas ka et on kõrbes aga oli hoopis praeahjus Kalkun ka mõtles, et munes, aga hoopis sittus Don't drink water, fish have sex in it. Kes tahab näha vikerkaart, peab leppima vihmaga. Peale vihma tuleb alati päike välja . On sul nüüd kergem, kui said mulle haiget teha ?

Eesti keel → 7. klassi ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 vedel 4,2 50 5 Putrusid serveeritakse mitmeti.  Hommikusöögiks pakutakse tavaliselt vedelaid või sõmeraid putrusid. Igale sööjale arvestatakse 200-250 grammi.  Lisandina liha- või kalaroogade juurde sobivad sõmerad pudrud. Igale sööjale arvestatakse 100-150 grammi.  Järelroana. Putrusid kasutatakse ka täidiste, kotlettide, vormiroogade, pudingute ja klimpide valmistamiseks. Putrusid keedetakse pliidil, praeahjus või vesivannil. Putrude valmistamise põhitõed: 1. Keetmiseks valitakse paksupõhjaline, kaanega suletav keedunõu. 2. Keeduvedelikku ja tangaineid on vaja mõõta väga täpselt. Ainult vedeliku ja tangaine õige vahekorra juures saadakse vajaliku konsistentsiga puder. 3. Tangained pestakse vajadusel vahetult enne vedelikusse lisamist. 4. Tangained lisatakse keevasse vedelikku. 5. Puder segatakse pärast tangainete lisamist hoolikalt läbi. 6

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
50
pdf

Leivanädala abimaterjal

TÖÖVAHENDID ELEKTRILINE KEEDUPULK ­ enne kasutamist tuleb õlgi kuumas vees leotada või keeta 10-15 minutit. Keetmisaeg oleneb õlesordist, sellepärast tuleb kõigepealt teha nn. proovitöö. Ülekuumutatud õled muutuvad rabedaks ja on kasutamiskõlbmatud. Õlgi valmistatakse ette just niipalju, kui on vaja momendil töö tegemiseks. TRIIKRAUD ­ Õlgi triigitakse vastavalt vajadusele, kas laastudeks või liistudeks. Pruune õlgi saame praeahjus kuumutades, kuumutatud õled pannakse kohe kuuma vette, sest muidu muutuvad need rabedaks. TERAVAD KÄÄRID TERAVA OTSAGA NUGA PIKK TERAVA OTSAGA NÕEL PUHAS PUUST LÕIKELAUD PUUHAAMER NÄPITSTANGID SÕRMKÜBAR LIIM ­ PVA, FENIKS, KUMMILIIM TUGEV NIIT ­ linane, iiris- või sünteetiline nr.0 niit. Õmblustööde juures peab pikemaid niite küünlaga vahatama, et need ei keerduks.

Pedagoogika → Pedagoogika
12 allalaadimist
thumbnail
117
doc

Aforismid

4337. Mood on nende jaoks, kes ennast ise riide ei oska panna või kellel puudub stiilitunnetus! 4338. Mõned vead on liiga head, et neid vaid korra elus teha. 4339. Mu mees kartis pimedust...siis nägi ta mind alasti ja nüüd kardab ta valgust. 4340. A wise man once said: I don't know,go ask a woman! 4341. Guns dont kill people, husbands who come home early do.. 4342. selg sirgu ja otse läbi sita 4343. Kalkun arvas ka et on kõrbes aga oli hoopis praeahjus 4344. Being popular sucks, it means you're mainstream 4345. I'm sorry, I can't hear you over the sound of how awesome I am. 4346. Nothing tastes as good as thin feels. 4347. Don't waste water, shower with me! 4348. Tsivilisatsiooni aksepteerimine, nii nagu ta on, tähendab tegelikult allakäigu heakskiitmist 4349. Rahulolu saladus esineb teadmises, kuidas nautida olemasolevat ja kaotada igatsus asjade järele, mis on sinu haardeulatusest väljas. 4350. Joo rõõmust, mitte kurbusest

Kirjandus → Kirjandus
115 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun