Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"liharoad" - 42 õppematerjali

thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

Maitsestamiseks kasutatakse soola, pipraid, paprikapublrit, maitsesooli. Portsjontükke praetakse 10-20 minutit Biifsteekidel eristatakse kolme valmidusastet: · kergelt praetud ­ praetakse 1,5 minutit kummaltki poolt · keskmiselt praetud ­ praetakse 3 minutit kummaltki poolt · läbipraetud ­ praetakse 4-5 minutit kummaltki poolt Portsjonina praetud liharoad serveeritakse vahetult peale valmistamist Portsjoniliste praetud liharoogade lisandiks võivad olla: · keedetud ja praetud kartulid · keedetud, hautatud, praetud köögiviljad · kartuli- ja köögiviljapüreed · praetud seened · sõmer riis · härjasilmad · praetud sai · maitsevõid · kuumad võid · marineeritud salatid ÜLEKÜPSETATUD LIHAROAD Enne üleküpsetamist liha keedetakse või praetakse. Lõigatakse viiludeks....

Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Liharoad restoraniköögis Iseseisev töö 031K Kristel ja Geidy VEISEROAD Rostbiif Kondita veiseliha, sinep, must pipar, sool Valmistamine: 1. Hõõruda liha sinepi ja pipraga sisse, pruunistada pannil kõrgel kuumusel. 2. Tõsta ahjuplaadile ning raputada üle soolaga. Küpsetada 180°C juures 30 minutit või kuni liha sisetemperatuur on 60°C. Serveeri sinepikastmega. Rulaad Veise sisefilee, petersell, mündilehed, salvei, sool, pipart, küüslauguküünt, rasvaine, lihapuljongit. Valmistamine: 1. Lõigata filee ühest küljest lahti, nii et see avaneb üheks suureks "leheks". Maitsestada, keerata pikuti rulliks, siduda niidiga kinni. 2. Tõsta fileerull ahjuvormi, lisada rasvaine. Küpsetada 175 C juures u 40 minutit. 15 minutit pärast küpsetamise algust lisa lihale puljong. 3. Lõigata valmis küpsetatud fileerull viiludeks. Pikitud veiseliha Veiseliha, suitsupekk, porgan...

Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
38
ppt

Liha ja liharoad

Liharoogade söömisel tekib täiskõhutunne Liha on mitmekülgsete kasutus-võimalustega ja sobib paljude toiduainetega Liha ja lihasaaduste normiks peetakse päevas umbes 175 grammi Liha mittesöömine võib tekitada tervisehäireid Liha osakaalu menüüs peaksid suurendama inimesed, kes teevad rasket füüsilist tööd või koormavad oma lihaseid intensiivselt muul viisil. Kaalujälgijad peaksid eelistama väherasvast liha, näiteks veiseliha, taist sealiha, küülikuliha, nahata linnuliha Millest liha koosneb? vett 40-70%, valgud 15-25%, rasva 2-40%, vitamiinid (B-rühma), mineraalained (raud, fosforiit, Ca jne), ekstraktiivained jne liha koosneb järgmistest kudedest: 1) lihaskude 50-60%, liha värvus - kahvaturoosast kuni tumepunaseni; 2) sidekude -moodustavad kelmed...

Kokk
31 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Liharoad

2 Pikitud liha:.......................................................................................................... 2 Liharullid:............................................................................................................ 3 Klopsid:................................................................................................................ 3 Väikesetükilised hautatud liharoad :.....................................................................4 Kastmes road...................................................................................................... 4 Asuu.................................................................................................................... 4 Guljašš................................................................................................................. 4 Raguu...

Kokk
14 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

Kirjelda külmtöötlemismeetodid · Külmutatud toiduainete sulatamine külmutatus liha- ja kalatoodete, pooltoodete sulatamine · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine Näiteks: köögivilja sorteerimine köögivilja pesemine köögivilja koorimine tapaloomade seedeelundite eraldamine lindude sulgede ja sisikonna eraldamine kalade soomuste ja sisikonna eraldamine · Madala toiteväärtusega osade eraldamine Näiteks: kontide eraldamine lihast kõõluste eraldamine lihast kalade fileerimine · Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine Näiteks: toiduainete tükeldamine toodete vormimine · Võtted mis kiirendava järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Näiteks: toiduainete leotamine marineerimine...

Kokandus
66 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Eesti elu 1950-1960. aastatel

Olemasolevast püüti valmistada kõige parem ja maitsvam toit, et see erineks argipäevast. Tähtsaim pidu oli pulmapidu. Vaatamata vaesusele, pandi ikka pulmadeks tolleaegne parim lauale. Reeglina peeti pulmi sügisel ja jõulude ajal, kui aga juhtusid suveks, siis peeti pidu väljas. Laud pidi olema alati kaetud valge linaga. Tihti kasutati ka nimekaarte külaliste paigutamiseks. Lauda kaunistasid peale toitude ka veel lilled. Toitude põhiosaks olid liharoad . Pulmadeks tapeti siga, mullikas või vähemalt lammas. Sealt siis praad, verivorstid, pasteet, sült, lihapirukad, suitsuliha. Juurde anti kartuleid, hapukapsast, hapukurki, punapeedisalatit, marineeritud kõrvitsat ja haput pohlamoosi. Toit toodi lauale tihti kaussides, et püsiks kauem soe. Leib ja sai (rosinatega) küpstati pulmadeks kodus, tehti veel kaneelipirukaid ja korpi ning torti ka. Erinevalt tänapäevast pidi pulmalaual alati olema ka magustoit, selleks ei olnud...

Ajalugu
119 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Värvide valimine

Külmutatud köögiviljade värvide kavandamine annab palju teooria teostamisvõimalusi. Nendega sobivad vastandvärvid, erinevad sama värvi toonid, külmasooja jne kontrastid. Võimaluste korral kasutada mõnd tuhmi heledat värvi, mis toob teised värvid esile. Pruun on värviline värv ehkki teda värviringist ei leia. Pruuni saadakse segades oranzi ja musta. Toitudes on pruuni palju enamik liharoad , kastmed, küpsetised jne. Pruuniga sobivad erinevad värvid hästi, kuna ta käitub paljuski neutraalse värvina. Kui portsjontaldrikut või vaagnat komplekteeritakse, siis pearoa oma värv on tihti pruun (liha) või valge (kala), nende juurde on kerge liita erivärvilisi lisandeid (mis omakorda peavad olema tasakaalus). Oliivroheline on samuti värv, mida toiduainete hulgas leidub, kuid mida värviringil ei ole kujutatud. Oliivroheline tekib musta ja kollase segamisel...

Värvusõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Restoraniteeinduse kokkuvõte

kuumad eelroad kala liha köögivili ja seened muud suupisted c. supid kuumad supid külmad supid d. munaroad ja omletid e. kalaroad keedetud ja aurutatud röstitud, praetud, üleküpsetatud f. liharoad veiseliha sealiha lambaliha ulukiliha subproduktidest road (maks, neer jne) kodu- ja metslinnulihast road g. köögiviljaroad h. jahu- ja tanguroad, pastad i. juustud j. magustoidud kuumad külmad k. puuviljad l. kuumad joogid m...

Restoraniteenindus
141 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Cayenne pipar

Kasutatakse nii omaette kui segudes ja kastmetes (karri, tabasco, tsillikaste). Cayenne'e pipart kasutavad reegline terava maitse austajad, aga väikese sutsu lisamine toidu sisse annab tavapärasele menüüle särtsu juurde. Enne kasutamist võid segada tilgas toiduõlis, see annab toidule ilusa värvi. Cayenne pipra ladina keelne nimi on Capsicum Gaccatum ja Capsicum frutiscus. Kasutamine: muna- ja vähitoidud, kalasupid ja -kastmed, tugevamaitselised liharoad ja -täidised, kanaroad- ja juurviljavormid, grillroad, risotto, muna- ja juustutoidud, hakkliharoad, salati- ja grillkastmed. Cayenne'i pipar on veidi kangem kui tavaline pipar, kuid mitte see pole oluline. Oluline on see, et punane pipar on märkimisväärselt teise maitsega, mis muide teeb ta eriti sobivaks selliste magusama mekiga roogade maitsestamisel. Näiteks kapsas sobib Cayenne'i pipraga kokku nagu särk ja püksid. 3 Koosmali...

Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

6. Kuidas valmistatakse täidisega omlette? Segatakse omletisegusse, praadida ja valada seejärel omletiseguga üle, panna juba valmis omleti vahele, panna avatud omleti peale. 7. Kuidas valmistatakse üleküpsetatud munasuupisteid? Munad asetatakse või lüüakse lahti saiaviiludele või keedetud köögiviljaga täitetud korvidesse, portsjonnõudesse, valatakse üle üleküpsetuskastmega, raputatakse peale riivitud juustu ja küpsetatakse ahjus, kuni juust on kuldpruun. 12. LIHAROAD 1. Kuidas sulatatakse külmutatud liha? Peab toimuma aeglaselt, et lihamahl jõuaks lihatesse tagasi imenduda. Kõige parem on sulatada temp. 4-6 kraadi juures 2-3 päeva. Kõrgemal temp. 16-18 kraadi 12-24 h. 2. Kuidas liha marineeritakse? Marineeritakse kõiki lihasid. Marinaadide happesisaldus sõltub lihatükkide suurusest ja marineerimise ajast. Pooled maitseainetest asetatakse nõu põhjale, neile asetatakse marineeritav liha...

Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Iirimaa

Vaatamisväärsused Iirimaal. · Kindlasti peab külastama iiri pubisid, loodust, erinevaid ajaloolisi paiku ja kirikuid, väga vanu ja ilusaid losse, kloostreid ning keldi muistisi jne. · Kindlasti peab külastama Iirimaa pealinna Dublinit. · Väga soovitan minna Carrantuohilli Iirimaa kõrgeima mäe tippu. Iirlased söövad hästi ja palju. · Traditsioonilist Iiri kööki iseloomustavad lihtsad liharoad ja keedetud juurviljad. Kartul, porgand, naeris ja pastinaak. · Iirlased peavad oluliseks süüa peamiselt kodumaist toitu. Kaladest on ohtralt saadaval makrelli, lõhet ja jõeforelli. · Peaaegu must ja kange õlu Guinness. · Iiri kohv on segatud kangest kuumast kohvist, iiri viskist ja rõõsast koorest. Iiri keel ja muud huvitavat. · Iirlaste põhikeelteks on iiri ja inglise keel, vähem gaeli keel. · Iiri kultuuris on tähtsalt...

Geograafia
24 allalaadimist
thumbnail
1
rtf

Menüü

Menüü Külmad eelroad Tuunikala magusas tomatikastmes Vasikalihatarrend Täidetud praneeritud kana Juurviljavalik (lillkapsas, porgand) Dipikaste Soojad eelroad Täidetud soolaforelli rull kurgiga Suitsetatud seakoot Mehhiko Broiler Kalaroad Viinaga keedetud lõhe Aurus küpsetatud meriahven Liharoad Hakkliharoog lambalihast Magushapu sealiha Juustud Mozzarella affumicata Vacherin Mont d'Or Taleggio Magustoidud Kirju koer Marjad purutainas Puuvili Puuviljavalik Joogikaart Vahuveinid Riesling Sekt Halbtrocken Alvice Lancieri Prosecco Ekstra dry Piiritusjoogid Viin: Viru valge Rumm: Bacardi Black, Bacardi White Kuumad joogid Kohv Tee...

Kokandus
42 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Menüü koostamine

Pidusöögi menüüsse kuuluvad roogadega sobivad alkohoolsed joogid. Pidusöögi menüü võib panna igale külaisele lauale. Roogade järjekord toidu kaardis Roogade järjekord standandkaardis ja menüüs on erimaades erinev. Paljudele kultuuridele omane klassikaline roogade järjekorra põhimõte pärineb 1880 aastast. Alustatakse kergematest külmadest roogadest. Kalaroogadele järjestatakse liharoad ja kergema valmistusviisiga road on eespool. Igal maal leitakse, et nende järjekord on kõige õigem. Inglased eelistavad sellist järjekorda, mida kasutame ka meie. 1. Eelroad, suupisted 2. Supid 3. Munaroad 4. Makaroni ja riisi road 5. Kalaroad 6. Põhiroad- liharoad 7. Uluki ja kodulinnu praed 8. Köögivilja road 9. Salatid 10. Magustoidud v. järelroad 11. Juust 12. Puuvili 13. Kondiitri tooted 14. Joogid...

38 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Paljud vürtsid annavad grill-lihale lisaks heale maitsele ka ilusa värvi ja apetiitse välimuse. Nii ürtide kui vürtside kasutamine vähendab soola kasutamise vajadust. Cayenne pipar: Ei ole tegelikult pipar vaid paprika liik. Eriti palju kasutatakse Idamaises, Aafrika ja Mehhiko köögis. Cayenne pipart kasutataksegi tihti erinevate grillimaitseainete ja -kastmete koostises kuna see annab lihale hea maitse ja ilusa värvuse. Eriti hästi sobib sea- ja linnulihaga ning kala ja mereandidega. Cayenne on terav vürts, seepärast piisab selle tarvitamisel suhteliselt väikesest kogusest. Kui selle maitsega liialdada, siis ei pääse toidu oma maitse või teised maitsevürtsid esile. Kui kasutad Cayenne pipart kastmetes või isetehtud marinaadides, siis lase need peale maitsestamist mõni minut seista ja all...

Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Teenindus ja müük

7 Tabel SÖÖGINÕU VÕI ­RIISTA NIMETUS KASUTUSOTSTARVE Suur taldrik ehk praetaldrik Praed, eelroasalatid. Siia võid kirjutada ka konkreetseid roogi- näiteks praetud kanafilee sooja aedvilja ananassikastmega Keskmine taldrik ehk külmtoidutaldrik Salatid , külmad suupisted, köögiviljaroad, pudrud, munaroad, kalasuupisted, liharoad Väike taldrik ehk leivataldrik Leiva, salati, saiakeste, kookide ja tordi söömiseks ning joogikannude ja portsjonnõude alustaldrikuks, magustoidud, puuviljad, marjad, tikuvõileivad, juust Supitaldrik Supid, puljongid, püreesupid, piimasupp,...

Teenindus ja müük
48 allalaadimist
thumbnail
31
docx

Toiduvalmistamise alused

min · Küpsetatakse ahjus · Grillitakse o Maitsetatakse või pärast grillimist Biifssteekide valmindusastmed · Kergelt praetud(inglis k rare) o 1,5 min kummaltki poolt o Seest ,,verine" · Keskmiselt praetud(inglis k medium) o 3.min kummaltki poolt o Seest punakasroosa · Läbipraetud(inlis k well done) o 4-5 min mõlemalt poolt Portsjontükilised liharoad · Klops-veise reietükk · Liharull-veis,siga · Antrekoot-veis · Biifsteek · Romsteek-veis · Filet migron-veise sisefilee · Chateaubrind-veise sisefilee · Tournedos-veise sisefilee · Snitsel-siga · Naturaalne kotlet-siga · Paneeritud kotlet ehk karbonaad-siga ja veise Väiksetükilised liharoad · Liha tükeldatakse o Kuubikuteks-guljass(siga,veis) o Kangideks-strooganov(böfstrooganov) o Kangideks-asuu(veis)...

Toitlustus
90 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Erinevate usundite toitumisharjumused

Olenevalt piirkonnast võetakse kossertoi tu tõsisemalt või vähem tõsisemalt ­ kui Tel Avivis on kosserrestorani sushi, grill ja itaalia restoranide vahelt raske leida, siis Jeruusalemmas on vastupidi. Hotellide restoranid järgivad alati kossertoidu reegleid. Iisraeli hommikusöök Rootsi lauas sisaldab piimatooteid ja kala, liha aga mitte. Liha kuulub traditsiooniliselt õhtusöögi juurde, populaarseimad liharoad on grillitud maks ja biifsteek. Sabati ajal võib toiduvalik olla märkimisväärselt tagasihoidlikum ning paljud söögikohad on suletud. Palestiina aladel ja araablaste linnaosades ei hooli sabatist ja kosserist muidugi mitte keegi ­ ehkki sealiha ei leia arusaadavalt ka sealt ­ ning nälg on täiesti kindlalt viimane asi, mis Iisraelis ohustab. ISLAM Islam ­ Islam üks maailmareligioonidest...

Kultuurilugu
24 allalaadimist
thumbnail
0
docx

A.dumas Kolm musketäri terve raamat

Alexandre Dumas _ «Kolm musketäri» EESSÕNA, milles selgitatakse, et is- ja os-lõpuliste nimedega kangelastel, kelledest meil on au oma lugejatele jutustada, ei ole midagi ühist mütoloogiaga. Umbes aasta tagasi, kogudes kuninglikus raamatukogus materjali «Louis XIV ajaloo» jaoks, sattusin ma juhuslikult «Härra d'Artagnani memuaaridele», mis oli trükitud -- nagu suurem osa selle ajajärgu töid, kus autorid püüdsid kõnelda tõtt nii, et nad ei satuks selle eest pikemaks või lühemaks ajaks Bastille'sse -- Pierre Rouge'i juures Amsterdamis. Pealkiri võlus mind: võtsin memuaarid koju kaasa, muidugi raamatukoguhoidja loal, ja lugesin nad ühe hingetõmbega läbi. Mul ei ole kavatsust hakata analüüsima seda huvitavat teost, piirduksin ainult tema soovitamisega neile lugejatele, kes tahavad saada pilti ajastust. Nad leiavad sealt meistrikäega joonistatud portreid, ja kuigi need visandid on enamuses tehtud kasarmuustele ja kõrtsiseintele, võib neis si...

Kirjandus
123 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Irimaaa

Väga tuntud on maailmas Iirimaa rahvamuusika ja rahvatants, eriti kuulus on Riverdance. Kõige populaarsemad spordialad Iirimaal on Gaelic jalgpall ja nn tavaline jalgpall ehk soccer. Iirimaalt on pärit rahvusvaheliselt tuntud rokkansamblid ja lauljad U2, The Corrs ja Sinéad O'Connor. Traditsioonilist Iiri kööki iseloomustavad lihtsad liharoad ja keedetud juurviljad ­ kartul, porgand, naeris ja pastinaak. Tööstus, põllumajandus Talupidamine ja Euroopa Iirimaa on põllumajandusmaa ja kuulus oma piimatoodete, näiteks või poolest. Maa keskosas asuvad suured rabad on täis turvast (surnud taimede jäänuseid), mida lõigatakse ja kuivatatakse kütteks. Euroopa Liiduga (EL) ühinemise järel on vabariik muutunud jõukaks, sest EL-is rahad on aidanud moderniseerida...

Ajalugu
34 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Prantsuse köök referaat

Põhilised maitseandjad on küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Eriti palju lisatakse maitseaineid Vahemere ääres Provence´is. Köögi eripäraks on viinamarjaveini, konjaki ja likööri kasutamine toitude valmistamisel. (Toitlustus alused 2012) 6 3. Tuntumad rahvustoidud · Alsace´ i piirkonda iseloomustavad liharoad , pasteedid (hanemaksapasteet), hapukapsas vorsti, kartulite ja sealihaga · Bordeaux`i piirkonda pardikonserv ja angerjad punases veinis, õhukesed pannkoogid ja lambalihapraad. · Burgundiat hautatud veiseliha, kitse- ja lehmapiimajuust, teod küüslauguvõiga, haugiklimbid · Co´te d`Azuri lõkkel grillitud värsked mereannid · Lorrane`i peekoni, juustu, munade ja koorega täidetud lahtine pirukas...

Kirjandus
42 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun