Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused (6)

4 HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi?
  • Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist?
  • Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks?
  • Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama miks?
  • Milliseid funktsioone on süsivesikutel inimese organismis?
  • Mitu päevasest toiduenergiast peaksid andma valgud vahemik?
  • Kus neid leidub?
  • Milliseid funktsioone on valkudel inimese organismis?
  • Mitu päevasest toiduenergiast peavad andma lipiidid vahemik?
  • Mis vastavaid lipiide rohkem sisaldab?
  • Milliseid funktsioone on lipiididel inimese oraganismis?
  • Mitu kcal annab 1g lipiidide lagundamine lõpuni mitokondrites?
  • Milliseid 8211happeid selleks vaja on?
  • Millistes protsessides kaltsium organismis osaleb?
  • Millistest toiduainetest saame seleeni?
  • Milleks organism vajab magneesiumi?
  • Milleks on vaja naatriumi?
  • Mis on toiduhügieen?
  • Mis on toiduseaduse eesmärk?
  • Kes on riskirühmad toidust tingitud haigestumistele?
  • Milline on mahetootmise kontrollsüsteem Eestis?
  • Kuidas tagatakse mullaviljakus mahetootmises?
  • Milliseid meetmeid rakendatakse taimekaitses?
  • Millised on peamised erinevused mahe- ja tavaloomakasvatuses?
  • Kuidas märgistatakse mahetooteid?
  • Millal võib viidata mahetootmisele?
  • Miks on mahetooted kallimad kui tavatooted?
  • Milline peaks olema loomkatsetes ja inimuuringutes võrreldav sööttoit?
  • Millises vanuses toiduallergiad tavaliselt avalduvad?
  • Millistest toiduallergiatest võib 8222välja kasvada8220?
  • Milline toiduallergia võib jääda terveks eluks püsima?
  • Mis põhjustab laktoositalumatust?
  • Mis põhjustab II tüüpi diabeeti?
  • Kuidas suurendada liikumist?
  • Milline on sinu kehamassiindeks?
  • Kuidas peaks sportlane treenigu ajal vedelikku tarbima?
Vasakule Paremale
Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #1 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #2 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #3 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #4 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #5 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #6 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #7 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #8 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #9 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #10 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #11 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #12 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #13 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #14 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #15 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #16 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #17 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #18 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #19 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #20 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #21 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #22 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #23 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #24 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #25 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #26 Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused #27
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 27 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2011-12-23 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 151 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 6 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor huntliba Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartul annab palju tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60% 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes leiduv ensüüm amülaaas lõhustab leivas leiduva tärklise suus maltoosiks ning see on magusa maitsega. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Täiskasvanud inimene peaks toiduga saama päevas 25-35g kiudaineid, sest need suurendavad toidukördi mahtu ja tekitavad sellega täiskõhu tunde. Lisaks eeltoodule Kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles Aitavad vältida k

Toitlustuse õpetus
thumbnail
9
doc

Eksami küsimused & vastused

Toiduvaliku põhikriteeriumid: Täisväärtuslik toit peab sisaldama piisavas koguses nii makro- kui mikrotoitaineid, eeskätt asendamatuid aminohappeid, esmatähtsaid rasvhappeid, vitamiine ja mineraalaineid. ( Kõrge energiasisaldusega toit ei pruugi olla täisväärtuslik ja vastupidi- coca kõrge en sisald, aga madala toiteväärtusega; täismahla puhul aga vastupidi) Toiduenergia. Valkude, süsiv, lip osakaal päevases toiduenergias. Toidust saadav energiahulk peab katma organismi põhiainevahetuseks, soojustekkeks ninh kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiakulu. Toidu energeetilise väärtuse tuvastamiseks kasutatakse kalorimeetrilist meetodit (ainete põletamisel vabanev soojus- soojushulk, mis vabanev 1g rasva põletamisel kalorimeetris võrdub soojushulgaga, mis saadakse selle oksüdatsioonil organismis) Toiduainete energeetilised väärtused: 1g süsiv ­ 17,2 kJ (4,1kcal) 1g valke - 17,2 kJ (4,1kcal) 1g lipiide ­ 38,9kJ (9,3kcal) 1g etanooli ­

Toitumise alused
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transpordi

Toitumisõpetus
thumbnail
44
doc

Toit

Toit Toit on igasugune rasvadest, süsivesikutest, veest ja/või valkudest ning vitamiinidest koosnev aine, millest inimene või muud loomad saavad eluks vajalikke aineid (sealhulgas mineraalaineid ja vitamiine) ning energiat. Põllumajandusloomade toitu nimetatakse tavaliselt söödaks. Euroopa Parlament ja Euroopa Nõukogu esitavad mõistele "toit" alljärgneva määratluse: Mõiste "toit" tähendab töödeldud, osaliselt töödeldud või töötlemata ainet või toodet, mis on mõeldud inimestele tarvitamiseks või mille puhul põhjendatult eeldatakse, et seda tarvitavad inimesed. Mõistega "toit" hõlmatakse joogid, närimiskumm ja muud ained, kaasa arvatud vesi, mis on tahtlikult lülitatud toidu koostisesse tootmise, valmistamise või töötlemise ajal. Mõiste hõlmab ka vett. Mõiste "toit" alla ei kuulu: Sööt; Elusloomad, välja arvatud juhul, kui need on ette valmistatud turuleviimiseks inimtoiduna; Taime

Keemia
thumbnail
34
doc

Kordamisküsimuste vastused

FÜSIOLOOGIA LÜHIKURSUS 2005 Kordamisküsimused eksamiks 1. Organismi vedelikuruumid ja nende omavaheline seos. ·Loomade ja inimese kehamassist moodustab 60-70% vesi ·2/3 veest paikneb rakkudes, ja seda nimetatakse intratsellulaarsekse. rakusiseseks vedelikuks ·1/3 veest asub keharakkudest väljaspool, moodustades organismi sisekeskkonna, ja seda nimetatakse ekstratsellulaarsekse. rakuväliseks vedelikuks Ekstratsellulaarsevedeliku moodustavad koevedelik, vereplasma ja lümf. Vereplasma~5% keha massist. Koevedelik~15% keha massist ·transtsellulaarnevedelik: tserebrospinaalvedelik, sünoviaalvedelik, perikardiaalvedelik, intraokulaarvedelik ja peridoneaalvedelik. 2. Organismi sisekeskkonna mõiste. Sisekeskkonna homöostaasi mõiste ja sisu. ·organismi sisekeskkond - koevedelik, veri ja lümf võimaldavad keskkonnatingimusi hoida üksikrakkudele optimaalsel tasemel. ·sisekeskkonna homöostaas- suhteline stabiilsus rakkudele optimaalse elukeskkonna tagamiseks. Nt. isotermia, isoi

Füsioloogia
thumbnail
13
docx

Inimese toitumisõpetus

Kordamisküsimused inimese toitumisõpetuses (VL.0336) Toidusüsivesikud: 1. Mitu kcal energiat annab 1 g glükoosi? 4,1 kcal annab 2. Millist toidusüsivesikut saab palju kartulist? Kartulist saab polüsahhariide, tärklist 3. Mitu % päevasest energiast peaks andma toidusüsivesikud (vahemik)? 55-60 % peaks olema süsivesikud 4. Miks muutub leib kaua suus mäludes magusaks? Süljes olev - amülaas alustab tärklise ja teiste süsivesikute lagundamist juba suus, ning saadusteks on maltoos. 5. Tärklis on a) monosahhariid b) disahhariid c) polüsahhariid 6. Milline hormoon on vajalik glükoosi transpordiks läbi rakumembraanide? Insuliin 7. Mitu g kiudaineid peaks inimene päevas toiduga saama, miks? Päevas peaks saama toiduga 25 ­ 35 g kiudaineid, kuna lisavad soolesisaldisele mahtu, tekitades sellega täiskõhutunde. kiirendavad toidumassi edasiliikumist peensooles, aitavad vältida kõhukinnisust j

Toit ja toitumine
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

Koka kutseeksami kordamisküsimused ja vastused 1. Kirjelda külmtöötlemismeetodid · Külmutatud toiduainete sulatamine külmutatus liha- ja kalatoodete, pooltoodete sulatamine · Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine Näiteks: köögivilja sorteerimine köögivilja pesemine köögivilja koorimine tapaloomade seedeelundite eraldamine lindude sulgede ja sisikonna eraldamine kalade soomuste ja sisikonna eraldamine · Madala toiteväärtusega osade eraldamine Näiteks: kontide eraldamine lihast kõõluste eraldamine lihast kalade fileerimine · Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine Näiteks: toiduainete tükeldamine toodete vormimine · Võtted mis kiirendava järgnevat kuumtöötlemist ja muudavad maitset Näiteks: toiduainete leotamine marineerimine · Võtted, mi

Kokandus
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

Kirjelda külmtöötlemismeetodid lehekülg 12-13 Selleks, et toiduaineid saaks kas toorelt süüa või kuumtöödelda, tuleb neid pesta, koorida sellist tegevust nimetatakse toiduainete külmtöötlemiseks. Külmtöötlemisel toiduainete mass enamasti väheneb. Külmutatud toiduainete sulatamine: Külmutatud liha- ja kalatoodete sulatamine. Külmutatud pooltoodete sulatamine. Mittesöödavate ja saastunud osade eraldamine: Köögiviljade sorteerimine. Köögiviljade pesemine. Köögiviljade koorimine. Lindude sulgede ja sisikonna eraldamine. Erineva toiteväärtusega osade eraldamine: Kontide eraldamine lihast. Kõõluste eraldamine lihast. Kalade fileerimine. Toiduainetele ja pooltoodetele kuju andmine: Toiduainete tükeldamine. Toodete vormimine. Võtted, mis muudavad toiduainete kvaliteeti: Vahustamine. Hakkliha valmistamine. Toiduainete või pooltoodete paneerimine. Kirjelda kuumtöötlemismeetodid lehekülg 14-19 Toiduainete kuumtöötlus põhivõtted on keetmine ja praadimi

Kokandus



Lisainfo

Põhjalik konspekt

Märksõnad

Mõisted


Kommentaarid (6)

kveri profiilipilt
kveri: Super, väga põhjalik konspekt õppimiseks!
09:32 06-12-2018
trr profiilipilt
trr: Väga korralik ja hea ülevaade.
14:49 18-12-2012
ivaat12 profiilipilt
ivaat12: Põhjalik ülevaade.
22:16 08-07-2012





Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun