Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

VITAMIINID (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist


Kooli nimi
nimi
VITAMIINID
Referaat
Juhendaja :
Koht ja aasta

SISUKORD


SISUKORD 2
SISSEJUHATUS 3
1 RASVLAHUSTUVAD VITAMIINID 4
1.1 Vitamiin A 4
1.2 Vitamiin D 5
1.3 Vitamiin E 6
1.4 Vitamiin K 8
2 VESILAHUSTUVAD VITAMIINID 9
2.1 Vitamiin B1 9
2.2 Vitamiin B2 10
2.3 Vitamiin B3 12
2.4 Vitamiin B5 13
2.5 Vitamiin B6 14
2.6 Vitamiin H 15
2.7 Vitamiin B9 16
2.8 Vitamiin B12 18
2.9 Vitamiin C 19
KOKKUVÕTE 22
KASUTATUD KIRJANDUS 23

SISSEJUHATUS


Vitamiinid ei anna energiat, kuid on eluliselt tähtsad organismi normaalseks tööks ja tervise alalhoidmiseks.
Vitamiine on vaja küll väga väikestes kogustes , mikrogrammidest kuni milligrammideni, kuid see eest tuleb neid tarbida pidevalt, sest neist ei teki organismi pikaajalist varu. Inimene suudab sünteesida ainult üksikuid vitamiine (B3-, B5-, K-vitamiini, päikesekiirguse toimel ka D-vitamiini), aga neidki vaid sobivate lähteühendite ja välistingimuste koosmõjul. Seega vitamiinid ilma toiduta ei omastu.
Vitamiinid jaotatakse kaheks:
  • rasvlahustuvad,
  • vesilahustuvateks.

Toon oma referaadis välja kuidas need jagunevad, mis toituainetest me saame organismile vajalikke vitamiine ja mis võib juhtuda, kui inimene neid piisaval ei saa.
  • RASVLAHUSTUVAD VITAMIINID


    Rasvlahustuvate vitamiinide puhul tähistab üks täht tervet ühendite gruppi, millel on väga sarnane ehitus ja sama toime.
  • Vitamiin A


    A-vitamiini (ehk retinoidid ) on vaja:
    • kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks;
    • naha ja juuste tervise tagamiseks;
    • limaskestade kaitseks infektsioonide eest;
    • kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu;
    • nägemiseks, aitab näiteks kanapimeduse puhul;
    • luudele ja hammastele;
    • vereloomele;
    • suguorganite arenguks;
    • kolesterooli ainevahetuseks , muutes selle suguhormoonideks.

    Toiduga (välja arvatud väga suures koguses toorest hülgemaksa süües) ei ole võimalik saada toksilises koguses A-vitamiini. A-vitamiin muutub aga toksiliseks toidulisandite ületarbimisel. Parimateks A-vitamiini allikateks on
  • Vasakule Paremale
    VITAMIINID #1 VITAMIINID #2 VITAMIINID #3 VITAMIINID #4 VITAMIINID #5 VITAMIINID #6 VITAMIINID #7 VITAMIINID #8 VITAMIINID #9 VITAMIINID #10 VITAMIINID #11 VITAMIINID #12 VITAMIINID #13 VITAMIINID #14 VITAMIINID #15 VITAMIINID #16 VITAMIINID #17 VITAMIINID #18 VITAMIINID #19 VITAMIINID #20 VITAMIINID #21 VITAMIINID #22 VITAMIINID #23 VITAMIINID #24
    Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
    Leheküljed ~ 24 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2015-10-20 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 14 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor 265306 Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad

    Sarnased õppematerjalid

    thumbnail
    126
    ppt

    Vitamiinid

    Vitamiinid 19.11. 2014 Vitamiinid on bioaktiivsed ühendid, mida inimorganism vajab normaalseks funktsioneerimiseks ja arenguks kindlas koguses ja mida inimese keharakkudes ei sünteesita või sünteesitakse ebapiisavas koguses . On mikrotoitaine (organism vajab väga vähe) Vitamiinide jagunemine Vesilahustuvad Rasvlahustuvad • A •B rühma vitamiinid • D •C •H • E •N • K • Q10 • F Vitamiinid * eluks hädavajalikud bioaktiivsed ühendid * kestev defitsiit on organismile kahjulik ja ohtlik * ei oma energeetilist väärtust, nad pole energiapillid * ei asenda teisi toitaineid * ei asenda teist vitamiini * pole rakkude ehituskomponendid * meelevaldne tarbimine pole kindlasti mõttekas * megadooside kestev kasutamine on kahjulik

    Keemia
    thumbnail
    21
    pdf

    Vitamiinide, mineraalide, fütotoitainete kokkuvõtte tabel

    Vitamiin A ·kasvamiseks ning organismi 800­1000 µg-ekvivalenti 5 g hautatud maksast, kudede taastootmiseks, * 10 g maksapasteedist, * 70 g porgandist, ·naha ja juuste tervise * 100 g munakollastest, tagamiseks, * 120 g kuivatatud aprikoosidest, ·limaskestade kaitseks * 120 g võist, infektsioonide eest, * 150 g porgandimahlast, * 200 g paprikast ·kaitseks õhus esinevate saasteainete vastu, ·nägemiseks, aitab nt. kanapimeduse puhul, ·luudele ja hammastele

    Toiduained
    thumbnail
    14
    pdf

    Toitained, toit ja tervis

    Kirjuta, kuidas need on omavahel seotud. Toitained on ​keemilised ained​, mida ​organismid​ vajavad ​ainevahetuses​ või kasutavad energiaallikana. ​Toit on igasugune ​rasvadest​, ​süsivesikutest​, ​veest​, ​valkudest​ ning ​vitamiinidest koosnev aine, millest inimene saab eluks vajalikke aineid ning energiat. Toiduainete koostisosad on toitained. Täienda toitainete skeemi, kirjutades kastidesse sobivad terminid: vitamiinid, valgud, mikrotoitained, süsivesikud, vesi, makrotoitained, mineraalained. Toitained: Makrotoiteained Rasvad Süsivesikud Valgud Vesi Mikroiteained Vitamiinid Mineraalid Tõmba alljärgnevas loetelus toitainetele joon alla: jahu, muna, v​ alk​, liha, piim, vesi, sai, ​vitamiinid, rasvad​, puuviljad. Vitamiinid Milliseid vitamiine on nendes toiduainetes? Kirjuta, millist vitamiini selles toidus leidub ja miks on see vitamiin organismile vajalik

    Toit ja toitumine
    thumbnail
    20
    docx

    Vitamiinid-mikrobioelemen did-enesekontrolli testid Biokeemia

    ✔ naha, limaskestade, küünte kakaopulber ja juuste tervise toetamiseks; ✔ antikehade moodustamiseks. B5 Pantoteenh 5 mg ✔ ainevahetuse maks, pärm, ape ehk aktiveerimiseks, kuna ta põldoad, kala (nt vitamiin B5 osaleb energia vabastamisel lõhe, forell), põhitoitainetest ja teiste linnuliha, vitamiinide, eriti B₂-- seened, pähklid vitamiini kasutamises (nt Kreeka ✔ neerupealiste töö pähklid),

    Kategoriseerimata
    thumbnail
    31
    doc

    KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

    Lipaasid süljes, maonõres, pankrease e. kõhunäärmenõres ja soolenõres, lõhustavad lipiididest triglütseriidid e. rasvad. Maos lõhustatakse 1/3 triglütseriididest, peensooles ja jämesoole ülemises osas ülejäänud 70-90 %. Fosfolipiide, sh. nende peamist esindajat toidus letsitiini, lõhustavad kõhunäärmes sünteesitavad fosfolipaasid koos sapphapete ja Ca2+ ioonide abiga. Tsüklilised lipiidid: kolesteriidid ja rasvlahustuvad vitamiinid hüdrolüüsitakse e. lõhustatakse lipiidesteraasiga, mida toodetakse samuti kui lipaase ja fosfolipaase kõhunäärmes e. pankreases. Lipiidide lagunemisel tekkivad veeslahustuvad (glütserool jm. hüdrofiilsed molekulid), mis imenduvad kergesti läbi soole seina verre vees lahustumatud (rasvhapped) komponendid, mis imenduvad raskemini ja vajavad selleks sapphappeid. Maksas paiknevas sapipõies toodetavad sapphapped vabanevad lipiididerikka toidu

    Toitlustuse õpetus
    thumbnail
    4
    docx

    Vesilahustuvad vitamiinid

    Vit. Vajalikkus Puudus Allikad Omastami Omastami st st takistab soodustab C Tõstab organismi Organismi marjad, puu- Vitamiinid Antibiooti vastupanuvõimet; vähene ja A, B6 ja kumid, Peletab kevadväsimust ja vastupanuvõime köögiviljad, E, seleen, stress, stressi; haigestumisele, nt tsink, kortisooni Vajalik ühendavate veritsevad mustsõstrad, mangaan d, kudede moodustamiseks igemed, haavade astelpaju, suitsetami

    Bioloogia
    thumbnail
    27
    docx

    Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

    imenduvad peensoolest lümfi 6. Kuidas läbivad peensoole seina vees lahustumatud rasvade komponendid, milliseid –happeid selleks vaja on? sapphappeid???? 7. Kas lipiididevaene dieet (üldse mitte lipiide sisaldav) dieet on võimalik ja milliseid tagajärgi see oraganismis võib avaldada (too vähemalt 2 näidet)? Võimalik oleks aga sellega kaasnevad naha hädad, rasvlahustuvate vitamiinide puudus, asendamatatute rasvhappete puudus. Vitamiinid: 1. Vitamiinid. kirjelda lahustuvust, milleks organismis vajalik, millised on puuduse sümptomid või tagajärjed, kas organismis säilib varu või mitte, millistes toiduainetes leidub: A ­rasvlahustuv, nägemisprotsessiks, limaskestade naha, embrüo, kõhrkoe, spermide luukoe jm rakkude arenguks. Antioksüdantse toimega, vähivastane toime; kasvamiseks ning organismi kudede taastootmiseks, · naha ja juuste tervise tagamiseks, · limaskestade kaitseks infektsioonide eest,

    Toitumisõpetus
    thumbnail
    21
    pptx

    Tiamiin vitamiin esitlus

    VITAMIINID On vajalikud meie organismi normaalseks funktsioneerimiseks. Organism neid ise sünteesida ei suuda. VITAMIINID EI OLE TOIDU ASENDAJAD. Neil ei ole energeetilist väärtust. Vitamiinid ei asenda - valke - rasvu - süsivesikuid - vett ega ka üksteist Parimaks vitamiiniallikaks inimorganismi jaoks on tasakaalustatud ja mitmekesine toit. Enamik vitamiine on ensüümide koostisosad. Vitamiinide puudusel ei saa organism valmistada vastavat ensüümi, mille koostisse vitamiin kuulub ja seega on ainevahetus häiritud. Termini “vitamiinid” võtsid esimest korda kasutusele biokeemik Frederick Hopkins ja vitamiini teooria rajaja Casimir Funk aastal 1912 Frederick Hopkins Casimir Funk Vitamiinid jagunevad vesilahustuvad rasvlahustuvad Vesilahustuvad vitamiinid: B1 (tiamiin), B2 (riboflaviin), B3 (niatsiin), B7-(biotiin), folaadid, B12-vitamiin, C-vitamiin (askorbiinhape), B5 (pantoteenhape) Rasvlahustuvad vitamiinid:

    Tervis ja heaolu




    Meedia

    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun