Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"mandlid" - 227 õppematerjali

mandlid on kaitsevall väliskeskkonna ja seiseelundite vahel:  suulaemandel/kurgumandel (2) – suulae-keele ja suulae-neelu kaarte vahel  neelumandel (1)- neelu laes  keelemandel (1)- keelejuure piirkonnas  tõrvemandlid (2)- kuulmetõrve neelu avanemise piirkonnas  Need kuus mandlit saadavad välja õgirakke ehk lümfotsüüte, mis muudavad kahjutuks haigust tekitavaid mikroorganisme.
thumbnail
8
doc

"Martsipan" referaat

nimetati, jõudis Euroopasse araablaste vahendusel Indiast. Esimene säilinud kirjalik martsipaniretsept pärineb Pärsiast. Sealne arst Abu-Bakr Mohammad Ibn-Zakariya al-Razi ehk Rhazes (865­925) ülistas seda idamaist hõrgutist eeskätt kui ravimit. Ta toonitab martsipani soodsat mõju nii aju mahule kui ka talitlusele, kuid manitseb liialdamise eest, mis võib põhjustada rasvumist. Paradoksaalne, kuid selles sajanditetaguses kiidulaulus on tõetera sees ­ nimelt sisaldavad mandlid ja seega martsipangi rohkesti letsitiini, mida ka tänapäevane biokeemia peab närvirakkude tegevust soodustavaks. Selles, et martsipan ohtralt kaloreid sisaldab, ei kahtle keegi. Et martsipanil on pikk ajalugu, leidub ka mitmeid versioone tema nimetuse tekke kohta. Levinuim neist väidab, et martsipan on lihtsalt araabiakeelne sõna. Teine pakub, et see tuleneb pühak St. Markuse nimest. Kolmanda pärimuse järgi on martsipanile nime

Toit → Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Rootsi jõuluroad

Rootsi jõuluroad Liis Vaupere ·Safranisaiad ehk "lussekatterid" ·Luutsinapäev 13.detsembril Siirupikommid- knäckid ·Kuni 16-17 sajand kutsuti seda jooki "Hippocras'iks". ·Alates 18. sajandist hakati Rootsis kutsuma "Glögiks". ·Punane vein,nelk, purustatud kardemoniseemned, kaneelikoor, ingver ja pomerantsikoor. ·Kooritud mandlid ja rosinad Janssoni kiusatus Aladdini shokolaad ·"Köttbullar" ·Rootsi lihapallid koorekastme, kartulipudru, hapukurgi ja pohlamoosiga. ·Libekala ­ "lutfisk" ·grön kål ­ roheline kapsas ·dopp i grytan ­ ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib. 9 korda tuleb kommete kohaselt süüa: 1. käik heeringas ja sellele järgnevad kalatoidud 3. käik külmad lihatoidud 4. käik jõulusink leivaga 5

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

ANGIIN POLE LIHTSALT KURGUVALU

Prognoos Ennetamine Angiin Äge tonsilliit on kurgumandlite äge põletik. Angiin on hoopis tõsisem haigus kui tavaline külmetus koos kurguvaluga. Selle ravimata jätmine võib lõppeda südame, neeru või liigese kahjustusega ÜLEVAADE Inimese neelus paikneb palju lümfoidset kude, mis moodustab kogumeid. Need kogumikud ümbritsevad neelu ja omavad kaitsefunktsiooni. Suurimad neist on paarilised kurgumandlid, kuulmetõrve mandlid ja paaritud adenoid ehk neelumandel ja keelemandel. Ägeda tonsilliidi puhul on põletikus just kurgumandlid, mis paiknevad mõlemal pool kurgukaarte vahel. Ägedat tonsilliiti võib esineda igas vanuses. Tekkepõhjused ja mehhanismid Angiin on nakkushaigus ja enamasti tekitab seda mikroob, sageli streptokokk, harvem stafülokokk. Haiguse tekitajad levivad õhu kaudu ja satuvad sissehingamisel neelu limaskestale, põhjustades kurgumandlites põletiku.

Meditsiin → Tervis
17 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Seede teekond

Nimeta seedekanali osad Suuõõs, neel, söögitoru, magu, peensool ja jämesool Seedekanali seina ehitus, kestad, Sisemine limaskest koos selle aluskihi iseloomustus submukooskihiga , sisaldab näärmeid Keskmine lihaskest, 2-kihiline silelihas, ringi ja pikilihas Välimine serooskest, õhuke sidekoeline kest Kurgu lümfaatiline rõngas, nimeta Lümfaatiline rõngas koosneb kuuest mandlid, nende paiknemine mandlist. 2 kurgumandlit - kurgu kaarte vahel Keelemandel ­ keelejuure piirkonnas 2 tõrvemandlit ­ tõrvekanali ...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Mandel

MANDEL Merilin Jürine KK11-PE MANDEL Mandel on hariliku mandlipuu seemne söödav tuum Mandleid süüakse peamiselt toorelt, kuid süüakse veel ka praetult, soolatult või suhkurdatult See on valkjas seeme, mida katab pruunikas nahkjas kest ning ümbritseb koor, mille tugevus sõltub liigist Mandel pole tegelikult pähkel, vaid teda peetakse luuviljaks Neid kasutatakse ka kondiitritööstuses, samuti martsipani valmistamisel Mandlid sisaldavad üle 50% õli ja neist pressitakse ka mandliõli, mis läheb parfürmeeriatööstusesse või ravimite valmistamiseks Mandlid jagunevad kaheks: mõru-ja magusmandel Mõrumandel ei ole söödav, sellest tehakse töötlemise kaudu õli ja essentsi Mandlid sisaldavad palju vitamiine ja mineraalaineid, kasulikke rasvhappeid, valke ja kiudaineid Mandleid süües püsib kaua täiskõhutunne ja ei tekita vererõhutõusu PÄRITOLU Arvatakse, et mandlipuu on päris Aasia

Toit → Toiduainete õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
9
xlsx

Tosca kattega

Küpsemise juures valmista kate:sulata või, suhkur;lisa vahukoor, jahu, mandlilaastud, s Kuumuta pidevalt segades;jaota ühtlaslet õuntele,küpseta 10-15 min 180C juures. klis, küpsetuspulber;sõelu ettevaatlikult vahustatud munaga. ;alanda 180C-ni kuni pealispind katsudes vetrub.Jahuta,eemalda paberilt. muna, suhkur, sidruni mahl;sega piim vaniljekastmepulbriga ühtlaseks. ad;küpseta 25 min 180C juures. r, jahu, mandlilaastud, sarapuupähklid, purustatud mandlid. min 180C juures. Hinnavõrdlus Toiduaine Stockmann Selver Kogus(kg) Hind Ühiku hind k.m.-ta Kogus(kg) Hind Muna 0,600 1,90 2,64 0,600 1,79 Suhkur 1,000 1,65 1,38 1,000 1,49 Nisujahu 2,000 1,58 0,66 1,000 1,25

Muu → Arvestus ja aruandlus
17 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pähklid

Kalorijälgijatele sobivad maapähklid kõige paremini just 5 seetõttu, et nende rasvasisaldus on teiste pähklitega võrreldes madalam. Mandel Kõige olulisem mandleid tootev piirkond on Ameerika Ühendriikide California osariik. Mandlid võib jagada kahte erinevasse rühma: magusad ja mõrumandlid. Magusaid mandleid kasvatatakse just nende söödavate pähklite pärast. Mandlid on eriti kõrgelt hinnatud pähklilised. Nad on silmapaistvad just suure kaaliumi, magneesiumi ja kaltsiumi sisalduse poolest. Need ained mängivad suurt rolli luustiku ülesehituses. Vitamiinidest olulisim on E vitamiin. See vitamiin tugevdab immuunsüsteemi ja võitleb vananemise vastu. Terved mandlid on kaetud kaneelipruuni kilega, millel on mõrkjas maitse. Kile eemaldamiseks tuleb kasta mandlid kuuma vette, siis eraldub kile sõrmede vahel kergesti. Kasutamine toiduks:

Toit → Toiduainete õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
25
odp

Pähklid

küllastamata rasvhappeid, A ja Bgrupi vitamiine ja seedimist soodustavaid fermente. Kookoseõli tarvitamine toiduks parandab seedimist ja pärsib halbade bakterite paljunemist seedetraktis. Kookospähkli õõnsust täidab veetaoline vedelik, mida rahvasuus kookospiimaks kutsutakse. MANDEL Kõige olulisem mandleid tootev piirkond on Ameerika Ühendriikide California osariik. Mandlid võib jagada kahte erinevasse rühma: magusad ja mõrumandlid. Magusaid mandleid kasvatatakse just nende söödavate pähklite pärast. Mandel on hariliku mandlipuu seemne söödav tuum. Mandleid süüakse peamiselt toorelt, eriti maades, kus mandlipuid kasvatatakse, kuid süüakse veel ka praetult, soolatult või Mandlid sisaldavad üle 50% õli ja neist pressitakse ka mandliõli, mis läheb

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklite ja seemnete kasutamine pagaritööstuses

Suuremas koguses säilivad maapähklid riidest kotis kuivas kohas 10-15 kraadi juures paar aastat. Maapähkleid süüakse toorelt või röstitult, neist valmistatakse õli, võid, halvaad ja lisatakse muidugi kondiitritoodetele. 5 Mandel Kõige olulisem mandleid tootev piirkond on Ameerika Ühendriikide California osariik. Mandlid võib jagada kahte erinevasse rühma: magusad ja mõrumandlid. Mandlid on eriti kõrgelt hinnatud pähklilised. Nad on silmapaistvad just suure kaaliumi, magneesiumi ja kaltsiumi sisalduse poolest. Need ained mängivad suurt rolli luustiku ülesehituses. Vitamiinidest olulisim on E vitamiin. See vitamiin tugevdab immuunsüsteemi ja võitleb vananemise vastu. Terved mandlid on kaetud kaneelipruuni kilega, millel on mõrkjas maitse. Kile

Toit → Pagar-kondiiter
30 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Referaat pähklitest

tugevdamises, on need komponendid vajalikud liigesehaigetele inimestele ja kasvueas lastele. Mandlid on silmapaistvad kaltsiumi, kaaliumi ja raua sisalduse poolest, mistõttu on neil oluline roll vereloome moodustamisel. Vitamiinidest on suur osatähtsus ka E-vitamiinil, mis tugevdab immuunsüsteemi. Toitainete sisaldused 100g toidu söödava osa kohta: Vesi 4,2 Kalorid 627 Rasvad 55,8 Valgud 21,1 Süsivesikud kokku (imenduvad) 17,3 (6,9) Tüüpiline tk kaal (g) spl(kuhjaga)=20g Pildil Mandlid Brasiilia pähkel Kui olla botaaniliselt täpne, siis tegu polegi ehtsate pähklitega: parapähklid on hoopis seemned. Nimelt peitub kogukas kõvakestalises viljas tihedalt kokkupakituna 12-25 segmenditaolist seemet. Neid seemneid tuntakse maailmas paljude nimetuste all: Brasiilia pähklid, parapähklid, Brasiilia kastanid, parakastanid, võipähklid jne. Nii kujult kui ka paigutuselt meenutavad nad kõige rohkem apelsiniviile.

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD

Sooda 120 18 6 Kuivpärm 45 7 2 Presspärm 120 20 7 PIIM JA -TOOTED Piimapulber 500 50 8 3 Piim;rõõsk koor 1000 100 20 8 100 Hapukoor 1050 110 20 8 100 Kondenspiim 30 12 MANDLID, PÄHKLID Terved mandlid 650 65 10 3 155 Jahvatatud mandlid 350 35 5 2 285 Puhasatatud pähklid 650 65 10 3 155 Kookoshelbed 350 35 5 2 Mandlilaastud 350 35 5 2 Sarapuu pähklid (tuum) 650 65 10 3 Kreeka pähklid (tuum) 400 40 6 2 1 liiter 1 dl 1 sl 1 tl 100 g

Toit → toiduainete sensoorse...
9 allalaadimist
thumbnail
6
docx

TOIDUAINETE MASSIMÕÕTUDE JA MAHUMÕÕTUDE VAHEKORD

Hapukoor 950 95 25 8 100 Kohupiim 100 Kondenspiim 30 12 2 Toiduaine nimetus 1 liiter 1 dl 1 sl 1 tl 100 g 1000 ml 100 ml 15 ml 5 ml g 6-7 spl g g ml g MANDLID, PÄHKLID Terved mandlid 650 65 10 3 155 Jahvatatud mandlid 350 35 5 2 285 Puhasatatud pähklid 650 65 10 3 155 Kookoshelbed 350 35 5 2 Mandlilaastud 350 35 5 2 Sarapuupähklid (tuum) 650 65 10 3 Kreeka pähklid (tuum) 400 40 6 2 MUUD TOIDUAINED Kuivatatud oad 800 80 125

Toit → Toiduaineõpetus
8 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

PIIM JA -TOOTED piimapulber 500 50 8. 3 piim, rõõskoor 1000 100 20 8 hapukoor 1050 110 20 8 kohupiim 1000 100 20 8 kondenpiim 30 12 MANDLID, PÄHKLID terved mandlid 650 65 10 3 jahvatatud mandlid 350 35 5 2 puhastatud pähklid 650 65 10 3 kookoshelbed 350 35 5 2 mandlilaastud 350 35 5 2 sarapuu pähklid(tuum) 65 10 3 650

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Trühvlid

Kaunistatakse erinevate sokolaadide või -glasuuridega, pähklitega, maitsetaimedega, värviliste kaunistustega. Valmis trühvlid asetatakse kapslitesse ning pannakse taaskord külmetuskappi seisma, et hiljem tuleks trühvlitel esile nende kõige paremad maitseomadused. Erinevad lisandid Trühvleid võib maitsestada vastavalt soovile erinevalt, peamised lisandid on näiteks mesi, kakao, mooniseemned, sukaad, tuumalised ­ pähklid ja pähkilaastud, mandlid ja mandlilaastud, kookoshelbed, marmelaad, paisutatud riis, kohv, piparmünt, söödavad lilled, martsipan, sinihallitusjuust, toorjuustud, puuvlijad, marjad, alkohol ja palju muud. Minnes eriti estreemsustesse võib lisada trühvlitele nii tsillipipart kui muid teravaid maitseaineid. Aga seda ka ainult piiratud kogustes, et maitseelamus ei ületaks sokolaadi maitset. Tuumalised Tuumalised ­ pähklid ja mandlid, on kõige tüüpilisemad koostisosad mandlite juures, mistõttu

Toit → Pagar-kondiiter
42 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Martsipan

Kattemartsipan on suhteliselt pehme, seega saab seda kasutada suhteliselt kergesti tortide, kookide vms. kaunistamiseks. Kattemartsipani pehmuse tõttu ei saa seda kasutada kujude voolimiseks. Juhul kui kattemartsipanist kujud ei seisa sooja käes, on võimalik teha väiksemaid kujusid ka. 7 Jaanika Priimägi Referaat RETSEPTID Valmistusained 150 g mandleid 1 munavalge 150 g tuhksuhkrut Valmistusviis 1. Koori ja kuivata mandlid, peenesta nad võimalikult peeneks. 2. Pressi mandlimass uhmris koos munavalgega ühetaoliseks pudruks. Lisa vähehaaval tuhksuhkur. 3. Klopi segu ühetasaseks ja vetruvaks. 4. Vormi segust kaunistused kookidele või maiustused. Valmistusained 250 g mandleid 3-4 tk mõrumandleid 2 tilka mõrumandliõli-või essentsi 250 g tuhksuhkur 2 sl vett Valmistusviis 8 1. Pane mandlid mõneks minutiks kuuma vette, koori, kuivata ja jahvata hästi peeneks

Kategooriata → Õpioskus
17 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Kroom

isu kontrollimiseks. Kus esineb kroomi? bioloogiliselt aktiivset kolmevalentset kroomi leidub toidus, toksiline kuuevalentne kroom tuleb tööstuslikust saastest ja on kantserogeense toimega. Kroomi leidub paljudes toiduainetes, kuid väikestes kogustes. Toidu rafineerimine eemaldab osa kroomist. Erinevate täisteratoodete, puu ja köögiviljade, liha ja piimatoodete söömine tagab organismi varustatuse piisava koguse kroomiga. Parimateks kroomi allikateks on mandlid, pähklid, täisteratooted, liha, pärm, puu ja köögiviljad. Kokkuvõte Kroom on ühiskonna jaoks väga kasulik aine. Nii oma keemiliste kui ka füüsikaliste suuruste poolest on ta tähtis. Kroom mängib inimese organismis tähtsat rolli. Samuti parandab ta tööriistade kvaliteeti ja kroomist saadakse värve. Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/wiki/Kroom http://www.toitumine.ee/kroom/

Bioloogia → Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Pähklid

maapähklivõid ja neid lisatakse muidugi ka kondiitritoodetele 8 Mandel Hariliku mandlipuu seemne söödav tuum. Mandleid süüakse peamiselt toorelt, eriti maades, kus mandlipuid kasvatatakse, kuid süüakse veel ka praetult, soolatult või suhkurdatult. Kasutatakse ka kondiitritööstuses, samuti martsipani valmistamisel. Mandlid sisaldavad üle 50% õli ja neist pressitakse ka mandliõli, mis läheb parfümeeriatööstusesse või ravimite valmistamiseks. Mandleid müüaks tevelt või mandlilaastudeks töödeldult. Mandlilaastud on suurepärane vahend tortid, kookide ja magusroogade kaunistamiseks, sobivad aga ka näiteks kala paneerimiseks. Terved mandlid on kaetud kaneelipruuni kilega, millel on mõrkjas maitse. Kile eemaldamiseks tuleb kasta mandlid kuuma vette, siis eraldub kile sõrmede vahel kergesti

Toit → Kokandus
38 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

NIMETUS S 1. Munavalge 3tk 3tk 2. Suhkur 200g 200g 3. Kakaopulber 2tl 2l 4. Lahustuv 1sl 1sl kohvipulber 5. Purustatud 50g 50g mandlid või sarapuupähklid 6. Tume 150g 150g sokolaad Tehnoloogia: Mikserda munavalged kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades vähehaaval suhkur. Sega juurde kakao, kohvipulber ja hakitud mandlid või sarapuupähklid. Vormimine: Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile teelusikaga pätsikesed. Küpsetamine: Küpseta 130° juures 1,5 tundi. Ava ahjuuks ja lase küpsistel ahjus jahtuda. Sulata

Toit → Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Pähklid referaat

röstituna. Maapähkel on levinud lisandina kõikidele liha ­ ja köögiviljaroogadele. Maapähklite rasvasisaldus on kõigist teistest pähklitest väiksem. Maapähkel ei kasva Eestis. Üks maapähkel sisaldab 60% õli , 25-35 % valku, süsivesikuid , B rühma vitamiine. Maapähklist valmistatakse õli, margariini , halvaad , maapähklivõid jne. Mandel Mandel ei kasva Eestis. On olemas kahte sorti mandleid magusad - ja mõrumandlid. Mandlid on kõrgelt hinnatud pähklid. Sisaldavad rohkelt kaaliumi , magneesiumi ja kaltsiumi. Mandleid kasutatakse üsna palju kondiitritööstuses. Mandlid sisaldavad B, H , E vitamiine. Mandleid süüakse pealmiselt toorelt. Valmistatakse martsipani , õli ja sobib ka näiteks kala paneerimiseks. 100g mandleid sisaldab rasvu 54,2 g, proteiini 18,6 g, karbohüdraate 16,9 g, mineraale 3,0 g, vitamiine 6,2 mg, süsivesikuid 13,8 g. Energeetiline väärtus: 640 kcal/2,676 kJ.

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
3
doc

PÄHKLID

seda ikkagi kõrge küllastunud rasvade sisaldusega viljaks. Samuti sisaldab kookospähkli viljaliha vähem suhkrut, kui teiste puuviljade oma (banaan, õun), kuid on rikas raua ja fosfori sisalduse poolest. MANDEL Mandel on hariliku mandlipuu seemne söödav tuum.Mandleid süüakse peamiselt toorelt, eriti maades, kus mandlipuid kasvatatakse, kuid süüakse veel ka praetult, soolatult või suhkurdatult. Kasutatakse ka kondiitritööstuses, samuti martsipani valmistamisel. Mandlid sisaldavad üle 50% õli ja neist pressitakse ka mandliõli, mis läheb parfümeeriatööstusesse või ravimite valmistamiseks.

Toit → Toiduainete õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Aafrika Rahvusköök

2 väikest sibulat sibulad, koriandrid ja peenestatud Koriandrit petersellilehed, lisatakse vett ja hautatakse kana pehmeks. 1-2 petersellilehte Mandlitel eemaldatakse kest. peotäis mandleid või pähkleid Selleks hoitakse neid mõne minuti 1 keedetud muna vältel kuumas vees, nii et kest 1 sidrun vallandub. Puhastatud mandlid pruunistatakse võis. Valmis toidule 1 sl võid puistatakse pruunistatud mandleid vett. ja asetatakse keedetud muna ning sidruniviile. Lauale antakse saialõikudega.

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Haavandilist koliiti põdevale toiduained.

Minu Toiduained Köögiviljad: Progand,Tärkliselised Kaunviljad Lihad: Linnulihad, Munad, Sealiha, Kala, Peekon Ilma suhkruta Naturaalsed juustud, Sinihallistus juust, Cheddar, Asiago juust Kodustehtud jogurt (süüa 24 tunni jooksul peale valmistamist) Puuviljad Õunad,Banaanid,Ananassid, Aprikoos, Avokaado,Viinamarjad, Kiivi, Ploomid Mahlad (värsked) Ilma suhkrute ja lisanditeta Pähklid,Kreeka põhklid, maapähkleid koorega, Mandlid Õlid: Oliiviõli, kookoseõli, Maisiõli, Avokaadoõli Kerge tee ja kohv Maitsestamata zelatiin Sinep ja äädikas Sahariin Kõrvits Mandlivõi Pähklivõi Ilma suhkruta mandlipiim Mandliõli Küpsetus Sooda Basiilik, Loorberi leht Peet Kõik Marjad Mustad oad Brick cheese Brokkoli Brüsseli kapsas VÕI Kapsas Ära söö kui on kõht lahti või gaasid Konservitud Kalad Lillkapsas Seller Kastanid Petersell Kaneel Soodavesi Kookos, Kookosepiim Suvikõrvits Jõhvikamahl Kurk Rosinad Baklazaan

Toit → Toit ja toitumine
4 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kontroltöö toiduained

o eksootilised ehk troopilised ja subtroopilised viljad (tähtvili, dattel, kiivi jne) tsitruliselised, o marjadeks (viinamarjad, sõstrad, karusmarjad, maasikad, vaarikad, jõhvikad, pohlad, mustikad jt.) Neil on seemned mahlase viljaliha sise peidetud või asuvad väikestes õnarustes viljaliha pinnal. o Pähklilised puuviljad (kreeka, sarapuu, seedri, india pähklid, mandlid, arahhis jne.). söödava osa moodustab tuum(seeme), mis on ümbritsetud koorega. suvesordid- 10-30 päeva sügissordid- 2-3 kuud talisordid- kuni järgmise sügiseni seened metsaseen ; hooajati korjatakse kultuurseen: aastaringselt

Toit → Toiduainete õpetus
13 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Vitamiinid, mineraalained & fütotoitained

metabolism, vererõhu ja kolesterooli alandamine · omastamist soodustavad vitamiinid D, C ja A, küllastumata rasvhapped, P, Mg, Fe, Mn, piima laktoos, aminohapped (lüsiin) · imendumist halvendavad: kiudainete liig, liigne kohv, mõned ravimid, vähene füüsiline tegevus, stress · soovitus: 800-900 mg · defitsiidist tulenev haigus ­ osteoporoos · allikad: piim, kala, brokoli, spinat, till, petersell, rooskapsas, mandlid Magneesium · makroelement · tähtsus: energia tootmine, luustik, vere hüübimine, DNA süntees, insuliini tootmine, stressivastane toime · omastamist suurendab D vitamiin ja kaltsium · defitsiidi põhjused: ühekülgne toitumine · allikad: kõrvitsaseemned, nisukliid, kakaopulber, lahustuv kohv, päevalilleseemned, mooniseemned, nisuidud Fosfor · makroelement · tähtsus: luustik, rakumembraan (fosfolipiidid), hambad, ATP koostises, nukleiinhapetes

Toit → Toitumisõpetus
104 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

Imiku- või väikelapseeas avaldunud toiduallergia korral toiduainete taluvus lapse kasvades enamasti taastub. Taluvuse taastumine oleneb ka allergeenist: pähkli, kala ja muna allergia võib kesta eluaegselt. Kõik toiduga seotud häired ei ole toiduallergia. Imikueas põhjustavad enam allergiat piim, muna, nisu, oder, riis, kaer, soja, oad, herned, banaanid, kala ja veiseliha. Mängu- ja koolieas on üheks suuremateks allergia põhjustajateks pähklid ja mandlid. Allergiat võivad põhjustada ka puuviljad (virsikud, kiivid, õunad jt) ja köögiviljad (paprika, tomat, kartul, seller jt.). Täiskasvanutel põhjustavad tihti allergiat pähklid ja mandlid ning maitseained (pipar, köömned, kaneel, sinep jt.). Kui allergia avaldub enne kolmandat eluaastat, siis enamikul juhul möödub see vanemas eas. Lehmapiimaallergia Lehmapiimaallergia tabab 0,5­4% lastest ja möödub tavaliselt koolieas. Lehmapiimas on

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Diabeet ehk suhkruhaigus

 Hommikusöök TÄISTERAVILJADEST HOMMIKUHELBED, 45 G BIOJOGURT, 2% RASVASISALDUSEGA, APRIKOOSIVIRSIKU,100 ML 1 BANAAN, 100 G  Lõunasöök RIIS KÖÖGIVILJADEGA, 80 G PANEERITUD AHVEN, PRAETUD 5 G ÕLIGA 2,5% RASVASISALDUSEGA KEEFIR, 200 ML TÄISTERAVILJAJAHUST KUIVIKUD, 2 TÜKKI, 10 G KÕRVITS, 50 G  Õhtusöök KEEDETUD PRUUNID OAD, 60 G KODUJUUST, 2% RASVASISALDUSEGA, 100 G TÄISTERAVILJAJAHUST KUIVIKUD, 2 TÜKKI, 10 G  Oode PUHASTATUD MANDLID, 35 G (süsivesikuid 55–60%, rasva 30%, s.h küllastatud rasvu alla 10%, valku 10–15%).  Kasutatud kirjandus  http://inimene.ee/d/diabeet-insul iinsoltumatu  http://www.diabeet.ee/  http://www.diabetes.ee/

Meditsiin → Meditsiin
10 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Poola Köök

lambaliha, seeni, sibulat, tomateid, võid, haput ploomimoosi ning punast veini ja konjakit. Seda rooga keedetakse kolm päeva, korraga neli tundi päevas ning iga keedukorra järel toit külmutatakse või pannakse külmikusse. Külmas bigos valmib, pehmeneb ning muutub sitkeks ja aromaatseks. Poola rahvustoitudeks on: Puuvilja salat, meloni salat, datlikook, bigos ning täidetud kurgid. Datlikoogi koostis ja maitseained: munavalge 6tk, tuhksuhkur 2kl, datlid 250g, mandlid 250g, sokolaad 250g, riivsaia, võid ning sidrunimahla või ruumi. Täidetud kurkide koostis: suur kurk 2tk, keedumuna 2tk, redis 20g, hapukoor 4 sl, tilli 1sl, lehtsalatit 100g, soola ning petersellileht.

Toit → Toitumisõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Hingamine. Lastehaigused

1.Ülemiste hingamisteede põletiku peamisteks tekitajaks on: (õige tõmba joon alla) Viirused Bakterid 2.Viirusinfektsioonide peamiseks raviks on(õigele tõmba joon alla) Antibiootikumid Sümptomile vastav ravi 3.Allergilise- ja viirusliku rinofarüngiidi diferentseerimine kliinilise pildi alusel Neelu limaskesta punetus, tersed, nohu, palavik, väsimus. Allergilise ­ on kogu aeg vesine nohu ja silmad, võib silmapõletik. 4.Nimeta alumiste hingamisteede ägedad põletikud Äge pneumoonia Äge bronhiit Äge obstruktiivse brinhiit 5.Angiini tüsistused Intokatsiooni nähud: kahvatus, iiveldus, peavalu, palavik Streptokkok teeb süda kahjustused 6. Miks on akuutne nohu imikutel häiriv haigus? Imikud hingavad ninaga ja nad ei oska suu kaudu hingavad. 7. Larüngiidile iseloomulik sümptomaatika Valulik neelamine, subfebrilne temperatuur tõus, neelu punetus, haukuv ja kuiv köha, raske sisehingamine, afoonia/düsfoonia. 8.Angiinile iseloomulik kliiniline pil...

Meditsiin → Terviseõpetus
21 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Kohvipausid. Kohvi- või teevastuvõtt selvelauaga.

– Söögiriistad ja salvrätikud – Suupisted ja joogid asetatakse gruppidena Menüüsse kuuluvad • Küpsised • Pirukad • Koogid • Soolased küpsised • Kringlid • Salatid • Stritslid • Puuviljad • Tordid • Juust • Väikesed võileivad • Suupiste võileivad • Pähklid • Kuumad võileivad • Mandlid • Magusad võileivad • Kompvekid • Võileivatordid • Soojad suupisted Kohvi või tee lisanditeks pakutakse • Suhkur • Magusained • Rõõsk-koor • Piim • Sidrun • Mesi • Keedis Jookidest pakutakse Alkohoolsed joogid Alkoholita joogid • Konjak • Vesi • Brändi • Mineraalvesi • Liköör • Mahlad Menüü koostamisel • Kohviga sobivad

Toit → Toitlustus
24 allalaadimist
thumbnail
7
ppt

Martsipan

mõnikord on lisatud ka mandliõli. · Selle kasutamine on eriti levinud Inglismaal, suurtes puuviljakookides. · Mõnedes riikides vormitakse traditsioonilistele loomadele uue aasta arve. · Traditsiooniliselt on Rootsi Printsessi tort kaetud helerohelisi martsipaniga. Ajalugu · Pärsia arst Rhazes, keda tuntakse kui martsipaniretsepti autorit ja kes elas aastail 850 kuni 923, kirjutas sellest maiusest kui toiduainest: ,,... kui mandlid koorida ning koos suhkruga nautida, suurendate seljaaju ja peaaju ning toidate oma keha." · Martsipan jõudis Idamaadest Euroopasse samuti 8. sajandil kahel põhjusel. Suure tähtsusega oli kaubandustee, mis ühendas Araabiamaid ja Veneetsiat. Seda mööda veeti suhkrut, mandleid, vürtse, siidi ja klaasi. Mere- ja maateid pidi liikus kaup Põhja- Euroopasse. Martsipanist pajatab Õhtumaades esimesena 14. sajandi algul surnud prantsuse arst Arnaud de Villeneuve. ·

Toit → Toiduaineõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

A-vitamiin

A-Vitamiin Siivo-Sandre Tänavots Mida see tähendab A-Vitamiin on retinoolitaoliselt mõjuvate ainete geneeriline nimetus, ka bioaktiivsete biomikromolekulide rühm ja asendamatu rasvlahustuv vitamiin Kust kohast me seda saame? Saame rasvastest kaladest, kalamaksast, loomamaksast, võist, rasvasematest piimatoodetest Parimad allikad Parimateks allikateks on maks, piimatooted (juust, või), muna. Karotenoide leidub enim kollastes ja oranžides, aga ka mõnedes rohelistes puu- ja köögiviljades ning marjades (kibuvitsamarjad porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, paprika, apelsin, papaia, hurmaa) ning maguskartulis. Vitamiini tähtsus  A-vitamiin on tähtis paljude organismide sigimiseks,luu kasvuks ja nägemisteravuse hoidmiseks, immuunsuseks, aga ka antioksüdantse regulaatorina Milleks on vaja A-vitamiine?  Nägemisprotsessiks  Paljude organismi rakkude kasvuks ja arenguks  Antioksüdantseks regulatsiooniks  Organismi vi...

Keemia → Keemia
2 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Metallide biotoime üldiseloomustus

TÄHTSAIMAD METALLID INIMKAHAS · Kaltsium 1.5% · Kaalium 0.4% · Naatruim 0.2% · Kloor 0.2% · Magneesium 0.1% KALTSIUM · 70kg inimese kehas on Ca 1-.1,2kg. · 99% asub luudes, kõhredes ja hammastes. · Piim ja piimatooted annavad ¾ vajalikust kogusest. · Kala · Sült ja pasteet · Spinat, rooskapsas, sojauba, aeduba, petersell, kaalikas, seesamiseemned, jne. MAGNEESIUM · 70kg inimese kehas on 19-30g Mg · Kõrvitsa-ja päevalilleseemned, nisukliid,parapähklid ja kakaopulber · Mandlid, india, kreeka, pistaatsia-,pekaanipähklid,kookosehelbed,täistera,kaera,neljaviljahelbed,tatar, nisuidud, hirss, kama, oad · Täisteraküpsised, seemnetega saiad, läätsed, herned, riis-ja odratooted, makaroinid, aprikoosid, banaanid, õunad, sinepipulber, karri, tomatipasta,lehtköögiviljad. · Merekalad ja vähilised. KAALIUM · 70kg inimese kehas on 130-170g · Leidub kõige rohkem rakkude sisekeskonnas. · Kuivatatud viljad, kaaliumiseemned,pähklid,värsked taimesaadused

Keemia → Vee keemia ja mikrobioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Ameerika Ühendriikide põllumajandus

Ameerika Ühendriikide põllumajandus Põllumajandus on Ameerikas suurim tööstusharu. Kogupindalast on põllumaa all umbes 44.4 protsenti. 2007. aasta seisuga on USA-s 2.2 miljonit põllumajandusettevõtet, mis võtavad enda alla ligikaudu 3,73 miljonit ruutkilomeetrit. Ameerika suure pindala tõttu tegeletakse põllumajandusega kogu riigis, aga suuremad paigad on Great Plains’i ala ning Suur-järvede piirkonnas. Põllumajandus moodustab umbes 1.2% SKT-st. Ameerikas leidub rikkalikult põllumaad ja sealt tuleb umbes pool kogu maailma teraviljaekspordist. Osa maad on küntud põlluks, et kasvatada teravilja, või kasutada veiste ja lammaste karjamaana. Tähtsad põllukultuurid on mais, soja, puuvill, maapähkel, kartul, päevalilleseemned,nisu ja lina. Leidub ka banaani-, kohvi-, puuvilla- ja suhkrurooistandusi ning suuri õuna-, apelsini-, kirsi- ja muid puuviljaaedu. Enamus toorainest saadakse riigisiseselt, kuid tooraine impo...

Geograafia → Geograafia
2 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

Kurk söö palju tahad Kodujuust 4% 30 2 spl kuhjaga Või 5 1 tl 6.variant Kohupiim puuvilja ja pähklitega Kohupiim 4% 35 2 spl Puuviljad (õun, pirn, apelsin, ploomid) 90 1 väiksem Pähklid (metsapähklid, mandlid, kreeka pähklid) 15 8 tk Õhtusöögid (25% päevasest kaloraažist) Grammid Kogus Kell 20.00-21.00 1.variant Tatrapuder kalkunilihaga Oliiviõli 15 2-3 spl Tatrapuder, keedetud 125 5 spl kuhjaga Kalkuniliha, toorelt kaalutud 50 käelaba sõrmedeosa

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

5. Liharühm. Rohkelt valku ja rasva, vähe süsivesikuid. Vältida rasvase liha, vorsti, singi, juustu söömist. Eelistada kana, kala, kodujuustu, kohupiima. Muna 1-2 tk nädalas. Pihvid, viinerid-sardellid 1-2 korda nädalas. Liharühmas liha, kala, sink, muna, kodujuust, vorst, juust, kohupiim, maks. 6. Rasvarühm. Rasvast loobuda ei tohi. Kasulikud taimeõlid. Rasvarühma kuuluvad searasv, margariin, hapukoor, majonees, pähklid, taimeõli, või, rõõskkoor, sultatud juust, mandlid. Joogid Parim janu korral on vesi Mahl lahjendada veega Kohvi ja tee maitsestamiseks magusained Karastusjookidest light-joogid Nõuanded Soola kuni 5g päevas Harjuda magedamate toitudega Magusast sobivad marjad, puuviljad Dieetmagustoidud, harva kissell, terretis, kompott Diabeetikute maiustused, ei sobi igapäevaselt, sest rasvarikkad Lubatud väikesed suhkrukogused 20-30g päevas Magusaineid v.a

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Taani

Taani Taani on riik Põhja-Euroopas, mis asub Saksamaa ja Rootsi vahel. Taani koosneb Jüüti poolsaarest, mis on tasane lauskmaa, ning 443 saarest. Nendest 82 on asustatud. Suuremad saared on Fyn ja Sjælland. Taani pealinn on Kopenhaagen. Taani on ÜRO, NATO, OECD, OSCE ja Põhjamaade Nõukogu asutajaliige ning kuulub alates 1973. aastast Euroopa Liitu. Taanil on suur kalatööstus ja tugev kaubalaevastik. Suurimad tööstusharud on toiduainete-, keemia-, tööpingi-, metalli-, elektroonika-, ja transporditehnika tööstus. Ka turism on majandusele oluline. 8. ja 11. sajandi vahelisel ajal teati taanlasi viikingitena. Nad vallutasid, rüüstasid ja kauplesid koos norralaste ja rootslastega kogu Euroopas. Tänapäeva taanlased on uhked oma heaoluriigi üle, mis tagab kõigile ulatusliku sotsiaalse kaitse. Taani on vastavalt 1953. aasta põhiseadusele konstitutsiooniline monarhia. Ühekojalises parlamendis on 179 liiget. Taani kliima on pehme, kuid tuul...

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Kaltsium

leegiga. Kaltsiumi reaktiivsus Keemia poolest on kaltsium üks reaktiivsemaid ning pehmemaid metalle. Kaltsiumil on suurem elektriline takistus ehk väiksem elektrijuhtivus kui vasel või alumiiniumil, kuid kaltsiumi reaalset kasutamist elektriseadmetes takistab selle suur reaktiivsus õhuga kokkupuutel. Kaltsiumiallikad Parimateks kaltsiumiallikateks on vetikad jt mereannid, rohelised lehtviljad, rooskapsas, mandlid ja seemned (eriti seesamiseemned), luudega kalad, aga ka piimatooted. Siiski on oluline teada, et valgurikastest toitudest ei saa keha kaltsiumi kõige paremini kätte, seetõttu ei tasu vaid piimatooteid oma menüüs peamise kaltsiumiallikana kasutada. Samuti peab teadma, et kaltsium omastub vaid siis, kui kehas on ka piisavalt D-vitamiini ning fosforit. Kaltsiumi looduses puhtal kujul ei leidu. Harilikult leidub seda settekivimites olevate mineraalide

Keemia → Metallid
3 allalaadimist
thumbnail
16
ppt

Kreemid

KREEMID (Bavaroises) Kristel, Geidy, Liis Liigitatakse valmistamise järgi: · Muna-piima seguta kreemid · Muna-piima seguga kreemid Valmistamisel kasutatakse tarrendaineid. Tarduvad serveerimisnõus või külma veega niisutatud vormis. Enne serv. võetakse vormidest välja, hoitakse serveerimiseni külmikus. Serv. temp. 10-14 °C Lisandid Tarretis, jäätis, puuviljad, marjad, siirupid, pähklid, mandlid, magusad kastmed, küpsetised, ürdid, nonparellid, marmelaad, vahukoor, sokolaad. Muna-piima seguta kreemid Valmistatakse 35% koorest. Võib kasutada kohvi, teed, sokolaadi, pähkleid, leiba, marju, puuvilju. Maitsestatakse: suhkur, vanill, ürdid, essents, tsitruseliste koor, alkohol, karamellsuhkur Koor vahustada, lisades suhkrut ja vanilli. Segada juurde toiduained ja maitseained. Viimasena lisada tarrendaine. Segada läbi, tarduma. MUNA-PIIMA SEGUGA KREEMID

Toit → Toiduvalmistamine
41 allalaadimist
thumbnail
32
docx

hiuhiuhiuhhiu

β-karoteeni** allikad: peamiselt oranžid ja kollased, aga ka mõned rohelised puu marjad (kibuvitsamarjad porgand, lehtkapsas, spinat, kõrvits, brokoli, lehtsalat, p hurmaa), maguskartul D kaltsiferool kalad, muna (kollane), maks, rikastatud piim ja piimatooted E tokoferool õlid (nt päevalille, rapsi), seemned, pähklid, mandlid, leib, avokaado, paprika, m K füllokinoon taimset päritolu toidud (eriti rohelised köögiviljad) Vesilahustuvad vitamiinid B1 tiamiin seemned, pähklid, nisuidud, pärm, sealiha, kaerahelbed, täisterapasta, leib, ma astelpajumarjad, maks, kanafilee, täisterariis, lõhe, kaunviljad, kama, muna B₂ riboflaviin maks, pärm, mandlid, muna, lehtkapsas, juust, spinat, leib, brokoli, kuivatatud

Toit → Toit ja toitumine
38 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Piimaallergia ja laktoositalumatus

Eriti raske häire: ( laktoositaluvus puudub) Keelatud: peaaegu kõik piimatooted, laktoosi sisaldavad ravimid Lubatud: laktoosivabad juustud Asendustooted Eestis on müügil lõhustatud laktoosiga tooted: Tooted markeeringuga HYLA ­ tuletatuna sõnast "hüpolaktaasia". Valio piim Zero Lactose Sojapiim, juust, jogurt... Kui piimatooteid tarbida ei saa peaks tarbima muid kaltsiumirikkaid toiduained näiteks: Pähkild, mandlid Sardiin Lehtkapsas Apelsin Kasutatud kirjandus http://www.toitumine.ee/laktoositalumatus-2/ https://www.arst.ee/et/Kusimused-ja-vastused/view_question/5997/ http://www.kaltsium.ee/index.php?id=1&sub=10 http://en.wikipedia.org/wiki/Milk_allergy http://sites.google.com/site/eritoit/2-4-piimasuhkru-talumatus http://www.wesdarc.org.au/clipart/images/0_drug_effects/0014_stomachache.jp g http://www.organicvalley

Toit → Kodundus
29 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kookospähkel

KOOKOSPÄHKEL Kookospähkel on kookospalmi (Cocos nucifera) vili. Botaanilises mõttes ei ole tegu mitte pähkliga, vaid luuviljaga. Kookospähkli kesta kutsutakse kookoseks.Pärast kookospähklite koristamist raiutakse luuvilja pealt kiudkiht ära. Paljastunud luukest meenutab tõesti pähklit ja et eurooplased on näinud tavaliselt just sellist puhastatud luuvilja, siis ongi nad hakanud seda kookospähkliks nimetama. Kookospähklid lüüakse pooleks ja pannakse päikese kätte kuivama. Mõne aja pärast tõmbub kõvaks kuivanud toitekude luukesta küljest lahti ja see on siis kopra. Igalt palmilt saadakse 5 kuni 30 kg koprat. Koprat kogutakse ja saadetakse maailmaturule, sellest pressitakse väärtuslikku taimeõli ning pressimisjäätmed on loomadele tunnustatud jõusöödaks.Kuigi kookospähkli viljaliha sisaldab vähem rasva kui teiste kuivade pähklite oma (mandlid, maapähklid), peetakse seda ikkagi kõrge küllastunud rasvade sisaldusega viljaks. Samuti sisaldab k...

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Pähklid

Need ained mängivad suurt rolli luustiku ülesehituses. Vitamiinidest olulisim on E vitamiin. See vitamiin tugevdab immuunsüsteemi ja võitleb vananemise vastu. Mandlid sisaldavad ka H vitamiini ehk biotiini. 100 g mandlites on seda 17 mg. Biotiin vastutab ilu eest, seda tänu väävlisisaldusele, mis muudab naha siledaks ja ilusaks, juuksed tihedaks ja siidiseks ning küüned tugevaks. Täiskasvanud inimene peaks saama biotiini päevas 0,15-0,3 mg. B rühma vitamiinidest sisaldavad mandlid riboflaviini (B2). 100 g kohta 0,78 mg. Riboflaviin on organismi mootor, mis stimuleerib väsimatult rakuenergia tootmist. Mandleid kasutatakse üsna palju kondiitritööstuses. MAKADAAMIAPÄHKEL Makadaamiapähkel ehk Austraalia pähkel (Macadamia intergrifolia), inglise keeles Macadamia nut Makadaamiapähkel on pärit Austraalia idaosa vihmametsadest. Makadaamiapuu vilju on iidsed Austraalia aborigeenid söönud iidsetest aegadest alates. Euroopa asunikud Austraalias

Muu → Ainetöö
6 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Rasvad

Rasvad Rasvad kuuluvad põhitoitainete hulka. Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Rasvapuudus vähendab organismi vastupanuvõimet nakkushaiguste ja külma suhtes. Energiaväärtuselt ületavad nad süsivesikuid ja valke üle kahe korra. 1kg rasva annab 9,3 kilokalorit. Rasvas lahustuvad mitmed vitamiinid (A;E;D-vitamiin). Nende vitamiinide omastamine oleneb suurel määral toidu rasvasisaldusest. Rasvad on mitmete bioloogiliselt aktiivsete ainete (letsitiin, F-vitamiin) allikaks. Inimorganismi rasvavarud on küllalt suured. 70 kg inimeses on 12 kg rasva. Organismis tekib rasv ka süsivesikutest ja valgust. Inimorganismi vajaduste rahuldamise seisukohalt pole ükski rasv täiuslik. A- ja D- vitamiini on ainult loomsetes rasvades, E-vitamiini rohkem taimeõlis Eesti elanike toit on sageli rasvarikas. Peamised rasvaallikad on rasvane liha (sealiha) ja lihasaadus...

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Toitumise mõju nahale

......................................................................................................11 4.2 Mustikad........................................................................................................11 4.3 Kala................................................................................................................11 4.4 Täisteraleib.....................................................................................................11 4.5 Mandlid ja sarapuupähklid.............................................................................11 4.6 Oliiviõli...........................................................................................................12 KOKKUVÕTE..........................................................................................................13 KASUTATUD ALLIKMATERJALID.....................................................................14 3 SISSEJUHATUS

Toit → Toitumisõpetus
51 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Kroom

vähendamise ja rasvade ainevahetuseks Aminohapete transportimiseks Isu kontrollimiseks Kroomi sisaldus inimese organismis on 612mg Soovitatav päevane tarbimiskogus on orienteeruvalt 40 µg Kroomi leidub paljudes toiduainetes, kuid väikestes kogustes. Toidu rafineerimine eemaldab osa kroomist. Erinevate täisteratoodete, puu ja köögiviljade, liha ja piimatoodete söömine tagab organismi varustatuse piisava koguse kroomiga Parimateks kroomi allikateks on mandlid, pähklid, täisteratooted, liha, pärm, puu ja köögiviljad. Kasutatud allikad http://www.krugosvet.ru/enc/nauka_i_tehnika/himiya/HROM.html? page=0,0#part1 http://webcache.googleusercontent.com/search? q=cache:30iG_Ll3wtcJ:www.miksike.ee/docs/lisa/8klass/4teema/loodus/kroom. html+&cd=2&hl=ru&ct=clnk&gl=ru&lr=lang_ru%7Clang_et http://www.toitumine.ee/kroom/ http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BC http://et.wikipedia.org/wiki/Sulamite_loend Aitäh kuulamast!

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Hispaania toitumistava

Hispaania toitumistava Köök Hispaania on kuulus oma köögi, õigemini oma erinevate regioonide köökide poolest, millele on avaldanud mõju kohalik kliima ja kombed Toitumistavad on küll piirkonniti veidi erinevad, kuid oma kvaliteedilt ning mitmekesisuselt on hispaania köök üks parimaid maailmas ... Üldiselt võib hispaania köögi kohta öelda seda, et toitu armastatakse veinis hautada(lõuna- ja lääneosas punases ning valges veinis idas), lambajuustuga vormiroogi ja grillimist. Kõigi hispaania köökide eripäraks on rohke värske salvei, tomatite, pipra, oliivide ja baklasaanide küllus ning palju peenestatakse kreeka pähkleid Tunda on traditsioonilise Lõuna-Prantsusmaa ja Kreeka köögi tugevat mõju. Rahvuslikud toitumistavad juuni Puu- ja aedviljad: maapirnid (artiokk), lillkapsad, prantsuse oad, spinat, kurk, escarole, aedsalat (lettuce), herned, maasikad, metsmaasikad, kirsid, virsikud, aprikoosid, vaarikad, mandlid, "peres de Sant Joan" ...

Toit → Rahvusköök
14 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gluteenivaba menüü täiskasvanutele

GLU HOMMIKUSÖÖK LÕUNA ÕHTUOODE ÕHTUSÖÖK TEE ESMASPÄE Riisipuder, tee (gluteenivaba riis, Bors veiselihaga, vesi Kartuli- kõrvitsapüree, Kana hautatud köögiviljadega, NIVA V vesi, piim) (peet, kapsas, sibul, porgand, piim (kartul, kõrvits, keefir ...

Toit → Menüü koostamine ja nende...
8 allalaadimist
thumbnail
28
docx

Pähklid

 Suure rasvasisalduse tõttu rääsuvad kõvast kestast eemaldatud pähklid kiiresti. Mandel  Pärineb Ees- ja Kes-Aasiast. Tänapäeval levinud peamiselt Vahemeremaades, Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Kreekas, Küprosel, Iisraelis, Marokos, ka USA-s, Hiinas, Kalifornias jm.  Viljade kuulsusele ja tuntusele lisab sära ka nende sage mainimine piiblitekstides.  Mandlid kasvavad õunapuu suurustel (10m) ja kujulistel puudel. Eriti kaunis õitsemise ajal, õied on kas valged või roosakad.  On pikliku, lameda kujuga 4-5cm pikkune luuvili (kui teistel luuviljalistel on söödav osa luuümbris e viljaliha, siis mandlil on söödavaks osaks seemnetuum, sarnane virsikukivisse peidetud seemnetuumaga), mis sisaldab 2cm pikkust helepruuni kergelt kortsulise koorega (kestaga) kaetud valget mandliseemet. Konsistentsilt elastne.

Toit → Toiduained
9 allalaadimist
thumbnail
17
docx

Elustiilipäeviku analüüs

..........................................................6 Lõunasöök: tatrapuder rasvata veega 120g, hakklihakaste segahakklihast õliga 40g, keefir R 2,5% 180g......................................................................................... 6 Vahepala: keefir R 2,5% 180g................................................................................. 6 Õhtusöök: peedisupp 300g, hapukoor R 10% 3g....................................................6 Muu toidukord: mandlid kooritud 10g, maitsevesi (Aura Fruit) 200g, beebi porgand 47g........................................................................................................... 6 3 Pühapäev, 28.02.2016............................................................................................ 6 Hommikusöök: kohv suhkruta 320g, kohvikoor 10g, muna praetud õliga 40g, juust

Meditsiin → Tervislik elulaad
34 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mineraalid ja vitamiinid

väävel. Küüntele vajalikud vitamiinid on A, D, Q, F, E, K, B1, B2, B4, PP, B6, B8, B10, B12, B13, B15, BT, H, U, P. 2 MINERAALID: Magneesium: magneesiumi esineb rohkesti värsketes aedviljades, eriti nende rohelistes osades, aga ka piimas, õuntes, kalalihas, lihas, idandites, sojaubades, teraviljasaadustes, õlirikastes seemnetes, sibulas, pähklites, peedis jne. Fosfor: Fosfori allikad on mandlid, kuivatatud oad, herned, läätsed, nisu ja niisuidud, juust ja värske suhkrumais. Raud: Peamised rauasisaldavad produktid on maks, petersell, veretooted, halvaa,nisukliid, õllepärm, kõrvitsaseemned, neerud, läätsed, kuivatatud paprika, müsli, põldmarjad, söögipeet, peakapsas, mugulsibul, porgand, lehtsalat, mereannid,munad, punane liha, spinat, oad, punane vein, rosinad, maasikad, molluskid, tomatid, küüslauk, seened jne. Paremini omastab

Bioloogia → Bioloogia
7 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun