Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"lehmapiim" - 92 õppematerjali

lehmapiim on vajalik inimtoiduna ja emiste kasutamise intensiivistamiseks võõrutatakse põrsad juba neljanädalaselt, mistõttu vasikatele ja põrsastele antakse piimaasendajaid.
lehmapiim

Kasutaja: lehmapiim

Faile: 0
thumbnail
5
odp

Feta juust

FETA JUUST Marite Vendel TTP-10 Feta juust Feta juust on ülemaailma tuntud toode ning üha enam kasvab nõudlus selle järele erinevates riikides. Alates 2007 aasta Septembrist patendeeriti Feta juust kooskõlas Euroopa Liiduga tooteks, mille nime kasutamisõigus on ainult Kreeka riigil. Feta Odavamatele Euroopas tehtud feta variantidele lisatakse ka lehmapiima. Feta on väga erilise, tugevalt ürdise ja soolase maitsega juust. Valmimisprotsessi jooksul ei muuda ta värvust. Originaalne Feta juust on valmistatud kitse- ja lambapiimast ning valmib 2 nädalat soolvees, tal on eriline maitse ning kreemjas tekstuur. Feta juustu on erinevaid sorte : Orgaaniline, piprateradega, ürtidega, juustukuubikud karpides ja klaaspurkides õli sees ning ka Feta määdejuust.

Toit → Joogiõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
24
doc

PIIMA TOOTMINE 2000 AASTAL

2000 aastal oli ilmastik tervikuna karjakasvatajale soodne. Toorpiima kvaliteet oli 2000 aastal järgmine: eliit- või kõrgem sort 83% ning I sort 14%. Piima kvaliteedi puhul on märgatav ka sesoonsus. Kvaliteet on madalam III kvartalis ja kõrgem talvel - IV kvartalis. Selline trend oli jälgitav 1999 aastal, samas 2000. a oli toorpiima kvaliteet stabiilne. Aretusprogrammidega on õnnestunud lehmade poolt toodetava piima kogust ja kvaliteeti oluliselt suurendada. Lehmapiim sisaldab keskmiselt 87,3% vett ja 12,7% kuivainet, mis omakorda koosneb keskmiselt 3,9% rasvast, 3,2% valgust, 4,7% piimasuhkrust ehk laktoosist ja 0,9% moodustavad mineraalained ja vitamiinid. Komponendid esinevad piimas erineval füüsilisel kujul, näiteks lahustunud laktoos, kolloidsed valgud ja vees emulgeeritud lipiidid. 2000.aastal hakati toetama riiklikult Eesti maatõugu kui ohustatud tõugu ja sellest ajast alates hakkas maatõugu lehmade arv jälle kasvama. Eesti punane ja Eesti

Kategooriata → Ökonomeetria
232 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Kreeka Eluolu ja perekond

Kaljunukile rajatud kindlus* Tänavad Enamasti kitsad Kulgesid korrapäratult Majad Ühe-kuni neljakorruselised Põletamata tellistest Tihti väike siseõu Tähtis külalistetuba Linnamüüride taga Külad Talupoegade viljapõllud Oliivi-ja viinamarja- istandused Aristokraatide uhked maamajad Karjamaad Riietus Kitoon Himation Sandaalid Pükse ei kantud! Toit Rohkesti puu-ja köögivilju Kala Oliiviõli Mesi Kitse-ja lehmapiim Lahjendatud vein Aristokraatlik eluviis Konkurentsivaim Sümpoosionid Sport Gümnaasion Sportimine Hariduskeskus Olümpiamängud Iga nelja aasta tagant Zeusi auks Osalesid ainult hellenid Ohverdamine Trompetipuhujad ja teadete kuulutajad Olümpiarahu 776 eKr Olümpiavõitjate nimekiri Abielu ja perekond Naistel puudusid õigused Seaduslike järglaste hankimine Poliitilised sidemed Naine püsis kodus, mees väljas Meestel abieluvälised suhted Tänan tähelepanu eest!

Ajalugu → Ajalugu
13 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Piim

suhkrutena, millest tähtsaim on laktoos ehk piimasuhkur. Loomaliikidel, kelle pojad peavad eriti kiiresti kasvama, näiteks vaaladel ja jääkarudel, sisaldab piim eriti palju rasva, valku ja süsivesikuid. Piim kui toiduaine Mõne imetaja, eriti lehma, kitse, lamba ja pühvli piima koguvad inimesed oma toiduks. Piima kas juuakse, tavaliselt pärast pastöriseerimist, või töödelduna piimasaadusteks (näiteks koor, või, jogurt, juust, sõir, kohupiim,). Ka pastöriseeritud lehmapiim läheb hapuks, kui seda ei hoita külmutuskapis 1­4 kraadi juures. Piima hapnemist saab ära hoida töötlemisega ultrakõrgel temperatuuril. Niiviisi töödeldud piima saab avamata kujul säilitada väljaspool külmutuskappi mitu kuud. Rinnapiim Naise rinnapiima peetakse tavaliselt imikute peamiseks toiduks. See sisaldab · spetsiifilisi kaitseaineid immunoglobuliide, mis koos lapsele platsenta kaudu üle kantud immunoglobuliinidega aitavad tõrjuda haigusetekitajaid.

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Juust

mitte lapikud juustukerad vaid kupliga :) Aga juustudest siis: Noor Gouda juust - 4 nädalase laagerdusega kreemjas, pehme juust. Helekollast värvi, maitselt mahe ja kergelt võine. Sobib hästi neile, kes eelistavad mahedamaid juustusid, pole väga suured juustu gurmaanid, aga samas tahaks ikkagi natukene maiustada või võileiva peale panna. Samuti sobib juust igasugustesse küpsetistesse. Veinidest ma soovitaksin siia juurde kerget valget veini. Koostis: pastöriseeritud lehmapiim, piimhappebakterid, loomne laap, säilitusaine E251, värvaine E160b Toiteväärtus 100g kohta: energia 1527kJ/354kcal, valk 23g, rasv 30g, süsivesikud 0g, sool 2,1g, kaltsium 750mg Milner Vermeer, aasta 2012 maailmameistri juust - 2012 aastal valiti see juust 2504 erineva juustu seast maailma parimaks juustuks. Ameerika Ühendriikides toimuval World Cheese Championship võistlusel, mis toimus siis 29dat korda. 22 nädalase laagerdusperioodiga küps juust, millele on täidlane maitse

Toit → Toit ja toitumine
16 allalaadimist
thumbnail
18
pdf

Esitlus brie juustust

Brie Kärt Kaasik-Aaslav GAG 7.B 2014 Mis on brie? ● Prantsuse juust ● Valgehallitusjuust ● Toores lehmapiim ● Pehme http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/17/Brie_noir. jpg/250px-Brie_noir.jpg Millise maitsega on brie? ● Mahe ● Kergelt soolane http://annmah.net/wp-content/uploads/2009/03/brie_de_meaux_lg.jpg Kust on brie pärit? ● Rozay-en-Brie Vitamiinid ● Vitamiin B2 ● Vitamiin B12 ● Vitamiin C ● Raud Mis iseloomustab briet? http://img.ehowcdn

Toit → Kokandus
6 allalaadimist
thumbnail
8
pdf

Valkude ehitus, ülesanded

pidurdub. Ka organismi vastupanuvõime haigustele kahaneb. Valgurikkad toiduained nisuidud 26,6%; aedoa kaunad 3,4%; roheline hernes 4,2%; kuivatatud aprikoosid 4,2%; taine sealiha 13,9%; suitsusink 14,4%; veiseliha 15,2% kanaliha 18%; forell 20%; tint 27%; lehmapiim 3,3%; kanamunad 11,9%. 10g täisväärtuslikku valku annab: 60g kanaliha; 40g juustu; 300 ml piima; 60g kala; 40g lahjat liha Valkude ülesanded on struktuurseks materjaliks kehavalkude sünteesil osalevad aktiivselt antikehade tootmises ja immuunsuse kujunemises

Toit → Kodundus
30 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toiduallergia

Toiduained-allergeenid kahjustavad ka hingamiselundeid (allergiline nohu, allergiline bronhiit või bronhiaalastma). Harvem esineb kahjustusi silmade, kuse- ja suguelundite, südame ning mõningate teiste elundite poolt. Eestis on kõige sagedamini allergeenideks piim, munad, kala, krabid, vähid, mesi, teraviljad ja pähklid. Piim Allergeeniks ei pruugi olla kogu piim, vaid selle üksikud koostisosad (näit albumiin või kaseiin). Kõige sagedamini on allergeeniks lehmapiim. Sellest põhjustatud allergiliste reaktsioonide vältimiseks on võimalik asendada lehmapiim sojapiimaga, mille sensibiliseerivad omadused on tunduvalt nõrgemad. Ka piima keetmine võib muuta selle talutavaks. Mõned taluvad hästi hapupiima, keefiri, jogurtit, rasvavaba piima, võipiima või piimapulbrit. Igaleühele ei sobi isegi kitsepiim. Võib esineda ka juustuallergia. Sageli on toiduallergia põhjuseks munad ja nendes olevad proteiinid. Allergeeniks võib olla ainult munavalge või

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Veisekasvatuse ajalugu

Veisekasvatus Veisekasvatus on loomakasvatuse haru, mis tegeleb veiste pidamisega piima, liha ja naha saamiseks või tööloomana kasutamiseks. Sõltuvalt otstarbest jaotatakse veisetõud järgmisteks rühmadeks: · piimatõud · liha-piimatõud · lihatõud · tööveisetõud. Piimatõugude kasvatamisega tegeleb piimakarjakasvatus ja lihatõugude kasvatamisega lihakarjakasvatus.Peale veiste tegeleb veisekasvatus kodustatud pühvlite, jakkide, seebude ja seebulaadsete veiste bantengide, gajaalide jt kasvatamisega.Ajaloolises tagasivaates peeti veiseid alguses tööloomade ja sõnnikutootjatena, et tõsta põlluviljakust, kuna suhteliselt hästi oli arenenud teraviljakasvatus. Piima- ja lihaloomana hakati neid pidama alles XIX saj. II poolel s.o 1860ndate aastate paiku, kuid veel möödunud sajandi algul ei andnud keskmine talulehm aastas tonnigi piima. Veiste söötmine oli puudulik, pidamine kehv. Sellel s...

Geograafia → Geograafia
10 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Piim

2) Pastöriseeritakse enne joomist 3) Töödeldakse Kolmanda variandi puhul valmistatakse piimast juustu, koort, võid, jogurtit, sõiri, kohupiima ja rjazenkat(kõrgpastöriseeritud hapupiimatoode) Peamised kasutusvaldkonnad Küpsetised Kastmed Supid Magustoidud Marinaadid Täidised Piim, kui toiduaine Kui värske piim jäetakse mõneks ajaks seisma, siis läheb ta hapuks. Seda põhjustab fermentatsioon: piimhappebakterid muudavad piimasuhkru piimhappeks. Ka pastöriseeritud lehmapiim läheb hapuks, kui seda ei hoita külmutuskapis 1­ 4 kraadi juures. Piima hapnemist saab ära hoida töötlemisega ultrakõrgel temperatuuril. Niiviisi töödeldud piima saab avamata kujul säilitada väljaspool külmutuskappi mitu kuud. Piimal on tähtis koht ka toidupüramiidis Piima kasulikkus Vaieldakse, kas lehmapiima joomine on täiskasvanud inimesele kasulik, kuigi on üldtunnustatud, et lastele on see kasulik. Piima küll kiidetakse sageli selle

Toit → Toiduvalmistamine
15 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Maroko ja Rumeenia põllumajanduse võrdlus

kõige rohkem ja kui palju riigis nisu (6400000 tonni) riigis maisi (7973260 tonni) see sisse toob? ning see toob riigile sisse ja see toob sisse 254739 939150 tuhat $ .Veel toovad tuhat $. Kõige rohkem palju raha sisse põlisrahvaste toob riigile sisse kanaliha (635889 tuhat $) ja lehmapiim (1534320 oliivid (616541 tuhat $). tuhat $) ja seda toodetakse 5208710 tonni. Kui palju imporditakse ja Peamiselt imporditakse maisi Peamiselt imporditakse maisi eksporditakse kaupu? (1695600 tonni) ja (521230 tonni) ja

Geograafia → Geograafia
28 allalaadimist
thumbnail
5
pdf

Horvaatia põllumajandus

Kuivendamine aitab tõsta muldade viljakust ja taimekultuuri tootlikkust. f) Kas kõikjal selles riigis on võimalik tegeleda põllumajandusega või ei? Põhjenda. Jah on küll võimalik, Horvaatias on olemas viljakad mullad, mis kannavad hästi saaki ning mägistel aladel on hea tegeleda loomakasvatusega. Kõige suuremat kasu toovad Horvaatia põllumajanduses loomakasvatussaadused, kõige tähtsamaks toodanguks värske lehmapiim. Teisel kohal on greibid ning kolmandal kohal põlisrahvaste sealiha. Neile järgnevad nisu, mais ja suhkruroog. 2. Millised on majanduslikud eeldused põllumajanduse arenguks? a) Kapitali olemasolu Kapitali alla käib tööjõud, tehnoloogia, maa, seemned, väetised ja kapital ise. Horvaatias töötab põldudel vähe inimesi, kuid siiski on olemas kombainide juhid. Tootmistsükkel on pikk, investeeritud kapital on kaua tootmises kinni, enne kui põllumees selle endale tagasi teenib

Geograafia → Geograafia
18 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Piim, piima sortiment, rasvade sisaldus

1 PIIM …on täisväärtuslik toiduaine, mis sisaldab kõiki inimesele vajalikke toitaineid ja stimuleerib nende omastamist teistest toitainetest. Piimas on keskmiselt 87,5% vett, mis on keskkonnaks, kus on lahustunud kõik teised koostisosad. Rasva on lehmapiimas 2-6%. Piimavalgud on täisväärtuslikud valgud, sest nad sisaldavad kõiki organismile vajalikke aminohappeid. Piimas leiduvaid valkusid omastab inimese organism hästi. Lehmapiim sisaldab valke 3,4-4%. Piimasuhkur ehk laktoos lahustub vees. Kuumutamisel üle 100C omandab ta pruunika värvuse ning 170- 180C laktoos karamellistub. Lehmapiimas leidub ~4,7% piimasuhkrut. Mineraalaineid on piimas keskmiselt 0,7%, neist kõige rohkem Ca. Mikroelementidest sisaldab piim vaske, koobaldit, joodi jt. Rikkalik on piim vitamiinide poolest (eriti ...

Toit → Tooraine õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Ülevaade USA ja Kanada põllumajandusest

aastal 2007 oli Ameerikas ligi 2,2 miljonit farmi, mis katavad 3,7 miljonit ruutkilomeetrit. Keskmiselt 1,7 ruutkilomeetrit farmi kohta. icture Click icon tC li icon to add picture o acdkd p USA peamised põllumajandustooted 1. Mais 2. Veise liha 3. Lehmapiim 4. Kanaliha 5. Sojaoad 6. Sealiha 7. nisu 8. Puuvili 9. Kanamunad 10. Kalkuniliha Mais Suurim põllumajanduslik toodang on maisil, mille aasta saagiks on üle

Geograafia → Põllumajandus
8 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Mis on laktoos ja laktoositalumatus

Mis on laktoos? LAKTOOS ehk piimasuhkur kuulub kõigi imetajate piima koostisse. Eri liikide piima laktoosisisaldus on erinev. Lehmapiim sisaldab keskmiselt 4,8 5,0% laktoosi. Laktoos on tavasuhkrust viis korda vähem magus, kuid annab siiski 3050% energeetilisest väärtusest. Laktoos on disahhariid, mis koosneb kahest lihtsuhkrust ­ glükoosist ja galaktoosist. Mis on laktoositalumatus ehk hüpolaktaasia? Piimasuhkru ehk laktoositalumatus on olukord, kus inimene ei seedi piimasuhkrut. Sellisel inimesel puudub peensoole limaskestas ensüümlaktaas või ei ole teda küllaldaselt. Laktaasi puudumise tõttu ei

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Horvaatia põllumajanduse iseloomustus

http://www.klimadiagramme.de/Europa/kroatien.html 2. Horvaatias on vihmased talved ning soojad ja kuivad suved. Temperatuur vaevu langeb külmumisele. 3. Põllumajandus moodustab 5,5% Horvaatia SKT-st ja 5% tööhõivest, 2008 aasta andmetel põhinedes. https://www.cia.gov/library/publications/the-world- factbook/geos/hr.html 4. Kõige suuremat kasu toovad Horvaatia põllumajanduses loomakasvatussaadused, kuna kõige tähtsam toodang on värske lehmapiim. Teisel kohal on greibid ning kolmandal kohal põlisrahvaste sealiha. Neile järgnevad nisu, mais ja suhkruroog. Horvaatia impordib kõige rohkem rahalises väärtuses toiduaineid, mida pole eraldi välja toodud ning mahuliselt sojaubadest kooke 163 351 tonni aastas. Nendele järgnevad sokolaaditooted, sealiha, pagaritooted, loomatoit. Samal ajal kui Horvaatia impordib rahalises väärtuses enim toiduaineid, siis Horvaatia suurimaks ekspordi rahalises

Geograafia → Geograafia
40 allalaadimist
thumbnail
42
pptx

BRASIILIA PÕLLUMAJANDUS

g • Sojauba Joonis 6. Maniokk (allikas: CKI) • Mais • Maniokk • Apelsinid Joonis 7. Sojataimed (allikas: College of Agriculture and Natural • Riis Joonis 8. Suhkruroog Resources (allikas: Vikipeedia) Loomsed põllumajandussaadused • Lehmapiim • Kanaliha • Loomaliha Joonis 9. Brasiilias toodetud suurima väärtusega põllumajandussaadused (allikas: FAO) Ekspordiartiklid • Suhkur • Kohvioad • Apelsinimahlad ja -kontsentraadid • Tubakas • Sojaoad ja -tooted • Kanaliha Joonis 10. Rohelised kohvioad (allikas: Daily Doffee News) Põhjused Tingimused taimekasvuks:

Geograafia → Geograafia
38 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Ungari põllumajandus

Peamisteks põllukultuurideks on teraviljadest mais, nisu ja rukis ning köögiviljadest suhkrupeet ja kartul. Soojad suved ja pehmed talved võimaldavad Ungaris kasvatada paprikat. Veini valmistamiseks kasvatatakse ka viinamarju. Loomakasvatuses on esikohal liha- aga ka munatootmine, piimakarja- ja lambakasvatus on teisejärgulised. Suuri alasid Ungari tasandikel kasutatakse sigade ja veiste kasvatamiseks. 20 tähtsamat toodanguartiklit aastal 2011: 1. Mais 2. Sealiha 3. Värske lehmapiim 4. Nisu 5. Kanaliha 6. Päevalilleseemned 7. Viinamarjad 8. Värske mais 9. Veiseliha 10. Rapsiseeme 11. Õunad 12. Kanamunad 13. Oder 14. Pardiliha 15. Kartul 16. Kalkuniliha 17. Tomat 18. Värske chillipipar 19. Naturaalne mesi 20. Haneliha Eksport: Ungari tähtsaimad ekspordiartiklid on: 1. Masinad ja varuosad 61,1% 2. Teised tooted 28,7% 3. Toidukaubad 6,5% 4. Toormaterjalid 2%

Geograafia → Põllumajandus
48 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Jaapan ja Mali

Põllumajandusmaa on ka pinnamoest ja kliimast tingitud. Kui on mägised või hoopis kõrbe alad, siis seal on väga raske põllumajandusega tegeleda. Kõrbe kuumus tapab taimed, loomad. Mägised alad on vähe viljakad, külmad ja neile on raske ligipääseda. B. Peamised kasvatatavad põllukultuurid ja loomad - põllumajanduse spetsialiseerumine JAAPAN Tuhandetes dollarites Koorimata riis 2939863 Värske lehmapiim 2367113 Koorega kanamuna 2079086 Lihatooted Kana 2055627 Sea 1993292 Veise 1386805 Värsked köögiviljad 527635 Miljon tonnides Koorimata riis 10654000 Värske lehmapiim 7630418 Suhkrupeet 3758000 Värsked köögiviljad 2800000

Geograafia → Põllumajandus
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Perekonnaõpetus

üleminekupiim ning umbes kuu vanune tita hakkab saama täispiima. Kui ema plaanib imetamist lõpetada ning hakkab lapsele vähem rinda pakkuma, muutub piima koostis sarnaseks ternespiimale. Rinda võiks vastsündinu imeda suhteliselt sageli, sobivad toidukordade vahed võiks olla 1,5 - 3, 5 tundi. Kasvades enamasti söögikordade sagedus väheneb. Emapiim sisaldab oluliselt vähem ning erineva koostisega valke kui lehmapiim. Rinnapiimas leidub 60% kergesti omastatavaid, nakkusvastase toimega vadakuvalke, mis puuduvad lehmapiimas. Rinnapiimarasvadest omastavad lapsed 85-95%. Rasvad on vajalikud närvisüsteemi, aju, silmade, veresoonte arenguks ning kaitsevad last nakkuste eest. Seedimise käigus seovad rasvad mikroobe ning viirusi enda külge. Rinnapiima põhiline süsivesik on laktoos, see soodustab soolestikus laktobatsillide kasvu ning takistab haigustekitajate paljunemist. Laktoos on vajalik aju arenguks.

Ühiskond → Perekonnaõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Taimsed piimad

Taimsed piimad Euroopas tuntakse taimset piima ammusest ajast, mandlipiima näiteks teati juba keskajal. Esimene teraviljapiim pärineb Aasiast ning seda tehti riisist, kuid põhimõtteliselt sobivad piima valmistamiseks kõik teraviljasordid. Taimset „piima“ nimetatakse piimaks vaid tema piimasarnase välimuse pärast. Õigem oleks seda nimetada taimejoogiks, teraviljadest toodetud jooki ka teraviljajoogiks. Mitmesugused taimsed „piimad“ on suurepärased lehmapiimaasendajad neile inimestele, kes piimasuhkrut (laktoos) ja -valku (kaseiini) ei talu, ning taimetoitlastele. Levinumad on mandli-, pähkli-, riisi-, kaera-, kookose- ja sojapiim. Taimseid piimasid valmistatakse üha enam ka kodudes, seda on lihtne teha. Valmistatakse ka kartulipiima, kanepipiima, hirsipiima, kastanipiima, quinoapiima, gluteenivabast kaerast valmistatud piima, päevalillesemne piima. Teraviljajookide tööstuslik valmistamine Enamuse ...

Toit → Toiduaineõpetus
1 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kreeta-Mükeene kultuur

Kreeta-Mükeene kultuur (2000-1100 eKr, hobukaarikud, lossid, kükloopilised müürid, sõjalised kaaskodanlased) ehk Egeuse kultuur. Jagunemine: P-Kreeka, Kesk-Kreeka (termopüülide kitsastee), L-Kreeka (Istmose maakitsus)...Balkani ps, mägine. Minoiline kultuur (2000-1400 eKr); Mükeene k (1500-1100 eKr); Tume ajajärk (1100-800) kreeka k langus, kreekalased lahkusid Väike-Aastiasse, õpiti rauda kasutama; Arhailine ajajärk (8-6 saj eKr) linnad, aristokraatia-rikas ülemkiht, linnriigid (polised 30-40 000 in), seadused, tihedad välissidemed Idamaadega, alfabeedi loomine foiniikia põhjal (u 800), kangelaseeposed, suur kolonisatsioon (hõlmas Vahemerd, Musta merd), 10 000 kreeklased lahkusid, 7 saj lõpus münditi hõberaha, hellenid-kreeklased (ühine keel, religioon, kombed), olümpia. Kreeka-Pärsia sõdade aeg k+(490-479); Klassikaline ajajärk (5-4 saj I pool) hiilgeaeg, keskust (Sparta- peloponnesuse Liit, Ateena-mereliit e Deelose liit), v...

Ajalugu → Ajalugu
34 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Juustu sordid

Minu soovitus Kairitile . Mozzarella Mozzarella on kolmas hästi levinud juust Eestis. Originaalne Mozzarella on tehtud vesipühvli piimast, kuid ka lehmapiim on sobilik. Mozzarella on väga värske juust, mida noorem seda parem. Minimaalne rasvasisaldus on 50%, seega kergusele ja pehmusele vaatamata tugevatoimeline juust.Mozzarellat on väga palju erinevaid variante. Itaalias on lausa spetsiaalsed mozzarella-baarid, kus pakutakse kohalikke veine ja erinevaid mozzarellasid kõrvale. Itaalia ja mozzarella võiksid vabalt olla ka sünonüümid. Värske, kiulise struktuuriga, portselanvalge värviga juust on vallutanud miljoneid südameid üle maailma

Toit → Toitumisõpetus
32 allalaadimist
thumbnail
4
odt

TÄISPIIMATOOTED JA DESSERDID

joogipiim rasvata joogipiimaks (rasvasisaldus mitte üle 0,5%), väherasvaseks piimaks (rasvasisaldus mitte alla 1,5% ja mitte üle 1,8%) ja täispiimaks (rasvasisaldus mitte alla 3,5%).Joogipiim on standardiseeritud, homogeniseeritud, pastöriseeritud piimatoode. Eestis on kõige enam levinud 2,5% rasvasisaldusega joogipiim. Pastöriseeritud piim on valge, piimale omase nõrgalt magusa maitsega ning ilma kõrvalmaitse ja -lõhnata. Joogipiimana saab turustada tooteid, mille tooraineks on lehmapiim. Joogipiim on mõeldud tarbijale tarnimiseks ilma edasise töötlemiseta. Joogipiimana turustatavat piima on lubatud eelnevalt kuumtöödelda, muuta piima loomulikku rasvasisaldust, rikastada piima mineraalsooladega, vitamiinidega, piimavalkudega või vähendada piima laktoosisisaldust. Piimarasvu ja - valke ei ole lubatud asendada teiste loomsete või taimsete valkude ja rasvadega. Koostis: Piim on emulsioon, mis koosneb suuremalt jaolt veest, ent sisaldab ka

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
26
pptx

Sojaoad

B2, B3, B6, P, PP, C kahevalentset rauda, tsinki, mangaani, vaske ja seleeni. Sojaubade kasutamine  Sojatoodetest ehk tuntuim, peale sojakastet, on sojapiim, mis ei sisalda laktoosi. See on pisut magusa maitsega ning suurepärase dieetiliste omadustega toode. Sobib kasutamiseks analoogselt lehmapiimaga, avatud pakend säilib kasutamiskõlblikuna kauem kui lehmapiim. Esimest korda sojapiima juues võib tugev järelmaitse üllatada. Lisaks klassikalisele sojapiimale müüakse erinevate maitsetega sojajooke, nt kakao või mõne puuvilja maitselisena. Sojaubade kasutamine  Sojapiimast valmistatakse veel jogurtit ning tofut (toorjuust). Jogurt on hea omastatavuse ja mõnusa konsitentsiga. Maitsestamata jogurtit võib kasutada nagu tavalist hapukoortki, segades sinna hulka erinevaid ürte, maitseainesegusid, marju vm.

Geograafia → Geograafia
5 allalaadimist
thumbnail
41
ppt

Erinevad süsivesikud

· C6H12O6 Oligosahhariidid Sahharoos Laktoos Maltoos · C12H22O11. · Sahharoosi toodetakse peamiselt suhkruroost ja suhkrupeedist Polüsahhariidid e polüoosid Polüoosid Tärklis Glükogeen · On kõige levinum orgaaniline aine Maal üldse · Kõige puhtam looduslik tselluloos on puuvill (90%) · Okaspuu puidus (45%) · Reageerib tugevate hapetega · ehk piimasuhkur kuulub kõigi imetajate piima koostisse · Lehmapiim sisaldab keskmiselt 4,8 - 5,0% laktoosi · Laktoosi lõhustamiseks seedimisel on vajalik ensüüm- laktaas · ehk linnasesuhkur on disahhariid, mis koosneb kahest glükoosi molekulis · C12H22O11 · Nimetatakse loomseks tärkliseks · Inimtoidu põhipolüoosid koosnevad glükoosijääkidest OMADUSED MONOOSID OLIGOSAHHARII POLÜOOSID DID Magusus on on ei ole

Keemia → rekursiooni- ja...
158 allalaadimist
thumbnail
4
doc

TOIDUAINETE KONSERVEERIMINE

sisaldusega toite. · Päriliku eelsoodumusega haigus. · Ei nakka · Kahjustab peensoolt · Ainus ravi on eluaegne gluteenivaba toit. Diabeet ehk suhkrutõbi · Kõnekeeles suhkruhaigus · Insuliinist sõltuv ja sõltumatu · Keelatud toiduaineid ei ole kõike võib süüa, kui arvestatakse toidu kogust ja süsivesikute hulka toidus. Laktoos ehk piimasuhkru talumatus · Lehmapiim sisaldab laktoosi ehk piimavalku, mis organismile vajalik süsivesik. · Laktoosisisaldusega piimatooted ei sobi kahjuks kõigile inimestele · Keskmiselt 23-33% Eesti elanikest ei talu piimasuhkurt. · Neile sobivad Hyla vähendatud laktoosisisaldusega tooted. Piimavalgu talumatus · Ei talu kaseiini, mis moodustab 80% piimavalgust · Neile sobivad Hyla vähendatud laktoosisisaldusega tooted. Allergia

Toit → Toiduainete õpetus
37 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Ajaloo kordamine - Kreeka

hobukaarikute võidusõit, maadlus, viievõistlus. Gümnasion- spordiväljak koos riietus- ja pesemisruumidega. 5. Kreeklaste riietus ja toidulaud? Riietus: kitoon (napilt põlvini ulatuv õlgadelt kinnitatud ja sageli vööga kokku tõmmatud), himation (külmema ilma korral kitoonile peale pandav üleriie), pükse ei kanta ja jalas on sandaalid. Toit: puu-ja juurviljad, kala, maitseks: küüslauk, oliiviõli ja mesi. Joodi veega lahjendatud vein, kitse- ja lehmapiim (millest tehti ka juustu), väga harva söödi liha 6. Kreeklaste abielu ja perekond? Naistel puudusid kodanikuõigused ja iseseisvus. Naised allusid alati oma abikaasale, isale või mõnele muule meessugulasele. Mees oli perepea. Abielu eesmärgiks oli saada järglasi. Mehe elu möödus suuremal ajal kodust väljas, naine aga püsis enamasti kodus, korraldas majapidamist ja kasvatas lapsi. Mees võis vabalt luua suhteid ka väljaspool abielu. 7

Ajalugu → Ajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Aspiratsioon

2 – selged vedelikud lõpetada 2h enne anesteesia induktsiooni 6 – minimaalne preoperatiivne paastumine 6h peale söömist (tahke toit, piim ja piima sisaldavad joogid). Vastunäidustuste puudumisel julgustada postoperatiivset suukaudset vedeliku tarbimise alustamist nii vara kui võimalik. Lastel: 2- 4- 6 REEGEL 2 – vee ja teiste selgete vedelike tarbimine lõpetada 2 h enne anesteesia induktsiooni 4 – rinnapiim 4 h enne anesteesia induktsiooni 6 – beebitoit, lehmapiim ja tahked toidud 6 h enne induktsiooni Suukaudseid vedelikke pakkuda, kui laps on täiesti ärkvel (vastunäidustuste puudumisel) Kui laps ei taha, ei pea teda sundima. Ravimid: Seedetrakti stimulantide kasutamine maosisu aspiratsiooni vähendamiseks patsientidel, kellel selleks riski pole, ei ole näidustatud. Maomahla sekretsiooni blokkerite rutiinne kasutamine pole samuti näidustatud, kuid uuringud näitavad, et H2 blokkerid (nt

Meditsiin → Meditsiin
7 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Referaat Allergiast

atoopilistesse haigustesse! Astma lisandumine või nahapõletiku asendumine astmaga on sagedaseim 3-4 aastaselt. Üleminek allergiliseks nohuks või selle lisandumine on sagedaseim murdeeas. Igal kümnendal haigel on atoopiline nahapõletik probleemiks ka täiskasvanueas. Atoopilise nahapõletiku lööbe vallandab mingi ärritav tegur või allergeen. Imikutel ja väikelastel on selleks enamasti toiduallergeenid. Sagedasemad on lehmapiim, muna, kala, nisu, soja, tomat, herned, oad, pähklid, mandlid, maasikad, tsitrusviljad, kiivi, mesi, Sokolaad, kakao, maiustused. Mida vanemaks saab laps, seda rohkem hakkavad haiguse kulgu mõjutama olmeallergeenid: toatolmulestad, loomakarvad, suled, õietolm, hallitusseened, ravimid, pesemisvahendid, kosmeetika, villane ja sünteetiline riie jt. Ägenemist võivad esile kutsuda ka külm ilm, liigne palavus ja higistamine, närvipinge,

Meditsiin → Rahvatervis
46 allalaadimist
thumbnail
17
docx

PORTUGALI VABARIIK

korgipuud, töötlemiseks mõeldud tomatid, riis ja suhkrupeet. Loomakasvatuses on enim arenenud veiste ja sigade kasvatamine. 8.8.Eksport ja import Peamised ekspordi artiklid on veinid, õlu, oliivi õli, tomatipasta, suhkruroog, värske lehmapiim, pirnid, piimavõi, tubakas, sealiha vorstid, sojaoa õli, lehelised köögiviljad, röstitud kohvioad, puuviljad, apelsinid. Peamised sisseveo artiklid on sojaoad, nisu, mais, pagaritooted, veiseliha, oliivi õli, toorsuhkur, lehmapiim, sealiha, raps, toidujäätmed, sojaõli. Portugal on üks suurimad töödeldud tomati (tomatipasta) ja üks juhtivaid veinide eksportija. 8.9.Põllumajandusega seotud keskkonnaprobleemid Põllumajandusega kaasneb alati mitmeid probleeme. Kõige tüüpilisem probleem on reostus, mille toob kaasa väetamine, eriti ohtlik on see just siis, kui põllud asuvad jõgede kallastel, sest siis satub väetist vette. Muidugi toimub ka metsaraiet

Geograafia → Geograafia
31 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Vana-Kreeka

Esinduslikum oli külalistetuba ­ andreion (meeste ruum). Töökoda või kauplus. Linnast väljas põllud, maamajad, karjamaad jne. Riietuses kanti suuri üle keha heidetud riide-asju. Kitoon ­ õlgadelt kinnitatud, põlvedeni ulatuv, vööga. Himation ­ paksem üleriie. Pükse peeti barbarite kombeks. Jalatsitena sandaalid. Toiduks palju puu- ja köögivilju. (küüslauk, kala) Kala oli odav, aga liha söödi harva. Oliiviõli, mesi. Kitse- ja lehmapiim + juust. Veega lahjendatud vein. Naisel puudusid kodanikuõigused ja igasugune iseseisvus. Mees domineerivam pool abielus. Abielu peigmehe ja äia kokkuleppel. Abielu sai lahutada. Eesmärk oli hankida järglasi (aristokraatidel poliitika). Aristokraatidelt pärineb kirjasõna. Konkurentsivaim kõiges. USK Antropomorfsed ­ inimese moodi. Kujutleti perekonnana. Elupaik oli Olümpose mägi. Zeus ­ taeva-, tormi- ja äikesejumal.

Ajalugu → Ajalugu
17 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

PIIMATEHNOLOOGIA

alkholist ja rasvahapete jäägist, s.t on vähemalt kahekomponendilised. Piimandusalases terminoloogias on rasvad siiani võrdsustatud lipiididega, s.t piimas sisalduvaid lipiide nimetakse piimarasvaks. Põhilise osa piimarasvast moodustavad triglütseriidid. Glütrserool on triglütseriide moodustav alkohol. Rasvhapped on karboksüülhapped, mis lipiides on põhiliselt paarisarvu C-aatomitega ja ühe 12-ne aatomi pikkuste ahelatega. Keskmiselt sisaldab lehmapiim 3,8% rasva. Sõltuvalt tõust võib rasvasisaldus kõikuda 2-8 % Piimasrasvast moodustuvad: · Trigültseriidid 98%- on piimarasva põhikomponendid · Diglütseriidid 1,5 % · Monoglüseriidid 0,1 % · Vabad rasvhapped 0,4 % Piimarasva komponendid on kokkupakendatud rasvagloobuliks, mida ümbritseb membraan. Rasvaglooguli membraan koosneb fosfolipliididest, lipoproteiinidest, valkudest, ensüümidest, mikroelementidest ja veest

Toit → Toiduaine õpetus
11 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Nimetu

 Vees on emulgeeritud piimarasv ja suspendeerunud valgud.  Piima koostisse kuuluv vesi on erakordselt suure füsioloogilise tähtsusega, sest sellega rahuldatakse imetaja järglase veetarve elu algperioodil.  Piima kuivaineks nim jääki, mis jääb järele piima kuivatamiselt püsiva kaaluni temperatuuril 102-105 kraadi  Piima kuivainesisaldus iseloomustab piima toiteväärtust ja mõjutab piima töötlemisel piimatoodete väljatulekut.  Keskmiselt sisaldab lehmapiim 3.6-4.3 & rasva. Sõltuvalt tõust ja söötmisest võib rasvasisaldus kõikuda 2-8%. piimarasvast moodustavad triglütseriidid 96-98%, diglütseriide on kuni 1,6%. Neid peetakse ka triglütseriidide sünteesi vaheproduktideks. Rasvhapped, mis on esindatud monoglütseriididena, ei kuuli tavaliselt di ja triglütseriidide koosseisu.  Piimarasval on looduslikest rasvadest kõige mitmekesisem koostis, selles on esindatud umbes 400 erinevat rasvhapet

Varia → Kategoriseerimata
2 allalaadimist
thumbnail
8
rtf

Hobuste tõud ja iseloomustus

Hobused (tõud) Eesti hobune on madalajalgne ning kuiva ja tugeva kehaehitusega kerge põllumajandushobune, keda saab edukalt kasutada laste ratsahobusena ja pere- ning turismihobusena. Tori hobune on elava temperamendiga, healoomuline ja suure veotahtega. Vanadest liinidest on käesoleval etapil kasutuses Hoius 3939 TB, Loots 649 T ja Hasmo 129 T. Eesti raskeveohobune on tugeva konstitutsiooniga hobune, kes on aretatud peamiselt Rootsist ja Belgiast sissetoodud ardennide ning kohalike hobuste ristamise teel. Hobused on rahuliku temperamendiga, energilised ja healoomulised. Eesti sporthobuse aretuse eesmärgiks on võimalikult kõrge saavutusvõimega sporthobune (või ratsaponi), kelle tüüp, kehaehitus, liikumine, iseloom, kehaline ja psüühiline vastupidavus, intelligents, temperament ja tervis on sellised, nagu vajatakse klassikalise ratsaspordi aladel. Trakeeni hobune aretat...

Põllumajandus → Hobumajandus
3 allalaadimist
thumbnail
43
odp

NAKKUSHAIGUSED

Allergia -on immunoloogiliste mehhanismide poolt põhjustatud ülitundlikkus Atoopia- pärilik eelsoodumus väliskeskonnas esinevate allergeenide vastaste ainete IgE antikehade tekkeks Allergeenide jaotus Toiduallergeenid Inhalatsiooni teel sisenevad allergeenid Naha kaudu sisenevad allergeenid Toiduallergeen e. obligatoorsed allergeenid Jaotatakse:*taimsed *loomsed allergeenid Muna, lehmapiim, kaunviljad, apelsin, maasikas, liha, punased- oranžid juurviljad(tomat, porgand, punapeet), teraviljad Allergeen *naha kaudu sisenevad allergeenid (loomade karv-nahk, sünteetilised riided, olmekemikaalid, putukate hammustused, nahale määritavad ravimid Allergeen *inhalatsiooni teel sisenevad allergeenid (1.kodutolm, hallitusseened, majaseen, aerosool 2.õietolm-puude, kõrreliste, õistaimede jne...)

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kasulikud toiduained

Pärnumaa Kutsehariduskeskus KASULIKUD TOIDUAINED Referaat Riina Vahter 2010 Piimatooted on üheks hea ja tervisliku toitumise nurgakividest. Nüüdisajal on piimaletil olevate toodete valik lai ja nende kvaliteet kõrge ning igaühel võimalik valida nende seast endale meelepäraseim. Piim on suurepäraseks erinevate toitainete allikaks ja seega peaksid piimatooted olema toidulaual igas vanuses. Eriti oluline on piimarasvadest saadav energia aga noorele kasvavale organismile. NATUKE KOOSTISEST Piimast saadavate piimatoodete populaarsust on lihtne selgitada. Biojogurtid kuuluvad tervislike toiduainete kõrgliigasse ja on tervislikud nii lastele, täiskasvanutele kui ka eakatele. Hapendatud piimatoodet...

Kategooriata →
16 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Rinnapiim ja imiku toitumine

Parimaks raua allikaks on taine sea-, kana-, vasika-, loomaliha, kogusega päevas 5-20g. Vältida tuleks vorsti, viinerit ja sardelli, kuna neis on palju vähem rauda kui tailihas. Valgurikaste toitude andmist tuleks alustada alles esimese eluaasta lõpul kuna see koormab imiku neere. Jogurdi, keefiri, hapukoore ja kohupiima võib toidusedelisse lisada alates 10.-11. elukuust. Lehmapiima (3,5 % rasvasisaldusega) andmisega alustada alles 2. eluaastal, kogusega 500-600ml. Lehmapiim 1. eluaastal võib põhjustada rauavaegust ja allergiat. Aastane laps sööb juba kõiki põhilisi toiduaineid koos perega ühises lauas, nii palju, kui tal isu on. Tingimuseks on, et toidud valmistatakse lapsesõbralikult. Kui keedad perele juurvilja või suppi, võta lapse osa enne ära ja lisa sool ning vürtsid kõige lõpus. Toitude peenestamise aste sõltub eelkõige lapse hammaste hulgast. Lisatoitude andmine ei

Pedagoogika → Pedagoogika
24 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse nõgesetõbi ja/või näoturse atoopilise nahapõletiku ägenemine allergiline nohu ja/või silmapõletik kõrvapõletik kõriturse astma (hingamisraskus) anafülaktiline shokk Mis võiks olla põhjus? Iga toiduaine võib põhjustada allergiat. Kõige sagedasemad toiduallergeenid imikutel ja väikelastel on: lehmapiim muna kala nisu soja Mis on toiduallergeenid? Toiduained võivad põhjustada allergiat rinnapiimatoidul oleval lapsel emapiima kaudu. Üldtuntud toiduallergeenid on: tsitrusviljad maasikad tomat herned pähklid mandlid shokolaad kakao mesi muna kala Üldtuntud toiduallergeenid ei ole lubatud allergiahaigetele lastele esimesel eluaastal ja rinnaga toitvatele emadele.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Allergia erinevad vormid

Toiduained-allergeenid kahjustavad ka hingamiselundeid (allergiline nohu, allergiline bronhiit või bronhiaalastma). Harvem esineb kahjustusi silmade, kuse- ja suguelundite, südame ning mõningate teiste elundite poolt. Eestis on kõige sagedamini allergeenideks piim, munad, kala, krabid, vähid, mesi, teraviljad ja pähklid.(1) Allergeeniks ei pruugi olla kogu piim, vaid selle üksikud koostisosad (näit albumiin või kaseiin). Kõige sagedamini on allergeeniks lehmapiim. Sellest põhjustatud allergiliste reaktsioonide vältimiseks on võimalik asendada lehmapiim sojapiimaga, mille sensibiliseerivad omadused on tunduvalt nõrgemad. Ka piima keetmine võib muuta selle talutavaks. Mõned taluvad hästi hapupiima, keefiri, jogurtit, rasvavaba piima, võipiima või piimapulbrit. Igaleühele ei sobi isegi kitsepiim. Võib esineda ka juustuallergia. Sageli on toiduallergia põhjuseks munad ja nendes olevad proteiinid.

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Diabetes mellitus

Välis- ehk keskonnafaktorite rolli ilmestab kõige paremini fakt, et ühemunakaksikutel on kokkulangevus I tüüpi diabeedi suhtes vaid 35-50 %. Sealjuures omavad ühemunakaksikud täiesti ühesugust geneetilist materjali. Kõige intensiivsemalt tegeletakse tänapäeval viiruste ja teatud toidufaktorite rolli uurimisega ß-rakkude autoimmuunse protsessi vallandamisel ja püsimisel. Toiduainetest on kõige teravama tähelepanu all lehmapiim: on andmeid, et liiga kiire üleminek rinnapiimalt lehmapiimale või selle baasil valmistatud toitesegudele imikueas võib tõsta diabeediriski. Mis puutub aga magusasöömisse, siis praeguste teadmiste kohaselt ei ole see seotud I tüüpi diabeeti haigestumise riskiga. II tüüp II tüüpi ehk insuliinsõltumatu diabeeti või vasturegulatsiooni suhkurtõbe esineb umbes 90% juhtudest ning esineb põhiliselt vanemaealiste tüsedate inimeste haigus. Nende

Sport → Kehaline kasvatus ja sport
16 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Atoopiline dermatiit

Tartu Tervishoiu Kõrgkool Õe õppekava ATOOPILINE DERMATIIT referaat Koostajad: Malle Lattik Ingel Ilves Tartu 2014 SISUKORD 1. ATOOPILINE DERMATIIT..................................................................................................3 2. ETIOLOOGIA........................................................................................................................3 3. AD-I ÄGESTAVAD TEGURID............................................................................................3 4. SÜMPTOMID.........................................................................................................................4 4.1 AD imikueas......................................................................................................................4 4.2 AD lapseeas...................................................

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Rahvusköök - EESTI KÖÖK

20 õun kg 0,035 0,028 0,070 0,056 0,00 kr 0 õunamoos kg 0,028 0,028 0,056 0,056 0,00 kr 11 kanamuna kg 0,011 0,010 0,022 0,020 0,00 kr 0 maapähkel kg 0,005 0,005 0,010 0,010 0,00 kr 0 lehmapiim kg 0,033 0,033 0,066 0,066 0,00 kr Kokku: 0,161 0,153 0,322 0,306 0,00 kr Hind km-ga: 0,00 kr Valmistamine: 1. Lõika leivast kuubikud. 2. Kuumuta pannil või ja prae selles leivakuubikud. Lisa suhkur ja kaneel ning lase leivakuubikutel karamelliseeruda. 3

Toit → Toitlustus
35 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat valgud

valgumolekul satub vereringesse ja kutsub esile keha immuunvastuse. Selle tagajärjel moodustuvad antikehad, intensiivistub histamiini süntees jne. Toiduallergiad võivad olla asümptomaatilised (tekivad ainult antikehad, ei esine sümptomeid) või sümptomaatilised. Allergiat põhjustavad pähklid (43% kõigist toiduallergiaist), munad (21%), piim (18%), sojaoad (9%), vähemal määral nisu, kanaliha, kala ja molluskid. Peamine laste toiduallergia põhjustaja on lehmapiim. Organismi ülitundlikkust võib põhjustada ka lehmapiimas leiduv valk - laktoglobuliin, mille allergeensed omadused ei kao keetmisel. Teatud määral vähendab laktoglobuliini allergeensust piima hapnemine. Siit ka konkreetne soovitus. Nendele lastele, kes on värske piima suhtes allergilised, tuleks pakkuda piima asemel keefiri, jogurtit, hapupiima. Kuid ka nende toodetega ei tohi koguseliselt liialdada. Teine väga tugev valguline allergeen tavatoiduainete hulgas on munavalge

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Referaat Tervislik toitumine

Pagari ja õllepärm 2-5 K, Na, S, Cl jt., mikroele menudest aga Cu, B2-vitamiin 1,3...2,6 Jahu, tangud, leib 0,1-0,5 Zn, Fe, Co, Mn, F, J jt. Liha ja subproduktid 0,1-0,16 Kaltsiumi- ja fosforisoolad on luude Lehmapiim 0,19 koostises peamised anorgaanilised. Peale Kohupiim, juust 0,3-0,4 selle mõjutab kaltsium närvide ja lihaste Pagari ja õllepärm 2-4 erutatavust, on vajalik verehüübimisel, osaleb PP-vitamiin 14...28 Leib 0,45 organismi immuunsuse kujunemisel,

Toit → Toitumisõpetus
56 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Diabeet

Paraku on selliste keskkonnategurite määratlemine osutunud geeniuuringutest märksa keerulisemaks. Probleem on eelkõige selles, et keskkond on geenidest palju ebapüsivam ja I tüüpi diabeedi puhul võisid haiguse seisukohalt olulised sündmused (näiteks mõni viirushaigus) toimuda aastaid enne haiguse avaldumist. Viirustest uuritakse praegu aktiivselt enteroviirusi, mis võivad inimesel põhjustada väga erinevaid viirusnakkusi. Toiduainetest on kõige teravama tähelepanu all lehmapiim: on andmeid, et liiga kiire üleminek rinnapiimalt lehmapiimale või selle baasil valmistatud toitesegudele imikueas võib tõsta diabeediriski. Nimetatud valdkondades on praegu maailmas käimas suured uuringud ja hetkel pole kokkuvõtete tegemine või soovituste andmine veel võimalik. Mis puutub aga magusasöömisse, siis praeguste teadmiste kohaselt ei ole see seotud I tüüpi diabeeti haigestumise riskiga.

Sport → Kehaline kasvatus
40 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Luud, lihased, hingamine, Viitamin D

hormoonide vallandumine. Imikutel ja väikelastel on puudulik sapi ja sapihapete produktsioon maksa poolt. Valkude lõhustamise lõpp-produktiks on aminohapped, mis imenduvad verre. Esimestel elukuudel on puudulik tärklise seedimine, sest kõhunäärme amülaasi (seedeensüüm, mis lõhustab tärklist) aktiivsus on madal. Laktaas – peensoole ensüüm, lõhustab lehmapiima suhkrut laktoosi. Vastsündinuil puudub soole mikrofloora! Rinnapiim läbib seedekulgla 13 h , lehmapiim 15h. Defekatsioonisagedus on 1.nädalatel 4,5x päevas, hiljem 2,3x päevas, alates 1-aastaselt 1,2x päevas. Eksikoos – veetustumine, kui veekadu liiga suur (kõhulahtisuse korral). 5.Termoregulatsiooni iseärasused Põhiline soojustekke koht – lihased. Soojusteke ja äraandmise intensiivsust reguleeritakse hüpotaalamuse piirkonnas. Lastel pole termoreg.keskused täielikult välja kujunenud, seetõttu sõltub nende kehatemp. väliskeskkonnast

Bioloogia → Füsioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Referaat: Valgud

valgumolekul satub vereringesse ja kutsub esile keha immuunvastuse. Selle tagajärjel moodustuvad antikehad, intensiivistub histamiini süntees jne. Toiduallergiad võivad olla asümptomaatilised (tekivad ainult antikehad, ei esine sümptomeid) või sümptomaatilised. Allergiat põhjustavad pähklid (43% kõigist toiduallergiaist), munad (21%), piim (18%), sojaoad (9%), vähemal määral nisu, kanaliha, kala ja molluskid. Peamine laste toiduallergia põhjustaja on lehmapiim. Organismi ülitundlikkust võib põhjustada ka lehmapiimas leiduv valk - laktoglobuliin, mille allergeensed omadused ei kao keetmisel. Teatud määral vähendab laktoglobuliini allergeensust piima hapnemine. Siit ka konkreetne soovitus. Nendele lastele, kes on värske piima suhtes allergilised, tuleks pakkuda piima asemel keefiri, jogurtit, hapupiima. Kuid ka nende toodetega ei tohi koguseliselt liialdada. Teine väga tugev valguline allergeen tavatoiduainete hulgas on munavalge

Bioloogia → Bioloogia
47 allalaadimist
thumbnail
6
doc

KEEMILISED ELEMENDID JA ANORGAANILISED ÜHENDID ORGANISMIDES

Happelised omadused tugevnevad skaala näitude vähenemisel, aluselised aga suurenemisel. Skaala on logaritmiline: 10 x happelisem 4 5 6 100 x happelisem 5 neutraalse reaktsiooniga biovedelikku praktiliselt ei esine: maohape 1,5 – 2,5 sidrunimahl 1,8 – 2,4 lehmapiim 6,6 – 6,7 inimese sülg 6,9 – 8,0 veri 7,3 – 7,4 uriin 4,8 – 7,5 merevesi 8,1 – 8,2 happevihm 3-… vihmavesi 6,3 – 6,4 (ei ole 7, sest sisaldab HPO3`) Funktsioonid raku tasandil:  H2O kindlustab turgori ja seda tänu vee liikumisele rakku osmoosi teel.  Kindlustab raku stabiilse sisekeskkonna. On stabiilse temperatuuriga, mis on vajalik

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
12
doc

`KEEMILISED ELEMENDID JA ANORGAANILISED ÜHENDID ORGANISMIDES

7 ­ 14 ­ aluseline Happelised omadused tugevnevad skaala näitude vähenemisel, aluselised aga suurenemisel. Skaala on logaritmiline: 10 x happelisem 4 5 6 100 x happelisem neutraalse reaktsiooniga biovedelikku praktiliselt ei esine: maohape 1,5 ­ 2,5 sidrunimahl 1,8 ­ 2,4 lehmapiim 6,6 ­ 6,7 inimese sülg 6,9 ­ 8,0 5 6 veri 7,3 ­ 7,4 uriin 4,8 ­ 7,5 merevesi 8,1 ­ 8,2 happevihm 3-... vihmavesi 6,3 ­ 6,4 (ei ole 7, sest sisaldab HPO3`) Funktsioonid raku tasandil:

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun