Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"toiduallergia" - 66 õppematerjali

toiduallergia on imikutel levinud, kuid vanusega sageli hakkavad taluma: lehmapiima 3 a vanuselt 75– 90%, muna 5 a vanuselt 57%, kala, maapähklit 15%. Kuid samas võib kujuneda aeroallergeenide allergia , atoopiline ekseem enamasti taandub, kuid 50–80%-l kujuneb allergiline nohu v astma.
thumbnail
4
doc

Toiduallergia

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS HOTELLITEENINDAJA Älis Saadjärv TOIDUALLERGIA Referaat Toitumisõpetuses Pärnu 2010 Lastel esinevad allergilised haigused on sagedamini põhjustatud toiduainetest-allergeenidest. Harvem täheldatakse toiduallergiat täiskasvanutel. Viimast on mõnikord väga raske kindlaks teha, mistõttu toiduainete osatähtsus allergeenidena on kindlasti suurem. Eelsoodumuse korral võivad mitmesugused toiduained, eelkõige toidus leiduv valk, põhjustada allergilise reaktsiooni. Näiteks seedehäirete puhul võib

Toit → Toitumisõpetus
35 allalaadimist
thumbnail
21
ppt

Toiduallergia

''KOGU TÕDE TOIDUALLERGIAST'' lapsevanematele Tallinn 2012 Kuidas ma tean, et just minu lapsel on toiduallergia? Toiduallergiat esineb kõige sagedamini alla kolmeaastastel lastel. Toiduallergia avaldusteks võivad olla: kõhuvalu, iiveldus, oksendamine ja/või kõhulahtisus huulte, keele ja suu limaskesta sügelus, kipitus ja turse nõgesetõbi ja/või näoturse atoopilise nahapõletiku ägenemine allergiline nohu ja/või silmapõletik kõrvapõletik kõriturse astma (hingamisraskus) anafülaktiline shokk Mis võiks olla põhjus? Iga toiduaine võib põhjustada allergiat.

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
14
doc

TOIDUALLERGIA

Tööõpetuse osakond TOIDUALLERGIA Referaat Juhendaja: dotsent Kaie Papple Tallinn 2011 1 SISSEJUHATUS ,,Mis lõunaks on?", ,,Kas ma saaksin ka?". Ei möödu päevagi, ilma, et me mõtleksime söögile, kusjuures näljasena me eriti muust ei mõtlegi. Sööme, kui oleme õnnelikud; sööme, kui oleme kurvad. Toiduga tähistame nii suuri sündmusi kui ka muid erilisi hetki oma elus. (L. Hammond, L. Rominger, 2005. Kokaraamat, toiduallergia lastele : 9). Mis aga juhtub, kui toit, mida tahame, igatseme ja vajame, meid hoopis haigeks teeb? ,,Teil on allergia!" Selline diagnoos tekitab ebakindlust, pelgust ja küsimusi. Miks just minul? Mis seda põhjustab? Kuidas ennast ja oma lähedasi aidata? Mis allergiaga täpselt tegemist on jne. Alati pole sugugi lihtne öelda, mis allergiat tekitab. Selleks võib olla palju erinevaid põhjuseid ja tegureid, isegi toit mida me igapäev eluspüsimiseks vajame. Paljud ei tule selle pealegi, et

Bioloogia → Bioloogia
8 allalaadimist
thumbnail
9
pptx

Toiduallergia ja toidutalumatus

Toiduallergia ja toidutalumatus 9klass Toiduallergia Toiduallergia on haigus, mille puhul keha immuunsussüsteem võitleb tavaliselt ohutuks peetud toiduvalkudega, näiteks piima või kanamunavalgu vastu. Toiduallergia avaldumine Toiduallergia avaldub enamasti põletikena. Lastel avaldub sageli nahalööbena või kõhuhädadega. Tekkimise tõenäosus Kui kummalgi vanemal pole allergilisi haigusi on tõenäosus 1030% Kui ühel vanemal on allergiline haigus, on tõenäosus 50% Kui mõlemal vanemal on allergiline haigus on tõenäosus 80% Emapoolne allergia on tugevam riskifaktor kui isapoolne. Seda esineb Toiduallergiat esineb peamiselt väikelastel piimale, munale ja nisule Vanematel lastel ka kalale ja pähklitele Ka toored puu ja aedviljad põhjustavad toiduallergiat Näiteks: porgand, maasikas, õun, mustsõstar, viinamari Toidutalumatus Toidutalumatus on mitteallergiline ülitundlikkus mõne toidu või joogi...

Inimeseõpetus → Inimese toitumisõpetus
5 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Allergia

Peamised allergeenid: 1.Allergeenid, mis levivad sissehingatava õhuga 2.Toiduallergeenid 3.Ravimid ( antibiootikumid , valuvaigistid) 4.Putukamürgid (sääsed, mesilased, herilased) 5.Keemilised ained ( olme keemia , ehitus ja viimistlus materjalid) Ülikiire reaktsioon, mis tekib sekundite jooksul ( elule ohtlik) Sagedamini esinevad allergilised haigused: Hingamisteedes: Allergiline astma ja allergiline nohu. Nahal: Kontakt allergia ja toiduallergia Seedetraktis: Toiduallergia Allergiline astma. Astma - bronhide limaskesta krooniline põletik millega kaasneb bronhide kitsenemine. Tekkepõhjused. Olme tolm, milles erutseb ämbliku taoline tolmulest. Lemmikloomade karvad. Õietolm. Hallitusseente eosed. Tunnused(astmahoog). Äkiline köiv köha. Lima hingemis teedes. Vilistav raske väljahingamine. Esmaabi ja ravi. Eemaldada allergeen , kui see on võimalik . Anda haigele hingamisteed avavad vahendit ( inhalaator). Panna haige lõdvestus asendisse.

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Allergia erinevad vormid

Eelsoodumuse korral võivad mitmesugused toiduained, eelkõige toidus leiduv valk, põhjustada allergilise reaktsiooni. Näiteks seedehäirete puhul võib puudulikult lõhustunud valk peensooles imenduda ja põhjustada organismi ülitundlikkust. Organismi sensibiliseerumine võib tekkida üksikute, mitmete või paljude toiduainete suhtes. Sageli esineb toiduallergiaga isikutel kõrgenenud tundlikkus õietolmude, ravimite ja vesikirbupuru (akvaariumi kalade toit) suhtes. Toiduallergia tekib sageli varases lapseeas, enamasti siis, kui laps hakkab toiduks lehmapiima või muna saama.(1) Toiduained võivad põhjustada kiireid allergilisi reaktsioone (näit allergilisi turseid) või kroonilisi allergilisi haigusi (allergiline dermatiit e nahapõletik, konjuktiviit). Toiduallergia nähud väljenduvad sagedamini nahal (nõgeslööve, angioödeem, ekseem, dermatiit, gastriit, soolepõletik). Toiduained-allergeenid kahjustavad ka hingamiselundeid (allergiline

Bioloogia → Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
14
rtf

Eritoitumine

Diabeet Diabeet ehk suhkruhaigus on levinud ainevahetushaigus, mille puhul organismis on tekkinud insuliini puudulikkus või insuliin ei toimi ja seoses sellega tõuseb veresuhkrutase liiga kõrgele. Insuliin on kõhunäärmes toodetav hormoon, mis aitab kaasa veresuhkru ehk glükoosi imendumisele veresoonte rakkudesse. Mis juhtub kui insuliini ei jätku? Süsivesikud lagunevad seedimise käigus glükoosiks. Selleks, et glükoos pääseks rakkudesse ja temast saaks igapäevaseks eluks vajalikku energiat, peab kõhunääre eritama küllaldase koguse insuliini, mida on vaja toitainete omastamiseks ja mis normaliseerib veresuhkrutaseme. Kui insuliini ei jätku, siis veresuhkur rakkudesse ei pääse ja selle tase veres tõuseb. Hoolimata veresuhkru kõrgest tasemest inimese organism tegelikult nälgib. Diabeedi põhjused Haigestumise peamised põhjused: Pärilik eelsoodumus Vähene füüsiline koormus Vale toitumine Viirushaigused Sageli põetud kül...

Toit → Toitumisõpetus
99 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Lapse tervislik toitumine

....................................................................................10 2.3.1 Kaariese tekke põhjused...........................................................................................10 2.3.2 Kaariese vältimine....................................................................................................11 2.4 Toiduallergiad................................................................................................................. 12 2.4.1 Toiduallergia sümptomid......................................................................................... 12 2.4.2 Toiduallergia vältimine............................................................................................ 13 2.5 Toidutalumatus................................................................................................................14 Kokkuvõte.......................................................................................................................

Toit → Toitumise alused
172 allalaadimist
thumbnail
18
docx

Referaat Allergiast

Sellest valdkonnast tean ma üsna palju, kuid mulle meeldib uut infot otsida ning alati tuleb ju kasuks, kui midagi rohkemat teada saab. SISUKORD SISSEJUHATUS 1. Mis on allergia? 1.2. Päritolu põhjal jagunevad allergeenid 1.3. Allergiku elustiil 2. Allergiline nohu 2.1. Allergilise nohu sümptomid 3. Atoopiline nahapõletik 3.1. Atoopilise nahapõletikuga kaasnevad häired 3.2. Nahahooldus ja ravi 4. Soovimatu koduloom - kodutolmulest 4.1. Abinõud lestade vältimiseks 5. Toiduallergia 6. Putukaallergia 6.1. Esmaabi 7. Astma 7.1. Astma ravimid 7.2. Astmahoo esmaabi KOKKUVÕTE KASUTATUD KIRJANDUS 1. MIS ON ALLERGIA? Allergia ehk ülitundlikkuse all mõistetakse organismi ebatavalist reageerimist kas mingile välisele või organismis olevale tegurile. Inimorganism püüab mitmesuguste välisteguritega kokku puutudes nendega kohaneda ning samal ajal säilitada organismis sisekeskkonna ühtsust. Selleks toimuvad organismis keerukad kaitsereaktsioonid

Meditsiin → Rahvatervis
46 allalaadimist
thumbnail
32
docx

hiuhiuhiuhhiu

Allergia on ülitundlikkusreaktsioon, mille käivitavad spetsiifilised immuunmehhanismid. Allergia on allergiliste sümptomite kliiniline väljendumine. Allergeenid on ained, mis kutsuvad esile allergilise reaktsiooni. Enamlevinud allergeenid on valgud. Reaktsioon allergeenide suhtes võib olla vahetu, mida on suhteliselt kerge avastada, ja hilistüüpi, mis avaldub tunde või päevi pärast allergeeniga kokkupuudet. Hilistüüpi reaktsiooni on suhteliselt raske avastada. Miks toiduallergia tekib, on veel ebaselge. Ühe teooria järgi on põhjuseks imikute vaktsineerimine, mis tõstab immuunsüsteemi aktiivsust, kuigi teadusuuringud seda teooriat ei kinnita. Teine teooria süüdistab varajast rinnaga toitmisest loobumist ja imikute toitesegudes olevaid valkusid. On veel hügieenihüpotees, mille järgi on kõik liiga puhas ja immuunsüsteem igavleb ning otsib tegevust. Allergia tabab ühel või teisel eluperioodil umbes 20% elanikkonnast, kuid pidevalt

Toit → Toit ja toitumine
38 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Konservandid

Mida teevad emulgaatorid pagaritoodetes? Emulgaatori eesmärk pagaritoodetes on ilusa vahu andmine. Näiteks biskviidimiksi koostisesse on lisatud emulgaatoreid sellepärast, et munamass hästi vahustuks. Milliseid E-aineid pannakse pannkookidesse ja miks? Kodus pannakse pannkoogi taignasse nt : söögisooda(E500) või kergituspulber(E450). Neid E-aineid pannakse taignasse kobestamiseks. Mida peaksid tundlikud inimesed silmas pidama? Peaksid hoiduma E-ainete(nt : tartrasiin, erütrosiin, sulfitid, bensoehape, bensoaadid, sorbiithape, aspartaam ja naatriumglutamaat) rohket tarbimist, kuna need võivad põhjustada toiduallergia sarnaseid sümptomeid. Eelistage värskeid ja töötlemata toiduaineid ning tutuvuge pakendil oleva koostisainete loeteluga. Mille poolest erinevad äädikas ja sidrunhape omavahel? Äädikhape on asendamata karboksüülhape, sidrunhape on asendatud. Äädikhapet leidub nõgestes ja siplelgates, sidrunhapet leidub puuviljades (tsit...

Keemia → Keemia
9 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Allergia

Allergia Mis on allergia ? Allergia on ebatavaliselt äge immuunvastus ainetele ehk allergeenidele, mis tavaliselt taolist reaktsiooni ei tingi. See on teatud liiki ülitundlikkus vastava aine suhtes. Allergiat võib esineda igas vanuses. Kuidas tekib allergia ? Esmakordsel allergeeniga kokkupuutel tekib tavaliselt tagasihoidlik reaktsioon, mis tingib antikehade tekke organismis. Teistkordsel kokkupuutel tekib aga äge reaktsioon, mis võib avalduda mitmesuguste erinevate haigusnähtudena. Põhimõtteliselt võib allergilisi reaktsioone jagada kaheks: ühed, mis on üliägedad ning eluohtlikud ja kergemakujulised, mis elu ei ohusta. Allergija sümptomid Sagedamini esinevad hingamisteede sümptomid: vesine nohu, aevastamine, köha, hingamisraskused. Nahanähtudena avalduv allergia põhjustab naha punetust kui ka sügelemist. Toiduallergia põhjustab sagedamini iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja lahtisust. Kõikide ülitundlikkuse tüüpide korral ...

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Toitumishäired

• Ravi võtab aega üle aasta, halvimatel juhtudel kuni 7 aastat ORTOREKSIA Sümptomid • Toite tarbitakse oma väljamõeldud “tervislikkuse” reegleid järgides • Tervislik toitumine kinnisidee • Hindavad üle tervisliku toitumise tähtsust • Juhul, kui ortoreksia all kannataja rikub oma tervisele pühendatud toitumisreegleid ja alistub “keelatud” nimekirjas olevale toidule, siis ta tunneb ennast süüdi ja vaimselt ning füüsiliselt rüvetatud Tekkepõhjus • Toiduallergia • Soov üle saada kroonilisest haigusest • Soov kehakaalu langetada • Soov toituda ja elada tervislikult Ravi • Ravi sarnaneb anoreksia raviga, kuid antidepressantide manustamine on raskendatud, sest ortorektikud peavad ravimeid väga kahjulikeks • Kuna nad on uhked oma toiduvaliku üle, peab teraapiasse haarama ka toitumisteadlasi • Ortorektikud muudavad oma toitumisharjumusi kergemini kui teiste toitumishäirete all kannatajad, neile tuleb lihtsalt

Toit → Toitumisõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Eritoitlustamine

nii suur allergiline reaktsioon, mis võib lõppeda isegi haiglaga. Tavaliselt hotellides on asi teistmoodi. Hotellid enamasti arvestavad eritoitumisega inimesi ning hommiku,-lõuna ja õhtusöökidel pakutakse ikka gluteeni-,laktoosivaba jms toite. Eritoitumine on ka nt. Taimetoitlased, kes ei söö liha ja lihatooteid, diabeet ehk suhkruhaigus, kus inimesed samuti pavad vaatama ja valima toitu, tsöliaakia kui ka toiduallergia,mis on üks suurimaid probleeme inimeste seas. Mõnel inimesel võib olla väga tugev allergia mingi teatud toidu vastu ning kui ta läheb näiteks hotelli vms ja sööb näiteks ära kartulipudru, kus oli sees mingi aine, mis põhjustab tugevat allergiat, siis see võib automaatselt inimesel hinge kinni lüüa, inimene võib minestada ja kõik võib lõppeda väga kurvalt, sellepärast on ka väga oluline kui söögi juures

Toit → Toit ja toitumine
6 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Kordamisküsimused lastehaiguste, tervisedenduse ja lastekaitse kohta

12. Riikliku vaktsineerimiskalendri vaktsiinid Riiklik vaktsineerimine:Tuberkuloos, B-viirushepatiit, Difteeria, Teetanus, Läkaköha, Poliomüeliit ehk lastehalvatus, Leetrid, Punetised, Mumps, Hemofilus influenza b-tüüp 13. Iseloomustage allergiat ja selle sagedasemaid tekitajaid Allergia all mõeldakse kalduvust ebatavalisele allergilisele reaktsioonile mingi põhjusliku aine, allergeeni suhtes. Allergia võib olla kiiret või aeglast tüüpi · Toiduallergia ­ ema toidu allergeenid lähevad rinnapiima, siit toiduallergia juba rinnapiima ajal. Allergiseerivad toiduained: kala, muna, hernes, tomat, kiivi, pähklid, soja, mesi, seller, sokolaad, maasikad, tsitrusviljad. · Lehmapiimaallergia · Allergiline nohu Tavalisemad allergeenid: õietolmud, loomakarvad, hallitusseened, kodutolmulestad, putukad, toiduained, ravimid. 14. Mis toimub astma korral organismis

Meditsiin → Terviseõpetus
63 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Allergia sümptomid ja ennetamine

Kui allergeen satub organismi esimesel korral, tekib sinna antikeha. Kui allergeen satub organismi korduvalt, siis nuumraku kest, millel antikeha asetseb, puruneb ning eralduvad bioloogiliselt aktiivsed vahendajaained, mis põhjustavad allergianähtusi. (,,Tea Entsüklopeedia 1. köide", ,,Tea kirjastus", Tallinn 2008, lk 370) Sümptomid Allergia sümptomiteks on vesine nohu, aevastamine, köha, hingamisraskused, pisarad, naha punetus, sügelemine. Toiduallergia põhjustab aga iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja kõhulahtisust. (,,Tea Entsüklopeedia 1. köide", ,,Tea kirjastus", Tallinn 2008, lk 370) Ennetamine Allergia ära hoidmiseks tuleks hoiduda igasugusest tervistkahjustavast tööst, suitsetamisest, kokkupuutest keemiliste (eriti mürgiste) ainetega ning ei tohiks kasutada kergekäeliselt ravimeid. Ravi Üheks efektiivseimaks on põhjuslik ravi - haigustpõhjustava allergeeniga kontakti vältimine.

Bioloogia → Bioloogia
38 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Allergia

ALLERGIA Allergia on immuunsüsteemi ebatavaliselt äge reaktsioon mingi aine suhtes. Aine võib olla pealt näha ohutu, kuid võib tekkida tugev vastureaktsioon. Tavapäraselt tegeleb immuunsüsteem bakterite, viiruste ning toksiinide kahjutuks tegemisega ehk omab kaitsvat ülesannet. Allergiat võib esineda igas vanuses. Ained, mille suhtes organism on ülitundlikuks muutunud, nimetatakse allergeenideks. Nendeks võivad olla toiduained, õietolm, kodutolm, kemikaalid, loomad, ravimid vms. Esmakordsel allergeeniga kokkupuutel tekib tavaliselt tagasihoidlik reaktsioon, mis tingid antikehade ehk kaitsekehade tekke inimese organismis. Teistkordsel kokkupuutel tekib aga äge reaktsioon, mis võib avalduda mitmesuguste erinevate haigusnähtudena (sügelemine, kõhulahtisus, iiveldus jne). Põhimõtteliselt võib allergilisi reaktsioone jaga kaheks: üh...

Bioloogia → Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Allergia

hingamisraskus, mis on tingitud hingamisteede ahenemisest ja võib olla eluohtlik. q Kui histamiin ja teised ained vabanevad kogu kehas, võib tekkida eluohtlik reaktsioon ­ anafülaksia.(veresooned ahenevad äkki) Sümptomid q vesine nohu, aevastamine, köha, hingamisraskused. Lisaks tavaliselt ka pisaravool. q Nahanähtudena avalduv allergia põhjustab naha punetust, sügelemist ning nahapinnale võivad tekkida kublad (urtikaaria). q Toiduallergia põhjustab sagedamini iiveldust, oksendamist, kõhuvalu ja lahtisust. q Kõikide ülitundlikkuse tüüpide korral võib kaasneda peavalu. q Allergiast tingitud astamle on iseloomulikud hingeldus- ning õhupuudushood Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Diagnoosimine q

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

GEENITEHNOLOOGIA

Samuti on transgeensel inimesel nii teaduslikust kui ka eetiliselt küljest vastunäidustatud, vähemalt geenitehnoloogia tänapäevase taseme juures. 6. Milline on GM- taimede kasulikkus/ohtlikkus? Kasulikkus: *saagikuse parandamine, *toiteväärtuse suurendamiseks, *taimede kahjurite suhtes vastupidavam, *vähendab taimekaitse vahendite kasutamist, *kiire,tõhus, *parandab ühiskonna kvaliteeti, *põldudel kasutatakse VÄHEM keskkonna mürke. Ohtlikkus: *terviseriskiks toiduallergia, *võib kahjustada nii inimese kui ka loomade tervist, *CMO-de käitumist pole võimalik pika aja peale ennustada, *CMO sisaldab antibiootikumide geene. -pigem EI, sest see võib olla tervisele ohtlik, pole veel piisavalt arenenud. Ei teata veel mõjudest ja riskidest. Ühesõnaga varajane teema. 7. Kuidas ja milleks tehakse geeniteraapiat? Põhimõte: seisneb normaalselt talitleva geeni siirdamises raske geneetlise puudega inimese koe(organi) rakkudesse

Bioloogia → Bioloogia
6 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Mis on allergia ja kuidas tekib?

· Tuulutage tubasid varahommikul, mil õhus on vähem õietolmu. · Kandke silmade kaitseks päikeseprille. Kui Te olete õietolmu suhtes ülitundlik, olge ettevaatlik ka mõne toiduaine, eeskätt mee, päevalilleõli, pähklite ja mandlite söömisel! Taimede õietolmu koostis sarnaneb nende toiduainete koostisega. Toiduallergia Toiduallergia esineb sageli lapseeas, esimesel kolmel eluaastal. Tavaliselt põhjustavad ülitundlikkust piim, muna ja nisu. Täiskasvanueaks võib toiduallergia taanduda. Kuid kala, maa- ja metsapähkli, seesamiseemnete ja sojaubade allergia ei taandu! Allergiat võib põhjustada peaaegu iga toiduaine. Toidus esinevate lisaainete suhtes esineb ülitundlikkust harvemini. Mõne toiduaine allergeensus kaob termilisel töötlemisel (külmutamisel või keetmisel), kuid selleri, pähklite, kala ja mandli allergeensus ei kao. Sagedasemad toiduallergeenid: · Mereannid: merekalad (tursk, lest, heeringas, lõhe), molluskid, austrid ja koorikloomad

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Tervisedendus, pediaatria, lastekaitse

· Immuunsüsteemi indutseeritakse ise tootma antikehi, tekitades kaitsevõime sesseviidud antigeeni suhtes. · Immuunusus kujuneb välja 3-7 päeva jooksul · Tehakse siis, kui on piisavalt aega oodata antikehade tekkimist organismis. 10. Iseloomustage allergiat ja selle sagedasemaid tekitajaid Allergia all mõeldakse kalduvust ebatavalisele allergilisele reaktsioonile mingi põhjusliku aine, allergeeni suhtes. Allergia võib olla kiiret või aeglast tüüpi · Toiduallergia ­ ema toidu allergeenid lähevad rinnapiima, siit toiduallergia juba rinnapiima ajal. Allergiseerivad toiduained: kala, muna, hernes, tomat, kiivi, pähklid, soja, mesi, seller, sokolaad, maasikad, tsitrusviljad. · Lehmapiimaallergia · Allergiline nohu Tavalisemad allergeenid: õietolmud, loomakarvad, hallitusseened, kodutolmulestad, putukad, toiduained, ravimid 11. Mis toimub astma korral organismis

Meditsiin → Tervisedendus, pediaatria,...
125 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Rakendusbioloogia

Nimeta erinevaid bioloogia rakenduslikke teadusharusid Üldbioloogilised- geneetika (pärilikkus), molekulaarbioloogia (pärilik info), rakubioloogia, ökoloogia (elusa ja eluta looduse omavaheline suhe). Eribioloogilised- botaanika (taim), zooloogia (loom). Biotehnoloogia eelised Tänu sellele avastati palju kõrgtehnoloogilist, eriti toiduainetööstuses ja seda mitmekesistades ja ravimite väljatöötamisel, täiustada raviprotseduure ning tootmisel, aga ka eriomadustega taimesortide loomisel. Biotehnoloogia probleemid Bioloogilise relva väljatöötamine, eetilised probleemid- kõlbeline või mitte. Suur ajakulu. Tundlikud keskkonnategurite suhtes. Millega tegeleb biomeetria? Bioloogiliseks uurimiseks kohandatud matemaatiliste meetodite kompleks. Millega tegeleb biokeemia? Bioloogiline keemia on teadus elava keemilisest koostisest, elusorganismi keemiliste komponentide muundumistest ja nende muundumiste seostest elusorganismide struktuuride spetsiif...

Bioloogia → Bioloogia
34 allalaadimist
thumbnail
50
pptx

Riskianalüüs. Töökeskkond ja ergonoomika

• Geenide avaldumist saab reguleerida. • Teatakse täpselt, millist geeni üle kantakse, mis muutub uues sordis. • Raviomadused, mida saab taimedele tekitada (nt vähivastase toimega tomat). GMO - NÕRKUSED • Muundatud organism võib tõrjuda välja kohalike liike • Suureneb umbrohumürgi kasutamine mürgikindlate kultuuride puhul • Võivad tekkida ka mürgile allumatud umbrohud. • Suureneb surve teatud putukaliikidele, mis omakorda muudab ökosüsteemi tasakaalu. • Toiduallergia • GM umbrohi • GM kahjurid • Igal organismil on oma genoom • Väheneb looduslik mitmekesisus • GM toit avaldab olulist mõju viljakusele, maksa funktsioonide häirimisele GMO - OHUD • Otsene • Koheselt ilmnev • Mingi aja pärast ilmnev või kumulatiivne, • Summeeruv • Otsene oht võib olla mürgisus. Näiteks sööb putukas GM taime ja sureb. • Kaudse mõju : kui putukad söövad toksiini tootvat taime ja surevad

Ergonoomika → Ergonoomika
5 allalaadimist
thumbnail
9
rtf

Allergia ja eksoallergeenid

On ka tähelepanekuid, et sageli seostub puu- või juurviljaallergia kase õietolmu allergiaga ning maitseaine allergia puju allergiaga. Allergeenina võivad toimida toiduainetes sisalduvad konservandid (bensoehape, naatriumbensoaat, metabisulfit, atsetüülsalitsüülhape), värvained (kollane toiduvärv tartrasiin) ja muud lisandid - piimas antibiootikute ja pesuainete jäägid, juurviljades väetiste ja mürkainete komponendid. Toiduallergia avalduseks on peamiselt seedehäired (iiveldus, oksendamine, kõhulahtisus, kõhuvalu, kõhupuhitus), aga sageli ka nahalööbed või nohu, astmahood, migreen, kõriturse, näoturse ja rasketel juhtudel sokiseisund. KEEMILISED AINED, RAVIMID Allergeenideks võivad olla kõik keemilised ained, sealhulgas ravimid. Ülitundlikkus keemiliste ainete suhtes võib tekkida inimestel, kes kutsetöös puutuvad kokku keemiliste ainetega või kasutavad neid koduses majapidamises

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Allergia

sidrunid, greibid, maasikad, pähklid, maiustused. Kodus peaks olema kergesti puhastatav mööbel, vähe tolmu koguvaid esemeid (vaibad, lahtised raamaturiiuild jm.). Nii raseda kui ka vastsündinu kodus ei tohiks eluruumides suitsetada. Soovitavad ei ole loomad, linnud, akvaarilim. Oluline lapse allergiaprofülaktikas on toitmine rinnapiimaga võimalikult kaua (vähemalt 6 kuud). Väikelapse varasel kunstlikul toitmisel kaasneb sageli toiduallergia ning sellel alusel arenevad palju kergemini ka telsed allergiahaigused. Rinnaga toitmise perioodil ei või ema ka endale lubada allergeenseid toiduaineid, sest need võivad rinnapiima kaudu mõjuda ka lapsele allergiseerivalt. Allergilise eelsoodumusega lapse menüüst tuleks ka hiljem välja jätta allergeensed toiduained, mänguasjad ja toa sisustus peaks olema mitte tolmu koguv. Vältida tuleks eluruumides suitsemist, loomi, linde, akvaariumi, lilli.

Bioloogia → Bioloogia
39 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Mikrobioloogilisi toidumürgitusi põhjustavad bakterid

Hallitus on rahvalik nimetus hallitusseente palja silmaga nähtava osa kohta, mis kasvab sobival orgaanilisel ainel. Seente lenduvad eosed võivad põhjustada ärritusi ja allergiat. 2.3. Fusarium Fusarium on suur seenteperekond mis kuulub niitseente hulka, laialt levinud pinnasel ja taimedel. Mõned liigid toodavad toksiine teraviljaseemnetel, mis võivad mõjutada inimeste ja loomade tervist, kui nad jõuavad toiduahelasse. Mõned Fusariumi toodete tarbijad on näidanud, et selle toiduallergia on olemuselt sarnane maapähkli ja muu toidu allergiaga.

Bioloogia → Mikrobioloogia ja...
13 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Erivajadustega klientide kohta eripära toitlustamisel

aga täielikult, kuid ainult siis, kui haige toitumisviisidele on "taimepõhised järgib rangelt nisu-, rukki-, odra- ja toitumisviisid".[3] soovitatavalt ka kaeravaba dieeti. See, niinimetatud gluteenivaba dieet, ongi tsöliaakia ainus ravi, mida tsöliaakiahaige peab järgima väga rangelt kogu elu. Diabeet Toiduallergia Lastele Diabeeti on kõige kergem diagnoosida  Toiduvaliku põhimõtted vere glükoosisisalduse järgi, mis Toiduallergia tekkimisvõimalusi on hommikul enne söömist ei tohiks võimalik vähendada, alustades ranget  Toidupüramiidi põhimõtted ületada 5,6 mmol/l, pärast söömist 9 mmol/l. Viimasel juhul väljub glükoos

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Patoloogia

hingamisteede kaudu. 7. Anafülaktiline šokk ( vt. eespool). 5 Toiduallergia Ülitundlikkus kujuneb välja mingi toidus sisalduva aine suhtes, mis osutub allergeeniks ja mille mõjul tekivad vastavad antikehad. Sageli tekib toiduallergia juba lapseeas, kus tekkes omavad määravat tähtsust seedekulgla infektsioonid või teised kõhulahtisusega kulgevad seedehäired. Seedehäirete korral võivad lapsel jääda toitained soolestikus lõhustamata ning peensoole seina kahjustusest tingituna imenduvad verre osaliselt, mitte lõplikult lõhustatud toitained. Eriti halb on olukord, kui imenduvad lõplikult ükskuteks aminohapeteks lõhustamata valgud

Meditsiin → Patoloogia
126 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Eksamiküsimused inimese toitumisõpetuses

5. Kui said lipiide toiduga liiga palju (%), samas D vitamiini ja süsivesikuid liiga vähe, samas toiduenergiat ka liiga vähe, mida peaksid menüüs muutma (arutle maksimaalselt 5 lauset)? Allergiad ja toidutalumatus: 1. Millised on levinumad toiduallergiad, millised toiduained neid põhjustavad? 2. Millises vanuses toiduallergiad tavaliselt avalduvad? 3. Millistest toiduallergiatest võib ,,välja kasvada"? 4. Milline toiduallergia võib jääda terveks eluks püsima? 5. Mis põhjustab laktoositalumatust? 6. Mis põhjustab II tüüpi diabeeti? 7. Kuidas peaks allergik oma elu korraldama, et oleks kergem allergiatega toime tulla (loetle vähemalt 3 meetodit)? Kehakaalu langetamine ja sportlase toitumine: 1. Kuidas on kõige mõistlikum kaalu langetada: mitu kcal alandada päevast energia saamist toiduga, kuidas suurendada liikumist? 2. Milline on sinu kehamassiindeks

Toit → Toitumisõpetus
17 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Allergia ehk ülitundlikkus

nende osa allergiliste haiguste põhjustajana väiksem. Toiduainetest on sagedasemad allergeenid piim, kala, munad, vähk (krabi), pähklid, herned, oad, teraviljad, maasikad, õunad, apelsin, mandariin, sidrun, tomat, okolaad, kakao, mesi, maitseained. Allergeenina võivad toimida toiduainetes sisalduvad konservandid , värvained ja muud lisandid - piimas antibiootikute ja pesuainete jäägid, juurviljades väetiste ja mürkainete komponendid. Toiduallergia avalduseks on peamiselt seedehäired aga sageli ka nahalööbed või nohu, astmahood, migreen, kõriturse, näoturse ja rasketel juhtudel sokiseisund. · Allergeenideks võivad olla kõik keemilised ained, sealhulgas ravimid. Ülitundlikkus keemiliste ainete suhtes võib tekkida inimestel, kes kutsetöös puutuvad kokku keemiliste ainetega või kasutavad neid koduses majapidamises. Keemilised ained satuvad organismi enamasti hingamisteede või naha kaudu.

Meditsiin → Terviseõpetus
29 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Terviseedendus

sisseviidud antigeeni suhtes. Immuunsus kujuneb välja 3-7 päeva jooksul. Tehakse siis, kui on piisavalt aega oodata antikehade tekkimist organismis. 11. Iseloomustage allergiat ja selle sagedasemaid tekitajaid Allergia all mõeldakse kalduvust ebatavalisele allergilisele reaktsioonile mingi põhjusliku aine, allergeeni suhtes. Allergia võib olla kiiret või aeglast tüüpi · Toiduallergia ­ ema toidu allergeenid lähevad rinnapiima, siit toiduallergia juba rinnapiima ajal. Allergiseerivad toiduained: kala, muna, hernes, tomat, kiivi, pähklid, soja, mesi, seller, sokolaad, maasikad, tsitrusviljad. · Lehmapiimaallergia · Allergiline nohu Tavalisemad allergeenid: õietolmud, loomakarvad, hallitusseened, kodutolmulestad, putukad, toiduained, ravimid 12. Mis toimub astma korral organismis Ahenemisele kalduvate bronhide limaskestas tekib põletik

Pedagoogika → Lapse tervise edendamine
25 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toidutalumatus, laktoositalumatus, tsöliaakia

biogeensed amiinid (histamiin). [1] Histamiini leidub palju pika valmimisajaga juustudes ja punases veinis. Mõned toiduained, näiteks maasikad, tomat, tsitruselised, sokolaad, kaneel, kaunviljad, alkohol jt. võivad soodustada biogeensete amiinide vabanemist. Laialdaselt kasutatav kollane toiduvärv tartrasiin (E102) vabastab inimorganismis histamiini. Kuna histamiin ja mõned teised biogeensed amiinid vabanevad ka allergiliste reaktsioonide puhul ning toiduallergia ja -talumatuse puhul on vaevused sarnased, siis aetakse need tihti segamini. [1] Mida toidutalumatus võib põhjustada Toidutalumatus võib põhjustada: o Peavalu või migreen o Kõhulahtisus, vahel koos kõhupuhituse ja gaasidega (diagnoositakse sageli soole ärritussündroomina) o Kõhuvalud o Kõhukinnisus o Iiveldus, seedehäired o Liigesevalu o Lihasevalu o Pidevalt jooksev või kinnine nina o Probleemid kõrvadega

Bioloogia → Loomad
11 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Rakendusbioloogia

Transgeenseteks. Nokautorganism ­ organism, kellel teatud geen on maha surutud. Restriktaasid on ensüümid, mida toodavad ensekaitseks bakterid. Erinevate DNA-de liitmisel saame rekombinantse DNA. Pärilikkuse muutumiseks kasutatakse mutageenides kiirgusi ja keemilisi ühendeid. Muudetud päriliku unfo siirdamiseks kasutatakse bakterite rõngaskromosoome. GMO-dega kaasvenad miinused ja plussid: MIINUSED PLUUSID · toiduallergia · suurem saagikus · GM umbrohi · vastupidav kahjuritele · GM kahurid · vastupidavam külmale · Igal org. Oma genoom · meditsiinilised uuringud Kuidas geenid kohale viia? (GMO-de saamine) 1) Bakteri plasmiidiga 2) Viirustega. Kui lisatud soovitud geen, nim. Geenivektoriks. 3) Kullapüstoliga

Bioloogia → Bioloogia
236 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Urtikaaria - nõgestõbi

(k.a.hepatiidimarkerid), kurgulima mikrobioloogiline uuring, immunoloogilised testid (ANA), allergiatestid (üldIgE, spetsiifiline IgE, torketestid, komplementsüsteemi määramine, toidupäevik). Rutiinne allergeenide testimine ei ole näidustatud. Nahatestid võivad aidata 5 kontakturtikaaria puhul. Torketestid võivad aidata ka toiduallergia puhul, kuid KIU korral on need mitteolulised. Komplementsüsteemi määramine on oluline angioödeemi või urtikariaalse vaskuliidi kahtlusega haigetel. Kilpnäärme uuringud (autoantikehad) - eriti naistel, kellel on perekonnas teada kilpnäärme haigusi või teisi autoimmuunhaigusi. Urtikaaria võib esineda nii kilpnäärme liig- kui alatalitluse puhul. Seerumi krüoglobuliinid külma urtikaaria puhul

Meditsiin → Meditsiin
4 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Referaat valgud

valgumolekul satub vereringesse ja kutsub esile keha immuunvastuse. Selle tagajärjel moodustuvad antikehad, intensiivistub histamiini süntees jne. Toiduallergiad võivad olla asümptomaatilised (tekivad ainult antikehad, ei esine sümptomeid) või sümptomaatilised. Allergiat põhjustavad pähklid (43% kõigist toiduallergiaist), munad (21%), piim (18%), sojaoad (9%), vähemal määral nisu, kanaliha, kala ja molluskid. Peamine laste toiduallergia põhjustaja on lehmapiim. Organismi ülitundlikkust võib põhjustada ka lehmapiimas leiduv valk - laktoglobuliin, mille allergeensed omadused ei kao keetmisel. Teatud määral vähendab laktoglobuliini allergeensust piima hapnemine. Siit ka konkreetne soovitus. Nendele lastele, kes on värske piima suhtes allergilised, tuleks pakkuda piima asemel keefiri, jogurtit, hapupiima. Kuid ka nende toodetega ei tohi koguseliselt liialdada. Teine väga tugev valguline

Toit → Toiduainete õpetus
52 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Terviseedendus, lapse õigused eksami kordamisküsimused/vastused

Teie arvamus laste ja perede Veresooned on laienenud, esineb kudede turse lahti riietuvad; Jäljendab täiskasvanu käitumist, toetussüsteemist Eestis ja bronhide silelihaskiht on pakseneneud. musitab, hoiab käest kinni; Räägib suguelunditest, 13. Sagedasemad allergilised reaktsioonid kasutab keelatud sõnu (mine persse), mille lastel- allergiline nohu, atoopiline dermatiit, tähendusest ise aru ei saa; Mängib arstimängu. astma, toiduallergia, lehmapiimaallergia 7.kuni 12.eluaastani - Masturbeerib, tavaliselt üksinduses; Mängud omaealistega, kus seksuaalset käitumist (truudus, armastus, kodu, pruut ja 14. Iseloomustage kaariese peigmees); Soovib näha, kui lahti riietutakse; tekkemehhanismi- hamba pinnal moodustub Vaatab alasti isikute pilte; Vaatab meediast

Meditsiin → Tervise edendus
8 allalaadimist
thumbnail
20
doc

Referaat: Valgud

Ja veel - munavalkude allergeenseid omadusi termiline töötlemine (keetmine, küpsetamine) ei vähenda. Lohutuseks siiski niipalju, et enamasti munaallergia nõrgeneb või kaob üldse seoses organismi vananemisega. Eeltoodut ei tasu nii mõista, nagu oleksid allergeensed ainult loomsed valgud. Taimsetest valgurikastest toiduainetest on tugevad allergeenid pähklid, mandlid, herned ja oad. Ka nende toiduainete puhul ei vähenda kulinaarse töötlemise võtted toiduallergia riski. Valgu allergia esineb tavaliselt ühe toiduaine või toiduainete rühma suhtes. Nendel lastel, kellel lehmapiim põhjustab allergiat, võib see avalduda ka veiseliha söömisel. Munatoitude suhtes allergilistel lastel võib allergiat põhjustada ka linnuliha. Allergiahaigetel tuleb kindlasti vältida neid valgurikkaid toite, mis söömisjärgselt põhjustavad kihelust, turset, kipitust, löövet nahal, ägedat nohu või köha, kõhulahtisust, oksendamist jne. Et tundlikkus

Bioloogia → Bioloogia
47 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Seedetrakti haigused, ravimid

- malabsorbtsioonist tingitud(hypolaktaasia, tsöliaakia- gluteenitalumatus) - soole passaži muutus(ärritatud soole sündroom) F II Seedetrakti ravimid 14 201272013 - endokriinhaigused( ↑ hüpertüreoos) - põletikulised soolehaigused nt haavandilise koliit - pankreaasi puudulikkus - toiduallergia - roojapidamatus kui kroonilise diarröa stimuleerija - liigne füüsiline trenning Järsku algav ning paar päeva kestev kõhulahtisus on tõenäoliselt tingitud viirustest, bakteritest või toidumürgitusest. Üsna sagedaseks kõhulahtisuse põhjuseks on ärritatud soole sündroom. Sümptomid tekivad sageli seoses ülemäärase stressi, reeglipäratu söömise,

Meditsiin → Meditsiin
20 allalaadimist
thumbnail
12
docx

LAPSEL SAGEDAMINI ESINEVATE SEEDETRAKTI VAEVUSTE OLEMUS JA HOOLDUSPÕHIMÕTTED

Tartu Tervishoiu Kõrgkool Hooldustöötaja õppekava LAPSEL SAGEDAMINI ESINEVATE SEEDETRAKTI VAEVUSTE OLEMUS JA HOOLDUSPÕHIMÕTTED Iseseisev töö Tartu 2016 0 Sisukord Sisukord.................................................................................................................. 1 Funktsionaalne gastroösofageaalne refluks............................................................2 Kõhukinnisus.......................................................................................................... 4 Kõhulahtisus ja oksendamine ehk gastroenteriit....................................................6 Kasutatud kirjandus.............................................................................................. 11 1 ...

Varia → Kategoriseerimata
4 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Geneetiliselt muundatud põllukultuurid

Tallinna Ülikool Geneetiliselt muundatud põllukultuurid Uurimistöö Tallinn 2009 RESÜMEE Käesoleva töö eesmärk on uurida, mida kujutavad endast geneetiliselt muundatud organismid, mis on geneetiliselt muundatud põllukultuuride kasutamise tagajärjed ja kuidas nad võivad mõjuda loodusele ja inimesele. Oma töö kirjutamiseks ma kasutasin mitmesuguseid teaduslikke raamatuid, samuti leidsin erinevate inimeste ja teadlaste arvamusi. Uuringu ajal selgus, et geneetiliselt muundatud põllukultuuridega seotud küsimused on aktuaalsed terves maailmas ja nende kasutamise kohta on palju arvamusi. Võtmesõnad: DNA, rakk, geenitehnoloogia, transgeenne, põllukultuurid, tagajärjed SISUKORD RESÜMEE...............................................................................................2 SISSEJUHATUS....................................................................

Bioloogia → Üldbioloogia
41 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Ht eksamiküsimused lastehaigustes

Korteris olgu minimaalselt tekstiile, sest need koguvad tolmu ja on raskesti puhastatavad. Voodipesu peab vahetama iga nädal. Patja tuleb pesta paari kuu järel. Pesu- ja koristusvahendid olgu värvitud ja lõhnatud. Nii voodi- kui ka ihupesu peavad olema väga hoolikalt loputatud. Soovitatav on vältida toataimi. Keelatud on koduloomad, sest nende karvad, kõõm ja eritised on allergikule tugeva ärritava toimega. Õige toitumine on oluline igal juhul, mitte ainult toiduallergia korral. Allergik peaks samu sisustuse ja koristamise põhimõtteid järgima ka koolis ja töökohas. 10Milline on õendustegevus valuga lapspatsiendi korral? Haiglast last jälgitakse pidevalt, lähedalolek loob turvatunde, vanemaid julgustatakse olema lapse juures. Tagatakse rahulik ümbrus. Lapsel aidatakse leida asend, kus valu on vähem tunda.Võimaluse piirides arvestatakse lapse soovidega. Last lohutatakse sõnade ja tegudega, teda silitatakse, hoitakse käest kinni

Pedagoogika → Lastehaigused
200 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Pediaatria vastused

ning kõhulihased ei ole tugevad, et suudaksid gaase korralikult välja suruda, sest sisemine päraku sulgurlihas on sageli tugevalt suletud. SOOVITUSED: · kõhtu tasakesi silitada kellaosuti liikumise suunas või panna laps kõhuli · lapse jalgade kerge surumine vastu kõhtu · lapse võtmine kõhuli enda rinnale. Nahakontakt ja soojus rahustavad last ja nutt vaibub 22.Kõhulahtisuse põhjused ja ennetamise võimalused Kõhulahtisust tekitab toiduallergia: Lehmapiimaallergiat 2-3% imikutest · organismi ülitundlikus mõne toiduaine või toidu koostises oleva lisaaine suhtes. Selgitada toiduaine ja haigusnähud, avaldumise aeg, jms. Laktoosi talumatus · imendumata laktoos tekitab kõhulahtisust · pea meeles- laktoosirikkamad on rõõsk piim, rõõsk koor ning koore- ja piimajäätis · kasutada hapendatud piimatooteid: keefir, jogurt, kohupiim ja juust. Hapendatud

Meditsiin → Pediaatria
39 allalaadimist
thumbnail
14
docx

Inimeseõpetuse eksam

Inimeseõpetuse Eksam Pilet 1 1.Tervis ­ see on inimese heaolu TERVIS ­ Sotsiaalne heaolu, vaimne heaolu, füüsiline heaolu. Füüsiline tervis ­ on inimese keha heaoluseisund, mis väljendub keha ja selle elundite toimimises ning koostöös. Vaimne tervis ­ on inimese sisemaailma heaoluseisund, mis väljendub mõtetes, tunnetes ja toimetulekus igapäevaste tegevustega meid ümbritsevas keskkonnas. Emotsionaalne tervis ­ on võime kogeda, mõista ja toime tulla mitmesuguste tunnetega. Sotsiaalne tervis ­ on inimese suhetega seotud heaoluseisund, mis seisneb võimes mõista enda ja teiste vajadusi ning inimeste erinevusi. Tervis on füüsilise, vaimse ja sotsiaalse heaolu seisund, mitte ainult haiguste puudumine. Tervis on hea tuju, selged mõtted, hea kehaline enesetunne ja toetavad inimsuhted. Oluline on füüsilise, vaimse ja sotsiaalse tervise TASAKAAL. See on hea enesetunde alus. Hea tervis loob tegutsemisvõimalusi nii tän...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
26
docx

Koka eksamiküsimused vastustega.

Toitumisel on tähtis tasakaal ja mitmekesisus. Väga oluline on kiudainerikkas toit, sest see parandab suhkrutasakaalu ja rasvade näitajaid. Allergiad Allergia on organismi ülitundlikkus mingi aine või välisteguri suhtes, millega inimene tavaelus kokku puutub. Tähtsamad allergeenid võib jagada kaheks suureks rühmaks: toiduallergeenid ja tolmsed allergeenid. Toiduallergia on toidu talumatuse vorm, mida iseloomustab suurenenud tundlikkus mingi toiduaine suhtes. Kõige sagedamini kutsub toiduallergia esile allergilisi nahalööbeid. Kõige sagedasemad ja tõsisemad on toiduallergia probleemid esimesel eluaastal. Peamiselt põhjustavad valgurikkad toidud: lehmapiim, muna ja kala. Köögiviljadest: tomat, porgand, hernes, uba. Puuviljadest: tsitruselised, maasikad. Pähklid, sokolaad, kakao. Mõnikord põhjustab toiduallergiat mitte toiduaine vaid toiduainete lisandid, näit. toiduvärvid. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud lihatoite lehekülg 165-167

Toit → Kokandus
256 allalaadimist
thumbnail
15
docx

Bioloogia referaat migreen

Toidusedeli all peetakse silmas kõike, mida inimene tarbib, kaasaarvatud ravimid. Paljud ravimid võivad olla peavalude põhjustajateks ning neid ei maksa pidada ohutuks üksnes selle pärast, et need on arsti poolt välja kirjutatud. Paljudel inimestel võivad olla migreegihoogude põhjustajaks ka allergia toidu suhtes, mis on teistele täiesti kahjutu. (Stromfeld, Weil, 2006). Igaüks võib olla peaaegu kõige suhtes tundlik, ning toiduallergia, mis vahel avaldub peavaluna, on ülimalt individuaalne. Selle sümptomiteks võivad olla kõhuvalu, iiveldus, väsimus ja muidugi peavalu. Praeguseks ajaks pole enam erilist kahtlust, et toidutalumatus on peavalu üks peamisi põhjustajaid migreeni korral. Paljud põhjalikud uuringud on näidanud, et kui menüüst välja jätta organismi ärritavad toiduained, siis kaob tavaliselt ka peavalu ning sellega kaasnevad sümptomid. Uuringute põhjal kõige suuremad migreeni põhjustavad toidud

Bioloogia → Bioloogia
42 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Inimese toitumisõpetus

Muna - munavalge valguline osa Kala - valguline osa toidus Teravili - erinevate teraviljade valgud Soja - valguline osa toidus Pähklid 2. Millises vanuses toiduallergiad tavaliselt avalduvad?Millistest toiduallergiatest võib ,,välja kasvada"? Allergiad üldjuhul avalduvad lapseeas, kuid võivad avalduda ka hilisemas eas Lehmapiima allergia (taandub tavaliselt enne 3'ndat eluaastat) Munaallergia (võib kesta 5-6 eluaastani) 3. Milline toiduallergia võib jääda terveks eluks püsima? Pähkliallergia; 4. Mis põhjustab laktoositalumatust? Laktoos piimasuhkru imendumise häire; Põhjus: piimavalgu laktaasi lagundamiseks vajalikku ensüümi laktaasi aktiivsus peensoole limaskestal on liiga madal; laktoos jääb peensooles lagundamata ja imendumata ning põhjustab kõhupuhitust; lagundamata laktoos liigub edasi jämesoolde, kus sealsed bakterid kasutavad seda oma ainevahetuseks 5

Toit → Toit ja toitumine
12 allalaadimist
thumbnail
24
docx

Õendussekkumised Pulmonoloogia

kuuluvad kergesti neelavad teraviljapudrad või kartulipüree. Lisatakse taimse õlides leiduvaid küllastamata rasvhapeid, mis kasutatakse korralikult riivitud salatides. Söögikandikul peavad ilmnema valgurikkaid piimatooteid. Mõõdukalt menüüs esinevad munad, loomaliha- või kalatooted, mis on peenestatud hästi mälutavateks tükkideks (Toitumine...2016). Soobiv ka lihasuflee, kui haigla menüü seda pakkub. Enne menüü koostamist on oluline välja selgitada toiduallergia olemasolu. Nagu juba oli mainitud, KOKi dieet peaks olema pehme, hingamist mitte takistavaks. Toitumis strateegia võiks väljendada järgmiselt: patsiend sööb 5 väikesed energiarikkaid portsioone iga 2 tunni, mis oli valmistatud dietoologi konsultatsiooni alusel. Antud iseseisva töö autoritel on pärast hoolduspraktikat jäänud kogemused, mille alusel saaks pakkuda patsiendile lisaks 18

Meditsiin → Õendus
121 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Kosmeetikas kasutatavad vahendid

Tõrva Gümnaasium Kadri Mekk 12.a klass Referaat Kosmeetikas kasutatavad vahendid Juhendaja: A. Õunapuu Tõrva 2010 Ohtlikud ained kosmeetikas Kreemipurke ja topsikuid uurides tasub teada, et koostisained on seal mahulises järjestuses. Vastavalt euronõuetele peavad koostisained olema kirjas mahu alanevas järjekorras, st. kõige suuremas koguses esindatud on nimetatud esimesena. Kui on vaja mõne keemilise ühendi lühem tähendus või eestikeelne vaste: ABRASIIV Eemaldab keha pinnalt mitmesuguseid materjale, hõlbustab hammaste mehaanilist puhastamist või annab neile parema läike. ABSORBENT Seob vees ja/või õlis lahustuvaid lahustunud või peendispersseid aineid. ANTIOKSÜDANT Pärsib hapniku toimel tekkivaid reaktsioone ja aitab selle abil vältida oksüdeerumist ja räästumist. ANTISTAATIK Vähendab staatilist elektrilaengut pindmiste laengute neutraliseer...

Keemia → Keemia
53 allalaadimist
thumbnail
27
docx

Toitumisõpetuse eksami küsimuste vastused

sissehingatavate allergeenide suhtes: õietolm, koduloomade karvad, linnusuled jms. Ristallergia tekkib seetõttu, et toiduallergeenid ja sissehingatavad allergeenid on mingil määral sarnase koostisega. 2. Millises vanuses toiduallergiad tavaliselt avalduvad? väga noorelt.... imikueas 3. Millistest toiduallergiatest võib „välja kasvada“? Lehmapiima allergia: Munaallergia 4. Milline toiduallergia võib jääda terveks eluks püsima? Pähkliallergia 5. Mis põhjustab laktoositalumatust? Hüpolaktaasia e. laktoositalumatus. On kõige sagedamini esinev toidusüsivesikute seedumise häire, mille puhul on piimavalgu laktaasi lagundamiseks vajalikku ensüümi laktaasi aktiivsus peensoole limaskestal liiga madal. Selle tulemusel jääb piimasuhkur e laktoos peensooles lagundamata (glükoosiks ja

Toit → Toitumisõpetus
156 allalaadimist
thumbnail
31
doc

KORDAMISKÜSIMUSED inimese toitumisõpetus

Kui lapsel esineb mõne toidu suhtes allergia, siis vanemas eas võib välja kujuneda ka allergia sissehingatavate allergeenide suhtes: õietolm, koduloomade karvad, linnusuled jms. Ristallergia tekkib seetõttu, et toiduallergeenid ja sissehingatavad allergeenid on mingil määral sarnase koostisega. 2. Millises vanuses toiduallergiad tavaliselt avalduvad? Noorelt, imikueas 3. Millistest toiduallergiatest võib ,,välja kasvada"? Lehmapiimaallergia, munaallergia 4. Milline toiduallergia võib jääda terveks eluks püsima? Pähkliallergia 5. Mis põhjustab laktoositalumatust? Hüpolaktaasia e. laktoositalumatus. On kõige sagedamini esinev toidusüsivesikute seedumise häire, mille puhul on piimavalgu laktaasi lagundamiseks vajalikku ensüümi laktaasi aktiivsus peensoole limaskestal liiga madal. Selle tulemusel jääb piimasuhkur e laktoos peensooles lagundamata (glükoosiks ja galaktoosiks) ja imendumata ning põhjustab kõhupuhitust, korinat, -valu ja kõhulahtisust,

Bioloogia → Toitlustuse õpetus
20 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun