Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"mereannid" - 190 õppematerjali

mereannid on väga levinud rannikul ja Bangkokis, konserveeritud köögiviljad ja erinevad riisitoidud, tihti segatuna kookospähkli ja võimalusel kanaga, rohkem sisemaal. Enamikku toitu võib veel vürtsikamaks muuta soolase kalakastmega.
thumbnail
18
doc

Mereannid

TALLINNA TEENINDUSKOOL Liisi Iling T11K MEREANNID Referaat Juhendajas: Milvi Kasemäe 2010 1 Sisukord Sisukord.................................................................................................................................. 2 KOORIKLOOMAD................................................................................................................... 3 Homaar.................................................................

Toit → Toiduainete õpetus
35 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Mereannid

TALLINNA TEENINDUSKOOL 011K Mereannid Referaat Juhendaja: Milvi Kasemäe Tallinn 2007 Sisukord 1) Sisukord lk. 2 2) Austrid lk. 3 3) Seepia lk. 4 4) Kaheksajalg lk. 5 5) Vähid lk. 6 6) Teod lk. 7 7) Karbid lk. 8 8) Krabid lk. 10 2 Austrid Austrid on üks populaarsemaid töönduslike karpide perekondi ja kokku on neid pea 60 liiki. Arvatakse, et inimene tarvitas austreid toiduks juba kiviajal ­ seda tõestavad ka vastavad leiud. Kunstlikult hakati neid kasvatama juba 150 aastat eKr, austrikasvandused olid nii Vana- Hiina kui ka Vana-Rooma kultuuris. Austrid elavad paras- ja troopikavöötme meredes 50-70 m sügavuses, moodustades seal kaljudel suuri kolooniaid, nn austripanku. Samas võivad nad kinnituda liiva- ja kivisegusele merepõhjale. Ühel ruutmeetril võib olla koos 20­50 isendit, kogumikes...

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Mereannid

hulka aga kaheksajalg, kalmaar, ja seepia. Neid leidub meredes päris palju. Eriti soojemates vetes. Aga leidub ka jahedates vetes nagu Põhjameres, eriti krevette, mida püüavad norrakad ja rootslased. Isegi meie Läänemeres võib neid leiduda, kuigi neid on vähe . Eestist vetest võib näiteks leida sinimerekarpe, söödav rannakarp. Meie, eestlaste, toidulaual on kõige enam kasutusel jõevähid, kuna neid leidub ka meie vetes ja seetõttu teatakse neid ka kõige rohkem. Teised mereannid jäävad juba delikatesside alla. Kõige rohkem süüakse molluskeid ja peajalgseid Aasia maades. Kuid ega mõningad euroopa maad ka alla ei jää. Näiteks süüakse päris palju krevette, vähke ka. Kuid jõululaual (julbård) leidub ka palju kalatooteid ja teisigi merande, nagu krevette, krabisid, karpe jne. 2 3. MOLLUSKID 3.1. KARBID

Toit → Toitumisõpetus
57 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Mereannid

Kooli nimi õpperühm Õpilase nimi MEREANNID Referaat Juhendaja: Asukoht 2010 2 SISUKORD 1.RANNAKARBID................................................................................................................... 4 1.1.Rannakarpide ostmine................................................................................................................... 4 1.2.Keedetud rannakarpide säilitamine.............................................................................................. 4 1.3.Rannakarpide valmistamine.......................................................................................................... 5 1.4.Rannakarpide serveerimine........................................................................................................... 5 2.KUNINGKRABI ...................................................................................................................

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
32
pptx

MEREANNID

MEREANNID Kaia Teder K112 Mereannid Mereannid on üldnimetus vesiviljeluses või looduslikult kasvanud mereorganismidele, keda inimene tarvitab toiduks. Kõige tähtsamad mereannid on kalad ja veeselgrootud. Liike Krabid Austrid Rannakarbid Vähid Kaheksajalg Krevetid Jms Austrid Kunstlikult hakati neid kasvatama juba 150 aastat eKr, austrikasvandused olid nii Vana-Hiina kui ka Vana-Rooma kultuuris. Paksud ebasümmeetrilised kojapoolmed Tuleb toidulauale madalatesse tuulevaiksetesse lahesoppidesse rajatud kasvandustest. Kvaliteetse karbi saamiseks kulub 7-8 aastat. Austritest tehakse austrikastet, mida kasutatakse sarnaselt sojakastmega wok- roogade maitsestamiseks

Toit → Kokk
8 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Mereannid

Värsked toorained Austrid 23.- tk Krevetid 249.- kg Beebi kaheksajalg 209.- kg Kammkarbi liha 849.- kg Töödeldud toorained White tiger krevett marineeritud 384.- kg Krevett soolvees 384.- kg Vähisabad 325.- kg Keedetud krevetid 249.- Seepiad purgis 280g 94.- Naturaalne krabi 145g 219.- Rannakarbid erinevad maitsed 340g 45.- 13 Kokkuvõte Mereande saab kasutada erinevates roogades. Neid saab keeta, hautada, kuid süüa ka toorelt. Mereannid on suurepärased toiduained, mida tarbida siis, kui tahetakse vaheldust igapäevasest toidust. 14 Kasutatud kirjandus http://et.wikipedia.org/wiki/Karbid http://nammy.pbworks.com/Austrid http://www.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/artikkel2173_2151.html http://natmuseum.ut.ee/orb.aw/class=file/action=preview/id=396527/Fototahvlid_9- 16_OK.pdf http://tiguteek.wordpress

Toit → Toiduainete õpetus
16 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Referaat mereannid.

Mereannid Referaat Tallinn 2010 Sisukord Molluskid..............................................................................................................................................3 Auster...................................................................................................................................................3 KARBID...............................................................................................................................................3 Teod.................................................................................................................................................4 Peajalgsed.............................................................................................................................................5 Kaheksajalg ..............................................................................................................................

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
15
doc

MEREANNID REFERAAT

TALLINNA TEENINDUSKOOL Allan Jürgens 021K MEREANNID referaat Tallinn 2010 SISUKORD SISUKORD .................................................................................................................................................2 SISSEJUHATUS....................................................................................................................3 HOMAAR ..............................................................................................................................5 SEEPIA.............

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Kalad ja Mereannid

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS Kokk Kristian Talviste Kalad ja mereannid Referaat Juhendaja: Elle Möller Pärnu 2009 Sisukord 1. Sissejuhatus....................................................................................... .......................3 2. Lõhe................................................................................................ ...........................4 3. Merivähk..............................................................................

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Tervisliku vastand on ebatervislik

- Kommid, mis koosnevad peaasjalikult rafineeritud suhkrust ja värvainetest. Kommid mõjuvad halvasti veresuhkrule ega ole seega kuidagi kasulikud. Pigem eelistada tumedat shokolaadi või valmistada ise kuivatatud pähklitest-shokolaadist maius. - Suitsutatud, õigemini suitusmaitseline, toit on kahjulik, sest suitsumaitse annab toidule juurde polüaromaatseid süsivesinikke ehk PAH-ained, mis on vähkitekitavad. Seepärast soovitab EU piirata nende toodete tarbimist. - Ka kala ja mereannid arvestatakse kahjulike toitude alla juhul, kui nad sisaldavad raskemetalle või teisi toksiine; muidu on kala ja mereannid loomulikult väga kasulikud.

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Rahvusköögi tabel

and, kapsas, tomat, seller, Alkoholiga: kaunviljad,spargel Klassikalised ,artišokk ja vürtsid: porrulauk Puuviljad: Piim ja Ürdid: Piimasaadused: Piim, rõõsk koor, kohupiima ja hapukoort. Kalad ja mereannid:Merik eel, tursk,lest,skumbri a, haug, karpkala.. austrid, krevetid, merekarbid,vähid. Liha: kasutusel on kõik liha sordid, vähem sealiha Rasvained: Hiina köök Teraviljad: Iseloomusta Alkoholivabad

Toit → Köögi õpetus
24 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Itaalia

Itaalia keskosas ja saartel on seevastu palju lambaid ja kitsi ning seal tehakse lamba-ja kitsejuustu. Ülekõige armastatakse seal : Juustu, PASTAT,mereannid,risotoriise,ürde,leiba(valge leib). Kindlasti kuulub Itaalia toidu juurde ka vein, mille maitse on rikkalikult hea. Ülekõige armastatakse seal : · Juust ...on itaalia köögis üks tähtsamaid toidu aineid. Itaalias populaarsed juustud : kitsejuust, mascarpone,mozzarella, parmesan, pecorino ja ricotta · Mereannid Modernses itaalia köögis leiavad sagedast kasutust nii värske kala kui mereannid,mida Vahemeri pakub rikkalikus valikus. Levinuimate mereannide hulka kuuluvad : merikarbid,krabi,merivähk ehk homaar, rannakarbid, kajeksajalg, austrid, krevetid, kalmaar · Pasta Pasta on Itaalias kõige armastatum ja levinum toit. Seda söövad itaallased peaaegu, et iga päev ja pasta tegemises on nad suured meistrid. Tuntuimad pastavormid : kanelloonid, farfalle, penne,

Geograafia → Geograafia
32 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Veregrupidieet

Veregrupidieedi leiutaja Peter D'Adamo arvates sõltub organismi seisund reaktsioonidest, mis toimuvad sinu veregrupi ja tarbitud toitainete vahel. Kui sööd oma veregrupile sobimatut toitu, pistad rinda tagajärgedega. 0 - veregrupiga inimesed peaksid sööma palju liha, kala, aed- ja puuvilju. Piirata tuleks teraviljatoodete ja kaunviljade tarbimist. Kaalust alla võtmiseks peaks vältima nisu, maisi, ube, läätsesid, kapsast, roos- ja lillkapsast, lehtsinepit. Head teevad pruunvetikas, mereannid, sool, maks, punasekiuline liha, leht- ja spargelkapsas, spinat. Täiendavad lisandid, mida dieedipidaja võtma peaks, on B-grupi vitamiinid, K-vitamiin, kaltsium, jood, magusjuur, pruunvetikas. Samuti peab koha leidma treeningule: hästi sobivad aeroobika, sõjakunstid, kontaktsed spordialad ja jooksmine. A - veregrupiga inimesed peaksid sööma enamasti taimetoitu. Kasulikud on aedviljad, tofu ehk sojakohupiim, mereannid, teraviljatooted, kaun- ja puuviljad

Toit → Kodundus
18 allalaadimist
thumbnail
4
odt

A-veregrupp

· äädikat ei soovitata · päevakübara- ja aaloetee sobib; igveri- ja kummeliteesoodustavad seedimist ja rahustavad magu. · sobivad peaaegu kõik mahlad (v.a apelsini ja tomatimahl) · seedeetrakti töö ergutamiseks sobib juua igal hommikul veega lahjendatud sidrunimahla · roheline tee on ideaalne jook · suhkrut sisaldavaid limonaade peaks vältima · klaas punast veini on tervislik SOBIB Liha, linnuliha ja Kala ja mereannid Aedviljad ja Kaunviljad Puuviljad ja Teravili, leib ja munad salatid marjad saiatooted · - · Jõeahven · Artisokid · Adzuki- ja · Ananass · Amaranth · Karpkala · Auster- Aduki oad · Aprikoos · Esseni

Bioloogia → Bioloogia
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Klienditeeninduse mõisted

Magustoitude valmistamisel kasutatakse. Minestrone- itaalia köögiviljasupp. Tomat, oad, pasta. Paella - Panna cotta- kreemjas itaalia magustoit (rammus koor, kristallsuhkur, vaniljeekstrakt, zelatiin, värsked marjad) Pavlova- vahukoore ja maasikatega või puuviljadega täidetud bezeekook. Polenta- maisi- või nisutangupuder. Profitroolid - täidistega Ratatouille-köögiviljavokk. Piperade- munaroog paprikaga Risotto Sorbett Spargel ja spargelkapsas Spinat Sushi- jaapanipärane roog. Toored mereannid, riis, norilehe sisse keeratud. Wasabi pasta, soja kaste. Zabaglione- veini-munavaht. Dessert. Tappad- vürtsikad hispaania suupisted. Kõrvale sobib serri. Tortilla Tarte tattin- tagurpidi kook. Karamelliseerunud kaste. Tempura- jaapanipärased taignas paneeritud ja friteeritud mereannid või köögivili. Tiramisu Vichysoisse- püreeritud kartuli-porrulaugusupp. Banana split- terve banaan, vahukoor, vaniljejäätis, mandlilaastud ja maasikad. Õhukesed pannkoogid ehk krepid. Vormiroog

Filosoofia → Etikett
40 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Vana-Rooma toit

barbaritega Kõige vanem vein Vaesed roomlased Hommikuti sõid kuklit (emmer) koos natukese soolaga. Väiksema lõuna ajal söödi ka kuklit ja vahel kõrvale ka suppi Cena koosnes pudrust (puls) ­ tehtud emmer saiast, veest, soolast ja rasvast. Söödi ka, kes elasid metsa või veekogu lähedal (saadi käia küttimas ja kalal) juurvilju ja suppi. Liha ja mereannid olid luksus, küll said neid lubada endale vaesed Emmer'i sai Söömine Söödi spetsiaalses söögitoas (triclinium). Seal inimene lamas diivanitaolisel voodil. Diivanid olid asetatud laua ümber ja laud oli hobuseraua kujuline, selleks et orjadel oleks kerge oma isandaid teenida. Söödi näppudega ja kahte tüüpi lusikaga (suur ja väike) Enne sööki ja söögikordade vahel pesti käsi. Kõik, mida ei söödud visati maha ja orjad pühkisid selle ära.

Kultuur-Kunst → Kunstiajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Hispaania köök

Kataloonia road on mahedama ja peenema maitsega kui mujal Hispaanias; sageli ja suurtes kogustes pruugitakse roogades veini. Põhja- ja Lõuna osa Lihtsam jaotus eristab vaid põhja- ja lõunapoolse Hispaania köögikunsti. Riigi geograafilises keskmes paiknevast pealinnast Madridist lõuna pool valitsevad riis ja sealiha; sadamalinnast 2 Valenciast pärineb kuulus panniroog paella valenciana. Rannarajoonides on iga päev laual kala ja mereannid, Portugaliga piirnevates rannajooneta maakondades on populaarne kuivatatud soolakala bacalao. Riisi tõid Hispaaniasse maurid ehk araablased, kes valitsesid lõuna-alasid tervelt 800 aastat. Mauride päranduse hulka kuuluvad ka kaneel, safran, muskaat, nelk, vürtsköömen, münt ja koriander, samuti viitavad araabia algupärale ohtrasti suhkrut, mandleid ja muna sisaldavad maiused, mis tuuakse lauale teejoomisel. Hispaanlastele endale

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
60 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Mehhiko köök

Mehhiko köök Salme Ojap Söögikombed Toitude söömisesse suhtutakse Mehhikos austusega Põhisöömaaeg on argipäeval hilisõhtul Põhisöömaajas on 4 käiku: Supp Eelroob Põhiroog Järelroog Populaarsemad toiduained Piimatooted Puuviljad Liha Mereannid Teravilja tooted Magustoidud Maitsestamine Populaarsemad toidud Taco Tortilla Totopod Kasutatud materjalid: http://www.missionfoods.com/cookbook/img/images_recipe_detail_large/10008_chicke http://cdn.sheknows.com/articles/Tacos.jpg http://toidutare.ee/toidust/rahvusk%C3%B6%C3%B6gid/mehhiko/D8F3 http://eope.ehte.ee/toitlustus/?13._Erinevate_rahvuste_toidukultuur:Tuntumad_rahvus

Geograafia → Geograafia
11 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Portugali turismi eeldused.

Portugal Koostajad: Kerly Kerge Katariina Keerd Loodusolud Palav ja kuiv suvi Atlandi ookeani lähedus Mägine maastik- keerutavad teed mägede jalamil Looduspargid- Trs-os-Montes Viinamarja väljad Kultuuriobjektid & vaatamisväärsused Algarves ­ katedraal Arheoloogia muuseum Carmo kirik ja luukamber Coimbras: - Püha Risti Klooster - Romaani katedraal Turismiliigid Päevitamine Sukeldumine Matkamine mägedes Ujumine Kasiino Golfiväljakud Majanduslik arengutase Tasemel meelelahutusprogrammid ja kõrge teenindustase Taskukohased hinnad Hea trantspordi olukord Hotelle üle 300 Restoranid- eriliseks delikatessiks on mereannid AITÄH KUULAMAST!

Geograafia → Geograafia
9 allalaadimist
thumbnail
6
pptx

Norra toit

Norra toit Andra Vebus 11. A klass Ajalugu o Põhitoit kala ja piimatooted o Põhjapõder o Hüljes o Lõhe o Forell o Mereannid Kliima mõju toiduvalikule o Seentest ei arva midagi o Teravilja kasvatus riigi lõunaosas o Teravili: kaera, otra o Pärmitaigent teha ei saa o Lame leib, säilib kaua o Letse Norrale omased toitud o Tähtsal koha kartul o Kaladest põhitoit: lõhe, heeringas, tursk, paltu, kammelja, makrell, saida Ajalooline roog o Rakfisk o Sarnaneb Rootsi surströmminguga o Tooraine: forell o Rakfiski festival Aitäh kuulamast.

Kultuur-Kunst → Norra toidukombed
5 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Toidu külmutamine.

nad lahti lähevad ning kestad eemaldada, mille järel jäätada soolvees Limuste külmutamine Kalmaari ja kaheksajala puhul tuleb arvestada, et külmutamine teeb liha õrnemaks. Nad tuleks puhastada ja rookida, ning õhukindla kotiga külmutada Austreid tuleks hästi loputada ja katta nad oma mahlaga ning jäätada. Austreid võib ka jäätada üksikuna jääkuubiku aluses (omas mahlas). Kestvuselt jaotuvad külmutatud mereannid järgmiselt: õlirikkad kalad, suitsetatud kala, krevetid, kalmaarid ja kaheksajalad säilivad kuni 3 kuud. Austrid ja muud kalad säilivad kuni 6 kuud Mida mitte külmutada? Toidud, mis ei külmu hästi: majonees, koorepudingud ja täidised, munaroad, vanillikaste, kissellid, zelatiinsalatid, juust, kõvakskeedetud munavalge ja küpsetamata munarebu, valge nisujahuga tehtud kastmed, ürdid

Toit → Toidu töötlemise alused
7 allalaadimist
thumbnail
8
docx

ERITOITUDE TUNDMINE

mandlid õunad oad ja läätsed lillkapsas kaneel kohv lõhe Vähese soolasisaldusega eine  Eine mis sisaldab soola minimaalselt. Vähese valgusisaldusega eine  Toidud, mis sisaldavad väheselt valgusisaldust. kurk tomat viinamarjad ja üldiselt kõik köögiviljad ja puuviljad II. Osa  MOML- Toit moslemitele  KSML-Koššertoit – juudiusu nõuete kohaselt valmistatud toit  SFML-Mereannid – kala ja/või mereannid  GFML-Gluteenivaba toit – toit gluteenitalumatusega klientidele  RVML-Värske taimetoit – värsked aed- ja puuviljad;  LFML-Rasvavaene toit – klientidele, kes järgivad vähese rasvasisaldusega dieeti (vähese rasvhapete ja suure kiudainesisaldusega)  CHML-Lasteeine – eine lastele vanuses 2–5 aastat (pehmed ja tervislikud toiduained)  BBML-Beebieine – alla kaheaastastele lastele sobiv toit (beebitoit)  SPML-Eritoit Kasutatud allikad:

Toit → Toiduainete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Jäätise firmale

jäätise tootmist. Jäätised Väikesed jäätised Perejäätised Horeca Väikesed Jäätised · Vahvlitopsid · Koonusjäätised · Pulgajäätised · Mahlajääd · Batoonid · Teised · Premia sügavkülmutatud toodete valik on tehtud kohalikke maitse-eelistusi arvestades ning sortiment täieneb pidevalt uute ja põnevate toodete ning maitsetega. · Juurviljad · Marjad · Friikartulid · Pitsad · Liha, lihatooted · Mereannid · Kala, kalatooted · Jää · Pagaritooted · Horeca · Premia Soome ja Rootsi kalakasvatuste forellist, jahutatud tooteid toodab kalatoodete ettevõtte Saaremaal, Vätta poolsaarel asuvas Vetteli-nimelises moodsas vabrikus. Allikad · Vanaema · Mina · Minu Kass · www.premia.ee · www.google.ee

Informaatika → Informaatika
8 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Itaalia toidukultuur

Itaalia toidukultuur AUTOR: ELIISE JÕGI 7.D KLASS JUHENDAJA: MARGE ENSLING Sissejuhatus Itaalia toidukultuur Õhtusöögi tavad ja kombed Itaalia road ja tooraine Itaalia rahvusriik Rooma 301 340 km2 60 644 550 inimest Rahvusriigi loomine Tooraine Tooraine erineb vastavalt kliimale Oliivõli Värske tooraine Juurviljad ja ürdid Juust Mereannid Itaalia söömise tavad ja kombed Toit , see on elu lahutamatu osa Õhtusöögi kutse Mitmekäiguline õhtusöök Leib Tiramisu Kokkuvõte Kvaliteetne tooraine Ranged toidukombed Toidust lugupidamine Kasutatud kirjandus Raamat:,,Itaalia Köök", autor: Carla Capalbo, esmatrükk 2001, tõlge eesti keelde kirjastus Varrak 2006, Tallinn http://www.hkhk.edu.ee/eope/vahemeremaad/itaalia_toidukultuur.html ( 09.10.2017) http://toidutare

Kultuur-Kunst → Toidukultuur
18 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kalad toitlustusettevõttes

KURBAN RAMAZANOV ( KK 13, I kursus) 3. Millisel kujul saabub kala toitlustusettevõttesse? Toitlustusettevõttesse saabuvad mereannid ja kalatooted (kala värskena, jahutatult, külmutatult, fileerituna, soolatuna) ja pooltooteid. 11. Nimetage kalade töötlemise töövahendid. · kalariiv (erineva suurusega,tihedamate ja hõredamate hammastega) · kalaluude eemaldaja, kalatangid, pinsett · teraspulk, kaitsekindad · teravaotsaline kahvel (kinnihoidmiseks fileerimise ajal) · lõikelaud · fileenuga (kalade fileerimiseks)

Merendus → Kalakaubandus
4 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Hispaania rahvusköök

Hispaania rahvusköök Hispaania köök Traditsiooniline hispaania köök on üpris mitmekülgne. Mitmete sajandite vältel on kasutatavate toiduainete valik muutunud ja täienenud tänu paljude maade kultuuride mõjutustele. Hispaania kööki iseloomustavad jõulised, selgejoonelised ning heas mõttes pretensioonitud road. Hispaania köögi juurde kuuluvad kahtlemata mereannid ­ roogasid valmistatakse mitmesugustest kaladest, molluskitest, tigudest, vähkidest. Hispaania hoiab kindlalt enda kaes esikohta oliivõli tarbimises maailmas. Enamuse toitude asendamatu komponent on küüslauk. Kataloonia Kulinaristid jaotavad Hispaania kokakunsti kuueks regiooniks pidades neist silmapaistvaimaks kirdes paiknevat Katalooniat koos Baleaari saartega. Kokakunsti jaotus

Toit → Rahvusköögid
12 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Mehhiko köök

kasulikke süsivesikuid. Tavalise kartuli kõrval hinnatakse ka maguskartulit ehk bataati. Suureviljalise viigikaktuse noori lihavaid varrelülisid ja vilju kasutatakse salatites, suppides ja hautistes. Avokaado on guacamole kastme peamine komponent. Tamarindi noorte viljade viljaliha on tex-mex köögis väga populaarne. See annab tugevamaitselistele toitudele haput maitset. Küpsenud vili on magusam, aga siiski kergelt hapukas ja seda kasutatakse magustoitudes ja jookides. Kala ja mereannid Traditsiooniliselt on kala ja mereannid olnud populaarsemad kui liha, eriti Mehhiko lahe äärses piirkonnas. On tavapärane grillida kala ja erinevaid koorikloomi salsadega või valmistada cheviche`i (no laimimahlaga marineeritud mereannid). Lihadest süüakse enamus lihaliike. Palju on hautatud roogasid nt pozole - paks supp või vedelam ühepajatoit, mis koosneb sea- või kanalihast ja maisist; cochinita pibil - guljass-tüüpi roog sealihast. Kastmed Salsa tähendab hispaania keeles kastet

Toit → Köögi õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Essee- Toitumismüüt - kiirtoidu kasulikkus ja kahjulikkus

Kiirtoidu plussid ja miinused Palju on räägitud kiirtoidu kahjulikkusest, kuid ometi ei ole kõik kiirtoidud nii kahjulikud, kui nad tunduvad. Vahel ei jagu aega kodus söögi valmistamiseks ning sellisel juhul langeb valik sageli kiirtoidu kasuks. Paljud kiirtoidud on kaloripommid, kuid on ka neid, mis on hea valik ning täiesti soovitatav süüa. Kui armastad hamburgereid ja friikartuleid, ei ole patt seda endale vahel lubada. Kuid muudel aegadel toitu tervislikult ning kompenseeri kiirtoidu söömist ka treeninguga. Kui valid ekstra-suuruses eine asemel tavalise portsjoni, vähendab ka see saadavate kalorite arvu märkimisväärselt. Näiteks, hea valik on lahja lihaga hamburger, ilma kastmeta; kebab, kui see on tehtud lahjast lihast + piim ja/või vesi. Halvem valik oleks friikartulid / friteeritud kana või kala / vorst + Coca-Cola, Fanta või Sprite. Kiirtoidu alla läheb ka Tai köök, pöörata tuleks tähelepanu vai...

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Saksamaa köök slideshow

Õhtuoode- kohv ja kook Õhtusöök e. abendbrot- 19.00-20.30 sarnaneb lõunasöögiga, kuid juurde pakutakse leiba Tüüpiline Saksa toit on üks rasvane ja tugev talupojalõuna 4,5 miljn. tonni sealiha aastas Valmistusviisid Lihast ja köögiviljadest valmistatakse pajaroogasid Kala hautatakse või keedetakse Aedvilju keedetakse, marineeritakse ja kasutatakse toorelt Piirkondlikud erinevused Põhja-Saksamaale on iseloomulikud mereannid: heeringas, forell, angerjas Lõuna-Saksamaa: erinevad pastatooted Lääne-Saksamaa: mõjutused Prantsusmaalt Mõnedes piirkondades on populaarne õlle- ja leivasuppide valmistamine Üldiselt on toidud rasvased ja rammusad Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Aitäh!

Toit → Toiduainete õpetus
10 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Jennifer Nimmerfeldt

Jennifer Nimmerfeldt Tutvustus Jennifer on sündinud 13. mai 1998. Ta on 17 aasrane noor neiu. Praegu elab ta Soomes, Kuopios. Tema parimaks sõbrannaks on Aurelia. Vabalajal tegeleb ta youtubega. Ning ta on vegan. Kes on vegan? Vegan on inimene, kes on otsustanud mitte süüa liha-, muna­ ja piimatooteid ning teisi loomseid saadusi nagu näiteks zelatiin ja mesi. Võib öelda, et vegan on täistaimetoitlane. Liha alla kuulub mistahes elusolendi liha: imetajad, linnud, kalad, mereannid, molluskid jmt. Teisisõnu ei söö vegan ühtegi loomset toodet. Jenniferi veganluse teekonnast Tema tee veganluseni algas natuke rohkem kui 2 aastat tagasi, kui ta rohkem videote tegemisega tegelema hakkas. Ühel hetkel ta otsustas, et soovib elada tervislikumat elu ja hakkas selle kohta uurima. Ta sai inspiratsiooni youtuberilt nimega Fullyraw Kristina, kes on toortoitlane. Ta räägib, et ta kohe kindlasti ei taha minna tagasi loomade söömise juurde.

Ühiskond → Ühiskond
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maitseained

· Maitselisandid · Maitseköögiviljad Klassikalised ürdid jagunevad: · Juurelised · Koorelised · Lehelised · Õielised · Seemnelised · Viljalised 1. Juurelised · Ingver · Kurkum (ehk kollajuur) Kasutamine: 1.1. Ingver · Liha- ja kalatoidud · Riis · Taignatooted · Kastmed · Puuviljasalatid · Kuumad joogid 1.2. Kurkum ehk kollajuur · Riis ja pasta · Supid · Kastmed · Majonees · Kala- ja mereannid · Linnuliha · Munad · Aedviljad 2. Koorelised · Kaneel Kasutamine: · Idamaised liharoad · Marinaadid · Magustoidud · Küpsetised · Kuumad joogid · Marinaadid 3. Lehelised · Loorber Kasutatakse: · Kala- ja lihamarinaadid · Uluki- veiseliharoad · Kalatoidud · Tumedad praekastmed · Raguu, guljass · Punased supid · Süldid, tarrendid 4. Õielised · Nelkpipar · Safran · Kapparid Kasutatakse: 4.1

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
12
odp

Kaltsium

putukamürgina Kaltsiumhüdroksiid (Ca(OH)2)- ehituses mördi ja krohvi koostisosana, juuksepehmentajates seebikivi asendajana Kaltsiumkloriid (CaCl2)- toidulisaainena ­ E509, kasutatakse jää kõrvaldamiseks teedelt Inimene ja kaltsium Luude ja hammaste kasvatamine Verehüübe tagamine Südamerütmi reguleerimine Lihaste ja neerude normaalse töö tagamine Vererõhu alandamine Allikad Piim, piimatooted Kala, mereannid Kapsad Apelsinid Tumerohelised taimeosad (spargel, basiilik) Fakte Keha väljutab 70% kaltsiumist, mida sa tarbid, sest seda ei ole vaja ja seda ei saa talletada Röntgenkiired luud ei läbi Looduses puhtal kujul ei leidu Hea elektrijuht Massi poolest levinuim metall paljudes loomades Kaltsiumoksiidi, kaltsiumhüdroksiidi ja kipsi kasutati juba antiikajal Kare vesi Kasutatud allikas http://miksike

Keemia → Mittemetallid
1 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Serotoniin e. õnnehormoon

näitas Cambridge´i teadlaste uurimus. Avastus võib selgitada, miks on mõned inimesed agressiivsemad, kui teised. Depressioon Kuidas teda saadakse? Korrapärane treening: 3x nädalas minimaalselt 20 minutit( näit: jooksmine, jalgrattaga sõitmine, ujumine, kõndimine). Toidust:Kaunviljad, apteegitill, rõigas, tomat, spinat, banaan, viigimari, ananass, punasevärviline köögivili, kartul, täisteraproduktid, naturaalne riis, pähklid, kala, mereannid, linnuliha, lahja liha, juust. Antidepressandid Tugev sotsiaalvõrgustik ja korras suhted lähedastega

Keemia → Keemia
3 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

PRANTSUSE KÖÖK Maailma kuulsaim köök Jagunemine Piirkondlik köök Üldrahvalik köök Tippköök nn uus köök PRANTSUSE KÖÖGI KUULSUS Väga peenemaitseline Hoolikalt valmistatud Kaunilt serveeritud toidud Tähtis on maitse Kvaliteetsed aedvilja sordid. Peamised toiduained Aedviljad (mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad) Piim, rõõsk koor, kohupiim ja hapukoor; Juustud (üle 400 sordi) Muna Kõik liha sordid Kala (merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala) Mereannid (austrid, krevetid, merekarbid, vähid) Peamised maitseained Küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Ka veinide, likööride ja konjakite kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide...

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Prantsuse köök

PRANTSUS E KÖÖK Andra Hämäläinen KK11 Sissejuhatus Maailma kuulsaim köök. Kõrge kvaliteediga road, toitude peen maitse, efektne garneerimine, oivaline serveerimisoskus. Kulinaariasse suhtutakse kui kunsti. Peamised toiduained Mugulsibul, kartul, porgand, kapsas, tomat, seller, kaunviljad, spargel, artisokk ja porrulauk; Palju kasutatakse piima, rõõska koort, kohupiima ja hapukoort. Juustud (üle 400 sordi) kuulsamad camembert ja roquefort. Muna (iseloomulikud on omletid). Kasutusel on kõik lihasordid, vähem tarvitatakse sealiha. Kaladest: merikeel, tursk, lest, skumbria, haug, karpkala ja mereandidest: austrid, krevetid, merekarbid, vähid. Väga armastatakse konnasid, tigusid, molluskeid ja madusid. Maitsestamine Maitseaineid kasutatakse ettevaatlikult, mõne roa puhul mõõdukalt, teise puhul ohtralt. Maitseandjad: küüslauk, sibul, rosmariin, petersell, tüümian, safran, nelk, basiilik, koriander. Köögi eripäraks on viinamarja...

Toit → Rahvusköök
8 allalaadimist
thumbnail
15
odp

Hispaania köök

Gazpacho (mitmesugustest aedviljadest külm supp) küüslaugusupp sobrasada (pikantne vorst) sempanadillas (väikesed teravamaitselised või magusad pirukad) tortilla (omlett) Tuntumad Hispaania toidud Paella Sobrasada Tuntumad Hispaania toidud Sempanadillas Tortilla Hispaania köök Hispaanias pakutakse igas kohvikus ja baaris tapasid ehk erinevatest kergetest suupistetest nagu oliivid jms. Hispaania köögi juurde kuuluvad kahtlemata mereannid ­ mitmesugused kalad, molluskid, teod, vähid. Hispaania köök , Hispaania köök Magustoitudest on populaarseimad ensaimadas (Mallorca magus kook), samuti pudingud ning mandlikreemiga pirukad. Hispaanias juuakse peamiselt kolme sorti kohvi: cafe solot (itaalia espresso sarnane must kohv), cortadot (piimaga kohv) ning cafe con lechet ( so. cafe latte ehk pooleldi piimast, pooleldi kohvist koosnev jook). Hispaania köök Tänu roomlaste algatatud

Toit → Kokandus
41 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Aasia maade köök

AASIA MAADE KÖÖK Sven-Marten Liaks K13 JAAPANI KULTUUR · Lihtsus ja elegantsus toiduvalmistamisel. · Suur tähtsus tooraine kvaliteedil,aga ka toidu lõhnale ja roogade väljapanekule.(suurem tähelepanu läänemaailmas) · Toidukunst põhineb kolmel osal:riis või nuudlid,Pearoog lihast, kalast, köögiviljadest või tofust ja supist. · Põhilised maitseained:dashi puljong, miso ja sojakaste. · Väherasvane aga suhteliselt soolased toidud. · Väga palju süüakse kala, põhjuseks oli budismi levik, mis piiras liha söömist ja ka pikk merepiir. TUNTUMAD TOIDUD · Tempura pärineb Portugali misjonäride ajast. Tegemist on õhukeses taignas frititud mereandide ja köögiviljatükkidega, mida serveeritakse veel särisevana riisipaberiga kaetud bambusrestil. Miso- kääritatud sojaubadest (võib sisaldada ka mõnda vilja) valmistatud pasta. Seda kasutatakse kastmete, suppide ja marin...

Toit → Köögi õpetus
4 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Demokraatia aastatel 1920-1930

Demokraatlikud riigid ja demokraatia laienemine Demokraatia aastatel 1920-1930 Eestis praegu teostab rahvas oma võimu valimas käies ning rahvahääletusel osaledes. Samuti saab kandideerida riigiametites. Demokraatiale on iseloomulik: Rahva määrav osa ühiskonna tähtsamate küsimuste lahendamisel Kodanikuvabadused (õigus avaldada meelt; sõnavabadus; õigus tööle, perele, kodule) Kodanikuõigused(õigus inimväärsele elule; juriidilisele kaitsele; haridusele; töötada riigiametites; sõjaväeteenistusele) Demokraatia areng, valimisõiguse laienimine: Valida saavad naised (esimesena Uus-Meremaal, viimasena Shveits ja Liechtenstein) Kaotatakse kõrge vanusetsensus Kaotatakse varanduslik tsensus Impeeriumite lagunemisel tekivad uued demokraatlikud riigid Liberalism- Uuendustele vastuvõtlikud ning vaba turumajanduse pooldajad Konservatism- Kõik, mis toimib olgu vana, hea ja järgi proovitud, eraomandi toetajad Sotsialistid- Tööliskonna huvede kaitsaj...

Ajalugu → Ajalugu
81 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Mehhiko: toidulugu

Ametlik nimi Mehhiko Ühendriigid Pealinn México Naabriteks USA, Guatemala ja Belizega Mehhiko kultuuri on sügavalt mõjutanud indiaanid ja hispaanlased, hiljem ka prantslased ja ameeriklased Toidu valmistamisel reegleid ei ole, söök võib olla väga lihtne või raske Toiduained Tsillipiprad Mais Tortiljad Oad Cuacamole - avokaadokaste Rahvusroad Ceviche ­ laimimahlaga marineeritud mereannid Pozole - paks supp või vedelam ühepajatoit, mis koosneb sea- või kanalihast ja maisist Cochinita pibil - guljass-tüüpi roog sealihast Taco (tako) - friteeritud, rabedad, U-kujulised, serveeritakse täidetuna Nacho (natso) - friteeritud väikesed kolmnurgad Burrito - Täidetud ja taskukujuliselt kokkukeeratud tortilja Chili con corne - vürtsikas veiselihahautis tsilli ja ubadega Tacod Nachod Cochinita pibil Pozole

Muu → Toiduainete õpetus
5 allalaadimist
thumbnail
19
pptx

Austraalia

OHUD Maod ja mürkämblikud Haid Uppumine Veealused hoovused Päikesepiste Keskmiselt 400 turisti aastas sureb TÄHTSAMAD PÜHAD Jõulud Uus aasta Austraalia päev 26. jaanuaril Anzac Day 25. aprillil Suur reede Kuninganna sünnipäev 9. juunil Labour day oktoobri 1. esmaspäeval JÕULUD Päkapikke ei käi Advente pole Käivad mere ääres päevitamas (neil suvi ju) Kingitused 25.12 hommikul Jõululõuna - mereannid, värske salat ning jõulusink Jõuluvana saani juhib 6 valget kängurut SYDNEY OOPERIMAJA ULURU SUUR VALLRAHU SINIMÄED TASMAANIA SAAR http://www.australianhistory.org/other-flags LINGID: http://en.wikipedia.org/wiki/Eureka_Flag#Usage http://www.hot.ee/r/rohelinemanner/kliima.html http://en.wikipedia.org/wiki/Australians http://www.studenttour.eu/est/austraalia-lisainfo/ http://helenameigas.blogspot

Keeled → Ingliskeel
1 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Fluor, Broom, Astaat

4. Vähesel määral lisatakse fluoriühendeid hambapastasse hambakaariese tekke vähendamiseks. 5. Täiskasvanud inimorganismis on keskmiselt 2-2,4 g fluori, millest enamik paikneb anorgaaniliste fluoriühenditena luudes ja hambavaabas. Fluor aitab vältida hammaste lagunemist ja plekiliseks muutmist ning tugevdab ka luid. Soovituslik päevane fluori tarbimiskogus on 0,3-0,5 mg. Fluori looduslikud allikad on näiteks looduslik vesi, õun, roheline sibul, must aroonia, punapeet, piim, mereannid, meresool, tee, küüslauk, kaerahelbed. Broom 1. Broom on vähelevinud element, mis esineb koos klooriga hajutatult mineraalides ja merevees. 2. Broom on ainukene toatemperatuuril vedelas olekus olev mittemetall. 3. Broom on punakaspruuni värvusega, terava lõhnaga, väga mürgine, sööbiv, veest üle kolme korra raskem, reageerimisvõimeline ja lenduv vedelik. 4. Ta reageerib enamike lihtainetega moodustades bromiide. 5

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Minu Tai

Tai kuningannat Sirikiti peetakse kõikide taide emaks ning tema sünnipäevask, 12. August, kinivad kõik oma emadele kinke ja lille. Samuti jäid mulle meelde kui väga erinevad taide kombed eestlaste omadest. Kasvõi see et tai naised ei taha üldse pruunid olla, vaid tahaksid lumivalget nahka. Samuti kirjeldas autor väga hästi tai toitu. Mulle jäi väga hästi meelde vürtsikas mereandide salat yam talee, milles on sibul, mereannid ja tsilli. Ma tahaksin kindlasti seda millalgi proovida, soovitatavlt ise Tais olles. Raamat oli huvitavalt kirjutatud ning ma tahaksin kidlasti millalgi Taid külastada.

Kirjandus → Kirjandus
33 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Hispaania

sissetulekutest läheb toidule. Kulinaristid jaotavad Hispaania kokakunsti kuueks regiooniks, pidades neist silmapaistvaimaks kirdes paiknevat Katalooniat (Catalunya) koos Baleaari saartega, millest tuntumateks on turismisaared Mallorca ja Ibiza. Kataloonia road on mahedama ja peenema maitsega kui mujal Hispaanias; sageli ja suurtes kogustes pruugitakse roogades veini. Väga kuulus on kataloonlaste zarzuela de pescado ­ tõlkes kalaoperett ­ kala ja lugematud erinevad mereannid ehk mariscos koos sibulate, paprika, küüslaugu, suitsusingi, tomatite, jahvatatud mandlite, safrani, loorberilehe, peterselli ja pipraga brändi-sherrikastmes. Palju on maitsvaid pastaroogi, mis sageli suurel paellapannil üle küpsetatakse. Madridist põhja poole jäävates maakondades eelistatakse enam kartulit ja veiseliha ning rikkaliku koostisega hautisi nagu olla podrida, cocido ja puchero. Ettekujutuse

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
93 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Keemia - Halogeenide osa

4 Halogeenid looduses sealhulgas elusorganismides ehk BIOTOIME Fluor Täiskasvanud inimorganismis on keskmiselt 22,4g fluori, millest enamik paikneb luudes ja hambavaabas. Soovitluslik päevane fluori tarbimiskogus on 0,30,5mg täiskasvanu kohta. Fluor aitab vältida hammaste lagunemist ja plekiliseks muutumist ning tugevdab luid. Fluori looduslikud allikad on näiteks looduslik vesi, õun, roheline sibul, must aroonia, spargel, punapeet, piim, mereannid, mais, meresool, tee, küüslauk ja kaerahelbed. Fluori puudus põhjustab hambakaariese teket, selle vältimiseks lisatakse joogivette ja hambapastasse fluoride. Joogivees peaks olema umbes 1mg fluoride, kui neid on üle 1,5mg liitri kohta siis tekib fluori üleküllus ehk fluoroos. Kloor Lihtainena on kloor inimesele mürgine, põhjustades lämbumist ja surma. Täiskasvanud inimorganismis on 100105g klooriühendeid. Kloori leidub klooriidioonidena rakuvälistes

Keemia → Keemia
14 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Kaltsium

käes intensiivse, oranzikaspunase leegiga. Kaltsiumi reaktiivsus Keemia poolest on kaltsium üks reaktiivsemaid ning pehmemaid metalle. Kaltsiumil on suurem elektriline takistus ehk väiksem elektrijuhtivus kui vasel või alumiiniumil, kuid kaltsiumi reaalset kasutamist elektriseadmetes takistab selle suur reaktiivsus õhuga kokkupuutel. Kaltsiumiallikad Parimateks kaltsiumiallikateks on vetikad jt mereannid, rohelised lehtviljad, rooskapsas, mandlid ja seemned (eriti seesamiseemned), luudega kalad, aga ka piimatooted. Siiski on oluline teada, et valgurikastest toitudest ei saa keha kaltsiumi kõige paremini kätte, seetõttu ei tasu vaid piimatooteid oma menüüs peamise kaltsiumiallikana kasutada. Samuti peab teadma, et kaltsium omastub vaid siis, kui kehas on ka piisavalt D-vitamiini ning fosforit. Kaltsiumi looduses puhtal kujul ei leidu.

Keemia → Metallid
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Vocabulary: Internet; Finding a Job; Food; Anatomy

22. qualifications ­ education, taken courses 23. salary ­ income, wage, paycheck 24. extra-curricular activities ­ hobbies, after-school activities 25. incentive ­ reward for increased productivity 26. responsibility - duty 27. expertise ­ expert skill or knowledge 28. dairy foods ­ piimatooted 29. grains ­ seeds of plants such as wheat, corn, rye, oats, etc. 30. herbs ­ ürdid/ravimtaimed 31. nuts ­ pähklid 32. poultry ­ linnuliha 33. seafood ­ mereannid 34. shellfish ­ koorikloom 35. parsley ­ petersell 36. mutton ­ lambaliha 37. veal ­ vasikaliha 38. wheat ­ nisu 39. barley ­ oder 40. rye ­ rukis 41. oats ­ kaer 42. strength ­ tugevus 43. circulation ­ (vere)ringe 44. digestion - seedimine 45. muscles - lihased 46. nerves - närvid 47. reproduction ­ paljunemine 48. respiration - hingamine 49. sense ­ taju/meel 50. skeleton ­ skelett 51. brain - aju 52. heart ­ süda 53. kidneys ­ neerud 54

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kreeka toidud ja köök

Kreeka Koostas: Maria Kustala Riigist Kreeka on riik Kagu-Euroopas Joonia mere ja Egeuse mere ääres; Kreeka rannajoon on väga liigestatud, saarte ja poolsaarterohke; Halduslikult jaguneb Kreeka piirkondadeks ja need omakorda maakondadeks; 14.12.12 2 Kreeka köök Toitude eripära: üsna tervislikud toidud toorõli, mis pressitakse värsketest oliividest toidud on värvikirevad ja aromaatsed eeskätt kasutatakse kergelt kättesaadavaid kohalikke produkte leiba, küpsetisi, makaronitooteid, värskeid puu- ja juurvilju, kala ja oliivõli Käiku lähevad peaaegu kõik kohalikud loomaliigid, kusjuures paljude retseptide koostisse kuulub ka sisikond. Kasutatakse ka palju hapupiimatooteid 14.12.1...

Toit → Toitumise alused
39 allalaadimist
thumbnail
17
ppt

Vario Cooking Center - slideshow

mida saab kasutada teineteisest eraldi, peaaegu kõikide toitude valmistamise meetoditega · Kasutatakse restorani köökides VarioCooking Center 112+ · Sobib keetmiseks, röstimiseks (VarioPan) ja friteerimiseks · Rõhkküpsetus (kontrollides rõhku ja kuumust optimaalseks vee ja energia säästmiseks) · Temperatuuri skaala: 30-250°C VarioCooking Control reziim · 9 erinevat küpsetusreziimi(kondid, grilli/praetoidud, kala ja mereannid, köögiviljad/kartulid, pasta/riis, muna-/jahutooted, piimatooted/magustoidud, supid/kastmed, garneeringud). · Võimalik küpsetada 2 erineva osaga üheaegselt · 350 individuaalset küpsetusprogrammi, igal ühel kuni 12 etappi · Õli ei ole võimalik ära kõrvetada · Info edastamine USB kaudu · Märkab automaatselt toote spetsiifilisi vajadusi, küpsetatava toidu suurust ja portsjoni suurust Näidis väljatulekud (1 panni kohta) · Omlett- 80 ports

Masinaehitus → Seadmete õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Mineraalained

· vabade radikaalide taseme reguleerimiseks, täites antioksüdantset rolli, · suguorganite arenguks, eesnäärme funktsioneerimiseks ning naissuguhormoonide aktiivsuseks, · maitsmis- ja lõhnaretseptorite normaalse arengu tagamiseks, · insuliini toime avaldumiseks. Loomsetest toiduainetest omastatakse tsinki paremini kui taimsest toidust. Soodustamaks tsingi omastamist taimsetest toitudest sööge seda koos väikese koguse loomse toiduga. Parimateks tsingi allikateks on mereannid, liha, täisteratooted, munad, kaunviljad, maks, seemned ja idud. Tsingi päevane soovitus on 7­11 mg, 10 mg tsinki sisaldub näiteks: * 35 g nisukliides, * 55 g nisuidudes, * 125 g hautatud maksas, * 200 g päevalilleseemnetes, * 220 g keedetud munakollastes, * 480 g puhastatud räimedes, * 625 g keedetud vähkides, * 1,1 kg leivas, * 1,7 kg kaerahelbepudrus. Kasutatud kirjandus: http://www.toitumine.ee/tsink/ http://www.toitumine.ee/seleen/ http://www.toitumine.ee/kloor/

Toit → Kokandus
12 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Menüü

Külmad suupisted: · Liha- ja kalasuupisted väikeste tükkidena, rullikestena, tiku otsas · Erinevad salatid väikestes korvikestes · Tikusuupisted köögiviljadest, puuviljadest, seentest, juustust, mereandidest · Suupistevõileivad ehk kanapeed · Tuuletaskud erinevate täidistega · Väikesed küpsised erinevate katetega Soojad suupisted: · Suupisteviinerid või väikesed vorstikesed · Hakklihapallid · Taignas küpsetatud kala ja mereannid, köögiviljad, seened ja puuviljad · Väikesed lehttaigna- või pärmivõitaignaküpsetised erinevate täidistega Sobivad kuumad joogid: · Kohv · Tee · Kakao Külmad joogid: vesi, karastavad joogid jne. Seistes söömisel on vaja pokaalide hoidmiseks taldriku külge kinnitatavaid pokaalirõngaid. Toitu tuleks igale inimesele arvestada 200-300g, kuid see on pelgalt soovitus. Konkreetseks

Toit → Kodundus ja etikett
32 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun