Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Leivanädala abimaterjal (0)

1 Hindamata
Punktid

Esitatud küsimused

  • Milliseid leivatooteid valmistatakse?
  • Millised leivatooted on müügil?
  • Mis jääb pärast viljakoristust põllule?
  • Milliseid jahusorte jahvatatakse veskis?
  • Millist leiba pakutakse nädala jooksul einestajatele?
  • Mis on vanim teravili Eestis?
  • Milliseid masinaid kasutatakse viljakülvamisel ja viljakoristusel?
  • MISSUGUSED SÕNAD ON SIIN PEIDUS?
  • MILLIST LEIBA TAVALISELT OSTAD?
  • MILLINE NEIST ON VALMISTATUD TÄISTERAJAHUST?
  • MIKS ON TÄISTERATOOTED TERVISELE KASULIKUD?
  • KUI HÄRG MUUD EI SÜÜ KUI TERRI?
  • KUI HÄRG MUUD EI SÜÜ KUI TERRI?
  • Missugust leiba söödi vanimal ajal?
  • Missuguseid tööriistu kasutati rukkilõikusel ja rehepeksul?
  • Kuidas toimus vanasti talus leivajahu jahvatamine?
  • Missugune leib on kõige tervislikum?
  • Mis oma uhkete peadega katab kogu maad?
  • MILLINE LAUSE ON SIIN PEIDUS?
  • KES HAKKAB VIHKE KÖITMA?
  • KES HAKKB LINA KÖITMA?
  • KES HAKKB LOOGU VÕTMA?
  • KES HAKKAB PÄRGA KÖITMA?

Lõik failist

Vasakule Paremale
Leivanädala abimaterjal #1 Leivanädala abimaterjal #2 Leivanädala abimaterjal #3 Leivanädala abimaterjal #4 Leivanädala abimaterjal #5 Leivanädala abimaterjal #6 Leivanädala abimaterjal #7 Leivanädala abimaterjal #8 Leivanädala abimaterjal #9 Leivanädala abimaterjal #10 Leivanädala abimaterjal #11 Leivanädala abimaterjal #12 Leivanädala abimaterjal #13 Leivanädala abimaterjal #14 Leivanädala abimaterjal #15 Leivanädala abimaterjal #16 Leivanädala abimaterjal #17 Leivanädala abimaterjal #18 Leivanädala abimaterjal #19 Leivanädala abimaterjal #20 Leivanädala abimaterjal #21 Leivanädala abimaterjal #22 Leivanädala abimaterjal #23 Leivanädala abimaterjal #24 Leivanädala abimaterjal #25 Leivanädala abimaterjal #26 Leivanädala abimaterjal #27 Leivanädala abimaterjal #28 Leivanädala abimaterjal #29 Leivanädala abimaterjal #30 Leivanädala abimaterjal #31 Leivanädala abimaterjal #32 Leivanädala abimaterjal #33 Leivanädala abimaterjal #34 Leivanädala abimaterjal #35 Leivanädala abimaterjal #36 Leivanädala abimaterjal #37 Leivanädala abimaterjal #38 Leivanädala abimaterjal #39 Leivanädala abimaterjal #40 Leivanädala abimaterjal #41 Leivanädala abimaterjal #42 Leivanädala abimaterjal #43 Leivanädala abimaterjal #44 Leivanädala abimaterjal #45 Leivanädala abimaterjal #46 Leivanädala abimaterjal #47 Leivanädala abimaterjal #48 Leivanädala abimaterjal #49 Leivanädala abimaterjal #50
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 50 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2014-03-14 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 12 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor gizzu123 Õppematerjali autor
Abiks lasteaiaõpetajale leivanädala korraldamisel.

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
14
docx

Loovtöö- Leib

LEIB Leib on olnud läbiaegade eestlase peamine toit. Seetõttu on leiva suhtes tuntud sügavat austust ning peetud seda ka pühaks. Viimase tuhande aasta jooksul rukkileib, mis jõudis meie esivanemate lauale suure töö ja vaevaga. Ka tänapäeval on leib eestlase laual, aga see ostetakse poest ilma suurt vaeva nägemata. Uurimustöös püüan leida,milline on olnud leiva koht eestlase toidulaual, ja miks on ta olnud nii tähtis. Otsida vanasõnu ja kõnekäände leiva kohta. Püüan näidata tänapäeval toodetavate leibade sortimenti. Praktilise tööna pakun esitlusel enda küpsetatud leiba. Leivaküpsetamise protsessi lisan ka uurimustööle. Leivaosa tänapäeval inimese toidulaual „Maalehe“ 09.10.2014.a. nr 41 numbris on põhjalikult käsitletud Eestis poelettidel olevaid leibasid. Leib on vanem kui meie. Parem aganane leib kui tühi kõht. Amet ei küsi leiba. Homseks hoia leiba, aga mitte tööd. Tee tööd higiga, si

Toiduaine õpetus
thumbnail
15
docx

Leiva ajalugu

Rakvere Ametikool Signe Stam H10 LEIB-EESTLASTE PEAMINE TOIT Referaat Juhendaja: Merike Kasikov Rakvere 2011 SISSEJUHATUS Leib on rukki või nisu -(harvem muust) jahust valmistatud taignast küpsetatud toit. Eestis nimetatakse leivauks juuretise abil hapendamise teel kergitatud rukkijahutaignast küpsetist; pärmiga kergitatud heledat nisujahust küpsetist nimetatakse saiaks või sepikuks. Rukkileib on eestlaste jaoks aastasadade vältel olnud üks olulisemaid toiduaineid, ega asjata nimetata kõiki teisi toite peale pudru leivakõrvaseks. Rukkileib oli igapäevane toit, seda söödi rohkesti peaaegu kõikide toitude juurde. See muutus toidukorras isegi nii tähtsaks, et selle puudumist ka muu toidu olemasolu korral hakati pidama äärmiseks vaesuseks ja viletsuseks. Leib kujunes aja jooksul kogu toidu ja elatise võrdkujuks ehk sümboliks

Ajalugu
thumbnail
16
docx

Rukkileib meie toidulaual arvestus

Rukkileiva arvestus 1. Kuidas tekkis leib? Leivaküpsetamine sai alguse umbes 5000 aastat eKr. Sellele eelnes pudrukeetmise leiutamine. Õue jäetud jahu segunes vihmaveega – esimene “kört” oligi valmis. Tuletegemise oskusega hakati toorputru lõkkel keetma. Pudrupotist kees kört üle ääre kuumadele kividele. Saadi omapärase maitsega krõbedad kakukesed. 2. Jahu saamise viisid Viljateri püüti peenestada uhmri ja jahvekivide abil. Kasutati ka tambiküna ja tambilabidat. Hiljemalt esiaja lõpust saati valmistati jahu oma tarbeks kahest üksteise peal asetsevast kivikettast koosneva käsikiviga. Hiljemalt 13. saj hakati meil ehitama vesiveskeid. 14. saj jõudsid meie maile tuuleveskid. Käsikivijahvatust kasutati enamikes taludes kuni 19. saj lõpuni. Käidi ka veskites vilja jahvatamas, kuna sealt saadi paremat jahu. 3. Meie vanim leivavili Baltimaades vanimaks leivaviljaks on oder. Terad peenendati jahvekivide (lohuga kivide) abil. Jahu segati mitmete taimede puruga, li

Toiduained
thumbnail
13
doc

Rukkileib

EESTI MAAÜLIKOOL Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut Liha- ja piimatehnoloogia eriala Kristel Lori II kursus RUKKILEIB Referaat: Inimese toitumisõpetus TARTU 2008 SISUKORD Sissejuhatus ....................................................................................... lk 3 1. Rukkileiva sünd .......................................................................... lk 4 2. Aganaleib ................................................................................. lk 5 3. Leivategu ................................................................................. lk 6 4. Rukkileiva tähtsus tänapäeval ......................................................... lk 8 5. Põhisoovitused tarbimiseks ............................................................ lk 10 6. 12 head põhjust süüa rukkileiba ..................................

Inimese toitumisõpetus
thumbnail
6
odt

Rukkileib eestlaste toidulaual referaat

TALLINNA TEENINDUSKOOL Freddy Kriisa 011PK RUKKILEIB EESTLASTE TOIDULAUAL Referaat Juhendaja: Janno Semidor Tallinn 2010 1 Sisukord Sissejuhatus......................................................................................3 Aganaleib ­ Päästja ikaldusaastatel..................................................3 Leivategu ja küpsetamine.................................................................4 Leib toidulaual..................................................................................5 Kokkuvõte........................................................................................5 Kasutatud kirjandus..........................................................................6 2 Sissejuhatus Rukkileib on e

Pagar-kondiiter
thumbnail
10
doc

Referaat- Leivast

Pärnumaa Kutsehariduskeskus PK-09 Viivika Ilisson Referaat LEIB Õpetaja: Pärnu 2009 Eesti leib Leib on eestlaste jaoks olnud aastasadade vältel oluliseim toiduaine, ega asjata nimetata kõike muud leivakõrvaseks. Sadakond aastat tagasi sai Eesti talupoeg leivast üle poole päevasest energiavajadusest ja põhilise osa eluvajalikest toitainetest. Leiba söödi ka märgatavalt rohkem, leiva hulka suurendati veel aganate ja kartuli lisamisega. Meie põhjamaise kliima tõttu kasvatati põhiliselt rukist, kaera ja otra. Leivategemisel tõrjus rukis teised teraviljad välja, kuna must leib hapnes paremini ja säilis kaua. Maailma mastaabis on alati olnud esikohal nisu, algselt kasvas rukis nisupõldudel umbrohuna ja kui külmale tundlikum nisu hävis, jäi rukis kasvama. Eestlaste toidulauale lisandusi

Pagar-kondiiter
thumbnail
6
docx

Leib

Leib 1. Võrdle aganaleiba jõuluaja leivaga (millised olid toorained, milline leiva kuju, millised söömisrituaalid)? 2. Koosta 10 punktiline leiva valmistamise juhend? 3. Kuidas tarvitati leiba erinevate rituaalsete tegevuste juures (rahvakalendri tähtpäevadel, pulmakombestikus, ennustamise juures ...)? 1. agana leib- leivavilja ei puhastatud vaid rukkiterad jahvatati koos aganatega, et jahu oleks rohkem. Aganaleib kujunes välja 16. – 17. Sajandist kuni 19. sajandi keskpaigani talupoja laual. Jahvatamisele läks kõik: viljaterad, aganad, kõlkad, kõrretükid ja muu pahn. Viletsatel aegadel segati rukkijahu hulka aganatele lisaks või aganate vähesuse korral jahvatatud puukoort, mähka, puulehti, sammalt, sõnajalgu, männikasvusid, marju, tammetõrusid, sarapuu- urbi, isegi kanarbikku. Aganaleiba tuli pärituult süüa, vastutuult süües läksid aganad silma. Ka on teada, et aganaid olevat lisatud teradele seni, kui terade ja

teaduslikku uurimistöö alused
thumbnail
3
odt

Erinevate Rahvaste Leivad

Referaat Erinevate rahvaste leivad Chapati Ajalugu Sõna "chapati" peetakse Dravidia päritolu,päritchappatähendab "lapik" ja attaivõi paathi tähendab Meeste Toit.Chapati on märgitud Ain-i-Akbari, 16. sajandidokumentides esitatud Keiser Mughal , Akbars Visiiri, Abu'l-Faz ib Mubarak . Chapati on õhuke valge värvusega pannkooke meenutav india leib. Seda leidub ka:Türgis,Ida-Afrika maadest,Keeniast,Ugandast ja Hiinas seal kutsutakse seda kas Chapati või lame leib. Ciabatta Ciabatta,sõna otseses mõttes "tuhvel leib" on Itaalia valge leib mis on valmistatud nisujahu ja pärmiga.Pätsid on veidi piklikud laiad ja lamedad.Ciabattale omane vorm töödati välja aastal 1982 aastal.Alates 1990 aastast on see populaarne Euroopas,eriti Hispaanias ning Ameerika Ühendriikides ja laialt kasutatav võileiva leivana. Ciabatta esmakordselt toodetud Liguria ,võid leida igalt Itaalia tänava nurgalt.Rooma riigi a

Kultuurilugu




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun