Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"lihatoidud" - 84 õppematerjali

lihatoidud – rulaad, klops, asuu, guljašs, raguu, pilaff, risoto, stroogonov.
thumbnail
10
docx

Lihatoidud vene keeles

, , 1­1,5 , , . , , - 1­1,5 . , , , 15­20 . . , ­ , . , , . , , 10­15 1­1,5 , , , . , , - 40­60 . , , , , . , , , , , 15­20 . . , , . , , . . , 30­40 , , , . , , - 30­40 . , , , . , , . , , , , , , . . , , , , , . , . , - 30­40 . , , , , , . . , ­ , , . 275 , 50 , 225 : ­ 149 ­ 129 , ­ 70 , ­ 12 , ­ 18 , ­ 19 , - ­ 15 . , , . , ( , ), 30­40 . , , , , , . . , ( , ). . . , , , , . 180 °C 80­85 °C , . , , , . . , , , . , , . , , . . , , , ...

Keeled → Vene keel
6 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Maitseained

Põltsamaa Ametikool 1 kursus Kaidi Vahtra Maitseained ja roogade maitsestamine Referaat Juhendaja: Merle Suurväli Veebruar 2010 Maitseained. Maitseainete sobivus toiduvalmistamisel : Aed piparrohi Aedruut * ulukiliha * kalatoidud * linnulihatoidud *lihatoidud ( vasikaliha,loomaliha) *lihatoidud ( sealiha, lambaliha) *köögiviljatoidud * supid *salatid * köögiviljatoidud Aniis Apteegitill *salatikastmed *köögiviljatoidud *kala *kalatoidud *vasikalihatoidud *küpsetised *ahjukartulid *küpsetised Aroomisool ...

Toit → Toitlustus
41 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Maitseained

Lehelised · Loorber Kasutatakse: · Kala- ja lihamarinaadid · Uluki- veiseliharoad · Kalatoidud · Tumedad praekastmed · Raguu, guljass · Punased supid · Süldid, tarrendid 4. Õielised · Nelkpipar · Safran · Kapparid Kasutatakse: 4.1. Nelkpipar: · Ulukiliha · Marinaadid · Aedviljatoidud · Piparkoogid · Kuumad joogid · Vorstitooted · Vürtsisegud 4.2. Kappar · Kastmed · Salatid · Supid · Lihatoidud (vasikaliha, Köningbergi klops) 4.3. Safran · Taignatooted · Riisiroad (risotto, paella) · Lamba-, liha-, linnu- ja kalaroad Paljude Araabia riisitoitude koostises 5. Seemnelised · Muskaatpähkel · Koriander · Kardemon · Aniis · Seesamiseemned · Vürtsköömned · Sinepiseemned Kasutamine: 5.1. Muskaatpähkel · Aedviljatoidud · Heledad kastmed · Muna-, liha- ja kalaroad · Ulukitoidud · Juustufondüüd · Maks 5

Toit → Toiduaine õpetus
7 allalaadimist
thumbnail
3
docx

E-ained toiduainetes

E-Ained toiduainetes Martin Kristal T11HT Valla Võileivavorst E422 ­ Glütserool Hommikuhelbed, maiustused ja jäätis. Suurel hulgal võivad tekitada peavalu, iiveldust. E450 ­ Difosfaadid. Piimapulber, jahud, liha, sulatatud juustud Kõrvalmõjud pole teada E452 ­ Polüfosfaadid Piimapulbrid, jahud, liha, sulatatud juustud. Kõrvalmõjud pole teada E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla...

Loodus → Keskkonnaõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
7
docx

E - ainet uurimistöö

E Nimetus Kasutusala: Omadused: Kõrvalmõjud: Aine E 621 Naatriumvesin Lihatoidud, Lõhna- ja Hiina restorani sündroom: valmistoidud, maitsetugevda südame pekslemine, peavalu, ikglutamaat pearinglus, näo punetus, lihas- lihaleeme- -ja. ja liigesvalud,migreenilaadsed puljongikuubikud, peavalud. Riskirühma kuuluvad

Toit → Toiduainete õpetus
60 allalaadimist
thumbnail
5
doc

5 toidukauba e-ainete analüüs

E-aine nr: E300 Nimetus: Askorbiinhape Kasutusvaldkond: Joogid, jahud, leivad, marja-, puuvilja- ja taimepooltooted, liha, lastetoidud. Mõju inimesele: Kahjulikud toidu lisaainena. Eriti suured üleannustused võivad tekitada kõhulahtisust ja maoärritust. Üle 10 grammi päevas arvatakse tekitavat neerukive. 2 E-aine nr: E621 Nimetus: Naatriumvesinikglutamaat Kasutusvaldkond: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Mõju inimesele: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele. Sink E-aine nr: E330 Nimetus: Sidrunhape

Loodus → Keskkonnaõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
16
pptx

Toidlustusettevõtteid võrdlev analüüs

Toidlustusettevõtteid võrdlev analüüs KK13 – KE1 Angeelika Sooba Kairit Velt Kohad mida külastasime ● Tommi grill ● Pirosmani restoran Tommi grill ● Kellele? - Igale vanusegrupile, lihasõpradele ● Mida? - Lihatoidud, salat, alkohol ● Kuidas? - Avararus, mugav asukoht, romantiline inerjöör ● Miks? - Kasumi teenimiseks Pirosmani restoran ● Kellele? - Lihasõbrad, pered, kõik vanusegrupid ● Mida? - gruusia köök, liha, salat, vein ● Kuidas? - Hubasus, gruusiapärasus – toidus, teeninduses, muusikas ● Miks? - Kasumi teenimine, parimate gruusia roogade pakkumine Tommi grill vs Pirosmani ● Mugav asukoht

Toit → Toiduohutus
10 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Lihavõtted

Lihavõtted Eliise Glaser TT-11 Tähendus · Paastuaja lõpp · "Liha võtta" · Suur pidu- Püha õhtusöömaaeg Teemakohased toidud, joogid · Lihatoidud (vasika, seapraed) · Munatoidud · Kohupiimatoidud · Pirukad · Kala · Õlu · Kali Rammusad toidud! Kolmekäiguline söömine 1. Käik Keedumuna- koksimine 2. Käik Urvapuder- soolapeki, kruupidega 3. Käik Pasha · Joogiks kannudega õlu, kali · Laual leib, pirukad Laua- ja söögiriistad · Taldrik pudru jaoks · Taldrik munakoortele · Taldrik saiale · Lusikas pudrule · Magustoidulusikas · Klaas joogi jaoks · Lauale õllekannud

Ühiskond → Ühiskond
8 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

Rootsi jõuluroad

kaneelikoor, ingver ja pomerantsikoor. ·Kooritud mandlid ja rosinad Janssoni kiusatus Aladdini shokolaad ·"Köttbullar" ·Rootsi lihapallid koorekastme, kartulipudru, hapukurgi ja pohlamoosiga. ·Libekala ­ "lutfisk" ·grön kål ­ roheline kapsas ·dopp i grytan ­ ("patta kastma") ·Vörtbröd- tumedat siirupit, vürtse ja rosinaid sisaldav virdeleib/vürtsleib. 9 korda tuleb kommete kohaselt süüa: 1. käik heeringas ja sellele järgnevad kalatoidud 3. käik külmad lihatoidud 4. käik jõulusink leivaga 5. käik lihapallid, vorstid, kartulid, Janssoni kiusatus jne.. 6. käik libekala 7. käik juust 8. käik kaneeliga maitsestatud riisipuder 9. käik koogid, kommid Risgrynsgröt - riisipuder Tänan tähelepanu eest!

Toit → Kokandus
14 allalaadimist
thumbnail
12
pptx

Roomlaste igapäevaelu

igapäevaelu Laura Ruuder Hanna Loore Salumäe Orjapidajate elu Tõusti vara, et ära kasutada päevavalgust. Rikkama orjapidaja juurde tuli juuksur, et habet ajada. Esimene eine (leib, sool, juust, oliivid). Majaelanikud tulid peremeest tervitama ja siis asus igaüks oma toimetuste juurde. Keskpäeval katkestati töö, söödi lõunaeinet, puhati ja käidi termis. Orjapidajate elu Kolmejärguline õhtune lõunasöök: - söögiisu tõstvad road - lihatoidud, pudrud - magustoidud Pidulikele koosviibimistele järgnes jooming. Igapäevane riietus Põhiline riietusese oli särgitaoline tuunika, mille peal kanti toogat. Täisealiseks saanud noorukile kingiti valge tooga. Toogat pidi kandma õigesti. Keisririigi ajal hakati kandma rohkem ainult tuunikat. Naised kandsid stoolat, selle peal kanti pallat. Kodus kanti sandaale, tänaval aga kingi või saapaid. Lihtrahva ja klientide elu

Ajalugu → Ajalugu
3 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

Soodustab seedimist, mõjub hästi maksale, hajutab kõhugaase, tõstab potentsi. Kasutatakse... Idamaised liha-, kana-, kala ja vähitoidud Põrsaliha Köögiviljatoidud, marinaadid, koogid, pudingud, jäätis ja joogid Keeksid, küpsetised ja piparkoogid Eelroad ja magustoidud Hapupiim, õun, pirn Kaneel Kuulub loorberiliste sugukonda Kaneelikoore õhukesi torujaid kihte kasutatakse kas tükkideks murtuna või jahvatatult Antiseptiliste omadustega Kasutatakse... Idamaised lihatoidud Lambaliha- ja riisiroad Hakkliharoad, broileriroad Õunad, õunakoogid Hõõgveinis, leivas, kohvis Puuviljade lisandina, kookides, jäätises, putrudes, pudingites ja magustoitudes. Kardemon Kuulub ingveriliste sugukonda Pärineb Indiast, Sri-Lankalt ja Malabari rannikult Vürtsina kasutatakse kardemoniseemneid Hinnatud nii Lääne-Euroopas, kui ka vene köögis Väga tugev vürts Sobib hästi koos kohviga maitsestamiseks Kasutatakse... Idamaised lihatoidud

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

hajutab kõhugaase, tõstab potentsi. Kasutatakse Idamaised liha-, kana-, kala ja vähitoidud Põrsaliha Köögiviljatoidud, marinaadid, koogid, pudingud, jäätis ja joogid Keeksid, küpsetised ja piparkoogid Eelroad ja magustoidud Hapupiim, õun, pirn Kaneel Kuulub loorberiliste sugukonda Kaneelikoore õhukesi torujaid kihte kasutatakse kas tükkideks murtuna või jahvatatult Antiseptiliste omadustega Kasutatakse Idamaised lihatoidud Lambaliha- ja riisiroad Hakkliharoad, broileriroad Õunad, õunakoogid Hõõgveinis, leivas, kohvis Puuviljade lisandina, kookides, jäätises, putrudes, pudingites ja magustoitudes. Kardemon Kuulub ingveriliste sugukonda Pärineb Indiast, Sri-Lankalt ja Malabari rannikult Vürtsina kasutatakse kardemoniseemneid Hinnatud nii Lääne-Euroopas, kui ka vene köögis Väga tugev vürts Sobib hästi koos kohviga maitsestamiseks Kasutatakse

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
1
doc

E-ainete sisaldus toiduainetes

Inimestel ei ole kõrvalmõjusid täheldatud. E621 Naatriumvesinikglutama Lõhna- ja maitsetugevdaja. at Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. E627 Dinaatrium-5-guanülaat Lõhna- ja maitsetugevdaja. Pole teada Valmistoidud, supid, kastmed. E631 Dinaatrium-5-inosinaat Lõhna- ja maitsetugevdaja Pole teada Valmistoidud, supid, kastmed.

Meditsiin → Terviseõpetus
13 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Rooma eluolu

o Proletaarid o Orjad, vabakslastud 2. Perekond o Rooma perekond ­ familia o Mehekeksus, piiramatu võim o Naised poliitilise õiguseta o 7-aastasena lapsed kooli, kirjaoskus o Rikkamate perede lastel koduõpetajad o Poisid võtsid osa väeteenistusest 3. Rõivastus ja toit o Igapäevane rõivas ­ tuunika o Pidulik pealisrõivas ­ tooga o Toit ­ leib, puder, kala, puu- ja juurvili; rikkamatel lihatoidud o Jook ­ veega lahjendatud vein 4. Rooma linnapilt o Nelinurksed kivimajad aatriumiga o Forum Romanum ­ Rooma foorum o Templid, panteon o Veejuhtmed ­ akveduktid o Termid ­ saunad, kultuurikeskused o Amfiteatrid, hipodroomid o Teatrid 5. Rooma kõnekunst ja kirjasõna o Suur Kreeka mõju ja eeskuju o Kõnekunst, kohtukõned, Cicero madal stiil ­ seisukohtade põhjendamine

Ajalugu → Ajalugu
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ürdid ehk rohelised maitsetaimed

Maitsestatakse kartuleid, kala, seeni, segasalateid, hakklihakastmeid, pastaroogi Tüümian Ravimtaimena, kulinaaria. Aed - liivatee Supid, hautised, lihatoidud, vorstid, tomatikastmed, puljongid, lambaliha. Pune Harilik pune, Grillitud liha ja kala, oregano ühepajatoidud, kastmed, supid, hakklihatoidud, maks, neerud, seenetoidud, salatikastmed, pizzad, kuklid, sepikud, ürditee,

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
20
ppt

Lisaained.

Toiduvärvid E100 ­ E199 Säilitusained e. konservandid E200 ­ E299 Antioksüdandid E300 ­ E399 Emulgaatorid, stabilisaatorid ja paksendajad E400 E499 Happed, alused, soolad E500...E585 E500 ­ naatriumkarbonaadid (söögisooda) happesuse regulaator, kergitusaine E501 ­ kaaliumkarbonaadid E502 ­ ammooniumkarbonaadid E507 soolhape Kunstlikud maitse ja aroomained ning nende intensiivistajad E620 ­ glutamiinhape ­ lõhna ja maitsetugevdaja ­ lihatoidud, puljongikuubikud, salatikastmed jt. E621 ­ 625 ­ glutamaadid ­ nn. hiina restorani sündroom Vahad E 901 ­ 914 E901 ­ meevaha ­ loomne, ohutu, glaseerija E902 ­ candelilla vaha ­ valmistatakse vaha ­ piimalille lehtedest ­ glaseerija E903 ­ karnauubavaha ­ valmistatakse karnauubapalmi lehtedest ja pungadest Vahad E904 ­ Sellak ­kollakaspruun vaigutaoline aine, tekib troopilistel puudel parasiteerivate putukate elutegevuse tagajärjel.

Kategooriata →
11 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Eksami küsimused Kokk

eluaegne haigus, mille vallandavad nisust, rukkist, odrast ja kaerast valmistatud tooted. Süüa võib aga tatart, maisi ja riisi. 4. Kirjelda liha hautamist, nimeta hautatud lihatoite. · Valitakse sobiv liha tükk · Liha tükeldatakse kuubikuteks, kangideks või viiludeks risti kiudu · Pruunistatakse väheses rasvas · Lisatakse eraldi rasvaines kuumutatud maitseköögiviljad, vedelik ja maitseained · Pannakse haudepotti kaane alla hauduma 140*c juures · Lihatoidud ­ rulaad, klops, asuu, guljass, raguu, pilaff, risoto, stroogonov. 5. Kirjelda erinevaid kartuli lisandeid. · Kartulikroketid · Kartulilaastud · Kartuliroosid · Täidetud kartulid · Hasselbacki kartulid · juustukartulid 6. Nimeta vähemalt 5 kalarooga Eestimaisest kalast. Kirjelda vähemalt 2.roa valmistamist · Kalapikkpoiss · Kalarullid · Kalasupp · Kalakotlet- Valmistatakse hakkmass, vormitakse kotleti kuju ja praetakse väheses

Toit → Kokk
78 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Köögileksikon

Ürdid ­ Ürdid on roheliste (aga mitte alati!) lehtedega taimed, mis kasvavad parasvöötmekliimas ja mida sageli kasvatatakse juurviljaaedades. Ürdid on saadaval nii värskete kui kuivatatutena. Basiilik - basiilik on väga universaalne ning jumaliku lõhna ja maitsega ürt. Magusalt vürtsine ja mõnusalt piprane maitsetaim.Kasutatakse värskelt ja kuivatatult. Maitsestatakse kastmeid, salateid, suppe, köögivilju, kalatoidud, vähk, lihatoidud, roheline või munatoidud, majonees, äädika maitsestamiseks, kurkide konserveerimiseks Majoraan ­ õnneürt, mis on tugeva maitsega ning tuleb kasutada ettevaatlikult. Kasutatakse värskelt ja kuivatatult. Maitsestatakse rohelisi- ja tomatikastmeid; rohelisi-, liha- ja kalasalateid; kartuli-, tomati-, kaunviljasuppe; kaunvilju, kaalikat, hapukapsast; keedetud kala; kõik lihatoidud, eriti maks ja vorstid; roheline või, majonees, juust, munatoidud; kurkide

Toit → Kodundus
24 allalaadimist
thumbnail
14
odp

Ungari kultuur

lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Paprika sattus ungari kööki pooljuhuslikult kreeklaste ja türklaste vahendusel. Kuni 16.-18. sajandini maitsestati toite vürtsidega näiteks: pipra, tüümiani, muskaadi, safrani, majoraani, basiiliku, ingveriga. Paprika oli talupoegade maitseaineks. Üldlevinud maitseaineks sai paprika alles 19. sajandi esimesel poolel. Sibula ja paprikaga valmistatavad lihatoidud on pörkölt, paprikas, guljass-supp ja guljass. Kasutatud kirjandus https://www.google.ee/search?q=ungari+kuningapa http://pilt.delfi.ee/show_original/997995/ http://www.erm.ee/et/Avasta/Soome-ugri-rahvakultu http://et.wikipedia.org/wiki/Ungari#Ajalugu http://en.wikipedia.org/wiki/Hungary#Geography

Kultuur-Kunst → Kultuur
10 allalaadimist
thumbnail
13
doc

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL

TOODETE KEEMILISE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINETE PÕHJAL Kristi Lember XIIÕA 1. Majonees provansaal. Tarplani Kaubanduse OÜ Koostis: taimne õli, vesi, suhkur, sinepipulber, sool 1,1%, vadakupulber, munapulber, paksendaja ( modifitseeritud kartulitärklis, ksantaankummi), toiduäädikas, säilitusaine ( naatriumbensoaat, kaaliumsorbaat), toiduvärv (beeta-karoteen) E415 ­ Ksantaankummi Kasutusala: Juurviljakonservid, salatikastmed, dzhemmid, marmelaadid, karastusjoogid, maiustused. Omadused: Paksendaja, stabilisaator. Kõrvalmõjud: Pole teada. E202 - Kaaliumsorbaat Kasutusala: Väga lai kasutusala: piimatooted, salatikastmed, jogurt, viilutatud leib, veinid, maiustused, magusad joogid, sulatatud juustud, juustud pakitult viiludena, kookide pinnakäsitlus, juustu pind ja valmis koogid Omadused: Säilitusained. Kõrvalmõjud: Võib tekitada nahaärritusi, suus põletustunnet ja punetust suu ümber. Raskendab astmat, allergilist nahalö...

Bioloogia → Bioloogia
37 allalaadimist
thumbnail
22
pptx

Taking food, what food

toimega, mis on sarnane tee ja kohvi toimega. Puljong, nagu tee ja koht, ergutab närvisüsteemi ja tekitab ajutist jõudude tõusu. Puljong tugevdab ainevahetust. Puljong aitab toetada haige inimese jõudu mitme kuu jooksul. Terve inimene, kes joob ainult puljongi, muutub • On vaja teada, mis toiduainete osa tõesti seeditakse ja sattub verde. Ei tohi põhineda ainult toitainete sisaldaval kogusel. • Ei ole mõistlik anda haigetele ainult lihatoidud. • Piim ja piimatooded (eriti või) on suurepärased toitainete allikad. • Kaera- ja tatrapuder, riis ja odrakruup on selline söök, mida hästi seeditakse. • Juust on toitainete rikkas • Piim on asendamatu nii haigete, kui ka tervete inimeste jaoks. See on tingimusel, et piim on värske. • Haigete inimeste tervisele on kasulik hapupiim. • Magustoit muutub haigete inimeste jaoks vastikuks (nii laste, kui ka täiskasvanute jaoks)

Keeled → Inglise keel
2 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Eluolust Vanas Roomas

See kujutas endast üle õlgade heidetud ja vööga kokkutõmmatud põlvini ulatuvat riidetükki. Kogu rõivastus võiski piirduda ainult tuunikaga. Pidulik pealisrõivas oli rooma meestel aga tooga. See oli suur valge poolringikujuline riidetükk, mis mähiti ümber keha nii, et parem käsi jäi vabaks. Vaesemad roomlased sõid enamasti leiba ja jahust valmistatud putru, sekka aeg-ajalt ka kala, juur- ja puuvilju. Jõukamate menüüs olid seevastu olulisel kohal lihatoidud. Traditsiooniline rooma elamu oli ühekorruseline nelinurkse põhiplaaniga kivist maja. Linna ja kogu impeeriumi sümboolne keskus kandis nime foorum. Varasematele templitele lisandusid uued, muu hulgas ka kõigi jumalate tempel Panteon. Linna ehtisid keisrite auks püsitatud obeliskid ja triumfikaared. Akveduktideks nimetati lähedastest järvedest ja allikatest linna varustavad veejuhtmed ning termideks avalikke saunasi. Kreeklastest erinevalt ei pidanud roomlased spordist suurt lugu

Ajalugu → Ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
24
doc

Stiilid(romaani, gooti jne), rahvakalender

· Lee- lahtine tulease · Pulma ja matusekombes oli õlu ka ohvrianniks · Varrud- katsikud · Jõulud olid õllepühad · Mihklipäevaks tehti õlut, sest siis tähistati välitööde lõppu · 19. Saj. peale 1ms lõppu hakati suurt tähelepanu pöörama koduõllele · Kosjal olijatele toodi õllet suure kannuga · Kali oli õllest saadud jook, kalja ei pandud kinnisesse anumasse, õlut aga pandi MATUSETOIDUD: · Kaunviljad, tangupuder, kapsad, lihatoidud · Kaunvilju (ube, herneid) keedeti soolvees · Mulgimaal välditi kaunvilju · Hernesuppja tangupuder olid traditsioonilised matusetoidud · Rukkileib, sai, küpsetised (karask) · Matusteks tapeti loom · Saaremaal- klimbisupp · Hiiumaal- tangusupp · Hingetoidud: tangupuder, lihatoidud · Praegu on tähtis toit puljong ja pirukas · Kadunukesele kaeti koht, klaas teistpidi · Enne matust üks õhtu, kaetakse surnule laud · Kirstu ei tohi panna fotosid

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
21 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Leiba ja tsirkust?

Keisririigi ajal oli nii gladiaatorite võitluste kui ka hipodroomi võistluste korraldamine keisrite aukohus. 5. sajandil gladiaatorite võitlused kui paganlikud pidustused lõpetati ristiusu mõjul. Tänapäeval võib öelda, et nad elavad edasi härjavõitluses. Viljajagamine Vaesemad roomlased sõid enamasti leiba ja jahust valmistatud putru., mida neile jagati. Siit tulenebki, et vaesematele kodanikele jagati tasuta leiba. Jõukamate menüüs olid olulisel kohal lihatoidud. Rikas roomlane sõi tavaliselt kolm korda päevas. Hommikul ja lõuna ajal piirduti eelmisest õhtust alles jäänud paladega. Peamine oli õhtusöök, mis enamasti möödus külaliste seltsis. Kergemale eelroale järgnesid praad ja magustoit, vahel ka värsked puuviljad. Joogiks pakuti lahjendatud veini. Sööjad võtsid kohad sisse kergelt kaldus lavatsitel, kus mehed külitasid. Varasemal perioodil istusid naised meeste kõrval, kuid keisririigi ajal külitasid naised nagu mehedki

Ajalugu → Ajalugu
21 allalaadimist
thumbnail
6
doc

E-ainete analüüs

Ülitundlikkuse sümptome võivad saada isikud, kes on allergilised aspiriinile. Võimalik allergiatekitaja. . Pasteet ,,Hane" Eaine nr:E1422 Nimetus: Naatriumnaktülaadid Kasutusvaldkond:Saiakesed Mõju inimesele: Pole teada Eaine nr:E472c Nimetus: Rasvhapete mono- ja diglütseriidide estrid sidrunhappega Kasutusvaldkond: Salatikastmed, pagaritooted, majoneesid. Mõju inimesele: Pole teada Eaine nr:E621 Nimetus: Naatriumvesinikglutamaat Kasutusvaldkond: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Mõju inimesele: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastel

Toit → Pagar-kondiiter
50 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Vana-Rooma küsimused ja vastused

Perekond ­ mehekeskne, naine truu, pidulikel üritustel naine mehe kõrval, mehe otsustada laste kasvatamine. Kreekas oli mees perepea ja abielu eesmärk oli järglasi saada, naised kasv. Lapsi. Rõivastus ­ tuunika, jalas sandaalid, pükse ei kanta, pidulik oli tooga. Kreekas oli kitoon, himation, pükse ei kantud ja jalas sandaalid. Toit ­ Vaesed ­ jahupuder, puu-ja juurviljad, kalatoidud. Rikkad ­ jahupuder, puuviljad juurviljad, ja lihatoidud. Jook oli piim ja lahj. Vein. Elamud ­ nelinurksed kivist majad, keskmes avatud katusega ruum ­ AATRIUM ­ selle keskmes bassein 7. Millist meelelahutust armastati roomas, millist mitte? Võrdle kreekaga Roomas ei peetud spordist nii palju lugu, kui Kreekas, armastati närvikõdi tekitavaid vaatemänge ­ kaarikute võidusõit, gladiaatorite võitlused. Teater ei olnud nii oluline kui kreekas, see oli

Ajalugu → Ajalugu
45 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

või ilma Hakksnitsel - naturaalsest hakkmassist, ovaalne toode, paneeritud, massiga 120g Hakk-kotlet ­ lihthakkmassist ovaalse kujuga paneeritud tooted massiga 60g Bitkiid ­ knellmassist 1,5cm paksused ümmargused paneeritud tooted Lihapallid ­ lihthakkmassist või knellmassist 5-6cm läbimõõduga pallid, paneeritud või paneerimata Frikadellid ­ knellmassist 2-3cm läbimõõduga pallid massiga 15g Lihast pooltooteid säilitatakse temperatuuril 6C KEEDETUD LIHATOIDUD Keetmiseks sobivad veiseliha, sealiha, lambaliha, kanaliha. Liha keedetakse suure tükina (1,5- 2kg). Valmis liha lõigatakse ristikiudu viiludeks ja hoitakse serveerimiseni keeduleemes. Igasse portsjonisse lõigatakse 2-3 viilu Lisandiks: · keedetud kartulid · kartulipuder · kartulipüree · keedetud ja hautatud köögiviljad · marineeritud salatid · heledad põhikastmel valmistatud sinepi ja · mädarõikakastmed, tomatikastmed PRAETUD LIHATOIDUD

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
38
pdf

Kreeka Vabariik

peaaegu kõikide maailma riikidega. Kreeka toidukultuur ● Tüüpilist Kreeka söögikohta nimetatakse tavern´iks. ● Valge kokamüts on arvatavasti pärit Kreekast. ● Kreeka oli esimene kultuur, kes lõi hautise ehk liha ja aedviljad koos valmistatuna ● Enamus Kreeka toite on aromaatsed ja värvikirevad ning suhteliselt lihtsad valmistada ● Rikkalikus valikus on puu- ja köögivilju ● Tähtsal kohal on mereannid Liha-ja magustoidud ● Tuntud lihatoidud: moussaka (ahjuvorm hakkliha ja baklažaaniga), dolmades (hakkliha ja riisiga täidetud viinamarjalehed), stifado (hautatud vasikaliha sibulatega), gyros (vertikaalses ahjus küpsetatud lambaliha, kust lõigatakse ribadena tükke ja serveeritakse pitaleival koos salatiga). ● Kreeklaste magustoidud on idamaiselt magusad. Magustoitude sagedasteks koostisosadeks on mesi, rosinad ja pähklid näiteks baklava. Joogid

Geograafia → Geograafia
1 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kreeka ja Rooma kultuuri erisused

Roomas suhtuti naistesse mõnevõrra vabameelsemalt. Roomlaste igapäevane alusrõivas oli tuunika. Külma ilma puhul kanti sageli kahte või enamatki tuunikat ülestikku. Piduliku pealisrõivas oli rooma meestel aga tooga. Suur valge poolringikujuline riidetükk mähiti ümber keha nii, et parem käsi jäi vabaks. Vaesemad roomlased sõid enamasti leiba ja jahust valmistatud putru, sekka aeg-ajalt ka kala, juur- ja puuvilju. Jõukamate menüüs olid seevastu olulisel kohal lihatoidud. Rikas roomlane sõi tavaliselt kolm korda päevas. Kergele hommikueinele ja lõunale, mil söödi sageli eelmise päeva peo jääke, järgnes suur õhtusöök. See koosnes kergemast eelroast, praest ja magustoidust. Mina arvan, et roomlaste elu oli parem kui kreeklaste oma.

Ajalugu → Ajalugu
31 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Kultuuriajalugu

Kui naisterahvas saab kurjaks või käitub solvununa, siis see on kohalike jaoks üllatav. Parim viis on selliseid tähelepanuavaldusi ignoreerida ning rahulikult edasi kõndida, justkui oleks taolised kommentaarid jäänud Teie jaoks märkamatuks. Kui väldite silmsidet ja vestlusesse laskumist, siis sellega asi ka üldjuhul lõpeb. Itaalia köök Populaarsed klassikalised road pastast, polentast ja pitsast, võrratud kala- ja mereanniroad, hõrgud lihatoidud, veinid, isuäratavad magustoidud ning võrratud küpsetised. Meredest saadakse maitsvaid karploomi. Lihaliike on palju, liha süüakse mitmekesiselt valmistuna, kuid väikestes kogustes. Kastmeks valmistatakse tavaliselt tomati- või paprikapüreesid. Jahutooteid, eriti spaghetti, valget nisujahu leiba, pirukaid (pitsa) ja täisterajahust nisuleiba (facaccia) süüakse väga palju, samuti riisi. Itaalia köök , Itaalia köök ,

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
12 allalaadimist
thumbnail
15
odt

Toitlustuse konspekt

*toite ei asetata kaugemale kui 60 cm laua servast *inimesed liiguvad toitu võttes päripäeva *sööjatele tagatakse vaba liikumine toidu toomiseks, piisavalt ruumi. *järjekordade vältimiseks on laual mitu alguspunkti, sageli ka mitu erinevat lauda jookidele, juustudele, kohvile jne. *mitme liini serveerimisel kaetakse liinid identselt ja sümmeetriliselt. *laua alguspunktis on taldrikud, siis serveeritakse grupit:külmad kalatoidud,lihatoidud,salatid,kuumad kalatoidud,kuumad lihatoidud jne. *noad ja kahvlid ning salvrätid kaetakse kas laua alguspunkti või kõige viimasteks *kohvi pakkudes serveeritakse tordid ja koogid enne kohvitasse. *kui kohvi pakutakse iseteenindavast termosest serveeritakse kohv enne kooki( koogi kõrvale jäetakse piisavalt ruumi koogitaldriku toetamiseks) *salatid hakitakse piisavalt peeneks, välditakse kõvast taignast korvikesi. Käitumine selvelauas *selvelaua algus on seal, kus on tühjad taldrikud, mitte seal kus on hõrgutised.

Toit → Toitlustusettevõtte töö...
21 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

Seemned hakkavad idanema +5 C Optimaalne kasvutemp 15-20C Valguse suhtes nõudlik Varakevadine saak on kõigesuurem Vajab väga rammust mulda ja niiskust Maitsetaimed jaotatakse 1 ja 2 .a 1.a on basiilik, koriander, majoraan jne 2.a aedliivatee, köömen, meliss, jne Üheaastased Majoran- maitsestamiseks kasutatakse noori võsusid ja lehti, paljundatakse seemnetega (külv märtsis), õitsema hakanud taimi kuivatada ja kasutada talvisel perioodil Lihatoidud, joogid, verivorsti põhi maitseaine Aedtill- maitsestamiseks kasutatakse lehti ja noori võrseid, võib kasutada ka kuivatatult , paljundatakse seemnetega, külvata mitu korda veg. Perioodi jooksul, kasvatatakse ka põõsastilli mis on saagikam Kasutatakse paljudes soolastes toitudest ja marineerimisel Basiilik- tarvitatakse nii värskelt kui kuivatatult lehti, paljundatakse seemnetega, külv märtsis külvikasti , juuni algul istutatakse avamaale

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Prantsuse köök

Prantsuse köök Prantsuse köök on mitmekesine ja maailmakuulus oma peenemaitseliste ja hoolikalt valmistatud toitude poolest. Prantsuse köögi maine on pärit eelkõige Versailles`õukonnast, õigemini küll sealsetelt maailmakuulsatelt köögimeistritetelt. Prantsuse köök on ülemaailmse kuulsuse saavutanud oma tõeliselt peenemaitseliste, hoolikalt valmistatud ning kaunilt serveeritud toitudega. Toiduainete kõige hinnatavamaks omaduseks peetakse maitsvust, seetõttu kasvatatakse ja aretatakse parima kvaliteediga aedviljasorte, oliivipuid ja seeni ­ sampinjonikasvatus on väga levinud. Soodsama kliima ja viljaka maapinna tõttu on põllumajandus, puuvilja ja viinamarjakasvatus ning karjapidamine väga mitmekesine, liikide- ja sortide rohke. Toite valmistatakse nii, et toiduainete algsed omadused ja toiteväärtus maksimaalselt säilivad. Rikkalikult süüakse toorsalateid, aedviljatoitude valik on väga lai. Mai...

Toit → Kodundus ja etikett
31 allalaadimist
thumbnail
4
pdf

Organismide koostis

USAs koguni neli kuni seitse korda k5rgem kui Aasias. piisida. sõltub palju toitumisest, süüakse palju liha ja magusat. Paljudel aga ei aita tervisli- Millest s6ltub viihi tekke t6endosus? kud eluviisid ega ka elukohavahetus. Miks on vdhi esinemissagedus hiinlaste hulgas tousuteel? Sest nad on läänelikule eluviisile järele jõudnud autod, tehnika ja lihatoidud. Lääneliku eluviisiga kaasnevad ka vastavad haigused. Milliste viihittiiipide esinemissagedust m6jutab nn ldiinelik elu? -,, läänelik elu mõjutab järgmiste vähitüüpide esinemissagedust: käärsoole-, rinna-. eesnäärme ning munasarjavähki. 3. Uhenda mineraalaine, selle peamine ulesanne organismis ja allikaks olevad toidud.

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Gunnar Aarma " Kuidas toituda"

Gunnar Aarma "Kuidas Toituda" Et elada selleks peame mitte hingama vaid ka sööma. Seejuures on oluline, MIDA me sööma ja KUIDAS me sööme. Sellest oleneb inimese tervis ja elujõud. Väga oluline on toidu mälumine. Arstitepoolt soovitatakse toitu mäluda 30-40 korda. On kindlaks tehtu, et sääraselt toimides vajab inimene poole vähem toitu ja on siiski tervem ja elujõulisem. Tänapäeval ravitakse verevaegus haigusi ka värske juur-või puuviljaga, mitte enam lihaga nagu vanasti. Lihatoidud arvatakse olevat paljude haiguste nagu reuma, artriit, uriinhappe mürgistused organismis põhjustajaks. Dr. Winsh kirjutab brosüüris ,,Vähi vastu" : ,, See pole juhuslik, et klassikaline lihasööjate maa ­ Inglismaa ­ on ka klassikaline vähihaiguste maa, ning et vähki esineb rohkem rikaste kui vaeste hulgas." On kindlaks tehtud et paljud inimesed kes on elanud kõrgesse ikka on olnud peamiselt taimetoitlased. Näiteks Bulgaarias söövad kõrgeeal...

Teoloogia → Usundiõpetus
26 allalaadimist
thumbnail
30
ppt

Toiduainete keemiline koostis e-ainete põhjal

100g toote toitumisalane teave: 759kJ/181kcal Valgud 14,4g Süsivesikud 2,8g Rasvad 12,5g Tootes sisalduvad e-ained E120 ­ Karmiin Kasutusala: Alkohoolsed joogid, karastusjoogid, supid, saiakesed, magustoidud, maiustused, kosmeetika. Omadused: Punane värvaine. Looduses esinev aine. Kõrvalmõjud: Võib tekitada astmat ja ka eluohtlikke allergilisi reaktsioone. Tootes sisalduvad e-ained E621 ­ Naatriumvesinikglutamaat Kasutusala: Lihatoidud, valmistoidud, lihaleeme- puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud. Omadused: Lõhna- ja maitsetugevdaja. Kõrvalmõjud: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12 nädalastele lastele. Tootes sisalduvad e-ained

Bioloogia → Bioloogia
54 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Roomlased Vanal Ajal

vööga kokkutõmmatud põlvini ula-tuv riidetükk. Külma ilma korral kanti sageli kahte või enamat tuunikat üksteise peal. Pidulik pealisrõivas oli rooma meestel tooga ­ see suur valge poolringikujuline riidetükk mähiti ümber keha nii, et parem käsi jäi vabaks. Jalas kandsid roomlased sandaale. Roomlaste toit: vaesemad sõid enamasti leiba ja jahust valmistatud putru, sekka aeg-ajalt ka kala, juur- ja puuvilju. Jõukamate menüüs olid olulisel kohal lihatoidud. Joodi tavaliselt veega lahjendatud veini. Traditsiooniline rooma elamu oli ühekorruseline nelinurkse põhiplaaniga kivist maja. Selle keskmes paik-nes ristkülikukujuline ruum ­ aatrium ­, mis oli omalaadne pere- või elutuba, selle ümber asusid maga-mistoad, köök jm ruumid. Aatriumi kohalt oli katus avatud, et päevavalgus pääseks majja otse ülalt. Vähem-jõukad inimesed ei saanud endale lubada eramut, nende eluasemeks olid sageli üsna viletsalt ehitatud üüri-majad.

Ajalugu → Ajalugu
6 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Keskaja talupoeg ja tema igapäevaelu

Sagedamini esines aganatega segatud jahust tehtud leib. Kuid tegeleti jätkuvalt ka korjandamisega ning toidulaual leidus ka marju, pähkleid, seeni ja muid metsaande. Pühapäeviti sõi talurahvas ka liha ja muna. Liha söödi vähe seetõttu, et ei jõutud suurel hulgal koduloomi lihtsalt ülal pidada. Söödi ka kala. Kala osati valmistada kahte moodi: soolates ja kuivatades. Kuivatatud või soolatud kala vahetati kaluritelt vilja vastu. Eriti otsitud oli kala kevadise suure paastu ajal, mil lihatoidud olid keelu all. See keeld lõppes ülestõusmispühadega. Rahvas nimetas neid usupühi lihavõttepühadeks, kuna siis võis jälle liha süüa. Maitseainetena levisid peamiselt sibul ja küüslauk. Kokkuvõtlikult teistest talupoegade tegevustest Välismaailmaa polnud talupoegadel erilist konktakti. Vahel juhtus külla rändkaupmees, kes pajatas jutte ja rääkis uudiseid välismaailmas toimuvast, mis tõi ka natuke vaheldust talupoegade raskesse ja üksluisesse ellu

Ajalugu → Ajalugu
90 allalaadimist
thumbnail
652
pdf

Asjaajamise alused

 Toitude maitsestamise põhimõtted 113  Puljongid ja supid 117  Kastmed 126  Salatid ja võileivad 132  Tangainetest toidud, riisi- ja pastaroad 139  Munatoidud 143  Kalatoidud 147  Lihatoidud 162  Köögiviljatoidud ja -lisandid 174  Magustoidud 185  Kuumad ja külmad joogid 196 8. Toitlustusteeninduse alused 203  Kliendikeskne teenindus toitlustuses 203  Teeninduse liigid 206

Majandus → Analüüsimeetodid...
50 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Rooma ja roomlased

käsi jäi vabaks. Pükste kandmine oli roomlastele võõras, jalanõudena kasutati kõige enam sandaale, kuid ka nahast kingi. Pead kaitsti kuuma päikese eest laiaäärsete mütsidega. Erinevalt kreeklastest, Rooma mehed pikki juukseid ega habet ei kandnud. Naiste soengud olid väga uhked. Levisid parukad, mida vahetati mõnikord mitu korda päevas. Vaesemad roomlased sõid leiba ja jahust valmistatud putru, sekka aeg-ajalt ka kala, juur- ja puuvilju. Jõukamate menüüs olid olulisel kohal lihatoidud. Rikas roomlane sõi kolm korda päevas. Toidukord algas munaga ning lõppes puuviljadega. Toitu võesti näppudega ja joogiks oli veega lahjendatud vein. Sööjate jaoks olid kergelt kaldus lavatsid, kus mehed lamasid, naised aga istusid nende kõrval. Rooma sarnanes nii mõnegi koha pealt Kreekaga, ta võttis Kreekalt palju eeskuju. Roomat on koguaeg ehitatud ja muudetud kaunimaks ning praegu on ta üks väga kuulus ja tähtis linn Euroopas. Kasutatud kirjandus: www.koolielu.edu

Ajalugu → Ajalugu
14 allalaadimist
thumbnail
40
ppt

Toiduainete keemia

 http://en.wikipedia.org/wiki/E_number  http://www.imbf.org/health/E.html  7 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž 8 Antonina Zguro, TTÜ Virumaa Kolledž Näided  Leib:  E471 – emulgaator (vajaliku konsistentsi saavutamiseks)  E472e - emulgaator  E415 – paksendaja  E621- naatriumglutamaat, lõhna- ja maitsetugevdaja  Kasutusala: Lihatoidud, valmistoidud, puljongikuubikud, salatikastmed, kuivkastmed, maitsesegud.  Kõrvalmõjud: Hiina restorani sündroom: südame pekslemine, peavalu, pearinglus, näo punetus, lihas- ja liigesvalud, migreenilaadsed peavalud. Riskirühma kuuluvad allergikud, astmaatikud, peavalu põdevad inimesed ja lapsed. Imikute ja väikelaste toitudes keelatud. Ei tohi anda alla 12-nädalastele lastele.

Keemia → Toidukeemia
20 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord

Toiduainete massimõõtude ja mahumõõtude vahekord Tabel 1 Toiduaine nimetus 1 liiter= 1 dl= 1 sl= 1 tl= 1000 ml 100 ml 15ml 5 ml =6,7spl =3tl g g g g JAHU JA TANGUTOOTED nisujahu 600 60 10 3 maisijahu 550 55 8 3 odrajahu 550 55 8 3 rukkijahu 550 55 8 3 tatrajahu 600 60 9 3 kartulijahu 800 80 15 5 riisijahu 550 55 8 3 manna 700 ...

Toit → Kokandus
99 allalaadimist
thumbnail
34
doc

E ained - Toiduainete koostise analüüs

TOIDUAINETE KOOSTISE ANALÜÜS E-AINED HANNES JAAGO, BIANKA KARLSON JA JANNE KAARNEEM XII ÕA SISUKORD 1) FIZZ RASBERRY LK 3 2) KEELETARREND Atria LK 4 3) TÄISSUITSU PÕDRAVORST Linnamäe Lihatööstus LK 5 4) PANDA SOKOLAADIKOMMIDE SEGU 250G LK 6 5) FELIX LIHAPALLISUPP LK 8 6) FELIX KARTULIPUDER LK 9 7) FELIX KANA-KARRI RIISIROOG LK 10 8) FUN LIGHT VAARIKA LK 11 9) KÜÜSLAUGU MARINAAD Santa Maria LK 13 10) LU PIMS LK 15 11) LISAAINETE LOETELU LK 17 12) E-AINED MEIE TOIDULAUAL LK 32 2 FIZZ RASBERRY Koostis: Valmistatud õunaveinist ning vaarika-tähtvilja ...

Bioloogia → 11.klassi bioloogia
77 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Vana-Rooma ajalugu

naistesse mõneti vabameelsemalt. Nad polnud avalikust elust täiel määral kõrvale jäetud. Roomlaste igapäevane alusrõivastus-tuunika-kujutas endast üle õlgade heidetud ja vööga kokkutõmmatud põlvini ulatuvat riidetükki. Pidulik pealisrõivas oli rooma meestel aga tooga. Pükste kandmine oli roomlastele võõras nagu kreeklastelegi. Jalanõudena olid enim kasutusel sandaalid. Vaesemad roomlased sõid enamasti leiba ja jahust valmistatud putru. Jõukamate menüüs olid olulisel kohal lihatoidud. Rikas roomlane sõi tavaliselt kolm korda päevas. Toitu võeti näppudega. peale joodi veega lahjendatud veini. Roomas ei olnud riigi kulul ülalpeetavaid koole. Noorte õpetamine oli peaasjalikult orjade kohustuseks. Lapsed pidid kasvama tugevaks nii kehalt kui vaimselt. Nad võimlesid, õppisid lugema, kirjutama ja arvutama. Igaüks pidi tundma 12 seaduse tahvli sisu. Et papüürus oli väga kallis, siis tarvitati kirjutamiseks vahatatud tahvleid.

Ajalugu → Ajalugu
30 allalaadimist
thumbnail
6
pdf

Rooma ajalugu

naistesse mõneti vabameelsemalt. Nad polnud avalikust elust täiel määral kõrvale jäetud. Roomlaste igapäevane alusrõivastus-tuunika-kujutas endast üle õlgade heidetud ja vööga kokkutõmmatud põlvini ulatuvat riidetükki. Pidulik pealisrõivas oli rooma meestel aga tooga. Pükste kandmine oli roomlastele võõras nagu kreeklastelegi. Jalanõudena olid enim kasutusel sandaalid. Vaesemad roomlased sõid enamasti leiba ja jahust valmistatud putru. Jõukamate menüüs olid olulisel kohal lihatoidud. Rikas roomlane sõi tavaliselt kolm korda päevas. Toitu võeti näppudega. peale joodi veega lahjendatud veini. Roomas ei olnud riigi kulul ülalpeetavaid koole. Noorte õpetamine oli peaasjalikult orjade kohustuseks. Lapsed pidid kasvama tugevaks nii kehalt kui vaimselt. Nad võimlesid, õppisid lugema, kirjutama ja arvutama. Igaüks pidi tundma 12 seaduse tahvli sisu. Et papüürus oli väga kallis, siis tarvitati kirjutamiseks vahatatud tahvleid.

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Eesti rahvatoitude liigitus ja põhitoorained

Eesti rahvatoitude liigitus ja põhitoorained Supid Küpsetised Magustoidud Kastmed Köögiviljatoid Joogid ud Kalatoidud Lihatoidud Pudrud Hoidised Leib Salatid Suupisted Põhilised toorained olid teraviljad puu ja juurviljad Aedviljadest olid ammu tuntud kapsas, naeris ja kaalikas Alates põlluharimise levikust olid tähtsaimaks toiduseks kujunenud mitmesugused teraviljatoidud ­ puder, rokk, kört, leem jt. Põhiline rahvusjook oli kama Kalja valmistamine Pere kalja- ja õllepulber (6-8L kalja/õlut) Koostis: jahvatatud rukkikuivik, rukkilinnasejahu, jahvatatud humal, kuivpärm. Päritolu: Eesti

Kultuur-Kunst → Toidukultuur
2 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Keskaja Talupojad

mugulate parast. Alles uusajal omandas kartul selle koha, mis talle praegu kuulub. Meelsasti soodi kala, kui seda ainult oli. Kirik propageeris kalaroogasid ja koos kristluse levikuga kasvas Euroopas ka kalapuugi tähtsus. Kala säilitamiseks tundi vaid kahte moodust - kuivatamist ja soolamist. Kuivatatud või soolatud kala vahetati kaluritelt vilja vastu. Eriti otsitud oli kala kevadise suure paastu ajal, mil lihatoidud olid keelu all. See keeld lõppes ülestõusmispühadega. Rahvas nimetas neid usupühi lihavõttepühadeks, kuna siis võis jälle liha süüa. Laanemeremaade saartel ja rannikul tarvitati toiduks ka hülgeid, kuigi nende mereloomade liha oli ebameeldiva maitsega. Vahemeremaade talurahvas tarvitas palju juur- ja puuvilju, oliivõli ja pidupäeviti lambaliha. Õlut asendas veega lahjendatud viinamarjavein. Tugevalt vürtsitud soolased road ajasid jooma. Joogivesi oli pahatihti halva maitsega

Ajalugu → Ajalugu
264 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maailma köögid

mõnes kohas saab ka kaameliliha maitsta. Avalike restoranide menüüst te sealiharoogi ei leia, kuna moslemitel on sealiha söömine keelatud. Liha pakutakse enamasti hautatult. Ainuke hakkliharoog tuneeslaste söögilaual on kebab. Tuneesia rahvusköögis kasutatakse ohtralt puu- ja aedvilju. Tuneeslastele on omane roogadesse rohkelt mitmesuguseid maitsetaimi panna. Tuneesias on mereannid ja kala populaarsemad kui lihatoidud, ehkki liha on kalast odavam. Kaladest on odavamad sardiin, skumbria, tuunikala (selle kala nime järgi olevatki Tuneesia omale nime saanud). Tuunikalast valmistatakse väga paljusid erinevaid roogasid. Enamik tuneeslasi armastab väga oma traditsioonilist araabia rooga kuskussi, mida valmistatakse hirsitangust. Kuskuss sobib suurepäraselt hautatud liha kõrvale. Populaarne toit tuneeslaste seas on tseburek, mille sees on muna või muu täidis

Toit → Kokandus
52 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Rooma ajalugu

moodustasid välismaalastest ning tsivilisatsiooni allakäigule. palgasõdurid, peamiselt germaanlased Rooma eluolu riided: tuunika ­ sama, mis kreeklaste kitoon tooga ­ sama, mis kreeklaste himation vaeste tavaline eine koosnes leivast ja jahupudrust rikaste menüüs olid tavalised erinevad lihatoidud. Rikas sõi tavaliselt 3 korda päevas ning toidukord algas munaga ning lõppes puuviljadega, keskseks oli lihapraad. lad. ab ovo ­ 'alates munast' st. algusest peale joogiks oli veega lahjendatud vein. Naiste puhul oli keisririigi ajal tavaks uhkete soengute tegemine. Levisid parukad, mida vahetati mõnikord mitu korda päevas. termid ­ Rooma saunad, kuid sisuliselt oli tegemist spaadega, tervisekeskustega, kus olid paljud

Ajalugu → Ajalugu
52 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Rooma

Naine võis lahutada. Laste kasvatamine toimus varasemal ajal kodus pereisa käe all. Lapsi hakati paremini harima. Rikkamates peredes olid koduõpetajad. Juliuse kalender- korraldati Caesari korraldusel 1 saj keskpaiku eKr. See kalender kehtib tänapäevalgi. Tuunika-roomlaste igapäevane alusrõivas, kujutas endast üle õlgade heidetud ja vööga kokkutõmmatud põlvini ulatuvat riidetükki. Tooga-pidulik pealisrõivas rooma meestel. Peamine toit- olulisel kohal lihatoidud, enamasti söödi leiba ja jahust tehtud putru, vahel kala, juur-ja puuvilju. Aatrium- omalaadne pere-või elutuba ja varasemal ajal võõrustati seal ka külalisi. Selle koha peal polnud katust ja seal all oli väike bassein kuhu jookseb vihmavesi. Rooma elanike arv ulatus keisririigi algul ja vabariigi lõpul peaaegu miljonini. Foorum- turu ja koosoleku plats Vana-Roomas. Panteon-kõikide jumalate tempel. Akvedukt-Lähedastest järvedest ja allikatest linna varustavad veejuhtmed.

Ajalugu → Ajalugu
39 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun