Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"kalorite" - 126 õppematerjali

thumbnail
3
docx

7 päeva toitumise analüüs

1 päev: Hommikusöök toimus kell 7.15 2 lihapirukat - 770 kcal apelsinimahl - 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste ­ 202 kcal Aedviljasalat ­ 10.5 kcal Leivaviil ­ 51.9 kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Makaronid ­ 350 kcal Hakkliha ­ 50 kcal Majonees ­ 137 kcal Segumahl - 112.5 kcal Kokku : 2007,9 kcal 2.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Kiirkaerapuder ­ 525 kcal ananassimahl ­ 85.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Makaroniroog ­ 416 kcal Kanaliha- 496 kcal Piim- 130 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kartul ­ 129 kcal Hakkliha kaste- 202 kcal Lõhe- 271.5 kcal Piim- 130 kcal Kokku : 2436.9 kcal 3.päev Hommikusöök toimus kell 7.15 Õun- 130kcal Apelsinimahl ­ 97.5 kcal Lõunasöök toimus kell 12.40 Kartul- 129 kcal burgundia ahjukana ­ 160 kcal vorstikaste ­ 188 kcal Leivaviil- 51.9 kcal Õunamahl ­ 93 kcal Õhtusöök toimus kell 17.00 Kana-nuudli supp ­ 910 kcal le...

Inimeseõpetus → Inimeseõpetus
80 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toidupuudus maailmas

Toidupuudus maailmas Nälg - inimese füsioloogiline vajadus süüa Alatoitumus - õigete toitainete ehk normaalseks elutegevuseks vajalike toitainete puudumine organismis Üle 800 miljoni inimese elab pidevalt vajalike kalorite puuduses, sealhulgas on pidevalt alatoitunud 192 miljonit last. Neist 798 miljonit kannatab kroonilise alatoitumise all ­ saadav päevane kalorite vähesus ei luba neil elada aktiivset ja tervislikku elu. Arengumaades on 1,08 miljardit inimest, kes peavad läbi ajama päevas 1 dollari või veelgi vähemaga Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest. Iga viies inimene kannatab alatoitluse all Iga päev sureb 19 000 last alatoitumuse ja sellega seotud haiguste tagajärjel Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest, sealhulgas UNICEF-i raporti järgi põhjustab toidunappus aastas 5,6 miljoni lapse surma. Näljahäda piirkonnad 40 riiki maailmas

Bioloogia → Bioloogia
82 allalaadimist
thumbnail
16
xls

Magustoitude tarbimine

6 Rasv (grammides) 5 10 7 8 Gramme ühes portsionis 37 65 9 10 Magustoitude maitsvusindeks (sajapunktiskaalal, grammi kohta) 11 Shokolaad Jäätis 12 450 0 13 14 Tarbimisplaan (portsione päevas) 15 Shokolaad Jäätis 16 1,2499998808 1,87500012 17 18 Kalorite ja rasva kitsendused (päevas) 19 Tarbitud Lubatud 20 Kaloreid (kcal) 450,00000477 450 21 Rasva (grammides) 25,000000596 25 22 23 Kokku tarbitud grammide kitsendus (päevas) 24 Tarbitud Vajatud 25 168,12500334 120 26

Majandus → Informaatika II
3 allalaadimist
thumbnail
5
odt

Referaat - kõrbestumine

hakati koordineeritud vastumeetmeid arutama 1970ndatel, jõustus rahvusvaheline kõrbestumise konvetsioon alles aastal 1996. Tänaseks on konventsiooniga liitunud üle 190 riigi, liitunute seas pole Eestit (erinevalt näiteks Lätist ja Leedust). Endiste viljakate põllumajandusmaade kõrbestumine on teiste ebasoodsate keskkonnategurite kõrval alatoitumise üheks (kuigi kaugeltki mitte ainsaks) põhjuseks. Üle 800 miljoni inimese elab pidevalt vajalike kalorite puuduses, sealhulgas on pidevalt alatoitunud 192 miljonit last. Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest, sh 6 miljonit last. Peamiseks probleemiks on toidu kättesaadavus Aafrikas, peamiselt Sahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel. Kesk- ja Ida-Aafrikas on alatoitunud keskmiselt kolmandik riikide elanikkonnast. Arvuliselt on kõige enam alatoitunud inimesi kahes kõige rahvarohkemas riigis: Hiinas ja Indias (kuigi üldiselt

Geograafia → Geograafia
29 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Kilodžaulide vajadus

10kr Leib Tallinna 20.84 6g 0.12kr peenleib Suhkur Cukrus Rimi 9.80 30g 0.29kr eritellimus Juurvili Porgand 3.20 250g 0.8kr Puuvili Banaan 17.50 200g 3.5kr 20.66kr Isik Elukutse Kalorite vajadus Summa Mina Õpilane 11600 718,96kr Ema Pakendaja 10000 619,8kr Isa Konditustaja 13600 842,92kr 2181,68 Mina : 20.66kr X 30 X 1.16 Ema : 20.66kr X 30 Isa : 20.66kr X 30 X 1.36 Pere : 718,96 + 619,8 + 842,92 JAH, meie pere saab endale lubada sellist toitu.

Keemia → Keemia
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Toit

Energiavajadus- spordikauge mehe päevane energiavajadus päevas on keskmiselt 3000kcal. Atleetvõimleja, kes soovib kasvatada lihaseid on see suurem ja oleneb treeningu intensiivsusest, koormuste suurusest, samuti sportlase kehakaalust. Võistlussportlaste energiavajdus võib tõusta kuni 5000kcal, või isegi 6000kcal´ini päevas. Sordikauge naise energiavajadus on ligikaudu 2500kcal Kehakaalu vähendamiseks alustame atleetvõimlemistreeningutega ja hoiame kalorite summa 2500kcal'il. Kiiremaks allavõtmiseks võib alandada kaloreid veelgi, kuni 2000kcal- 1600kcal'ini. Alla selle normi langenud energiahulk ei võimalda meil enam normaalselt treenida. Iga sportane peaks pidama päevikut kuhu ta kirjutab üles kõik, mida ta sööb. Siis on kalorite hulk teada ja on kergem teha vajalikke muudatusi. - Kui Te ei tea mida te sööte, siis Te ei tea mis teist saab - Ilma rasvaineid tarbimata ei saaks inimene elada, kuid rasvad tuleb panna organismile energiat

Toit → Toit ja toitumine
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Stevia

STEVIA Aastasadu on Lõuna-Ameerika indiaanlased kasutanud magustajana stevia taime. Paljud eksperdid peavad stevia ehk suhkrulehe ekstrakti parimaks alternatiiviks suhkrule. Aasias kasutatakse suhkrulehte igapäevases toidus. Nüüd on stevia ametlikult lubatud ka Euroopas. Stevia ei sisalda kaloreid ega mõjuta glükoosi taset veres. Näljahood, mis meid vahel tabavad süües suhkrut sisaldavaid toite, ei ole stevia tarbimisel võimalikud. Stevia normaliseerib kõrgenenud vererõhku, parandab maksa ja neerude tööd ning tal on ka põletikuvastane ja allergiavastane toime. Kuna stevia ei mõjuta suhkrutaset veres, on ta täisväärtuslik vahend diabeetikute jaoks. Tänu oma omadustele ei tekita stevia kaariest. Steviale ei lisata keemilisi lisandeid ning see on tema peamine eelis võrreldes kunstlike magustajatega. Tema maitse meeldib enamusele inimestest. Need aga, kellele see tundub ebameeldiv, võivad steviat kasutada tablettide või pulbri näol. Sojapoe...

Bioloogia → Bioloogia
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toitumise müüdid

Rasvadega koos saame ülimalt vajalikke A-, D- ja E-vitamiine. Rasvad annavad energiat, mida meie kliimavöötmes kulub ainuüksi kehasoojuse säilitamiseks palju enam kui lõunamaades. Suurt osa mängivad rasvad meie igapäevase toidu juures, rõhutades selle maitseid ja tugevdades lõhnu. MÜÜDID Rasv teeb paksuks. Sarnaselt õhtul söömisele, ei tee sind paksuks ka rasvade tarbimine. Kokkuvõttes loeb ikkagi kogu päevane toidust saadud kalorite hulk. Süües toitu, mis sisaldab piisavas koguses rasvu, hoiad sa oma veresuhkru taseme stabiilsena, kõht püsib pikemat aega täis ja enesetunne hea. Juurde võtad sa ikkagi süües liiga palju. Muna ei tohi süüa, sest sisaldab palju kolesterooli. Juhul, kui sa ei söö neid sadade kaupa päevas, on see kartus asjatu. Muna täidab hästi kõhtu, sisaldab rikkalikult vitamiine ja munavalk on väga kõrge toiteväärtusega. Üks kord päevas söömine on kaalulangetamisel ainuõige.

Keemia → Keemia
19 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Essee- Toitumismüüt - kiirtoidu kasulikkus ja kahjulikkus

Vahel ei jagu aega kodus söögi valmistamiseks ning sellisel juhul langeb valik sageli kiirtoidu kasuks. Paljud kiirtoidud on kaloripommid, kuid on ka neid, mis on hea valik ning täiesti soovitatav süüa. Kui armastad hamburgereid ja friikartuleid, ei ole patt seda endale vahel lubada. Kuid muudel aegadel toitu tervislikult ning kompenseeri kiirtoidu söömist ka treeninguga. Kui valid ekstra-suuruses eine asemel tavalise portsjoni, vähendab ka see saadavate kalorite arvu märkimisväärselt. Näiteks, hea valik on lahja lihaga hamburger, ilma kastmeta; kebab, kui see on tehtud lahjast lihast + piim ja/või vesi. Halvem valik oleks friikartulid / friteeritud kana või kala / vorst + Coca-Cola, Fanta või Sprite. Kiirtoidu alla läheb ka Tai köök, pöörata tuleks tähelepanu vaid kookospiimale ning pähklivõile, mis sisaldavad palju kaloreid. Tai köök, nagu ka hiina köök, on rikas puuviljade ja köögiviljade kasutamise poolest

Keemia → Keemia
13 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Travestia

muud midagi, sest nõnda rasvudes tekiks need tuhat haigust, mis rohke saast meie kehale paiskab. See oleks lõpetus, mis juba ammu on ihaldatav: Minna trenni või mitte minna? Jah minna trenni... võibolla lihaseidgi kasvatada? Siin ongi konks. Sest see, mis lihasvalu meil trennis võib tulla kilosid kaotades, kui ükskord jõusaalist õhtul koju saame, see paneb kõhklema, siin peitub põhjus, miks kalorite põletamisel iga on nii pikk: kes taluks üleliigseid kilosid ja rasvu, inimeste kalkust, kõrgi solvamisi, põlatud piinu trennis , rasvapõletuse aeglust ja palju vett ning higi, mis raske trenn saab vääritult, kui ennast igaveseks võiks vabastada kodus magades? Kes viitsiks käia trennis, näha vaeva ning toituda täiesti õigesti, kui kartus millegi ees enne trenni,

Kirjandus → Kirjandus
23 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Tervislik toitumine - Uurimistöö

Tartu 2011 RESÜMEE Selle töö eesmärgiks on teada saada rohkem tervisliku toitumise kohta ning uurida minu enda toitumisharjumusi. Tervisliku toitumise uurimustöö käsitleb üldisi teemasid toitumisest ning seletab lahti toiduvajalikkuse ja õigesti toitumise. Töös tõin eraldi toidupüramiidis välja ka erinevate toiduaineteguppide põhilisemad toiduained ja uurisin nendes leiduvate kalorite sisalduvust. Samuti koostasin ühe päeva ideaalmenüü, mida võrdlesin enda päevamenüüga. Võrdluses sain teada, et minu toitumisharjumused on tervislikud ning ma ei tarbi liialt palju kilokaloreid ning minu söödavas toidus leidub optimaalsetes kogustes nii valke, süsivesikuid, rasvu ja mineraalaineid. SISUKORD SISSEJUHATUS..................................................................................................lk 4 1.MIS ON TERVISLIK TOITUMINE?.............................

Kategooriata → Uurimistöö alused
268 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

Toitumishäired

TOITUMISHÄIRED BULIIMIA Sümptomid • Õgimissööstud • Ülemäärane kehakaalu kontroll, kui buliimiku söömissööst lõpeb, haarab teda paanika sissesöödud kalorite hulga pärast ning ta proovib neist vabaneda • Söövad sageli või mitu korda päevas salaja, üksi! Tekkepõhjused • Madal enesehinnang • Depressioon • Ärevushäired • Rahuolematus oma kehaga • Viha • Süütunne • Häbitunne • Sugulus – perekonniti samad toitumisharjumused ning hoiakud Ravi • Antidepressandid • Neuroleptikumidega • Psühhoteraapiaga ANOREKSIA Sümptomid • Teadlik ja tahtlik kehakaalu alandamine alla tervisliku piiri

Toit → Toitumisõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Treeningkoormuste mõju erinevatele organsüsteemidele 

Närvisüsteemi erutavus langeb vastupidavusaladel ( pikamaajooks,rattasõit) Spordiga tegeleja aju omastab hapnikku paremini ja puhkab seetõttu paremini. Ainevahetus Sporti tehes suureneb happniku vajadus, sellepärast effektiivsem treening on väljas Töötavad lihased vajavad suuremat energiakogust mida nad saavad süsivesikutest Peale trennilihas vajab taastumiseks valke Peale treeningut organism jätab kalorite põletust ( taastumise käigul) Spordi tegevus aitab kiirenedada ainevahetust Optimaalse kehalise koormuse mõju kogu organismile kõrge vererõhuga inimestel hakkab vererõhk langema vere maht suureneb, punaliblede ja hemoglobiini sisaldus veres tõuseb organismi energiavahetus paraneb vere HDL (,,hea") kolesterool tõuseb ja LDL (,,halb") kolesterool langeb hingamislihased tugevnevad ja gaasivahetus kopsudes paraneb lihaste töövõime ja energeetika suureneb

Sport → Laste treeningu metoodika
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Toiduainete märgistused

paremad majanduslikud ja sotsiaalsed tingimused. Vastutasuks eetilise otsuse eest saavad ostjad kindluse, et talunikele on makstud väärilist tasu, tootmine on keskkonnasäästlik ja pole kasutatud laps- või orjatööd. GDA (guideline daily amounts): · Selle teabe abil on võimalik saada kiire ülevaade antud toidus või joogis sisalduvate kalorite, suhkrute, rasvade, küllastunud rasvhapete ja soola päevastest soovitatavatest kogustest.

Toit → Toiduainete õpetus
57 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Karastamine ja toitumine spordis.

varustada rakkusid ja kudesid ülesehituseks vajaliku materjaliga. Spordis tähendab toitumine ühendavat lüli treeningkoormuse ja taastumise vahel. Toitumise peamine funktsioon ongi organismi varustamine vajaliku energiaga. Tuleb hoolikalt vältida nii üle- kui alatoitumist ja seda nii energeetika kui üksikute toitainete seisukohast. Peab tegema kindalks, et energeetika suurus vastab spordiala vajadustele, et vältida alatoitumist, ent samal ajal ei tohi liigselt ületada põletatavate kalorite hulka ning tuleb valida hoolikalt tarbitavaid aineid, et hoida koormusaegnee ainevahetus tippvormis. Efektiivse ja tervisliku toitumise puhul katab toidust saadav energiahulk organismi põhiainevahetuseks, kehaliseks ja vaimseks tegevuseks vajaliku energiahulga, peab tagama kudede ja rakkude ehitusmaterjali ning säilitama ensüüme ja hormoone. Tervislik toitumine hoiab ära mitmesuguseid vaegusnähte,

Sport → Kehaline kasvatus
44 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Arengutaseme tabel

SKP ühe inimese kohta USA dollarites ­ 68,1 (2008.a) tööhõive struktuur (millistes majandussektorites inimesed töötavad) eksport- ja importkaupade struktuur 2. Tootmise ja tarbimise näitajad nt. energia tootmine inimese kohta, energia tarbimine inimese kohta ­ 12 190 (2007.a.) interneti kasutajaid tuhande inimese kohta ­ 58 (2008.a.) side- ja transpordivahendite hulk inimeste kohta (autod) ­ 413 (2006.a.) mitmesugused suhtarvud (nt. päevas tarbitav kalorite hulk, kulutused toidule üldsissetulekust jne.) 3. Sotsiaalsed näitajad nt. inimarengu indeks imiku suremus tuhande sünni kohta ­ 5 (2008.a.) keskmine oodatav eluiga ­ 67,23 (2007.a.) haridustase ­ 82,2 (2008.a.) haiglakohtade arv tuhande inimese kohta ­ 557,3 (2007.a.) arstide arv tuhande inimese kohta ­ 323,4 (2007.a.) Täida tabel riikide võrdluseks, vali 2008 aasta või kõige hilisem näitaja, kirjuta ka ühikud.

Geograafia → Geograafia
59 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Estonian Academy of Kickboxing

tulema, kui nad ei ole veel omandanud õigeid võtteid, kuidas lüüa ja ka lööke vastu võtta  Samuti võib algajale tunduda, et see trenn nõuab liiga suurt füüsilist pingutust.  Kui ei teki head klappi treeneri ning trennikaaslastega on trennilõbu kiire kaduma. Mida on veel hea teada?  Kehaosad, millele trenn mõjub: praktiliselt kogu keha, kogu lihaskond ja luustik, samuti mõjub toniseerivalt südame-veresoonkonnale.  Põletatud kalorite arv: umbes 680 kilokalorit 70 kg kaaluv inimene ja 907 kilokalorit 90 kg kaaluv inimene.  Aeg: kõige tavalisem treeningu kestvusaeg on 45 – 60 minutit. Trenni peaks tegema kuni kolm korda nädalas, tihemini siis, kui oled superheas vormis. Estonian Academy of Kickboxing  Estonian Academy of Kickboxing e EAK asutati 29. märtsil 2006. aastal.  EAK asutajateks olid peatreener Dmitri Vorobjov ja Janek Rozov, kes vastutab

Sport → Sport
8 allalaadimist
thumbnail
3
odt

Valgud ja lisaained

Valk. 08.02.10 Saamine ·1.Kõik taimed , osa bakterieid ja seeni sünteesivad kõik aminohapped ise ·2. loomad sünteesivad osaliselt asendamatud - Neid inimene ise ei sünteesi ja peab saama inimene toiduga ·neid on 8. Sünteesiradade arvelt hoitakse kokku 10-15% eneriast Häda ·taimedes on aminohapped ebaproportsionaalselt ·N ainevahetuse koormus suureneb oluliselt mis avaladab mõju neerudele ·Taimsed valgud(kaunviljad pähklid,seemned) on sellised, kus puuduvad osad asendamatud AH-d Asendamatud ·asendamatud AH-d vastavates hulkades ja sobivates vahekordades sisaldavad nt muna,piim,juust ja liha. ·segatoidus loomsed ja vaimsed valgud täiendavad üksteist (soovtavalt 55% loomsed ja 45% taimseid valke). Valkude sünteesiks vajalikud aminohapped saadakse ·toiduvalkude seedimine ja aminohapete imendumine; ·koevalkude lammutamine ·seedetrakti jõudnud seedenõrede koostis ol...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
9
pdf

Üle- ja alakaalulisus: põhjused, mõju tervisele jm.

puudumist), viljatust ja võimalikke tüsistusi raseduse ajal. Samuti võib see põhjustada aneemiat ja juuste väljalangemist. ★ Olles alakaaluline on kehtestatud risk osteoporoosile, isegi noortel. See on salakaval tagajärg, sest kahjustatud isikud ei märka ohtu. Pärast esimest spontaannset luumurdu on kahjud tihti juba pöördumatud. Kuidas saada alakaalust normaalkaalu ★ Dieet - Alakaalulistel on soovitatud kaalu tõsta kalorite tarbimisega. Seda saab teha süües näiteks kuivatatud puuviljad, juust ja pähklid. Kehakaal võib suureneda ka vedela toidulisandi tarbimisel. ★ Trenni abil - Jõusaali harjutused on tõhusad, sest aitavad parandada lihastoonust ning aitavad kaalu tõsta. ★ Söögiisu stimulandid - Teatud ravimid võivad suurendada söögiisu. See on kas nende esmane eesmärk või kõrvalmõju.

Bioloogia → Inimene
1 allalaadimist
thumbnail
10
ppt

Inimene kui soojusmasin

toidulaual olema u.35% ulatuses. · Sportlane aga peab süsivesikute arvu suurendama kuskil 65- 70 %-ni, ning seda rasvade arvelt, kuna sellisel juhul suudab ta treenida väga tugevatel koormustel.Sportlased peavad kindlasti toidus leiduvaid energiahulke jälgima selleks, et nende treeningplaan vastaks sellele, milleks nende keha võimeline on. Kuidas kõige paremini kaloreid põletada? · Tuleb kasvatada lihasmassi. Lihasetreening on parim kalorite põletaja. · Südamele tuleb koormust anda.Parimad viisid selleks on jooksmine, aeroobika ja rattasõit · Tuleb keskenduda sagedusele, intensiivsusele ning kestvusele.Mida intensiivsem on treening seda rohkem lihasmassi kasvatad ja kaloreid põletad. · Treenida tuleb ajal, mil sobib.Treeningu ajal ei tohi mõelda töömõtteid. Toidupüramiid · Toidupüramiid näitab, et inimese toidulaual peaksid olema esindatud teraviljasaadused, viljalised,

Füüsika → Füüsika
37 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Nälg ja ületootmine

Nälg ja ületootmine Nälg on üks suuremaid globaalprobleeme. Kuigi maailmas on piisavalt põllumajandusmaad ning toitu toodetakse piisavalt, et inimkond ära toita, pole suudetud viimase aastasajaga näljahäda kaotada. Toidu kättesaadavusega on arengumaades olukord viimastel aastakümnetel üldiselt paranenud (eriti Aasias), kuid siiski mitte kõikjal. Üle 800 miljoni inimese elab vajalike kalorite puuduses, sealhulgas on 192 miljonit last pidevalt alatoitunud. Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest, sh 6 miljonit last. Peamiseks probleemiks on toidu kättesaadavus Aafrikas, peamiselt Sahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel. Kesk- ja Ida- Aafrikas on alatoitunud keskmiselt kolmandik riikide elanikkonnast. Arvuliselt on kõige enam alatoitunud inimesi kahes kõige rahvarohkemas riigis: Hiinas ja Indias.

Geograafia → Demograafia
53 allalaadimist
thumbnail
5
docx

KOHUPIIMAKREEM JÕHVIKAKISSELLIGA

treeningpäeva nädalas) Baasainevahetus (BAV) Energiahulk, mida organism vajab elutähtsate protsesside toimimiseks, näiteks südametöö ja hingamise jaoks. Nii-öelda absoluutne miinimum, millest allapoole minna ei tohiks. 1410 Kcal Tervislik energiahulk kehakaalu säilitamiseks Arvestab päevasesse kaloraaži sisse kehalise aktiivsuse, mida on tarvis kehakaalu säilitamiseks. 1940 Kcal Tervislik energiahulk kehakaalu vähendamiseks Oluline on kalorite muutumise dünaamika. Kuna eesmärgiks on kaotada rasva, säilitades samal ajal kvaliteetset lihast, peaks kaloraaži vähendamine kulgema peale esimest nädalat sujuvalt. NB! Oluline on päevast kaloraaži mitte lasta alla BAV (1410 Kcal)! Nädal 1: 1760 Kcal (­9 %) Nädal 2: 1700 Kcal (­12 %) Nädal 3: 1660 Kcal (­14 %) Nädal 4: 1630 Kcal (­16 %) Tervislik energiahulk kehakaalu suurendamiseks

Keemia → rekursiooni- ja...
2 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

Kõrbestumine ( slaidid )

vaesustab ala taimestikku Metsade raie. Taimkate takistab ersiooni. Peale taimestiku hävitamist saavad liivaluited vabalt edasi liikuda Liigniisutamine. Niisutuskanalite ehitamine tõstab põhjavee taset, tõusev vesi toob endaga kaasa mullavees lahustuvaid sooli. Vee aurudes sadenevad soolad maha ja moodustavad lõpuks vettpidava kõva sooldunud kihi, mis ei sobi taimede kasvuks TAGAJÄRJED § Suureneb toidupuudus- Üle 800 miljoni inimese elab pidevalt vajalike kalorite puuduses, aastas sureb nälga 40 miljonit inimest § Suureneb töötus § Kümneid miljoneid inimesi ähvardab kõrbe pealetungi tõttu kodu kaotus (neist saavad keskkonnapõgenikud) § Tolmutormid. Hinnanguliselt võib igal aastal Sahara piirkonnast atmosfääri tõusta umbes miljard tonni tolmu.Kõrbetest pärinevad tolmuosakesed kahjustavad inimeste tervist kõikjal maailmas. Need tekitavad hingamisprobleeme ja kannavad edasi baktereid

Bioloogia → Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
13
docx

Eritoitumine

20% suhkruhaigetest. Nähud: vastupandamatu janu, sage urineerimine, nõrkus, väsimus, naha sügelemine, kehakaalu langus. Ravi: insuliini süstimine, tervislik toitumine, mõistlik kehaline koormus. Soovitused: 5-7 toidukorda, sõltuvalt isuliini süstimisest. Kindlad kellaajad, toidukordade vahe 2,5-3 tundi Õiged rasvad, valgud, süsivesikud Vältida kiiresti imenduvate süsivesikute rohket kasutamist ühekorraga Süsivesikud peavad andma kalorite hulgast 50-55%, rasvad 30%, valgud 10-20% Valgurikkad toiduained peaksid olema võimalikult madala rasvasisaldusega Vältida rohket soola Kasuta rohkelt köögivilja Magus kombineerida valkude-rasvadega Päevane kalorihulk 1800-2000 kcal, olenevalt füüsilisest koormusest ja vanusest. Toidurühmad Toiduvaliku lihtsustamiseks on jagatud toiduained 6 rühma: 1

Toit → Toitumisõpetus
43 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Valge suhkru mõjust tervisele

lihatoodetes. Peamiseks probleemiks, mille toob kaasa valge suhkru liigtarbimine, on ülekaalulisus. Kui rasva- ja valgurikkad toidud tekitavad kiiresti täiskõhutunde, siis suhkrul see omadus puudub. Energiarohkuselt aga ületavad suhkrurikkad toidud kõvasti valgurikkaid toite. Näiteks peale 3 kanamuna söömist on kõht täis pikaks ajaks ja saadud kaloraaz väike, kuid magusast jäätisest nii lihtsalt täiskõhu tunne ei teki, samas saadud kalorite hulk on võrreldes valgurikaste munadega kõvasti suurem. Järgmist probleemi, II tüübi diabeeti, peetakse n-ö. ,,eelustiili haiguseks". Söömisel vabaneb meie kehas insuliin. See on hormoon, mis viib toitained verest rakkudesse. Kui meie toit sisaldab liiga palju suhkurt, siis rakud ei suuda seda kõike vastu võtta, mistõttu muutub glükoosi hulk veres liiga suureks. Selle tagajärjel suureneb insuliini tootmine, et liigne glükoos ikkagi verest eemaldada ja rakkudesse transportida

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Minu toitumine

või siis pelmeenid ja ohtralt hapukoort. Aga nüüd üritan sedagi vähem tarbida. Kuna ma nüüd olen hakanud rohkem oma toitumisele mõtlema, siis üritan süüa võimalikult mitmekesiselt. Mitte, et nädal aega söön magusat ja järgmine nädal ainult suppi. Vaid just, toidud peavad olema vahelduvad, vähemalt minu arvates. Keha peab ju saama kõiki kasulikke vitamiine kätte, seepärast ongi tähtis vahelduvad erinevad toidud. Hulluks ei tasu minna nende kalorite, süsivesikute ja rasvade jälgimisega, aga siiski tuleb tajuda, et toit peab olema mitmekesine ja võimalikult tervislik, ning et üldse tervislik olla peaks ka tegema rutiinselt trenni.

Sport → Toit, toitumine ja sportlik...
3 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Küsimustik: "Kas sa sööd õigesti?"

Iga päev 2. 1-2 korda nädalas 3. Ei 9. Millist leiba eelistate? 1. leiva rukis või kliid 2. Sepik 3. jahu valmistatud pagaritooted. 10. Toitumisalased kalatoidud: 1. 2 või enam korda nädalas 2. 1-2 korda kuus 3. Ei ole üldse 11. Millised joogid Te eelistate? 1. mahl, kompott, kissel; 2. tee, kohv; 3. gaaseeritud. 12. Teie toidus on kõrvaltoidud: 1. erinevatest teraviljadest, 2. peamiselt kartulipüree, 3. makaroni tooted. 13. Kas sulle meeldib maiustusi? 1. kõik maiustused on "tühjade kalorite vedajad", nii et ma söön neid mõõdukalt, 2. koogid, küpsised, jäätis, mida ma sageli söön 3. Ma võin kohe süüa 0,5 kg maiustusi. 14. Andke sagedamini eelistus: 1. lean, keedetud või aurutatud toit, 2. praetud ja rasvased toidud 3. marineeritud, suitsutatud. 15. Kas teie toit erineb nädala jooksul erinevatest roogadest? 1. Jah, 2. Puudub. Saate oma toitumist analüüsida järgmiselt: kokkuvõtte tulemused põhinevad testi tulemustel ja vastavad kriteeriumidele.

Toit → Toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Anoreksia

Kõige sagedamini on see haigus 14-18 aastastel. Teisi anoreksia tunnuseid : - Kehakaalu hoidmine võimalikult madalal - Anoreksiaga inimesed võivad kaalust nii palju alla võtta, nii et see on eluohtlik.(Söömishäired, 2011). Normaalne kaalukaotus on 10-15%, anoreksia puhul on see üle 30% (Frisch, 1998) - Anorektik kannab laiu riideid, et varjata keha kuju ja/või kaalukaotust (Söömishäired, 2011) - Iseloomulik on aeglane söömine, toiduportsjonite kaalumine, kalorite lugemine (Maseret al., 2009) Tihti on olemas toidud, mis on ,,lubatud" ja mis ,,keelatud" (Söömishäired, 2011) - Vaatamata rasva- ja kolesteroolivaesele dieedile, on neil vereseerumis kõrgenenud kolesterooli ja lipiidide tase ­ põhjustatud maksa väärtalitlusest, sapi vähenenud sekretsioonist ning ebanormaalsest toitumismustrist - Mõtlemine, meeleolu ja sotsiaalne elu muutuvad piiratuks, sagenevad meeleolu vaheldumised

Inimeseõpetus → Haigused ja ravi
3 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Tervislik toitumine

Muidugi on tulemused paremad juhtudel, kus haigus ei ole veel kaugele arenenud. Kuid ka kaugelearenenud tõbede puhul on sageli võimalik haiguslik protsess peatada. Loomulikult on selleks tarvis nii tahtejõudu kui ka kannatlikkust. Kuna medikamente ei kasutata ja ravi toimub ainult toitumise abil, siis tulemusi näeme pikema aja jooksul, kuid need on püsivamad. Tervislik söömine algab juba poes! · Tervislik söömine ei tähenda kogu aeg kalorite lugemist. Tervislikult süüa saab ka lihtsamini! Paar väikest muudatust avaldavad ääretult positiivset mõju sinu vöökohale. Ja nende muudatustega saad algust teha juba toidupoes. Püüa piirata ebatervislike toiduainete korvi ladumist, äkki suudad need isegi täitsa ostmata jätta. Kui sa pole neid koju tassinud, ei saa sa neid ka süüa! Kui sööd palju riisi ja makarontooteid, osta neid rafineerimata kujul

Toit → Kokandus
89 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Alkoholi mõju tervisele

On olnud ka juhtumisi, kus pankreas ja maks lähevad mädanema ning osa neist tuleb eemaldada. Maksa kahjustumisel, ei suuda see enam korralikult välja tõrjuda mürkaineid kehast. Kui maks on raskelt kahjustatud, on ka võimalus siirdamisele, kuid see on tavaliselt viimaseks lootuseks, kuna maksa doonoreid üldiselt ei leidu 2) Alkohol sisaldab palju tühjasid kaloreid, mis võivad pakkuda hetkeks täiskõhu tunnet, kuid kehal jäävad saamata tähtsad ained ning suure kalorite hulgaga võib kaasneda ka ülekaalulisus. 3) Liigsel tarbimisel nõrgeneb inimese aju töö ning iga hetkega väheneb aina vähem ajurakke. Pikaaegsetel alkohoolikutel hakkab aju tõmbuma kokku ning kolba sisse tekib liiga palju vedelikku, samamoodi tekivad augukesed ajju. 4) Tekivad ka psüühilisedhäired nagu näiteks deliirium, millega kaasnevad nägemishallutsinatsioonid. Deliirium tekib siis, kui inimene on nö võõrutusseisundis ehk siis kaineneb pika ajalisest joomisest

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kanaliha

Kõik need arvud käivad tervete lindude kohta ning valgu ja rasva suhe võib kehaosade kaupa tugevasti varieeruda. Hele liha on tumedast peaaegu poole võrra väiksema rasvasisaldusega. Rasvasisaldus on kõrgeim seljatükkides ja koibades, millele järgnevad kintsud ja rinnatükid, kusjuures viimastes on kõige kõrgem valgusisaldus. Süües vaid kanade liha ja hoidudes praetud kanast, on võimalik vältida selle turul miljardilistes mahtudes müüdava linnu rasva ja selles leiduvate kalorite tarbimist. Kanaliha sisaldab ka suurel hulgal teisi toitaineid, kuigi seal pole nad nõnda koondunud kui muudes toiduainetes, kuna enamik kanalihast koosneb valkudest ja rasvast ja suur osa toiduainetes sisalduvatest vitamiinidest ja mineraalainetest leiduvad toiduainete veest ning süsivesikutest koosnevates osades. Pisut rohkem sisaldab vitamiine ja mineraalaineid tume kanaliha. Üldiselt leidub kanalihas väikeses koguses A vitamiini ning pisut B grupi vitamiine, mille hulgas on kõige

Kategooriata → Tööõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Referaat tselluliidist

SISUKORD SISSEJUHATUS..............................................................................................................1 MIS ON TSELLULIIT?...................................................................................................2 KUIDAS TSELLULIIDIST VABANEDA?.....................................................................3 KOKKUVÕTE...................................................................................................................5 KASUTATUD ALLIKAD.................................................................................................5 SISSEJUHATUS Otsustasin oma referaadi teha tselluliidist, sest minu tutvusringkonnas on tselluliit paaril korral jutuks tulnud. Minul isiklikult tselluliidiga seoses kogemusi ei ole ja sellepärast otsustasingi tselluliidi kohta natukene rohkem informatsiooni koguda, et järgmine kord oskaksin tuttavaid selles valdkonnas aidata ja neile nõu anda. ...

Eesti keel → Eesti keel
15 allalaadimist
thumbnail
6
docx

E-ained

eri variante. Tärkliserikas keedus tundub suus konsistentsilt tihkem, samuti täidab tärkliselisand toiduainetes stabilisaatori rolli. Tärklise derivaate kasutatakse ka rasvaasendajana. Erinevate tehnoloogiliste võtetega muudetakse tärkliseosakeste mõõtmeid ja kuju, nii et need loovad keelel petteaistingu, nagu sööksime midagi pehmet ja rasvast. Kui tärklisega asendada kas või kolmandik toiduaines leiduvast rasvast, saame märkimisväärse kalorite kokkuhoiu. Enimkasutatavate paksendajate hulka kuuluv pektiin ehk E440 on looduslik aine, mida saadakse puuviljadest: tsitrusviljade värvunud kooreosa all olevast valkjast kihist või õunte koortest. Seega on pektiin taimset päritolu süsivesikulise olemusega tarretaja. Pektiini lisatakse toodetesse, et need paremini tarretuks. Tuntuim ja ka kodustes tingimustes kasutatav paksendaja želatiin on olemuselt loomne valk, mida saadakse kollageeni hüdrolüüsimisel.

Toit → Toidutehnoloogia
4 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Piparde raviomadused

Välispidiselt kasutatakse peenestatud nelkpipart mikroobide hävitamiseks nahal. Lühiajalised vürtsimähised on abiks kergete lihas- ja reumavalude leevendamisel. Viimased kasutusvaldkonnad on rohkem levinud nende piirkondade elanike seas, kus vürtspipar looduslikult kasvab. Arvestama peab seda, et raseduse korral on nii vürtsi kui vürtsiõli kasutamine vastunäidustatud. Vürtspaprika ehk tšilli: Kapsaitsiinil on palju positiivseid omadusi — näiteks kiirendab keha ainevahetust ning kalorite põletamist. Tšilli sisaldab paljusid vitamiine, nagu A- ja C-vitamiin, mis mõlemad on tähtsad antioksüdandid, ning flavonoide, mis tugevdavad immuunsussüsteemi ja kaitsevad vähi eest. Tšillipipart kasutatakse isutuse, ninaverejooksu, peavalu, hambavalu ja veel paljude teiste terviseprobleemide korral. Uuringud on näidanud, et tšilliga maitsestatud toit langetab insuliini taset kehas, muudab veresuhkru taseme stabiilseks ning vähendab ülekaalulisuse ja diabeedi riski

Toit → Toiduaineõpetus
3 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Arengumaade toiduprobleemid, nende võimalused ja lahendused.

Arengumaade toiduprobleemid, nende võimalused ja lahendused. Nälg on üks suuremaid globaalprobleeme meie ühiskonnas. Kuigi maailmas on piisavalt põllumajandusmaad ning toitu toodetakse piisavalt, et inimkond ära toita, pole suudetud viimase aastasajaga näljahäda kaotada. Toidu kättesaadavusega on arengumaades olukord viimastel aastakümnetel üldiselt paranenud (eriti Aasias), kuid siiski mitte kõikjal. Üle 800 miljoni inimese elab vajalike kalorite puuduses, sealhulgas 192 miljonit last on pidevalt alatoitunud. Aastas sureb nälga ligi 40 miljonit inimest, nende seas on ka 6 miljonit last. Peamiseks probleemiks on toidu mittekättesaadavus Aafrikas, peamiselt Jahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel. Kesk- ja Ida-Aafrikas on alatoitunud keskmiselt kolmandik riikide elanikkonnast. Arvuliselt on kõige enam alatoitunud inimesi kahes kõige rahvarohkemas riigis: Hiinas ja Indias

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Uus algus

kiiremini langema. Kõige hullem oli see, et mulle meeldis, kuidas igapäevaga kaal langes ning ma otsustasin oma portse veelgi vähendada. Ma olin juba harjunud vähe sööma, niiet mul ei olnud enam nälja tunnet. Juulist ja Augustist hakkasid mul kahenädalased vehklemislaagrid, kus oli päevas kolm trenni, kestvusega kolm tundi. Kodus olin harjunud sööma enda sööki kuna siis teadsin, mida ma sinna sisse panen. See tähendas, et laagrites ma ei söönud mitte midagi peale leiva ja salati, kalorite juurde tulek oli õudus minu jaoks. Ma läksin hulluks, lugedes igat võimalikku kalorit ja arvutades neid kokku. Igakord kui midagi muud sõin, mida polnud päev varem ette planeerinud, mõtlesin, et olen paks ja peaksin veel vähem sööma. Sõbrad hakkasid muretsema, kui nägid et ma hommikul, päeval ja õhtul ei söönud midagi, nad üritasid minuga rääkida, kuid ma ei kuulanud neid. Ma ei tea, kuidas mul oli enerigat üldse midagi teha, ometigi sain hästi

Kirjandus → Kirjandus
3 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Psühholoogilised söömishäired

· loob erinevaid reegleid seoses toidu ja söömisega; · jätab vahele ja väldib söömist avalikus kohas; · peidab sageli oma kõhnust ning eitab probleemi olemasolu. Alakaalu ja näljutamise tõttu jääb inimene ilma eluks vajalikust energiast, mitmetest vitamiinidest ja mineraalainetest. Seetõttu on anoreksia eluohtlik haigus. Anorexia nervosa tunnused: hirm kaalus juurde võtta oluline alakaalulisus, kaalu alanemine pidev kalorite lugemine keeldumine söögist näljatunde eiramine liigne füüsiline treening enda liiga sage kaalumine kergesti tekkiv külmatunne menstruatsioonitsükli häired tunne, et oled liiga paks, isegi kui oled väga kõhn küüned ja juuksed muutuvad hapraks kuiv ja kollakas nahk eelistatakse süüa üksinda või vastupidi, süüakse vaid siis, kui ollakse koos teistega meeleolu alanemine ja liigne ärritumine

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
3
rtf

Karastusjoogid

peapööritus, peavalud, liigesevalud, masendus, nägemis- ja kõnehäired ning mälukaotus. Dieetjookides sisaldub ka polüetüleenglükooli. Glükooli kasutatakse autode antifriisis ja lahustites. Kas te oleksite nõus vabatahtlikult seda jooma? Aspartaami tekitatud formaldehüüd ladestub rakkudes, eriti puusadel ja reitel. Ja me veel imestame, miks on nii raske saada lahti reite ja puusade rasvast! Inimene ei võta juurde mitte ainult seetõttu, et tarbitavate kalorite hulk ületab organismi vajaduse - biokeemiline tasakaal on samuti väga oluline. Mõnele inimesele meeldib tarbida iga söögikorra juures karastusjooke. Kas te kujutate ette, milline on efekt? Kehatemperatuur on 37 kraadi ja see on ka optimaalne temperatuur toitu seedivate ensüümide tööks. Külmade karastusjookide temperatuur on sageli nullilähedane, mis paneb seedeorganid suure surve alla ning toidu seedimine raskendub.

Toit → Kokandus
28 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Ujumise kasulikkus, võistlustiilid ning ohutusnõuded

Miks ujumine on tervisele kasulik, mida ujumisoskus arendab? Ujumise võistlusstiilid. Ohutusnõuded ujuma minemisel. 1. Miks ujumine on tervisele kasulik? Igasugune ujumine aitab olla terve ja püsida heas füüsilises vormis, seda ka kõrge eani, ning see on ka kõige efektiivsem trenn kalorite põletamiseks, ainevahetuse kiirendamiseks ning musklite kasvatamiseks. Ujumine parandab hingamist ja verevarustust, mistõttu võivad ujumisest ning vees viibimisest abi saada ka astmaatikud. Ujumine on eriti kasulik une- ja närvihäiretega inimestele, kuna vesi mõjutab nahaaluseid retseptoreid. Radikuliidi ja seljavalude puhul on samuti kasulik ujuda, kuna veel on masseeriv toime. 2. Mida ujumisoskus arendab?

Sport → Ujumine
11 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Uurimistöö: TERVIS JA LIIKUMINE

Kui vesivõimlemise õiged võtted on treeningul omandatud, võib edasi treenida omal käel! Kõnd ja kepikõnd on head treeninguviisid ülekaalulisele, kuid vahel tuleb lisaks kõnnile harrastada ka teisi liikumisviise, kas või näiteks toolil võimlemist. Ülekaalulisele ei sobi jooks, hüpped ja keha järske liigutusi nõudvad spordialad. Kümme tingimust mida tuleb jälgida kui tahad kaalust alla võtta. 1. Kalorite arvestamine Sa tahad kaalust alla võtta, siis söö rohkem kaloreid kui su baasainevahetus vajab, kuid vähem kui sa vajad kaalu säilitamiseks. 2. Söö vähemalt 5 portsjonit puu- või juurvilju päevas 3. Kontrolli portsjoni suurust 4. Ära jäta toidukordi vahele! 5. Tarbi värsket toitu 6. Ära ole liiga range! 7. Tee vahet reklaamil ja infol 8. Ära joo magusaid jooke 9. Pea toitumispäevikut 10. Tee trenni KOKKUVÕTE Liikumisharjumused Eestis pole ununenud

Sport → Kehaline kasvatus
59 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Toidu süsivesikud

süsivesikute rohkete toitude (suhkur, maiustused) kasutamist. Verelipiidide kõrgenenud tase ning südame- ja veresoonkonna haiguste riski suurenemine. Selline efekt võib statistilise tõenäosusega esineda siiski vaid neil juhtudel, kui üheaegselt toimub süsivesikute üle- ja lipiidide alatarbimine (pidevalt ja oluliselt üle 60% kaloritest saadakse süsivesikute arvelt, kusjuures lipiididest saadav kalorite hulk on alla 25%). Hambakaaries. Tänapäeval on tõestatud kindel seos hambakaariese kujunemise sageduse ja suhkrute liigtarbimise vahel. Hambakatus elutsevad bakterid muudavad suhkrud minutitega orgaanilisteks hapeteks. Kui suhkrut tarbida pidevalt liigselt, siis tekibki suus liiga palju orgaanilisi happeid. MIDA ÜLDSE ARVATA KIUDAINETEST? Kiudained (vanemas kirjanduses kestained, ballastained) jagatakse polüoosseteks ja mittepolüoosseteks

Keemia → Keemia
20 allalaadimist
thumbnail
50
ppt

Meioos

MEIOOS. SPERMATOGENEES. OVOGENEES Koostas Kersti Veskimets MEIOOS ... on raku jagunemine, mille käigus kromosoomide arv väheneb 2 korda s.t. tekivad haploidsed rakud (n), need on sugurakud. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sperm-egg.jpg Sugurakud ise enam ei jagune! Enne meioosi toimub DNA replikatsioon, kromosoomid keerduvad kokku ja muutuvad kahekromatiidilisteks (sarnane mitoosiga). Meioosis toimub kaks jagunemist. Vaata meioosi toimumist: Selge esitus http://www.johnkyrk.com/meiosis.html Vaata väga head meioosi algust: http://biomedicum.ut.ee/armpgb/1kursus/MEIOSIS_animation.flv I jagunemine ehk taandjagunemine jaotatakse samuti nelja faasi: I PROFAAS Homoloogilised kromosoomid liibuvad paari kaupa ja vahetavad võrdse pikkusega osi (ri...

Bioloogia → Bioloogia
16 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Näljahäda

linnaelanike hulgas, kes ei jõua toitu piisavalt osta. Probleem nr 1. Nälg on üks suuremaid globaalprobleeme. Kuigi maailmas on piisavalt põllumajandusmaad ning toitu toodetakse piisavalt, et inimkond ära toita, pole suudetud viimase aastasajaga näljahäda kaotada. Toidu kättesaadavusega on arengumaades olukord viimastel aastakümnetel üldiselt paranenud, kuid siiski mitte kõikjal. Üle 800 miljoni inimese elab vajalike kalorite puuduses, sealhulgas on 192 miljonit last pidevalt alatoitunud. Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest, sealhulgas 6 miljonit. Peamiseks probleemiks on toidu kättesaadavus Aafrikas, peamiselt Sahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel. Kesk- ja Ida-Aafrikas on alatoitunud keskmiselt 1/3 riikide elanikkonnast. Arvuliselt on kõige enam alatoitunud inimesi kahes kõige rahvarohkemas riigis: Hiinas ja Indias. Hiinlased on suured sealiha austajad. Ühe kilo sealiha tootmiseks läheb kolm

Geograafia → Geograafia
41 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Toitumispäevik nädala kohta

toit. Seda on märgata kohe ka päevas saadud kilokalorite hulgast, mis jäi alla vajaliku koguse. Reede, 14. september oli toitumispäevikut pidades kõige suurema kilokalorite kogusega päev. Lõunaks sõin ilusti sooja toitu ning ükski söögikord ei jäänud ka vahele. Laupäeval, 15. septembril oli mul antud nädala jooksul kõige korralikum hommikusöök ­ puder. Tänu sellele olin päeva jooksul reibas ning enne lõunat ooteks ei soovinudki süüa. Päeva kalorite hulk jäi kahjuks üsna palju alla vajaliku piiri. Pühapäeval, 16. septembril ärkasin alles lõunasöögi ajaks ning sellel päeval oli ka saadud kilokalorite hulk kõige väiksem. Esmaspäeval, 17. septembril ja ka viimasel päeval kui toitumist jälgisin jäi vahele üks toidukordadest ning õhtusöök oli üsna nadi. Saadud kilokalorite hulk jäi jällegi alla kahe tuhande. Üldine analüüs Pärast nädala ajast toitumise jälgimist nägin, et sõin vaid kolmel päeval seitsmest nii

Toit → Toitumisõpetus
81 allalaadimist
thumbnail
10
odt

Nektariin

7. Puuviljade tähtsus meie toidulaual Kuna nektariin on ploomi sugulane, siis võib teda ploomiga sarnaselt kasutada seedeprotsesside kiirendamiseks. Puuviljad on ilusad, vajalikud ning head. Lisaks välimusele ja kasulikkusele on puuviljadel ka hea lõhn ja maitse, ning nad on täis vitamiine ja mineraale. Puuviljade koores sisladuvad eeterlikud õlid annavadki neile omase iseloomuliku lõhna. Peaaegu kõik puuviljad on rasvavabad, nii et kalorite arvestajad võivad iga toidukorra juurde lisada puuvilja, nad aitavad ka säilitada normaalset kehakaalu. Parim viis päeva alustada on süüa rohkelt puuvilju. 8 8. Kokkuvõte Tervislikult toitumiseks ja kaalus püsimiseks ei pea päevad läbi ainult juurikaid närima ja rohelist sööma. Toituda tuleks siiski mitmekesiselt. Puuvilju tuleks süüa iga päev natukene, kuna sellega

Meditsiin → Terviseõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Anda tarbijatele mida nad soovivad

prebiootiliste ja kolesterooli alandava ja madala glükeemilise mõjuga. Kaunviljad on reliikvia samuti puu-ja köögiviljad. Vana tera-põhise koostisosade ja vürtside tootete seas ennustatakse järgmist lainet toidutrendis. Looduslikud magusained, eriti stevia, olid ühed kuumimaks aineks, praegu on see asendatud loomulikult funktsionaalsete magusainetega. IFIC teatas, et kuigi üks kolmandik tarbijatest usuvad, et madala kalorsusega / kunstlikud magusained mängivad rolil kalorite kontrolli üle,siis siiski 40% ei tarbi neid. 5. Kõigile tasuta. Firmajuhid aastakoosolekul ja toiduainetetööstuses ,,Expo" istungitel märkisid, et uus trend "tasuta" on jõudmas oma teise põlvkonna, liikudes lisaaine-ja kunstliku tasuta toodete vahel. Samuti ka gluteeni-ja laktoosivaba tasuta toodete vahel. Miks gluteenivaba toote müük 16%-lt 1,6 miljardi dollari eest aastal 2009, müük peaks tõusma 2,3 miljardi dollarini 2014. Sest, et reklaamitakse tasuta kaupu

Toit → Toitumisõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
16
doc

GLOBAALSED PROBLEEMID

vähenemine ning küttepuude raskem kättesaadavus suurendavad suremust nälga ja haigustesse. Kõrbestumine võib lähimate aastakümnete jooksul sundida kodukohast lahkuma miljoneid inimesi, põhjustades üha uusi sotsiaalseid, majanduslikke ja poliitilisi probleeme. (Idem. 60 lk.) Endiste viljakate põllumajandusmaade kõrbestumine on teiste ebasoodsate keskkonnategurite kõrval alatoitumise üheks (kuigi kaugeltki mitte ainsaks) põhjuseks. Üle 800 miljoni inimese elab pidevalt vajalike kalorite puuduses, sealhulgas on pidevalt alatoitunud 192 miljonit last. Aastas sureb nälga 40 miljonit inimest, sh 6 miljonit last. Peamiseks probleemiks on toidu kättesaadavus Aafrikas, peamiselt Sahara kõrbest lõunasse jäävatel aladel. Kesk- ja Ida- Aafrikas on alatoitunud keskmiselt kolmandik riikide elanikkonnast. Arvuliselt on kõige enam alatoitunud inimesi kahes kõige rahvarohkemas riigis: Hiinas ja Indias (kuigi üldiselt on toidu

Geograafia → Geograafia
86 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Menüü toitumine

Sinu toidulaud võib olla mitmekesine, sa sööd õiges vahekorras nii valke, rasvu kui ka süsivesikuid, aga sinu kehakaal jätkuvalt kasvab. On ju jube süüa kõige tervislikumaid toiduaineid maailmas ja ikkagi võtta kaalus juurde? Sellisel juhul on probleem liigsuurtes portsjonites. Tänapäeva ühiskonnas, olgu see siis restoranides või kodus süües, on portsjonid märkamatult suurenenud. Ja portsjonite kontrollimine tähendab ka kalorite kontrollimist, mis on edukaks kaalulangetamiseks hädavajalik. Kõige täpsem viis seda teha on kõike, mis suhu läheb, toidukaaluga kaaluda. Aga ilmselt tekitab juba mõte sellest, et pead elu lõpuni oma toitu kaaluma, külmavärinaid? Loomulikult pole see vale ja kui sulle see sobib ja viib sind eesmärgini, lase käia! Kellele see aga ei sobi, tuleb appi portsjonikontroll. Oma portsjonite kontrollimine tähendab seda, et sa suudad ilma vaevata oma toidu koguseid visuaalselt hinnata.

Toit → Toit ja toitumine
34 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Vitamiinid

sisaldavad rohkesti lehtköögiviljad, kähar- ja lillkapsas, maks, sojauba, oliiviõli. Organismi arengus ja tervise tugevdamisel on igal vitamiinil oma ülesanded. 1. Vitamiin tugevdab luid. 2. Vitamiini üleküllus kahjustab tervist. 3. Vitamiini tuleb tarvitada haavade ja traumade puhul. 4. Vitamiin on vanemas eas oluline immuunsüsteemi tugevdaja. 5. Vitamiin pehmendab ja silub nahka. 6. Selle grupi vitamiinid soodustavad toidu omandamist ja muutmist energiaks, kalorite kulutamist ja ainevahetust. Toidu bioloogilist täisväärtuslikkust ei määratleta mitte ainult vajalike valkude, rasvade ja süsivesikute sisalduse põhjal, vaid ka vitamiinide sisalduse järgi. Peaaegu kõik toiduained sisaldavad mingeid vitamiine, mida kõiki vajab organism elutegevuseks ning tervise alalhoidmiseks. Paljud inimesed arvavad, et vitamiinid võivad asendada toitu. Tegelikult aga vitamiinid ilma toiduta ei omastu. Vitamiinidel on oluline osa rasva ning süsivesikute

Bioloogia → Bioloogia
51 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Tervislik toitumine

Kas ma toitun tervislikult? Referaat Lähte ÜG Karin Torim 7.b Tervislikus toidus peab olema: · Süsivesikud peavad andma 55-65 % vajalikust energiast. Leiduvad teraviljatoodetes, kartulis, köögiviljas, puuviljas. · Rasvad peavad andma alla 30 %vajalikust energiast. · Valkude osakaal peab olema 10-15 %.Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud--sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad--pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariid...

Meditsiin → Terviseõpetus
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun