Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"linnuliha" - 301 õppematerjali

linnuliha on väga tähtis komponent inimese söögilaul, kuid armastatuim on kanaliha.Miks inimesed söövad kanaliha nõnda palju ja hea isuga? Kanaliha on kõrge valgusisaldusega (täisvalguline) toit, mis sisaldab ka üpris vähe rasva.
thumbnail
6
docx

Linnuliha küsimuste vastused

Linnukasvatuse temaatika 1. Linnukasvatussaaduste tootmine Eestis. Arvukaim lihakasvatus. Linnuliha Eestis on u üks viiendik. Üks inimene sööb aastas umbes 13kg liha. Peetakse linde, sesr neil suur sigivus, lühike generatsiooni interval ( munakanad hakkavad munele u 4, 5 kuuselt, kana haub 21 päeva) ( Generatsiooni intervallic arvutamine = aasta päevade arv / munele hakkamise päevad + haudumise kestus), hea söödavääring ( söödahulk, kg/ toodang , kg ) , noorlindude kiire kasv, suur toitainete saagis kehamassi kohta 2...

Loomsed toormed
66 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Linnuliha

Linnuliha Claudia Oks M - 13 Boileriliha • Eestis kõige söödavam linnuliha . • Broileri tükilihadest on kauplustes alati saadaval grillitud broiler, grillitud broilerikoivad, -tiivad ja -kintsud. • Palju tarbitakse rinnafileed, mis on sobiv valik kaalujälgijatele. • Meekastmega broilerikintsuliha • 600 g Rannamõisa jahutatud broilerikintsuliha sool • Meekaste: 1 sl vedelat mett 1 sl mahedat sinepit 1 sl sojakastet 1 tl jahvatatud koriandrit 3 sl apelsinist pressitud mahla • Küpseta grillil või pannil liha mõlemalt poolt küpseks...

Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

- Liha ei tohi küpsetamise ja töötlemise ajal liigselt vigastada (teha sisselõikeid), muidu jookseb lihamahl välja ja liha jääb kuivem. - Toiduohutuse tagamiseks tuleks kõikide küpsetusviiside puhul saavutada liha sisetemperatuuriks 72°C (küps ehk welldone). Samas küpsetatakse/praetakse veiseliha tihti ka poolküpse (medium, sisetemp 60-65°C) ja pooltoorena (rare, sisetemp 50-55°C). Sealiha ja linnuliha sisetemperatuuriks peaksite saavutama 72°C. - Enne söömist võiks lasta valmis lihal 5-15 minutit seista, et lihamahlade liikumine peatuks. Liha on soovitatav süüa kuumalt peale küpsetamist (eriti barbecue- ja grill-liha). Ja veel? - Salmonelloosiohu tõttu ei tohi toorel linnulihal mitte kunagi lasta kokku puutuda teiste toiduainetega. Kõik töövahendid tuleb pärast kasutamist hoolega puhastada. - Pärast toore lihaga tegelemist peske käed puhtaks...

10 allalaadimist
thumbnail
14
pptx

Sportlaste toitumine ja immuunsüsteem

Mida tarbida, millest hoiduda? Süsivesikuid tuleks tarbida kohe esimestel tundidel peale treeningut. (leib, nuudlid ­ spagetid, riis, täisteraproduktid, täisteraleib, teraviljatooted kartulid, kaerahelbed, nisuhelbed, müslid, herned, oad, banaanid, õunad, kiivid, kuivatatud puuvili, puuviljamahl, spordijoogid) Tavaliselt on probleemiks valkude saamine. (tailiha, linnuliha , kala, muna, piima ja kõik piimaproduktid, pähklid) Hoiduda tuleb treeningujärgselt kohesest rasvarikkast toidust. Võistluspäev Enne võistlust tuleks süüa süsivesikuterikast toitu ning tuleks hoiduda rasva ja valgurikastest toiduainetest. Kolm tundi on piisav aeg, et seedida ja omastada süsivesikuterikas einet. Lisaks toitumisele on sportlastel oluline ka vedeliku tarbimine. Soovitused toiduainete valimisel...

Bioloogia
14 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toitumine

Ei ole sugugi ükskõik, kuidas toitu valmistada. Keetmine, aurutamine, grillimine ja hautamine on tervislikud toiduvalmistamise viisid, mille puhul rasva lisada pole vaja. Praadimisel seevastu imavad toiduained palju rasva. KUIDAS VÄHENDADA RASVA HULKA TOIDUS? · Loobuge rasvasest lihast · Eelistage väherasvaseid piimatooteid · Eelistage sea- ja veiselihale linnuliha ja kala · Kasutage rasvarikaste salatikastmete esemel ise mahla, jogurti ja keefiri baasil valmistatud kastmeid · Eelistage praadimisele tervislikumaid toiduvalmistamise viise · Võid määrige leivale õhukeselt · Lugege pakendilt, kui palju toiduaine rasva sisaldab Ärge maiustage liiga palju! Tänapäeval seostatakse suhkrut eelkõige hambakaariesega. Suus elutsevad bakterid kääritavad suhkrud happeks, mis kahjustab hamba emaili....

Bioloogia
116 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Toitumise põhialused spordis

· Sisaldab asendamatuid ehk essentsiaalseid aminohappeid, mida organism ise ei tooda Valiin Leutsiin Isoleutsiin Treoniin Metioniin Fenüülalaniin Trüptofaan Lüsiin Energeetilist tähtsust omavad ­ valiin, leutsiin, isoleutsiin Head valguallikad on · LOOMNE VALK o Liha o Kala o Piim o Piimatooted o Munad Klaas piima annab 7-8g valku, samapalju kui 30g kala, liha või linnuliha · TAIMNE VALK o Sojauba o Riis o Rukis o Kaer o kartul Valk spordiga tegeleja toidus · Spordiga tegelejad peaksid võrdselt sööma nii loomset kui taimset valku · Valk peaks olema täisväärtuslik · Parima toiteväärtuse annab loomse ja taimse valgu kombinatsioon Valgu imendumist soodustavad · TERAVILI KOOS PIIMAGA o Riis, kaer, nisu, oder, tatar ­ piim, juust, kohupiim, jogurt...

Kehaline kasvatus
293 allalaadimist
thumbnail
19
odt

Suurbritannia majandus

Pärnu Ühisgümnaasium SUURBRITANNIA MAJANDUS Referaat Liis Massa G1C Juhendaja õp. Marge Kurm Pärnu 2008 Sisukord 2 Sisukord 2 Sissejuhatus 3 I. Riigi üldiseloomustus 4 1.1. Üldandmed 4 1.2. Geograafiline asend ja 5 iseloomustus 1.3. Arengutase 6 II. Rahvastik 7 III. Energiamajandus 8 IV. Põllumajandus 9 4.1. Looduslikud eeldused 9 4.2. Majanduslikud eeldused 10 V. Turism...

Geograafia
272 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Liikumine ja tervis

Südamesõbralik toit mõjutab: · vere kolesteroolisisaldust, · vererõhku, · kehakaalu. Soovitused tervislikuks toitumiseks: 3 · Toituge mitmekülgselt. · Sööge toitu õiges koguses, et hoida optimaalset kehakaalu. · Sööge rohkelt puu- ja köögivilja; piima ja piimatooteid; kala ja linnuliha . · Valige väherasvased toiduained · Eelistage tervislikke toiduvalmistamise viise. · Piirake maiustuste ja karastusjookide tarbimist. · Kui pruugite alkoholi, siis tehke seda mõõdukalt. Kasulik teada: · Ööpäevases toiduratsioonis peavad süsivesikud kalorsuselt katma 60-70% vajadusest(või 8-12g iga kehamassi kohta kg kohta). 1g süsiveisikuid=4 kcal · Organismi ööpäevane rasvavajadus on 1,4-2,4 g iga kehamassi kg kohta või 20-...

Kehaline kasvatus
150 allalaadimist
thumbnail
29
doc

Rasedate ja imetavate emade toitumissoovitused

oad, liha, piimasaadused, kala, munad, verivorst, pähklid, tsitruselised, teraviljad, kartul. 10 Vitamiin B1 Kõik kolm vitamiini B1-, B2-, Pärm, hirss, kaerahelbed, rukis, (tiamiin) ja B3, aitavad organismil linnuliha , kala, täisteraviljatooted, 1,6-1,7 mg omastada toiduenergiat. päevalilleseemned. Vitamin B2 Vitamiinid B1 ja B2 on eriti Piim, jogurt, pärm, maks, kala, (riboflaviin) olulised raseduse teisel poolel, muna, teraviljad, kaunviljad, 1,6-1,7 mg kui energiavajadus tõuseb. spinat. Vitamiin B3 Maks, muna, pärm, piima, (niatsiin) kaunviljad, kanaliha, jäme...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Mussoonmetsad

suhkruroog . Usulistest tõekspidamistest tingituna on siinsetes piirkondades piiratud liha söömine, mis mõjutab otseselt ka loomakasvatuse levikut ja iseloomu. Hinduistidel on näiteks keelatud veiste tapmine, islamiusulised jälle ei tohi suhu pista sealiha. Sellepärast on traditsioonilised loomakasvatusharud siin vähe levinud. Kui liha süüaksegi, siis peamiselt linnuliha ja kala. Kagu-Aasias leidub ka mitmeid maavarasid, mida järjest enam kasutusele võetakse. Eriti rikas on siinne piirkond tinaleiukohtade poolest, kuid leidub ka teisi metallimaake, kivisütt, naftat ja maagaasi. kivisüsi. Maavarade kaevandamisega kaasneb aga tavaliselt ka nende töötlemine ja nii tekivad leiukohtade lähedusse linnad. Sellised linnad kasvavad praegu väga kiiresti, kuna üldise kiire rahvastiku kasvu juures tikub...

Geograafia
44 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Tervislik eluviis ja selle mõju organismile

Rasvade, õlide ja maiustuste söömist peaks piirama ning nende grupp moodustab väikese tipu püramiidist. Sellesse toiduaineterühma kuuluvad ained sisaldavad suurel hulgal kaloreid, aga vitamiine ja mineraal sisaldavad vähe või üldse mitte. Mõõdukas koguses vajab organism valkusid ehk proteiine ning need moodustavad püramiidi keskosa ülemise poole. Piim, jogurt, juust, samuti liha, kala, linnuliha , kuivatatud oad, munad ja pähklid - kaks erinevat toiduainete gruppi, mille enamjaolt moodustavad loomsed toitained - on tähtsad valgu, kaltsiumi, raua ja tsingi allikaks. Rohkem peaks sööma puu- ja juurvilju, mis täiendavad püramiidi alustala. Peale selle, et puu- ja juurviljad on parim allikas vitamiinide, mineraalide ja kiudainete ammutamiseks, on need ka madala rasvasisaldusega, madala soodiumimääraga ning ei sisalda mingit kolesterooli....

Kehaline kasvatus
223 allalaadimist
thumbnail
10
docx

Riis

Tänapäeval kasutatakse m e hhaanilisi abivahendeid, mida v õib ehk ni m etada väikesteks vesiko mbainideks. Pestud, kuivatatud ja kestadest puhastatud m etsiku riisi terad on peaaegu musta v ärvi, tavalise riisi teradest pike mad, sageli 1 c m pikkused. Kuivanud teradelt e e maldub kest kergesti. Metsikul riisil on krobeline tekstuur ja tuntavalt sarapuupähklit m e enutav maitse. Metsikut riisi serveeritakse sageli linnuliha , uluki v õi kalaroogade k õrvale, kus riisi tume värvus ja tugev maitse loovad m e eldiva kontrasti. Seda sobib pakkuda ka iseseisva roane, se gatuna teiste riisisortide, käägiviljade, puuviljade või pähklitega. Ke edetud m etsik riis on populaarne ko mponent mitm ete roogade täidistes või kreppide val mistamisel. Metsiku riisi teri saab jahuks jahvatada v õi paisutada sa ma m o odi nagu lõheneva maisi teri....

Kokandus
47 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kanaliha

Miks inimesed söövad kanaliha nõnda palju ja hea isuga? Kanaliha on kõrge valgusisaldusega (täisvalguline) toit, mis sisaldab ka üpris vähe rasva. Kanaliha rasvasisaldus on umbes 11%, kuid samalajal on veiseliha rasva sisaldus umbes 30-40%. Järelikult on kanaliha ka tervislikum kui loomaliha. Kuni 2/3 kanarasvast koosneb küllastumata mitmealuselistest rasvadest. Samuti asub enamus kanalihas sisalduvast rasvast nahas. Nahata toiduks tarvitatavates kanades leidub rasva ainult umbes 5%, mis teeb selle soovitavaks madala rasvasisaldusega dieetide puhul. Kõik need arvud käivad tervete lindude kohta ning valgu ja rasva suhe võib kehaosade kaupa tugevasti varieeruda. Hele liha on tumedast peaaegu poole võrra väiksema rasvasisaldusega. Rasvasisaldus on kõrgeim seljatükkides ja koibades, millele järgnevad kintsud ja r...

Tööõpetus
11 allalaadimist
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Peatükk. SISSEJUHATUS TOITUMINE sisaldab toidu hankimist, tarbimist ja toidu ja joogiga seotud toitainete omastamist. Toitumine - toidu hankimine, tarbimine, omastamine. Puudujäägid toitumises viivad varem või hiljem järgmiste häireteni: · nõrgenenud kaitsesüsteemid; · pidurdunud haavade paranemine; · lihaste jõudluse vähenemine; · vaimse võimekuse langemine, jne. Maakeral kasvab ligi 80 000 söödavat taimeliiki, millest toiduks tarvitatakse umbes 120, 8 liiki nende seast annab 75% meie tänastest toiduainetest. 90% lihast pärineb 4...5 koduloomaliigilt. Senikasutamata taimed - loomad kujutavad endast olulist tulevikuressurssi. Tervislik toitumine hõlmab: · inimtoidu põhitoitainete tundmist; · toidu hulka ja kvaliteeti; · toidu valmistamisviise; · söömisharjumusi ning seedeelundkonna talitlust. Väärtoitumine on oluline haigust vallandav ja soodustav tegur. Parim viis orienteeruda nüüdisaj...

Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Töö eesmärk oli välja selgitada, mida peavad Eesti elanikud tüüpiliseks eesti toiduks ja mida kõige meelsamini ise söövad. Piimatoodetest maitsevad elanikele enim tooted, mis tegelikult ei ole traditsioonilised - jäätis, kodujuust, sulatatud juust, kohukesed, kohupiimakreemid, jogurtid, desserdid. Traditsioonilised lemmiktooted on aga piim, või, keefir ja teraline kohupiim. Lihatooted on eriline komponent Eesti toitudes. Linnuliha on tänapäeva köögis oluline täiendus traditsioonilisele seapraele ja suitsulihale. Tüüpiline toit ja inimeste eelistused on enim tasakaalus just lihatoodete puhul, v.a. verivorst, verikäkk, sült, mida armastatakse süüa vähem. Kala on traditsiooniliselt olnud rannaaladel eestlaste põhitoit. Tänapäeval võib kalatoite liigitada pigem tüüpiliseks toiduks kui selliseks toiduks, mida meelsasti süüakse. EKI...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Trendid roogade kujundamisel

Prantsusmaa, Itaalia, Kataloonia ja Baskimaa annavad inspiratsiooni. Portsjonite eesmärkideks on elegantsus, läbimõeldud kombinatsioonid ja vaoshoitud värvilahendused. Portsjonid on selgepiirilised, liigsed lisandid on kadunud. Portsjonite suurused on veidi vähenenud. Kasutatakse rohkem kohalikku toorainet. Kala, koorikloomad, hele liha ja linnuliha on IN. Rohkem teadvustatakse hooajalisust. Soodsad, lihtsad söögikohad on eelistatumad. Roogade terviklikule tervislikkusele on hakatud tähelepanu pöörama nii restoranides kui kokavõistlustel. Tuleviku ennustamine on alati raske. Üheks võimaluseks on hinnata toitumistavade arengut ja teha sellest järeldusi. Kultuuride segunedes tekib üha enam erinevaid etnilisi/rahvuslikke kööke. Lisaks eelnevale on alati inimesi, kes...

Värvusõpetus
28 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Loeng X

). Probleemiks on see, et tihti süüakse liiga rasvast liha. Tegelikult pärineb rasvase toidu eelistamine jällegi eelmistest sajanditest, mil lihatoiduna hinnatigi peamiselt seapekki. Meie jahedavõitu olud ja raske kehaline töö nõudsid rohkesti energiat, mida saab kõige rohkem rasvasest lihast. · · erinevate lihaliikide võrdlus: veise-, lamba-, sea-, linnuliha , CLA · Valge ja punane liha · B1 on sealihas oluliselt rohkem kui teistes lihaliikides · Sealihas on rasva rohkem kui valku (kuni2-3 korda), teistes ~1 : 1 · Rasvhapped KILE, Rasva keskmine rasvhappeline koostis, % kogu rasvhapetest Rasvhape Searasv Lambarasv Veise-rasv Broilerirasv Või 4:0 - 2,5-5...

Inimese toitumisõpetus
48 allalaadimist
thumbnail
5
doc

"Söömine-joomine keskaegses Tallinnas"-kokkuvõte

Teraviljadest imporditi tõenäoliselt riisi ja hirssi. Piimasaadustest veeti Läänest Tallinna palju erinevaid sorte juustu. LINNAELANIKU PEATOIDUS. LEIB, LIHA, KALA Keskajal tarvitati Tallinnas liha palju ja laias valikus: nii härja-, veise- lamba-, kitse-, vasika- kui ka linnuliha . Toore liha kõrval tuli ette veel selliseid kaubaartikleid nagu sink, suitsuvorst, keel, seakülg, kuivataud liha, soolaliha, kuivatatud keel, (sea)pekk ja praeliha. Keskajal ei lastud loomast ühtki osa raisku minna, ära tarvitati ka sisikond, veri, sea jm. Tavaliselt oli ka keskaja linnas kindel ametimees, kes tegeles rupskitega. Erinevalt koduloomadelihast oli metsloomaliha keskajal luksusartikkel, oma sotsiaalse staatuse ja ühiskondliku positsiooni rõhutamise vahend....

Ajalugu
61 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Toiduainete mikrobioloogia kordamisküsimused ja -vastused

Toiduainetest on Aspergilluse aflatoksiinide poolt enim ohustatud pähklid (eriti maapähkel), teraviljad, puuviljad ja kakaooad. Aflatoksiinid toimivad põhiliselt maksale, kuid leitud on ka nende mõju närvisüsteemi, kopsude, seedeelundite, neerude ja aju tegevusele. 30. Nimeta kolm viisi, kuidas inimene võib saada C. Jejuni nakkuse! 1. Korralikult läbiküpsetamata linnuliha 2. puhastamata vesi 3. pastöriseerimata piim 4. punane liha 5. koduloomad, -linnud 31. Kas C. Jenuni põhjustatud gastroenteriit on levinum kui näiteks Salmonella ja Shigella tüvede poolt põhjustatu? Jah 32. Miks patuliini saab kasutada õunamahla kvaliteedi näitajana? Sest see on väga stabiilne aine, mis ei lagune tootmise protsessi jooksul 33. Mida enamasti koloniseerib P. Citreonigrum ja millist toksiini toodab? Koloniseerib koristatud riisi ja toodab citreovidini....

Toiduainete mikrobioloogia
105 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Tervislik toitumine

Võimalusel tuleks valida tooted, kuhu pole lisatud rasva ega suhkrut. 2) Puu- ja köögiviljad. Tuleks tarbida palju puu- ja köögivilju. Eriti kasulikud on rohelised lehtköögiviljad ning kollased, oranzid ja punased puu- ja köögiviljad. 3) Kala, liha ja muud valkude allikad. Siia gruppi kuuluvad liha, kala, linnuliha , munad, kaunviljad, koorikloomad, pähklid ja seened, mida tuleks tarvitada mõõdukalt. 3 4) Piimasaadused. Piimasaadusi tuleks tarbida mõõdukas koguses. Parimad on vähese rasvasisaldusega ja rasvata piim, väherasvane jogurt, toorjuust, lahja hapukoor, kodujuust, mõned kohupiimasordid ja naturaalne jogurt. 5) Suhkru- ja rasvarikkad toidud. Suhkru- ja rasvarikast toitu tuleks süüa harva. Sellesse gruppi kuuluvad keskmise ja kõrge...

104 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun