Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"tainas" - 130 õppematerjali

tainas

Kasutaja: tainas

Faile: 0
thumbnail
16
pptx

Biskviittainas

Biskviittainas GAG 7C Elisa, Liisa, Laura 2012 Biskviittaignast saab valmistada: Tordipõhja ( Pulmatortidel , suurematel tortidel) Valeri küpsiseid Kooke Rullbiskviiti Soolaküpsiseid Biskviittaigna koostised 1 Tavaline biskviittaigen 4 suurt muna 2 dl suhkrut 1 dl jahu 1 dl kartulijahu 2 tl küpsetuspulbrit Koostised Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Soovitus biskviittaigna tegemisel Ka biskviittaigna puhul soovitatavad kogenud küpsetajad vormi mitte rasvaga määrida, vaid vooderdada nii serv kui põhi küpsetuspaberiga, kuna rasvaga kokkupuutumine pidavat nende väitel vahtu lagundama ja koogi õhulisust vähendama. Biskviittaigna koostised 2 Võibiskvi...

Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
5
rtf

Tainatooted

Sobiv temperatuur on 40-45 kraadi, kuid mitte üle 50 kraadi. Kuivpärm segatakse kasutamiseks alati jahude hulka. Eelkergitusega pärmitainas- Eelkergitusega pärmitaina puhul segatakse pärm, vedeliku ja u 1/3 retseptist antud jahust omavahel kokku ning saadud segul lastakse toatemperatuuril või pisut madalamal temperatuuril 2-10 tundi käärida. Selle aja jooksul jahu paisub, pärm ja ensüümid hakkavad tainas tootma maitset andvaid ja küpsetise säilivust parandavaid aineid. Eeltainasse ei panda rasva ega soola, mis takistavad pärmiseente paljunemist. Pärast eelkerkimist lisatakse ülejäänud jahu ning muud toorained ja tainas sõtkutakse. Eelkergitusega pärmitainas sobib siis, kui retseptis on rohkesti rasvainet, suhkrut, mune, mis pidurdavad pärmiseente tegevust. Eelkergituseta pärmitaina puhul segatakse kokku pärm, vesi või muu sobiv vedelik,...

Toiduained
3 allalaadimist
thumbnail
28
pptx

Kihiline pärmitaigen ja pärmi-lehttaigen

Kui soovid kihistamiseks võid kasutada, siis:  või ei tohi olla soojem, kui +18°C  või tuleb töödelda vähese jahuga plastiliseks  pärmitainas peab olema kihistamiseks jahe  tainast tuleb kihistada jahedas ruumis Tehnoloogia:  Valmista lihtne  Kata 2/3 tainast eelkergituseta kihistusmargariiniga, pärmitainas ja kergita kuhu on lisatud sool umbes 1 h (võirooside jaoks) või  Jahuta tainas +20- suhkur ja nisujahu, 22°C-ni jäta äärest kuni 3 cm vabaks  Rasvaine peab olema sama temperatuuriga  Tõsta tainas kokku nii, ja tainaga sama et 1/3 tainast, mis jäi tihedusega ilma margariinita, jääb rasvainega kihtide  Rulli tainas 1-2 cm vahele, nii tekib 3 kihti paksuseks...

Toiduaineõpetus
2 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimine

Tööleht pärmseente arengut mõjutavate tegurite uurimiseks Probleemi sõnastamine: Milline on peamine tekstis kirjeldatud vastuseta jäänud probleem? Probleemiks oli see, et miks tainas suhkruga paremini kerkib. Kirjuta eelpool sõnastatud probleemist lähtuvalt korrektne uurimisküsimus. Kuidas on suhkru hulk seotud taigna kerkimise kiirusega? Sõnasta teaduslik hüpotees, mis võiks ühtlasi olla uuritava küsimuse õige vastus. Mida rohkem on taignas suhkrut, seda kiiremini tainas kerkib, sest suhkur on pärmile ,,toit" ja energiaallikas, mille abil saab pärm kasvada. Katse tulemused: Andmete analüüs:...

Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toiduga seotud sõnad

Lemonade ­ limonaad ginger beer ­ alkoholivaba õlu coke ­ koka salt - sool diet-toitumine, toit chew-närima beetroot-punapeet vegetable swallow-neelama spaghetti macaroni dish-toit, roog; corn flakes porridge-puder flour-jahu trout-forell salmon-lõhe herring-heeringas pork-sealiha minced meat-hakkliha beef-veiseliha bacon-peekon veal-vasikaliha jelly-tarretis indigestion-seedehäire oven-ahi chest-kummut drinkable-joodav edible-söödav tasty-maitsev appetizing-isuäratav lard-pekk buttermilk-hapupiim, kefir portion-osa helping-portsion spread-võileivakate mashed-püreestatud a loaf of bread-leivapäts mustard-sinep jug-kann gas cooker-gaasipliit recipe-retsept yeast-pärm cinnamon-kaneel greasy-rasvane sourkraut-hapukapapsas braise-hautama lumf of sugar-suhkrutükk spice-vürts vinegar-äädikas fry-praadima bake-küpsetama boil-keetma cook-küpsetama soluble-lahustuv ladle-kulp fork-kahvel sieve-sõel French bean-aeduba dough-tainas clove-nel...

Inglise keel
51 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Tähtede kooslus

Kuumuta ahi 160 kraadini. Vooderda kandilise umbes 20 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja servad küpsetus-paberiga. Tükelda valge ja piimashokolaad. Vahusta munad ja suhkur kohevaks vahuks. Vala veidi jahtunud shokolaadisegu munavahu hulka. Sega õrnalt läbi. Sega omavahel jahu ja kakaopulber. Sõelu shokolaadi-segusse ja sega ühtlaseks. Väldi ülesegamist. Lõpuks lisa tükeldatud shokolaadid. Vala tainas vormi ja küpseta 30 minutit. Jahuta kook vormis täielikult ja kummuta lauale. Lõika kook esmalt neljaks ruudu-kujuliseks tükiks ja seejärel veel omakorda neljaks ruudukujuliseks tükiks. Nüüd lõika need tükid veel diagonaalis pooleks. Browniesed säilivad hästi õhukindlas nõus külmkapis kuni nädal. Shokolaadisuflee 3 sl võid 3 sl jahu 250 g 10 % koort 5 muna 45 g suhkur 3 sl kakaod Vormi määrimiseks võid ja riivsaia. 1...

Astronoomia
36 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Klaas

Katsuge peale seda öelda, millal just, missuguse kuumuse juures klaas sulab ja millal külmub. See pole võimalik. Seepärast nimetataksegi klaasi väga tihti "kõvaks vedelikuks", kuigi esimesel pilgul see väljendus näib niisamasuguse mõttetusena nagu valge nõgi või palav jää. Kui klaas ei oleks "kõva vedelik", kui teda ei saaks muuta sitkeks nagu tainas , ei saaks me valmistada temast erikujulisi esemeid. Öeldakse: tao rauda, kuni see on tuline. Klaasist võiks öelda peaaegu sedasama: puhu klaasi, kuni see on tuline, kuni ta pole läinud kõvaks ja rabedaks. Suurem osa klaasesemetest puhutakse niisamuti, nagu lapsed puhuvad seebimulle. Ainult õlekõrre asemel võetakse pikk raudtoru. Kui potis keedetud klaas on jahtunud, võtab tööline natuke klaastainast toru otsa ja hakkab puhuma...

Keemia
23 allalaadimist
thumbnail
18
doc

Aeroc ja Maxit Estonia

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS ÜLDEHITUS Virko Mägi AEROC, MAXIT Referaat Pärnu 2007 AEROC AEROC MATERJAL ON UNIKAALNE AEROC on kaubamärk, mille all Aeroc AS valmistab poorbetoontooteid oma tehases Kunda lähistel ning turustab neid lisaks Eestile Lätis, Leedus, Taanis, Rootsis, Soomes ja Sankt-Peterburgi piirkonnas Venemaal. AEROC põhitoorained on kõik puhtad eestimaised looduslikud mineraalsed materjalid, mis kõik tarnitakse tehase vahetust lähedusest ­ tsement Kundast, lubi Rakkest ning liiv Aeroc AS Toolse liivakarjäärist. Oluline on siinkohal märkida, et AEROC toodete valmistamisel ei kasutata põlevkivituhka, mistõttu võrreldes nn Narva tuhaplokiga on tegemist nii toorainete koostiselt kui omadustelt põhimõtteliselt erineva materjaliga. AEROC on kergeim ehituses kasutatav kivimaterjal, millel on samas piisav tugevus ka mitmekordsete hoonete kandeseinte ehitamiseks. Kõrgekvaliteedili...

Ehitusviimistlus
79 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Eesti rahvusköök

valada pudelitesse. Pudelid sulgeda ja asetada külma kohta. Tarvitada mõnepäevase seismise järel. Riivikarask 1,5 l riivitud tooreid kartuleid, 1/2 klaasi hapukoort, soola, 1-2 muna, 100-150 g pekki, 1/2 tl soodat, 2-3 klaasi odrajahu. Kooritud toored kartulid riivida, valada sõelal üle külma veega, pigistada hästi kuivaks. Lisada hapukoor, sool, munad, kuubikuteks lõigatud ja kergelt pruunistatud pekk ning odrajahu, millesse on segatud sooda. Sõtkuda paras tainas . Vormida väikesed ümmargused ja lamedad karaskid. Küpsetada ahjus. Süüa kuumalt....

Kokandus
338 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Kamatort Põhi: 2-3 muna 0,5 kl suhkrut 3 spl kamajahu 100 g kohviveskis jahvatatud pähkleid Täidis: 2 pakki kohupiima (400 g) 2 pakki vahukoort 4 spl kamajahu 0,5 kl vaarika/pohla püreed, 1,5 kl tuhksuhkrut 3 tl zelatiini. Katteks riivitud kamasokolaadi ja terveid kreeka pähkleid. Vahusta munad suhkruga, lisa kamajahu ja jahvatatud pähklid (parem sarapuu- või maapähkel), Vala tainas võiga määritud ümmarguse koogivormi põhjale ja küpseta 220 kraadi juures 15 min. Vahusta vahukoor osa tuhksuhkruga, sega ülejäänud suhkruga segatud kohupiima, kamajahu ja sügavkülmutatud vaarikapüree/marjadega, lõpuks vees või sidrunimahlas paisutatud ning sulatatud toatemperatuurile jahutatud zelatiiniga. Vala täidis jahtunud koogi põhjale samas vormis ja aseta ööks külmkappi. Ava lahtikäiv vorm...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Ürituseplaneerimine

portsjoni kaal 0,100 portsjonite arv 1 portsjoni hind 2,62 Tehnoloogiline kirjeldus 1. Sega jahu küpsetuspulbriga. 2. Vahusta suures kausis toasoojad munad fariinsuhkruga, sega hulka jahusegu, jahutatud sulavõi ja jogurt. 3. Koori ja puhasta õunad, lõika väikesteks kuubikuteks ning sega kaneelisuhkruga. 4. Jaga tainas pabervormidega vooderdatud muffinipanni pesadesse. 5. Jaota õunakuubikud peale ja küpseta ahjus 175° juures 12-15 minutit. 13 Tellimusleht TELLIMISLEHT KOGUS 10- LE TOIDUAINED ÜHIK INIMESELE KÖÖGIVILI, PUUVILI kartul kg 0,40...

Kokandus
209 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Poorbetoon maailmas

Poorbetooni valmistamise tehnoloogia printsiibid leiutati 1920.-30.-ndatel aastatel Soomes ja Rootsis. Esimesed kaks poorbetoontoodete valmistamise tehast rajati Rootsis, kust on pärit ka selle materjali vanimad ja tuntumad kaubamärgid Siporex ja Ytong. 1930-ndate aastate lõpus tegutses Siporex tehas ka Lätis. Inglise keeles on poorbetooni rahvusvaheliselt kasutatav nimetus Autoclaved Aerated Concrete, lühendatult AAC või ka aircrete, saksa keeles porenbeton, rootsi keeles lättbetong, soome keeles höyrykarkaistu kevytbetoni. Tänaseks on poorbetoontoodete tootmise tehnoloogia ja seadmed võrreldes algusaastatega tohutult arenenud, mis on lubanud veel reljeefsemalt välja tuua selle materjali unikaalsed omadused ­ kerguse ning samas ka tugevuse, mis lubab ühes materjalis ühendada nii soojustus- kui konstruktiivse materjali omadusi. Tänapäe...

Üldehitus
66 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Tärklis

Ent tärklise söömisega võib ka liiale minna. Hoiatav näide on toitumishäire pika üks vormidest ­ amülofaagia. Pika on psüühiline toitumishäire, mille korral inimene sööb tahtlikult mittesöödavaid asju. Amülofaagid eelistavad süüa küll tavainimese mõistes üpris söödavat kraami, nimelt tärkliserikkaid aineid, kuid nende toidueelistuste hulka kuuluvad toored kartulid, toortärklis, erisugused tärgeldusained, jahu, tainas ja kliister. Eriti levinud on amülofaagia Ameerika lõunaosariikide mustanahaliste naiste seas. Toortärklise õgimist põhjendatakse jaburate etnokultuuriliste uskumuste ja lootustega: "siis sünnib heledama nahaga laps", "siis on sünnitus tänu tärklise libedusele kergem " või "siis on lapse nahk puhas ja krudisev". Ehkki toortärklis pole ka suurtes kogustes mürgine, põhjustab see siiski teatud tervisehäireid. Nimelt tekivad paadunud amülofaagidel sageli süljenäärmetes kivid...

Keemia
107 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Vladislav Djatsuk

Serveerimine: ·· Aseta taldrikule kala, lillkapsapüree, varsselleri tükid ja salatilehed. ·· Kalla kaste kalale vahetult enne serveerimist. (http://www.epl.ee/artikkel/421750) 8 Tarte tatin 4 rohelist õuna (näit Granny Smith või mõni muu kõva hapu õunasort) Tainas : 300 g võid 150 g tuhksuhkrut 1 muna 450 g jahu maitse järgi Santa Maria jahvatatud kardemoni, vanillisuhkrut Karamell: 200 g suhkrut 1 apelsini mahl 1 sidruni mahl 75 g võid maitseks Santa Maria kaneelikoort, aniisi Valmista karamell ja vala koogovormi põhjale. Kata see õunaviiludega, aseta peale taigen ja...

Kokandus
18 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Latikas

Sisukord 1.Sisukord...............................................................................................................2 2.Sissejuhatus..........................................................................................................3 3.Välimus................................................................................................................3 4.Kalastamine..........................................................................................................4 5.Sööt...................................................................................................................... 4 6.Püügi tehnika........................................................................................................5 7.Kasutatud kirjandus:...

Bioloogia
12 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Toidud

Eesti Toit Toit ja köök moodustavad ühe osa sellest, mis on meile omane ning millega nii meie ise kui ka väliskülalised iga päev kokku puutuvad. Toidukultuur on lahutamatu osa rahvuskultuurist, meie minevikust, olevikust ja tulevikust, see on osa meie identiteedist. Ei tohiks aga unustada, et nii nagu on ühiskond pidevas muutumises, on ka toidukultuur ajas muutuv ja arenev ning et eesti toit ei ole mitte ainult see, mida meie esivanemad on sajandeid söönud, vaid ka see, mida me ise täna süüa armastame. Eestlaste toitumisharjumused on taasiseseisvumisest alates mõnevõrra muutunud. Tarbijate hulgas on tasapisi tõusmas terviseteadlikkus, üha enam väärtustatakse looduskeskset ja säästvat eluviisi. Muutuvad eelistused ning tihenev konkurents toiduaineturul esitab omakorda üha kõrgemaid nõudeid toidutootjatele, seda eriti kvaliteedi ning tootearenduse vallas Maasikasarlott Kogus Koostis- ja mait...

Käsitöö
23 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Leib

Leib kui püha Varasematel aegadel oli leib püha ja tähtis toiduaine. Leiba ei koheldud ükskõikselt ja leiba tuli hoida. Kui leib kukkus maha siis tuli leib üles korjata ja sellele suud anda. 3. Leiva valmistamine Valmistamise alguses sõelutakse jahu. Kaussi valatakse vett, millele lisatakse sõelutud jahu ja juuretist. Saadud mass segatakse hoolikalt läbi ja jäetakse hapnema. Et tainas paremini hapneks, pannakse tainas ööseks sooja kohta. Öö jooksul tainas hapneb, sest juuretis soodustab käärimist. Kerkinud taignale lisatakse hommikul veelgi jahu ja sõtkutakse kätega tugevaks massiks, mis ei kleepu käte külge. Pärast seda jäetakse tainas natukeseks veel kerkima. Siis pannakse tainas küpsetusvormi või tehakse taignast keskmise suurusega pätsid. Seejärel küpsetatakse tainast sõltuvalt koostisest umbes 1 tund. Erinevad leivad...

Bioloogia
58 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

Vahukoor 200g 200g 400g 10. Valge sokolaad 100g 100g Tehnoloogia: Pese sidrun voolava vee all harjaga puhtaks, kuivata hoolikalt ning riivi koor peene riiviga. Pressi välja ka mahl. Taina jaoks vahusta munad suhkruga ning lisa vahustamise ajal vähehaaval 1 sl sidrunimahla ja 1 tl koorepuru. Sõelu peale jahuga segatud küpsetuspulber ja tõsta õrnalt ühtlaseks. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Vormimine: Kummuta küpsenud biskviit suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberile, koori kasutatud paber ettevaatlikult maha ja lase tainaplaadil jahtuda. Täidiseks mikserda sidrunimahl ja -koor ning mõlemad suhkrud kokku toasooja toorjuustuga. Kalla peale tugevaks vahuks mikserdatud koor ja tõsta ettevaatlikult kokku. Määri täidis jahtunud põhjale ja lase rullil paberisse pakitult külmas paar tundi jahtuda ning maitsestuda. Kaunista...

Kokandus
69 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

(Kui kasutad kuivpärmi, pane see vähese jahu hulka ja seejärel lisa piim) Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim ja pool jahust ning sega mõned minutid. Sega hulka veel u 5 dl jahu (1-2 dl jääb abiks kuklite vormimisel). Kõige lõpuks pane hulka pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti, vajadusel lisa jahu. Riputa peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Selleks sobib hästi korraks 50 kraadini soojendatud ahi. Taina mahu kahekordistamine võtab aega u 1 tund. Raputa lauale väheke jahu ja kalla tainas välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 minutiks kerkima, kata rätikuga...

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
14
doc

3 päeva menüü

Eesti Hotelli- ja Turismimajanduse Erakool Hotellimajandus HM31 Ave Rhede 3 PÄEVA MENÜÜ KOOSTAMINE Kodutöö menüü planeerimises Juhendaja: Küllike Varik Tallinn 2007 1 SISUKORD Sissejuhatus......................................................................................................................... 3 Sissejuhatus..................................................................................................................................... 3 1 3 päeva menüü..............................................................................................................................4 1.1 Lühike menüü.........................................................................................................................4 1.2 Pikk...

Kokandus
114 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun