Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"maitses" - 172 õppematerjali

maitses on piirkonniti palju erinevusi: Gruusias ja Armeenias on nad tavaliselt teravamaitselised. Aserbaidzaanis mahedad, Kesk-Aasias vahepealsed.
maitses

Kasutaja: maitses

Faile: 0
thumbnail
1
doc

Ahjukaalikad

AHJUKAALIKAD 450 g Kaalikas 3 küünt Küüslauk 30 g Või 1 oksake Rosmariin Meresool Valmistusaeg: 1. Koori kaalikas ja keeda umbes 15 minutit. 2. Lõika kaalikas sektoriteks ja aseta ahjuplaadile. 3. Lisa võitükid ja poolitatud küüslauguküüned. 4. Puista peale meresoola ja rosmariini. 5. Küpseta 180 kraadi juures, kuni juurikad on pehmed ja kuldpruunid. Aeg-ajalt võid juurikaid plaadil segada. NIPP: Eelnev keetmine jätab kaalikad eriliselt mahlaseks ja lühendab ka ahjus küpsemise aega. Samas jälgi, et juurikad päris pehmeks ei keeks.

Toit → Retseptid
16 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Steffani pizzarestoran

Ja joogiks jäävee koos sidrunitega. · Kui kiiresti sinu tellimus täideti? Minu tellimus täideti suhteliselt kiiresti, ainult 5 minutit pidin ootama. Enne kui pasta lauda jõudis, toodi mulle laua peale kannuga jäävesi koos sidrunitega ja korv, mille sees olid kuklid ja kreem. · Kas sinu arvates oli roa serveering ilus? Serveering oli ilus ja vägagi isuäratav. Lõhnas väga hästi. Pasta peale oli pandud 2 peterselli väikest oksa. · Kas roog maitses hästi? Roog maitses väga hästi, oli kõiki maitseid tunda, peekonit, kana, ananassi, sinihallitusjuustu. Kõik oli hea. · Kas roog oli piisavalt kuum (külm)? Roog oli täpselt sellise kuumusega, et kui suhu paned, ei kõrveta keelt. Parajalt kuum. · Kas serveerimisnõud olid puhtad, terved? Serveerimisnõud olid puhtad nind terved. Nõudel olid ilusad kaunistused, mis sobisid restorani stiiliga. LAHKUMINE · Kuidas sind ettevõttest ära saadeti? Kas sooviti head päeva, kas kutsuti

Majandus → Klienditeenindus
30 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Mahajäetud maja

Martini lemmik mäng. Pilvelõhkuja tipus oli mees nimega Defo. Kes rääkis neile Floriana kuningriigist ja sõjast Ferimonti ja Floriana vahel ja et rahu hoida, saavad Ferimont ja Floriana korra aastas kokku ja söövad lapsi. Nad said teada palju maa-aluse maa 2 kohta. Kunagi ammu paistis seal päike, kuid suitsevad tehased varjutasid taeva. Taimed ei kasvanud enam. Siis leiutati galvadan, mis kõlbas süüa ja toitis, aga maitses ja lõhnas halvasti. Kõik maitses ühtemoodi. Lapsed said endale ülesande leida lossist võti millega avada värav, mis viib Ferimonti kuningriiki. Defo saatis nad lossis olevaid lapsi välja päästma. Martinid ja Joonas lasksid ennast ruuteritel kinni püüda, et pääseda Floriana juurde. Ärgates olid nad suures saalis. Kõik lapsed olid uinutatud. Lõunal viidi lapsed suure õunapuu juurde, lapsed ruttasid õunu sööma, kuid poisid seisid, sest Defo rääkis neile, et õunad teevad nad uniseks. Mini-

Kirjandus → Kirjandus
30 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

Viski

tulemus teraviljaviski valmistatakse idandamata odrast, nisust või maisist ja on odavam kui seguviski seguviski Viskimaad Iiri viski ehk Irish valmistatakse valdavalt odralinnastest, kuid kasutatakse kaera, nisu, rukist. On destilleeritud vähemalt kolm korda, küpseb tammevaadis vähemalt kolm aastat. Iiri viskid on harva suitsused. Aroomilt parfüümsed, liköörsed ja maarohused. Erinevus Soti viskidega seisneb selles, et aroomis ja maitses puudub turbasus ja suits. Teravilja kuivatades ei puutu vili suitsuga kokku. Soti viski ehk Scotch on valmistatud odralinnastest, destilleeritud kaks korda, küpsemise aeg vähemalt kolm aastat. Soti viskide puhul kasutatakse küpsemiseks pruugitud ja röstitud burbooni-, rummi- ja serrivaate. Soti viskid on tavaliselt aroomilt ja maitselt turbasuitsused, sest teravilja kuivatades puutub vili otseselt suitsuga kokku. Ameerika viski on Bourbon (burboon).

Toit → Joogiõpetus
27 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Veiniõpetus

happeline Verdicchio ­ Kesk-Itaalia hea, värske ja kuiva, klassikaline valge veini mari; vein on maitselt elegantne, tsitruseline ja elav, järelmaitses võib leida mõrkjat röstitud mandlit ja õlisust Vernaccia ­ vein on mineraalne, värske, suhteliselt kõrge alkoholisisalduse ja maheda mõrkja aroomiga Viognier ­ Rhone`i orus kasvatatakse; elegantse happe ja värskete ürtidega aroom; veinid on mahlase happega, maitses on vihjeid küpsetele puuviljadele ja pehmetele vürtsidele Punased viinamarjad. Barbera - Itaalias üks levinumaid; sügav rubiinpunane värvus, mõnusalt küps kirsisus, mahlane happelisus ja madal tanniinsus Cabernet Franc ­ Prantsusmaalt pärit; üks Bordeaux veinide peamine koostisosa; keskmise täidlusega, küpsete punastate marjade ja selgelt tuntava kuivatatud ürtide aroomi ning maitsega, veidi karm

Toit → Toiduainete õpetus
25 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kuidas ma kohtusin draakoniga

Äkki märkasin ühte suurt lendavat olendit. See oli draakon, kes purskas tuld. Draakon oli nagu suur lind. Sellel linnul olid väikesed, aga teravad hambad. Ta naha värv oli pruun. Ta oskas peale lendamise ka joosta. See lendav draakon ei olnud üldse kuri. Ta oli väga kiire. Ta suutis tappa nõrga looma ühe hammustusega. Ta oli mulle hea sõber, sest mina teda ei kartnud. Alati kui keegi tahtis mulle liiga teha, siis tuli ta mulle appi. Ma panin ta nimeks Terapaktor. Talle maitses liha. Dinosaurustele meeldis kõige rohkem lennata. Vahel võttis ta mind selga lendama. See oli väga lahe ja põnev.

Eesti keel → Eesti keel
2 allalaadimist
thumbnail
22
ppt

Keelegümnastika

i oskad sina eestikeelseid sõn u hääldada 2015 •Häälda laused,kas saad hakkama ? • Pagana vana vanapagana tagavararatas • Nari voodi moodi voodi viidi voodi poodi • Kuu-uurijad töö-ööl jää-äärel • Kas see ei või või või võimargariin olla? • Kummitus kummitas kummikutega kummutis • Kas ma võin või ei või võid võtta • Roosa rott röövis roosi • Ülihea ülikool • Anna õlu üle Ülo õe õla • Mahlakas jõhvikas maitses soisel kaldal hää • Tilluke talleke tatsas tasasel pinnal • Kuula, kulla külanaine – kuuled külla tulnud vaime. • Kabli klubi • Nüüd on sõnad kokku kirjutatud .Kas saad hakkama?  • Töööö – Öötöö • Raudteeülesõidukoht • Tagavararehepeksumasin • Jõululaululaulja • Laoõueaiauuendamine • Jüriööülestõus • Asjaajajajajaamaülem • Tohuvabohu • Vanapaganatagavararahapada • Äiaõeoaaiaoaõieau

Eesti keel → Eesti keel
3 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

"Rändaja,, - Juhan Liiv

Tulin linnast. Lumesadu. Tööd ei leidnud kusagilt. -- Lumesadu. Jalad väsind. Läbi, läbi näljane. Kuskil teed, ei tulekiiri, aeg ju hiline. Ennäe! tulukene siiski vilgub viimati. Koputan ja astun sisse -- lahkelt lahti tehakse. Tüdruk võtab ahjust leiba, sooja leiba -- mõtelge! Soe saun ja lõhn nii armas. -- Tühi kõht. -- «Kas soovite, külamees, vast sooja leiba?» Murdis tüki minule. Suure tüki sooja leiba! Oh küll maitses magus see! Soe leib ja soe süda, perenaine tasane. «Kust sa tulid, kuhu lähed? Kas sul naine, võõras mees?» Sealt ma tulen, sinna lähen, olen vaene reisimees. «Mitu venda sul või õde? Isa, ema elavad?» Mina üksi! Kibe tõde, kõik nad ära surivad. «Tibi-tibi, tibi-tibi, suurem neist on kukeke. Mul on neli kanapoega, jutt neid ajas ülesse...»

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

20 / 12.00 KUIV, TÄIDLANE VÜRTSIKA AROOMIGA ARGENTIINA VEIN Sobib punasest lihast roogadega. Dry, fullbodied, spiced. Perfect with red meat food. JACOB´S CREEK GRENACHE SHIRAZ, SOUTHEASTERN AUSTRALIA 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV. AROOM: VAARIKAS, KIRSS. MAITSE: PLOOM, VALGE PIPAR Soovitame kanaliha ja pastaroogadega. Dry, toasty, raspberry and cherry aromas. Plum and white pepper. Perfect with chicken and pastas. OLD TBILISI ALAZANI, GWS 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 POOLMAGUS. MAITSES PUUVILJA Sobib erinevate juustusortide ja magustoitudega. Semi sweet, fruity. Perfect with cheeses and dessert. ROOSA MAJAVEIN GATO NEGRO CABERNET SAUVIGNON ROSÉ 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV, KESKMISE TÄIDLUSEGA. MAITSES PUUVILJA, MAASIKAID Sobib värskete salatite, pasta, linnuliharoogadega. Dry, fruity. Perfect chicken and pastas. NATURAALNE SIIDER BELLOT CIDRE DE CRU DU PAYS BRUT 75 CL 10.50 BELLOT CIDRE DE CRU DU PAYS DOUX 75 CL 10.50 AROMATISEERITUD VEIN MARTINI BIANCO 8 CL 2

Toit → Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Menüü plaan

siis mehele. Soovin neile head isu. 7.Kui nad on eelroa lõpetanud, koristan ma ära taldrikud. Samal ajal jälgides ka veepokaale, mida siis vajadusel täita. 8.Pakun uuesti leiba. 9.Serveerin veini, esitledes seda kliendile ja avan selle nende nähes. Pudeli korgi asetan taldrikule, ning taldriku panen lauale. 10.Küsides kliendilt, et kes sooviks maitsta, et veenduda kas see vein sobib neile. 11.Kui sobib siis valan kõigepealt sellele, kes ei maitsenud ning viimasena sellele, kes maitses veini. 12.Serveerin pearoa (eelsoojendatud taldrikutel) ning taas asetan söögi kõigepealt naisele ja alles siis mehele. Soovin neile häid maitse elamusi. 13.Kui pearoog on söödud, siis koristan lauast praetaldrikud ja leivataldrikud samuti ka veini pokaalid. Ning küsin, kuidas maitses. 14.Asetan paika dessertlusikad. 15.Toon lauda magustoidu. Soovides ``Head isu!`` 16. Kui dessert on lõpetatud, lähen ja koristan nõud ära. 17.Uurin klientidelt, kuidas nad õhtuga rahule jäid. 18

Toit → Toit ja toitumine
20 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Joogikaart

20 / 12.00 KUIV, TÄIDLANE VÜRTSIKA AROOMIGA ARGENTIINA VEIN Sobib punasest lihast roogadega. Dry, fullbodied, spiced. Perfect with red meat food. JACOB´S CREEK GRENACHE SHIRAZ, SOUTHEASTERN AUSTRALIA 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV. AROOM: VAARIKAS, KIRSS. MAITSE: PLOOM, VALGE PIPAR Soovitame kanaliha ja pastaroogadega. Dry, toasty, raspberry and cherry aromas. Plum and white pepper. Perfect with chicken and pastas. OLD TBILISI ALAZANI, GWS 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 POOLMAGUS. MAITSES PUUVILJA Sobib erinevate juustusortide ja magustoitudega. Semi sweet, fruity. Perfect with cheeses and dessert. ROOSA VEIN GATO NEGRO CABERNET SAUVIGNON ROSÉ 12 CL/75 CL 2.50 / 13.20 KUIV, KESKMISE TÄIDLUSEGA. MAITSES PUUVILJA, MAASIKAID Sobib värskete salatite, pasta, linnuliharoogadega. Dry, fruity. Perfect chicken and pastas

Toit → Joogiõpetus
23 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Soola ja vee tähtsus organismis 24.09.12

Soola ja vee tähtsus organismis Marie Kurrik MK12 Juhendaja: Vaike Vetka 2012 SOOLAD Sool ehk keedusool koosneb 40% naatriumist ja 60% kloorist. Lahustunud soolad ja vedelad soolad on elektrolüüdid ja nad juhivad elektrit. Enamik sooli on tahked kristallid kõrge sulamistemperatuuriga. Enamik sooli on läbipaistvad, kuid esineb ka palju teisi värvusi. Sooli on kõigis viies maitses, kuigi enamus neist, kaasa arvatud keedusool, on soolased. NaCl keedusool, kasutatakse toiduainete soolamisel, kõige laialdasemalt levinud ja tuntuim sool. Sool ja sinu tervis Soola vajame selleks, et reguleerida vee hulka kudedes, säilitada happetasakaalu organismis ning võimaldada närviimpulssidel edasi kanduda. Soola (NaCl) ööpäevane vajadus täiskasvanud inimese jaoks on erinevatel andmetel 2,5­6 g, teatud juhtudel kuni 8 g ja see sõltub: * Kehakaalust

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Brändi

Tootja Gracia Hnos on üks tuntumaid brändi ja veini valmistajaid Montillas. Montilla oli Andaluusia üks vanimaid veinivalmistamise piirkondi. Viinamarju kasvatati juba 8. saj. e.m.a. Peamised kasvatatavad viinamarjasordid ­ Pedro Ximenez, Moscatel. Kasutatakse ka Lairen'i, Balad`i ja Torrontes'i. Napoleon VSOP Reserve Pehme Montilla brändi, mis valmistatut Pedro Ximenez ja Moscatel viinamarjadest. Aroomis on rosinad, röstitud pähklid, toffee, suitsusus, röstmandlit. Maitses võib leida magusat piimasokolaadi, viigimarjakeedist, magusat röstmandelit. Järelmaitse mõnusalt tuline. Kangus: 38% vol Maht: 350 ml kinkekarbiga 700 ml kinkekarbiga 1000 ml Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level

Toit → Toiduainete õpetus
15 allalaadimist
thumbnail
1
docx

„Karupoeg Puhh“

Öökull aga on suur tark, kes oskab kirjutada Teisipäev kõigest paari veaga. Ta lendab hästi, jutustab palju igasugu jutte ja kasutab pikki ning lohisevaid sõnu. Iiah seevastu on sünge ja kurb. Alati püüab tähelepanu oma nukrate lugudega, et keegi temast ei hooli. Kord kaotas ta oma saba ära, aga Puhh leidis selle Öökulli maja kellanöörina. Ruu on Kängu väike poeg. Kängu on aga känguru, kes on väga hoolitsev ema. Ta võttis oma hoole alla Tiigri, kes tuli ka metsa ja Tiigrile maitses ainult kalamaksaõli. Raamatu lemmikpeatükkideks on vist kõik. Need kõik olid naljakad ja vägagi erinevad. Kõik loomad tundusid suhteliselt totud - nad väänasid raskeid sõnu lühemaks, nii näiteks kui mindi ekspeditsioonile põhjapoolust avastama, nimetasid loomad seda ekspitsiks. Muidugi ei tohi unustada Jänese sõpru ja sugulasi, kes kõikjale kaasa läksid ja kelle seast väiksemad putukad alati kadunud olid. Näiteks oli kord Jänese sugulane Pisike kadunud, kuid

Eesti keel → Eesti keele suuline ja...
78 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kui ma oleksin luuletaja

Kui ma oleksin luuletaja... Kui ma oleksin luuletaja, räägiksid mu luuletused põnevatest seiklustest ja kõigest, mis on päevakajaline ning huvitab inimesi. Mu luuletused oleksid erinevatest elu probleemidest, neis puuduksid sümbolid, mis teeb mõtte tabamise raskeks. Ma kirjutaksin luuletusi tavalistele realistlikele inimestele. Muidugi võiksid lugeda neid kõik. Asi on ju maitses, igale ühele ei maitse ju ka mannapuder. See, kas inimesele meeldivad mu luuletused või mitte, ei olene isiksusest vaid inimesest endast. Kui ma oleksin luuletaja, ei kirjutaks ma sahtlisse, sest see tundub üpris tühi vaev olevat, oma ande raiskamine. Parem kirjutaksin luulekogumiku, kuhu koguksin kokku kõik oma luuletused, alates esimesest, et oleks näha minu progress praeguste luuletusteni. Mu luulekogumik oleks omapärane ning illustratsioonid laseksin ise teha, sest pole eriti andekas kunstnik. Kasutaksin palju värve ja erinevaid toone, et anda kogumikule v...

Kirjandus → Kirjandus
6 allalaadimist
thumbnail
2
txt

Eesti keele naaksud

"Can u say something in estonian?" Me: Pagana vana vanapagana tagavararatas Nari voodi moodi voodi viidi voodi poodi Kuu-uurijad t��-��l j��-��rel Kas see ei v�i v�i v�i v�imargariin olla? Kummitus kummitas kummikutega kummutis Kas ma v�in v�i ei v�i v�id v�tta Roosa rott r��vis roosi �lihea �likool Anna �lu �le �lo �e �la Mahlakas j�hvikas maitses soisel kaldal h�� Tilluke talleke tatsas tasasel pinnal Kuula, kulla k�lanaine � kuuled k�lla tulnud vaime. Kabli klubi T���� - ��t�� Raudtee�les�idukoht Tagavararehepeksumasin J�ululaululaulja Lao�ueaiauuendamine J�ri���lest�us Asjaajajajajaama�lem Tohuvabohu Vanapaganatagavararahapada �ia�eoaaiaoa�ieau Uusaasta��vastuv�tuhommikuid�ll Kuulilennuteetunneliluuk Proportsionaalne Ents�klopeedia Kirjandi kirjutamine

Eesti keel → Eesti keel mitte-eesti...
3 allalaadimist
thumbnail
10
pptx

"Medaljon" - Ene Sepp

Tanel leiab purjus Heidi silla alt. Tanel ja Heidi hakkavad üksteisele meeldima. Heidi mõistab, et on jäänud rasedaks. Tanel räägib Heilile needusest ja sureb. Katkend raamatust Esimene mahv oli vastik, ta köhis selle kohe välja. ''Kuidas see saab küll kellelegi meeldida?'' küsis Heidi voolavalt jõelt, mis suubus silla alt. Ta ei jätnud jonni ja tõmbas vastikusega suitsu edasi. Ta võttis pudelilt korgi, võttis esimese lonksu. See maitses kibedalt ega tundunud üldsegi hea, aga ta jõi edasi. Sõnum/idee Raamatu mõte oli kajastada teismeliste muresid ja probleeme. Enamuste noorte ja teismeliste elud ei ole nii pöörased, kui siin raamatus kirjeldatud, aga just see raamat loob pildi, millised on osade otsuste ja käitumisviiside tagajärjed. Soovitus Soovitan seda raamatut, sest pealtnäha tavalise noorte probleemidest rääkivast raamatust sai vägagi pingeline lugemine

Kirjandus → Kirjandus
14 allalaadimist
thumbnail
1
odt

Siddartha tsitaadid

Siddhartha Hesse Kibedalt maitses maailm. Elamine oli piin. Süüvimine-See on põgenemine mina eest, see on hetkeline pääsemine mina-olemise piinast, lühiajaline tuimestus valu ja elu mõttetuse vastu. Iseendalt tahan ma õppida, olla iseendale õpilaseks, tahan tundma õppida iseend, seda Siddhartha saladust. Mõte ja olemine ei olnud mitte kusagil asjade taga, vaid nende sees, nad olid kõiges. Ilus ja meeldiv oli nõnda minna läbi maailma, nõnda lapselikult ja ärganult, ümbrusele lahti,

Kirjandus → Kirjandus
51 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Heiki Vilep 50 juttu ja luuletust väikestele sõpradele

Selle luuletuse meeleolu on r66mus ja naljakas. Restoran Liisu m2ngis restorani, Pakkus maitsvat s99ki. Neli praadi teise lauda! H6ikas valjult k99ki. Issi s6i ja emme s6i ja vanaema maitses, vennas kassaaparaati v2ikse 6e eest kaitses. L6puks k6ht sai k6igil t2is Ja issi kempsu soovis, Kempsu uksel v2ike 6de Kysis neli krooni. Minu arvates sellel luuletusel ei olnudki moraali, see oli ainult naljaluuletus. Selle luuletuse

Kirjandus → Kirjandus
8 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Talvepäev halli majas

Üheskoos mõledakse, mida võiks koos ette võtta. Otsustati kehakinnituseks meekooki teha. Kohevsaba, kanavaras ja haavikuemand küsisid hallilt: "Kas sul meekoogi õpetus on"? Kindlasti on see kusagil olemas, vastas hiireke. Ta otsis selle üles ning asus oma tagavarasid üle vaatama, kas ikka saab meekooki valmistada. Hakatigi üheskoos küpsetama, sest koogivalmistamiseks olid kõik komponendid olemas. Varsti oli kogu maja meekoogi lõhna täis ja asutigi seda koos mekkima. See maitses ülihästi. On kätte jõudnud hilisõhtu ja üheskoos mängitakse mänge. Peagi kuulis rebane kellegi raskeid samme majale lähenevat ja ta läheb vaatama kes seal on? Aknast vahtis vastu hallivatimees. Hiireke läks ka vaatama, kes see küll olla võiks? Viimaks küsib hall hundilt: "Kas sul on külm"? Hunt vastab: "Mul ei ole külm, aga kas ma võiksin sisse astuda"? Hiir mõtiskleb ning vastab: "Kui sa kedagi nahka ei pista, siis võid muidugi tulla"

Kirjandus → Eesti kirjandus
3 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Statistika kodutöö - Ühe päeva vaatlus

paus, lähen sööma 19 Riietumine E 14.25 10' 20 Sõit sööma E 14.30 5' 21 Söögi tellimine ja ootamine E 14.45 15' Küll aeg venib 22 Söömine H 15.15 30' Ootamine tasus ära, toit maitses hästi 23 Poes käimine H 15.30 15' 24 Sõit tagasi võistlustele E 15.35 5' 25 Riietumine E 15.45 10' 26 Teiste võistlusmängude vaatamine H 16.10 25' Teiste vaatamine hakkab juba ära tüütama 27 Kolmanda võistlusmängu E 16.20 10' soojendus

Matemaatika → Statistika
14 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Ema kooli mälestused

Ema jutustab Minu koolitee algas 1980 aastal Võnnu 8kl.koolist.Eriliseks tegi selle kooli see,et ta asus alevikust väljas,maal. Koolile kuulus väga suur kooliaed.Seal kasvatati kõike-lilli, juurvilju, igasugu puid jne.Koolimaja köeti puudega ,kütjaks oli kooli koristaja. Igas klassi oli umbes 15 õpilast ,nii et õpetajal väga raske ei olnud õpilastega.Kooli söökla asus koolimajast umbes 200 meetrit ,tiigi ääres. Kooli toidud olid kodused ,väga maitsvad,eriti maitses mulle piimakisell ,mille sarnast pole varem saanudki. Koolis tegutses ka kino,seda sai vaadata igal esmaspäeval ja pilet maksis 5 kopikat.Huvitavad olid ka laulmistunnid,klaverit koolis polnud ,nii et laulda tuli akordioni saatel. Koolivorm koosnes sinisest vestist, seelikust ja natuke vähem sinisest vormi pluusist,pidulikel puhkudel kanti valget pluusi. Minu esimesed tähed said tehtud täitesulepeaga. Olime täiesti sinised näpud ,suu jne. tindipott asus

Ajalugu → Ajalugu
7 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Company

INDIVIDUAL JOB Made by: Kivirand Käty Studygroup: MY08 Supervisor: Lugina Olga What is A Le Coq ? A public limited company A Le Coq is the oldest brewery in Estonia, and now also the largest producer of beverages. Where is the main office? A. Le Coq & Co. (Russia) public limited that had been transformed into a private limited group in 1904 to move its headquarters and bottling plant from London to St. Petersburg. In order to develop the company the Public Limited Company A. Le Coq was established in London on 16 May 1912 and Tartu Brewery stated to operate as its Russian subsidiary company. Who was the founder? Direct predecessors of the oldest Estonian brewery that has been continuously operating ­ A. Le Coq ­ in Tartu are the breweries of Barthold Joachim Hesse and Justus Reinhold Schramm. In course of time, a large enterprise Tivoli Ltd. formed from these companies, the owner of which...

Keeled → Inglise keel
39 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Decameron

Kuues päev"Esimene novell" 1)Oretta- ta oli Geri Spina abikaasa. Ma arvan, et ta oli graatsiline ning arusaaja inimene . Inimene, kes ei öelnud teisele halvasti, kuid pööras asja naljaks, kui juhtus midagi ebameeldivat. Moraal oli päris kõrge, sest talle ei meeldinud eriti, kuidas rüütel ennast tema ees lolliks tegi. Temaga oli ka veel ka daamid ja rüütel. Rüütel oli jutukas ning tema puusale sobis mõõk sama hästi kui jutt ta keelele. Rüütel kordas paljusid sõnu ja oli minu arvates enda arust naistemees. Ta polnud tihti oma jutus kindel. Rüütlihärra oli väimuselt tugev ja nägus. Tal oli ka tugev arusaamine asjadest kui millelegi vihjati . Ta sai aru kui midagi on viltu. Jutustamisoskust ta polnud. 2) On rüütel ja daam. Rüütel tahab daamile novelli rääkida kuid see läheb nii nihu, et lõpuks daam hakkab naljatama ja muutub teravmeelseks ja rüütel ei saagi rääkida lõpuni oma novelli , mida ta jutustama oli hakanud. 3)Minu ar...

Kirjandus → Kirjandus
31 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kohv

espresso, cappuccino ja caffé latte. Barista on asjatundja, kes valmistab ja serveerib kohvi. Alates 2000. aastast korraldatakse võistlusi, kus valitakse maailma parimat baristat. Tema oskusi võib võrrelda sommeljeega, kes on spetsialist veini alal. Maailmas juuakse iga päev üle miljardi tassi kohvi. Seejuures Eestis tarbitakse 3,6 kg, Soomes 10-12 kg kohvi aastas. Soomlased on maailmas suurimad kohvijoojad. Teadaolevalt esimene soomlane, kes kohvi maitses, oli turulane Axel Käg aastal 1637. 29. septembril tähistatakse rahvusvahelist kohvipäeva. Siis juhitakse tähelepanu lapstööjõu ja muu odava tööjõu kasutamisele kohvitööstuses ja püütakse inimesi suunata ostma ,,õiglase kaubanduse" kohvi, kus väidetavalt sellist tööjõudu ei kasutata. Sel päeval pakutakse paljudes kohvikutes tasuta või soodushinnaga kohvi ja tulu annetatakse heategevusele. Allikad: Wikipedia (kohv, kahvi, kávé ­ eesti, soome ja ungari keeles) www

Toit → Joogiõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Ãœllatuspidu

Marina oli kutsest üllatunud, aga lubas, et on kümne minutiga kohal. Me panime endale sünnipäeva mütsid pähe ja jäime Marinat ootama. Üsna pea kõlaski uksekell. Marina astus sisse ja me hüüdsime talle valjusti: “Üllatus!“. Karlos pani muusika käima ja me laulsime talle sünnipäevalaulu. Marina oli nii üllatunud, et puhkes suurest rõõmust lausa nutma. Me andsime talle kingitused üle ja hakkasime sööma. Mina, Helena ja Susanna olime küpsetanud suure tordi. Tort maitses kõigile ja me hakkasime lõbusaid mänge mängima. Keskööl, kui me kõik tantsisime, oli järsku kuulda valju karjatust, Marina kukkus nii, et tal läks jalg tagurpidi. Me kõik kahtlustasime luumurdu ja ma otsustasin kiirabisse helistada. Kiirabist jagati meile juhised, mida Marinaga teha ja nad lubasid veerand tunniga kohal olla. Minutid venisid nagu tunnid, aga lõpuks kiirabi siiski jõudis. Nad tormasid kanderaamiga sisse ja Marina tõsteti sellele

Kirjandus → Kirjandus
1 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kerakala referaat

aretati mürgivaba kerakalaliik. Fugu valmistada oskavate kokkade sõnul eelistavad nad mürgist varianti, kuna mittemürgise puhul kaob kogu närvikõdi. Nende sõnul ei käi inimesed restoranides fugut söömas mitte ainult hea maitse, vaid ka närvikõdi tõttu. Kuigi kerakala söömine ja maitsemine on ohtlik, sellest räägitakse palju, leidub ikkagist neid, kes üritavad teha fugut litsentsita. Näiteks 2008. aastal tegi 30. eluaastates kokk kerakalast toitu ja selle käigus maitses ta kala maksa. Kokk kaotas mürgise maksa maitsemise tagajärjel teadvuse ja ta elutegevus peaaegu lakkas. Haiglasse toimetatud koka elu suudeti siiski päästa. Selle juhtumi puhul ei saanud kokka trahvida, kuna ta ei kahjustanud mitte kedagi peale iseenda. Samuti sattusid 2009. aastal seitse jaapanlast haiglasse peale kerakala söömist. Seitse meest tellisid endale tooreid mereande ja grillitud kerakala. Sööjatel tekkis

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Majanduse konspekt keskoolile

6. Täiusliku konkurentsi tunnused 4*Palju ostjaid või müüjaid- väike ettevõte suurel turul*Kapitali vaba sissepääs harusse*produkt on homogeene- ideaalsed asenduskaubad*turuosalistel on täielik info 7. Täiusliku konkurentsi positiivsed jooned 4*Kaup ilmub turule madalaima võimaliku kuluga*Konkurents stimuleerib tootmise efektiivsust- ettevõtted maksimeerivad tootmismahtu ja minimeerivad tootmiskulu*toote reklaamil pole mõtet- produkt on homogeene*muutused tarbija maitses sunnivad ettevõtteid reageerima 8. Täiusliku konkurentsi negatiivsed jooned 4*tulude ebavõrdsus*kahjulikud välismõjud*RRD jaoks ebapiisavad summad*unifitseeritud toodang on tarbija seisukohalt puudus 9. Monopoolse turu tunnused 4*turul on üks ettevõte*kapitali sissepääs harusse on takistatud*tootel puuduvad lähedased asenduskaubad*kontroll hinna üle on täielik 10. Monopoli negatiivsed jooned 4*kõrgem hind ja madalam tootmismaht*suurem

Majandus → Majandus
8 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Veiniõpetuse referaat (Hispaania)

mitmekordistunud. Väga paljud Rioja bodegad on ümber ehitatud viimase kümne aasta jooksul. Pole siis ka imestada, et võrreldes Bordeaux`ga on kogu veinitoomine Riojas väga modernne ja kõrgtehnoloogiline (Kesküla, 2007: 187) Rioja maine põhineb eeskätt punaveinil ja selle maitse loovad seal kasutatavad viinamarjasordid. Kõigepealt Temapranillo, mis on kogu Hispaania tähtsaim viinamarjasort. Just Tempranillo annab Rioja veinile suurepärase maasikase karakteri, vahel leidub maitses ka ploomi ja kirssi. Tempranillo sobib suurepäraselt kokku vaadist tuleneva tammevanilliga. Traditsiooniliselt laagerdatakse Rioja veini ameerika valgest tammest vaatides, mis on eriti vanillised, tänapäeval kasutatakse üha rõhkem ka prantsuse ja kõiksugu muid tammesid. Garnacha (sama mis Grenache Lõuna- Prantsusmaal) on vürtsikas mari, mis annab veinile tulisust ja alkohoolsust. Graciano ja Mazuelo ( neid on veinis õige vähe) toodavad nüansse.

Kategooriata → Veiniõpetus
41 allalaadimist
thumbnail
44
docx

Diana Leesalu „Mahajäetud maja“

Diana Leesalu „Mahajäetud maja“ Analüüs Lars Markus Linnupõld Tallinna Reaalkool 7.a 1 Tallinn 2015 Teose valikust Kui me algklassides raamatukogus käisime, tutvustati meile seda raamatut ja ma tahtsin seda kohe lugeda. Ostsin raamatu ja lugesin sellest umbes 150 lehekülge. Ma ei tea, miks ma lõpetasin, aga mulle jäi meelde, et see on väga huvitav raamat. See aasta, kui sain teada, et võime ise endale kohustusliku kirjanduse raamatu valida, tuli see mulle esimesena meelde. Soovisin raamatu lõpetada. 2 Diana Leesalu Diana Leesalu on sündinud 1. novembril 1982 Põlvas. 2012. aastal lõpetas D. Leesalu Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia lavakunstikooli XXV lennu dramaturgi erialal. Samast aastast töötab ta lavastaja- dramaturgina Tallinna Linnateatris. Tema romaanid „2 grammi hämaruseni“ ja „Mängud on päriselt“...

Kirjandus → Eesti kirjandus
70 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kehakeel

Jõudnud minuni, sirutas ta tervitamiseks käe. Käepigistus oli võimukas. Vestluse ajal hoidis ta käed ja jalad laiali ning kehaga hoidis minu poole. Ühel vestlusel märkasin, et vestluskaaslane hakkas oma rõivastelt ebemeid nokkima. Lugesin hiljem, et see väljendab huvi ja tähelepanu puudust. Ilmselt polnud ta minu arvamusega nõus. Võib märgata, et vahel sõnad ja kehakeel väljendavad erinevat. Näiteks, kui ettekandja küsib päheõpitud küsimust ,,Kuidas maitses?", ise kordagi otsa vaatamata laualt asju koristades, keha suund äraminemiseks stardivalmis, siis ilmselgelt ei huvita teda tegelikult, millise hinnangu sa toidule annad. Selleks, et mõista inimeste käitumist, peame õppima mõistma nende kehakeelt, millega on tihtipeale väga raske oma mõtteid saladuses hoida, kuna vastavad zestid ja poosid on meile harjumuseks saanud.

Psühholoogia → Isiksusepsühholoogia
10 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Soome keele väljendid

- Kahjuks meil ei tohi suitsetada. Polttaa voi joko terassilla tai tupakkahuoneessa. - Suitsetada võib kas terrassil või suitsuruumis. Haluatteko jo tilata? - Kas te juba soovite tellida? Suosittelen pääruuaksi paistettua kalaa - Soovitan pearoaks praetud kala. Haluatteko lisäkkeeksi riisiä tai perunoita.- Kas te soovite lisandiks riisi või kartuleid? Saanko tarjota vielä jotakin?- Kas ma saan tuua veel midagi? Tuleeko muuta?- Kas veel midagi? Miten ruoka maistui?- Kuidas toit maitses? Tässä laskunne. - Siin on teie arve. Maksatteko käteisellä tai pankkikortilla? - Kas te maksate sularahas või kaardiga Tervetuloa uudelleen!- Tere tulemast uuesti.

Keeled → Soome keel
22 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Pathetique

osa Adagio lamentoso, mis oli jälle pigem rusutud ja süngemas meeleolus ning dramaatiliselt. Terve orkester mängis otseloomulikult suurepärases koostöös ning minul jäi seda üle vaid imetleda. Mul on väga hea meel, et sain jälle ühe maailma tippteosega natukenegi lähedasemaks ja sain seda kuulda, olgugi, et see üsna pikk oli ja et ma tegelikult eelistan rõõmsamaid teoseid kuulata. Vahel aga peabki kuulama midagi erinevat, et jõuda jälle iseenda maitses selgusele. Sain ääretult hea kontserdielamuse võrra rikkamaks.

Muusika → Muusikaajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
4
docx

AegRuum "Kogu tõde maitsest" filmianalüüs

seotuse maitsmispungadega. Ta pöördus Linda poole, kes sai lähemat teavet, kui oluline on nina maitsmisel. Maitsmispungad pole ainukesed asjad mis loevad. Edasi uuris prof. Harry Klee, et kas ainult maitsmispungad osalevad maitsmisel, või on sellel ka midagi muud mängus. Tema viis katset läbi nii, et kogus üle maailma üle 200 liigi tomateid ja keemiliselt uuris nende koostisosi. Tuli välja, et üks kõige olulisemaid osasid toidu maitses, on õhus lenduvad osakesed, mis toidust tulevad. Ta arvas, et kui neid osakesi edasi uurida, on võimalik tulevikus teha tervislikku toitu, mis maitseb nagu rämpstoit. Siis heideti lähem pilk meisterkoka Homaro Cantu gurmee-restoranile, kus ta uurib oma laboris võimalusi aju petmiseks asjades mis puudutab maitseid. Näidati imemarja toimet, mis muudab keele maitsepungi, mis kontrollivad magusat maitset. Kui süüa väike kulbitäis imemarja pulbrit,

Filmikunst → Filmid
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Rindlause konspekt

o Nt. Tõnu armastas Marjut, aga vihkas naabrinaist Jutat. Juta solvus, kuid andestas peagi. Marju teadis, ent ei öelnud midagi. Tõnu ei maganud, vaid töötas kogu öö. Hoidsime kogu päeva akent laht, ometi oli klassis umbne. Oleme kurvad, siiski ei kaota lootust. Üldlaiendid järelikult, seega, muidu, sellepärast, niisiis jt. Nende ees kasutame alati koma. Nt. Hingame, järelikult oleme. Tõnule maitses jäätis, seega ostis ta poest alati kaks tükki korraga. Kuula hoolega, muidu saad kahe! Ilma sidesõnata lausete ühendamiseks kasutatakse koma. o Nt. Marju töötab, Tõnu joob. Kui järglause seletab, täpsustab või põhjendab, kasutatakse koolonit. o Nt. Marju imestas: Tõnu jälle purjutas. Juta nuttis: kogu tema raha oli kadunud. Kui järgnev lauseosa järeldub eelmisest, siis kasutatakse mõttekriipsu.

Eesti keel → Eesti keele lauseõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Juhan Liiv

Lumesadu. Tööd ei leidnud kusagilt. -- Lumesadu. Jalad väsind. Läbi, läbi näljane. Kuskil teed, ei tulekiiri, aeg ju hiline. Ennäe! tulukene siiski vilgub viimati. Koputan ja astun sisse -- lahkelt lahti tehakse. Tüdruk võtab ahjust leiba, sooja leiba -- mõtelge! Soe saun ja lõhn nii armas. -- Tühi kõht. -- «Kas soovite, külamees, vast sooja leiba?» Murdis tüki minule. Suure tüki sooja leiba! Oh küll maitses magus see! Soe leib ja soe süda, perenaine tasane. «Kust sa tulid, kuhu lähed? Kas sul naine, võõras mees?» Sealt ma tulen, sinna lähen, olen vaene reisimees. «Mitu venda sul või õde? Isa, ema elavad?» Mina üksi! Kibe tõde, kõik nad ära surivad. «Tibi-tibi, tibi-tibi -- suurem neist on kukeke. Mul on neli kanapoega, jutt neid ajas ülesse...»

Kirjandus → Kirjandus
59 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Kirjand - Molotovski vangilaager

Meid kasutati peamiselt tervistkahjustavatel ja rasketes kliimatingimustes tehtavatel välitöödel. Tööpäeva pikkused olid enamasti 10-12 tundi. Kuna sõja järel oli Venemaal suur toidupuudus, siis süüa sai väga vähe, 2 korda päevas, hommikul ja õhtul peale tööd(vahest ei saanud sedagi, kuna sööki lihtsalt ei jätkunud) ja see söök mida pakuti oli äärmiselt vilets. Aga kuna peale pikka tööpäeva oli kõht väga tühi, siis ma ei hoolinud sellest, kuidas see toit, mida sõin maitses, peamine oli, et see toidaks ja annaks jõudu. Laagris, kus mina olin toideti sõjavange nõgestest keedetud rokaga, kus 1000 mehe kohta oli ette nähtud 7kg tursakala. Poolenisti hallitanud leiba anti päevas umbes 300g koos veega. Oli üsna tavaline, et tööpostil või vangikolonnis liikudes mehed nõrkusest minestunult maha kukkusid. Ka meie olmetingimused olid väga viletsad, enamus elust peale töö kulges paljastel

Ajalugu → 10.klassi ajalugu
5 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Noored ja nende väärtushinnangud

Noored ja nende väärtushinnangud Väärtushinnangud tänapäeva noortel on pehmelt öeldes proportsioonidest paigast ära. Asjad, mida väärtustati ja pandi oma elus esikohale näiteks 30 aastat tagasi, on nüüdseks langenud kuhugi kolme-nelja järgulisteks. Tänapäeval lihtsalt ei viitsita enam süveneda asjadesse, millega hakkama saamiseks läheb aega või mis on natuke liiga raske. Tahetakse kõik kergelt kätte saada ilma suurema vaevata. Selline ''taandareng'' kajastub mitmel pool: hariduses, pere elus ja üldises maailmavaates. Kuid noored sellest ise aru ei saa, nende jaoks on see normaalne kuna kõik on ju sellised. Ilmselt on selles mingilmääral süüdi ka nutiajastu. Elu on kiire, aega ei ole mitte millekski, isegi mitte hinge tõmbamiseks ja on vaja saada ruttu hea amet endale, kus teenitakse palju ja siis nautida oma elu. Muidugi ei ole sellisel soovil midagi viga, aga probleemiks on laiskus. Õpilased istuvad k...

Kirjandus → Kirjandus
24 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Nietzsche ja Cioran

loomuvaeseks. Usk olevat valetanud ja valesid väärtusi austama pannud. 5. Kuidas iseloomustab Nietzsche "dekadentlikku inimest"? Dekadentlik inimene valib alati ennast kahjustavad vahendid, dekadendile on kaastune kui voorus. Dekadentlik inimene on Nietzsche vastand. 6. Kuidas Nietzsche seostab oma filosoofiaga oma füsioloogilist seisundit? Näiteks see haiglusaeg, mille Nietzsche läbi elas, andis talle tahte avastata oma uuesti oma elu, sealhulgas ka iseenda, ta maitses kõiki häid ja isegi tühiseid asju nõnda nagu teised neid maitsta ei osanud. 7. Nietzsche vastandab kristlikule moraalile oma moraali, mida ta kutsub "füsioloogiaks" ja "hügieeniks" (lk. 24-5). Millised on tema "hügieeni" põhimõtted? Mitte vaenutsemisega ei tule vaenule lõpp, vaid ainult sõprusega lõpetab vaenu ning kindlasti on tuimus tugeva inimese tunnus. Sest asju sisse, hinge võttes kurnab see sind.

Filosoofia → Filosoofia
66 allalaadimist
thumbnail
2
rtf

Klienditeenindus

& kahvli lõppasendisse . Teenindaja küsis koheselt , kas soovime eraldi või kokku ? Kohvikust ära saatmine oli teenindaja poolt ülisõbralik ja tagasikutsuv , nimelt ta soovis " Kaunist päeva jätku ! " , me ei pidanud esimesena ütlema " Nägemist ! " või " Head päeva ! " , klienditeenindaja ütles koheselt meile seda ise . Tagasiside oli täiesti olemas , klienditeenindaja küsis : " Kas toit maitses ?" ja naeratas . MIINUSED : Kuna neid meil oli väga vähesel määral , panime tähele vaid kõige väikesemaid vigu , mis paistsid meile silma ja nendeks oli(d) : 1) WC mitte hästi lõhnamine . ME SAIME SEALT VÄGA MEELDIVA KOHVIKU ELAMUSE JA MEILE SEE MEELDIS , ME KÜLASTAME SEDA KOHVIKUT KINDLASTI JÄLLE, TASUB SOOVITADA KA TEISTELE !!!

Muu → Erinevad koolitused
82 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Samasooliste kooselu, kas lubada või ei?

Juhendaja: Urmas Lehtsalu Koostaja: Tjorn Treu Klass: KP-21 Samasooliste kooselu, kas lubada või ei? Inimesi on nii palju erinevaid ning neil kõigil on omad eelistused mingite asjade suhtes. Ka maitsed on igal inimesel erinevad. Ning ka seksuaalne orientatsioon on paraku erinev. Kuigi võib tõdeda, et kuigi suurem osa inimesi siiski huvitub vastasoost olevatest isikutest, siis on ka neid, kes eelistavad samasoolisi partnereid. Kindlasti peaks olema lubatud samasooliste kooselud ning ka abielud. Nagu eelnevalt juba mainitud, siis on igal inimesel erinevad soovid ja vajadused, olgu ta siis bi, homo või hetero, vahet pole. Nad on ju samuti inimesed, kes kuuluvad samasse ühiskonda kuhu...

Ühiskond → Perekonna õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Mis on majandusteadus?

Suuremal osal toodetest on asenduskaubad, aga meie valmisolek neid tarbida, sõltub hinnast. Turunõudlus on individuaalsete nõudluste summa antud turul kindlal ajahetkel. Nõudluse hinnaelastsus näitab nõudluse tundlikkust hinnamuutuse suhtes JOONISTA TURUNÕUDLUSE GRAAFIK Täiend ehk siduskaubad on mida sageli kasutatakse koos. Nõudluse suurenemine ja vähenemine sõltub: SISSETULEKUTE MUUTUS ASENDUSKAUPADE KÄTTESAADAVUS JA HINNAD ILMA-VÕI HOOAJA MUUTUS MUUTUSED MOES, MAITSES, HARJUMUSTES OOTUSTE MUUTUS PAKKUMINE Pakkumine on kaupade ja teenuste kogus, mida tootjad soovivad ja suudavad müügiks anda erinevate hindadega teatud ajahetkel. JOONISTA PAKKUMISE GRAAFIK Turupakkumine on kõigi müüjate pakkumised liidetult ehk koondsumma. Pakkumise muutus: MUUTUSED TOOTMISE PIIRKULUS MUUTUSED MÜÜJATE VÕI TOOTJETE ARVUS OOTUSTE MUUTUS TURU TASAKAAL JA TURUHIND Turuhind ehk tasakaaluhind on hind, mille puhul pakutav kogus on võrdne nõutava kogusega.

Majandus → Majandus
11 allalaadimist
thumbnail
7
doc

VEINI VEAD JA SELLE ÄRA TUNDMINE

..................................................................................................................... 4 Kuidas veini säilitada?................................................................................................................ 6 Kokkuvõte...................................................................................................................................7 Sissejuhatus Paljud meist ei saa arugi, et joovad tegelikult nn veaga veini st veini lõhnas või maitses või mõlemas esineb suurem või väiksem defekt, mida ei osata eristada veini loomulikust maitsest ja lõhnast. Just veini võimalikud vead on põhjuseks, miks restoranis veini enne väljakallamist kliendile maitsta antakse. Väga paljud arvavad siiamaani, et proovimise eesmärgiks on teada saada, kas vein kliendile maitseb või mitte. Nii see aga kaugeltki ei ole: klient maitseb veini, et kindlaks teha kas sellel valest säilitamisest või defektsest korgist tingituna midagi viga ei ole

Toit → Joogiõpetus
20 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Kõik need pole valmistatud Vernaccia viinamarjast, vaid tulenevad sõnast vernacular (algupärane). Veine kutsuti Vernacciaks ja Vernageks. Seda sõna kasutatasid veinikaupmehed keskajal ning sellest ka erinevad Vernaccia'd. Viognier ­ Rhone'i oru väga kvaliteetne valge marjasort, mida kasvatatakse Põhja- Rhone'is Condrieu's ja Chateau Grillet's täidlaste, samas elegantse happe ja värskete ürtide aroomiga valgete veinide valmistamiseks. Veinid on mahlase happega, maitses on vihjeid küpsetele puuviljadele ja pehmetele vürtsidele. Toitudest sobivad veidi rasvasemad kalad, koorikloomad ja grillitud juurviljad. K.Kroon, U. Ugandi, A. Laaniste ,,Vein & Toit", Tallinn: Elustiil, Ene Kaasik, lk 15-23 Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus 4. Valge veini ja toidu kokkusobivus Toit peab täiendama valget veini ja vastupidi, seepärast on ka harjumused, mille järgimine

Toit → Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Saksa veinid

Sobivus: Sakatid, mereannid, suitsulõhe, linnuliharoad. Proovi ka pehmete juustudega ja kitsepiimajuustuga. Weingartener Riesling Saksamaa, valge, kuiv viinamari: Riesling alkohol: 12,5% kastis: 6*0,75L Värvus õrn rohekas-kollane. Maitses ja lõhnas virsik ning greip ja kerge happesus. Sobivus: Väga hästi sobib kala ja salatitega. Eiswein Saksamaa, valge, magus viinamari: Müller Thurgau alkohol: 10,5% 0,375L Täidlane, magus vein. Puuvilja ja õrna tsitruse nüansiga aroomis ja maitses. Sobivus: Kergemad suupisted, salatid, sinihallitusjuust, magustoidud. Soovitatav tugevalt jahutada. 12 Kokkuvõte Referaati Saksamaa veinide kohta teha oli huvitav , kuna sain Saksa ja üleüldiselt veinidest väga palju uut teada . Tõin välja erinevad piirkonnad, mille kõrvale millist veini juua, tehnoloogia , viinamarjasordid, veinide eristamine, veini vead

Toit → Rahvusköök
15 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Romantismi esindajad

· tegeles ka kunstiga · ,,93. aasta" · teostes on selgelt aega ,,Jumalaema kirik · Napoleon III vastasena rõhutatud monarhia vastane Pariiisis lugeda". oli 19 aastat eksiilis demokraatlik hoiak · Nõudis loominguvabadust Sandor Petöfi · maitses sõdurielu · ,,Rahvalaul" · kujutas lihtinimesi ,,Vabadus, armastus, /Pätöfi/ · vabadusliikumise · poeem ,,Apostel" · lembetundelisus need on mu igatsus, vaimne juht · ,,Seatapp" · kärsitu rahutus elu ma ohverdan, · töötas ajalehetöötajana · ,,Sangar Janos" · sarkastiline sinu eest armastus

Kirjandus → Kirjandus
142 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Juustud

osa oma varandusest kulinaarsetele hobidele. Kui ainult väike jääk umbes ühe miljoni marga ulatuses alles oli, tegi Apicius oma elule mürgiga lõpu, kartes nälga suremist. Et juust kuulus ürgsete germaanlaste toidu hulka, sellest räägib Caesar oma teoses ,,Bellum Gallicum". Keiser Karl Suur andis 812. aastal Aachenis välja esimese või ja juustu käskkirja. Kuna juust, mida ühel tema üllatuskülaskäigul talle pakkus üks tema piiskoppidest, talle nii hästi maitses, maksustas ta kirikupea iga-aastase andamiga, mis koosnes kahest koormast mainitud juustust. Muuseas, juba tollal kehtisid kõvade juustude normsuurused, kuna juust käibis kohustuslike andamite puhul feodaalidele maksevahendina, ning talunikud proovisid koormasse sokutada väiksemaid juustusid. Roomlastelt õppisid hapupiimajuustule spetsialiseerunud germaanlased tegema laabifermendiga segatud juustu. Selleks, et juustu maitsestada, hakati sel ajal kasutama ka pähkleid ja pipart 1000

Põllumajandus → Piimatoodete tehnoloogia
34 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Tervislik toitumine ja toitumishäired

Tervislik toitumine ja toitumishäired Kristina Rabi 9. A Toiduvaliku põhimõtted Pidevalt ilmub uut infot toiduainete kohta Tootjad pakuvad üha uusi tooteid, mis on väidetavalt meile kasulikud- kas on ka nii? Ei ole olemas imedieete ega imetoiduaineid Tervisliku toitumise lauseks on neli põhimõtet. Neli põhimõtet Söö vastavalt vajadusele Tarbi organismile vajalikke toitaineid õiges vahekorras Mõõdukalt võid süüa kõike, mis maitseb Söö mitmekesiselt! Toidupüramiid Toidupüramiid näitab, kui palju ja mida süüa Püramiidis on välja toodud erinevad toidugrupid,mida organism vajab Alumises osas on need,mida organism kõige rohkem vajab Mida üles poole,seda vähem neid toiduaineid tuleb süüa Püramiidi alus: liikumine! (iga päev vähemalt 30 minutit) Click to edit Master text styles Second level Third level ...

Bioloogia → Bioloogia
28 allalaadimist
thumbnail
3
doc

KONKUREERIVATE TOODETE ANALÜÜS

pakend, mis on tugev, talub hästi transporti ja sokolaad ei purune eriti lihtsalt, lisaks on pakend papist, mis omakorda läheb taaskasutusse. Miinuseks on kindlasti väikseim pähklite osakaalu protsent võrreldes ,,Kalevi" ja ,,Fazeri" sokolaadidega. Maitseomadused olid parimad ,,Kalevi" sokolaadil, pähklitükid täiesti tuntavad ja järelmaitse ülimalt meeldiv. ,,Fazeri" sokolaadil olid pähklid liiga ära purustatud, aga maitses hästi. ,,Karuna" sokolaad oli kuidagi liiga lääge ja jahvatatud pähklid praktiliselt olematud. Kõigil kolmel võrreldavatest firmadest on maiustuste valik väga suur. Alternatiivtooteid peaks leiduma igale maitsele. Lisaks erinevatele sokolaadidele on eelnimetatud firmadel pakkuda ka kõikvõimalikke komme, küpsiseid jne. Asendustooteks saab soovitada piimasokolaadi tervete pähklitega, mis olid samuti kõigi kolme ettevõtte valikus esindatud.

Ökoloogia → Ökoloogia
29 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Põllumajandus Brasiilias

Brasiilia põllumajandus on hästi hajutatud, ja riik on toidu suhtes isemajandav. Põllumajandus moodustab 8% riigi SKTst, andes tööd umbes veerandile tööjõust rohkem kui 6 miljonis põllumajandusettevõttes. Brasiilia on maailma suurim suhkruroo ja kohvi tootja ja kakao, sojaubade, apelsinimahla, tubaka, troopiliste puuviljade ja pähklite netoeksportija. Loomakasvatus on oluline mitmel pool riigis, kiire kasv kodulindude, sea-ja piimatööstuses kajastavad muutusi tarbijate maitses. Toodangust 60% moodustavad erinevad põllukultuurid ja 40% karjakasvatus. Põllumajandustoodete ja toiduainete eksport moodustavad umbes 35% riigi ekspordist. Brasiilias eristatakse kahte põllumajanduslikku ala. Esimene asub lõunas ning moodustab kaks kolmandikku riigi pindalast. Seda iseloomustavad hea kliima, suur sademete hulk, viljakas pinnas, kõrge tehnoloogia ja piisav infrastruktuur ning suurte kogemustega tootjad. Selles piirkonnas toodetakse enamik Brasiilia teraviljatoodangust

Geograafia → Geograafia
70 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun