Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge
Rasv –  g                                   Naatrium 0,03 g                                   Kaalium 36.8 mg                                   Kaltsium 14,4 mg                                   Kloriid 29 mg
Rasv - 3,9 % (2,4-5,5%) Rasvata kuivaine – 8,8% (7,9%- 10,0%): *Valk- 3,25% *Laktoos- 4,6% *Mineraalained- 0,65 % (Ca, P, Mg, K, Na, Zn, Cl, Fe, Cu) *Vitamiinid (A, C, D jne), ensüümid (peroksidaas, katalaas, fosfataas, lipaas) Piimarasv piima kõige kõikuvam koostisosa.
Rasvad on ......................................... glütserooli ja .......................................estrid, kus 1 3 ........ glütserooli molekuli kohta on ........ rasvhappe jääki (ühesugused või erinevad). Rasva tekivad glütserooli ja rasvhapete reageerimisel.
Rasvad on ka olulised rasvlahustuvate vitamiinide nagu A, D, E ja K omastamiseks. Eriliiki rasv on kolesterool, mis on vajalik sapihapete, rakumembraanide ja A-vitamiini sünteesiks.
Rasvad on veest kergemad ja hüdrofoobsed (kardab vett).  Rasvad jagunevad oleku järgi: 1. Tahked rasvad ehk loomsed rasvad  Peamiselt küllastatud rasvhapped.
Rasvad on enamasti tahked ja CH-OOCC17H33 linoleenhape) moodustatud mereloomade rasvad ning ‫׀‬ rasvad on vedelad (õlid). taimerasvad on enamasti vedelad.
Rasv jäätises – stabiliseerib õhumullide struktuuri; annab edasi kreemisuse; takistab sulamist; maitse Jäätise koostisosad: RASV • Konsistents, tekstuur • Täispiim, või, koor, võiõli • Osaliselt või täielikult asendada päevalille-, soja-, või rapsiõliga • Sisaldus 0-18% Rasvaasendajad
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad - õlid: rasvhappe jäägid erineva ahela pikkuse ja küllastatuse •Rasvhapped reageerivad alustega andes soolasid astmega •Küllastumata rasvhapped reageerivad nagu rasvhapped •Lisaks on küllastumata rasvhapetele iseloomulikud Rasvad vs glükogeen -erinev oksüdatsiooni aste liitumisreaktsioonid -erineva tihedusega Näiteks: hüdrogeenimisreaktsioon, mida kasutatakse pakkunud rakkudes margariini tootmisel Adipotsüüdid, rasvkude
Rasvad on ka olulised rasvlahustuvate vitamiinide nagu A, D, E ja K omastamiseks. Eriliiki rasv on kolesterool, mis on vajalik sapihapete, rakumembraanide ja A-vitamiini sünteesiks. Kolesterooli sisaldavad ainult loomse päritoluga toiduained.
Rasva kristallisatsioon on vajalik võise tekstuuri tekkimise vältimiseks friiserdamise käigus. Vee sidumine valkude ja stabilisaatori molekulidega inhibeerib suurte jääkristallide teket ning saadakse pehme tekstuuriga ning ühtlaselt sulav jäätis.
Rasv on glütserooli (propaan1,2,3triooli) triester karboksüülhappega (tegelikult rasvhapetega). Küllastumata rasvhapped kujutavad endast ahelat kus süsinike aatomite vahel on vähemalt üks kaksikside, olekult on rasv vedel.
Rasv - hapete vabanemist verre). Suurend südame löö-gisagedust, kontraktsioonijõudu, kutsub esile vasokonstriktsiooni nahas, neerudes, seedetraktis, suguelundites ning vasodilatatsiooni skeleti- ja südamelihastes.
Rasvad on väga C3H5(OH)3 + 3C17H35COOH → Kasutamine: värvid, lakid, CH2 – O – CO –R3 hüdrofoobsed, st nad ei C3H5(OOCC17H35)3 + 3H2O lahustid, puuviljaessentsid, Rasvad on glütserooli märgu ega lahustu vees.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad – energiavaru, kaitse, sisaldab glütserooli, vaha – glütserooli asemel rasvalkohol taimede kaitseks). Fosfolipiidid (membraanide põhielement, üks ots hürofiilne, teine -foobne). Steroidid (kolesterool, hormoonid, stabiliseerivad membraane madalal temperatuuril). NB! Lipiidid on paremad energia saamiseks kui sahhariidid, sest nad ei muuda raku keskkonda üldse, sest nad ei lahustu vees.
Rasv - lahustuvad vitamiinid Retinool (vitamiin A) Retinool (I) Retinool 11-cis-retinaal (II) A-vitamiini saadakse kahest keemiliste ainete rühmast: retinoididest ja karotinoididest.
Rasv - ja sidekoele ei anna massaaž eriti midagi, kuid see parandab vereringet ja hapnikuvahetust kudedes ning tänu sellele imenduvad toodetes olevad toimeained paremini.
Rasv on kõige energiarikkam toitaine, sisaldades energiat 9kcal/g. Keha vajab rasva nii energiaallikana, elundite teostamiseks kui ka elutähtsate protsesside toimimiseks.
Rasv on rasvlahustuvate vitamiinide allikas ning vajalik, kuid ei tohi unustada, et 1 grammrasva annab üle kahe korra rohkem energiat kui 1 gramm süsivesikuid ja valke.
Rasv - ja orgaanilisi happeid; • flavonoide; • C-, D- ja B-vitamiine (www.aloe-vera.ee). Tanniin, fenool, tümool ja flavonoidid toimivad antioksüdantidena.
Rasv on energiaallikana vajalik vastsündinud loomadele, kelle seedeelundid ei ole veel täielikult välja kujunenud, et süsivesikutest keharasva sünteesida.
Rasvad e. triatsüülglütseroolid (nimetatakse ka neutraalrasvadeks, samuti triglütse- riidideks) on keemiliselt ehituselt rasvhapete glütserüülestrid.
Rasvad on kõige energiarikkam toitaine ja organismile on rasvad hädavajalikud vitamiinide imendumiseks ning hormoonide normaalseks sünteesiks.
Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete allikaks, ilma rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine vastu võtta.
Rasvad - põhiülesandeks on energia saamine ning säilitamine, - küpsetised, küpsised, kondiitritooted, piimatoodetes, kalades, lihas.
Rasv on organismi kõige ebapüsivam ühend, erinevad rasvad moodustavad rakumembraane, mitmeid hormoone, on ka varuainena talletatud.
Rasvad ehk lipiidid • taimsed • loomsed Valgud ehk proteiinid • täisväärtuslikud • mittetäisväärtuslikud
Rasvad on glütserooli ja rasvhapete( C6…C20 ) estreid, kust on eraldatud vesi Vedelaid rasvu nimetatakse õlideks.
Rasva koostises on 3 rasvhapet (linool-, linoleen- ja arahhidoonhape), mida loomad tingimata vajavad, kuid ise ei sünteesi.
Rasvad on glütsereeni ja kõrgemate karboksüülhapete (rasvhapete) estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke.
Rasv on vajalik ka energiakulu katteks ja organismi soojusregulatsiooniks ja elundite kaitseks vigastuste eest.
Rasv - selle kasutuselevõtt võtab aega, kuid kui juba lagundub, siis sealt saab ka piisavas koguses energiat.
Rasvad - on organismile vajalikud rasvas lahustuvate vitamiinide imendumiseks ja energiavarude moodustamiseks.
Rasvad on energia allikaks ja kaitsevad keha jahtumise eest, aitavad rasvlahustuvatel vitamiinidel toimida.
Rasvad on organismile vajalikud, kuid peavad seejuures olema õiges koguses ja omavahel õiges vahekorras.
Rasvad on kaladele põhiline energiaallikas ja vajalikud talvitumiseks tarviliku energiavaru kogumiseks.
Rasvad on meie igapäevaelus väga tähtsad, sest nad kuuluvad meie organismi ja annavad meile energiat.
Rasvad - elutähtsad ühendid, mis koosnevad glütseroolist ja pikkadest karboksüülhappe jääkidest.
Rasvad on kergesti omastatavad; 4. Vitamiinid- C, B1, B2, B6, Pp, K; 5. Mineraalained- tuhaelemendid 1%
Rasv – Elutähtis ühend, mis koosneb glütseroolist ning pikkadest karboksüülhappe jääkidest.
Rasvad – glütseriini ja kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke.
Rasvad - vees lahustamatud orgaanilised ühendid, mis koosnevad süsinikust, hapnikust ja vesinikust.
Rasva rääsumine – rasva riknemine peamiselt mikroobide osalusel, millega kaasneb ebameeldiva lõhna teke.
Rasvad e. triatsüülglütseroolid (nimetatakse ka neutraalrasvadeks, samuti triglütseriidideks)
Rasvad on meie kehale kahjulikud, tekitavad südame- ja veresoonhaigusi, kuid osad on kasulikud.
Rasvad on propaantriooli (gültserooli) ja rasvhapete estrid  Rasvad on tahked ja loomsed.
Rasv - glütserooli triester rasvhapetega Küllastumata rasvhape- voolav või vedel rasv.
Rasvad e. triatsüülglütseroolid on keemiliselt ehituselt rasvhapete glütserüülestrid.
Rasvad – glütserool, rasvhapped (30%) – kasutatakse kui kehalise töö intensiivsus on
Rasvad on estrid, mis tekivad glütserooli C3H5(OH)3 ja rasvhapete vahelises reaktsioonis.
Rasv on   kogunenud  põhiliselt   naha   alla,   mitte   siseorganite   vahele.
Rasva puuduseks on see, et ta imendub ja talletatakse organismis, ilma et ta täielikult laguneks.
Rasv on hädavajalik vitamiinide imendumiseks ning hormoonide normaalseks sünteesiks.
Rasv on värvuseta, lõhnata, maitseta vedelad või tahked ained, mis vees ei lahustu.
Rasv on küll suurim energiaallikas inimese kehas, aga ta imendub verre aeglaselt.
Rasvad on heaks energia ladestamise kohaks, kuna need põhimõtteliselt ei seo vett.
Rasvad on olulised toiduained, glütserüülstear- sest neil on suur toiteväärtus.
Rasv - oluline komponent juustu tootmise, rasvast sõltub juustu maitse ja aroom.
Rasv - avaldab mõju toote lõhnale, mahlasusele energeetilisele väärtusele.
Rasv – ehk triatsetüülglütserool – glütserooli ja rasvhappe triester.
Rasvad on vajalikud. Oluline on, et neid saadakse õiges koguses ja vahekorras.
Rasvad - elutähtsad ühendid, mis koosnevad glütseroolist ja rasvhapetest.
Rasv on vajalik vee aurustumise ja väljast sissetungimise takistamiseks.
Rasv on põhiline energia allikas ja rasvlahustuvate vitamiinide kandja.
Rasvad on rasvhapete (C6…C20 ) ja glütserooli (alkohol 3 OH-ga) estrid.
Rasvad ehk lipiidid c. Süsivesikud d. Nuklehiid happed d.i. DNA d.ii. RNA
Rasva lagunemine on seda intensiivsem, mida rohkem sisaldab see vabu rasvhappeid.
Rasvad on vajalikud, kuid õiges koguses ja omavahel õiges vahekorras.
Rasv - ja lihaskude on vähearenenud ja lihastik on väiksemahuline.
Rasvad – propaantriooli (glütserooli) segaestrid rasvhapetega.
Rasvad on dieedi ajal tavaliselt need, mida püütakse vältida.
Rasvad on energiarikkad ained ning energiavaruna väga tähtsad.
Rasvad on tavatingimustel tahked, mereloomade rasvad vedelad.
Rasvad on mitmete bioloogiliselt aktiivsete ainete allikaks.
Rasvad on energia varuaine ja nad reguleerivad ainevahetust.
Rasvad on head energiaallikad talveuneks minevatel loomadel.
Rasv - kõrgema karboksüülhapete glütserooliga estrid.
Rasvad on kehas tsütoplasmaatilise rasvana ja varurasvana.
Rasv kude on kõige aeglasem ja koosneb ainult 55-60 % veest.
Rasva eraldumine on parem ja sellega seotud energiakulu väiksem.
Rasv – on hästi hüdrofoobsed = vett tõrjuvad
Rasv on väga tähtis energeetiline toitaine.
Rasv – rasvhapete ja propaantriooli estrid.
Rasv on loomorganismis tähtsaks varuaineks.
Rasv – Rasva hulk on lihades väga erinev.
Rasvad - sisaldavad mitmiksidemeid (olehape).
Rasv – glütserool + 3 rasvhapet = ester
Rasvad ehk lipiidid minu elus Mis on rasvad?
Rasv - rasvhapete baasil,hargnemata ahel.
Rasvad - glütserooli ja rasvhapete estrid
Rasvad on ühed energiarikkamad toitained.
Rasva 5 - 10% preatava toiduaine kogusest.
Rasvad - organismi tähtsaim energiavaru.
Rasv on väga energiarikas toitaine.
Rasv - ja veeslahustuvad vitamiinid.
Rasvad on segatriglütseriidide segud.
Rasv on koondunud munarebusse.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad on meie saledust ihaleval ajastul saanud nii ägeda kriitika osaliseks, et eriti äärmuslikud salenemisprogrammid on hakanud propageerima juba täiesti rasvavaba toiduvalikut.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad ehk Lipiidid Lipiidid- orgaaniliste ühendite rühm, mida iseloomustab vees mittelahustuvad (rasvad, õlid, vahad, stereidid jt.) Liitlipiidid on organismide energiaallikaks.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun