Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Rasvad – glütserool fosfolipiidid õlid vahad – gl ei ole! Steroidid – kolesterool hormoonid Lipiidid on vees mittelahustuvad! Koosnevad alkoholist ja rasvhappest.
Rasv –  g                                   Naatrium 0,03 g                                   Kaalium 36.8 mg                                   Kaltsium 14,4 mg                                   Kloriid 29 mg
Rasv - 3,9 % (2,4-5,5%) Rasvata kuivaine – 8,8% (7,9%- 10,0%): *Valk- 3,25% *Laktoos- 4,6% *Mineraalained- 0,65 % (Ca, P, Mg, K, Na, Zn, Cl, Fe, Cu) *Vitamiinid (A, C, D jne), ensüümid (peroksidaas, katalaas, fosfataas, lipaas) Piimarasv piima kõige kõikuvam koostisosa.
Rasvad on ......................................... glütserooli ja .......................................estrid, kus 1 3 ........ glütserooli molekuli kohta on ........ rasvhappe jääki (ühesugused või erinevad). Rasva tekivad glütserooli ja rasvhapete reageerimisel.
Rasvhapete mono - ja diglütseriidid, letsitiin)  Keedusool (1,3%)  Säilitusaine:  Emulgaator E482 naatriumsorbaat 100g toote toitumisalane teave:  1030kJ/240kcal  Valgud 6,9g  Süsivesikud 46g  Rasvad 3,8g Tootes sisalduvad e-ained
Rasvadel on organismis ka kaitseülesanne (siseelundid, soojusisolaator), need aitavad kaasa rasvas lahustuvate vitamiinide omastamisele ( A, D, E, K) ja aeglustavad mao tühjenemist. Samuti on rasvadel organismis ehituslik ülesanne (kuuluvad rakumembraani koostisse). Lipiidide osakaal päevasest toiduenergiast ei tohiks olla alla 20-25% ega üle 30%, sellest 2/3 peaks moodustama taimne rasv.
Rasvadest on nn. peitrasv, mida silmaga ei näe. Peitrasva hulka kuuluvad juust (eriti sulatatud juust ja teised rasvased juustud), liha (sealiha, broiler), rasvane piim ja keefir ning rasvased piimatooted, lihatooted (rasvane keeduvorst, suitsuvorst, sardellid, rasvased viinerid), rasvane kala. Kuna peitrasv ei ole silmaga nähtav, siis on seda toidus raske määrata ja tihti tõuseb
Rasvad on ka olulised rasvlahustuvate vitamiinide nagu A, D, E ja K omastamiseks. Eriliiki rasv on kolesterool, mis on vajalik sapihapete, rakumembraanide ja A-vitamiini sünteesiks.
Rasvkude on   organismile  energiadepooks).  Termoregulatsioon­  Soojaga laienevad pärisnahas olevad veresooned, võimaldades  suuremat   soojuse   äraandmist.
Rasvad on CH2OOCC17H35 Rasvu kasutatakse seebi, glütserooli lakkide, ravimite ja triestrid glütserüültristearaat kosmeetiliste vahendite karboksüül- valmistamisel.
Rasvad on veest kergemad ja hüdrofoobsed (kardab vett).  Rasvad jagunevad oleku järgi: 1. Tahked rasvad ehk loomsed rasvad  Peamiselt küllastatud rasvhapped.
Rasvad on enamasti tahked ja CH-OOCC17H33 linoleenhape) moodustatud mereloomade rasvad ning ‫׀‬ rasvad on vedelad (õlid). taimerasvad on enamasti vedelad.
Rasvumine on tingitud eelkõige ülesöömisest, mis kujuneb välja juhul, kui inimene sööb rohkem kui on tema individuaalne energiavajadus.
Rasvade tähtsus - energiarikas; hädavajalik vitamiinide imendumiseks ning hormoonide normaalseks tööks; rasvade abil moodustub organismis ka mitmesuguseid rasvkudesid, mille eesmärgiks on kaitsta erinevaid organeid (soolestiku siseseinu); mõõdukas rasva tarbimine hoiab tasakaalus hormoonide eraldumise meestel, eriti testosterooni.
Rasvatu ehk kooritud piim (lõss) • sisaldab erinevates maades rasva 0,01-0,5% • A-vitamiini lisatakse rasva eemaldamisel kaotatud rasvlahustuvate vitamiinide kompenseerimiseks • Lõssi rikastatakse D-vitamiiniga Lõssiks nimetatakse piima, millest on peaaegu kogu piimarasv koore näol eraldatud.
Rasv jäätises – stabiliseerib õhumullide struktuuri; annab edasi kreemisuse; takistab sulamist; maitse Jäätise koostisosad: RASV • Konsistents, tekstuur • Täispiim, või, koor, võiõli • Osaliselt või täielikult asendada päevalille-, soja-, või rapsiõliga • Sisaldus 0-18% Rasvaasendajad
Rasvasisaldus 25 - 50% Hollandi leibjuust Hallitusjuustud  valmistamise ajal nendele tekib hallitus kas juustu sisse või pinnale ja nad on spetsiifilise maitsega  Valgehallitus  Sinihallitus  Rohehallitus  Segu (rohe+sini) Hallitusjuustud  1.juustumass nakatatakse hallitusseenega
Rasvasteks nimetatakse neid määrdeid, mille paksendi (seebi) lähteaineks on taimsed või loomsed rasvad. Sünteetiliste ja poolsünteetiliste määrete paksendi on valmistatud sünteetilistest rasvhapetest (nafteenhapetest). Sünteetilistel määretel on õli samuti sünteetiline.
Rasvmolekuli pea on hüdrofiidne (märgav) ja saba hüdrofoobne (vett hülgav) KÜLLASTUNUD rasvhapped on toa temperatuuril tahked (loomsed rasvad) KÜLLASTUMATA rasvhapped on toa temperatuuril vedelad (taimsed rasvad – õlid) Mida rohkemkaksiksidemeid, seda madalam sulamis temperatuur.
Rasvhapped on mittepolaarsed molekulid ja esinevad seetõttu anhüdreeritud vormis (võrluseks: 1g glükogeeni seob 2g vett). 70 kg kaaluval inimesel on energiavarust 100000 kcal triglütseriidides, 25000 kcal valkudes (lihastes peam), 600kcal glükogeenis ja 40kcal glükoosis.
Rasvatihane on elav ja liikuv lind, keda Eestis võib kohata aastaringselt. See vilgas linnuke on levinud peaaegu kogu Eoroopas, Aasias ja Põhja- Aafrikas. Eestis on levinud ta kogu üle maa. Eelkõige võib teda kohata inimasulate ümbruses, looduslikes-ja kultuurpuistetes.
Rasvhapete b - OX on rasvhappe aktiivvormi (atsüül-CoA) oksüdatsiooni beeta-süsiniku osalusel mitokondrite maatriksis. 1 B-OX ring eraldab rasvhappe ahelast 2-süsinikulise aktiivse atsetüüljäägi (atsetüül-CoA vormis), st 1 ringiga lüheneb rasvhappe ahel 2 C võrra.
Rasvhapped - küllastumata rasvhapped, sööine ümbritsetud põiekesed, moodustuvad Golgi kompleksist, Aatom elektronpaare tugevamalt ja tõmbab need suurendab südame- veresoonkonna haiguste riski, ainete lagundamine, võõrate ainete lahustamine rakus, aatomi poole.
Rasvasisaldus on piimal 3...5%, min.ainetest Ca, P; K,Mg. Vitamiinidest on A;D;B;E rühma vitamiine, suvises piimas on C ja A rohkem, fermente on rohkem äsjalüpstud piimas Kõrvuti lehmapiimaga kasutatakse veel kitse-, pühvli-, kaameli, põhjapõdra, hobuse piima.
Rasvhapped on kantserogeenid ning suurendavad märgatavalt ka forellis sisalduva aflatoksiini kantserogeensust PUFA : Üldtuntud on polüküllastamata rasvhapetele omistatav vere kolesterooli taset alandav toime, mille tulemusena väheneb südamehaiguste risk.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad - õlid: rasvhappe jäägid erineva ahela pikkuse ja küllastatuse •Rasvhapped reageerivad alustega andes soolasid astmega •Küllastumata rasvhapped reageerivad nagu rasvhapped •Lisaks on küllastumata rasvhapetele iseloomulikud Rasvad vs glükogeen -erinev oksüdatsiooni aste liitumisreaktsioonid -erineva tihedusega Näiteks: hüdrogeenimisreaktsioon, mida kasutatakse pakkunud rakkudes margariini tootmisel Adipotsüüdid, rasvkude
Rasvik on kahest kõhukelme lestmest koosnev moodustis, mille vahel on tavalisest rohkem rasvkudet. Suurrasvik algab suurelt maokõverikult kõhukelme kahe lestmena, laskub alla väikevaagnani ja pöördub siis jälle üles kuni ristikäärsooleni.
Rasvad on ka olulised rasvlahustuvate vitamiinide nagu A, D, E ja K omastamiseks. Eriliiki rasv on kolesterool, mis on vajalik sapihapete, rakumembraanide ja A-vitamiini sünteesiks. Kolesterooli sisaldavad ainult loomse päritoluga toiduained.
Rasvkoel on erinevatel organismidel täita erinevad ülesanded: 1) on energiaallikas 2) kaitsebkeha jahtumise eest 3) annab veelise eluviisiga imetajatele voolujoonelisema keha 4) ümbritseb jakaitseb kehaõõnes siseorganeid välismõjude eest.
Rasva kristallisatsioon on vajalik võise tekstuuri tekkimise vältimiseks friiserdamise käigus. Vee sidumine valkude ja stabilisaatori molekulidega inhibeerib suurte jääkristallide teket ning saadakse pehme tekstuuriga ning ühtlaselt sulav jäätis.
Rasvhapete beeta - oksüdatsioon. Oksüdatsiooniks kasutatavad rasvhapped pärinevad põhikoguses varurasvade mobilisatsioonist (rasvkoe TG’de lõhustumine rasvhapeteks ja glütserooliks). Adipotsüütides toimub pidev süntees ja lõhustumine.
Rasvadel on minu elus väga tähtis osa. Rasvad on meie organismile sama tähtsad kui valgud või süsivesikud. Nagu ka valkude või süsivesikute liigne tarbimine, võib ka liigne rasvade tarvimine meie organismile probleeme tekitada.
Rasv on glütserooli (propaan1,2,3triooli) triester karboksüülhappega (tegelikult rasvhapetega). Küllastumata rasvhapped kujutavad endast ahelat kus süsinike aatomite vahel on vähemalt üks kaksikside, olekult on rasv vedel.
Rasvadeks on piim, koor,või. Need rasvad, mis pole emulgeeritud on dΠ/dx ja ühele osakesele mõjuv liikumapanev jõud F 1= - dΠ/dx * osakese kontsentratsioon on märgatavamalt väiksem tavalise siispotentsiaali määravad ioonid.
Rasvhapete süntees on vajalik järgmistel põhjustel: • Rasvhapete (lipiidide) uuenemise tõttu (nt maksas uunenebad 2...3 päeva jooksul umbes pooled rasvhapped). Rasvhappe de novo süntees on lipiidide biosünteesi (lipogeneesi) eeldus.
Rasvhapped – hüdrofoobsed. Lipiidide tähtsus1 energeetiline tähtsus( 1g lipiidi lõhustamisel saame 2x 17,6 kilo jauli) 2. kaitse ül (kaitseb vigastuste eest , rasv hoiab soojust, lipiidid toimivad kui lahustid ) vee tagavara
Rasvmaks –  alkohoolne maksapõletik – pöördumatu maksa  sidekoestumine – maksavähk – eluohtlikud verejooksud Süda ja vereringe Südamelihase kahjustus, rütmihäired, kõrge vererõhk, ajuinsult
Rasvumine on seotud laiemate rahvaterviseprobleemidega, nagu täiskasvanuea diabeet, kõrgvererõhutõbi, rasva ainevahetuse häirete, südame pärgarteritõve, liigesepõletike, uneapnoe sündroomi ja teatud vähktõbedega.
Rasv - hapete vabanemist verre). Suurend südame löö-gisagedust, kontraktsioonijõudu, kutsub esile vasokonstriktsiooni nahas, neerudes, seedetraktis, suguelundites ning vasodilatatsiooni skeleti- ja südamelihastes.
Rasvad on väga C3H5(OH)3 + 3C17H35COOH → Kasutamine: värvid, lakid, CH2 – O – CO –R3 hüdrofoobsed, st nad ei C3H5(OOCC17H35)3 + 3H2O lahustid, puuviljaessentsid, Rasvad on glütserooli märgu ega lahustu vees.
Rasvaplekk on vastu valgust vaadates muust paberist heledam ja pimeda poole vaadates tumedam. Oluline on vaadata läbi kuivanud paberi, kuna niiske paberi läbipaistvus on suurenenud ka lipiide mittesisaldava lahuse korral.
Rasvhapete mono - ja diglütseriidide estrid: a) äädikhappega b) piimhappega c) sidrunhappega d) viinhappega e) mono-ja diatsetüülviinhappega f) äädik- ja viinhappe seguga E 472 emulgaator, stabilisaator, 25 sekvestrant
Rasvad e. Lipiidid. Keemiliselt nim. rasvadeks glütserooli triestrit karboksüülhapetega (just rasvhapetega). Rasvhapped on karboksüülhapped, mis on hargnemata ahelaga ja paarisarvulise süsinikuaatomite arvuga.
Rasvrakkudele on omane akumuleerida endasse rasvatilgakesi, mistõttu suurema osa rakust täidab rasv, tsütoplasma koos tuumaga on surutud õhukese kihina rakumembraani alla. Rasvkudet on palju nahaaluskoes ja rasvikutes.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad e. lipiidid on heterogeensed ühendid, mis ei lahustu vees Lipiidide hulka loetakse rasvhapped, neutraalrasvad, fosfolipiidid, vahad, steroidid jne. Lipiidid on nii taimse kui loomse päritoluga toiduainetes Lipiide leidub organismi kõikides kudedes, üldsisaldus sõltub kehaehituslikust tüübist, soost, vanusest 1 g rasva annab 9 kcal => suure koguse energiat saab väikesest kogusest rasvasest toidust
Rasvad 25 - 30% ning valgud 10-15%. Lõpuks on vaja kogu energiavajadus jaotada päeva peale ära ning soovitavaks päevaseks energia jaotuseks loetakse: 30% hommikusöök, 45-50% lõunasöök ning 20-25% õhtusöök.
Rasvlahustuvate vit - de deponeerimine, steroidhormoonide inaktiveerimine (steroidhor molekulide lagundamine). Vit A deponeeritud maksas suurel hulgal, vit D vähesel hulgal maksas, vit E maksas, vit K vähesel hulgal maksas.
Rasvasem on hapukoor, seda tugevama konsistentsiga ta on ning seda siidjam ja pehmem tundub hapukoore maitse keelel  hapukoore paksendamiseks kasutatakse erinevaid modifitseeritud tärklisi või želatiini
Rasvumine – rasva kui estri hüdrolüüsil saadakse rasvhape ja glütserool mis oksüdeeritakse CO2 ja H20’ks liigne osa rasvhappest mida inimene ära ei kuluta muudetakse rasvaks ja ladestub rasvakihina.
Rasvumisest on saanud tõsine ülemaailme probleem, millele õnneks pööratakse juba tõsisemat tähelepanu. Näiteks Soomes, Austraalias, Hollandis ja Rootsis neelab rasvumine 2-8% riikide tervishoiukuludest.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad – energiavaru, kaitse, sisaldab glütserooli, vaha – glütserooli asemel rasvalkohol taimede kaitseks). Fosfolipiidid (membraanide põhielement, üks ots hürofiilne, teine -foobne). Steroidid (kolesterool, hormoonid, stabiliseerivad membraane madalal temperatuuril). NB! Lipiidid on paremad energia saamiseks kui sahhariidid, sest nad ei muuda raku keskkonda üldse, sest nad ei lahustu vees.
Rasvapõletus - madal pulss ja pikem aeg. Lühikese treeningu puhul: kuni 10 sekundit kasutatakse ära ATP varud lihastes. 10-60 sekundilise pingutuse korral sünteesitakse vajalik ATP glükolüüsi käigus.
Rasvhapped on toatemperatuuril vedelad, seejuures seda voolavamad, mida rohkem on rasvhappes kaksiksidemeid. Rasv, mis sisaldab palju küllastumata rasvhappeid (nt taimeõlid, kalarasv), on samuti vedel.
Rasvvääratus – sagedamini parenhüümorganites (maks, neerud, südamelihas), tekib suurel hulgal rasva, mis on erineva koostisega ja sinna, kus normaalselt rasva ei esine ehk on patoloogiline.
Rasv - lahustuvad vitamiinid Retinool (vitamiin A) Retinool (I) Retinool 11-cis-retinaal (II) A-vitamiini saadakse kahest keemiliste ainete rühmast: retinoididest ja karotinoididest.
Rasvad on väga hapniku vaesed, seetõttu kasutab organism rasvu siis, kui süsivesikud on ära kasutatud – puhke seisundis ning pikaajalise ja vähe intensiivse kehalise töö ajal.
Rasvapadjanditele ehk mõhnadele N. kaamel, gunaako, vikunja, laama Alamselts: mäletsejalised - Iseloomulikuks liitmagu, mis koosneb neljast osast: vatsast, võrkmikust, kiidekast ja libedikust.
Rasvhapped on olulised energia saamise seisukohast – lipiidid on kõige energiarikkamad inimtoidu komponendid, sest 1 grammi lipiidide täielikul lõhustamisel vabaneb 3,9 kcal energiat.
Rasvadel on organismis ka kaitseülesanne (siseelundid, soojusisolaator), need aitavad kaasa rasvas lahustuvate vitamiinide omastamisele ( A, D, E, K) ja aeglustavad mao tühjenemist.
Rasvumine on krooniline ainevahetushäire, mille tekkel on osa nii mitmetel pärilikel faktoritel kui ka liigsel söömisel (kaloritarbimisel) ning vähenenud füüsilisel aktiivsusel.
Rasvhapete biosüntees on kompleksne protsess, milles võib diferentseerida 3 põhilist etappi: glütseriini ja kõrgmolekulaarsete rasvhapete moodustumine ning nendest vastavate estrite süntees.
Rasvlahustuvatest vitamiinidest on A vitamiin vajalik näiteks silmadele ja naharakkude arengule. A vitamiini põhilisteks allikateks on maks, värske porgand, punane porgand, punane paprika, või ja muna.
Rasvumise raviks on kasutatud nelja tüüpi ravimeid, millest kaks on keelatud, kuna kõrvalmõjudeks olid südameklappide kahjustused, primaarne pulmonaalne hüpertensioon ning rabandus.
Rasv - ja sidekoele ei anna massaaž eriti midagi, kuid see parandab vereringet ja hapnikuvahetust kudedes ning tänu sellele imenduvad toodetes olevad toimeained paremini.
Rasv on kõige energiarikkam toitaine, sisaldades energiat 9kcal/g. Keha vajab rasva nii energiaallikana, elundite teostamiseks kui ka elutähtsate protsesside toimimiseks.
Rasvunud talumees – mõtlemisvõime kaotanud, arulageda näoga vennike Pikk kõhetu mees - Otsustades piinava, raiuva köha, kõhnuse ja põskede puna järgi algab tal peagi tiisikus.
Rasvade hüdrogeenimise ehk tahkestamise protsessi, mille kõrvalsaaduseks on sõltuvalt tehnoloogiast ka transrasvhapped, töötas 1890. aastate lõpus välja Nobeli laureaat Paul Sabatier.
Rasv on rasvlahustuvate vitamiinide allikas ning vajalik, kuid ei tohi unustada, et 1 grammrasva annab üle kahe korra rohkem energiat kui 1 gramm süsivesikuid ja valke.
Rasvadel on minu elus väga tähtis osa. Rasvadel on tähtsad ülesanded ja funkstioonid organismis. Rasvad on meie organismile sama tähtsad kui valgud või süsivesikud.
Rasvarakkudele on omane akumuleerida endasse rasvatilgakesi, mistõttu suurema osa rakust täidab rasv, tsütoplasma koos tuumaga on surutud õhukese kihina rakumembraani alla.
Rasvaselt on kirjas ka uued mõisted, mis tekstis kohe lahti seletatud, ning õpilane ei ole kohustatud otsima tundmatuid mõisteid teistest allikatest või õpiku tagant.
Rasv - ja orgaanilisi happeid; • flavonoide; • C-, D- ja B-vitamiine (www.aloe-vera.ee). Tanniin, fenool, tümool ja flavonoidid toimivad antioksüdantidena.
Rasvarikkad toiduained on või, margariin, õli, liha (eriti sea-, lamba- ja loomaliha), vorst, pasteet ja juust (Briffa: 1998). Toidurasvad peaksid katma 25-30 % toiduenergiast.
Rasvhapete a - OX ja Refsum haigus Rasvhapete oksüdatsiooni minoorne rada, mis lõhustab aktiveerimata rasvhapet ning esineb närvikoes ER ja mitokondrite koostööna.
Rasv on energiaallikana vajalik vastsündinud loomadele, kelle seedeelundid ei ole veel täielikult välja kujunenud, et süsivesikutest keharasva sünteesida.
Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Rasva leidub palju või margariinis, lihas , pähklites jms., vähe aga puu- ja juurviljades.
Rasvad - Riis 0,13g Kala 1,5g Täisteraleib 0,4g Maitsestamata jogurt 0,8 g Piim 5g Banaanikohupiimakreem-1,2 g Õun,banaan,ananass kokku umbes 1g Kokku 10,03g
Rasvasisaldusel on kindlad eesmärgid - lipiidid annavad toidule isuäratava lõhna ja maitse ning tagavad ka küllastustunde tekkimise seedekulglas pärast söömist.
Rasvlahustuvad - nende imendumine, varude salvestumine ja funktsioneerimine organismis sõltuvad toiduga saadavate lipiidide olemasolust ja organismi rasvkoe hulgast.
Rasvad on vajalikud vitamiinide (A, D, E ja K) imendumiseks ja hormoonide normaalseks sünteesiks. Rasvad peaksid päevasest koguenergiast moodustama 25-30%.
Rasvhapped - on paaritu süsinike arvuga, hargnemata C-ahelaga nt C15H31COOH- palmithape, C17H35COOH-stearhape.Rasvad võivad olla küllastunud ja küllastumata.
Rasvad e. triatsüülglütseroolid (nimetatakse ka neutraalrasvadeks, samuti triglütse- riidideks) on keemiliselt ehituselt rasvhapete glütserüülestrid.
Rasvade molekulid on mittepolaarsed. Rasvhapped on kas 16 või 18 süsinikulised, ning kas tegemist on õlide või tahkete rasvadega vaadatakse kordseid sidemeid.
Rasvarikas toit on maitsev ja rahuldab ka väikestes kogustes kiiresti isu. Rasvapuudus vähendab organismi vastupanuvõimet nakkushaiguste ja külma suhtes.
Rasvad – Rasvad on organismi peamiseks energiaallikaks ja energeetiliseks varuaineks. Rasvadel on organismis ka ehituslik- ning kaitseülesanne.
Rasvhapete mono - ja E471 diglüt- Emulgaatorid, stabilisaatorid seriidid E202 Kaaliumsorbaat Säilitusaine Karoteenid: a)karoteenide E160a Kollakasoranž.
Rasvhapped – võetakse verest või sünteesitakse piimanäärmes (mitteruminandid glükoosist, ruminandid atsetaadist ja β- hüdroksübutüraadist)
Rasvad on kõige energiarikkam toitaine ja organismile on rasvad hädavajalikud vitamiinide imendumiseks ning hormoonide normaalseks sünteesiks.
Rasvakogu - se vähendamine toidus aitab aeglustada veresoonte ate- 1 naps on 12 cl veini või 4 cl viina või roskleroosi ja vähendada kehakaalu.
Rasvad on eluks vajalikud, nad on asendamatute rasvhapete allikaks, ilma rasvadeta ei saaks keha ka rasvas lahustuvaid vitamiine vastu võtta.
Rasvhapped – looduslike rasvade koostises olevad monohapped (paaris arv süsinikke). Küllastunud ja küllastumata, hargnemata süsivesinikahel.
Rasvkude - 3 ülesannet--varuained sisaldavad koes,pehmendab lööke • 4.Närvikude-on närvirakkudest ehk neuronitest koosnev loomade kude.
Rasvad on koos valkudega olulised rakumembraanide koostisosad, aitavad kaasa hormoonide sünteesile ja on kõige suuremaks energiaallikaks.
Rasvade tarbimine on viidud 2014 aastal peaaegu täielikult tasakaalu, sest 2013. aasal oli see 81,2% soovituslikust, 2014 aga 99,42% soovituslikust.
Rasvad - põhiülesandeks on energia saamine ning säilitamine, - küpsetised, küpsised, kondiitritooted, piimatoodetes, kalades, lihas.
Rasvade põhiülesandeks on energia katmine ning säilitamine, nad on ka asendamatute polüküllastamata rasvhapete ja rasvlahustuvate vitamiinide allikas.
Rasv on organismi kõige ebapüsivam ühend, erinevad rasvad moodustavad rakumembraane, mitmeid hormoone, on ka varuainena talletatud.
Rasvad - aeroobsetes tingimustes tekib vesi ja CO2. Anaeroobsetes tingimustes tekivad rasvast bituumid (kõrgmolekulaarsed ühendid)
Rasvade leidumine - Oliivide viljalihas 60%, kakao ubades 55%,linaseemnetes 40%, päevalilleseemnetes kuni 24%. Leidub igas loomas ja inimeses.
Rasvhapped on praktiliselt lahustumatud vees, lahustuvus suureneb süsinike arvu vähenemisega ja cis-kaksiksidemete arvu suurenemisega.
Rasvapõlengu kustutamine on keerukas, kuna rasv süttib ise 350-400º kraadi juures ning võib peale esmast kustutamist tavavahenditega taassüttida.
Rasvadega võrreldes on võil eeliseid: mitmekülgsem naturaalne biokeemiline koostis, kaunis kuldkollane värvus ja meeldivalt aromaatne lõhn.
Rasvhapped –  on looduslike rasvade koostises olevad monohapped, milles on  üle  nelja  paarisarv  süsiniku  aatomi.
Rasvhapped – on atsüklilised monokarboksüülhapped, mille molekuli süsinikuskeletti kuulub tavaliselt 12-34 süsiniku aatomit.
Rasvhapped – prostaglandiinid) ja nad nihutavad peaajus paikneva termoregulatsioonikeskuse talitluse kõrgemale temperatuurile.
Rasvumine - Pidev magusaga liialdamine, kus kestvalt üle 60% kaloritest saadakse süsivesikute arvel muudab inimesed tüsedaks.
Rasvhapped on pikad hüdrofoobse sabaga molekulid mille otsas on hüdrofiilne „peake“ ja vesikeskkonnas moodustab mitselle.
Rasvlahustuvad - (steroidhormoonid; kartinool, östrogeen, vitamiin D), liituvad tsüloplasmaatilise valguga e. Hormoonretseptoriga
Rasvhapped on karboksüülhapped, mis lipiides on põhiliselt paarisarvu C-aatomitega ja ühe 12-ne aatomi pikkuste ahelatega.
Rasvhapped on kas 16 või 18 süsinikulised, ning kas tegemist on õlide või tahkete rasvadega vaadatakse kordseid sidemeid.
Rasvad on meie energiaallikad, neid saame rasvasest lihalt, võist, hapukoorest, pähklitest, ka juustust ning vorstis.
Rasvad ehk lipiidid • taimsed • loomsed Valgud ehk proteiinid • täisväärtuslikud • mittetäisväärtuslikud
Rasvasisalduse põhjal on toodud tabelites 1 ja 2. Külmutatud desserte, sh jäätist võib liigitada ka kalestatud ja pehmetoodeteks.
Rasvhapete oksüdatsioon EHK β-OKSÜDATSIOON Keskne energiat tootev ainevahetusrada loomade, paljude protistide ja mõningate bakterite
Rasvad on organimsi peamiseks energiaallikaks (1 g rasva sisaldab toiduenergiat 9,1 kcal ) ja energeetiline varuaine.
Rasvad on glütserooli ja rasvhapete( C6…C20 ) estreid, kust on eraldatud vesi Vedelaid rasvu nimetatakse õlideks.
Rasvhapete b - OX on rasvhappe aktiivvormi (atsüül-CoA) oksüdatsiooni beeta-süsiniku osalusel mitokondrite maatriksis.
Rasva koostises on 3 rasvhapet (linool-, linoleen- ja arahhidoonhape), mida loomad tingimata vajavad, kuid ise ei sünteesi.
Rasvades on süsinikud peaaegu täielikult taandatud, seega vabaneb nende oksüdatsioonil maksimaalne kogus energiat.
Rasvad on glütsereeni ja kõrgemate karboksüülhapete (rasvhapete) estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke.
Rasvade õppimine on meile sellepärast oluline, et me teaksime millised rasvad on meile kahjulikud ja millised on vajalikud.
Rasvakriidid EHK PASTELLID Edward Binney ja Harold Smith Laste seas on levinud, enamasti värvimise jaoks, rasvakriidid.
Rasv on vajalik ka energiakulu katteks ja organismi soojusregulatsiooniks ja elundite kaitseks vigastuste eest.
Rasv - selle kasutuselevõtt võtab aega, kuid kui juba lagundub, siis sealt saab ka piisavas koguses energiat.
Rasvadel on oluline tähtsus nii inimese organismis, kui ka valmistatakse sellest meile vajalikke pesemisvahendeid.
Rasvhapete hulgas on nii küllastatud, küllastamata, hargnenud ahelaga kui ka hüdroksühappeid ja tsüklilisi ühendeid.
Rasvad - on organismile vajalikud rasvas lahustuvate vitamiinide imendumiseks ja energiavarude moodustamiseks.
Rasvalahusteid - enamkasutatav on lahustibensiin erinevate nimetustega: aviobensiin, lakibensiin, mineraaltärpentiin.
Rasvhapped – on looduslike rasvade koostises olevad monohapped, milles on üle nelja paarisarv süsiniku aatomi.
Rasvades on võrreldes süsivesikute ja valkudega üle kahe korra rohkem energial (1 gramm rasva annab 9 kcal).
Rasvatihane on tihastest arvukaim Eestis, pesitseb u. 200 000, talvel kuni 900 000 isendit (loodus igapäevaelus).
Rasvade monomeeriks on rasvhapped(rasvhapped on seotud glütserooliga), mis võivad olla küllastunud või küllastumata.
Rasvasisaldust - langetab üldkolesterooli ja triglütseriidide taset, tõstes samas hea ehk HDL kolesterooli taset.
Rasvkude on kaalu järgi kergem kui aktiivne lihaskude, seetõttu ei pruugi treeningu tulemusena kaal langeda.
Rasvad on energia allikaks ja kaitsevad keha jahtumise eest, aitavad rasvlahustuvatel vitamiinidel toimida.
Rasvad on organismile vajalikud, kuid peavad seejuures olema õiges koguses ja omavahel õiges vahekorras.
Rasvad on ka rasvlahustuvate vitamiinide A,D,E ja K allikad ning samal ajal soodustavad nende imendumist.
Rasvad on vajalikud närvisüsteemi, aju, silmade, veresoonte arenguks ning kaitsevad last nakkuste eest.
Rasvumisel on rasvarakud suurenenud, kuid tselluliidile omaseid spetsiifilisi koesiseseid muutuseid ei esine.
Rasvad on olulised toiduained, C3H5(OOCC17H35)3 + NaOH => CH-OOCC17H35 sest neil on suur toiteväärtus.
Rasvad on meie igapäevaelus väga tähtsad, sest nad kuuluvad meie organismi ja annavad meile energiat.
Rasvad on kaladele põhiline energiaallikas ja vajalikud talvitumiseks tarviliku energiavaru kogumiseks.
Rasvumisest on saanud tõsine ülemaailme probleem, millele õnneks pööratakse juba tõsisemat tähelepanu.
Rasvad - elutähtsad ühendid, mis koosnevad glütseroolist ja pikkadest karboksüülhappe jääkidest.
Rasvad on kergesti omastatavad; 4. Vitamiinid- C, B1, B2, B6, Pp, K; 5. Mineraalained- tuhaelemendid 1%
Rasvasteks nimetatakse neid määrdeid, mille paksendi (seebi) lähteaineks on taimsed või loomsed rasvad.
Rasv – Elutähtis ühend, mis koosneb glütseroolist ning pikkadest karboksüülhappe jääkidest.
Rasvad – glütseriini ja kõrgemate karboksüülhapete estrid, mille olek toatemperatuuril on tahke.
Rasvatihane on kõigesööja lind: suvel on põhitoiduks selgrootud, talvel mitmesugused seemned ja marjad.
Rasvad - vees lahustamatud orgaanilised ühendid, mis koosnevad süsinikust, hapnikust ja vesinikust.
Rasvik on kahest kõhukelme lestmest koosnev moodustis, mille vahel on tavaliselt rohkesti rasvkudet.
Rasvkude on vähe, seedeaparaat keskmise mahuga ning hingamis- ja vereingeorganid rahuldavalt arenenud.
Rasvad - Rasvad on glütserooli (propaantriooli) ja rasvhapete triestrid - triatsüülglütseriidid.
Rasvafraktsioon on oluline komponent koore- ja piimajäätises, kuna sellest sõltub konsistents ja tekstuur.
Rasva rääsumine – rasva riknemine peamiselt mikroobide osalusel, millega kaasneb ebameeldiva lõhna teke.
Rasvad on vajalikud vitamiinide (A, D, E ja K) imendumiseks ja hormoonide normaalseks sünteesiks.
Rasvarikasteks toiduaineteks on või, margariin, pähklid, lihasaadused jm. Taimedes leidub rasva kõige enam seemnetes.
Rasvata kohupiim on lõssi kalgendamise teel saadud piimatoode, mille kuivaine sisaldus on mitte alla 20,0%.
Rasvkude - Varuaine kogumiseks, pehmendab lööke, soojusisolatsioon, talletab kehavõõraid aineid.
Rasvad e. triatsüülglütseroolid (nimetatakse ka neutraalrasvadeks, samuti triglütseriidideks)
Rasvavalangud - tekivad, kui vorstide valmistamisel on kasutatud pehmet ja peenestamisel muljutud pekki.
Rasvkoe hulka - nõrgendab UH imendumist ja ravi tõhusust jää kasutamine tõhus! 3-5 min. lokaalselt.
Rasvkude - kogb rasva, nahaalune rasvakiht, kaitseb siseelundeid, vähendab soojuskadusid, talletab
Rasvad on meie kehale kahjulikud, tekitavad südame- ja veresoonhaigusi, kuid osad on kasulikud.
Rasvade räästumine - rasva riknemine peamiselt mikroobide osalusel, millega kaasneb ebameeldiva lõhna teke.
Rasvadest on raske hoiduda, kuna enamik toite sisaldab rasvu, enamik magusaid ja ahvatlevaid toite.
Rasvasisaldus on omakorda toodetes erinev, võis 82 protsenti, kuid margariinides ja võietes väiksem.
Rasvad on propaantriooli (gültserooli) ja rasvhapete estrid  Rasvad on tahked ja loomsed.
Rasvasisaldus on väga varieeruv, sealigas umbes 50%, looma-ja lambalihas u 30%,linnulihas vaid 5%.
Rasv - glütserooli triester rasvhapetega Küllastumata rasvhape- voolav või vedel rasv.
Rasvad e. triatsüülglütseroolid on keemiliselt ehituselt rasvhapete glütserüülestrid.
Rasvad – glütserool, rasvhapped (30%) – kasutatakse kui kehalise töö intensiivsus on
Rasvad on estrid, mis tekivad glütserooli C3H5(OH)3 ja rasvhapete vahelises reaktsioonis.
Rasvadest on esikohal Oliiviõli, vähem kasutatakse puuviljaseemneõli, searasva ning pekki.
Rasval on ka kaitseülesanne, kaitstes eeskätt neerusid ning hoides neid kindlas asendis.
Rasvlahustuvatest vitamiinidest on munarebus vitamiinid A, D ja E ning vees lahustuvatest pantoteenhape ja biotiin.
Rasv on   kogunenud  põhiliselt   naha   alla,   mitte   siseorganite   vahele.
Rasva puuduseks on see, et ta imendub ja talletatakse organismis, ilma et ta täielikult laguneks.
Rasvad on värvuseta, lõhnata, maitseta, vedelad või tahked ained, mis vees ei lahustu.
Rasvaineks on polüküllastumata rasvhapped, mida leidub õlides ja kalas, samuti pähklites.
Rasvaplekk on vastu valgust vaadates muust paberist heledam ja pimeda poole vaadates tumedam.
Rasvkude on nahaaluses rasvakihis, mõnede elundite ümber, rakud on suured ja rasvarikkad.
Rasv on hädavajalik vitamiinide imendumiseks ning hormoonide normaalseks sünteesiks.
Rasv on värvuseta, lõhnata, maitseta vedelad või tahked ained, mis vees ei lahustu.
Rasvad on veest kergemad, sest nad ei lahustu, kuid lahustuvad orgaanilistes lahustites.
Rasvik - kahest kõhukelme lestmest koosnev moodustis, milla vahel on rohkem rasvakudet.
Rasvkude on varuainete kogumise paik, organismi soojuse hoidja (kehakaalust 10-20%). Luud.
Rasvhappejääk on asendunud fosfaatrühmaga). Fosfolipiidid kuuluvad rakumembraani koostisesse.
Rasvad on organismis kõige energiarikkamad ühendid, mis säilivad enamasti rasvkoes.
Rasvasem on kala, seda suurem on oht, et on saasteainete oht  Parasiidid – laiuss.
Rasv on küll suurim energiaallikas inimese kehas, aga ta imendub verre aeglaselt.
Rasvad on mitmete bioloogiliselt aktiivsete ainete (letsitiin, F-vitamiin) allikaks.
Rasvad on heaks energia ladestamise kohaks, kuna need põhimõtteliselt ei seo vett.
Rasvad on olulised toiduained, glütserüülstear- sest neil on suur toiteväärtus.
Rasvarikast sööki on peetud süüdlaseks kõiges - alates südame-veresoonkonna haigustest kuni
Rasvata kohupiim - 20 250 Väherasvane kohupiim 2-9 24-27 220 Rasvane kohupiim 10-18 28-35 210
Rasvhapped on linoolhape (ω-6, leidub taimeõlides, eriti palju on päevalilleõlis) ja
Rasvhappejaak - -:,:::,,ad tSel- E R - , -'=:: la mede o o rasvhappejiidk : : ::: "nUUdab L
Rasv - oluline komponent juustu tootmise, rasvast sõltub juustu maitse ja aroom.
Rasvasisaldus on mustal vormileival võrreldes ülejäänud nelja tootega kõige väiksem.
Rasvhappeid nimetatakse vitamiiniks F ja nad osalevad tähtsates elutegevusprotsessides.
Rasvkude on vähe. Tagajärjeks on kudede paistetus, tundetus, kõvadus ning külmus.
Rasvainetest on peamised maapähkliõli, sea- ja kanarasv. Aedviljade valik on rikkalik.
Rasval on kaitseülesanne, eeskätt kaitseb neerusid, hoides neid kindlas asendis.
Rasvkude on vähe. 7.kuu: hakkab tekkima rasvapolster, juuksed ja küüned on pikad.
Rasvkude - hoiab keha temp, säilitab varuaineid, kaitseb siseelundeid 3) Lihaskude.
Rasvasisaldus on madalam (4-6%), suhkru ja piima rasvata kuivaine sisaldus on kõrgemad.
Rasvripikud on käärsoole serooskesta väikesed rasvkoega täidetud väljasopistised.
Rasv - avaldab mõju toote lõhnale, mahlasusele energeetilisele väärtusele.
Rasvhapetel on reeglina pikk hargnemata süsinikahel ja paarisarv süsiniku aatomeid.
Rasvkude - seal talletuvad varurasvad, hoiab temperatuuri ja polsterdab mõningaid
Rasvumine on järgmiste haiguste riskifaktoriks: •südame­veresoonkonnahaigused,
Rasv – ehk triatsetüülglütserool – glütserooli ja rasvhappe triester.
Rasvad on ka olulised rasvlahustuvate vitamiinide nagu A,D, E ja Komastamiseks.
Rasvad on vajalikud. Oluline on, et neid saadakse õiges koguses ja vahekorras.
Rasvhapetest on looma söögis populaarsemad palmitiinhape, oleiinhape ja linoolhape.
Rasvad on ainukesed toitained mida meie organism suudab säilitada tagavarana.
Rasvad on nagu süsivesinikudki inimorganismile energiat andvaiks toitaineiks.
Rasvad on elusorganismi põhilisi koostisosi valkude ja süsivesikute kõrval.
Rasvad on minu organismile ja ka teiste inimeste organismidele väga tähtsad.
Rasvade puhul on mitu faktorit, mis muudavad sellest suhteliselt kehva energiaallika.
Rasvased kalad on tumedama lihaga ja tugevama maitsega, rasv jaguneb kehas ühtlaselt.
Rasvhape on karboksüülhaoe, milles süsinike arv on 6-20 ja see on paarisarv.
Rasvkude – kaitseb siseorganeid, reguleerib kehakaalu hoemostaasu (tasakaalu)
Rasvad - elutähtsad ühendid, mis koosnevad glütseroolist ja rasvhapetest.
Rasvumine on krooniline haigus, mille sümptomid aja jooksul ainult süvenevad.
Rasv on vajalik vee aurustumise ja väljast sissetungimise takistamiseks.
Rasv on põhiline energia allikas ja rasvlahustuvate vitamiinide kandja.
Rasvad on nii loomse kui ka taimse päritoluga toidu tähtsad koostisosad.
Rasvad on tähtsad varus ained, mida organism kasutab toidupuuduse korral.
Rasvad ehk lipiidid c. Süsivesikud d. Nuklehiid happed d.i. DNA d.ii. RNA
Rasvad on rasvhapete (C6…C20 ) ja glütserooli (alkohol 3 OH-ga) estrid.
Rasvadele on iseloomuliik hüdrofoobsus ja lahustumatus vees ja vesilahustes.
Rasvarakud on kaotanud insuliiniretseptotid ja tundlikkus hormoonile langenud.
Rasvhapped - äädik-, proprioon- ja võihape), mis on oluline energiaallikas.
Rasvad - (sokolaad, või)- annab energiat, aitab rasvapolstrit kasvatada.
Rasvhapete oomega - oksüdatsioon Toimub ER-s cytP450 ja NADPH ning hapniku toimel.
Rasvkude on eriline, sest selle rakud on võimelised endasse rasva koguma.
Rasva lagunemine on seda intensiivsem, mida rohkem sisaldab see vabu rasvhappeid.
Rasvad on vajalikud, kuid õiges koguses ja omavahel õiges vahekorras.
Rasv - ja lihaskude on vähearenenud ja lihastik on väiksemahuline.
Rasvad – rohkem seentes. Vahad, vaigud, parkained on kaitseaineteks.
Rasvkude - varuainete kogumiseks, soojusisolatsioon, löökide pehmendus
Rasvad on oluliseks kuumtöötlemiskeskkonnaks, näiteks praadimisel.
Rasvad on ka estrid aga rasvhapete ja glütserooli reageerimissaadus.
Rasvades on ülekaalus küllastatud rasvhapped, taimsetes ülejäänud.
Rasvakiht on hea soojusisolaator, mis vähendab organismi soojuskadusid.
Rasvasisaldusega 10 - 20 % 30 ööpäeva rasvasisaldusega üle 20 % 15 ööpäeva.
Rasvavaba tähendab kalorivaba. Tegelikult ei pruugi see alati nii olla.
Rasvhaped on peamiseks kütuseks ja glütserool läheb glükoneogeneesi.
Rasvatihase kut - sehüüd „pink, pink” tuleb täpselt nagu vindi nokast.
Rasvhape – üle 10e süsinikuga (paarisarvulised) karboksüülhapped
Rasvkude – samuti sidekude, kaitseb külma eest, hoiab neere paigal.
Rasvad on süsivesikute kõrval organismi tähtsad energia allikad.
Rasvade seebistamine - rasvad seebistuvad glütserooliks ja rasvhapete sooladeks.
Rasvatihane on elav ja liikuv lind, keda Eestis võib kohata aastaringi.
Rasvhape on tähtis ka seetõttu, et inimene ise ei suuda seda toota.
Rasvhappemolekulis on mittepolaarne C-H side, mistõttu rasvad ei lahustu vees.
Rasvumine ehk adipoossus kr.k.on krooniline üldine ainevahetushäire.
Rasvad - algab kaksteistsõrmiksooles, lõhustamiseks vaja lipaasi
Rasvad – väga väikestes kogustes, erandiks pähklid – 50-70%
Rasvad on olulised rasvaslahustuvate vitamiinide (A,D,E) allikaks.
Rasvarakud on terminaalselt diferentseerunud rakud mis enam ei jagune.
Rasvhappeid – üle 20% ja väga vähe polüküllastamata rasvhappeid.
Rasvumine on füüsika seisukohalt potensiaalse energia suurendamine.
Rasvad – propaantriooli (glütserooli) segaestrid rasvhapetega.
Rasvad on olulised toiduained, sest neil on suur toiteväärtus.
Rasvad on dieedi ajal tavaliselt need, mida püütakse vältida.
Rasvad on energiarikkad ained ning energiavaruna väga tähtsad.
Rasvasisaldus on kolme ööpäeva pärast samasugune kui normaalpiimal.
Rasvhapped on üle 10 süsinikuga paarisarvulised karboksüülhapped
Rasvad on tavalistel temperatuuridel tahked, õlid aga vedelad.
Rasvkude - Sidekoeliik, mille moodustavad rasvaga täidetud rakud
Rasvad – glütserooli (propaantriooli) ja rasvhapete estrid.
Rasvade hüdrolüüs on universaalne taimedes, bakterites, loomorganismides.
Rasvades on H osakaal suurem, seega ka saadav energia on suurem.
Rasvad on tavatingimustel tahked, mereloomade rasvad vedelad.
Rasvarikas kalaliha on heeringalistel, lõhelastel, angerjal jt. liikidel.
Rasvhapete mono - ja diglütseriidide sahharoosestrid E 474 emulgaator
Rasvad on hüdrofoobsed ja madalate sulamistemperatuuridega.
Rasvad on mitmete bioloogiliselt aktiivsete ainete allikaks.
Rasvad on energia varuaine ja nad reguleerivad ainevahetust.
Rasvad on head energiaallikad talveuneks minevatel loomadel.
Rasvhapped on ka klassikalised komponendid küünalde tootmises.
Rasvhappejääki on esterifitseeritud glütseroolile, polaarne peaosa.
Rasv - kõrgema karboksüülhapete glütserooliga estrid.
Rasvad on kehas tsütoplasmaatilise rasvana ja varurasvana.
Rasvhapete mono - ja diglütseriidid E 471 emulgaator, stabilisaator
Rasv kude on kõige aeglasem ja koosneb ainult 55-60 % veest.
Rasvad – rasvhapete ja glütserooli reageerimissaadused.
Rasvad - väga energiarikkad looduslikud süsikuühendid.
Rasvad on vedelad või tahked ained, mis vees ei lahustu.
Rasvadel on tähtsad ülesanded ja funkstioonid organismis.
Rasvadest on sagedamini allergia põhjuseks päevalilleõli.
Rasvumine on arenenud tööstusriikides üldlevinud nähtus.
Rasvad — pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane.
Rasvatihane on ka üks tavalisemaid liike inimasulate juures.
Rasvkude on ka kaitseks siseelunditele, pehmendab lööke.
Rasva eraldumine on parem ja sellega seotud energiakulu väiksem.
Rasvad on ainsaks rasvlahustuvate vitamiinide allikaks.
Rasvadel on nii energeetiline kui ka ehituslik ülesanne.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvik on kahest kõhukelme lestmest koosneb moodustis, mille vahel on tavaliselt hulgaliselt rasvkudet. Väikerasvik asub maksa ja mao vahel, suur rasvik saab alguse mao suurelt kõverikult ja moodustub neljast omavahel kokkukasvanud kõhukelme lestmest.
Rasvade leidumine - taimsed rasvad, hülge ja vaala rasv vedelad.
Rasvakoerakke ülessanne on varuaineid talletada ja külma eest kaitsta.
Rasvatihase pesa on magamistuba kahele, WC, dušš, televiisor.
Rasvhapped on üle 10 paarisarvu C-ga karboksüülhapped.
Rasvhapped on tt tahked, küllastumatud pehme või vedel.
Rasvad – on glütserooli ja rasvhapete segaestrid.
Rasvhapped on glütserooli triester karboksüülhappega.
Rasv – on hästi hüdrofoobsed = vett tõrjuvad
Rasvad - imendub lümfisoontesse, lõpeb peensooles
Rasvhappeid on meie organism võimeline ise sünteesima.
Rasv on väga tähtis energeetiline toitaine.
Rasv – rasvhapete ja propaantriooli estrid.
Rasvade hüdrolüüs - on taimedes ja loomorganismis sarnane.
Rasvadest on kõige raskemini omastatav lambarasv.
Rasvhapped on olulised energia saamise seisukohast.
Rasvhapped - üle 10 süsinikuga karboksüülhapped
Rasv on loomorganismis tähtsaks varuaineks.
Rasv – Rasva hulk on lihades väga erinev.
Rasvad on rasvhapete ja propaantriooli estrid.
Rasvamolekulid on sobivad toiduenergia säilitamiseks.
Rasvkude on eelkõige organismi energiatagavara.
Rasvad - sisaldavad mitmiksidemeid (olehape).
Rasvadel on organismis täita rida ülesandeid.
Rasv – glütserool + 3 rasvhapet = ester
Rasvad on rasvhapete ja glütserooli estrid.
Rasvad on suure toiteväärtusega toitained.
Rasvad ehk lipiidid minu elus Mis on rasvad?
Rasvasteks kaladeks on näiteks forell, lõhe, tuunikala.
Rasvhapped omega - 3, omega-6 ja omega-9 rasvhapeteks.
Rasv - rasvhapete baasil,hargnemata ahel.
Rasvhapped – hüdrofoobne(vees mittelahustuv)
Rasvkude on palju nahaaluskoes ja rasvikutes.
Rasvkudet on palju nahaaluskoes ja rasvikutes.
Rasvad - glütserooli ja rasvhapete estrid
Rasvad on ühed energiarikkamad toitained.
Rasvatihase vanematele on pesitsusaeg üks raskemaid aegu.
Rasva 5 - 10% preatava toiduaine kogusest.
Rasvad on organismides energia varuained.
Rasvad on energiarikkad toidukomponendid.
Rasvad - organismi tähtsaim energiavaru.
Rasvkoes ehk suurendab insuliintundlikkust.
Rasvadel on organismis palju ülesandeid:
Rasv on väga energiarikas toitaine.
Rasv - ja veeslahustuvad vitamiinid.
Rasvad on segatriglütseriidide segud.
Rasvatihane on looduskaitse all. Musttihane
Rasvad on vettõrjuvad ja rääsuvad.
Rasvhapete beeta - oksüdatsioon mitokondrites.
Rasvad on kõrge energiasisaldusega.
Rasvasisaldus on palju muutlikum näitaja.
Rasvata on toit tuimem ja maitsetum.
Rasvhappe jääk on asendunud fosfaatrühmaga
Rasvad on energiarikkad toitained.
Rasvad on vedelad. (õliseemnetes)
Rasvakiht on veresoontele ladestunud.
Rasvkude - rasvaga täidetud rakud.
Rasv on koondunud munarebusse.
Rasvased juuksed - on salkus ja kleepuvad.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad on meie saledust ihaleval ajastul saanud nii ägeda kriitika osaliseks, et eriti äärmuslikud salenemisprogrammid on hakanud propageerima juba täiesti rasvavaba toiduvalikut.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvad ehk Lipiidid Lipiidid- orgaaniliste ühendite rühm, mida iseloomustab vees mittelahustuvad (rasvad, õlid, vahad, stereidid jt.) Liitlipiidid on organismide energiaallikaks.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvkude – koheva sidekoe eri vorm, Eristatakse järgmisi rasvadepoosid: nahaalune rasvkude (seal pekk), kõhukelmealune rasvkude, rinnakelmealune rasvkude, vaagna rasvkude ja
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvkude on sidekoe vorm, milles erinevalt teistest sidekoe liikidest paiknevad ja veri on sidekoe erinevad vormid rakud tihedasti üksteise kõrval ning rakuvaheainet on vähe.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvkude - soojaisolaator   Nimeta kude (ja põhjenda kuidas), mille abil osaleb nahk vitamiinide ainevahetuses.
Vote UP
-1
Vote DOWN
Rasvarikkad toiduained on aga liha, või margariin , pähklid jms. Taimedes leidub rasva kõige enam seemnetes.
Vote UP
-2
Vote DOWN
Rasvkude - rasvkoe ülesandeks on koguda varuained ja kaitsta organismi madalate temperatuuride ja siseorganeid kahjulike välismõjutuste, näiteks põrutuste eest .Sidekoed - Organismides on mitut tüüpi sidekudesid. Sidekoe rakud paiknevad hajusalt rakuvaheaines.
Vote UP
-2
Vote DOWN
Rasvemboolia – pikkade toruluude murdude korral ,maksa, pankrease vigastuse korral;
Vote UP
-3
Vote DOWN
Rasvemboolia põhjustajaks on pikkade toruluude ja vaagnaluude murrud.
Vote UP
-4
Vote DOWN
Rasvtõbi on rinnavähi riski suurendav tegur.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun