Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Rasvad ehk lipiidid minu elus (0)

5 VÄGA HEA
Punktid
Elu - Luuletused, mis räägivad elus olemisest, kuid ka elust pärast surma ja enne sündi.

Esitatud küsimused

  • Kus paiknevad inimorganismis?
  • Mida põhjustab rasvade tarbimine?
  • Millistes toiduainetes leidub rasvu?

Lõik failist

Rasvad ehk lipiidid minu elus
Mis on rasvad?
Rasvad on glütseriini ehk propaantriooli ja kõrgemate karboksüülhapete estrid . Nad on värvuseta, lõhnata, maitseta, vedelad või tahked ained, mis vees ei lahustu. Nende olek sõltub rasvhappe radikaalist. Loomsed rasvad on tahked, välja arvatud hülge- ja vaalarasv . Vedelad rasvad on taimsed õlid ja vahad on nii taimsed kui ka loomsed. Nii nagu kõik estrid, hüdrolüüsuvad ka rasvad. Nad on veest kergemad. Loomadel on peamiselt küllastatud rasvhapped , taimedel aga enamasti küllastumata rasvhapped.
Rasvu liigitatakse:
  • lihtlipiidid
  • liitlipiidid
  • tsüklilised lipiidid
    Rasvade funktsioon:
  • põhiülesandeks on energia saamine ja selle säilitaminene
  • võtavad osa kasvuprotsesside ka muu elutegevuse reguleerimisestainevahetuslik funktsioon
  • varuaine funktsioon
  • kaitse funktsioon
  • lahusti funktsioon
  • bioregulatoorne funktsioon
  • termokaitseline soojusisolatsioon
  • põrutuste amortiseerimine
  • metaboolse vee tekitamine
  • sapi sünteesi erguti ja sapi väljuti
  • naha happelise pH väärtuste kujundamine
    Kus
  • Rasvad ehk lipiidid minu elus #1 Rasvad ehk lipiidid minu elus #2 Rasvad ehk lipiidid minu elus #3
    Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
    Leheküljed ~ 3 lehte Lehekülgede arv dokumendis
    Aeg2013-03-13 Kuupäev, millal dokument üles laeti
    Allalaadimisi 8 laadimist Kokku alla laetud
    Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
    Autor Birgit Saks Õppematerjali autor

    Kasutatud allikad


    Kommentaarid (0)

    Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



    Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun