Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Add link

Maitse- ja ravimtaimed (0)

5 VÄGA HEA
Punktid

Esitatud küsimused

  • Kui aias ometi kasvab salvei?
Vasakule Paremale
Maitse- ja ravimtaimed #1 Maitse- ja ravimtaimed #2 Maitse- ja ravimtaimed #3 Maitse- ja ravimtaimed #4 Maitse- ja ravimtaimed #5 Maitse- ja ravimtaimed #6 Maitse- ja ravimtaimed #7 Maitse- ja ravimtaimed #8 Maitse- ja ravimtaimed #9 Maitse- ja ravimtaimed #10 Maitse- ja ravimtaimed #11 Maitse- ja ravimtaimed #12 Maitse- ja ravimtaimed #13 Maitse- ja ravimtaimed #14 Maitse- ja ravimtaimed #15 Maitse- ja ravimtaimed #16 Maitse- ja ravimtaimed #17 Maitse- ja ravimtaimed #18 Maitse- ja ravimtaimed #19 Maitse- ja ravimtaimed #20 Maitse- ja ravimtaimed #21 Maitse- ja ravimtaimed #22 Maitse- ja ravimtaimed #23 Maitse- ja ravimtaimed #24 Maitse- ja ravimtaimed #25 Maitse- ja ravimtaimed #26 Maitse- ja ravimtaimed #27 Maitse- ja ravimtaimed #28 Maitse- ja ravimtaimed #29 Maitse- ja ravimtaimed #30 Maitse- ja ravimtaimed #31 Maitse- ja ravimtaimed #32 Maitse- ja ravimtaimed #33 Maitse- ja ravimtaimed #34 Maitse- ja ravimtaimed #35 Maitse- ja ravimtaimed #36 Maitse- ja ravimtaimed #37 Maitse- ja ravimtaimed #38 Maitse- ja ravimtaimed #39 Maitse- ja ravimtaimed #40 Maitse- ja ravimtaimed #41 Maitse- ja ravimtaimed #42 Maitse- ja ravimtaimed #43 Maitse- ja ravimtaimed #44
Punktid 100 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 100 punkti.
Leheküljed ~ 44 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-05-28 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 85 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor laura013 Õppematerjali autor

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

LUUA METSANDUSKOOL AIAKULTUURID MAITSE- JA RAVIMTAIMED ÕPILANE: SANDRA ARUS KURSUS: MESÕ I LUUA 2010 1 Maitse ja ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7

Aiandus
thumbnail
274
pdf

Maitsetaimed

RAVIM- JA MAITSETAIMED 1. AEDSALVEI • Lad. Salvia officinalis • Lad. k. “salvus”, “salvare” = terve Botaaniline iseloomustus • Huulõieliste(Labiatae)(Lamiaceae) sugukond, mitmeaastane poolpõõsas. Botaaniline iseloomustus Vars on alumises osas puitunud, ülalt rohtne hallikarvane. Botaaniline iseloomustus – Lehed pikliksüstjad, hallikasrohelised, pealt kortsulised, täkilise servaga. – Noored lehed ja varte ülemine osa hallikasviltjad. Botaaniline iseloomustus – Õied asuvad varre ladvas ja on enamasti violetsed (ka sinised, harva valged). – Õitseb juunis ja juulis. Botaaniline iseloomustus – Seemned on suured, ümarad, mustad. – 1000 seemne mass 7...8 g, idanevus säilib 2 aastat. Ajaloost – Salvei on läbi ajaloo üks kuulsamaid ja tuntumaid ravim- ja maitsetaimi. – Tuntud juba antiikajast, nii vanad kreeklased kui ka roomlased pidasid

Ajaloolised sündmused
thumbnail
8
odt

Maitsetaimed

Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Taim on tuntud Idamaades, vanas Egiptuses ja Kreekas. Eriti tervistava toimega on mesi, mis korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu. Rüütlid kandsid liivateepärgi, mille ümber sumisesid alati mesilased. Liivatee on kogu maailmas tunnustatud ilu-, mee-, maitse- ja ravimtaim. Parimaks peetakse Prantsusmaa aed-liivateed. Ka eestlased on teda kasvatanud aedades või korjanud mereäärsetelt aladelt lähisugulast nõmm-liivateed. Vanasti aeti liivatee suitsuga tarest halbu sõnu, kurje vaime ja pahu haigusi välja. Kui tuppa on tekkinud kopitanud lõhn, kõrvaldatakse see liivatee suitsuga. Tüümian koduaias Aed-liivatee - Tüümian Tüümianikasvatus õnnestub ka koduaias. Seemned külvatakse varakevadel potti ja kui nad idanema hakkavad, ei või

Kokandus
thumbnail
62
doc

Toiduained

KAUBAÕPE. TOIDUKAUBAD 1.ÜLDOSA 1.1. Toidukaupade omadused Toidukaubad on toit, mida ostetakse ja müüakse hulgi- või jaekaubanduses, toitlustusettevõtetes või eksporditakse või imporditakse. Toit ­ toiduained ja toiduainete segud ­ on mõeldud inimesele söögiks või joogiks töötlemata või töödeldud kujul. Toidukaupade kaubaõppe aineks on toidukaupade tarbimisomadused ning liigitamine ja sortiment. Toidukaupade tarbimisomadused jagunevad sensoorseteks, füüsilisteks, toitelisteks, funktsionaalseteks ja hügieenilisteks. Sensoorsed ehk organoleptilised omadused on määratletavad meeleorganite abil. Nendeks on maitse, lõhn, kuju, värvus, konsistents (kompimise teel määratletav omadus) jt.. Füüsilised omadused on elastsus, poorsus, lahustuvus, sulamis- ja tahkumistemperatuur jt.. Toitelised omadused tulenevad keemilisest koostisest, mis määravad ära toidu toiteväärtuse. Funktsionaalsed omadused on pakend, säilitamise- ja transpordi

Toitumisõpetus
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool MK II Merilin Karits MAITSETAIMED Referaat Aineõpetaja: Liina Maasik Mõdriku 2014 Sisukord Sisukord .............................................................................................................................. 2 SISSEJUHATUS................................................................................................................. 3 1. MAITSETAIMED........................................................................................................... 5 1.1 Till..............................................................................................................................5 1.2 Petersell......................................................................................................................5 1.3 Murulauk.

Kaubandus ökonoomika
thumbnail
8
docx

Ravimtaimed

Aasristik Trifolium pratense Aasristik ehk teisisõnu metsik punane ristik, millest on aretatud põllukultuur - punane ristik, kasvab igal pool: puisniitudel, niitudel, karjamaadel, võsastikes, teeservadel, põllupeenardel ja elamute ümbruses. Aasristik on mitmeaastane rohttaim, tal on 2-5 tõusvat vart, noores eas on need sõlmkohtade alt karvased, hiljem hõredakarvased. Juured on tugevad, paljude külgjuurtega. Lehed on kolmetised, pealt helerohelised, punakaspruuni laiguga keskel. Alumised lehed on pikarootsulised ja moodustavad sageli kodariku, ülemised lehed lühirootsulised. Abilehed on munajad, sulglehekesed äraspidimunajad või elliptilised. Õisikuid on l või 2, õietupp on karvane, hele- või tumepunased, vahel ka lillakad ja väga harva valged õied moodustavad tiheda nuti. Aasristik õitseb juunist septembrini. Ravimina kasutatakse aasristiku õisi koos ülemiste lehtedega. Neid kogutakse õitsemise algul ja kuivatatakse kohe varjus, katusealuses või kuivatis tempera

Bioloogia
thumbnail
3
doc

Maitsetaimed

Nimi ja pilt Iseloomustus Kasvukoht Kasvatamine Kasutamine Aedmajoraan Huulõieline. Püstise või tõusva, neljakandilise Vajab päikselist Põhjapiirkonnas tulebtaimi ette Õitsemise algul kogutud haruneva varrega. Kasvab umbes 25 cm sooja kohta, kasvatades. Seemned külvatakse ürti kasutatakse värskelt ja kõrguseks. Väikesed vastakad lehed on ovaalsed viljakat ja aprilli alguses . Majoraani seemned kuivatatult kala, suppide, ja viltjaskarvased. Taimed rohekashallid. Okste huumusrikast on väga väikesed, nad ei vaja liha ja kastmete tipus asuvad väikesed harunenud õisikud. Õied mulda. külvivagu, piisab mullapinnal maitsestamiseks. pisikesed, määrdun

Bioloogia
thumbnail
16
docx

Maitseained

Maitseained Ürdid: Basiilik Heamaitseline ja meeldiva magusa lõhnaga maitsetaim. See põhjamaa loorberiks kutsutud maitsetaim sobib kõikvõimalike toitude juurde. Ta on oma omadustelt nii mitmekülgne, et sellega maitsestades ei tule teised maitsetaimed meeldegi. Samuti pole basiilikuga maitsestades karta ebaõnnestumist. Maitsetaimedega tutvumist on hea alustada basiilikust. Algajagi vaimustub selle pehmest maitsest ja otsustab proovida ka teiste maitsetaimede kasutamist. Basiilik on püstise varrega, mitmeharuline healõhnaline taim. Ta pärineb Aasiast ja Aafrikast ja teda tuntakse paarikümmet eri liiki. Peale tavalise basiiliku on saada mitmekülgse kasutusega väike- ja käharaleheline basiilik. Uued maitselt on kaneel- ja sidrunbasiilik. Maitseaineks kasutatakse peeni võrseid, lehti ja latvu. Basiilik sobib mitmetesse toitudesse. Parim on see värskena, kuid säilitab maitse ka kuivatatuna. Proovi basiilikut kala, liha, riisi, suppide, kastmete, salatite, pizza, juust

Kokandus



Lisainfo

koosnjeb 23st erinevast maitse-ja ravimtaimest. Iga taime kohta on earldi välja toodud nt ladina keelsed niketused, paljunemine, ajalugu, kasvatamine, saagi kogunemine, kasutamine, kasutamine haljastuses jne...

Märksõnad

Mõisted

kasvatamine, paljundamine, kord päevas, idanevad 18, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, juurvilja, dekoratiivsed, ladinakeelne nimetus, vars, vürtsi, kasvatamine, tüümian, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, toimeaineks, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, ladinakeelne nimetus, õitseb juulis, aniis, vars, kroonlehed, kasvatamine, noored taimed, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, aniis, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, paljundamine, olemasolevaid eksemplare, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, meega magustatult, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, pune, kuivatatud õisikud, ladinakeelne nimetus, peamiseks komponendiks, vars, vahemere köögis, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, köögivilja, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, vars, kasvatamine, paljundamine, suuri puhmaid, saagi kogumine, õigem, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, vars, kasvatamine, vaid 3, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, kasvatamine, mündid, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, köögivilja, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, õitseb juulis, vars, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, leeskputk, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, talle sarnane, vars, varsi, alumised varrelehed, lehehõlmad, õisikud, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, likööri, koirohulisandiga veini, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, eluohtlikke mürgistusi, ladinakeelne nimetus, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, linnuliha, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, botaaniline iseloomustus, kogu taimel, huumus, vars, kasvatamine, rähk, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, õitseb juulis, vars, õisikutes, kasvatamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, botaaniline iseloomustus, õitseb juulis, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, maitsega aed, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, õitseb juunis, vars, kasvatamine, külvata, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, juurvilja, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, õitseb juunis, koriander, kuivatatuna, kasvatamine, paljundamine, soovitav, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, tänapaevalgi, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, lehtedel, vars, kasvatamine, paljundamine, temperatuuri 16, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, valmis kala, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, kasvatamine, eelistab lubja, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, hõlmade tipp, õisikupõhi, õisiku puhkedes, putkõied, kasvatamine, paljundamine, muud kasutusalad, kasutamine haljastuses, ladinakeelne nimetus, vars, kasvatamine, paljundamine, saagi kogumine, kasutamine maitsetaimena, kasutamine ravimtaimena, muud kasutusalad, kurgirohi

Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri





Uutele kasutajatele e-mailiga aktiveerimisel
10 punkti TASUTA

Konto olemas? Logi sisse

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun