Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"iisop" - 31 õppematerjali

iisop - Iisop on maitseaine, mida võib lisada kõikidele liha-, kala- ja köögiviljatoitudele, eriti sobib koos majoraaniga.
thumbnail
9
doc

Iisop - mee-, ravi- ja maitsetaim

põletike, maksa ja põiehaiguste korral, günekoloogiliste haiguste korral, mis põhjustavad naiste viljatust, stomatoloogias. Muide, tunda iisopi kuuma olemust on väga kerge. Selleks on vaja mäluda suus iisopi lehti, et tunda suhu tekkivat soojust. Kuulus arst Arnold Villanovast koostas XIV saj luulekeeles ,,Salerno tervisekoodeksi", mis on pühendatud ravimtaimedele, lilledele, viljadele. Seal on iisopi kohta öeldud : ,,Puhastab rinda flegmast, sest kasulik on iisop, kui koos meega keeta. Ning räägitakse, et annab näole suurepärase värvi, ja selle nimi on iisop" (Vabatõlge). ,,Iisopi aur või lõhn, kui hoida selle kohal kõrvu, kõrvaldab nendest tuule". William Turner, 1562. Prantsusmaal koostasid kartesiaanlikud mungad paljude ravimtaimede ja piirituse baasil ,,pikaealisuse eliksiiri", millel oli suur edu oma raviomaduste poolest. Pühad vennad täiustasid seda pidevalt ja selle tulemusena nägi 1764.a. ilmavalgust

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Maitsetaimed - LÜHIKOKKUVÕTE

Harilik Rosmariin Harilik rosmariin​ (Ladina keelse nimega ​Rosmarinus officinalis​) on huulõieliste sugukonda rosmariini perekonda kuuluv mitmeaastane poolpõõsaliik.Eestis kasvatatakse rosmariini peamiselt üheaastase taimena, sest tihti ei ela ta talve üle.Harilik rosmariin pärineb tõenäoliselt Vahemere maadest. Tänapäeval kasvatatakse taime Prantsusmaal, Hispaanias, Venemaal, Itaalias, Portugalis, Kreekas, Marokos, Tuneesias ja Suurbritannias. Harilik iisop Harilik iisop​ ​(Hyssopus officinalis)​ ehk üldkeeles ​iisop​ on huulõieliste sugukonna iisopi perekonda kuuluv mitmeaastane igihaljaste poolpõõsaste liik.Kasvab looduslikult Lõuna-Euroopas ja Vahemere maades, lisaks laiadel aladel Aasias, Põhja-Aafrikas ning võõrliigina Põhja-Ameerikas. Eestis kasvatatakse kultuurtaimena.

Varia → Kategoriseerimata
1 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Meetaimed

Taimi külvatakse ka siis, kui tahetakse muuta mee värvust või maitset (mee värvus ja maitse sõltuvad taimede õietolmust). Eriti rikkalik mesi on nende taru elanikel, kelle läheduses asuvad rapsipõllud. Külvatavate meetaimede hulka kuuluvad raps, aedkoriander, metssalvei, jumikas, harilik keerispea, söödagaleega, valge ristik, harilik käokannus, roosa ristik, ussikeel, tatar, valge mesikas, harilik kurgirohi, valkjas mesiohakas, moldaavia tondipea, veiste südamerohi, kurk, iisop, lõhnav reseeda, aedmajoraan, harilik naistenõges. Iisop Valge mesikas Valkjas mesiohakas Kasutatud kirjandus · Internet: www.mesindus.ee · Ajalehed: Maaleht

Põllumajandus → Mesindus
59 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravim- ja maitsetaimed

HAMBAVALU-meliss, liivatee, aedtill, saialill kortsleht, maajalg, soopihl KÖHA-liivatee, sibul, kartul, aedvaak, must sõstar,mets-kassinaeris, nurmenukk, paiseleht, islandi käökõrv, mänd, maajalg, pihlakas KÜLMETUS-astelpaju, kirss, must leeder, must sõstar,iisop, basiilik, haab, kadakas, kask, kuusk, mänd, lepp, paju, nurmenukk, pune, angervaks, vaarikas, kõrvenõges, pärn, murakas, sirel NOHU-saialill, küüslauk, liivatee, aedvaak, paiseleht PALAVIK-kirss, basiilik, iisop, meliss, angervaks, paju, vaarikas, pune, haab PEAVALU-basiilik, meliss, piparrohi, piparmünt, valgeristik, suur teeleht, sirel UNETUS-aedtill, viirpuu, liivatee, kurgiirohi, piparmünt, kalmus, humal, palderjan, nurmenukk, pune VALUVAIGISTI-meliss aedtill, liivatee, köömen, saialill, suur teeleht, hanijalg, varemerohi, kadakas, soopihl, tedremaran, palderjan RAVIMTAIMED: HARILIK PUNE Vahemeremaades katab harilik pune päikesepaistelisi mäenõlvu.

Loodus → Loodusõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
5
ppt

Josephine restoran

15. Grappa di Amarone ........ sokolaadi-mandlikreem, grappa 16. Sokolaadi-ürdi trühvel ........ sokolaad, ürditõmmis (mõru) sokolaad 17. Lübecki martsipani trühvel ........ klassika 18. Truffe au caramel et au chocolat ........ karamelli- sokolaadikreem, kardemon 29. Kaalujälgija 19. Iisopitrühvel ........ sokolaadikreem, iisop (mõru) 20. Selle suve trühvel ........ valge sokolaad, mandel, Kreeka tsillitrühvel ........ kakao pähkel 21.Trühvel vodkaga ........ sokolaadikreem, vodka, küüslauk 22. Les Femmes Savantes ........ kookos, valge sokolaad ja puuviljasuhkur 23. Müstiline Cheops ........ martsipan, seesamiseemned, mesi 24. Poire Williams ........ pirnimaitseline sokolaadikreem 25. Truffes à la crème de la passion .......

Eesti keel → Eesti keel
16 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Maitseained

kuivatatult, keedetult, rarineeritult või värskelt Maitserohelisena kasutatavad taimed kasvavad enamasti metsikult Tavaliselt kombineeritakse 4 ­ 5 liiki maitserohelist 1 ­ 2 klassikalise vürstiga Siia kuuluvad näiteks: aniis, vürstibasiilik, aed-harakaputk, iisop. Vürtsisegud Vürtsisegud koosnevad mitmest kindlas vahekorras segatud vürtsist Vürtsisegud annavad huvitavama lõhnabuketi ja lihtsustavad toidu valmistamist Kuna vürtsid on väga kallid, transportimine võib olla raskendav ja suurte koguste hoiustamine on muutunud tülikaks hakati otsima võimalusi valmistama vürtse kunstlikult Säilitamine Maitseainete säilitamiseks ei sobi läbipaistvad klaasist nõud. Valgus pleegitab neid ja kaob aroom.

Toit → Kokandus
36 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Meetaimed

Üldiselt külastavad mesilased kirsipuid rahuldavalt, tagades nende tolmeldamise. [3] Külvatavad meetaimed Mesilaste korjemaa parandamiseks ja laiendamiseks külvatakse meetaimi põldudele, viljapuude reavahedesse, niitudele, karjamaadele ja jäätmaadele. Meetaimede külviga saab korjet rikastada, pikendada, täita korjevaheaegu ja täiendada korjevaeseid perioode. Spetsiaalsed meetaimed on keerispea, moldaavia tondipea, kurgirohi, veiste-südamerohi, mesiohakas, meliss, iisop, ussikeel ja naistenõges. [2] Ussikeel kasvab looduslikult teede servades. Põuakindel, eritab nektarit kestva põua korral. Meeproduktiivsus on 400-500 kg/ha. Õietolm on sinakas. Eestis kasvatatakse aedades üheaastase taimena teelehtjat ussikeelt ja temast aretatud sorte. Kevadise külvi korral õitseb juunist septembrini. Pinnase suhtes vähenõudlik, kuid eelistab liivasemat ja päikeselist kasvukohta. [3] Keerispea on lillakate õitega ühe aastane taim. Looduslikult Eestis ei esine.

Põllumajandus → Mesindus
19 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

LUUA METSANDUSKOOL AIAKULTUURID MAITSE- JA RAVIMTAIMED ÕPILANE: SANDRA ARUS KURSUS: MESÕ I LUUA 2010 1 Maitse ja ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11. Koirohi Artemisia absinthium 12. Estragonpuju e

Põllumajandus → Aiandus
149 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

RAVIMTAIMED Ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11. Koirohi Artemisia absinthium 12

Meditsiin → Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

Ürte müüakse toorelt või kuivatatult. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. 15 ml (üks supilusikatäis) toorest ürti vastab 5 ml (üks teelusikatäis) kuivatatule või 1-2 ml (teelusika otsatäis) jahvatatud ürdile. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Pikem kuumtöötlemine sobib rosmariinile, tüümianile, salveile, loorberilehele. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede:

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
16
odt

Kokanduse põhimõisted

Hurmaa – jaapani rahvuspuuvili. Kasvatatakse Aasias, Austraalias, Ameerikas ja Lõuna-Euroopas. Toiduks tarvitatakse hurmaa viljaliha, mis on magusa maitsega ja sisaldab palju suhkrut ja A- vitamiini. Kasutatakse puuviljasalatites, siirupite ja kompottide valmistamisel. Täisküps hurmaa on läbipaistev ning seda võib süüa lusikaga nagu õuna. Peale salatite kasutatakse ka juustu, jogurti, riisi, linnuliha, jäätise lisandina, puuviljasalatites ja küpsetiste katteks. Iisop - Iisop on maitseaine, mida võib lisada kõikidele liha-, kala- ja köögiviljatoitudele, eriti sobib koos majoraaniga. Laialdaselt kasutatakse konservitööstuses, on tuntud likööri- ja veinivürtsina. Iisopi terav maitse parandab ettevaatlikul lisamisel rasvaste toitude maitset. Kalamarinaadide valmistamisel on iisop asendamatu maitseaine, muutes tavalise räime maitset tundmatuseni. On ka asendamatu köharohi, droogist valmistatakse tõmmis kuuma veega.

Toit → Kokandus
16 allalaadimist
thumbnail
17
pptx

LOODUSLIKUD RAVIMID KURGUVALULE

õigsus kindlasti kontrollitud. Ravimteed kurguvalule Ravimtaimeaia köhatees on jahvatatud männipungi, iisopit ja aed-liivateed ­ kõik need taimed on pisikuid hävitava toimega, sisaldavad rohkesti eeterlikku õli ning on seetõttu hingamisteid puhastava toimega Ravimteed kurguvalule Kassinaeri õied sisaldavad limaaineid ja aitavad väljutada röga ning teevad kurgu pehmemaks. Neid on kasutatud ka külmetuse tees, sest tihti on külmetuse üheks tunnuseks just valus kurk. Iisop on ka soojendava toimega, palavikku alandav, higistama ajav ning toob hääle tagasi. See on meie enda pere lemmiktee külmetuse korral Ravimteed kurguvalule Kibuvitsamarjad sisaldavad karoteene, mis muudavad limaskestad tugevamaks. Lisaks teele tasub toorestest kibuvitsamarjadest teha siirupit. Taimetark lisab sellise siirupi sisse veel nelki, mis on kurgumandlipõletiku korral hea, või ka ingverit, mis on soojendav ja vereringet parandav. Siirupit võiks teha ka kadakamarjadest.

Meditsiin → Kõrvahaigused
9 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Mesinduse referaat

Optimaalne suhkrusisaldus mesilaste jaoks 50-56%. Enamikel korjetaimedel on nektar 20- 40 %-lise suhkrusisaldusega Meetaimede liigitamine kasvukoha järgi: · Põllukultuurid (putuktolmlejad taimed) · Haljasalade ja parkide meetaimed · Metsades kasvavad meetaimed · Niidu-, soo- ja karjamaataimed · Viljapuud ja marjapõõsad · Köögiviljakultuurid Spetsiaalselt külvatavad meetaimed , milledeks on: keerispea, kurgirohi, veiste südamerohi, mesiohakas, iisop, naistenõges, ussikeel jms Tähtsamad meetaimed: Kevadised meetaimed: Paju, vaher, võilill jt 6 Suvised meetaimed: Metsvaarikas, valge ristik, põdrakanep jt Sügisesed meetaimed: Kanarbik, sügisene seanupp jt Tähtsamad õietolmutaimed: Kevadised õietolmutaimed: Lepp, sarapuu, paju jt Suvised õietolmutaimed: Metsvaarikas, ristikud, põdrakanep jt Sügisesed õietolmutaimed: Kuldvits jt

Põllumajandus → Mesindus
83 allalaadimist
thumbnail
274
pdf

Maitsetaimed

viljakat kasvupinda ning päikesepaistelist kasvukohta. – On üsna külmaõrn ja kardab varakevadist päikest. – Paljundatakse peamiselt seemnetest, kuid ka poolpuitunud pistikutega. Taimede hooldamine ja saagi kogumine – Esimese kasvuaasta taimi on vaja kärpida hiljemalt augusti algul. – Alates teisest kasvuaastast kogutakse 2 saaki - juunis ja augusti algul. – Samal kasvukohal ei kasvatata üle nelja aasta. 3. HARILIK IISOP • Lad. Hyssopus officinalis Botaaniline iseloomustus ● Huulõieliste(Labiatae)(Lamiaceae) sugukond, kuni 70 cm kõrgune mitmeaastane poolpõõsas. Botaaniline iseloomustus ● Vars neljatahuline, alaosas puitunud. ● Lehed väikesed, kitsad, süstjad, terveservalised, lühikese rootsuga, asetsevad varrel paariti ristvastakuti. ● Õied on tavaliselt sinised, kuid levinud on ka roosade, violetsete ja valgete õitega iisop

Bioloogia → Ajaloolised sündmused
21 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

maitse on koirohul, humalal, estragonil. Mõruained on söögiisu tekitajad, nad suurendavad maomahla eritust. Glükosiidid on taimedes sisalduvad orgaanilised ühendid, milles mingi monosahhariid (enamasti glükoos) või disahhariid on seotud mõne mittesuhkru molekuliga. Nad on enamasti mõrud, tihti mürgised, kuid väikeses koguses stimuleerivad organismi. Parkained on enamasti viljades, vartes, vähem lehtedes. Parkainete toimel muutuvad taimed kuivatamisel tumedaks (salvei, iisop, mint, basiilik jt). Falvonoidid on taimsed pigmendid. Neid leidub õistaimede kõigis osades. Flavonoididest valmistatakse mitmesuguseid ravi- ja vitamiinipreparaate. Maitsetaimed sisaldavad rikkalikult paljusid vitamiine (C, B-grupi, K, karoteene jt) ja tohutul hulgal mineraalaineid (raud, fosfor, kaltsium, jood, väävel, räni jt). 1. MAITSETAIMED 1.1 Till Till sobib oma suurepärase värskendava aroomi ja meeldiva maitsega kaaslaseks pea kõigile toitudele

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Mesilaste korjemaa

5) Kärgedes on palju vedelat nektarit, mis kallutades tilgub välja 6) Kärjekanne on pikendatud valge vahaga 7) Hommikul on taru esisein ja lennulaud niiske Meetaimede liigitamine kasvukoha järgi Põllukultuurid (putuktolmlejad taimed) Haljasalade ja parkide meetaimed Metsades kasvavad meetaimed Niidu-, soo- ja karjamaataimed Viljapuud ja marjapõõsad Köögiviljakultuurid Spetsiaalselt külvatavad meetaimed , milledeks on: keerispea, kurgirohi, veiste südamerohi, mesiohakas, iisop, naistenõges, ussikeel. 3 Kevadised korjetaimed: Punapaju Meil looduslikult kasvav 2-4 meetri kõrgune rohkesti hargnev põõsas(harvemini madal puu),mida kasvatakse ka dekoratiivpõõsana.Nime on punapaju saanud pikkade peente ja sitkete,päikesepoolselt küljelt punaste võrsete järgi.Lineaalsüstjad või äraspidikiiljad paljad

Põllumajandus → Mesindus
50 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Absinth

Selliseid "õlisegu"-absinte peetakse tavaliselt madalakvaliteetseteks. Igal juhul pole ühtegi traditsioonilist absinti sellisel viisil tehtud. Klassikalise rohelise verte [vert] (prantsuse keeles 'roheline') absindi tegemisel, kui ei kasutata kunstlikke värvaineid, järgneb destilleerimisele ka teine leotamine taimedes, mis annavad värvi ning lisavad maitsevarjundeid. Neist taimedest on põhilised, mida kasutatakse peaaegu alati, pontose puju (Artemisia pontica), meliss ja iisop. Sellisel teel saadud joogile annab värvuse taimedest eraldunud klorofüll ja jook on kahvatu-, smaragdroheline ­ kunstlikult värvitud joogid on aga helerohelised. Et klorofüll pika aja peale laguneb, siis nii nagu puulehed, muutub ka absint seistes pruuniks. Sellist pruuni absinti nimetatakse prantsuse keeles feuille morte [föj mort] (sõna-sõnalt 'surnud leht' ehk sügisleht), ja selline tulemus on üldiselt soovitav.

Toit → Joogiõpetus
31 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

garneerimiseks. Värvi saab lisada lehtpeediga, mille lehti võib kasutada näiteks suppide valmistamisel. Eriti dekoratiivne on käharalehine lehtpetersell. Vürtsbasiilikul on erineva lehesuuruse ja -värviga sorte, mis on samuti dekoratiivsed. Lõhna ja maitse järgi eristatakse sidrun-basiilikut, laim-basiilikut, nelk-basiilikut ning kaneel-basiilikut. Mitmeaastastest taimedest on dekoratiivsed näiteks aedsalvei, tähklavendel, harilik pune, liivatee (tüümian), harilik iisop ja murulauk. Huvitava välimusega on aedruut, mis pakub aias toredat vaheldust oma hallikasroheliste lehtede ja rohekaskollaste õitega. Külvamine Aedtilli ja lehtpeterselli seemneid võib Katrin Uurmani sõnul külvata ühele peenrale hajusalt või ridadena juba maikuus. Hiljem võib harvendamisega nendest liikidest kujundada rühmad. Harvendamist vajab eelkõige petersell, aedtill võib jääda tihedalt või mõnesentimeetriste vahedega.

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Maitsetaimed

Kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, Cayenne'i pipar, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. [kalev.ee] Ürdid on aga jaheda või külma ilmastikuga maade rohttaimed, mida tihti kasvatatakse taimekasvandustes. Tooreid ürte peab hakkima, et nende maitse paremini esile tuleks. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano ehk pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk. [kalev.ee] Maitsetaimed on hõrk ja tervislik toidulisand, nad sisaldavad organismile vajalikke vitamiine. Värskete maitsetaimede lehed annavad toidule võrratu varjundi. Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega, muutub see hetkega gurmeeroaks!

Toit → Kokandus
25 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Köögiviljandus

KT1 Köögiviljandus On taimekasvatus haru, kus õpitakse tundma köögiviljataimede bioloogilisi iseärasusi ja kasvatamise agrotehnikat nii avamaal kui ka katmikala. 1, 2 ja mitme aastased rohtaimed. Köögiviljade mahlakad organid, mida kasutatakse toiduks. Maitsetaimed toidu maitsestamiseks mitte toiduks. Köögiviljad sisaldavad: 1. Valke (roheline hernes, sibul, lillkapsas) 2. Süsivesikud( kartul, kaalikas, peet, porgand) 3. Vitamiine 4. Mineraalaineid 5. Rasvu ( vähesel määral spinatis ja aedoas) Botaaniliselt liigitatakse köögiviljad peamiselt ühiste morfoloogiliste ja bioloogiliste tunnuste alusel. Ühte sugukonda kuuluvad köögiviljad on sarnaste kasvutingimustega, neil esineb sarnaseid haiguseid ja kahjureid. Enamik köögivilju on kaheidulehelised klassi esindajad. Liilialised ja kõrrelised on idulehelised. BOTAANILIN EKUULUVUS: · Ristõelised-kapsas, kaalikas, redi...

Põllumajandus → Aiandus
109 allalaadimist
thumbnail
19
doc

EESTI TAIMESTIK

*õis viietine, kroon lahk- või liitlehine, tolmukaid 10 *vili mari või kupar *eelistavad happelist mulda *palju marjataimi (rododendron, har pohl, mustikas, sinikas, sookail, hanevits) Huulõielised: *rohttaimed, poolpõõsad *vars neljakandiline, lehed ristivastakud *sisaldavad eeterlike õlisid *õied huuljad *kaks paari tolmukaid, sigimik neljajagune *õied ebamännastena või paarikaupa varresõlmedes, tihti võsu tipus *vili pähklike (salvei, iisop, meliss, basiilik, lavendel, piparmünt, kuldnõges, käbihein, valge iminõges, har pune, Tulikalised: *rohttaimed, harva liaanid või poolpõõsad *lehed juurmised või varrel vahelduvad *abilehti pole *lehed enamasti jagunevad, harva teravad *õied tipmises õisikus, harva üksikult *õieosade arv varieeruv *õied radiaalsümmeetrilised või monosüm *osa tolmukaist õiekattelehtedest muutunud nektaariumiks *vili kukkurvili, pähklike, mari, kogukukkur (roomav tulikas, kibe

Geograafia → Eesti loodusgeograafia
127 allalaadimist
thumbnail
18
odt

Eesti taimestiku eksami kordamisküsimuse vastused

viietine, kroon lahk- või liitlehine, tolmukaid 10 *vili mari või kupar *eelistavad happelist mulda *palju marjataimi (rododendron, har pohl, mustikas, sinikas, sookail, hanevits) Huulõielised: *rohttaimed, poolpõõsad *vars neljakandiline, lehed ristivastakud *sisaldavad eeterlike õlisid *õied huuljad *kaks paari tolmukaid, sigimik neljajagune *õied ebamännastena või paarikaupa varresõlmedes, tihti võsu tipus *vili pähklike (salvei, iisop, meliss, basiilik, lavendel, piparmünt, kuldnõges, käbihein, valge iminõges, har pune, Tulikalised: *rohttaimed, harva liaanid või poolpõõsad *lehed juurmised või varrel vahelduvad *abilehti pole *lehed enamasti jagunevad, harva teravad *õied tipmises õisikus, harva üksikult *õieosade arv varieeruv *õied radiaalsümmeetrilised või monosüm *osa tolmukaist õiekattelehtedest muutunud nektaariumiks *vili kukkurvili,

Bioloogia → Bioloogia
61 allalaadimist
thumbnail
70
xlsx

Aiakultuuride võrdlustabel

keskmise raskusega huumusrikas madalad sordid neutraalne muld, tuulevaikne 25 - 40 cm, kasvukoht, valguse suhtes pole lattaeduba kuni Aeduba liblikõielised eriti nõudlik 4m Füüsal maavitsalised sarnaneb tomatile kuni 50 cm päikeseline kuivemapoolsema Harilik iisop huulõielised lubjarikkama mullaga kasvukoht kuni 60 cm päikeseline, soe, viljakas muld, eelistab lubjarikast ja vett hästi Harilik aniis sarikalised läbilaskvat mulda kuni 50 cm vähenõudlik, võib kasvada Hapuoblikas tatralised poolvarjus või varjus 30 - 70 cm

Põllumajandus → Aiandus
145 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

9. KOHUPIIMAROAD 1. Kuidas kohupiima kulinaarias kasutatakse? Erinevaid suupisteid, magustoite, vormiroogasid, täidiseks pannkoogides, taignatoodetes, sellest valmistatakse klimpe ja kastmeid. Vormitoitudes koos köögiviljade, tangainete ja makaronitoodetega, puuviljade ja marjadega. 2. Milliseid maitseaineid kasutatakse kohupiimaroogade maitsestamiseks? Soola, suhkur. Vanill, essentse alkohole. Maitsetaimed: aed- harakputk, tüümian, hapuoblikas, iisop, kresssalat, kurgirohi, köömned, meliss, piparmünt. Maitseroheline: till, petersellilehed, sibula- ja murulauk. 3. Milliseid lisatoiduaineid kasutatakse kohupiimasegude valmistamiseks? Riivitud juustu, kõvaks keedetud munakollast, tükeldatud sinki või vorstitooteid, hapukoort, värskeid riivitud aedvilju, soolatid kalu jne. Rosinaid, värskeid või konserveeritud marju või puuviljatüke, keediseid, pähkleid, riivitud köögivilju(porgandit, kõrvitsat) jne. 4

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
45
doc

Õpimapp - eritoit

koirohul, humalal, estragonil. Mõruained on söögiisu tekitajad, nad suurendavad maomahla eritust. Glükosiidid on taimedes sisalduvad orgaanilised ühendid, milles mingi monosahhariid (enamasti glükoos) või disahhariid on seotud mõne mittesuhkru molekuliga. Nad on enamasti mõrud, tihti mürgised, kuid väikeses koguses stimuleerivad organismi. Parkained on enamasti viljades, vartes, vähem lehtedes. Parkainete toimel muutuvad taimed kuivatamisel tumedaks (salvei, iisop, mint, basiilik jt). Falvonoidid on taimsed pigmendid. Neid leidub õistaimede kõigis osades. Flavonoididest valmistatakse mitmesuguseid ravi- ja vitamiinipreparaate. Maitsetaimed sisaldavad rikkalikult paljusid vitamiine (C, B-grupi, K, karoteene jt) ja tohutul hulgal mineraalaineid (raud, fosfor, kaltsium, jood, väävel, räni jt). aedtill Vürtsideks nimetatakse aromaatselt mahedaid ja teravaid naturaalseid lisanditeta taimi, mida

Toit → Toidukaubandus
96 allalaadimist
thumbnail
84
docx

Botaanika eksami konspekt 2017

BOTAANIKA KÜSIMUSED TTÜ 1. Botaanika eri harud ja seosed teiste teadustega. Botaanika eriharud: 1) morfoloogia (ehitus) - anatoomia (koed & organid) - tsütoloogia (rakkude ehituse varieeruvus) - embrüoloogia (looteline areng, seeme) 2) süstemaatika (liikide rühmitamine) - florograafia (liikide käsitlemine regioonides; floorad) 3) taimegeograafia (annab flooradele tähenduse) 4) (taime-) ökoloogia 4 & 5 = ökofüsioloogia 5) taimefüsioloogia 6) paleobotaanika (väljasurnud taimed) Seosed teiste teadustega: - botaanika – meditsiini eriharu, täpsemalt farmaatsia (rohud-ravimid; rohuteadus) - agronoomia (maamajandus ja põlluteadus) - looduskaitse 2. Kes on taim? Biosüstemaatika mõttes taimeriigi esindaja. Primaarsed plastiidid, ühendav tunnus (va pruunvetikatel). Veepõhine fotosünteesiv organism. Taimeriiki kuuluvad hulkraksed päristuumsed fotosünteesivad organismid, kellel on...

Botaanika → Aiandus
28 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Botaanika Eksam

krooniga, enamasti on nektar, sageli tugev meeldiv lõhn. mesilased, Õied lühikese putke-osaga või Ristikud, enamus kimalased kannusega või nektaarium huul-õielisi suhteliselt varjatud, nõudes (iminõges, liiva-tee, ligipääsuks suuremat jõudu ja pune, iisop jt.), osavust mesiohakas Arvukad pika niidiga harali Pärn, vaarikas, ka tolmukad takis-tavad õunapuu, ka mõned nõrgemate putukate ligipääsu eukalüptid ja nektarile (neid võivad Melaleuca liigid

Keeled → inglise teaduskeel
46 allalaadimist
thumbnail
50
doc

Botaanika Eksam

krooniga, enamasti on nektar, sageli tugev meeldiv lõhn. mesilased, Õied lühikese putke-osaga või Ristikud, enamus kimalased kannusega või nektaarium huul-õielisi suhteliselt varjatud, nõudes (iminõges, liiva-tee, ligipääsuks suuremat jõudu ja pune, iisop jt.), osavust mesiohakas Arvukad pika niidiga harali Pärn, vaarikas, ka tolmukad takis-tavad õunapuu, ka mõned nõrgemate putukate ligipääsu eukalüptid ja nektarile (neid võivad Melaleuca liigid

Bioloogia → Botaanika
180 allalaadimist
thumbnail
33
docx

Koka kutseeksami küsimused ja vastused

· Estragon - munatoitude, kala, mereandide, salatikastmete ja õli ning äädika maitsestamisel. Väga hästi sobib kokku kalkuni- ja kanalihaga. Estragon sobib edukalt ka nö äädika-ekstrakti valmistamiseks. Peenestatud estragoni varred ja lehed tuleb segada äädikaga, seejärel lasta paar päeva suletud pudelis seista. Tulemuseks ongi tugeva maitsega äädika-ekstrakt, mida saab kasutada toidu maitsestamiseks. · Iisop ­ tomati ja oatoidud, sea- ja lambaliha toitudel, kurkide konserveerimisel, raviteeks 23. Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine. Tsitrusviljad: · Apelsin- Kuna ta on tsitruselistest kõige populaarsem, siis on see meie peamine C-vitamiini allikas. Maitse on mahlane ja hapukas. Apelsini sorte on palju ja neid kasutatakse erinevalt. Ühed sobivad söömiseks, teised marmelaadiks ja kolmandad mahla jaoks

Toit → Kokandus
67 allalaadimist
thumbnail
180
doc

Maastikuarhitektuuri ajalugu 2010

Lilleaeda võis istutada ka üksikuid viljapuid - peenarde keskele või nurkadesse. Kui selline "rohuaed" asus peahoone vahetus läheduses ja oli kõrge piirdega ümbritsetud, kutsuti seda giardino segreto'ks (private garden ehk salaaed). See sai Itaalia renessanssaedade lahutamatuks osaks ning sageli novellide kirjeldatud sündmuste tegevuspaigaks. Lille- ja rohuaed võis sisaldada ka köögivilju; põhiliselt aga vürts- ja ravimtaimi nagu: rosmariin, majoraan, tüümian, iisop, lavendel, koirohi, Artemisia abrotanum, oregaano, münt, salvei. Kannike, nurmenukk, rukkilill, Aquilegia, alpikann, tokkroos, saialill, malva, kukekannus, roosid, liiliad, iiris, hüatsint, tulbid, nartsissid, ülane, maikelluke, moonid, krookus. Orto variandid: Pratelli, prati, orticini: korrapärase kujuga ruudud, täidetud aromaatsete rohttaimede ja lilledega, nagu aas. Ruutude nurki või keskpunkte võisid rõhutada viljapuud (villa Farnesiani).

Arhitektuur → Maastikuarhitektuuri ajalugu
45 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

ja õitega või pikk õitsev ladvaosa. Kõik ürdid on ühtlasi ka ravimtaimed. Maitseaine valmistamisel kuivatatud ürt peenestatakse. Ürdid on aed-harakputk (aniisi lõhnaga), aed-liivatee ehk tüümian (palju eeterlikke õlisid ­ tüümianiõli), aed-piparrohi (maitse pipraselt põletav), basiilik (maitse ja lõhn meeldiv, omapärane, magusavõitu, sisaldab basiilikuõli, on nn. üldmaitseaine), estragon ehk tarhuun (tugeva aniisi lõhnaga, heleroheline), iisop (tugevalõhnaline), majoraan (maitse ja lõhn tugev, meenutab kamprit), münt (meeldiva aroomiga), piparmünt (tugevama lõhnaga kui eelmine, sisaldab piparmündiõli), pune ehk oregano ehk mägimajoraan (maitse ja lõhn meenutavad majoraani ja tüümiani), rosmariin (siniseõieline, maitse mõrkjas, meenutab männivaiku), salvei (maitselt meenutab münti, kuivatatult hallika värvusega) ja till ehk aedtill. Maitseainesegud koosnevad erinevatest maitseainetest. Tuntuim segu on karri, mille

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun