Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"aromaatseid" - 125 õppematerjali

thumbnail
9
docx

Aramiidid

Tuulik Tallinn 2011SISUKORD 1 SISSEJUHATUS Aramiidi tuntakse kui sünteetilist kiudu (aromaatsed polüamiidid), mis on kaalu arvestades tugevam kui teras. Sellest saab kõrgefektiivseid polümeerseid materjale. Kõige tuntumad kasutusalad on sõjaväes, korrakaitse ning päästeteenistuses. 2 ARAMIID KUI MÕISTE Aramiid- kiud, mille sünteetilised lineaarsed makromolekulid sisaldavad aromaatseid tuumi, mis on ühendatud amiid- või imiidsidemetega. Kusjuures vähemalt 85% amiid või imiidsidemetest seovad kahte aromaatset tuuma vahetult, ja imiidsidemeid, kui neid üldse esineb, ei ole rohkem kui amiidsidemeid. Aramiidid on välja töötatud polüamiidist. Polüamiidkiu modifitseerimisega sooviti saada tulekindlat kiudu, kuid tekkinud kiu ehitus erines polüamiidist sel määral, et aastal 1998 määratles Euroopa Liit aramiidi iseseisva kiuliigina, kuid enne seda käsitleti aramiide...

Materjaliõpetus
18 allalaadimist
thumbnail
35
rtf

11.klassi Orgaanika konspekt

klassi Orgaanika konspekt Jaan Usin 1 Süsiniku valentsolekud Orgaanilistes ainetes on süsinik neljavalentne- st. moodustab neli kovalentset sidet I valentsolek neli üksiksidet 109028´ CH4 jne Tetraeeder II valentsolek 2 üksiksidet ja 1200 1 kaksikside Tasapind CH2= CH2 III valentsolek üksikside ja kolmikside 1800 =C= O=C=O Või 2 kaksiksidet Sirge -C::: CH:::CH Metaan CH4...

Keemia
1143 allalaadimist
thumbnail
19
doc

Konjak

Mis on konjak? Konjak on valgetest viinamarjadest (peamiselt ugni blanc sordist, vähesel määral ka colombard ja folle blance) valmistatud brändi, mida toodetakse Cognac'i linnas ja maakonnas. Valmistamiseks kasutatavad viinamarjad peavad olema kasvanud Prantsusmaal rangelt kindlaks määratud piirkonnas - Charentes'es (16 ja 17 Department) ja väikeses osas Deux Sevres'is. Kogu piirkond on jaotatud kasvualadeks (cru - pr.k.) vastavalt pinnase omadustele ja klimaatilisele eripärale, mis mõjutavad lõpp-produkti omadusi. Konjakit hakati teadlikult valmistama ja tarbimiseks tootma 17. sajandi esimesel poolel. Esimese konjakimajana on 1643 aastal registreeritud Augier. Suurtest konjakitootjatest asutati kõige varem Martell - 1715 aastal. Valmistamine Antud regioonis algab viinamarjade saagikoristus tavaliselt septembri kolmandal vi neljandal nädalal. Enamus saagist koristatakse mehhaanliselt, kuid mned konjakitootjad nagu Paul Giraud, Danie...

Joogiõpetuse
69 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Keemia konspekt

Kui pea valutab siis on see vähese viina viga J . 134.karboksüül hapete iseloomustamine. Karboksüülhapped on orgaanilises keemias happed, mis sisaldavad karboksüülrühma (COOH). Liigitus Sõltuvalt karboksüülrühmade arvust eristatakse ühealuselisi (näiteks metaanhape), mitmealuselisi (näiteks oblik- ehk etaandihape) ja aromaatseid (näiteks bensoehape) karboksüülhappeid. Kõrgemaid ühealuselisi karboksüülhappeid, mille süsivesinikradikaalis on 4­20 süsiniku aatomit, nimetatakse rasvhapeteks. Füüsikalised omadused Karboksüülhapete füüsikalised omadused on tingitud nende molekulide võimest moodustada tugevaid vesiniksidemeid. Sel põhjusel on neil ka kõrge keemistemperatuur ning normaaltingimustel on nad vedelad või tahked. Süsinikuahela pikenedes väheneb nende tihedus ja lahustuvus vees....

Keemia
408 allalaadimist
thumbnail
67
txt

Konspekt aastast 2005

[email protected] 1. MIKROORGANISMIDE MITMEKESISUS Traditsiooniliselt phineb koosluste mitmekesisuse hindamine liigilise koosseisu mramisel, konkreetsete liikide arvukuse hindamisel ja iga liigi funktsiooni teadmisel. Mikroorganismide puhul on kigi nende nitajate usaldusvrne mramine hetkel veel vimatu. Miste mitmekesisus kasutamine mikroorganismide puhul on erinev kui makro-organismide korral. Mikroorganismide puhul ei ole vimalik mitmekesisuse hindamiseks kasutada ksnes organismi morfoloogilisi ja anatoomilisi tunnuseid, vaid tuleb kasutada lisaks veel spetsiifilisi fsioloogilisi tunnuseid. Rohkem kui 100 aastat phineski mikroobide mitmekesise hindamine fenotbilistel tunnustel ning mikroobide sarnasuse hindamiseks kasutati numbrilist taksonoomiat. 20 aastat tagasi arvati, et ca 40% prokarootidest on teada, praegusel hetkel on isegi...

Mikrobioloogia
42 allalaadimist
thumbnail
29
pdf

Molekulaardiagnostika

Millisel juhul on LCR eelistatud meetod PCR ­ga võrreldes LCR on suurema spetsiifilisusega kui PCR. Seda on kaval kasutada tuntud järjestuste ja punktmutatsioonide tuvastamiseks kui kasutada oleva DNA kogus on limiteeritud. 2. Milline meetod võimaldab RNA amplifitseerimist DNA juuresolekul? NASBA on RNA tuvastamiseks eriti hea meetod: RNA ahelale saab panna pöördtranskriptaasiga praimeri juurde, sünteesitakse uus ahel, RNAas lõhutakse H-ga ära ja sünteesitakse uuesti jne kuni saadakse detekteeritav kogus nukleiinhappe molekule. Tal on ka see omadus, et töötab DNA juuresolekul ­ ei pea proovi ära puhastama, mis RNA puhul on väga keeruline. Kasutatakse ka ekspressiooniproduktide määramiseks. 3. Millised ensüümid on vajalikud TMA meetodil amplifitseerimiseks? TMA- transcription mediated amplification. RNA polümeraas ja pöördtranskriptaas...

Molekulaardiagnostika
109 allalaadimist
thumbnail
12
pdf

Biodiisel

Biodiisel on keskkonnasõbralik kütus · biodiislit toodetakse taastuvatest allikatest · biodiisel on väävlivaba (alla 0,001%) · tahmaemissioonid vähenevad kuni 50% · biodiisel paiskab atmosfääri ligikaudu samapalju CO2, kui taim oma eluea jooksul on endasse sidunud (suletud CO2 ringe) · biodiisel ei sisalda bensooli ega ka teisi aromaatseid ühendeid · biodiisel vähendab süsivesinike emissioone (eriti polütsükliliste aromaatsete süsivesinike oma) · biodiisel on kergesti bioloogiliselt lagundatav ja ei ohusta õnnetuste korral pinnast ning põhjavett · biodiislil on head määrimisomadused ja ta hoiab mootorit · biodiisel on keskkonnasõbralik alternatiiv tavalisel diislile 3.1. Õhusaaste vähenemine biodiislit kasutades...

36 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Parfüümid - referaat

Parfüümide ajalugu (Wikipedia. The Free Encyclopedia.) lk. 3 2. Parfüümide koostisained ja nende kasutamine (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 3-4 *Hüdrofoobsus (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 3 *Alkoholid (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 4 *Aldehüüdid (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 4 *Estrid (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 4 *Terpenoidid (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 4 3.Terpenoidide süntees Eestis (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia.) lk. 5 4.Parfüümide kategooriad (Vikipeedia. Vaba entsüklopeedia...

Keemia
105 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Taastusvahendid

Psoriaasi puhul teostatakse teraapiat vähemalt 3-5 korda nädalas, hiljem 1 kord nädalas kuni 1 kord kuus. Kui teraapias jääb vahele 21 päeva, tuleb protseduure alustada algusest. AROOMITERAAPIA Aroomiteraapia on väga vanade traditsioonidega ravimise ja tervendamise kunst, kus kasutatakse taimedest saadud eeterlikke aromaatseid õlisid inimese keha ja meelte tervendamiseks. Eeterlike õlide kasutamisel Eestis on peamiselt kaks suunda: kosmeetiline ja teraapiline. Kosmeetikas kasutatakse õlisid eri nahatüüpide hoolduseks ja raviks või lõdvestuseks ja toniseerimiseks. Teraapiline e. tervendav moodus hõlmab peale massaazi, mis on üks tõhusamaid, ka vannid ja sauna, mähised, kompressid, kasutamise lõhnalambis jne. Enamikul juhtudel vajavad puhtad 100%-lised eeterlikud õlid kasutamisel...

Terviseõpetus
83 allalaadimist
thumbnail
13
wps

Maailma viljad

Aafrikast tulnud taimel tekkis Iraanis, Kesk-Aasias, Indias ja Hiinas erinevais kasvutingimustes palju mitmesuguseid teisendeid, mis nüüd botaaniliselt on alamliikidesse rühmitatud; alamliikidest on tuntuim melon ehk dessertmelon, temale järgneb kurkmelon. Melon ehk dessertmelon on tekkinud Ees- ja Kesk-Aasias. Aromaatseid magusaid suuri valminud vilju süüakse värskelt kui dessertköögivilja. Arvatakse, et Vana-Egiptuses, -Kreekas ja ­Roomas teda ei kasvatatud.Õhtumaale ilmus ta alles Rooma riigi lõpu poole. On teada, et Rooma riigi keiser Claudius sõi iga päev hommikueineks kaheksa melonit. Ees- ja Kesk-Aasias on melon olnud pikka aega üks peamisi toiduvilju ja on praegugi tähtis. Muhameedlaste paastukuu ramadaani ajal on melon paastuvatele usklikele hädavajalik värskendav toit. Seepärast...

Bioloogia
76 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Ka absindi mõru maitse ja rohkel tarbimisel tervist kahjustav toime on tingitud koirohust. Kasutamine ravimtaimena ­Tee vähendab mao- ja soolegaase ning mao ülihappesust, ravib nii kõhulahtisust kui ka kroonilist kõhukinnisust, samuti maksahaiguseid ja ainevahetushäireid. Kasutatud ka soolenugiliste vastase ja uriinieritust soodustava vahendina. Muud kasutusalad ­ Sisaldab rikkalikult eeterlikke õlisid ja aromaatseid happeid. Taime kasutatakse tugeva vänge lõhna tõttu koide, aga ka kirpude ja prussakate peletamiseks Kasutamine haljastuses ­ ilutaimena sobib püsilillepeenrasse ilusa hallikasrohelise lehestiku tõttu. Muu oluline informatsioon - Taim on suures koguses või pideval tarbimisel mürgine. Eluohtlikke mürgistusi on esinenud ravimi liigsel tarbimisel soolenugilistest vabanemiseks või abordi esilekutsumiseks. Loomadele pole ohtlik, kuid piimale annab kibeda maitse. Ettevaatust...

Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Jumestuse ajalugu

Mõju pidi olema vägev, sest legendi järgi võlus see nii Caesarit kui Antoniust. Egiptusele iseloomulik on ka komme värvida peopesi ja jalataldu oranzika hennaga (Lawsonia inermis) ja vahetevahel kullata rinnanibusid. Mehed rõhutasid jälle sinakashalli värviga oimukohtadel veresooni. Lõhnaaineid kasutati ohtralt. Egiptuses kandsid naised paruka peal salvitilka, millest sulas soojenedes juustesse aromaatseid õlisid. Lisaks sellele kasutati lõhnavaid kõrvarõngaid, millest tilkus parfüümi selle kandja õlgadele. Päeva ilma heade lõhnadeta peeti kaotsiläinuks. Tina Turner Kleopatrana Kleopatra make up Mari Sarv 3 Eesti Esimene Erakosmeetikakool Jumestuse teooria...

Ajalugu
134 allalaadimist
thumbnail
16
doc

Jäätmekäitluse referaat

(Kapak 2004: 25) 2) Anorgaanilised makrokomponendid: Ca, Mg, Na, K,NH4, Fe, Mn, Cl, SO4 ja HCO3 3) Raskemetallid:Cd, Cr, Cu, Pb, Ni ja Zn. 4) Ksenobiootilised orgaanilised komponendid, mis tulenevad kodumajapidamisest või tööstuslikest kemikaalidest. Need sisaldavad teiste seas hulgaliselt aromaatseid vesinikkarbonaate, fenoole, kloreeritud aromaatseid ühendeid, pestitsiide jt. Veel võib leida prügilast boori, sulfiide, arseeni, seleeni, baariumi, liitiumi, elavhõbedat ja koobaltit. (Peet 2004: 9-10) 7 5. Prügila sulgemise võimalikud variandid 1. Keskkonnamõjude hindamine: Vastavalt jäätmekäitlusseadusele peab prügila sulgemiskava koostamisel arvestama...

Ökoloogia ja...
175 allalaadimist
thumbnail
38
docx

Valge veini ja toidu kokkusobivus

Chenin Blanc ­ üks tähtsamaid Loire'i oru viinamarjasorte. Veinid on väga aromaatsed, hea happega ja puuviljased. Kui viinamarjad on korjatud hilissügisel, võib vein olla magus, elegantse happega ja väga pikaealine. Tähtsal kohal on mari Lõuna-Aafrika Vabariigis, kuid seal nimetatakse seda Steeniks. Seal annab kergeid, aromaatseid , rohuseid ja puuviljaseid veine. Kasvatatakse ka veel Californias, Uus- Meremaal, Argentinas ja Tsiilis, kus tuntakse Pinot Blanco nime all. Clairette ­ madala happesusega, hilja valmiv mari, mida kunagi kasutati Lõuna- Prantsusmaal vermuti baasveinina. Viimasel ajal on sellele marjale hakatud rohkem Mari Akkermann Valge veini ja toidu kokkusobivus tähelepanu pöörama. Kasvatatakse põhiliselt Lõuna-Prantsusmaal Languedocis, Provanc'is...

Kokandus
46 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Karboksüülhapped

Üldvalem R-COOH või HOOC-R Karboksüülhapete nimetused tuletatakse süsivesinike nimetustest ja lisatakse nimele lõppu lõppliide - hape. N: CH3CH3 (etaan) CH3COOH (etaanhape) Sõltuvalt karboksüülrühmade arvust eristatakse monohappeid (metaanhape) ja dihappeid (oblik- ehk etaandihape). Lisaks on olemas ka aromaatseid karboksüülhappeid (bensoehape), küllastumata karboksüühappeid (süsivesinikahelas on mitmekordsed sidemed, näiteks propeenhape ehk akrüülhape) ja hüdroksühappeid (sisaldavad karboksüülrühmade kõrval hüdroksüülrühmi, näiteks 2-hüdroksüpropaanhape ehk piimhape). Kõrgemaid karboksüülhappeid, mis sisaldavad 4-20 süsiniku aatomit, nimetatakse rasvhapeteks. Üht või mitut aminorühma sisaldavaid karboksüülhappeid nimetatakse aminohapeteks....

Keemia
223 allalaadimist
thumbnail
22
docx

Veinid

Aroomis valdavalt "rohelised" lõhnad, värskete rohttaimede ja põõsaste omad. Sèmillon- Sellest valmistatakse suurepäraseid veine Bordeaux´s (eriti väärishallitusega dessertveine) ja Hunteri orus. Trebbiano- Maailma kõige laialdasemalt kasvatatav ja igavaim valge viinamarjasort. Ideaalne konjaki valmistamiseks. Viognier- Kõige rohkem kontsentreerunud Rhône´i oru põhjaossa, kus sellest valmistatakse täidlasi aromaatseid veine, kuid äratab nüüd tähelepanu ka Californias. 5. VEINIVALMISTAMINE 5.1 Saagikoristus ja purustamine Veinivalmistamise esimene staadium on viinamarjakoristus. Seda tehakse masinatega või käsitsi. Mehaaniline koristus sobib harilikult tasasel või veidi lainjal maal. Marjade kvaliteet on peaaegu sama hea kui käsitsi koristamisel. Ent käsitsi noppimisel on võimalik paremini valida ja korjata terveid kobaraid, ilma et mahl hakkaks jooksma, mis...

Kaubandus ökonoomika
84 allalaadimist
thumbnail
4
odt

Biodiisel (referaat)

Metanooliaurud kogutakse kokku ja taaskasutatakse. Biodiisli eelised: *On biolagundatav; *Toodetakse taastuvatest allikatest *On väävlivaba (alla 0,001%) *Tahmaemissioonid vähenevad kuni 50%, põleb puhtamalt kui konventsionaalne diislikütus *Paiskab atmosfääri ligikaudu samapalju CO2, kui taim oma eluea jooksul on endasse sidunud *Ei sisalda bensooli ega ka teisi aromaatseid ühendeid *Vähendab süsivesinike emissioone *Head määrimisomadused ja hoiab mootorit *Keskkonnasõbralik alternatiiv tavalisele diislile *Kergesti bioloogiliselt lagundatav ja ei ohusta õnnetuse korral pinnast ning põhjavett. Jäätmete käitlemine. *Srot (tekib rapsiõli tootmisel) ­ kogutakse kokku ja läheb loomasöödaks. *Glütserool (tekib biodiisli tootmisel) ­ on kasutatav kosmeetikatööstuses. Piisavalt suurte...

Ohuõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Parfüüm

Lille-Puu-Ambra ( Blijan, Samsara, Joop!) 2. Lille-Vürtsi-Ambra( Poison, Red Door) 3. Pehme-Ambra (Tabu, Shalimar) 4. Tsitruse-Ambra 5. Lille-Poolambra (Opium,Coco) G. Naha Alajaotusesse kuuluvad: 1. Naha (Tabac Blond) 2. Lille-Naha 3. Tubaka-Naha Millest nahal imeliselt lõhnav parfüüm siis koosneb? Kuni 19. sajandini valmistati vedelaid lõhnaaineid peaaegu täielikult taimedest, segades nendest eraldatud aromaatseid õlisid. Lisaks kasutati ka mõningaid loomset päritolu lõhnavaid aineid. Tänapäevases lõhnas on suurem osa koostisainetest aga kemikaalid, millest paljud on saadud taimedest, aga ka tõrvast, naftast ja muudest kummalistest allikatest. Keemilised ühendid annavad lõhna ja lisaks sellele parandavad ka teisi lõhnu, muutes need kauakestvamaks või omavahel sobivamaks. Kuigi oleks ilus arvata, et tuntud nimega moelooja ise lõhna valmis segab, on see tegelikult peamiselt keemikute mängumaa...

Keemia
55 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Orgaaniline keemia I

oksüdeeruvad katalüsaatorite (vask , hõbe) manulusel ja tekivad aldehüüdid, reageerivad leelismetallidega ja moodustuvad alkoholaadid, hüdrateeruvad ( st vee eraldumine alkoholi molekulidest ) ja tekib eeter või alkeen . Lähtudes sellest , mitu rühma on seotud süsinikuga, mis annab C-OH sideme, jagatakse alkohole : primaatseteks(etanool) , sekundaarseteks(2- propanool) ja tertsiaarseteks(2-metüül- 2-propanool). Fenoolideks nimetatakse aromaatseid hüdroksüülühendeid, milles hüdroksüülrühm asetseb aromaatsesse süsteemi kuuluva süsiniku juures. Seotud otse benseenituumaga. Peamiselt toodetakse teda sünteetiliselt benseenist (benseensulfoonhappe või klorobenseeni reaktsioon alusega) . Fenool on omapärase lõhnaga, värvuseta, mürgine kristalne aine. Vees lahustub raskesti, õhus oksüdeerub kergesti ja värvub roosakaks. Fenooli keemilised omadused on tingitud aromaatsest tuumast ja hüdroksüülrühmast...

Orgaaniline keemia
674 allalaadimist
thumbnail
17
doc

Okas- ja lehtpuidu keemiline koostis

6 Traditsiooniline naturaalne saepuru suits. Traditsiooniline saepuru suits koosneb kahest faasist: -Tahke faas (silmaga nähtavad osakesed) -Gaasiline faas (nähtamatu) PUIDU PÕLEMINE Puidu põlemisel tekibGaase25 % Süsi32 % Vesi27 % Tõrva16 % SUITSU TAHKE FAAS: Naturaalse puusuitsu tahke faas ei lahustu vees ja see sisaldab ca 70 erinevat keemilist ühendit: -Lenduv tuhk -Pigi, tõrv Pigi sisaldab polütsüklilisi aromaatseid süsiniku-ühendeid SUITSU GAASILINE FAAS: Saepuru suitsu gaasiline faas on vees lahustuv ja sisaldab: -Aur -Fenoolid (suitsu maitse ja -aroom) -Karbonüülid (suitsutatud tootele omane värvus) -Happed (äädikhape [5] 0 2.7 Puidu niiskus. Niiskus on puu biomassi kui kütuse kahjulik komponent, mis vähendab kütteväärtust, suurendab põlemisgaasi mahtu ja halvendab süttimist. Puidu niiskuse määramiseks võetava proovi kogus oleneb kütuse osakeste suurusest ja...

Keemia
41 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun