Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"toitudele" - 120 õppematerjali

thumbnail
4
doc

India köök

LASSID Lassid on Indiast pärinevad jogurtipõhjalised joogid, mis aitavad leevendada põletavate maitseainete toimet. Lassi sisaldab alati ohtralt purustatud toidujääd, mis aitab organismi jahutada. Lassit võib meie toidukultuuris pakkuda ka järelroana, serveerides seda eelnevalt sügavkülmas hoitud kõrgetest klaasidest ja pikavarrelise teelusikaga varustatuna. Indias elab palju rahvaid, suure maa-ala looduslikud ja klimaatilised tingimused on eri paikades erisugused. Paljud usundid on toitlustamise suhtes rangete nõuetega. Selle kõige tagajärjel ei ole olemas ühtset india kööki. Kuigi looduslikud eeldused toiduainete tootmiseks on enamikul maal väga head, on paljude Indias elavate inimeste toit kehv. Mitmed usundid keelavad liha ja igasuguse lihasaaduste, isegi kalade, munade ja piima tarbimise. Seepärast on hulk rahvast puhtakujulised vegetaarlased ja söövad peamiselt riisi, putrusid, aedvilju. Kellel piima kasutamine on lubatud, need...

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
39 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Piprad

Koostas: Käty Kivirand Õppegrupp: MY08 Juhendaja: Vaike Vetka Piprad jagatakse: Must pipar Roheline pipar Valge pipar Rosé pipar Piprad 2 Must pipar (Maitseainete kuningas) Levinum vürts Eestis. Must pipar on seda parem, mida kõveramad, tumedamad ja raskemad on pipraterad. Parimaks sordiks peetakse malabari pipart. Sageli öeldakse, et must pipar on kõige universaalsem vürts, tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum vürts. Piprad 3 Kasvatatakse Indias, Indoneesias, Tais, Malaisias, Singapuris, Laoses, Vietnamis, Kariibi mere saartel, Lõuna-Ameerikas. Maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Harva maitsestatakse - magusaid suupisteid (piparkooke jms). On pipardest vürtsikaim, tugeva aroomi ja täidlase maitsega. Saadaval kuivatatud teradena, ...

Toit → Toiduainete õpetus
22 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Tähtvili

kutsutakse teda tähtpuuviljaks. Liha on mahlakas ja meenutab kurki ning maitseb ka sama värskelt aga palju hapukamalt. Koor on sile ja seda saab süüa. Valmimata vili on heleroheline ja valmis vili kollane. Aga sa ei pea ootama et vili valmiks. Valmimata vili maitseb täpselt samamoodi kui valmisvili. Tähtpuuvilja C-vitamiin aitab külmetuse vastu. Kasutada saab kaunistuseks salatitele, kokteilidele-jookidele ja mitmesugustele teistele külmadele toitudele, kuid mitte kuumadele toitudele. Säilitada saab seda ideaalsel temperatuuril, 5...7 kraadi juures säilib tähtvili 3 nädalat. Erinevates keeltes: ladina k: Averrhoa carambola inglise k: Carambola saksa k: Karambole, Sternfrucht rootsi k: Carambola Kasutatud allikas on : www.google.ee otsing.

Toit → Toiduainete õpetus
14 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehikopärased toidud

Sobivad suurepäraselt üleküpsetamiseks ja dippimiseks. QUESADILLA - Juustuga ja muude komponentidega täidetud, pooleks murtud ja mõlemalt poolt praetud nisutortilla. TACO - Mehhikopärane ,,sändvits", mis koosneb täidetud ja volditud maisitortillast. Enamus tacosid on tehtud krõbedast (fritüüris praetud) tortilla taskust, aga on olemas ka pehme versioon. TACO KASTE - Tomatist, sibulast ja tsillist valmistatud maitsekas kaste. Tähtis komponent tacodele ja teistele mehhiko toitudele. TACO TASKU - ,,Klassikaline taco". Maisijahust valmistatud U-kujuline friteeritud tortilla. TACO KAUSS - Maisijahust valmistatud kausikujuline friteeritud tortilla. TACO MAITSEAINESEGU ­ Maitseainesegu, mis tõstab esile tüüpilise mehhiko maitse tortillade ja tacode lihatäidistes (hakkliha, veiseliha ja kana). TORTILLA - Nisu- või maisijahust valmistatud pehme, õhuke mehhiko leib. TORTILLA CHIPS - Kolmnurksed maisikrõpsud. Saadaval juustu- või tsillimaitselised.

Toit → Kokandus
15 allalaadimist
thumbnail
6
odp

Parmesan

Parmesan e. Parma juust Päritolu Itaalia köögi kõige tuntum esindaja Originaalnimega parmigiano-reggiano Päritolu ulatub kuni 11.sajandisse Iseloomustus Valmistakse Itaalias Keskmiselt 37% rasvasisaldusega Kuiv,väga kõva Teralise, peaaegu kristalse struktuuriga juust Valmistamiseks kulub u 2 aastat Ühe kilo juustu valmistamiseks kasutatakse 16- 20 liitrit erinõuetele piima Väärtused Sisaldab väga palju väärtuslike aineid,nagu näiteks:vitamiine,proteiine,aminohappeid jne.. Juust seedib väga kiirest Juust sobib nii vanematele inimestele kui ka lastele ning ka haigetele. Eripärad Maitse on väga intensiivne, juust aga ise väga kõva Juustu riivides muutub see mannataoliseks Kuumtöötlemisel juust peaaegu ei sula Juust kasutatakse pigem maitsestamiseks kui toiduainete omavaheliseks sidumiseks ...

Toit → Toiduainete õpetus
19 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Itaalia köök

Rõõska piima tarvitatakse toiduks väga harva, koort peaaegu üldse mitte. Rohkesti aga valmistatakse toite juustust ning juustuga. Magustoidud Itaalias Magustotudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi ­ martsipani, pähklikooke , torte ning jäätist. Maitsetamine ja muu Toite maitsestatakse aniisiseemnete, nelgi, paprikapulbri ja pipraga. Väga palju lisatakse toitudele sibulaid, küüslauku, peterselli, tüümiani, basiilikut, estragoni ja teisi maitsvaid lehti värskelt või kuivatatult. Rasvadest on esikohal oliiviõli, vähem kasutatakse puuvillaseemneõli, searasva ning pekki. Võid ja margariini valmistatakse vähe. Salatid tehakse õlikastmega. Olulised toiduained Itaalias Oliiviõli Tomat Ansoovis (kala, meenutab heeringat) Kapparid Lillkapsas Seened Oliivid Prosciutto sink Rukola(salati leht)

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
6
ppt

Kreeka majandus ja muusika

Sõnade ja muusika kooskasutamine ulatub tagasi antiik ja bütsantsiaega Antiikaja pillid lüüra, lauto, erinevad vilepillid ja löökpillid Hea teada! Riigi kõrgeim punkt on Olümpose mägi Kreeka on Euroopa tsivilisatsiooni häll, kus antiikaja õpetlased arendasid oluliselt nii filosoofiat, meditsiini, matemaatikat kui ka astronoomiat Kreeka köök põhineb kitse ja lambalihal Populaarsed on samuti kalatoidud Oliiviõli toodetakse suures koguses ja see annab kreeka toitudele iseloomuliku maitse Kasutatud kirjandus http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/ greece/index_et.htm http://www.ecb.int/euro/coins/html/gr.et.html http://www.24tundi.ee/?id=66934 http://www.reisiekspert.ee/default.asp/ac/riik/lan/ee/id/6 5

Geograafia → Geograafia
6 allalaadimist
thumbnail
26
ppt

Kodutöö 5 vürtsi, 5 ürti

ning meie organismile. Estragon Estragon on maitseürt, mis on Prantsuse köögis väga levinud ja mida sageli teatakse ka tarhuni nime all. Estragon esineb looduslikult ja on üks parimaid maitseaineid. Ainulaadne on ta maitseainena äädikas leotatult. Taime lehed ja võrsed lõika peeneks, pane pudelisse ja vala üle söögiäädikaga. Sule pudel ja pärast lühiajalist seismist saad eriti hea maitse ja aroomiga ekstrakti, mida võib lisada toitudele. Lehtedele võid uuesti äädika peale kallata. Kasutatakse Kana-, küüliku- ja seenetoitude maitsestamiseks Hapukoore-ürdikastmetesse Majoneesikastmetesse Küpsetatud ja hautatud toitude maitsestamiseks Limonaadi maitsestamiseks Piparmünt Piparmünt kuulub huulõieliste perekonda, on vähenõudlik, umbes 50 cm kõrgune taim. Varrest lähtuv roomav juurestik moodustab võsusid, mis võtavad juured alla ja nendest võsudest saab taime paljundada

Toit → toiduainete sensoorse...
5 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Muna

Keetmisaeg minutit Kasutatakse omleti Gulinaarias saab Kasutatakse soolaste ja valmistamisel, keeksi kasutada näiiteks magusate roogade Kasutamis- valmistamisel, toitude valmistamisel. Nt: võimalused pannkookides. Osadel kaunistamisel. paneeringud, toiduvalmista võimalustel saab Sobivad hästi laste kastmed(soojad, mises kasutada ka tavalise toitudele. Jaapanis külmad), muna asemel. kasutatakse seda pagar/kondiitri toitu laste kooli toodangus, keedetult, einetes. praetult jne... 20-25 eurot tükk 8-9 euro senti tükk 10-14 euro senti tükk Hind (1 tk.) VUTIMUNA JAANALINNUMUNA KANAMUNA

Toit → Toiduained
5 allalaadimist
thumbnail
4
pptx

Itaalia toidust

mitte. Rohkesti aga valmistatakse toite juustust ning juustuga. Rasvadest on esikohal oliiviõli, vähem kasutatakse puuvillaseemneõli, searasva ning pekki. Võid ja margariini valmistatakse vähe. Salatid tehakse õlikastmega. Magustotudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi ­ martsipani, pähklikooke , torte ning jäätist. Toite maitsestatakse aniisiseemnete, nelgi, paprikapulbri ja pipraga. Väga palju lisatakse toitudele sibulaid, küüslauku, peterselli, tüümiani, basiilikut, estragoni ja teisi maitsvaid lehti värskelt või kuivatatult.

Toit → Kokandus
5 allalaadimist
thumbnail
19
docx

KOLMEKÄIGULINE PIDULIK ÕHTUSÖÖK

Toidud valmistan, viin lauda ja teenindan ise. Eelkatte juurde kuuluvad ka maitseainete toosid, üldjoogiklaasid, leivataldrikud, söögiriistad ja salvrätikud. Salvrätikud on valmistatud valgest riidest, volditud pidulikult. Maitseainete komplekti asetan koos lillekaunistusega laua vasakusse äärde keskele. 5 TEHNOLOOGILISED KAARDID JA HINNAKALGULATSIOONOD Peedi püreesupp Maitseained on kantud ettevõtte kuludesse ja toidu hinna katab toitudele lisatud juurdehindlus. Hinnad on arvestatus kooli laohinndade eeskujul ja need on käibemaksuta. Köögiviljapuljong on keedetud koolis ja sellest ka puljongi madal hind. Valmistamine 1. Panen köögiviljapuljongi potti keema. 2. Lõikan kooritud peedid väikesteks kuubikuteks, panen keevasse puljongisse, lisan äädika ning lasen tasasel tulel 40 minutit haududa. 3. Lisan tükeldatud kartuli ja sibula ning hautan, kuni kõik köögiviljad on pehmed. 4

Muu → Kutsevalik
12 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

PRANTSUSE KÖÖK

kasutamine. TOIDU VALMISTAMINE Valitakse kõrgekvaliteedilisi tooraineid. Välditakse toiduainete purustamist ja segamist. Osatakse osavalt valmistada salateid ja kastmeid (arvatakse teatavat üle 3000 kastme retsepti) Vein on põhikomponent lihamarinaadide ja kalapuljongite koostises. Suppidest eelistatakse puljongeid, kreemsuppe ja püreesuppe. Magustoitudest on lemmikud vahukoor, puuviljakompotid ja jäätis. TOIDU SERVEERIMINE Kaunilt, kuid lihtsalt Soojadele toitudele soojendatud vaagnad Toitude asetus on kindel, et näha millise toiduga on tegemist Aineid ei segata omavahel palju Eine koostis Väikesed külmad suupisted ­ võileivakesed, salatid, Munatoit ­ omlett, munad vormikestes, keedetud munad. Kalatoit ­ väikeste tükkidena keedetud või praetud Soe või külm lihatoit (entrée) vastava kastmega. Aedviljatoit Salat­ enamasti lehtsalat. Juust Magustoit­ tort, kook, puding. Puuvili ­ kirsid, banaanid, viinamarjad või kompott. Kohv tavad

Kultuur-Kunst → Kultuur
6 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

salatikastmete ja maitseäädikate koostises. Estragon on tuntud sauce béarnaise koostisosa, samuti andis just estragon värvi ja maitse tuntud rohelisele “Tarhuni” limonaadile. Estragon esineb looduslikult ja on üks parimaid maitseaineid. Ainulaadne on ta maitseainena äädikas leotatult. Taime lehed ja võrsed lõika peeneks, pane pudelisse ja vala üle söögiäädikaga. Sule pudel ja pärast lühiajalist seismist saad eriti hea maitse ja aroomiga ekstrakti, mida võib lisada toitudele. Lehtedele võid uuesti äädika peale kallata Vürtsid: Kaneel Kaneeli on juba antiikajast kõrgelt hinnatud maitse- ning ravimtaimena. Keskajal oli kaneel lausa kulla hinnas ning tänapäeval on see meie köögis üks sagedamini kasutatavaid vürtse. Vürtsina kasutatakse loorberiliste sugukonda kuuluva kaneelipuu koort (Cortex cinnamoni). Kaneeli (Cinnamomum zeylanicum) tunti Hiinas juba 2700. aastal eKr. Peagi

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Referaat "Puuviljad"

Liha on mahlakas ja meenutab kurki ning maitseb ka sama värskelt aga palju hapukamalt. Koor on sile ja seda saab süüa. Valmimata vili on heleroheline ja valmis vili kollane. Aga sa ei pea ootama et vili valmiks. Valmimata vili maitseb täpselt samamoodi kui valmisvili. Tähtpuuvilja C- vitamiin aitab külmetuse vastu. Kasutada saab kaunistuseks salatitele, kokteilidele-jookidele ja mitmesugustele teistele külmadele toitudele, kuid mitte kuumadele toitudele. Lichi Selle kareda koorega mahlaka puuvilja koduks on subtroopiline Lõuna-Hiina. Kõrged ja kaunid litšimetsad on aastatuhandete jooksul vaimustanud Hiina poeete, kes pole väsinud kiitmast varjuliste salude ilu ja viljade hõrku maitset. Praegu kasvatatakse litšipuid peale Hiina mujalgi Kagu-Aasias, aga ka Havail, Floridas, Californias, Austraalias, Indias, Madagaskaril, isegi Euroopa kasvuhoonetes, kuhu nad jõudsid juba 19. sajandi alguses. Litši sugulastest tunneme kõige paremini

Toit → Kokandus
19 allalaadimist
thumbnail
2
doc

"Loodus teab paremini..."

võinud tappa isegi külm talv või põuasele suvele järgnenud nälg. Meie ainsaks võimaluseks oleks olnud loota looduse heldusele ja elada üks päev korraga. Tänapäeva inimene, aga tunneb ennast kõikvõimsana ja arvab, et vaid tema teab kõikidest maailma asjadest ning suudab kõike muuta. Kas pole tore, et poest saame kõike valida oma külmikusse? Kuid kas see on ka hea meie organismile? Kindlasti mitte. Poest ostetud toitudele lisatakse säilitusaineid, mis võivad tekitada peavalu ning maoärritust, ning sünteetilisi värvaineid, mis võivad põhjustada närvilisust ning lastel hüperaktiivsust. Kuid loodus pakub inimesele kõiki vajalikke toitaineid, mis on saadud taimse või loomse päritoluga toorainest. Näiteks merevetikad, sojauba, puuviljad, piim, kala jne. Inimesel pole vaja muud teha, kui looduse pakutud produkte teadlikult tarbida. Vähem saastatud kohtades on toitainete kvaliteet kõrgem kui linnade

Eesti keel → Eesti keel
135 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Kreeka toidud ja köök

Kreeka Koostas: Maria Kustala Riigist Kreeka on riik Kagu-Euroopas Joonia mere ja Egeuse mere ääres; Kreeka rannajoon on väga liigestatud, saarte ja poolsaarterohke; Halduslikult jaguneb Kreeka piirkondadeks ja need omakorda maakondadeks; 14.12.12 2 Kreeka köök Toitude eripära: üsna tervislikud toidud toorõli, mis pressitakse värsketest oliividest toidud on värvikirevad ja aromaatsed eeskätt kasutatakse kergelt kättesaadavaid kohalikke produkte leiba, küpsetisi, makaronitooteid, värskeid puu- ja juurvilju, kala ja oliivõli Käiku lähevad peaaegu kõik kohalikud loomaliigid, kusjuures paljude retseptide koostisse kuulub ka sisikond. Kasutatakse ka palju hapupiimatooteid 14.12.1...

Toit → Toitumise alused
39 allalaadimist
thumbnail
13
pptx

Lõuna-Korea kultuuri esitlus

rahvas seda igapäevaselt · Nüüd kasutatakse ainult pühadel ja tähtsatel puhkudel Traditsioonilis Click to edit Master text styles Second level ed söögid Third level Fourth level Fifth level · Sarnanevad Jaapani ning Hiina toitudele, kuid on kujunenud enda stiil ning unikaalsus · Kõige populaarsemad toidud on riis, kimchi ja kimbap Meelelahutus ja kultuur · Väga lai ning tuntud · Mitmed laulud ning Click to edit Master text styles Second level filmid on Third level Fourth level

Kultuur-Kunst → Kultuur
3 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Venemaa kahe maailmasõja vahel

tagasi Probleemid: Kolhooside esimeheks võhikud Puudus vajalik tehnika, elekter Palka ei makstnud Kord aastas anti ülejääke Ukrainas võeti kogu viljasaak ära, nälga suri üle 5 miljoni inimese ­ teadlik tegevus Kes varadest ei loobunud nim kulakutes ja saadeti siberisse, siberi omad kõrbetesse Järjekorras seismine keelati ära Tööle ei tohtinud hilineda-võidi vangi panna hilinemise eest, töökohta vahetada ei tohtinud Talongisüsteem toitudele Katkematu tööstaaz- 2 töökoha vahe ei tohtinud olla rohkem kui 4 nädalat Välispoliitika Dualistlik- kahepalgelisus-sokutada teistesse riikidesse riigipöörajaid ja teostada maailma revolutsiooni, arendada ja sobitada häid suhteid suurriikidega Mingi hetk loobuti

Ajalugu → Maailmasõjad
3 allalaadimist
thumbnail
1
docx

E-ained maiustustes

nende mõju on aga pigem vastupidine loodetule, need ei langeta kehakaalu vaid kujundavad terviseriski. Suhkruasendajad on kunstlikud ning tervisele kahjulikud eained, mis võivad põhjustada kõrvaltoimeid nagu närvilisus, depressioon või isegi kantserogeensus e vähkkasvajaid tekitav toime. Krõpsud aga sisaldavad maitsetugevdajaid enimkasutatav neist on naatrium(vesinik)glutamaat (E621), mis annab töödeldud toitudele soolase meki. Maitsetugevdajad põhjustavad närvilisust ja kergesti ärrituvust, neid sisaldavaid toite ei tohiks (väike) lapsed üldse süüa. Osadel inimestel võib rohke naatriumglutamaat toidus põhjustada haiguslikke nähtusi näo ja rindkere punetust või valu, kuumatunnet, peavalu, mis kaovad poole tunni möödudes. (Seda nähtust on hakatud nimetama "hiina restorani sündroomiks", kuna naatriumglutamaati on aastatuhandeid kasutatud hiina köögis.)

Keemia → Keemia
30 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Sügavkülmutamine

Külmutamise 10 käsku 1. Külmuta vaid kvaliteetseid tooteid ja toorainet. 2. Lülita sügavkülmkapp külmutamistemperatuurile vähemalt pool päeva varem. 3. Vali sobiv taara või pakkematerjal. Toiduained mis levitavad lõhna paki eriti hoolikalt (soovitav kasutada kauplustes müügil olevaid spetsiaalseid sügavkülmutamiseks mõeldud karpe ja kilekotte). 4. Jahuta toiduained enne külmutamist 5. Valmistoit paki portsjonitena. 6. Vedelatele toitudele jäta umbes 1/10 jagu paisumisruumi. 7. Märgi pakenditele sisu ja külmutamise kuupäev. 8. Ära külmuta liiga suurt kogust korraga. 9. Ära ava sügavkülmuti ust või kaant asjata. 10. Sulata sügavkülmuti, kui härmatist on 0,5 - 1 cm. Tärnid * - temperatuur - 6C ** - temperatuur - 12C *** - temperatuur - 18C **** - temperatuur - 18C, pikaajaliseks säilitamiseks

Kategooriata → Tööõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
14
pdf

Köögileksikon

kuuluvad: purustatud küüslauk, basiilik, seeder-või piiniamänniseemned, oliivõli ja parmesani juust. Tavaliselt kasutatakse pastas, tänapäeval lisatakse erinevatele toitudele, nt tomati-mozzarella võileiva vahele, köögiviljasuppi maitseainena jne. Piima kõrbemine (kuidas vältida?) ­ enne piima keetmist panna poti põhja natuke vett, lasta see keema ja siis alles lisada piim.

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
29 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

Falvonoidid on taimsed pigmendid. Neid leidub õistaimede kõigis osades. Flavonoididest valmistatakse mitmesuguseid ravi- ja vitamiinipreparaate. Maitsetaimed sisaldavad rikkalikult paljusid vitamiine (C, B-grupi, K, karoteene jt) ja tohutul hulgal mineraalaineid (raud, fosfor, kaltsium, jood, väävel, räni jt). 1. MAITSETAIMED 1.1 Till Till sobib oma suurepärase värskendava aroomi ja meeldiva maitsega kaaslaseks pea kõigile toitudele. Till sisaldab vitamiine, mineraalaineid, kiudaineid, fütontsiide, samuti makro- ja mikroelemente. Sarnaselt peterselliga on ka tillis organismile soodne kaltsiumi ja fosfori vahekord. Till parandab söögiisu, soodustab seedimist ning on rahustava toimega. Till võimaldab maitsestamisel piirata keedusoola hulka, seetõttu on till kasulik eriti lastele ja südamehaigetele. 1.2 Petersell Petersellilehtede kõrge C-vitamiini, karotiini- ja erinevate mikroelementide sisaldus teeb

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Koka 2. kursuse eksamiküsimused vastustega.

Kapsaid kasutatakse erinevate pajaroogade valmistamiseks, neist tehakse täidetud rulle, salateid. 21) Nimeta viis maitsetaime ehk ürti, nende kasutamine Basiilik, Estragon, Tüümian, Koriander, hapuoblikas. Neid kasutatakse erinevate toitude maitsestamiseks. 22) Iseloomusta luuviljalisi ja tsitruselisi puuvilju, nende kasutamine Tsutruselisi puuvilju kasutatakse nende mahla ja koore pärast, need annavad väga omapärase maitse toitudele, tsitruseliste puuviljade koor riivitakse erinevate magustoitude sisse või peale, mahla kasutatakse kas jookides või toitudes. 23) Nimeta vähemalt viis põhimaitseainet ehk vürtsi. Nende kasutamine Ingver, Kaneel, kardemon, karri, loorber, nelk, valge pipar. Neid kasutatakse toitudele omapärase või terava maitse andmiseks. 24) Kirjelda külmade ja külmutatud magustoitude valmistamist, serveerimine Külmutatud magustoite valmistatakse kasutatakse piima või mahlasi või püreesi

Toit → Kokk
182 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Prantsuse kokad.

Enne teda oli prantsuse kokakunst suuresti keskaegne: paksud lääged kastmed pidid varjama riknenud liha maitset, raskepärased toidud maitsesid magushapult ning teravamaitselisi vürtse peeti ülimateks delikatessideks. Kui Caterina Prantsusmaale tuli, tõi ta endaga kaasa mitu oma Firenze kokka, kes olid hästi kursis itaalia köögi peensustega; see oli märksa kergem ja õrnem kui prantsuse oma, ühtlasi oli see paremini tasakaalus, sest renessanss oli lisanud toitudele hulga kõige erinevamaid tervislikke köögivilju, mida ei peetud enam lihtsalt vaeste ninaesiseks. Click to edit Master text styles Second level Third level Fourth level Fifth level Maria de Medic Sarnaselt Caterina de Medicile täiustas Maria de Medici (1575 1642, Prantsuse kuninga Henri IV abikaasa) omalt pooltki Prantsuse kokakunsti

Toit → Toitumisõpetus
12 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Elektriga ja elektrita töövahend

Peamine parameeter, mille eest mootor vastutab on pöörlemise kiirus. Lihtsamatel mudelitel on üks-kaks kiirust, kallimatel variantidel aga neli ja enam. Kiiruste vahemik ulatub 15 kuni 12000 pöördeni minutis. Suuremad kiirused on head peenestamiseks, aeglasemad kiirused aga segamiseks. Kombaini tööanumaid valmistatakse plastikust, klaasist ning harvem ka metallist (viimane on hea liha töötlemiseks). Saadaval on tagavara nõud erinevat liiki toitudele (näiteks liha või taigna jaoks). Väga kasulikud on tagavara anumad üheaegselt mitme toidu valmistamisel. Samuti on väga mugav, kui nõu on valmistatud löögi- ja temperatuurikindlast klaasist kuna siis on võimalik teda jätta kõrge kuumuse kätte ning jätkata hiljem (näiteks kastmete) valmistamist. Köögikombainiga on kaasas 7 tarvikut, mis täidavad 28 erinevat funktsiooni. Need on: roostevabast terasest tera hakkimiseks, kloppimiseks, kreemistamiseks, purustamiseks,

Masinaehitus → Seadmete õpetus
12 allalaadimist
thumbnail
23
ppt

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid slideshow

Köögis kasutatavad serveerimisvahendid Serveerimiskärud Kärusid võib kasutada lauakatmisvahendite toimetamiseks saali enne selle avamist, portsjonite üheaegseks toimetamiseks saali suurte kliendirühmade puhul ja roogade serveerimiseks. Serveerimiskärud · Serveerimine Inglise moodi, Prantsusmaal tuntud ka kui Diner a la Russe · Road vormistatakse ja serveeritakse kliendile nähtavalt söögisaalis Serveerimiskärud · Hea kasutada toitude transportimisel · Kärud valmistatakse varakult ette vajalike serveerimisvahendite, salvrätikute, maitseainete ja lisanditega. · "Viimase minuti" toidud (soojad toidud, kuumad joogid) pannakse kärule vahetult enne serveerimist. Soojendusplaadid Lauanõud · Lauanõud võivad olla portselanist, fajansist, klaasist, metallist, puust ja paberist. · Nõud peavad olema hügie...

Toit → Toitlustus
13 allalaadimist
thumbnail
15
ppt

Vene köök

· Toitude maisestamine on hoolikas, põhineb tervislikel alustel. Palju lisatakse taimseid maiseaineid, mis ühtkasi toiteväärtust tõstavad. sibulat, küüslauku, sellerit, peterselli, mädaõigast, tilli, estragoni jt. Lõunapoolsetel aladel hinnatakse kinzat, tkemalisid, paprikar. Vürtside valik on mitmekesine: looberileht, pipar, sinep, ingver, muskaatpähkkel, saffran, kardemon, kaneel ja paljud teised annavad toitudele eripäraseid maitseid. Paljudesse toitudesse kuuluvad päklid- kreeka, sarapuu- ja maapähklid, mis peale maitse parandamise suurendavad ka toituvust. Pliinide ja kalamarjaga maiustamine on praegu moeasi ­ nagu kõik muu külluslik, kirglik, särav ja kirev, mis vene kultuurist pärit Pliinid Pliinid ehk suured õhukesed ülepannikoogid. Slaavlaste vastlaroog. Pliine pakutakse nii soolaste kui magusate katetega. Luksuslikul laual

Toit → Kokandus
66 allalaadimist
thumbnail
32
ppt

Hispaania

plaksutamine ja kingakontsade klõpsutamine. Sageli on tantsijatel käes kastanjetid ja tamburiin  http://www.youtube.com/watch? v=hgitRq_0410  Tunutumad filmitähed : Antonio Banderas ja Penelope Cruz Hispaania köök  Hispaania köök on tüüpiline Vahemere maade köök, mida iseloomustab maitserohelise, tomatite, baklažaanide, pipra ja oliivide rohkus. Maitseaineid tarvitavad hispaanlased mõõdukalt, üksnes safranit pannakse toitudele palju.  Tuntumad hispaania toidud on paella(riis mereandide ja tükeldatud lihaga), gazpacho (mitmesugustest aedviljadest külm supp), tortilla (omlett köögiviljade, juustu, maitserohelise, sibulaga ). Hispaania köögist rääkides ei saa üle ega ümber igas kõrtsis, baaris ja kohvikus pakutavatest kergetest suupistetest, nagu tapas. Hispaania köögi juurde kuuluvad kahtlemata mereannid. Kasutatud materjal  http://et.wikipedia

Geograafia → Euroopa
14 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Maitseained

Vürtse ja maitseained tuleb hoida eraldi nõudes, sest aroom lahtub ja võõrad lõhnad hakkavad kiiresti külge ROOGADE MAITSESTAMINE Roogade maitsestamisel läheb tarvis täpsust, intuitsiiooni, mõõdutunnet ning head haistmis- ja maitsmismeelt Maitse üle ei tasu vaielda, kuna erilisi ja üllatavaid maitsete kombinatsioone tasub ilma eelarvamusteta proovida Kui palju ja milliseid maitseaineid kasutatakse, selle määrab retsept ja kokk. Maitseainetega saad toitudele soodsat vaheldust, kuna maitseainete kogus toidu kogukuludest on ainult 1 %. ROOGADE MAITSESTAMINE Maitse tugevus sõltub kogusest sama maitseainega võid maitsestada nii tugevalt kui kergelt. Maitseaineid kasutades võid asendada soola täielikult või osaliselt Tervislikult toitu valmistades tasub alati eelistada maitseaineid ja ürte soola asemel Maitseained ja happed (näiteks: jogurt, sidrun, äädikas) moodustavad maitsekombinatsiooni, millest võid tihtipeale soola üldse ära jätta.

Toit → Kokandus
36 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Koka eksami kordamisküsimused

üle 150 kraadisel kuumusel mürgiseid aineid eritama. 19. Parim enne - toiduaine on parem enne seda kuupäeva. Kõlblik kuni - tohi seda toiduainet enam süüa, sest selle säilivus on läbi. 20. Lillkapsas, spargelkapsas, peakapsas (kapsarullid, kapsasnitsel) 21. Basiilik, koriander, estragon, tüümian, pune. Kasutatakse erinevate toitude maitsestamiseks. 22. Tsutruselisi puuvilju kasutatakse nende mahla ja koore pärast, need annavad väga omapärase maitse toitudele, tsitruseliste puuviljade koor riivitakse erinevate magustoitude sisse või peale, mahla kasutatakse kas jookides või toitudes. 23. Ingver, Kaneel, kardemon, karri, loorber, nelk, valge pipar. Neid kasutatakse toitudele omapärase või terava maitse andmiseks. 24. Külmutatud magustoite valmistatakse kasutatakse piima või mahlasi või püreesi. Kasutada võib ka tarrendaineid. Alguses tehakse segu valmis ja hiljem lastakse neil külmuda, valmimisaeg sõltub magustoidust

Toit → Kokandus
79 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Toiduainete kuumtöötlusviisid

• Praadimisel tekib pruunikas koorik PRAADIMINE • Väheses rasvas praadimine • Rohkes rasvas praadimine • Frittimine • Rasvata praadimine • Praeahjus küpsetamine • Grillimine • Röstimine • Pruunistamine • Üleküpsetamine PRAADIMINE • Väheses rasvas praadimisel lisatakse rasva 5–10% praetava toiduaine kogusest. Toiduaine asetatakse kuumale pannile kuuma rasva sisse ning seda keeratakse pannil ainult üks kord. Selline praadimisviis sobib peaaegu kõikidele toitudele (nt pannkoogid, kotletid, köögiviljad, liha, kartulid) • Rohkes rasvas praadimisel on rasva vähemalt 1/3 praetava toiduaine kogusest. Rasv kuumutatakse pannil, toiduaine asetatakse selle sisse, praetakse kuni kooriku tekkimiseni ja pööratakse siis ümber. Sobib tooreste kartulite, linnuliha praadimiseks. • Röstimine sarnaneb grillimisega, see toimub ilma rasvata, nt kuumal kuival pannil (pähkleid) või spetsiaalses röstris (sai). Röstida võib veel seemneid, leiba jm.

Toit → Toit ja toitumine
8 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Kodutöö 5 rahandus

Seega kuluks päevas toidu valmistamisele 1h 30min. Seega toiduvalmistamise asemel nädala sees tööd tehes teeniks sama ajaga kuus 300 eurot. Söömine väljas Väljas süües maksab üks toidukord umbes 6 eurot. Päevas tuleks süüa vähemalt 3 korralikku einet, seega kuluks ühe päevaga 18 eurot toidule. Kuus teeks see kokku 540 eurot. Lisaks tuleks poest osta veel väiksemad toidukorrad, sest vaid kolmest toidukorrast ei piisa. Seega lisandub veel päevas ligi 3 eurot muudele toitudele. Kuus teeb see kokku 90 eurot. Kokku kuluks niiviisi toitudes 630 eurot kuus toidule. Koristaja palkamine Koristaja keskmine tunnitasu Eestis on ligi 5, kui sellest maksud maha arvestada. Keskmise 70 ruutmeetrise korteri puhastamiseks kulub korraga umbes 3 tundi. Sellise töö eest on aga mõistlik maksta tükitööna, sest vastasel juhul võib töötaja asjatult venitama hakata. Ühe korra eest oleks mõistlik maksta 15 eurot. Korterit tuleks koristada kord nädalas. Järelikult kulub

Majandus → Majandus
9 allalaadimist
thumbnail
8
pptx

Kreeka köök

Riik on jagatud 13 administratiivringkonnaks. Üle 50 % Kreeka tööstusest paikneb Suur-Ateena piirkonnas. Peamised majandusharud on põllumajandus, turism, ehitus ja laevandus. Tuntuimad tänapäeva kreeklased on rezissöör Kostas Gavras, Nobeli preemia laureaat Odysseus Elitis ning helilooja Mikis Theodorakis. Kreeka köök põhineb kitse- ja lambalihal. Populaarsed on samuti kalatoidud. Oliiviõli toodetakse suures koguses ja see annab kreeka toitudele iseloomuliku maitse Kreeka köök Kreeklastele meeldib hästi süüa ning nad on selles valdkonnas jõudnud nii oivaliste tulemusteni, et Kreeka kööki tuntakse ja tunnustatakse kõikjal maailmas. Geograafiline asend on soosinud nii Lähis-Idast, kaugemalt idamaadest kui Euroopast tulevaid kulinaarseid mõjutusi, mille segunemisel on tekkinud hulk uusi unikaalseid maitsenüansse. Põhitoiduaineteks kreeka köögis on oliiviõli, tomat ja sidrun. Värsked toiduained

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
36 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Kõigel siin ilmas on hind

Tema ähvardused ei olnud otsesed, kuid viitasid sellele, et neid võib oodata must tulevik. Inimesed kuulasid teda enese heaolu pärast ning sellest raamatust näeb selgelt, kui suur hind on sõnadel. Sportlased on sellised inimesed, kes on valmis ohverdama kõike heade tulemuste nimel. Nad on valmis treenima mitu korda päevas, isegi 6-8 tundi, toituma ainult ettenähtud programmi järgi ­ peavad ütlema ei enda lemmik toitudele, vahest jääb isiklik elu ning lapsed tahaplaanile. Kõik see on ainult sportliku tulemuse jaoks. Kõige kõrgeimaks hinnaks on sportlastele medalid, mis on saadud Olümpia mängudelt, Euroopa- või siis Maailma meistrivõistlustelt, samuti ka isiklikud- ja maailmarekordid, mis pakuvad neile rahuldust ja rõõmu. See kõik on enda elu ohverdamise hind. Kas see on väärt seda? Iga sportlane otsustab seda ise.

Kirjandus → Kirjandus
231 allalaadimist
thumbnail
30
pptx

Portugal

registreerima. Selleks tuleb pöörduda kohaliku pädeva ametiasutuse poole mitte hiljem kui 90 päeva möödudes riiki sisenemise päevast arvates. TOIT •Hispaania ja portugali toidud koosnevad suures hulgas eri toiduainetest •Rohkesti valmistatakse ühepajatoite, millel on iseloomulik paljude lihaliikide, vorstide, kalade ja aedviljade kasutamine ühekorraga •Hispaania ja Portugali rannikul leidub palju mitmesuguseid karploomi ning kalu, mis toitudele eripärase, meil mittesaavutava maitse annavad. • Põhjapoolsetel aladel teravilja- nisu, otra, kaera, rukist. Lõunarajoonides apelsinid, sidrunid, õlipuud, viinamarjad, banaanid ja teised subtroopilised viljapuud.  •Mägikarjamaadel lambaid, peetakse ka sigu ning kasvatatakse kanu, kitsi, vähem veiseid JOOK • Valmistatakse veine • Eriti kuulsad on Portugalis Duero orus toodetavad punased, valged ka kuldkollased portveinid.

Geograafia → Geograafia
4 allalaadimist
thumbnail
2
odt

Julius Caesar, Octavianus Augustus

kasutusele Juliuse kalendri. 44. aastat e.Kr otsustas senat nimetada Caesari sünnikuu tema auks juulikuuks. Sõdades näitas Caesar end hea väejuhina ja lõi enesele tubli sõjaväe, kes oli oma pealikule sõnakuulelik ja truu. Edasi andis ta välja seadused, mis nõudsid põhjalikumat põlluharimist ja teedeparandamist, et hõlbustada liiklemist ja kaupade vedu. Caesar keelas ära üleliigse uhkuseajamise. Seadus määras kindlaks, kui palju võis kodanik kulutada toitudele ja missugust kallihinnalist rõivast ei tohtinud ta kanda. Kaubanduse edendamiseks võttis ta tarvitusele kallihinnalise kuldraha, kuna seni tarvitati ainult hõberahasid. U. 44 a. pakkus üks ta poolehoidjaist, konsul Marcus Antonius, talle kuningatrooni, kuid Caesar keeldus sellest: ta kartis rahva rahutust ja otsustas esialgu hoiduda ametlikust monarhia väljakuulutamisest. Keiser Octavianus Augustus Gaius Ocatvius Thurinus elas 23. september 63 eKr- 19. august 14 pKr

Ajalugu → Ajalugu
9 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

Kaunistades kas või kõige lihtsamat toitu ürtidega muutub see hetkega gurmeeroaks. Samuti saab maitsetaimi kasutades piirata soola ja teravate piprasegude kasutamist, millega liialdamine pole tervisele just kõige parem. Maitsetaimed on tervislikud, nad sisaldavad vajalikke vitamiine organismile. Teinekord aitab tuju tõsta üksnes taimede tärkamise ootus. Ürdid pole üksnes kasulikud, vaid ka kaunid. Kui talvelgi tahaks toitudele lisada kuivatatud maitsetaimede asemel värskeid, kuid poeletil leidub vaid tilli ja peterselli, tasub roheline panna kasvama parem oma köögiaknale. Maitsetaimed on mitmekülgselt kasulikud ­ nad annavad toitudele huvitava lisaväärtuse ja on kasulikud ka organismile. Näiteks rosmariin, koriander, seller, basiilik ja küüslauk on paljudes maades tuntud koguni nii maitse- kui ka ravimtaimedena. Maitsetaimede liigitus VÜRTSIDE LIIGITUS

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
8
ppt

Mehhiko rahvusköök

Toitudest · Ühepajatoite, milles liha köögiviljade ja maisi või kuivatatud kaunviljadega koos keedetakse, valmistatakse loendamatuis kombinatsioonides. Ühine on see, et need kõik väga palju ning mitmekesiseid aineid sesaldavad. Riis keedetakse enamasti eraldi. · Magustoiduna süüakse peamisel puuvilju ­ apelsine, mangosid, virsikuid jt, kuid valmistatakse ka kuumutatud toite munadest, pähklitest, puuviljadest ja suhkrust. Tihti lisatakse toitudele pruuni, rafineerimata suhkrut. Selle maitse erineb valgest suhkrust. Tarvitatakse ka melassi. Tortiljad Mehhiko ja Tex-Mex köögis · Tex-Mexi enchilada (entshilada) on üleni täidisega kaetud, seejärel rulli keeratud ja lõpuks kastmega kaetult üle küpsetatud pehme tortilja. Mehhikos pannakse enchilada-täidis lihtsalt kahe tortilja vahele. · Flauta (flau'ta) ehk flööt on ümber vähese lihatäidise toruks keeratud ja pannil pruunistatud tortilja.

Toit → Kokandus
42 allalaadimist
thumbnail
2
docx

Tänapäevane Eesti köök

Jõulude ajal on kindlasti iga pere söögilaual endiselt verivorstid, mis juba oma lõhnaga tekitavad Ave Kiiber omamoodi meeleolu. Ei puudu jõululaualt ning ka igapäevaelus, igapäevaelus küll vähem, aga sült laualt. Sülti söödi nii vanal ajal, kui ka tänapäeval, üldjuhul on see omane vaid Eesti köögile. Lisaks eelnevatele toitudele on nii vana aja Eesti kui ka tänapäeva Eesti toiduks metsaseened. Armastatuim igapäevaroog on kindlasti hapukoore seenekaste, sellele lisaks armastatakse ka igasuguseid seeneroogasid ning purki pandud marineeritud seeni. Kindlalt ja suure au sees on püsinud nii vana aja köögis kui ka tänapäeva Eesti köögis kartulitoidud. Enamjaolt on meie kõigi igapäeva toiduks kartul, sellele lisandub kas tavaline jahukaste, koorekaste või erinevad külmad kastmed

Toit → Kokk
24 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Gruusia köök

Gruusias kasvab rikkalikult pähkli- ja viljapuid, mitmekesistada, erilisi maitseid anda ja toidusedelit rikastada. Pähklitest valmistatakse mitmesuguseid kastmeid, pirukaid ja magustoite. Tihti kuuluvad pähklid suppide, köögivilja- ning lihatoitude koostisse. Puuvilju tarvitatakse toitudes mitmesugustes valmimisastmed (poolvalminult, küpselt, veinina), saavutades vaheldusrikkaid maitseid. Baklazaane, tomateid ja pabrikat lisatakse paljudele toitudele. Liha valik on samuti mitmekesine. Lambaliha kõrval süüakse palju kana-, sea - ja veiseliha ning siseelundeid. Toidu valmistusviisid on vaheldusrikkad, paljud gruusia toidud on võitnud ülemaailmalise tunnustuse- hartsoo- supp, ploomidega hautatud liha jm. Toite maitsestatakse pipra, kaneeli, safrani, kardemoni, köömnete, paprika ja paljude teiste vürtsidega. Maitserohelisena tarvitatakse peale tilli ja peterselli veel estragoni, kinzat, piparmünti. Peale nende lisatakse toitudele

Toit → Toit ja toitumine
7 allalaadimist
thumbnail
18
pptx

Talurahva toidud - PowerPoint

Marju söödi kohapeal Seeni kupatati ja soolati Kalatoidud Hoiustati soolatult Soolasilk, silgusoolvesi Soolakala (räim, rääbis, ahven jt) Vinnutati (räim, lest, väiksemaid kalu; haugi, latikat, siiga) Randlased sõid värsket kala iga päev Liha ja veretoidud Liha söödi peamiselt talvel Mardipäevaks hani, kadripäevaks kana Pulmadeks või matusteks mullikas/vasikas/lammas/noor siga/kodulind Päädikutest ja kehvemast lihast suppi Jaheliha Soolati sisse Pekki lisati paljudele toitudele Vinnutamine Pühadeks või pidudeks liha küpsetati Verikäkid Verileib Verivorst Piim ja piimasaadused Valdavalt oli toidu kõrval hapupiim Hapuks läinud piimalt riisuti koor võikirnusse ja löödi võiks Võid säilitati soolatult Petipiim Hapu ehk kirnurokka Kohupiim Kohupiimakattega korbid Sõir Argi ja peojoogid Hapuroka Kali ja taar Mahlakali (kasemahlast) Kadakamarjajook või ­tee Meejook (meeõlu) Õlu Ohvriõlu (nim kahjaks) Soeõlu ehk peergas (pulmadeks)

Ajalugu → Ajalugu
23 allalaadimist
thumbnail
15
pptx

Ürdid

Basiilikuga võib maitsestada kõiki salateid, köögivilja-, kala- ja liha-, ka kruubi-, kaerahelbe- ja munatoite, marinaade ja kastmeid. Rosmariin o On aromaatsete lehtedega maitsetaim, tarvitatakse kala- ja lihatoitude maitsestamiseks. o Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. o Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele o Päritolu: Vahemeremaadelt o Kasvatatakse Väike - Aasias, Taga - Kaukasias, Krimmis, Floridas. o Rosmariini lehed on nahkjad, allakäändunud servaga. Need on lineaalsed, kuni 3,5 cm pikkused ja 0,4 cm laiused. Värsked lehed on hallikasrohelised, alumine pind valge viltjas. Ka kuivatatud lehed on hallikasrohelised. o Rohkesti kasutatakse Kreekas, Itaalias, Saksamaal,Skandinaaviamaades ja USA-s. Retseptid Tomatikaste tüümianiga:

Toit → Toiduainete õpetus
23 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Toiduainete tunnusmärgid

ja toite, samuti tutvustada maaelu ja maaettevõtlust läbi omapäraste ja maitsvate toitude. Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojal on pikaajaline kogemus toiduainete kvaliteedi hindamisel sensoorse analüüsi teel, kuid senini puudus võimalus hinnata tooteid ja toite, mida jaekaubanduses ei müüda. Tiitel Tunnustatud Eesti Maatoit pakkus võimaluse ka nendele toidukäitlejatele, kes kasutavad otseturustust. Selle projekti kaudu said oma toitudele ja toodetele tiitlit taotleda kõik maal tegutsevad väikeettevõtjad. Hindamisel keskenduti eelkõige kvaliteedile, kuid lisaboonuse andis toidu või toote juurde käiv lugu ja serveering. Maatoitude ja -toodete valmistamisel hinnati traditsioone, kuid ei unustatud ka uuenduslikku lähenemist. Tunnustamiseks esitati pagaritooteid, liha, kala, piimatooteid, magustoite ja muid eestimaiseid toite üle kogu Eestimaa.

Toit → Kokandus
30 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Itaalia köök

Salatid tehakse õlikastemga. Magustoitudena süüakse puuvilju rikkalikus valikus, pähkleid ja nendest valmistatud maiustusi- Martsipani, pähklikooke, torte ning Jäätiseid.Toite maitsestamiseks kasutatakse Aniisiseemneid, Nelki, Paprikapulbrit ja Pipart. Väga palju lisatakse toitudele Sibulaid, Küüslauku, Peterselli, Tüümiani, Basiilikut, Estragoni- ja teisi maitsvaid lehti värskelt või kuivatatult.Itaalia köögi kõige tuntumad toidud on Pitsad ja pastatoidud. Kõik erinevad tooted, mida valmistatakse Nisujahust, Muna ja Soolaga nimetatakse Pastadeks. Värske pasta, pasta fresca pärineb Põhja Itaaliast, nii nagu pasta secca pärineb Lõuna Itaaliast. Esimene pasta põhiretsept avaldati 1300 a. ja see koosneb: jahust, munast ja soolast. Koduse pasta retsepti

Toit → Kokandus
35 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Shiitake

hepatiiti, kõrgvererõhu tõbe, hingamisteede infektsiooni põdevate haigete tervisliku seisundi parandamisel. Shiitakest on olnud abi ka sooleparasiitide puhul, mis Aasia maades on kaunis sageli esinev nakkus. 3 SEENE KASUTUSALAD Kulinaarsete omaduste poolest on eriti hinnatud kuivatatud shiitakest valmistatud pulber, mis annab toitudele erilise aroomi ning hõrgutava maitse. Belgias on hakatud shiitakest kasutama ka erilise õllesordi valmistamiseks, millele on säilivusajaks antud 2 aastat. Shitake on suurepärane tugevamaitseline tiheda viljalihaga seen, mille kasvatus on kvantitatiivselt maailmas teisel kohal peale shampinjone. Seda toodetakse umbes 4.milj.tonni. Soomes shiitake kasvatus on hetkel üsna algstaadiumis kogemuste ja oskuste puudumise tõttu. Soomes toodetakse umbes 85 tonni shiitakest aastas

Loodus → Loodus õpetus
9 allalaadimist
thumbnail
7
doc

SIBULKÖÖGIVILJAD

Hinnatud ravim rahvameditsiinis Roheline sibul Süüakse varre osa Sisaldab rohkelt C-vitamiini Säilitatakse jahedas, kaetud kilega Porrulauk Leidub palju mikroelemente: raud, vask, räni, molübdeen, kaalium jne Vitamiine on rohkem tumedates lehtedes Sobib paljude toitude kõrvale- köögivili, liha, mereannid, pasta, juust jne... Murulauk Murulauk sisaldab palju vitamiine Oma tugeva maitse tõttu sobib suurepäraselt pea kõikidele toitudele Suppide ja kastmete puhul on soovitus murulauk lisada alles toidu serveerimisel Murulauk võimaldab toidu maitsestamisel piirata keedusoola hulka KAPSAD Sisaldavad rohkelt kiudaineid ... mineraalaineid ( oluline K,Ca) ... vitamiine On kergesti omastatavad, seega sobib vegetaarlastele Annavad vähe kaloreid Liigitatakse peaga ja peata Säilitatakse jahedas Tundlikud etüleeni suhtes ( ei tohi hoida õunte, pirnide, ploomide ja tomatite lähedal.

Toit → Toiduainete õpetus
26 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitseained India köögis

Koostises domineerivad vürtsköömen, kardemon, koriander, must pipar, nelk, cayenne'i pipar ja kaneel. Garam masalat lisatakse roogadele kas valmistamise lõppjärgus või riputatakse toidule vahetult enne serveerimist. · Ingver Ingver on juur, mida kasutatakse värskena. Ingver on teravalõhnaline, peaaegu tsitrusemaitseline, soojendava efektiga. Ingveri tervislikkus ja hõrk maitse muudab ta meeldivaks lisandiks paljudele toitudele, alates salatitest kuni magustoitudeni. Toidud, kuhu sobib lisada kaneeli, lisatakse ka ingverit. Ingveriteed pakutakse toidu kõrvale kõikides riikides, eriti sobivad rasvasemate toitude puhul. Pulbrina võib teda riputada salatitele, võileibadele, ka praadidele. Ingverit sobib lisada kõikidesse marinaadidesse, liha-, kala-, vorsti- ja linnulihatoitudesse. Hästi sobib juurviljatoitudesse, eriti kõrvitsasse. Lisatakse

Toit → Rahvusköögid
21 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Kursuse töö - vürtsid

kirdeosast. Jahvatatult on see pipar kahvatu oranz või hallikas kollane. Cayenne pipar on palju tugevama maitsega kui punapipar ning tal on jahvatatult terav vürtsikas aroom. Paljudes maades nimetatakse teravamaitselisi punapipra sorte chilliks. (,,Maitsetaimed,Maitseained"-autor V.Pohljobin Tallinn ,,Valgus ,, 1983.) Lauapipar Lauapipar on 2-2,5cm pikkused helepunased, mõõdukalt terava maitsega viljad mida lisatakse sageli juba valmis toitudele, millest ka nimetus lauapipar. Üsna tihti kasutatakse lauapipar valesti - pipardatakse valmistoitu selle asemel, et lisada pipar toitudele valmistamise ajal. Punapipar kuulub teravamaitselise karri ja paljude teiste vürtsisegude koostisesse. Pipraid eristatakse värvuse järgi - must, valge, hall ja pruunpipar. Tõelistel pipardel ei ole midagi ühist punapipraga (paprikaga) ega ka mitmete teiste kulinaarias pipardeks nimetatavate maitseainetega (vürtspipar ehk piment, mauri pipar).

Toit → Toit ja toitumine
11 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Üld- ja sotsiaalpsühholoogia

Haistmise sotsiaalne funktsioon-lõhna abil teiste äratundmine jaa kommunikatsioon nt looma märgistavad enda territooriumi MAITSEMEEL Stiimulik on maitsetekitajad-molekulid, mis kanduvad edasi vedelikus, mitte õhus Maitseretseptorid asuvad keelel aga ka suulaes ja kõri ülaosas Maitsemeel tugineb viiele retseptori tüübile:soolane, magus, hapu, mõru ja umami- maitse mis on omane paljudele kõrge proteiini sisaldusega toitudele Iga retseptor reageerib mingil määral kõikide maitseekitajatega Maitse-eelistused on kujundatud õppimises MULTIMODAALNE TAJU M tajume maailma erinevate meelte kogmine Sünteesia ehk teiste aistingute teke Värvide kuulmine, külm-sinine värvus, soe-kollane värv

Psühholoogia → Psühholoogia
42 allalaadimist
thumbnail
5
doc

"Söömine-joomine keskaegses Tallinnas"-kokkuvõte

SÖÖMINE-JOOMINE KESKAEGSES TALLINNAS Inna Põltsam TOIDUAINETE VALIK LIIVIMAAL Keskaja Euroopas kuulus inimese toidusedelis kõige tähtsam koht teraviljadest valmistatud toitudele, ennekõike muidugi leivale, kuid ka putrudele, suppidele jne. Muinasajal olid Eesti peamisteks viljakultuurideks rukis ja oder. Samuti kasvatati ka tatart, kaera ja nisu. Seoses talivilja kasvatamisega kujunesid eeldused kolmeviljasüsteemi levikuks. See oli maaviljeluse tähtsaim uuendus, mis keskaeg kaasa tõi. Selle tulemusena kasvas haritava maa pindala, suurenes saagikus, mitmekesistus toodangu sortiment ning tänu sellele paranes oluliselt inimeste toitumine.

Ajalugu → Ajalugu
61 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun