Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Maitsetaimed (0)

3 HALB
Punktid
Vasakule Paremale
Maitsetaimed #1 Maitsetaimed #2 Maitsetaimed #3 Maitsetaimed #4 Maitsetaimed #5 Maitsetaimed #6 Maitsetaimed #7 Maitsetaimed #8
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 8 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2009-05-17 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 35 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor liisa03 Õppematerjali autor
Maitsetaimede iseseisev töö.
Aine:
Toitainete õpetus

Kasutatud allikad

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

tuharatele. Vajaduse korral mässida need kohad ka toidukilega sisse. (www.naistemaailm.ee) Tüümiani auru vann Tüümian on ideaalne rasusele näonahale - mõjub nahka puhastavalt. Kodus saab teha näo auruvanni. Panna pesukaussi 10­20 g kuivi või 100­200 g värskelt peenestatud ürte ja valada peale 2­3 l keeva vett. Seejärel tõmmata rätik üle pea ja pesukausi ning olla 5­10 min. auru sees. Tüümian on tugeva lõhna ja kasulike omadustega maitsetaim, mida on hinnatud juba iidsetest aegadest peale. Lisa tüümianiga oma toidule ja tervisele veidi vürtsi! Tüümian ehk aed-liivatee on läbi aegade mänginud rolli looduslikus meditsiinis, kus teda on kasutatud rindkere- ja hingamisteede probleemide puhul, nagu köha, bronhiit, hingamisteede katarr. Väidetavalt toimib tüümian närvisüsteemi stimuleerivalt ja selle tulemusel võib leeveneda depressioon, halvad unenäod, unetus ja melanhoolia. Ajalugu mäletab tüümiani

Bioloogia
thumbnail
2
doc

Tüümian ehk aed-liivatee

Tüümian ehk aed-liivatee Taim on tuntud vanas Kreekas, Egiptuses ja Idamaades. Suure tervistav toime on meel, mis on korjatud liivateega kaetud nõlvadelt. Liivatee on iidsetest aegadest olnud lugupidamises, seda tunnistab ka tema kasutamine usurituaalidel. Tema ladinakeelne nimetus thymus on tuletatud sõnast "hing", "eluhingus", sest liivateel olevat võime anda inimesele elu tagasi. Ka keskajal tähistas liivatee elujõudu. Rüütlid kandsid liivateepärgi, mille ümber sumisesid mesilased. Liivatee on kogu maailmas tunnustatud kui ilu-, mee-, maitse- ja ravimtaim. Parimaks peetakse Prantsusmaa aed-liivateed. Ka eestlased on teda kasvatanud aedades või korjanud mereäärsetelt aladelt lähisugulast nõmm- liivateed. Vanasti aeti liivatee suitsuga tarest halbu sõnu, kurje vaime ja pahu haigusi välja. Kui tuppa on tekkinud kopitanud lõhn, kõrvaldatakse see liivatee suitsuga. Liivatee on rikas eeterlike õlide poolest. Ta sisaldab tugevat antiseptilist, omapärase lõhnaga t

Ajalugu
thumbnail
4
odt

Aed-harakputk

PÄRNU KUTSEHARIDUSKESKUS KOKK Berit Tõnts Aed-harakputk Uurimustöö Juhendaja:Marina Madisson Pärnu 2010 Aed-harakputk Aed-harakputk (Anthriscus cerefolium) on sarikaliste sugukonna harakputke perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Aed-harakputk on sulgjate lehtede ja väikeste valgete sarikaliste õitega rohttaim. Välimuselt meenutab ta siledalehist peterselli. Ta on maitsetaim, mille ürdi magusavõitu kerget maitset võiks võrrelda peterselli ja aniisi peene seguga. Taimele annab tema aromaatsuse eeterlik õli,mis koosneb paljudest komponentidest, sealhulgas metüülhavikool ja anetool, mis vastutab aniisimaitse eest. Aed-harakputke kasutatakse peamiselt Kesk- ja Lääne-Euroopas, eriti austatakse teda prantsuse köögis. Aed-harakputk kuulub koos estragoni, tüümiani ja peterselliga ka klassikalise viiest ürdist koosneva prantsuse maitsekomplekti fines herbes

Sissejuatus õpingutesse
thumbnail
6
docx

Maitsetaimede kasvatus

Kooli nimi Nimi Klass MAITSETAIMEDE KASVATUS Referaat Juhendaja: õpetaja nimi Koht 2010 Maitsetaimede kasvatus Sissejuhatus: Mis on üleüldse maitsetaimed ehk ürdid? Tihtipeale aetakse neid segamini vürtsidega. Ürdid on aromaatsed maitseained, mis on pärit taimede rohtsetest osadest. Seevastu vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel) või risoomist (nt ingver). Mina teen juttu järgmistest maitsetaimedest: aed-harakputk, hapu oblikas, murulauk,

Geograafia
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Paljundamine seemnetega Saagi kogumine Esimene saak kogutakse õitsemise algul kuiva ilmaga enne keskpäeva, siis on taimed kõige aroomikamad. Teist korda lõigatakse uuesti kasvanud külgvõrsed sügisel enne öökülmi. Võsusid võib lõigata kogu suve jooksul ja kasutada värskelt. Majoraani saab hästi ka õlis konserveerida. Kasutamine maitsetaimena sobib vorstide ja verivorstide ning igasuguste liha- ja köögiviljatoitude maitsestamisek. Majoraan kuulub maitsetaimede segusse. Hinnatud maitsetaim slovakkia köögis. Kasutatakse värskelt ja kuivatatult, kuid korraga väheses koguses!! Kasutamine ravimtaimena spasme ja puhitust leevendav, seedimist soodustav Muud kasutusalad kasutatakse konservi- ja alkoholitööstuses. Kasutamine haljastuses Majoraani võib üheaastase maitsetaimena edukalt kasvatada rõdukastides või püttides. Ta lõhnab kaua ka kuivatatult kuivkimpudes või popurriides.

Aiandus
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

tegelikult on ta lihtsalt kõige levinum ja tuntum, aga sugugi mitte kõige universaalsem kui teised klassikalised vürtsid. Musta pipraga maitsestatakse nii külmi kui ka sooje liha-, kala-, köögivilja-, seene- ja munatoite. Ta kuulub marinaadide ja kuivade vürtsisegude koostisesse. Harva maitsestatakse musta pipraga -- väikestes kogustes ja koos teiste vürtsidega -- magusaid suupisteid (piparkooke jms). 1.9 ROSMARIIN Aromaatsete lehtedega maitsetaim, tarvitatakse kala- ja lihatoitude maitsestamiseks. Rosmariin on meeldivalt aromaatne, vürtsika maitsega, meenutab kamprit. Maitseainena tarvitatakse enne õitsemist kogutud lehti. Rosmariin sobib tugevamaitseliste liha- ja kalatoitude maitsestamiseks, samuti võib rosmariini lisada suppidele ja pajaroogadele, küpsetatud või grillitud toitudele. Eriti hästi sobib rosmariin ulukilihast toitudesse. Rosmariin sobib hästi ka küüslaugu, peterselli, harakputke ja estragoniga

Kokk
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Paljundatakse seemnetega, kuid peab meeles pidama, et nende idanevus säilib ainult ühe aasta. Seemned külvatakse nii avamaale kui ka katmikalale 0,5 cm sügavusele. Istutamisel jäetakse 2-3 taime kokku kasvama, ridade vahe peaks olema 30 cm. Saagi kogumine ­ Võrseid kogutakse vahetult enne õide puhkemist või õitsemisperioodi algul. Kui lõigata võrsed maapinnast kõrgemalt, saab teise saagi ka sügisel. Kuivatatakse suhteliselt madalal temperatuuril. Kasutamine maitsetaimena - Pipra maitset meenutav piparrohi sobib suppide ja pajaroogade maitsestamiseks. On roheliste väikeste lehtedega, vürtsikas maitsetaim. Kasutatakse lambaliha maitsestamiseks. Toimib loodusliku säilitusainena. Ta täiendab hästi juurvilja-, kapsa-, oa-, vere- ja maksatoitude maitset. Proovi ka juustutoitudes, näiteks, fondüüs või erinevates pasteetides. Piparrohi sobib hästi dieettoitudes pipra asemel. Aromaatne ja maheda piprase

Terviseõpetus
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

LÄÄNE-VIRU RAKENDUSKÕRGKOOL Ettevõtluse ja majandusarvestuse õppetool MK II Merilin Karits MAITSETAIMED Referaat Aineõpetaja: Liina Maasik Mõdriku 2014 Sisukord Sisukord .............................................................................................................................. 2 SISSEJUHATUS................................................................................................................. 3 1. MAITSETAIMED..............................................................

Kaubandus ökonoomika




Meedia

Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun