Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"pune" - 104 õppematerjali

pune on õitseajal tõeline kaunitar ja meelitab ligi mesilasi, liblikaid ning paljusid teisi kasulikke putukaid.
thumbnail
3
doc

Eestimaised taimeteed

EESTIMAISED TAIMETEED Taimeteed: Teeleht Kuivatatud lehtedest tehtud teega saab röga lahtistada. Männikasvud Kasutatakse üldise nõrkuse, neuroosi ja vererohkete menstruatsioonide puhul. Männikasvudest on ka eraldatud taimseid hormoone. Vaarikalehed Aitab kõhulahtisuse puhul hästi. Vaarikavarred Aitab kõigi külmetushaiguste vastu, palavik ,köha ,kopsupõletik jms. Kanarbik Aitab liigse rasvumise vastu, närvide rahustamiseks, mao limaskesta põletiku korral. Pune Meditsiinis tarvitatakse lahustit, leotist või taimeteed rahustava vahendina külmetushaiguste vastu. Meliss Meliss kasvab looduslikult Krimmis, Kaukaasias ja Aasias. Meie kliimas on see 30-80 cm kõrgune taim hästi kohanenud. Vana-Rooma arstide sõnul pole melissi teed joov inimene kunagi haige. Lehti ja õisi korjatakse melissil ennem õitsemist, kuna õitseajal muutub maitse kibedaks. Melissi kasvatatakse maitse-, ravim- ja meetaimena, toidu...

Toit → Toiduainete õpetus
18 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravim- ja maitsetaimed

marli, sõela purki. Hoitakse külmas. Teesegusid valmistatakse mitmest üksteisest täienevast ürdist. Õied segatakse õitega, lehed lehtedega, seejärel segatakse omavahel kokku. Teesegu peab olema ühtlane. Algul segatakse kokku väiksemas hulgas olevad ürdid, mis lisatakse siis suuremas hulgas olevatele ürtidele. TAIMED MIS RAVIVAD: GRIPP- astelpaju, mustleeder, must sõstar, sibul, küüslauk, meliss, salvei, kress, kopsurohi, kadakas, raudrohi, pune, naistepuna, angervaks, raudrohi,nurmenukk, liivatee HAMBAVALU-meliss, liivatee, aedtill, saialill kortsleht, maajalg, soopihl KÖHA-liivatee, sibul, kartul, aedvaak, must sõstar,mets-kassinaeris, nurmenukk, paiseleht, islandi käökõrv, mänd, maajalg, pihlakas KÜLMETUS-astelpaju, kirss, must leeder, must sõstar,iisop, basiilik, haab, kadakas, kask, kuusk, mänd, lepp, paju, nurmenukk, pune, angervaks, vaarikas, kõrvenõges, pärn, murakas, sirel

Loodus → Loodusõpetus
24 allalaadimist
thumbnail
4
ods

E-ained poest saadavates toidukaupades, ning nende E-ainete võimalikud kõrvalmõjud.

Leht1 Toiduaine E-ained Nimi Kasutusotstarve Grand Multivitamii- E414 Kummiaraabik Stabilisaator ni jook E445 Kampoli glütseroolestrid Emulgaator Rakvere Viru sink E1422 Ditärklisadipaat Pole teada E407 Karrageen Stabilisaator E301 Naatriumaskorbaat Antioksüdant E451 Trifosfaat Happesuse regulaator E621 Naatriumvesinikglutamaat Lõhna- ja maitse- tugevdaja E250 Naatriumnitrit Säilitusaine Sokolaadisüdamed E420 Sorbitool Niiskusesäilitaja E160a Karoteen ...

Keemia → Keemia
25 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Maitsetaimed

.....................................................................6 1.4 Basiilik....................................................................................................................... 6 1.5 Meliss.........................................................................................................................7 1.6 Tüümian..................................................................................................................... 8 1.7 Oregano e pune.......................................................................................................... 8 1.8 Spinat......................................................................................................................... 9 1.9 Piparmünt.................................................................................................................10 1.10 Rosmariin......................................................................................................

Majandus → Kaubandus ökonoomika
40 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Referaat: ,,Mesilaspere meesaaki mõjutavad tegurid\'\'

eelistamine. Viljapuude õitseajal on õunapuudel putukatest 92­97% mesilased, liblikaid ja kärbseid on ligi 3% ning kimalasi 3%. Kuid mis taimed täpsemalt meeldivad mesilastele, millised mitte ? Mesilastele meeldivad järgmised taimed: aas-kurereha, harilik käokannus, harilik hiirehernes, ahtalehine põdrakanep, valge mesikas, kikkaputk, põldohakas, koeratubakas. Mesilastele ei meeldi kukesaba, kuigi selles on nektarit palju, palderjan, pune, võilill, angervaks, ristikud, tatar ja ussikeel (viimases on palju nektarit, kuid see on mürgine). Autor kirjutab veel, meetaimede väärtust hinnatakse neilt saadava nektarihulga põhjal meesaagina , mille puhul arvestatakse ka õites olevat suhkrusisaldust. Keskmiselt loetakse nektari suhkrusisalduseks 50%, mees on aga suhkruid 80%, seega tuleks nektarisalduse hulk korrutada koefitsiendiga 0,625, et saada oletatav mee hulk. Meesaagina arvestatud

Põllumajandus → Mesindus
30 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Ürdid ehk rohelised maitsetaimed

kala, seeni, segasalateid, hakklihakastmeid, pastaroogi Tüümian Ravimtaimena, kulinaaria. Aed - liivatee Supid, hautised, lihatoidud, vorstid, tomatikastmed, puljongid, lambaliha. Pune Harilik pune, Grillitud liha ja kala, oregano ühepajatoidud, kastmed, supid, hakklihatoidud, maks, neerud, seenetoidud, salatikastmed, pizzad, kuklid, sepikud, ürditee, ürdijuust, omlett, soojad juustusaiad, risottod.. Estragon Estragonpuju Küpsetatud ja

Bioloogia → Bioloogia
21 allalaadimist
thumbnail
13
doc

PIDULIK LÕUNASÖÖK

20 0,06 % Sool, Pipar Kokku: Hind km-ga: 20,87 0,28 Valmistusaeg: 30 minutit Sulata või pannil. Lõika liha kuubikuteks ja pruunista võiga. Alanda siis kuumust ja prae 6-7 minutit. Tõsta pannilt ja hoia soojas. Haki sibul ja pruunista samal pannil. Lisa viilutatud seened, pune ja vein ning kuumuta keemiseni. Keeda, kuni vedelik on vähenenud poole koguse võrra. Hõõru toorjuust kausis pehmeks, lisa pisut leent ja sega kreemjaks kastmeks. Vala saadud kaste pannile, lisa sealiha ja hauta madalal kuumusel 10 minutit. Serveeri rohelise salati ja kartulitega. 3.3 Järelroog TOIDU NIMETUS RIIVLEIB VAHUKOOREGA valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Retsepti kaal Valmistamise kaal Hind

Toit → Kokandus
81 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Maitsetaimede kasvatus

Ürdid on aromaatsed maitseained, mis on pärit taimede rohtsetest osadest. Seevastu vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede seemnetest (nt muskaatpähklid, sinep), viljadest (nt pipar, vanill, koriander), õitest (nt nelk, safran), koorest (nt kaneel) või risoomist (nt ingver). Mina teen juttu järgmistest maitsetaimedest: aed-harakputk, hapu oblikas, murulauk, rosmariin, sidrunmeliss, piparmünt, basiilik ning harlik pune. Aed-harakputk: Aed-harakputk (lad.k. Anthriscus cerefolium) on sarikaliste sugukonna harakputke perekonda kuuluv üheaastane rohttaim. Ürt pärineb Vahemeremaadelt. Looduslikult levinud Venemaa keskvööndis ja Lääne-Euroopas. Maitseainena kasutatakse värskeid lehti salatite-, suppide, liha ja köögiviljatoidude valmistamisel, sageli ka maitseäädikates ning võileiva kattena. Lehed on tarvitamiskõlblikud lühikest aega, kuna pärast õievarte tekkimist muutuvad lehed tuimaks ja

Geograafia → Geograafia
22 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Maitseained

lillkapsaga. Seda võib puistata ka ahjus küpsetatud kartulitükkidele või sealihale. Prantsuse köögis kuulub rosmariin supivürtside komplekti, mis pannakse supi sisse 5–6 minutiks. Vanal ajal usuti, et rosmariin mõjub hästi mälule. Kreeka mütoloogias pühendati rosmariin armastusjumalanna Aphroditele, kes legendi järgi sündis merelainetes. Rosmariini nimi pärineb kreeka keelest – ros marinus tähendabki mere kastet. Pune ehk oregano Pizzamaitseainena tuntud pune kasvab looduslikult peaaegu kogu Euroopas, Euraasias ja Põhja-Aafrikas. Vahemere- ja Mehhikopärase köögi lemmikürt, sobib peale pizzade ka taimetoitudesse ja risottodesse, aga ka kala ja liha maitsestamiseks. Pune säilitab oma aroomi ka kuivatatult. Maitseaineks kuivatatakse nii lehti, kui ka varre ülaosi. Pune on mitmeaastane, tugevalõhnaline taim, mis kasvab 25-50 cm kõrguseks. Vars on püstine,

Toit → Kokandus
7 allalaadimist
thumbnail
20
docx

Itaalia toidukultuur

tomati, valge mozzarella ja rohelise basiilikuga pitsa), mis oli valmistatud Itaalia kuninganna Margherita di Savoia auks. Kuninganna ise hindas rooga väga kõrgelt ja sellest ajast peale kannab see pitsa nime - Margherita. Pitsat tuleb valmistada puudega köetavas ahjus, mis kuumutatakse 400 kraadini. Klassikalisi pitsasid on 10 erinevat ja menüüdes nende koostisosade loetelu ei anta, sest itaallaste jaoks on see elementaarne.  Napoletana: tomat, anšoovised, mozzarella, pune  Marinara: lihtsalt tomati ja küüslauguga üle tõmmatud tainaketas  Capricciosa: mozzarella, seened, väikesed artišokid, keedusink, oliivid, õli  Romana: tomat, mozzarella, anšoovised, pune, õli  Quattro Stagioni: tavaliselt käivad selle peale samad ained, mis capricciosa´le, aga mitte segamini  Diavora:tomat, mozzarella, vürtsine vorst, pune, õli  Quattro Formaggi: provolone, Parmesani, gruyère´i ja lambajuustuga

Kultuur-Kunst → Kultuur
5 allalaadimist
thumbnail
4
xls

Võistlustöö kokanduses ( kalkulatsiooni tabel/roakaart )

Vesi l 0,100 0,100 0,400 0,400 Paprikapulber 0,000 0,000 0,000 Purustatud must pipar 0,000 0,000 0,000 Sool 0,000 0,000 0,000 Kuivatatud pune 0,000 0,000 0,000 Kartulijahu kg 0,010 0,010 0,040 0,040 KÜPSETATUD KARTULID: 0,000 0,000 0,000 Kartul kg 0,100 0,100 0,400 0,400 Või kg 0,005 0,005 0,020 0,020

Toit → Kokandus
82 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Maitsetaimed

garneerimiseks. Värvi saab lisada lehtpeediga, mille lehti võib kasutada näiteks suppide valmistamisel. Eriti dekoratiivne on käharalehine lehtpetersell. Vürtsbasiilikul on erineva lehesuuruse ja -värviga sorte, mis on samuti dekoratiivsed. Lõhna ja maitse järgi eristatakse sidrun-basiilikut, laim-basiilikut, nelk-basiilikut ning kaneel-basiilikut. Mitmeaastastest taimedest on dekoratiivsed näiteks aedsalvei, tähklavendel, harilik pune, liivatee (tüümian), harilik iisop ja murulauk. Huvitava välimusega on aedruut, mis pakub aias toredat vaheldust oma hallikasroheliste lehtede ja rohekaskollaste õitega. Külvamine Aedtilli ja lehtpeterselli seemneid võib Katrin Uurmani sõnul külvata ühele peenrale hajusalt või ridadena juba maikuus. Hiljem võib harvendamisega nendest liikidest kujundada rühmad. Harvendamist vajab eelkõige petersell, aedtill võib jääda tihedalt või mõnesentimeetriste vahedega.

Bioloogia → Bioloogia
25 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Rooma kana

4 tk Kanafilee 0.5 dl Õli 2 tk Paprika (punane ja kollane) 100 g Prosciutto või toorsuitsu seaseljafileed 2 küünt Küüslauk 400 g Purustatud tomatid 1 dl Valge vein (kuiv) 1 tl Tüümian (kuivatatud) 1 tl Harilik pune (kuivatatud) 1 dl Kanapuljong 2 spl Kappar 1 dl Petersellilehed (hakitud) Sool ja must pipar Valmistusaeg: Maitsesta kanafileed soola ja pipraga. Prae pannil õlis mõlemalt poolt 3 minutit ja tõsta kõrvale. Prae pannil ribadeks lõigatud paprikaid ja prosciutto-sinki 5 minutit. Lisa hakitud küüslauk ja prae veel minutike. Nüüd

Toit → Retseptid
12 allalaadimist
thumbnail
20
pptx

Itaalia köök

Fourth level Fifth level Olulised ürdid ja vürtsid itaalia köögis Küüslauk Basiilik Sibul Oregano Rosmariin Petersell Salvei Tüümian Oregano e. Harilik pune Pune ehk oregano ehk mägimajoraan. Itaalia, Kreeka ja Mehhiko köögi Click to edit Master text styles lemmikvürts. Kasutatakse nii itaalia, kreeka Second level kui ka mehhiko toitudes: grillitud liha ja Third level kala, ühepajatoidud, kastmed, supid,

Toit → toiduainete sensoorse...
13 allalaadimist
thumbnail
11
pdf

Ladinakeelsed taimede perekonnanimed

Hepàtica Sinilill Heràcleum Karuputk Hyper`icum Naistepuna Jùncus Luga Làthyrus Seahernes Lèdum Kail, nüüd soorododendron Lèucanthemum Härjasilm Lòtus Nõiahammas Lùzula Piiphein [c] Maiànthemum Leseleht Melamp`yrum Härghein Myosòtis Lõosilm Nymphàea Vesiroos [nmfääa] Òrchis Käpp Or`iganum Pune, vorstirohi Òxalis Jänesekapsas Papàver Magun, moon Polygònum Kirburohi Potent`illa Maran Pr´imula Nurmenukk, pääsusilm Pulmonària Kopsurohi Pulsatilla Karukell P`yrola Uibuleht Ranùnculus Tulikas Rhinànthus Robirohi Rùmex Oblikas Sc`irpus Kõrkjas [stsirpus] Silène Põisrohi Stellària Tähthein Trientàlis Laanelill

Bioloogia → Botaanika
11 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Ungari köök

• majoraan • basiilik • ingver Rahvusköögi söögikorrad • Päeva põhiline söögikord on lõunaajal. Lõunasöök algab alati supiga, milleks võib olla nii kerge puljong või ka väga rammus guljashisupp. Tüüpiline toit Ungaris • Guljašš- supp Loomaliha, mugulsibul, küüslauk, jahvatatud paprika, porgand, pastinaak, paprika, tomat, kartul. • Ungari vorstisupp. Mugulsibul, paprika (jahvatatud), kartul, loomalihapuljong, tomatipasta, must pipar, pune, paprika, õllevorstid. Tüüpilised joogid • Külmad: erinevad mahlad ja veed • Soojad: kohvijoogid, erinevad teed • Alkohoolsed joogid: veinid Praktiline osa • Kolmekäiguline menüü: • Eelroog: soe paprika-tomati püreesupp • Pearoog: Veiselihahautis köögiviljadega (porgand, kaalikas) • Järelroog: rullbiskviit marjadega • Jäävesi Praktiline osa • Ungari restoranid Eestis. • Kapten Tenkeš (Tallinn) • Lahke Madjar (Pärnus) Tänan kuulamast!

Toit → Köögi õpetus
8 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Õite kirjeldamine

Luua Metsanduskool MEPK I Hanna-Eliise Lepp ÕITE KIRJELDAMINE Kaunis kuldking Asümmeetriline suur õis Kollane õõnes huul Lamedad õiekatte lehed, lillakaspruuni värvi Õite alusel kandelehed Sinilill Sinised tupplehed Kroonlehed puuduvad Õied paiknevad varrel üksikult Monosümmeetrilised e sügomorfsed õied Kiirjas ehk korrapärane õis Päevalill Korvõis ehk korvik Õiekroon kiirjas Putkjas Kroonlehed kollased Harilik kukehari Õiekate kaheli Tupplehed kollased Kroonlehti 5 Polüsümmeetriline õis Kiirjas Harilik kellukas Tupp ja kroon liitlehine Kellukjas Kroon lehterjas Krooni suudmeni ulatub karvane emakakael Kroonlehed sinised/lillakad Küüvits Kaheli õiekate Nii kroon kui tupp liitlehine Õie tüüp kupjas, viie tipmega Kollane käoking Õie tüüp kiiverjas Huuljas Kahekülgselt sümmeetrilised, rohekas, kollased õied. Kroonlehed muutunud nektaariumiteks Disümmeetriline Harilik toomingas Kiirjas õiekroon, ratasj...

Bioloogia → Botaanika
16 allalaadimist
thumbnail
5
wps

Tomatimaa Itaalia

Iga itaalia perenaine värskeid tomateid või tomatihoidist vähemalt kord päevas. Lõunapoolsete regioonide elanikud, kes tomateid ise kasvatavad, varuvad seepärast endale talveks vähemalt 150 liitrit hoidiseid - terveid kooritud tomateid tomatimahlas, purustatud tomatit, tomatipüreed, -mahla ja -pastat. Nendele lisaks seisavad iga majapidamise hoiuruumis suured saviastjad, mis sisaldavad päikeses kuivatatud tomatipoolikuid koos kapparite, pune, basiiliku, tshilipipra või muude meelepäraste maitselisanditega; kogu see värvi-, maitse- ja aroomiküllus on uputatud heasse oliiviõlisse Itaallased kutsuvad seda hoidist pomodori secchi (kuiv tomat) ning pruugivad seda kas lihtsalt antipastoks ehk eelroaks või söövad koos leiva ja juustuga; muidugi on pomodori secchi kasutatav ka igal pool mujal, kus tomatit üldse pruugitakse. Niihästi õli kui ka tomatipoolikud on

Toit → Kokandus
20 allalaadimist
thumbnail
3
docx

Tehnoloogiakaart - praekartulid kastmega

°C pruunistada 3-5min. Pidevalt segades. Serveerimine: Asetage 13. kartulid taldriku keskossa, siluge ühtlaseks, asetage keskele tippu kaste (Lisa 2) Maitseainesegu: Maitseainesegusid võib varieerida vastavalt maitsele. Soovitav on nt. Kartulimaitseaine, Lisa 1: pitsamaitseaine jmt. (Koostises võiks olla: pune, sibul, küüslauk, pipar, (Piparmünt, Paprika) vms.) Kaste: Lisa 2: · Vaja läheb: u 100 ml hapukoort ja 50 ml muru- või karulauku, ning soola (u. Pool tl.). · Valmistamine: Aseta koostisained ühte anumasse, ning sega ühtlaseks. Koostaja: Ayur Kala, 10c, Tartu Tamme Gümnaasium

Tehnoloogia → tehnomaterjalid
4 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Kokkuvõte India riigist

Riigikeel(ed) hindi, inglise (Red Fort), mis on samuti UNESCO Rahvaarv 1 210 193 422 maailmapärandi nimistus. Rahvastiku tihedus 368 in/km² Riigikord parlamentaarne vabariik President Pranab Mukherjee Peaminister Manmohan Singh Iseseisvus 15. augustil 1947 Rahaühik ruupia (INR) Ajavöönd maailmaaeg +5.30 India suuremad linnad on Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Bangalore, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Surat ja Kanpur. Osariigid 1.Andhra Pradesh 2.Arunchal Pradesh 3.Assam 4.Bihr 5.Chhattsgah 6.Goa 7.Gujart 8.Haryana 9.Himachal Pradesh 10.Jammu ja Kashmir 11.Jharkhand 12.Karnataka 13.Kerala

Geograafia → Geograafia
7 allalaadimist
thumbnail
7
odt

Rahvuslikud supid

oliivid risti viiludeks. 4. Lisa aedviljatükid leemele ja maitsesta ettevaatlikult peenestatud küüslaugu ja pipraga. 5. Vajaduse korral lisada veidi soola või ürdisoola ning puista peale jäätükid. 6. Paku suppi suvise külma eel- või pearoana. Ungari vorstisupp(Ungari) Valmistusained 3 tk Harilik sibul 3 küünt Küüslauku 1,5 tl Paprika (jahvatatud) 2 sl Õli 5 tk Kartul 1,5 l vesi 3 tk Loomalihapuljongikuubik 3 sl Tomatipasta 5 tera Must pipar 3 sl Pune Või 2 tl Pune(kuivatatud) 2 tl Paprika 500 g Õllevorste peale hapukoor hakitud petersell Valmistusviis. Kuumuta potis õli ja prae hakitud sibulat ning küüslauku mõni minut. Lisa paprikapulber ja prae veel veidi. Kalla juurde vesi, kartulikuubikud, puljongikuubikud, ribadeks lõigata paprika, tomatipasta ja maitseained. Keeda, kuni kartulid on pehmed. Lisa tükeldatud ja pannil pruunistatud vorstikesed. Puista peale hakitud peterselli ja serveeri hapukoorega. Hartso(Gruusia)

Toit → Kokandus
57 allalaadimist
thumbnail
16
docx

Herbaariumi nimekiri 2017

SUGUKOND: kassitapulised (Convolvulaceae) PEREKOND: kassitapp (Convolvulus) harilik kassitapp (Convolvulus arvensis) SUGUKOND: karelehelised (Boraginaceae) PEREKOND: ussikeel (Echium) ussikeel (Echium vulgare) PEREKOND: lõosilm (Myosotis) põld-lõosilm (Myosotis arvensis) SUGUKOND: huulõielised (Lamiaceae) PEREKOND: käbihein (Prunella) harilik käbihein (Prunella vulgaris) PEREKOND: pune (Origanum) pune (Origanum vulgare) PEREKOND:nõianõges (Stachys) mets-nõianõges (Stachys sylvatica) PEREKOND:salvei (Salvia) aedsalvei (Salvia officinalis) PEREKOND:iminõges (Lamium) hambuline iminõges (Lamium hybridum) SUGUKOND: maavitsalised (Solanaceae) PEREKOND: maavits (Solanum) harilik maavits (Solanum dulcamara) SUGUKOND: mailaselised (Scrophulariaceae) PEREKOND:käokannus (Linaria)

Bioloogia → Bioloogia
2 allalaadimist
thumbnail
274
pdf

Maitsetaimed

● Paljuneb ka isekülvi teel. Saak ● Esimene saagikoristus enne õitsemise algust (juulis) lõigatakse alt neljanda leheni. ● Teine saagikoristus 3...4 nädala pärast (augustis). ● Kolmas saagikoristus septembris: ● - üheaastase istandiku korral lõigatakse vahetult enne öökülmade saabumist kogu taim; ● - mitmeaastase istandiku puhul tehakse viimane korje septembri algul, taimele jäetakse 10...15 cm taimeosa. 5. HARILIK PUNE • Lad. Origanum vulgare • Kr. k. “oros” = mägi; “ganos” = rõõm Botaaniline iseloomustus ● Huulõieliste(Labiatae)(Lamiaceae) sugukond. ● Kõrgus 25...50 cm. ● Vars püstine. ● Lehed rootsulised, piklikmunajad, terveservalised. ● Õied lillakad või roosad 5...10 mm pikkused. Levik ● Vahemeremaades katab terveid mäenõlvu.

Bioloogia → Ajaloolised sündmused
26 allalaadimist
thumbnail
4
rtf

Rahvuslikud toidud

1pakk võid(175g) 2pakki iiriskomme(150g) 1,5 pakki kamapalle 2)Räimevorm oliivõli, tomati ja küüslauguga ehk rokkivad räimed Koostis: 500 g räimefileesid 200 g kirsstomateid 2 küüslauguküünt oliivõli 1 tl kuivatatud oreganot e punet 1 spl värsket hakitud peterselli soola, pipart riivsaia Valmistamine: Laota räimefileed ühe kihina oliivõliga määritud ahjuvormi või -plaadile. Aseta peale veerandikeks lõigatud kirsstomatid ja viilutatud küüslauk. Puista peale pune ja petersell, maitsesta soola ja pipraga. Raputa õhukese kihina peale riivsai ja nirista peale oliivõli. Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni räim valmis ja riivsai kuldne ning krõbe. 3)Porgandikarask Koostis- ja maitseained: 200g Odrajahu 100 gNisujahu 1 tlKüpsetuspulber 1 tlSool 2 tkMuna 3 dlKeefir 1 spl Mesi 30 gVõi 200 gKooritud ja peeneks riivitud porgand 1 spl Köömned Valmistamine: Kuumuta ahi 180 kraadini. Määri keeksi- või muu küpsetusvorm

Toit → toiduainete sensoorse...
3 allalaadimist
thumbnail
4
doc

India köök

Tugevad ja põletavad maitseained ongi see, mida võib lugeda kogu India köögi ühiseks teguriks. Üheks maitsestamise eesmärgiks on inimorganismi tegevuse mõjutamine. Tshillipipar ja mitmed põletavad maitsesegud kiirendavad ainevahetust ja tekitavad higistamise, kergendades kuumuse talumist. Teine, eluliselt veelgi tähtsam on toiduainete säilitamine toidubakterite surmamise abil ning sellega elanikkonna ellujäämise tagamine. Parimateks bakterisurmajateks on sibul, küüslauk, pune ja vürtspipar ehk piment, millest igaüks ka üksinda piisavalt suurtes kogustes kasutatuna tapab kõik toidu riknemist põhjustavad bakterid. Need ja veel mitmed muud vürtsid, mida enamasti pruugitakse segudena, korvavad nii Indias kui ka mujal Aasias edukalt toiduainete säilitustingimuste ja puhta joogivee puudumise.. Piirkondlikud erinevused. Põhjapoolsed, teistega võrreldes suhteliselt jahedama kliimaga osariigid eelistavad riisi-

Kultuur-Kunst → Kultuurilugu
39 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kontrolltöö: Eesti toidud, ehitised ja kultuur

pastinaak, rõigas, redis, petersell, kurk, kõrvits. Karaski leiva kõrvale oli naerist ja kapsast toidud, mis aitasid nälja vastu. Küpsetati reheahjus. Kapsast tehti suppi (hapukapsasupp ). XIX sajandil kartul võeti küll algul rahva poolt umbusaldusega vastu, muutus aga üsna varsti asendamatuks toiduaineks. Taludes söödi kartuleid küpsetatuna reheahju tuhasel põrandal. Maitseained- 17- 19 saj sool, mesi , sinep, köömned , kadakamarjad, ürdid,piparmünt, pune, majoraan, roheline sibul, till. Kausutati, suppide,vorstide(pune, majoraan), putrude valmistamisel. 3. Paastumaarjapäev- 25.märts Maarjapäevaks tuli lõpetada talvised naistetööd kangaste kudumine ja ketramine. Olulised oli mitmed maagilise taustaga kombed ja riitused: põllule tuli viia koorem sõnnikut (see tagas mõjukuse ka järgmistele koormatele, põllu viljakuse ja kahjurite vähesuse), liigutati viljaseemet, kiiguti rehe all viljaõnne

Kultuur-Kunst → Eesti rahvakultuur
7 allalaadimist
thumbnail
2
pdf

Saare murrak

Nasv(a) – meremadalik, leetseljak (siit ka laupa- laupäev kohanimi Nasva) sahkamine- maa kündmine Lember – remmelgas (pajuliik) Palitu- jope Kirs – säde Interniit- eterniit Tonger – piirivalvur taherberi - lahja õlu Öördama – manguma timmerjaan – pune (maitsetaim) Nirku – mannerg, nõu Kiilama – külma pärast valutama (kui tuled sooja Kõlk – kelk tuppa ) Kartsas – redel tuhliunik - kartulikoobas kartuli üle talve Õllekiha – õllenõu hoidmiseks, enne keldri tulekut. Kaju – kaev tuhlikook - kartulikonks käsitsi kartuli võtmiseks

Keeled → Keeleteadus
9 allalaadimist
thumbnail
8
docx

Ravimtaimed

suud. Kui nendega pesta nägu, muutub näonahk elastsemaks. Kurnamata tõmmisest (koos õitega), samuti noortest lehtedest ja pungadest tehakse kompresse päraku veenikomude põletiku, rinnanäärmepõletiku, reumatismi, podagra ja põletushaavade puhul. Pärnaõietee pärnaõiemeega on üks paremaid rohuteesid ja ammutuntud rahvaravim. Noori lehti võib kasutada ka kevadiste vitamiinsalatite valmistamiseks, mis on väga kasulik südame isheemiatõve korral. Harilik pune Origanum vulgare Harilik pune kasvab kuivades metsades ja võsastikes, teeservadel, puis-aru- niitudel, metsaseljakutel ning raiesmikel. Paljundatakse seemnete ja põõsa jagamise teel. See on mitmeaastane 20-50 cm kõrgune, tugeva aromaatse lõhnaga rohttaim. Vars on püstine, ruljas, ladvas karvane ja ülalt oksine. Juurikas on roomav ja harunev. Lühikarvased või peaaegu paljad lehed on piklikmunajad, nõrgalt hambulised või terveservalised

Bioloogia → Bioloogia
17 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Kuum eelroog ja parfeed

Kastmeks Puhasta ja haki küüslauk ja sibul ning Küüslauk 5g 4g kuumuta neid õlis. mugulsibul 24g 20g õli 10ml 10ml 6. Lisa purustatud tomat ning keeda mõnda aega. Maitsesta kaste basiiliku ja tüümianiga. Soovi korral parmesani juust 20g 20g võid lisada tabascot. basiilik, tüümian, pune 7. Enne serveerimist puista rullidele hakitud maitserohelist ja raputa üle parmesani juustuga. 7. PORGANDIPARFEE Bruto Valmistusviis: Porgand 100 g 1. Riivi porgand peene riiviga ja pigista välja apelsini mahlaks 50g porgandimahl. munakollane 1 tk, 2. Riivi natuke apelsini koort ja pigista ka apelsinist välja

Toit → Toit ja toitumine
10 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Ravimtaimede lühendatud konspekt

podagra puhul. * Pune; Droog ­ ürt. Toime ­ põletikuvastane, röga lahtistav, spasme leevendav, nõrgalt rahustav. Soodustab söögiisu ja korrastab seedimist, tõstab emaka toonust. Võib soodustada raseduse katkemist. Kasutamine ­ teesegudes eriti külmetuse korral, koos meega ja uneteena. Reumaatiliste valude ja liigesepõletike ning raskesti paranevate haavade korral tehakse vanne. Paljude nahahaiguste raviks (kompress) Harilik pune, maailmaturul tuntud oregano nime all, on ka laialtkasutatav maitsetaim (pitsa). * Jõhvikas; Droog - marjad Toime ­ üldtoniseeriv, külmetushaiguste korral higile ajav, antiseptiline, vererõhku alandav. Marjades olev bensoehape tõttu säiliv hästi, bakterisiidne toime. Kasutamine ­ marjades mahla. Värskete marjade, mahla, ka morsi ja siirupi kaustamine aitab ära hoida neerukivide tekkimist, tugevdab kõhunäärme talitust. Jõhvikamahl ka koos meega on hea angiini ja bronhiidi ravim.

Metsandus → Metsakasvatus
64 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

Olenevalt peensusastmest on sobilik kogus lisamiseks 1 tl kuni 1 spl. teed lastakse tõmmata 15 min. Toit Suvel värskena peenralt võetud lehti võib kasutada toidus. Suppi või hautisesse on soovitav lehed hakkida ja lisada 5 min enne toidu lõplikku valmimist. 27 Pune puna, vorstirohi, mindid, unerohi Punet võib segi ajada piparmündiga. Tõepoolest on nende õied üsna sarnased, võib-olla ka taime välimus, kuid ülejäänu siiski mitte. Pune lehed on piparmündi omadest tunduvalt väiksemad (vaid kuni ühe sentimeetri pikkused) ja enamasti terveservalised. Ka on pune tavaliselt punakat värvi, piparmünt aga eelkõige siiski roheline. Piparmündi õisik on pune omast mõnevõrra pikem ja piklikum. Nii piparmündil kui punel on väga tugev iseloomulik lõhn, kuid nende lõhnu ei saa mingil juhul segamini ajada. Pune lõhn sarnaneb vorstirohu (majoraani) omale ja seepärast on teda vanarahva seas ka vorstirohuks kutsutud.

Meditsiin → Terviseõpetus
38 allalaadimist
thumbnail
38
pptx

KARTUL

• Folaat • B6-vitamiin Kasutamise võimalus grupitoitlustamise pidupäeval 1.Eelroog: Rukki-kartulipõhjalkilupirukad: rukkijahu,kilufilee,keedukartulid,searasv,muna hapukoor. Tapas-stiilis kartulid tomatikastmes: kartul,tomatid,küüslauk,sibul,tshilli- ja paprikapulber. 2.pearoog *Liha või kala kõrvale lisandina ahju-või keedukartul, kartulipüree * KIHILINE KARTULIVORM PAPRIKA JA BAKLAŽAANIGA Kartul, baklazaan, tomat, pune, küüslauk 3.Magustoit • KARTULI-BROWNIE KREEKA PÄHKLITE JA JÕHVIKATEGA: Tume shokolaad, rukkijahu, keedukartul, jõhvikad, kreeka pähkel Kokkuvõte • Ajalugu ulatub 8000 aasta taha • Kartul on väga toitaineterikas sisaldades rohkesti vitamiine, mineraalained ja inimorganismile muidu vajalikke aineid • Kartulit liigitatakse neljaks tüübiks – salatikartul, keedukartul, jahune keedukartul ja pudrukartul • Kartuli hooaeg kestab suve algusest sügise keskpaigani, kilo

Toit → toiduainete sensoorse...
6 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Taignad

NIMETUS S 1. Feta juust 150g 150g 2. Must kivita 8tk 8tk oliiv 3. Tomat 2tk 2tk 4. Riivjuust 200g 200g 5. Harilik pune 2tl 2tl 6. Nisujahu 225g 225g 7. Sool 1tl 1tl 8. Või / 225g 225g margariin 9. Sidrunimahl 0,5tl 0,5tl 10. Jääkülm 150g 150g vesi

Toit → Kokandus
73 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Meetaimed

Hall ehk valge lepp, sarapuu, paju, harilik vaher, astelpaju, viirpuu, mägivaher, harilik kukerpuu, suur läätspuu, harilik tamm, harilik pihlakas, hobukastan, harilik robiinia, harilik ebajasmiin, valge ristik, amuuri korgipuu, lumimari, kuldvits, lumikelluke. Muud meetaimed Teised meetaimed, mis mesilaste õietolmu varusid täidavad on valge iminõges, põldsinep, kaarkollakas, harilik vereurmarohi, käbihein, ojamõõl, naat, mets- harakputk, harilik tõlkjas, harilik pune, põldohakas, ussikeel, esparsett, harilik raudrohi, suur takjas, lõhnav reseeda, äitar. Harilik pihlakas Ojamõõl Paiseleht Külvatavad meetaimed Meetaimi külvatakse, kui taru läheduses on vähe meetaimi ning mesilased ei saa täis vajaliku normi õietolmu. Taimi külvatakse ka siis, kui tahetakse muuta mee värvust või maitset (mee värvus ja maitse sõltuvad taimede õietolmust). Eriti rikkalik mesi on

Põllumajandus → Mesindus
60 allalaadimist
thumbnail
24
pptx

Mehhiko

osariigi piirialal tekkinud hübriid. Ehtsast Mehhiko köögist on Tex-Mex üsna erinev, kuid seda ei teadvusta isegi enamik ameeriklasi, eurooplastest rääkimata. Õige Mehhiko köögi pooldajate meelest on Tex-Mex road pahatihti robustselt vürtsised ning tshillipipra tulisus matab kõik muud maitsed enda alla. Mehhiko köögis pole aga kõik sugugi ühtviisi põletav. Kui roog ei sisalda toiduaineid, mida küüslauk, tshillipipar, pune ja teised tuntud bakterihävitajad peavad riknemise eest kaitsma, võivad maitsed olla üsna leebed. Asjatundjate väitel paistab Mehhiko köök silma just maitsete  peenuse ja mitmekesisuse poolest ning isegi tugevalt maitsestatud roas on selgesti tunda kõik aroomi- ja maitsenüansid. PINATA MÄNG  See traditsioon hakas Mehhikos 16dal sajandil ja kestab siiani. Pinata on tehtud pappist ja kaunistatud säravalt, sisu on täidetud

Geograafia → Geograafia
3 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Sügavkülmutamine- referaat

soola. Aseta peale raskus ja lase seista 1,5 tundi. Selle ajaga on köögiviljadest välja imbunud üsna palju vedelikku. Kurna ja pigista kätega üleliigne vedelik välja ning pane köögiviljad samadesse kaussidesse tagasi. Vala peale veiniäädikas ja lase taas 1,5 tundi maitsestuda. Nõruta ja pigista ülejäänud vedelik jälle välja. Pane ühte suurde kaussi paprikad ja baklazhaanid. Lisa viilutatud tchilli, küüslauk, pune, oliivõli ja suhkur. Sega läbi ja tõsta segu kuumadesse purkidesse. Sule õhukindlalt ja säilita jahedas. Aedmaasikas Retsepti allikas: Aia- ja metsasaaduste säilitamine Retsepti valmistamine: Ilusad ühesuurused marjad kihitada karpidesse koos suhkruga ja sügavkülmutada. 1 kg marjade kohta võtta 1-2 kl suhkrut. Säilivusaeg 6 kuud. 2 kg maasikaid pesta, nõrutada ja kihitada 500g suhkruga email- või klaasnõusse

Toit → Toidutehnoloogia
17 allalaadimist
thumbnail
27
ppt

Vürtsid

15 ml (üks supilusikatäis) toorest ürti vastab 5 ml (üks teelusikatäis) kuivatatule või 1-2 ml (teelusika otsatäis) jahvatatud ürdile. Tooreste ürtide maitse on mahedam kui kuivatatutel. Ürte peaks lisama toiduvalmistamise lõpus. Pikem kuumtöötlemine sobib rosmariinile, tüümianile, salveile, loorberilehele. Kasutatavamad ürdid: till, iisop, basiilik, kurgirohi, loorberileht, petersell, koriander, piparmünt, sidrunirohi, sidrunmeliss, oregano e. pune, majoraan, rosmariin, köömen, salvei, estragon, tüümian, murulauk, kasutatavamad vürtsid: aniis, tähtaniis, kadakamari, ingver, kaneel, cajun, kardemon, kurkum, köömen, nelk, pipar, vürts e piment e nelkpipar e vürtspipar, safran jne. Vürtsid on... Vürtsid on teravamaitselised või aromaatsed maitseained, mida saadakse mitmesuguste taimede: Seemnetest (nelk, safran) Koorest (kaneel) Risoomist (ingver) Tuntuimad vürtsid Ingver

Toit → Toiduainete õpetus
27 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

LUUA METSANDUSKOOL AIAKULTUURID MAITSE- JA RAVIMTAIMED ÕPILANE: SANDRA ARUS KURSUS: MESÕ I LUUA 2010 1 Maitse ja ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11. Koirohi Artemisia absinthium 12. Estragonpuju e. tarhun Artemisia dracunculus 13. Aedruut Ruta graveolens 14

Põllumajandus → Aiandus
154 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Taimeteed

.........................................7 Üheksavägine.........................................................................................................................7 Valge ristik............................................................................................................................7 Sookail....................................................................................................................................7 Pune.......................................................................................................................................7 Petersellitee ...........................................................................................................................8 Võilill ...................................................................................................................................8 Basiilik ...........................................

Toit → Toiduainete õpetus
17 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Mehhiko köök

See on kaks sajandit tagasi Mehhiko ja USA Texase osariigi piirialal tekkinud hübriid. Ehtsast Mehhiko köögist on Tex-Mex üsna erinev, kuid seda ei teadvusta isegi enamik ameeriklasi, eurooplastest rääkimata. Õige Mehhiko köögi pooldajate meelest on Tex-Mex road pahatihti robustselt vürtsised ning tshillipipra tulisus matab kõik muud maitsed enda alla. Mehhiko köögis pole aga kõik sugugi ühtviisi põletav. Kui roog ei sisalda toiduaineid, mida küüslauk, tshillipipar, pune ja teised tuntud bakterihävitajad peavad riknemise eest kaitsma, võivad maitsed olla üsna leebed. Asjatundjate väitel paistab Mehhiko köök silma just maitsete peenuse ja mitmekesisuse poolest ning isegi tugevalt maitsestatud roas on selgesti tunda kõik aroomi- ja maitsenüansid. Mehhiklaste söögikombed Toidusse ja söömisesse suhtutakse Mehhikos tõsiduse ja austusega. Argipäevane põhisöömaaeg leiab aset hilisõhtul ning algab tavaliselt supiga, mis peaaegu alati

Toit → Kokandus
149 allalaadimist
thumbnail
4
docx

India referaat

India referaat Tartu 2013 1.Sissejuhatus Indiasse India sai oma nime Induse jõe nimest, mis pärineb vanapärsia sõnast Hindu. India Vabariik on riik, mis asub Lõuna-Aasias. India on rahvaarvu poolest teine riik maailmas, esimesel kohal asub Hiina. Lõuna-Aasias asuvas Indias elab üle miljardi inimese, kelle eripäraks on see, et nad räägivad üle 100 keele, põhikeeled on Hindi ja Inglise. India pealinnaks on New Delhi. India rahaühikuks on ruupia, riigikord on parlamentaarne vabariik ja India iseseisvus 15. augustil 1947. aastal, millega kaasnes ka suur rahvaarvu kasv. Indial on oma rahvusloom, kelleks on tiiger, rahvuslinnuks on paabulind, rahvuslill on lootos(sarnaneb vesiroosiga), rahvuspuu on viigipuu ja rahvuspuuviljaks on mango. India suuremateks linnadeks on pealinn ehk Delhi, Mumbai, Chennai, Bangalore, K...

Ajalugu → Ajalugu
2 allalaadimist
thumbnail
12
docx

Punase värvi referaat

Puna-Vene on Ukraina, eriti Ida-Galiitsia ajalooline nimetus. Punane bioloogias Loomariigist võib näiteks tuua Iiri punase setteri, kes on üks neljast setteritõust. Lindudest on Puna-dzunglikana, kes on Ees-Idast, kuni Hiinani troopilistes metsades elav taim- ja putuktoiduline ja Punalind, kes olevat oma punase rinna saanud, viies põrgus vaevlevatele hingedele vett. Paljud taimedki on punast värvi, et ligi meelitada putukaid, kes tolmendavad. Taimede näidetena võiks välja tuua pune, punane aruhein, punane leeder, punand, liht-naistepuna ja punane tolmpea. Leidub ka punaseid sambliku- ja seeneliike. Sablikutest nt punanerähksamblik ja seentest punakas maatäht. Mõnede taimede punane värvus kajastub sümboolikas. Näiteks granaatõuna punane värv sümboliseerib päikest elu ja verd. Moonid sümboliseerivad surmaud ning roosid armastust ja ilu. Punane meditsiinis Inimeses on umes 20-30 triljonit vere punaliblet ning nende punane värvus tuleneb

Materjaliteadus → Materjaliõpetus
7 allalaadimist
thumbnail
11
docx

Lehtköögiviljad

on äärtest veidi rullis ja näivad kartulitoitudesse. seetõttu nõeljatena. LEHTKÖÖGIVILJAD Fariza Imanova MK13-TE2 Oregano e pune Taime kõrgus 30­70 cm. Roheline Sobib pitsa,liha- ja tomatiroogade Varred harunevad ülaosas maitsetamiseks ning on tihedalt lehistunud. Majoraan Kuni 50 cm kõrgune rohttaim, Roheline Sobib suppidesse,

Toit → Toiduaine õpetus
36 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitseained India köögis

roogade põletavat ja põnevat maitset ja võtab seda kui rahvuslikku omapära. Üheks maitsestamise eesmärgiks on inimorganismi tegevuse mõjutamine. Tshillipipar ja mitmed põletavad maitsesegud kiirendavad ainevahetust ja tekitavad higistamise, kergendades kuumuse talumist. Teine, eluliselt veelgi tähtsam on toiduainete säilitamine toidubakterite surmamise abil ning sellega elanikkonna ellujäämise tagamine. Parimateks bakterisurmajateks on sibul, küüslauk, pune ja vürtspipar ehk piment. Neist nõrgemad on tüümian, tshilli, kaneel, estragon, nelk, sidrunrohi, vürtsköömen, pipar, muskaat ja ingver. Põhjapoolsed, teistega võrreldes suhteliselt jahedama kliimaga osariigid eelistavad aromaatsest basmatiriisist valmistatud ja safraniga maitsestatud roogi. Lõunapoolsetes osariikides domineerivad toidu maitsestamisel küüslauk ja tshillipipar. · Vürtsköömen ehk cumin ehk juustuköömen

Toit → Rahvusköögid
21 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

Lisanüansse saame lisades puuvilju, metsamarju (nt kadakamarjad), lambaliha maitsestamisel annavad sinepiseemneid ja muud põnevat. Veiseliha on hea ka mesi, rosmariin, piparmünt, hautada, nii püsib väherasvase liha mahlakana. tüümian, salvei, pune, loorber, Mahlakuse lisamiseks võib veiseliha pikkida või basiilik, till ja erinevad piprad. mähkida pekisema sealihaga, nt peekoni lõikudega. Eksootilise maitseelamuse Kokkuvõttes on oluline, saamiseks võib kasutada ingverit, et me millegagi üle ei pingutaks.

Toit → Toiduaineõpetus
10 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

Chauteaubriand Veise sisefilee, või, sool, must pipar Valmistamine: 1. Praadida veise lihaviile pannil kõrgel kuumusel 1 minut mõlemalt poolt. Alandada kuumust ning kuumutada veel 1 minut keskmisel kuumusel. 2. Maitsestada soola ja pipraga. Serveerida keedetud kartulite, maitsevõi ja Julienne´i köögiviljadega. Tournedos Veise sisefilee, või, küüslauk, sool, ansoovise filee, tomat, pruun põhikaste, must oliiv, pune, must pipar Valmistamine: 1. Liha praadida võis pannil kuldpruuniks, asetada ahjupannile küpsema 180° umbes 6 minutit 2. Praadida küüslauk, ansoovise filee pruuniks, lisada veidi kuuma vett ja lasta natuke keeda. Tournedos 3. Lisada hakitud tomatid ja pruun põhikaste. Keeta kastet kergelt. Lisada oliivid, pune ja maitsestada. Valada veidi kastet veise fileele. Serveerida koos köögiviljade ning ahjukartulitega. Piprapihv

Toit → Toiduvalmistamine
40 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

RAVIMTAIMED Ravimtaimede nimekiri: 1. Aedsalvei Salvia officinalis 2. Aedliivatee e. tüümian Thymus vulgaris 3. Harilik iisop Hyssopus officinalis 4. Hiidaniisiisop Agastache foeniculum 5. Harilik pune Origanum vulgare 6. Harilik rosmariin Rosmarinus officinalis 7. Harilik meliss Melissa officinalis 8. Harilik naistenõges Nepeta cataria 9. Piparmünt Mentha piperita 10. Harilik leeskputk Levisticum officinale 11. Koirohi Artemisia absinthium 12. Estragonpuju e. tarhun Artemisia dracunculus 13. Aedruut Ruta graveolens 14

Meditsiin → Terviseõpetus
94 allalaadimist
thumbnail
11
docx

India - referaat

1725 140 413 000 1925 263 071 000 1750 155 212 000 1950 350 445 000 1775 198 344 000 1975 600 763 000 1800 255 000 000 2000 1 014 003 800 1825 256 469 000 2005 1 094 985 000 1850 283 496 000 2025 1 370 028 000 1875 300 963 000 2050 1 706 951 000 India on paljurahvuseline riik. 72% elanikest kuulub indoaaria rahvaste hulka, 25% mooduatavad draviidi keeli kõnelevad rahvad ja 8% põliselanikud adivasid. India suuremad linnad on Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Bangalore, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Surat ja Kanpur. Joonis 2. India rahvastiku paiknemise kaart. Enamik rahvastikust on elama asunud põhja või merede äärde. Väliskaubandus Peamised ekspordiartiklid on: 1. Teemandid (USA-sse, Hongkongi) 2. Naftatooted 3. Rõivad 4. Juveelid 5. Puuvillane lõng 6. 2 7. Peamised impordiartiklid on: 1. Toornafta 2. Teemandid 3. Kuld 4. Naftatooted 5. Palmiõli 8. 1. Praktilist infot

Geograafia → Geograafia
27 allalaadimist
thumbnail
4
doc

India uurimustöö

India maastikut kaunistavad ka inimkäte loodud arhitektuuriaarded, mis annavad tunnistust arvukatest seda maad rikastanud religioonidest ja tsivilisatsioonidest. Neid monumente kaitseb ja taastab nüüd, pärast sajandipikkust hüljatust India Arheoloogiaamet. Vaatamisväärsusi on lõputult: Hindu gopura väravatornid lõunas, Varanasi templid Benareses, Ajanta ning Ellora koobastemplid jne. India suuremad linnad on Mumbai, Delhi, Chennai, Kolkata, Bangalore, Hyderabad, Ahmedabad, Pune, Surat ja Kanpur. Pealinn on Delhi kus on elanikke 14 miljonit. India on 1,1 miljardi inimesega rahvaarvult Hiina järel maailma riikidest teisel kohal. India on paljurahvuseline riik. 72% elanikest kuulub indoaaria rahvaste hulka, 25% mooduatavad draviidi keeli kõnelevad rahvad ja 8% põliselanikud adivasid. Linnade basti'd (agulid), mille on elanikud üles ehitanu, asuvad sageli otse säravate pilvelõhkujate varjus

Ajalugu → Ajalugu
91 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Kutseeksami küsimused ja vastused

Lasanje valmistamiseks tuleb keeta kaks erinevat kastet. Valmistamine: Tuleb võtta ahjuvorm ja laduda selle põhja kiht lasanjeplaate nii, et nende ääred ei kattuks. Plaatide peale peanna õhuke kiht eelnevalt sibulaga läbi praetud ja purustatud tomatiga segatud hakkliha. Juustukaste võiks olla küllaltki paks, siis jääb lasanje püsivam. Juustukastme valmistamiseks panna piim keema, lisada kuumale piimale riivitud juust, basiilika ja pune. Kastet tuleb maitsestada aroomisoolaga. Lasanjeplaadi-hakkliha kiht tuleb katta kastmega, eriti just võrmiseinad, kuna sealt kipub lasanje kuivama. Kihtide paigutust tuleb korrata umbes kolm korda. Viimane kiht katta ainult juustukastmega ja puistata üle riivjuustuga. Küpsetada ahjus umbes 175 C juures 30-45 minutit, kuni see on pehme. Pärast ahjust väljavõtmist lasta lasanjel umbes 15 minutit seista, sest siis on seda parem lõigata. 4. Iseloomusta süsivesikuid.

Toit → Kokandus
144 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun