Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"majoraani" - 34 õppematerjali

majoraani ehk õnneürti ehk vorstirohtu kasutatakse lamba- ja vasikaliharoogade, kartuli-, vere- ja kalaroogade maitsestamiseks ning kapsa ja hernetoitude maitselisandiks ja pitsa- ja leivataina maitsestamiseks. Majoraan sobib ka kabatshoki ja tomatite ning nt ahjus küpsetatud õunte maitsestamiseks. 4. MAITSEAINETE SEGUD
thumbnail
16
pptx

Verivorst

Teeme ise jõuluvorste! http://altrapoint.com/2011/09/frank-implications-consuming-sausages/ Heli Jürimäe Kaari Kressel Maarika Lõhmussaar Ajalugu Verivorstide tegemise tava tuli Eestisse mõisatest. Juba esimeses eestikeelses rootsi keelest tõlgitud kokaraamatus (1781) on olemas verivorstide retsept, seda küll rukkijahuga. Verivorsti valmistamise eeskuju jõudis eestlasteni 19. sajandi alguses rootslaste ja lätlaste vahendusel. Tollaste ajaloolaste arvamuse kohaselt jõudis verivorst kui toit Eesti kaudu edasi ka Venemaale. http://www.arthistorynews.com/categories/Research Ajalugu 1930.aastateks olid verivorstid levinud üle Eesti, kõige rohkem tehti neid siiski Viljandi-, Tartu- ja Võrumaal. http//www.osta.ee Tinglikult võib verivorstide ja valgete ta...

Toit → Kokandus
11 allalaadimist
thumbnail
8
odt

Irise tüümian

Kitsad tugevad lehed on rohelised, väiksed, elliptilise kujuga ning ümara tipuga, pealt veidi läikivad alt tuhmid. Varte tippudes männastesse koondunud õied on roosad,lillad või valkjad. Tüümian on mitmeaastane. Õitsemine : Tüümian õitseb juunist augustini. Kuid erinevad sordid õitsevad erinevatel aegadel. Maitse : Tüümian on kerget vürtsika,õrnalt magus-pehme aromaatselt sooja maitsega Vahemere-äärne ürt, mille maitse sarnaneb veidi nelgi ja majoraani omaga. Kasvutingimused Tüümian eelistab päikesepaistelist ja kuiva asukohta. Muld peab olema kerge, kuiv ja lubjarikas. Lumeta talvel on soovitav taimed katta kuuseokstega, et kaitsta neid mitte niivõrd külma, kuivõrd päikese eest. Liigniiskus võib taime kiiresti hävitada. Tüümiani päritolu Tüümian on looduslikult levinud Euroopas, Aasias, kõikides vahemeremaades ja samuti Põhja-Aafrikas. Tüümian on Eestis levinud kultuurtaim. Tarbimine

Loodus → Loodus
2 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Marinaad

Enne Grillimist marineeritud liha pind kuivatatakse. Grillimise ajal võib liha määrida õliga või maitsestatud kastmete ja grillkastmetega, et pind saaks kena värvuse. Soola lisatakse alles küpsetamise lõppedes. Marinaadi põhiretsept Koostisained: Vesi Keedusool Suhkur Sibulad Vürtsid (,ust pipar, nelk, kaneelikoor, muskaatpähkel, ingver, koriander, sinepiseemned) Maitsetaimed (mädarõigast, tillivarsi koos ite ja seemnetega, küüslauku, majoraani, estragoni, piparrohi ja punase pipra kaunu) Äädikas Valmistamine: 1. Marinaadi valmistamiseks lisatakse 1 liitri vee kohta 1-2 tl keedusoola ja veidi suhkrut, keedetakse mõni minut, vajadusekorral riisutakse vaht, lisatakse vürtsid ja sibulad. Vürtsidest kasutatakse musta pipart, vürtsi, nelki, kaneelikoort, muskaatpähklit, ingverit, koriandrit, sinepiseemneid jne. Vürtse võetakse u 6 g (1 tl) 1 liitri veekohta. 2

Kategooriata → Tööõpetus
6 allalaadimist
thumbnail
7
odt

" Hapendamine " referaat

roiskuvad. Kolmandaks, hapnemine on mikrobioloogiline protsess ja selle kiirust mõjutavad otseselt toiduainetes olevad konservandid. Näiteks liigne sool pidurdab köögiviljade hapnemist. -- 3 -- Mida võiks hapendada? Köögiviljadest hapendatakse kõige rohkem kapsaid, kurke ja õunu, vähem tomateid, aedoakaunu, küüslauku, sibulat, porgandit, kõrvitsat ja peeti. Vähem on levinud maitsetaimede ­ peterselli, selleri, majoraani, basiiliku ja mädarõika ­ hapendamine. Hapendada võib ka mahla, näiteks kasemahla. Slaavlased armastavad väga hapendada ka seeni. Selleks sobivad paremini mahedamaitselised seened. Eri liiki seeni tasub hapendada eraldi. Tuntud on veel puuviljade ja marjade, näiteks õunte, pirnide, ploomide, karusmarjade ja pihlakate hapendamine. Hapnemisel paranevad paljude toiduainete maitse- ja lõhnaomadused, säilib nende vitamiinisisaldus ning suureneb seeduvus.

Toit → Kokandus
27 allalaadimist
thumbnail
14
odp

Ungari kultuur

lisanditega ja nädalavahetustel ning pidupäevadel puljongit või lihasuppe Kõige vanem Ungari kokakunsti tehnoloogia on liha praadimine : 3-4 cm suurusteks lõigatud lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Paprika sattus ungari kööki pooljuhuslikult kreeklaste ja türklaste vahendusel. Kuni 16.-18. sajandini maitsestati toite vürtsidega näiteks: pipra, tüümiani, muskaadi, safrani, majoraani, basiiliku, ingveriga. Paprika oli talupoegade maitseaineks. Üldlevinud maitseaineks sai paprika alles 19. sajandi esimesel poolel. Sibula ja paprikaga valmistatavad lihatoidud on pörkölt, paprikas, guljass-supp ja guljass. Kasutatud kirjandus https://www.google.ee/search?q=ungari+kuningapa http://pilt.delfi.ee/show_original/997995/ http://www.erm.ee/et/Avasta/Soome-ugri-rahvakultu http://et.wikipedia.org/wiki/Ungari#Ajalugu http://en

Kultuur-Kunst → Kultuur
10 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Verivorst ja selle tegemine

Verivorsti sisu Verivorst koosneb Eestis tavaliselt verest ja tangudest, millele lisatakse tavaliselt ka pekki ja liha. Kuid paljudes teistes riikides lisatakse verivorstile teisi asju, nagu sibulaid, suhkurut, kopse, leivatükke või isegi piima. Valge verivorst Mõndades riikideks tehakse ka "valget veivorsti". See on verivorst ilma vereta, mille sisse võidakse panna peaaegu kõike: Inglismaal kaneeli ja suhkrut, Prantsusmaal mune ja piima ning Poolas majoraani. 1 Verivorsti tegemine Verivorsti küpsetamine on jagatud etappideks: küpsetamine, vahejahutamine, segamine, täitmine, teine küpsetamine ja jahutamine. Need etapid võivad erineda sõltuvalt tehtava 1 verivorsti sordist. Verivorst teistes riikides Ka paljudes teistes riikides süüakse verivorsti, aga tavaliselt pole see jõuluroog. Eesti on küll üks vähestest kes on verivorsti nimetanud lihtsalt - vorst mis on täis verd, verivorst. Teistes riikides kutsutakse

Toit → Toit ja toitumine
1 allalaadimist
thumbnail
7
pptx

Eesti rahvustoidud

Lauale anda kartulitega või hautatud lihatoitude juurde. VERIVORST 2,5 l vett 1 l seaverd Click to edit Master text styles 1 kg odrakruupe Second level keedusoola Third level 500 g seapekki Fourth level 300 g sealiha Fifth level musta pipart vürtsi majoraani 300 g valget sibulat 2 sl võid 10 m seasoolt HERNESUPP 300 gSea- või loomaliha 100 gSuitsuliha Click to edit Master text styles 1.5 lVesi 200 gHerned Second level 1 tkPorgand Third level 1 tkSibul Sool

Toit → Kokandus
87 allalaadimist
thumbnail
2
doc

Mehhiko toit

Sokolaad ja kommid on kallid. Mehhiklaste lemmik magustoit on hispaania mõjutustega flan, aeglaselt küpsetatud munast ja kondenspiimast kreem. Maitsestamine Paljusid maitseaineid kasutatakse laialdaselt ja üldiselt. Nende hulka kuulub oskuslik erinevate tsillide segamine, samuti kaneeli, nelgi, vanilje, sokolaadi, pähklite, kookose, laimi, apelsini, küüslaugu, sibulate, kapparite ja paljude värskete mehhiko ürtide, nt cillantro, epazote, mündi, majoraani ja salvei kasutamine. Laime kasutatakse vabalt ja laialdaselt mahlana, maitsestamisel ja garneerimisel. Tuntumad rahvustoidud Frijole ­ oad, harilikult väikesed mustad oad, mis on keedetud ning searasvaga koos purustatud, kuumutatakse enne söömist. Tortilla ­ lame, pannkoogi sarnane leib spetsiaalselt jahvatatud maisijahust. Sisaldab palju kaltsiumit, kuna valmistatakse lubjaveega. Chorizo ­ värske vorst sealihast ja maitseainetest. Salsa, tacod. Chilli con carne.

Toit → Kodundus
38 allalaadimist
thumbnail
9
docx

Maitseainete töö

Asendamatu ürt paljudes maailma köökides. Koriandri lehti saab kasutada suppidesse ja salatitesse hakitud kujul 3.2 MAJORAAN Majoraan mõjub isu tekitavalt ja soodustab seedimist.Majoraani lehti kasutatakse nii värskelt kui ka kuivatatult peamiselt vorstidele,kuid ka liha-,kala-ja kartulitoitudele,kastmete ning salatite maitsestamiseks. Eriti hästi sobib ta kaalikatoitudele ning köögiviljade hapendamisel ja marineerimisel. Majoraani maapealsest osast valmistatakse teed. Majoraani ehk õnneürti ehk vorstirohtu kasutatakse lamba- ja vasikaliharoogade, kartuli-, vere- ja kalaroogade maitsestamiseks ning kapsa ja hernetoitude maitselisandiks ja pitsa- ja leivataina maitsestamiseks. Majoraan sobib ka kabatshoki ja tomatite ning nt ahjus küpsetatud õunte maitsestamiseks. 4. MAITSEAINETE SEGUD 4.1 LIHAÜLD MAITSEAINE KÜÜSLAUGUGA Eriti hea küpsetuskotis või fooliumis küpseva ahjuprae ja hautatud liharoogade maitsestamiseks (400 g liha kohta 1 pakk maitseainesegu)

Toit → Kokk
15 allalaadimist
thumbnail
11
ppt

''Poola köögist ja riigist ''

Hoia jahedas u 2 tundi, et maitseained melonisse imbuksid. Bigos Ühepajatoit (läbikasvanud sealiha, veiseliha, suitsuvorst, valge peakapsas, hapukapsas, seened, mustad ploomid, punane vein). Toorained 200 g läbikasvanud sealiha 2 sibulat 300 g lahjat veise- või sealiha100 g suitsuvorsti 300 g valget peakapsast500 g hapukapsast 100 g seeni soola, köömneid, majoraani 8 musta ploomi pipart 100 g punast veini Bigos Valmistamine 1. Sealiha lõigata väikesteks kuubikuteks ja praadida, lisada hakitud sibul ning hautada kuldkollaseks. 2. Liha lõigata kuubikuteks, vorst ketasteks, peakapsas ja seened ribadeks ning panna kõik koos hapukapsa ja maitseainetega hautuspotti. 3. Lisada kuuma vett nii palju, et see vaevalt toitu katab ja keeta nõrgal tulel 1 tund. 4. Lõpuks lisada punane vein.

Toit → Kokandus
21 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Liharoad konspekt

3. sidrunimahla ja teisi hapusid mahlu lisandiks konjakit, sojakastet, vürtsikastet Marinaadide maitsestamiseks kasutatakse: 1. kõiki pipraid, ka 2. nelki 3. kadakamarju maitsepipraid 4. ingverit 5. sibulat 6. porrusibulat 7. küüslauku 8. mädarõigast 9. paprikat 10. maitserohelist 11. tüümiani 12. punet 13. majoraani 14. loorberilehti Lihade marineerimiseks võib kasutada tööstuslikult toodetud marinaade Pooled maaitseainetest asetatakse nõu põhjale, neile asetatakse marineeritav liha. Lihale asetatakse ülejäänud maitseained ja marineerimisvedelik Suuri praade ja terveid fileesid hoiatakse marinaadis 1-2 ööpäeva, tükeldatud liha 2 tundi kuni 1 ööpäev jahedas kohas. Marineerimisvedelik kasutatakse ära roogade kuumtöötlemis ja kastmete valmistamisel.

Toit → Kokandus
31 allalaadimist
thumbnail
28
odp

Teepuuõli

Teepuuõli destilleeritakse taime lehtedest ja noortest võrsetest. Õli on värvitu või kahvatukollane ning terava, kamprit või eukalüpti meenutava aroomiga. Koostis: Monoterpeenid 35-70% (gammaterpineen 10-28%) ,fenoolsed alkoholid 25-40% (terpineen-4-ol 25- 40%), seskviterpeenid 8-20%, oksiidid 5-18% ( 1,8 tsineooli 1-14%). Sobivus teiste eeterlike õlidega:  Segunebhästi lavendli, salvei, rosmariini, männi, kananga, geraaniumi, majoraani, nelgi, muskaadi jm õlidega. Kasutamine:  Toimib aktiivselt kõigi kolme tüüpi haigustekitajate vastu: viirused, bakterid, seened. Teepuuõli on ka tugev immuunsüsteemi stimulant. Soodustab haavade paranemist, on põletiku- ja seentevastane, antiseptiline, desinfitseeriv, desodoreeriv. Teepuuõli kasutatakse järgmiste tervisehädade puhul: Vistrikud (paised), haavad, kriimustused, mädased haavandid,

Kosmeetika → Kosmeetika
5 allalaadimist
thumbnail
44
doc

Maitse- ja ravimtaimed

Nad säilitavad aroomi ka kuivatatult või õlis konserveeritult. Kuna lehed on väga tugeva maitsega, kulub neid vähe. Kasutamine maitsetaimena - Kuigi aedruut on mõrkjas, siis tasuks seda kasutada Liha, Muna ja Juusturoogade maitsestamiseks. Samuti võiks lisada aedruudulehe Marineeritud aedviljadele, salatitele või ürdiõli maitsestamiseks. Aedruut sobib eriti hästi hapude roogadega. Seetõttu kasutatakse neid vürtsikate itaalia tomatikastmete maitsestamiseks koos Oliivide, Kapparide, Majoraani, Basiiliku ja Leeskputkega. Kasutamine ravimtaimena - Aedruudul saab kasutada tema ladvaossa, mis lõigatakse ära õitsemise ajal. See sisaldab eeterlikke õlisid, flavonoid rutiini, furokumeriini, vaha, parkaineid, mõruaineid, C-vitamiini ja P-vitamiini. Sellel taimel on põletiku-, krambi-ja nugilistevastane, antibakteriaalne, fungitsiidne, rahustav, üldtugevdav, toniseeriv, mürke neutraliseeriv, valuvaigistav ja haavu parandav toime. Peamiselt tarvitatakse seda teena ja tinktuurina

Meditsiin → Terviseõpetus
89 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Joogiõpetus

portvein serri vermut Kanged veinid Madeira ­ kange vein, mis on pärit Portugalile kuuluvalt Madeira saarelt. Portvein ­ valmistatakse Portugalis, värvilt punased või valged Serri ­ Hispaanisast pärit kange vein Vermut ­ tugevalt maitsestatud kange vein. Maitsestamisel kasutatakse koirohu lisaks veel vaniljet, tsitruseliste koori, kaneeli, majoraani, koriandrit ja nelki. Calvados ­ huvitava maitse ­ ja lõhnabuketiga õuavein. Õiget calvadost valmistatakse vaid Prantsusmaal Calvados maakonnas. Kanged alkohoolsed joogid Piiritus ­ valmistatakse viljast, kartulist jne destileerimise teel. Viin ­ saadakse piirituse lahjendamisel veega ­ puhas viin on maitsetu lõhnatu ­ maitsestamisel kasutatakse erinevaid ürte, vürtse, tsitruselisi. Konjak

Toit → Joogiõpetus
30 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Maitsetaimed

Aedmajoraan Huulõieline. Püstise või tõusva, neljakandilise Vajab päikselist Põhjapiirkonnas tulebtaimi ette Õitsemise algul kogutud haruneva varrega. Kasvab umbes 25 cm sooja kohta, kasvatades. Seemned külvatakse ürti kasutatakse värskelt ja kõrguseks. Väikesed vastakad lehed on ovaalsed viljakat ja aprilli alguses . Majoraani seemned kuivatatult kala, suppide, ja viltjaskarvased. Taimed rohekashallid. Okste huumusrikast on väga väikesed, nad ei vaja liha ja kastmete tipus asuvad väikesed harunenud õisikud. Õied mulda. külvivagu, piisab mullapinnal maitsestamiseks. pisikesed, määrdunud-valged või roosakad. Õitseb tasaseks rullimisest

Bioloogia → Bioloogia
19 allalaadimist
thumbnail
15
doc

Vürtsid

Sobib väikeses koguses ka lihaga, kuid on parim värskete kartulite, kala ja vähiga. Tüümian (värske aedliivatee) on kergelt vürtsika, õrnalt maguspehme, aromaatselt sooja maitsega Vahemereäärne ürt, mille maitse sarnaneb veidi Lehtseller on siledate lehtedega, peterselliga nelgi ja majoraani omaga. Toitudes kasutatakse sarnane taim. Kasutatakse tervelt või hakituna. tüümiani lehti ja noori võrseid nii värskelt kui ka kuivatatuna. Sobib hästi liharoogade maitsestamiseks ja ka kaunistamiseks. Eeterlikud õlid annavad tüümianile hea lõhna ja leevendavad peavalu. Sobib uluki, lamba, veise, sea, küüliku ja kalkunilihaga. Münt on väga värske ja puhta maitsega

Toit → Toiduaineõpetus
9 allalaadimist
thumbnail
26
doc

Maitse- ja ravimtaimed

kahekaupa. Öökülma majoraan ei talu, seega ei maksa istutamisega kiirustada. Kasvab alguses aeglaselt. Kui mulda pidevalt kobestada ja umbrohupuhtana hoida, kasvavad taimed väga hästi. Paljundamine seemnetega Saagi kogumine Esimene saak kogutakse õitsemise algul kuiva ilmaga enne keskpäeva, siis on taimed kõige aroomikamad. Teist korda lõigatakse uuesti kasvanud külgvõrsed sügisel enne öökülmi. Võsusid võib lõigata kogu suve jooksul ja kasutada värskelt. Majoraani saab hästi ka õlis konserveerida. Kasutamine maitsetaimena sobib vorstide ja verivorstide ning igasuguste liha- ja köögiviljatoitude maitsestamisek. Majoraan kuulub maitsetaimede segusse. Hinnatud maitsetaim slovakkia köögis. Kasutatakse värskelt ja kuivatatult, kuid korraga väheses koguses!! Kasutamine ravimtaimena spasme ja puhitust leevendav, seedimist soodustav Muud kasutusalad kasutatakse konservi- ja alkoholitööstuses.

Põllumajandus → Aiandus
149 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Iisop - mee-, ravi- ja maitsetaim

Iisop - mee-, ravi- ja maitsetaim Nimetus iisop on tulnud vanaheebreakeelsest sõnast ,,azob", mis tähendab ,,püha lõhnav rohi". Seda taime nimetatakse Vanas Testamendis : piserda mind iisopiga ja ma saan olema puhas, pese mind sellega ja ma muutun lumest valgemaks" (Taaveti laul 50:9). Iisopi kui ravimtaime kuulsus ulatub juba vähemalt Hippokratese aegadeni (umbes 460. ­ 377. a.), kes nimetab iisopit oma töödes. Iisopit kasutasid ka Dioscorides (umbes 40. ­ 90. a.), Avicenna (umbes 980. ­ 1037. a.) ja veel paljud muud vähem kuulsad arstid. Näiteks kirjeldab Avicenna iisopit ,,Arstiteaduse kaanonis" kui ,,kuuma", vedeldavat ja kobestavat vahendit ning soovitab selle kasutamist järgmistel juhtudel : rinnapiima lahjendamiseks rinnaga lapsi toitvatel emadel, ,,ummistuste" korral kopsudes elatanud inimestel, kõhukinnisuse korral, valuvaigistina valu põhjustavate ,,mateeriate" peast väljatõrjumiseks, sealhulgas mälukaotuse ja epilepsia ko...

Bioloogia → Bioloogia
3 allalaadimist
thumbnail
6
odt

Taimesugukonnad koos kirjeldustega

Huulõielised on neljakandilise varre, vastakute või männastena asetsevate liitlehtede ja enamasti kahehuuliste õitega rohttaimed, poolpõõsad või põõsad. Huulõielistel areneb neljahõlmalisest sigimikust 4 pähklikest. 6.Paljud huulõielised sisaldavad eeterlikke õlisid, parfümeerias kasutatakse nt. lavendlit, rosmariini, patsuli-pogosteemonit ehk patsulipõõsast ja muskaatsalveid. Tehnilist õli saadakse lallemantsiast ja perillast, tee- ja maitsetaimedena kasutatakse iisopit majoraani, melissi, münti, naistenõgest, vürtsbasiilikut, piprarohtu, liivateed jpt. taimi. Paljud huulõielised on ravimtaimed nt. iminõges, liivatee ja münt. Eestis kasvab niiskeis ja ka parasniiskeis kasvukohtades tihashein, maajalg, käbihein, koldnõges, käbihein jpt. Kuivades kasvukohtades kasvab väikest nõmmemünti, punet ja liivateed. Prügi ja umbrohutaimed on südamerohu, iminõgese ja kõrviku liigid. SUGUKOND: mailaselised (Scrophulariaceae) 1

Kategooriata → Zooloogia
41 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Viie päeva kohta innovaatiline suurköögimenüü

Kuivata kala, maitsesta vähese soolaga. Marinaad meelepärast rohelist salatit 2 oksa värsket majoraani kraadi juures 10 minutit. Seejärel alanda kuumus küüslauk. Vala peale vein ja lase 1-2 ööpäeva viska ära, see on edaspidiseks kasutu. Määri kala

Toit → Toitlustus
12 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kultuurilugu kontrolltöö

Kapsast peamiselt hapendati ja keedeti siis hapukapsasuppi või -putru. Herneid ja põldube, ka läätsi keedeti Elin Palumäe SR13 niisama, tehti leent, putru ja käkke. Kartuleid söödi küpsetatuna reheahju tuhasel põrandal. Teine levinum moodus kartulite söömiseks oli koorega keetmine. Peamine kartulikõrvane oli silk. · Maitseained Maitseainetena kasutati soola, mett, köömneid, kadakamarju ja sinepit. Maitsetaimedena ehk ürtidena (piparmünti, pune, majoraani ehk vorstirohi, rohelist sibulat, tilli jne). 3. Kirjelda lähemalt järgnevaid rahvakalendritähtpäevi (kuupäev, mis traditsioonid, töökeeleelud, -käsu, uskumused, toidud) · Paastumaarjapäev 25. märtsil on paastumaarjapäev. Olgugi tegu vaid ühega paljudest maarjapäevadest, on ta ometi teistest nii palju tähtsamaks tõstetud, et võib öelda ka lihtsalt "maarjapäev", mis tähendab nimelt 25. märtsi. Ka kristlikus ajaarvamises on see maarjapäev olnud

Kultuur-Kunst → Eesti kultuuri alused ja...
17 allalaadimist
thumbnail
12
odt

Metsloomade ja -lindude liha kasutamine toiduvalmistamises

Kuna ulukiliha sisaldab loomulikult vähem rasva, siis võib hakkliharoogade paremaks sidumiseks juurde lisada seapekki. Hakklihatoitude valmistamiseks on lõputuid võimalusi. Võid lisada nt, oliive, päikesekuivatatud tomatid, dijon sinep, seened, tsillikaste, tomatipüree, sidrun koos koorega, seesamiseemned,mitmesugused juustud jne. Maitsestamiseks ja marinaadide valmistamisel võib kasutada kindlasti kadakamarju, mett, musta pipart, majoraani, oregaanot, rosmariini. Alkohol ja ulukiliha sobivad samuti kokku, nt Jäägermeister, punane vein või konjak. Jahindus Eestis Jahiulukite hulka on Eestis arvatud 18 liiki imetajaid ja 37 liiki linde, neist suurulukeid on seitse: põder, punahirv, metskits, metssiga, karu, hunt ja ilves. Suurulukite (sh suurkiskjate) asurkonnad on väga heas seisus, seevastu oluliselt on vähenenud kunagiste populaarsete

Kategooriata →
10 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Köögileksikoon. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

Sisaldab palju C-vitamiini. Kasutatakse nii lehti (tuntakse cilantro nime all) kui seemneid. Hiina, India ja Jaapani köögi lemmik. Täiustab teisi maitseid (maitseainesegudes). Üks karri komponente. Kasutamine: liha-, kala-, riisi- ja köögiviljatoidud, küpsetised (leivad, õunakoogid), majonees, salatikastmed, hapukapsas, hoidised, marineeritud köögivili. Pune ehk oregano on Itaalia, Kreeka ja Mehhiko köögi lemmikvürts. Maitse meenutab majoraani ja tüümiani. Sobib hästi lauamaitseianeks. Kasutamine: pitsad, taimetoidud, risottod, pasta- ja salatikastmed, grillitud kala ja liha, juurvilja- ja kalasupid, tomatitoidud (koos basiilikuga), ühepajatoidud, kanatoidud, hakkliha-, seene-, maksa- ja neerutoidud, pirukatäidised, munatoidud ja soojad võileivad, kuklid, sepikud, ürditee, ürdijuust. Toiduvalmistamise tehnoloogia I

Toit → Toiduvalmistamise tehnoloogia...
8 allalaadimist
thumbnail
46
doc

Praktika aruanne - Sõpruse Rimi Hüpermarket

Toiteväärtus:- Kasutamine kulinaarias: Sobib hästi kasutamiseks salatites, linnuliha, valge kala ja mahedamaitselise juustuga, suppides, hautistes, omlettides ja vokiroogades. 15 Sören Sakkeus Sõpruse Rimi Hüpermarket Oregano ehk pune- Iseloomustus: Punakat värvi.Lõhn sarnaneb majoraani omale. Toiteväärtus: 100 g kuivatatud punet sisaldab valke 13g, süsivesikuid 64g ja rasvu 3,8g. Kasutamine kulinaarias: Sobib pitsadesse, taimetoitudesse ja risotodesse aga ka kala ja liha maitsestamiseks.Kasutatakse ka kurkide soolamisel ja vorstide valmistamisel. Salvei- Iseloomustus: Maitsetaim.Säilitatakse kuivatatult. Toiteväärtus: 100 g kuivatatud salveis on valke 11,1g, süsivesikuid 62g, rasvu 9,4g.

Majandus → Müügitöö alused
215 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

Rahustava toimega ja laiade mahlaste lehtedega ürt. Tüümian Nimi pärineb arvatavalt ladinakeelsest sõnast thymos, mis tähendab elujõudu. Ja tõesti, pehmelt aromaatse ja sooja, peaaegu magusavõitu maitsega tüümian puhub ju elu sisse ka kõige igapäevasemale toidule. Sobib pea igasuguse lihaga, aga ka köögiviljadega. Tüümian (värske aedliivatee) on kergelt vürtsika, õrnalt maguspehme, aromaatselt sooja maitsega Vahemereäärne ürt, mille maitse sarnaneb veidi nelgi ja majoraani omaga. Toitudes kasutatakse tüümiani lehti ja noori võrseid nii värskelt kui ka kuivatatuna. Sobib hästi liharoogade maitsestamiseks ja ka kaunistamiseks. Eeterlikud õlid annavad tüümianile hea lõhna ja leevendavad peavalu. Sobib uluki, lamba, sea, küüliku ja kalkunilihaga. Murulauk pärineb lauguliste perekonnast. Erkrohelise värvusega, värske, õrna, pehme ja muheda sibulamaitsega taime lisatakse toidule värskena vahetult enne serveerimist. Sobib kokku veiselihaga.

Toit → Kokandus
85 allalaadimist
thumbnail
133
ppt

Liharoad

maitseainete ja küüslauguga. 3. Täita sooled täidisega ning siduda puuvillase nööriga u 15 cm pikkused vorstid. Panna vorstid paariks tunniks, parem kui üle öö kaetuna külma. 4. Küpsetada 225º C juures ahju keskosas u 30 minutit. Vorstid sobivad külmutamiseks, kuid pakkida korralikult, küüslaugulõhn, et ei tuleks läbi. Verivorst Vesi, seaveri, odrakruup, keedusool, seapekk, sealiha, must pipar, vürts, majoraani, mugulsibul, või, seasooled Valmistamine: 1. Pesta kruubid ja keeta nõrgal kuumusel. Kui nad on paisunud, lisada maitseained, kuubikuteks lõigatud sealiha. Segada ja hautada. N.B. Putru segada ei tohi! Valmis pudrul lasta jahtuda, siis lisada võis kuumutatud sibul ning läbi sõela kurnatud veri ja kergelt pruunistatud kuubikuteks lõigatud pekk. 2. Täita sooled pudruga, siduda soolte otsad kinni ja keeta soolaga maitsestatud vees kuni 10-15 minutit. 3

Toit → Toiduvalmistamine
38 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Nõmm-, Aed-Liivateed ja Tüümian

Marinaad 1 pudel valget veini, vett (vajadusel 1 tl soola), 2 tl tüümiani, valge pipra teri, sinepipulbrit. Marinaadile võib lisada rõõska koort ja musta pipart, kui lisame marinaadi eelnevalt praetud lihale (liha eelnevalt marineeritud eeltoodud segus ilma kooreta). Toodud marinaadi kogus sobilik ühele jänesele või lambakintsule. Liivatee kuulub paljude maitseainete segudesse. Koduseks maitseainete kimbuks või seguks soovitan tüümiani peterselli, majoraani, estragoni, haraputke kõiki võrdsetes kogustes. Veel üks praktiline nõuanne: peenestatud segust teha parajad portsud filterpaberisse või marlisse (olenevalt peensusastmest) niidiga kinniseotult. Nii võib hoida valmistoidus ja niidi otsapidi välja tõmmata. Eriti kasulik on see puljongi ja selgete suppide valmistamisel. Tänavu olen saanud oma aiast juba kolmandat saaki. Pole kahju murda oksakesi pliidi kõrvale toa lõhnastamiseks ja silmailuks. Tüümian ehk aed-liivatee

Bioloogia → Bioloogia
13 allalaadimist
thumbnail
23
doc

Kulinaariaraamatu küsimused ja vastused(2)

zelatiin. Aspikk jahutatakse ja kasutatakse mitmesuguste toiduainete katmiseks, samuti kaunistamiseks. 4. Kuidas valmistatakse maksapasteeti? Valmistatakse vasika-, veise-, lamba-, seamaksast. Kasutatakse ka seapekki, puljongit ja võid. Maksapasteetidele lisatakse maitseköögivilju- sibulat või porrut, porgandit, peterselli, sellerit. Maitsestamiseks sobivad sool, suhkur, piprad, muskaat, konjak. Kasutada võib ka mitmete maitseainete ürte- punet või majoraani, iisopit, koriandrit (ka seemneid). Seamaksa leotatakse enne pasteedi valmistamist külmas vees või piimas mõrkja maitse eemaldamiseks. Maksal eemaldatakse suuremad sooled ja kelmed, see tükeldatakse. Seapekk tükeldatakse ja pruunistatakse, sellele lisatakse tükeldatud maitseköögivili, seejärel maksatükid ja pruunistatakse need kergelt ning hautatakse. Sool, vürtsid ja maitseained lisatakse, kui maks on poolpehme

Toit → Kokandus
184 allalaadimist
thumbnail
21
doc

Spaa sõnastik

Eriti soovitav on inimestele, kellel on aeglane seedimisprotsess ja keda vaevab pidev kõhukinnisus. Kõige parem on massaaži teha 1,5 - 2 tundi peale sööki. Parima tulemuse saavutamiseks soovitatakse massaaži teha kolmel korral järjest õlide, mee ja kuppudega. Kõige õrnem on massaaž õliga, järgneb meega massaaž ning kõige intensiivsem ja tugevam massaaž tehakse kuppudega. Õlidest kasutatakse vastavalt kliendi soovile kas kummeli, majoraani, lavendli, basiilika, apteegitilli, mustpipra, ylang-ylangi, apelsini, rosmariini, tüümiani või sidruni eeterlikku õli. Kõrvaküünlad - Loodusrahvaste ravipraktikas pikka aega kasutusel olnud kõrvaküünlad soodustavad inimese energiaringlust ning nende toime põhineb põlemisel. Ummistunud poorid avanevad ning tõusev õhuvool tõmbab kõrvast välja sinna kogunenud vaigu. Kõrvaküünlad on valmistatud kärjevaha, taruvaiku, eeterlikke õlisid ning ravimtaimi

Turism → Turism
17 allalaadimist
thumbnail
38
doc

Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks

TALLINNA PEDAGOOGILINE SEMINAR Kaugõppe Noorsootöö osakond KNT 1 Veroonika Mätlik " Erinevad taastumisvahendid inimese turgutamiseks" Referaat Juhendaja: M. Grünthal-Drell Tallinn 2006 Sisukord Sisukord...................................................................................................................................... 1 Füüsikalised taastumis vahendid.................................................................................................3 Saun........................................................................................

Meditsiin → Terviseõpetus
34 allalaadimist
thumbnail
53
doc

Uurimustöö: ILU, RÕIVASTUS JA MOOD LÄBI AEGADE..

Toonitud põskede juurde kuulusid tihti ka punased huuled, samas võis värvitud olla ainult suu. Kreeka naiste iluprotseduuride juurde kuulus ka silmade värvimine. Tõenäoliselt varjutati silmalauge antimoniga, aga kasutust keidsid ka nõgi ja lambitahm. Kulmud värviti sõltumata juuksevärvist mustaks. Lõhnastamine: Ohtralt tarvitati lõhnaõlisid, üks eelistatumaid oli kannikeselõhnaline. Naised piserdasid kehale ka mündi, majoraani, ja tüümianiessentse. Kreeklastel oli muide iga kehaosa jaoks eelistatuim lõhn. 16 Soengud: Juustele omistasid kreeklased kultuslikku ja sümboolset tähendust. Lainajad kas rabisid, rseerisid või lõikasid oma juuksed peast ja panid need lahkunule hauakambrisse kaasa, surnu põletamise korral heideti need aga tuleriidale. Värske

Kirjandus → Kirjandus
282 allalaadimist
thumbnail
53
doc

Uurimistöö: Ilu, rõivastus ja mood läbi aegade.

Toonitud põskede juurde kuulusid tihti ka punased huuled, samas võis värvitud olla ainult suu. Kreeka naiste iluprotseduuride juurde kuulus ka silmade värvimine. Tõenäoliselt varjutati silmalauge antimoniga, aga kasutust keidsid ka nõgi ja lambitahm. Kulmud värviti sõltumata juuksevärvist mustaks. Lõhnastamine: Ohtralt tarvitati lõhnaõlisid, üks eelistatumaid oli kannikeselõhnaline. Naised piserdasid kehale ka mündi, majoraani, ja tüümianiessentse. Kreeklastel oli muide iga kehaosa jaoks eelistatuim lõhn. 16 Soengud: Juustele omistasid kreeklased kultuslikku ja sümboolset tähendust. Lainajad kas rabisid, rseerisid või lõikasid oma juuksed peast ja panid need lahkunule hauakambrisse kaasa, surnu põletamise korral heideti need aga tuleriidale. Värske

Kultuur-Kunst → Rõiva ajalugu
39 allalaadimist
thumbnail
62
doc

Toiduained

pipraselt põletav), basiilik (maitse ja lõhn meeldiv, omapärane, magusavõitu, sisaldab basiilikuõli, on nn. üldmaitseaine), estragon ehk tarhuun (tugeva aniisi lõhnaga, heleroheline), iisop (tugevalõhnaline), majoraan (maitse ja lõhn tugev, meenutab kamprit), münt (meeldiva aroomiga), piparmünt (tugevama lõhnaga kui eelmine, sisaldab piparmündiõli), pune ehk oregano ehk mägimajoraan (maitse ja lõhn meenutavad majoraani ja tüümiani), rosmariin (siniseõieline, maitse mõrkjas, meenutab männivaiku), salvei (maitselt meenutab münti, kuivatatult hallika värvusega) ja till ehk aedtill. Maitseainesegud koosnevad erinevatest maitseainetest. Tuntuim segu on karri, mille komponendid on kurkum, kardemon, ingver, kaneel, nelk, muskaatpähkel, must pipar, paprika jt. Maitseainesegud segatakse kokku sellise arvestusega, et nad teatud roa maitsestamiseks kõige paremini sobivad (hakklihamaitseaine, pitsamaitseaine jne

Toit → Toitumisõpetus
139 allalaadimist
thumbnail
87
docx

Soome-ugri rahvakultuur

Traditsioonilisele Ungari köögile on omased paprika, searasv, punane sibul ja hapukoor. Kogu maailm arvab, et ungari kokakunsti iseloomustab rohke paprika kasutamine. Tegelikult sattus paprika ungari kööki pooljuhuslikult kreeklaste ja türklaste vahendusel. Kuni 16.-18. sajandini maitsestati toite muude vürtsidega, mis on tuntud ka mujal maailmas: pipra, tüümiani, muskaadi, safrani, majoraani, basiiliku, ingveri jm. Paprika jäi pikaks ajaks eranditult talupoegade maitseaineks. Üldlevinud maitseaineks sai paprika alles 19. sajandi esimesel poolel. Kõige iidsem Ungari kokakunsti tehnoloogia on liha praadimine (pörkölés): 3-4 cm suurusteks lõigatud lihakuubikud pruunistatakse sulatatud searasvas, milles on eelnevalt praetud punane sibul. Lisaks punast värvi andvale vürtspaprikale kasutab Ungari köök meelsasti värsket rohelist ja helekollast paprikat

Kultuur-Kunst → Kultuurid ja tavad
31 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun