Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse
Mõistete sõnaraamat
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge
Toitumisalased uuringud on näidanud, et enim tarbitakse ω-6 rasvhappeid(~ 20 korda rohkem kui ω- 3- rasvhappeid) ω-6 rasvhapete rohkus toidus võib suurendada mitmete haiguste riski kasvu (aterosklerootilisele südamehaigused, osteoporoosid, astma, äkksurm, ekseemid)Tuleks jälgida, et nende omavaheline suhe tarbitavas toidus oleks ~ 1:1 .ω-3 rasvhappeid on rasvastes merekalades, meresaadustes, rapsi- ja linaõlis, põldtuderi ehk camelina õlis
Toitumis - -kasvamisosal pole loogilise aruteluga midagi ühist, himude-- ja üldse püüdlusteosa kuulub aga mingil moel selle juurde, kuna kuuletub ja allub sellele — nii nagu me peame loogiliseks isa ja sõprade arutlust, kuid mitte nii nagu matemaatikute oma. Et mitteloogiline osa allub mingil määral loogilisele arutelule, tuleb nähtavale ka veenmise ning igasuguse etteheitmise või ergutamise kaudu.
Toitumisõpetus on õpetus tervislikust ja tasakaalustatud toitumisest ning selle mõjust inimorganismile Selleks et organism saaks kasvada ja paljuneda vajab ta toitu Tervisliku toitumise tähtsus ja vajadus: • Toit peab inimesele andma vajalikul hulgal energiat ja kõiki loomulikke toitaineid et kindlustada normaalset kasvu, arengut ja tervist • Tervislik toitumine tagab meile hea töövõime ja tervise.
Toitumis - , puhke – ja paljunemispaikade taganemine; kohalike liikide elujõuliste asurkondade säilitamine; kaitsealade loodus on õppuritele ja teadlastele tähtis uurimisobjekt ning loovinimestele inspiratsiooni allikas; inimestele sissetuleku võimaldamine; säästa tulevastele põlvedele elamiskõlbulik elupaik, sh joogivesi ja toit, ravimtaimed, taastuvad energiaallikad ja loodusvarad.
Toitumis - ja kasvamisosal ei ole loogilise aruteluga midagi ühist,himude- ja üldse püüdluste osa kuulub aga mingil moel selle juurde, kuna kuuletub ja allub sellele – nii nagu me peame loogiliseks isa ja sõprade arutlust , kuid mitte nii nagu matemaatikute oma. Seega on loogiline arutlus kahesugune: üks osa valdab seda päriselt ja iseenesest ja teine osa justnagu kuuletub.
Toitumistüüp on organismide toitumisliigituse põhiüksus, kus lähtutakse toitumistüüpide eristamisel eluks vajaliku energia ja orgaaniliste ühendite sünteesiks vajaliku süsiniku allikaist. Energiaallika järgi jaotatakse organismid fototroofideks, kes kasutavad Päikese valguseenergiat ja kemotroofideks, kes kasutavad keemiliste ühendite oksüdeerimisest saadavat energiat.
Toitumistüübi määratlemisel on olulised: • Energiaallikas (valgusenergia, keemilised ained) • Oksüdeeritava aine (elektroni doonori) loomus (kas anorgaaniline või orgaaniline aine), ka fototroofid vajavad väliseid elektroni doonoreid (redutseerijat). Nendeks võivad olla nt vesi, vesinik, H2S, S (anorgaanilised), aga ka nt orgaanilised happed.
Toitumisahel e. toiduahel •Toiduenergia ülekandmine primaarprodutsendilt(roheliselt taimelt) mitut järku tarbijatele –iga ülekande kasutegur10-20% •max. võimalik4-5 etappi(ahela lüli) –mida lähemal on organism ahela alguseni, seda rohkem jõuab temani primaarprodutsentide poolt fikseeritud
Toitumistüübi järgi on mardikad fütofaagid, adefaagid, saprofaagid, koprofaagid, nekrofaagid ja polüfaagid.
Toitumistavad on sõltuvad paastudest, kuid kolmapäeviti ja reedeti ei sööda piima-, liha- ja munatoite; ei kasutata toite verest; alkoholi tarbimine on lubatud PAASTUAJAST JA ÜLESTÕUSMISPÜHADEST: ● Ülestõusmispühadele eelnevad 40 päeva on vaieldamatult ristiusu kalendri keskmeks.
Toitumise põhialused on tasakaalustatus, mitmekesisus, mõõdukus Kiire elutempo tõttu jääb toidu vamistamiseks ja selle söömiseks üha vähem aega ning tihiti valitakse kiirtoit, mis ei sisalda piisavalt vajalikke aineid organismi normaalseks funktsioneerimiseks.
Toitumis - ja tervisealaste väidete kohta).. Kuidas esitada toidul toitumis- ja tervisealaseid väiteid, seda on põhjalikumalt seletatud toidukäitlejatele koostatud juhendmaterjalis Määruse 1924/2006 toitumis- ja tervisealase väite juhend.
Toitumisel on diabeediravis väga oluline osa. Õige toitumine aitab saavutada ja hoida vere suhkrusisaldust normi piires, kuid see õnnestub vaid siis, kui päevast päeva süüakse insuliinihulgale vastavat ja sobivas koguses toitu.
Toitumissuhted on looduses tegelikult keerulisemad, kui seda ühes lihtsas toiduahelas saab väljendada. Toiduahelad on omavahel põimunud ning moodustavad toiduvõrgu, mis iseloomustab tõepärasemalt tegelikke toitumissuhteid looduses.
Toitumisel on oluline roll sünnitus- järgse energia ja tervisliku füüsilise vormi • Imetav ema ei tohiks tunda pidevat näljatunnet ning taastamisel. Jälgides õige toitumise kaotada kehakaalust rohkem kui pool kilo nädalas.
Toitumis - ,orienteerumis jt. Refleksid) Kõik see mida me nimetame kogemuste ja vilumuste omandamiseks, õppimiseks, harjutamiseks ja treenimiseks, põhineb yhel fysioloogilisel mehhanismil – tingitud reflekside kujundamisel.
Toitumisjuht on toiduainete pakenditel kasutatav märgistussüsteem, mille eesmärk on aidata tarbijatel toituda mitmekülgselt ja tasakaalustatult, muutes toitumisalase info kergesti mõistetavaks ja kättesaadavaks
Toitumissoovituste koostamisel on arvestatud eelkõige tänapäeval väga levinud niinimetatud eluviisihaiguste: südame-ja veresoonkonnahaiguste, pahaloomuliste kasvajate, II tüüpi diabeedi, osteoporoosi jne riski vähendamist.
Toitumisteadlased on väga kriitilised rafineeritud ehk nõrgestatud toiteväärtusega (keemilisel teel puhastatud) süsivesikuterikaste toiduainete suhtes, neid peaks meie toidus olema võimalikult vähe.
Toitumishäired on juba tõsine probleem ka Eestis, üha enam toitumishälvete all kannatavaid noori – eriti teismelisi tüdrukuid – pöördub spetsialistide poole, et leida probleemile lahendus.
Toitumiseks on oluline tarbida toitu, milles on hulgaliselt vajalikke toitaineid ning vältida kaloririkkaid toiduaineid, mis sisaldavad suhkrut ja teisi rafineeritud süsivesikuid ning rasvu.
Toitumis - ja laguahelad Kõik organismid sõltuvad sellest, kui intensiivselt kulgeb energia salvestamine ja selle edasine muundamine organismide toitumise ja toiduks muutumise ridades.
Toitumishäire on tõsine haigus, mis võib lõppeda isegi surmaga ning tavaliselt on selle haiguse ravimine raske ja aeganõudev ning haigusest tulenevad kahjustused võivad olla eluaegsed.
Toitumiselt ON LAIA LEVILA TÕTTU ERISTATAKSE MITMEID PRUUNKARU ALAMLIIKE, MIS ERINEVAD NÄITEKS KASVU, KOLJU KUJU, KARVKATTE VÄRVUSE JA MITME MUU MORFOLOOGILISE TUNNUSE POOLEST.
Toitumiselt on bakterite hulgas nii hetero- kui ka autotroofe, kes kasutaad energiaallikana nii orgaaniliste ja anorgaaniliste ühendite keemilist energiat kui ka valgusenergiat.
Toitumisseosed – populatsioonide toitumisseosed on ökosüsteemides hästi nähtavad, sest iga populatsioonis olev isend toitub ja on toiduks teiste populatsioonide isenditele.
Toitumishäired on tänapäeval laialdaselt levinud noorte seas, sest meedia loob ettekujutuse ideaalsest figuurist ja toitumishäired saavadki alguse selle saavutamise soovist.
Toitumishäired on väga tõsine probleem ja kui inimene peaks enda ringkonnas märkama nende sümptomitega inimest peaks ta sellele reageerima kui väga tõsisele probleemile.
Toitumisvõrgustikud – looduses ei toimi ahelad eraldi vaid järjestikku ja võrdselt, lõikudes ühistes lülides, harunedes ja põimudes ning moodustades võrgustikke.
Toitumisvõimalused on väikesed. Kiskjatest võivad madalsoos elada mäger, hunt või rebane aga neid on küllaltki vähe . Kisklus toimub äblikute ja sipelgate vahel.
Toitumise seisukohalt on tähtis, et ka kevadeks säilitab valge peakapsas peaaegu 30 mg % askorbiinhapet, enamiku köögiviljadega võrreldes on seda suhteliselt palju.
Toitumisalane väide on esitatud suhkrute, küllastunud rasvhapete, kiudainete või naatriumi kohta, siis peab toitumisalane teave sisaldama suurema rühma näitajaid.
Toitumise planeerimisel on oluline vältida rasvarikkaid toiduaineid: viinerid, margariin, rasvased saiakesed ja küpsised, friikartulid ja kartulikrõpsud, keeduvorstid
Toitumiskultuur on väga oluline osa rahvuskultuurist, seega vajavad kohalikud toiduained väärtustamist ning tutvustamist nii kodu- kui välismaal.
Toitumise puhul on oluline pidada silmas asjaolu, et laste toitainevajadused kehamassi (kg) kohta on täiskasvanutest märkimisväärselt suuremad.
Toitumishäirete keskmes on kehakaalu ja -kuju ülemäärane tähtsustamine, millega seoses püütakse äärmuslike meetoditega vältida kehakaalu tõusu.
Toitumise suhtes on kits väga nõudlik, ta valib ainult kõige toitaineterikkamaid taimi, samas kui lehm sööb kõike, mis on tema jalge all.
Toitumisharjumused on väga olulised naiste, eelkõige rasedate igapäevaelus ning omavad suurt rolli nii ema kui lapse hea tervise tagamisel.
Toitumisviisiga on neil pikk peenike koon, kleepuv pikk keel ja tugevad küünised, mis on kokku kasvanud ja sissepoole pöördunud.
Toitumishäired on viimastel aastatel aina enam kõneainet pakkuv teema, seega otsustasin koostada uurimistöö toitumishäiretest.
Toitumisala asjatundjad on üsna palju toitlus küsimuse selgitamisel ära teinud, kuid samas tekitanud ka segadust, et mida ja kui palju.
Toitumistavad on küll piirkonniti veidi erinevad, kuid oma kvaliteedilt ning mitmekesisuselt on hispaania köök üks parimaid
Toitumis - harjumused mõjutavad inimese heaolu – söömine võib tagada tervise, aga võib ka soodustada haigestumist.
Toitumis - ja peidupaigad paljudele põllumajandusmaastikel elavatele liikidele ning samas ilmestavad lagedaid maastikke.
Toitumisviisilt on sakrotroofid (leidub puu- ja juurviljadel) ja biotroofid (mükoriisa). Paljuneb sprangiumite ehk eoslatega.
Toitumisviis – • mitteparasiitumbrohud • parasiitumbrohud - toituvad osaliselt või täielikult peremeestaimedel.
Toitumissuhted - konkurents-isendite vaheline võitlus eluks vajalike tingimuste, peamiselt toidu ja eluruumi pärast.
Toitumise seisukohalt on kaera peamine eelis selles sisalduvad lahustuvad kiudained, mis vähendavad vere kolesteroolitaset.
Toitumise kvaliteet on sellest otseses sõltuvuses . Seega nälja peamine põhjus ei ole mitte toidu puudus, vaid vaesus.
Toitumisteadlased on ühisel arvamusel, et kõige suurem kunst üldises elamise kunstis on toidu õige valik.
Toitumis - ja tervisealased väited Toidul on lubatud esitada toitumis- ja tervisealaseid väiteid.
Toitumistavad on sõltuvad paastudest, kolmapäeviti ja reedeti ei sööda piima-, liha- ja munatoite.
Toitumisalane teave on informatsioon energiasisalduse, valkude, rasvade, süsivesikute jm toitainete kohta.
Toitumisega on seotud kindlasti ka õppimine ja õppeedukus, sest terves kehas on terve vaim.
Toitumisega seotud - vitamiinide, aminohapete ja mikroelementide puudus, toidutoksiinid, albaloidid.
Toitumisharjumuste kujunemine on oluline nii noorte tervise, kasvu, kui ka intellektuaalse arengu seisukohalt.
Toitumispaigad on püsivad ning samale tiigile või järvele võivad nad truud olla aastaid.
Toitumisfüsioloogia seisukohalt on porgandil eriline väärtus suure karotiinisisalduse (4 - 8 m %) tõttu.
Toitumise faktor on üks tähtsaimatest tervise säilitamisel ja töövõime suurendamisel.
Toitumiste jada nimetatakse toiduahelaks. Toiduahel-organismidevaheline toitumissuhestik.
Toitumisvõrgus - kasutamiskõlblikku energiat jätkub 4 või 5 troofilise tasandi jaoks.
Toitumisel on küllalt tähtsal kohal raibe, eriti aga randauhutud hülgekorjused.
Toitumis - ja toidusoovitused noortele (2010) Tallinn: Tervise Arengu Instituut
Toitumis - ja ravivõimalusi, vahendeid kahjurite või umbrohtude tõrjeks jpm.
Toitumise põhireegel - ei ole olemas kahjulikke toiduaineid, on olemas kahjulikud kogused.
Toitumispaikadeks on avatud lennupaigad mitmesugustes puistutes ja veekogude ääres.
Toitumise tulemuseks on orgaanilise naatriumi puudus, mis tähendab maksa kahjustust.
Toitumis - 1.-4. nädal Kujuneb nabaväät struktuurid Rakulised strukt.
Toitumise kord on tervisliku toitumise üks tähelepanuvääremaid aspekte.
Toitumises on oluline piisav kaltsiumi-, D-vitamiini- ja valgusisaldus.
Toitumisobjekt - moodustub kiskahel, mille viimaseks lüliks on tippkiskja.
Toitumisharjumusi on keerulisem mõjutada kui panna inimesi turvavööd
Toitumishäired – söövad vähe või söövad vaid kindlaid toite.
Toitumishäirete puhul on päästikuks teised inimesed, ühiskond ja meedia.
Toitumisalade degradeerumine on Eestis tõenäoliselt suure tähtsusega ohutegur.
Toitumisalased uuringud on vajalikud (Katan 2009). 6. Nitraadi piirväärtus
Toitumishäire on tõsine haigus, mis võib lõppeda isegi surmaga.
Toitumisjälgi määrates on vaja tähele panna ka nende paiknemist puutüvel.
Toitumisravist on võimalik väga paljude haiguste puhul abi saada.
Toitumis - suhetes olevad organismid koos eluta loodusega.
Toitumis - , sigimis- ja elupaigaks väikestele loomadele.
Toitumissoovitustes on toodud ainult tähtsamate vitamiinide kogused.
Toitumis - ja elutingimustest hoolimata madalal tasemel.
Toitumisele lisaks on sportlastele oluline ka vedeliku tarbimine.
Toitumiselt on koaala väga kitsalt spetsialiseerunud.
Toitumise osas on ilvesele suurimaks konkurendiks hunt.
Toitumisteadusest 33 - aastasena, olles ise ülekaaluline.
Toitumise osas on ilvesele suurim konkurent hunt.
Toitumis - ja varjetingimused on paremad.
Toitumis - , töö- ja elamistingimused.
Toitumise eripära on peamiselt seotud paastudega.
Toitumiskäitumise sisseviimisel on abi ka psühhoteraapiast.
Toitumistüübilt on seened heterotroofid.
Toitumis - või pesitsuspaigana.



Tulemused kuvatakse siia. Otsimiseks kirjuta üles lahtrisse(vähemalt 3 tähte pikk).
Leksikon põhineb AnnaAbi õppematerjalidel(Beta).

Andmebaas (kokku 683 873 mõistet) põhineb annaabi õppematerjalidel, seetõttu võib esineda vigu!
Aita AnnaAbit ja teata vigastest terminitest - iga kord võid teenida kuni 10 punkti.

Suvaline mõiste



Kirjelduse muutmiseks pead sisse logima
või
Kasutajanimi/Email
Parool

Unustasid parooli?

või

Tee tasuta konto

UUTELE LIITUJATELE KONTO AKTIVEERIMISEL +10 PUNKTI !


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun