Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse

Porgand (0)

1 Hindamata
Punktid

Lõik failist

Vasakule Paremale
Porgand #1 Porgand #2 Porgand #3 Porgand #4 Porgand #5 Porgand #6 Porgand #7 Porgand #8 Porgand #9 Porgand #10
Punktid 50 punkti Autor soovib selle materjali allalaadimise eest saada 50 punkti.
Leheküljed ~ 10 lehte Lehekülgede arv dokumendis
Aeg2010-11-08 Kuupäev, millal dokument üles laeti
Allalaadimisi 18 laadimist Kokku alla laetud
Kommentaarid 0 arvamust Teiste kasutajate poolt lisatud kommentaarid
Autor mahalkita Õppematerjali autor
Porgand ehk aedporgand (Daucus carota sativus, Daucus sativus Roehling) on kõikjal maailmas levinud juurvili.Porgandi viljelemine kultuurtaimena sai alguse Ees-Aasiast I aastatuhandel pKr. Enne seda tunti porgandit ravimtaimena. Eestisse levis porgandi kasvatamine mõisaaedade kaudu, jõudes 19. sajandi lõpuks paljudesse taluaedadesse.Porgand on kaheaastane taim. Esimesel kasvuaastal kasvatab ta lehekodariku ning juurvilja. Teisel aastal kasvab kuni 1 m kõrgune hargnenud õisikuvars, millel arenevad õied ja valmivad seemned.Porgandi juurvili koosneb südamikust ja seda ümbritsevast paksemast koorest, mille vahel olevas kambiumiringis toimub kasv. Kuna kasv on seesmine, võib porgand ebaühtlaste sademete tõttu lõheneda. Porgandi südamik on tavaliselt koorest heledam, puisem ja sisaldab vähem vitamiine. Porgandi juurvili on taime kohta väga plastiline ja muudab kergesti oma tüüpilist kuju.

Sarnased õppematerjalid

thumbnail
20
docx

PORGANDIKASVATUS

Porgandikasvatusest saab minu kõrvaltegevus. Olen ise ettevõtlusest huvitatud ja loodan, et saan enda teadmistega, kindlasti ka koolitusi läbides ettevõtlusega hakkama. Minus, kui ettevõtjas on natuke algatusvõimet, julgen kanda vastutust ja võtta riske, oskus majandada, olen töökas, otsustusvõimeline ja ka positiivse ellusuhtumisega. Äriidee iseloomustus 1. "Tooteks on porgandisordid Nantes- tüüpi eriti varajane- "Tourino" ja hilispoolne " Nantucket" 2. Porgand on suurepärane dieettoit. Eriti hinnatud on ta väikelaste, laste ja haigete toitlustamises. Suurtes kogustes kasutavad porgandit toiduainetööstused, samuti ühiskondliku toitlustamise ettevõtted. Porgand on asendamatu kodustes toiduvalmistamistes, seda peaaegu igat liiki roogade, nii suppide, salatite, hoidiste valmistamisel. 3. Tegevusega alustamise plaanitavaks maa- alaks on 0.5 hektarit (ha). Aga kindlasti läheb

Majandus
thumbnail
10
doc

Teadmised porgandist

Porgand on väga levinud köögivili. Teda hinnatakse eelkõige kõrge vitamiinide (A,B1,B2,PP) ja mineraalainete sisalduse poolest. Nagu kõiki aedvilju, nii ka porgandit on kõige kasulikum tarbida värskelt. Porgand eelistab hästi väetatud kerget lubjarikast pinnast, mis on hästi õhustatud. Otsest väetamist värske sõnnikuga porgand ei talu, see soodustab õisiku ja külgjuurte teket. Sama põhjustab ka liigne lämmastikuga väetamine. Porgand talub hästi külma, seetõttu võib seemned külvata kevadel vara või hilissügisel.Külvinorm on 0,3- 0,5 g/m2,külvisügavus 1-2 cm, reavahe 20-25 cm. Seemned idanevad aeglaselt, seetõttu võib neid külvata koos varaste kultuuridega (salat, redis). See soodustab pinnase õhustamist ja umbrohtude eemaldamist veel enne porgandi tärkamist, kuna pinnasekoorik ja umbrohud kahjustavad võrseid. Võimalikult vara tuleb tõusmeid harvendada. Taimevaheks jäetakse 4-5 cm, hilistel sortidel 7-10 cm

Loodus
thumbnail
12
pptx

Porgand ehk Daucus

· Ajalugu · Maailm ja Eesti · Tarvitamine · Pilte porganditest Sissejuhatus Aedporgandit (Daucus carota L. ssp. sativus) kasvatatakse väga paljudes maailma riikides. Aedporgand kuulub sarikaliste (Apiaceae) sugukonda. Aedporgand on kaheaastane taim. Esimesel aastal kasvatab lehekodariku ja juurvilja. Teisel aastal kasvavad mulda istutatud juurikast kõrged ja tugevasti hargnenud varred, millel arenevad õied ja valmivad seemned. Porgand võib õitseda ka esimesel aastal - seda nimetatakse enneõitsemiseks. Kasvunõuded Porgandi seemned idanevad aeglaselt ja tärkavad enamasti 10-18 päeva pärast külvi. Esimene pärisleht ilmub 10...15 päeva pärast tärkamist. Seeme hakkab idanema juba temperatuuril 4...5 oC. Tõusmed on öökülmadele vastupidavad, taludes -3...-4 oC külma. Pärislehed taluvad veelgi külmemat temperatuuri. Juurvilja mullast väljaulatuvat osa aga kahjustab juba -2 oC.

Loodus
thumbnail
5
doc

Toiduainete taimne toore - kordamisküsimused

1. Porgandi toiteväärtus. Sisaldab 7 ­ 8% süsivesikuid Kõrge karotiinisisaldus (muutub organismis A-vitamiiniks). Märkimisväärsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C- vitamiini vähem. - kaaliumiühendeid- naatriumi-, - kaltsiumi-, - fosfori-, - magneesiumiühendeid. 2. Nõuded porgandi säilitamisele. Säilitatakse temperatuuril 0°C juures. vajalik õhuniiskus 98 ­ 100%.Säilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides.Väike ja vähearenenud porgand kuivab kergelt. Närbumine põhjustab: - kaalu vähenemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit süüakse:- toorelt,- keedetult,-hautatult.Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises,- suppide,- ühepajatoitude valmistamisel. Suurepärane dieettoiduaine. Porgandimahl:- väga tervislik,- rauaühenditerikas. 4. Söögipeedi iseloomustus ja kasutamisvõimalused. Eestis tunti söögipeeti juba ammu.Väga hinnatud köögivili.

Toitlustus
thumbnail
32
docx

Porgandi ja mustika silmanägemist parandavad omadused

toimeained mustikas ja porgandis silmanägemist mõjutavad, kuidas nad metaboliseeruvad ja mis on nende täpsem efekt nägemisele. 3. AEDPORGAND 3.1 Üldiseloomustus Aedporgandi ladinakeelne nimetus on Daucus carota subsp. Sativus. Porgandi maa-alune osa, juur, sisaldab mitmeid karotenoide. Sealhulgas alfa-, beeta- ja gamma-karoteeni, (1)(2) lükopeeni, luteiini. Erinevate teaduslike uurimuste ning rahvameditsiinist pärit teadmiste kohaselt aitab porgand taastada kudesid ja parandada haavu. Karoteenidest sünteesitakse organismis vitamiin A-d. Seega peaks porgandit tarvitama A vitamiinipuuduse korral. Samuti omistatakse A vitamiinile nägemist parandavat toimet ning topeltnägemise vähendamist. Profülaktiliselt aitab porgand pikemal kasutamisel ära hoida südame- ja veresoonkonnaga (2) seotud haigusi. Karoteenid on rasvlahustuvad, seega soodustab juurvilja kuum- ja

Farmakoloogia
thumbnail
13
pdf

KT küsimuste vastused TAIMNE

Sisaldab 7 ­ 8% süsivesikuid (valdavalt suhkrud). Kõrge karotiinisisaldus (4 ­ 3 mg; muutub organismis A-vitamiiniks). Märkimisväärsel hulgal B-grupi vitamiine, samuti PP-, E- ja K-vitamiini. C-vitamiini sisaldab teistest köögiviljadest vähem (4 ­ 6 mg). 2. Nõuded porgandi säilitamisele. Säilitatakse temperatuuril 0°C juures. Kuivamise vältimiseks vajalik õhuniiskus 98 ­ 100%. Säilitatakse perforeeritud kilega kaetud kastides. Väike ja vähearenenud porgand kuivab kergelt. Närbumine põhjustab: - kaalu vähenemist, - kvaliteedi langust. 3. Porgandi kasutusviise. Porgandit süüakse: - toorelt, - keedetult, - hautatult. Hinnatud komponent: - toorsalatite koostises, - suppide, - ühepajatoitude valmistamisel. Palju kasutamisvõimalusi: - külmtoitude,

Bioloogia
thumbnail
30
pdf

Toidukaupade õpimapp: köögiviljad

Küsimused ja vastused 1. Milliste tunniste alusel saab liigitada aedvilju? Taime söödava osa järgi, tundlikkuse järgi aedviljadest eralduva gaasi (etüleeni) suhtes. 2. Nimeta maavitsalisi aedvilju. Kõrvits, suvekõrvits, kabatšok, salat, tomat, baklažaan, füüsal, jalapeno, kartul. 3. Milline on porgandi toiteväärtus? Miks on porgandi pakendil märge "Porgandid on kõige odavamad prillid?" Porgand sisaldab 5-7% suhkru; sisaldab betakaroteeni, mis muutub A-vitamiiniks organismi sattumisel. Sees on ka B, C ja E-vitamiinid. Porgandid sisaldavad rikkalikult kiudaineid, antioksüdante ja mineraalaineid. Köögivili aitab parandada söögiisu ja seedimist ning aitab reguleerida südame-veresoonkonna tööd. Porgandi söömine aitab parandada nägemist, kui regulaarset seda tarbida, s.p. porgandid ongi odavamad prillid. 4. Millise kujuga võivad porgandid olla?

Müüja
thumbnail
11
pdf

Köögiviljad

Sügavus 3-4cm Juurpetersell Kahe või mitmeaastane Külmakindel Mulla suhtes nõudlikum kui Külvatakse hästi Kobestamine, kõplamine Koristatakse pidevalt Sarikaline Tõusemd taluvad lühiajalist porgand ettevalmistatud peenrale Vajadusel harvendamine Juurvilju aga hilissügisel Esimesel aastal nii roheline, öökülma. Sügavalt haritud Külvatakse esimesel Põuaajal kasta Parim on teha seda kuiva kui ka juurvili

Bioloogia




Kommentaarid (0)

Kommentaarid sellele materjalile puuduvad. Ole esimene ja kommenteeri



Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun