Nisujahu Rukkijahu Odrajahu Grahamjahu Nisukliid Karna ENERGIA, kcal 328,3 328,1 334,8 335,4 328,7 357,6 ENERGIA, KJ 1373,6 1372,6 1400,9 1403,4 1375,3 1496,1 VESI, g 14 14 14 14 14 14 VALGUD, g 9,9 10 9,2 11 16,6 13,8 RASVAD, g 1,7 2,3 3 3,2 5,1 3 KTUD,RH., g 0,19 0,3 0,54 0,38 0,82 0,4 C16,g 0,17 0,29 0,52 0,34 0,77 0,37 C18,g 0,02 0 0,02 0,03 0,05 0,02 MKTA,RH, g 0,24 0,23 0,26 0,48 0,81 0,85 PKTA,RH, g 0,71 1,15 1,39 1,44 2,62 0,94 C18:2, g 0,65 1,01 1,26 1,31 2,43 0,89 C18:3, g 0,
nohuna, huuled, keel ning suulagi võivad sügeleda ja tursuda. Toiduallergia võib väljenduda ka astmahoogudes, kuid toiduallergia ei ole bronhiaalastma üldine põhjus. Nahanähud avalduvad dermatiidi või muude urtikaarset tüüpi löövetena. Peamised seedekanali vaevused avalduvad oksendamise ja kõhulahtisusena. Imikutel on see peamiselt tingitud lehmapiimaallergiast. Rase peab toituma mitmekülgselt, et tagada organismi varustamine kõigi vajalike toitainetega. Rinnapiima imendub ka alkohol, ravimid, lisaained, saasteained. Seepärast peab imetav ema olema eriti tähelepanelik oma toidu valikul. Teaduslik tõendus imiku toitmise ja allergiliste nähtude vahel on vastuoluline. Üldiselt siiski arvatakse, et rinnapiim võib teatud kaitset anda. Uuringud viitavad, et kõrge riskiga elanikkonnas uute toitudega tutvustamine varakult vähendab atoopilise astma ja teiste allergiliste haiguste tekkeriski. Siiski
juurviljad. Lisaks ka loomulikult aktiivne eluviis ning kaitse paljude haiguste eest on tagatud. South Beachi dieet - Dr Arthur Agatson soovitab hoiduda rasvasest lihast ning süüa puu- ja köögivilja, pähkleid ja täisteratooteid. Ära tuleks unustada tüütu kalorite lugemine. Või ja rasvane liha tuleks vahetada oliiviõli ja kala vastu. Dieet ise koosneb kolmest faasist: 1. Kaks nädalat on keelatud leib-sai, maiustused ja alkohol. Päev on jagatud kolmeks põhisöögikorraks ning kaheks eineks, mil võib süüa keskmises koguses liha, kana, kalkunit, kala, köögivilju, juustu ja pähkleid. Jooma peab palju vett ja himu rämpstoidu järele kaob. 2. Kaal hakakab langema. Osad keelatud toidud on taas lubatud. Kestab nii kaua, kui on saavutatud kehakaal, mille endale eesmärgiks seadsite. 3. Toiduvalikust on saanud eluviis, mitte dieet. Näljatunnet ei ole, sest
· Võiksite jälgida, et toit ei oleks väga vürtsikas, kuna halvendab raua omastamist. teravad maitseained võivad muuta ka teie rinnapiima maitset, mis lapsele ei pruugi meeldida. · Alkoholi tarbimine imetamise ajal ei ole soovitatav, sest see jõuab kiiresti rinnapiima koostisse ja seega ka teie lapseni. Alkohol mõjub veresuhkrule, neelab B- ja · Taimetoitlased ja C-vitamiine ning alandab ka vee hulka kehas. Alkoholi inimesed, kellel on mõne mõjul muutub rinnapiima lõhn ja maitse, mistõttu laps toiduaine talumatus, võib keelduda imemisest. võiksid lisaks tarvitada vitamiini-preparaate
5-7 toidu ning tarbitavad joogid vähemagusad. VASTUPIDAVUSE ARENDAMISEKS KEHTIV TOITUMISSOOVITUS ,,VÄHEM RASVAST LIHA JA VORSTI, ROHKEM KARTULIT JA LEIBA" Sportlastele vähesoovitavad toiduained: Suhkur, maiustused (sokolaad, marmelaad, kompvekid, tort jne) Jahutooted (saiakesed, koogid, keeksid) Rasv ja rasvarikkad toiduained ning rohke rasvaga valmistatud road (pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane, snitsel, paneeritud road) Alkohol Süsivesikud Süsivesikud peavad andma 55-65% päevasest energiast. Hoiduda kommidest, limonaadidest, kookidest, tortidest jne. Tähtsamad süsivesikuterikkad toiduained: Teraviljatooted (täisteraleib, riis, kaerahelbed, nisuhelbed, müsli, herned, oad) Kartul Köögivili Puuvili (banaan, õun, kiivi, kuivatatud puuviljad, puuviljasiirupid) Süsivesikuid võiks tarbida kohe peale treeningut. Kiudained Sportlase toit peab sisaldama päevas 25-30g kiudaineid
röhitsemist ja kõhupuhitusi. Hape, suhkur või lisatud magusained sõna otsese mõttes söövad ära hambaemaili ning hammastele tekib kaaries. Gaseeritud joogid viivad organismist välja kaltsiumi, tekitades vanemas eas luuhõrenemist. Arstidepoolne soovitus on gaseeritud jooke üldse mitte tarbida, eriti just lastel, kes küll kirevavärvilistest ja magusatest jookidest eriti vaimustuses on. Alkohol Üldiselt alkohol ei kuulu tervisliku toitumise juurde. Siiski on teadlased leidnud punasel veinil väikestes kogustes tarbides tervistavaid omadusi - nt hoiab punane vein ära südame ja veresoonkonna haigusi ning vähendab infarkti kordumise tõenäosust. NORMAALSE PÄEVASE SÖÖMISE ÜLDSKEEM Inimorganismi seisukohalt pole oluline üksnes mida süüa, vaid ka millal süüa. Teada-tuntud tõde on, et hommikusöök on päeva tähtsaim toidukord, mistõttu ei tohiks seda kindlasti vahele jätta
Nooruse allika iidne saladus (II raamat) Taassünni Pärl Peter Kelder 6. peatükk Toiduainete omavaheline sobivus ja õige dieet. Doktor Stanley S. Bass Arutlustes tervisest, pikaealisusest ja viiest rituaalsest toimingust, annab polkovnik Bredford mõned soovitused, mis puudutavad dieeti ja toitumist ning toidu olulist rolli inimese elus üldiselt. Bredfordi sõnul aitab õige dieet kaasa füüsilise seisundi paranemise sümptomite ilmnemisele. Vaadakem siis tema dieedialaseid soovitusi. Järeleproovitud aja jooksul veendus polkovnik, et hea tervise saladus peitub lihtsas toidus. Ta kirjutab, et Tiibeti laamad tegid rasket füüsilist tööd ning toitusid peamiselt omaenda kasvatatud viljadest järgisid enamasti taimset dieeti, lisanditena muna, või ja juust. Seejuures, ühe toidukorra ajal sõid laamad tingimat
· Valkude osakaal peab olema 10-15 %. Taimsed valgud leiduvad teraviljas, kartulis, kaunviljades. Loomsed valgud leiduvad piimas, lihas, kalas, munades. · Vähem rasvast liha ja rohkem kartulit ja leiba. · Vähemkasulikud toiduained. 1. Suhkrud -- sokolaad, marmelaad, tort, sokolaadikompvekid jne. 2. Jahutooted--valge sai, saiakesed, koogid, keeks. 3. Rasvad -- pannkoogid, vorst, rasvane sink, munakollane. 4. Alkohol. · Süsivesikud Minimaalne päevane süsivesikute vajadus on 100 grammi 1 gramm süsivesikuid annab 4 kalorit energiat. Toidu süsivesikud moodustavad polüsahhariidid. Polüsahhariid taimses toidus on tärklis ja loomses toidus glükogeen. Enne koormust 30-60 minutit tohi kasutada kergesti imenduvaid süsivesikuid glükoos. Seda saab vältida, kui süsivesikuid kasutada koos valku, rasvu või kiudaineid
Kõik kommentaarid