Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
✍🏽 Avalikusta oma sahtlis olevad luuletused! Luuletus.ee Sulge

"õlu" - 501 õppematerjali

õlu on läbi aegade olnud eelkõige pidujook ja varemalt ka ohvriand ● On teada, et õlut valmistati juba Mesopotaamias ja Egiptuses umbes 6000 aastat tagasi ● Keskaegses Euroopas pruuliti õlut kloostrites, lossides, linnades ja jõukamates majapidamistes ● Ajaloo isa Herodotos nimetas õlut “odraveiniks” ja märkis, et see on barbarite jook Kasutatud kirjandus ● http://www.beerguide.ee/ajalugu.html ● http://et.wikipedia.org/wiki/%C3%95lu ● http://www.beerguide.ee/protsess.html
thumbnail
6
odp

ÕLU Esitlus

ÕLU Üldist Õlu on kääritamise teel teraviljast vm tärkliserikkast toorainest valmistatud alkohoolne jook Temas on 1-7 massiprotsenti alkoholi Pärast õllepruulimist villitakse valmis õlu pudelitesse, vaatidesse või muudesse anumatesse ja tarvitatakse jahutatult. Õlu sisaldab kuni 95% ulatuses vett. Õllepruulimise jaoks on oluline vee karedus. Lager-tüüpi õlled vajavad pehmemat vett, ale-tüüpi aga vastupidi karedamat. Valmistamine Eestlased valmistavad õlut põhiliselt odrast Aafrikas valmistatakse hirsiõlut Saksamaal nisuõlut Ida-Aasias riisiõlut Mehhikos ja Lõuna-Ameerikas maisiõlut...

Etikett
27 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Õlu

Sissejuhatus: Õlu on vähese alkoholisisaldusega, süsihappegaasirikas, meeldiva humala kibeduse ja aroomiga karastav jook. Õllel on palju positiivseid ja kasulikke omadusi. Tänu vähesele alkoholisisaldusele ning süsihappegaasiga rikastatusele kustutab õlu hästi janu ja tõstab toonust. Samas on õlu hea toidu emulgaator, mis soodustab ainevahetust ja parandab toidu omastatavust. Õlu suurendab söögiisu ja õlles leidub märgatavas koguses B-grupi vitamiine. Kogu ööpäevase B-vitamiinide vajaduse rahuldamiseks piisab juba 500 ml õlle joomisest. Oma uurimuses püüan õlust ja kõigest lähemalt rääkida. Õlle ajalugu Õlu on ilmselt sama vana kui leib. Inimesed on õlut joonud juba aastatuhandeid, oletatakse, et...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
12
ppt

Õlu

· Seejärel kuivatati linnased parsil ja jahvatati jämedaks jahuks. Veel 19. sajandil oli üldine õlletegemise viis hautada meskit ehk meskimine ­ st linnasejahule vee lisamine. Katlas lasti vesi keema, mis kallati käimatõrde, kuhu segati linnasejahu, tõrs kaeti riidega ja lasti paar tundi haududa. Ühtlase temperatuuri hoidmiseks asetati tõrde kuumad kivid. Kurnatõrre põhja tehti filter, mille kaudu õlu kurnati. Seejärel pandi tagasi käimatõrde filtreeritud õlu ehk õllevirre. Eemaldatud linnasejääkidest saadi õlleraba, mida kasutati loomasöödaks. Seejärel lisati õllevirdele humalad, mida oli enne 1,5 ­ 3 tundi keedetud. Järgnevalt õlu kääritati pärmi abil, mis muutis õlles tekkinud linnasesuhkru alkoholiks ja süsihappegaasiks. Õlu kääris 18 ­ 48 tundi. · Õlletegemine oli traditsiooniliselt meeste ülesanne. Igas Eesti...

Bioloogia
30 allalaadimist
thumbnail
25
docx

Jookide tehnoloogia - alkoholivabad joogid ja õlu

Filtreerimine ­ vajalik meskis sisalduva mittelahustuva osa (linnaste osakesed, mittelahustavad valgud jne) eraldamiseks Filtreeritud ja kõrgematel temperatuuridel inaktiveeritud ensüümidega meskit nimetatakse virdeks Virre peab filtreerimisel olema: Selge, särava läikega Ei tohi sisaldada tahkeid osakesi (kesta, endospermi tpkikesed, meskimisel koeguleerunud valke) Sogane virre: käärib halvasti, õlu selgineb halvasti laagerdumisel, õlu filtreerub halvasti, õlle selgus on madal, õlle säilivus on madal, õlle maitse on halb (sogast välja ligunenud ained, halb käärimine jt.) Virde filtreerimist teostatakse erinevatel seadmetel filterkatel filterpress 20. Filtreerimine filterkatlas Linnase kvaliteedist Filtreeriva kihi läbitavusest Filtreeriva kihi paksusest Filtri pindalast Temperatuurist...

Tehnoloogia
73 allalaadimist
thumbnail
6
doc

Joogiõpetus

Õlled jaotatakse põhja- või pinnapärmiõlledeks, vastavalt pärmi tüübile , mida õlle kääritamisel kasutatakse. Käärimise lõppedes lastakse heledal õllel 8-12 ööpäeva ja tumedal õllel kuni 70 ööpäeva laagerduda. Laagerdumine kujutab endast pikaajalist õlle valmimise ja stabiliseerumise protsessi püsivates tingimustes ( 4 ­ 8 C ) juures , mille jooksul saavutab õlu õige maitse ja lõhna. Laagerdunud õlu filtreeritakse ning sageli ka pastöriseeritakse. Värvi saab õlu linnastelt , mida liigitatakse - tavalised linnased; - karamell-linnased; - värvi ehk kohvilinnased. Erinevad linnased saadakse linnaste kuivatamisel erinevatel temperatuuridel ­ mida kõrgem on temperatuur seda tumedam on linnas. Humal annab õllele iseloomuliku mõrkja maitse ja vahu. Pinnapärmiõlled Ale ­ see on traditsiooniline õlletüüp Inglismaal ja Põhja Ameerikas . Reeglina kääritatakse...

Joogiõpetuse
96 allalaadimist
thumbnail
9
ppt

Internet ja meie põlvkond

Internet ja meie põlvkond Koostasid: Raimond Ilves Kille Porroson Raivo Läänemets Kerly Klemm Mis on Internet? Internet on ülemaailmne väiksemate kohtvõrkude ühendus, kus infovahetus toimub vastava standardse protokolli alusel (alates aastast 1983 kasutatakse TCP/IP protokolli). Igal Internetti ühendatud arvutil on oma kindel ja ainulaadne aadress, mille kaudu see arvuti on leitav. Seda aadressi kutsutakse IP-aadressiks, näiteks 193.40.25.160. Enamkasutatavatel arvutitel on peale IP-aadressi ka nimi, kuna seda on lihtsam meeles pidada. Nagu IP-aadresski koosneb nimi kolmest või enamast sõnast, näiteks tehnika.eau.ee. Neist esimene sõna on arvuti enda nimi, järgmine määrab alamvõrgu ja ee tähendab riiki, kus arvuti asub. Kuna tegelikult käib võrgus arvutite leidmine siiski IP-aadressi järgi, siis peab igale nimele vastama mingi kindel IP-aadress. Selle-eest hoolitseb nime...

Majandus
48 allalaadimist
thumbnail
9
doc

õlletegu

Tõenäoliselt õppis inimene koos viljakasvatamisega ära ka teradest kääritatud joogi valmistamise. I at teiseks pooleks oli õllepruulimine omandanud selgemad piirjooned ja levinud kõigi Läänemere äärsete rahvaste hulgas. Sellisele oletusele võiks tuge pakkuda ka joogi enda sarnased nimetused: eesti õlu , rootsi öl, soome olut, norra øl. Esimene kirjalik teade pärineb küll alles aastast 1284, kus Saaremaa piiskop nõuab rahvalt õlleandamit. Kuid seegi viitab sellele, et pruulimikunst pidi olema tuttav juba palju varasemast ajast ega ole tulnud Eestisse sakslaste kaudu, kes jõudsid siia 13. saj alguses. Alates sellest ajast muidugi sakslaste mõju kasvas. Linnuste, losside, linnade ja hiljem ka mõisapruulikodades pruuliti õlut ja see ei jätnud mõju avaldamata ka talupojaõllele...

Uurimistöö
35 allalaadimist
thumbnail
1
pdf

Alkoholi liigtarbimine

Alkoholi liigtarvitamist kui haigust nimetatakse alkoholismiks. Alkoholismi iseloomustab pidev soov alkoholi tarvitada.Ravida tänapäeval alkoholismi ei osata ainult leevendada. Alkoholism võib lõppeda surmaga. Joobes olekuga kaob kontroll tarvitatud alkoholi koguse üle, mis viib mitmepäevaste isegi mitmenädalaste joominguteni. Alkoholi tarvitanud inimesel kaob kontroll oma käitumise üle. Tehakse tegusid mida ei tohiks teha, näiteks varastamine, peksmine, joobes sõiduki juhtimine. On suur võimalus sattuda politseisse. Psüühikahäire puhul hakkab haige nägema nägemusi ja võib kuulda hääli. Haige näeb, et ta viibib sõprade seltsis, need räägivad temaga ja pakuvad viina, haige võtab pitsi vastu ja joob selle ära, tundes, kuidas viin kurku kõrvetab. Tekivad luulumõtted. Raha probleemidega puutub haige varem...

Ühiskonnaõpetus
19 allalaadimist
thumbnail
14
doc

Saku õlletehas

3 2. Saku Õlletehase aktsiaselts...............................................................4 3. Uue ajastu algus............................................................................5 4. Saku ­ maailma õlletootjate kõrgliigas.................................................7 Saku tootevalik.................................................................................7 Mis on õlu ?................................................................................................................8 Millest õlut tehakse?..................................................................................................8 Kuidas õlut tehakse?................................................................................................10 Asukoht.......................................................................................11 Pildid...

Turism
24 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Kodune töö

Vanas Egiptuses oli õlle(pea)linnaks? Mis linn? Vanas Egiptuses oli kuulsaks õllelinnaks Niiluse deltas paiknenud Pelusion 4. Kes ja kus kehtestas(-ti) maailma esimene joogimaks? Joogimaksu kehtestasid vaaraod Egiptuses, Kleopatra ajal. 5. Mis aastast pärinevad esimesed teated humala kasutamisest? Aastast 768 pärinevad esimesed teated humala kasutuselevõtmisest õlle valmistamisel. 6. Keskajal õlu ja klooster....! kas need omavahel sobisid kokku? Õlu ja klooster sobisid omavahel kokku. Keskajal peeti väga heaks kloostriõlut. Paavst oli munkadele keelanud ära veini kasutamise, kuid õlle tarbimist ei mõjutanud ükski reegel. Sellest tulenevalt tegelesid kloostrid õlle tegemisega süsteemsemalt kui kodused majapidamised. 7. Mis aastal algas pärmi kasutamine? Pärmi kasutamine algas 1551.aastal. 8. Milliseid õllesorte pruuliti 18. saj Inglismaal?...

Eesti traditsiooniliselt...
148 allalaadimist
thumbnail
15
odt

KARASTUSJOOGID

Õlle valmistamiseks kasvatatatakse viljast linnased, millest valmistatakse meski, mis segatakse veega ja filtreeritakse ning Saku Originaal saadakse virre ja jääkprodukt õlleraba, millest saab loomatoitu. Virret keedetakse koos humalatega, jahutatakse, setitatakse ja lisatakse kääritamiseks pärm. Pärast õllepruulimist villitakse valmis õlu pudelitesse, vaatidesse või muudesse anumatesse ja tarvitatakse jahutatult Siider Mustikasiider Kangus: 4,7% Fizz Blueberry on kodumaise õunaveini baasil valmistatud kerge mustikamaitseline siider. Mõnusalt mahe mustikasiider sobib ideaalselt eestlaste põhjamaise maitsemeelega. Fizz Blueberry on...

36 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Alkohol ja alkoholi alaliigid

Saksamaal on välja töötatud ka õlle valmistamine kanepist. Õlle valmistamiseks kasvatatatakse viljast linnased, millest valmistatakse meski, mis segatakse veega ja filtreeritakse ning saadakse virre ja jääkprodukt õlleraba, millest saab loomatoitu. Virret keedetakse koos humalatega, jahutatakse, setitatakse ja lisatakse kääritamiseks pärm. Pärast õllepruulimist villitakse valmis õlu pudelitesse, vaatidesse või muudesse anumatesse ja tarvitatakse jahutatult. On teada, et õlut valmistati juba Mesopotaamias ja Egiptuses umbes 6000 aastat tagasi. 1516. aastal kehtestati Saksamaal Baieris õlle puhtuse seadus (Reinheitsgebot). Viski - on nimetus mitmetele alkohoolsetele jookidele, mida destilleeritakse teraviljadest ning lastakse seista tammevaatides. Teraviljad, mida kasutatakse viski tegemiseks on muuhulgas oder, rukis, nisu ja mais. Viskid erinevad alkoholikoguse,...

Keemia
28 allalaadimist
thumbnail
4
docx

Kodu koht - HALJALA

aastal oli ASi Viru Õlu turuosa 7%, 2003. aastal 10,2%, 2005. aastal 13% ja 2007. aastal 9,0%. Toodang oli 2005. aastal 164 100 hl, 2007. aastal 115 400 hl. Sortiment Algselt toodeti Viru õlletehases vaid Ziguli õlut , hiljem lisandusid Ziguli eripruul, Riia, Moskva ja Kuldne oder. 1990. aasta juulis alustati esimese tumeda õllega Viru. 1991. aasta kevadel hakati tootma heledat õlut Toolse, 1992. aasta jõuludeks tumedat õlut Jõulumees. 1993 jõudis tootmisse tume Palmse õlu. 1994 lisandusid tootevalikusse hele Vihula õlu ning tumedad hooajaõlled Lihavõtte ja Jaanik, 1996 Mihkli õlu. 1995. aastal alustati karastusjookide tootmist. Esimesed margid olid Orange, Original taste Cola ja Aqua vesi. 1997. aasta veebruaris saadi Harboes Bryggerilt kange heleda õlle Bear Beer (7,5%) litsents. Hiljem hakati tootma Bear Beeri kuni 10% alkoholisisaldusega. 2001 võeti kasutusele kaubamärk Frederik. Turule jõudsid uued õllesordid Frederik Premium ja Frederik Pilsner,...

Kirjandus
5 allalaadimist
thumbnail
12
doc

Alkoholitööstused

Alkoholi esineb looduses vähesel määral, kuna madala keemistemperatuuri tõttu ta lendub kergesti. Seetõttu hoitakse alkoholi sisaldavat segu kinnistes anumates. Vanimad alkoholi tootmise meetodid pärinevad Lähis-Idast ja Vahemeremaadest. Lähteaineteks kasutatakse mono- ja oligosahhariide, mida saadakse taimemahladest, samuti tärklist, mida saab kartulimuguladest. Kääritamisel saadakse alkohoolseid jooke nagu näiteks õlu , vein, siider, sampanja, destilleerimisel saadakse aga viina, viskit, konjakit, rummi, tequilat jpm. (1) Alkoholisõltuvus on haigus, mis kuulub psühhoaktiivsete ainete tarvitamisest tingitud psüühika- ja käitumishäirete haigusgruppi. Alkohol on ka teerajaja terviseprobleemidele ja psüühikahäiretele. Paljudel inimestel võib joomine järk-järgult kontrolli alt väljuda ja alkoholitarvitajal tekivad kas joomahood, pidev, kahjustav joomine või alkoholism ehk alkoholisõltuvus...

Keemia
17 allalaadimist
thumbnail
24
ppt

Alkoholid ja lihtalkoholid

ALKOHOLID Pipi Treial Tep10 Alkoholid? Alkoholid on ainete klass orgaanilises keemias, mille molekulis on hüdroksüülrühm (ad) (­OH) seotud süsinikuaatomiga, millel seejuures pole teisi sidemeid hapnikuga, küll aga teiste süsinike ning vesinikega. Ehk alkohol on süsivesinik, milles üks (või mitu) vesiniku aatom(it) on asendunud hüdroksüülrühma(de)ga. Alkoholide nomenklatuursed nimetused lõpevad sufiksiga " ool ". Akohol on joovet tekitav keemiline aine, mida sisaldavad kõik alkohoolsed joogid. Mida põhjustab? Emotsionaalseid muutusi Tajuhäireid Kõnehäireid Mäluhäireid Koordinatsioonihäireid Tasakaaluhäireid Võib põhjustada sõltuvust Lihtalkoholid ? Metanool eks metüülalkohol, CH3OH. Etanool ehk etüülalkohol, C2H5OH Propanool ehk propüülalkohol, C3H7OH Butanool ehk butüülalkohol, C4H9OH Mitmealuselised...

Keemia
39 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Õlle kasulikkus

Õlle kasulikkus On kõigil teada, et õlu on alkohol, mis kahjustab tervist ja soodustab terviserikete teket. Viimaste uuringute tulemused on näidanud, et igapäevane, aga mõõdukas koguses õlle tarbimine teeb inimese tervisele hoopis head. Mõõdukas kogus õlut on kuni 2 õlut päevas. Mõõdukas koguses õlle joomine aitab vältida mitmeid terviseriske. Seda väidet toetavad nii teadlased kui ka uurimustulemused. Õlles leidub suures koguses kasulikke B-grupi vitamiine...

Eesti keel
6 allalaadimist
thumbnail
5
docx

Taluelu - 19-20 sajand

Kui kestad pinnale kerkisid, lasti puder läbi sõela või riide ka pigistati kuivaks. Läbikurnatud leem pandi patta keema. Kile keedeti niikaua, kuni see paksenes. Mulgi perenaised tegid kama. Selle valmistamine nõudis vähe aega. Hapupiima sisse oli vaja segada kamajahu. Jahu ei võinud jääda tükki. Valmis kama pidi kohe sööma. Kamajahust sai teha veel kamakäkki. Seda tehti rõõsa piima sisse. Õlu, taar ja kohv Traditsiooniline jook oli õlu . Õlletegemise eest pidi hoolt kandma juba vilja tuulamse ajal. Paremad viljad pandi kõrvale. Jaaniks tehti heinataari. Mihklipäevaks ja jõuludeks tehti õlu. Lisaks oli palju sündmusi, kus õlleta läbi ei saanud, näiteks matused ja pulmad. Õlle tegemine oli pikk protsess, mis algas linnaste valmimisega. Õlle tegemiseks oli tarvis mitmesuguseid riistu ja anumaid. Naistele meeldis tarr. Kui õlle jagu oli välja lastud, valati virde peale vett. Taari tehti...

Ajalugu
18 allalaadimist
thumbnail
1
docx

Uurimus traditsioonilised kääritatud joogid

Ta rääkis et tema proovis esimest korda koduõlut teha 20 aastat tagasi ning esimesed korrad asi ei õnnestunud, kuid ajapikku tuli vilumus ja rüübe muutus joodavamaks. Sain teada ka paar retsepti mille järgi ta koduõlut valmistab ja pidin talle ühtlasi lubama, et suvel kui aega rohkem on, proovin juba ise koduõlle valmis teha. Retseptid 1) Maltoosast valmistatud õlu : 2 purki (2 liitrit) maltoosat lahustada 10 liitris keedetud kuumas vees kus on eelnevalt lahustatud 0,7-1 kg suhkrut, lisada 25 g vähese suhkruga hõõrutud ja mõni tund seista lastud pärm. Käärivat virret lasta seista üks ööpäev lahtiselt riidega kaetud õllenõus, seejärel nõu sulgeda ja viia jahedasse keldrisse. Soovi korral võib õlut maitsestada melissi, piparmündi, koriandri või ingveriga. Maitseainetest on soovitav teha kange tee ja lisada see õllevirdele. 2)Meeõlu:...

Eesti traditsiooniliselt...
63 allalaadimist
thumbnail
1
doc

Alkoholide ajalugu

Ühe versiooni kohaselt peetakse selle kunsti avastajaks koguni iiri pühakut Patrick`ut. Kindel on, et esimesteks destilleerimiskohtadeks olid kloostrid ja destilleerimiskunsti alguseks Euroopas võib lugeda ajavahemikku V-VII sajand. 15. sajandil müüdi Itaalias alkoholi eluvee, Aqua Vitae nime all kui arstirohtu. Dzinni ristiisaks tulebki tunnistada 16. sajandi keskpaiku Leideni Ülikoolis praktiseerinud väljapaistev õppejõud ja arst, doktor Franciscus de la Boë. Rääkides aga dzinni nimest tuleb märkida, et hollandlaste kõnepruugis teisenes prantsusekeelne geniévre (kadakas) genever' iks, mille inglased hiljem omakorda gini`iks mugandasid. Dzinnil on enam kui värvikas ajalugu, millele pani aluse hollandlane William III, kes 1689. aastal Inglise troonile istudes tõi kaasa ka oma dzinnilemb...

Keemia
22 allalaadimist
thumbnail
10
doc

"Noored"

Tooted kangusega üle 50-60 mahuprotsendi pole puhtalt joomiseks mõeldud vaid nõuavad kindlasti lahjendamist. Alkohoolseid jooke liigitatakse nende alkoholisisalduse järgi lahjadeks ja kangeteks jookideks. Alkoholi käitlemist reguleerib alkoholiseadus, mille kohaselt loetakse alkohoolseteks jookideks sellised alkoholi sisaldavad joogid, mis sisaldavad enam kui 1,2 mahuprotsenti alkoholi. Tuntumad lahjad alkohoolsed joogid on õlu , siider ja vein, aga ka mitmesugused gaseeritud segujoogid. Tuntumad kanged alkohoolsed joogid on viinad, viskid, konjakid ja brändid. 4 Alkohol seadustes Alkoholiseaduse kohaselt on alkohol on toidugrupp, mille moodustavad piiritus ja alkohoolsed joogid. Enamikes riikides on alkoholi tootmine, müük ja tarvitamine lubatud, aga seda vaid seadusega määratud raamides. Eestis on need raamid määratud kehtiva...

Eesti keel
2 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun