Vajad kellegagi rääkida?
Küsi julgelt abi LasteAbi
Logi sisse Registreeri konto
Ega pea pole prügikast! Tõsta enda õppeedukust ja õpi targalt. Telli VIP ja lae alla päris inimeste tehtu õppematerjale LOE EDASI Sulge

"kartulisalat" - 60 õppematerjali

kartulisalat

Kasutaja: kartulisalat

Faile: 0
thumbnail
32
doc

Toitumisõpetus

Liiga vähene rasva hulk toidus vähendab küllastamata rasvhapete osa, samuti rasvlahustuvate vitamiinide omastamist. Toidus sisalduvad rasvad aeglustavad mao tühjendamist. Näiteid lipiidide sisaldumisest toidus: · keedetud kartul - praktiliselt puuduvad (<1%); · kartulisalat 3%; · praekartul 4%; · friikartul 40%; · puu- ja juurviljad - praktiliselt puuduvad; · avokaado 20%; · pähklid 60%; · piim 0,1....3,5%; · juust 10.....47%; · sealiha 21%; · veiseliha 11,5%; · viiner 12%. 7.3 Valgud Inimorganismi 50 000......60 000 valku moodustavad 45% selle kuivkaalust. Valkude metabolism on seotud aminohapete metabolismiga. Organismis 20 erinevat aminohapet (neist 10 asendatavat, 10 asendamatut)....

Kokandus
151 allalaadimist
thumbnail
4
doc

Tervislik nädalamenüü

ESMASPÄEV Hommikusöök: Lõunasöök: Kaerahelbe pudru Kapsasalat tomati ja kurgiga Klaas vett 1õun 1 viil teraleiba koos tomatiga Klaas rasvata keefiri 1 pirn Õhtusöök: Vahepala: Ühepaja toit 1 klaas vett 1 viil rukkileiba Peedisalat Maasikaid TEISIPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Puuviljamüsli Maasika-petikokteil 1 klaas rasvata piima 1 klaas vaarikaid Lõunasöök: Õhtusöök: Riisi-kanasalat Lehtkapsa salat Makaronid kastmega KOLMAPÄEV Hommikusöök: Vahepala: Pudru Pirn, õun ja banaan 1 klaas petti maitsestamata jogurtiga 1 pirn Lõunasöök: Õhtusöök: Kerge rosolje Köögivilja...

Terviseõpetus
227 allalaadimist
thumbnail
18
rtf

Kama

Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. 1920.-30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat , marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.-90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse...

Bioloogia
32 allalaadimist
thumbnail
43
rtf

Diabeet

SISSEJUHATUS............................................................................................................................ 2. MIS ON DIABEET?...................................................................................................................... 2.1 I-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.1.1 RAVI..................................................................................................................................... 2.1.2 RISKIFAKTORID................................................................................................................ 2.2 II-TÜÜPI DIABEET.................................................................................................................... 2.2.1 TEIST TÜÜPI DIABEEDI RAVI...

Toitumisõpetus
136 allalaadimist
thumbnail
7
rtf

Eesti rahvustoidud

Peamised rahvusvahelised mõjud tulid linnade ja mõisate kaudu Saksamaalt ja Venemaalt. Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. 1920.­30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat , marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. Pärast Teist maailmasõda said Eesti toitumistavad ulatuslikke mõjutusi ida poolt; sööklatesse ja restoranidesse jõudsid bors, seljanka, rassolnik, hartsoo, pelmeenid jms. Tunda andis samas toiduainete ja eriti maitseainete piiratud valik. 1980.­90. aastatest on traditsiooniline eesti köök tähtsust kaotamas. Siiski eelistatakse...

Kokandus
113 allalaadimist
thumbnail
11
doc

Vastuvõtu planeerimine

Autod pargitakse mõisa ette parklasse, samuti on olmeas ka kinnine parkla, kui keegi tahab auto sinna panna. Fotografeerimist ei soovinud, nad pidid pildistama ise. Samuti koostati ka kutsed(LISA4 ja 5) LISA 1 Menüü EELROAD JA SUPID Skandinaavia kartulisalat suitsulõhega Nicoise salat Värske aedsalat laimivinegreti ja krutoonidega Taipärane veiselihasalat Mereannisupp Lambalihanors Prantsuse sibulasupp PÕHIROOG Pasta põdraliha ja köögiviljadega...

Äriplaan
203 allalaadimist
thumbnail
7
docx

Toiduainete koostise tabelid

TOIDUAINETE KOOSTISE TABELID Koostanud: Merle Rehand Roogade ninetused Kogus Valgud Rasvad Süsivesikud Kalorsus gr gr gr gr K/cal 1. Kirsi-mustsõstra-jõhvika rabarberi jook 200 0 0 22 92 2. Tomatimahl 200 2 0 7 38 3. Õuna-viinamarja jook 200 0.8 0 25.6 102 4. Ploomimahl 200 0.6 0 32.2 132 5. Viinamarjamahl 200 0.6 0 27.6 108 6. Õunamahl-morss 200 1 0 18.2 76 7. Mandariinimahl 200 1.6 0...

Bioloogia
36 allalaadimist
thumbnail
3
doc

Ekskursioon

Asub Viljandi kesklinnast 5 km kaugusel, Viljandi- Pärnu mnt. 2 km. Soovivad anda endast parima, et tuntakse end hästi ja mugavalt kogu seal veedetud aja jooksul. Külalistemajas on hetkel 7 ilusat numbrituba 10 voodikohaga. Majas on puuküttega saun koos kaminaruumiga, kus on mõnus lõõgastuda ja korraldada koosviibimisi koos toitlustusega. Saunas saab vabaneda pingetest, taastada oma jõudu ja saada uut energialaengut! Lavale mahub korraga vabalt 6 inimest ja kaminaruumi 12 sõpra. Pinska Külalistemaja alustas oma tegevust 2007. aastal külalistemajana. Enne seda on maja ajalugu olnud väga kirev. 1600. aastal asus sellel kohal mõisnik Lõpinskile kuulunud mõisahoone, peale seda kuulus maja eraaomandisse kuid selle omanikud küüditati Siberisse. Nõukogude võimu ajal ehitati maja suuremaks ja sellesse seadis end...

Majutus
13 allalaadimist
thumbnail
10
doc

Rahvusköök

VILJANDI ÜHENDATUD KUTSEKESKKOOL Teenindusosakond Rahvusköök Indiaköök Juhendaja: Viljandi 2008 Eelroog India TOIDU NIMETUS kartulisalat portsjoni 0,130 kaal valmistatavaid portsjoneid kokku 2 Valmistamise Hind Retsepti kaal kaal 18% ta Retsept Kao % Toiduained Ühik bruto neto x bruto x neto Ühiku h ih...

Kokandus
44 allalaadimist
thumbnail
11
pptx

Karli ja Liisi pulmad

30 toimub pildistamine v Kell 22.00 lahkub pruutpaar ja külalised Menüü! SOOLASED TOIDUD: v Soe toit! Sealiharulaad täidetud Ahjukartul Hapukapsas maitsestatud Sampinjonikoorekaste v Külm toit! Kalavalik: Suitsulõhe majoneesiterriini Soolaforell Marineeritud teod Lihavalik: Metsealiha tarretises õunapohlassalatiga Broilerifilee täidetud mustaploomi ja porruga Singijuusturullid v Salatid: Kartulisalat suitsusingiga Heeringasalat Marineeritud minikurgid Menüü! JOOGID: v Alkohol Lahjem alkohol: Fizz stawberry Heineken Veinid: Rallo Frappato 2005 itaalia Törley Muscateller ungari Sauvignon Black lõunaaafrika v Kange alkohol: Finlandian vodka soome Smirnoff red ameerika Viru valge eesti v Alkoholivaba Mustsõstramahl Apelsini mahl Gaseeritud vesi Gaseerimata vesi Menüü!...

Etikett
35 allalaadimist
thumbnail
8
doc

Kulinaaria ajalugu 19 sajandi lõpul ja 20.sajandi algul

Vürtspoodidesse ilmusid müügile soolaheeringas, manna, riis, suhkur, kohv ja vürtsid. Naisseltsid hakkasid korraldama kokakursusi, levis hoidistamine. Populaarseks sai talupoja tuhasküpsetatud kartul ja kaalikas. · 1920.-30. aastateks kujunes välja nii-öelda eesti köögi teine kihistus. Sellest ajast on tuntud näiteks sellised Eestis hästi kodunenud ja omased toidud nagu kartulisalat , marineeritud kõrvits ja hapukurk, maksapasteet, kotletid, kartulipuder, kapsarullid, kissell, mannavaht, plaadikoogid jms. · 19.sajandi künnise ületamisega muutus ühtaegu ka euroopaliku kulinaariateaduse suund ja ka serveerimistavad. Vana komme asetada kõik pakutav söögiseltskonna ette ühekorraga (servicc a la rancaise) hakkas tasapisi taanduma. Roogasid hakati serveerima üksteise järel. Seda uut stiili, mis sai...

Kokandus
23 allalaadimist
thumbnail
13
doc

Eksamiküsimused

Seejärel röstitakse samas maitseköögiviljad ja lisatakse veidi tomatipastat, kuumutatakse läbi. Nii saadakse puljongile tugevam maitse ja pruunikas värvus. Kontsentreeritud pruune puljongeid keedetakse 810 tundi, seejärel kurnatakse ja keedetakse kokku. Jahutatakse kiiresti jahutuskapis, pinnale kerkinud rasv eraldatakse. Säilitatakse jahutatult või külmutatult. 27. Eesti rahvusroad. Suupisted Täidetud munad, kartulisalat , sõir, Supid Kalasupp, lihaklimbisupp, hernesupp Põhiroad Mulgi puder, sült, verivorst Magustoidud karamellkissell, kamavaht jõhvikatega, leivasupp 28. Kohupiima kasutamine? Kohupiima süüakse nii soola kui suhkruga maitsestatult ja kasutatakse erinevate roogade valmistamisel. Kohupiim on tuntud ja levinud peamiselt Kesk ja IdaEuroopas, mõnel pool valmistatakse seda kuumutamise asemel nõrutamise teel ning mõnel pool lisatakse kalgendamiseks laapi....

Kokandus
83 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Praktika aruanne ( Selver )

Neid tooteid leiate Selverite kulinaarialettidelt nii kaalukaubana kui ka juba köögis väikepakenditesse pakitult. Kõik peolauatooted on kaunistatud kujul asetatud ühekordsetele vaagnatele ja kaussidesse, millega saab tooted otse peolauale asetada. Selveri Köögi kõige populaarsemateks toodeteks läbi seitsme aasta on olnud kartulisalat , kartuli-singisalat ja maksapasteet. Viimastel aastatel on saanud Selveri klientide lemmikuks Kräsupeakook 5 1.5. Selveri omatooted Selveri laiast kaubavalikust leiad hulgaliselt Selveri märgiga omatooteid. Tooteperekonna kujundamisel oleme arvestanud parima hinna ja kvaliteedi suhtega, nii on omatooted oma kaubagrupis soodsamad. Toidukaupadest kuuluvad tooteperesse Selveri mahlad,...

Praktika aruanne
354 allalaadimist
thumbnail
22
doc

Vürtsid ja ürdid

Sega tükeldatud ained kastmega läbi ning lase tund-kaks maitsestuda. Kaunista peenestatud munaga. · Rosolje hiilgeaeg jääb möödunud sajandi 30-ndate ja 60-ndate aastate vahele, kui Eestimaal ei peetud selleta ühtki pidu. Vähehaaval aga tõrjus pidulaua kroonimata kuninga välja lihtsama koostisega ja hõlpsamini valmiv kartulisalat . Punased lihapallid tikuvõileibadele Allikas: 100 rooga Autor: Maire Suitsu Kogus Koostis- ja maitseained 0.5 kg Hakkliha 1 tk Suur muna 2 dl tomatipüree 1 dl jäme riivsai 1 tl sool sibula- ja küüslaugupulbrit purustatud must pipar Seesamiseemneid Foto: Jaan Heinmaa LIHAPALLID: Tee ainetest segu ja vormi tillukesed pallid...

Kokandus
60 allalaadimist
thumbnail
5
doc

Kokanduse üleminekueksam

1.Milliseid võtteid tuleb kasutada selleks ,et säilitada võimalikult rohkem C-vitamiini kuumtöötlemisel? Tuleb kasutada vastavaid kuumtöötlusvõtteid, nagu aurutamine, väheses vees keetmine või kasutada paneeringut. 2.Milliseid köögiviljatoite sa tead maailmaköögist? Kartulisalat , köögiviljakotlettid, kartulikotlettid, porgandipirukas jne... 3.Millistest toiduainetest saab keeta puljongeid? Loom, linna, uluki lihast ja kontidest. Maitsestamiseks kasutatakse köögi- ja juurvilju, vürtse, maitsetaimi ja maitseaineid. 4.Millised on klassikalised vürtsid? Basiilik, Cayenne'i pipar, Estragon, Kalgan, Kaneel, Ingver, Kaneelikoor, Kappar, Kardemon, Karrilehed, Koriander. 5. Mida kasutatakse kastmetihendajateks? Vedelikuga segatud jahu, jahuvõi, kartulitärklis,...

Kokandus
104 allalaadimist
thumbnail
9
doc

Heeringas

Kuressaare Ametikool Silver Joonas Vahtra HEERINGAS Juhendaja: Taimi Kiissa Kuressaare 2010 Sissejuhatus Selle referaadi teema on heeringas(Clupea harengus). heeringas on alati olnud ja on ka tänapäeva meie toidulaua oluline koostis osa. Selles töös uurin järgmisi teemasid: Heeringa toiteväärtus, ränne, kasvuala, iseloomustus ja kasutamine toidus, samuti toon ära mõned eelroa ja põhiroa retseptid, kus üheks koostisosaks on heeringas. Kalade ränne Heeringad elavad avamerel, kevadel kudevad vormid lähenevad rannikule, sügisel kudevad koonduvad madalaile. Kasvuala Heeringad elavad põhiliselt meres ja moodustavad seal suuri parvi. Heeringa kasvu ala on lai, alates Põhja-Jäämere idapiirkonnast (Valge meri), Vaiksest Ookeanist kuni parasvöötme ja troopiliste meredeni. Läänemeres elab heeringa kääbusvorm räim. Heeringalisi on kokku umbes 400 liiki ja nad on olulised toiduallikad. Emased heeringad...

Toitlustus
17 allalaadimist
thumbnail
7
doc

Enesekäitumise muutmine

Seega püstitan endale eesmärki 2 nädalaga alla võtta umbes 5kg. Toitumispäevik Enne dieediga alustamist kirjutan nädala jooksul üles kõik, mida ma endale suhu pistan. 1-päev: manna puder, kapsasalat, 2 tassi kohvi, 1 komm, püree, mulgikapsas, leib, sai, 3 tassi teed,väike magustoit, supp. 2-päev: 3 võileiba( kaks juustuga ja üks vorstiga), kohvi, 5 tassi teed, keedetud muna, 2 kotletti ja makaronid, kartulisalat , jäätis. 3-päev: supp( kartul, hakkliha, porgand ja tatar), riis, 3 praetud muna, leib, klaas jogurtit, 6 pelmeeni, 2 kommi, 6 tassi teed, kohvi, sivkad, 2 võileiba lõhega, kohvi, multivitamiini mahl. 4-päev: praetud kartul sibulaga, supp, 2 tassi kakaot, leib, kodujuust, mahl, 3 tassi teed. 5-päev: püree ja liha, limonaad, 1 tass kohvi, kohupiim hapukoorega, praetud muna, manna puder, leib...

Tervisepsühholoogia
87 allalaadimist
thumbnail
82
pdf

Surm ja matused eestlastel ja Eestis elavatel venelastel

Tallinna Ülikool Eesti Keele ja Kultuuri Instituut Eesti keel võõrkeelena ja eesti kultuur Oksana Seliverstova Surm ja matused eestlastel ja Eestis elavatel venelastel Death and funeral ceremonies of the Estonian people and Russians are living in Estonia Bakalaureusetöö Juhendaja: PhD Marju Torp-Kõivupuu Tallinn 2009 SISUKORD: Sissejuhatus..................................................................................................................................... 3 1. Surm kui bioloogiline ja filosoofiline kategooria ................................................................... 5 2. Matmiskombestik...

Humanitaarteadused
142 allalaadimist
thumbnail
6
docx

Kasulikud toiduained

Kui kasutada ainult vedelaid piimatooteid, võib puudu jääda metioniinist ja tsüsteiinist, seepärast tuleb süüa ka juustu või kohupiima. Piim sobib hästi taimse toidu juurde (leib, sai, oad, kruubid, mais, riis, kartul, juurviljad). Oma aminohappelise koostisega on piimavalk taimetoidu täienduseks. Juurde võiks pakkuda kala ja mõõdukalt liha. Hästi sobib ka juust ja muna. Valgurikas on hapukoorega kartulisalat , kuhu lisatud muna ja juustu. Piim ja piimatooted sobivad mitmete ainevahetuse eripärade puhul. Lausa dieettoidu komponentidena soovitatakse neid mao- ja maksahaigetele. Kui on kalduvus neerukivide tekkeks, on piimatooted väärtusliku loomse valgu allikaks. *MINERAALAINED Mineraalainetest on piimas kaltsiumi, fosforit, kaaliumi, naatriumi, kloori, magneesiumi. Kaltsium on vajalik luustikule, hammastele, lihastele, närvisüsteemile, südamele ja üldse kõigile rakkudele...

16 allalaadimist
thumbnail
9
odt

Toitumisprogramm

Esmaspäeva lõunasöök Nimetus Kogus Kartul, keedetud 60 Hapukoorekaste, rasvata 15 Jogurt, puuvilja, R 0,5% 100 Õun 80 Esmaspäva õhtusöök Nimetus Kogus Kartulisalat , vorstiga, hapukoorega ja majoneesiga 70 Kanapihv, eelküpsetatud 20 Mandariin 28 Arvutatud menüü, ilma parandusteta Toitaine Esmaspäev Keskmine % Soovitusest Energia (sh kiudained), kcal 567 567 27,7 Valgud, g 20,4 20,4 -...

Toiduainete õpetus
37 allalaadimist


Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Kasutamist jätkates nõustute küpsiste ja veebilehe üldtingimustega Nõustun